Σάββατο 17 Αυγούστου 2019 - Κυριακή 18 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Οργάνωση της πάλης για να μην είναι ο λαός «στο ίδιο έργο θεατής»...

Με αφορμή τη μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια, ήρθαν για μια ακόμα φορά στην επιφάνεια οι μεγάλες διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων για την έλλειψη ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών (αντιπυρικές ζώνες, καθαρισμός κ.ά.), την απουσία ουσιαστικής πρόληψης και ολοκληρωμένου σχεδίου προστασίας των δασών και των λαϊκών οικογενειών, αλλά και για τις τεράστιες ελλείψεις των δασαρχείων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε προσωπικό και μέσα.

Απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα, η κυβέρνηση της ΝΔ προσπάθησε από την πρώτη στιγμή να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να καλλιεργήσει εφησυχασμό, άλλοτε διαφημίζοντας την «ετοιμότητα του κράτους» και την «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», άλλοτε προβάλλοντας ως αποκλειστικό κριτήριο της «αποτελεσματικής» αντιμετώπισης της πυρκαγιάς το γεγονός ότι δεν θρηνήσαμε νεκρούς κι άλλοτε αποθεώνοντας την «ατομική ευθύνη» στην προστασία από τη φωτιά, διαφημίζοντας ως πανάκεια το «112».

Ελεγε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη την περασμένη Δευτέρα, για τη φωτιά που ξέσπασε στον Υμηττό, ότι «το κράτος είναι εδώ», θέλοντας να δείξει ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα, επειδή η φωτιά δεν επεκτάθηκε - επειδή δηλαδή δεν κατέστρεψε όλο τον Υμηττό, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών.

Λίγες ώρες αργότερα, όμως, η ίδια αυτή προσπάθεια των πυροσβεστών μέσα σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες δεν μπόρεσε να αποτρέψει την επέκταση της πυρκαγιάς στην Εύβοια, που έκαιγε επί τέσσερις σχεδόν μέρες, καταστρέφοντας πάνω από 25.000 στρέμματα, μεταξύ αυτών και πολλές καλλιέργειες, που δίνουν εισόδημα στους κατοίκους της περιοχής.

Το αντιλαϊκό κράτος

Το κράτος που επικαλούνται ο υπουργός και η κυβέρνηση είναι αυτό που ανέλυσαν διεξοδικά πριν από λίγες μέρες στη Βουλή, συζητώντας και ψηφίζοντας το νομοσχέδιο για την «επιτελικότητά» του. Αποστολή αυτού του κράτους, ανεξάρτητα από το ποιος είναι κυβέρνηση, είναι να θωρακίζει και να προωθεί αποτελεσματικά την αντιλαϊκή πολιτική, να στηρίζει τις επενδύσεις και τα κέρδη του κεφαλαίου.

Αποστολή του είναι για παράδειγμα να περιφρουρεί τη «δημοσιονομική σταθερότητα», που σημαίνει από τη μια φόρους και χαράτσια δίχως τέλος για το λαό και από την άλλη «κόφτη» διαρκείας σε κρατικές δαπάνες που αφορούν ακόμα και στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες. Επομένως, συνέχιση και ένταση της πολιτικής υποχρηματοδότησης της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας, σωρευτικά στις απώλειες που είχαν τα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης και μετά από αυτήν.

Αυτό το κράτος, λοιπόν, δείχνει μεγάλη ικανότητα όταν είναι να τσακίσει το εργατικό - λαϊκό κίνημα, να μαζέψει φόρους από το λαό, να φιλοδωρήσει με φοροαπαλλαγές και προνόμια τους επιχειρηματικούς ομίλους. Αλλά όταν ξεσπά μια φωτιά, όταν υπάρχει πλημμύρα ή σεισμός, είναι επιλεκτικά αναποτελεσματικό και ανίκανο να προστατέψει το περιβάλλον, τη ζωή και την περιουσία του λαού. Και αυτό είναι ταξική επιλογή: Επιβεβαιώνει ότι δεν είναι κράτος για όλους, αλλά κράτος για τους λίγους, κράτος για τους οικονομικά ισχυρούς, κράτος για το κεφάλαιο.

Η εμπορευματοποίηση της γης

Αποστολή αυτού του κράτους είναι επίσης να ανοίγει νέα κερδοφόρα πεδία δράσης για το κεφάλαιο. Γι' αυτό θωρακίζει την πολιτική εμπορευματοποίησης της γης, στηρίζει με νόμους την επιχειρηματική δράση σε δάση και αιγιαλούς, ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές.

Ας μην πάμε μακριά. Η προηγούμενη κυβέρνηση, λίγο πριν από τις εκλογές, έφερε νόμο με τον οποίο παρέχεται η δυνατότητα απευθείας παραχώρησης αιγιαλού, παραλίας, ακόμα και περιοχών NATURA σε μεγαλοεπενδυτές για εκμετάλλευση και μάλιστα για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας. Κάτι που βέβαια ψήφισε και η ΝΔ...

Ολες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου έχουν ψηφίσει δασοκτόνους νόμους και άλλους που νομιμοποιούν στην ουσία τα αυθαίρετα, νόμους που ανάβουν το «πράσινο φως» στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους να καταπατήσουν δασικές εκτάσεις για να υλοποιήσουν επενδυτικά πλάνα.

Συγκεκριμένα, διευκόλυναν ακόμα περισσότερο τη δράση των μονοπωλιακών ομίλων στα κρατικά δασικά οικοσυστήματα, διευρύνοντας τις «νόμιμες» επεμβάσεις με την παραχώρηση της χρήσης. Προώθησαν επίσης την ένταση της εμπορευματοποίησης της δασικής γης, μέσω κυρίως της αλλαγής χρήσης της και παράλληλα της εξασφάλισης του απαραίτητου γι' αυτό χωροταξικού και περιβαλλοντικού πλαισίου.

Αυτή η πολιτική οπλίζει το χέρι των εμπρηστών. Αλλά ακόμα και όταν η αιτία μιας πυρκαγιάς είναι άλλη, το γεγονός παραμένει: Υπάρχει το συνολικό πολιτικό πλαίσιο που μπορεί να μετατρέψει ακόμα και το τυχαίο γεγονός σε ωφέλιμο για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που θέλουν να αξιοποιήσουν εκτάσεις και «φιλέτα».

Και το πλαίσιο αυτό δεν είναι άλλο από αυτό της εμπορευματοποίησης της γης, των σχεδιασμών για αλλαγές χρήσης, της παράδοσης σε διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα για εκμετάλλευση με κριτήριο το κέρδος, είτε πρόκειται για ΑΠΕ και ανεμογεννήτριες, είτε για ξενοδοχειακές μονάδες, είτε για επέκταση εργοστασιακών μονάδων, είτε για τη διαμόρφωση οδικών αξόνων.

Αυτή είναι η ανάπτυξη που υπηρετούν με την πολιτική τους όλες οι κυβερνήσεις, η σημερινή και οι προηγούμενες. Και στο πλαίσιο αυτού του δρόμου ανάπτυξης είναι αδύνατον να διαμορφωθούν ολοκληρωμένες και σχεδιασμένες υποδομές προστασίας του περιβάλλοντος, της ζωής και της περιουσίας του λαού.

