Τετάρτη 17 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Καταγγέλλει τη διακοπή ρεύματος σε οικογένεια ανέργων με προβλήματα υγείας

Την διακοπή παροχής ρεύματος σε οικογένεια ανέργων με προβλήματα υγείας, η οποία αδυνατεί να αποπληρώνει τα ποσά που ορίζει η ΔΕΗ ΑΕ, καταγγέλλει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου.

Απαιτώντας την άμεση επανασύνδεση του ρεύματος στην οικογένεια, το Εργατικό Κέντρο προγραμματίζει διαμαρτυρία στα τοπικά γραφεία της ΔΕΗ τις επόμενες μέρες, ενώ χτες πραγματοποίησε παρεμβάσεις στην Αντιπεριφέρεια και τη δημοτική αρχή Ζακύνθου.

Οπως καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο, «την ίδια στιγμή που, διαπιστευμένα, συσσωρεύονται οφειλές ετών από ξενοδοχεία και επιχειρήσεις του νησιού χιλιάδων ευρώ, στα οποία η ΔΕΗ ουδέποτε έχει κόψει το ρεύμα, με μεγάλη σπουδή κόβει το ρεύμα σε τριμελή οικογένεια ανέργων στις Εργατικές Κατοικίες ΙΙ, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Στην ηλικιωμένη γυναίκα (Ξένου - Καρούμπα Βασιλική, 78 ετών), που με την πενιχρή της σύνταξη συντηρεί την άνεργη κόρη της και τον εγγονό της, παρά και τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν και παρότι καταβάλλει κάθε μήνα από το υστέρημά της ένα μικρό ποσό, της έκοψαν το ρεύμα από τις 11/7, επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν το ποσό που καθορίζει η ΔΕΗ».

Είναι γνωστό, συνεχίζει η ανακοίνωση του ΕΚΖ, «ότι οι ρυθμίσεις της ΔΕΗ, που λειτουργεί σαν ανώνυμη εταιρεία, δεν λαμβάνουν υπόψη τις δυσκολίες της λαϊκής οικογένειας».

Το ηλεκτρικό ρεύμα, καταλήγει η ανακοίνωση, «αποτελεί κοινωνικό αγαθό, απαραίτητο για τη διαβίωση κάθε ανθρώπου. Αγαθό που δεν νοείται να το στερείται κανείς, ανεξάρτητα από το αν αντιμετωπίζει ή όχι προβλήματα υγείας. Απαιτούμε: Να σταματήσουν τώρα οι διακοπές ρεύματος. Οι ρυθμίσεις χρεών να γίνονται με τέτοιο τρόπο που να μπορεί η εργατική οικογένεια να ανταποκριθεί. Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα».

Από παράταση σε παράταση για τις συντάξεις χηρείας

Από μήνα σε μήνα μεταφέρεται η καταβολή των αναπροσαρμοσμένων συντάξεων χηρείας, μετά τις σχετικές νομοθετικές αλλαγές που έγιναν λίγο πριν από τις ευρωεκλογές στο ύψος του ποσού που καταβάλλεται σε αυτήν την ομάδα ασφαλισμένων.

Υπενθυμίζεται ότι με τον νόμο 4387/2016 επιβλήθηκαν μεγάλες μειώσεις στις νέες συντάξεις χηρείας, οι οποίες οδηγούσαν τους δικαιούχους σε τραγική κατάσταση. Μετά και τους επίμονους αγώνες του οργανωμένου συνταξιουχικού κινήματος, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές Μάη του 2019 κατάργησε μια σειρά από άθλιες διατάξεις που η ίδια είχε ψηφίσει, αυξάνοντας μεταξύ άλλων τη σύνταξη του δικαιούχου από το 50% στο 70% της σύνταξης που λάμβανε ο αποθανών.

Μέχρι τώρα ωστόσο δεν έχει γίνει η οφειλόμενη αναπροσαρμογή των συντάξεων στη βάση της νέας νομοθετικής παρέμβασης, γεγονός που και η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αποδίδει σε «αδράνειες και ολιγωρίες της προηγούμενης περιόδου, έλλειψη συντονισμού και η σύγχυση αρμοδιοτήτων...».

Σε σύσκεψη που έγινε τη Δευτέρα 15/7 στο υπουργείο Εργασίας για την εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου για τις συντάξεις χηρείας και την καταβολή τους, αποφασίστηκε η «άμεση έκδοση εγκυκλίου και κατευθυντήριων οδηγιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, καθώς και προετοιμασία του σχετικού λογισμικού υποβάθρου...».

Με δεδομένο πάντως ότι ήδη βρισκόμαστε στα μέσα του Ιούλη και ότι όλα ξεκινούν από την αρχή, είναι αμφίβολο το πότε θα καταβληθούν συντάξεις σύμφωνα με τα νέα ποσά. Σε κάθε περίπτωση, ούτε η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δίνει συγκεκριμένη ημερομηνία για την καταβολή των αναπροσαρμοσμένων συντάξεων χηρείας: Στην ανακοίνωσή της απλώς αναφέρει ότι αυτό θα γίνει... «το συντομότερο δυνατόν», ενώ σε τηλεοπτική παρέμβασή του ο υφυπουργός Εργασίας, Ν. Μηταράκης, εκτίμησε ως... πιθανότερη ημερομηνία καταβολής των αυξήσεων τα τέλη Αυγούστου για τις συντάξεις του Σεπτέμβρη ή τα τέλη Σεπτέμβρη για τις συντάξεις του Οκτώβρη...

