Σάββατο 16 Μάη 2020 - Κυριακή 17 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το πλαίσιο των διεκδικήσεων

-- Κατάργηση όλων των αντεργατικών ΠΝΠ.

-- Με ευθύνη των εργοδοτών και του κράτους να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον Eπισιτισμό ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας, με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

-- Επαναπρόσληψη όλων όσοι εργάστηκαν το 2019 στον Επισιτισμό, στον Tουρισμό και τα ξενοδοχεία ως εποχικοί, ανεξάρτητα από τη διάρκεια και τη σχέση εργασίας. Η επαναπρόσληψη να γίνει στις προβλεπόμενες από τις συμβάσεις καταληκτικές ημερομηνίες, το αργότερο στις 10 Ιούνη.

-- Να ακυρωθούν οι χιλιάδες απολύσεις που έγιναν μέχρι σήμερα, να απαγορευτούν για το επόμενο διάστημα.

-- Να τηρηθούν υποχρεωτικά όλες οι κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις στα ξενοδοχεία και στα επισιτιστικά καταστήματα.

-- Να μην εφαρμοστεί η εκ περιτροπής εργασία. Καμία αρνητική αλλαγή στις συμβάσεις εργασίας.

-- Επέκταση της άδειας ειδικού σκοπού χωρίς επιβάρυνση των εργαζομένων.

-- Αμεσα μέσα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να γίνουν δωρεάν τα τεστ για τον κορονοϊό σε όλους τους εργαζόμενους. Να γίνουν προσλήψεις επιπλέον προσωπικού για την ορθή εφαρμογή των πρωτοκόλλων προστασίας των πελατών και των εργαζομένων.

-- Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας, με διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων. Αμεση καταβολή τρίμηνης επιδότησης ανεργίας (1.800 ευρώ) σε όλους όσοι εργάστηκαν στον Επισιτισμό - Τουρισμό και τα ξενοδοχεία το 2019 ως εποχικοί, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, και δεν έχουν μέχρι τώρα λάβει καμία στήριξη.

-- Παύση πληρωμών σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, τράπεζες. Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί λαϊκής κατοικίας. Διαγραφή των χρεών των εργατικών οικογενειών. Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείου και ρυθμίσεων στην εφορία.

-- Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία.

-- Αδεια με αποδοχές για εργαζόμενους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
«Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά»

Μήνυμα πως οι εργαζόμενοι του κλάδου δεν θα δεχτούν να πληρώσουν, για μια ακόμα φορά, το «μάρμαρο» της κρίσης, στέλνουν σε εργοδότες και κυβέρνηση σωματεία στον Τουρισμό, στον Επισιτισμό και τα Ξενοδοχεία. Τη στιγμή που οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στη μεγαλοεργοδοσία και την κυβέρνηση για τους όρους της «επανεκκίνησης» των επιχειρήσεων του Τουρισμού και της Εστίασης, στο φόντο των αντίστοιχων παζαριών σε επίπεδο ΕΕ, δρομολογούν νέο γύρο επίθεσης στις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα, τα σωματεία οργανώνουν τη δική τους απάντηση. Προχωρούν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, σχεδιάζουν την κλιμάκωσή τους, οργανώνουν πλατύ άνοιγμα στους εργαζόμενους και τους καλούν να πάρουν θέση στον αγώνα για τα δικαιώματα, τη δουλειά και τη ζωή τους.

Ηδη, στην Αττική έχει αποφασιστεί κεντρική κινητοποίηση στις 28 Μάη με συγκέντρωση στο Σύνταγμα, ενώ αγωνιστικές πρωτοβουλίες την ίδια μέρα, και όχι μόνο, οργανώνονται σε μια σειρά από τουριστικές περιοχές της χώρας.

Αγώνας για διασφάλιση του εισοδήματος και προστασία της υγείας όλων των εργαζομένων

Χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο βρίσκονται σήμερα στην ανασφάλεια, αντιμετωπίζουν τα νέα δήθεν «έκτακτα» αντεργατικά μέτρα που παραμένουν σε ισχύ και εμπλουτίζονται, την εκτίναξη της ανεργίας, τον αποκλεισμό ακόμα και από τα στοιχειώδη βοηθήματα στην περίπτωση των εποχικών και των εργαζόμενων με «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις.


