Σάββατο 17 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Χρήσιμα συμπεράσματα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αν η ...μέγιστη «αποδοκιμασία» που μπορεί να εκφράσει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στον Θ. Πάγκαλο, ο οποίος διατύπωσε τη θέση ότι απαγορεύεται η λαϊκή εναντίωση σε ψηφισμένο νόμο, συμπυκνώνεται στη φράση «οι αφοριστικές δηλώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε λάθος ερμηνείες», τότε κανείς μπορεί να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα για το ποιος τροφοδοτεί το αντιδραστικό «οπλοστάσιο» του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ.

Ως εκ τούτου οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Π. Ευθυμίου, προχτές, στο ραδιόφωνο του «9,84», περί «μη ορθού» και «ανακριβούς περιεχομένου» σχετικά με τις δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, η οποία σχολιάζοντας όσα είπε ο Πάγκαλος τόνισε πως «δεν μπορώ να δεχτώ ότι είναι ένας άνθρωπος με ιδιορρυθμίες. Πιθανόν ο άνθρωπος αυτός να λέει αυτά που σκέφτεται η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και δεν τα λέει ανοιχτά», μπορούν επίσης εύκολα να οδηγήσουν τον καθένα στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων. Γιατί το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που επέλεξε αοριστίες, «ευχολόγια» και γενικού περιεχομένου δηλώσεις για να κρατήσει δήθεν ...αποστάσεις από το στέλεχός του.

Οι νόμοι...

Τη βαθύτατα αντιδημοκρατική άποψη ότι ο λαός δεν πρέπει να αγωνίζεται κατά νόμων που ψήφισε η Βουλή, επανέλαβε χτες η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου από το βήμα μάλιστα της Ολομέλειας. Είπε συγκεκριμένα πως «αυτοί που ισχυρίζονται ότι δήθεν πρέπει να αποσυρθούν οι νόμοι, είτε πλήττουν τη Βουλή και την πλειοψηφία της που ψήφισε, έχω την εντύπωση ότι θα πρέπει να ξανασκεφθούν το πώς λειτουργεί η δημοκρατία μας».

Πέρα από το ότι η υπουργός έχει ασθενή μνήμη, αφού στη μεταπολίτευση ψηφισθέντες νόμοι αποσύρθηκαν (π.χ. 815 πάλι για τα ΑΕΙ) κάτω από την αντίδραση του κινήματος, παραγνωρίζει ότι εάν ο λαός δεν αμφισβητούσε νόμους και κρατούσες καταστάσεις, η χώρα μας θα ζούσε ακόμα κάτω από το ζυγό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ο κερδισμένος

Την ικανοποίησή του έσπευσε να εκφράσει με χτεσινή του δήλωση ο Δ. Κοπελούζος, αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

«Το όραμα αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα», πανηγυρίζει μεταξύ των άλλων, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του τόσο στη σημερινή όσο και στις προηγούμενες κυβερνήσεις, για την προώθηση της συμφωνίας.

Εχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει ο συγκεκριμένος ...τυπικός εκπρόσωπος της πλουτοκρατίας. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι ο Δ. Κοπελούζος είναι διευθύνων σύμβουλος της «Προμηθέας Γκαζ», θυγατρικής της ρωσικής «Gazprom» που συμμετέχει στο 51% που έχει η ρωσική κοινοπραξία στην κατασκευή του έργου.

Ενα μόνο δείγμα, για το ποιοι είναι οι πραγματικά μεγάλοι κερδισμένοι από αυτή την ιστορία.

Αυταπάτες

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν είναι αγορανομία να παρεμβαίνει σε επίπεδο τιμών, επανέλαβε προχτές ο πρόεδρος της Επιτροπής Σπ. Ζησιμόπουλος, μιλώντας σε ημερίδα που συνδιοργανώθηκε με την ΕΚΠΟΙΖΩ, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Καταναλωτή. Ε, αυτό το έχουν εμπεδώσει πια οι καταναλωτές. Το άλλο, όμως, ότι αυτό στο οποίο παρεμβαίνει η Επιτροπή είναι οι «δομές της οικονομίας, αποτέλεσμα της εξυγίανσης των οποίων θα είναι οι όποιες βελτιώσεις των τιμών», είναι κάτι που μπορεί ακόμα να περιμένουν να το δουν. Ομως, στο καθεστώς της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς το οποίο καλείται να εξυπηρετήσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, δε θα το δουν ποτέ...