Η «αλληλεγγύη» της ΕΕ

Προκλητική ήταν όμως και η προσπάθεια της κυβέρνησης, με αφορμή τις πυρκαγιές, να εξωραΐσει την ΕΕ, διαφημίζοντας την «αλληλεγγύη» της, επειδή μέσω του «Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας» ορισμένα κράτη - μέλη δεσμεύτηκαν να στείλουν πτητικά μέσα για βοήθεια στην πυρόσβεση.

Είναι πραγματικά εξοργιστικό για το λαό που καίγεται, για τους πυροσβέστες που λιώνουν, να ακούν ύμνους για την «αλληλεγγύη» της ΕΕ στο ζήτημα της προστασίας από φυσικά φαινόμενα και καταστροφές, όταν σύμφωνα με τις δικές της Οδηγίες και κατευθύνσεις τα αναγκαία για το λαό έργα πρόληψης αξιολογούνται με τη λογική «κόστους - οφέλους».

Δηλαδή, αν κάποιες παρεμβάσεις σε αυτούς τους τομείς είναι οικονομικά αποδοτικές και ωφέλιμες για το κεφάλαιο! Γι' αυτό έργα υποδομών αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αντιπυρικά δεν βρίσκουν θέση στους κωδικούς των προϋπολογισμών. Και όποια εκτελούνται γίνονται άναρχα, χωρίς ευρύτερο σχεδιασμό και κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, με αποτέλεσμα πολλές φορές να επιβαρύνουν αντί να λύνουν προβλήματα.

Μάλιστα, η ΕΕ συστήνει στα κράτη - μέλη ότι «συμφέρει» περισσότερο να πληρώνουν αποζημιώσεις μετά την καταστροφή, από το να πληρώνουν για υποδομές πυροπροστασίας και αντιπλημμυρικής θωράκισης, πολύ περισσότερο όταν αυτές δεν αφορούν περιοχές «οικονομικού ενδιαφέροντος» ή τους «οικονομικά ασθενέστερους»! Δηλαδή, όταν δεν αφορούν την προστασία κερδοφόρων δραστηριοτήτων.

Αυτή είναι η «αλληλεγγύη» της ΕΕ! Η οποία είναι ταυτόχρονα θεματοφύλακας της δημοσιονομικής πειθαρχίας, με τα μνημόνια και τους «κόφτες» διαρκείας, που στους εθνικούς προϋπολογισμούς μεταφράζονται σε εξοικονομήσεις για το κεφάλαιο με περικοπές σε δαπάνες που αφορούν τις λαϊκές ανάγκες, όπως η πρόληψη από φυσικές καταστροφές, η δασοπροστασία, η αντισεισμική και αντιπλημμυρική θωράκιση.

Ο μηχανισμός «RescEU»

Σε συνέχεια των παραπάνω, ο περιβόητος «Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ» (RescEU) όχι μόνο δεν αποτελεί μηχανισμό «αλληλεγγύης» μεταξύ των κρατών - μελών και ενίσχυσης των επιχειρησιακών τους δυνατοτήτων σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και έκτακτων αναγκών, αλλά αντίθετα αποτελεί άλλοθι για διαιώνιση των ελλείψεων.

Ο πρώτος πυροσβεστικός στόλος αεροσκαφών, στο πλαίσιο του «RescEU», που εγκαινιάστηκε το Μάη από την Κομισιόν, με την παραχώρηση αεροσκαφών και ελικοπτέρων από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, ουσιαστικά ήρθε ως «φύλλο συκής» στη γύμνια του προσωπικού, των εξοπλισμών και των υποδομών που υπάρχει σε κάθε χώρα - μέλος για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η «αλληλεγγύη» της ΕΕ εξαντλείται στη δέσμευση των ήδη ελάχιστων μέσων που διαθέτουν τα κράτη - μέλη για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, με κίνητρο την ευρωενωσιακή χρηματοδότηση μέχρι 75% για τις λειτουργικές δαπάνες, προκειμένου μόνο σε «εξαιρετικά κρίσιμες καταστάσεις» να υπάρχει συνδρομή από ένα κράτος - μέλος για την κατάσβεση πυρκαγιάς σε ένα άλλο.

Εξάλλου, στην περίπτωση που υπάρχουν πολλές ταυτόχρονες καταστροφές, η ΕΕ είναι αυτή που αποφασίζει για το πού πρέπει να κατευθυνθούν τα αεροσκάφη. Αυτό σημαίνει όμως μεγάλη καθυστέρηση, που μπορεί να αποβεί μοιραία, αφού όλα κρίνονται συνήθως τις πρώτες ώρες μιας πυρκαγιάς, όπως έδειξε άλλωστε και το Μάτι. Το παράδειγμα με τη φωτιά στην Εύβοια είναι χαρακτηριστικό. Η ευρωπαϊκή βοήθεια, αν και πολυδιαφημισμένη, άργησε να φτάσει και τελικά στάλθηκαν «σε δόσεις» τρία αεροσκάφη από Ιταλία και Ισπανία.

Επείγει η οργάνωση του αγώνα

Οι πληγές στην Εύβοια και αλλού θα μείνουν ανοιχτές για πολύ καιρό, ίσως και χρόνια, ενώ πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος νέας καταστροφής. Να μην ξεχνάμε ότι πριν από ένα χρόνο ακριβώς υπήρξε πυρκαγιά στο ίδιο ακριβώς σημείο, καίγοντας άλλα 12.000 στρέμματα πευκοδάσους.

Αυτό που επείγει τώρα, πέρα από το να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες οι εκτάσεις που χάθηκαν, είναι η στήριξη των κατοίκων και των εργαζομένων στις πυρόπληκτες περιοχές, η μέριμνα για την άμεση αποκατάσταση του δικτύου υδροδότησης και ηλεκτροδότησης της περιοχής, η άμεση και πλήρης αποζημίωση των αγροτοκτηνοτρόφων που καταστράφηκαν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Αυτά πρέπει να διεκδικήσει οργανωμένα ο λαός της περιοχής και παράλληλα μέτρα ουσιαστικής αποκατάστασης, πρόληψης και προστασίας, για να μην ξανασυμβούν τα ίδια.

Το ΚΚΕ, που από την πρώτη ώρα βρέθηκε στο μέτωπο της φωτιάς, καλώντας μέλη, οπαδούς και φίλους να συνδράμουν με κάθε τρόπο στην κατάσβεσή της, θα συνεχίσει να βρίσκεται με όλες του τις δυνάμεις στο πλευρό των κατοίκων και να διεκδικεί ουσιαστικά μέτρα προστασίας των δασών και πρόληψης των πυρκαγιών, κατάλληλη και επαρκή στελέχωση των Δασαρχείων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εξασφάλιση σύγχρονων και κατάλληλων μέσων. Φωτίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη ενάντια σε αυτό το σύστημα και στο δρόμο ανάπτυξης που ρίχνει στην πυρά τις λαϊκές ανάγκες, μέχρι την ανατροπή του.


