Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το πρόγραμμα του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Αθήνα

Το 41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» θα κορυφωθεί στην Αθήνα, στις 8, 9 και 10 Οκτώβρη στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης» στο Ιλιον.

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα το πρόγραμμα στις τρεις μεγάλες σκηνές του Φεστιβάλ και σε επόμενα φύλλα θα δημοσιεύσουμε το πρόγραμμα σε όλους τους χώρους του Φεστιβάλ.

Πέμπτη 8 Οκτώβρη

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

21.30 String Demons

22.15 Παντελής Θαλασσινός

23.30 Βασίλης Παπακωνσταντίνου - Χρήστος Θηβαίος

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

21.00 «Πολεμάμε και τραγουδάμε», από την ομάδα παραδοσιακών χορών και το παραδοσιακό σχήμα της ΚΝΕ

21.30 «Από τα μπουντρούμια και την εξορία του νέου κόσμου ξεκινά η Ιστορία». Μουσικό αφιέρωμα από το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη»

22.45 Νησιώτικο γλέντι με τους Νίκο Οικονομίδη και Κυριακή Σπανού

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

20.00 Συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα

21.30 Rebellion Connexion + Φρανκ (Manifesto the label)

23.00 Ησαΐας Ματιάμπα - Μύρωνας Στρατής

Παρασκευή 9 Οκτώβρη

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

21.00 «Τις πιο όμορφες μέρες μας δεν τις ζήσαμε ακόμα...» Ενορχήστρωση: Μανώλης Ανδρουλιδάκης. Τραγουδούν: Μανώλης Μητσιάς, Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Ρίτα Αντωνοπούλου

23.00 «Με τα φώτα στη διαπασών» Συναυλία με τους: Λάκη Παπαδόπουλο, Γιάννη Γιοκαρίνη, Νίκο Ζιώγαλα, Μανώλη Φάμελλο

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

20.00 Θεματική συζήτηση

21.30 «Τα τραγούδια των διώξεων» από το λαϊκο-ρεμπέτικο σχήμα της ΚΝΕ

22.15 Χοροί και τραγούδια της Κάτω Ιταλίας από τους Encardia

23.30 Λαϊκό γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

20.00 Μουσικοθεατρικό αφιέρωμα από μαθητές, «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος»

22.00 Συναυλία με μαθητικό συγκρότημα

22.30 Sober

23.10 KollektivA

23.45 Πάνος Μουζουράκης

Σάββατο 10 Οκτώβρη

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

20.30 Χαιρετισμός του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρή Χιώνη

20.45 Ομιλία από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα

21.30 «Λυπήσου αυτούς που δεν ονειρεύονται... Κατάκτησε το αδύνατο». Αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Θάνος Μικρούτσικος. Ενορχήστρωση: Θύμιος Παπαδόπουλος. Τραγουδούν: Κώστας Θωμαΐδης, Αννα Λινάρδου, Αφροδίτη Μάνου, Μίλτος Πασχαλίδης

23.30 Συναυλία με τους Μίλτο Πασχαλίδη, Μπάμπη Στόκα, Γιώτα Νέγκα

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

21.30 Παραδοσιακό γλέντι με την Γιώτα Βέη

23.30 Λαϊκό γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

19.00 Συναυλία με μαθητικό συγκρότημα

21.30 Βράβευση νικητριών ομάδων του μαθητικού Πανελλαδικού Διαγωνισμού που διοργάνωσαν η ΚΝΕ και ο «Οδηγητής»

22.30 Συναυλία με την μπάντα του ΚΕΘΕΑ - «Στροφή»

23.00 George Zervos & Band

23.45 Imam Baildi

Στο σημερινό 4σέλιδο «ΝΕΟΛΑΙΑ» μπορούμε να βρούμε:

-- Ρεπορτάζ από τις εκδηλώσεις του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» που έγιναν τις προηγούμενες μέρες και αποσπάσματα από τις προεκλογικές ομιλίες στελεχών του ΚΚΕ σε αυτές.

-- Το πρόγραμμα του κεντρικού τριημέρου του Φεστιβάλ που θα γίνει στην Αθήνα στις 8, 9 και 10 Οκτώβρη.

-- Ανακοίνωση της ΚΝΕ για τους μαθητές με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

-- Ρεπορτάζ για τις τεράστιες ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ
Να μην παγιδευτεί ο λαός σε επιλογές διαφορετικών τμημάτων της αστικής τάξης

Στο μαζικότατο Φεστιβάλ του Βόλου μίλησε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Το μαζικότερο των τελευταίων χρόνων ήταν το Φεστιβάλ που έγινε την περασμένη Παρασκευή στο Βόλο, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με μαθητικά συγκροτήματα, ακολούθησαν η κεντρική ομιλία από τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και η παρουσίαση των βουλευτών Μαγνησίας και έκλεισαν με το λαϊκό γλέντι από το συγκρότημα της ΚΝΕ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δε χρειάζεται μόνο να καταδικασθεί για το ότι έφερε αυτό το μνημόνιο, αλλά πρέπει να καταδικασθεί συνολικά η πολιτική του. Οδηγήθηκε σε αυτήν την πολιτική διότι είναι στο αίμα του από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του ως Συνασπισμός να έχει στη στρατηγική του τη διαχείριση του συστήματος, να σπέρνει αυταπάτες, να κινείται στο μονόδρομο των ΕΕ - ΝΑΤΟ, αφού η πραγματική πολιτική του ήταν αυτό που συζητούσε με τον ΣΕΒ ή στο Τέξας, με τους εκπροσώπους της άρχουσας τάξης.

