Τετάρτη 17 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΤΡΑΓΙΚΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ
Εγκληματική πολιτική «θερίζει» ζωές!

Ο «Ρ» σε οκτώ σελίδες, με αναλυτικό ρεπορτάζ, επιχειρεί σήμερα να «φωτίσει» όλες τις πτυχές του δυστυχήματος και τις πραγματικές αιτίες της τραγωδίας με τους 121 νεκρούς

Θρήνος και οργή. Οι 121 άνθρωποι, που βρήκαν τραγικό θάνατο στο Γραμματικό λίγα λεπτά μετά τις 12 το μεσημέρι της 14ης Αυγούστου, είναι και αυτοί θύματα με συγκεκριμένους ενόχους. Το Μπόινγκ 737 της κυπριακής εταιρίας «ΗΛΙΟΣ» εκτελούσε ένα από τα κλασικά δρομολόγιά του. Το συγκεκριμένο ξεκίνησε από Λάρνακα, είχε προορισμό την Πράγα με ενδιάμεσο σταθμό την Αθήνα. Μόνο που, εκείνοι που κάνουν κουμάντο και αποφασίζουν ότι και οι αερομεταφορές πρέπει να μπουν στο καζάνι της «ανταγωνιστικότητας» και της άκρατης εμπορευματοποίησης, έχουν ταυτόχρονα αποφασίσει πως η ζωή των επιβατών δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας αριθμός που θα παίζεται καθημερινά κορόνα - γράμματα με μοναδικό σκοπό το κέρδος.

* * *

Οι εκδοχές και οι αιτίες που έχουν ακουστεί για τη συντριβή του αεροσκάφους από την Κυριακή το μεσημέρι διαδέχονται η μία την άλλη. Σενάρια επί σεναρίων και διαψεύσεις επί διαψεύσεων. Οι αρχές αναζητούν τα «μαύρα κουτιά» και οι ιατροδικαστές μιλούν για ζωντανούς ανθρώπους λίγο πριν την πρόσκρουση. Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι καταγγελίες επιβατών για προβλήματα στις πτήσεις με τη συγκεκριμένη εταιρία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπεύθυνος μηχανικός παραιτήθηκε, επειδή είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια των πτήσεων, χωρίς όμως αποτέλεσμα... Αλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για ανυπαρξία ελέγχων στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. Σε κάθε περίπτωση, τα ερωτηματικά είναι πολλά και οι συνθήκες του δυστυχήματος ακόμα αδιευκρίνιστες.


* * *

Ομως, οι ένοχοι είναι γνωστοί. Τους γνωρίζουμε όλοι. Η πολιτική που δίνει το σύνθημα για τις ιδιωτικοποιήσεις κοινωνικών αγαθών και λαϊκών αναγκών σε όλα τα επίπεδα είναι, στην κυριολεξία, εγκληματική. Το ερώτημα «ποιοι την εφαρμόζουν» απαντά ξεκάθαρα και στο «ποιοι είναι οι ένοχοι». Και πέρα από την όποια έρευνα - που πάντα κινείται σε συγκεκριμένο πλαίσιο εντός των ορίων του καπιταλιστικού συστήματος και δεν αγγίζει τη ρίζα του κακού - που θα αναζητήσει τα αίτια, ακόμα κι αν τα βρει, οι ένοχοι θα μείνουν ατιμώρητοι. Και έτσι, ατιμώρητοι όπως θα 'ναι, απλά θα αλλάζουν όψη και θα «σκοτώνουν» είτε στη ΦΑΡΑΝ, είτε στη ΡΙΚΟΜΕΞ, είτε στο ΣΑΜΙΝΑ είτε στα Τέμπη, είτε στον Μαλιακό...


ICON

Το χρονικό της μοιραίας πτήσης

Eurokinissi

Η τραγική πτήση διήρκεσε 3 ώρες. Σ' αυτές τις ώρες αγωνίας για τους επιβάτες στο έδαφος και τον αέρα εκτυλίχτηκαν μια σειρά από γεγονότα, που συνέθεσαν το χρονικό της φρίκης.

Η παρουσίαση των γεγονότων και οι χειρισμοί που ακολούθησε η ελληνική κυβέρνηση καθ' όλη τη διάρκεια της 3ωρης πτήσης του τραγικού αεροπλάνου, δόθηκε στη δημοσιότητα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Θ. Ρουσόπουλο. Σύμφωνα πάντα με την επίσημη εκδοχή των γεγονότων από την ελληνική κυβέρνηση, το κυπριακό αεροσκάφος Boeing 737-300 με κωδικό πτήσης HCY 522 απογειώθηκε στις 09:00 από τη Λάρνακα με κατεύθυνση προς Αθήνα και τελικό προορισμό την Πράγα.

Στις 09:37 εισήλθε στο FIR Αθηνών, όπου έγινε αυτομάτως η ταυτοποίηση του αεροσκάφους στο ραντάρ της ΥΠΑ.

Στις 10:07 ο Πύργος Ελέγχου του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» επιχείρησε να επικοινωνήσει με το αεροσκάφος για να αρχίσει η διαδικασία καθόδου, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση. Ο Πύργος Ελέγχου συνέχισε τις επανειλημμένες κλήσεις και στη συχνότητα κινδύνου.

Στις 10:20 και αφού δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία, ο ελεγκτής της εναερίου κυκλοφορίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) τηλεφώνησε σε ομόλογό του στο αεροδρόμιο Λάρνακας και ο αυτός τον ενημέρωσε ότι είχε αναφερθεί πρόβλημα στο σύστημα κλιματισμού του αεροσκάφους.

Στις 10:25 η ΥΠΑ ενημερώνει το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης, το οποίο υπάγεται στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας και Εμπορικής Ναυτιλίας, ενώ την ίδια ώρα το κέντρο ελέγχου περιοχής Αθηνών ενημέρωσε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων ότι το αεροσκάφος αντί να αναφέρει μέσω ασυρμάτου τη θέση του άρχισε να κάνει δεξιόστροφους κύκλους γύρω από την περιοχή Κέας, Κύθνου.

Στις 10:30 αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας τίθενται σε ετοιμότητα και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας δίνει εντολή να ακολουθεί η διαδικασία για «ύποπτο renegate». Η συγκεκριμένη διαδικασία που υπάγεται στις διατάξεις του νόμου περί «αντιτρομοκρατικής ομπρέλας» και ενεργοποιήθηκε στη χώρα μας παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων, από τη στιγμή που ένα αεροπλάνο στην προκείμενη περίπτωση το αεροσκάφος της «Helios Airways» δεν επικοινωνεί με τον Πύργο Ελέγχου, οπλισμένα πολεμικά αεροσκάφη σηκώνονται και το προσεγγίζουν.

Ετσι, στις 10:55 απογειώνονται από την Αγχίαλο δυο F - 16.

Στις 11:20 τα πολεμικά αεροσκάφη αποκτούν την πρώτη οπτική επαφή από απόσταση με το επιβατηγό στην περιοχή της Κέας.

Στις 11:25 οι πιλότοι των F-16 πλησιάζουν σε κοντινή απόσταση. Το πρώτο F-16 πλησίασε δίπλα στο αεροπλάνο, ενώ το δεύτερο έμεινε πίσω του και σε θέση βολής, όπως προβλέπει ο συναγερμός «ύποπτο renegade».

Οι χειριστής του πρώτου F-16 διαπίστωσε ότι ο συγκυβερνήτης ήταν πεσμένος στο πιλοτήριο, ίσως λιπόθυμος, ενώ ο κυβερνήτης δε βρισκόταν στη θέση του. Στην οπτική επαφή τους οι χειριστές των πολεμικών αεροσκαφών διαπίστωσαν ότι οι μάσκες οξυγόνου στην καμπίνα του αεροσκάφους ήταν ενεργοποιημένες, ενώ διέκριναν δύο άτομα στο πιλοτήριο, τα οποία φάνηκε να επιχειρούν να ανακτήσουν τον έλεγχο του αεροσκάφους. Σύμφωνα πάντα με τις επίσημες εκδοχές, παραμένει άγνωστο εάν ήταν μέλη του πληρώματος ή επιβάτες. Το αεροπλάνο, πάντως, κάνει στροφή 30 μοιρών με καθοδική πορεία και ενώ κινείται προς την Εύβοια, μπαίνει σε πορεία από βορρά προς νότο για την Αθήνα.

Οι πιλότοι των F-16 παίρνουν εντολή και η κατάσταση από «ύποπτο renegade» μετατράπηκε σε «renegade», το οποίο σημαίνει ότι το αεροσκάφος είναι ανεξέλεγκτο και ίσως θέσει σε κίνδυνο κατοικημένες περιοχές και έως εκ τούτο μπορεί και να καταρριφθεί.

Στις 12:04 το αεροσκάφος συνετρίβη 2,5 χιλιόμετρα έξω από το Γραμματικό, σε ορεινή, μη κατοικημένη περιοχή.

Από την πτώση του αεροσκάφους ξεσπά πυρκαγιά που παίρνει διαστάσεις και καίει τη γύρω δασική περιοχή.

Στις 12:51 κατέφθασαν στον τόπο του δυστυχήματος τα πρώτα ασθενοφόρα και λίγο αργότερα πυροσβεστικά οχήματα.

Οταν η φωτιά τίθεται υπό έλεγχο αρχίζει η περισυλλογή των νεκρών.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Θυσία για τα κέρδη της πλουτοκρατίας

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα

Να γίνουν γνωστά τα πραγματικά αίτια της αεροπορικής τραγωδίας με το αεροσκάφος της ιδιωτικής εταιρίας «Helios», αλλά και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, ζητά το ΚΚΕ με χτεσινή ανακοίνωσή του, επισημαίνοντας ότι η εμπορευματοποίηση και η ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών αγαθών και των λαϊκών αναγκών εξελίσσονται σε μια μεγάλη απειλή για την ασφάλεια και την ίδια τη ζωή του λαού.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ υπογραμμίζει: «Είναι βαθιά η θλίψη και μεγάλη η αγανάκτηση για τον άδικο και τραγικό θάνατο, που βρήκαν 121 άνθρωποι, από τη συντριβή του αεροσκάφους της ιδιωτικής εταιρίας "HELIOS"».

Το ΚΚΕ, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων, ενώνει τη φωνή του μαζί τους και ζητά να έρθουν στο φως τα πραγματικά αίτια του τραγικού δυστυχήματος καθώς και να υπάρξει τιμωρία όλων των υπευθύνων.

