Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Αν δεν μπορούν έστω να απολογηθούν, ας σωπάσουν!

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση για τις καταστροφικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική:

«Αυτές τις δύσκολες ώρες, η σκέψη μας βρίσκεται στους κατοίκους της Δυτικής Αττικής, που μετρούν τις πληγές τους, στις οικογένειες των θυμάτων από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Στη Δυτική Αττική, όπου ζουν φτωχές λαϊκές οικογένειες, άνεργοι, μεροκαματιάρηδες άνθρωποι του μόχθου, εκτυλίσσεται εδώ και χρόνια ένα έγκλημα. Και ο βασικός υπεύθυνος για αυτό το έγκλημα διαρκείας έχει όνομα και επίθετο: Είναι η πολιτική, που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μαζί με την Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση.

Ολοι τους, ενώ ξέρουν καλά τον επείγοντα χαρακτήρα των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, ειδικά σ' αυτήν την περιοχή, προτεραιότητά τους είναι άλλα έργα, με μοναδικό κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Μόνο οργή και αγανάκτηση προκαλούν οι δηλώσεις που μιλούν για ακραία φαινόμενα, που προκάλεσε η κλιματική αλλαγή. Ελεος! Αν δεν μπορούν έστω να απολογηθούν, ας σωπάσουν!

Απαιτούμε την άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού για την ολόπλευρη στήριξη των κατοίκων, μέτρα ανακούφισης και έκτακτη ενίσχυση για τις άμεσες ανάγκες όλων όσοι έχουν πληγεί, απαιτούμε τώρα μέτρα αποκατάστασης και αποζημιώσεις στο ύψος των ζημιών, χωρίς καμιά καθυστέρηση».

Να ποιοι είναι οι ένοχοι για το πολιτικό έγκλημα με τους 16 νεκρούς

  • Τον Ιούλη του 2017 το υπουργείο Περιβάλλοντος εκτιμούσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος πλημμύρας στη Νέα Πέραμο και άρα δεν χρειάζονται αντιπλημμυρικά έργα!
  • Ο «Ριζοσπάστης» αποκαλύπτει σήμερα στοιχεία που δείχνουν ότι οι καταστροφές είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής ευθύνης της πολιτικής και των κατευθύνσεων της ΕΕ, όλων των κυβερνήσεων αλλά και περιφερειακών και δημοτικών αρχών, με κριτήριο την ανάπτυξη για το κεφάλαιο

Οι αποκαλύψεις που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα ο «Ριζοσπάστης» σοκάρουν! Και δίνουν την καλύτερη απάντηση σε όσους χωρίς ντροπή προσπαθούν να κουκουλώσουν τον ένοχο για το πολιτικό έγκλημα που οδήγησε στους 16 νεκρούς και τις τεράστιες καταστροφές στη Δυτική Αττική. Με συγκεκριμένα στοιχεία, που αναδεικνύουν ότι ο πραγματικός ένοχος είναι διαχρονικά η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι αστικές κυβερνήσεις, οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές που αποφασίζουν με γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Οσα λένε από προχτές και αφορούν σε αυθαίρετη δόμηση, μπάζωμα ρεμάτων, άναρχη δόμηση κ.λπ., έχουν ως βασική αιτία όχι ότι οι κάτοικοι δεν έχουν «οικολογική συνείδηση», όπως λένε, ούτε είναι θέμα «ατομικής ευθύνης», αλλά το γεγονός ότι ο ίδιος ο χωροταξικός σχεδιασμός γίνεται με κριτήριο τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, γενικά τις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης και κερδοφορίας.

-- Σε αυτό οφείλεται η αλόγιστη επέκταση των πόλεων χωρίς την εξασφάλιση των αναγκαίων έργων υποδομής.

-- Γι' αυτό όλες οι αστικές κυβερνήσεις - και η σημερινή - επέτρεψαν και νομιμοποίησαν την καταπάτηση, την κάλυψη των ρεμάτων, το χτίσιμο σε αυτά ακόμα και οδικών αξόνων.

-- Γι' αυτό νομιμοποίησαν την αυθαίρετη δόμηση μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις και καταπατημένη δημόσια γη. Και αντί για προστασία του δασικού πλούτου, προχώρησαν σε δασοκτόνα νομοθεσία.


Eurokinissi

-- Γι' αυτό, αντί να προστατεύσουν ελεύθερους χώρους, προχωρούν στην τσιμεντοποίησή τους και σχεδιάζουν το κτίσιμο ολόκληρων πόλεων σε αυτούς, όπως για παράδειγμα στο Ελληνικό.

Ο «Ριζοσπάστης» φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας στοιχεία που αφορούν:

-- Την πενιχρή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, άλλους εθνικούς και κοινοτικούς πόρους για τα έργα που αφορούν υποδομές αντιπλημμυρικής θωράκισης.

-- Την αποσπασματική εκτέλεση έργων με ευθύνη κυβέρνησης, Περιφέρειας Αττικής και δήμων, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην λύνονται προβλήματα, αλλά και να επιδεινώνεται η κατάσταση σε γειτονικές περιοχές.

-- Το γεγονός ότι η προτεραιότητα από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια Αττικής στην αντιπλημμυρική προστασία δεν αφορά σε έργα που σχετίζονται με την προστασία της ζωής των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, αλλά με την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών ομίλων.

Κυβέρνηση: «Δεν υπάρχει πρόβλημα στη Νέα Πέραμο»!!!

Πρόσφατα, λοιπόν, τον Ιούλη του 2017 αναρτήθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος το λεγόμενο «Προσχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας - Παραδοτέο 12» του Υδατικού Διαμερίσματος Αττικής.

