Πέμπτη 17 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό τετρασέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε:

  • Τη διακήρυξη του ΠΑΜΕ μπροστά στο 36ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ.
  • Συνέντευξη για τις επικείμενες εκλογές στο Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.
  • Ρεπορτάζ από κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σε τόπους δουλειάς.
  • Παρουσίαση της νέας έκδοσης της ΤΟ Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ για τον ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών.
Διακήρυξη του ΠΑΜΕ μπροστά στο 36ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ

Ξεκινάνε σήμερα στη Ρόδο και ολοκληρώνονται την Κυριακή οι εργασίες του συνεδρίου

Από συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα
Από συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα
Ξεκινάει σήμερα Πέμπτη στη Ρόδο και ολοκληρώνεται την Κυριακή το 36ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ. Με αφορμή το συνέδριο, το ΠΑΜΕ παραχώρησε την Τρίτη συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, για να παρουσιάσει τη διακήρυξή του και να καταγγείλει τη «βιομηχανία» παραγωγής αντιπροσώπων που έστησαν οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, προκειμένου να αλλοιώσουν τους πραγματικούς συσχετισμούς στο συνέδριο. Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει το ΠΑΜΕ και στη Ρόδο, σήμερα, στις 10 π.μ., σε χώρο του συνεδρίου. Επίσης, σήμερα, με θέμα την 48ωρη απεργία για το Ασφαλιστικό, τα στελέχη του ΠΑΜΕ θα περιοδεύσουν σε χώρους δουλειάς (εργοτάξιο νέου εργοστασίου ΔΕΗ, κεντρικό κατάστημα Εθνικής τράπεζας, κεντρικό κατάστημα τράπεζας «Πειραιώς», Αεροδρόμιο, Ξενοδοχείο ALDEMAR, εργοστάσιο ΔΕΗ), ενώ θα γίνει και σύσκεψη με τον Σύλλογο και σπουδαστές της Ανώτερης Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου. Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα ολόκληρη τη διακήρυξη του ΠΑΜΕ μπροστά στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, όπως παρουσιάστηκε στην προχτεσινή συνέντευξη Τύπου από τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας.

***

`Η με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες

Αλλαξε τους συσχετισμούς!

Υπάρχει λύση, υπάρχει ελπίδα! Είναι η πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ!


Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Αντιπρόσωποι στο 36ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ,

Εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι και νέες,

Αυτές τις μέρες διεξάγεται στη Ρόδο το Συνέδριο της ΓΣΕΕ. Η εργατική τάξη της χώρας μας δεν έχει τίποτα να περιμένει, τίποτα να ελπίζει από ένα τέτοιο συνέδριο.

Ακόμα και το μέρος διεξαγωγής του συνεδρίου, σε μια περίοδο ολομέτωπης επίθεσης στα κοινωνικοασφαλιστικά και άλλα δικαιώματα των εργαζομένων, σε μια περίοδο μεγάλων αγώνων και προετοιμασίας νέας 48ωρης γενικής απεργίας, δείχνει ότι η πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ είναι μακριά από τις ανησυχίες και τις ανάγκες των εργαζομένων.

Η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη. Οι εξελίξεις μάς βάζουν όλους και όλες μπροστά σε μεγάλες ευθύνες.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιλέχθηκε για τη βρώμικη δουλειά, για να περάσει μέτρα πρωτοφανούς σκληρότητας που δεν μπορούσαν ή δεν πρόλαβαν οι προηγούμενοι. Με τα ίδια ακριβώς εκβιαστικά διλήμματα, τα ίδια επιχειρήματα των προηγούμενων κυβερνήσεων, ετοιμάζεται να φέρει το νόμο - λαιμητόμο για την Κοινωνική Ασφάλιση, παρά τον γενικό ξεσηκωμό.

Ακολουθούν τα Εργασιακά, οι ομαδικές απολύσεις, νέες μειώσεις σε μισθούς, απαγόρευση απεργιών και περιορισμό συνδικαλιστικής δράσης, ιδιωτικοποιήσεις, πλειστηριασμοί και ο κατάλογος των θυσιών για την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου δεν έχει τέλος.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, τα σωματεία, οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, οι Επιτροπές Αγώνα, οι συνδικαλιστές που συμπορευόμαστε με το ΠΑΜΕ, απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους, σε κάθε συνδικαλιστή που ανησυχεί και προβληματίζεται.

Είναι καιρός, αντλώντας δύναμη από τους αγώνες που οργανώσαμε τους τελευταίους μήνες, να υψώσουμε εργατικό - λαϊκό τείχος σε αυτά που έρχονται.

Το σχέδιο νόμου δεν διορθώνεται, δεν βελτιώνεται, μόνο ανατρέπεται. Να μείνει στα χαρτιά. Να πληρώσει κράτος και εργοδοσία που κατέκλεψαν τα Ταμεία, με αίτημα Κοινωνική Ασφάλιση για όλους δημόσια και υποχρεωτική.

Ηρθε η ώρα να πούμε φτάνει πια, να αποφασίσουμε:

Τέλος οι θυσίες για τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων των τελευταίων χρόνων. Κάλυψη των απωλειών μας τώρα.

Απαιτούμε όσα μας στέρησαν, όσα μας έκλεψαν, όσα με βίαιο τρόπο μας κατάργησαν.

Τα δικαιώματά μας, η δουλειά μας, ο ιδρώτας μας δεν είναι περασμένα ξεχασμένα!

Πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι δουλεύουν και μένουν απλήρωτοι για πάνω από 3 μήνες. Οι άνεργοι μόνιμα πάνω από 1 εκατομμύριο, λιγότεροι από 1 στους 10 με επίδομα ανεργίας. Τα προγράμματα ανεργίας μοιράζουν τη φτώχεια και τις πεντάμηνες θέσεις εργασίας, ανακυκλώνοντας την ανεργία, χωρίς ούτε καν να την μειώνουν.

Περισσότερες από τις μισές προσλήψεις είναι άθλιες ελαστικές μορφές απασχόλησης με μισθούς - ψίχουλα. Το 30% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα υποαπασχολείται, ενώ το 20% εργάζεται λιγότερο από 20 ώρες τη βδομάδα.

Ολα αυτά τα χρόνια οι απώλειές μας είναι τεράστιες. Οι μισθοί μειώθηκαν 40% και περισσότερο, με την πλειοψηφία σήμερα να αμείβεται λιγότερο από τον κατώτερο μισθό του 2012!

Τα μέτρα υπηρετούν τα συμφέροντα των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών και των άλλων τμημάτων της πλουτοκρατίας, είναι εργαλείο για την αύξηση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, την κατάργηση βασικών εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων και έχουν οδηγήσει στην πτώχευση του λαού. Δεν είναι προσωρινά.

Είναι στρατηγική πολιτική επιλογή. Αυτή είναι η στρατηγική της κυβέρνησης, της ΕΕ, των κομμάτων και των δυνάμεών τους στο κίνημα που την στηρίζουν.

Αυτή τη στρατηγική κατεύθυνση στηρίζει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Εχει επικυρώσει το αντεργατικό οικοδόμημα του 1ου και 2ου και 3ου μνημονίου.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η υπογραφή ΕΓΣΣΕ που στην πράξη επικύρωσε το πετσόκομμα του κατώτερου μισθού με νόμο (ΠΥΣ 2012), που μείωσε τον κατώτερο από τα 751 στα 586 ευρώ και 511 για τους νέους και τις νέες. Επικύρωσε με την υπογραφή της το μεγάλο μαχαίρι κατά 21% στο επίδομα ανεργίας και τις άλλες παροχές, με το επιχείρημα ότι ήθελε να σώσει το επίδομα γάμου!

Η γραμμή της ΓΣΕΕ είναι ότι για όλες τις μεγάλες απώλειες «ο γέγονε γέγονε», γιατί η κάλυψη των απωλειών απαιτεί σύγκρουση με τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις, όμως για το ΠΑΜΕ και όλους τους εργαζόμενους τα δικαιώματα που κατακτήθηκαν με θυσίες και αίμα δεν πρέπει να είναι περασμένα ξεχασμένα.

Απαιτούμε την κάλυψη των απωλειών, απαιτούμε να δουλεύουμε και να έχουμε δικαιώματα με βάση την εποχή μας και τις ανάγκες μας. Αυτή είναι η βασική γραμμή πάλης των δυνάμεων που συσπειρωνόμαστε στο ΠΑΜΕ. Δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε την επιστροφή στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Οι δυνάμεις που απαρτίζουν την πλειοψηφία στη Συνομοσπονδία, έχουν σαφή θέση υπέρ της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας, της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Είναι υπέρμαχοι της λογικής να γίνουν θυσίες για να ενισχυθεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, αλλά να είναι με «δίκαιο» τρόπο κατανεμημένες και μετά από «διάλογο» με τους εταίρους! Εβαλαν πλάτη στην εργοδοσία σε πολλούς κλάδους και εργοστάσια για τη μείωση μισθών και μεροκάματων.

Αυτή η λογική δοκιμάστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Κυριάρχησε στο συνδικαλιστικό κίνημα και είναι η αιτία που σήμερα μετράμε τόσο βαριές θυσίες και απώλειες. Κριτήριό τους είναι τα κέρδη των επιχειρήσεων. Είναι υπέρμαχοι της στρατηγικής της ΕΕ.

Με αυτή τη γραμμή καθόρισαν τη στάση τους σε όλη τη διάρκεια της κρίσης και στην ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν θέλουν τους εργαζόμενους συνδικαλισμένους, οργανωμένους, ενημερωμένους, με ενεργή συμμετοχή στην πάλη. Υπονομεύουν την οργάνωση της πάλης, την οργάνωση των εργαζομένων, απομακρύνουν τους νέους από τα σωματεία. Ολα τα χρόνια της κρίσης, ήταν ο πιο καλός σύμμαχος της ΕΕ, των κυβερνήσεων, του ΣΕΒ.

Οι σημερινοί αρνητικοί συσχετισμοί αποτέλεσαν ισχυρό σύμμαχο του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων που ανεβοκατέβηκαν τα τελευταία χρόνια, ώστε να προχωρούν χωρίς ισχυρή αντίσταση από τους χώρους δουλειάς και παραγωγής τούς σχεδιασμούς τους. Χωρίς τον προδοτικό τους ρόλο, δεν θα περνούσε με την ίδια ευκολία η επίθεση της μεγαλοεργοδοσίας, των κυβερνήσεων και της ΕΕ.

Αποδείχτηκε ισχυρό εμπόδιο στην οργάνωση και τον αγώνα των εργαζομένων. Το δηλητήριο της ταξικής συνεργασίας, του κοινωνικού εταιρισμού, ο πλήρης αφοπλισμός των εργαζομένων μπροστά στο τσουνάμι των αντιλαϊκών μέτρων, αποτέλεσε μέγιστη προσφορά στους επιχειρηματικούς ομίλους και στο κράτος τους.

