Κυριακή 17 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κόβουν και το νερό από τα φτωχόσπιτα

Γρηγοριάδης Κώστας

Η είδηση ότι η ΕΥΔΑΠ προχώρησε σε οριστική διακοπή νερού σε πολλά σπίτια λαϊκών οικογενειών στην Ηλιούπολη, είναι χαρακτηριστική του τι βιώνουν τα εργατικά νοικοκυριά. Στον καπιταλισμό ακόμα και το νερό, ένα βασικό κοινωνικό αγαθό για να μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος, είναι εμπόρευμα που μπορεί να το έχει μόνο όποιος έχει λεφτά να το αγοράζει. Η παρέμβαση της Λαϊκής Επιτροπής ήταν καταλυτική αφενός μεν στο να μη συνεχιστούν οι διακοπές, αφετέρου στο να δρομολογηθεί η επανατοποθέτηση των μετρητών και να επανασυνδεθεί το νερό.

Την ίδια στιγμή που κόβουν το νερό σε σπίτια, οι ταμιευτήρες νερού ξεχειλίζουν. Την ώρα που λαϊκές οικογένειες στερούνται αυτό το φυσικό αγαθό ζωτικής σημασίας, δεν υπάρχει καμία μέριμνα για να αξιοποιούνται οι υδάτινοι πόροι και να έχουν νερό τα σπίτια και τα χωράφια για τις αγροτικές καλλιέργειες. Και την ίδια στιγμή, η ΕΥΔΑΠ ως ανώνυμη εταιρεία, που έχει μετόχους, είναι στο χρηματιστήριο, εμπορεύεται το νερό γιατί οι μέτοχοι πρέπει να αυξήσουν τα κέρδη τους. Και προχωρά σε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση για να πλουτίσει κι άλλο το κεφάλαιο.

Ο καπιταλισμός στερεί το ψωμί, τη θέρμανση και το νερό από τους εργαζόμενους. Κι είναι ένα ακόμα δεδομένο που αποκαλύπτει τη σαπίλα του. Η εργατική τάξη, οι αυτοαπασχολούμενοι, η φτωχή αγροτιά, πρέπει να παλέψουν από κοινού για να ανατρέψουν αυτό το σύστημα που τους καταστρέφει τη ζωή.

Νεοναζί κροκοδείλια δάκρυα

Κροκοδείλια δάκρυα χύνουν τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής για τα βάσανα του ελληνικού λαού. Σε ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν «Φτώχεια, αύξηση της ανεργίας και αδικίες στη φορολογία με υψηλότερη επιβάρυνση για μισθωτούς και συνταξιούχους». Οτι «Το Μνημόνιο απεδείχθη περίτρανα καταστροφικό, προκάλεσε ανεπανόρθωτη οικονομική και κοινωνική καταστροφή. Η Χρυσή Αυγή παραμένει σταθερή στη θέση της περί μονομερούς καταγγελίας του Μνημονίου, σε αντίθεση με την αριστερά που για ψηφοθηρικούς λόγους χρησιμοποιεί πλέον τη μνημονιακή ορολογία περί... "επαναδιαπραγματεύσεως"».