Ταυτόχρονα, καλεί τον ελληνικό λαό να προβληματιστεί για τις κύριες αιτίες που αυξάνουν και πληθαίνουν τα τελευταία χρόνια τα μαζικά δυστυχήματα-εγκλήματα. Να διακρίνει τους ηθικούς αυτουργούς και να βγάλει συμπεράσματα για τον τρόπο που μπορεί να τα σταματήσει».

Ολα δείχνουν, τονίζει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, «πως το αεροσκάφος "HELIOS" έρχεται να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο των μαζικών φονικών που γίνονται για το κέρδος, όπως στα Τέμπη, στη "ΡΙΚΟΜΕΞ", στο "ΣΑΜΙΝΑ" κ.α., καθώς και αυτά που συμβαίνουν καθημερινά στους εργασιακούς χώρους.

Η εμπορευματοποίηση και η ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών αγαθών και των λαϊκών αναγκών στις συγκοινωνίες, στη διατροφή, στην Υγεία, στη στέγη, κλπ. συνεχώς αποδεικνύεται πως δεν οξύνουν μόνο τα προβλήματα του λαού, αλλά πως εξελίσσονται σε μια μεγάλη απειλή για την ασφάλεια και την ίδια του τη ζωή».

Ο ηθικός αυτουργός αυτών των εγκλημάτων, επισημαίνει με ιδιαίτερη έμφαση το Γρ. Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, «είναι η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Η καθημερινή πρακτική αποδείχνει πως στα πλαίσια του Μάαστριχτ και του ευρωμονόδρομου τα περιθώρια ελέγχου του κεφαλαίου και περιορισμού της ασυδοσίας του, είναι από ελάχιστα έως ανύπαρκτα.

Ο λαός μας και η νεολαία οφείλουν και μπορούν να σταματήσουν τις θυσίες για τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Να ανατρέψουν την αντιλαϊκή πολιτική. Με τη δική τους συμμαχία να διεκδικήσουν την εξουσία και την οργάνωση της κοινωνίας, με κριτήριο τις ανάγκες και τα δικαιώματά τους!».

 • Αμέσως μετά το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για τον άδικο και τραγικό χαμό τόσων ανθρώπων. Τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες όλων των θυμάτων. Ελπίζουμε να γίνουν γνωστά τα αίτια που οδήγησαν σ' αυτό το τραγικό δυστύχημα».
Κατεστραμμένο το κρίσιμο «μαύρο κουτί»

Συνεχίζονται οι έρευνες για να διαπιστωθούν τα αίτια της συντριβής του μοιραίου αεροσκάφους, παρουσία και Αμερικανών εμπειρογνωμόνων της κατασκευάστριας εταιρίας «Μπόινγκ». Ωστόσο, οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί για το αποτέλεσμα της έρευνας, καθώς - σύμφωνα με πληροφορίες - το «μαύρο κουτί», στο οποίο καταγράφονται οι συνομιλίες των πιλότων, βρέθηκε μεν, αλλά είναι κατεστραμμένο, γεγονός που αναγκάζει τον πρόεδρο της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων να δηλώνει απαισιόδοξος για το αν το περιεχόμενό του θα είναι αξιοποιήσιμο.

Το δεύτερο «μαύρο κουτί» του αεροσκάφους, στο οποίο καταγράφονται τα στοιχεία της πτήσης (ύψος, ταχύτητα, συντεταγμένες, τεχνική κατάσταση, κλπ.), βρέθηκε σε καλή κατάσταση. Και τα δύο κουτιά θα σταλούν για αποκωδικοποίηση στη Γαλλία, ώστε το περιεχόμενό τους να αξιολογηθεί μαζί με το υπόλοιπο υλικό που θα συλλέξουν οι εμπειρογνώμονες από τον τόπο όπου συνετρίβη το αεροσκάφος.

Εκδοχές και σενάρια

Αμέσως μετά την πτώση του μοιραίου αεροπλάνου, πολλά ήταν τα σενάρια για τους πιθανούς λόγους της συντριβής του. Σενάρια που έρχονται να ενισχυθούν από μια ελεγχόμενη και με δόσεις πληροφόρηση από την κυβέρνηση, η οποία προσθέτει πληροφορίες επί πληροφοριών, που αντί να δίνουν απαντήσεις, δημιουργούν νέα ερωτήματα που μένουν αναπάντητα.

Ειδικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο πιλότοι και επιβάτες να βρέθηκαν σε κατάσταση απώλειας συνείδησης μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, εξαιτίας αθρόας εισροής δηλητηριωδών αερίων από τα υδραυλικά συστήματα στο σύστημα κλιματισμού του αεροσκάφους. Επιπλέον, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ακολούθησε αποσυμπίεση στο εσωτερικό του αεροσκάφους. Ωστόσο, προσθέτουν ότι οι πιλότοι έπρεπε να φορέσουν τις μάσκες οξυγόνου και να κατευθύνουν το αεροσκάφος σε χαμηλό ύψος (8.000-10.000 πόδια), ώστε η εσωτερική με την εξωτερική πίεση και τη θερμοκρασία να μην επιφέρουν ανεπανόρθωτες βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό. Για την έλλειψη αντίδρασης των πιλότων, πιθανολογούν ότι είτε δεν πρόλαβαν είτε δεν υπήρχε οξυγόνο στην εφεδρική δεξαμενή του αεροσκάφους είτε ήταν κλειστός ο διακόπτης παροχής του οξυγόνου.

Εξετάζεται επίσης και το ενδεχόμενο απώλειας του συστήματος επικοινωνίας. Οπως αναφέρουν ειδικοί, εάν το σύστημα δε λειτουργούσε και οι πιλότοι ήταν σε θέση να παίρνουν αποφάσεις, το πρώτο που θα έπρεπε να κάνουν είναι να πληκτρολογήσουν τον ειδικό κωδικό 76500 στέλνοντας έτσι μήνυμα στους πύργους ελέγχου Λάρνακας και Αθήνας ότι υπάρχει ολική απώλεια του συστήματος επικοινωνίας.

Σενάριο κατάρριψης

Ενα ακόμα σενάριο που κυκλοφορούσε ήταν αυτό της πιθανής κατάρριψης του κυπριακού «Μπόινγκ» από μαχητικά αεροσκάφη F-16 που βρέθηκαν δίπλα του είτε με πυραύλους αέρος - αέρος είτε με πυροβόλο. Μάλιστα, μετά την εντολή που δόθηκε από την κυβέρνηση να ακολουθηθεί η διαδικασία «renegade» (στο πλαίσιο του «αντιτρομοκρατικού νόμου» προβλέπει ακόμα και την κατάρριψη αεροσκαφών) τα σενάρια αυτά ενισχύθηκαν.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της και διά στόματος του Θ. Ρουσόπουλου, απέρριψε κατηγορηματικά κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να διαψεύδει τα σενάρια, όταν ρωτήθηκε έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία εννέα λεπτά πριν τη συντριβή είχε δοθεί εντολή στους πιλότους των μαχητικών να καταρρίψουν το αεροσκάφος, ωστόσο κάτι τέτοιο δε χρειάστηκε να γίνει.

Παράλληλα χτες και στο πλαίσιο της ενημέρωσης με «δόσεις», δόθηκε από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας απόσπασμα της κατάθεσης του πιλότου του F-16 που ήρθε σε οπτική επαφή με το πιλοτήριο του μοιραίου αεροπλάνου, με τον τελευταίο σύμφωνα με το υπουργείο να καταθέτει ότι από τις 11.40 μέχρι και την πτώση του αεροσκάφους κάποιος, πιθανόν άνδρας, μπήκε στο πιλοτήριο και επί 23 λεπτά προσπαθούσε να ανακτήσει τον έλεγχο του αεροπλάνου.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, την τρίωρη επιχείρηση παρακολούθησε και το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολη. Ερωτήματα για την πτώση του μοιραίου «Μπόινγκ», έθεσε ο Κύπρος Κυπριανού, ο οποίος έχασε τον αδελφό του, τη νύφη του και τα τρία ανίψια του. Σύμφωνα με όσα είπε, με δηλώσεις του στον Τύπο, βρέθηκε σχετικά κοντά στο κουφάρι του αεροσκάφους και τράβηξε φωτογραφίες του «Μπόινγκ». Οπως είπε, κάτω από τα «φτερά» του αεροσκάφους είδε τρύπες και κατά την προσωπική του εκτίμηση πιθανολογεί ότι «το μοιραίο αεροσκάφος καταρρίφθηκε από βλήματα των δυο F-16».

ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΕΣ
«Ηταν ζωντανοί»

Μετά την πρόσκρουση σκοτώθηκαν οι 26 επιβαίνοντες, στους οποίους έχουν γίνει νεκροψίες, όπως και ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους

Οι συγγενείς των θυμάτων έξω από το νεκροτομείο Αθηνών στο Γουδί

Eurokinissi

Οι συγγενείς των θυμάτων έξω από το νεκροτομείο Αθηνών στο Γουδί
Ζωντανοί ήταν οι επιβαίνοντες του μοιραίου αεροσκάφους «Μπόινγκ» της εταιρίας «ΗΛΙΟΣ», σύμφωνα με τις πρώτες 26 νεκροψίες, που συνεχίζονταν μέχρι αργά χθες το βραδύ. Οπως προκύπτει από την ιατροδικαστική έρευνα - που ξεκίνησε προχτές - ο θάνατος των συγκεκριμένων επιβατών προήλθε μόνο κατά τη συντριβή του αεροπλάνου στο Γραμματικό και όχι νωρίτερα. Ωστόσο, οι ιατροδικαστές, δεν είναι σε θέση να απαντήσουν αν είχαν τις αισθήσεις τους ή όχι και ακόμη αν ήταν σε κατάσταση ψύξης πριν από την πρόσκρουση, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύχθηκαν μετά από αυτή.

Με αυτό τον τρόπο έρχονται νέα στοιχεία στη δημοσιότητα για την κατάσταση των επιβαινόντων του αεροσκάφους μια και το επικρατέστερο από τα σενάρια, ότι δηλαδή ο θάνατος των επιβατών προήλθε από απότομη αποσυμπίεση, τίθεται υπό αμφισβήτηση, αφού, σύμφωνα με αυτό, θα έπρεπε οι επιβάτες να είχαν πεθάνει κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Φιλ. Κουτσαύτη, επικεφαλής της ιατροδικαστικής έρευνας ότι «μετά τη διερεύνηση των 26 αναγνωρισθέντων πτωμάτων όλα τα άτομα μέσα στα οποία είναι και ο συγκυβερνήτης και δύο αεροσυνοδοί έχουν πεθάνει από πολλαπλές κακώσεις του σώματος, πέθαναν εν ζωή. Οι κακώσεις είναι προθανάτιες και αυτή τη στιγμή πηγαίνουν προς το Σχιστό. Θα νεκροτομήσουμε και άλλες σορούς που είναι πιο δύσκολα αναγνωρίσιμες».