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΠΕΙΡΑΙΩΣ DIRECT SOLUTIONS» (PDS)
Κλιμακώνουν αύριο με απεργία τη μάχη για τη Συλλογική Σύμβαση

Κάλεσμα στους εργαζόμενους της «Πειραιώς Direct Solutions» (PDS, θυγατρική του Ομίλου Πειραιώς) να συμμετάσχουν μαζικά αύριο Πέμπτη στην 24ωρη απεργία που έχουν αποφασίσει, κλιμακώνοντας τη μάχη για την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), απέναντι στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας, απευθύνουν το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής και η Σωματειακή Επιτροπή του στην PDS.

Παράλληλα τους καλούν να συμμετάσχουν στην περιφρούρηση της απεργιακής κινητοποίησης, δίνοντας δυναμικό «παρών» από το πρωί έξω από τα κτίρια της εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι η απεργία έχει κηρυχθεί από το κλαδικό Σωματείο μετά από απόφαση που πήραν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης στη Γενική τους Συνέλευση.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους στην PDS. Να εξασφαλίζει αυξήσεις που θα βελτιώνουν τη ζωή τη δική τους και των οικογενειών τους. Να κατοχυρώνει για όλους την αύξηση του διαλείμματος στα 45 λεπτά. Να προστατεύει τη μητρότητα, παρέχοντας ειδικό ωράριο στις μητέρες.

Απάντηση στην εργοδοτική αδιαλλαξία και τις υπονομευτικές μεθοδεύσεις

Στην ανακοίνωσή της η Σωματειακή Επιτροπή σημειώνει:

«Η διοίκηση της PDS για ακόμη μια φορά δείχνει την αδιαλλαξία της και δεν φέρνει την "πολυπόθητη" αντιπρόταση που δεσμεύτηκε να φέρει μετά από 7 μήνες διαπραγματεύσεων. Η δικαιολογία που προβάλλουν είναι ότι το κλαδικό Σωματείο δεν έχει πρόθεση να συνεργαστεί, επειδή δεν δεχόμαστε οι εργαζόμενοι να είναι χωρισμένοι σε PDS και "Mellon", να αμείβονται με ψίχουλα, και θεωρούμε απαράδεκτο να συζητάμε για 5 λεπτά διάλειμμα και κατάργηση τεσσάρων βαρδιών - και αυτές υπό προϋποθέσεις. Μας κοροϊδεύουν!

Είναι φανερό ότι δεν τους άρεσε καθόλου η απόφασή μας - που τη λάβαμε μέσα από τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων - να πραγματοποιήσουμε στάση εργασίας την ώρα της συνάντησης για να υποστηρίξουμε τα αιτήματά μας. Γι' αυτό και επέλεξαν να μην πραγματοποιηθεί η συνάντηση και να ρίξουν τις ευθύνες για αυτό στο Σωματείο και στους εργαζόμενους. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι εμείς είμαστε αδιάλλακτοι, την ώρα που δεν έχουν έρθει ούτε μια φορά με μια σοβαρή αντιπρόταση που να μας αφορά όλους και να απαντά στα δίκαια αιτήματά μας.

Ξέρουμε πως στην πραγματικότητα τρενάρουν τη διαδικασία τη στιγμή που περιμένουν να δεχτούμε ότι τόσο καιρό δεν είχαν καταλάβει καν τι εννοούμε με τον όρο βασικός μισθός (!).

Δεν υποχωρούμε! Εχουμε πάρει την απόφαση να προχωρήσουμε με νέα 24ωρη απεργία την Πέμπτη 18 Ιούλη, αφού δεν θα πραγματοποιηθεί συνάντηση, και θα την υλοποιήσουμε! Καλούμε τη διοίκηση της PDS να το ξανασκεφτεί και τη μέρα της απεργίας να είναι έτοιμη να συναντήσει το Σωματείο μας και να απαντήσει ουσιαστικά στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων!».

Ταυτόχρονα η Σωματειακή Επιτροπή υπογραμμίζει την ανάγκη να δοθεί απάντηση στην προσπάθεια της εργοδοσίας να υπονομεύσει την απεργιακή κινητοποίηση. Οπως επισημαίνει, «η διοίκηση της PDS έχει πάρει όλα τα μέτρα της ενόψει της απεργίας, στήνοντας σταθμούς εργασίας σε άλλα κτίρια, όπου θα προσπαθήσει να στείλει εργαζόμενους για να πάρουν κλήσεις. Εχουμε τη δύναμη να ακυρώσουμε τα σχέδιά τους στην πράξη, να μη βρίσκουν άτομα να στελεχώσουν τις θέσεις αυτές!».

