Σάββατο 17 Γενάρη 2015 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Με τα ψηφοδέλτια στο χέρι, κάνουμε τη νύχτα μέρα για την ενίσχυση του ΚΚΕ

Με όλες μας τις δυνάμεις στη μάχη, μέχρι και την τελευταία στιγμή!

Μια βδομάδα έμεινε μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών της 25ης Γενάρη και τα μέλη και οι οπαδοί του Κόμματος, οι δυνάμεις της ΚΝΕ, δίνουν μέχρι την τελευταία στιγμή τη μάχη για την ενίσχυση του ΚΚΕ. Για να μην πάει η εργατική - λαϊκή ψήφος χαμένη στις δυνάμεις της αστικής διαχείρισης και του αντιλαϊκού ευρωμονόδρομου, στις δυνάμεις που διαγκωνίζονται για το ποιος μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να πέσει από περισσότερα χέρια στην κάλπη το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, η καλύτερη απάντηση του λαού για την «επόμενη μέρα» που του ετοιμάζουν, η καλύτερη απάντηση απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο, τα μονοπώλια και την εξουσία τους.

Με τον κόσμο που βρεθήκαμε όλο το προηγούμενο διάστημα

Είναι αυτές οι μέρες που οι προσπάθειες των μελών και των οπαδών του Κόμματος εστιάζουν στον εργατικό - λαϊκό κόσμο, με τον οποίο βρεθήκαμε όλο το προηγούμενο διάστημα στις μικρές και μεγάλες μάχες που έδωσε το ΚΚΕ, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Εστιάζουν στον κόσμο που εκτιμά το Κόμμα, αντιλαμβάνεται ότι αυτό θα είναι το πραγματικό αποκούμπι του, όποια κι αν είναι η κυβέρνηση μετά τις 25 Γενάρη, ωστόσο ακόμα ταλαντεύεται, επηρεάζεται από τη λογική του «μικρότερου κακού» που χρόνια τώρα έχει αποδειχτεί ότι αποτελεί σίγουρο σκαλοπάτι για τον ερχομό του μεγαλύτερου κακού, γιατί οι «χειρότερες κυβερνήσεις που είχαμε ποτέ» θα εναλλάσσονται όσο ο λαός μένει εγκλωβισμένος «εντός των τειχών» της στρατηγικής του κεφαλαίου και της ΕΕ.


Σύνθημά μας μέχρι και την Κυριακή των εκλογών είναι να μη χαρίσουμε κανέναν τέτοιον άνθρωπο. Κόντρα στα εμπόδια που βάζουν τα αστικά επιτελεία, κόντρα στην τεχνητή πόλωση που στήνεται ανάμεσα στους βασικούς διεκδικητές της αστικής διακυβέρνησης, με στόχο να «θολώσει» την όλο και πιο φανερή αντιλαϊκή στρατηγική τους σύγκλιση, κόντρα σε μια επιχείρηση αποπροσανατολισμού της οποίας καθόλου δεν αποκλείεται να δούμε και «νέα» (και ταυτόχρονα ολότελα βγαλμένα από το παρελθόν) επεισόδια αυτήν την τελευταία βδομάδα.

Κόντρα σε αυτούς που μας θέλουν παθητικούς θεατές αυτού του αποπροσανατολιστικού «καβγά» και της «ατζέντας» που επιχειρούν να στήσουν μέσω του βομβαρδισμού των δημοσκοπήσεων, των γραφημάτων και των κάλπικων διλημμάτων, αντιπαραθέτουμε όλα τα όπλα μας, την αποφασιστική δουλειά για την ενίσχυση του Κόμματος, την καθημερινή και ταχύτατη αξιοποίηση του «Ριζοσπάστη» από το σύνολο του δυναμικού του Κόμματος και της ΚΝΕ, από τους οπαδούς του ΚΚΕ που, μπαίνοντας στη μάχη, πολλαπλασιάζουν τη δύναμή του.

Μέχρι την επόμενη Κυριακή μπορεί να δούμε πολλά: Από «επιθέσεις φιλίας», μέχρι πιο ανοιχτές προβοκάτσιες και απευθείας παρεμβάσεις από την εργοδοσία ή άλλους μηχανισμούς. Αυτό σημαίνει μάτια και αφτιά ανοιχτά, επαγρύπνηση, καλή επαφή με τον εργατόκοσμο. Είναι φανερό από την προπαγάνδα των αστικών κομμάτων, τη μεταξύ τους τεχνητή πόλωση, ότι στόχο έχουν τη συρρίκνωση του Κόμματος, να λυθούν τα χέρια τους για την «επόμενη μέρα» για τη συνέχιση του ίδιου αντιλαϊκού δρόμου, όπως και αν τον βαφτίσουν. Είναι κι αυτός ένας όρος για να πάρουν το κυβερνητικό «χρίσμα», ειδικά οι τάχα νεόφερτοι «σωτήρες» του ΣΥΡΙΖΑ, από την πλουτοκρατία και τους μηχανισμούς της. Να σκεφτεί ο λαϊκός κόσμος: Ποια δύναμη μπορεί να πρωτοστατήσει στην αναχαίτιση την αντιλαϊκής επίθεσης, στην οργάνωση της λαϊκής πάλης για την αντεπίθεση, στη συγκέντρωση και την προετοιμασία δυνάμεων για τη ριζική ανατροπή;

Με το ψηφοδέλτιο της πραγματικής ελπίδας για το λαό


Στην τελική ευθεία της μάχης των εκλογών, από σήμερα Σάββατο μέχρι και το άνοιγμα της κάλπης, καθοριστικό ρόλο μπορεί να παίξει η δουλειά με τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του Κόμματος σε μια σειρά μεγάλες πόλεις της χώρας και φυσικά το πολιτικό άνοιγμα με τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ.