Να μην περάσει ο αντικομμουνισμός

Το απροκάλυπτο αντικομμουνιστικό «κυνήγι μαγισσών» που πλέον ισχύει από την Πέμπτη στην Πολωνία - χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ - προβλέπει με νόμο την «έρευνα» των φρονημάτων εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων με το πρόσχημα της «συνεργασίας με τις μυστικές υπηρεσίες την εποχή της σοσιαλιστικής διακυβέρνησης». Περίπου 700.000 άνθρωποι, διάφορων επαγγελμάτων - όπως εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πανεπιστημιακοί, καθηγητές, διευθυντές σχολείων, πολιτικοί, διπλωμάτες, δημοσιογράφοι και άλλοι, που έχουν γεννηθεί πριν τον Αύγουστο του 1972 θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να υποβάλλουν γραπτώς δηλώσεις «φρονημάτων» και όσοι τελικά κριθούν «ένοχοι» αντιμετωπίζουν την πιθανότητα να απολυθούν αλλά και να αποκλειστούν από κάθε δημόσια θέση για 10 χρόνια...

Ο συγκεκριμένος νόμος δεν είναι μια μεμονωμένη κίνηση. Εντάσσεται στις ολοένα και εντεινόμενες περιπτώσεις αντικομμουνισμού και αντιδημοκρατικών επιθέσεων που σημειώνεται σε όλες σχεδόν τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, ιδιαίτερα μετά το αντικομμουνιστικό μνημόνιο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Με σχέδιο, η αστική τάξη προχωράει στην ποινικοποίηση της δράσης των κομμουνιστικών κομμάτων (σε πολλές ακόμα χώρες είναι εκτός νόμου), της τωρινής αλλά και της περιόδου του σοσιαλισμού, των προοδευτικών ανθρώπων, στην εξίσωση του κομμουνισμού με το ναζισμό, στο ξαναγράψιμο της ιστορίας. Δημιουργεί μια σειρά «ινστιτούτα» και λεγόμενα μουσεία που προβάλλουν τα υποτιθέμενα εγκλήματα και παραβιάσεις των... απολυταρχικών καθεστώτων σ' αυτές τις χώρες. Σε αυτό τον κατήφορο συμμετέχουν τόσο τα συντηρητικά όσο και τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, και κάποιοι «αριστερούληδες» (όπως πολλοί από το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς) και τα επίσημα όργανα του ιμπεριαλισμού στην Ευρώπη.

Και στην Πολωνία η «εξέταση» των δηλώσεων «φρονημάτων» θα γίνει από ένα δήθεν «Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης», που δεν είναι τίποτε άλλο από ένα μηχανισμό ξαναγραψίματος της ιστορίας σύμφωνα με τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης. Δε θα πρέπει επίσης να θεωρηθεί τυχαίο το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος αυτός νόμος έρχεται σε μια στιγμή που η Πολωνία έχει επιλεγεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να «φιλοξενήσει» μέρος της εγκατάστασης της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των Αμερικανών, σχέδιο που έχει προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις στην πλειοψηφία του λαού, αφού θα στρατιωτικοποιήσει παραπέρα τη χώρα και θα την εμπλέξει στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς.

Από αυτή την εξέλιξη στην Πολωνία θέλησε να «βγάλει έξω την ουρά της» χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που αρκέστηκε με κυνισμό και υποκρισία να εκφράσει απλώς τη «λύπη» της για το συγκεκριμένο νόμο, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «το θέμα δεν έγκειται στη δικαιοδοσία της». Ας μην ξεχνάμε ότι τέτοια θεσμικά όργανα επανειλημμένα εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατακρίνουν τα λεγόμενα «απολυταρχικά καθεστώτα» και στην ουσία καλύπτουν και προωθούν ολοένα και περισσότερο τις αντικομμουνιστικές επιθέσεις, ενώ παίρνουν νέα μέτρα στο όνομα του «αντιτρομοκρατικού αγώνα». Γι αυτό σε αυτή την υπόθεση δε χωράνε μισόλογα. Χρειάζεται κάθε δημοκράτης, κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος που παλεύει ενάντια στη σημερινή καπιταλιστική βαρβαρότητα να αντιδράσει. Ο αντικομμουνισμός δεν πρέπει να περάσει.