Δεν έχει περάσει αρκετός καιρός από το καλοκαίρι, που οι εξελίξεις ξεγύμνωσαν κάθε παράταξη, φανέρωσαν πιο καθαρά τη σήψη και τη δυσοσμία του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, των νέων και παλιών βραχιόνων της κάθε κυβέρνησης που υπηρετεί τα σχέδια του κεφαλαίου.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ) στο δημοψήφισμα του καλοκαιριού συντάχθηκε πίσω από το «ναι», καλώντας τους εργαζόμενους να αυτοπυροβοληθούν και να δεχτούν οποιοδήποτε μνημόνιο χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Ο κυβερνητικός βραχίονας στο συνδικαλιστικό κίνημα, το ΜΕΤΑ, αλλά και συνδικαλιστικά σχήματα όπως το ΕΜΕΙΣ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συνέβαλαν καθοριστικά στην εξαπάτηση των εργαζομένων. Εχουν τεράστιες ευθύνες που δεν παραγράφονται, γιατί στήριξαν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καλλιεργώντας αυταπάτες και συγχύσεις.

Καλούσαν τους εργαζόμενους να στηρίξουν τις δήθεν κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, την ίδια στιγμή που υπέγραφε επέκταση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων με ΕΕ και ΔΝΤ, που διατηρούσε όλους τους αντεργατικούς νόμους.

Καλλιέργησαν συνειδητά ψεύτικες ελπίδες ότι χωρίς ρήξη με την ΕΕ, τα μονοπώλια και την εξουσία τους, μπορεί να υπάρξουν φιλολαϊκές λύσεις. Στο δημοψήφισμα έπαιξαν το παιχνίδι της κυβέρνησης. Κάλεσαν τους εργαζόμενους να συνταχθούν με την κυβέρνηση και την πρότασή της, αποκρύπτοντας το περιεχόμενό της, που έμοιαζε σαν δυο σταγόνες νερό με την πρόταση των δανειστών, που καλούσαν να απορριφθεί. Εσπειραν συνειδητά συγχύσεις και αυταπάτες. Μόνο μέσα σε ένα 24ωρο αποκαλύφθηκε το περιεχόμενο της εξαπάτησης, οδηγώντας σε απογοήτευση πλατιές λαϊκές - εργατικές μάζες.

Είναι οι ίδιες δυνάμεις που από τη θέση της διοίκησης σε αρκετές συνδικαλιστικές οργανώσεις συμβάλλουν με τη στάση τους στη συκοφάντηση του συνδικαλιστικού κινήματος, απομακρύνοντας τους εργαζόμενους.

Δίνουν επιχειρήματα στην κυβέρνηση και στο κεφάλαιο για να χτυπήσει το συνδικαλιστικό κίνημα με νέους νόμους και παρεμβάσεις που ετοιμάζουν και έχουν δεσμευτεί, για τον περιορισμό και την απαγόρευση του απεργιακού δικαιώματος, τον περιορισμό δράσης των συνδικάτων.

Αναδεικνύεται επιτακτικό το καθήκον να απαλλαγούμε από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό έλεγχο των συνδικάτων.

Το Συνέδριο της ΓΣΕΕ που διεξάγεται αυτές τις μέρες, είναι ένα παρασκήνιο με εκβιασμούς, μαγειρέματα, απειλές. Μία μάχη συσχετισμών φτιαγμένων με επιμέλεια από την εργοδοσία και το κράτος, που αλληλοτρώγονται για τις καρέκλες μακριά από τους εργαζόμενους και τις ανησυχίες τους, μηχανισμοί ενταγμένοι στα διάφορα σχέδια για την αναμόρφωση του αντιλαϊκού πολιτικού συστήματος.

Συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα - «σφραγίδες», χωρίς καμία δράση και εμφάνιση, άγνωστα στους εργαζόμενους του κλάδου, εμφανίζονται με δεκάδες αντιπροσώπους, δηλαδή με πολλές χιλιάδες ψηφίσαντα μέλη! Εργατικά Κέντρα αδρανή, σε μικρές πόλεις χτυπημένες από την κρίση και την ανεργία, εμφανίζουν αύξηση μελών 200%!

Αυτά και πολλά άλλα οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι θα γίνει ένα ακόμα συνέδριο με άδειες καρέκλες, παραπέρα εκφυλισμού μιας αδίστακτης εργατικής αριστοκρατίας, που ελέω μηχανισμών της κυβέρνησης και της εργοδοσίας παριστάνει την ηγεσία της εργατικής τάξης.

Για όλα τα παραπάνω, με αφορμή το Συνέδριο της ΓΣΕΕ, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ απευθύνεται ξανά στους εργαζόμενους, τους ανέργους, τη νεολαία, τις γυναίκες, σε κάθε τόπο δουλειάς.

Απευθύνουμε κάλεσμα οργάνωσης, ανατροπής, συμπόρευσης στον αγώνα, με βάση τα δικά μας ταξικά συμφέροντα. Αυτός είναι ο δρόμος.

Απευθυνόμαστε σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή που κατανοεί ότι χρειάζεται να αλλάξουμε τη σημερινή αρνητική κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Απευθύνουμε κάλεσμα για να φτιάξουμε κίνημα πραγματικό στήριγμα των εργαζομένων, δύναμη υπεράσπισης των συμφερόντων μας και προοπτικής, για να βγούμε στο ξέφωτο χωρίς μνημόνια και αφεντικά, κίνημα απαλλαγμένο και χειραφετημένο από την εργοδοσία, το κράτος, τις κυβερνήσεις τους.