Ξεχωριστή σημασία έχουν οι κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις του Κόμματος με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, την Τρίτη 20 και την Πέμπτη 22 Γενάρη, αντίστοιχα. Η επιτυχία αυτών των δύο συγκεντρώσεων μπορεί να στείλει ένα μαζικό, μαχητικό μήνυμα στήριξης του ΚΚΕ, μήνυμα πραγματικής ελπίδας για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, ετοιμότητας για την πάλη του λαού και στην «επόμενη μέρα».

Την ίδια στιγμή, και καθώς συνεχίζει να ξετυλίγεται ένας πλούτος πολιτικής δραστηριότητας, με περιοδείες, συσκέψεις και συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς και νεολαίας, σε λαϊκές γειτονιές, καθοριστική σημασία έχει αυτές τις μέρες η δουλειά με το χαρτί και το μολύβι για τη διακίνηση του ψηφοδελτίου σε όλους αυτούς τους χώρους, σε όλο αυτόν τον κόσμο για τον οποίο μιλήσαμε και παραπάνω. Στόχος όλοι οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ να πάρουν ψηφοδέλτια, να δώσουν στην οικογένειά τους, στο συνάδελφό τους και στο γείτονα. Με συζήτηση και χωρίς καμιά υποτίμηση του γεγονότος ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή μπορούμε να βαθύνουμε το βαθμό στράτευσης με το Κόμμα ανθρώπων που έχουν αποφασίσει να το ψηφίσουν, μπορούμε να πείσουμε ανθρώπους που ταλαντεύονται, ανθρώπους που θέλουν να δουν ενισχυμένο το ΚΚΕ, αλλά πρέπει ταυτόχρονα να αντιληφθούν ότι η ενίσχυσή του περνάει και από το δικό τους χέρι.

Η τελευταία βδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας οι εκβιασμοί και τα κάλπικα διλήμματα είναι παραπάνω από βέβαιο ότι θα ενταθούν, πρέπει να χαρακτηριστεί από πλατιά, μαζική παρουσία του Κόμματος παντού. Ο εργάτης, ο άνεργος, ο νέος, ο λαός ολόκληρος να βλέπει και να ακούει συνέχεια το Κόμμα. Στην αφίσα έξω από το σπίτι του, στο προεκλογικό υλικό και το ψηφοδέλτιο κάτω από την πόρτα του, από το αυτοκίνητο με την ντουντούκα στη γειτονιά του και πάνω από όλα στην εξόρμηση, στην προσωπική συζήτηση στη δουλειά του, στους χώρους που κινείται.


Στο μικρό διάστημα που απομένει έως τις 25 του Γενάρη, κάνουμε τη νύχτα μέρα, στη μάχη για την ενίσχυση του ΚΚΕ, για να αποτελέσει κι αυτή η μάχη μια αφετηρία για τις νέες πιο αποφασιστικές αναμετρήσεις. Ολοι οι εργάτες ξέρουν ότι το ΚΚΕ θα είναι μπροστά στο καθήκον της οργάνωσης του αγώνα, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της κάλπης. Ομως, τώρα μπορούν να νιώσουν ότι αυτή η πάλη μπορεί να κάνει βήμα αποφασιστικό με την ενίσχυση του Κόμματός τους, του ΚΚΕ.

Στο σημερινό 4σέλιδο «Κομματική Ζωή και Δράση», μία βδομάδα πριν τις εκλογές της 25ης Γενάρη, μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Βουλευτικές Εκλογές: Με τα ψηφοδέλτια στο χέρι, κάνουμε τη νύχτα μέρα για την ενίσχυση του ΚΚΕ. Με όλες μας τις δυνάμεις στη μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή!

-- Δεν τους χαρίζουμε τα χρόνια και τα όνειρά μας: Μόνη κερδισμένη ψήφος για τη νεολαία η ψήφος στο ΚΚΕ. Πείρα από την πλούσια πολιτική δραστηριότητα που αναπτύσσουν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ για την ενίσχυση του Κόμματος.

-- Συσκέψεις Κομματικών Οργανώσεων: Χρήσιμο εργαλείο για να φτάσει μια μακριά το κάλεσμα του ΚΚΕ. Πείρα από τη δουλειά της ΚΟ Αττικής.

-- Θεσσαλία: Η ψήφος στο ΚΚΕ, ψήφος ελπίδας και δύναμης για τη φτωχή αγροτιά.