Κ. Πασ.

ΥΜΗΤΤΟΣ
Σε κατάσταση πολιορκίας συμφερόντων εδώ και χρόνια το βουνό...

Η επόμενη μέρα της καταστροφής του 2015

Eurokinissi

Η επόμενη μέρα της καταστροφής του 2015
Η πρόσφατη φωτιά που έπληξε τον Υμηττό δεν είναι η πρώτη που προκαλεί ζημιές σε έναν από τους σημαντικούς πνεύμονες πρασίνου της Αθήνας. Το βουνό είναι σε κατάσταση πολιορκίας εδώ και χρόνια. Οι καταπατητές το έχουν στο στόχαστρο, η έκταση που έχει μείνει αδόμητη συρρικνώνεται συνεχώς, ενώ χιλιάδες στρέμματα κινδυνεύουν να μετατραπούν σε οικόπεδα. Η κατάσταση γίνεται χειρότερη από την πολιτική της τωρινής και της προηγούμενης κυβέρνησης, με την ιδιωτικοποίηση τομέων των δασών μέσω του αποχαρακτηρισμού της γης.

Ο Υμηττός από την πλευρά της Καισαριανής

Τα στοιχεία είναι πολλά. Πρώτο είναι ότι υπάρχει στα χαρτιά δασαρχείο Υμηττού, όμως στην πράξη δεν λειτούργησε ποτέ, και στο βόρειο τμήμα, για παράδειγμα, που αφορά την Καισαριανή, στην οποία ανήκει ένα σημαντικό κομμάτι του δασικού οικοσυστήματος του βουνού, υπάρχει μόνο ένας δασοφύλακας. Για πάρα πολλά χρόνια δεν έχουν γίνει από την πλευρά της Δασικής Υπηρεσίας έργα πρόληψης (συντήρηση δασικού οδικού δικτύου, καθαρισμοί κ.λπ.). Η συνολική μείωση των πυροσβεστικών δυνάμεων σε μέσα και προσωπικό έχει ως αποτέλεσμα την κάθε χρόνο μειούμενη προληπτική παρουσία και επιτήρηση στο χώρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το προσωπικό στον 1ο Πυροσβεστικό Σταθμό, στον οποίο ανήκει και η περιοχή της Καισαριανής, έχει μειωθεί.

Οι συνέπειες της πυρκαγιάς που έπληξε το βουνό από την πλευρά της Παιανίας

Eurokinissi

Οι συνέπειες της πυρκαγιάς που έπληξε το βουνό από την πλευρά της Παιανίας
Οσον αφορά το τμήμα του βουνού που ανήκει στην Καισαριανή, ο δήμος έχει ζητήσει από το 2015 τη διάνοιξη δασικών δρόμων, όπως π.χ. στο Αλεποβούνι και στον Βλητικό Σταθμό, επέκταση του δικτύου πυρόσβεσης σε καίριες περιοχές και στο Σκοπευτήριο. Εχουν γίνει υποτυπώδη πράγματα, όπως στο Σκοπευτήριο, όπου αλλάχτηκαν κρουνοί. Πρόβλημα υπάρχει στον Βλητικό Σταθμό, στον οικισμό του οποίου ζουν 120 άνθρωποι.

Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις του δήμου, δεν έχει γίνει αντιπυρική ζώνη. Ο δήμος έχει ζητήσει να γίνει δρόμος που θα είναι ταυτόχρονα και ζώνη ασφαλείας. Υπάρχουν κωλυσιεργίες. Το δασαρχείο δεν απαντά στα σχετικά αιτήματα. Ο δήμος έχει ζητήσει τη διάνοιξη δρόμων για περιπατητές. Παλιά υπήρχαν κάποιες υποδομές και τη διαχείρισή τους την είχε η Δασική Υπηρεσία. Με την υποβάθμισή της όλα ρήμαξαν. Ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπλασης Υμηττού (ΣΠΑΥ) έχει κάνει ελάχιστα πράγματα, ενώ δεν έχει και τα απαραίτητα κονδύλια. Εχει ρίξει δε το βάρος του στην πυρόσβεση και έχει μοιράσει οχήματα σε δήμους που γειτονεύουν με το βουνό. Στην ουσία, όμως, δήμοι και εθελοντικές ομάδες αναλαμβάνουν ένα ρόλο καθαρά πυροσβεστικό. Με εξαίρεση την Εθελοντική Δασοπροστασία Δήμου Καισαριανής, οι υπόλοιπες διατάσσονται από το Πυροσβεστικό Σώμα σε ποιο συμβάν θα αναμειχθούν. Εχουν χάσει τον εθελοντικό χαρακτήρα. Αποτελούνται κυρίως από διμηνίτες που τους έχουν βαφτίσει εθελοντές.

Επίσης, ο δήμος Καισαριανής έχει ζητήσει από όλους τους αρμόδιους φορείς κονδύλι με σκοπό να γίνει στον Βλητικό Σταθμό μηχανισμός ενημέρωσης των κατοίκων του οικισμού ώστε σε περίπτωση φωτιάς να απομακρυνθούν, αλλά και εγκατάσταση δικτύου με νερό και διάνοιξη δρόμου. Δεν έχει γίνει τίποτα. Τελευταία μάλιστα, στις αποψιλώσεις που έκανε μέσα στην αντιπυρική περίοδο η Περιφέρεια, εγκατέλειψαν όλα τα υλικά και τα μάζεψε ο δήμος. Ούτε η υδροφόρα του δήμου είναι δυνατόν να αντικατασταθεί. Ο δήμος επιδοτείται κάθε χρόνο με 32.000 ευρώ για πυροπροστασία και μόνο η συνδρομή του στον ΣΠΑΥ είναι 36.000 ευρώ. Με αυτά τα χρήματα ούτε ξεχορτάριασμα μπορεί να γίνει, ούτε αναδάσωση.

Το Προεδρικό Διάταγμα

Οσον αφορά την προστασία του βουνού, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ΠΔ προστασίας του. Το 2017 μια σειρά δήμων (Κρωπίας, Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Παπάγου - Χολαργού, Ηλιούπολης, Ελληνικού - Αργυρούπολης, Παιανίας - Γλυκών Νερών και Γλυφάδας) πρωταγωνίστησαν στην ακύρωση σχετικού ΠΔ που προστάτευε στοιχειωδώς τον ορεινό όγκο. Η εξέλιξη αυτή αφήνει το βουνό έρμαιο στις ορέξεις του κεφαλαίου. Υπήρχαν δημοτικές αρχές που πρωτοστάτησαν να εκπέσει το ΠΔ (Ηλιούπολη) και επεδίωξαν να χωροθετήσουν εντός της Β' ζώνης του Υμηττού (δήμος Βύρωνα, τοπικές μονάδες συγκέντρωσης και διαλογής απορριμμάτων).

