Πέμπτη 17 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο Ορμπαν και η «Αυγή»

«Οι εκλογές στην Ουγγαρία ήταν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος νικητή. Του κεντροδεξιού Fidesz, με αρχηγό τον Βίκτορ Ορμπαν. Ο ηγέτης του κεντροδεξιού Fidesz, η πολιτική του οποίου έχει αντιφατικά στοιχεία, φέρει το κλέος ότι απομάκρυνε το ΔΝΤ και την τρόικα και η Ουγγαρία, από τα 23 δισ. "βοήθεια", πήρε τα 18 και τα υπόλοιπα τα γύρισε πίσω. Φορολόγησε τα κέρδη πολυεθνικών αλυσίδων (οι οποίες επιχειρούν να ρίξουν το κόστος στους καταναλωτές) και των τραπεζών, τις οποίες έχει καταγγείλει. Εξήγγειλε πρόγραμμα μείωσης τιμών σε υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, ξεκινώντας από την αρχή του χρόνου με μια αντίστοιχη του 10%. Ταυτόχρονα διατηρεί έναν ενιαίο φορολογικό συντελεστή που πλήττει τα χαμηλά στρώματα. Εκανε μερικά έργα ορατά στη Βουδαπέστη (τα οποία έδωσαν εσωτερική απασχόληση), κόβοντας αρκετές κορδέλες προεκλογικά... Ο Ορμπαν δεν είναι κατά της ένταξης στην Ευρωζώνη» (από άρθρο της «Αυγής της Κυριακής» 13/4/2014, με τίτλο: «Ο Βίκτορ Ορμπαν, το Jobbik και το "όραμα" για την Ελλάδα». Ταυτίσεις στα οράματα του ΣΥΡΙΖΑ με το κεντροδεξιό ουγγαρέζικο κόμμα; Πάντως, παρόμοιες θέσεις προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Γι' αυτό και το άρθρο για τη νίκη...

Πατριωτισμός του κεφαλαίου

«Υπερασπιζόμενος την Πατρίδα, να απορρίπτεις τις Κασσάνδρες. Να εξουδετερώνεις τους κινδύνους. Και να ανοίγεις το δρόμο για την αναγέννηση της χώρας. Το δρόμο της Ελπίδας»! (Αντ.Σαμαράς, «Καθημερινή» 13/4/2014). Ο πρωθυπουργός βαφτίζει την πολιτική του για έξοδο από την κρίση σε όφελος του κεφαλαίου, δηλαδή τη βάρβαρη αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική για την ενίσχυση της κερδοφορίας του, «υπεράσπιση της πατρίδας», αναγέννηση και ελπίδα. Είναι η «υπεράσπιση της πατρίδας του κεφαλαίου», δηλαδή των κερδών του, κόντρα στην «πατρίδα του λαού», η αναγέννηση και η ελπίδα του κεφαλαίου που τα «πουλά» ως ελπίδα του λαού. Για να τον υποτάξει ολοκληρωτικά στην πολιτική του κεφαλαίου...

Μεταρρυθμίσεις και στην Ασία...

Χωρίς μεταρρυθμίσεις η Ασία θα γίνει περισσότερο «ευάλωτη», τόνιζε την περασμένη Παρασκευή ο διευθυντής Ασίας - Ειρηνικού του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Παρά τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη δεν είναι καιρός για αυταρέσκεια», πρόσθεσε, και εξήγησε: «Η προσπάθεια συνεχούς μεταρρύθμισης είναι πολύ σημαντική (...) και για να διασφαλίσει τη βραχυπρόθεσμη οικονομική σταθερότητα». Οι παραινέσεις των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και των στελεχών των μονοπωλίων για την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων απηχούν την ανησυχία τους για τη διάρκεια και την αντοχή της (όποιας) καπιταλιστικής ανάπτυξης. Αλλωστε, από τον περασμένο Σεπτέμβρη το ΔΝΤ έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για τις λεγόμενες αναδυόμενες οικονομίες και ειδικά στην Ασία, επισημαίνοντας ως πρόβλημα τη φυγή κεφαλαίων και την υποτίμηση των νομισμάτων τους. Σημάδια τα οποία προοιωνίζονται συνθήκες που μπορεί να ωθήσουν σε οικονομική κρίση. Αυτό φοβάται το ΔΝΤ και την επίδρασή της στην παγκόσμια ανάπτυξη, γι' αυτό επιμένει στις μεταρρυθμίσεις. Που σημαίνουν αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα.

... για αύξηση των επενδύσεων

Ειδικά για την Ασία, με κράτη με μεγάλες αγορές, πλούσια σε πρώτες ύλες, όπως Ινδία, Ινδονησία, αλλά και Αφγανιστάν, Πακιστάν κ.τ.λ. και με φτηνό εργατικό δυναμικό, υπάρχουν προϋποθέσεις ανάπτυξης, αλλά χρειάζονται υποδομές και κεφάλαια. Μόνο που για να γίνουν καπιταλιστικές επενδύσεις χρειάζεται οικονομική σταθερότητα που τώρα δε φαίνεται να υπάρχει. Οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει το ΔΝΤ σημαίνουν «απελευθέρωση» στρατηγικών τομέων της οικονομίας κατάρτιση των εκατομμυρίων ανειδίκευτων Ασιατών εργατών, αλλά να συνεχίσουν να είναι πάμφθηνοι, ευελιξία στην εργασία, κατασκευές από τα κράτη υποδομών για την ανάπτυξη των μεταφορών και του εμπορίου, οι οποίες να δοθούν στα μονοπώλια που θα επενδύσουν, αντιμετώπιση της «βίας» και της «διαφθοράς», κ.λπ. Τέτοιες είναι οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες «κόπτονται». Μεταρρυθμίσεις ταυτισμένες με τις στερήσεις και τη δυστυχία για τους λαούς.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1194 Ενθρονίζεται για δεύτερη φορά βασιλιάς της Αγγλίας ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος.

