Ανάμεσα στους χώρους που ξεχώρισαν για τη μαζική συμμετοχή στην απεργία ήταν το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», που έκλεισε εντελώς, ενώ εκδόθηκε και σχετική ΝΟΤΑΜ που ενημέρωνε ότι δεν πραγματοποιούνται πτήσεις. Δεν σηκώθηκε λοιπόν ούτε ένα αεροπλάνο αφού απεργούσαν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, ενώ και το επίγειο προσωπικό σε μια σειρά από πόστα απεργούσε. Οι εργαζόμενοι κατέβηκαν με το πανό τους στην απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας. Οπως μας λέει ο Μάνος Μυλωνάς, γενικός γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων στη «Swissport», η συμμετοχή στην απεργία ήταν σχεδόν καθολική. Οι εργαζόμενοι του αεροδρομίου «κατεβαίνουν στον δρόμο και για τα δικά τους προβλήματα, τις ελλείψεις που επηρεάζουν την ασφάλεια των επιβατών», υπογραμμίζει και εξηγεί: «Δουλεύουν λιγότεροι στα πόστα από όσους απαιτούνται και οι εταιρείες πιέζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν περισσότερο και πιο εντατικά. Μας λένε ότι τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν θα έχει ακόμη μεγαλύτερη κίνηση το αεροδρόμιο από την προηγούμενη, ωστόσο δεν προσλαμβάνονται ούτε εκπαιδεύονται υπάλληλοι. Ολα τα πόστα στο αεροδρόμιο χρειάζονται ειδίκευση».
Περιγράφει ακόμη την κατάσταση στα ΜΜΜ - στον προαστιακό, στο μετρό, στα λεωφορεία - τις ώρες που μετακινούνται οι εργαζόμενοι από και προς τις δουλειές τους. «Είμαστε πάντα σαν σαρδέλες» λόγω των ελλείψεων. «Στον προαστιακό υπάρχουν επιβάτες που δεν χωράνε στους συρμούς και περιμένουν το επόμενο δρομολόγιο», συμπληρώνει. Τις τελευταίες μέρες που δεν λειτουργεί ο προαστιακός, αντί να μπουν περισσότερα δρομολόγια λεωφορείων, τα λεωφορεία γεμίζουν ασφυκτικά. «Εχουν χαλάσει λεωφορεία από τον όγκο των επιβατών και σταματούν στη μέση της διαδρομής λόγω υπερθέρμανσης της μηχανής. Οι επιβάτες αναγκάζονται να κατέβουν και να περιμένουν το επόμενο...», σημειώνει.
Τίποτα δεν κουνήθηκε επίσης στις προβλήτες της COSCO, αφού ειδικά οι λιμενεργάτες έχουν πληρώσει πανάκριβο «φόρο αίματος» από το κυνήγι του κέρδους στους ντόκους του λιμανιού. Μάλιστα, το λιμάνι του Πειραιά νέκρωσε απ' άκρη σ' άκρη, αφού δεμένα ήταν και τα βαπόρια, με τους ναυτεργάτες να βρίσκονται στους καταπέλτες από τα ξημερώματα.
Λουκέτο έβαλε για άλλη μια φορά η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, όπως και τα Ναυπηγεία Σπανόπουλου. Ακόμα έκλεισαν εργοστάσια όπως η «ELCO Βαγιωνής», ενώ μεγάλη συμμετοχή στο απεργιακό μπλοκ προήλθε από απεργούς στα εργοστάσια ΝΟΕ και «Δημητρίου». Στη Χημική Βιομηχανία έκλεισαν εργοστάσια όπως της «Μινέρβα», της «Upfield» και της «Βιβεχρώμ», ενώ στο Φάρμακο έκλεισαν τα εργοστάσια της «Johnson» και της «Hellenica».
«Σφυριά» δεν έπεσε από τους εκατοντάδες οικοδόμους στα «εμβληματικά» εργοτάξια, όπως του Ελληνικού, που αποτελεί το καμάρι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Στα Τρόφιμα έκλεισε η παραγωγή στην ΕΒΓΑ ενώ μεγάλα ποσοστά συμμετοχής είχε σε εργοστάσια όπως TASTY, AMSTEL και ΚΑΝΑΚΗ. Ακόμα στον Τύπο - Χαρτί καλά ποσοστά συμμετοχής σημειώθηκαν σε «Veridos», «Μορφή» και «Βλάχο».
Για άλλη μια φορά βρήκαν τις δυνάμεις καταστολής απέναντί τους οι απεργοί της «Μαλαματίνα», που βρίσκονται σε διαρκείς απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις. Εκεί λοιπόν, το κράτος έδειξε άριστα αντανακλαστικά και ετοιμότητα, παρατάσσοντας τις δυνάμεις καταστολής απέναντι στους απεργούς, που βρέθηκαν στην πύλη της επιχείρησης στο πλαίσιο της περιφρούρησης της χτεσινής απεργίας.
Στο πλευρό τους βρέθηκαν εργαζόμενοι άλλων κλάδων και δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Επίσης ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης.
Τον αυταρχισμό κυβέρνησης και εργοδοσίας κατήγγειλε ο Γιάννης Φραγγίδης, απολυμένος πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη «Μαλαματίνα», ενώ οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα τους με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες μέχρι και το τέλος του Μάρτη, απαιτώντας ανάκληση των απολύσεων και υπογραφή ΣΣΕ.
«Δεν σταματάμε! Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά, πιο δυναμικά!»: Το μήνυμα αυτό στέλνει το ΠΑΜΕ στους εργαζόμενους και τα σωματεία τους, χαιρετίζοντας τη μεγάλη συμμετοχή στη χτεσινή απεργία και τις συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.
Καλεί, παράλληλα, σε συνέχεια των αγωνιστικών πρωτοβουλιών, με επόμενο μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού το νέο μεγάλο συλλαλητήριο των σωματείων τη Δευτέρα 20 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στο Σύνταγμα ενάντια στο νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί το νερό και στη σύσκεψη Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, Συνδικάτων και άλλων μαζικών φορέων που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Μάρτη, στις 7 μ.μ. στο κλειστό γήπεδο του Σπόρτιγκ».
Αναφέρει αναλυτικά το ΠΑΜΕ:
«Χαιρετίζουμε τους δεκάδες χιλιάδες απεργούς σε όλη τη χώρα, τους χιλιάδες φοιτητές, μαθητές, αγρότες, τις γυναίκες που με τη μαζική συμμετοχή τους στις απεργιακές συγκεντρώσεις, κατέκλυσαν τους δρόμους και τις πλατείες κάθε πόλης της χώρας. Στην Αθήνα, η τεράστια απεργιακή πορεία των συνδικάτων, εκτεινόταν από την Πανεπιστημίου στο ύψος του Ρεξ, μέχρι τα γραφεία της "Hellenic Train" στη Συγγρού.
Σήμερα συμπληρώνονται 16 μέρες από το έγκλημα στα Τέμπη που 57 άνθρωποι, εργαζόμενοι, νέα παιδιά δεν γύρισαν στις οικογένειές τους. Το σύνθημα "το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή" δεν σβήνει. Αντιθέτως, ακούγεται πιο δυνατά από δεκάδες χιλιάδες στόματα σε όλη τη χώρα!
Είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους επιχειρούν να βάλουν το έγκλημα στον πάγο, να αποτινάξουν από πάνω τους κάθε ευθύνη, να μετατρέψουν το έγκλημα σε μια ατομική αβλεψία. Δεν θα "βγει λάδι" το κράτος των λίγων όπου βασιλεύει ο θεός του κέρδους, που αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους και τις ανάγκες τους ως κόστος.
Δεν μας ταιριάζει μια ζωή που η προστασία της αποτελεί βαρίδι για το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους, η αξιοπρέπειά μας θα συμπιέζεται στις δαγκάνες των αυξήσεων - ψίχουλα, των πλειστηριασμών, της ακρίβειας που θερίζει το λαϊκό εισόδημα. Να μη δεχτούμε το μέλλον που μας προετοιμάζουν για ζωή με pass και θανάτους με εισιτήρια άνευ επιστροφής».
Επόμενο μεγάλο ραντεβού το συλλαλητήριο της Δευτέρας στην Αθήνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού | Μεγάλη σύσκεψη συνδικαλιστικών οργανώσεων την Τετάρτη 22 Μάρτη στο Σπόρτιγκ
Και όλοι μαζί διαδήλωσαν για άλλη μια φορά, δείχνοντας ότι συσπειρωμένοι στα σωματεία και τους συλλόγους τους ρίχνουν «άκυρο» στις προσπάθειες να υπονομευτεί, να ξεφουσκώσει αυτό το μεγάλο αγωνιστικό κύμα ενάντια στην εγκληματική πολιτική του κέρδους.
Μάλιστα, τις χθεσινές συγκεντρώσεις «χρωμάτιζε» ακόμα περισσότερο ο κάθε κλάδος, ο κάθε χώρος δουλειάς, η κάθε γειτονιά με τους φορείς της. Και αυτό γινόταν αισθητό από τις διεκδικήσεις τους, που αφορούν όλα εκείνα τα οξυμένα προβλήματα που βιώνουν ως αποτέλεσμα της ίδιας στρατηγικής που οδήγησε στο έγκλημα των Τεμπών, ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής που σαν «σκυταλοδρομία» περνάει από κυβέρνηση σε κυβέρνηση.
Οι δεκάδες χιλιάδες που διαδήλωσαν έθεσαν στο επίκεντρο τις συγκοινωνίες και τις μεταφορές, τους χώρους δουλειάς - παγίδες θανάτου, τα σχολεία και τις σχολές που ρημάζουν, τις ξεχαρβαλωμένες υποδομές, τα νοσοκομεία που στέκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.
Και είναι αλήθεια ότι κάθε διαδηλωτής, κάθε εργαζόμενος, κάθε μαθητής και φοιτητής, έχουν πολλά να καταγγείλουν και ακόμα περισσότερα για να παλέψουν, όλα εκείνα που η εργοδοσία, οι κυβερνήσεις, οι τοπικές αρχές τούς στερούν, αφού τα «κόστη» τους δεν χωρούν σε μια πολιτική που λογαριάζει μόνο για το «όφελος» των επιχειρηματικών ομίλων.
