Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Επανάληψη της κοροϊδίας

Τη συμφωνία που οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο διαφήμισε τις προάλλες από το Κερατσίνι ο Αλ. Τσίπρας, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Γνωρίζουμε ότι η συμφωνία που υπογράψαμε στις 12 Ιούλη (...) έχει δυσκολίες. Απέτρεψε, όμως, την κοινωνική και οικονομική καταστροφή. Ανέτρεψε το σχέδιο του grexit. Και επιτρέπει να πάρει ανάσα η χώρα. Με τη χρηματοδότηση, με τα αναπτυξιακά κονδύλια, τη δέσμευση για τη μείωση του χρέους, την υπαγωγή στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Βαδίζουμε σε μια νησίδα σταθερότητας. Και θα οργανώσουμε από καλύτερες θέσεις τη μεγάλη μάχη των αλλαγών, χωρίς τις οποίες είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να βγούμε από το βάλτο». Καμία πρωτοτυπία, ούτε καν στα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν για να εξαπατήσουν το λαό. Για του λόγου το αληθές, να τι έλεγε στις 12 Φλεβάρη 2012 στη Βουλή ο Λ. Παπαδήμος, υπερασπιζόμενος το δεύτερο μνημόνιο: «Είναι ένα πρόγραμμα σκληρό που συνεπάγεται οδυνηρές θυσίες, σε συνέχεια θυσιών που ήδη έχουν γίνει. Ομως, είναι ένα πρόγραμμα που θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε την κρίση και να οδηγηθούμε στην ανάπτυξη». Και λίγο πριν τον τότε υπουργό Οικονομικών, ο Αντ. Σαμαράς, σαν πρωθυπουργός, έλεγε: «Τώρα θα πάρουμε το νέο δάνειο για να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους και μετά θα βγούμε από την κρίση με τις δικές μας δυνάμεις. Κάνουμε λίγα βήματα μακριά από τον γκρεμό. Αυτό που ψηφίζουμε σήμερα περιέχει και τη λάθος συνταγή, αλλά περιέχει και κάτι άλλο που δεν είχε η πρώτη δανειακή σύμβαση: το κούρεμα». Η ιστορία (και η κοροϊδία...) επαναλαμβάνεται σαν φάρσα.

Ποια ανάπτυξη;

Είπε ο Γ. Χουλιαράκης, διαπραγματευτής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για το μνημόνιο και υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, στην «Αυγή», 13/9/2015: «Η συμφωνία λύνει το οξύ χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας για την επόμενη τριετία και διαλύει τον κίνδυνο εξόδου από το κοινό νόμισμα, επιτρέποντας ταυτόχρονα την ταχεία άρση των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές. Οι βασικές αυτές προϋποθέσεις, όμως, αποτελούν αναγκαία, αλλά όχι επαρκή συνθήκη για τον τερματισμό της μεγάλης ελληνικής ύφεσης. Η επιστροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη με δικαιοσύνη και αλληλεγγύη χρειάζεται ρήξη με τις μεγάλες συστημικές παθογένειες του ελληνικού κράτους και της κοινωνίας, όπως η εκτεταμένη φοροδιαφυγή, η μικρή φορολογική βάση, οι πελατειακές σχέσεις συναλλαγής, η διαφθορά που η Αριστερά καλείται να άρει. Και είναι αυτό ένα από τα μεγάλα επίδικα των επικείμενων εκλογών». Μόνο που οι κοινωνικές ανισότητες δεν οφείλονται σε διαφθορά, διαπλοκή, σκάνδαλα, ως παθογένειες του συστήματος, αλλά στη νόμιμη κλοπή από το κεφάλαιο του πλούτου που παράγει ο λαός. Ο στόχος της ανάπτυξης που επικαλούνται, δηλαδή της ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας, σημαίνει μεγάλωμα αυτής της κλοπής. Πράγμα που σημαίνει ότι θα ενταθούν και θα βαθύνουν οι «κοινωνικές ανισότητες». Γι' αυτό ο λαός δεν πρέπει να περιμένει τίποτα από την ανάκαμψη εντός του δρόμου του κεφαλαίου και της ΕΕ.