Το προσχέδιο αυτό, όπως και η συνολική μελέτη του Σχεδίου, εκπονήθηκαν με βάση παραδοχές, μαθηματικά μοντέλα και μεθοδολογία σύμφωνα με την «Ευρωπαϊκή Οδηγία 2007/60/ΕΚ για την Αξιολόγηση και τη Διαχείριση των Κινδύνων Πλημμύρας», που ενσωματώθηκε στο Εθνικό Δίκαιο.


Eurokinissi

Το συγκεκριμένο προσχέδιο, λοιπόν, που θυμίζουμε ότι είναι επίσημο κυβερνητικό ντοκουμέντο, γράφει πως η Νέα Πέραμος δεν κινδυνεύει από πλημμυρικά φαινόμενα, ακόμα και από τέτοια φαινόμενα που συμβαίνουν 1 φορά στα 100 χρόνια!

Λέει συγκεκριμένα:

Η Νέα Πέραμος εντάσσεται στη «Χαμηλή ζώνη Μεγάρων - Ν. Περάμου. (...) δεν υπάρχει υψηλός ή πολύ υψηλός κίνδυνος πλημμύρας» ακόμη και «για πλημμυρική βροχόπτωση 100ετίας»!

Για τη Μάνδρα διαπιστώνει υψηλό και πολύ υψηλό κίνδυνο αλλά κατά περίπτωση και σε κάποια τμήματα!

Οσον αφορά τη Σύμη, που πριν λίγες μέρες δοκιμάστηκε σκληρά από καταστροφική πλημμύρα, δεν περιλαμβάνεται καθόλου στις ζώνες δυνητικά υψηλού κινδύνου πλημμύρας στη μελέτη του υπουργείου!

Πού διατίθενται τα κονδύλια;

Αν ρίξουμε μια ματιά στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής, θα διαπιστώσουμε:

Στον Πίνακα Εκτελεστέων Εργων, όπως διαμορφώθηκε με την πρόσφατη 2η Τροποποίηση (30.6.17), σε σύνολο 1.059 έργων με προϋπολογισμό 1,9 δισ. ευρώ (1,7 μετά τη δημοπράτηση) προβλέπεται η εκτέλεση 164 αντιπλημμυρικών έργων από την Περιφέρεια με προϋπολογισμό 409,6 εκατ. (376,6 μετά τη δημοπράτηση). Θα πει κανείς ότι αυτή είναι μια καλή αναλογία, κάτι για το οποίο άλλωστε επιχαίρει δημόσια η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.


Ας έρθουμε όμως στο «ψητό». Τι αναμένεται από πλευράς υλοποίησης μέσα στο 2017; Στις προτεινόμενες πιστώσεις για το 2017, σε σύνολο πληρωμών 237,1 εκατ. ευρώ, οι προβλέψεις για τα αντιπλημμυρικά έργα περιορίζονται μόλις στα 12,9 εκατ. (5,5%), με τα περισσότερα από αυτά να πηγαίνουν σε συνεχιζόμενα μικροέργα και κάποια άλλα να μην απορροφώνται καν...

Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που τα πραγματικά κονδύλια για αντιπλημμυρικές μικροπαρεμβάσεις πάνε στην κατηγορία έργων με τίτλο «Αστικές Αναπλάσεις» - που είναι το «αγαπημένο παιδί» των απανταχού αιρετών της άρχουσας τάξης ακριβώς γιατί πίσω τους κρύβονται μικρότερα ή μεγαλύτερα επιχειρηματικά συμφέροντα - οι πληρωμές φτάνουν στα 84 εκατ. ευρώ! Και μην ξεχνάμε τα 27 εκατ. ευρώ που προορίζονται (μέσα στο 2017) για την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ και για την «αναβάθμιση του γηπέδου Λεωφόρου Αλεξάνδρας».

Να πού πάνε τα λεφτά!

Η περίπτωση του ΕΣΠΑ...

Στο «ΕΣΠΑ 2014 - 2020» ελάχιστοι πόροι διατίθενται για την αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής.

Συγκεκριμένα:

-- Στο ΠΕΠ Αττικής (εκπονήθηκε επί Διοίκησης Δούρου) προβλέπονται για όλη την επταετία παρεμβάσεις (κωδ. 087) οι οποίες σχετίζονται μόνο με την «κλιματική αλλαγή» και προσδιορίζονται ως εξής (σ. 150): «Προσαρμογή σε μέτρα για την κλιματική αλλαγή και πρόληψη και διαχείριση κινδύνων σχετικών με το κλίμα, π.χ. διάβρωση, πυρκαγιές, πλημμύρες, καταιγίδες και ξηρασία, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της ευαισθητοποίησης, της πολιτικής προστασίας και συστημάτων και υποδομών διαχείρισης καταστροφών».


Η χρηματοδότηση για όλα τα παραπάνω προέρχεται από το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης» (ΕΤΠΑ), ύψους 72,5 εκατ. ευρώ (συμμετοχή 80%) που μαζί με την εθνική συμμετοχή ανέρχεται σε 90,6 εκατ. ευρώ.

Περαιτέρω εξειδίκευση ανά τομέα παρέμβασης, συνεπώς και για έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, δεν υπάρχει. Αναφέρεται, πάντως, ότι «λοιπές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις και δράσεις μετριασμού και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή δρομολογούνται από το ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ» (εκπονήθηκε επί κυβέρνησης Σαμαρά). Η περιφερειακή αρχή του ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπει λοιπόν στο σχεδιασμό της κυβέρνησης Σαμαρά...