Με δυνατό ΚΚΕ μπορούμε να πάρουμε τη ζωή και το μέλλον στα χέρια μας

Από την ομιλία του Θ. Χιώνη στο ΤΕΙ Αθήνας
Από την ομιλία του Θ. Χιώνη στο ΤΕΙ Αθήνας
Μπροστά στη μάχη των εκλογών, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα αναπτύσσουν ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτικής παρέμβασης, με μαζικές εξορμήσεις, περιοδείες και συσκέψεις σε κάθε χώρο που ζει, δουλεύει και μορφώνεται η νεολαία, με εκδηλώσεις σε χώρους μαθητείας και κατάρτισης, σε σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ, σε μεγάλα εμπορικά κέντρα, καταστήματα και επιχειρήσεις που δουλεύουν νέοι, σε αθλητικά κέντρα.

Σε αυτά τα πλαίσια, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του Κόμματος, Θοδωρής Χιώνης, μίλησε την Πέμπτη σε συγκέντρωση σπουδαστών στο ΤΕΙ Αθήνας. «Στις 25 Γενάρη μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά», τόνισε, «αφήνοντας πίσω τους εκβιασμούς και τα διλήμματα των κομμάτων της ΕΕ και του εκμεταλλευτικού συστήματος. Μπορούμε να πράξουμε εύστοχα και με σιγουριά, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και στην επόμενη μέρα».

Προκειμένου «να το "φυσάν" και να μην "κρυώνει"», όπως τόνισε χαρακτηριστικά, θα πρέπει «να συγκεντρωθεί όσο πιο αποφασιστικά γίνεται η επιλογή των νέων στο δυνάμωμα του ΚΚΕ. Ιδιαίτερα των σπουδαστών, που προσπαθείτε να σπουδάσετε με τόσες δυσκολίες αλλά το μέλλον παραμένει αβέβαιο. Γιατί δε μας αξίζει αυτή η μίζερη και άθλια ζωή που μας έφτιαξαν και που μας τάζουν.

Οι παλιότεροι "σωτήρες" ζητούσαν θυσίες και θυσίασαν το λαό, τα δικαιώματά μας, οι νέοι επίδοξοι "σωτήρες" ζητάνε ανοχή, για να ανεχτούμε τα ίδια με άλλο τρόπο. Ε, λοιπόν, καμιά θυσία αλλά και καμία ανοχή. Δε μας ταιριάζει η υποταγή στη βαρβαρότητα του καπιταλισμού και της ΕΕ.

Να μην τους χαρίσουμε τα χρόνια, το μέλλον, τα όνειρά μας.

Να μην τα ξοδέψουμε σε παλιές και νέες αυταπάτες.

Μπορούμε να πάρουμε τη ζωή και το μέλλον στα χέρια μας.

Να επιλέξουμε το ΚΚΕ, που είναι ψήφος ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης και της ανεργίας, που βαράει στο κέντρο της αντιλαϊκής πολιτικής της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ κι όχι στο "γάμο του καραγκιόζη" των ψεύτικων ελπίδων και των αυταπατών του ΣΥΡΙΖΑ, για να μένει τελικά ανέπαφο το σάπιο σύστημα των μονοπωλίων».

Δεν τους χαρίζουμε τα χρόνια και τα όνειρά μας!

Μόνη κερδισμένη ψήφος για τη νεολαία η ψήφος στο ΚΚΕ

Χιλιάδες νέοι και νέες, μέσα από τις συσκέψεις και την πλούσια δραστηριότητα που αναπτύσσει η ΚΝΕ, έρχονται σε επαφή με το κάλεσμα του ΚΚΕ για τις εκλογές, με την πολιτική του πρόταση
Χιλιάδες νέοι και νέες, μέσα από τις συσκέψεις και την πλούσια δραστηριότητα που αναπτύσσει η ΚΝΕ, έρχονται σε επαφή με το κάλεσμα του ΚΚΕ για τις εκλογές, με την πολιτική του πρόταση
Τις προσπάθειές τους για την ενίσχυση του ΚΚΕ εντείνουν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα, μπαίνουν στη μάχη αποφασιστικά, σε χώρους μόρφωσης και δουλειάς, στις συνοικίες και τα στέκια της νεολαίας, έτσι ώστε στις 25 Γενάρη να εκφραστεί μαζική ενίσχυση του ΚΚΕ από τους νέους και τις νέες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών.

Μέσα από εκατοντάδες συσκέψεις και εξορμήσεις, ατομικές συζητήσεις, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ φέρνουν χιλιάδες νέους σε επαφή με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, αναδεικνύουν το γεγονός ότι μόνο με δυνατό ΚΚΕ θα πάρει τα πάνω του ο λαός, θα πολλαπλασιαστεί η δύναμή του κόντρα σε κάθε κυβέρνηση που κινείται «εντός των τειχών» της ΕΕ και της εξουσίας των μονοπωλίων. Ειδικά στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, με τους χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές που σπουδάζουν μακριά από την πόλη τους, κόντρα στις δυσκολίες μετακίνησης, υπογραμμίζεται η ανάγκη να μη χαθεί καμία ψήφος για το Κόμμα.

Πείρα από την Οργάνωση Κ. Μακεδονίας

Στην Κεντρική Μακεδονία, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ έχουν πραγματοποιήσει εκατοντάδες συσκέψεις με σπουδαστές σχολών μαθητείας και ΤΕΙ, φοιτητές, εργαζόμενους και ανέργους, αλλά και μαθητές, Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων.

