Παρασκευή 17 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό!

Αν πριν την προχτεσινή τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας (κυβέρνηση - εργοδότες - ΓΣΕΕ) για το σχέδιο νόμου που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τον κατώτερο μισθό και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις οι εργαζόμενοι ήταν μια φορά κουμπωμένοι, μετά απ' αυτή πρέπει ακόμα πιο πολύ να ανησυχούν. Αρκεί μόνο να διαβάσουν τη χτεσινή «Αυγή» για να καταλάβουν. Η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ αναγκάζεται να ομολογήσει, εμμέσως πλην σαφώς, πως η κυβέρνηση όχι μόνο δε θα προβεί σε άμεση επαναφορά του κατώτερου μισθού αλλά, όπως γράφει και στον τίτλο του σχετικού ρεπορτάζ, αυτό θα γίνει «Με διαπραγματεύσεις η επαναφορά του κατώτατου μισθού». Προσθέτει, μάλιστα, διευκρινιστικά: «Συνδικάτα και εργοδότες θα αποφασίσουν για το βηματισμό προς τα 751 ευρώ. Καταθέτουν προτάσεις μέχρι την προσεχή Δευτέρα...».

Το έδαφος για τις νέες εξελίξεις είχε ήδη προετοιμάσει ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος, με σχετικό δελτίο Τύπου λίγο μετά την τριμερή συνάντηση, επισήμανε ότι «το σχετικό Σχέδιο Νόμου αναμένεται να διαμορφωθεί στην τελική μορφή του τις επόμενες ημέρες».

Που σημαίνει ότι οι εξαγγελίες και οι μέχρι τώρα προτάσεις της κυβέρνησης δεν είναι παρά απλές ιδέες προς συζήτηση με τους εργοδότες. Το τι θα φτάσει στη Βουλή και τι θα ψηφιστεί τελικά θα το δούμε. Γιατί, όπως λέει και ο λαός μας, «στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό»! Και απ' ό,τι φαίνεται κυβέρνηση και εργοδότες κρατάνε στα χέρια τους αρκετά ξυράφια...

Η «αριστερή» διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ!!!

Το «φιλολαϊκό» πρόσωπο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτεται μέρα με τη μέρα είτε από τις κυβερνητικές είτε από τις αυτοδιοικητικές θέσεις. Από τις ΚΟΙΝΣΕΠ που προωθεί η Περιφέρεια Αττικής φτάσαμε στο Δήμο του Αιγάλεω, όπου ο δήμαρχος, Δημήτρης Μπίρμπας, ιδρυτικό μέλος του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του, απέδειξε πως όχι μόνο δε στέκεται δίπλα στους αγώνες των εργαζομένων για δουλειά αλλά βρίσκεται και απέναντί τους.

Οπως έγινε γνωστό από καταγγελία εργαζομένων στα «stage», ο δήμαρχος άσκησε έφεση σε απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου που δικαιώνει εργαζόμενη άνεργη μητέρα και με σοβαρότατα προβλήματα υγείας και καλεί το δήμο να την απασχολεί εργασιακά. Σα να μη φτάνει αυτό, η δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ, μακριά από τις πάλαι ποτέ δεσμεύσεις του κόμματός της ότι θα έσκιζε τα μνημόνια, στηρίζει την έφεση σε μνημονιακές εγκυκλίους των πρώην υπουργών της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη και Ι. Μιχελάκη!

Οι αυταπάτες σχετικά με το πόσο «αλληλέγγυα» είναι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είτε κυβερνητικά είτε (αυτο)διοικητικά, στους αγώνες των εργαζομένων, διαλύονται με γρήγορους ρυθμούς. Και ειδικά το επιχείρημα πως «είναι η αρχή» και πως «πρέπει να δοθεί πίστωση χρόνου»!

Τι είπε ο Καμμένος στη Μόσχα;

Ως πρέσβης του ΝΑΤΟ στη Μόσχα εμφανίστηκε ουσιαστικά ο υπουργός Αμυνας της συγκυβέρνησης με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, Π. Καμμένος, μιλώντας σε διεθνή διάσκεψη με θέμα «Διεθνής Ασφάλεια - προκλήσεις και προοπτικές». Αναπαράγοντας όλη τη ΝΑΤΟική φιλολογία περί σύγχρονων μορφών τρομοκρατίας, μίλησε για «ασύμμετρες και υβριδικές απειλές», «έξαρση της τρομοκρατίας», «προβλήματα ασφάλειας από την παράνομη μετανάστευση», κάλεσε σε κοινή «δράση» ενάντιά τους. Ως υπέρμαχος των μονοπωλιακών συμφερόντων, κάλεσε σε δράση για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, «τον κορυφαίο γεωστρατηγικό και γεωοικονομικό κόμβο παγκοσμίως», λόγω «πλουτοπαραγωγικών πηγών» και «διαμετακόμισης Ενέργειας». Ως εκφραστής της αγωνίας της ντόπιας αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά και μέσω της «στρατιωτικής διπλωματίας», παρουσίασε την Ελλάδα ως «προμαχώνα της Ευρώπης» στη νέα ιμπεριαλιστική εκστρατεία που ετοιμάζεται με πρόσχημα τους τζιχαντιστές, τονίζοντας ότι η «αστάθεια» στην ευρύτερη περιοχή είναι «απειλή για το εμπόριο, τις ενεργειακές οδούς, τον τουρισμό, την προσπάθεια για βιώσιμη ανάπτυξη». Αυτό και αν είναι «Πρώτη φορά Αριστερά»...

