Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Να αρθεί άμεσα ο περιορισμός των νευροχειρουργικών επεμβάσεων

Καταπέλτης στο κυβερνητικό αφήγημα είναι η επιστολή της Ελληνικής Νευροχειρουργικής Εταιρείας, η οποία παρεμβαίνει μετά την επαναφορά του μέτρου (για 3η φορά σε 11 μήνες) για αναστολή ως και 80% των χειρουργείων, εκπέμποντας σήμα κινδύνου για αύξηση της βαριάς νοσηρότητας και των θανάτων εκτός Covid και για πρωτοφανή - μη διαχειρίσιμη συσσώρευση περιστατικών μετά τη λήξη της πανδημίας. H επιστολή προς την κυβέρνηση έχει ως εξής:

«Θεωρούμε αυτονόητο το ότι σας είναι γνωστό πως η Ελληνική Νευροχειρουργική Κοινότητα έχει πραγματοποιήσει άλματα προόδου τις τελευταίες δεκαετίες όσον αφορά στην ποιότητα και στην ποσότητα των παρεχόμενων στον πληθυσμό νευροχειρουργικών υπηρεσιών. Λόγω αυτών των αλμάτων προόδου έχει περιοριστεί πολύ σημαντικά ο αριθμός ασθενών που καταφεύγουν στο εξωτερικό για νευροχειρουργικές επεμβάσεις. Κι' αυτό γιατί η Ελληνική Νευροχειρουργική Κοινότητα έχει κατακτήσει το υψηλό επίπεδο και τη συγκρότηση που της επιτρέπει να αντιμετωπίζει όλο το φάσμα της νευροχειρουργικής νοσηρότητας, εκτελώντας όλη την γκάμα των σύγχρονων διεθνώς νευροχειρουργικών επεμβάσεων, ακόμα και των πιο εξεζητημένων και απαιτητικών, ενώ αποδεδειγμένα συμμετέχει ενεργά και πρωτοπορεί στη νευροχειρουργική κλινική έρευνα. Δυστυχώς αυτή η ποιοτική και ποσοτική επάρκεια πλήττεται τους τελευταίους έντεκα μήνες λόγω κεντρικών εντολών για δραστικό περιορισμό των νευροχειρουργικών επεμβάσεων. Εντολές οι οποίες επικαλούνται το θέμα της πανδημίας COVID-19.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως το διάστημα Μάρτιος 2020 - Ιανουάριος 2021 μειώθηκαν οι νευροχειρουργικές επεμβάσεις, ενδεικτικά, σε μερικά από τα μεγαλύτερα δημόσια νοσοκομεία (σε νευροχειρουργικά τμήματα Πανεπιστημιακά και τμήματα ΕΣΥ), κατά 42% (στο Νοσ. Νίκαιας), κατά 35% (ΑΧΕΠΑ), 30% (ΚΑΤ), 18% (Νοσ. Παπαγεωργίου Θεσ/κης), 39% (Παν/κό Νοσ. Ιωαννίνων), 22% (Παν/κό Νοσ. Λάρισας).

Ανάλογοι δείκτες παρατηρούνται και στα υπόλοιπα νευροχειρουργικά τμήματα. Θεωρούμε πως οι εντολές αυτές για οριζόντιο περιορισμό των νευροχειρουργικών επεμβάσεων δεν κινούνται σε σωστή κατεύθυνση για τους ακόλουθους λόγους:

1. Η Νευροχειρουργική νοσηρότητα αυτονόητα δεν μειώθηκε το διάστημα της πανδημίας, με μοναδική εξαίρεση ίσως τα περιστατικά κακώσεων (τραυματισμών) κρανίου και σπονδυλικής στήλης λόγω των περιοριστικών μέτρων.

2. Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στη διάγνωση και αντιμετώπιση των Νευροχειρουργικών παθήσεων με συνοδό αντίστοιχη αύξηση της σχετικής βαριάς νοσηρότητας και θνητότητας.

3. Δεν υπάρχει κανένα τεκμηριωμένο επιδημιολογικό δεδομένο, που να συσχετίζει τη διενέργεια νευροχειρουργικών επεμβάσεων με αύξηση του κινδύνου ενδονοσοκομειακής διασποράς της επιδημίας. Αντίθετα, όλες οι Νευροχειρουργικές Κλινικές έχουν επιδείξει υποδειγματική συμπεριφορά και άριστα αποτελέσματα στην τήρηση σχολαστικών προληπτικών μέτρων αποτροπής της ενδονοσοκομειακής διασποράς COVID-19.