Κλωντίν Χέσπερ

Πάθη επιβατών...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αφάνταστος συνωστισμός, που έχει οδηγήσει επιβάτες και σε λιποθυμικές καταστάσεις, επικρατεί τις πρωινές ώρες στα αστικά λεωφορεία της γραμμής 58 (Πανόραμα - Χορτιάτης). Λίγο μετά τη Βενιζέλου, όπου βρίσκεται η αφετηρία της γραμμής, το λεωφορείο γεμίζει ασφυκτικά, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής (7 - 9 το πρωί), με αποτέλεσμα οι επιβάτες που κατόρθωσαν να μπουν μέσα στο λεωφορείο να χρειάζεται να ταξιδέψουν μέσα σε απελπιστικά δύσκολες συνθήκες για 30 ή 45 λεπτά. Πολλοί είναι όμως και αυτοί που θα βρουν στις στάσεις κλειστές τις πόρτες των λεωφορείων και θα αναγκαστούν να πληρώσουν ακριβά τη μετάβασή τους στην εργασία τους δίνοντας αρκετά ευρώ κάθε μέρα για ταξί. Τα ίδια πάνω - κάτω γίνονται και τις απογευματινές ώρες. Σημειώνεται ότι τις ώρες αιχμής οι επιβάτες στην πλειοψηφία τους είναι εργαζόμενοι και εργαζόμενες, κυρίως αλλοδαπές που δουλεύουν σαν οικιακοί βοηθοί στο Πανόραμα.

Για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα λεωφορεία της συγκεκριμένης γραμμής, έχουν υπάρξει τα τελευταία 10 χρόνια πολλές διαμαρτυρίες και υπομνήματα από επιβάτες -εργαζόμενους στο Πανόραμα και το Χορτιάτη. Οι υπεύθυνοι της χάραξης της συγκοινωνιακής πολιτικής και ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης συνεχίζουν, ωστόσο, να αδιαφορούν για τους επιβάτες - σαρδέλες και στη συγκεκριμένη γραμμή.


Γρηγοριάδης Κώστας

Μάθημα υποταγής

Γρηγοριάδης Κώστας

Να απαντήσει στο φοιτητικό κίνημα που δίνει πολύμηνο αγώνα ενάντια στις αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, θέλησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος. Εμφανίστηκε ο πρόεδρος δήθεν να μην καταλαβαίνει γιατί οι φοιτητές απαίτησαν από τη Συνομοσπονδία την προκήρυξη απεργιακής κινητοποίησης. Μάλιστα, άρχισε να τους νουθετεί ότι αυτοί στη ΓΣΕΕ «ξέρουν καλύτερα», πως ο εργάτης πληρώνει την απεργία και πως όταν η θέληση των εργαζομένων βολονταριστικά ξεπερνιέται αυτοί δεν ακολουθούν.

Είναι περιττό να σημειώσουμε ότι εδώ περίσσεψε η υποκρισία. Αραγε, τότε σκέφτεται την αιμορραγία των εργατών ο Γ. Παναγόπουλος, όταν πρόκειται να απεργήσουν; Οταν υπέγραφε για 77 λεπτά του ευρώ αύξηση στη σύμβαση, οι εργάτες δεν έχαναν, δεν αιμορραγούσαν; Ισχυρίστηκε ο Γ. Παπαναγόπουλος ότι οι εργάτες δεν ακολουθούν, όταν παίρνονται βολονταριστικές αποφάσεις. Αλήθεια, πώς μέτρησε η ΓΣΕΕ τις διαθέσεις των εργατών; Μήπως κατέβηκε ποτέ η πλειοψηφία στα εργοστάσια να τους ρωτήσει;

Η πραγματικότητα άλλα δείχνει. Η συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια διαψεύδουν τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ. Χιλιάδες εργάτες διαδήλωναν μαζί με τα παιδιά τους, τα στήριξαν στον αγώνα τους έμπρακτα και όχι υποκριτικά, με λόγια, όπως χωρίς κόπο σκορπάει η ΓΣΕΕ.

