Σάββατο 17 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
  • «Ο Μάρκος όπως τον Γνώρισα - Ο Βαμβακάρης από το Α ως το Ω»- Νέαρχος Γεωργιάδης
  • «Η δεύτερη άνοιξη»- Τάσος Αυγερινός
  • «Πληγές εμφύλιου»- Βασίλης Φυτσιλής
  • «Αγαπάω»- Γιάννης Στεφανίδης
Πολιτιστικές διαδρομές

Ρότζερ Γουότερς
Ρότζερ Γουότερς
Η Φιλαρμονική της Νοτιοδυτικής Γερμανίας δίνει συναυλία σήμερα στο Ηρώδειο, με μαέστρο τον Βασίλη Χριστόπουλο και σολίστ την βιολονίστα Βικτόρια Μούλοβα. Ερμηνεύει έργα Βέμπερ, Μπετόβεν, Σούμαν.

  • Στο «Θέατρο Βράχων» Βύρωνα σήμερα εμφανίζονται ο Καταλανός συνθέτης - τραγουδιστής Miquel Gil, η Σαβίνα Γιαννάτου και οι «Primavera En Salonico», στο πλαίσιο της μεσογειακής μουσικής συνάντησης «Μάρε Νόστρουμ».
  • Αφιερωμένο στο τραγούδι είναι το πρόγραμμα του Βασίλη Βασιλάτου και της ομάδας «Ιστορίες για Κρουστά», σήμερα, στο «Μπαράκι του Βασίλη» (Διδότου 3).
  • Στο «Θέατρο Πέτρας», σήμερα (8.30μ.μ.) πραγματοποιείται συναυλία του Δημοτικού Ωδείου Πετρούπολης. Είσοδος ελεύθερη.
  • Ο Ρότζερ Γουότερς, κύριος συνθέτης των «Πινκ Φλόιντ», δίνει αύριο συναυλία, στο «Terra Vibe», στη Μαλακάσα, αποκαλύπτοντάς μας τη... μαγική πλευρά του φεγγαριού. Παρουσιάζει κομμάτια του συγκροτήματος, δικά του και για πρώτη φορά στην Ελλάδα το θρυλικό «Dark Side of the Moon», μέσα από ένα τρίωρο οπτικοακουστικό υπερθέαμα.
  • Αφιερωμένη στον Μιχάλη Κακογιάννη είναι η εκδήλωση που θα γίνει τη Δευτέρα (9μ.μ.), στο Μέγαρο Μουσικής. Θα προβληθούν αποσπάσματα της κινηματογραφικής τριλογίας του «Ιφιγένεια - Τρωάδες - Ηλέκτρα». Παρουσιάζει η Κάτια Δανδουλάκη. Ερμηνεύει ο Γιώργος Νταλάρας (είσοδος ελεύθερη, μετά από κράτηση θέσεων).
  • Ρεσιτάλ βιολιού του Χρήστου Κολοβού, τη Δευτέρα (9μ.μ.), στο Ωδείο Αθηνών (Ρηγίλλης και Β. Γεωργίου B΄ 17-19). Συμπράττει ο πιανίστας Τίτος Γκουβέλης. Θ' ακουστούν έργα Σούμπερτ, Ντβόρακ, Φρανκ και Ντίνου Κωνσταντινίδη. Είσοδος ελεύθερη.
μια ΕΚΘΕΣΗ

Το «νησί των καλλιτεχνών», ο γκριζοπράσινος, μακρόστενος βράχος της Υδρας, με τη μακραίωνη ιστορία και ιδιότυπη ομορφιά και αρχιτεκτονική, αποτελεί μοναδικό τόπο έμπνευσης και δημιουργίας. Η Υδρα είναι ο γενέθλιος τόπος σημαντικών καλλιτεχνών και ενέπνευσε δεκάδες εικαστικούς. Στην Υδρα γεννήθηκε και ο Νίκος Χατζηκυριάκος - Γκίκας, πριν 100 χρόνια. Τιμώντας αυτήν την επέτειο, ο Δήμος Υδρας διοργανώνει σήμερα (8μ.μ.), στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη», έκθεση έργων του, με τίτλο «Επιστροφή στην Υδρα». Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Βασίλη Μάρου «Νίκος Χατζηκυριάκος - Γκίκας».

μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

«Η Κοιμωμένη ξύπνησε», τιτλοφορείται το έργο - εμπνευσμένο από το παραμύθι «Ωραία Κοιμωμένη» - που παρουσιάζει η «Μικρή Πόρτα», μέχρι και αύριο στο θέατρο «Πόρτα», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, σε διασκευή Ξένιας Καλογεροπούλου - Θωμά Μοσχόπουλου. Η Ξένια Καλογεροπούλου και ο Θωμάς Μοσχόπουλος συνδύασαν διαφορετικές εκδοχές του παραμυθιού (αυτές των Μπαζίλε, Περό, Γκριμ) και έγραψαν ένα νέο κείμενο, που απέκτησε τελική μορφή στη διαδικασία των δοκιμών. Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος, σκηνικά - κοστούμια: Ελλη Παπαγεωργακοπούλου, μουσική: Νίκος Βίττης, χορογραφία: Μάρθα Κλουκίνα. Παίζουν: Ιωάννα Παππά, Ηλιάνα Γαϊτάνη, Δάφνη Δαυίδ, Παντελής Δεντάκης, Θοδωρής Πετρόπουλος, Θάνος Τοκάκης, Βίκυ Χατζοπούλου.

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

«Τέσσερις θεατρικοί μύθοι», τιτλοφορείται η συναυλία του Μουσικού Συνόλου «Μάνος Χατζιδάκις», τη Δευτέρα (9.30 μ.μ.), στο Θέατρο Βράχων Βύρωνα, με ερμηνευτές τους Μανώλη Λιδάκη και Αλκίνοο Ιωαννίδη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τέσσερα έργα του κορυφαίου συνθέτη για θεατρικές παραστάσεις: «Ματωμένος Γάμος», «Κύκλος με την Κιμωλία», «Παραμύθι χωρίς όνομα» και «Καπετάν Μιχάλης», καθώς και από το σύνολο της εργασίας του στο θέατρο. Ενορχήστρωση - Επιμέλεια ορχήστρας: Νίκος Κυπουργός.

ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

«Τραγούδια με χαμόγελο» από τον Γιάννη Λογοθέτη (ΛοΓό) και τους συνεργάτες του, από 20-24/6 στο Θέατρο Αττικού Αλσους (περιφερειακός Γαλατσίου). Συμμετέχουν εκ περιτροπής οι Γιάννης Γιοκαρίνης, Παντελής Θαλασσινός, Βαγγέλης Γερμανός, Σάκης Μπουλάς, Ημισκούμπρια, Λάκης Παπαδόπουλος, Φοίβος Δεληβοριάς, Παντελής Αμπαζής, Μωυσής Ασέρ, Μαρία Κόλλια και αδερφοί Κατσάμπα. Είσοδος ελεύθερη.

ένα ΒΙΒΛΙΟ

Δεν αναφερόμαστε σε ένα βιβλίο, με την τυπική έννοια, αλλά στο πολύ σημαντικό περιοδικό για τη λογοτεχνία και τις τέχνες (εκδόσεις «Αγκυρα») «Νέα Συντέλεια», «ψυχή» της οποίας είναι ο ποιητής - πεζογράφος Νάνος Βαλαωρίτης και ο ομότεχνός του Αντρέας Παγουλάτος. Ενα περιοδικό που «αναβιώνει» τη «Συντέλεια», το παλιό σημαντικότατο λογοτεχνικό περιοδικό του Ν. Βαλαωρίτη. Η λέξη «βιβλίο», όμως, αρμόζει ουσιαστικά στο τριπλό τεύχος (5-6-7) της «Νέας Συντέλειας», καθώς και η ποιοτική και η ποσοτική λογοτεχνική και θεωρητική αξία της ύλης του υπερβαίνει τα συνήθη όρια όποιου καλού λογοτεχνικού περιοδικού, αλλά και συνοδεύεται με μια δεύτερη έκδοση, αφιερωμένη σε κείμενα των γαλλόφωνων ποιητών Ζεράρ Αγκουστέν και Σεραζίμ Λούκα, σε μετάφραση των Ν. Βαλαωρίτη και Α. Παγουλάτου. Από τα 25 λογοτεχνικά και θεωρητικά θέματα του τεύχους σημειώνουμε το σημαντικό, κειμενικά, αφιέρωμα στον Τζέιμς Τζόις και το πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα στον Ανδρέα Εμπειρίκο, που περιλαμβάνει και την ανέκδοτη εκδοχή του ποιήματος «Ο κατάλογος των Μπεάτων» - στιχουργημένος ονομαστικός κατάλογος όσων Ελλήνων και ξένων δημιουργών, φιλοσόφων, ποιητών, επαναστατών (μεταξύ τους οι Μαρξ, Λένιν, Μαγιακόφσκι) θαύμαζε ο Εμπειρίκος. Το τεύχος συνοδεύει και ένα cd με σπάνιες ηχογραφήσεις ποιητών (Σαχτούρης, Ε. Βακαλό, Βαλαωρίτης, Παγουλάτος, Εγγονόπουλος κ.ά.) και μελοποιημένα ποιήματά τους. Το εξώφυλλο του τεύχους φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Βασίλης Μάρρος.