4. Πλήττεται σοβαρότατα η εκπαίδευση των ειδικευομένων της Νευροχειρουργικής σε μια περίοδο που είχαμε κατορθώσει σε σημαντικό βαθμό να αναστρέψουμε το ρεύμα φυγής νέων πτυχιούχων Ιατρικής προς το εξωτερικό για λήψη της ειδικότητας εκεί.

5. Επιπροσθέτως, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς την αδυναμία τήρησης οποιασδήποτε λίστας αναμονής χειρουργείου, αφού η συσσώρευση περιστατικών θα είναι πρωτοφανής και μη διαχειρίσιμη κατά την αποδρομή της επιδημίας, όποτε αυτή συμβεί. Φοβόμαστε πως αν συνεχιστούν οι κεντρικές εντολές για περιορισμό των Νευροχειρουργικών επεμβάσεων, πολλοί συμπολίτες μας με νευρολογική παθολογία θα χαθούν, ενώ το καταστροφικό "brain drain" στον ιατρικό χώρο θα αναζωπυρωθεί.

Γι΄ αυτό θεωρούμε πως πρέπει:

  • Να αρθούν ΑΜΕΣΑ οι κεντρικές εντολές περιορισμού των Νευροχειρουργικών επεμβάσεων και να μην έρθουν νέες.
  • Τώρα που υπάρχει αύξηση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ, να διατίθεται επαρκής αριθμός non-covid κλινών ΜΕΘ για τις ανάγκες των νευροχειρουργικών ασθενών.
  • Να ενισχυθεί το έργο μας με τη συνεπικούρηση επαρκών σε αριθμό Ιατρών Αναισθησιολόγων, καθώς και νοσηλευτών στις χειρουργικές αίθουσες και στα τμήματα.
  • Για τους ειδικευόμενους της Νευροχειρουργικής να επεκταθεί στα 3 έτη (αντί για 2 που ισχύει έως σήμερα) το δικαίωμα παράτασης θητείας μετά την ολοκλήρωση του προβλεπόμενου χρόνου ειδικότητας, έτσι ώστε κατόπιν δικής τους επιλογής να μπορούν να αναπληρώσουν κενά στην εκπαίδευσή τους όσοι/ες ειδικευόμενοι/ες το επιθυμούν».
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Νέα παζάρια και συμφωνίες για παραγωγή και προμήθεια εμβολίων

Copyright 2021 The Associated

Με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως να ξεπερνούν τα 109,7 εκατ. και τους επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους τα 2,420 εκατ. η πανδημία του SARS - CoV - 2 συνεχίζεται να εξαπλώνεται ραγδαία.

Την ίδια στιγμή, τα εμβολιαστικά προγράμματα προχωρούν με αργούς ρυθμούς, ενώ εντείνεται ο ανταγωνισμός κρατών και φαρμακευτικών ομίλων για την προμήθεια εμβολίων με γνώμονα τη μέγιστη δυνατή κερδοφορία και γεωπολιτικούς σκοπούς.

Η γερμανική φαρμακευτική εταιρεία «Bayer» ανακοίνωσε ότι στόχος της είναι να παραδώσει τις πρώτες παρτίδες του εμβολίου της «CureVac» από τη μονάδα παραγωγής του Βούπερταλ κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας «CureVac» - που έκλεισε πρόσφατα συμφωνία με την «Bayer» για την παραγωγή του εμβολίου της - ξεκίνησε τη φάση 3 των κλινικών δοκιμών του εμβολίου της το Δεκέμβρη, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η «συνεχής αξιολόγηση» των δεδομένων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Η «Johnson & Johnson» κατέθεσε χτες αίτηση για έγκριση του εμβολίου της στην ΕΕ, ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), διευκρινίζοντας ότι μια απόφαση αναμένεται το Μάρτη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έδωσε την έγκρισή του για τη χρήση του εμβολίου της «AstraZeneca» - και σε χώρες όπου κυκλοφορεί η νοτιοαφρικανική παραλλαγή - ανοίγοντας τον δρόμο για χορήγηση εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων σε «φτωχές» χώρες. Η έγκριση αφορά τα εμβόλια της «AstraZeneca» που παρασκευάζονται στην Ινδία (Serum Institute) και τη Νότια Κορέα (SKBio).