Συγκεκριμένα, στο νεκροτομείο Αθηνών συνολικά είχαν μεταφερθεί 45 νεκροί που μπορούσαν να αναγνωριστούν, εκ των οποίων οι 26 αναγνωρίστηκαν, ενώ για 4 δεν εμφανίστηκε κάποιος συγγενής να τους αναζητήσει. Οι υπόλοιποι 19 δεν είχαν - μέχρι και χθες - αναγνωριστεί. Οι υπόλοιποι από τους επιβαίνοντες, που η αναγνώρισή τους είναι αδύνατη, παρέμειναν στο νεκροτομείο Σχιστού. Την ίδια στιγμή, συνεχίζονταν οι έρευνες για την εξεύρεση των σορών των τριών επιβατών - ανάμεσα στους οποίους είναι και ο κυβερνήτης - που μέχρι και χθες αργά το βράδι δεν είχαν εντοπιστεί.

Κατά τα άλλα, σε όλους τους επιβαίνοντες, εκτός από την ιατροδικαστική έρευνα, πραγματοποιείται και τοξικολογικός έλεγχος αλλά και έλεγχος DNA. Ιδιαίτερα, ο τοξικολογικός έλεγχος, πραγματοποιείται για να διαπιστωθεί αν οι επιβάτες είχαν εισπνεύσει κάποιο δηλητηριώδες αέριο - όπως μονοξείδιο του άνθρακα - οπότε και έχασαν τις αισθήσεις τους κατά τη διάρκεια της πτήσης, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε λιπόθυμη κατάσταση μέχρι και την πτώση του αεροσκάφους. Τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων θα βγουν σε περίπου 12 ημέρες. Ο έλεγχος DNA, πραγματοποιείται για να διαπιστωθεί πέρα από κάθε αμφιβολία η ταυτότητα των νεκρών - αναγνωρισμένων και μη.

Χτες το μεσημέρι έγινε και η νεκροψία του συγκυβερνήτη του μοιραίου αεροσκάφους Πάμπου Χαραλάμπους, στην οποία δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα από τους ιατροδικαστές, ακριβώς λόγω της θέσης του στο αεροσκάφος. Και σε αυτή την περίπτωση προέκυψε ότι ο θάνατος προήλθε κατά την πρόσκρουση και όχι νωρίτερα. Επίσης, μεταφέρθηκαν χτες το απόγευμα με C-130 σοροί των επιβατών, στην Κύπρο.

Τέλος, ο Φ. Κουτσαύτης, πρόσθεσε ότι η μία από τις αεροσυνοδούς «ήταν έξω από το αεροπλάνο κοντά στο πιλοτήριο σχεδόν καρφωμένη στο χώμα, πολύ κοντά στο συγκυβερνήτη. Αυτή είναι η Λουίζα Βουτέρη. Η δεύτερη, η Χάρις Χαραλάμπους, δεν ξέρουμε, γιατί δεν ήμασταν εκεί όταν βρέθηκε».

 • Χθες αργά το βράδι, μεταφέρθηκαν στην Κύπρο - με αεροπλάνο C-130 της πολεμικής αεροπορίας - οι σοροί 23 θυμάτων από τις 26 που αναγνωρίσθηκαν. Τις σορούς, που βρίσκονται σε σφραγισμένα φέρετρα, παρέλαβε η Αστυνομία, που τις μετέφερε στη διάρκεια της νύκτας σε ψυκτικούς θαλάμους στη Λευκωσία, για να παραδοθούν αργότερα στους συγγενείς. Ανάμεσά τους είναι και οι σοροί του συγκυβερνήτη του αεροσκάφους Χαράλαμπου Χαραλάμπους, των αεροσυνοδών Μερόπης Σοφοκλέους, Λουίζας Βουτέρη και Χάρις Χαραλάμπους.
«ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ» ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
Μια επιχειρηματική ζούγκλα

Τα δύο τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Διεθνούς Ενωσης Αερομεταφορών, έχουν αυξηθεί σημαντικά τα αεροπορικά ατυχήματα και οι βλάβες, κυρίως στις ιδιωτικές εταιρίες «χαμηλού κόστους»

Ενα ακόμα πολύνεκρο αεροπορικό έγκλημα, όπως όλα δείχνουν, διαπράχθηκε την περασμένη Κυριακή στην περιοχή του Γραμματικού Αττικής, όπου συνετρίβη το αεροσκάφος της ιδιωτικής κυπριακής αεροπορικής εταιρίας «Ηλιος».

Η νέα αεροπορική τραγωδία έρχεται να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο των εγκλημάτων που διαπράττονται όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια, λόγω του ...παγκοσμιοποιημένου αδυσώπητου επιχειρηματικού ανταγωνισμού, ο οποίος έχει ως φυσικό επακόλουθο να θυσιάζονται τα πάντα - και η ασφάλεια των πτήσεων - στο βωμό του κέρδους.

Ιδιαίτερα στο νευραλγικό κλάδο των αερομεταφορών, ο οξύς ανταγωνισμός που άρχισε να εκδηλώνεται από τις αρχές της 10ετίας του 1990, με τη σταδιακή «απελευθέρωση» των αερομεταφορών σε όλα τα επίπεδα, είχε ως επακόλουθο σοβαρές ανακατατάξεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα μεγάλα κόλπα...

Αεροπορικές εταιρίες συγχωνεύτηκαν, άλλες οδηγήθηκαν σε χρεοκοπία, ενώ εθνικοί αερομεταφορείς, που γνώρισαν περιόδους ιδιαίτερης ανάπτυξης, κατέρρευσαν, με κραυγαλέα παραδείγματα την ελβετική «Swissair» και τη βελγική «Sabena». Ταυτόχρονα, άρχισαν να ξεφυτρώνουν σαν «μανιτάρια» μικρές αεροπορικές εταιρίες, οι περισσότερες από τις οποίες μετά από λίγους μήνες λειτουργίας έβαζαν «λουκέτο», αποκομίζοντας ωστόσο κέρδη, καθώς άφηναν «φέσια» ακόμα και στο Δημόσιο (σ.σ. δεν κατέβαλαν τους οφειλόμενους φόρους).

Το φαινόμενο αυτό «άνθισε» και στην Ελλάδα στις αρχές τις 10ετίας του 1990. Από τις αεροπορικές εταιρίες που ιδρύθηκαν εκείνη την εποχή, όλες έβαλαν «λουκέτο» μέσα σε λίγους μήνες λειτουργίας, «φεσώνοντας» το Δημόσιο. Μοναδικός και αποκλειστικός στόχος φυσικά όλων αυτών των ιδιωτών που δραστηριοποιήθηκαν ευκαιριακά - όπως αποδείχτηκε τελικά - ήταν ασφαλώς η εξασφάλιση υπερκερδών σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τα τελευταία χρόνια, οι κάθε λογής επιχειρηματίες, για να πετύχουν το στόχο της εύκολης και γρήγορης κερδοφορίας, «ανακάλυψαν» τις λεγόμενες εταιρίες «Low Cost» (χαμηλού κόστους). Για να είναι ανταγωνιστικές οι εταιρίες αυτές και να μπορούν να προσφέρουν «φθηνό ναύλο», όπως αυτοδιαφημίζονται, συμπιέζουν όλα τα κόστη, συμπεριλαμβανομένου και του κόστους συντήρησης των αεροσκαφών, ενώ και οι εργασιακές σχέσεις, που επιβάλλουν στο προσωπικό, είναι «μεσαιωνικές».

Και, βέβαια, το πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα της περασμένης Κυριακής, ουσιαστικά εκθέτει την κυβέρνηση μια και έχει αποφασίσει το ξεπούλημα των «Ολυμπιακών Αερογραμμών». Δηλαδή, έχει αποφασίσει τη μετατροπή της εταιρίας, σε άλλη μια ιδιωτική αεροπορική εταιρία «χαμηλού κόστους»...

Σημαντική αύξηση ατυχημάτων

Κατά καιρούς, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι σε αυτές τις εταιρίες καταγγέλλουν ότι υποχρεώνονται να δουλεύουν κατά παράβαση των κανονισμών εργασίας, με χαμηλές αποδοχές, ενώ και οι τεχνικοί αναφέρουν στις αρμόδιες αρχές περιστατικά επιμήκυνσης των χρόνων συντήρησης των αεροσκαφών, γεγονός, φυσικά που μειώνει το συντελεστή ασφάλειας των πτήσεων. Υπό αυτές τις συνθήκες, με αυτή την πολιτική, ο παράγοντας ασφάλεια έχει υποβαθμιστεί σημαντικά και έχει θυσιαστεί στο βωμό του κέρδους.

Και σίγουρα, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι μόνο τα δύο τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΙΑΤΑ (Διεθνής Ενωση Αερομεταφορών) παρατηρείται σημαντική αύξηση των αεροπορικών ατυχημάτων και γενικότερα των βλαβών, κυρίως στις ιδιωτικές εταιρίες και ειδικότερα στις αποκαλούμενες «χαμηλού κόστους». Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων στο νευραλγικό τομέα των αερομεταφορών, πολιτική που πρωτίστως συνεπάγεται δραστική περιστολή του κόστους σε όλα τα επίπεδα, αναπόδραστα οδηγεί και στη μείωση των στάνταρ ασφαλείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ΗΠΑ, τα τελευταία χρόνια, είναι τέτοια η συχνότητα των αεροπορικών ατυχημάτων, που η αμερικανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να επιδοτήσει τις αεροπορικές εταιρίες, προκειμένου να αυξήσουν τα στάνταρ ασφαλείας των πτήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη Κυριακή, που συνετρίβη το αεροσκάφος της ιδιωτικής κυπριακής εταιρίας «Ηλιος» στο Γραμματικό, σημειώθηκαν άλλα 10 αεροπορικά ατυχήματα σε διάφορες άλλες χώρες!

H «ταυτότητα» της εταιρίας

Η εταιρία Helios Airways είναι η πρώτη ιδιωτική αεροπορική εταιρία που ιδρύθηκε στην Κύπρο το 1999, μετά την «απελευθέρωση» των πτήσεων και την κατάργηση του μονοπωλίου των Κυπριακών Αερογραμμών. Εδρα της εταιρίας είναι το Λονδίνο και ιδρυτές της οι Ελληνοκύπριοι αδελφοί Μούσκα.