Οσο για το ότι οι φοιτητές στράφηκαν ενάντια στο εργατικό κίνημα, ένα μόνο σχόλιο: Οι φοιτητές δε στράφηκαν γενικά ενάντια στο εργατικό κίνημα. Στράφηκαν ενάντια στη γραμμή της υποταγής που ακολουθεί η πλειοψηφία. Ενάντια στην ανυπόληπτη στάση της και στο ζήτημα της Παιδείας. Το αντίθετο από αυτό που υποστήριξε ο Γ. Παναγόπουλος έγινε. Οι φοιτητές πορεύτηκαν μαζί με το εργατικό κίνημα, που τιμά το ρόλο του με συγκεκριμένα έργα. Με κείνο το εργατικό κίνημα που κρατά ψηλά τη σημαία του ταξικού αγώνα και είναι περήφανο για το ρόλο του.

Και ... «κρυφό» κόστος!

Μέχρι τώρα ξέραμε ότι το αεροδρόμιο των Σπάτων κόστισε 2,1 δισ. ευρώ. Ετσι μας έλεγαν όλοι. Να, όμως, που η Εθνική Τράπεζα, που υπήρξε χρηματοοικονομικός σύμβουλος του έργου, στην προσπάθειά της να βρει κι άλλους πελάτες, σε ολοσέλιδη διαφημιστική καταχώριση ειδικής έκδοσης για τα ΣΔΙΤ της εφημερίδας «City Prees» του περασμένου Φλεβάρη, μας λέει ότι κόστισε 400 εκατ. ευρώ (19%) παραπάνω!

Πώς; Λόγω αναχρηματοδότησης των υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων, στη μελέτη της οποίας η Εθνική Τράπεζα υπήρξε και πάλι χρηματοοικονομικός σύμβουλος! Να, λοιπόν, που οι περιβόητες «συμβάσεις παραχώρησης» έχουν και «κρυφό» κόστος, το οποίο, όπως είναι φυσικό, το πληρώνει και πάλι ο ελληνικός λαός με πανάκριβα χαράτσια και τέλη. Εμείς απλώς ρωτάμε:

  • Τη νυν πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ της κυβέρνησης της ΝΔ, που δηλώνει υπερήφανη για τις 6 «συμβάσεις παραχώρησης» για αντίστοιχα οδικά έργα που υπογράφει: Θα έχουμε και σ' αυτά άραγε παρόμοιες χρεώσεις;
  • Τον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ Κ. Λαλιώτη: Ισχύει ακόμη αυτό που έλεγε, ότι δήθεν με τη σύμβαση που υπέγραψε εξοικονομήθηκαν από το Δημόσιο 100 δισ. δρχ.;
Από στόχο σε στόχο...

Κοντεύουν τρία χρόνια (3.6.2004) που ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, συνοδευόμενος απ' τον τότε υπουργό Υγείας Νικήτα Κακλαμάνη και τον υφυπουργό Υγείας Θ. Γιαννόπουλο, επισκέφτηκε το Θριάσειο νοσοκομείο, όπου δήλωσε: «Αμεση προτεραιότητα είναι η λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, του "Λάτσειου" Κέντρου και της Μονάδας Εμφραγμάτων. Και βέβαια άμεση προτεραιότητα είναι η πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων, κυρίως σε νοσηλευτικό προσωπικό».

Χτες, ο νυν υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος επισκέφτηκε αιφνιδιαστικά (;) το «Λάτσειο» «της οποίας τα περισσότερα κρεβάτια δε λειτουργούν» και δήλωσε ότι «επιτέλους ανοίγει τις πόρτες του σε 45 ημέρες από τώρα».

Κι όταν ρωτήθηκε, αν σε αυτό το διάστημα το «Λάτσειο» θα έχει στελεχωθεί επαρκώς, ο Δ. Αβραμόπουλος πρόσεξε την απάντησή του: «Είπα πριν ότι στόχος είναι - και αυτές οι διαδικασίες ξεκίνησαν εδώ και αρκετούς μήνες - να λειτουργήσει με πληρότητα και επάρκεια».