Να προχωρήσουμε μπροστά και να χτίσουμε μαζικό, δημοκρατικό συνδικαλιστικό κίνημα, με ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων, ικανό να αντιμετωπίζει μαχητικά τους καπιταλιστές εργοδότες, τα κόμματά τους, τις ιμπεριαλιστικές τους συμμαχίες, με την οργάνωση της λαϊκής πάλης, την προώθηση της λαϊκής συμμαχίας ανάμεσα στην εργατική τάξη, τους υπαλλήλους, τους ανέργους, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, τους φτωχούς αγρότες, τους νέους, τις γυναίκες.

Σήμερα απαιτείται συνολική αλλαγή πορείας! Για να δυναμώσουν οι αγώνες στους χώρους δουλειάς, στα εργοστάσια, είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι να απαλλαγούν από τον κυβερνητικό και εργοδοτικό έλεγχο των οργανώσεών τους, από όσους κάνουν απεργίες χωρίς απεργούς, όσους χρόνια τώρα κάνουν την πλάτη του εργατικού κινήματος σκαλοπάτι για να ανεβοκατεβαίνουν αντιλαϊκές κυβερνήσεις.

Σήμερα χρειάζονται αγώνες ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο, αυτούς που σήμερα πλουτίζουν από τη δυστυχία της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού, τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους κάθε κλάδου! Αγώνες με σχέδιο, με καλή προετοιμασία και συμμετοχή των εργαζομένων, με συμμαχία και κλιμάκωση. Αγώνες που ο πραγματικός πρωταγωνιστής θα είναι οι εργαζόμενοι. Αγώνες με Γενικές Συνελεύσεις, μαζικές συλλογικές διαδικασίες.

Αγώνες με τους οποίους οι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν την τεράστια δύναμη που διαθέτουν.

Νιώσαμε αυτή τη μεγάλη δύναμη στις πρόσφατες κινητοποιήσεις, με ξεχωριστής σημασίας τη γενική απεργία στις 4 Φλεβάρη, το συλλαλητήριο εργατών - αγροτών - λαϊκών στρωμάτων στο Σύνταγμα. Ζήσαμε τις δεκάδες κλαδικές κινητοποιήσεις, τις καταλήψεις, τις απεργίες που προηγήθηκαν. Τα μεγάλα συλλαλητήρια. Ζούμε την προετοιμασία της νέας 48ωρης απεργίας. Η συμβολή σε όλα αυτά των οργανώσεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ είναι καθοριστική. Το ομολογούν εχθροί και φίλοι. Αυτό το κίνημα, αυτό τον προσανατολισμό σάς καλούμε να δυναμώσουμε, αυτό το δρόμο να βαδίσουμε.

Ξέρουμε ότι αρκετοί έχετε επιφυλάξεις, επιμέρους διαφωνίες. Σε αυτό που συμφωνούμε, είναι ότι το ΠΑΜΕ δεν έχει καμία σχέση με αυτές τις ηγεσίες. Είναι απέναντί τους, μαζί με την εργατική τάξη, στήριγμα, οργανωτής, φάρος αντίστασης και αγώνα.

Ολο αυτό το διάστημα, ανεξάρτητα από παραλείψεις και αδυναμίες, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, με τη σωστή έγκαιρη ενημέρωση των εργαζομένων, με πρωτοβουλίες οργάνωσης της δράσης και της αντίστασής τους, με μαζικά συλλαλητήρια, με αγώνες στους χώρους δουλειάς. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ αποτέλεσαν ασπίδα προστασίας του συνδικαλιστικού κινήματος.

Αναλάβαμε με ευθύνη και τόλμη μεγάλες πρωτοβουλίες συμπόρευσης, κοινού βηματισμού στον αγώνα. Με διεκδικητικό πλαίσιο βασισμένο στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, πλαίσιο πάλης και συσπείρωσης. Καλέσαμε ανοιχτά, πλατιά όλα τα σωματεία να το ενισχύσουν, να συζητήσουν πάνω σε αυτό.

Πάνω από 1.000 σωματεία και φορείς του λαϊκού κινήματος βρεθήκαμε μαζί σε μεγάλα συλλαλητήρια που έγραψαν τη δική τους σελίδα στην ιστορία του κινήματός μας, το 2014, το 2015. Με τους περισσότερους δεν συμφωνούσαμε σε όλα, με αρκετούς συναντηθήκαμε στον αγώνα για πρώτη φορά. Εκατοντάδες σωματεία και συνδικαλιστές συμπορευτήκαμε κόντρα στην αδράνεια, την υπονόμευση του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, την επίθεση των κυβερνήσεων.

Είναι μια μεγάλη παρακαταθήκη, που φανερώνει ότι μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η ίδια η ζωή, η πλούσια πείρα, κυρίως των τελευταίων ετών, αποδεικνύει περίτρανα ότι στο πλαίσιο της ΕΕ, της εξουσίας των μονοπωλίων, δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή λύση. Αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο ο ρόλος της ΕΕ ως λυκοσυμμαχία και δυνάστης της εργατικής τάξης, των λαών. Καταρρίπτονται οι μύθοι ότι αυτή είναι δήθεν «ένωση της αλληλεγγύης και απάνεμο λιμάνι για τους λαούς», όπως ισχυρίζονταν η πλουτοκρατία και τα στηρίγματά της.

Οι 2.500 πνιγμένοι στη Μεσόγειο από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα, οι χιλιάδες ξεριζωμένοι πρόσφυγες, οι χιλιάδες εγκλωβισμένοι στη χώρα μας από τις συνθήκες της ΕΕ, την Σένγκεν και το Δουβλίνο αποκάλυψαν για ακόμα μια φορά την υποκρισία των δυνάμεων που υπερασπίζουν την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες, γιατί εμπλέκει το λαό μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και παιχνίδια, στο μακελειό στην περιοχή. Εβαλε με την υπογραφή της το ΝΑΤΟ και τη Frontex χωροφύλακες στο Αιγαίο, «το λύκο να φυλάει τα πρόβατα». Συμφώνησε στον εγκλωβισμό των προσφύγων.

