Πέμπτη 16 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Συχαρίκια και παράπονα

Η σύμπνοια που υπάρχει ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες για την πρόσφατη αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση και την παραπέρα επέκταση των Επαγγελματικών Ταμείων, δεν είναι πρωτόγνωρο φαινόμενο. Τα κοράκια των ασφαλιστικών εταιρειών ήταν από τους πρώτους που βγήκαν να πανηγυρίσουν για τις ανατροπές που επέβαλε η κυβέρνηση με τον πρόσφατο αντιασφαλιστικό νόμο, σημειώνοντας με έμφαση ότι ανοίγει ακόμα περισσότερο ο δρόμος για τη διεύρυνση της ιδιωτικής ασφάλισης, είτε μέσω των Επαγγελματικών Ταμείων είτε και αμιγώς, με τα ιδιωτικά ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά συμβόλαια. Αυτή η σύμπνοια εκφράστηκε και προχτές στο συνέδριο της «Ναυτεμπορικής» για το Ασφαλιστικό, όπου ο μεν υπουργός Εργασίας υπεραμύνθηκε της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης, οι δε εκπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιρειών μοίραζαν συχαρίκια, επειδή η κυβέρνηση διασφάλισε ένα αναγκαίο «δίχτυ προστασίας» για όλους, ώστε από εκεί και πέρα να αναλάβει αναβαθμισμένο ρόλο η ιδιωτική ασφάλιση. Εκαναν όμως και τα παράπονά τους οι ασφαλιστικές εταιρείες, ζητώντας από την κυβέρνηση να ρυθμίσει καλύτερα το πλαίσιο για τα Επαγγελματικά Ταμεία, που δεν αυξάνονται με τους ρυθμούς που θα ήθελαν, εξαιτίας κυρίως των Επικουρικών Ταμείων, που προσφέρουν ακόμα ένα υποτυπώδες συμπλήρωμα στις ρημαγμένες κύριες συντάξεις. Επομένως, έτσι εξηγείται η εμμονή της κυβέρνησης (όπως και όλων των προηγούμενων) να εξαϋλώσει τις επικουρικές και ταυτόχρονα προαναγγέλλεται το πλαίσιο των επόμενων ανατροπών στο Ασφαλιστικό...

Επενδύσεις και θέσεις εργασίας...

Ενα από τα βασικά επιχειρήματα αυτής και των προηγούμενων κυβερνήσεων για να εγκλωβίσουν την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα σε λογικές στήριξης των αντιλαϊκών σχεδίων, είναι ότι η καπιταλιστική ανάκαμψη θα φέρει νέες θέσεις εργασίας και θα μειώσει την ανεργία. Η αλήθεια είναι ότι στη φάση της ανάκαμψης κάποιες νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν. Αλλά κι αυτές θα είναι κακοπληρωμένες, με άθλιους όρους, πολύ πίσω κι από αυτούς που ίσχυαν πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, με βάση τους αντεργατικούς νόμους. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που παρουσιάζει ο ίδιος ο ΣΕΒ για τη συνεισφορά των προηγούμενων «αναπτυξιακών νόμων» στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με αυτά, την περίοδο 1982 - 2009, οι τέσσερις «αναπτυξιακοί νόμοι» (1982, 1990, 1998 και 2004) έφεραν επενδύσεις ύψους 11,6 δισ. ευρώ, από τα οποία 38% ήταν κρατικές ενισχύσεις, χωρίς να υπολογίζονται άλλα προνόμια, όπως φοροαπαλλαγές, εκπτώσεις, επιδοτούμενα δάνεια κ.ά. Από αυτές τις επενδύσεις προέκυψαν μόλις 160.206 θέσεις εργασίας μέσα σε 27 χρόνια! Αντίστροφα, από το 2009 έως το 2014, καταγράφηκαν 800.000 νέοι άνεργοι, 160.000 κατά μέσο όρο κάθε χρόνο. Δηλαδή, όσες θέσεις εργασίας δημιούργησαν οι επενδυτικοί νόμοι σε 27 χρόνια, τόσες θέσεις χάθηκαν μόλις στον ένα χρόνο της καπιταλιστικής κρίσης...

... σταγόνα στον ωκεανό

Με βάση και τα στοιχεία του ΣΕΒ, δηλαδή τη δημιουργία 800.000 ανέργων την περίοδο της κρίσης, και με δεδομένο ότι οι άνεργοι είναι τώρα 1,5 εκατ., αποκαλύπτεται ότι την περίοδο της καπιταλιστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα και μάλιστα με τους μεγαλύτερους ρυθμούς στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ, κοντά στο 5%, διπλάσιος του μέσου όρου της ΕΕ, υπήρχαν - δημιουργήθηκαν 700.000 άνεργοι. Αρα η ανεργία είναι σύμφυτη του καπιταλισμού, σε όποια φάση, ανάπτυξη ή κρίση (στην κρίση αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς). Επομένως, κανένας «αναπτυξιακός νόμος» και καμιά επιχειρηματική ανάπτυξη, όπως παραμυθιάζει η κυβέρνηση τους εργαζόμενους, δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει. Αλλωστε, τι θα δώσει ο «αναπτυξιακός νόμος» με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς; Περίπου 15.000 θέσεις εργασίας. Σταγόνα στον ωκεανό του 1,5 εκατ. ανέργων.