Η σκυτάλη τώρα περνάει στις επόμενες μεγάλες αγωνιστικές πρωτοβουλίες που θα συμβάλουν στην ενίσχυση του αγώνα, στην προσπάθεια να μπουν και νέες δυνάμεις στην πάλη, να μην αφήσουν σε χλωρό κλαρί κυβέρνηση, αστικά κόμματα, εργοδοσία.
Στο πλαίσιο αυτό, τη Δευτέρα 20 Μάρτη οργανώνεται νέο συλλαλητήριο από σωματεία και φορείς στην Αθήνα, ενάντια στο εγκληματικό νομοσχέδιο που κωδικοποιεί και αντιγράφει για τη διαχείριση του νερού όλα εκείνα τα εργαλεία της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης που οδήγησαν στην τραγωδία των Τεμπών. Το ραντεβού δίνεται για τις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα και τα σωματεία ρίχνονται στη μάχη για να φτάσει το κάλεσμα παντού τις τρεις μέρες που απομένουν.
Επίσης, μεγάλος σταθμός για την ενίσχυση της πάλης είναι η σύσκεψη των Ομοσπονδιών, των Σωματείων και των Εργατικών Κέντρων που οργανώνεται την Τετάρτη 22 Μάρτη, στις 7 μ.μ. στο κλειστό του Σπόρτιγκ στην Αθήνα.
Χαρακτηριστικά είναι όσα δηλώνουν στον «Ριζοσπάστη» διαδηλωτές που συναντήσαμε στην Αθήνα:
«Απεργούμε και διαδηλώνουμε σήμερα όχι μόνο για το έγκλημα στα Τέμπη - με ευθύνες όλων των κυβερνήσεων - αλλά και για όλα όσα μας συμβαίνουν σε όλους τους τομείς. Για τις πολιτικές στα Εργασιακά, στην Υγεία, στην Παιδεία. Η σημερινή απεργία έχει να κάνει με τα πάντα. Και, φυσικά, διεκδικούμε να μη συγκαλυφθεί αυτό το έγκλημα, να αποδοθούν ευθύνες, πολιτικές κυρίως», είπε στον «Ριζοσπάστη» ο Δημήτρης, εργαζόμενος στις Κατασκευές.
Η Ευαγγελία, φοιτήτρια στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, μας λέει ότι «πήραμε απόφαση στη Γενική Συνέλευση να συμμετάσχουμε στη σημερινή απεργία. Ολους μας ενώνει αυτό το έγκλημα που έγινε στα Τέμπη. Είναι καθήκον μας να δώσουμε μια δυναμική απάντηση στο σύστημα που μας σκοτώνει». Στο μεταξύ οι φοιτητές μαζί με τους καλλιτέχνες βρίσκονταν ήδη εδώ και μήνες στον δρόμο. «Στην Καλών Τεχνών βρισκόμασταν ήδη σε κατάληψη λόγω του ΠΔ 85», μας εξηγεί.
Ο Γιάννης, μαθητής Λυκείου στην Αυλώνα, σημειώνει ότι «σε αρκετά σχολεία υπάρχει αδιαφορία, σε άλλα όμως κινητοποιούνται οι μαθητές και συμμετέχουν στις διαδηλώσεις. Καλό θα ήταν να είχε έρθει σήμερα όλο το σχολείο μου».
Ο Ζήσης, συνταξιούχος εργαζόμενος στον ΟΣΕ, αναφέρει ότι «ανοίγω την τηλεόραση, νευριάζω με αυτά που ακούω και την κλείνω. Προσπαθούν να λοιδορήσουν τους εργαζόμενους στον ΟΣΕ... Δεν λένε όμως γιατί οι σιδηροδρομικοί αναγκάζονται να δουλέψουν υπερωρίες, χωρίς ρεπό, Σαββατοκύριακα, επειδή είναι λίγοι. Την ίδια στιγμή ο σιδηρόδρομος απαξιώθηκε συστηματικά. Υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού στη συντήρηση, στον εξοπλισμό, παντού, αγοράζουν τρένα σαπάκια. Παλιά ήμασταν περισσότεροι».
«Η απαίτησή μας να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη σημαίνει τώρα να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στο σύστημα του κέρδους, το κράτος και τις κυβερνήσεις του», υπογράμμισε στον χαιρετισμό του ο Θανάσης Θεοδωρόπουλος, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Μηχανικών του ΠΑΔΑ. «Οι μέρες μπορεί να περνούν, όμως τίποτα δεν μπορεί να σβήσει τις πραγματικές ευθύνες της δολοφονίας στα Τέμπη. Στο σύστημα της εκμετάλλευσης καλές μεταφορές είναι οι ακριβές στα εισιτήρια, με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος για την εταιρεία», σχολίασε.
«Η ίδια η πολιτική που δεν χωράει την ασφάλεια και την προστασία μας, επειδή κοστίζει και δεν φέρνει κέρδη, ακολουθείται στην Υγεία, στην Παιδεία, στα πανεπιστήμια που η χρόνια υποχρηματοδότηση οδηγεί σε τραγικές ελλείψεις σε υλικοτεχνικές υποδομές, προσωπικό, φοιτητική μέριμνα», υπογράμμισε. «Φτάνουν στο σημείο να διδάσκουν τους φοιτητές πόσο να κοστολογούν την ανθρώπινη ζωή σε περίπτωση ατυχήματος και άρα ποια ρίσκα θα πρέπει να παίρνουν ως αυριανοί μηχανικοί», σημείωσε αναφερόμενος σε ένα παράδειγμα από όσα διδάσκονται στις σχολές.
«Τώρα είναι η ώρα η οργή να γίνει αγώνας για ανατροπή. Γιατί αν βγαίνει ένα συμπέρασμα από τις τελευταίες εβδομάδες, είναι ότι όταν ο λαός και η νεολαία το πάρει απόφαση, μπορούν να φέρουν τα πάνω κάτω. Με την οργάνωσή μας στα σωματεία, στους φοιτητικούς συλλόγους. Ετσι απαντάμε σε όλους αυτούς για τους οποίους η ζωή μας κοστίζει λιγότερο από ένα εισιτήριο», τόνισε.
Αποσπάσματα από την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση στα Προπύλαια
«Ολες αυτές τις μέρες δυναμώνει ο προβληματισμός στο μυαλό αρκετών εργαζομένων από κάθε κλάδο, από πολλούς χώρους δουλειάς. Είναι σύγχρονο και φυσιολογικό να χαρακτηρίζει τη ζωή μας η φράση "πάμε και όπου βγει"; Να ξεκινάει η βάρδια χιλιάδων εργαζομένων με τη ζωή τους στα ζάρια; Τα δεκάδες εργοδοτικά εγκλήματα που πληθαίνουν έχουν την ίδια αιτία με το έγκλημα στα Τέμπη: Το κέρδος των λίγων!», ανέφερε. Στην κατεύθυνση αυτή, έθεσε μια σειρά από σχετικά ερωτήματα και προβληματισμούς, αναδεικνύοντας «τα ψέματα της κυβέρνησης αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ ότι "φταίει το αναχρονιστικό κράτος"». Στη ρίζα του προβλήματος, όπως εξήγησε, βρίσκεται το κράτος «που υπηρετεί τους επιχειρηματικούς ομίλους και θυσιάζει την ανθρώπινη ζωή, με ταχύτητα, με σύγχρονες και ψηφιακούς μεθόδους, με επιτελικότητα και στοχοπροσήλωση».
«Αυτή η πολιτική υπαγορεύει σήμερα την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού», πρόσθεσε και αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση την επόμενη βδομάδα. «Υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που έχουν ψηφίσει όλα τα κόμματα του κεφαλαίου, προετοιμάζουν ένα ακόμα έγκλημα: Να πούμε το νερό νεράκι. Να καταλήξουμε να μην ξέρουμε τι πίνουμε αφού τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας είναι κόστος για κάθε επενδυτή. Αυτό το νέο έκτρωμα δεν πρέπει να περάσει. Η κυβέρνηση να το αποσύρει αμέσως! Εξω οι εργολάβοι και η επιχειρηματική δράση από το νερό», απαίτησε.
«Γίνεται πλέον όλο και πιο καθαρό σε όλο και περισσότερους πως η αιτία που αντιμετωπίζει την ανθρώπινη ζωή ως καύσιμη ύλη για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων δεν είναι κάποια προσωπική αβλεψία ή ένα απλό ανθρώπινο λάθος. Δεν είναι μια "καλή" ή "κακή" ιδιωτικοποίηση. Δεν είναι ένα "σύγχρονο" ή "αναχρονιστικό" κράτος. Είδαμε και τα "σύγχρονα" κράτη των ισχυρότερων καπιταλιστικών κρατών που μετέτρεψαν τις πλατείες τους σε χώρους μαζικών τάφων επειδή δεν μπορούσε το εμπορευματοποιημένο και ιδιωτικοποιημένο σύστημα Υγείας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της πανδημίας. Οσο το κλειδί των νόμων θα το έχουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι κυβερνήσεις τους λειτουργώντας με θεό την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη τους, αυτοί θα έχουν τον ρόλο του θύτη, με το θύμα να είναι πάντα ο λαός. Οταν το κράτος των λίγων και των κερδών λειτουργεί ως στήριγμα των επιχειρηματικών ομίλων, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο», υπογράμμισε.
«Δεν υπάρχει διαχείριση αυτής της βαρβαρότητας προς όφελος του λαού εάν δεν ανατραπεί η εγκληματική πολιτική της καπιταλιστικής βαρβαρότητας που υπηρετούν όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν σήμερα», ξεκαθάρισε. Στο φόντο αυτό, τόνισε ότι τα κόμματα που ομονοούν στην πολιτική «που υποβιβάζει την ανθρώπινη ζωή και τη ζυγίζει στη σχέση κόστος - όφελος, όπου κόστος είναι η ζωή του λαού και όφελος τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων», δεν μπορούν να εγγυηθούν σύγχρονες υποδομές, ασφαλείς μαζικές μεταφορές, δουλειά και ζωή με σύγχρονα δικαιώματα. Την ίδια στιγμή, προκλητικά αξιώνουν από τον λαό «να μη διεκδικεί, αλλά να σβήσει την οργή του στην κάλπη».