Καμιά, δηλαδή, δέσμευση για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού που να διασφαλίσει και τη μόνιμη λειτουργία της μονάδας. Ετσι φαίνεται ότι η λειτουργία θα γίνει με οχταμηνίτες συμβασιούχους και κάθε φορά που θα λήγει η σύμβασή τους θα ανανεώνονται οι στόχοι και οι προτεραιότητες για επαναλειτουργία...

... και κλείσιμο πολύτιμων κρεβατιών

Επίσης στην τότε επίσκεψή του, ο Κ. Καραμανλής δήλωσε: «Στόχος μας είναι να αναδειχτεί το Θριάσιο σε σύγχρονο Περιφερειακό Νοσοκομείο ολόκληρης της Δυτικής Αττικής».

Στο μεσοδιάστημα, όμως, το μόνιμο προσωπικό στο Θριάσιο νοσοκομείο μειώθηκε, με αποτέλεσμα δύο πολύτιμα κρεβάτια στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) να κλείσουν, τη στιγμή που κάθε μέρα αναζητούνται, εναγωνίως, πάνω από 25 κρεβάτια ΜΕΘ σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο Αττικής.

Αυτή η μείωση δεν αναδεικνύει το Θριάσιο σε σύγχρονο νοσοκομείο που το έχουν ανάγκη τα λαϊκά στρώματα στη Δυτική Αττική. Ανέδειξε όμως τη δυνατότητα των επιχειρηματιών να έχουν πελάτες τους αρρώστους, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ νοίκιασε κρεβάτια ΜΕΘ από ιδιωτικές κλινικές, επικαλούμενη την έλλειψη κρεβατιών που η ίδια δημιουργεί με την πολιτική της!

Φιέστες

...Πρωταθλητής στις φιέστες, μακράν όλων των άλλων υπουργών της «νέας διακυβέρνησης», αναδεικνύεται ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Μ. Λιάπης.

Και πού δεν έχει διοργανώσει φιέστες; Στη Θεσσαλονίκη, στην Κοζάνη, στο Λιανοκλάδι, στην Κόρινθο, στο Ξυλόκαστρο και αλλού. Και δεν αναφερόμαστε στις εβδομαδιαίες φιέστες που διοργανώνει στην Αττική. Αρέσκεται, κυρίως, στην «επιθεώρηση» σιδηροδρομικών έργων και από τις «αγαπημένες» του εξαγγελίες είναι οι υπογειοποιήσεις των γραμμών. Προχτές, ο υπουργός επισκέφτηκε την Πάτρα. Ε, δεν ήθελε και πολύ για να προαναγγείλει την υπογειοποίηση πέντε χιλιομέτρων της σιδηροδρομικής γραμμής στην πόλη της Πάτρας. Α, έταξε και την ανάπτυξη δικτύου τραμ με τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων στην πόλη της Πάτρας.

Ο Μ. Λιάπης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το «φίλο από τα παλιά», από τα έδρανα της Βουλής, Δήμαρχο της πόλης Ανδρ. Φούρα για «τα καλά του λόγια» και τη «μεγάλη αρχή» που έκαναν για την επίλυση ...όλων των προβλημάτων της περιοχής, αλλά «στο μέτρο του δυνατού».

Μετά από αυτό το «πάντρεμα» Λιάπη - Φούρα, οι κάτοικοι της Πάτρας θα πρέπει να αισθάνονται ανακούφιση ότι επιτέλους τα προβλήματά τους «βαίνουν» προς επίλυση...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αγωνιστικό Κιλελέρ