Η Ρωσία προκειμένου να αντιμετωπίσει τη μειωμένη παραγωγική της δυνατότητα για την παρασκευή εμβολίων, προχωράει τις συμφωνίες για παραδόσεις του εμβολίου της σε χώρες που μπορούν να το παράξουν. Ετσι, αυτήν τη βδομάδα στη λίστα των χωρών που θα παράξουν το Sputnik V προστέθηκε η Σερβία, ενώ η παραγωγή του αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα και στο Καζακστάν.

Επίσης, το Ρωσικό Ινστιτούτο Vector υποστηρίζει ότι τα εμβόλια της Ρωσίας, Spuntik V και EpiVacCorona, είναι αποτελεσματικά ενάντια στη βρετανική μετάλλαξη.

Στο Ισραήλ έχει αποφασιστεί στις 21 Φλεβάρη να ανοίξουν οι χώροι εστίασης, διασκέδασης, αθλητισμού, πολιτισμού καθώς και το λιανεμπόριο, με πολλές από αυτές τις δραστηριότητες μόνο για όσους έχουν εμβολιαστεί (και με τις δύο δόσεις) ή έχουν αρνητικά τεστ ανίχνευσης κορονοϊού.

Αυτό παρότι το τελευταίο 24ωρο ήταν πάνω από 5.600 τα κρούσματα και οι νεκροί 28 (σε σύνολο άνω των 5.400). Πάντως το 42,5% του πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί, την ίδια ώρα βεβαίως που στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και την πολύπαθη Γάζα υπάρχουν καθυστερήσεις ή και πλήρης ανυπαρξία παράδοσης εμβολίων.

Στο μεταξύ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Νότιας Κορέας δήλωσε πως η «διπλωματία των εμβολίων» ίσως συμβάλει στην αποκατάσταση των δεσμών με τη Βόρεια Κορέα.

Παράλληλα η Νότια Κορέα εξασφάλισε επιπλέον δόσεις για 23 εκατ. κατοίκους, 20 εκατ. από τη «Novavax» και 3 εκατ. από την «Pfizer». Η εκστρατεία εμβολιασμού θα ξεκινήσει στις 26 Φλεβάρη, με καθυστερήσεις, καθώς και άλλα εμβόλια που έχει συμφωνήσει δεν έχουν αποδειχθεί ακόμα αποτελεσματικά.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Συντηρούνται και επεκτείνονται οι ελλείψεις παρά την πανδημία

Υποβάθμιση και του Φαρμακείου στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας

Την ώρα που τα κρούσματα και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της περιοχής αυξάνονται καθημερινά, το Νοσοκομείο του Βόλου όπως και τα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας παραμένουν τραγικά υποστελεχωμένα.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο νέος οργανισμός του Νοσοκομείου επιδεινώνει την ήδη άσχημη υπάρχουσα κατάσταση, αφού «ανακατεύει την τράπουλα» και καταργεί 10 σημαντικές οργανικές θέσεις ιατρικού προσωπικού (Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, Δερματολογίας/Αφροδισιολογίας, Ρευματολογίας, Πνευμονολογίας, Ενδοκρινολογίας, Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, Χειρουργικής Θώρακος), για να αντικατασταθούν με άλλες ειδικότητες. Αποκλείει, δηλαδή, από το Νοσοκομείο τη λειτουργία των παραπάνω ειδικοτήτων, αφού δεν υπάρχουν στον Οργανισμό.

Ακόμα, οι 14 θέσεις ιατρών που προκηρύχθηκαν με καθυστέρηση ενός χρόνου, δεν επαρκούν για να καλύψουν τα κενά που δημιουργήθηκαν. Επιπλέον στοιχείο διαρκούς υποβάθμισης είναι και το γεγονός ότι για το Νοσοκομείο Βόλου προκηρύχθηκε μόνο μια θέση γιατρού και καμιά θέση για νοσηλευτές, προκειμένου να στελεχωθούν οι ΜΕΘ με εξειδικευμένους γιατρούς στο γνωστικό αντικείμενο της εντατικής νοσηλείας.