Είχε προηγηθεί απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) κατά του ΥΠΕΚΑ, όσον αφορά το Προεδρικό Διάταγμα για τον Υμηττό, υπόθεση που είχε παραπεμφθεί στο ΔΕΕ από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Το 2015 με απόφασή του το ΔΕΕ αποφάνθηκε ότι βάσει της Οδηγίας 2001/42 απαιτούνταν στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση πριν από τη θεσμοθέτηση του ΠΔ. Είχε ανοίξει δηλαδή από πριν ο δρόμος για την οριστική ακύρωσή του από το ΣτΕ, το οποίο δεσμεύεται από την ανωτέρω κρίση του ΔΕΕ. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται και από την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία, ακριβώς με το σκεπτικό του ΔΕΕ ότι για τον καθορισμό καθεστώτος προστασίας του Υμηττού είναι αναγκαίο να προηγηθεί Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), έκανε δεκτές τις αιτήσεις των επτά δήμων της Αττικής, που ζητούσαν και πέτυχαν την ακύρωση του ΠΔ.

Στο ΥΠΕΝ γνώριζαν την εξέλιξη της υπόθεσης. Πιο παλιά έδιναν το μήνυμα ότι σπεύδουν να ολοκληρώσουν την εκπόνηση της μελέτης (ΣΠΜΕ), ώστε να αποκλείσουν το ενδεχόμενο ακύρωσης του ΠΔ του 2011 και μίας μεταφοράς στο προγενέστερο καθεστώς εξαιρετικά χαλαρής προστασίας του Υμηττού, με το ΠΔ του 2008. Το εν λόγω ΠΔ είχε θεσμοθετηθεί το 2011 υπό την πίεση των αποκαλύψεων του 2008 για «αναψυκτήρια» και «πολιτιστικά κέντρα», που ήταν βίλες επωνύμων και είχαν ξεφυτρώσει χάρη στα «παραθυράκια» του ΠΔ του 1978. Αποδεικνύεται ότι το ΥΠΕΝ δεν έφερε σε πέρας την «προσπάθειά» του να ολοκληρώσει την εκπόνηση της ΣΠΜΕ πριν από την ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ ή ακόμη και να θωρακίσει το ΠΔ του 2011 στο ΣτΕ.

Καταγραφή των αυθαιρέτων στον Υμηττό δεν έχει γίνει, ωστόσο στη μελέτη του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου για την Αττική (ΟΡΣΑ) καταγράφονται συσπειρώσεις αυθαιρέτων στη δυτική και ανατολική πλευρά του βουνού, στην περιοχή Χέρωμα στη Βάρη. Πρόκειται για μια έκταση περίπου 680 στρεμμάτων, δομημένη κυρίως με αυθαίρετες κατοικίες. Η έκταση δεν είναι δασική και αποτελεί τμήμα του αγροκτήματος Βάρης. Περιλαμβάνει 890 αγροτεμάχια, τα περισσότερα μικρότερα των 500 τ.μ. Στο παρελθόν, με προϋπόθεση την εξαίρεση της περιοχής από τα όρια προστασίας του Υμηττού, είχε εκπονηθεί μελέτη πολεοδόμησής της. Ο ΟΡΣΑ είχε εγκρίνει πρόταση τροποποίησης, με την εξαίρεση της περιοχής, η οποία δεν προωθήθηκε, καθώς κρίθηκε μη νόμιμη από το ΣτΕ.

Στο Κορωπί υπάρχουν τρεις οικισμοί αυθαιρέτων, οι οποίοι αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια: Ο Προφήτης Ηλίας (Α' ζώνη προστασίας), η Σκάρπιζα και το Κίτσι (Β' ζώνη προστασίας). Ο ΟΡΣΑ είχε προτείνει την εξαίρεση των περιοχών από τα όρια προστασίας του Υμηττού, αλλά αυτή κρίθηκε μη νόμιμη από το ΣτΕ. Στο Πανόραμα Παιανίας (Β' ζώνη προστασίας) έχουν αναπτυχθεί περιοχές αυθαιρέτων. Ο ΟΡΣΑ είχε προτείνει την εξαίρεση και αυτής της περιοχής, επίσης όμως κρίθηκε μη νόμιμη από το ΣτΕ. Στη Γλυφάδα, στις περιοχές Ανάληψη (Α' και Β' ζώνη προστασίας) και Γύρισμα Τερψιθέας (Β' ζώνη προστασίας) υπάρχουν πυρήνες συσπείρωσης αυθαιρέτων. Η Ανάληψη είναι δασική και δημόσια κατά το ήμισυ, ενώ το Γύρισμα χαρακτηρίζεται μη δασικό.

Παράλληλα, η Εκκλησία είχε κάνει το 2007 μια προσπάθεια να οικοδομήσει στο μοναστήρι του Αη Γιάννη αρχονταρίκι κ.ά. Με κινητοποίηση του δήμου τα σχέδια αυτά εμποδίστηκαν, χωρίς όμως η Εκκλησία να έχει παραιτηθεί από τις αξιώσεις της. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμος, προσπαθώντας να σώσει το βουνό, έχει προχωρήσει, σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στην ίδρυση στο κέντρο του Υμηττού του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης, με τη σημαντική συμβολή των εθελοντών της δασοπροστασίας στη διαμόρφωσή του. Στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του το έχουν επισκεφτεί εκατοντάδες πολίτες.

Η Εθελοντική Δασοπροστασία του δήμου Καισαριανής

Η προστασία του Υμηττού αποτέλεσε για τους κατοίκους της Καισαριανής πρωτεύον ζήτημα. Η ανάγκη αυτή οδήγησε το 1985 τη δημοτική αρχή με δήμαρχο τον Π. Μακρή να δημιουργήσει την Εθελοντική Δασοπροστασία Δήμου Καισαριανής (ΕΔΔΕ). Στόχος ήταν να προστατεύεται σε σταθερή βάση το δάσος με τη συμμετοχή του λαού, να μπορέσει να σταθεί εμπόδιο απέναντι στα οργανωμένα συμφέροντα (Σκοπευτική Εταιρεία, «Φιλοδασική Ενωση Αθηνών», μεγαλοεργολάβοι, πανεπιστημιούπολη, Εκκλησία). Από την αρχή της ίδρυσής της μέχρι σήμερα ήταν καθαρό στη δράση της ομάδας ότι σε καμία περίπτωση δεν θέλει να υποκαταστήσει τις ευθύνες του κρατικού μηχανισμού στην προστασία του περιβάλλοντος και των δασών.

Η λαϊκή συμμετοχή στο δήμο της Καισαριανής αποτυπώνεται με την ενεργή συμμετοχή εκατοντάδων εθελοντών σε σταθερή βάση. Το 2018 η Εθελοντική Ομάδα πραγματοποίησε 7.748 ώρες επιτήρησης με καθημερινές βάρδιες στον Υμηττό. Συμμετείχε στην αντιμετώπιση εννέα πυρκαγιών, μεταξύ των οποίων και σε αυτήν στο Μάτι, σε έξι τροχαία για παροχή βοήθειας, σε πέντε περιπτώσεις για πτώσεις δέντρων, σε έντεκα επεμβάσεις για πλημμύρες κατοικιών.