Καθαρά συστημική (και) η Χρυσή Αυγή βγάζει λάδι τον καπιταλισμό, φορτώνει τα προβλήματα στο μνημόνιο, στην «εθνική μειοδοσία», βρίσκει βολικό αντίπαλο στον επίσης λαοπλάνο και απολογητή του συστήματος ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα που τάχα διαμαρτύρεται για τη φτώχεια, ψάχνει να βρει στα αφεντικά εργάτες με 18 ευρώ μεροκάματο δίχως ασφάλιση, ζητά νέες φοροαπαλλαγές και κίνητρα για εφοπλιστές, φαρμακοβιομήχανους και μεγαλοξενοδόχους, τάζει μερίδια του ορυκτού πλούτου και στρατιωτικές προμήθειες σε μονοπώλια του εξωτερικού, καλλιεργεί τις επαφές της με Γερμανούς ναζί. Ακόμα και την παράδοση βραχονησίδων σε μεγαλοεπιχειρηματίες στήριζε μεσοβδόμαδα στη Βουλή πριν αναγκαστεί να τα μαζέψει και ψηφίσει τ' ανάποδα λόγω της λαϊκής κατακραυγής. Ψεύτες και υπηρέτες του συστήματος ως το μεδούλι, έτοιμοι να παραδώσουν τον εθνικό πλούτο στο κεφάλαιο, να χαντακώσουν το λαό στην πρώτη ευκαιρία, πρέπει να αποκαλύπτονται και να απομονώνονται διαρκώς.

Καταργούν το μισό υπουργείο Γεωργίας!

Στην πλήρη απαξίωση και διάλυση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), γνωστού και ως υπουργείου Γεωργίας, προχωράει η τρικομματική κυβέρνηση. Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, αποφασίστηκε η μείωση των οργανικών μονάδων κεντρικής υπηρεσίας και των περιφερειακών υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ κατά 58%! Δηλαδή, πάνω από τις μισές υπηρεσίες του υπουργείου. Κι όπως φαίνεται, πρόκειται για τη μεγαλύτερη «σφαγή» υπηρεσιών από κάθε άλλο υπουργείο. Η ολέθρια αυτή πολιτική στρέφεται σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς και των εργαζομένων στο ΥΠΑΑΤ. Η πολιτική διάλυσης των υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οδηγεί στην πλήρη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών που προσφέρει, προς όφελος διαφόρων εποπτευόμενων ανωνύμων εταιρειών που δημιουργήθηκαν και θα δημιουργηθούν, καθώς και διαφόρων αμιγώς ιδιωτικών εταιρειών, που θα κερδίζουν σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων. Ταυτόχρονα, μέσω της κατάργησης υπηρεσιών και οργανικών θέσεων, ανοίγει ο δρόμος για μαζικές απολύσεις εργαζομένων του ΥΠΑΑΤ. Πρόκειται για μια απόφαση που ευθυγραμμίζει απόλυτα τις νέες συρρικνωμένες υπηρεσίες του υπουργείου με τις αντιαγροτικές πολιτικές της νέας ΚΑΠ, που με συνέπεια εφαρμόζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και τώρα και η ΔΗΜΑΡ, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρόκειται για πολιτικές που ξεκληρίζουν τους μικρομεσαίους αγρότες, υπονομεύουν την αγροτική ανάπτυξη, διευρύνουν το έλλειμμα του αγροτικού εμπορικού ισοζυγίου, οδηγούν σε πλήρη εξάρτηση τη χώρα στο στρατηγικό τομέα της διατροφής και όχι μόνο, πλημμυρίζουν την ελληνική αγορά με ακατάλληλα και επικίνδυνα τρόφιμα και άλλα προϊόντα. Την καταστροφική αυτή πολιτική καλούνται να αντιπαλέψουν από κοινού οι μικρομεσαίοι αγρότες και οι εργαζόμενοι και να εντείνουν τον αγώνα τους μέχρι την εφαρμογή μιας άλλης, φιλολαϊκής - φιλοαγροτικής πολιτικής.

