Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
Πρωτοβουλίες φοιτητικών συλλόγων στην Πάτρα

Από πρόσφατες κινητοποιήσεις των συλλόγων στην Πάτρα
Από πρόσφατες κινητοποιήσεις των συλλόγων στην Πάτρα
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες διεκδίκησης παίρνουν τις επόμενες μέρες μια σειρά φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι της Πάτρας, που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.

Στο πλαίσιο αυτό, τη Δευτέρα 20 Νοέμβρη θα έχουν συνάντηση με τον δήμαρχο της Πάτρας, για να συζητήσουν τα προβλήματα στις σχολές τους και να πορευτούν μαζί το επόμενο διάστημα.

Επίσης, θα προχωρήσουν σε κινητοποίηση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας την Τρίτη 21 Νοέμβρη στις 10 π.μ. και σε παράσταση στη Διοίκηση των ΚΤΕΛ την Τετάρτη 22 Νοέμβρη στις 12 το μεσημέρι, με αίτημα τη μείωση του εισιτηρίου και τη δρομολόγηση λεωφορείων για τους εστιακούς φοιτητές που μένουν στα ξενοδοχεία.

Τέλος, εκπρόσωποι των φοιτητών θα βρεθούν και στη σύσκεψη φορέων που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ την Κυριακή 26 Νοέμβρη στην «Αγορά Αργύρη» για το συντονισμό της δράσης όλων των φορέων του κινήματος ενάντια στα πυρηνικά στον Αραξο.

ΚΟΒ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απαράδεκτη στάση της πρυτανείας απέναντι σε χρυσαυγίτικη υποψηφιότητα

Τη στάση της πρυτανείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου (ΓΠΑ) απέναντι σε υποψηφιότητα χρυσαυγίτη για θέση στο Ιδρυμα καταγγέλλει η ΚΟΒ Γεωπονικού Πανεπιστημίου του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της, που έχει ως εξής:

«Καταγγέλλουμε τον Πρύτανη του ΓΠΑ για τη στάση του απέναντι στο σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει με την υποψηφιότητα μέλους της Χρυσής Αυγής στο Ειδικό Ταμείο του Ιδρύματος.

Συγκεκριμένα, μπροστά στις εκλογές για τον εκπρόσωπο των εργαζομένων στο Ειδικό Ταμείο, το ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΓΠΑ πήρε απόφαση κατά πλειοψηφία να ζητήσει από τον Πρύτανη να μην κάνει δεκτή την υποψηφιότητα του χρυσαυγίτη υποψηφίου και έκανε παρέμβαση στην Πρυτανεία την Πέμπτη 9/11/2017.

Στη συνάντηση αυτή, ο Πρύτανης όχι μόνο απέρριψε το αίτημα του ΔΣ, αλλά απείλησε με καταγγελία και μέλος του ΔΣ. Εφτασε στο σημείο να ισχυρίζεται ότι "το ΔΣ ζητάει κομματικές ταυτότητες", εξισώνοντας τη Χρυσή Αυγή με τα άλλα κόμματα.

Με τη στάση του αυτή αναλαμβάνει σοβαρότατες ευθύνες, αθωώνοντας στα μάτια των εργαζομένων το ναζιστικό - φασιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής. Σε μια περίοδο μάλιστα που βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη της Χρυσής Αυγής και αναδύεται όλη η μπόχα της εγκληματικής αυτής οργάνωσης.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους φοιτητές, τα μέλη ΔΕΠ να μη δείξουν καμία ανοχή στην παρουσία των φασιστών - ναζιστών στα συλλογικά όργανα, στο όνομα δήθεν της δημοκρατίας.

Κανένας εφησυχασμός - καμιά ανοχή στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Απομόνωση των φασιστών - ναζιστών δολοφόνων».

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»
Πρώτη δύναμη στον Σύλλογο Εκπαιδευτικών ΠΕ «Ν. Πλουμπίδης»

Σε πρώτη δύναμη, με αύξηση σε ψήφους, αναδείχτηκε η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ) στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου στον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ν. Πλουμπίδης».