1521 Αφορίζεται ο Μαρτίνος Λούθηρος, ο θεολόγος που 4 χρόνια πριν είχε θυροκολλήσει στην εξώπορτα του Μητροπολιτικού Ναού της Βυτεμβέργης τις περιβόητες 95 θέσεις του, με τις οποίες εναντιωνόταν στον Παπισμό, εισάγοντας τον Προτεσταντισμό.

1790 Πεθαίνει ο Αμερικανός πολιτικός και εφευρέτης Βενιαμίν Φραγκλίνος, ένας από τους συντάκτες της Διακήρυξης της Ελευθερίας της αμερικανικής αστικής Επανάστασης του 1776.

1821 Η Σάμος υψώνει το λάβαρο της Επανάστασης και ξεσηκώνεται κατά του τουρκικού ζυγού.

1897 Ο Ελληνικός Στρατός σημειώνει στο Βελεστίνο τη μοναδική νίκη του κατά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 που έληξε με ήττα της Ελλάδας και την υπαγωγή της στον Διεθνή Οικονομικό Ελεγχο.

1917 Ο Β. Ι. Λένιν συντάσσει έκθεση πάνω στο θέμα: «Τα καθήκοντα του προλεταριάτου στην τωρινή επανάσταση», οι γνωστές και ως «Θέσεις του Απρίλη». Οι θέσεις αυτές εγκρίθηκαν στην 7η Πανρωσική Συνδιάσκεψη του Κόμματος στις 29 Απρίλη στην Πετρούπολη, δίνοντας στο μπολσεβίκικο κόμμα και στο ρωσικό προλεταριάτο σχέδιο πάλης για τη σοσιαλιστική επανάσταση.

1923 Συνέρχεται στη Μόσχα το 12ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας (μπολσεβίκοι). Το Συνέδριο καταπιάστηκε με ζητήματα που είχαν να κάνουν με τη στερέωση της σοβιετικής εξουσίας και τα προβλήματα της παραπέρα ανάπτυξης της σοβιετικής οικονομίας. Εκτιμήθηκε πως η Νέα Οικονομική Πολιτική δημιουργούσε έδαφος για παρεκκλίσεις από τη γραμμή του Κόμματος. Ιδιαίτερα επικίνδυνες ήταν εκείνες που έφερναν το σοβιετικό κράτος αντιμέτωπο με την εργατική τάξη και το κόμμα με το κράτος. Ακολούθως απορρίφθηκε το σύνθημα που έριξε ο Τρότσκι για «δικτατορία της βιομηχανίας», που ήταν αντίθετο στη γραμμή του Κόμματος και ουσιαστικά σήμαινε ρήξη στην εργατοαγροτική συμμαχία. Απορρίφθηκαν, επίσης, οι οπορτουνιστικές απόψεις των Σοκόλνικοφ και Μπουχάριν για τη μερική κατάργηση των μονοπωλίων του εξωτερικού εμπορίου, καθώς και η πρόταση του Κράσιν να γίνουν μεγάλες οικονομικές παραχωρήσεις στα καπιταλιστικά κράτη με αντάλλαγμα πιστώσεις.

1925 Ιδρύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κορέας.

1927 Συνέρχεται το Α' Συνέδριο των Εργαζόμενων Νέων της Αθήνας και του Πειραιά, με βασικό θέμα την εξέταση των προβλημάτων τους και τη διατύπωση των άμεσων πολιτικών και οικονομικών διεκδικήσεών τους. Οι «Αρχειομαρξιστές» (τροτσκιστές), επιχειρώντας να διαλύσουν το Συνέδριο, επιτέθηκαν με σουγιάδες τραυματίζοντας αρκετούς συνέδρους. Ωστόσο, οι νέοι εργάτες κατάφεραν να αποκρούσουν την επίθεση πετώντας έξω τους «Αρχειομαρξιστές».

1956 Το Γραφείο Πληροφοριών των Κομμουνιστικών Κομμάτων (Κομινφόρμ) ανακοινώνει τη διάλυσή του. Είχε ιδρυθεί το 1947 σε μια προσπάθεια να καλυφθεί το κενό στο συντονισμό του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος που είχε επέλθει με τη αυτοδιάλυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς το 1943.

1961 Ο Μάνος Χατζιδάκις βραβεύεται με το «Οσκαρ» για το τραγούδι του «Τα παιδιά του Πειραιά» που έγραψε για την ταινία «Ποτέ την Κυριακή».

1964 Ξεκινά μυστικά η αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στην Κύπρο. Λίγες μέρες αργότερα (23 - 29/4/1964) ξεσπούν συγκρούσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

1993 Πεθαίνει από καρδιακή προσβολή ο Τουργκούτ Οζάλ, Πρόεδρος της Τουρκίας από το 1989. Σήμερα η υπόθεση βρίσκεται υπό διερεύνηση, επειδή υπάρχουν ενδείξεις ότι ίσως δολοφονήθηκε.

2005 Αποχωρεί μετά από εξήντα χρόνια από την ενεργό πολιτική ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς.

2012 Ο Δημήτρης Μητροπάνος «έφυγε» από κοντά μας σε ηλικία 64 ετών, αφού διήνυσε μια 45χρονη επιτυχημένη διαδρομή στο τραγούδι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