Το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ

Τι προβλέπεται όμως στο ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑΥποδομές, Μεταφορές, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη») για την Αττική;

Αποκαλυπτικό του αντιλαϊκού χαρακτήρα του ΥΜΕΠΕΡΑΑ είναι το γεγονός ότι σε σχέση με τον συνολικό προϋπολογισμό του, ύψους 5,18 δισ. ευρώ, για το σύνολο των δράσεων και έργων που αναφέρεται σε όλο το φάσμα των φυσικών κινδύνων και καταστροφών (και όχι μόνο των πλημμυρικών φαινομένων), διατίθεται μόλις 115,5 εκατ., δηλαδή το 2,23%.

Και για να σχηματίσουμε μια πρακτική εικόνα τού τι σημαίνει το ποσό αυτό, αναφέρουμε ότι σε απάντηση Ερώτησης του ΚΚΕ (27.10.14) για την αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής, ο αρμόδιος υπουργός είχε προσδιορίσει σε 275,5 εκατ. ευρώ τον προϋπολογισμό για 7 μόνο έργα στην Αττική, χωρίς να περιλαμβάνονται οι Κηφισός, Ιλισός, Πικροδάφνη και έργα αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής!

Γιατί δεν είναι προτεραιότητα;


Eurokinissi

Στο εύλογο ερώτημα γιατί τα αντιπλημμυρικά έργα βρίσκονται στον πάτο των προτεραιοτήτων των αστικών κυβερνήσεων και των τοπικών αρχών, ενώ θα προστάτευαν ανθρώπινες ζωές, δημόσιες υποδομές, λαϊκές περιουσίες, η απάντηση είναι μία και μοναδική:

Η ίδια η φύση των έργων είναι τέτοια, που δεν αφήνει περιθώριο στον όμιλο που το κατασκευάζει να το «λειτουργεί», δηλαδή να εισπράττει περίπου για μια 25ετία ανταποδοτικά τέλη χρήσης, εξασφαλίζοντας για σημαντικό διάστημα το επιδιωκόμενο ποσοστό κέρδους. Από την άλλη μεριά, τα έργα αυτά, για διάφορους λόγους, ανατίθενται με μεγάλες εκπτώσεις στον μειοδότη ανάδοχο, με αποτέλεσμα το κέρδος να μην είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για το κεφάλαιο. Να γιατί προηγούνται άλλα έργα, μακριά από τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Κατεύθυνση προς την οποία και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δίνει τον «καλύτερό της εαυτό».

Ακόμα στις μελέτες

Το «ιστορικό» των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας βρίθει από πλήθος παραδειγμάτων ως έργων «τρίτης κατηγορίας». Τα περισσότερα έργα, για τα οποία σε ημερίδα του ΤΕΕ από το 2004 είχε επισημανθεί ότι έπρεπε προ πολλού να έχουν υλοποιηθεί, καρκινοβατούν ακόμη. Ας δούμε συγκεκριμένα πού βρίσκονται τα έργα στην περιοχή που τις τελευταίες μέρες χτυπήθηκε από τις πλημμύρες.


Copyright 2017 The Associated

-- Κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στην Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου στην περιοχή της Χαλυβουργικής σε συνδυασμό με τη διευθέτηση και την εκτροπή του χειμάρρου Αγ. Ιωάννη στον Σαρανταπόταμο: Υστερα από 12 χρόνια, από το 2004, τα μεν έργα της εκτροπής, στην περιοχή της Χαλυβουργικής, «έχουν δημοπρατηθεί και κατασκευάζονται». Οσο για τη διευθέτηση του ρέματος, αυτή βρίσκεται σε φάση δημοπράτησης της μελέτης του έργου από την Περιφέρεια.

-- Εκτροπή του ρέματος Αγία Αικατερίνη της Μάνδρας στο ρέμα Σούρες. Εκεί δηλαδή που εντοπίζεται το πρόβλημα των τελευταίων ημερών. Χρειάστηκαν άλλα 12 χρόνια, όχι για την κατασκευή των έργων ή για τη δημοπράτησή τους, αλλά για την «Επικύρωση καθορισμού οριογραμμών που αφορά τη Μελέτη εκτροπής χειμάρρου Αγ. Αικατερίνης και διευθέτησης χειμάρρου Σούρες Θριασίου Πεδίου», με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Οσο για την παραπέρα εξέλιξη του έργου, μαθαίνουμε, ύστερα από δυόμισι ακόμη χρόνια (13.5.17), διά στόματος αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, ότι το έργο «είναι έτοιμο προς δημοπράτηση από την Περιφέρεια Αττικής μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των αδειοδοτήσεων από το Δασαρχείο».

-- Διευθέτηση των ρεμάτων Μικρό και Μεγάλο Κατερίνη για την προστασία της Μαγούλας και της περιοχής ΠΥΡΚΑΛ: Μετά από 13 χρόνια, από το 2004 (13.5.17), ανακοινώνεται από τον αντιπεριφερειάρχη ότι δεν έχει καν ολοκληρωθεί ο φάκελος για τη δημοπράτηση της Μελέτης (!) του έργου.

Σε αυτές τις περιοχές, που είτε βρισκόμαστε σε φάση μελέτης είτε περίπου στο πουθενά, πνίγηκαν 16 άνθρωποι...

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για την άμεση αποκατάσταση των πλημμυροπαθών

Την άμεση και πλήρη αποζημίωση των λαϊκών νοικοκυριών και των μικροεπαγγελματιών που επλήγησαν στις εργατουπόλεις της Δυτικής Αττικής απαιτεί η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, χωρίς τους απαράδεκτους όρους και προϋποθέσεις που θέτει το λεγόμενο «Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ», με κατεπείγουσα Ερώτηση που κατέθεσε στην αρμόδια επίτροπο Κ. Κρέτσου.