Επίσης, έκανε πολύ σημαντική ζημιά στο κίνημα διότι έσπειρε την αυταπάτη ότι με μία καλή διαχείριση της κρίσης θα μπορούν να ευημερούν και τα κέρδη των πλουτοκρατών και ο λαός. Ευθύνες για όλα αυτά έχουν και όλοι αυτοί που δημιούργησαν τον ΣΥΡΙΖΑ 2, αφού βρίσκονταν τόσο στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ταυτόχρονα είχαν σημαντικές κυβερνητικές θέσεις και είναι οι γνωστοί πρωτομάστορες της οπορτουνιστικής πολιτικής».

Οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ο Κ. Παρασκευάς, συνεχίζονται, αφού όχι μόνο ψήφισε το τρίτο μνημόνιο, αλλά συνεχίζει την παραπλανητική πολιτική του με μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας, εξαγγέλλοντας τώρα ότι παράλληλα με την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου θα υλοποιεί και το «παράλληλο πρόγραμμα», το οποίο στην πραγματικότητα είναι το «παράλληλο δούλεμα του λαού». Κι αυτό διότι το μνημόνιο είναι δεσμευτικό και η όποια κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει σε οποιοδήποτε άλλο μέτρο χωρίς την έγκριση του «κουαρτέτου» (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ - ΕSM). Ενώ για τη διευθέτηση του χρέους όλοι αυτοί θα απαιτήσουν παραπέρα αντισταθμιστικά μέτρα.

Επίσης, ο Κ. Παρασκευάς αναφέρθηκε στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας ότι το κύριο γνώρισμα των κομμάτων αυτών είναι ότι το προηγούμενο διάστημα επέδειξαν υψηλό ταξικό κριτήριο με στόχο την υπεράσπιση των συμφερόντων της ντόπιας και ξένης πλουτοκρατίας. Δείχνουν πραγματική συνέπεια, βάζοντας στην άκρη το κομματικό τους συμφέρον και ζητούν σήμερα οικουμενική κυβέρνηση, ώστε να σχηματιστεί μία ισχυρή κυβέρνηση μετά τις εκλογές, για να εφαρμόσουν με τον πιο σκληρό τρόπο την πολιτική τους.

Η Λαϊκή Ενότητα είναι καταδικασμένη να καταντήσει αργά ή γρήγορα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι είναι σαν εκείνα τα κόμματα που υπερασπίστηκαν τη διαχείριση με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν, να ξεφτιλιστούν, όπως συνέβη στα ΚΚ Ιταλίας, ΚΚ Γαλλίας, ΚΚ Ισπανίας, διότι έγιναν ο «Δούρειος Ιππος», που διέλυσαν λαϊκά κινήματα.

Διότι είναι υποκριτές, αφού δεν παραιτήθηκαν όταν η κυβέρνηση έφερε το μνημόνιο ώστε να μην μπορέσει να ψηφισθεί, συμμετείχαν στην κυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ, χαρακτήρισαν «έντιμο συμβιβασμό» τη συμφωνία της 20ής του Φλεβάρη, δε στήριξαν καμία πρόταση του ΚΚΕ, όπως το νόμο για την κατάργηση των μνημονίων, για τις Συλλογικές Συμβάσεις, για την ενίσχυση των φτωχών και λαϊκών στρωμάτων, αλλά τις καταχώνιασαν στα βαθιά τους συρτάρια.

Είναι δυνάμεις που δεν παρέχουν καμία εγγύηση, αναφέρονται σε έναν παραπλανητικό και επικίνδυνο διαχωρισμό, αυτό της δραχμής και του ευρώ, που είναι και τα δύο οι όψεις της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, αφού εξυπηρετούν συμφέροντα διαφορετικών τμημάτων του κεφαλαίου και δίνουν τη δυνατότητα στο κεφάλαιο να εξαγοράσει φθηνά τον πλούτο της χώρας.

Η λύση, υπογράμμισε, έρχεται μέσα από την πρόταση του ΚΚΕ, με μονομερή διαγραφή του χρέους, αποδέσμευση από την ΕΕ και πάλη για τη λαϊκή εξουσία, διότι διαφορετικά, και κάθε φορά ο λαός θα παγιδεύεται σε επιλογές διαφορετικών τμημάτων της αστικής τάξης και διαφορετικών συμφερόντων.

Σε σχέση με το Ποτάμι, σημείωσε ότι σωστά κάνει το κόμμα αυτό στη Μαγνησία και βάζει επικεφαλής του ψηφοδελτίου του τον εκπρόσωπο των βιομηχάνων, αφού είναι το κόμμα των «λιμοκοντόρων» της αστικής τάξης, αποτελεί τη συγκολλητική ουσία και έχει ως επικεφαλής τον διαφημιστή των δολοφόνων του ΝΑΤΟ.

Το ΚΚΕ, υπογράμμισε ο Κ. Παρασκευάς, με αφορμή τις εκλογές της 20ής του Σεπτέμβρη, απλώνει το χέρι του στους απογοητευμένους και τους καλεί να ξεκόψουν από την πολιτική των συμβιβασμών και να αποτελέσουν μάχιμο τμήμα του αγώνα. «Με αυτοπεποίθηση να πει ο λαός ΟΧΙ στα ψευτοδιλήμματα του "παλιού και νέου" διότι παλιό είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ και γι' αυτό καλούμε το λαό να εμπιστευθεί το ΚΚΕ και να το ενισχύσει, διότι από την επόμενη μέρα θα σταθούμε μπροστά για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, και για να είναι πιο ουσιαστική και δυνατή χρειάζεται να είναι πιο ισχυρό το ΚΚΕ».

ΘΟΔΩΡΗΣ ΧΙΩΝΗΣ
Επιλέγουμε με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα

Στα Χανιά μίλησε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ

Μαζικό νεανικό κάλεσμα ενίσχυσης του ΚΚΕ ήταν το 41ο Φεστιβάλ στα Χανιά, που έγινε την Παρασκευή στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών με κεντρικό ομιλητή τον Θοδωρή Χιώνη, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιο βουλευτή Επικρατείας του Κόμματος.