Η ΕΑΜική Αντίσταση στην περιοχή Σερβίων Κοζάνης

Το βιβλίο της Μαρίας Παπαδοπούλου - Ζιώγα αναφέρεται στο Νομό της Κοζάνης, στηρίζεται στις αναμνήσεις της, σε συνδυασμό με γραπτές ιστορικές πηγές, ενώ περιέχει και υλικό μαρτυριών και συνεντεύξεων που συνέλεξε στη δεκαετία του 1980 από κατοίκους της περιοχής. Σε συνδυασμό με τις γενικότερες εξελίξεις αναδεικνύεται ο καθοριστικός ρόλος του ΚΚΕ στη συγκρότηση και τη διεξαγωγή του αγώνα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στην περιοχή, επίσης τα γεγονότα τονίζουν ότι η ταξική πάλη και σύγκρουση δε σταμάτησε ούτε στιγμή. Στο βιβλίο υπάρχει αναφορά στη δεκαετία του 1930, που δίνει μια σύντομη και περιεκτική σκιαγραφία της δράσης του ΚΚΕ στην περιοχή, τους αγωνιστικούς δεσμούς του με το λαό και ιδιαίτερα με το προσφυγικό στοιχείο της περιοχής.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αναδεικνύεται η συνέχεια του αστικού κράτους του οποίου βασικοί μηχανισμοί συνέχισαν να λειτουργούν αυτοτελώς σε συνεργασία με τα γερμανικά και ιταλικά στρατεύματα.

Η συγγραφέας θέλοντας να αποτυπώσει τη δράση των αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης στην περιοχή απευθύνθηκε στους αγωνιστές αυτούς και σε δεκάδες άλλους στα χωριά, ανεξάρτητα από τη σημερινή τους πολιτική τοποθέτηση, για «να μη θαφτεί η αλήθεια, η νέα ιστορία του λαού, που την έγραψε με αίμα, πόνο και δάκρυα στα ερείπια των Σερβίων, για να μη γραφτεί από ανθρώπους που ήταν απόντες και ίσως εσκεμμένα θελήσουν να παραχαράξουν την ιστορική αλήθεια αυτοπροβάλλοντας παράλληλα τον εαυτό τους». Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Τζέικομπ Ζούμα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο 70χρονος Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα έκανε την Πέμπτη το διάγγελμα για την Κατάσταση του Εθνους θίγοντας όλα τα καίρια ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία. Μίλησε για φτώχεια, ανεργία, εργατικές κινητοποιήσεις, φορολογικές μεταρρυθμίσεις, αλλαγές στην αναδιανομή γης... Αναφέρθηκε στο «όραμα» δημιουργίας θέσεων εργασίας, σε τριπλασιασμό των ποσοστών καπιταλιστικής ανάπτυξης. Ξαναμοίρασε υποσχέσεις για αξιοπρεπή στέγη, τρεχούμενο νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, εκπαίδευση και υγεία...

Το βασικό σκεπτικό του ήταν να γίνουν οι όποιες μεταρρυθμίσεις με γνώμονα τα συμφέροντα της αστικής τάξης που εξακολουθεί να εκμεταλλεύεται το φυσικό πλούτο της χώρας και αυτόν που παράγουν οι εργαζόμενοι. Να ενδυναμωθεί δηλαδή η καπιταλιστική οικονομία, εξαιτίας της οποίας η μάστιγα της φτώχειας και της ανεργίας εξακολουθεί να ταλανίζει πάνω από το 40% του νοτιοαφρικανικού λαού. Να ενισχυθούν τα διεθνή μονοπώλια που εκμεταλλεύονται το χρυσό και τα διαμάντια της Νότιας Αφρικής σε βάρος εργατών, που δουλεύουν σε συνθήκες κόλασης κάτω από τη γη για λιγότερα από 10 ευρώ τη μέρα.

Παράλληλα, ο Νοτιοαφρικανός ηγέτης προσπάθησε ανοιχτά να αποθαρρύνει μελλοντικές μαζικές εργατικές κινητοποιήσεις εστιάζοντας στην τήρηση της τάξης και προβάλλοντας τις θεωρίες της «κοινωνικής συναίνεσης». Η Νότια Αφρική, που συμμετέχει σε πολλούς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και συμμαχίες, όπως η BRICS (με Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα), επιχειρεί να αναβαθμίσει το ρόλο της, μόνο που αυτό καμία σχέση έχει με τα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού.


Δ.ΟΡΦ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