Η καπιταλιστική κρίση στην Eυρωζώνη θα βαθύνει ακόμη περισσότερο. Η ΕΕ θα γίνεται όλο και πιο αντιδραστική και οι εργαζόμενοι θα ζήσουν συνθήκες μεγάλης φτώχειας κι εξαθλίωσης αν δεν ξεσηκωθούν.

Είναι η στιγμή ο εργαζόμενος λαός να βγει επιθετικά στο προσκήνιο. Το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα συμπόρευσης για την ανασύνταξη και συγκρότηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Για κίνημα με εργαζόμενους οργανωμένους σε όλους τους χώρους δουλειάς, στους κλάδους, επιθετικό, αταλάντευτο, ικανό και αποτελεσματικό, που θα βάζει μπροστά ολοκληρωμένους στόχους για τη ζωή της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Δε θα περιορίζει τη δράση του μόνο στην απόκρουση των άμεσων επιπτώσεων της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά θα φτάνει παραπέρα, αναδεικνύοντας τις αιτίες και τους υπεύθυνους της πτώχευσης του λαού, βάζοντας στο κέντρο του στόχου τη μεγαλοεργοδοσία και το κράτος, τις ιμπεριαλιστικές τους συμμαχίες όπως είναι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, παραγωγικές, επιστημονικές και τεχνολογικές, για να υπάρχει φιλολαϊκή ανάπτυξη, για να υπάρχει αξιοπρεπής ζωή, δουλειά με δικαιώματα. Εμείς είμαστε αυτοί που παράγουμε όλο τον πλούτο! Τον ιδρώτα μας, τον κόπο μας τον καρπώνονται μια χούφτα μονοπωλιακοί όμιλοι.

Μπορούμε να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει, ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας. Το σύνθημα που γεννήθηκε στους μεγάλους αγώνες, μας δείχνει το δρόμο: «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».

Μάρτης 2016

Κινητοποίηση ενάντια στα σχέδια για το Ασφαλιστικό

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή διαμαρτυρία
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή διαμαρτυρία
Την αντίθεσή τους στα αντιασφαλιστικά σχέδια κεφαλαίου - κυβέρνησης - κουαρτέτου διαδήλωσαν χτες έξω από το υπουργείο Εργασίας σωματεία ηλεκτροτεχνιτών εργατών κι ελευθεροεπαγγελματιών, διαμηνύοντας ότι θα παλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις για να μπουν εμπόδια στο νόμο λαιμητόμο που ετοιμάζονται να καταθέσουν στη Βουλή.

Η χτεσινή κινητοποίηση έγινε μετά από σύσκεψη και απόφαση για συντονισμό εφτά σωματείων: Των Ενώσεων Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής, Πειραιά, Λαυρίου, του Επιχειρησιακού Σωματείου «Κονέ», του Συνδέσμου Εργολάβων Ηλεκτρικών Εργων Αττικής, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εγκαταστατών - Συντηρητών Καυστήρων και του Συνδέσμου Εργοληπτών - Καταστηματαρχών - Ηλεκτρολόγων Αθήνας.

Στους θρασύτατους ισχυρισμούς του υπουργού Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλου, ότι το αντιασφαλιστικό σχέδιο είναι ...καλό σε σχέση με άλλα και πως οι κινητοποιήσεις βοηθούν την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση, οι εκπρόσωποι των σωματείων ξεκαθάρισαν πως βρίσκονται απέναντι στην κυβέρνηση και στην πολιτική της και ότι θα κλιμακώσουν την πάλη τους με 48ωρη απεργία, αν τελικά φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Απόλυση σε θηγατρική της «Πειραιώς»

Την απόλυση ενός νέου εργαζόμενου από την εργοδοσία της PDS (θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς) καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής, και απαιτεί την άμεση ανάκλησή της. Ο εργαζόμενος δούλευε στο κτίριο της Καλλιθέας και είχε τελειώσει μόλις πριν από μια βδομάδα τη θεωρητική εκπαίδευση. Η απόλυσή του «έγινε με πρόσχημα τη χαμηλή του απόδοση, τη στιγμή που σε τεστ στην εκπαίδευση είχε πάρει 90% (...) Η απάντηση που πρέπει να δώσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στην εταιρεία, με το δυνάμωμα του κλαδικού σωματείου και της σωματειακής επιτροπής, είναι ότι οι απολύσεις δεν γίνονται δεκτές!».

Καθεστώς η απληρωσιά στην «Παιδική Στέγη»

Οι εργαζόμενες έξω από το υπουργείο Εργασίας
Οι εργαζόμενες έξω από το υπουργείο Εργασίας
Σε στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς του ιδρύματος «Παιδική Στέγη», οι οποίοι είναι απλήρωτοι εδώ και οχτώ μήνες. Η Διοίκηση του Ιδρύματος έχει κάνει πάγια τακτική της την καθυστέρηση της καταβολής της μισθοδοσίας, έχει μειώσει αυθαίρετα τους μισθούς, ενώ στο αίτημα των εργαζομένων να πληρωθούν απαντά με απειλές για διακοπή λειτουργίας των σταθμών.