Στη σκηνή του Φεστιβάλ, έδωσε το «παρών» ο Τάσος Ψαλιδάκης, μαζί με τους καλλιτέχνες Γιώργο Σαλτάρη και Ευγενία Ντοκάκη, σε ένα αφιέρωμα για τα 90 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη. Τις εκδηλώσεις έκλεισε το λαϊκό - ρεμπέτικο σχήμα «Εντέχνως Λαϊκοί», ενώ τη μουσική συνόδεψε με τις χορογραφίες του ο Χορευτικός Σύλλογος «Πελασγοί».

Στην ομιλία του ο Θ. Χιώνης, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Την επόμενη μέρα των εκλογών το θέμα δεν είναι ποιος και πώς θα εφαρμόσει το 3ο μνημόνιο αλλά πώς θα το αντιπαλέψουμε, θα εμποδίσουμε, θα καθυστερήσουμε. Κι αυτό απαιτεί δυνατό ΚΚΕ για να οργανώσει τη λαϊκή αντεπίθεση στον άγριο χειμώνα που έρχεται. Κυβέρνηση θα προκύψει, το ζήτημα είναι να δυναμώσει η λαϊκή αντιπολίτευση και πάλη.

Και ποιος μπορεί να το κάνει αυτό;

Μήπως οι πρώην υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οι διάφοροι Λαφαζάνηδες και σία, που δήλωναν ότι στηρίζουν την κυβέρνηση την ώρα που έφερνε το μνημόνιο; Που δεν είχαν ούτε τα κότσια να παραιτηθούν και έφτιαξαν το ΣΥΡΙΖΑ 2, αφού προκηρύχτηκαν οι εκλογές και είδαν ότι δεν θα είναι σε εκλόγιμες θέσεις στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ 1;


'Η μήπως οι φασίστες της Χρυσής Αυγής που υπερασπίζονται σαν τα σκυλιά τα αφεντικά και το σύστημα; Οι δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα; Που έλεγαν ότι θα μπουν στη Βουλή και θα κυνηγήσουν τους κλέφτες και τελικά οι χρυσαυγίτες κυνηγούσαν ταλαιπωρημένους μετανάστες, Ελληνες φτωχούς εργάτες και μέσα στη Βουλή στηρίζανε τους εκμεταλλευτές;

Να δυναμώσει η λαϊκή αντίσταση και πάλη στην ΕΕ και τις κυβερνήσεις που υπηρετούν το σάπιο σύστημα. Αυτό κρίνεται σε αυτές τις εκλογές. Κι αυτό μπορεί να γίνει δυναμώνοντας το ΚΚΕ που εκφράζει το πραγματικό, ανυποχώρητο, γνήσιο, λαϊκό - νεανικό ΟΧΙ στα μνημόνια και τα αντιλαϊκά μέτρα.

Οσο πιο αποφασιστικά και σταθερά περπατήσουμε στο δρόμο της ανατροπής τόσο πιο κοντά θα φέρουμε τη λαϊκή νίκη. Οσο πιο αποφασιστικά και σταθερά παλεύουμε για την εργατική - λαϊκή εξουσία τόσο πιο αποτελεσματικοί θα γίνονται οι καθημερινοί αγώνες.

Ο λαός μας, η νεολαία έχει μια ευκαιρία στις 20 Σεπτέμβρη για να κάνει ένα βήμα μπροστά.

Κανείς να μην επιστρέψει στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ επειδή απογοητεύτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντάς τους δήλωση μετανοίας, επειδή σωστά τους γύρισε την πλάτη για όσα έκαναν.

Κανείς δεν πρέπει να δώσει δεύτερη ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί είναι σαν να του δίνει άφεση αμαρτιών όταν έλεγε ότι θα καταργήσει το μνημόνιο και τελικά έφερε το τρίτο μνημόνιο.

Κανείς να μη σκορπίσει την ψήφο του σε κόμματα που είτε φτιάχνονται είτε συντηρούνται για να "νερουλιάζουν" ή να δηλητηριάζουν την αγανάκτηση του κόσμου.

Κανείς να μη μείνει στην άκρη με την παθητική αποχή. Γιατί και πιο παλιά "συμβούλευαν" τους νέους να "πάνε παραλία" αντί να ψηφίσουν και τελικά όσοι "συμβούλευαν" ψήφιζαν και έβγαζαν κυβερνήσεις που εφάρμοζαν την αντιλαϊκή πολιτική.

Επιλέγουμε με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα. Κι επιλέγουμε μαχητικά, μαζικά να δυναμώσουμε το ΚΚΕ, για να φυσήξει καθαρός άνεμος αισιοδοξίας, ελπίδας, δυναμικής απάντησης στο φόβο και τις αυταπάτες. Για να μετατρέψουμε τους χώρους δουλειάς, τις γειτονιές, τα χωριά σε πραγματικά κάστρα αντίστασης, αλληλεγγύης, περιφρούρησης των λαϊκών συμφερόντων».

ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ
Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ απευθύνεται ιδιαίτερα στη νέα γενιά

Στο Φεστιβάλ της Καλαμάτας μίλησε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Εκατοντάδες νέοι συμμετείχαν την Παρασκευή στις εκδηλώσεις του 41ου Φεστιβάλ στην Καλαμάτα και στην προεκλογική συγκέντρωση με ομιλητή τον Κύριλλο Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία ήταν η μαζικότερη των τελευταίων χρόνων. Στο πάρκο Λιμενικού, κυρίαρχο ήταν το κεντρικό εκλογικό σύνθημα του ΚΚΕ: «Τους δοκίμασες... Τώρα με το ΚΚΕ υπάρχει λύση στο δρόμο της ανατροπής», ενώ λειτούργησε και εκλογικό περίπτερο, όπου διανέμονταν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ στη Μεσσηνία.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ άνοιξε το μαθητικό συγκρότημα «Blue jeans». Ακολούθησε συναυλία με τους Τζίνα Βελδέκη, Στέλλα Μαλαβάζου, Δημήτρη Λιόλιο και Χρήστο Αναστασόπουλο, οι οποίοι έκλεψαν τις εντυπώσεις με τις διασκευές γνωστών τραγουδιών που παρουσίασαν. Ακολούθησε μεγάλη συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη. Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με το καθιερωμένο λαϊκό γλέντι.