Τα Σωματεία μπαίνουν στην πρώτη γραμμή και διεκδικούν να διασφαλιστεί το εισόδημα όλων χωρίς εξαίρεση των εργαζομένων, μεταξύ αυτών και των εποχικών και των «ελαστικά» απασχολούμενων, με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) που υπάρχουν στον κλάδο. Να προστατευθεί η υγεία των εργαζομένων που το επόμενο διάστημα θα εργαστούν σε ξενοδοχεία, επισιτιστικές και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις. Να παρθούν μέτρα για την ανακούφιση των εργαζομένων από τα βάρη δανείων, λογαριασμών, φορολογίας.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου έχουν ήδη πληρώσει με μειώσεις στους μισθούς και χτύπημα στα δικαιώματά τους, με επιδείνωση των εργασιακών τους σχέσεων, τόσο την οικονομική κρίση όσο και την ανάπτυξη που την ακολούθησε. Τα προηγούμενα χρόνια που κυβέρνηση και εργοδότες μετρούσαν τα ρεκόρ αφίξεων και κερδών και πανηγύριζαν για τη «βαριά βιομηχανία της χώρας», οι εργαζόμενοι έβλεπαν την τουριστική ανάπτυξη να μεταφράζεται για αυτούς σε εντατικοποίηση, πετσοκομμένους μισθούς και δικαιώματα.

Σήμερα, κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι βάζουν ξανά στην κλίνη του Προκρούστη τη σταθερή δουλειά, τις Συλλογικές Συμβάσεις, το δικαίωμα των εποχικών στην επαναπρόσληψη. Μονοπωλιακοί όμιλοι διαχέουν πληροφορίες πως φέτος θα ανοίξουν ορισμένα μόνο από τα ξενοδοχεία τους, με ένα μέρος του προσωπικού, ενώ δεν διστάζουν να προαναγγέλλουν μειώσεις αποδοχών και μισθούς κάτω από την κλαδική ΣΣΕ.

Αξιώνουν «δίκαιη μοιρασιά των βαρών» αυτοί που έσκασαν στα κέρδη πάνω στην εκμετάλλευση


Προγράμματα «επιδότησης» της εργασίας «τουλάχιστον για όλο το 2020» έχουν σπεύσει να ζητήσουν από την κυβέρνηση οι ενώσεις της μεγαλοεργοδοσίας του κλάδου, ο ΣΕΤΕ και Ενώσεις Ξενοδόχων, προκειμένου να εξασφαλίσουν πάμφθηνους εργαζόμενους. Με θράσος μάλιστα αναφέρονται στην ανάγκη να «μοιραστεί» το «κόστος εργασίας» μεταξύ «επιχείρησης, κράτους και εργαζόμενου». Απογειώνοντας την πρόκληση, προσθέτουν πως ο επιμερισμός αυτός πρέπει να γίνει με «τρόπο δίκαιο και σύμφωνα με τις αντοχές, ανάγκες και δυνατότητες των μερών».

Μόνο που δεν υπάρχει κανένας «δίκαιος» τρόπος να φορτωθεί στους εργαζόμενους η... χασούρα της φετινής σεζόν.

Γιατί οι επιχειρηματίες την περσινή χρονιά μέτρησαν έσοδα της τάξης των 22 δισ. ευρώ και τώρα έχουν να λαμβάνουν από την κυβέρνηση μειώσεις στον ΦΠΑ και τη φορολογία, δάνεια και μέτρα για την ενίσχυση της «ρευστότητας» των επιχειρήσεών τους.

Αντίθετα, οι εργαζόμενοι δούλεψαν χωρίς ξεκούραση και ρεπό, για μισθούς ψίχουλα, κατέληξαν στην ανεργία να περιμένουν την επόμενη σεζόν και σήμερα παλεύουν να επιβιώσουν, χωρίς να ξέρουν πότε θα δουλέψουν ξανά και με ποιους όρους.

Αν στην περσινή χρονιά προστεθούν και οι προηγούμενες σεζόν, τα ταμεία των επιχειρηματικών ομίλων υπολογίζεται ότι έχουν γεμίσει με περισσότερα από 120 δισ. ευρώ. Από τα κέρδη αυτά, που βγήκαν από τον ιδρώτα των εργαζομένων, οι μεγαλοεργοδότες δεν θέλουν ασφαλώς ούτε ευρώ να διαθέσουν για να καλύψουν τους μισθούς της σεζόν και αξιώνουν, δίπλα στα άλλα, και επιδότηση του μισθού των εργαζομένων.