Οι νέοι που συμμετείχαν ξεκινούν από διάφορες αφετηρίες. Αρκετοί από αυτούς βρέθηκαν στο δρόμο του αγώνα μαζί με τα μέλη της ΚΝΕ, έδωσαν μάχες στο πλευρό της Οργάνωσης, στις σχολές, στο χώρο δουλειάς, στο σχολείο και τη γειτονιά για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Νέοι άνεργοι που ήρθαν σε επαφή με τα μέλη της ΚΝΕ μέσα από τις Επιτροπές Ανέργων που δρουν στο πλευρό των Λαϊκών Επιτροπών. Αλλά και νέοι που προβληματισμένοι από τα δεινά που βιώνουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΚΝΕ και για πρώτη φορά πήραν μέρος σε μια τέτοια σύσκεψη, για να έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν ολοκληρωμένα για τις θέσεις του ΚΚΕ.

Μίλησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Φοιτητές συζήτησαν για τις δυσκολίες να καλύψουν το νοίκι και τη διατροφή καθώς οι εστίες δεν επαρκούν και η δωρεάν σίτιση πήγε «περίπατο», συζήτησαν για το κόστος σπουδών (αναλώσιμα, συγγράμματα, κ.λπ.). Σπουδαστές των ΤΕΙ μίλησαν για τις συνθήκες ψύχους στις οποίες αναγκάζονται να κάνουν μάθημα, αφού η θέρμανση αποτελεί παρελθόν για το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης λόγω της υποχρηματοδότησης. Νέοι πρακτικάριοι μίλησαν για την τζάμπα δουλειά στις επιχειρήσεις. Οσοι έχουν ενταχθεί στην παραγωγή, μίλησαν για τις «επιταγές εργασίας», για τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς πείνας, για τη «μαύρη» και ανασφάλιστη εργασία. Αναφέρθηκαν στο πρόβλημα της ανεργίας που χτυπά τα σπίτια τους, στις δυσκολίες των οικογενειών τους να καλύψουν ζωτικές ανάγκες επιβίωσης.

Μίλησαν και για τα τρομοκρατικά και αποπροσανατολιστικά διλήμματα που μπαίνουν μπροστά τους, από τα κόμματα που διεκδικούν την κυβέρνηση, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, τις υποσχέσεις για καλύτερες μέρες, με λιγότερα χαράτσια, τις υποσχέσεις για θέσεις εργασίας, υποσχέσεις που γίνονται «καπνός» μπροστά στις δεσμεύσεις και των δύο απέναντι στο κεφάλαιο. Αναδείχθηκε ότι είναι περισσότεροι οι νέοι που κατανοούν πια πως η ανοχή που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ από το ΚΚΕ και το λαό απέναντι σε ενδεχόμενη κυβέρνησή του, σημαίνει στην πραγματικότητα ανοχή και συμβιβασμό με τη φτώχεια, με τα ψίχουλα που τάζει. Οτι το μέλλον που τους ετοιμάζουν τους θέλει ακόμα πιο φθηνούς εργαζόμενους για την «ανταγωνιστικότητα» του κεφαλαίου, με πετσοκομμένα δικαιώματα, να πληρώνουν για μόρφωση, Υγεία, για κάθε κοινωνικό δικαίωμα.

Οι ανάγκες μας στο προσκήνιο, με ασίγαστη πάλη για την ικανοποίησή τους

Οι περισσότεροι νέοι που συμμετείχαν σ' αυτές τις συσκέψεις συμφωνούν ότι ριζοσπαστική στάση ζωής δεν είναι ο συμβιβασμός με τη φτώχεια και τα ψίχουλα σήμερα, αλλά ο αγώνας για να έρθουν στο προσκήνιο οι σύγχρονες ανάγκες τους, η ασίγαστη πάλη για την ικανοποίησή τους. Αναγνωρίζουν ότι το ΚΚΕ ήταν και είναι η μοναδική δύναμη εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης, μέσα κι έξω από τη Βουλή. Αλλωστε, αποδεικνύεται από εκατοντάδες παραδείγματα πρωτοπόρας στάσης των κομμουνιστών στους χώρους δουλειάς, εκπαίδευσης, μαθητείας, όπου τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πρωτοστάτησαν για την οργάνωση της πάλης του λαού, για κάθε μικρή και μεγάλη μάχη.

Μέσα από αυτές τις συσκέψεις, πολλοί νέοι μπήκαν στη μάχη στο πλευρό της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, ανέλαβαν δράση για να φέρουν κι άλλους σε επαφή με την πολιτική του, τις θέσεις του, ενεργά συμβάλλουν για την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, το μοναδικό αντίπαλο στα μονοπώλια και την εξουσία τους, στην ΕΕ των μνημονίων διαρκείας, στις αντιλαϊκές κυβερνήσεις.

ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
Χρήσιμο εργαλείο για να φτάσει πιο μακρυά το κάλεσμα του ΚΚΕ

Πείρα από τη δουλειά της ΚΟ Αττικής

Από προεκλογική σύσκεψη της Οργάνωσης Ναυτεργατών του ΚΚΕ με πληρώματα της ΝΕΛ
Από προεκλογική σύσκεψη της Οργάνωσης Ναυτεργατών του ΚΚΕ με πληρώματα της ΝΕΛ
Σε μια περίοδο με έντονες πολιτικές εξελίξεις, όπως οι τελευταίοι μήνες και μάλιστα με την εκλογική μάχη της 25ης Γενάρη να δεσπόζει, η προσπάθεια της πιο συστηματικής και οργανωμένης συζήτησης με το λαό, αντικειμενικά, μπαίνει ως καθήκον πρώτης προτεραιότητας στις Κομματικές Οργανώσεις.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, πολύτιμο εργαλείο που αξιοποιείται για να φτάσει πιο μακριά, πιο γρήγορα αλλά και σε μεγαλύτερο βάθος το κάλεσμα του Κόμματος είναι η δουλειά που γίνεται με τις συσκέψεις, τόσο με φίλους του Κόμματος όσο και με γνωστούς, με ψηφοφόρους και άλλων κομμάτων που προβληματίζονται, ανθρώπους που για πρώτη φορά μας προσεγγίζουν. Αυτός ο τρόπος δουλειάς εντείνεται την τελευταία βδομάδα, ειδικά με τη διακίνηση του ψηφοδελτίου από πόρτα σε πόρτα. Τόπος συνάντησης τις περισσότερες φορές είναι τα κομματικά γραφεία, καφετέριες και καφενεία αλλά και τα σπίτια μελών του Κόμματος ή οπαδών, ανθρώπων στον περίγυρο των ΚΟΒ που το τελευταίο διάστημα μας έφεραν σε επαφή με καινούριο κόσμο, στον οποίο πιθανά να μην έφτανε το Κόμμα διαφορετικά.

Η πείρα και από αυτήν την εκλογική μάχη, με την ιδιαίτερα σύντομη προεκλογική περίοδο, είναι ότι η σύσκεψη είναι μια μορφή που μαχητικοποιεί και εξοπλίζει με πιο πολλά επιχειρήματα. Βοηθά να ανοίξει καλύτερα η συζήτηση σε σχέση με την εξόρμηση ή την περιοδεία, που μπορεί να γίνεται στο πόδι και υπό το βλέμμα της εργοδοσίας. Ακριβώς λόγω του στοιχείου της ζωντανής συζήτησης, φέρνει μια πιο αντικειμενική εικόνα του προβληματισμού που επικρατεί σε χώρους δουλειάς και λαϊκές συνοικίες, μπορεί να ξεδιαλύνει ερωτηματικά, να απαντήσει σε ιδεολογήματα που «ρίχνει» η αστική τάξη και οι μηχανισμοί της, να βαθύνει την επαφή όσων συμμετέχουν σε αυτές με την πολιτική του ΚΚΕ από πρώτο χέρι. Να δώσει απαντήσεις σε απορίες πολύ πιο αποτελεσματικά από ό,τι μια συγκέντρωση εκατοντάδων ανθρώπων ή τα τηλεοπτικά παράθυρα.

Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η αστική τάξη και η κυρίαρχη ιδεολογία μπαίνουν καθημερινά και με χιλιάδες τρόπους στους χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης, στα λαϊκά σπίτια. Για να μπει η φωνή του ΚΚΕ χρειάζεται ζωντανή, ουσιαστική συζήτηση και ειλικρινής διάλογος, ανταλλαγή απόψεων, «καλό αυτί» στην κριτική και τις παρατηρήσεις που μας καταθέτει ο εργατόκοσμος.

Πιο διεξοδική συζήτηση, περισσότερες δυνάμεις στη μάχη

Για παράδειγμα, υπάρχει πιο αποτελεσματικός τρόπος να απαντήσεις στο ιδεολόγημα ότι «οι απεργίες κλείνουν τα εργοστάσια, διώχνουν επενδύσεις, αυξάνουν την ανεργία, όπως στη Ναυπηγοεπισκευή»; Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σύσκεψη με εργαζόμενους του εμπορίου από συνοικία της Αττικής, εκτός από τον ομιλητή, αυτή ακριβώς η άποψη απαντήθηκε και από εργαζόμενους διαφορετικών χώρων δουλειάς, με άλλες εμπειρίες και μεγαλύτερη αμεσότητα. Μεταφέρθηκε ως παράδειγμα ο κλάδος του επισιτισμού - τουρισμού, όπου έγιναν τα προηγούμενα χρόνια αντίστοιχες κινητοποιήσεις με αυτές στη Ζώνη του Περάματος. Και όμως δεν έκλεισαν ξενοδοχεία, αντίθετα οι τουριστικές ζώνες αναπτύσσονται, πάλι με τον εργάτη μεγάλο θύμα. Το ότι «τα εργοστάσια και οι επιχειρήσεις κλείνουν από το κυνήγι του κέρδους» από σύνθημα έγινε ζωντανή πείρα που αντάλλαξαν οι εργαζόμενοι ανάμεσα τους.