Στην ομιλία του, ο Κύριλλος Παπασταύρου είπε μεταξύ άλλων:

«Ο πραγματικός αντίπαλος του λαού και της νεολαίας, αυτός που δεν κατεβαίνει στις εκλογές, δε ζητά την ψήφο κανενός, γιατί έχει από χέρι την οικονομική δύναμη και την εξουσία να ορίζει τις τύχες όλων, αυτός ο αντίπαλος, δηλαδή το κεφάλαιο, οι επιχειρηματικοί όμιλοι, τα μονοπώλια, όπως και αν τον ονομάσει κανείς, παρεμβαίνει καθημερινά μέσω αστικών επιτελείων, εργοδοτικών ενώσεων όπως ο ΣΕΒ και διατυπώνει με σαφήνεια τις αξιώσεις του προς το αστικό πολιτικό σύστημα. Το ίδιο κάνουν και εκπρόσωποι μηχανισμών της ΕΕ και άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Εχουν κάνει ξεκάθαρο το στόχο τους, την προσδοκία τους από τις εκλογές στις 20 Σεπτέμβρη: Θέλουν μια νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που θα εξασφαλίζει τη σταθερή και απρόσκοπτη εφαρμογή του τρίτου μνημονίου. Θέλουν σταθερή αντιλαϊκή κυβέρνηση μακράς πνοής, ικανής να υλοποιήσει τα αντιλαϊκά μέτρα. Θέλουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα εξασφαλίζει τη χειραγώγηση των όποιων λαϊκών αντιδράσεων.

Ολα αυτά είναι αναγκαία προκειμένου να στηριχτεί η καπιταλιστική ανάκαμψη. Δηλαδή, να στηριχτεί το μεγάλωμα των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, να ξανανοίξει η όρεξή τους για νέες επενδύσεις, για διεύρυνση της επιχειρηματικής τους δράσης, όχι βεβαίως με στόχο τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες, αλλά τα μεγάλα κέρδη!

Ο στόχος αυτός, όπως και αν ονομαστεί, "παραγωγική ανασυγκρότηση", "εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης" κ.λπ., είναι κοινός στόχος, είναι το κάτι πιο βαθύ που ενώνει όλα τα αστικά κόμματα, όλα τα κόμματα που θεωρούν μονόδρομο τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, τη συμμετοχή στην ΕΕ και γενικότερα στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Και αυτό αφορά τόσο τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι - ΑΝΕΛ, που ψήφισαν από κοινού το 3ο μνημόνιο, όσο και αυτούς που σηκώνουν τα χρεοκοπημένα "αντιμνημονιακά συνθήματα", όπως ο ΣΥΡΙΖΑ 2 της Λαϊκής Ενότητας, αλλά και η ναζιστική Χρυσή Αυγή.

Η πείρα, όμως, απέδειξε ότι αυτός ο στόχος οδηγεί αντικειμενικά σε νέα αντιλαϊκά μνημόνια διαρκείας για το λαό. (...)

Εμείς λέμε: Υπάρχει διέξοδος για το λαό! Είναι η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τη λαϊκή εξουσία, την κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, την αποδέσμευση από την ΕΕ και τη μονομερή διαγραφή όλου του χρέους.

Η διέξοδος αυτή αφορά ιδιαίτερα τις νέες γενιές της χώρας μας. Αφορά τους νέους που είναι άνεργοι, που δουλεύουν με ελαστικότατες εργασιακές σχέσεις, που σπουδάζουν με αγωνία για το μέλλον, τα νέα ζευγάρια που κοπιάζουν για να κάνουν οικογένεια, που ζουν ακόμα με χαρτζιλίκι απ' τις συντάξεις γονιών και παππούδων τους. (...)

Με αυτούς τους νέους της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, να ανοίξουμε μεγάλη συζήτηση, να τους δείξουμε ότι μπορούμε, έχουμε τη δυνατότητα να ζήσουμε αλλιώς, έξω από τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Αυτό είναι το σύγχρονο, το νέο, το καινοτόμο. (...)

Για να ανοίξουμε αυτό το δρόμο, χρειάζεται δυνατό ΚΚΕ και από την κάλπη των βουλευτικών εκλογών στις 20 Σεπτέμβρη. Γιατί έτσι θα ισχυροποιηθεί η πραγματική φιλολαϊκή διέξοδος. Γιατί έτσι θα υπάρξει ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση σε οποιαδήποτε κυβέρνηση».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Με δυνατό ΚΚΕ μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια

Στο Φεστιβάλ στη Χαλκίδα μίλησε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με τη συμμετοχή πλήθος κόσμου και με τη νεολαία να έχει ιδιαίτερη παρουσία, έγιναν το Σάββατο 12 Σεπτέμβρη οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Χαλκίδα, μπροστά από το «Κόκκινο Σπίτι». Νέοι κομμουνιστές και φίλοι έδωσαν το στίγμα από νωρίς, με δυναμικό συλλαλητήριο στην παραλία, με συνθήματα ενίσχυσης του ΚΚΕ στις επικείμενες εκλογές, με κάλεσμα η νεολαία να μη σκύψει το κεφάλι και να διεκδικήσει τη ζωής της.