Στην Ερώτησή τους οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Σωτήρης Ζαριανόπουλος αναφέρουν συγκεκριμένα τα παρακάτω:

«Δεκαέξι ήδη νεκροί και τεραστίων διαστάσεων υλικές ζημιές είναι ο μέχρι τώρα τραγικός απολογισμός των πλημμυρών που έπληξαν τη Δυτική Αττική, ιδιαίτερα τη Μάνδρα, τη Νέα Πέραμο και τη Μαγούλα. Πολλοί τραυματίες βρίσκονται στα νοσοκομεία, οι αγνοούμενοι έχουν φτάσει τους 5. Λαϊκά νοικοκυριά και μικροεπαγγελματίες είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται, ενώ μεγάλα είναι τα προβλήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης στην περιοχή.

Με τη διαχρονική ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και της ΕΕ τα λαϊκά στρώματα μένουν απροστάτευτα καθώς τα αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, ακόμη και όταν αποτελούν "επιλέξιμες δαπάνες" στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ταμείων Περιφερειακής Ανάπτυξης, πραγματοποιούνται μόνο στο βαθμό που αποδίδουν κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Λαμβάνοντας υπόψη τις τεράστιες καταστροφές στη Δυτική Αττική, ερωτάται η Επιτροπή:

-- Τι επείγοντα μέτρα θα λάβει για την άμεση και πλήρη αποζημίωση των λαϊκών νοικοκυριών και των μικροεπαγγελματιών που επλήγησαν για την αποκατάσταση των ζημιών στις κατοικίες τους και τις μικρές επιχειρήσεις τους, χωρίς τους απαράδεκτους περιορισμούς που θέτει το λεγόμενο "Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ", που δεν αποζημιώνει "ιδιώτες" (δηλαδή τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά) και θέτει πολύ υψηλά όρια ζημιών για την ενεργοποίησή του;

-- Τι επιπρόσθετα κονδύλια της ΕΕ θα ενεργοποιηθούν για την πλήρη και άμεση αποζημίωση όλων των πληγέντων;».

Το ΚΚΕ στο πλευρό των πληγέντων

Οι εικόνες στη Μάνδρα Αττικής θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο
Οι εικόνες στη Μάνδρα Αττικής θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο
Στις περιοχές της Δυτικής Αττικής που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες πραγματοποίησε περιοδεία, χτες, πολυπληθές κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Γκιόκα, μέλος της ΚΕ και βουλευτή. Το κλιμάκιο επισκέφθηκε τις περιοχές της Μάνδρας και της Νέας Περάμου. Χωρίς νερό και ρεύμα οι κάτοικοι πάλευαν μόνοι τους να καθαρίσουν τους τόνους λάσπης από σπίτια, αυλές, καταστήματα και έψαχναν να βρουν τα αυτοκίνητά τους.

Κατά την περιοδεία του κλιμακίου τα μέλη του Κόμματος ήρθαν σε επαφή και συζήτησαν με τους κατοίκους των περιοχών που υπέστησαν τις καταστροφές, οι οποίοι εξέφραζαν την απόγνωση αλλά και την οργή τους για τα όσα συνέβησαν. Τα όσα ειπώθηκαν ανέδειξαν ξεκάθαρα το γεγονός πως για ό,τι έγινε υπήρχαν αιτίες που οι αρμόδιοι τις γνώριζαν, διαψεύδοντας τα κυβερνητικά άλλοθι για ευθύνες στα ακραία καιρικά φαινόμενα και την κλιματική αλλαγή. Και στην περίπτωση των πλημμυρών στη Δυτική Αττική (όπως στις καλοκαιρινές πυρκαγιές σε Ζάκυνθο, Κάλαμο κ.α.) έγινε ξεκάθαρο ότι η ρίζα των προβλημάτων ήταν η παντελής έλλειψη συνολικού ενιαίου σχεδιασμού για την πρόληψη και την αντιμετώπιση τέτοιων καταστροφών, η απουσία αντιπλημμυρικών έργων, όπως π.χ. για τη διευθέτηση της ροής του νερού από το όρος Πατέρα, ο μη έγκαιρος καθαρισμός και συντήρηση των φρεατίων κ.τ.λ. Μια έλλειψη σχεδίου για την οποία οι ευθύνες βαρύνουν τόσο τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ όσο και τη σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αλλά και την Τοπική Διοίκηση.

Τις αγωνίες τους για την επόμενη μέρα μετέφεραν στο κλιμάκιο του ΚΚΕ οι καταστηματάρχες της περιοχής
Τις αγωνίες τους για την επόμενη μέρα μετέφεραν στο κλιμάκιο του ΚΚΕ οι καταστηματάρχες της περιοχής
Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» ο Μπάμπης Θεοδώρου, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» του δήμου Μάνδρας - Ειδυλλίας, έκανε λόγο για την επιτακτική ανάγκη να γίνουν έργα που θα αφορούν τη βελτίωση του επιπέδου ζωής του λαού της περιοχής. «Ως "Λαϊκή Συσπείρωση", εμείς, σε όλα τα Δημοτικά Συμβούλια, βάζαμε το ζήτημα της δημιουργίας αντιπλημμυρικών έργων. Παρ' όλα αυτά καμία δημοτική αρχή δεν προχώρησε μέχρι σήμερα στην υλοποίηση αυτών των έργων. Φυσικά οι ευθύνες δεν είναι μόνο της δημοτικής αρχής αλλά και της Περιφέρειας, γενικά όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, που αδιαφόρησαν για την ουσιαστική αναβάθμιση της περιοχής».