Με ανακοίνωσή της η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ καλεί τον λαό της περιοχής να εντείνει την πάλη για τα δικαιώματά του στην υγεία και τη ζωή του, τονίζοντας ότι «όπως είναι γνωστό, το 2017 η διοίκηση του Νοσοκομείου, με σύμφωνη γνώμη της 5ης ΥΠΕ, είχαν υποβάλει εισήγηση προς το υπουργείο, ώστε στον Οργανισμό του Νοσοκομείου να αυξηθούν οι κλίνες που προβλέπονται, να αυξηθούν από 400 σε 460, ώστε να αυξηθεί και ο αριθμός των οργανικών θέσεων ιατρικού, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού, από περίπου 1.000 σήμερα σε 1.380, για να καλυφθούν όλες οι ειδικότητες. Αντί να αυξηθούν οι κλίνες και οι οργανικές θέσεις του Νοσοκομείου Βόλου, αντί να καλυφθούν όλες με το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών Υγείας, σε μια περιοχή με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους, αντί να ικανοποιήσουν το πάγιο αίτημα του λαού, τον αναγκάζουν να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για ιατρικές υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα, που "ανθίζει" και στην πόλη μας με τεράστια κέρδη».

Στη Λάρισα

Σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των ασθενών δημιουργεί η κατάσταση στο Φαρμακείο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Συγκεκριμένα, ενώ στον ανεπαρκή οργανισμό του Νοσοκομείου προβλέπονται επτά θέσεις Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών, σήμερα υπηρετούν σταθερά μόνο τρεις. Αντίστοιχα, στην κατηγορία Βοηθών Φαρμακείου, ενώ προβλέπονται δώδεκα θέσεις, υπηρετούσαν μέχρι πριν λίγες μέρες σταθερά μόνο δύο και τώρα... κανείς!

Παρά τα αλλεπάλληλα έγγραφα που καταγράφουν τη συνεχή υποστελέχωση και τις δύσκολες συνθήκες εργασίας, κάνοντας επανειλημμένα έκκληση για ενίσχυση του τμήματος, πριν λίγες μέρες ελήφθη από τον διοικητή του Νοσοκομείου απόφαση που οδηγεί σε υπολειτουργία και κλείσιμο του Φαρμακείου. Συγκεκριμένα, όχι μόνο δεν ενισχύθηκε, αλλά πάρθηκε απόφαση που μετακινεί και τους δυο εναπομείναντες υπαλλήλους της ειδικότητας Βοηθών Φαρμακείου από το Φαρμακείο στο εργαστήριο διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων, αφήνοντας το Φαρμακευτικό τμήμα χωρίς Βοηθό Φαρμακείου!

Οι εργαζόμενοι, σε ανακοίνωσή τους, χαρακτηρίζουν «ταφόπλακα» για τη λειτουργία του Φαρμακείου αυτή την απόφαση, με τεράστιο κίνδυνο να γίνουν μοιραία λάθη στην προμήθεια των φαρμάκων και στη διακίνησή τους στις κλινικές του νοσοκομείου!

ΑΧΑΪΑ
Εστίες μετάδοσης καταστήματα και αποθήκες σούπερ μάρκετ

Την εκρηκτική κατάσταση όσον αφορά τα κρούσματα κορονοϊού στους χώρους δουλειάς του κλάδου, και τη διαχείρισή τους από την εργοδοσία και την κυβέρνηση, καταγγέλλει το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Αχαΐας.

Με επιστολή του προς τον αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας και τις αρμόδιες υπηρεσίες, απαριθμεί μια σειρά από περιπτώσεις επιχειρήσεων, σούπερ μάρκετ και πολυκαταστημάτων όπου καταγράφονται κρούσματα σε εργαζόμενους χωρίς να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα. Το Σωματείο θέτει τα αιτήματά του και ζητά γραπτή απάντηση από τους αρμόδιους φορείς όσον αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Η εικόνα που έχει συγκεντρώσει το Σωματείο για την κατάσταση που επικρατεί σε χώρους δουλειάς περιλαμβάνει τα εξής:

-- Στις αποθήκες του σούπερ μάρκετ «Lidl» στη ΒΙΠΕ Πάτρας, «συνάδελφος εμφανίστηκε θετικός την Τρίτη 26/1 αλλά η εργοδοσία το απέκρυπτε μέχρι την Παρασκευή 29/1», ενώ τεστ έγιναν «σε ελάχιστους εργαζόμενους και μόνο σε όσους δούλευαν στον ίδιο πόστο». Μετά από απαίτηση των ίδιων των εργαζομένων διενεργήθηκαν τεστ σε όλο το προσωπικό, από τα οποία εντοπίστηκαν 15 θετικοί στον ιό εργαζόμενοι.