«Η πείρα των τελευταίων ετών και οι τραγικές καταστροφές που έβαλαν τη σφραγίδα τους σε αυτήν την πορεία της καπιταλιστικής βαρβαρότητας επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχουν "μεσσίες" και λυτρωτές! Η υπόθεση της προστασίας της ζωής και των δικαιωμάτων του λαού είναι στα χέρια μας. Είναι στη δύναμη της οργάνωσης στα συνδικάτα, στους φοιτητικούς και μαθητικούς συλλόγους, σε όλους τους μαζικούς φορείς. Αυτή η δύναμη δεν άφησε να επιβληθεί η σιωπή. Δεν άφησε να συγκαλυφθούν οι ευθύνες», σημείωσε. «Το ξέσπασμα οργής στις εκατοντάδες κινητοποιήσεις δεν ήταν ένας απλός αυθορμητισμός των εργαζομένων και της νεολαίας όπως με άγχος προσπαθούν να το περιγράψουν διάφοροι παπαγάλοι της κυβέρνησης στα ΜΜΕ. Είναι απολύτως συνειδητή δράση καθώς το έγκλημα στα Τέμπη ήταν μια ακόμα σταγόνα για να ξεχειλίσει το ποτήρι», πρόσθεσε.
«Αυτήν τη δράση θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις και να την ενισχύσουμε και να την οργανώσουμε. Δεν ξεχνάμε τους νεκρούς μας. Στα Ολυμπιακά έργα, στο "Σαμίνα", στη "Ρικομέξ", στη Μάνδρα, στο Μάτι, στην Εύβοια, στους ντελιβεράδες, στην COSCO, στις οικοδομές, στο Εμπόριο. Τα δάκρυά μας γίνονται οργή, οργή που γίνεται δύναμη και αγώνας», διαβεβαίωσε ο Γ. Πέρρος.
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλώνουν στη «Hellenic Train» |
Ενα απέραντο ανθρώπινο ποτάμι που απλώθηκε σε όλη την Πανεπιστημίου, φτάνοντας πέρα από το Σύνταγμα και μέχρι τα γραφεία της «Hellenic Train» στη Συγγρού, διατρανώνοντας ξανά «'Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!».
Ηταν εργαζόμενοι που δήλωσαν για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες απεργοί, παίρνοντας θέση πίσω από τα πανό των σωματείων τους, φοιτητές και μαθητές που συνεχίζουν με καθημερινές πρωτοβουλίες τον αγώνα, γονείς με τα παιδιά τους, σύλλογοι και ομάδες γυναικών, άνθρωποι κάθε ηλικίας. Καταδίκασαν την πολιτική που κοστολογεί την προστασία της ανθρώπινης ζωής και οδηγεί σε τραγωδίες στις ράγες των Τεμπών, στην πυρκαγιά στο Μάτι, στο ναυάγιο του «Σάμινα», στην πλημμύρα στη Μάνδρα, στα εργατικά «ατυχήματα» στους χώρους δουλειάς.
Ούτε αυτήν τη φορά το κράτος και οι μηχανισμοί του, η εργοδοσία και τα παπαγαλάκια τους μπόρεσαν να τρομάξουν τον λαό. Η αστυνομία έκλεισε ξανά χωρίς κανένα λόγο τους σταθμούς του Μετρό «Σύνταγμα» και «Πανεπιστήμιο», προσπαθώντας να δυσκολέψει την πρόσβαση στην απεργιακή συγκέντρωση. Οι εργοδότες μια - δυο μέρες νωρίτερα έκαναν ό,τι μπορούσαν για να αποτρέψουν τη συμμετοχή στην απεργία, άλλοι ισχυριζόμενοι ότι τάχα οι εργαζόμενοι δεν καλύπτονται από τις απεργιακές αποφάσεις, άλλοι προτείνοντας σε εργαζόμενους να πάνε κάνα δύο ώρες και μετά να γυρίσουν στη δουλειά.
Και, βεβαίως, στο τέλος των κινητοποιήσεων ανέβηκε το χιλιοπαιγμένο έργο - παρωδία με πρωταγωνιστές τα ΜΑΤ και κάποιες ομάδες, μήπως και διώξουν τον λαό από τους δρόμους του αγώνα.
«Οι ζωές μας δεν είναι κόστος - 'Η τα κέρδη ή οι ζωές μας»: Την υπογραφή αυτή, γραμμένη με κόκκινα γράμματα, άφησαν χιλιάδες διαδηλωτές στην πρόσοψη των γραφείων της «Hellenic Train».
Νωρίτερα η απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια είχε σχηματίσει μια ογκώδη πορεία που κατέληξε στα γραφεία της εταιρείας στη λεωφόρο Συγγρού, με χιλιάδες λαού και νεολαίας να γεμίζουν το κέντρο της πόλης και να διαδηλώνουν «Οι ράγες της ανάπτυξης βάφτηκαν με αίμα, ποτέ δεν θα ξεχάσουμε το έγκλημα στα τρένα».
«Εσείς μετράτε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές», φώναξαν οι διαδηλωτές, με κάθε μπλοκ που έπαιρνε τη θέση του στη συγκέντρωση να δυναμώνει τη διαμαρτυρία για κάθε «κοιλάδα των Τεμπών» στην οποία συντρίβονται οι λαϊκές ανάγκες, να ενώνει τη φωνή του στην πάλη ενάντια στις «ράγες» του κέρδους που περνούν πάνω από τη ζωή της νεολαίας και του λαού.
Γεμάτη κόσμο η Πανεπιστημίου |
Στην απεργιακή κινητοποίηση της Αθήνας παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ.
«Πες στους δικούς μου ότι θα αργήσω απόψε. Ενα θα γίνω με τις ράγες και τους καπνούς. Το τελευταίο εισιτήριο κόψε, γι' αυτό το τρένο που θ' αγγίξει τους ουρανούς»... Το νέο τραγούδι του συγκροτήματος «Κοινοί Θνητοί» ακούστηκε από τα μεγάφωνα της συγκέντρωσης. Παίρνοντας τη σκυτάλη από τα συνθήματα και τα πανό των διαδηλωτών, οι στίχοι απηύθυναν κι αυτοί το δικό τους κάλεσμα: «Τον σεβασμό μας στη μνήμη μας δώσε, το έγκλημα τους μην αφήσεις να ξεχαστεί»...
Μαζική και δυναμική ήταν και η συμμετοχή των μικρών ΕΒΕ, εμπόρων και αυτοαπασχολούμενων στο απεργιακό συλλαλητήριο. Τα σωματεία τους πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση μαζί με την ΟΓΕ, τους συνταξιούχους και τους μαζικούς φορείς από τις γειτονιές της Αθήνας. Πορεύτηκαν δίπλα - δίπλα στη μεγάλη πορεία που ακολούθησε προς τα Προπύλαια και από εκεί στο Σύνταγμα, μέχρι κάτω στη Συγγρού.
Η μεγάλη τους συμμετοχή αποτυπώθηκε και στα μαγαζιά της Αθήνας που χθες έμειναν κλειστά, αφού τόσο η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής όσο και δεκάδες Σύλλογοι και Ενώσεις ΕΒΕ από όλο το λεκανοπέδιο καλούσαν τους μικροεπαγγελματίες να κατεβάσουν «ρολά» και να κατέβουν στους δρόμους.
«Τα κέρδη των μονοπωλίων είναι βαμμένα με αίμα. Απαιτούμε ασφαλείς συγκοινωνίες για όλο τον λαό» έγραφε το πανό της ΟΒΣΑ, αποκαλύπτοντας τη ρίζα του κακού για το έγκλημα στα Τέμπη, αλλά και τη δίκαιη απαίτηση οι μετακινήσεις να γίνονται με ασφάλεια. Με ανάλογα συνθήματα ακολουθούσαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου, η Ενωση Βιοτεχνών Μετάλλου Αττικής και Σύλλογοι εμπόρων.
Υπόμνημα που υπογράφεται από 33 Ενώσεις Γονέων κατέθεσε στη Βουλή η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής
Υπόμνημα με το οποίο ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της ζωής, της υγείας και της ασφάλειας των μαθητών κατέθεσε στη Βουλή, στο πλαίσιο της απεργίας, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής. Το υπόμνημα υπογράφουν μέχρι στιγμής 33 Ενώσεις Γονέων της Αττικής μεταφέροντας το αίτημα των γονιών για «άμεσα μέτρα για την προστασία της ζωής, της υγείας και της ασφάλειας των παιδιών μας».
Οπως τονίζεται, μεταξύ άλλων, η κατάσταση των σχολικών κτιρίων στην Αττική «εξελίσσεται σε ένα οξυμένο ζήτημα με επικίνδυνες διαστάσεις» και γίνεται αναφορά στην αναδιοργάνωση της ΚΤΥΠ, στην αποψίλωση των Τεχνικών Υπηρεσιών των δήμων, στην πλήρη αδράνεια όσον αφορά τη στατική και αντισεισμική επάρκεια των σχολικών κτιρίων. Τίθεται επιτακτικά το ζήτημα του άμεσου αντισεισμικού ελέγχου με δεδομένη τη σεισμικότητα στη χώρα καθώς και το ότι πολλά από τα σχολικά κτίρια έχουν μελετηθεί με υποτυπώδη αντισεισμικό κανονισμό (κτίρια προ του 1985), αλλά ακόμα και χωρίς καμιά πρόβλεψη αντισεισμικού σχεδιασμού (κτίρια προ του 1959). Επισημαίνονται τα προβλήματα ακόμα και σε νεότερα κτίρια λόγω της χρόνιας υποχρηματοδότησης και έλλειψης συντήρησης. Το υπόμνημα καταλήγει σε ένα πλαίσιο αιτημάτων για άμεσα συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν μεταξύ άλλων τους ελέγχους, τη χρηματοδότηση μελετών για όλα τα σχολικά κτίρια, την ανάγκη σχεδιασμού για ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων. Παράλληλα ζητείται να ληφθούν και να χρηματοδοτηθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για ασφαλείς, σύγχρονες και δωρεάν μαθητικές μεταφορές.
Το υπόμνημα αναφέρεται και σε αναγκαία μέτρα για την υγειονομική κάλυψη και φροντίδα των παιδιών, με βάση τις καταγγελίες των εργαζομένων για τις σοβαρές ελλείψεις, αλλά και τον κίνδυνο κλεισίματος τμημάτων στα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής.