Πραγματοποίησε την πρώτη της ναυλωμένη πτήση τον Μάη του 2000 στο Λονδίνο. Αρχικά εκτελούσε μόνο ναυλωμένες πτήσεις (τσάρτερ), ενώ σταδιακά άρχισε και προγραμματισμένα - τακτικά δρομολόγια, σε περίπου 10 ευρωπαϊκούς προορισμούς. Από το Μάη του 2004 συνδέθηκε και με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Στο δικτυακό τόπο της εταιρίας αναφέρεται ότι ο στόλος της αποτελείται από τέσσερα Boeing B737. Τα δύο πρώτα αεροσκάφη (Boeing B737-800, χωρητικότητας 189 θέσεων) τα παρέλαβε τον Μάη του 2001. Τον Απρίλη του 2004 παρέλαβε ένα τρίτο B737-300 χωρητικότητας 142 θέσεων και πρόσφατα παρέλαβε ένα τέταρτο Boeing 140 θέσεων.

Τον περασμένο Νοέμβρη, ο τουριστικός όμιλος «Libra Holidays Group Public Ltd.», με κύριους μετόχους τους Ανδρέα Δράκο, Θέμη Δράκο, Βίκτορα Μαντοβάνη και τις εταιρίες «Δήμητρα Επενδυτική Ltd» και «Lousta Co.Ltd», εξαγόρασε το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της «Helios Airways».

Σημαντικότερος μέτοχος του Libra είναι ο Ανδρέας Δράκος, ο οποίος αποκόμισε κέρδη την περίοδο του Χρηματιστηρίου και πρόεδρος ο μεγαλοδικηγόρος και παράγοντας του κυβερνώντος κόμματος ΔΗΚΟ Χρίστος Μουρέλης, ο οποίος διατέλεσε και υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων επί προεδρίας Σπύρου Κυπριανού.

ΕΤΑΙΡΙΑ «ΗΛΙΟΣ»
Σοβαρές καταγγελίες και ερωτήματα

Στο νοσοκομείο έχουν οδηγηθεί στο παρελθόν επιβάτες της εταιρίας που πέταξαν με το μοιραίο αεροσκάφος!

Eurokinissi

«Καζάνι που βράζει», χαρακτηρίζουν εργαζόμενοι που δε θέλουν να αποκαλύψουν τα στοιχεία τους την εταιρία «Ηλιος». Το πολύνεκρο δυστύχημα έγινε αφορμή να έρθουν στο φως πλήθος καταγγελιών για το καθεστώς που επικρατούσε στην εταιρία αλλά και για τους ελλιπείς ελέγχους. Ενώ η εταιρία δηλώνει ότι είχαν γίνει όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι στο αεροσκάφος πριν την απογείωσή του, πληροφορίες θέλουν να έχει παρουσιαστεί πρόβλημα και σε πρόσφατη πτήση Μάντσεστερ - Λάρνακα, που διενήργησε το ίδιο αεροσκάφος καθώς και προβλήματα στον κλιματισμό και στο σύστημα αποσυμπίεσης σε παλαιότερες πτήσεις.

Σύμφωνα με καταγγελίες επιβατών της εταιρίας «Ηλιος», έφτασαν στον τόπο προορισμού τους, ταξιδεύοντας με το μοιραίο αεροσκάφος, με προβλήματα στα αυτιά και πονοκεφάλους. Αρκετοί από τους καταγγέλλοντες δηλώνουν ότι οδηγήθηκαν και στο νοσοκομείο με ισχυρούς πόνους στα αυτιά, εξαιτίας προβλημάτων αποσυμπίεσης.

Προβλήματα φαίνεται να προϋπήρχαν και στο σύστημα κλιματισμού, αφού άνθρωποι που ταξίδεψαν με την «Ηλιος», δηλώνουν ότι τους μοίραζαν κουβέρτες κατά τη διάρκεια της προσγείωσης. Αναφέρεται επίσης ότι ακόμα και η πίσω πόρτα έπιανε πάγο, ενώ επιβάτες και πλήρωμα έκαναν λόγο και για έντονη οσμή καμένου κατά τη διάρκεια πτήσης, η οποία αποδόθηκε στο φούρνο που ζεσταίνονταν τα φαγητά...

Δημοσιογραφικές πληροφορίες μιλούν για 25 παραιτήσεις εργαζομένων στην «Ηλιος», την επομένη του δυστυχήματος, οι οποίες απερρίφθησαν, ενώ υποστηρίζεται ότι οι εργαζόμενοι είχαν χωριστεί σε δύο ...στρατόπεδα. Υπήρχαν εκείνοι που συνέχιζαν να πετούν με τα αεροπλάνα αδιαμαρτύρητα, από φόβο μήπως χάσουν τη θέση τους και αυτοί που αρνούνταν, υποστηρίζοντας ότι σε κάθε πτήση τίθεται η ζωή τους σε κίνδυνο.

Επιπλέον, υπάρχουν φήμες ότι δύο από τους πιλότους της εταιρίας αρνήθηκαν να πετάξουν το αεροπλάνο και ο ένας απελύθη (κάτι που διαψεύδει η εταιρία), ενώ υπάρχουν και καταγγελίες ότι το αεροσκάφος ταξίδεψε κάποια στιγμή και με ελλιπές πλήρωμα, καθώς ο φροντιστής αρνήθηκε να επιβιβαστεί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αεροσυνοδός της εταιρίας υποστήριξε ότι η εικόνα ενότητας που θέλησε να παρουσιάσει στα ΜΜΕ ο πρόεδρος της «Ηλιος» Αντώνης Δράκος, ήταν ψευδής αφού το σκηνικό ήταν στημένο και η κοπέλα που εμφανίστηκε ντυμένη σαν αεροσυνοδός ήταν διοικητική υπάλληλος της εταιρίας και όχι ιπτάμενο προσωπικό.

Δεν είναι λίγοι και οι πιλότοι των Κυπριακών Αερογραμμών που δηλώνουν ότι δε θα πέταγαν ποτέ με τα αεροσκάφη της «Ηλιος». Λένε μάλιστα, ότι οι συνάδελφοί τους αναγκάζονταν να εργάζονται εκεί λόγω της μικρής προσφοράς εργασίας στον τομέα των αερομεταφορών της Κύπρου, προκειμένου να μην αναγκαστούν να μεταναστεύσουν ή να μείνουν άνεργοι...

ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΘΥΜΑΤΩΝ
Ζητούν απαντήσεις

Eurokinissi

Την πλήρη διερεύνηση των στοιχείων του ατυχήματος και την άμεση απόδοση ευθυνών, ζητούν οι συγγενείς των θυμάτων. Καταγγέλλουν την εταιρία ότι δεν τους ενημέρωσε άμεσα ή σε κάποιες περιπτώσεις δεν επικοινώνησε ποτέ μαζί τους και ζητούν απαντήσεις για το θάνατο των δικών τους ανθρώπων.

Ο Παναγιώτης Αλιούρης, πατέρας του Κυριάκου Αλιούρη, επιβάτη του τραγικού αεροσκάφους, μιλώντας στο «Ρ», καταγγέλλει ότι κανείς από την εταιρία δεν επικοινώνησε μαζί του για να ενημερώσει την οικογένειά του. «Ολα όσα λένε για επικοινωνία με τους συγγενείς των θυμάτων είναι ψέματα. Δε μας πήρε κανείς να μας πει για το γιο μας. Ούτε ψυχολόγοι στάλθηκαν στις οικογένειες, ούτε τίποτα». Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, η οικογένειά του το έμαθε αργά το βράδυ και όχι από την εταιρία.

Ο γιος του Κυριάκος είναι μεταξύ των θυμάτων που δεν κατέστη δυνατό να αναγνωριστούν και η οικογένεια περιμένει την ειδοποίηση για την εξέταση DNA.

Η μητέρα του συγκυβερνήτη Πάμπου Χαραλάμπους, Αρτεμις Χαραλάμπους, δήλωσε ότι προέτρεπε το γιο της να σταματήσει να πετάει με την «Ηλιος», λόγω των πολλών προβλημάτων που της ανέφερε ότι παρουσιάζονταν στα αεροπλάνα, αλλά συνέχιζε καθώς είχε ανάγκη το μισθό.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ξεκληρίστηκαν στην κυριολεξία ολόκληρες οικογένειες, που θα πραγματοποιούσαν τις διακοπές τους στην Ελλάδα. Οι συγγενείς τους έκαναν το ταξίδι για την αναγνώριση των δικών τους ανθρώπων, με δάκρυα στα μάτια και μόνο με μία απαίτηση: «Να τιμωρηθούν οι ένοχοι και να αποδοθούν ευθύνες».

Ο κατάλογος των θυμάτων

1. Παρασκευάς Δημητρίου 30 ετών - Ζέφυρου 5 Λάρνακα, υπάλληλος ΑΤΗΚ

2. Μαρία Ρίκκου 27 ετών - Ζέφυρου 5 Λάρνακα, Χημικός

3. Αδάμος Ευριπίδου 61 ετών - Αρχάγγελος Λευκωσία, Εκτελωνιστής

4. Νίκη Ευριπίδου 52 ετών - Αρχάγγελος Λευκωσία, Εκτελωνιστής

5. Ανδρούλλα Καρκανιά 46 ετών - Πενταδακτύλου 10, Τραχώνι Λεμεσός, Ιδιοκτήτρια Φρουταρίας

6. Παναγιώτης Καρκανιά 48 ετών - Πενταδακτύλου 10, Τραχώνι Λεμεσός, Ιδιοκτήτης Φρουταρίας

7. Γεώργιος Ιακώβου 54 ετών - Χρίστου Τσιάρτα 20-22 Διαμ. 41, Λευκωσία, Ιατρικός Επισκέπτης

8. Μαργαρίτα Ιακώβου 46 ετών - Χρίστου Τσιάρτα 20-22, Διαμ. 41, Λευκωσία, Ιδιωτική Υπάλληλος

9. Αναστάσιος Αγαθαγγέλου 32 ετών - Κυράς Μόρφου 4Δ, Κάτω Λακατάμεια, Λοχαγός Ε.Φ.