Στη συνάντηση με την αναπληρώτρια υπουργό, Θεανώ Φωτίου, το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς απαίτησε να δοθεί λύση που να εξασφαλίζει τόσο το δικαίωμα των εργαζομένων σε σταθερή δουλειά, όσο και των παιδιών σε δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή. Υπενθύμισε πως η «ψαλίδα» της απληρωσιάς άνοιξε από τους τρεις στους πέντε και σήμερα στους οχτώ μήνες, ενώ όλα δείχνουν πως η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί.

Η αναπληρώτρια υπουργός δήλωσε πως δεν μπορεί να δοθεί τέτοια λύση, και ανέφερε ως μόνη πιθανή εναλλακτική το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν οι σταθμοί ως Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ). Οσο για την καταβολή του ΕΣΠΑ στο Ιδρυμα, επισήμανε πως είναι πιθανό να γίνει σε μια βδομάδα. Ωστόσο, το Σωματείο τονίζει πως, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν, από τα ποσά που εκταμιεύονται από το ΕΣΠΑ ένα πολύ μικρό μέρος χρησιμοποιείται για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα, γι' αυτό καλεί τους εργαζόμενους να μην εφησυχάζουν.

«Αβρεχτη» πάει να κλείσει την ΙΜΑΣ η εργοδοσία

Συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας με τον υπουργό, Γ. Κατρούγκαλο και τον γενικό γραμματέα, Ανδ. Νεφελούδη, είχαν χτες εργαζόμενοι από το εργοστάσιο ελαστικών ταινιοδρόμων ΙΜΑΣ στο Βόλο, που η ιδιοκτήτρια εταιρεία «ΙΜΑΣ Continental» ανακοίνωσε το κλείσιμό του, ρίχνοντας στην ανεργία 138 οικογένειες. Παράλληλα, η διεύθυνση του εργοστασίου ανακοίνωσε πρόγραμμα «οικειοθελών αποχωρήσεων» για τους 138 εργαζόμενους. Για την απόφασή της, η εταιρεία επικαλείται την παγκόσμια ύφεση στην εξορυκτική βιομηχανία, με τη μειωμένη ζήτηση και τη συμπίεση των τιμών των βασικών προϊόντων, που οδηγεί κλαδικές εταιρείες σε αναβολή των επενδυτικών τους σχεδίων.

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, καθώς και εκπρόσωποι της Περιφέρειας Θεσσαλίας που συμμετείχαν στη χτεσινή σύσκεψη, συμπαρατάχθηκαν με τη θέση του υπουργείου για «διάλογο» με το διευθυντή και τους μετόχους στη Γερμανία, για να τους ...αλλάξουν γνώμη. Επίσης, το υπουργείο επικαλέστηκε νομικά κενά στη διαδικασία κλεισίματος του εργοστασίου. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ στην Ομοσπονδία Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Νίκος Ξουράφης, κάλεσε το υπουργείο να ζητήσει άμεσα αναστολή της απόφασης για κλείσιμο του εργοστασίου και τους εργαζόμενους να μην ρίξουν άλλο νερό στο κρασί τους, να προχωρήσουν άμεσα σε κινητοποιήσεις, μαζί με άλλους εργαζόμενους και κατοίκους του Βόλου. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, Κώστας Στεργίου.

Πιέζει να απαλλαγεί απο το προσωπικό η «Softex»

Η πολυεθνική προγραμματίζει επισκευές στο εργοστάσιο και διαψεύδει κάθε ενδεχόμενο να το επαναλειτουργήσει η ίδια

Οι εργαζόμενοι της «Softex» κατευθύνονταιμε πορεία στο υπουργείο Εργασίας
Οι εργαζόμενοι της «Softex» κατευθύνονταιμε πορεία στο υπουργείο Εργασίας
Θολά παραμένουν τα σχέδια της εργοδοσίας για το μέλλον του εργοστασίου της «Softex» στο Βοτανικό, ενώ πέρα για πέρα ξεκάθαρη είναι η πρόθεση της πολυεθνικής «Bolton» να στείλει στην ανεργία τους 131 εργαζόμενους σε αυτό. Στην τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο, η πολυεθνική επανέλαβε πως το εργοστάσιο δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσει κάτω από την ιδιοκτησία της.

Είχε προηγηθεί χτες το πρωί ανακοίνωση της εταιρείας, με την οποία παρέτεινε το πρόγραμμα των «συμφωνημένων απολύσεων», που έληγε την Παρασκευή, έως τις 28 Μάρτη. Παράλληλα η εργοδοσία κλιμακώνει τον εκβιασμό προς τους εργαζόμενους, διαμηνύοντας πως «όσοι επιλέξετε να μην συμμετάσχετε στο Πρόγραμμα (...), θα απολυθείτε λαμβάνοντας μόνον την ελάχιστη αποζημίωση που προβλέπει ο ισχύων σήμερα εργατικός νόμος».

Ωστόσο, όπως προέκυψε και από τη χτεσινή συνάντηση, η πολυεθνική προγραμματίζει εργασίες για την επισκευή της στέγης του τμήματος που καταστράφηκε από την πυρκαγιά τον περασμένο Ιούνη, προδίδοντας ότι έχει άλλα σχέδια για το εργοστάσιο. Από τη μεριά του, το υπουργείο επιφυλάχθηκε να επανέλθει με τις προτάσεις του το επόμενο διάστημα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτές θα κινηθούν στην κατεύθυνση της «αυτοδιαχείρισης», στο πλαίσιο της «κοινωνικής οικονομίας».