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των εκλογών έχουν ως εξής (σε παρένθεση τα αντίστοιχα του 2015): Ψήφισαν 478 εκπαιδευτικοί (397), άκυρα - λευκά 29 (37), έγκυρα 449 (360). Η ΑΣΕ πήρε 228 ψήφους και 4 έδρες (151 και 3) στο ΔΣ και οι «Παρεμβάσεις» 221 ψήφους και 3 έδρες (209 και 4).

Χαιρετίζοντας τους εκπαιδευτικούς που στήριξαν το ψηφοδέλτιό της και την ανέδειξαν σε πρώτη δύναμη για πρώτη φορά από την ίδρυση του Συλλόγου, η ΑΣΕ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Εχουμε ανάγκη από σωματεία που θα είναι αποκούμπι για τον κάθε συνάδελφο και όχι σωματεία - χειροκροτητές της εκάστοτε κυβέρνησης - διοίκησης - δημοτικής αρχής. Συνεχίζουμε πιο δυνατά για την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων, των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας, την απόκρουση της αντιλαϊκής πολιτικής, την αναπλήρωση των απωλειών», αναφέρει η ΑΣΕ, που κλείνοντας εκφράζει τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των αδικοχαμένων σε Μάνδρα - Ν. Πέραμο και εξαγγέλλει, μεταξύ των υπόλοιπων δράσεων του σωματείου, συμμετοχή σε πρωτοβουλία για τη λήψη μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας με άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Ανάγκη για σίτιση των μαθητών με σοβαρότητα και οργάνωση

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή με αφορμή την εγκύκλιο υλοποίησης του προγράμματος για τα σχολικά γεύματα

Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη σίτιση των παιδιών με όρους υγιεινής και ασφάλειας και να ανακληθεί η εγκύκλιος για την υλοποίηση του προγράμματος για τα σχολικά γεύματα που έχει προκαλέσει ερωτήματα και ανησυχίες ζητά το ΚΚΕ, με Ερώτησή του στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας.

Οπως σημειώνεται στην Ερώτηση, «η αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οι οποίες φόρτωσαν τα βάρη της κρίσης στα λαϊκά στρώματα, έχει εξαθλιώσει τις λαϊκές οικογένειες, με αποτέλεσμα να έχουμε τα γνωστά φαινόμενα υποσιτισμού στα σχολεία.

Τα διάφορα μεμονωμένα προγράμματα που κατά καιρούς υλοποιούνται, σε κάθε περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην ανάγκη για ένα γεύμα δωρεάν για όλα τα παιδιά με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους σε χώρους κατάλληλους και με το αντίστοιχο προσωπικό.

Φέτος η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι διευρύνονται τα σχολικά γεύματα σε περισσότερα σχολεία σε όλη τη χώρα και προχώρησε σε μια σειρά Υπουργικές Αποφάσεις και εγκυκλίους για το θέμα. Μετά την Φ. 14/ΦΜ/181027Δ1/25 - 10 - 2017 Υ.Α. (ΦΕΚ 3870 Β' /3 - 11 - 2017), το υπουργείο Παιδείας με την Υπουργική Απόφαση 3870/3 - 11 - 2017 καλεί τους Συλλόγους Διδασκόντων να προχωρήσουν στη σύσταση τριμελών Επιτροπών Παραλαβής, οι οποίες θα έχουν στην ευθύνη τους "...τον ποσοτικό (αριθμό πακέτων) και ποιοτικό έλεγχο των φαγητών... τις συνθήκες μεταφοράς των προς παράδοση τροφίμων, τη συνολική ποσότητα των παραδοθέντων γευμάτων, καθώς και το είδος του γεύματος. Επιπλέον, σε τυχαία και αντιπροσωπευτικά δείγματα σε ποσοστό 1% των γευμάτων, 1% από τις σαλάτες και 1% από τα ψωμάκια, ελέγχει τη συμμόρφωση ως προς τη σύνθεση των γευμάτων"! Μάλιστα, αυτή η διαδικασία θα γίνεται στις ώρες 11.00 - 12.45, δηλαδή κατά τη διάρκεια των ωρών διδασκαλίας», αναφέρεται στην Ερώτηση και τονίζεται πως με βάση τα παραπάνω προκύπτουν ερωτήματα και ανησυχίες που δικαιολογημένα θέτουν τόσο η ΔΟΕ, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και οι γονείς. Συγκεκριμένα:

