Παρασκευή 17 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΔΩΣΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, Αχιλλέας Κανταρτζής και Νίκος Γκατζής ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους Υπουργούς εάν θα παρέμβουν για να ανακληθεί η απόφαση του Γ. Γρ. Περιφέρειας Θεσσαλίας σχετικά με την ανόρυξη νέων γεωτρήσεων στο Δ.Δ. Δαμασίου του Δήμου Τυρνάβου Ν. Λάρισας, τι μέτρα θα πάρουν για τον εμπλουτισμό και την προστασία των υδάτων που σχετίζονται με τον Τιταρήσιο ποταμό και εάν η κυβέρνηση θα επανεξετάσει τη συνολική πολιτική της για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στη Θεσσαλία και σε όλη την Ελλάδα.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Εύα Μελά, Κώστας Καζάκος, Λιάνα Κανέλλη και Λίλα Καφαντάρη ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο Υπουργό ποιο είναι το προγραμματισμένο για το 2008 και 2009 έργο της «Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας ΑΕ» (ΕΑΧΑ ΑΕ) (το οποίο και δεν καλύπτεται από το ΥΠΕΧΩΔΕ που χρηματοδοτεί την ΕΑΧΑ ΑΕ), που να δικαιολογεί τη χρηματοδότησή της από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠΑ); Και καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να καταθέσει μέσα στις προθεσμίες που ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής όλους τους ισολογισμούς του «Οργανισμού Προώθησης Ελληνικού Πολιτισμού ΑΕ» από την ίδρυσή του έως σήμερα, καθώς και αναλυτικά μέσα σε όλη αυτή τη δεκαετία τις οικονομικές του σχέσεις τόσο με το Υπουργείο Πολιτισμού ή με άλλους δημόσιους φορείς, καθώς και με ιδιώτες σχετικά με αναθέσεις έργων, δαπάνες κλπ.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Λιάνα Κανέλλη, Γιώργος Μαυρίκος και Εύα Μελά ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο Υπουργό τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να μην παραχωρηθεί κανένα μέρος της έκτασης του δάσους Μορέλα στην Πεύκη σε οποιοδήποτε ιδιώτη και να παραμείνει ολόκληρο ως δασική έκταση στη χρήση του λαού και των εργαζομένων.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπάμπης Χαραλάμπους και Κώστας Αλυσανδράκης ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους Υπουργούς ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να πάρει για την απόσυρση των ΜΑΤ από την Κέρκυρα που και μόνο με την παρουσία τους προκαλούν τον κερκυραϊκό λαό και τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την επαναχωροθέτηση των ΧΥΤΑ και γενικότερα για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στην Κέρκυρα.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΚΥΜΙΝΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Σε ολιγόωρο προειδοποιητικό αποκλεισμό των διοδίων Μαλγάρων με τα αγροτικά τους μηχανήματα προέβησαν εκατοντάδες αγρότες του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κυμίνων Θεσσαλονίκης στις 30-9-2008 διαμαρτυρόμενοι γιατί παραδίνουν τα προϊόντα τους (καλαμπόκι, ρύζι και βαμβάκι) στους εμποροβιομήχανους χωρίς να γνωρίζουν τις τιμές, επειδή αυτές τις καθορίζουν οι εμποροβιομήχανοι, όταν συγκεντρωθούν τα προϊόντα τους, σε εξευτελιστικά επίπεδα, που πολλές φορές δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό:

-- Τι μέτρα θα πάρει για να εξασφαλιστούν ικανοποιητικές τιμές στους μικρομεσαίους αγρότες και να χτυπηθεί η ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων;

-- Τι ενέργειες θα κάνει για να μειωθεί το κόστος παραγωγής και για τις αδικαιολόγητες ανατιμήσεις στα αγροτικά εφόδια και μηχανήματα;

ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΙΟΥ: Το Ειδικό Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Χίου στεγάζεται σε ένα παλιό Μαιευτήριο το οποίο ανήκει στο Νοσοκομείο Χίου και εμφανίζει σειρά προβλημάτων.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό:

-- Ποια κονδύλια θα διαθέσει προκειμένου το υπάρχον κτίριο του Ειδικού Σχολείου να γίνει λειτουργικό για τους μαθητές;

-- Ποια κονδύλια θα διαθέσει προκειμένου να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες επισκευαστικές εργασίες που θα εξασφαλίσουν συνθήκες υγιεινής κατά την παραμονή των μαθητών στο σχολείο;

-- Πότε θα συμπληρωθούν οι οργανικές θέσεις και πότε θα καλυφθούν με μόνιμο προσωπικό οι θέσεις εργοθεραπείας, κοινωνικής λειτουργού, φυσικοθεραπευτή;

-- Πότε θα δημιουργηθούν οργανικές θέσεις λογοθεραπευτή, μουσικού, γυμναστή, ψυχολόγου, πληροφορικής και εκπαιδευτικών ειδικευμένων στην κώφωση και τον αυτισμό;

-- Πότε θα προσληφθούν για φέτος λογοθεραπευτής, μουσικός, γυμναστής, ψυχολόγος και καθηγητής πληροφορικής και πότε θα τοποθετηθεί δάσκαλος για το ολοήμερο;

-- Ποια κονδύλια θα διατεθούν προκειμένου να δημιουργηθούν υποδομές εργαστηρίων;