-- Συρροές κρουσμάτων καταγράφονται επίσης σε καταστήματα όλων των αλυσίδων σούπερ μάρκετ («Lidl», «Σκλαβενίτης», «ΑΒ Βασιλόπουλος», «Μετρό», «Ανδρικόπουλος»), καθώς και στο κατάστημα της εταιρείας «Praktiker». Η «ιχνηλάτηση» από τους διευθυντές, παραγνωρίζοντας μάλιστα τις συχνές εναλλαγές πόστων για το προσωπικό, και οι μετακινήσεις εργαζομένων από κατάστημα, είναι το «πρωτόκολλο» με βάση το οποίο κινείται η εργοδοσία.

-- Σε κατάστημα του ομίλου «Ιnditex» στην Πάτρα «η εργοδοσία συνέχισε να λειτουργεί το κατάστημα κανονικά», παρά την επιβεβαίωση κρούσματος σε εργαζόμενη στα τέλη Γενάρη. Το προσωπικό δεν τέθηκε σε καραντίνα, ενώ έγιναν rapid tests «μόνο σε 10 από τους 60 συναδέλφους». Τις επόμενες μέρες «εμφανίστηκαν και άλλα 3 κρούσματα» σε εργαζόμενους που έκαναν τεστ με δική τους πρωτοβουλία. Ανάλογα περιστατικά, σύμφωνα με το Σωματείο, καταγράφηκαν και σε άλλο κατάστημα του ομίλου.

«Σε όλα τα σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα, μέσα από τη συνεχή εναλλαγή μαγαζιών και πόστων, σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού λόγω αρκετών κρουσμάτων, οι συνάδελφοι βρίσκονται σε εξάντληση», σημειώνει επίσης το Σωματείο.

ΕΝΩΣΕΙΣ ΕΒΕ
Παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή πραγματοποιούν την Παρασκευή 19/2, στις 11 π.μ. το πρωί, οι Σύλλογοι και οι Ενώσεις ΕΒΕ Αχαρνών, Ασπροπύργου, Ελευσίνας - Μάνδρας και Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου. Στα καλέσματά τους επισημαίνουν ότι τα διαρκή lockdown είναι αποτέλεσμα της έλλειψης ουσιαστικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας κι επισημαίνουν την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ.

Διαδικτυακή συζήτηση από την ΟΒΣΑ

Στο μεταξύ, σήμερα Τετάρτη στις 7 μ.μ., η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) οργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση - συζήτηση για τις εξελίξεις στην πορεία της πανδημίας, την κατάσταση των νοσοκομείων και συνολικά του συστήματος Υγείας, τις σύγχρονες ανάγκες του λαού στις σημερινές συνθήκες.

Στην εκδήλωσή θα μιλήσει εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας. Για τεχνικές λεπτομέρειες για την εκδήλωση μπορείτε να απευθυνθείτε στο e-mail: obsagr@gmail.com

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
1.121 νέα κρούσματα - 309 οι διασωληνωμένοι

Ακόμα 29 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 1.121 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοινώθηκαν χτες. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 309 ασθενείς.

Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 190, ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του 7ημέρου είναι 224 ασθενείς.

Το σύνολο των θανάτων ανέρχεται πλέον σε 6.181 και των κρουσμάτων σε 173.905.

Από τα νέα κρούσματα, 538 εντοπίστηκαν στην Αττική (Ανατολική Αττική 38, Βόρειος Τομέας Αθήνας 59, Δυτική Αττική 27, Δυτικός Τομέας Αθήνας 93, Κεντρικός Τομέας 170, Νότιος Τομέας 57, Πειραιάς 80, ΠΕ Νήσων 14). Στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 144, στην Αχαΐα 70 και στη Χαλκιδική 48.

Σε ό,τι αφορά τις μεταλλάξεις, συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 495 θετικά στελέχη για την παρουσία μετάλλαξης Β117 (Βρετανίας) και 7 για την παρουσία μετάλλαξης B1351 (Ν. Αφρικής).