«Εγώ ψηφίζω το Κόμμα», τονίζει μια εργαζόμενη, «αλλά μήπως με τη συμμετοχή του σε μια κυβέρνηση μπορεί να πιέσει από μέσα, να το εκμεταλλευτεί προπαγανδιστικά για να αποδείξει την αφερεγγυότητά τους;» Αυτή η άποψη, αρκετά διαδεδομένη, απαντήθηκε με επάρκεια από οπαδό του Κόμματος, που μάλιστα οργάνωσε τη σύσκεψη διαθέτοντας και το σπίτι της: «Το Κόμμα περισσότερα μπορεί να επιβάλλει αν έχει καθαρά τα χέρια του. Κυβέρνηση χωρίς απαράδεκτες υποχωρήσεις δε γίνεται... Αμα χάσουμε και το ΚΚΕ από δίπλα μας, ποιος θα είναι αποκούμπι;»

Δουλειά που αφήνει παρακαταθήκη

Η σύσκεψη ως μορφή δουλειάς, επίσης, βοηθά και νέους ανθρώπους να προσεγγίσουν το Κόμμα, γίνεται αφετηρία για καλύτερη σχέση με την κομματική ζωή και δράση. Για παράδειγμα, αυτοαπασχολούμενος, πρώην ψηφοφόρος της ΝΔ, έρχεται για πρώτη φορά σε κομματική δραστηριότητα και επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Η επαφή μου με στελέχη του ΚΚΕ δημιουργεί άλλη εικόνα από αυτή που είχα σχηματίσει κρίνοντας μόνο από το "γυαλί" της τηλεόρασης».

Εκτός από τα παραπάνω, η διαδικασία αυτή έχει και ρόλο οργανωτικό: Οι παρευρισκόμενοι βάζουν σχέδιο, πόρτες που θα χτυπήσουν, κόσμο που θα απευθυνθούν. Καθένας απ' αυτούς μπορεί να οργανώσει αντίστοιχες πρωτοβουλίες και να απλωθεί αυτή η δουλειά σα ντόμινο. Οι ΚΚΕδες στη γειτονιά, στο χώρο δουλειάς, στον κλάδο πρέπει να γνωρίζονται μεταξύ τους, όχι απλά να λένε μια «καλημέρα». Να ανταλλάζουν γνώμη και πείρα, να παίρνει θάρρος ο ένας από τον άλλο.

Αυτή η «αθόρυβη» δουλειά, που πολλές φορές δεν είναι θεαματική, αποδείχθηκε ότι αφήνει παρακαταθήκη, φέρνει στην επιφάνεια εφεδρείες, αναδεικνύει νέες δυνάμεις και ανοίγει δρόμους. Είναι ένας τρόπος πλάι στο μαζικό άνοιγμα του Κόμματος που πρέπει μέχρι την τελευταία στιγμή, μέχρι την κάλπη, να ενταθεί χωρίς εκπτώσεις και μάλιστα τα ραντεβού να ανανεώνονται και για μετά τις εκλογές. Να γίνουν εκατοντάδες τα λαϊκά σπίτια που θα ανοίξει η συζήτηση, θα απαντηθεί ο προβληματισμός, θα δώσουν νέες δυνάμεις στο ΚΚΕ. Θα πάρουν τα ψηφοδέλτια του Κόμματος, θα τα διακινήσουν με πείσμα, χωρίς να αφήσουν χαραμάδα αναξιοποίητη. Κανένας να μη σκεφτεί «ό,τι κάναμε, κάναμε»: Υπάρχουν περιθώρια που πρέπει να τα εξαντλήσουμε με όλους τους δυνατούς τρόπους και κυρίως με την πλούσια συζήτηση.

Το πρώτο 10λεπτο του ΚΚΕ για τις εκλογές

Κυκλοφόρησε το πρώτο δεκάλεπτο βίντεο του ΚΚΕ για τις εκλογές με κεντρικό σύνθημα: «Την επόμενη μέρα ΚΚΕ δυνατό για το λαό, συμμαχία και πάλη για την ανατροπή». Στο βίντεο περιλαμβάνονται αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στην πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση της ΚΟ Αττικής για τα 96 χρόνια του Κόμματος, που πραγματοποιήθηκε στις 11 Γενάρη στο ΣΕΦ, αλλά και από τη μουσικοθεατρική παράσταση που ακολούθησε.

Δείτε το βίντεο στο portal «902.gr», στη διεύθυνση www.902.gr/node/59282.

(Ολόκληρο το βίντεο με την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση www.902.gr/node/58886).

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Η ψήφος στο ΚΚΕ ψήφος ελπίδας και δύναμης για τη φτωχή αγροτιά