Η αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας συναντήθηκε με τους βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστο Κατσώτη και Μαρία Κομνηνάκα, οι οποίοι ανέφεραν ότι, ως πρώτη κίνηση, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα καταθέσει άμεσα το υπόμνημα ως Αναφορά στη Βουλή.
Κινητοποίηση αύριο από συλλόγους και μαζικούς φορείς
Κινητοποίηση αύριο Σάββατο, στις 6 μ.μ., στη συμβολή Ιεράς Οδού και Κωνσταντινουπόλεως διοργανώνουν σύλλογοι και μαζικοί φορείς από την 3η και 4η Δημοτική Κοινότητα της Αθήνας. Πρόκειται για γειτονιές τις οποίες διασχίζει χωρίζοντας στη μέση ο σιδηρόδρομος, με αποτέλεσμα να θρηνούν διαρκώς θύματα από δυστυχήματα. Μάλιστα, μόνο τα χρόνια 2017-2022 έχουν σκοτωθεί 5 άνθρωποι.
Στην κινητοποίηση μέχρι στιγμής καλούν ο Εκπολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Σεπολίων «Η Αναγέννηση», ο Σύλλογος Κατοίκων Κεραμικού - Γκάζι - Ρουφ «Μ. Αλέξανδρος», Επιτροπές Αγώνα Ταξί, η Ομάδα Γυναικών Σεπολίων - Κολωνού (μέλος ΟΓΕ) και η Ενωση Γονέων της 4ης Δημοτικής Κοινότητας.
Οπως σημειώνουν στο κάλεσμά τους: «Δεν πρέπει να ξεχάσουμε αυτό το έγκλημα (...) Γιατί οι ζωές μας και οι ζωές των παιδιών μας δεν κοστολογούνται! Γιατί αν δεν γίνουμε η φωνή όλων των νεκρών θα επιτρέψουμε να επικρατήσει η σιωπή και η ανοχή που επιδιώκουν αυτοί που ευθύνονται! Γιατί θρηνούμε τους επιβάτες στα Τέμπη αλλά και τις νεκρές γειτόνισσες και γείτονες στις διαβάσεις σε Σεπόλια, Κολωνό, Βοτανικό και δεν θέλουμε να περιμένουμε το επόμενο θύμα! Γιατί η προστασία της ανθρώπινης ζωής και τα μέτρα ασφαλείας είναι πιο σημαντικά από τα κόστη, τα κέρδη και τις ζημιές που μετράνε οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες!».
Οι φορείς απαιτούν άμεσα μέτρα ασφαλούς διέλευσης στις αφύλακτες διαβάσεις, ηχητικές και φωτεινές σημάνσεις, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με δικαιώματα, εξειδικευμένα μέτρα για τα ΑμεΑ - εξασφάλιση ορατότητας και καθαριότητας. Ακόμα, την επιτάχυνση των έργων της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια και τη λήψη μέτρων από κυβέρνηση και δημοτική αρχή για τα προβλήματα όχλησης, ασφάλειας και διατάραξης της καθημερινότητας σε κάτοικους και επαγγελματίες.
Κουκουλοφόροι παρέα με τα ΜΑΤ στη Θεσσαλονίκη |
Θυμίζουμε ότι οι κατασταλτικοί μηχανισμοί είχαν επιχειρήσει ανεπιτυχώς να χτυπήσουν και τις προηγούμενες μεγάλες διαδηλώσεις στην Αθήνα, επιστρατεύοντας την ωμή βία και αξιοποιώντας στημένα σκηνικά με κουκουλοφόρους ως πρόσχημα.
Μάλιστα, μέχρι και η πρεσβεία των ΗΠΑ είχε αναλάβει να προϊδεάσει για «επεισόδια», στέλνοντας μηνύματα σε Αμερικανούς πολίτες να προσέχουν και να μην κυκλοφορούν κοντά σε διαδηλώσεις γιατί «θα πέσουν δακρυγόνα».
Κοντά στα παραπάνω η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά έκλεισε σταθμούς του μετρό για να βάλει εμπόδια στις μετακινήσεις, ενώ μόλις προχθές επιχείρησε μια άθλια προβοκάτσια παραποιώντας δικαστική απόφαση για να δημιουργήσει εντυπώσεις ότι η απεργία είναι «παράνομη».
Βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο από τα χθεσινά συλλαλητήρια, καταγράφουν διμοιρίες των ΜΑΤ να επιτίθενται αναίτια σε μπλοκ διαδηλωτών, με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και κρότου λάμψης στην κάτω μεριά της πλατείας Συντάγματος, κόβοντας τη διαδήλωση που ανέβαινε από την Σταδίου.
ΜΑΤ χτυπούν μπλοκ διαδηλωτών στο Σύνταγμα |
Αλλο βίντεο καταγράφει βαρύ γερανοφόρο όχημα της Αστυνομίας να κάνει επικίνδυνους ελιγμούς με μεγάλη ταχύτητα στην Ακαδημίας σαρώνοντας στο πέρασμά του κάδους απορριμμάτων, με κίνδυνο να χτυπήσει άτομα που κινούνταν στο σημείο.
Στο μεταξύ, αποκαλυπτικές είναι οι φωτογραφίες που δείχνουν μπουλούκια κουκουλοφόρων να χαριεντίζονται με άνδρες των ΜΑΤ, προκαλώντας έντονα ερωτηματικά. Πιο συγκεκριμένα φωτογραφίες δείχνουν τέτοιους τύπους να κοντοστέκονται πλάι πλάι με τις διμοιρίες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Μητροπολίτου Γενναδίου), χτες, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη οι απεργιακές συγκεντρώσεις. Οι φωτογραφίες απαθανατίζουν μια ομάδα ατόμων που φορούν κουκούλες και σακίδια, ενώ ένας από αυτούς έχει δεμένο ακόμα και πυροσβεστήρα πάνω του!
Προφανώς βρίσκονταν σε διατεταγμένη αποστολή ενάντια στο απεργιακό συλλαλητήριο, όπως κάνουν συνήθως οι δυνάμεις καταστολής, είτε με στολή είτε χωρίς στολή...
«Για μια ακόμη φορά, απέναντι στις μαζικές λαϊκές και νεολαιίστικες κινητοποιήσεις και τις απεργιακές συγκεντρώσεις επιστρατεύθηκαν από την κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της η καταστολή, οι προβοκάτσιες, η συκοφαντία.
Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου, με ΜΑΤ έξω από χώρους δουλειάς, με κουκουλοφόρους πίσω από ΜΑΤ σε διατεταγμένη υπηρεσία στη Θεσσαλονίκη, με την αναίτια κι απρόκλητη επίθεση σε διαδηλωτές στην Αθήνα και σε συντονισμό με τη δράση προβοκατόρικων μηχανισμών, με οχήματα της αστυνομίας να πέφτουν με δολοφονικό τρόπο πάνω σε διαδηλωτές, είναι ενδεικτικά ενός κράτους που είναι ικανό να επιστρατεύει μέσα και μηχανισμούς καταστολής, αλλά εντελώς ανίκανο να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή. Ματαιοπονούν όσοι νομίζουν ότι με τέτοιες πρακτικές θα ανακόψουν το ποτάμι της οργής του λαού και της νεολαίας. Η απάντηση που θα πάρουν θα είναι ακόμη πιο μαχητική».
«'Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» ανέγραφε το ψηλό πανό των Φοιτητικών Συλλόγων της Αθήνας στην κεφαλή των φοιτητικών μπλοκ που μαζικότατα έδωσαν για άλλη μια φορά το «παρών» στη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση στα Προπύλαια και περνούσαν για πολλή ώρα, το ένα μετά το άλλο, από το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, το Πάντειο, τη Φιλοσοφική, το ΠαΔΑ κ.λπ.
«Βρισκόμαστε εδώ με τους Φοιτητικούς μας Συλλόγους και τους αυριανούς μας συναδέλφους, γιατί το να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα είναι υπόθεση και των φοιτητών και όλου του λαϊκού κινήματος. Ζητάμε να αποδοθούν ευθύνες στην εταιρεία, στο κράτος», εξηγεί ο Στράτος από το Ιστορικό - Αρχαιολογικό και μας μεταφέρει το κλίμα από τα πανεπιστήμια της Αθήνας: «Στις σχολές συνεχίζει να συζητιέται και να προβληματίζει το θέμα, όπως και σε όλη την κοινωνία. Η οργή πλέον έχει γίνει ένα τεράστιο "γιατί;" και συζητιέται γιατί έγινε το έγκλημα, ποιοι είναι οι πραγματικοί ένοχοι, ποιος πρέπει να καταδικαστεί. Κι εμείς με τον αγώνα μας φωτίζουμε τον δρόμο γι' αυτά ακριβώς».
Παρότι η φωνή τους είχε βραχνιάσει από τα συνθήματα, ο Μιχάλης από Λύκειο της Γκράβας δήλωνε ότι είναι εκεί για να γίνει «η φωνή των νεκρών» και μας απαριθμεί τις πρωτοβουλίες που ξεδιπλώθηκαν στο σχολείο. Μεταφέροντας το κλίμα που εκφράζει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, ο Βαγγέλης από το 2ο ΕΠΑΛ Νέας Σμύρνης σχολιάζει τη δυναμική παρουσία, για μία ακόμα φορά, σχολείων από την περιοχή του και μας υπενθυμίζει ότι «οι μαθητές έχουμε μάθει σε κάθε συνθήκη, όπως στην πανδημία, να βγαίνουμε στους δρόμους, να διεκδικούμε τα αυτονόητα, πόσο μάλλον σε αυτό το έγκλημα» και ότι «δεν θα σταματήσουμε εδώ».
«Δεν θέλω να ζω από τύχη», το αποστομωτικό μήνυμα σε μια πικέτα δήλωνε την αγωνία και την οργή για τη γύμνια σε μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής, τα «εισιτήρια χωρίς επιστροφή» με σφραγίδα έκδοσης ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και με κόστος «τις ζωές μας» ήταν κολλημένα πάνω στα ρούχα, ενώ το πανό της Συντονιστικής Επιτροπής δήλωνε ότι «Ολων των νεκρών γινόμαστε η φωνή, στους δρόμους του αγώνα κερδίζει η ζωή». Αυτό το ελπιδοφόρο μήνυμα απέπνεαν για μία ακόμα φορά οι μαθητές, αποσπώντας χειροκροτήματα, με άλλους να συντονίζονται στα συνθήματά τους καθώς η πορεία περνούσε ανάμεσά τους.