Στη φωτιά του Υμηττού στις 12 Αυγούστου, όχημά της που ήταν σε ολονύκτια περιπολία επενέβη άμεσα μαζί με οχήματα της Πυροσβεστικής. Παράλληλα στελεχώθηκαν με τους εθελοντές τα υπόλοιπα τρία οχήματά της. Ταυτόχρονα, εθελοντές της ΕΔΔΚ τοποθετήθηκαν ως τηλεπικοινωνιακοί σύνδεσμοι αρχικά στην υδροφόρα του δήμου Καισαριανής και αργότερα και σε υδροφόρες άλλων δήμων και της Περιφέρειας. Στη διάρκεια της δύσκολης αυτής μέρας συγκροτήθηκε και εξαμελές πεζοπόρο τμήμα, το οποίο επιχείρησε στην κορυφογραμμή, διαχωρίζοντας τη γραμμή καμένου - άκαφτου και βοηθώντας στην οριοθέτηση της πυρκαγιάς. Συνολικά στην επιχείρηση συμμετείχαν 28 εθελοντές.


Γ. Α.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Οι επισκέψεις δεν μπορούν να διαγράψουν τις διαχρονικές πολιτικές ευθύνες»

Σχόλιο με αφορμή την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Φώφης Γεννηματά στην πυρόπληκτη Εύβοια

Σε σχόλιό της για την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά στην πυρόπληκτη περιοχή της Εύβοιας, η Τομεακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ αναφέρει:

«Η παρουσία του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη και της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φ. Γεννηματά στην πυρόπληκτη περιοχή του δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων στην Εύβοια δεν μπορεί να παραγράψει τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και τα αποτελέσματα της πολιτικής που διαχρονικά υλοποιείται από όλες τις κυβερνήσεις, αφήνοντας ανυπεράσπιστους τους κατοίκους, τις περιουσίες τους και τα δάση στις φυσικές καταστροφές.

Η παρουσία του πρωθυπουργού δεν μπορεί να ωραιοποιήσει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που οι συνέπειές της έρχονται στην επιφάνεια με τραγικό τρόπο και στον τομέα της δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης. Είναι προκλητικό να ανακοινώνει το αυτονόητο νομικό καθήκον των αρμόδιων υπηρεσιών, όπως είναι η άμεση αποτύπωση των ζημιών και η αποκατάσταση των πληγέντων.

Την ίδια ώρα δεν είπε κουβέντα για αποζημίωση στο 100% των ζημιών, ούτε βέβαια για την ανάγκη να αυξηθούν δραστικά τα σχετικά κονδύλια και να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να μπορέσει η Δασική Υπηρεσία να κάνει πρόληψη και ολοκληρωμένη διαχείριση και η Πυροσβεστική ολοκληρωμένη καταστολή των πυρκαγιών.

Ολα τα προηγούμενα χρόνια οι κάτοικοι της Εύβοιας έχουν χορτάσει από μεγάλα λόγια και επικοινωνιακά παιχνίδια μετά από κάθε καταστροφή.

Απαιτούμε άμεσα ουσιαστικά μέτρα προστασίας των δασών και πρόληψης των πυρκαγιών, κατάλληλη και επαρκή στελέχωση των Δασαρχείων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εξασφάλιση σύγχρονων και κατάλληλων μέσων.

Για τους πληγέντες να εξασφαλιστεί πλήρης αποζημίωση στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για την καταστροφή που υπέστησαν στις κτηνοτροφικές μονάδες, σε γεωργικές εκτάσεις (ελαιώνες, αμπέλια, ρετσίνια κ.ά.), σε ζωικό κεφάλαιο, κατοικίες και άλλες υλικοτεχνικές υποδομές.

Να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες οι εκτάσεις που κάηκαν.

Το ΚΚΕ με τις δυνάμεις του θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων».

ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ
Σοκάρει το μέγεθος της καταστροφής

Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά από το πρωί της Παρασκευής. Συνεχιζόταν η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων

Σε πυκνούς καπνούς ενεργούσαν τα εναέρια μέσα

Eurokinissi

Σε πυκνούς καπνούς ενεργούσαν τα εναέρια μέσα
Για τέταρτη μέρα συνεχίστηκε και την Παρασκευή η μάχη των δυνάμεων πυρόσβεσης με την πυρκαγιά στην κεντρική Εύβοια. Η καταστροφική φωτιά το πρωί της Παρασκευής ήταν σε εξέλιξη, παρότι δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αλλά η εικόνα ήταν καλύτερη. Μάλιστα, αξιωματικοί της εκτιμούσαν ότι η φωτιά άρχιζε να μπαίνει σε στάδιο ύφεσης. Ομως, σε αρκετά σημεία υπήρχαν καπνοί από τα κουφάρια των πεύκων και οι εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής αναφέρουν ότι θα χρειαστούν πολλές μέρες για την πλήρη κατάσβεσή της.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρέχει ο ευρωπαϊκός δορυφόρος «Sentinel-2», υπολογίζεται ότι περίπου 22,68 τετραγωνικά χιλιόμετρα (22.680 στρέμματα) είχαν γίνει στάχτη στο δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων μέχρι τις 12.45 της Τετάρτης 14 Αυγούστου. Οπως σημειώνει η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η τελική έκταση θα είναι μεγαλύτερη.

Η προσοχή της Πυροσβεστικής ήταν στραμμένη στη χαράδρα, βορειανατολικά του χωριού Πλατάνα, στη θέση Καμπιά. Από αέρος επιχειρούσαν 6 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα, ενώ ισχυρές ήταν και οι επίγειες δυνάμεις. Οι πυροσβέστες και οι εθελοντές συνέχιζαν να δίνουν μια μάχη μέχρις εξαντλήσεως στα πύρινα μέτωπα...

Το μεσημέρι της Παρασκευής, η κατάσταση έβαινε συνεχώς βελτιούμενη, ενώ σε διάφορα σημεία εντός της περιμέτρου των 11,5 χιλιομέτρων της κατεστραμμένης περιοχής σημειώνονταν αναζωπυρώσεις οι οποίες ήταν ελεγχόμενες. Οι επικίνδυνες αναζωπυρώσεις ήταν αυτές της περιμέτρου οι οποίες αντιμετωπίζονταν.

Επικίνδυνο το έργο των πυροσβεστών

Eurokinissi

Επικίνδυνο το έργο των πυροσβεστών
Η οικολογική καταστροφή από την πυρκαγιά, η οποία ξεκίνησε τα ξημερώματα της Τρίτης, είναι τεράστια καθώς πάνω από 25.000 στρέμματα πευκοδάσους έγιναν στάχτη. Ωστόσο, οι φλόγες έφτασαν στα όρια του καταφυγίου στην Αγριλίτσα, αλλά οι πυροσβέστες ανέκοψαν την πορεία τους, ενώ έφτασαν σε μικρή απόσταση και από την προστατευόμενη περιοχή από το ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο NATURA.

«Κόλαση...»

Ο εθελοντής πυροσβέστης που τραυματίστηκε στην πυρκαγιά της Εύβοιας περιέγραψε σε τηλεοπτικό σταθμό τις δραματικές στιγμές που έζησε στο μεγάλο πύρινο μέτωπο.