Οι μικρομεσαίοι αγρότες της Θεσσαλίας ξέρουν από την πείρα τους τη συμβολή των κομμουνιστών, ξέρουν ότι δεν είναι για λόγια του αέρα σε προεκλογικές περατζάδες στα καφενεία των χωριών...
Οι μικρομεσαίοι αγρότες της Θεσσαλίας ξέρουν από την πείρα τους τη συμβολή των κομμουνιστών, ξέρουν ότι δεν είναι για λόγια του αέρα σε προεκλογικές περατζάδες στα καφενεία των χωριών...
Ανοιχτή και ουσιαστική συζήτηση με τους αγρότες και τους άλλους κατοίκους της υπαίθρου για το πραγματικό νόημα της λαϊκής ψήφου στις ερχόμενες εκλογές αναπτύσσουν οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ στις καθημερινές περιοδείες τους στα χωριά των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας. Και στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, όπως σ' όλο το προηγούμενο διάστημα, ο διάλογος των κομμουνιστών με τον αγροτικό κόσμο χρησιμοποιεί ως μόνο μέσο την αλήθεια και αφορά στην ουσία. Δεν έχει καμία σχέση με τον προεκλογικό πολιτικαντισμό των υποψηφίων των κομμάτων που ασπάζονται την πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ που ξεκληρίζει τη φτωχή αγροτιά, οι οποίοι αρκούνται σ' ένα ολιγόλεπτο πέρασμα από τα καφενεία των χωριών, όπου μοιράζουν τυπικές χειραψίες και προσποιητά χαμόγελα, ρίχνουν και καμιά προεκλογική «κορώνα» και αποχωρούν.

Οι υποψήφιοι βουλευτές του Κόμματος καλούν σε ενίσχυση του ΚΚΕ από τον αγροτικό κόσμο, τονίζοντας ότι αυτή θα συμβάλλει καθοριστικά στο δυνάμωμα των αγροτικών αγώνων για την ανατροπή της ΚΑΠ της ΕΕ, η οποία οδηγεί τη μικρομεσαία αγροτιά στο ξεκλήρισμα και την ανεργία, στην πείνα και στην εξαθλίωση. Και ξέρουν οι Θεσσαλοί αγρότες ότι αυτά δεν είναι «απλώς λόγια». Είδαν τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ να βρίσκονται στη πρώτη γραμμή όλων των αγροτικών αγώνων που αναπτύχθηκαν στην περιοχή, όπως και σ' ολόκληρη τη χώρα. Είδαν το ισχυρό μπλόκο της Νίκαιας, όπου οι κομμουνιστές αγροτοσυνδικαλιστές έπαιζαν πρωταρχικό ρόλο, να αγωνίζεται, σταθερά και αταλάντευτα, για την ικανοποίηση των άμεσων διεκδικήσεων της μικρομεσαίας αγροτιάς και, ταυτόχρονα, να αναδεικνύει την προοπτική του αγώνα της στη συμμαχία με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Η δρόμος ανάπτυξης που προτείνει το ΚΚΕ μόνη απάντηση στο ξεκλήρισμα

Υπογραμμίζουν, επίσης, ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες πρέπει να ψηφίσουν το ΚΚΕ, καθώς η πρότασή του για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη στη χώρα μας, έξω από τα δεσμά της ΚΑΠ της ΕΕ, κόντρα στα συμφέροντα των μονοπωλίων και των πολυεθνικών, αποτελεί τη μοναδική διέξοδο σωτηρίας τους απ' την ολοσχερή καταστροφή στην οποία τους σπρώχνει ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, ο οποίος συγκεντρώνει τη γη και την αγροτική παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και αγροτοεπιχειρηματιών.

Η εργατική - λαϊκή εξουσία, για την οποία παλεύει το ΚΚΕ, στα πλαίσια του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, θα προωθήσει την αγροτική ανάπτυξη μέσα από την καθετοποιημένη κοινωνική παραγωγή και τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, ώστε να διασφαλίζεται ικανοποιητικό εισόδημα στους αγρότες - παραγωγούς, επαρκή και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα για τη διατροφή του ελληνικού λαού και φτηνές πρώτες ύλες για την μεταποιητική βιομηχανία της χώρας μας.

Οι υποψήφιοι του ΚΚΕ σημειώνουν, ακόμα, ότι η ψήφος της φτωχής αγροτιάς δεν πρέπει να πάει στα κόμματα της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, καθώς, με την πολιτική που εφαρμόζουν, ευθύνονται για τα πολλά προβλήματα και τα μεγάλα βάσανα των αγροτών και, γενικότερα, του λαού.

Αυτή η πολιτική που κινείται στον «ντορό» των κατευθύνσεων και των επιταγών της ΕΕ, έφερε:

-- Τη συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος με τις χαμηλές τιμές των προϊόντων, το υψηλό κόστος παραγωγής, τις μεγάλες περικοπές στις επιδοτήσεις και τον εξευτελισμό των πενιχρών αγροτικών συντάξεων, με το κόψιμο των δώρων και άλλες περικοπές.

-- Την άγρια φορολόγηση των αγροτών από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος με συντελεστή 13%, καθώς και τον ΕΝΦΙΑ για τα σπίτια, τους αχυρώνες και τα χωράφια.

-- Τα απανωτά χαράτσια για τον ΕΛΓΑ, τον ΟΓΑ, τον ΟΣΔΕ, τις αρδευτικές γεωτρήσεις, τις σταυλικές εγκαταστάσεις αλλά και στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στο ΠΕΔΥ, στα διόδια κ.α.

Δεν πρέπει η αγροτική ψήφος να πάει ούτε στο ΣΥΡΙΖΑ, που δίνει όρκους πίστης στην καταστροφική, για τους μικρομεσαίους αγρότες, ΚΑΠ της ΕΕ και όχι μόνο έλλειπε από τους αγροτικούς αγώνες αλλά έκανε και ό,τι μπορούσε για να τους ξεστρατίσει από τη στόχευση του πραγματικού αντιπάλου, να τους υπονομεύσει και να τους σταματήσει.