Κατερίνη: Από την απεργία στον «Αμβροσιάδη» |
Στην Κατερίνη η μάχη της περιφρούρησης δόθηκε από το πρωί με επίκεντρο τις εγκαταστάσεις του σφαγείου της επιχείρησης «Αμβροσιάδης Κοτόπουλα Ολύμπου», ενάντια στην απόλυση του αντιπρόεδρου του Συνδικάτου Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Πιερίας «Η Πρωτοπορία». Μαχητικά οι εργαζόμενοι απαίτησαν την ανάκληση της εκδικητικής και τρομοκρατικής απόλυσης του συναδέλφου τους, που απολύθηκε επειδή απήργησε την Τετάρτη 8 Μάρτη για να μη συγκαλυφθεί το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Κατερίνης. Ελπιδοφόρα και αγωνιστική ήταν η συμμετοχή μαθητών, που ένωσαν τη φωνή τους με τους εργάτες, τους συνταξιούχους και τους αγωνιστές αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες.
Ο απολυμένος συνδικαλιστής, Δημήτρης Ευαγγελόπουλος, διαμήνυσε ότι «με όλες μας τις δυνάμεις θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για μέτρα προστασίας της ζωής μας στις μεταφορές και σε όλους τους χώρους δουλειάς».
Σέρρες |
Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της Κατερίνης, με τους μαθητές να ανάβουν πυρσούς και βροντοφωνάζουν «Ολων των νεκρών θα γίνουμε φωνή, η νέα γενιά δεν σας συγχωρεί».
Μαχητικές ήταν επίσης οι απεργιακές συγκεντρώσεις σε Σέρρες, Πολύγυρο, Εδεσσα, Γιαννιτσά, Αριδαία, Βέροια, Νάουσα και Κιλκίς.
Eurokinissi |
Από νωρίς το πρωί δόθηκε με επιτυχία η μάχη της περιφρούρησης σε μια σειρά από χώρους δουλειάς σε βιομηχανίες, κατασκευές, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, κ.α.
Σιγά σιγά οι εργαζόμενοι άρχισαν να συγκεντρώνονται στα σημεία των προσυγκεντρώσεων που είχαν οριστεί. Στη συμβολή Τσιμισκή και Αριστοτέλους άρχισαν να φτάνουν οι εργαζόμενοι από τους κλάδους του Εμπορίου, του Επισιτισμού, του Τουρισμού και των Υπηρεσιών. Στην πλατεία Αθωνος οι εργαζόμενοι στις Κατασκευές, στις Μεταφορές, στα Τρόφιμα, στη Χημική Βιομηχανία, στην Ενέργεια και άλλα σωματεία του ιδιωτικού τομέα. Στη συμβολή Καρόλου Ντήλ και Ερμού οι εργαζόμενοι στις εταιρείες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Στην πλατεία Αγία Σοφίας οι υγειονομικοί, οι εκπαιδευτικοί, άλλοι εργαζόμενοι από το Δημόσιο και οι φοιτητικοί σύλλογοι.
Ξεκίνησαν με πορείες οι οποίες ενώθηκαν στη συμβολή της Ερμού με Αριστοτέλους και κατευθύνθηκαν με ένα μεγάλο μπλοκ προς τον χώρο της συγκέντρωσης, την πλατεία στο Αγαλμα Βενιζέλου, που ήδη είχε γεμίσει από χιλιάδες εργάτες και υπάλληλους, αυτοαπασχολούμενους, συνταξιούχους, γυναίκες.
Ο Κώστας Ζαμπέτογλου κατήγγειλε την κυβέρνηση, η οποία, την ώρα που οι επιπτώσεις των πολιτικών των ιδιωτικοποιήσεων δείχνουν το πρόσωπό τους με τον πιο οδυνηρό τρόπο, προχωρά την παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού. Οπως είπε, «είναι αδίστακτοι! Δεν θα αφήσουν τίποτα, κανένα πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο που δεν θα επιχειρήσουν να βάλουν χέρι». Ανέδειξε ότι «τα εργατικά σωματεία, οι σύλλογοι και οι φορείς του λαϊκού κινήματος είμαστε αποφασισμένοι για ακόμα μια μάχη. Να μην προχωρήσει το σχέδιο παραπέρα εμπορευματοποίησης του νερού, όπως συνέβη σε μια σειρά από άλλους κλάδους, όπως η Ενέργεια, οι Μεταφορές, η Υγεία κ.ά.». Τέλος, κάλεσε το λαό να ενώσει τη φωνή του στη μεγάλη συναυλία που οργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ στις 2 Απρίλη στην πλατεία Αριστοτέλους.
Ο Γιάννης Αναστασίου μετέφερε την απόφαση των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο να δυναμώσουν τον αγώνα για σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές μαζικές μεταφορές, για να ελεγχθούν εδώ και τώρα όλα τα συστήματα ασφαλείας σε όλο τον σιδηρόδρομο, από τους συρμούς μέχρι τα μηχανοστάσια.
Ο Θανάσης Κουτσουράς αναφέρθηκε στον 27χρονο οδηγό που προστέθηκε στη λίστα των νεκρών εργατών στη Θεσσαλονίκη, αναδεικνύοντας ότι όλοι οι χώροι δουλειάς είναι μια «κοιλάδα των Τεμπών». Μιλώντας για τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών και τη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση, σημείωσε: «Γίναμε η φωνή των θυμάτων που θυσιάστηκαν για τα κέρδη των λίγων, η φωνή που ζητά δικαίωση για το έγκλημα στα Τέμπη και για κάθε έγκλημα εργοδοτικό». Ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει μέση λύση: `Η τα κέρδη τους, ή οι ζωές μας!».
Κάλεσε «να δυναμώσουμε, να κλιμακώσουμε τη μάχη ζωής και θανάτου που δίνουμε! (...) Σε κάθε χώρο δουλειάς και γειτονιά οργανώνουμε τα επόμενα βήματα της δράσης μας. Βάζουμε μπροστά τα δίκαια αιτήματά μας για να εξασφαλιστούν όλα μας τα δικαιώματα. Παλεύουμε να επιβάλουμε συνθήκες εργασίας όπως μπορούν να είναι τον 21ο αιώνα. Δεν δεχόμαστε να περιμένουμε πότε θα είναι το επόμενο έγκλημα».
Η συγκέντρωση έκλεισε με το τραγούδι που έγραψε το συγκρότημα «Κοινοί Θνητοί» για την τραγωδία στα Τέμπη και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις χτεσινές απεργιακές συγκεντρώσεις.
Ορμητικό ποτάμι ξεχύθηκαν στον δρόμο οι χιλιάδες απεργοί εργαζόμενοι στη βιομηχανία, στο Εμπόριο, στις υπηρεσίες, στον Πολιτισμό, στην Εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της, υγειονομικοί, εργαζόμενοι στις κατασκευές, στους δήμους, στις τηλεπικοινωνίες, σε ελεγκτικές εταιρείες, σε δομές κατά των εξαρτήσεων, μισθωτοί δικηγόροι, κ.ά. Και μαζί τους οι αυτοαπασχολούμενοι που έκλεισαν τα καταστήματά τους, οι συνταξιούχοι, οι φοιτητές και οι μαθητές, συγκροτημένα πίσω από τα πανό των σωματείων και των συλλόγων τους, των Επιτροπών Αγώνα, των άλλων μαζικών φορέων.
Ηταν μια πορεία χιλιομέτρων. Εγνατία, Αγίας Σοφίας, Μ. Κινγκ, Παύλου Μελά, Τσιμισκή, Πολυτεχνείου, Αναγεννήσεως, Μοναστηρίου και πάλι Εγνατία. Σε όλη τη διαδρομή δυνατά τα συνθήματα δονούσαν το κέντρο της Θεσσαλονίκης. «Στείλε όταν φθάσεις, δεν έφθασε ποτέ, εκδίκηση θα πάρουμε για σένανε μικρέ» και «Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή», «ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, το έγκλημα αυτό έχει ιστορία» ακούγονταν ασταμάτητα.
Ιδιαίτερα μαζικά και μαχητικά ήταν τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων και της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών που έδιναν ζωντάνια και ορμή στην απεργιακή διαδήλωση. Αλλά και τα μπλοκ των Συλλόγων της ΟΓΕ, των Ενώσεων και της Ομοσπονδίας Γονέων.
Η πορεία έφτασε έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό και συνεχίστηκε μέχρι τον Βαρδάρη όπου ολοκληρώθηκε, με τους χιλιάδες διαδηλωτές να δίνουν την υπόσχεση να κρατήσουν ψηλά τη σημαία του αγώνα και των διεκδικήσεων.
Γιάννενα |
Από τα ξημερώματα απεργιακές φρουρές των Εργατικών Κέντρων έδωσαν τη μάχη της επιτυχίας της απεργίας. Στα Γιάννενα στη «Δωδώνη» και στο «Ζαγόρι», στην Ηγουμενίτσα στο λιμάνι, στην Κέρκυρα στο εργοτάξιο της «Ikos» κ.α., τα συνδικάτα έδωσαν μάχη για να μετατραπεί η θλίψη των εργατών σε οργή και δύναμη ανατροπής της τρομοκρατίας και των απειλών της εργοδοσίας.
Στις απεργιακές συγκεντρώσεις για άλλη μια φορά συγκλόνισε το πάθος της νέας γενιάς, ενώ στοιχείο που ξεχώρισε ήταν η μαζική συμμετοχή αυτοαπασχολούμενων εμπόρων, βιοτεχνών και επαγγελματιών. Μάλιστα τα εμπορικά καταστήματα σε Γιάννενα, Αρτα, Ηγουμενίτσα, Παραμυθιά και Λευκάδα κατέβασαν ρολά. Επίσης, λογιστές και δικηγόροι έδωσαν μαχητικό «παρών».
Στα Γιάννενα η απεργιακή συγκέντρωση ξεκίνησε με τους ήχους του ηπειρώτικου κλαρίνου, με ένα μοιρολόι να τιμά τους νεκρούς του λαού. Ακολούθησαν χαιρετισμοί συνδικαλιστών, με τον καθέναν να ξεδιπλώνει την εγκληματική πολιτική του κράτους, των αστικών κομμάτων και των κυβερνήσεών τους. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Δημήτρης Ροσιλόβαλης, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων.