Ο καημός τους πώς να ξεζουμίζουν το λαό

Το αίτημά της να αποδίδεται ο ΕΝΦΙΑ στους δήμους επανέφερε η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), σε προχτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, όπου παρουσιάστηκαν στοιχεία που δείχνουν ότι η επιβάρυνση των δήμων από τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ θα υπερβεί τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Με αφορμή αυτήν την εκτίμηση, η ΚΕΔΕ σημειώνει ότι «ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας άδικος και άνισος φόρος με τον τρόπο που ήδη διαχειρίζεται από την πολιτεία. Μπορεί να αναδιαμορφωθεί, να επανασχεδιαστεί και να αποτελέσει ουσιαστικό αναπτυξιακό έσοδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Επανακαταθέτει έτσι τη θέση της για αύξηση των πόρων της Τοπικής Διοίκησης, μέσα από την αυξανόμενη αντιλαϊκή επιδρομή που γονατίζει τα λαϊκά στρώματα. Θέση που θυμίζουμε ότι έχει σιγοντάρει και ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλής. Επιπλέον, εμπαίζει κυριολεκτικά τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, αφού η όποια αναδιαμόρφωση προτείνει έχει στόχο να πάρει ένα μέρος από το ξεζούμισμα των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών. Και δείχνει έτσι, για άλλη μια φορά, ότι η Τοπική Διοίκηση, ως κομμάτι του αστικού κράτους, σιγοντάρει και υλοποιεί την αντιλαϊκή πολιτική.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1723 Γεννιέται ο Βρετανός οικονομολόγος Ανταμ Σμιθ, ένας από τους βασικότερους εκπροσώπους της αστικής πολιτικής οικονομίας.

1836 Συγκροτείται ο «Σύνδεσμος των εργατών του Λονδίνου», ο οποίος αρχίζει να επεξεργάζεται το πολιτικό πρόγραμμα του βρετανικού εργατικού κινήματος, συντάσσοντας τη «Χάρτα του Λαού», που έμεινε στην Ιστορία ως «Κίνημα των Χαρτιστών».

1858 Πεθαίνει ο Βρετανός γιατρός Τζον Σνόου, ένας εκ των πρωτοπόρων της επιδημιολογίας, ενώ εισήγαγε τη χρήση του αιθέρα ως αναισθητικού.

1917 Ξεκινά τις εργασίες του το Α' Πανρωσικό Συνέδριο των Σοβιέτ των αντιπροσώπων των εργατών και στρατιωτών (16/6 - 7/7/1917). Από τους 777 αντιπροσώπους που δήλωσαν την κομματική τους προέλευση (στους 1.000 περίπου συνολικά), οι 105 ήταν μπολσεβίκοι, οι 285 εσέροι και οι 248 μενσεβίκοι. Εσέροι και μενσεβίκοι επέμειναν στη διατήρηση του συνασπισμού με την αστική τάξη, μετά την επανάσταση του Φλεβάρη.

1919 Η Σλοβακία ανακηρύσσεται Σοβιετική Δημοκρατία και ενώνεται σε ομοσπονδία με τη Σοβιετική Ουγγαρία. Ανατράπηκε στις 7/7, έπειτα από πολυεθνική στρατιωτική επέμβαση.

1920 Ιδρύεται, με απόφαση της Κοινωνίας των Εθνών, στη Χάγη, το Διαρκές Δικαστήριο Διεθνούς Δικαιοσύνης - πρόδρομος του Διεθνούς Δικαστηρίου της που ιδρύθηκε το 1945, επίσης στη Χάγη.

1942 Νέα κινητοποίηση των μισθωτών της Αθήνας και του Πειραιά, με την καθοδήγηση της Επιτροπής Συνεργαζόμενων Εργατοϋπαλληλικών Συνεταιρισμών (ΕΣΕΥΣ), με αίτημα τη χορήγηση λαϊκών συσσιτίων, υποχρεώνει τον κατοχικό πρωθυπουργό να διατάξει να χορηγηθούν 500 τόνοι πλιγούρι για τα λαϊκά συσσίτια.

1944 Στα Χανιά της Κρήτης οι δυνάμεις κατοχής εκτελούν τον Γραμματέα της Περιοχής Κρήτης και αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Βαγγέλη Κτιστάκη.

1945 Ο Αρης Βελουχιώτης, καταδιωκόμενος από τον αστικό στρατό, βάζει τέλος στη ζωή του με το ατομικό του περίστροφο, περικυκλωμένος έξω από τη Μεσούντα.

1949 Αρχίζει στο Εκτακτο Στρατοδικείο Πειραιά η δίκη των 16 ΕΠΟΝιτών. Την 1/7 εκδόθηκε απόφαση με την οποία καταδικάστηκαν σε θάνατο οι: Δημήτρης Αυγερινός, Αγγελική (Κική) Βουδούρη, Θανάσης Γκανάς, Γιώργος Γιωτόπουλος, Μπάμπης Ευσταθιάδης, Νίκος Καρράς, Αχιλλέας Λαγουρός, Νικήτας Μαραγκός, Τάκης Μπενάς, Ανδρέας Ξυφτίλης, Χρήστος Παπαγιαννάκης, Φάνης Πασπαλιάρης, Αννα Τεριάκη, Μάνθος Τσιμπουκίδης, Βέρα Τσιμπουκίδου και Πάτρα Χατζησάββα.

1963 Η πρώτη γυναίκα κοσμοναύτης, η 26χρονη Βαλεντίνα Τερεσκόβα, πραγματοποιεί 48 περιστροφές γύρω από τη Γη με το διαστημόπλοιο «Βοστόκ 6».

1963 Κάτω από το βάρος της κατακραυγής, που προκάλεσε η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υποβάλλει στο βασιλιά Παύλο την παραίτηση της κυβέρνησής του.

1977 Ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ εκλέγεται Πρόεδρος του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ.

1977 Πεθαίνει ο Γερμανός μηχανικός Βέρνερ Φον Μπράουν, «πατέρας» του διαστημικού προγράμματος των ΗΠΑ.

1983 Ο Γιούρι Αντρόποφ εκλέγεται Πρόεδρος του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