Και, βεβαίως, η ψήφος των φτωχών αγροτών δεν μπορεί να πάει στα «Ποτάμια» της θολούρας που κουβέντα δε λένε για τα προβλήματα και τα δίκαια αιτήματα της αγροτιάς ή στους φασίστες της Χρυσής Αυγής που, ως μαντρόσκυλα του συστήματος, εχθρεύονται και πολεμούν τα λαϊκά στρώματα και συμφέροντα.

Η ψήφος στο ΚΚΕ -επισημαίνουν οι υποψήφιοι βουλευτές του Κόμματος- είναι ψήφος ελπίδας και δύναμης για τη φτωχή αγροτιά και τον ελληνικό λαό.

Η απάτη της «ευέλικτης» διαχείρισης των «δυνατοτήτων» της ΚΑΠ

Δήλωση του Β. Μπούτα, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιου βουλευτή Καρδίτσας

Δεν αποτελούν λύση για τους αγρότες οι ψεύτικες υποσχέσεις που δίνουν υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια περιοδειών τους σε χωριά της Καρδίτσας, σημειώνει ο Β. Μπούτας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος στο νομό.

Σε σχετική δήλωσή του αναφέρει:

«Δεν είναι ούτε η έλλειψη εθνικής στρατηγικής ούτε η νεοφιλελεύθερη πολιτική... όπως ψευδώς διατείνονται, που άφησαν ανεξέλεγκτες τις δυνάμεις της αγοράς να καθορίζουν το μοντέλο αγροτικής παραγωγής. Δεν είναι αλήθεια ότι δεν υπήρξε κανένας σχεδιασμός από πλευράς κράτους.

Οι αγρότες της περιοχής μας, που υφίστανται στο πετσί τους τις αντιαγροτικές πολιτικές, από την πείρα τους, εδώ και 35 χρόνια, γνωρίζουν τις αιτίες που τους οδηγούν στην εγκατάλειψη των καλλιεργειών, στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα. Είναι η ίδια η στρατηγική και οι αντιαγροτικές πολιτικές της ΕΕ, η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Αυτή τη στρατηγική και αυτές τις πολιτικές προσυπέγραφαν και εφάρμοζαν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις. Την πολιτική αυτή υπόσχεται ότι θα διαχειριστεί ο ΣΥΡΙΖΑ καλύτερα. Διακηρύττει ότι πιο "ευέλικτα" και "έξυπνα" θα χειριστεί τις "δυνατότητες" που δίνει η ΚΑΠ!

Προχωράνε, μάλιστα, με την πρόταση για "δημόσια αγροτική τράπεζα" για τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής, της μεταποίησης και της διάθεσης των προϊόντων. Γιατί, όμως, δεν εξηγούν στους αγρότες ότι ενώ η Αγροτική Τράπεζα μέχρι πρότινος ήταν δημόσια, δεν έγινε τίποτε από όλα αυτά; Μήπως άλλαξε η ΕΕ και δεν το καταλάβαμε; 'Η μήπως οι τράπεζες, δημόσιες ή ιδιωτικές, δεν ακολουθούν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, άρα και τα προσαρμοστικά προγράμματα και τα μνημόνια;

Πρόκειται για νέα προσπάθεια εξαπάτησης των αγροτών και του λαού, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλους τους τόνους προσπαθεί και δίνει εξετάσεις, καθημερινά, να πείσει την ΕΕ, τους δανειστές και τους επιχειρηματικούς ομίλους ότι μπορεί καλύτερα να υπηρετήσει τα συμφέροντά τους.

Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει για μια ακόμα φορά: Η διέξοδος για τον αγρότη βρίσκεται στον παραγωγικό συνεταιρισμό, με κεντρικό σχεδιασμό, κοινωνικοποίηση της μεγάλης ιδιοκτησίας στη γη, των μέσων παραγωγής (σπόροι, λιπάσματα κ.λπ.), κρατικό εμπόριο, για να υπάρχουν τιμές με βάση το κόστος παραγωγής, την κρατική ασφάλιση και κάλυψη 100% της παραγωγής, από ζημιές και αρρώστιες στο φυτικό, ζωικό και πάγιο κεφάλαιο, για ολόπλευρη ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων που αποβλέπει στη διευρυνόμενη ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, στα πλαίσια της λαϊκής εξουσίας με λαϊκή οικονομία.

Στις 26 του Γενάρη, ανεξάρτητα ποια κυβέρνηση θα προκύψει στις εκλογές στις 25, τα προβλήματα των φτωχών αγροτών θα είναι εδώ. Γιατί εδώ θα είναι και η ΕΕ, οι πολιτικές της που θα εφαρμοστούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και από τους δύο (ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ). Οι αγώνες για να μην ξεκληριστούμε, όπως ξέρουμε να τους οργανώνουμε, θα είναι εδώ. Το ΚΚΕ και οι κομμουνιστές θα είναι εδώ. Γι' αυτό καλούμε τους αγρότες να ισχυροποιήσουν το ΚΚΕ γιατί την επόμενη μέρα χρειάζεται δυνατό ΚΚΕ! Δυνατή λαϊκή αντιπολίτευση!».Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