Χαλκίδα |
Στη Χαλκίδα, για άλλη μια φορά εκατοντάδες εργαζόμενοι, μαθητές, γυναίκες και συνταξιούχοι βγήκαν στους δρόμους της πόλης, συμμετέχοντας μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση και την πορεία που ακολούθησε. Στη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία στην πόλη της Χαλκίδας συμμετείχε ο Γιώργος Μαρίνος, βουλευτής και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Τα σωματεία της περιοχής, καθώς και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας στην ομιλία του, μαζί με την οργή τους για το έγκλημα στο Τέμπη ανέδειξαν τις τεράστιες ελλείψεις του Νοσοκομείου Χαλκίδας, τις ακατάλληλες σχολικές εγκαταστάσεις, όπως αυτές όπου στεγάζονται τα ΕΠΑΛ Χαλκίδας, τις φονικές πλημμύρες στο Ληλάντιο και στα Ψαχνά, την καταστροφική πυρκαγιά στη βόρεια Εύβοια, την εντατικοποίηση της εργασίας και την έλλειψη μέτρων υγείας και ασφάλειας σε δεκάδες χώρους δουλειάς της περιοχής.
Στους δρόμους βγήκε και ο λαός της πυρόπληκτης βόρειας Εύβοιας, με απεργιακές συγκεντρώσεις στο Μαντούδι και την Ιστιαία στις οποίες κάλεσαν σωματεία και φορείς της περιοχής. Απεργιακές συγκεντρώσεις από σωματεία και φορείς πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Αλιβέρι και την Κάρυστο.
Μαζική ήταν και η απεργιακή συγκέντρωση που διοργάνωσαν στη Μαλεσίνα το Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, συνδικάτα και φορείς της Λοκρίδας.
Στη συγκέντρωση μίλησε ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ, ο οποίος αναφέρθηκε στα κοινά χαρακτηριστικά της πορείας απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ και του ΟΣΕ, προκειμένου να ιδιωτικοποιηθούν και να παραδοθούν στα νύχια των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Επεσήμανε τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις ευθύνες όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν, τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ συνεχίζουν αποφασιστικά τον αγώνα τους για την επαναλειτουργία της επιχείρησης, τη διασφάλιση του θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους αλλά και την άμεση λήψη μέτρων υγείας και ασφάλειας στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, που σαπίζουν από τις συνέπειες των εγκληματικών σχεδιασμών εκποίησης.
Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Θωμάς Καρατράντος εκ μέρους του Σωματείου Τροφίμων και Ποτών Φθιώτιδας, ενώ παρευρέθηκαν η Επιτροπή Αγώνα Γυναικών ΛΑΡΚΟ, μαθητές, εκπρόσωποι συνταξιουχικών οργανώσεων, συλλόγων και φορέων της περιοχής.
Μαζικό και ηχηρό μήνυμα καταδίκης της πολιτικής που θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες στον βωμό του επιχειρηματικού κέρδους έστειλαν εκατοντάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας στην απεργιακή συγκέντρωση και πορεία που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λαμίας.
Μετά την απεργιακή μάχη που δόθηκε τα ξημερώματα στις πύλες των εργοστασίων («Eurodrip», «Coca Cola», «Μόρνος» κ.α.), οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους από την περιοχή της Θήβας - Οινοφύτων πραγματοποίησαν μαζική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Θήβας.
Στην απεργιακή συγκέντρωση μίλησαν ο Γιώργος Νικολάου, απολυμένος πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του εργοστασίου της «Rivulis - Eurodrip» στα Οινόφυτα.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Βασίλης Τζαβίδας, εργαζόμενος στο εργοστάσιο της «Tupperware» στη Θήβα, όπου πρόσφατα η εργοδοσία ανακοίνωσε στους εργαζόμενους ότι το εργοστάσιο θα κλείσει στις 13 Απρίλη, καθώς επίσης εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.
Κάτω από διαρκή βροχή πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση στην πόλη της Λιβαδειάς, ενώ μαζικές ήταν οι απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αμφισσα και στο Καρπενήσι.
Συναυλία της Συντονιστικής Επιτροπής των μαθητών στις 24 Μάρτη, πλατιά σύσκεψη σωματείων και μαζικών φορέων στις 27 Μάρτη τα επόμενα αγωνιστικά βήματα
Χιλιάδες διαδήλωσαν ξανά στη Λάρισα |
Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στους δρόμους δίπλα από την κεντρική πλατεία της πόλης, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στο κέντρο της Λάρισας δεν λειτούργησε τίποτα, καθώς τα εμπορικά μαγαζιά έκλεισαν μετά από τις αποφάσεις που πήραν τα Σωματεία και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Λάρισας.
Με το τραγούδι «Θα αργήσω απόψε», που έγραψαν οι «Κοινοί Θνητοί», επηρεασμένοι από το έγκλημα στα Τέμπη, ξεκίνησε το συλλαλητήριο, ενώ στη συνέχεια, με ένα συγκινητικό δρώμενο που επιμελήθηκε ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, οι καλλιτέχνες Μαρία Μπέλλου και Γιάννης Κατσανούλης μαζί με μαθητές έστειλαν μήνυμα με το τραγούδι «Κάποτε θα 'ρθουν» του Μίκη Θεοδωράκη και του Λευτέρη Παπαδόπουλου.
Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν η Ευαγγελία Ντάγια, εκ μέρους των μαθητών, ο Μαρσέλ Βελικάι, εκ μέρους των φοιτητικών συλλόγων, ο Γιώργος Σακελλαρόπουλος, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Λάρισας (ΟΕΒΕΛ), ο Κώστας Λαρίσης, αντιπρόεδρος του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, ο Αχιλλέας Μητράκος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΛ. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου.
Δυναμική ήταν η παρουσία εργαζομένων από κλάδους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, που κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία απέργησαν και μέσα από τα πανό και τα συνθήματά τους πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους για ζωή με σύγχρονα δικαιώματα.
Μαζικό ήταν και το μπλοκ αυτοαπασχολούμενων που έφτασε με πορεία στον χώρο της συγκέντρωσης, ύστερα από προσυγκέντρωση που έκαναν στο Επιμελητήριο. Ακόμα, στη συγκέντρωση και τη διαδήλωση που ακολούθησε συμμετείχαν δεκάδες ταξιτζήδες με τα οχήματά τους, που κορνάροντας έφτασαν συγκροτημένα στον χώρο της συγκέντρωσης, με τον κόσμο να χειροκροτεί και να φωνάζει συνθήματα.
Το δικό τους ξεχωριστό «παρών» έδωσαν, για μια ακόμα φορά, με τα πανό και τις πικέτες τους και τη μαχητική τους παρουσία, οι μαθητές και οι φοιτητές της πόλης, που δεν σταμάτησαν να φωνάζουν συνθήματα.
Η πορεία διέσχισε τους δρόμους της πόλης, πέρασε από τον ΟΣΕ, όπου φοιτητές και μαθητές κράτησαν ενός λεπτού σιγή και άφησαν 57 μπαλόνια στον αέρα, προς τιμήν των αδικοχαμένων ανθρώπων. Κατέληξε στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας όπου αναδείχτηκαν οι ευθύνες και της Τοπικής Διοίκησης για την έλλειψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας της ζωής των κατοίκων της περιοχής και έργων υποδομών.
Ταυτόχρονα, ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του ΕΚΝΛ, ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα 27 Μάρτη στις 7 μ.μ., στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, θα γίνει πλατιά σύσκεψη σωματείων και μαζικών φορέων. Ακόμα, κάλεσε στη συναυλία της Συντονιστικής Επιτροπής των μαθητών που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Μάρτη αμέσως μετά τις σχολικές εορτές, στην πλατεία Ταχυδρομείου.
Από το βήμα της συγκέντρωσης, ο Γιάννης Σκόκας αρχικά κατήγγειλε την προσπάθεια τρομοκράτησης σε χώρους δουλειάς με το επιχείρημα «δεν μπορεί να μείνει πίσω η δουλειά», «έχουμε παραγγελίες», όπως στην ΑΡΜΟΣ, στην ALFA WOOD και απειλώντας ακόμη και για αναπλήρωση του χρόνου της απεργίας το Σαββατοκύριακο. Σημείωσε επίσης ότι η εργοδοσία της «e-food» απέλυσε εργαζόμενη - απεργό, «επειδή δεν έπιασε τις νόρμες της εντατικοποίησης που έχει». Οπως είπε, η συμμετοχή στη συγκέντρωση «ήταν μια μάχη δύσκολη απέναντι σε μαθήματα νομιμοφροσύνης "προς τας υποδείξεις", όπως της διευθύντριας στο 10ο Γυμνάσιο που ζήτησε τον λόγο από τους μαθητές που κινητοποιήθηκαν, από πού πήραν άδεια να φτιάξουν πανό κ.λπ.».
Στη συνέχεια ο Γ. Σκόκας μετέφερε τις διεκδικήσεις για μέτρα ασφαλούς διέλευσης των τρένων μέσα από κατοικημένες περιοχές και για την υπογειοποίηση των σιδηροδρομικών γραμμών. Επίσης, για να λυθεί το ζήτημα της μετακίνησης των εργαζομένων που χρησιμοποιούσαν καθημερινά τα δρομολόγια Αθήνα - Θεσσαλονίκη. Αλλά και διεκδικήσεις που αφορούν συνολικά την προστασία του λαού, όπως από σεισμούς, από εργατικά «ατυχήματα», για το σύστημα Υγείας κ.λπ.
Ο πρόεδρος του ΕΚ Λάρισας μετέφερε επίσης την απαίτηση, μαζί με τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΛ, για την απόσυρση της κατάπτυστης τροπολογίας της κυβέρνησης που προβλέπει την ιδιωτικοποίηση του νερού.
Μαζικές και μαχητικές ήταν οι απεργιακές διαδηλώσεις σε Βόλο, Τρίκαλα, Καρδίτσα. Επίσης, σε Καλαμπάκα, Τύρναβο, Ελασσόνα και Φάρσαλα, παρά τη δυνατή βροχή. Χιλιάδες ήταν οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μαθητές και φοιτητές που έδωσαν το «παρών», προβάλλοντας τις διεκδικήσεις τους για να πάψει η ζωή του εργαζόμενου λαού να αποτελεί «κόστος».