Το πρόγραμμα άνοιξε με το νέο κιθαρίστα Βαγγέλη Φουντάνα, με τραγούδια σε έντεχνο και ροκ ύφος. Στη συνέχεια, ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο βουλευτή του ΚΚΕ στην Εύβοια. Με το τέλος της ομιλίας, έγινε και παρουσίαση του ψηφοδελτίου της Ευβοίας. Λίγο μετά τις 10, ο χώρος «τραντάχτηκε» από την ηλεκτρική κιθάρα των Sober, που ξεσήκωσαν με τα τραγούδια τους νέους αλλά και μεγάλους. Το Φεστιβάλ έκλεισε με το καθιερωμένο λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι από μουσικό σχήμα της ΚΝΕ.

Στην ομιλία του, ο Γ. Μαρίνος μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Εργάτες και εργάτριες της Χαλκίδας, άνεργοι, επαγγελματίες, αγρότες, συνταξιούχοι, νέοι και νέες,

Απευθυνόμαστε σ' εσάς και σας λέμε καθαρά και ξάστερα:

Η πείρα που έχετε συγκεντρώσει, μπορεί να γίνει πηγή δύναμης για να πάρετε σημαντικές αποφάσεις και να τοποθετηθείτε στην κάλπη με κριτήριο τα δικά σας συμφέροντα, τα δικά σας δικαιώματα.


Τους δοκιμάσατε...

Υπάρχει λύση. Τώρα με το ΚΚΕ στο δρόμο της ανατροπής. (...)

Κυβέρνηση θα σχηματιστεί, αλλά το δικό σας συμφέρον επιβάλλει να μην πέσετε στις παγίδες που σας στήνουν.

Μπορείτε να τους χαλάσετε τα σχέδια.

ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟ ΚΚΕ, ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΟ ΚΚΕ, αποφασιστική, μαχητική αντιπολίτευση, μαζί με το λαό μας που είναι στην αντιπολίτευση, αφού αυτός που κυβερνά είναι τα μεγάλα συμφέροντα. Αντιπολίτευση που είναι σε κίνηση, κοιτάζει μπροστά και ανοίγει το δρόμο της εργατικής - λαϊκής εξουσίας και διακυβέρνησης.

Μη δώσετε στα κόμματα του κεφαλαίου το δικαίωμα να πούνε και πάλι ότι ο λαός με την ψήφο του δέχεται τη σφαγή των δικαιωμάτων του.

Με δυνατό ΚΚΕ μπορούμε να αντισταθούμε, να συγκρουστούμε με την πολιτική που φορτώνει στο λαό τον ΕΝΦΙΑ και τα άλλα αβάσταχτα φορολογικά μέτρα. Μπορεί να γίνει αποτελεσματική η πάλη ενάντια στην πολιτική που καταργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις, μειώνει δραματικά τους μισθούς και τις συντάξεις, απογειώνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Με δυνατό ΚΚΕ μπορούμε να δώσουμε αποφασιστική απάντηση στην πολιτική που συντρίβει τους μικρούς αγρότες και κτηνοτρόφους, με φορολογία 26%, τριπλασιασμό των εισφορών στον ΟΓΑ, αύξηση της τιμής του πετρελαίου.

Με δυνατό ΚΚΕ μπορούμε να αντιταχθούμε στην πολιτική των σαρωτικών ιδιωτικοποιήσεων, που οδηγούν σε μαζικές απολύσεις και αύξηση των τιμολογίων της λαϊκής κατανάλωσης.

Με δυνατό ΚΚΕ θα συνεχίσουμε τη μάχη κατά της υποβάθμισης του νοσοκομείου της Χαλκίδας, για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία, θα κλιμακώσουμε τον αγώνα για πραγματική μόρφωση, ενάντια στα χάλια της Παιδείας, τις τρομακτικές ελλείψεις σε καθηγητές και δασκάλους, σε υποδομές, όπως διαπιστώθηκε από την πρώτη μέρα που άνοιξαν τα σχολεία.

Οχι άλλος χαμένος χρόνος και απογοητεύσεις.

(...) Ορισμένοι εργαζόμενοι αυτές τις μέρες μάς είπαν ότι νιώθουν προδομένοι από τα κόμματα που ψήφιζαν αυτά τα χρόνια, μας είπαν ότι ακούμπησαν τις ελπίδες τους στα συνθήματα του ΣΥΡΙΖΑ και αισθάνονται απογοητευμένοι.

Αλλοι μας είπαν ότι μετά από αυτά που έζησαν, εκτιμούν ότι "δε γίνεται τίποτα".

Απευθυνόμαστε σε όλους αυτούς τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, στους νέους και τις νέες, με ευθύνη και τους λέμε:

Εχετε μεγάλη δύναμη στα χέρια σας, μην την αφήνετε άλλο αναξιοποίητη.

Προδομένοι θα νιώθετε αν συνεχίσετε να επιλέγετε τα κόμματα που υπηρετούν το σύστημα, τα συμφέροντα του κεφαλαίου και την ΕΕ, αν οι εργάτες, οι εργάτριες, οι υπάλληλοι, οι άνθρωποι του μόχθου σταυρώσουν τα χέρια, παραιτηθούν και γίνουν θεατές των εξελίξεων. Αυτό θέλει το σύστημα και τα δικά του κόμματα, αυτό επιδιώκουν οι επίδοξοι σωτήρες.

Ομως, αυτό δεν ταιριάζει στους ανθρώπους του μόχθου.

Δεν είναι λύση η αποστράτευση, η αποχή. Γυρίζουν σε βάρος των εργαζομένων.

Μπορούν να γίνουν πολλά, αν σηκώσετε το ανάστημά σας και διεκδικήσετε τα δικαιώματά σας, αν διεκδικήσετε αυτά που σας ανήκουν.

Συναντηθήκαμε σε πολλούς αγώνες.