10. Κυριάκος Αλιούρης 31 ετών - Καρπασίας, Κάψαλος, Μηχανολόγος, Μονή Λεμεσός Βασιλικού

11. Ανδρέας Χριστοδούλου (ΜΑΥΡΗΣ) 44 ετών, Παναγίας Κύκκου 62, Τραπεζικός Υπάλληλος, Λακατάμεια (Λαϊκή)

12. Καλυψώ Χριστοδούλου 42 ετών - Παναγίας Κύκκου 62, Λακατάμεια, Ιδιωτική Υπάλληλος

13. Ελένη Κωνσταντίνου 39 ετών - Δικώμου 5 Λατσιά, Ασφαλιστική Εταιρία ΚΟΣΜΟΣ

14. Θεοφάνης Κωνσταντίνου 42 ετών - Δικώμου 5 Λατσιά, Ιδιωτικός Υπάλληλος

15. Δένα Καρακώστα 43 ετών - Κρήτης 14 Παλουριώτισσα, Φαρμακοποιός

16. Νίκος Καρακώστα 53 ετών - Κρήτης 14 Παλουριώτισσα, Φαρμακοποιός

17. Νίκος Νικολάου 27 ετών - Κύπρου 3Α, Ζακάκι, Λεμεσός, Μηχανοδηγός

18. Θέτη Νικολάου 4 ετών - Κύπρου 3Α, Ζακάκι, Λεμεσός

19. Νόνη Νεοκλέους 30 ετών - Νικοτσαρά 4Α Λεμεσός, Δασκάλα

20. Κώστας Χριστοδουλόπουλος 45 ετών - Αθήνα πολίτης Ελλάδας, Ελληνας Υπήκοος, Αξιωματικός Πολεμικού Ναυτικού

21. Φωτεινή Χριστοδουλόπουλου 18 ετών - Αθήνα - Ελλάδα, Φοιτήτρια

22. Αναστάσιος Αναστασίου 36 ετών - Λάρνακα, Επιχειρηματίας

23. Στέφανη Χάσουλα 18 ετών - Αθήνα πολίτης Ελλάδας, Φοιτήτρια

24. Μαρία Καρακώστα 43 ετών - Θεοδώρου Ζήνωνος, Λεμεσός, Βοηθός Εκτελωνιστή

25. Ανδρέας Καρακώστα 46 ετών - Θεοδώρου Ζήνωνος, Λ/σός Εκτελωνιστής

26. Πάμπος Καζαμίας 59 ετών - Τεύκρου Ανθία Λάρνακα, Ιδιοκτήτης Πλυντηρίου Αυτοκινήτων

27. Πανίκος Κιτρομηλίδης 43 ετών - Καμελίας 80 Εκάλη, Λεμεσός Εκτελωνιστής,

28. Φάνη Καπετάνιου Κιτρομηλίδου 42 ετών - Καμελίας 80 Εκάλη, Λεμεσός Καθηγήτρια

29. Μαρίνα Νικολάου Χριστοδουλόπουλου 43 ετών - Αθήνα - Ελλάδα Γυμνάστρια

30. Ελένη Ονησιφόρου 27 ετών - Λεοντίου Μαχαιρά 43, Λεμεσός Νηπιαγωγός

31. Γιαννούλα Νεοφύτου 55 ετών - Ζήνωνος 12 Κοκκινοτριμιθιά Οικοκυρά

32. Μιχάλης Νεοφύτου 28 ετών - Γράμμου 8, Ακρόπολη Λευκωσία Καθηγητής

33. Ελενα Μιχαήλ 29 ετών - Ψημολόφου Ιδιωτική Υπάλληλος

34. Αντρη Κυπριανού 28 ετών - Μαχαιρά 27 Παλιομέτοχο Γραμματέας

35. Ευγενία Κέντα 32 ετών - Αγιος Δομέτιος Λευκωσία Συνεργατικός Υπάλληλος

36. Σωτήρης Κατσέξου 60 ετών - Μεσαορίας 2, Κόκκινες Στρόβολος Οδοντοτεχνίτης

37. Μαρία Κατσέξου 54 ετών - Μεσαορίας 2, Κόκκινες Στρόβολος Ιδιωτική Υπάλληλος

38. Οδυσσέας Κουτσόφτα 28 ετών -Παραλίμνι Μηχανικός Αυτοκινήτων

39. Χρυσούλλα Κουτσόφτα 5 ετών - Παραλίμνι

40. Ξένια Κουτσόφτα Βρακά 27 ετών - Αγίου Θωμά 20, Παραλίμνι Ιδιωτική Υπάλληλος

41. Γεώργιος Θεοφάνη - Πιθανόν Ελληνας Υπήκοος Ταξιδιωτικό LΙΒRΑ TOURS 00302109483203

42. Μαρία Θεοφάνη - Πιθανόν Ελληνας Υπήκοος Ταξιδιωτικό LΙΒRΑ TOURS 00302109483203

43. Αρτέμης Θεοφάνη - Ταξιδιωτικό LΙΒRΑ TOURS 00302109483203

44. Μαρία Παπαγιάννη Ταξιδιωτικό LΙΒRΑ TOURS 00302109483203

45. Ιωάννης Αλεξανδρής 37 ετών - Αθήνα Δικηγόρος

46. Αρης Αδελίδης - Αθήνα Δικηγόρος

47. Ιωάννης Παπαϊωάννου Ταξιδιωτικό LΙΒRΑ TOURS 00302109483203

48. Ευσταθία Μούσα - Ταξιδιωτικό LΙΒRΑ TOURS 00302109483203

49. Θεόδωρος Δούνας 38 ετών - Νέας Εγκωμης 7, Εγκωμη Λευκωσία Ιατρός

50. Μιχάλης Δούνα 10 ετών - Νέας Εγκωμης 7, Εγκωμη Λευκωσία

51. Βασιλική Δούνα 8 ετών - Νέας Εγκωμης 7, Εγκωμη Λευκωσία

52. Τάσος Δούνας 5 ετών - Νέας Εγκωμης 7, Εγκωμη Λευκωσία

53. Χριστίνα Τσοπανή 34 ετών - Νέας Εγκωμης 7, Εγκωμη Λευκωσία

54. Χρίστος Πυρίλλης 40 ετών - Παραλίμνι

55. Αντωνία Μανώλη Πυρίλλη 36 ετών - Παραλίμνι

56. Εύα Πυρίλλη 12 ετών - Παραλίμνι

57. Ξένιος Πυρίλλη 10 ετών - Παραλίμνι

58. Μάρκος Πυρίλλη 6 ετών - Παραλίμνι

59. Αντώνης Αντωνίου 39 ετών - Παραλίμνι

60. Μαρία Αντωνίου 35 ετών - Παραλίμνι

61. Χρίστος Αντωνίου 9 ετών - Παραλίμνι

62. Αντωνίου Χριστίνα 6 ετών - Παραλίμνι

63. Μιχάλης Γιωργαλλή 51 ετών - Δημοκρατίας 11, Γέρι, Λευκωσία

64. Ανθούλλα Γιωργαλλή 47 ετών - Δημοκρατίας 11, Γέρι, Λευκωσία

65. Αγάθη Ευριπίδου 41 ετών - Μαρίνας Γερουδάνας 65, Κ. Πολεμίδια

66. Ευριπίδης Ευριπίδου 47 ετών - Μαρίνας Γερουδάνας 65, Κ. Πολεμίδια

67. Πολίνα Ευριπίδου 12 ετών - Μαρίνας Γερουδάνας 65, Κ. Πολεμίδια

68. Στέφανη Ευριπίδου 17 ετών - Μαρίνας Γερουδάνας 65, Κ. Πολεμίδια

69. Κυριάκος Κυπριανού 48 ετών - Κολοκοτρώνη Δάλι Εμπορος

70. Αναστασία Κυπριανού 44 ετών - Κολοκοτρώνη Δάλι Εμπορος

71. Στέλλα Κυπριανού 16 ετών - Κολοκοτρώνη Δάλι Μαθήτρια

72. Χρίστα Κυπριανού 14 ετών - Κολοκοτρώνη Δάλι Μαθήτρια

73. Χριστόδουλος Κυπριανού 5 ετών - Κολοκοτρώνη Δάλι

74. Toutounzian Ara 16 ετών - Ελευθερίας 3, Διαμ. 202, Στρόβολος Λευκωσία Μαθητής

75. Toutounzian Bariet 12 ετών - Ελευθερίας 3, Διαμ. 202, Στρόβολος Λευκωσία Μαθητής

76. Toutounzian Hilda 45 ετών - Ελευθερίας 3, Διαμ. 202, Στρόβολος Λευκωσία Ιδιωτικός Υπάλληλος

77. Toutounzian Hagop 51 ετών - Ελευθερίας 3, Διαμ. 202, Στρόβολος Λευκωσία Ηλεκτρολόγος

78. Σωτήρης Κωνσταντίνου 10 ετών - Αρχ. Μακαρίου 21, Γέρι Μαθητής

79. Ειρήνη Κωνσταντίνου 36 ετών - Αρχ. Μακαρίου 21, Γέρι Τραπεζικός

80. Μιχάλης Κωνσταντίνου 39 ετών - Αρχ. Μακαρίου 21, Γέρι Εισαγωγέας

81. Πέτρος Κωνσταντίνου 13 ετών - Αρχ. Μακαρίου 21, Γέρι Μαθητής

82. Πολυξένη Σοφοκλέους 30 ετών - Λεωφ. Λυκαβηττού 14, Μακεδονίτισσα Cyprus Airways

83. Χριστόδουλος Προκοπίου 34 ετών - Λευκωσία Λογιστής

84. Μαρία Πογιατζή 23 ετών - Γράμμου 8, Ακρόπολη Λευκωσία Λογίστρια

85. Ιωάννης Παπαχριστοδούλου 31 ετών - Δοσιθέου Οικονόμου Εθνική Φρουρά

86. Μαίρη Γεωργίου 42 ετών - 1ης Απριλίου 44, Μοσφιλωτή Οικοκυρά

87. Μιχάλης Κωνσταντίνου 54 ετών - Πέρα Χωρίο Ιδιοκτήτης Πρακτορείου ΠΡΟ - ΠΟ

88. Καλλιόπη Κωνσταντίνου 49 ετών - Πέρα Χωρίο Ιδιοκτήτρια Πρακτορείου ΠΡΟ - ΠΟ

89. Λάππα Χριστίνα 25 ετών - Αφάνειας 2, Γέρι

90. Καραπάμπας Κ. Ελλάδα Μ.Ι.Β.S.

91. Κιρλακίτσης Αναστάσιος Θεσσαλονίκη Amfitrion Holidays Στρατιωτικός

92. Λιμπιτσούνη Ε. Ελλάδα

93. Μιχαηλίδης Κ. Ελλάδα Μ.Ι.Β.S.