Πηγή κινδύνων τα μπαζωμένα ρέματα

Ωστόσο, εκτός της έλλειψης σχεδιασμού και σημαντικών έργων, σημαντικές αναδεικνύονται και οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα και σε ένα άλλο σημαντικό ζήτημα. Αυτό που αφορά την πολιτική της ανεξέλεγκτης δόμησης και τσιμεντοποίησης, με σκοπό την αποκόμιση κέρδους, τεράστιων εκτάσεων, ακόμα και πάνω σε μπαζωμένα ρέματα. Κάτι που και στις συγκεκριμένες περιοχές της Δυτικής Αττικής αποτέλεσε μια από τις αιτίες της καταστροφής. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και η οδός Κοροπούλη, που είναι ο κεντρικός δρόμος της Μάνδρας και όπου υπήρξαν οι περισσότερες καταστροφές, είναι φτιαγμένη πάνω στο παλιό ρέμα της Αγίας Αικατερίνης.

Σημαντικές είναι οι ζημιές και στην οικοσκευή
Σημαντικές είναι οι ζημιές και στην οικοσκευή
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στο τμήμα της Παλιάς Εθνικής Οδού Αθήνας - Θήβας, που επίσης ήταν από τα σημεία που πλημμύρισαν, ιδιαίτερα εκεί που βρισκόταν το παλιό ρέμα της Σούρας. Το συγκεκριμένο μπαζώθηκε και καταπατήθηκε από αρκετές επιχειρήσεις που εδρεύουν στην περιοχή. Στις πολιτικές του κέρδους ως αιτία των καταστροφών αναφέρθηκε ο Γιώργος Μπαγιαρτάκης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΟ Θριασίου - Μεγαρίδας. «Αυτό που πρέπει να αναδειχθεί είναι ότι για όλα αυτά υπάρχει αιτία και αυτή είναι η πολιτική των κυβερνήσεων όλα τα προηγούμενα χρόνια και της σημερινής αλλά και της Περιφέρειας και των δημάρχων, η οποία απορρέει από μια στρατηγική ότι όλα θα γίνουν με βάση το κέρδος. Η ουσία είναι ότι ο κόσμος θα πρέπει να βγάλει συμπεράσματα για την αιτία αυτών των καταστροφών».

Στο κλιμάκιο του ΚΚΕ εκφράστηκαν οι διαμαρτυρίες των κατοίκων για την ανύπαρκτη ενημέρωση από τους αρμοδίους σε σημαντικά θέματα, όπως η καταγραφή ζημιών, το ζήτημα των αποζημιώσεων κ.ά. Μάλιστα, όπως είπαν, ακόμα και όταν απευθύνθηκαν στα τηλέφωνα που τους δόθηκαν για ενημέρωση δεν μπόρεσαν να βρουν λύση. Παράλληλα, όπως είπαν, η υλική καταστροφή και το κόστος της έρχεται να προστεθεί σε μια δύσκολη καθημερινότητα για να τα βγάλουν πέρα, με τις υποχρεώσεις να τρέχουν, όπως ο ΕΝΦΙΑ, οι ασφαλιστικές εισφορές στο πρώην ΤΕΒΕ για τους καταστηματάρχες...


Υπό αντίξοες συνθήκες, οι κάτοικοι σε Μάνδρα και Ν. Πέραμο προσπαθούν να μαζέψουν ό,τι μπορούν από τα συντρίμμια
Υπό αντίξοες συνθήκες, οι κάτοικοι σε Μάνδρα και Ν. Πέραμο προσπαθούν να μαζέψουν ό,τι μπορούν από τα συντρίμμια
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ
Διαρκές έγκλημα σε βάρος εργαζομένων και λαϊκών οικογενειών της περιοχής

Σε δήλωσή του μετά την περιοδεία ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, ανέφερε:

«Πραγματικά αυτό που συμβαίνει είναι ένα διαρκές έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών της περιοχής. Στη Δυτική Αττική εδώ και δεκαετίες, κάθε χρόνο, μετράμε καταστροφές, ακόμα και θύματα, που τις πληρώνουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα εξαιτίας της έλλειψης των αναγκαίων υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας και του αναγκαίου κρατικού σχεδιασμού που πρέπει να υπάρχει προκειμένου να διαχειρίζεται τέτοιου είδους φυσικές καταστροφές.

Κατά τη γνώμη μας, αποτελεί πρόκληση και είναι εξοργιστικές εκείνες οι δηλώσεις που προσπαθούν να καλύψουν τις ευθύνες τόσο της κυβέρνησης όσο και της περιφερειακής και τοπικής διοίκησης, αποδίδοντας την καταστροφή στην κλιματική αλλαγή και στα φυσικά φαινόμενα προκειμένου να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες. Εδώ και τώρα πρέπει και οι κάτοικοι των περιοχών να διεκδικήσουν άμεση αποζημίωση στο ύψος των ζημιών που είχαν όσοι επλήγησαν, έκτακτη ενίσχυση για τις άμεσες ανάγκες που έχουν, που σε ορισμένες περιπτώσεις αφορούν ακόμα και την ανάγκη στέγασης, να αποκατασταθούν οι συνδέσεις σε νερό και ρεύμα στην περιοχή μετά την καταστροφή. Και φυσικά θα πρέπει μια σειρά ζητήματα, όπως η απαλλαγή των κατοίκων και των καταστηματαρχών της περιοχής από υποχρεώσεις όπως ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΕΝΦΙΑ κ.τ.λ., να "παγώσουν"».

Ντροπή!