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας παρευρέθηκε στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στην Καβάλα και έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Σήμερα, στον 21ο αιώνα, ο εκσυγχρονισμός που αναζητά και παλεύει ο ελληνικός λαός, η νεολαία και το κίνημά τους είναι η ικανοποίηση όλων των σύγχρονων λαϊκών κοινωνικών αναγκών. Και όχι ο εκσυγχρονισμός της "συντεχνίας" των ιδιωτικών εταιρειών, των επενδυτών, των μεγαλοεργολάβων, του κέρδους και της αρπαχτής, της ρεμούλας, που υπηρετεί και η σημερινή κυβέρνηση και υπηρέτησαν και όλες οι κυβερνήσεις οι προηγούμενες, οδηγώντας τον ελληνικό λαό στις ματωμένες ράγες του ολέθρου.
Καλή δύναμη σε όλους και όλες. Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις σήμερα (σ.σ. χτες), οι απεργιακές συγκεντρώσεις είναι μεγάλες σε όλη την Ελλάδα. Δυνατός λαός, δυνατό εργατικό - λαϊκό κίνημα, δυνατό το ΚΚΕ!».
Με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στα «Πετρέλαια Καβάλας» συναντήθηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας
RIZOSPASTIS |
Τον Δ. Κουτσούμπα συνόδευαν οι Ζ. Λυμπερίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κλάδης, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, και Κ. Κουκούλας, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Καβάλας του ΚΚΕ.
Κατά τη συζήτησή τους ο Δ. Κουτσούμπας ανέφερε:
«Δυστυχώς έπρεπε να υπάρξει αυτή η μεγάλη τραγωδία, η ανείπωτη τραγωδία, με το χάσιμο τόσων συνανθρώπων μας, κυρίως παιδιών, νέων ανθρώπων στα Τέμπη, για να αφυπνιστούν γενικότερα συνειδήσεις.
Το ελπιδοφόρο είναι αυτό που γίνεται μέσα στον εργαζόμενο λαό, μέσα από τα Σωματεία, τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες που έχουν ταξικό προσανατολισμό και παλεύουν, και που τα λέγανε όλα τα προηγούμενα χρόνια, προειδοποιούσαν. Οπως και εσείς προειδοποιούσατε εδώ στα Πετρέλαια, άλλα σωματεία της Καβάλας, άλλοι φορείς σε όλη την Ελλάδα, αλλά τα αυτιά τους ήταν κλειστά. "Απ' το ένα αυτί μπαίνανε" στους κυβερνώντες, "απ' το άλλο τους βγαίνανε". Είτε της ΝΔ η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια ή οι προηγούμενες που ήταν μαζί με το ΠΑΣΟΚ, είτε του ΣΥΡΙΖΑ.
Εμείς στη Βουλή ξέρετε πολύ καλά ότι τα είχαμε αναδείξει όλα αυτά. Είχαμε προειδοποιήσει για ένα μεγάλο δυστύχημα, για μια τραγωδία μεγάλης έκτασης στους σιδηροδρόμους, αλλά και σε άλλους τομείς και κλάδους της οικονομίας.
Τώρα πρέπει να παρθούν μέτρα, πρέπει να φτάσει το μαχαίρι μέχρι το κόκαλο. Και δυστυχώς κρύβουν τις ευθύνες. Τώρα βλέπετε, μιλάνε όλοι, όλα τα πολιτικά κόμματα για διαχρονικές ευθύνες, ότι έχουν ευθύνες, ζητάνε συγγνώμη όλοι. Αλλά, ξέρετε, από τότε που βγήκε η συγγνώμη χάθηκε το φιλότιμο, λέει ο ελληνικός λαός και έχει απόλυτο δίκιο. Διότι δεν πάνε να εξηγήσουν ποιες είναι οι ευθύνες, ποιες είναι οι αιτίες. Βλέπουν μόνο την ευθύνη του σταθμάρχη, όχι ότι δεν έχει ευθύνη ο καθένας και προσωπική ευθύνη, και προσωπικά λάθη και αδυναμίες και ελλείψεις και διάφορα που γίνονται, χωρίς πιστοποιήσεις, χωρίς ειδίκευση, όλα αυτά που γίνονται. Αλλά ποιος φταίει, ποιος τα δημιουργεί αυτά; Ποιος δημιουργεί ελλείψεις σε προσωπικό; Ποιος δημιουργεί ελλείψεις σε ηλεκτροδότηση, σε σηματοδοτήσεις; Ποιος δημιουργεί ελλείψεις στο να δίνονται σε εταιρείες αβέρτα, ή να υπάρχει απ' την άλλη μεριά ένα κράτος παρωχημένο, καταστροφικό, εχθρικό για τον λαό και τους εργαζόμενους; Σ' αυτά δεν απαντάνε, διότι αυτοί τα διαχειρίστηκαν, αυτοί τα έφτιαξαν, αυτοί ψήφισαν τους νόμους και οι σύμμαχοί τους στην ΕΕ. Αυτή είναι η κατεύθυνση και η γραμμή δυστυχώς.
Αρα, πρέπει να αλλάξουμε άρδην ορισμένα πράγματα, ριζικά, πρέπει να αλλάξουν εκ βάθρων. Και στις Μεταφορές αλλά και σε όλη την οικονομία, στην κοινωνία. Το ΚΚΕ είναι εδώ, εξακολουθεί να είναι, να παλεύει, να συμπαραστέκεται και στον δικό σας αγώνα, στους αγώνες όλων των εργαζομένων, όλων των κλάδων».
RIZOSPASTIS |
Στην απεργιακή συγκέντρωση της Καβάλας παρευρέθηκε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, που έγινε θερμά δεκτός από τους συγκεντρωμένους.
Στα μπλοκ των δεκάδων σωματείων εργαζομένων και συνταξιούχων, μαζικών φορέων αυτοαπασχολούμενων, γυναικών, φοιτητών και μαθητών, ο λαός και η νεολαία της Καβάλας πλημμύρισαν την κεντρική πλατεία, όπου πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση. Ιδιαίτερα δυναμική ήταν η προσυγκέντρωση των φοιτητικών συλλόγων και των σχολείων της πόλης, που έφτασε στην πλατεία φωνάζοντας «Κέρδη βουτηγμένα στων φοιτητών το αίμα».
Ακολούθησε μεγάλη πορεία στους δρόμους της πόλης, που άγγιξε το ένα χιλιόμετρο σε μήκος, με το πανό των σωματείων να γράφει «Οχι άλλο αίμα για τα κέρδη των αφεντικών, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς».
Στη συγκέντρωση απευθύνθηκαν χαιρετισμοί από διάφορα σωματεία και συλλόγους, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιάννης Γιαγκίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καβάλας, μεταφέροντας την ξεκάθαρη δέσμευση των απεργών: «Δεν θα αφήσουμε αυτό το έγκλημα να ξεχαστεί, δεν θα παραγράψουμε καμία ευθύνη, γινόμαστε οι φωνές των νεκρών και διεκδικούμε τη δικαίωσή τους. Φωνάζουμε για τον Γιώργο, την Αναστασία, τον Αγγελο, την Αγάπη, φωνάζουμε για τον Ιορδάνη από τον τόπο μας. Για κάθε θύμα αυτού του προδιαγεγραμμένου εγκλήματος».
RIZOSPASTIS |
Από τη μαζική συγκέντρωση στην Καβάλα |
Δυναμική συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιήθηκε και από απεργούς εργαζόμενους, μαθητές και φοιτητές στην Αλεξανδρούπολη, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, μετά από κάλεσμα εργατικών σωματείων και φοιτητικών συλλόγων.
Με μεγάλη συμμετοχή απεργών και φοιτητών πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση και πορεία στην Κομοτηνή, όπου την κεντρική ομιλία έκανε ο Βαγγέλης Ευαγγελόπουλος, πρόεδρος της ΕΝΙΔΥΚ.
Αντίστοιχα μαζική ήταν η συμμετοχή εργαζομένων και φοιτητών στην απεργιακή συγκέντρωση των σωματείων και των μαζικών φορέων στην Ξάνθη, ενώ εκατοντάδες ήταν οι απεργοί και στη συγκέντρωση της Δράμας.
Με ιδιαίτερη συμμετοχή φοιτητών και μαθητών, που έδωσαν μαχητικό τόνο, πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση στην Κοζάνη.«Στα συντρίμμια των Τεμπών βλέπουμε ολόκληρη τη ζωή μας: Εργατικά "ατυχήματα", σεισμοί, πυρκαγιές, πλημμύρες, πανδημία» έγραφε χαρακτηριστικά το πανό των φοιτητικών συλλόγων της Κοζάνης, που κατά την ολοκλήρωση της πορείας, στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού για την Κυριακή στις 7.30 μ.μ. στο ίδιο σημείο, όπου θα γίνει συναυλία διαμαρτυρίας με τοπικούς καλλιτέχνες.
RIZOSPASTIS |
Αντίστοιχες συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν σε Γρεβενά, Πτολεμαΐδα και Καστοριά.
Κοζάνη |
Χιλιάδες απεργοί πλημμύρισαν και χτες το κέντρο του Ηρακλείου, σε μια απεργιακή συγκέντρωση συγκλονιστική σε συμμετοχή και παλμό, την οποία διοργάνωσαν πάνω από 90 συνδικάτα και μαζικοί φορείς του Ηρακλείου. Ιδιαίτερα μαζική και δυναμική ήταν η παρουσία των φοιτητικών συλλόγων και των μαθητών στο πλευρό των γονιών τους, βροντοφωνάζοντας το σύνθημα «Οργάνωση κι αγώνας να γίνει η οργή, καμιά μάνα μην κλάψει άλλο παιδί».
Με μία από τις μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες των τελευταίων ετών, με συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων κάθε ηλικίας, από πολλούς κλάδους και χώρους δουλειάς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, όπως επίσης γυναικών λαϊκών οικογενειών, ανέργων, μαθητών, συνταξιούχων και αυτοαπασχολούμενων, σφραγίστηκε η απεργία στα Χανιά.