«Δεν είχε καθόλου φλόγες αλλά έκανε έναν αέρα και η φωτιά ήταν σαν ανεμοστρόβιλος. Δεν έχω ξαναζήσει κάτι τέτοιο. Ηταν κόλαση! Τραυματίστηκα στα χέρια μου», ανέφερε ο εθελοντής πυροσβέστης Κυριάκος Καρλαφτόπουλος.

«Η φωτιά ήταν γύρω στα 200 μέτρα. Είχε μία φλόγα μικρή. Κάνει έναν αέρα, έναν ανεμοστρόβιλο μες στη χαράδρα. Μας κύκλωσε, και τα πυροσβεστικά, και έφυγα μέσα από τις φλόγες. Γιατί άμα καθόμουν εκεί δεν ξέρω τι θα γινόταν. Μπορεί να μη μίλαγα τώρα», είπε. Στο πλευρό του στο νοσοκομείο βρίσκονταν από την πρώτη στιγμή οι γονείς του.

Ενδείξεις για εμπρησμό

Σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα, τα μέχρι στιγμής στοιχεία συνηγορούν στο σενάριο του εμπρησμού, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι τα κλιμάκια της Πυροσβεστικής έχουν εντοπίσει στουπιά, μπιτόνια και ενδεχομένως εύφλεκτο υγρό κοντά στα σημεία όπου εκδηλώθηκε αρχικά η φωτιά.


Αν και επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί κάτι από την πλευρά της Πυροσβεστικής σε σχέση με την έναρξη της φωτιάς, ήδη οι αξιωματικοί του ανακριτικού τμήματος που βρίσκονται από την πρώτη ώρα στην περιοχή έχουν συλλέξει καταθέσεις ερευνώντας κάθε λεπτομέρεια. Πάντως, παρά τα δημοσιεύματα, δεν είχε διασταυρωθεί τίποτα μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές (Παρασκευή βράδυ).

Η πυρκαγιά φέρεται να ξέσπασε σε τρία σημεία γύρω στις 3 τα ξημερώματα της Τρίτης, με μικρή διαφορά χρόνου, σε μια απόσταση 1,5 χιλιόμετρο έξω από το χωριό Μακρυμάλλη, κοντά στο μοναστήρι. Τα κλιμάκια του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, εντόπισαν στοιχεία εμπρησμού στα τρία σημεία εκδήλωσης της πυρκαγιάς, σε μία απόσταση 100 μέτρων, το ένα κοντά στον δρόμο και δύο ακόμη λίγα μέτρα εσωτερικά σε δασώδη περιοχή. Αναλυτικότερα, εντόπισαν ίχνη καύσης, στουπιά, πλαστικά μέρη μπιτονιών, ενδεχομένως με εύφλεκτο υγρό, συσσωρευμένη καύσιμη ύλη (κλαδιά, ξύλα) και κάποια φιαλίδια υγραερίου.

Την πεποίθησή του ότι τη φωτιά έχει βάλει ανθρώπινο χέρι και ότι δεν ήταν τυχαία εξέφρασε σε δηλώσεις του σε ΜΜΕ o δήμαρχος Μεσσαπίων - Διρφύων, Γιώργος Ψαθάς. Ο δήμαρχος αναρωτήθηκε τι είδους τυχαίο φαινόμενο μπορεί να προκάλεσε την πυρκαγιά στις 3 τα ξημερώματα της Τρίτης.

Επικίνδυνες οι αναζωπυρώσεις
Επικίνδυνες οι αναζωπυρώσεις
Ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Βαθρακογιάννης, είπε σε δηλώσεις του πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Κλιμάκιο του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής βρίσκεται στο νησί και ερευνά την υπόθεση. Ηδη, έχουν ληφθεί καταθέσεις που σύμφωνα με πληροφορίες κάνουν λόγο για εμπρησμό. Ωστόσο, από τη μακροσκοπική έρευνα στο συγκεκριμένο σημείο δεν έχει εντοπιστεί κανένα στοιχείο που να αποκαλύπτει αν πρόκειται για εμπρησμό ή κάποια άλλη αιτία.

Συλλήψεις στη Χίο

Παράλληλα, δύο αλλοδαποί συνελήφθησαν στη Χίο, ως υπαίτιοι πρόκλησης εμπρησμού από πρόθεση, σε δασική έκταση, όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στη θέση Μεγάλη Βίγλα - Κακιά Λαγκάδα. Δύο ακόμη άτομα συνελήφθησαν για εμπρησμούς σε περιοχές της Μεσσηνίας και της Ηλείας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, συνελήφθη ένας 52χρονος, ο οποίος κατηγορείται ότι προκάλεσε διαδοχικές εστίες πυρκαγιάς σε δασική έκταση στην παλαιά Εθνική οδό Καλαμάτας - Τρίπολης, καθώς και σε ξερά χόρτα σε πρανές της παλαιάς Εθνικής οδού Τσακώνας - Καλού Νερού, του δήμου Οιχαλίας. Επίσης, συνελήφθη ένας 58χρονος, ο οποίος φέρεται να έβαλε πυρκαγιά από πρόθεση σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Παλαιοβαρβάσαινα του δήμου Πύργου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η σύλληψή του έγινε στην περιοχή ανάμεσα στην Αλφειούσα και το Επιτάλιο. Κατά την προσαγωγή του με όχημα της Πυροσβεστικής, όρμησε στον οδηγό και άλλους δύο πυροσβέστες, χτυπώντας τους. Ο οδηγός στην προσπάθειά του να τον αποφύγει, σταμάτησε απότομα το όχημα με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με άλλο υπηρεσιακό όχημα που ακολουθούσε ακριβώς πίσω. Τελικά με τη συνδρομή και άλλων πυροσβεστών, ο δράστης συνελήφθη. Επίσης, συνελήφθη την Παρασκευή στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, 24χρονος ημεδαπός, ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από πρόθεση για 3 εστίες πυρκαγιάς σε δασική έκταση στην περιοχή Παλαιοχωρίου, του δήμου Νότιας Κυνουρίας, στο νομό Αρκαδίας.

Νεκρός από φωτιά στην Πάτρα

Σε τραγωδία ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο εξελίχθηκε περιστατικό με φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Πέμπτης, σε ισόγειο διπλοκατοικίας στην οδό Αγήνορος, στην περιοχή των Ιτεών Πάτρας. Από τη φωτιά, η οποία εκδηλώθηκε στις 6.45 το πρωί, βρήκε τραγικό θάνατο 29χρονος. Ο άτυχος άνδρας, πατέρας τριών παιδιών, εργαζόταν σε αλυσίδα καφέ και βρισκόταν μόνος του στο σπίτι. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, προσπάθησε να βγει από το διαμέρισμα όταν αντιλήφθηκε τη φωτιά, αλλά εγκλωβίστηκε επειδή έπεσε το ρεύμα και δεν μπορούσε να ανοίξει τα κατεβασμένα παντζούρια, που δούλευαν με ηλεκτρικό μηχανισμό.