Το χτεσινό πρωτοσέλιδο της «Αυγής», της εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσε να διεκδικήσει πολύ εύκολα βραβείο αθλιότητας. Πριν ολοκληρωθεί ο απολογισμός των νεκρών, πριν καν στεγνώσουν τα δάκρυα της απόγνωσης από τους μεροκαματιάρηδες που έχασαν ανθρώπους, φίλους, συγγενείς, σπίτια, μικρομάγαζα, η «Αυγή» βγήκε με πρωτοσέλιδο τίτλο «Ανθρώπων έργα» και μια γυναίκα μες στις λάσπες να παρακολουθεί το μέγεθος της καταστροφής. Το κείμενο στην πρώτη σελίδα γράφει: «Μπαζώματα ρεμάτων, αυθαίρετες κατασκευές και κακοτεχνίες στην εθνική οδό παρεμπόδισαν τη φυσική ροή των υδάτων και οδήγησαν στην τραγωδία στη Μάνδρα και στις πρωτοφανείς καταστροφές στη Δυτική Αττική». Στο κύριο άρθρο κάνει λόγο για «ανθρώπινη ύβρι»: «Ανθρώπινες δραστηριότητες πληγώνουν τη φύση και αυτές οι δραστηριότητες οδηγούν στην πλειοψηφία τους σε αντίστοιχες τραγωδίες».

Αυτή η λογική «έπαιζε» και «παίζει» από την πρώτη στιγμή της καταστροφής. Είναι ένα εύπεπτο για το λαό άλλοθι για να κουκουλώσει τον πραγματικό ένοχο του εγκλήματος. «Φωτογραφίζουν» σαν βασικό υπεύθυνο «την τελευταία τρύπα της φλογέρας», τον μεροκαματιάρη που μπορεί να έχτισε ένα αυθαίρετο στη Μάνδρα ή τη Μαγούλα και δεν έχει «οικολογική συνείδηση». Και πάνω σε αυτό το πραγματικό γεγονός χτίζεται μια άθλια προπαγάνδα που σε τελική ανάλυση οδηγεί στο «τα 'θελε και τα 'παθε»...

Αυτή η βρώμικη επίθεση στους ίδιους τους ανθρώπους που είναι θύματα της αντιλαϊκής πολιτικής, η προσπάθεια να τους καταστήσουν συνυπεύθυνους στο πρόβλημα, είναι συνηθισμένο φαινόμενο μετά από φυσικές καταστροφές. Γιατί; Μα γιατί πρέπει να συγκαλυφθεί το πολιτικό έγκλημα διαρκείας, που διαπράττεται από το αστικό κράτος, τις κυβερνήσεις του, τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές. Που δεν δίνουν προτεραιότητα σε βασικά έργα για τις λαϊκές ανάγκες, όπως είναι τα αντιπλημμυρικά, αφού δεν είναι «επιλέξιμα» από τους προϋπολογισμούς και τα κοινοτικά κονδύλια. Αλλά τα έργα που προτάσσονται είναι αυτά που συμβάλλουν στην ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων.

Αλλη μια φορά ΝΤΡΟΠΗ!

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Πρωτοβουλία για την οργάνωση της δράσης και της αλληλεγγύης

Καλούν σε σύσκεψη αύριο όλα τα συνδικάτα που δραστηριοποιούνται στο Θριάσιο

Πρωτοβουλία για την οργάνωση της αλληλεγγύης και της πάλης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων του Θριασίου που επλήγησαν από τις πλημμύρες παίρνουν σωματεία της Αττικής, καλώντας αύριο, Σάββατο, όλα τα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία που δραστηριοποιούνται στην περιοχή σε σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής, στις 10.30 π.μ.

Τα σωματεία που υπογράφουν το κάλεσμα είναι τα εξής: Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Κλαδικό Συνδικάτο Ενέργειας, Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ελευσίνας - Ασπροπύργου - Μάνδρας - Ειδυλλίας, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Συνδικάτο Φαρμάκου και Καλλυντικών, Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Πανελλήνια Ενωση Ελαιουργοσαπουνοποιών και Χημικής Βιομηχανίας Αττικής, Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.

Στην ανακοίνωσή τους εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο και απευθύνουν κάλεσμα οργάνωσης της αλληλεγγύης και της δράσης, διεκδικώντας:

-- Αμεσα μέτρα προστασίας για τη στέγαση, τη σίτιση, την ένδυση όσων έχουν ανάγκη.

-- Να γίνει άμεσα καταγραφή των ζημιών και να αποζημιωθούν στο σύνολο τους (100%) οι καταστροφές που υπάρχουν στην περιουσία του λαού της περιοχής και στις μικρές επιχειρήσεις.

-- Κανείς εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του. Κανείς εργαζόμενος που έχει πληγεί ή αδυνατεί να φτάσει με ασφάλεια στο χώρο δουλειάς του να μη θεωρηθεί αδικαιολογήτως απών από την εργασία του.

-- Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.

-- Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες. Καμία διακοπή νερού, ρεύματος και τηλεφώνου σε εργατικές και λαϊκές οικογένειες που έχουν χρέη.

-- Αμεσος σχεδιασμός, γενναία χρηματοδότηση και υλοποίηση εκτεταμένων αντιπλημμυρικών έργων με ευθύνη του κράτους.

Αποκαλύπτουν τις αιτίες - απαιτούν μέτρα

Παράλληλα, δεκάδες σωματεία και φορείς εκφράζουν με ανακοινώσεις τους τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των νεκρών αλλά και την αγανάκτησή τους για την έλλειψη μέτρων και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, που άφησαν χιλιάδες οικογένειες στο έλεος της κακοκαιρίας.

«Χρόνια τώρα, κυβερνήσεις, περιφερειακές και δημοτικές αρχές υποτιμούν τα μέτρα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής θωράκισης», αναφέρει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής.