ΑΔΕΙΑ ΚΑΥΣΗΣ ΝΕΩΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ: Μετά την έκδοση άδειας καύσης του καρκινογόνου πετ-κοκ σε δύο κεραμοποιεία της Λάρισας και σε άλλα 11 εργοστάσια στην υπόλοιπη Ελλάδα, η επιχείρηση ΒΙΟΚΕΡΑΛ ζήτησε από το ΥΠΕΧΩΔΕ άδεια για καύση επιπλέον μαζούτ υψηλής περιεκτικότητας σε θείο, βιομηχανικά απόβλητα (ALF, ASF) και ξηρά λάσπη από βιολογικούς καθαρισμούς. Ζήτησε ακόμη να χρησιμοποιεί στο μείγμα από το οποίο παράγει τα προϊόντα της, τέφρα της ΔΕΗ και υπολείμματα βωξίτη.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, Αχιλλέας Κανταρτζής και Νίκος Γκατζής ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό:

-- Θα συνεχίσει την ίδια πρακτική ενίσχυσης των επιχειρήσεων σε βάρος της υγείας των εργαζομένων, των κατοίκων της περιοχής και του περιβάλλοντος;

-- Θα δώσει νέα άδεια στη συγκεκριμένη επιχείρηση για την καύση και χρήση καινούριων επικίνδυνων ουσιών παρά τις γενικευμένες αντιδράσεις;

-- Θα μας απαντήσει συγκεκριμένα τι είδους έλεγχοι και από ποια υπηρεσία του υπουργείου, ή άλλου κρατικού φορέα έγιναν μέχρι σήμερα για την καύση του πετ-κοκ μιας και η πρόσφατη απάντηση του υπουργείου είναι γενική και αόριστη, ως προς το αν οι επιχειρήσεις έστω τηρούν την ισχύουσα νομοθεσία (τακτικές μετρήσεις, λειτουργία συστημάτων αντιρρύπανσης, κ.ά.);

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ «ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ»
Απαραίτητο το σύγχρονο μηχάνημα ακτινοθεραπείας

Το νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»
Το νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»
ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με θέμα την έλλειψη ειδικού μηχανήματος ακτινοθεραπείας στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Κώστας Καζάκος, Λιάνα Κανέλλη και Μπάμπης Χαραλάμπους. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Είναι γνωστό ότι πολλά παιδιά που πάσχουν από καρκίνο βρίσκονται αντιμέτωπα με πλήθος προβλημάτων εξαιτίας των ελλείψεων στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.

Στο Νοσοκομείο Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού", εδώ και πολλά χρόνια, καθυστερεί η προμήθεια ενός μηχανήματος ακτινοθεραπείας, κατάλληλο για την αντιμετώπιση του καρκίνου, παρά τις υποσχέσεις και τις εξαγγελίες που είχαν γίνει.

Αν λάβει κανείς υπόψη ότι το Νοσοκομείο "Αγλαΐα Κυριακού" διαθέτει το μοναδικό ακτινοθεραπευτικό τμήμα για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου και συγκεντρώνει ασθενείς από όλη τη χώρα, τότε γίνεται φανερό ότι το πρόβλημα αποκτά τεράστιες διαστάσεις.

Πολλές φορές, λόγω της έλλειψης αυτού του μηχανήματος, τα παιδιά αυτά που χρειάζονται ακτινοβολία αναγκάζονται να καταφεύγουν σε μηχανήματα που προορίζονται για ενήλικες, κάτι το οποίο μπορεί να επιφέρει σοβαρές παρενέργειες.

Επιπλέον τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται σήμερα δε διαθέτουν ειδικά συστήματα ακινητοποίησης και είναι πιο αργά, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει η ταλαιπωρία των μικρών παιδιών, κάτι το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να μη γίνονται οι θεραπείες όσο συχνά θα έπρεπε.

Από την άλλη φαίνεται ότι εξελίσσεται, με αιχμή αυτό το ζήτημα, ένα "παιχνίδι συμφερόντων - εταιρειών" σχετικά με την προμήθεια αυτού του μηχανήματος. Ενα απάνθρωπο "παιχνίδι" πάνω στα σοβαρότατα προβλήματα αυτών των παιδιών.

Ταυτόχρονα ανύπαρκτες είναι και οι υποδομές για τη φιλοξενία των γονιών. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας κρατικός οργανωμένος ξενώνας που να μπορεί να δεχτεί τους συγγενείς αυτών των παιδιών, αφήνοντας περιθώρια κάλυψης αυτών των αναγκών από την "εθελοντική" δράση του Συλλόγου "ΦΛΟΓΑ".

Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες. Μιας πολιτικής που υποβαθμίζει και απαξιώνει τη Δημόσια Υγεία, οδηγώντας στην ιδιωτικοποίηση αυτού τομέα. Μετατρέποντας ουσιαστικά την υγεία από δικαίωμα σε εμπόρευμα, αφού πάρα πολλές φορές οι ίδιοι οι γονείς αναγκάζονται να "βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη" για να αντιμετωπίσουν την ασθένεια των παιδιών τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης και:

  • Να εξασφαλίσει άμεσα την προμήθεια και λειτουργία του συγκεκριμένου σύγχρονου μηχανήματος.
  • Να εξασφαλίσει την ύπαρξη κρατικών ξενώνων και χώρων υποδοχής στους οποίους θα μπορούν να φιλοξενούνται δωρεάν οι γονείς και συγγενείς των καρκινοπαθών παιδιών».Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org