Καταρρακτώδης βροχή στη Μαγνησία

Καταρρακτώδης βροχή και συνεχείς κεραυνοί ήταν τα φαινόμενα που επικράτησαν τον Δεκαπενταύγουστο στο νομό Μαγνησίας από τις 7 το απόγευμα, τόσο στην περιοχή του Βόλου όσο και σε όλο το παραλιακό μέτωπο του Πηλίου και στον Αλμυρό. Η βροχή μετέτρεψε πολλούς δρόμους του Βόλου σε ποτάμια και υπήρχαν συνεχείς πτώσεις στην τάση του ηλεκτρικού ρεύματος, όπως και πολλές διακοπές στην ηλεκτροδότηση. Οι κεραυνοί που έπεφταν στην περιοχή ήταν συνεχείς και εξαιτίας της κακοκαιρίας είχε προκληθεί μεγάλο μποτιλιάρισμα στο δρόμο από το παραλιακό Πήλιο προς τον Βόλο, με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθούν εκατοντάδες αυτοκίνητα από το Μαλάκι μέχρι και τον Βόλο.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Απαράδεκτες συνθήκες εργασίας στο χώρο των πλυντηρίων

Τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στο χώρο των πλυντηρίων του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», μέσα σε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου.

Οπως σημειώνεται, «οι συνθήκες στις οποίες εργάζονται οι συνάδελφοι ειδικά τις μέρες με αυξημένη θερμοκρασία είναι κατά κυριολεξία αφόρητες. Τα θερμόμετρα που υπάρχουν στο χώρο έχουν καταγράψει θερμοκρασίες άνω των 42 βαθμών Κελσίου και, επιπλέον, ήδη είναι γνωστό ότι προσωπικό που υπηρετεί στο χώρο έχει διαγνωστεί με προβλήματα υγείας (π.χ. καρδιολογικά), αλλά και σε κατάσταση προχωρημένης εγκυμοσύνης, που, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Επιθεώρησης Εργασίας, εξαιρούνται υποχρεωτικά από βαριές εργασίες.

Οι μονάδες κλιματισμού που υπάρχουν στο χώρο προφανώς δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες, αφού πρόκειται για χώρο ψηλοτάβανο με εμβαδόν πολλών τετραγωνικών μέτρων με εγκατεστημένες πολλές συσκευές (μεγάλα πλυντήρια, στεγνωτήρια, σιδερωτήρια κ.λπ.) που εκπέμπουν συνεχώς θερμότητα, αλλά και ιδιαίτερα αυξημένη υγρασία.

Μέχρι σήμερα φαίνεται ότι δεν έχουν δρομολογηθεί μέτρα βελτίωσης της κατάστασης και προστασίας του προσωπικού (ή ακριβέστερα κάποιες παραγγελίες μηχανημάτων, που έχουν ξεκινήσει, προβλέπεται να έχουν πρακτικό αποτέλεσμα σε χρόνο που το πρόβλημα δεν θα έχει την ανάλογη οξύτητα π.χ. τέλη Σεπτέμβρη). Αυτή η ολιγωρία μπορεί να οδηγήσει σε τραγικές για τους συναδέλφους συνέπειες δεδομένου ότι έτσι κι αλλιώς όλο το θερινό διάστημα οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα υψηλές. Πρόσφατος, εξάλλου, είναι ο θάνατος συναδέλφου εργαζόμενου στο 251 ΓΝΑ».

Το Σωματείο καλεί τη διοίκηση του νοσοκομείου άμεσα να προχωρήσει στα εξής:

  • Εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων κλιματισμού - αφύγρανσης - εξαερισμού κατάλληλων για το μέγεθος του χώρου και το είδος των συσκευών (σε δεύτερο χρόνο μπορεί να γίνει μελέτη που θα εξετάσει τα οφέλη από την επαναλειτουργία και εκσυγχρονισμό συστήματος κεντρικού κλιματισμού του νοσοκομείου).
  • Ενίσχυση με προσωπικό όλων των εμπλεκόμενων ειδικοτήτων (πλύντες/σιδερωτές, καθαριστές, εργάτες διαλογής ακάθαρτων - μολυσματικών κ.λπ.), παίρνοντας υπόψη ότι πρόκειται για αδιάλειπτη βαριά και επικίνδυνη σωματική εργασία σε συνθήκες υψηλής εντατικοποίησης.
  • Κατασκευή ξεχωριστού χώρου διαλείμματος (με κλιματισμό, κρύο νερό κ.λπ.). Ανάλογες συνθήκες και για το θάλαμο παρακολούθησης όπου είναι εγκατεστημένος ο τεχνικός. Συχνά διαλείμματα και διακοπή εργασιών από 37 βαθμούς Κελσίου και πάνω.
  • Αμεση αλλαγή καθηκόντων σε προσωπικό του τμήματος με διαγνωσμένα προβλήματα υγείας ή κατάσταση εγκυμοσύνης ή που παραπονείται για δυσφορία κ.λπ.
  • Αποφόρτιση του χώρου των πλυντηρίων από τον τεράστιο όγκο του ήδη πλυμένου χειμερινού ιματισμού (μάλλινες κουβέρτες κ.ά.) που είναι στοιβαγμένος εκεί, με απομάκρυνση και φύλαξή του σε άλλο χώρο.
  • Προκήρυξη και πρόσληψη με ταχύτατες διαδικασίες -λόγω και ειδικών επιτακτικών αναγκών δημοσίου συμφέροντος- τουλάχιστον ενός γιατρού Εργασίας (ενταγμένου στο ΕΣΥ) και δύο μόνιμων Τεχνικών Ασφαλείας (ανάλογα και με το πλήθος των εργαζομένων και το είδος των χώρων) με σχέση εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης δημοσίου δικαίου και συγκρότηση της ανάλογης Εσωτερικής Υπηρεσίας Προστασίας και Πρόσληψης.
ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
Αποχαιρέτησαν τον σύντροφο Θανάση Βίτκο

Κηδεύτηκε την Πέμπτη στην Τσαριτσάνη Ελασσόνας ο σύντροφος Θανάσης Βίτκος, που «έφυγε» απρόσμενα από τη ζωή, την Τρίτη 13 Αυγούστου. Αποχαιρετώντας τον η ΤΕ Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή της: «Ο σύντροφος Θανάσης Βίτκος, πρόεδρος του Παραρτήματος Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, υπήρξε ένα άξιο μέλος του ΚΚΕ, διετέλεσε μέλος της Αχτιδικής Επιτροπής Ελασσόνας του ΚΚΕ, ήταν ένα ζωντανό παράδειγμα προσφοράς και αγώνα.

Γεννήθηκε στην Τσαριτσάνη το 1936 και ήταν παιδί αγροτικής οικογένειας αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΕΑΜ. Μεγαλωμένος στη φτώχεια και στη βιοπάλη, μετά το στρατό, φεύγει το 1961 για τη Γερμανία, όπου δουλεύει ως βιομηχανικός εργάτης, ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται συνδικαλιστικά και πολιτικά μέσα από τις γραμμές της ΕΔΑ.