Μνημονιακή πολιτική χωρίς μνημόνιο

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Φινλανδίας προωθεί κατάργηση δύο αργιών για τους εργαζόμενους και δραστική μείωση αποδοχών στις αναρρωτικές άδειες, μειώνει την ετήσια άδεια των δημόσιων υπαλλήλων από 38 σε 30 μέρες, για να εξοικονομήσει 604 εκατ. ευρώ το κράτος. Θεωρούν μέγα πρόβλημα το κόστος εργασίας, λέγοντας ότι είναι κατά 20% υψηλότερο του μέσου όρου της ΕΕ. Γιατί τέτοια μέτρα; Γιατί βρίσκεται για τέταρτο χρόνο σε καπιταλιστική οικονομική κρίση. Εκτιμούν μείωση του ΑΕΠ κατά 0,2% το 2015, αντί αύξησης κατά 0,3% που είχαν εκτιμήσει αρχικά. Για το 2016 εκτιμούν ανάπτυξη 1% αντί για το αρχικό 1,4%. Η κυβέρνηση στα τέλη Μάη έβαλε στόχο την εξοικονόμηση 10 δισ. ευρώ έως το 2030, με μέτρα λιτότητας και δραστικές περικοπές σε Υγεία, Εκπαίδευση, ανθρωπιστική βοήθεια, Δημόσια Διοίκηση. Το κρατικό χρέος της Φινλανδίας από 32,7% του ΑΕΠ το 2008 αυξήθηκε στο 59,3% το 2014, σχεδόν διπλασιάστηκε, από 63 δισ. ευρώ στα 121 δισ. ευρώ. «Μνημονιακά μέτρα», βαθιά αντεργατικά, αντιλαϊκά σε χώρα χωρίς μνημόνιο! Ο στόχος της ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας σημαίνει νέες θυσίες για τους εργαζόμενους είτε με μνημόνια είτε χωρίς, είτε με ευρώ είτε με εθνικό νόμισμα. Η στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ είναι η ίδια για όλα τα κράτη - μέλη της.

Ο διαφημιστής του ΣΥΡΙΖΑ

Ολόκληρη την προεκλογική προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ «σέρβιρε» προχτές στο κοινό του ο Λάκης Λαζόπουλος, στήνοντας την εκπομπή του («Αλ Τσαντίρι») στη βάση των ΣΥΡΙΖΑίικων διλημμάτων: Παλιό - νέο, υποταγή στο μνημόνιο ή επαναδιαπραγμάτευση και άλλα παρόμοια. Οπως ήταν αναμενόμενο, δεν απέφυγε τις αθλιότητες σε βάρος του ΚΚΕ. Θέλοντας να κάνει λιανό το ψευτοδίλημμα, είπε ότι «τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, ευρώ ή δραχμή». Με βάση αυτό το κριτήριο, τσουβάλιασε προκλητικά το ΚΚΕ με τη Χρυσή Αυγή και τη Λαϊκή Ενότητα, ενώ τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ τους κατέταξε στα κόμματα που ψήφισαν το μνημόνιο, αλλά το θεωρούν «προϊόν εκβιασμού, χωρίς να το πολυπιστεύουν, είναι υπέρ του λαού και όχι των δανειστών»! Μάλιστα, παρουσίασε και μια σειρά «τυχαίες» συνεντεύξεις, που όλες κατέληγαν στο «να μη γυρίσουμε στο παλιό», όπως είναι το προεκλογικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ! Για κατακλείδα, παρουσίασε τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα σαν αποτέλεσμα της εφαρμογής του «σχεδίου Σόιμπλε» και έθεσε το δίλημμα αν ο λαός με την ψήφο του θα συμβάλει στο να ολοκληρωθεί αυτό το σχέδιο ή θα το αποτρέψει, όπως διατείνεται και ο ΣΥΡΙΖΑ. Είθισται τα προεκλογικά μηνύματα των κομμάτων στα κανάλια να μην υπερβαίνουν τα 10 λεπτά. Του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, στον ALPHA κράτησε μια ώρα, 51 λεπτά και 27 δευτερόλεπτα, όση ήταν η διάρκεια της εκπομπής του Λαζόπουλου, χωρίς τις διαφημίσεις...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1743 Γεννιέται ο Γάλλος μαθηματικός, πολιτικός και φιλόσοφος του Διαφωτισμού Μαρί Ζαν Αντουάν Νικολά ντε Καριτά (Μαρκήσιος ντε Κοντορσέ).