94. Γαβριηλίδου Ε. 29 ετών - Κύπρου 3Α Ζακάκι Λεμεσός Ιδιωτικός Υπάλληλος

95. Νικολάου Κλεόπας 66 ετών - Κοκκινοτριμιθιά

96. Ομπασιης Δημήτριος 26 ετών - Λευκωσία

97. Γεώργιος Γ. 25 ετών - Καϊμακλί

98. Νικολάου Νίκος 30 ετών - Ψημολόφου

99. Γεωργίου Γεώργιος 31 ετών - Γεώργιος Παπανδρέου 6 Γέρι Ηλεκτρολόγος Αυτοκινήτων

100. Ντίνα Κωνσταντινίδη Δοσιθέου Οικονόμου 11 Δ Ρίτα Κορτ 101, Λεμεσός Δασκάλα

101. Αντριάνα Χρυσάνθου 63 ετών - 1ης Απριλίου 46 Μοσφιλωτή Συνταξιούχος

102. Σωτήρης Χρυσάνθου 65 ετών - 1ης Απριλίου 46 Μοσφιλωτή Συνταξιούχος

103. Νίκος Χαραλάμπους 34 ετών - Μαχαιρά 14 ή 15 Παλιομέτοχο Μπογιατζής Αυτοκινήτων

104. Κούλα Χαραλάμπους 59 ετών - Παλιομέτοχο Καθαρίστρια Τμήμα Υδάτων Λευκωσία

105. Κωνσταντίνα Χαραλάμπους 6 ετών - Μαχαιρά 14 ή 15 Παλιομέτοχο

106. Πανίκος Αναστασίου 38 ετών - Νικοτσαρά 4 Α, Λεμεσός Τεχνικός Θερμάνσεων

107. Μαρία Ελένη Γιασουμή 9 ετών - Καρμίου Λακατάμεια

108. Σύλβια Γιασουμή 46 ετών - Καρμίου Λακατάμεια Καθηγήτρια

109. Ιάσονας Γιασουμή 47 ετών - Καρμίου Λακατάμεια Ιδιωτικός Υπάλληλος

110. Δήμος Ξιούρουππας 39 ετών - Ισοκράτους 1 Αραδίππου Επιχειρηματίας

111. Μαργαρίτα Ξιούρουππα 34 ετών - Ισοκράτους 1 Αραδίππου Οικοκυρά

112. Σοφία Ξιούρουππα 10 ετών - Ισοκράτους 1 Αραδίππου Μαθήτρια

113. Ιωάννα Ξιούρουππα 9 ετών - Ισοκράτους 1 Αραδίππου Μαθήτρια

114. Βασίλης Ρέγκο 31 ετών - Αγ. Ιλαρίωνα 16 Κάψαλος Λεμεσός Υπάλληλος ΑΤΗΚ

115. Περικλής Ψαρούδης 34 ετών - Αναγνωσταρά 7Α Κ. Πολεμίδια Λεμεσός Υπάλληλος ΑΤΗΚ

Το πλήρωμα

1. ΜΑRΤΕΝ ΗΑΝS JURGEN 50 ετών - Theodor KomerStrabe 5, D Π 12 526 Berlin, Κυβερνήτης

2. Πάμπος Χαραλάμπους 51 ετών - Αγίου Νεοφύτου 3, Παρισσινός, Λευκωσία, Συγκυβερνήτης

3. Λουίζα Βουτέρη 32 ετών - Γερασίμου Μαρκορά 28 ΑΡΟΝΑ ΚΩΡΤ Διαμ. 31, Λευκωσία 1075, Αεροσυνοδός (υπεύθυνη καμπίνας)

4. Μερόπη Σοφοκλέους 25 ετών - Ανδρούτσου 14 Λατσιά 2222 Λευκωσία Αεροσυνοδός

5. Ανδρέας Προδρόμου 25 ετών - Σταύρου Βενιζέλου 32, Λατσιά 2235 Λευκωσία Αεροσυνοδός

6. Χάρις Χαραλάμπους 25 ετών - Τεμπών αρ. 9 Διαμ. 201, Πλατύ Αγλαντζιάς, 2114 Λευκωσία Αεροσυνοδός

ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΟΣ
Μαύρες σκιές...

Λίγα λεπτά, μετά την πρόσκρουση του αεροσκάφους, ο «Ρ» βρέθηκε εκεί, σε ένα οδοιπορικό φρίκης

Εδώ έπεσε το «ΗΛΙΟΣ»
Εδώ έπεσε το «ΗΛΙΟΣ»
Είναι Κυριακή. Δύο και μισή το μεσημέρι. Λίγο έξω από το Γραμματικό. Προσπαθούμε να φτάσουμε στην Αγία Τριάδα, που έχει γίνει μαζικός τάφος 121 ανθρώπων. Η πρόσβαση είναι δύσκολη. Οι αστυνομικές αρχές έχουν στήσει μπλόκα και απαγορεύουν στους δημοσιογράφους να προσεγγίσουν τον τόπο της τραγωδίας. Προτεραιότητα έχουν τα πυροσβεστικά και τα ασθενοφόρα.

Στο χωριό, οι κάτοικοι έχουν μάθει για το αεροπλάνο που έχει πέσει στο βουνό. «Το είδαμε να πετά στην κορυφογραμμή», μας λένε. «Κοντά του ήταν δυο μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας. Πέρασαν και το αεροπλάνο έκανε μια στροφή και μετά χάθηκε. Χάθηκαν και τα μαχητικά και μετά ακούστηκε ένας εκκωφαντικός θόρυβος». Συνεχίζουμε...

* * *

Από το χωριό περνούν υδροφόρες και πυροσβεστικά οχήματα δήμων της περιοχής. Μπαίνουμε σε ένα από αυτά. Φτάνουμε σε ξέφωτο, όπου πυροσβέστες προσπαθούν να σβήσουν τις φλόγες που κατατρώγουν το δάσος της περιοχής. Ο καπνός πέφτει. Είναι 4.30 το απόγευμα. Τότε, απέναντι στην πλαγιά του βουνού βλέπουμε πεσμένες στο έδαφος μαύρες σκιές. Είναι τα άψυχα κορμιά των επιβατών του αεροσκάφους. Τα στομάχια σφίγγονται. Κοιτάζουμε αμίλητοι. Πώς να πλησιάσεις;

Κάποια στιγμή ελικόπτερα και αεροπλάνα σταματούν τις ρίψεις. Οι πυροσβέστες, αγκομαχώντας στις πλαγιές, προσπαθούν να σβήσουν τις μικροεστίες. Ζητούν τη βοήθειά μας την ώρα που κουβαλούν τις βαριές μάνικες. Στη συνέχεια χάνονται μέσα στους θάμνους. Μπροστά είναι ο αξιωματικός τους που ρίχνει νερό σε μιαν εστία. Αποφασίζουμε να προχωρήσουμε. Για λίγο διστάζουμε. «Κι αν κάνουν ρίψεις τα αεροπλάνα»; σκεφτόμαστε. Βλέπουμε απέναντι δυο ανθρώπους με πορτοκαλί επενδύτες. Για να είναι εκεί δε θα υπάρξει άλλη επέμβαση. Κατεβαίνουμε την πλαγιά. Ενας πυροσβέστης μάς φωνάζει από μακριά να απομακρυνθούμε. Το έδαφος καίει. Κουφάρια πεύκων εδώ κι εκεί. Η κάπνα έχει σκορπίσει. Μπαίνουμε σε μια χαράδρα. Μετά ανεβαίνουμε. Λαχανιάζουμε από την προσπάθεια και την αγωνία. «Τι θα δούμε»;

Μερικά από τα απομεινάρια του αεροσκάφους
Μερικά από τα απομεινάρια του αεροσκάφους
* * *

Φτάνουμε. Οι μαύρες σκιές είναι απανθρακωμένα ανθρώπινα κορμιά. Σκόρπια. Το σώμα ενός ενήλικα έχει πάνω στην πλάτη του ένα παιδί. Κοντά είναι ένας από τους διαλυμένους κινητήρες του αεροσκάφους. Δίπλα του συνεργείο από την ελληνική επιτροπή ατομικής ενέργειας μετρά με ανιχνευτή τον κινητήρα. Ενας χαρτοφύλακας είναι ανοιχτός και το περιεχόμενό του έχει σκορπίσει. Μια μάσκα οξυγόνου. Πιο δίπλα μια βαλίτσα. Ενας άνδρας με απλωμένα τα χέρια προς τον ουρανό σαν να προσευχόταν. «Να κρατούσε τη μάσκα του οξυγόνου; Προσπαθούσε να πιαστεί από κάπου»; Σκεφτόμαστε και νιώθουμε. Ο τόπος της οδύνης και της αγωνίας των συνανθρώπων μας γίνεται «δικός» μας. Οι σκέψεις πολλές. «Πώς έπεσε το αεροπλάνο; Ποιοι τους έστειλαν στο θάνατο»; Ηδη, τα δελτία ειδήσεων μεταδίδουν ότι υπήρχε πρόβλημα. «Αποσυμπίεση; Τεχνικά προβλήματα; Ποιος φταίει»;

Οι ανθρώπινες σκιές κείτονται εκεί αμείλικτες. Συνεχίζουμε. Πιο πάνω είναι ο δεύτερος κινητήρας. Πτώματα απανθρακωμένα. Ακόμα πιο πάνω το πιλοτήριο, όπου συναντάμε συνεργείο διασωστών. Μας πλησιάζουν τέσσερις καταδρομείς και μας ζητούν να απομακρυνθούμε. Στη συνέχεια, αστυφύλακες της ΕΚΑΜ μάς συνοδεύουν έξω από το χώρο του τραγικού δυστυχήματος. Μας οδηγούν σε ένα ύψωμα όπου βρίσκονται ασθενοφόρα, πυροσβεστικά οχήματα και τηλεοπτικά συνεργεία.

* * *

Εκεί στέκονται κάτοικοι του Γραμματικού. Από τους πρώτους που έτρεξαν. Ο Κώστας Μίχας δεν μπορεί να περιγράψει όσα αντίκρισε. «Αρπαξα ένα παιδί από τα συντρίμμια και το κουβάλησα στους ώμους μου», μας είπε. «Ομως, αστυνομικοί μας απομάκρυναν. Το άφησα στην πλαγιά. Οι περισσότεροι νεκροί δεν ήταν διαμελισμένοι. Η φωτιά έκαψε ό,τι είχε απομείνει».

Η Κυριακή Σακελλάρη κοιτούσε αποσβολωμένη τα συντρίμμια. «Είδα δυο παιδιά αγκαλιασμένα στο κάθισμά τους», ενώ ο Γιάννης Κοροβέσης λέει ότι «διασχίζοντας το βουνό είδαμε έναν σωρό. Πρέπει να ήταν η κοιλιά του αεροπλάνου διότι εκεί βρίσκονταν αρκετοί νεκροί. Ολοι είχαν ένα περίεργο χρώμα».