«Τώρα είναι ανάγκη να οργανώσουμε τον αγώνα μας μέσα από τα Σωματεία μας, τις Ομοσπονδίες μας, τις Επιτροπές Αγώνα και να διεκδικήσουμε άμεση αποκατάσταση των πληγέντων και αντιπλημμυρικά έργα και υποδομές για να μην ξαναμετρήσουμε νέα θύματα», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ.

Ανακοίνωση συμπαράστασης στους πλημμυροπαθείς εξέδωσε και η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Μήνυμα από την Τουρκία

Τα συλλυπητήριά της και τη στήριξη προς τα συνδικάτα και τους εργάτες της Ελλάδας για την καταστροφή από τις πλημμύρες εκφράζει η Ομοσπονδία Μεταφορών Nakliyat-is από την Τουρκία, μέλος της ΠΣΟ, σημειώνοντας ότι η ευθύνη ανήκει στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής και στις κυβερνήσεις που τον υπηρετούν.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Προβλήματα σε πολλές πόλεις

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονταν μέχρι αργά χτες το βράδυ οι έντονες βροχοπτώσεις σε αρκετούς νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας. Στην Ημαθία, δεκάδες κλήσεις για άντληση υδάτων δέχτηκε η Πυροσβεστική στην περιοχή της Αλεξάνδρειας, στη Βέροια και στη Νάουσα. Εχουν φουσκώσει τα νερά του Τριπόταμου, παραποτάμου του Αλιάκμονα, και έχουν καταγραφεί μικρής έκτασης πλημμυρικά φαινόμενα σε ανώνυμες δημοτικές οδούς στο Ταγαροχώρι και Λαζοχώρι. Στην Πέλλα είχε κλείσει η παλαιά Εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Εδεσσας, ενώ πλημμύρισαν υπόγεια στην Εδεσσα. Στο Κιλκίς προβλήματα έχουν παρουσιαστεί στο επαρχιακό δίκτυο των περιοχών Τούμπας και Ευρωπού.

Στην Πιερία, από το μεσημέρι διακόπηκε η κυκλοφορία στην Εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Βαρικού, στο ρεύμα προς Αθήνα, καθώς γέμισε ο δρόμος με λάσπες και νερά. Κλειστός ήταν και ο επαρχιακός δρόμος Κατερίνης - Αγίου Σπυρίδωνος αλλά και ο δρόμος Κατερίνης - Καρύτσας. Διεκόπη επίσης η κυκλοφορία στην Εθνική οδό Κατερίνης - Ελασσόνας.

Η στάθμη των υδάτων έχει ανέβει επικίνδυνα στον ποταμό Λεύκο στην περιοχή Πέλεκα Κατερίνης, με κίνδυνο για τις παρακείμενες κατοικίες. Για προληπτικούς λόγους πέντε οικογένειες που μένουν στην περιοχή μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία της Κατερίνης. Συνολικά, μέχρι το απόγευμα η Πυροσβεστική είχε δεχτεί 300 κλήσεις για άντληση υδάτων και απεγκλωβισμό ατόμων για τη μεταφορά τους σε ασφαλή σημεία.

Επίσης οι πυροσβέστες χρειάστηκε τα ξημερώματα να απεγκλωβίσουν δύο άτομα που είχαν ακινητοποιηθεί με το αυτοκίνητό τους στον οικισμό Πλάκα στο Λιτόχωρο Πιερίας.

Στο δήμο Πύδνας Κολινδρού έχουν προκληθεί εκτεταμένες ζημιές σε όλη την αγροτική περιοχή. Ο δήμος Δίου - Ολύμπου ανακοίνωσε ότι λόγω της θεομηνίας όλα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και σήμερα Παρασκευή.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Κοινός στόχος η απόκρυψη των πραγματικών αιτιών

Τη Μάνδρα επισκέφτηκε, χτες, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, που δήλωσε σοκαρισμένος από το μέγεθος της καταστροφής, που ωστόσο προσπάθησε να αποκρύψει και τις ευθύνες της κυβέρνησής του, αποδίδοντας την καταστροφή στο «σπάνιο και ακραίο καιρικό φαινόμενο», το οποίο «λειτούργησε έτσι όπως λειτούργησε εξαιτίας της συσσωρευμένης αδράνειας, των συσσωρευμένων προβλημάτων κι ελλειμμάτων στα έργα υποδομής αλλά και στον χωροταξικό σχεδιασμό».

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, δήλωσε χτες πως ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε άμεσα, ενώ στο εξής αυτό το οποίο μπορεί να γίνει είναι «υλοποίηση έργων υποδομής για τα αντιπλημμυρικά έργα». Επανέλαβε τη δέσμευση για «άμεση αποκατάσταση, επούλωση των πληγών κι αποκατάσταση των περιουσιών. Είτε αυτό αφορά νοικοκυριά είτε αυτό αφορά επιχειρήσεις».

Στο ίδιο μοτίβο, αποσιώπησης των πολιτικών τους ευθυνών, κινήθηκαν και χτες οι δηλώσεις παραγόντων της αστικής αντιπολίτευσης. Ενδεικτικά, αναφερόμενος στο θέμα, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, με γενικεύσεις που συσκοτίζουν τις πραγματικές αιτίες είπε ότι στη Δυτική Αθήνα και τη Δυτική Αττική «έχουν συντελεστεί διαχρονικά μια σειρά από εγκλήματα. Αναρχη δόμηση, μπαζώματα ρεμάτων, πλήρης έλλειψη ουσιαστικού αντιπλημμυρικού σχεδιασμού».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, είπε ότι «υπάρχουν ευθύνες και πρέπει να αποδοθούν και να αναληφθούν». Ο υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα έκφρασης της «κεντροαριστεράς», Ν. Ανδρουλάκης, εντόπισε «κενά» στην αποκατάσταση και την πρόληψη.