Στο μεταξύ, σημαντικά αυξημένο καταγράφεται το ιικό φορτίο στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, καθώς βρίσκεται στα επίπεδα που μετρούνταν στα τέλη Οκτώβρη, πριν από το ξεκίνημα της εκθετικής αύξησης που κορυφώθηκε στα μέσα Νοέμβρη.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Ανοίξτε τώρα το "Παναγία" - Τέρμα πια στην κοροϊδία»

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Την άμεση επαναλειτουργία του πρώην Νοσοκομείου «Παναγία» απαίτησαν με κινητοποίηση που πραγματοποίησαν χτες κάτοικοι της Καλαμαριάς, μετά από κάλεσμα φορέων και σωματείων της περιοχής που συντονίζουν τη δράση τους ενάντια στην παράδοση του παραλιακού μετώπου στα επιχειρηματικά συμφέροντα, απαιτώντας ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών σε Υγεία και ελεύθερους χώρους. Το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού ορίστηκε για την Κυριακή 21/2 στις 12.30 μ.μ., στην είσοδο της μαρίνας Καλαμαριάς (Αρετσού).

Υπενθυμίζεται ότι η πρωτοβουλία συντονισμού ήρθε ως απάντηση στην απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να προκηρύξει διεθνή δημόσιο διαγωνισμό για την παραχώρηση της μαρίνας Καλαμαριάς, που θα φέρει συνολικές αρνητικές αλλαγές σε όλη την παραλιακή ζώνη, ενώ είναι υγειονομικά επικίνδυνη η κατάσταση που διαμορφώνεται, σε μια περιοχή που παραμένει κλειστό το πρώην Νοσοκομείο «Παναγία» (κομμάτι της παραλιακής ζώνης) και απαξιώνεται καθημερινά η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Με πανό και πλακάτ, οι συγκεντρωμένοι πρόβαλαν τις διεκδικήσεις: «Δωρεάν Υγεία για όλους - άμεση επίταξη και λειτουργία του Νοσοκομείου "Παναγία"», «Αμεση ενίσχυση της ΠΦΥ με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό», «Ανοίξτε τα νοσοκομεία, με γιατροσόφια δεν βγαίνει η πανδημία».

Απαντώντας στην κυβέρνηση αλλά και στην προκλητική στάση του δημάρχου που οραματίζεται 5άστερα ξενοδοχεία στο παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς, φώναξαν «Ανοίξτε τώρα το "Παναγία", τέρμα πια στην κοροϊδία» και «Η Καλαμαριά θέλει νοσοκομεία και όχι πεντάστερα ξενοδοχεία».

Στην κινητοποίηση μίλησε ο Χρήστος Καραχρήστος, γγ της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), ο οποίος μετέφερε τη συμπαράσταση της Ενωσης στον αγώνα του λαού της περιοχής. Η πανδημία, τόνισε, ανέδειξε την ανάγκη να επαναλειτουργήσουν όλα τα νοσοκομεία που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη («Παναγία», Λοιμωδών, 424 ΣΝ) και να καλυφθούν οι ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό, σύγχρονες υποδομές.

Επίσης, μίλησε η Ελένη Μπακιρλή, μέλος του ΓΣ της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η οποία ήταν πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Παναγία» το 2013, όταν η τότε κυβέρνηση της ΝΔ με υπουργό Υγείας τον Αδ. Γεωργιάδη έβαλε λουκέτο στο νοσοκομείο, στερώντας από το λαό της Ανατολικής Θεσσαλονίκης πολύτιμες υπηρεσίας Υγείας και συνολικά από το λαό της Θεσσαλονίκης 200 νοσοκομειακές κλίνες, κατάσταση που διατηρήθηκε στη συνέχεια από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελ. Μπακιρλή αναφέρθηκε στον αγώνα που έδωσαν τότε οι εργαζόμενοι μαζί με το λαό της περιοχής, κόντρα στις επιπτώσεις της πολιτικής εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης της Υγείας. Τόνισε την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για την προστασία της υγείας του λαού.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, ο οποίος μετέφερε τη συμπαράσταση του Κόμματος στις διεκδικήσεις του λαού και των φορέων.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αρνείται ακόμα και τώρα την επαναλειτουργία του Νοσοκομείου «Νοσημάτων Θώρακος» στην Πάτρα

Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

«Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν εξετάζεται αυτό το ενδεχόμενο. Είναι αδύνατη η επαναλειτουργία του Νοσοκομείου αυτού». Αυτό απάντησε ορθά κοφτά ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης στο πιο επίκαιρο από ποτέ αίτημα του λαού της Αχαΐας να επαναλειτουργήσει το εξειδικευμένο Νοσοκομείο «Νοσημάτων Θώρακος» στην Πάτρα, το οποίο μετέφερε το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή, η οποία συζητήθηκε την περασμένη Δευτέρα.