1857 Γεννιέται ο Σοβιετικός φυσικός Κονσταντίν Εντουάρδοβιτς Τσιολκόφσκι, πρωτοπόρος των σοβιετικών πυραύλων, της επιστήμης του Διαστήματος και πατέρας της αεροναυτικής έρευνας.

1923 Πεθαίνει ο δικαστικός και πολιτικός Στέφανος Δραγούμης, πρωθυπουργός της Ελλάδας (18/1 - 6/10/1910).

1931 Η Ασφάλεια συλλαμβάνει τον ΓΓ της Ενωτικής ΓΣΕΕ Κώστα Θέο.

1931 Παρουσιάζεται από την εταιρεία «RCA Βίκτορ» στη Νέα Υόρκη ο πρώτος δίσκος μακράς διάρκειας 33 στροφών.

1944 Το Κομμουνιστικό και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Σλοβακίας ενώνονται στο συνέδριο της Μπάνσκα Μπίστριτσα.

1952 Εκδίδεται η απόφαση του Αεροδικείου για τους αεροπόρους («Δίκη των αεροπόρων»). Δύο καταδικάστηκαν σε θάνατο, τέσσερις σε ισόβια και οι υπόλοιποι σε λιγότερο βαριές ποινές. Η όλη δίκη ήταν μια σκευωρία που βασίστηκε στην «απόδραση» του Δόκιμου Ικαρου Νικόλαου Ακριβογιάννη στην Αλβανία. Τις ανακρίσεις ανέλαβε τότε ο επισμηναγός Μητσάκος, ο οποίος, εφαρμόζοντας κάθε παράνομο πρόσφορο μέσο, με βασανισμούς, τρομοκρατήσεις, προ-χρονολογώντας έγγραφα κ.λπ., προσπάθησε και συνέλεξε ψευδείς «ομολογίες» διά των οποίων στις 15 Ιούλη 1952 εκδόθηκε βούλευμα κατά είκοσι ενόχων «κομμουνιστικής οργάνωσης» που «είχε αρχίσει να συγκροτείται από το 1950, αλλά συγκεκριμένες δολιοφθορές άρχισαν τον Σεπτέμβριο του 1951». Σύμφωνα με το ίδιο πόρισμα οι ένοχοι «εκτελούσαν εντολές της ηγεσίας του ΚΚΕ που βρίσκονταν στο εξωτερικό».

1961 Απαγχονίζεται ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Αντνάν Μεντερές, κατηγορούμενος για παραβίαση του τουρκικού συντάγματος, χρηματισμό, προδοσία, κ.ά. Ο Μεντερές είχε ανατραπεί με στρατιωτικό πραξικόπημα το 1960. Το 1955 είχε οργανώσει το πογκρόμ εναντίον των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης.

1965 Ορκίζεται η τρίτη κυβέρνηση των λεγόμενων «αποστατών», με πρωθυπουργό τον Στ. Στεφανόπουλο.

1978 Επειτα από μυστικές διαπραγματεύσεις που διαρκούν 13 μέρες στο Καμπ Ντέιβιντ (ΗΠΑ) Αίγυπτος και Ισραήλ έρχονται σε συμφωνία για μια σειρά θέματα που αφορούν τη Μέση Ανατολή, μεταξύ αυτών και το Παλαιστινιακό. Ο ΟΗΕ καταδίκασε τα όσα συμφωνήθηκαν για τις Παλαιστινιακές περιοχές (χωρίς τη συμμετοχή των ίδιων των Παλαιστινίων στις σχετικές συζητήσεις). Παρ' όλα αυτά οι πρωθυπουργοί του Ισραήλ και της Αιγύπτου (Μπέγκιν και Σαντάτ, αντίστοιχα) προτάθηκαν και τελικά μοιράστηκαν το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το ίδιο έτος.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org