Οι εργαζόμενοι έδωσαν και χτες το «παρών» έξω από το υπουργείο Εργασίας, με συγκέντρωση που προηγήθηκε στην Ομόνοια. Στο πλευρό τους βρέθηκαν η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθήνας και το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

Συλλαλητήριο για τα «ατυχήματα» στη ΔΕΗ

Συλλαλητήριο για τα εργατικά «ατυχήματα» οργανώνει το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας, αύριο Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαϊδας, με αφορμή το πρόσφατο θανατηφόρο ατύχημα στο Ορυχείο Αμυνταίου, όπου από ηλεκτροπληξία έχασε τη ζωή του ένας 42χρονος πατέρας τριών παιδιών. Το ΣΕΕΕΝ καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν μαζική απάντηση στην πολιτική που θυσιάζει τις ζωές των εργατών για τα κέρδη των εργοδοτών. Απαιτεί: Αμεσα πρόσληψη όλου του απαραίτητου τακτικού προσωπικού σε Ορυχεία και ΑΗΣ ώστε να μειωθεί η εντατικοποίηση της εργασίας. Κατάργηση του δουλεμπορίου και των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

ΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Νέα έκδοση αφιερωμένη στον ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών

Παρακολουθεί την πορεία του αγώνα τους μετά τη λήξη της πολύμηνης απεργίας

Το εξώφυλλο της μπροσούρας
Το εξώφυλλο της μπροσούρας
Την πορεία του αγώνα των χαλυβουργών από τη λήξη της πολύμηνης απεργίας τους μέχρι το κλείσιμο του εργοστασίου παρακολουθεί η νέα έκδοση της Τομεακής Οργάνωσης Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Η μπροσούρα με τίτλο «Οι ηρωικοί χαλυβουργοί στάθηκαν όρθιοι μέχρι το τέλος. Από τη λήξη της απεργίας, τα δικαστήρια έως το κλείσιμο του εργοστασίου» αποτελεί συνέχεια προηγούμενης έκδοσης της Τομεακής Οργάνωσης, στην οποία καταγράφηκε το χρονικό της απεργιακής μάχης, που ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2011 και ολοκληρώθηκε τον Ιούλη του 2012.

Με αφορμή την κυκλοφορία της μπροσούρας, η ΤΟ Βιομηχανίας οργανώνει εκδήλωση στις 2 Απρίλη, στις 6 μ.μ., στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου. Η νέα έκδοση συνοψίζει τα γεγονότα που ακολούθησαν μετά τη λήξη της απεργίας. Παρουσιάζει την επίθεση της εργοδοσίας που συνεχίστηκε και κλιμακώθηκε, τη «βιομηχανία» μηνύσεων και δικαστικών διώξεων που οδήγησαν στην καταδικαστική απόφαση για 24 χαλυβουργούς.

Στις σελίδες της περιλαμβάνονται ανακοινώσεις του Σωματείου, της παράταξης «Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία», αλλά και της εταιρείας. Παρουσιάζεται η στάση των πολιτικών δυνάμεων και του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, αλλά και η συμβολή του ΚΚΕ, που στάθηκε αταλάντευτα στο πλευρό των χαλυβουργών.

«Οι εξελίξεις μετά τη λήξη της απεργίας όχι μόνο δεν ανέτρεψαν τα αρχικά συμπεράσματα που έβγαλε το Κόμμα μας από τον αγώνα των χαλυβουργών, αλλά τα επιβεβαίωσαν στο ακέραιο, τα εμπλούτισαν, προσθέτοντας και νέα πείρα που πρέπει να μελετηθεί», σημειώνεται στον πρόλογο της έκδοσης.

Θυμίζουμε ότι στις 28 Ιούλη 2012, οι εργαζόμενοι στη «Χαλυβουργία Ελλάδος», σε Γενική τους Συνέλευση, την 20ή από την έναρξη της απεργίας, αποφάσισαν την αναστολή της απεργιακής κινητοποίησης και τη συνέχιση του αγώνα τους με άλλες μορφές. Το σκηνικό της αστυνομοκρατίας, τη μέρα που οι χαλυβουργοί έμπαιναν συντεταγμένα στο εργοστάσιο, ήταν το προοίμιο ενός νέου γύρου επίθεσης από την πλευρά της εργοδοσίας.

Ακολούθησε η ανάθεση καθηκόντων άσχετων με την ειδικότητα των εργαζομένων, απαγορεύσεις στα μέλη του ΔΣ του σωματείου να επισκέπτονται τους χώρους του εργοστασίου, εκδικητικές απολύσεις, αλλά και κινητοποίηση του εργοδοτικού μηχανισμού για να αλλάξει χέρια το σωματείο, πράγμα που έγινε τον Αύγουστο του 2013. Στο αποκορύφωμα αυτής της μεθόδευσης για τον «αφοπλισμό» των εργαζομένων, το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας ενέκρινε στις 12 Ιούνη 2014 το αίτημα της επιχείρησης για ομαδικές απολύσεις.

Παράλληλα, κλιμακώθηκε η «βιομηχανία» μηνύσεων και δικών σε βάρος των απεργών χαλυβουργών και στις 9 Απρίλη 2014, μέρα πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, το Α' Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, καταδίκασε όλους τους κατηγορούμενους, εκτός από μια γυναίκα απεργού, σε ποινές φυλάκισης πολλών μηνών, με τριετή αναστολή.

Η καταδικαστική απόφαση όχι μόνο δεν μπόρεσε να σπιλώσει τον αγώνα των χαλυβουργών στα μάτια των εργαζομένων και του λαού, αλλά στάθηκε αφορμή για νέο κύμα αλληλεγγύης. Ενα ιδιαίτερο παράδειγμα γι' αυτό αποτελεί η παράσταση που ετοίμασε και παρουσίασε το περασμένο φθινόπωρο η Θεατρική Ομάδα του Στεκιού Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης, βασισμένη στη δίκη των χαλυβουργών...