Μαζικό αγωνιστικό «παρών» καλείται να δώσει η μικρομεσαία αγροτιά στο γιορτασμό της 97ης επετείου του Κιλελέρ. Η αυριανή μέρα αποτελεί σταθμό για τις κινητοποιήσεις του συνεπούς αγροτικού κινήματος και ταυτόχρονα δίνει το σύνθημα συνέχισης του αγώνα. Ο καλύτερος γιορτασμός του Κιλελέρ είναι η μαζικοποίηση και η κλιμάκωση των αγώνων ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Οι κινητοποιήσεις που έγιναν από τις αρχές του έτους, με πρωταγωνιστή την Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση, έδειξαν τη διάθεση της μικρομεσαίας αγροτιάς να αντιπαλέψει την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνώντων που αποτέλεσμα έχει τη φτώχεια και το ξεκλήρισμά τους. Μια πολιτική που συρρικνώνει και εξαφανίζει βασικές καλλιέργειες, χτυπώντας ανελέητα τους μικρομεσαίους αγρότες, επιταχύνοντας τη συγκέντρωση γης και παραγωγής σε λίγους μεγαλοεπιχειρηματίες. Το Κιλελέρ και τα μηνύματά του χρόνο με το χρόνο γίνονται όλο και πιο επίκαιρα, αφού οι μικρομεσαίοι αγρότες πετιούνται έξω από την παραγωγή και τα χωράφια τους και θα εξαναγκαστούν να γίνουν φτηνά αμειβόμενοι εργάτες ή, αλλιώς, σύγχρονοι κολίγοι στα «τσιφλίκια» των μεγαλοεπιχειρηματιών και πολυεθνικών, γιατί διαφορετικά τους περιμένει η ανεργία.

Η μικρομεσαία αγροτιά έχει μπροστά μόνο το δρόμο της συνέχισης του αγώνα, αφού τα προβλήματα όλο και θα εντείνονται, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της αντιαγροτικής πολιτικής της νέας ΚΑΠ και του ΠΟΕ. Μόνο με τον αγώνα της και τη συσπείρωση στην ΠΑΣΥ η μικρομεσαία αγροτιά μπορεί να προωθήσει τα δίκαια αιτήματά της, να ανατρέψει την πολιτική ξεκληρίσματος και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας φιλοαγροτικής πολιτικής, που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντά της. Βέβαια, οι μικρομεσαίοι αγρότες θα πρέπει να έχουν στο νου τους ότι δεν μπορούν από μόνοι τους να αλλάξουν τα πράγματα. Χρειάζεται η συστράτευσή τους στο μέτωπο των συνεπών αγωνιστικών δυνάμεων στην ύπαιθρο και στις πόλεις.

Μέσα από το μαζικό κοινό αγώνα μπορεί να δυναμώσει το λαϊκό μέτωπο και να επιτευχθεί η λαϊκή εξουσία - λαϊκή οικονομία, στα πλαίσια της οποίας μπορεί να εφαρμοστεί φιλοαγροτική πολιτική, να λειτουργήσουν παραγωγικοί συνεταιρισμοί και να υπάρξει ολόπλευρη ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας με βάση τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και τις διατροφικές ανάγκες του λαού. Παράλληλα, η μικρομεσαία αγροτιά οφείλει να εγκαταλείψει τη ΝΔ που ως κυβέρνηση εφαρμόζει πολιτική φτώχειας και ξεκληρίσματος, όπως έκανε και το ΠΑΣΟΚ, ενώ όταν είναι στην αντιπολίτευση τα δυο αυτά κόμματα υποκρίνονται ότι συμφωνούν με τους αγρότες, αλλά στην ουσία υπονομεύουν τους αγώνες. Να συνειδητοποιήσουν πως το ΠΑΣΟΚ, όπως ανήγγειλε ο πρόεδρός του, θα αναδιανείμει τη γη στους ισχυρούς επιχειρηματίες αγρότες, δηλαδή τους «νεοτσιφλικάδες». Καλείται, επίσης, να γυρίσει την πλάτη της στον ΣΥΝ που καλλιεργεί αυταπάτες εξωραΐζοντας την ΚΑΠ και την ΕΕ.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση θεμελιακό ζήτημα είναι να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό, να ανατραπούν οι συσχετισμοί δύναμης, να ενισχυθεί το ΚΚΕ. Το μόνο κόμμα που αντιμάχεται τη νέα ΚΑΠ και τον ΠΟΕ και αντιπαλεύει την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα των εμποροβιομηχάνων - πολυεθνικών. Μόνο με την ενίσχυση του ΚΚΕ μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για τη ριζική ανατροπή της υφιστάμενης πραγματικότητας, για να αναζωογονηθεί οικονομικά και κοινωνικά και η ύπαιθρος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