Οργανώνεται το 1968 στο λεγόμενο ΚΚΕ εσωτερικού, όμως γρήγορα αποχωρεί και γίνεται μέλος του ΚΚΕ και στρατεύεται με την πολιτική του, τα ιδανικά και τις αξίες του. Επί χούντας στη Γερμανία κυνηγήθηκε, ξυλοκοπήθηκε για την αντιδικτατορική του δράση, κηρύχθηκε παράνομος, του αφαιρέθηκε η ιθαγένεια και του απαγορεύτηκε η είσοδος στην Ελλάδα.

Το 1995 επιστρέφει συνταξιούχος στην Ελλάδα και ζει στην Τσαριτσάνη. Ηταν μέλος της Αχτιδικής Επιτροπής Ελασσόνας του ΚΚΕ και διετέλεσε Γραμματέας της ΚΟΒ Συνταξιούχων Ελασσόνας. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελασσόνας και πρόεδρος του Παραρτήματος Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, με ιδιαίτερη έγνοια και προσήλωση στα καθήκοντά του.

Ο σύντροφος Θανάσης ήταν μπροστάρης σε όλους τους αγώνες (...) Πρωτοπόρος στη δουλειά με τον "Ριζοσπάστη", στην οικονομική δουλειά. Στις δύσκολες στιγμές του 1989 - 1991 στάθηκε δίπλα στο Κόμμα, όταν φυσούσε ο άγριος άνεμος της αντεπανάστασης και το Κόμμα έδινε τον αγώνα να μη διαλυθεί από τη θύελλα των ανατροπών και τον οπορτουνισμό.

Τον αποχαιρετάμε με την υπόσχεση να συνεχίσουμε με μεγαλύτερο πείσμα και δύναμη στο καθήκον μας, στην πάλη μας για το δίκιο της εργατικής τάξης και του λαού μας, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό». Τη βαθιά της θλίψη για το θάνατο του συντρόφου Θανάση Βίτκου εκφράζει και η ΤΕ Κεντρικής Ευρώπης του ΚΚΕ.

ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ
Προσωρινή «λύση» στον πολυήμερο αποκλεισμό

Το πρόβλημα της σύνδεσης με την Αλεξανδρούπολη παραμένει, στο πλαίσιο της γενικότερης κατάστασης στην ακτοπλοΐα, με ευθύνη κυβέρνησης - εφοπλιστών

Το λιμάνι της Σαμοθράκης το βράδυ της Τετάρτης
Το λιμάνι της Σαμοθράκης το βράδυ της Τετάρτης
Προσωρινή λύση στη διακοπή της ακτοπλοϊκής σύνδεσης και στον εγκλωβισμό των κατοίκων και των επισκεπτών της Σαμοθράκης δόθηκε με τη δρομολόγηση του καταμαράν «Andros Jet» της εταιρείας «Seajets», που δραστηριοποιείται στη γραμμή των Κυκλάδων. Τα δρομολόγια ωστόσο που έχουν ανακοινωθεί, με στόχο την αποσυμφόρηση του νησιού από τον αποκλεισμό εννέα ημερών, δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση μόνιμη λύση στην ανάγκη για σύνδεση του νησιού με την ηπειρωτική Ελλάδα, με σύγχρονα, φτηνά και ασφαλή πλοία.

Η αναχώρηση άνω των 1.500 ατόμων, που ξεκίνησε αργά το βράδυ της Τετάρτης και συνεχίστηκε την Πέμπτη, έγινε με μεγάλη ταλαιπωρία, με εκατοντάδες επιβάτες να συνωστίζονται στο λιμάνι και να προσπαθούν να εκδώσουν εισιτήρια. Το «Andros Jet» μπορεί να μεταφέρει περίπου 600 επιβάτες, αλλά μόνο 70 αυτοκίνητα, γι' αυτό δρομολογήθηκε παράλληλα και το οχηματαγωγό «ΑΝΑΧ», που έχει ναυλώσει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και το οποίο μεταφέρει νταλίκες, φορτηγά και ΙΧ.

Τα προβλήματα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού ξεκίνησαν την Τρίτη 6 Αυγούστου, όταν το πλοίο «ΣΑΟΣ ΙΙ» το οποίο ταξίδευε με εκατοντάδες επιβάτες, παρουσίασε μηχανική βλάβη εν πλω και αναγκάστηκε να επιστρέψει στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Την κατάσταση επιδείνωσε το γεγονός ότι το ταχύπλοο «Ζέφυρος» δεν μπορούσε να εκτελέσει δρομολόγια, λόγω του απαγορευτικού που βρισκόταν σε ισχύ για τα μικρά επιβατηγά, οδηγώντας σε πλήρη αποκλεισμό το νησί.

Η απόπειρα να δοθεί λύση με τη δρομολόγηση του πλοίου «AZORES EXPRESS» δεν απέδωσε, καθώς το οχηματαγωγό αναχώρησε από την Αλεξανδρούπολη το βράδυ της Κυριακής 11 Αυγούστου, δεν μπόρεσε όμως να δέσει στο λιμάνι της Σαμοθράκης, λόγω των ισχυρών ανέμων, και στη συνέχεια αποσύρθηκε οριστικά. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στον ανεφοδιασμό του νησιού με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, ενώ εκατοντάδες επισκέπτες βρέθηκαν αντιμέτωποι με τεράστιες δυσκολίες όσον αφορά τη διαμονή και τη διατροφή τους.

Ετσι, με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο έρχεται ξανά στην επιφάνεια η απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφώσει το κυνήγι του κέρδους στην ακτοπλοΐα, με τους νόμους της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, για τη στήριξη των εφοπλιστών, που αφήνουν αποκλεισμένα τα νησιά το χειμώνα και το καλοκαίρι ταλαιπωρούν επιβάτες και νησιώτες με τις απανωτές βλάβες, την εξαντλητική δουλειά, τα πανάκριβα εισιτήρια.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, με ανακοίνωσή της η «Seajets» ζητάει να της πουν κι ευχαριστώ οι επισκέπτες και οι κάτοικοι της Σαμοθράκης, επειδή όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η δρομολόγηση του «Andros Jet» εντάσσεται «στο πλαίσιο της κοινωνικής της προσφοράς» και γίνεται «χωρίς να υπολογίσει το κόστος», καθώς «τα έξοδα μεταφοράς του πλοίου από τις νότιες Κυκλάδες στη Σαμοθράκη, σε συνδυασμό με τα έξοδα των δρομολογίων, της παραμονής του πλοίου και του πληρώματος, δεν δύναται να καλυφθούν από τα αναμενόμενα έσοδα»...

Θανατηφόρο τροχαίο στην Κρήτη

Μία νεκρή και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός ενός ακόμα τροχαίου ατυχήματος που έγινε τον Δεκαπενταύγουστο, στην καρμανιόλα του Βόρειου Οδικού Αξονα Κρήτης, στο τμήμα Ηράκλειο - Ρέθυμνο, στο ύψος της Αγίας Πελαγίας. Μια μηχανή καρφώθηκε κυριολεκτικά σε ένα αυτοκίνητο που έκανε αναστροφή και ανατράπηκε, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί η 32χρονη συνεπιβάτισσα και να τραυματιστούν ο οδηγός της μηχανής και ένας επιβάτης του αυτοκινήτου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