Το συγκεκριμένο νοσοκομείο είχε αρχίσει να το αποψιλώνει η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, για να έρθει στη συνέχεια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να το κλείσει. Οι μεγάλες συνέπειες σε βάρος του λαού της περιοχής ήταν φανερές στα χρόνια που μεσολάβησαν, ενώ πλέον γίνονται πιο ξεκάθαρες από ποτέ, με την Αχαΐα να βρίσκεται «στο κόκκινο» σε ό,τι αφορά τη διασπορά της πανδημίας και τα νοσοκομεία που καλύπτουν ανάγκες όλης της Δυτικής Ελλάδας, της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς, να έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία μίας νόσου.

Τοποθετούμενος στη Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Προ ημερών, το νοσοκομείο του "Αγ. Ανδρέα" ουσιαστικά σταμάτησε να λειτουργεί λόγω των κρουσμάτων του κορονοϊού και έγινε και πανελλαδικό ζήτημα. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου έχουν εκκενωθεί και η ΩΡΛ και η Οφθαλμολογική Κλινική για να μετατραπούν σε κλίνες Covid. Δύο κλινικές. Και ετοιμάζονται τώρα και άλλες, η Πνευμονολογική και η Γαστρεντερολογική. Οι ογκολογικοί ασθενείς κάνουν τη χημειοθεραπεία τους στα εξωτερικά ιατρεία, στοιβαγμένοι 6 άτομα σε δωμάτια δύο ατόμων (...) χειρουργεία αναβάλλονται (...) η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχει καταρρεύσει, δεν υπάρχει, δεν υφίσταται επί της ουσίας, γιατί υπάρχουν τεράστιες μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού, για να καλύψει "μπαλώματα" και ανάγκες».

Η επαναλειτουργία του Νοσοκομείου «Νοσημάτων Θώρακος» «θα μπορούσε να αποφορτίσει αυτή την κατάσταση», ανέφερε ο Ν. Καραθανασόπουλος, ζητώντας ταυτόχρονα τον εξοπλισμό του με σύγχρονα μηχανήματα και μονάδες ΜΕΘ, την επάνδρωσή του με μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, ώστε να αποτελέσει νοσοκομείο αναφοράς για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Κόφτης» η πολιτική που αντιμετωπίζει την υγεία του λαού ως «κόστος»

Ο υφυπουργός, δείχνοντας την προσήλωση της κυβέρνησης στη χρόνια πολιτική που αντιμετωπίζει την υγεία του λαού ως «κόστος», την πολιτική της εμπορευματοποίησης και της υποχρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος Υγείας, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να επαναλειτουργήσει το νοσοκομείο.

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής και με δεδομένη την άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει στις αναγκαίες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ο Β. Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι το νοσοκομείο δεν μπορεί να ανοίξει γιατί «δεν υπάρχει διαθέσιμο νοσηλευτικό, ιατρικό και λοιπό προσωπικό και η μεταφορά από άλλες νοσοκομειακές μονάδες προς αυτό μάλλον περισσότερα προβλήματα και κινδύνους θα δημιουργήσει. Δεν υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης υποστηρικτικών ιατρικών εργαστηρίων και υποστηρικτικών ειδικοτήτων. Δεν υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης κλινών εντατικής θεραπείας»...

Η κυβέρνηση δηλαδή μπορεί μόνο να κλείνει κλινικές από τα υπόλοιπα δημόσια νοσοκομεία, να μειώνει δραματικά τα τακτικά χειρουργεία, να κάνει «λάστιχο» το υγειονομικό προσωπικό από τη μία μονάδα στην άλλη, αλλά ισχυρίζεται ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα» να επαναλειτουργήσει και να στελεχωθεί κατάλληλα ένα τέτοιο εξειδικευμένο νοσοκομείο!

Ο Β. Κοντοζαμάνης μάλιστα απογείωσε την πρόκληση, αναφέροντας: «Δεν πάσχουμε από κτίρια. Σημασία έχει πόσο αποτελεσματικά παρέχεις υπηρεσίες Υγείας και πόσο αποτελεσματικά και αποδοτικά αντιμετωπίζεις την πανδημία. Η περιοχή της Αχαΐας, η περιοχή της Πάτρας είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχούς διαχείρισης της πανδημίας»! Πόσο περισσότερο να κάνει το μαύρο άσπρο δηλαδή...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