«Ζητείται από τους εκπαιδευτικούς να υπογράφουν και να παραλαμβάνουν τα γεύματα με δική τους ευθύνη, χωρίς φυσικά να έχουν ούτε τις γνώσεις αλλά ούτε να είναι στην αρμοδιότητά τους κάτι τέτοιο. Κανείς όμως δεν απαντάει τι θα γίνει αν το φαγητό προκαλέσει μια γαστρεντερίτιδα σε αρκετούς μαθητές. Ποιος θα φταίει γι' αυτό;

Τη στιγμή που δεν υπάρχουν τραπεζοκόμοι ούτε για δείγμα, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε ζητήματα καθαριότητας, οι κατάλληλοι χώροι σίτισης δεν υφίστανται, η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας προβλέπει να σιτίζονται οι μαθητές στις ίδιες αίθουσες αμέσως μετά το τέλος των μαθημάτων του πρωινού προγράμματος, χωρίς τον απαραίτητο χρόνο ούτε το απαραίτητο προσωπικό τα θρανία να πλυθούν και να απολυμανθούν. Δηλαδή μιλάμε για μηδενικούς όρους υγιεινής και ασφάλειας των μαθητών!

Είναι φανερό ότι η ανάγκη για καθολική σίτιση των μαθητών δεν αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας με τη σοβαρότητα και την οργάνωση που απαιτείται.

Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε ότι για να λειτουργήσει το πρόγραμμα, θα πρέπει το υπουργείο Παιδείας να ανακαλέσει την τελευταία εγκύκλιό του και να λάβει άμεσα μέτρα, αν πραγματικά θέλει να σιτιστούν τα παιδιά με όρους υγιεινής και ασφάλειας». Τα παραπάνω σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Δελής, Χρ. Κατσώτης, Ν. Καραθανασόπουλος και Γ. Λαμπρούλης, ρωτώντας τον υπουργό Παιδείας τι μέτρα θα πάρει ώστε:

-- Να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και η κατάλληλη υποδομή στα σχολεία (π.χ. τραπεζαρίες) και να προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό (τραπεζοκόμοι, καθαρίστριες), ώστε να σιτίζονται όλα τα παιδιά με όρους υγιεινής και ασφάλειας με χρηματοδότηση και ευθύνη του κράτους;

-- Να ανακαλέσει την εγκύκλιο και να μη συσταθούν ή να καταργηθούν εκεί που συστάθηκαν οι επιτροπές παραλαβής από εκπαιδευτικούς και να γίνεται η παράδοση με ευθύνη του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

-- Να περιλάβει στις επιλογές και δηλώσεις των γονέων και την εκδοχή οι μαθητές/-τριες να παίρνουν το φαγητό σπίτι τους κατά την αποχώρησή τους από το σχολείο, ώστε να γευματίσουν στο σπίτι τους, ώσπου να εξασφαλιστούν κατάλληλες συνθήκες υγιεινής στα σχολεία.

Λαϊκά μαθήματα αλληλεγγύης στη Λήμνο

Το Νομαρχιακό τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ, το παράρτημα Λήμνου του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου και τα σωματεία εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νησιού διοργανώνουν για πρώτη φορά φέτος λαϊκά μαθήματα αλληλεγγύης. Σε σχετική ανακοίνωσή τους σημειώνουν: «Με μεράκι και περηφάνια στηρίζουμε τα παιδιά των εργατικών - λαϊκών οικογενειών. Στόχος των μαθημάτων αλληλεγγύης είναι να μη στερηθούν τα παιδιά τη βοήθεια επειδή δεν έχουν να πληρώσουν. Να μη λυγίσουν στις δυσκολίες και τα εμπόδια. Η συμμετοχή για τους μαθητές δεν έχει κανέναν όρο και προϋπόθεση. Ο μόνος περιορισμός είναι η επάρκεια σε εθελοντές εκπαιδευτικούς. Κάθε εκπαιδευτικός που κάνει το βήμα να συμμετέχει αποτελεί αληθινό παράδειγμα παιδαγωγού».

Τα μαθήματα που προσφέρονται για το Λύκειο είναι Βιολογία προσανατολισμού και Αρχαία, ενώ προγραμματίζονται και Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και Εκθεση.

Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 694.6898.028 και 693.8180.514.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org