Τα πληρώματα του ΕΚΑΒ στέκουν άφωνα, περιμένοντας τους πυροσβέστες να ολοκληρώσουν το έργο της περισυλλογής των σορών. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής είχαν αναπτυχθεί στις ανατολικές περιοχές της Αττικής όταν έγινε γνωστό στις ελληνικές αρχές ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την πτήση του αεροπλάνου. Με την πτώση του προκλήθηκε πυρκαγιά, αλλά οι πρώτες διαταγές ήταν να μην μπει κανείς στο χώρο του συμβάντος πριν ελεγχθεί η περιοχή από την ελληνική επιτροπή ατομικής ενέργειας για διαρροή επικίνδυνης ουσίας, ενώ στην αρχή δεν έγιναν ρίψεις αεροσκαφών μήπως υπήρχε το ενδεχόμενο της ύπαρξης επιζώντων, κάτι που αποκλείστηκε γρήγορα. Ετσι, η πυρκαγιά επεκτάθηκε και ελέγχθηκε μετά από τέσσερις ώρες.

* * *

Είναι αργά το απόγευμα. Ερπυστριοφόρα οχήματα της Πυροσβεστικής φορτώνουν πτώματα. Αρχίζει και βραδιάζει, όταν η φάλαγγα με τα ασθενοφόρα μεταφέρουν τις σορούς στο νεκροτομείο. Η αυτοκινητοπομπή διασχίζει το χωριό. Οι κάτοικοι κοιτούν τα ασθενοφόρα αμίλητοι...


Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ

Τριήμερο εθνικό πένθος

Στην Κύπρο κηρύχτηκε από προχτές τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας. Οι σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλα τα κυβερνητικά κτίρια κυματίζουν μεσίστιες στη μνήμη των θυμάτων.

Εξάλλου με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου η χτεσινή μέρα κηρύχτηκε ως ημέρα εθνικού πένθους για τα θύματα του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος.

Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο της Κύπρου Τάσσο Παπαδόπουλο για να του εκφράσει τα συλλυπητήριά του. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου με δήλωσή του εξέφρασε την οδύνη του για το δυστύχημα και τα συλλυπητήριά του προς τους συγγενείς των θυμάτων, όπως και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος. Τη βαθιά θλίψη και τα θερμά συλλυπητήριά της, προς τις οικογένειες και τους συγγενείς των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας, εξέφρασε η πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου Αννα Μπενάκη - Ψαρούδα στον πρόεδρο της Βουλής της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια.

ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συλλυπητήριο τηλεγράφημα

Συλλυπητήριο τηλεγράφημα προς την ΚΕ του ΑΚΕΛ απέστειλε χτες η ΚΕ του ΚΚΕ. Το τηλεγράφημα αναφέρει:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Με βαθιά θλίψη παρακολουθούμε τα τραγικά αποτελέσματα της συντριβής του αεροσκάφους της ιδιωτικής εταιρίας "HELIOS", της οποίας θύματα υπήρξαν κατά κύριο λόγο μέλη οικογενειών Κυπρίων, μεταξύ των οποίων και αρκετοί ΑΚΕΛιστές και ΑΚΕΛίστριες.

Συμμετέχουμε στο πένθος και συμμεριζόμαστε την οργή των οικείων τους και όλου του κυπριακού λαού και ενώνουμε τη φωνή μας με την απαίτηση να έρθουν στο φως τα πραγματικά αίτια καθώς και να υπάρξει τιμωρία όλων των υπευθύνων του τραγικού δυστυχήματος που οδήγησε στο χαμό τόσων ανθρώπων, θυσία στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και σας παρακαλούμε να μεταβιβάσετε τα βαθιά μας συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή μας στους συγγενείς των θυμάτων».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Δεν υπολογίζονται οι ζωές

Τα ειλικρινή συλλυπητήρια του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για τον άδικο χαμό των Κυπρίων που βρήκαν τραγικό θάνατο από το αεροπορικό έγκλημα στο βωμό του κέρδους, εκφράζει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο με επιστολή του προς την Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία και τον πρόεδρό της Πάμπη Κυρίτση. Στην επιστολή της, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Αγαπητοί συναγωνιστές δεχτείτε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια για τον άδικο χαμό των Κύπριων συνανθρώπων μας που βρήκαν τραγικό θάνατο από τη συντριβή του αεροσκάφους της ιδιωτικής επιχείρησης "HELIOS".

Πρόκειται στην ουσία για ένα "έγκλημα" που έρχεται να αποκαλύψει πού μπορεί να οδηγήσει η ιδιωτικοποίηση και η εμπορευματοποίηση των συγκοινωνιών. Στη λογική του κέρδους και του υπερκέρδους για τους ιδιώτες μπίζνεσμεν, οι ζωές των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών δεν υπολογίζονται. Η δίψα για τη συσσώρευση πλούτου σπρώχνει τους επιχειρηματίες να χρησιμοποιούν μεταφορικά μέσα όπως το συγκεκριμένο αεροπλάνο! Θεός για τους ιδιώτες είναι το κέρδος. Η Εργατική Τάξη της Ελλάδας ενώνει τη φωνή της με τις δικές σας προσπάθειες για να γίνουν γνωστά τα αληθινά αίτια του δυστυχήματος και να μπουν στη φυλακή όλοι οι ένοχοι. Από την πλευρά μας θα εντείνουμε τις δραστηριότητές μας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και τις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που τις υιοθετούν, τις στηρίζουν και τις προωθούν».

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Να αποδοθούν ευθύνες

«Οσο υπάρχουν στοιχεία, η έρευνα της αστυνομίας για το αεροπορικό δυστύχημα θα συνεχίζεται»,, δήλωσε χτες ο αρχηγός της Κυπριακής Αστυνομίας, Τάσος Παναγιώτου, ενώ σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της χώρας ζητά έρευνα σε βάθος προκειμένου να αποκαλυφθούν τα πραγματικά αίτια της πτώσης του αεροσκάφους και να αποδοθούν ευθύνες.

Από την πλευρά της κυπριακής κυβέρνησης ο αρμόδιος υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων, Χάρης Θράσου, επανέλαβε για ακόμα μία φορά ότι θα γίνει έρευνα σε βάθος προκειμένου να αποδοθούν ποινικές ή όποιες άλλες ευθύνες στους υπαίτιους.

Ο αρχηγός της αστυνομίας στις δηλώσεις του εξέφρασε την εκτίμηση ότι «όποια στοιχεία υπήρχαν στα γραφεία της εταιρίας σχετικά έχουν παραληφθεί». Ο Τ. Παναγιώτου απηύθυνε έκκληση σε όποιον έχει οποιαδήποτε στοιχεία, που θεωρεί ότι σχετίζονται με το συμβάν να τα θέσει υπόψη της αστυνομίας.

Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι από τη στιγμή που γνωστοποιήθηκε το δυστύχημα «η Πολιτική Αεροπορία πήρε αριθμό εγγράφων σε σχέση με το αεροσκάφος που συνετρίβη και στη συνέχεια η αστυνομία παρέλαβε όσα είχαν εντοπιστεί», ενώ σημείωσε ότι οι αστυνομικές αρχές δεν ελέγχουν τα αεροσκάφη της εταιρίας, αλλά τα «έγγραφα που έχουν παραληφθεί και σχετίζονται με τις πτήσεις της "Ηλιος"».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, εξέφρασε το βαθύτατο πόνο και τη θλίψη του για «τον αδόκητο χαμό τόσων πολλών ανθρώπων», ενώ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια και θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για πλήρη διερεύνηση των αιτίων και των υπευθύνων, φέρνοντας ακόμα και ανεξάρτητους και αντικειμενικούς εμπειρογνώμονες, προκειμένου να είναι σίγουρη ότι θα αποδοθούν ευθύνες.

ΠΟΛΥΝΕΚΡΑ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΑ
«Επιδημία» τα τελευταία χρόνια

«Μπόινγκ 747» των αερογραμμών της Σιγκαπούρης κομμένο στα δύο...

Associated Press

«Μπόινγκ 747» των αερογραμμών της Σιγκαπούρης κομμένο στα δύο...
Σε έντεκα ανέρχονται τα πιο πολύνεκρα ατυχήματα της δεκαετίας, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο εκατοντάδων επιβατών. Οι περισσότερες εταιρίες, όπως θα δείτε στο σχετικό κατάλογο, είναι ιδιωτικές. Συγκεκριμένα:

 • 3.2.2005: Αεροσκάφος της αφγανικής εταιρίας «Καμ Αιρ» προσκρούει στα βουνά εξαιτίας της κακοκαιρίας με 104 θύματα.
 • 3.1.2004: Αιγυπτιακό αεροσκάφος τσάρτερ της εταιρίας «Φλας Αιρλάινς» πέφτει στην Ερυθρά Θάλασσα με 148 νεκρούς.
 • 19.2.2003: Αεροσκάφος που μετέφερε Ιρανούς αξιωματούχους πέφτει στα βουνά του νοτιοανατολικού Ιράν με 225 νεκρούς.
 • 25.5.2002: Ταϊβανέζικο αεροσκάφος πέφτει σχεδόν αμέσως μετά την απογείωσή του με απολογισμό 225 θύματα.
 • 12.11.2001: Αεροσκάφος της «Αμέρικαν Αιρλάινς» πέφτει λίγο μετά την απογείωση σε κατοικημένη περιοχή. Εκτός από τους 260 επιβάτες σκοτώθηκαν και άλλα 8 άτομα στο έδαφος.
 • 31.10.1999: Αιγυπτιακό αεροσκάφος πέφτει στον Ατλαντικό με 217 νεκρούς.
 • 2.9.1998: Η πτήση 111 της ελβετικής «Σουίς Αιρ» πέφτει στη Ν. Σκοτία με τραγικό απολογισμό 229 νεκρούς.
 • 16.2.1998: Κινεζικό αεροσκάφος συντρίβεται κοντά στο αεροδρόμιο της Ταϊπέι κι ενώ προσπαθούσε να προσγειωθεί με 196 θύματα.
 • 5.8.1997: Κορεατικό αεροσκάφος συντρίβεται κοντά στη νήσο Γκουάμ με 228 θύματα.
 • 12.11.1996: Αεροσκάφος της Σαουδικής Αραβίας, που μόλις είχε απογειωθεί από το Νέο Δελχί, συγκρούεται με δικινητήριο από το Καζακστάν, που επιχειρούσε προσγείωση με 349 θύματα.
 • 17.7.1996: Πτήση της TWA εκρήγνυται και πέφτει κοντά στο Λονγκ Αϊλαντ με 230 θύματα.

