Τρίτη 17 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αεί...

Το αμίμητο «επιχείρημα» ότι «από τις κρίσεις μαθαίνουμε» επιστρατεύουν, ανάμεσα σε άλλα, τα κυβερνητικά επιτελεία πάνω από τα καμένα, επικαλούμενα μάλιστα την εμπειρία όλων των τελευταίων χρόνων. Λένε, για παράδειγμα, ότι από την πανδημία «μάθαμε» για τη σημασία του δημόσιου συστήματος Υγείας, το οποίο τώρα εμπορευματοποιούν ακόμα περισσότερο, επεκτείνοντας τις ΣΔΙΤ και προχωρώντας σε νέες συγχωνεύσεις νοσοκομείων και κλινικών. Αντίστοιχα, από τη «μεταναστευτική κρίση» «μάθαμε» να θωρακίζουμε καλύτερα τα σύνορά μας και να συνεργαζόμαστε με τους «Ευρωπαίους εταίρους», σπέρνοντας φυλακές προσφύγων σε όλη τη χώρα και μετατρέποντας τα νησιά σε ...τοπόσημο της βάρβαρης πολιτικής της ΕΕ σε βάρος προσφύγων και μεταναστών. Αλλά κι από την κρίση στα Ελληνοτουρκικά, το «μάθημα» ήταν ότι πρέπει να τρέξουν πιο γρήγορα τα σχέδια συνεκμετάλλευσης και οι «διευθετήσεις» που φορτώνουν ακόμη περισσότερη «καύσιμη ύλη» στους ανταγωνισμούς και πάει λέγοντας. «Κάθε κρίση για καλό», είναι επομένως το συμπέρασμά τους, επιβεβαιώνοντας ότι το κεφάλαιο και τα κόμματά του δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα, προκειμένου να επιταχύνουν αντιλαϊκούς σχεδιασμούς που έχουν στην ατζέντα τους.

... διδασκόμενοι

Με βάση τα παραπάνω, δεν θέλει και πολλή φαντασία για να καταλάβει κανείς ότι το «μάθημα» από τις πρόσφατες πυρκαγιές λέει ότι η επιτάχυνση της εμπορευματοποίησης της γης, των «πράσινων» και λοιπών επενδύσεων στα αποκαΐδια θα προστατέψει δήθεν τα δάση από μελλοντικές καταστροφές. Ετσι κι αλλιώς, το «μάθημα» που πρέπει κατ' αυτούς να παίρνει ο λαός - με όποιον «δάσκαλο» - μετά από κάθε «κρίση» που επιβεβαιώνει τα αδιέξοδά τους, είναι ότι το σύστημα της εκμετάλλευσης είναι μονόδρομος και η στρατηγική προς όφελος του κεφαλαίου θα δώσει δήθεν διέξοδο στις λαϊκές ανάγκες, που θυσιάζονται στον βωμό της κερδοφορίας. Τα πικρά όμως μαθήματα του λαού άλλο λένε: Οτι κερδοφορία και λαϊκές ανάγκες δεν συμβιβάζονται. Το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, όπου οι κρίσεις και οι «έκτακτες» καταστάσεις για τον ίδιο γίνονται όλο και περισσότερο «κανονικότητα», είναι που πρέπει να μπει στο στόχαστρο της οργανωμένης πάλης του.

Από κοινού

Το σχέδιο Πολιτικής Προστασίας που είχε παρουσιάσει ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ μνημόνευσε χτες σε τηλεοπτική συνέντευξη ο Δ. Τζανακόπουλος, λέγοντας πως αν είχε εφαρμοστεί, θα μπορούσε να αποτρέψει την καταστροφή που ζούμε τις τελευταίες βδομάδες. Τι προέβλεπε εκείνο το σχέδιο; Την «Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτακτων Αναγκών», που θα χρηματοδοτούνταν με 500 εκατ. ευρώ, από ΕΣΠΑ, ΕΤΕΠ και δημόσιες επενδύσεις. Η Πολιτική Προστασία, όμως, «ανασυγκροτήθηκε» πρόσφατα, κατά τα ευρωπαϊκά και ΝΑΤΟικά πρότυπα, στα οποία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συγκλίνουν απόλυτα. Είναι κι αυτή μια πρόσθετη απόδειξη της «επιλεκτικής ανικανότητας» του κρατικού μηχανισμού να προστατεύσει τα δάση, τη ζωή και την περιουσία του λαού κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Κι όχι μόνο αυτό: Την τελευταία δεκαετία έχουν περικοπεί πάνω από 1 δισ. ευρώ από νευραλγικές υπηρεσίες όπως η Πυροσβεστική, η Δασική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Η κατάσταση δηλαδή έχει χειροτερέψει συνολικά στον τομέα της πρόληψης των πυρκαγιών, αλλά και στον τομέα της καταστολής, ενώ είναι γνωστό ότι με την ευρωενωσιακή χρηματοδότηση απαγορεύεται «διά ροπάλου» η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, διαιωνίζοντας τις τεράστιες και εγκληματικές, όπως αποδείχτηκε, ελλείψεις. Δεν χρειάζεται λοιπόν μεγάλη φαντασία για να μαντέψει κανείς τι θα γινόταν αν αντί για το σχέδιο Πολιτικής Προστασίας της σημερινής κυβέρνησης, είχαμε εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μάλιστα τόσο ...χαοτικές οι διαφορές τους, που με αφορμή τις φωτιές στη Β. Εύβοια σχεδόν συμφώνησαν να διαμορφώσουν από κοινού το επόμενο.

