Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το κλειδί

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ εμφανίστηκε και χτες στις τηλεοράσεις μιλώντας σε τρίτο πρόσωπο για κάποιους που «διαλύουν τη χώρα». Νομίζει πως έτσι θα ξεχάσουν οι εργάτες ότι ο ίδιος είναι κεντρικό πρόσωπο ανάμεσα σ' αυτούς που δήθεν καταγγέλλει. Δεν τον σώζει το τρίτο πρόσωπο. Είναι πρωταγωνιστής στην επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη. Αυτός και η τάξη που υπηρετεί, η αστική τάξη, πρέπει να γκρεμιστούν. Κι αυτό είναι καθήκον πρώτης γραμμής για τους εργάτες.

***

Διαβάζοντας στον αστικό Τύπο τις δηλώσεις των διαφόρων κυβερνητικών παραγόντων, λίγο απέχεις από το να βάλεις θηλιά στο λαιμό, καθώς σε θεωρούν υπεύθυνο για τα δεινά της ανθρωπότητας, υπεύθυνο που δεν έχεις εκχωρήσει στους εκπροσώπους του κεφαλαίου το δικαίωμά σου, εσύ να αποφασίζεις για το μέλλον σου, έστω και μέσα από τον στρεβλό τρόπο της αστικής δημοκρατίας. Δεύτερη γνώμη δεν υπάρχει για τον αστικό Τύπο.

Μόνο ξεφυλλίζοντας τον «Ριζοσπάστη» βρίσκεις ότι οι εκβιασμοί πρέπει να πεταχτούν στα σκουπίδια. Οτι ο λαός έχει κι άλλο δρόμο. Οτι τα αστικά διλήμματα συνιστούν τρομοκρατία και ως τέτοια πρέπει όχι μόνο να απορριφθούν αλλά και να απαντηθούν με ένταση της πάλης για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, τη μόνη γλώσσα που καταλαβαίνουν οι αστοί.

***

Αλλη έγνοια δεν έχει η εργατική τάξη, από το πότε θα αλλάξει ηγεσία το ΠΑΣΟΚ, πότε δηλαδή ο ένας δυνάστης θα παραδώσει σκυτάλη στον άλλο. Δε πα να κουρεύονται... Και μόνο που τους έβλεπες στην χτεσινή εκδήλωση του Λοβέρδου, έφτανε για να σκεφτείς «τζάμπα το σάλιο».

***

Γιατί, όμως, παραμένουν στη κυβερνητική εξουσία; Γιατί έχουν εκπαιδεύσει ένα λαό να μη βλέπει το δάσος και να σκιαμαχεί με τα δέντρα. Οπως οι κάτοικοι της Καστοριάς. Που διαμαρτυρήθηκαν προχτές για την τιμή του πετρελαίου και δεν διαδήλωσαν για το δικαίωμά τους να ζουν σαν άνθρωποι στο φυσικό τους χώρο. Περιοχή με πλούσιες παραγωγικές πηγές κι ένα λαό που απ' την πέτρα βγάζει λάδι, έχει χτυπηθεί επανειλημμένα από διάφορες αποφάσεις των εναλλασσόμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Κι όμως ένα σημαντικό μέρος του κόσμου, ακόμη πιστεύει, πως αλλάζοντας αυτόν με τον άλλο πολιτευτή, κάπως θα την βολέψει. Ετσι, όμως, ένας τόπος που οι πάντες θα μπορούσαν να ζούνε «πλούσια», έχει καταντήσει να είναι αντικείμενο φιλανθρωπίας. Κρίμα για ένα λαό περήφανο, ένα λαό που σε δύσκολες στιγμές του τόπου δεν στάθηκε στο πλευρό του Βαν Φλιτ και σήμερα τον καλούν για ένα λίτρο πετρέλαιο να φιλήσει την κατουρημένη ποδιά του κάθε σκερβελέ κυβερνήτη.