Το δυνάμωμα του Συνδικάτου «καρφί στο μάτι» της εργοδοσίας

Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Νίκο Παπαγεωργίου, απερχόμενο πρόεδρο του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής

Με στόχο να ανέβει η συσπείρωση και να δυναμώσει η ταξική γραμμή πάλης, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής προετοιμάζει την εκλογοαπολογιστική του Συνέλευση, που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, στις 5 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων. Με αφορμή την εκλογοαπολογιστική διαδικασία και τις αρχαιρεσίες που θα ακολουθήσουν, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον απερχόμενο πρόεδρο του Συνδικάτου και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, Νίκο Παπαγεωργίου.

«Το Συνδικάτο μας είναι σήμερα ένα από τα πιο μαζικά σωματεία και ιδρυτικό μέλος του ΠΑΜΕ», σημειώνει ο συνδικαλιστής και συνεχίζει: «Εχει δεσμούς με τους εργαζόμενους από μεγάλους χώρους, κυρίως ξενοδοχεία και catering, ενώ κάνει προσπάθεια να επεκτείνει την απεύθυνσή του στις αλυσίδες στον Επισιτισμό. Συντονίζει τη δράση 14 επιχειρησιακών σωματείων και έχει και πέντε παραρτήματα».

Το Συνδικάτο συσπειρώνει μεγάλο μέρος εργαζομένων με ελαστικές μορφές εργασίας και στο πλαίσιό του έχει συγκροτηθεί Επιτροπή Νέων, με δεδομένο ότι πολλοί νεολαίοι εργάζονται στον κλάδο ή βρίσκονται στις σχολές τουριστικών επαγγελμάτων. Τόσο στην κεντρική διοίκηση όσο και στις διοικήσεις των παραρτημάτων, περισσότεροι από τους μισούς είναι νέοι σε ηλικία εργαζόμενοι.

Υλοποιούν το σχεδιασμό της εργοδοσίας

Το μπλοκ του Συνδικάτου στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 12/11/2015
Το μπλοκ του Συνδικάτου στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 12/11/2015
Για τις άλλες δυνάμεις που δρουν στο Συνδικάτο, ο Νίκος Παπαγεωργίου σημειώνει: «Οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ εκφράζονται στον κλάδο ενιαία, ακόμα και με κοινό ψηφοδέλτιο. Οσον αφορά το Συνδικάτο, αυτό συμβαίνει εδώ και χρόνια, ενώ το ίδιο γίνεται και σε επίπεδο Ομοσπονδίας από φέτος».

Στην Ομοσπονδία, όπου αυτές οι δυνάμεις αποτελούν την πλειοψηφία, πρόσφατο «δείγμα γραφής» έδωσαν με την κλαδική σύμβαση που υπέγραψαν με τους ξενοδόχους, διατηρώντας τις μειώσεις που οι ίδιοι επέβαλαν το 2012. «Η κύρια "συμβολή" τους όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν να πέσει πιο κάτω η απαιτητικότητα των εργαζομένων, να κατέβει ο πήχης των διεκδικήσεων, να καλλιεργηθεί κλίμα αναμονής», σημειώνει ο συνδικαλιστής.

Παράλληλα, εξηγεί πως η στάση αυτή όχι απλά συνεχίζεται, αλλά εντείνεται ενόψει των αρχαιρεσιών: «Αυτές οι δυνάμεις, με απόφαση της παράταξής τους στο Συνδικάτο ("Δημοκρατική Συμμαχία"), αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν στις επικείμενες εκλογές. Στόχος τους είναι να υπονομεύσουν το Συνδικάτο. Η μεθόδευση αυτή φτάνει έως την προσπάθεια να δημιουργήσουν διασπαστικό σωματείο.

Κυκλοφορούν χαρτιά με τα οποία πιέζουν εργαζόμενους εκεί που έχουν το πάνω χέρι, όπως στον "Αστέρα" της Βουλιαγμένης και στο Καζίνο της Πάρνηθας, να εξουσιοδοτήσουν τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ να καταθέσουν αιτήσεις διαγραφής από το Συνδικάτο. Στόχος τους είναι να δημιουργήσουν ένα σωματείο - όργανο της εργοδοσίας και μέσα από αυτό να υπογράψουν τοπική κλαδική σύμβαση που να δέσει χειροπόδαρα τους εργαζόμενους, να περάσουν και στην Αττική οι μειώσεις που πέρασαν σε όλη την Ελλάδα. Ο στόχος τους είναι να υλοποιήσουν το σχεδιασμό της εργοδοσίας».

Δίνουμε παράλληλα τη μάχη της 48ωρης απεργίας

Στον αντίποδα, στόχος των ταξικών δυνάμεων που πλειοψηφούν στο Συνδικάτο «είναι η ολόπλευρη ενίσχυσή του, το ανέβασμα της συμμετοχής και της δράσης των εργαζομένων. Αυτό παλεύουμε να εκφραστεί και μέσα από τις αρχαιρεσίες. Οι μάχες που δώσαμε το προηγούμενο δίχρονο, η επαφή με εκατοντάδες εργασιακούς χώρους, δίνουν ώθηση στην κατεύθυνση αυτή. Μαζί με τις αρχαιρεσίες δίνουμε και τη μάχη της 48ωρης απεργίας. Ηδη το Συνδικάτο και όλα τα επιχειρησιακά σωματεία που συντονίζονται μαζί του, έχουν πάρει απόφαση να δώσουν όλες τις δυνάμεις τους για την επιτυχία της. Ολη η συζήτηση ενόψει των αρχαιρεσιών είναι παράλληλα κάλεσμα δράσης για την επιτυχία της απεργίας».Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