Μαχητικότητα, συνθήματα και παλμός που έφτασε σε όλη την πόλη χαρακτήρισαν και τη μεγάλη συγκέντρωση στο Ρέθυμνο, την οποία διοργάνωσαν το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Σωματείο Σχολικών Καθαριστριών και άλλα σωματεία, ενώ παρουσία είχαν ο Σύλλογος Εργαζομένων του δήμου, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων κ.ο.κ. Μεγάλη και δυναμική ήταν για μία ακόμα φορά και η παρουσία όλων των φοιτητικών συλλόγων, αλλά και πολλών μαθητικών συμβουλίων Γυμνασίων και Λυκείων.
Στο Αγρίνιο, στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου και εργατικών συνδικάτων η συμμετοχή ήταν για μια ακόμα φορά πολύ μεγάλη. Δίπλα στο «έγκλημα αυτό καμία ανοχή - όλων των νεκρών να γίνουμε φωνή», απαιτήθηκε ταυτόχρονα «Υγεία για όλους και όχι εμπόρευμα», άμεσα να γίνουν προσλήψεις σε όλα τα νοσοκομεία και της Αιτωλοακαρνανίας, που «αγκομαχούν» από τις σοβαρές ελλείψεις.
Δυναμικές συγκεντρώσεις με πρωτοβουλίες συνδικάτων και μαθητών πραγματοποιήθηκαν επίσης σε Μεσολόγγι και Ναύπακτο.
Μαχητική ήταν και η απεργιακή συγκέντρωση συνδικάτων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, μαζί με λαϊκούς φορείς, που οργανώθηκε και στον Πύργο της Ηλείας στην κεντρική πλατεία. Για ακόμη μία φορά στους δρόμους της πόλης ακούστηκαν τα συνθήματα «δολοφόνοι - δολοφόνοι» και «εσείς μετράτε κέρδη και ζημιές και μεις μετράμε ανθρώπινες ζωές».
Συμμετείχαν εργαζόμενοι διαφόρων κλάδων, μαθητές αλλά και αγρότες με μπροστάρη την Ομοσπονδία τους.
Στην Αμαλιάδα, η συμμετοχή ξεπέρασε και αυτή της 8ης Μάρτη, σε μια πολύ μεγάλη για τα δεδομένα της πόλης απεργιακή συγκέντρωση και συλλαλητήριο, με τη συμμετοχή μαθητών, εργαζομένων, αγροτών αλλά και επαγγελματιών που έκλεισαν τα καταστήματά τους. Με πολύ μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε και η απεργιακή συγκέντρωση στο Αίγιο. Συμμετείχαν σειρά εργατικών συνδικάτων από ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, όπως και επαγγελματοβιοτεχνών, καθώς και ο Αγροτικός Σύλλογος «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», ενώ τον «τόνο» έδωσαν οι μαθητές με τα συμβούλιά τους.
Με τα πλοία να παραμένουν δεμένα στα λιμάνια και το απεργιακό στίγμα να δίνεται από το πρωί σε χώρους δουλειάς, κύλησε η απεργία και στα νησιά του νοτίου Ιονίου.
Στη Ζάκυνθο, από πολύ πρωί, περιφρουρήθηκαν ξενοδοχεία στην πόλη. Απαιτήθηκαν επίσης άμεσα μέτρα στήριξης των ξενοδοχοϋπαλλήλων ενόψει και της νέας τουριστικής περιόδου. Ακολούθησε μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Αγίου Μάρκου, με τη συμμετοχή δεκάδων σωματείων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών, αλλά και μαθητών, με την πλειοψηφία των σχολείων της πόλης να δίνουν δυναμικό «παρών».
Στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς στήθηκε απεργιακή περιφρούρηση στη ΔΕΗ, απαιτώντας μεταξύ άλλων και καμιά διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στα εργατικά - λαϊκά στρώματα, ενώ από τη συγκέντρωση αναδείχτηκε και η απαίτηση για μέτρα αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής θωράκισης.
Στην Κέρκυρα νέοι εργαζόμενοι ένωσαν τη φωνή τους στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα πως «φταίνε τα κέρδη, όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα».
Μαζικές με παλμό και αποφασιστικότητα ήταν και οι απεργιακές συγκεντρώσεις σε πόλεις της Πελοποννήσου.
Στην Κόρινθο, σταμάτησε η δουλειά σε μια σειρά εργοστάσια, με την καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία από το πρωί, ενώ συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε αρχικά έξω από το Γενικό Νοσοκομείο της πόλης, για τα πολύ μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος, και στη συνέχεια στα Περιβολάκια.
Μαζική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στο Αργος, με πρωτοβουλία εργατικών συνδικάτων, ενώ την ώρα της συγκέντρωσης και της πορείας τα εμπορικά καταστήματα στην πόλη έμειναν κλειστά, με αρκετούς μικρούς επαγγελματίες να συμμετέχουν.
Μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις που έχουν γίνει ποτέ τα τελευταία χρόνια, πραγματοποιήθηκε και στη Σπάρτη, με τη συμμετοχή εργατοϋπαλλήλων, βιοπαλαιστών αγροτών, αυτοαπασχολουμένων, μαθητών αλλά και φοιτητών.
Μαχητική συγκέντρωση, υπό συνεχή βροχή, πραγματοποιήθηκε και στην Καλαμάτα, με κάλεσμα εργατικών συνδικάτων της Μεσσηνίας και της πόλης. Στον νομό συγκεντρώσεις έγιναν επίσης - για πρώτη φορά - στην Πύλο με μαζική συμμετοχή, ενώ μαχητική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στην Κυπαρισσία.
Στην Τρίπολη, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις όλου του προηγούμενου διαστήματος και στη συγκεκριμένη πόλη, εργαζόμενοι διαφόρων κλάδων, μαθητές και φοιτητές συμμετείχαν σε μαχητική απεργιακή συγκέντρωση και πορεία.
«ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - Νέα Δημοκρατία, το έγκλημα αυτό έχει ιστορία», έγραφε το πανό των συγκεντρωμένων εργαζομένων στα ΜΜΕ, ενώ συγκέντρωση συμμετείχε και η Επιτροπή Αγώνα Φωτορεπόρτερ.
Στους συγκεντρωμένους μίλησαν ο Γιώργος Μηλιώνης, εκπρόσωπος των εργαζομένων του ΑΠΕ - ΜΠΕ στο μεικτό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ και ο Σωτήρης Δημητρόπουλος, ΓΓ της Ενωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, μεταφέροντας τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στα ΜΜΕ, τόσο για μέτρα προστασίας τους μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς όσο και για τους μισθούς και τα δικαιώματά τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειοψηφία της ΕΣΗΕΑ δεν διοργάνωσε καν απεργιακή συγκέντρωση.
Απαίτησαν τώρα σύγχρονες, ασφαλείς συγκοινωνίες, μέτρα προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς και συνολικά του λαού, της υγείας και της περιουσίας του, στη μεγαλειώδη για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες απεργία και απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας (ΕΚΠ), που καλούσαν και συμμετείχαν δεκάδες εργατικά συνδικάτα, σύλλογοι φοιτητών, αυτοαπασχολούμενων και πολλοί άλλοι λαϊκοί φορείς.
«Το σύστημά τους είμαι με αίμα ποτισμένο, ποτέ δεν θα ξεχάσουμε το έγκλημα στο τρένο», ακούστηκε δυνατά στην πολύ μεγάλη πορεία χιλιάδων εργαζομένων, νεολαίας και απλών λαϊκών ανθρώπων, πολλών ξανά με τα παιδιά τους στο χέρι σε ένα μάθημα ζωής, αγωνιστικής στάσης.
Στη συγκέντρωση μίλησε ο Δημήτρης Αγγελόπουλος, γενικός γραμματέας του ΕΚ Πάτρας, καλώντας σε ένταση της πάλης τόσο για σύγχρονες ασφαλείς και φθηνές συγκοινωνίες όσο και για αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας, κόντρα στην πολιτική «κόστους - οφέλους» και της εμπορευματοποίησης. Εδωσε, επιπλέον το σύνθημα να δυναμώσουν οι διεκδικήσεις των εργαζομένων και του λαού ενάντια στους πλειστηριασμούς, για μέτρα προστασίας της ζωής και της περιουσίας του, αλλά και για αξιοπρεπές εισόδημα, ενάντια στις απολύσεις, τις εργασιακές σχέσεις «λάστιχο», στα εργατικά «ατυχήματα» που θερίζουν.
Νωρίτερα, χαιρετισμούς απεύθυναν εκπρόσωποι σωματείων και φορέων της πόλης, ενώ σε κλίμα συγκίνησης απαγγέλθηκε το ποίημα «Ο λαός», του Γιάννη Ρίτσου, από τον Βασίλη Κόκκαλη, ηθοποιό - σκηνοθέτη και παραιτηθέντα σκηνοθέτη της Δραματικής Σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.
Στη συγκέντρωση συμμετείχαν με αντιπροσωπείες τους ο Εμπορικός Σύλλογος, η ΟΕΒΕΣΝΑ, αλλά και ο Δικηγορικός Σύλλογος που είχε πάρει απόφαση και για την απεργία. Παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν επιπλέον οι σύλλογοι Αρτοποιών, Ηλεκτρολόγων, Εργαζομένων ΓΕΕΘΑ-ΓΕΣ Αχαΐας και ο Σύλλογος Εστίασης.
Στην πλατεία Γεωργίου αλλά και στην πορεία συμμετείχε σύσσωμη επίσης η αγωνιστική δημοτική αρχή, με επικεφαλής τον δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη, που σε δήλωσή του επεσήμανε:
«Συνεχίζουμε τον αγώνα. Η συντεχνία του συστήματος, της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων δεν θα περάσει. Οσο και αν προσπαθούν, ο λαός θα βρει την αιτία και δεν θα επιτρέψει άλλα εγκλήματα μετά το έγκλημα των Τεμπών, για το οποίο απαιτεί να βγουν όλα στο φως, καμία συγκάλυψη.
Δεν θα επιτρέψει να εφαρμοστούν και πολλά ακόμα που μας ετοιμάζουν, όπως η ιδιωτικοποίηση του Παιδοογκολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Παίδων "Αγ. Σοφία", αλλά και η εμπορευματοποίηση του νερού. Συνεχίζουμε τον αγώνα».
Το «παρών» έδωσε επίσης αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τους Δημήτρη Τζαβάρα, μέλος της ΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας και Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ και βουλευτή Αχαΐας.