***

Ο αστικός Τύπος είναι μανίτσα στην εκπαίδευση στο ραγιαδισμό. Ενα προς ένα τα ρεπορτάζ καλλιεργούν την αντίληψη πως αν δε σκύψεις, προκοπή δε βλέπεις. Παράλληλα κρύβουν πως η θέληση των ξένων δεν είναι ξεκομμένη από το γεγονός ότι είναι και θέληση των ντόπιων καπιταλιστών. Στο ίδιο άρμα επιβαίνουν. Κοινός ο στόχος των μονοπωλιακών ομίλων είτε έχουν έδρα τη Γερμανία είτε την Ελλάδα: Το τσάκισμα των εργατών.

Αυτό κρύβει ο αστικός Τύπος προσανατολίζοντας τη σκέψη σε κάποιους ξένους που δήθεν επιβουλεύονται την «άρια» φυλή μας.

Αυτό που δεν μπορούν να κρύψουν, είναι ο τρόμος τους ότι η κοινωνική κατακραυγή θα πετάξει στα αζήτητα της ιστορίας την αστική τάξη, όλο το σύστημά της. Γι' αυτό και απειλούν και «κατά λάθος εκπυρσοκροτήσεις»...

Στο χέρι της εργατικής τάξης είναι να επιστρέψει μπούμεραγκ τις απειλές, να μετατρέψει σε μόνιμο εφιάλτη τους φόβους των αστών.

Το κλειδί ήταν και παραμένει ένα: η αποφασιστική, η έκδηλη ενίσχυση του ΚΚΕ, έτσι που να δηλώνεται η απόφαση της εργατικής τάξης να ξεμπερδεύει με τα μονοπώλια και την εξουσία τους.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Βάλτε τέρμα στην τρομοκρατία και στην εξαθλίωση με ευρώ ή χωρίς ευρώ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Μισό «ναι» στο δάνειο

ΤΑ ΝΕΑ: Τι θέλουν οι Γερμανοί

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Χούντα Σόιμπλε θέλει την Ελλάδα στον γύψο

ΕΘΝΟΣ: Πρώτο βήμα για «κλείδωμα» της συμφωνίας

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Σε θάλαμο αερίων

Ο ΛΟΓΟΣ: Μαστίγιο και καρότο από το Βερολίνο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Προσδοκίες απεμπλοκής τη Δευτέρα

Η ΑΥΓΗ: Αγοράζουν κυβέρνηση

Η ΝΙΚΗ: Πώς βγαίνουν νόμιμα τα λεφτά στο εξωτερικό

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αυθαίρετα, μειώσεις προστίμων

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Οπλα τους ο εκβιασμός και η τρομοκρατία

«Στον εκβιασμό και την τρομοκράτηση του λαού επενδύει η κυβέρνηση και τα κόμματά της, προκειμένου να εφαρμοστούν τα βάρβαρα μέτρα του μνημονίου που ψήφισαν. Μετά το ψευτοδίλημμα "υπερψήφιση του μνημονίου ή πτώχευση", χτες, μετά το προσωρινό μπλοκάρισμα των δανείων από τη λυκοσυμμαχία, στο φόντο των οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, οι θύτες του λαού επανήλθαν με νέες κινδυνολογίες (...) Σταθερός πρωταγωνιστής στην άθλια κινδυνολογία είναι ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος (...) επιχείρησε να εμφανίσει τα αδιέξοδα της ΕΕ σαν διλήμματα του ελληνικού λαού. "Η χώρα είναι στην κόψη του ξυραφιού, πολλοί μας θέλουν έξω από την Ευρωζώνη και πρέπει να τους πείσουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε για τις επόμενες γενιές, για τα παιδιά μας", ανέφερε (...) προσπάθησε να οξύνει την τρομοκρατία και να κάνει το λαό συμμέτοχο στις αγωνίες των αστών. "Τα διλήμματα είναι τραγικά. Το δίλημμα είναι θυσίες και περικοπές ή εθνική καταστροφή", υποστήριξε (...) η υπουργός Παιδείας Αν. Διαμαντοπούλου με συνέντευξή της στο "Σκάι" ισχυρίστηκε ότι "εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, η Ελλάδα θα γυρίσει πίσω στη δεκαετία του '50" (...) Η ίδια πρότεινε οι εκλογές να μετατεθούν για τον Ιούνιο, χαρακτήρισε "έγκλημα ότι μπήκαμε σε προεκλογική περίοδο μετά την ψήφιση των μέτρων"» (το ρεπορτάζ στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).