«ΕΘΕΛΟΥΣΙΕΣ» ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Εντείνονται ο εμπαιγμός και η απειλή σε βάρος των εργαζομένων

Ανακοίνωση από το «Αγωνιστικό Μέτωπο»

Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις στην τράπεζα, ενάντια στις μεθοδεύσεις για το τμήμα «κόκκινων» δανείων
Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις στην τράπεζα, ενάντια στις μεθοδεύσεις για το τμήμα «κόκκινων» δανείων
Για εμπαιγμό αλλά και απειλή προς τους εργαζόμενους κάνει λόγο το «Αγωνιστικό Μέτωπο» στην Τράπεζα Πειραιώς, σχολιάζοντας το νέο πρόγραμμα «εθελούσιων» απολύσεων που ανακοίνωσε η εργοδοσία, ενώ εξακολουθούν να «τρέχουν» οι εξελίξεις με τη μεθόδευση της τράπεζας για μεταβίβαση του τμήματος «κόκκινων» δανείων, μαζί με τους εργαζόμενους που απασχολεί, σε νέα εταιρεία που θα ελέγχει η σουηδική επιχείρηση «Intrum».

Σε ανακοίνωσή του, το «Αγωνιστικό Μέτωπο» τονίζει:

«Την ώρα που η τράπεζα βράζει με τις εξελίξεις στο RBU ("κόκκινα" δάνεια), αφού φαίνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των συναδέλφων έχει αποφασίσει να μην πει το "Ναι" στην "INTRUM", βγαίνει άλλο ένα πρόγραμμα εθελούσιας απόλυσης, "πρωτοποριακό" μάλιστα σύμφωνα με τα λεγόμενα της διοίκησης.

Θα συμφωνήσουμε ότι είναι πράγματι "πρωτοποριακό" ένα πρόγραμμα που βγαίνει λίγους μήνες μετά την ολοκλήρωση του προηγούμενου, με πολύ λιγότερα λεφτά, που απευθύνεται σε ανθρώπους που είναι πάρα πολύ μακριά από τη σύνταξη και τους λέει ότι θα τους προσφέρει επαγγελματική κατάρτιση για να κάνουν την ίδια δουλειά (ασφαλιστές, χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι, brokers) αλλά εκτός τράπεζας. Και γιατί να φύγει κάποιος; Γιατί να πάρει τους μισθούς 1 ή 2 χρόνων για να ψάξει κάπου αλλού να κάνει το ίδιο πράγμα; Μήπως με το νέο πρόγραμμα θέλουν να μας δείξουν ότι ήρθε το τέλος των "εθελούσιων", οπότε "κανονίστε την πορεία σας", γιατί έρχονται και οι κανονικές απολύσεις;».

Σε ό,τι αφορά μάλιστα τους εργαζόμενους στο RBU και τα όσα διαδίδονταν, ότι «η μετάβαση στο νέο σχήμα θα συνοδευόταν τελικά και από ένα "πακετάκι"», το «Αγωνιστικό Μέτωπο» επισημαίνει: «Αυτό πλέον ξεκαθαρίζεται και δεν "παίζει". Αν πάρεις την εθελούσια και τελικά πας στην "INTRUM" θα πρέπει να τα επιστρέψεις».

«Το ζουμί λοιπόν βρίσκεται εδώ», αναφέρει το «Αγωνιστικό Μέτωπο», παραθέτοντας και το σχετικό απόσπασμα από το δελτίο Τύπου της Τράπεζας:

«"Το πρόγραμμα στοχεύει παράλληλα στην περαιτέρω αποτελεσματικότητα της λειτουργίας της Τράπεζας, που έχει ως επιχειρηματικό στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους κατά περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ την τριετία 2019 - 2021, τον εξορθολογισμό και τη μεγιστοποίηση της αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων για τη δημιουργία ενός οργανισμού που θα είναι πιο ευέλικτος και παραγωγικός, με πιο αποδοτικές διαδικασίες".

"Μείωση λειτουργικού κόστους", δηλαδή στέλνουμε εργαζόμενους των 1.000 και 1.500 ευρώ απευθείας ή με... ενδιάμεση στάση στην ανεργία, για να έχουν κέρδη οι μέτοχοι και να προσλαμβάνονται στρατιές στελεχών από την άλλη για να πλαισιώσουν τη νέα διοίκηση. Αλήθεια, έχει ζητήσει κανένα σωματείο, όπως δικαιούται από το νόμο, ενημέρωση για το πόσες προσλήψεις έχουν γίνει τα τελευταία 2 χρόνια και τι κόστος έχουν για την Τράπεζα;».

«Δεν χρειάζεται να πούμε ότι δεν φεύγει κανείς. Είναι αυτονόητο», καταλήγει το «Αγωνιστικό Μέτωπο». «Αυτονόητο πρέπει να είναι και ότι οργανωνόμαστε για την επόμενη μέρα. Για να εμποδίσουμε τώρα την εκβιαστική μεταφορά στην "INTRUM" ώστε να καταλάβει η Διοίκηση ότι τα σχέδιά της για μείωση του προσωπικού δεν θα περάσουν. Ούτε για το RBU, ούτε για κανέναν».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org