Στα εργοστάσια, στις επιχειρήσεις, στις γειτονιές της Χαλκίδας.

Η δύναμή σας μπορεί να απελευθερωθεί στο δρόμο του κοινού αγώνα με το ΚΚΕ».

ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Ο κόσμος που θέλει ενισχυμένο το ΚΚΕ, να κάνει το βήμα και να το στηρίξει

Στην Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη μίλησε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Πετυχημένες φεστιβαλικές εκδηλώσεις με μαζικές προεκλογικές συγκεντρώσεις έγιναν την περασμένη Παρασκευή στην Καβάλα και το περασμένο Σάββατο στην Αλεξανδρούπολη, όπου μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στις εκδηλώσεις έγιναν παρουσιάσεις των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ στους δύο νομούς, ενώ έκλεισαν με λαϊκά γλέντια με τον Αγάθωνα και το συγκρότημά του.

Στις ομιλίες του, ο Νίκος Σοφιανός επισήμανε μεταξύ άλλων ότι:

«Υπάρχει κυβερνητικό πρόγραμμα για την επόμενη μέρα και αυτό το πρόγραμμα αναφέρεται σε όλα τα κρίσιμα θέματα που αφορούν τη λαϊκή οικογένεια και την καθημερινότητά της. Αυτό το πρόγραμμα το έχουν ψηφίσει πέντε κόμματα και ανέχτηκε η Λαϊκή Ενότητα την κυβέρνηση του μνημονίου μέχρι και την παραίτησή της.

Θα υπάρχει κυβέρνηση στις 21 του μήνα και η κυβέρνηση αυτή θα διαμορφωθεί στη βάση του προγράμματος που, όπως λένε και οι Ευρωπαίοι, είναι δεσμευτικό και φυσικά θα διαμορφωθεί με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα το "με ποιον πρωθυπουργό" θα διαμορφωθεί αυτή η κυβέρνηση, η μνημονιακή, μια κυβέρνηση εντός των τειχών.

Απέναντι σε αυτούς μόνο το ΚΚΕ υπάρχει. Και αυτό δεν το λέμε από κάποια υπεροψία ή υποτίμηση των αντιπάλων, αλλά από το γεγονός ότι για να είσαι αξιόπιστος όταν παλεύεις ενάντια σε αυτήν τη συνταγή (γιατί το μνημόνιο ήταν η συνταγή για να διαχειριστούν την κρίση της οικονομίας) πρέπει να παλεύεις με όρους ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, μιας άλλη οικονομίας, μιας άλλης κοινωνίας, την οποία την έχει ανάγκη ο λαός και η χώρα, για να μπορέσει να ζήσει καλύτερες μέρες. Γιατί δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε εσαεί με 1,5 εκατομμύριο ανέργους και γιατί ανάπτυξη αυτής της οικονομίας δεν πρόκειται να γίνει για να ωφελήσει τη λαϊκή οικογένεια, για να ωφελήσει τον εργαζόμενο.

Τα παραδείγματα είναι πολλά: 26.000.000 τουρίστες, τι κέρδισε ο ξενοδοχοϋπάλληλος; Μαύρη εργασία, εργασία κάτω από σκληρότατες συνθήκες... Τι κέρδισε η λαϊκή οικογένεια; Ούτε οι μισοί Ελληνες δεν μπόρεσαν να πάνε διακοπές. Αυτή είναι η οικονομία που θέλουν να διαχειριστούν.

Ο κόσμος που απογοητεύτηκε από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ και νιώθει ξανά αδειασμένος, απογοητευμένος πρέπει να κρατήσει το εξής: Εχεις να κάνεις με ένα πολιτικό σύστημα που τη μια μοιράζεται σε μνημόνιο - αντιμνημόνιο, την άλλη μοιράζεται στο "ναι" και στο "όχι", που γίνεται κοινό ανακοινωθέν αρχηγών στο προεδρικό μέγαρο, τώρα κάποιοι προσπαθούν να φυτέψουν καινούργια δέντρα του τύπου "η δραχμή είναι το θέμα"... Ομως, μνημόνια δεν καταργούνται και τρόικες δε φεύγουν αν δε συγκρουστείς με την καπιταλιστική οικονομία και με την ΕΕ.

Το κρίσιμο για μας ζητούμενο είναι να καταλάβει ένας κόσμος που θέλει να ενισχυθεί το ΚΚΕ ότι πρέπει να το στηρίξει. Υπάρχει πολύς κόσμος που εμπιστεύεται το ΚΚΕ, άρα πρέπει να κάνει και το βήμα, να ψηφίσει το ΚΚΕ για να είναι ενισχυμένο».

Χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών δεν αναμένεται να καλυφθούν!

Το γνωστό σκηνικό με τα χιλιάδες κενά στην έναρξη της σχολικής χρονιάς αποκάλυψε και φέτος το πρώτο κουδούνι. Η πολιτική της υποχρηματοδότησης της Παιδείας, της προώθησης της ελαστικής δουλειάς αντί για μόνιμους διορισμούς οδήγησε δημοτικά και νηπιαγωγεία να μείνουν κλειστά.

Σύμφωνα με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία, 272 σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δεν άνοιξαν στις 11 Σεπτέμβρη, επειδή δεν υπήρχαν εκπαιδευτικοί.