Στο αίτημα των εργοδοτικών ενώσεων ανταποκρίνεται με προθυμία η κυβέρνηση, που έχει προαναγγείλει την εφαρμογή του ευρωενωσιακού προγράμματος «SURE» στις επιχειρήσεις του κλάδου. Στο πλαίσιο του προγράμματος, το κράτος θα αναλάβει - μέσα από κρατικά δάνεια που θα πληρώσει και πάλι ο λαός - να καταβάλει ένα μέρος του κουτσουρεμένου μισθού για τους εργαζόμενους που θα δουλέψουν με μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία και άλλες μορφές «ευέλικτης» απασχόλησης, ενώ οι εργαζόμενοι που θα... «περισσέψουν» θα βρεθούν στις ουρές της ανεργίας.

«Τα ξενοδοχεία και τα επισιτιστικά καταστήματα είμαστε εμείς!»

Οργανώνοντας την απάντησή τους σε όλες αυτές τις αντεργατικές μεθοδεύσεις κυβέρνησης - επιχειρηματικών ομίλων, το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και επιχειρησιακά σωματεία εργαζομένων σε ξενοδοχεία προχωρούν σε συγκέντρωση - παρέμβαση το Σάββατο 16/5, στις 11 π.μ., στην πλατεία Συντάγματος.

Κατά τη διάρκειά της, θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου για τις εξελίξεις στον Επισιτισμό - Τουρισμό και τις κινητοποιήσεις που σχεδιάζουν.

Με σύνθημα «Τα ξενοδοχεία και τα επισιτιστικά καταστήματα είμαστε εμείς», τα σωματεία θα ανακοινώσουν τις θέσεις τους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο και τα μέτρα που σκοπεύουν να πάρουν για να μην ξαναπληρώσουν οι εργαζόμενοι τις συνέπειες της κρίσης και των επιλογών της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας.

Τα σωματεία απευθύνουν κάλεσμα η 28η Μάη να μετατραπεί σε μέρα δράσης των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των εργαζομένων στον κλάδο, με κινητοποιήσεις στις μεγάλες τουριστικές περιοχές, ώστε να αποτελέσει βήμα για κλιμάκωση του αγώνα το επόμενο διάστημα. Στην κατεύθυνση αυτή θα οργανώσουν στις 28/5 κινητοποίηση στο Σύνταγμα.

Προετοιμάζοντας την κινητοποίηση, σχεδιάζουν μια σειρά πρωτοβουλίες: Τα Παραρτήματα του κλαδικού Συνδικάτου προχωρούν σε παρεμβάσεις - κινητοποιήσεις στις 22/5 στον Πειραιά, στις 23/5 σε Περιστέρι, Γλυφάδα και Νέα Φιλαδέλφεια και στις 25/5 στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Παράλληλα, το Σωματείο Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Royal Olympic» καλεί σε συγκέντρωση τη Δευτέρα 18/5, έξω από το ξενοδοχείο, διεκδικώντας τα οφειλόμενα δεδουλευμένα και καταγγέλλοντας την πρακτική της εργοδοσίας να εμποδίζει την πρόσβαση του Σωματείου στα γραφεία του, που βρίσκονται μέσα στο κτίριο. Το Σωματείο Εργαζομένων στο Ξενοδοχείο «Athens Marriott» προχωρά την Τρίτη 19/5 σε Γενική Συνέλευση έξω από το ξενοδοχείο. Σε Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 21/5 καλεί το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ ΠΑΡΤΝΕΡ» στην Αττική.

Αγωνιστικές παρεμβάσεις σε μια σειρά τουριστικές περιοχές

Στο μεταξύ, κινητοποιήσεις για τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των χιλιάδων εποχικών εργαζομένων στον Τουρισμό οργανώνουν Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα σε τουριστικές περιοχές της χώρας, με αφορμή τις καταληκτικές ημερομηνίες για τις επαναπροσλήψεις.