Τι τους ενώνει;

«Σε καλό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Γ. Παπανδρέου για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ο πρώην Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον κ. Α. Τσίπρα ότι θα συμβάλει υπέρ του αγώνα που δίνει η κυβέρνηση». Αυτά αναφέρει κείμενο ανεπίσημης ενημέρωσης που κυκλοφόρησε από το Μέγαρο Μαξίμου χτες. Πώς, αλήθεια, ο μνημονιακός Παπανδρέου, που βρίσκεται μάλιστα υπό έλεγχο με βάση την εξεταστική για το μνημόνιο, και ο αντιμνημονιακός Τσίπρας συζητάνε σε κλίμα αλληλοστήριξης; Μάλλον τους ενώνει κάτι βαθύτερο, ίσως και πολύ μακρινό, π.χ. υπερατλαντικό;

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1194 Ενθρονίζεται για δεύτερη φορά βασιλιάς της Αγγλίας ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος.

1521 Αφορίζεται ο Μαρτίνος Λούθηρος, ο θεολόγος που, 4 χρόνια πριν, είχε θυροκολλήσει στην εξώπορτα του Μητροπολιτικού Ναού της Βιρτεμβέργης τις περιβόητες 95 θέσεις του ενάντια στον Παπισμό, εισάγοντας τον Προτεσταντισμό.

1790 Πεθαίνει ο Αμερικανός πολιτικός και εφευρέτης Βενιαμίν Φραγκλίνος, ένας από τους συντάκτες της Διακήρυξης της Ελευθερίας της Αμερικανικής αστικής Επανάστασης του 1776.

1821 Η Σάμος υψώνει το λάβαρο της Επανάστασης και ξεσηκώνεται κατά του τουρκικού ζυγού.

1917 Ο Β. Ι. Λένιν συντάσσει έκθεση πάνω στο θέμα «Τα καθήκοντα του προλεταριάτου στη δοσμένη επανάσταση», οι γνωστές και ως «Θέσεις του Απρίλη». Οι θέσεις αυτές εγκρίθηκαν στην 7η Πανρωσική Συνδιάσκεψη του Κόμματος στις 29 Απρίλη στην Πετρούπολη, δίνοντας στο μπολσεβίκικο κόμμα και στο ρωσικό προλεταριάτο σχέδιο πάλης για τη σοσιαλιστική επανάσταση.

1923 Συνέρχεται στη Μόσχα το 12o Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας (μπολσεβίκοι). Καταπιάστηκε με ζητήματα για τη στερέωση της σοβιετικής εξουσίας και τα προβλήματα της ανάπτυξης της σοβιετικής οικονομίας. Εκτιμήθηκε πως η Νέα Οικονομική Πολιτική δημιουργούσε έδαφος για παρεκκλίσεις από τη γραμμή του Κόμματος. Ιδιαίτερα επικίνδυνες ήταν εκείνες που έφερναν το σοβιετικό κράτος αντιμέτωπο με την εργατική τάξη και το Κόμμα με το κράτος. Απορρίφθηκε το σύνθημα του Τρότσκι για «δικτατορία της βιομηχανίας», που σήμαινε ρήξη στην εργατοαγροτική συμμαχία. Απορρίφθηκαν επίσης οι οπορτουνιστικές απόψεις των Σοκόλνικοφ και Μπουχάριν για τη μερική κατάργηση των μονοπωλίων του εξωτερικού εμπορίου, καθώς και η πρόταση του Κράσιν για μεγάλες οικονομικές παραχωρήσεις στα καπιταλιστικά κράτη με αντάλλαγμα πιστώσεις.

1925 Ιδρύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κορέας.

1927 Συνέρχεται το Α' Συνέδριο των Εργαζόμενων Νέων της Αθήνας και του Πειραιά, με βασικό θέμα την εξέταση των προβλημάτων τους και τη διατύπωση των άμεσων πολιτικών και οικονομικών διεκδικήσεών τους. Οι «Αρχειομαρξιστές» (τροτσκιστές) επιτέθηκαν με σουγιάδες τραυματίζοντας αρκετούς συνέδρους. Οι νέοι εργάτες απέκρουσαν την επίθεση πετώντας έξω τους «Αρχειομαρξιστές».

1944 Ο ΕΛΑΣ διαλύει την αστική στρατιωτική οργάνωση της ΕΚΚΑ («Εθνική και Κοινωνική Απελευθέρωση») του συνταγματάρχη Δ. Ψαρρού. Η οργάνωση αυτή είχε συσπειρώσει πλειάδα αντικομμουνιστικών στοιχείων και ανέπτυξε δράση κατά του ΕΛΑΣ με την υποδαύλιση των Βρετανών και της ντόπιας αστικής τάξης. Στελέχη της συνεργάζονταν και με τις δυνάμεις Κατοχής.

1956 Το Γραφείο Πληροφοριών των Κομμουνιστικών Κομμάτων (Κομινφόρμ) ανακοινώνει τη διάλυσή του. Είχε ιδρυθεί το 1947 σε μια προσπάθεια να καλυφθεί το κενό από την αυτοδιάλυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς το 1943.

1961 Ο Μάνος Χατζιδάκις βραβεύεται με το Οσκαρ για το τραγούδι του «Τα παιδιά του Πειραιά» που έγραψε για την ταινία «Ποτέ την Κυριακή».

1964 Ξεκινά μυστικά η αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στην Κύπρο.

1993 Πεθαίνει ο Τουργκούτ Οζάλ, Πρόεδρος της Τουρκίας από το 1989.

2005 Αποχωρεί, μετά από εξήντα χρόνια, από την ενεργό πολιτική ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