Τετάρτη 17 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το κακό ΔΝΤ

«Αν στόχος είναι ένα πρόγραμμα έμπνευσης ΔΝΤ που όλοι γνωρίζουν ότι απέτυχε όχι μόνο στην Ευρώπη, παντού, και μάλιστα η συνέχισή του χωρίς καμία ρύθμιση του χρέους, τότε δεν αφήνεται κανένα περιθώριο σ' αυτό εδώ το Κοινοβούλιο (...) Το ΔΝΤ είναι 5 χρόνια εδώ, έχει εγκληματικές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων στη χώρα...».

Μεταξύ άλλων ανέφερε κι αυτά ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας χτες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Πού ο καιρός που το στόμα του έσταζε μέλι για το ΔΝΤ; Ο καιρός, λίγους μήνες πριν, όχι πολύ μακριά, όταν δήλωνε: «Οχι ότι έχω ερωτευθεί το ΔΝΤ, αλλά δεν μας εξασφαλίζει η παρουσία του;». Ο καιρός που επισκεπτόταν την έδρα του ΔΝΤ στις ΗΠΑ και διαπίστωνε πως ο εν λόγω οργανισμός «κατανοεί ότι το ελληνικό πρόγραμμα δε βγαίνει χωρίς γενναίο "κούρεμα"», πως «δεν υπήρξε ποτέ επιλογή του ΔΝΤ η περικοπή μισθών στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα του 13ου και 14ου»! Ενώ χαρακτήριζε το λάθος με τον πολλαπλασιαστή ένα «τεχνοκρατικό λαθάκι».

Βέβαια, και τότε και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ έκρυβε και κρύβει απ' το λαό μια κρίσιμη λεπτομέρεια. Οτι όλοι αυτοί, μαζί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παζαρεύουν για το κεφάλαιο, για τα συμφέροντά του ανταγωνίζονται κι απέναντι στους λαούς είναι «μπετόν αρμέ»...

Ενώ τα μακαρόνια και η φασολάδα...

Στη χτεσινή του ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν ξεστομίσει τον τουλάχιστον προκλητικό ισχυρισμό ότι με τη σημερινή κυβέρνηση «έχει έρθει η ώρα σε αυτόν τον τόπο την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία», ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τους δανειστές ότι «αδιαφορούν για το γεγονός ότι η αύξηση του ΦΠΑ στην ενέργεια και μάλιστα κατά δέκα μονάδες, αποτελεί στην πραγματικότητα μορφή περικοπής του πραγματικού μισθού. Προτείνουν, δηλαδή, οριζόντια μείωση του πραγματικού εισοδήματος. Και όταν λέμε οριζόντια, αυτό αφορά και αυτούς που έχουν, όμως και αυτούς που δεν έχουν, διότι ο ηλεκτρισμός είναι αγαθό απαραίτητο για τη ζωή. Είναι αγαθό στο οποίο οφείλουμε να διασφαλίζουμε την πρόσβαση σε όλους τους πολίτες...».

Και πράγματι, μια τέτοια αύξηση στον ΦΠΑ στην Ενέργεια συνιστά νέο άγριο τσεκούρι στα εργατικά - λαϊκά εισοδήματα.

Δε μας είπε, όμως, ο κ. Τσίπρας: Η αντίστοιχη αύξηση του ΦΠΑ κατά δέκα ολόκληρες μονάδες σε όλα τα μεταποιημένα, συσκευασμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα, την οποία προτείνει η ίδια η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τι ακριβώς είναι; Το να χαρατσώνεις με 23% ΦΠΑ (από 13% που είναι σήμερα) τρόφιμα όπως τα μακαρόνια, το ρύζι, τα όσπρια, τα κατεψυγμένα τρόφιμα κ.ο.κ. δεν αφορά «αγαθά απαραίτητα για τη ζωή» του λαού; Δεν είναι και αυτό μια καραμπινάτη νέα «μορφή περικοπής του πραγματικού μισθού»;

Αλλά, είπαμε... Με αυτήν την κυβέρνηση, «ήρθε η ώρα να πληρώσει η ολιγαρχία»!

«Ο αγώνας έχει ξεκινήσει... »

«Και πρέπει να παραδεχτούμε ότι σε αρκετά έχουμε μείνει πίσω, όχι όμως με αποκλειστική δική μας ευθύνη. Δεν έχουμε κάνει ίσως ακόμη όσα θα μπορούσαμε για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αν και αυτός ο αγώνας έχει ξεκινήσει...», σημείωσε μεταξύ άλλων στη χτεσινή του ομιλία στη Βουλή ο Αλ. Τσίπρας.

«Αυστηρός» με τον εαυτό του ο πρωθυπουργός... Γιατί αν τα βάλουμε κάτω, μέσα σε 4 μήνες, η κυβέρνησή του δεν έχει κάνει και λίγα για τη «φοροδιαφυγή» της... «ολιγαρχίας που ήρθε η ώρα να πληρώσει», όπως μας είπε ο ίδιος χτες.

Εχουμε και λέμε: Απελευθέρωσε το όριο του 1 εκατ. ευρώ για την ένταξη στην περιβόητη ρύθμιση των «100 δόσεων», προκειμένου να διευκολυνθεί το μεγάλο κεφάλαιο στη ρύθμιση των οφειλών του, «κουρεύοντας» ταυτόχρονα προσαυξήσεις εκατομμυρίων ευρώ από τα «φέσια» του προς το κράτος. Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «έμπασε» στην ίδια ρύθμιση και τις οφειλές από κραυγαλέες φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις του μεγάλου κεφαλαίου, χαρίζοντάς του και με αυτόν τον τρόπο κι άλλα εκατομμύρια ευρώ.

... και οι διευκολύνσεις

Την ίδια στιγμή, δρομολογεί «διευκολύνσεις» για το «ξέπλυμα» του «μαύρου χρήματος» της πλουτοκρατίας, με διατάξεις νομιμοποίησης αδήλωτων κεφαλαίων, είτε αυτά έχουν φυγαδευτεί σε τράπεζες του εξωτερικού, είτε βρίσκονται στο εσωτερικό. Οχι μόνο διατηρεί όλες τις «νόμιμες» φοροαπαλλαγές των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, αλλά φέρνει κι άλλες: Οπως π.χ. είναι η απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στους βιομηχάνους που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο ως πρώτη ύλη (διάταξη τόσο κραυγαλέα, που αν και «χώθηκε» στο λεγόμενο «μίνι φορολογικό νομοσχέδιο», αφαιρέθηκε στη συνέχεια) ή η απαλλαγή από τον ΦΠΑ επιχειρήσεων που θα συμμετάσχουν στην κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου (διάταξη που «χώθηκε» στο ίδιο νομοσχέδιο και ψηφίστηκε χτες κανονικότατα)...

Δεν τα λες και λίγα... Είναι, όμως, τέτοιες οι απαιτήσεις των εγχώριων μονοπωλίων, που αναγκάζουν τον πρωθυπουργό να κάνει ενώπιόν τους... την αυτοκριτική του!
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org