Από αυτά, 20 βρίσκονται στην Αιτωλοακαρνανία, 52 στις Κυκλάδες, 37 στο Ηράκλειο, 35 στην Εύβοια κ.ο.κ. Παράλληλα, η λειτουργία των ολοήμερων σχολείων έχει ουσιαστικά ανασταλεί, ενώ δε λειτουργούν σε πλήρες ωράριο και πολλά από τα σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ). Επιπλέον, προνήπια έμειναν εκτός νηπιαγωγείου, παιδιά με ειδικές ανάγκες δεν πάνε σχολείο, ενώ η οδηγία είναι να φτιάχνονται τμήματα με 27 και 30 μαθητές. Η ΔΟΕ έδωσε στη δημοσιότητα προχτές ενδεικτικά κενά σε σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ανά περιοχή, με την Α' Αθήνας να μετρά 918 λειτουργικά κενά, την περιοχή της Ανατολικής Αττικής 764, τον Πειραιά 642, την Αιτωλοακαρνανία 656, την Αχαΐα 395, τη Βοιωτία 288, τα Δωδεκάνησα 700, την Εύβοια 391, την Ηλεία 403, το Ηράκλειο 999, τις Κυκλάδες 444, τη Ροδόπη 169, τη Χαλκιδική 178, με τον κατάλογο να συνεχίζεται...

Με μηδενικούς ουσιαστικά τους διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών για πέμπτη συνεχή χρονιά, σε 25.000 εκπαιδευτικούς υπολογίζονται σήμερα οι ανάγκες για τη λειτουργία των σχολείων, όπως προκύπτει και από την εικόνα που έδωσε το υπουργείο Παιδείας. Η υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ενημέρωσε πως έχουν εξασφαλιστεί 12.000 πιστώσεις από ΕΣΠΑ (που καλύπτει συγκεκριμένες περιοχές και αφορά ολοήμερα νηπιαγωγεία, ολοήμερα δημοτικά, μέρος της Ειδικής Αγωγής, πρόσθετα μαθήματα γλώσσας κ.λπ. και με αυστηρούς περιορισμούς), 3.000 πιστώσεις από τον προϋπολογισμό και 4.000 από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Ωστόσο, δηλώνει πως τα κενά προς πλήρωση παραμένουν περίπου 6.000, για τα οποία δεν έχουν εξασφαλιστεί πόροι. Θυμίζει δε πως η περσινή σχολική χρονιά έκλεισε με 3.000 κενά ακάλυπτα και άλλα που καλύφθηκαν μετά τα Χριστούγεννα.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος υπήρξε καθυστέρηση και στη διαδικασία επιλογής των αναπληρωτών, καθώς η σχετική πρόσκληση δημοσιεύτηκε από το υπουργείο το καλοκαίρι χωρίς ΦΕΚ. Χιλιάδες αδιόριστοι εκπαιδευτικοί κλήθηκαν να υποβάλουν για δεύτερη φορά αίτηση για να προσληφθούν ως αναπληρωτές, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 11η Σεπτέμβρη, μέρα που θα έπρεπε να βρίσκονται στα σχολεία. Οι αναπληρωτές, πάντως, θα αρχίσουν να φτάνουν στα σχολεία όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία των ενστάσεων και τμηματικά.

Η υποστελέχωση των σχολείων και το σκηνικό των κενών που καλύπτονται - όσα καλύπτονται - καθώς προχωρά η σχολική χρονιά, είναι κάτι που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και θα συνεχίσει να επαναλαμβάνεται, όσο δε γίνονται μόνιμοι διορισμοί στην Εκπαίδευση. Ερχεται να συμπληρώσει το σκηνικό της υποβάθμισης, κοντά στα προβλήματα υποδομών και ασφάλειας των μαθητών, στον υποσιτισμό των παιδιών, στα προβλήματα με τις μεταφορές, στο γνωστό φτωχό και πίσω από τις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες περιεχόμενο του σχολείου, στα βάρη που καλούνται να σηκώσουν όσες οικογένειες αντέχουν ακόμα να στέλνουν τα παιδιά τους στα φροντιστήρια και οι οποίες είναι αντιμέτωπες και με την αύξηση των διδάκτρων κατά 23% από τον Οκτώβρη.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το νέο υπάρχει στο δρόμο της ανατροπής αυτού του συστήματος

Ανακοίνωση για τους μαθητές, με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Στους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων απευθύνεται η ΚΝΕ με ανακοίνωσή της με την οποία γίνονται εξορμήσεις στα σχολεία όλης της χώρας.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Μπαίνουμε σφήνα στα σχέδιά τους! Παλεύουμε για τη ζωή που μας αξίζει!

Το πρώτο κουδούνι χτύπησε.

Νέα χρονιά.

Να 'μαστε καλά και θα έχει απ' όλα, και καλά και κακά.

Οσο πιο αποφασιστικά προσπαθήσουμε και διεκδικήσουμε τη μόρφωση και τη ζωή που μας αξίζει, τόσο καλύτερα για μας!

Ολοι μαζί, με πείσμα και αισιοδοξία, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόβλημα στο σχολείο, στο σπίτι, στη ζωή μας.

Πολλά θα κριθούν από τις απαντήσεις που θα δώσουμε!

Τίποτα δεν αλλάζει ή τα πάντα αλλάζουν;

Αξίζει να αγωνιζόμαστε ή να συμβιβαζόμαστε;

Αξίζει να είμαστε όλοι μαζί ή ο καθένας για την πάρτη του;

Πολλά θα κριθούν από τις επιλογές που θα κάνουμε!

Κρίνουμε ή τρώμε κουτόχορτο;

Αμφισβητούμε ή δεχόμαστε ό,τι μας πλασάρουν;

Δρούμε ή καθόμαστε στ' αυγά μας;

Μαθαίνουμε την αλήθεια.

Δημιουργούμε τους όρους για να κατακτήσουμε τα δικαιώματά μας.

Σκεφτόμαστε έξω από τα όρια που μας επιβάλλουν!

Το σύστημα μάς παρουσιάζει το "παλιό" για "νέο".

Ομως...