Το Ποτάμι, αναφέρει ότι «οι ευθύνες της ανίκανης κυβέρνησης είναι τεράστιες».

Ο εφιάλτης δεν έχει τέλος

Μία ακόμα εφιαλτική μέρα έζησαν χτες οι κάτοικοι της Μάνδρας, της Μαγούλας και της Νέας Περάμου, καθώς από το πρωί είδαν και πάλι τα ορμητικά νερά να κατεβαίνουν από τα ρέματα προς τα σπίτια τους. Ο αριθμός των νεκρών είχε φτάσει τους 16, ενώ 4 άνθρωποι αγνοούνται. Χτες, άλλος ένας άνδρας εντοπίστηκε νεκρός στο Γεφυράκι της Ν. Περάμου, ενώ ζωντανοί εντοπίστηκαν δύο από τους αγνοούμενους. Σχετικά με τους 16 νεκρούς που μεταφέρθηκαν στο Θριάσιο Νοσοκομείο προέκυψε ότι οι 15 θάνατοι οφείλονται σε πνιγμό ή σε τραυματισμό.

Οι 13 ανασύρθηκαν από την Πυροσβεστική στην περιοχή της Μάνδρας και οι 2 από το Λιμενικό στη θαλάσσια περιοχή, επίσης κάτοικοι της Μάνδρας. Ο 16ος νεκρός ήταν ηλικιωμένος, χειμερινός κολυμβητής, ο οποίος πνίγηκε στη θαλάσσια περιοχή του Σκαραμαγκά, όπου είχε πάει για μπάνιο. Από τους 16 νεκρούς έχουν αναγνωριστεί οι 14 και απομένουν ένας άνδρας και μία γυναίκα που δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

Τόσο στη Νέα Πέραμο όσο και στη Μάνδρα κάτοικοι διανυκτέρευσαν κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, αφού έχουν μείνει άστεγοι και δεν είχαν καν οικοσκευή. Ο Ερυθρός Σταυρός μοίρασε κουβέρτες, ακόμη και τρόφιμα. Στο μεταξύ, η Περιφέρεια διέθετε πρόχειρα γεύματα και εμφιαλωμένα νερά, τα οποία διανέμονταν και χτες στο δημαρχείο Μάνδρας. Ως προς το μέγεθος της καταστροφής, πρόχειρες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περισσότερα από 500 σπίτια και καταστήματα που υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς από τα ορμητικά νερά. Αδιευκρίνιστος είναι ο αριθμός των οχημάτων που παρασύρθηκαν από τους χειμάρρους ή καταστράφηκαν. Υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 300.

Ημίμετρα

Στην αναστολή για 6 μήνες της καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και μόνο για αυτούς που επλήγησαν από τις πλημμύρες και στην κεφαλαιοποίηση των μέχρι τώρα χρεών για τον ίδιο λόγο (μετά των πρόσθετων τελών, τόκων προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων) περιορίζει το υπουργείο Εργασίας τα «μέτρα ανακούφισης» που το αφορούν.

Που σημαίνει ότι οι πληγέντες μικρομαγαζάτορες θα πληρώσουν κανονικά όλες τις εισφορές τους, μετά την πάροδο του εξαμήνου, έστω και αν αυτό γίνει τμηματικά σε δόσεις. Δεν υπάρχει όμως καμία πρόβλεψη για τους ελεύθερους επαγγελματίες που λόγω της κατάστασης που διαμορφώθηκε σε αυτές τις περιοχές, ακόμα και στην περίπτωση που δεν έπαθαν άμεση ζημιά, θα περιοριστεί ο τζίρος τους μέχρι τουλάχιστον να αποκατασταθεί σε αυτές τις περιοχές η κατάσταση.

Σημειώνεται ότι η ρύθμιση αυτή αφορά και τις επιχειρήσεις της περιοχής, ενώ με καθυστέρηση ανακοινώθηκε ότι θα ισχύει και για το νησί της Σύμης, που επλήγη πρόσφατα. Πάντως, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που επλήγησαν και ως εκ τούτου δεν θα μπορέσουν για κάποιες μέρες να εργαστούν.

Προβλήματα υλεκτροδότησης και ύδρευσης

Περίπου 1.000 συνδέσεις είχαν πρόβλημα ηλεκτροδότησης μέχρι χτες το μεσημέρι σε διάφορα σημεία των περιοχών που επλήγησαν, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ παράλληλα τα συνεργεία συνέχιζαν και μέχρι αργά χτες τη νύχτα τις εργασίες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης όλων των συνδέσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του διαχειριστή, οι ζημιές που προκλήθηκαν στο δίκτυο ήταν πάρα πολύ μεγάλης έκτασης, καταστρέφοντας περίπου 40 στύλους και προκαλώντας βλάβες σε γραμμές Μέσης Τάσης που ηλεκτροδοτούν χιλιάδες καταναλωτές, πλημμυρίζοντας υποσταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας, ξηλώνοντας εναέριο υποσταθμό και παρασύροντας υποσταθμό κλειστού τύπου.

Την ίδια στιγμή η ΕΥΔΑΠ ανακοίνωσε ότι έχει αποστείλει δικά της συνεργεία για την αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης στη Μάνδρα, αν και δεν βρίσκεται στην κυριότητά της αλλά στο δήμο Μάνδρας - Ειδυλλίας. Σε σχετική της ανακοίνωση ανέφερε ότι «το δίκτυο αποχέτευσης της περιοχής, όσο και το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων στο Θριάσιο Πεδίο, δεν έχουν υποστεί καμία βλάβη και λειτουργούν κανονικά, διασφαλίζοντας τη δημόσια υγεία».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org