«Χοροροών» ποιητική δημιουργία

Συνεχή ποιοτικά άλματα σημειώνει η δουλιά της χορογράφου - σκηνοθέτριας των «Χοροροών», Σοφίας Σπυράτου. Γι' αυτό η παράστασή της, «Εν τω μηνί Αθύρ», προσέλκυσε εκατοντάδες θεατών στην πρεμιέρα της (14/6) στο χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς. Η παράσταση, που επαναλαμβάνεται στις 20/6, 9 μ.μ., στο «Θέατρο Βράχων» Βύρωνα, αποτελεί μια βαθύτατης «ποιητικής» εμβέλειας δημιουργία. «Υμνο» σ' ό,τι αποτελεί παρηγοριά για το γεγονός του θανάτου - στη ζωή, στη νεότητα, στον έρωτα, στην αγάπη και το κάλλος. Το κάλλος της τέχνης προπάντων, που απαθανατίζει και μνημειώνει τα ανθρώπινα.

Η Σοφία Σπυράτου με «οδηγό» το καβαφικό ποίημα «Εν τω μηνί Αθύρ» (ο αιγυπτιακός μήνας του έρωτα και του θανάτου), περιδιάβηκε το αρχαίο νεκροταφείο του Κεραμεικού, «αγγίζοντας» με το βλέμμα της τα αριστουργηματικά γλυπτά, τις ανάγλυφες επιτύμβιες στήλες, τα ταφικά επιγράμματα, με τα οποία οι αρχαίοι γλύπτες απαθανάτισαν πολυθρήνητους νεκρούς. Μάνες, παιδιά, εφήβους, παρθένες, ερωτευμένα ζευγάρια, πολεμιστές πάνω στον ανθό και το κάλλος της νιότης. Αφησε τη γυναικεία και καλλιτεχνική ευαισθησία της να νιώσει την «ψυχή», «πνοή», «ζωντάνια» και την αέναη «κίνηση» που κρύβουν τα αρχαία γλυπτά. Κι από αυτήν την περιήγηση «σμίλεψε» μια άκρως αισθαντική και υποβλητική σύνθεση ποιητικού λόγου, μουσικής, όρχησης του Χορού (όπως στο αρχαίο δράμα) και χορού. Εξοχου χορού - αρμονικό κράμα στοιχείων του κλασικού και σύγχρονου χορού και λαϊκών μοτίβων. Ομόψυχοι συντελεστές αυτής της σημαντικής δημιουργίας οι: Αλκίνοος Ιωαννίδης (αυτή η πρωτότυπη μουσική του τον οδηγεί σε υψηλότερο συνθετικό επίπεδο), Χρήστος Μπουλώτης (ποιητική απόδοση των επιγραμμάτων), Κωνσταντίνος Ζαμάνης (θαυμάσια κοστούμια και αντικείμενα), Σάκης Μπιρμπίλης (φωτισμοί), οι εξαιρετικοί σολίστες χορευτές, οι ηθοποιοί του Χορού και η 11μελής ζωντανή ορχήστρα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