Ατυχοι

Με όρους και προϋποθέσεις θα δίνεται η οικονομική ενίσχυση 6.000 ευρώ σε όσους υπέστησαν τραυματισμό λόγω των πυρκαγιών. Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Υγείας και Εργασίας, βασική προϋπόθεση είναι η νοσηλεία άνω των 48 ωρών. Δηλαδή, άνθρωποι που μπορεί να έσπασαν χέρια, πόδια ή να είχαν εξωτερικά εγκαύματα, πυρόπληκτοι που έδωσαν τη μάχη με τις φλόγες, τραυματίστηκαν αλλά δεν συμπλήρωσαν 48ωρο σε κάποιο νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας, δεν δικαιούνται την ενίσχυση, που θα τους έδινε μια κάποια ανακούφιση, ειδικά σε όσους δεν θα μπορέσουν το επόμενο διάστημα να εργαστούν. Το σκεπτικό της απόφασης «βγάζει μάτι» ότι θέλει να πετάξει έξω από κάθε βοήθεια εκατοντάδες κατοίκους που πάλεψαν με τη φωτιά και τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού, έσωσαν δάση, περιουσίες και ζωές, αλλά δεν είχαν την ...τύχη να καταλήξουν για 48 ώρες στο κρεβάτι κάποιου νοσοκομείου.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1601 Γεννιέται ο Γάλλος μαθηματικός Πιέρ Ντε Φερμά, δημιουργός του ομώνυμου θεωρήματος.

1907 Ξεκινά τις εργασίες του το Συνέδριο της Β' Διεθνούς στη Στουτγάρδη (17/8-24/8/1907), που ασχολήθηκε κυρίως με τα θέματα της αποικιοκρατίας και του πολέμου.

1916 Εκδηλώνεται στη Θεσσαλονίκη το κίνημα της «Εθνικής Αμυνας», με ιθύνοντα νου τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

1924 Η κυβέρνηση απαγορεύει αντιπολεμική συγκέντρωση του ΣΕΚΕ (Κ), κινητοποιεί αστυνομία και στρατό στην Αθήνα και τον Πειραιά, ενώ διενεργεί και αθρόες προληπτικές συλλήψεις.

1932 Στις 17/8, η φασιστική οργάνωση Εθνική Ενωσις Ελλάς (ΕΕΕ) πραγματοποιεί ένοπλη επιδρομή στο Σωματείο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, τραυματίζοντας βαριά τον γραμματέα του Χρ. Παπαδόπουλο, καθώς και τον οικοδόμο Χ. Σταμπουλίδη, ο οποίος ξεψύχησε την επόμενη μέρα.

1934 Το Κομμουνιστικό και το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ιταλίας υπογράφουν συμφωνία για ενότητα δράσης στον αγώνα κατά της φασιστικής δικτατορίας.

1944 Το μπλόκο της Κοκκινιάς.

1945 Η Ινδονησία ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της από τους Ολλανδούς.

1946 Η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης συλλαμβάνει όλο το προσωπικό της εφημερίδας «Λαϊκή Φωνή» που εκδιδόταν από το ΚΚΕ.

1947 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας μπαίνουν στη Νάουσα.

1956 Το δικαστήριο της Καρλσρούης κηρύσσει εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας και αποφασίζει τη διάλυσή του.

1977 Πεθαίνει ο ζωγράφος Γιώργος Γουναρόπουλος.

1987 Βρίσκεται νεκρός στο κελί του, στις φυλακές Σπαντάου, το δεξί χέρι του Αδόλφου Χίτλερ, Ρούντολφ Ες. Κρεμάστηκε με ηλεκτρικό καλώδιο.

1996 Η Κλοντίν Αντρέ Ντεσέι, η πρώτη γυναίκα από τη Γαλλία που ταξίδεψε στο Διάστημα, εκτοξεύεται από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν.

...και σαν χτες

1849 Ενοπλη εξέγερση ξεσπά στην Κεφαλονιά κατά της βρετανικής κυριαρχίας. Η εξέγερση καταστέλλεται από τον βρετανικό στρατό, ενώ οι ηγέτες της συλλαμβάνονται και εκτελούνται δι' απαγχονισμού.

1918 Αμερικανικά στρατεύματα αποβιβάζονται στο Βλαδιβοστόκ, στα πλαίσια της διεθνούς ιμπεριαλιστικής στρατιωτικής επέμβασης 16 κρατών κατά των επαναστατημένων λαών της Ρωσίας.

1919 Γεννιέται ο συγγραφέας Αντώνης Σαμαράκης.

1920 Γεννιέται ο Αμερικανός ποιητής και συγγραφέας Τσαρλς Μπουκόβσκι.

1936 Το καθεστώς της 4ης Αυγούστου του Ι. Μεταξά οργανώνει δημόσια καψίματα «ανθελληνικών» βιβλίων σε κεντρικές πλατείες πόλεων, κατά το παράδειγμα των ναζί.

1943 Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής δολοφονούν στο χωριό Κομμένο Αρτας 317 κατοίκους (μεταξύ αυτών και 97 παιδιά έως 15 ετών), με το πρόσχημα πως στο χωριό εμφανίστηκε ομάδα ανταρτών.

1945 Το πανεθνικό κογκρέσο των Βιέτ Μιν (Σύνδεσμος για την Ανεξαρτησία του Βιετνάμ, στον οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν οι κομμουνιστές) ιδρύει την Εθνική Επιτροπή Απελευθέρωσης του Βιετνάμ.

1960 Υπογράφονται στο Λονδίνο οι συμφωνίες με τις οποίες η Κύπρος ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