Οπλο μας η πρόταση του ΚΚΕ

«Τα κόμματα της συγκυβέρνησης και της ΕΕ έως τώρα με κάθε τρόπο προσπαθούσαν να κρύψουν από το λαό τα μεγάλα αδιέξοδα και τις οξυμένες αντιθέσεις που υπάρχουν μέσα στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ. Τώρα που αυτά δεν κρύβονται, επιχειρούν, ακόμα πιο κινδυνολογικά, να εμφανίσουν τα δικά τους αδιέξοδα ως διλήμματα του λαού. Οι εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι πιο αποφασιστικά πρέπει να απορρίψουν την τρομοκρατία και να τους απαντήσουν: Αρνούμαστε την εξαθλίωση με ή χωρίς ευρώ. Αποδέσμευση από την ΕΕ, με λαϊκή εξουσία και το κεφάλι ψηλά, πριν αυτοί διώξουν τη χώρα για τους δικούς τους λόγους ή μαζί με την ελληνική πλουτοκρατία και τα κόμματά της αλυσοδέσουν και καταδικάσουν το λαό στη δυστυχία. Δεν υπάρχει άλλη λύση προς όφελος του λαού από την πρόταση του ΚΚΕ» (το σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ / ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ).

ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ

ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΑΙΤΗΜΑ: «Χιλιάδες κάτοικοι της Καστοριάς έδωσαν το "παρών" χθες στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για την αύξηση της τιμής στο πετρέλαιο θέρμανσης. Στην Καστοριά πωλείται πάνω απο 1,05 το λίτρο και το κόστος της θέρμανσης έχει τινάξει στον αέρα τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών, αφού εδώ και τουλάχιστον έναν μήνα η θερμοκρασία είναι κάτω απο το μηδέν» (το θέμα στα ΝΕΑ).

Ο ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΑΝΙΣΟΜΕΤΡΙΑΣ: «Οπως και από τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη προέκυψε, εκείνο που κυρίως απασχολεί τους εταίρους και δανειστές μας είναι η διασφάλιση των όρων της δανειακής σύμβασης και η πιστότερη δυνατή τήρησή της. Φυσικά μόνο κολακευτική δεν είναι για τη χώρα η δυσπιστία αυτή (...) για μια ακόμη φορά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το πρόβλημα της αναξιοπιστίας που έχουμε δημιουργήσει με τις υστερήσεις και τις καθυστερήσεις μας επί ενάμιση χρόνο (...) Οπως και να έχει, σε λίγα εικοσιτετράωρα θα έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις (...) οι φιλοδοξούντες να πρωταγωνιστήσουν στη διαχείριση της προσπάθειας αυτής θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι χωρίς να επανακτήσουν αργά αλλά σταθερά την κλονισμένη εμπιστοσύνη των εταίρων μας δεν μπορούμε να προσβλέπουμε σε θετικό αποτέλεσμα» (από το κύριο άρθρο στο ΕΘΝΟΣ).

ΤΡΟΜΟΣ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΗ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ: «Η απειλή που εκτοξεύει ο γερμανικός Αξονας (...) οδηγεί αναπόφευκτα σε κοινωνικό και οικονομικό χάος προς όφελος της Αριστεράς. Αραγε αυτό θέλουν; (...) Η Ευρωζώνη δεν είναι ριάλιτι, όπου τα μέλη της μπορούν να διώχνουν τον πιο αδύναμο κρίκο, σπρώχνοντάς τον στον κοινωνικό Αρμαγεδδώνα (...) Τώρα που η άρρωστη οικονομία μας εξαναγκάζεται να υιοθετήσει και άλλα επώδυνα μέτρα, εκτινάσσεται αναμφίβολα ο κίνδυνος της κοινωνικής έκρηξης, που θα θέσει όλα τα άλλα ζητήματα σε δεύτερη μοίρα. Ηδη η πολιτική και η κοινωνική σταθερότητα έχουν αρχίσει να χάνονται. Μια πλαστική σφαίρα να ξεφύγει αρκεί για να μετατρέψει την επόμενη διαδήλωση σε πραγματικό εμφύλιο πόλεμο» (από άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org