Αντίστοιχα, στην Ελλάδα τα μεγάλα αεροπορικά δυστυχήματα είναι τα εξής:

 • Δεκέμβρη του 1969 το αεροσκάφος «DC-G» με 85 επιβάτες και πενταμελές πλήρωμα συντρίβεται στον λόφο «Πάνιον» κοντά στην Κερατέα.
 • Οκτώβρη του 1972 το αεροσκάφος τύπου YS-II A προσέγγιζε το αεροδρόμιο Αθηνών μέσα σε μεγάλη κακοκαιρία, με αποτέλεσμα να πέσει στη Βούλα. Ο απολογισμός είναι 37 νεκροί.
 • Σεπτέμβρη του 1974 καταπίπτει στο Ιόνιο ένα «Μπόινγκ 707» της TWA, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 88 επιβαίνοντες.
 • Νοέμβρη του 1976 αεροσκάφος YS-II A συντρίβεται σε βραχώδη περιοχή έξω από την Κοζάνη, όπου σκοτώθηκαν 59 επιβαίνοντες.
 • Τον Οκτώβρη του 1979 αεροπλάνο της SWISSAIR πέφτει έξω από την Αθήνα και σκοτώνονται 14 άτομα.
 • 3 Αυγούστου 1989: Το αεροσκάφος «Νήσος Μήλος» συντρίβεται στο όρος Κέρκης της Σάμου, λίγα λεπτά πριν την προσγείωση στο αεροδρόμιο του νησιού. 34 επιβαίνοντες σκοτώθηκαν.
 • 17 Δεκέμβρη 1997 ένα αεροσκάφος «Γιάκοβλεφ» YAK-40 συντρίβεται στα Πιέρια Ορη. Κανείς από τους 72 επιβαίνοντες δεν επιζεί.
«Σκηνικό υπέροχο»

«Το σκηνικό ήταν υπέροχο». Το προϊόν έτοιμο προς πώλησιν. Τα κορμιά 121 ανθρώπων κείτονταν στην πλαγιά της Αγ. Τριάδας απανθρακωμένα. Εκεί έστησε ο «Αντέννα» τα... συμπράγκαλά του για το κεντρικό του δελτίο ειδήσεων. Διαλαλήθηκε η... πραμάτεια και άλλη μια δημοσιογραφική επιτυχία του καναλιού πουλήθηκε στο, κατά πώς πιστεύουν, αδαές πόπολο.

Την ώρα που συντάκτες, εικονολήπτες και φωτογράφοι προσπαθούσαν αγκομαχώντας να φτάσουν στον τόπο της τραγωδίας, αφού τα αστυνομικά μπλόκα δεν επέτρεπαν την προσέγγισή του, το κινητό συνεργείο του σταθμού ήταν το μόνο που ήρθε και «μοστράρισε», μετά από ειδική άδεια, στην περιοχή, δίπλα από ασθενοφόρα και πυροσβεστικά. Σκηνοθέτες, πόντιουμ, φωνές για το στήσιμο... Απέναντι από αυτό το σκηνικό η καμένη βουνοπλαγιά και η σιωπή των 121 ανθρώπων που δεν μπορούσαν να φωνάξουν.

«Πληροφορίες», γεγονότα και «αποκλειστικά»

Από τη στιγμή που το μοιραίο «Μπόινγκ» προσέκρουσε στο Γραμματικό, άρχισε ένας ιδιότυπος «μαραθώνιος» των ΜΜΕ. Το πρώτο που αντικρίσαμε ήταν η κάθε πληροφορία ή εικασία να γίνεται είδηση και γεγονός. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο «λήπτης» του μηνύματος στο κινητό του από επιβάτη του αεροσκάφους. Από όλα τα τηλεοπτικά ΜΜΕ, θεωρήθηκε ως γεγονός - τελικά αποδείχτηκε κάκιστου είδους φάρσα.

Ή, ακόμη, η εικασία ότι υπήρξε αποσυμπίεση της καμπίνας με αποτέλεσμα όλοι να πεθάνουν στον αέρα, διαψεύστηκε από την ιατροδικαστική έρευνα. Στο όνομα της «γρήγορης» είδησης και του «αποκλειστικού», δε διστάζουν μια εικασία ή μια πληροφορία να γίνεται γεγονός. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι καταιγιστικές πληροφορίες από διάφορους ειδικούς. Ειδικοί που είναι αδύνατο να απαντήσουν διότι δεν έχουν στοιχεία και όμως, πιέζονται - στο όνομα του «αποκλειστικού» - να πουν μια γνώμη. Γνώμη που γίνεται ...γεγονός.

Το αποτέλεσμα είναι το πραγματικό γεγονός και η ουσιαστική είδηση να μένουν σε δεύτερη μοίρα. Για παράδειγμα, δεν απαντάται το ερώτημα ότι για να πετάξει το αεροσκάφος, πήρε άδεια αξιοπλοΐας. Ποια πολιτική όμως οδηγεί στο να δίνονται πιστοποιητικά αξιοπλοΐας σε τέτοια αεροσκάφη; Ακόμη, όμως, και αν βγει ότι έφταιγε η εταιρία, ή ο αρχιμηχανικός, το ζήτημα είναι ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένο φαινόμενο. Δεν ήταν ούτε το πρώτο, και δυστυχώς ούτε το τελευταίο τέτοιο δυστύχημα και όταν ένα φαινόμενο συνεχίζει να επαναλαμβάνεται, παύει να είναι τυχαίο...

Απολογείται ο φαρσέρ

Με τις κατηγορίες της ψευδούς διασποράς ειδήσεων και της ψευδούς αναφοράς στις αρχές, δικάζεται σήμερα ο 32χρονος Σωτήρης Βούτας από τη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, που εμφανίστηκε στα ΜΜΕ να δηλώνει ότι συγγενικό του πρόσωπο, το οποίο επέβαινε στο αεροσκάφος της εταιρίας «ΗΛΙΟΣ», του είχε στείλει μήνυμα sms για τις συνθήκες που επικρατούσαν λίγο πριν την πτώση. Ο 32χρονος συνελήφθη όταν αποκαλύφθηκε πως στη λίστα των επιβατών του αεροσκάφους δεν υπήρχε κανένας συγγενής του. Χτες, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα υπηρεσίας όπου πήρε προθεσμία για να απολογηθεί σήμερα.

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ, Νίκος ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ, Αλεξάνδρα ΦΩΤΑΚΗ, Νατάσα ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ

ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
«Εικονικοί οι έλεγχοι στα αεροσκάφη»!

Οι κυπριακές αρχές ξεκίνησαν έρευνα, ενώ ανακριτές της αστυνομίας μπήκαν στα γραφεία της εταιρίας «Ηλιος» με εντάλματα έρευνας προκειμένου να διασφαλιστούν και να κατασχεθούν έγγραφα και τεκμήρια

Λόγο για «εγκληματική αμέλεια» καθώς και για οργή των συγγενών, οι οποίοι ζητούν άμεση απόδοση ευθυνών, κάνουν οι κυπριακές εφημερίδες στα ρεπορτάζ τους για το αεροσκάφος της εταιρίας «ΗΛΙΟΣ».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», δεν πραγματοποιούνταν πραγματικοί έλεγχοι του αεροσκάφους, καθώς, όπως καταγγέλλει ο Βρετανός σύμβουλος του Τμήματος της Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου, Τιμ Τέιλορ, είχε προειδοποιήσει γραπτώς τους προϊσταμένους του ότι λόγω οργανωτικών και άλλων αδυναμιών της υπηρεσίας δεν ήταν δυνατόν να γίνει κανείς πραγματικός έλεγχος των αεροσκαφών. Η εφημερίδα αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι, με βάση πληροφορίες της, η επιστολή του Βρετανού συμβούλου έγραφε χαρακτηριστικά «διαβεβαιώνω ότι δεν έγινε ούτε ένας πτητικός έλεγχος» για περίοδο οκτώ μηνών και οι «έλεγχοι» των αεροσκαφών περιορίζονταν στα χαρτιά.

Τη συγκεκριμένη πληροφορία διέψευσε το βράδυ της Δευτέρας ο Κύπριος υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων, Χάρης Θράσου, λέγοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να ελέγχονται οι δεκάδες πτήσεις που γίνονται καθημερινά»... Επέμεινε δε στη θέση του, ισχυριζόμενος ότι «πουθενά στον κόσμο δεν ελέγχονται από τις αρχές Πολιτικής Αεροπορίας τα δεκάδες και εκατοντάδες αεροπλάνα που πετούν καθημερινά».

Ο «Φιλελεύθερος» αναφέρεται επίσης σε βρετανικά δημοσιεύματα, που κάνουν λόγο για πτήσεις της «Ηλιος», στο δρομολόγιο Λάρνακα - Νιούκαστλ με υπερβολικές καθυστερήσεις, λόγω τεχνικών προβλημάτων. Επίσης, τα δημοσιεύματα των κυπριακών εφημερίδων αναφέρουν πως τα γραφεία της εταιρίας στη Λάρνακα γνώριζαν από την απογείωση ότι το αεροπλάνο είχε πρόβλημα, αφού κυβερνήτης και συγκυβερνήτης το είχαν αναφέρει 15 λεπτά μετά την απογείωση. Η αναφορά του προβλήματος έγινε στη συχνότητα της εταιρίας και όχι στους ελεγκτές του Κέντρου Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας Λευκωσίας.

Ο Χάρης Θράσου επιβεβαίωσε ότι σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας από την Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Δυστυχημάτων και Συμβάντων, θεωρήθηκε σημαντικό το γεγονός αποσυμπίεσης που συνέβη στο ίδιο αεροσκάφος κατά την πτήση Βαρσοβίας - Λάρνακας. Αποτέλεσμα ήταν να δοθούν οδηγίες για επιδιορθώσεις, συντηρήσεις και ελέγχους, που καθήλωσαν το αεροσκάφος στη Βρετανία για ένα μήνα. Σύμφωνα με μαρτυρία του πρώην αρχιμηχανικού της εταιρίας Κυριάκου Πηλαβάκη, ο οποίος παραιτήθηκε, επιβεβαιώνεται το γεγονός, όμως, όπως υποστήριξε, είχαν αλλαχτεί όλα τα εξαρτήματα και στάλθηκαν για έλεγχο χωρίς να προκύψει κάτι συγκεκριμένο.

Οι κυπριακές αρχές ξεκίνησαν έρευνα και οι ανακριτές της αστυνομίας από το μεσημέρι της Δευτέρας μπήκαν στα γραφεία της εταιρίας «Ηλιος» με εντάλματα έρευνας προκειμένου να διασφαλιστούν και να κατασχεθούν έγγραφα και τεκμήρια που έχουν σχέση με τη μοιραία πτήση.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org