  • Η εκπαίδευση που αδειάζει τις τσέπες των γονιών μας ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΕΟ.
  • Το σχολείο που δεν μορφώνει αλλά παπαγαλίζει ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΕΟ.
  • Η ζωή γεμάτη ανασφάλεια για το παρόν και το μέλλον ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΕΟ.
  • Το ότι δεν τα βγάζουν πέρα οι γονείς μας ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΕΟ.
  • Το να κοιτάμε κάθε μέρα τι παραπάνω θα κόψουμε για να επιβιώσουμε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΕΟ.
  • Ο πόλεμος για τα συμφέροντα των λίγων που ξεριζώνει οικογένειες από τις χώρες τους, που αναγκάζει παιδιά στην ηλικία μας να φεύγουν κυνηγημένα από τα σπίτια τους για να ξεφύγουν από αυτήν τη βαρβαρότητα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΕΟ.
  • Η εικόνα του μικρού Αϊλάν ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΟ.
  • Οι φασίστες που λένε πνίξτε τον κυνηγημένο γιατί είναι κόστος ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΕΟ.
  • Το σύστημα που λειτουργεί για να μοιράζονται οι πολλοί τη φτώχεια και οι λίγοι τον πλούτο ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΕΟ.

Ολα αυτά έχουν την ίδια αιτία: Το σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης και της ανεργίας.

Γι' αυτό να δώσουμε σωστές απαντήσεις, να κάνουμε εύστοχες επιλογές!

Το νέο υπάρχει στο δρόμο της ανατροπής αυτού του συστήματος!

Το νέο υπάρχει στο δυνάμωμα της συλλογικής δράσης και της αλληλεγγύης μεταξύ μας.

Μπορεί οι περισσότεροι από μας να μην ψηφίζουμε, όμως έχουμε λόγο για όλα αυτά που γίνονται για μας χωρίς εμάς.

Γιατί "ΝΕΟ και ΣΥΓΧΡΟΝΟ" είναι ό,τι μπορεί να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες μας.

"Νέο" είναι το σχολείο να μορφώνει πραγματικά, να διδάσκει την αλήθεια, να βοηθάει τον κάθε μαθητή να διαμορφώνει ολόπλευρα την προσωπικότητά του, αναπτύσσοντας τις ιδιαίτερες κλίσεις του.

"Νέο" είναι να αξιοποιηθούν οι σημερινές τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας, της παραγωγής, για να ζήσουμε καλύτερα.

"Νέο" είναι να καταμερίζεται ο καθένας μέσα στην κοινωνία και με τη δουλειά του να προσφέρει στο σύνολο.

"Νέο" είναι να ζουν οι λαοί όλου του κόσμου αδερφωμένοι και να μη χύνουν το αίμα τους για τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών.

Τα κόμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του συστήματος, των μνημονίων, "παλιοί" και "νέοι σωτήρες", παρακμιακοί τύποι, όσα ονόματα κι αν αλλάξουν, όσες συνεργασίες και να κάνουν στηρίζουν το "παλιό" και το ξεπερασμένο γιατί στηρίζουν τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών.

Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να ζήσουμε καλύτερα.

Δημιουργούνται στον αγώνα για τη νέα κοινωνία των σύγχρονων δικαιωμάτων, της πραγματικής ελευθερίας, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Απαντάμε και επιλέγουμε σωστά με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.

Διαλέγουμε το δρόμο της ανατροπής»!

41ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»

Η Ρ. Αντωνοπούλου
Η Ρ. Αντωνοπούλου
Με ένα όμορφο γλέντι που απλώθηκε σε κάθε γωνιά του, ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου το 41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά».

Στη Σκηνή Α, η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο Μανώλης Ανδρουλιδάκης παρουσίασαν ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα ειδικά για το Φεστιβάλ, που περιελάμβανε τραγούδια - «σταθμούς» στην ιστορία του έντεχνου και πολιτικού τραγουδιού, τραγούδια που άντεξαν στο χρόνο γιατί τ' αγάπησε ο λαός μας. Η Ρίτα Αντωνοπούλου, επί σκηνής, είπε ότι συμμετέχει με πολύ χαρά στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, ενώ ο Μανώλης Ανδρουλιδάκης ευχήθηκε «το Κόμμα μας ψηλά».

Τη σκυτάλη πήρε ο Δημήτρης Μπάσης, που παρουσίασε γνωστά τραγούδια από τη δισκογραφική του δουλειά, ένα όμορφο αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο, καθώς και λαϊκά τραγούδια άλλων καλλιτεχνών, σε ένα πρόγραμμα που κράτησε περίπου 3 ώρες και ξεσήκωσε τους χιλιάδες επισκέπτες. Και ο Δ. Μπάσης θεώρησε ιδιαίτερη τιμή το γεγονός ότι κλήθηκε να συμμετέχει στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και ευχήθηκε καλούς αγώνες.

Στη Σκηνή Β, το πρόγραμμα ξεκίνησε με συναυλία από μαθητικό συγκρότημα. Ακολούθησαν οι Imam Baildi, που παρουσίασαν κομμάτια από τη δισκογραφική τους δουλειά, αλλά και διασκευές έντεχνων λαϊκών και παραδοσιακών τραγουδιών. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με παραδοσιακό γλέντι με τον Βασίλη Κασσούρα και το συγκρότημά του.

Ο Δ. Μπάσης
Ο Δ. Μπάσης
Σημαντική στιγμή των εκδηλώσεων, το Σάββατο, ήταν το αφιέρωμα στους αλύγιστους του στρατοπέδου «Παύλου Μελά», μέσα από το οποίο οι νέοι κομμουνιστές τίμησαν τους αλύγιστους της ταξικής πάλης, τους χιλιάδες κομμουνιστές και κομμουνίστριες, αγωνιστές και αγωνίστριες που φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν από το αστικό κράτος, γιατί πάλεψαν για τη λευτεριά του λαού και την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. (Περισσότερα για το αφιέρωμα θα παρουσιάσει ο «Ρ» τις επόμενες μέρες).Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