  • Στην Κεντρική Μακεδονία, το Σωματείο Εργαζομένων στις Τουριστικές Επισιτιστικές Επιχειρήσεις Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής οργανώνει συνέντευξη Τύπου με θέμα: «Οι εξελίξεις στον κλάδο του Τουρισμού - Επισιτισμού και οι θέσεις του Συνδικάτου», τη Δευτέρα 18/5, στις 11 π.μ., στο ΕΚΘ. Μαζί με την ανάδειξη της κατάστασης που διαμορφώνεται για τους εργαζόμενους του κλάδου, το Συνδικάτο θα παρουσιάσει το πρόγραμμα δράσης του για το επόμενο διάστημα.
  • Στο Λασίθι, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού, Ξενοδοχείων - Συναφών Επαγγελμάτων «ΤΑΛΩΣ» καλεί σε κινητοποίηση στις 25/5, στις 11 π.μ., στα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων (Δημοκρατίας 20).
  • Η Επιτροπή Αγώνα Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Ρεθύμνου καλεί σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα 18/5, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, με θέμα τις πρωτοβουλίες που σχεδιάζει. Την Τετάρτη 20/5 συμμετέχει στην κινητοποίηση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Στις 25/5 οργανώνει συγκέντρωση στην Ενωση Ξενοδόχων και στις 28/5 πικετοφορία στο κέντρο της πόλης.
  • Η Επιτροπή Αγώνα στον Επισιτισμό - Τουρισμό Ηρακλείου καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση που αποφασίστηκε από το ΔΣ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, την Τετάρτη 20/5, καταληκτική ημερομηνία επαναπρόσληψης των εποχικών ξενοδοχοϋπαλλήλων, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.
  • Στο Ρόδο, τα επιχειρησιακά σωματεία των εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Amilia Mare» - «Paradise Village» του ομίλου «Aldemar», «Sheraton» και «Mira Mare» συμμετέχουν στην κινητοποίηση που έχει αποφασίσει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων την Παρασκευή 22/5, στις 5 μ.μ., στο δημαρχείο Ρόδου.
  • Στη Ζάκυνθο, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων - Σερβιτόρων προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 22/5, σχεδιάζει συγκέντρωση έξω από τον ΟΑΕΔ στις 28/5 και νέο συλλαλητήριο στις 10/6.
  • Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Συναφών Επαγγελμάτων Καβάλας και Θάσου σχεδιάζει παρέμβαση τη Δευτέρα 18/5 σε σχολές μαθητείας του κλάδου και στις 28/5 κινητοποίηση.

Ανάλογες πρωτοβουλίες σχεδιάζουν σωματεία σε μεγάλες πόλεις και τουριστικές περιοχές της χώρας.

Κινητοποιήσεις σε Κέρκυρα και Χανιά

Από την συγκέντρωση στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, στην Κέρκυρα
Από την συγκέντρωση στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, στην Κέρκυρα
Συγκέντρωση έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και πορεία στους δρόμους της πόλης έκανε την Παρασκευή το πρωί το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, ανοίγοντας την αυλαία των κινητοποιήσεων. «Παράγουμε πολλά - Πληρώσαμε αρκετά - Τώρα να πληρώσουν κράτος - αφεντικά», ήταν το σύνθημα που έδωσε το στίγμα της κινητοποίησης, όπως αποτυπώθηκε στο γιγαντοπανό που ξεδιπλώθηκε στην είσοδο του κτιρίου της Περιφέρειας. Με τα πανό του κλαδικού και επιχειρησιακών σωματείων, με πικέτες που αποτύπωναν τα αιτήματά τους, οι εργαζόμενοι ξεκαθάρισαν πως διεκδικούν τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους. Το Σωματείο έχει ήδη αποφασίσει νέα κινητοποίηση στις 25/5, καταληκτική ημερομηνία για τις επαναπροσλήψεις. Το πρωί οι εργαζόμενοι θα βρεθούν στις πύλες των ξενοδοχείων, ενώ στη συνέχεια θα προχωρήσουν σε συγκέντρωση στα γραφεία του ΟΑΕΔ. Επιπλέον, το Σωματείο την 1η Ιούνη σχεδιάζει μηχανοκίνητες πορείες στις τρεις κεντρικές αρτηρίες του νησιού, που θα καταλήξουν σε κοινή συγκέντρωση στην πόλη της Κέρκυρας.

Κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων έγινε επίσης την Παρασκευή στα Χανιά από την Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων και τον Σύνδεσμο Εργαζομένων Εστιατορίων - Μαγείρων. Η υπεράσπιση της Συλλογικής Σύμβασης και όλων όσα προβλέπει για τις επαναπροσλήψεις, τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων βρέθηκε στο επίκεντρο της παρέμβασης. Καθώς οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων ήταν εξαφανισμένοι, οι εργαζόμενοι θυροκόλλησαν τα αιτήματά τους. Επόμενος σταθμός είναι η συμμετοχή στην κινητοποίηση που οργανώνει την Τετάρτη 20/5 το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η «κασέτα»... από την ανάποδη

Την «κασέτα»... από την ανάποδη, αλλά πάντα στον ίδιο «σκοπό», αυτό του κεφαλαίου και των συμφερόντων του, παίζουν τις μέρες αυτές κυβέρνηση και αστικά επιτελεία για να δικαιολογήσουν τις αποφάσεις τους για τα μέτρα άρσης των περιορισμών για την πανδημία.

«Τσιμπολογώντας» από τα επιστημονικά δεδομένα «τα καλά και συμφέροντα», την ώρα που εξακολουθούν να «κουνάνε το δάχτυλο» στο λαό που τον «καθιστούν υπεύθυνο» για οποιαδήποτε νέα έξαρση της πανδημίας, την ώρα που με το πρόσχημα του «πιθανού πισωγυρίσματος» κρατάνε σε ισχύ όλα τα «έκτακτα» αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα που πέρασαν με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, την ίδια ώρα κυριολεκτικά... εξαφανίζουν την πανδημία, όπου διακυβεύονται τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Αναμφίβολα, «εμβληματικά» ως προς αυτό είναι τα όσα περιλαμβάνονται στην επιστολή που έστειλε η κυβέρνηση στην Κομισιόν, μια μέρα πριν εκείνη καταθέσει τις «κατευθύνσεις» της για την άρση των περιορισμών στις Μεταφορές και τον Τουρισμό.

Με το βλέμμα στους μεγαλοξενοδόχους, στους τουρ οπερέιτορ και τις αεροπορικές εταιρείες, η κυβέρνηση έφτασε στο σημείο να ζητάει (κάτι που βρήκε «ευήκοα ώτα» όπως φάνηκε και από τις αποφάσεις της Κομισιόν), οι πτήσεις από το εξωτερικό να έρχονται γεμάτες, χωρίς καν κενό ανάμεσα στα καθίσματα, λέγοντας φόρα - παρτίδα πως η τήρηση των στοιχειωδών μέτρων «θα καθιστούσε τις πτήσεις μη οικονομικές με αμφισβητήσιμα οφέλη για την υγεία»!

Ο ένας πάνω στον άλλο, δηλαδή, για να ανακάμψουν οι αεροπορικές εταιρείες από τη χασούρα της προηγούμενης περιόδου και να αντιμετωπίσουν με καλύτερες προϋποθέσεις την οικονομική κρίση.

Και όλα αυτά με «πασπάλισμα» επιστημοσύνης, περί «αμφισβητήσιμων οφελών» για την υγεία, που ούτε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό δεν τόλμησε να υπερασπιστεί ανοιχτά μια μόλις μέρα μετά, μιλώντας για «ισορροπίες» που πρέπει να κρατούνται ανάμεσα στην προστασία της υγείας και την οικονομία και που «εξηγούν» την... αντιφατικότητα.

Η αντιφατικότητα αυτή, που «βγάζει μάτι», δεν εξηγείται βέβαια ούτε από τις συνωμοσιολογικές θεωρίες που διακινούν τα τρολ στο διαδίκτυο περί ανυπαρξίας του ιού ούτε από τις ΣΥΡΙΖΑίικες θεωρίες περί «νεοφιλελεύθερης» διαχείρισης από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Αντίθετα και εκείνοι, με «καπνό κι ομίχλη» και την «εποικοδομητική» κριτική τους, προσπαθούν να κρύψουν εκείνο που επιβεβαιώνεται ξανά σε όλο του «μεγαλείο»: Οτι όπως και προηγουμένως, κατά τη φάση του lockdown, έτσι και σήμερα κατά τη νέα φάση, με το σταδιακό «άνοιγμα», οι όποιες κυβερνητικές αποφάσεις παίρνονται όχι με κριτήριο την προστασία της υγείας του λαού αλλά με βάση τις ανάγκες του συστήματος και τη διασφάλιση των καπιταλιστικών κερδών.

Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι «αίφνης» στον κυβερνητικό Τύπο εμφανίστηκαν έρευνες και μελέτες που, σε κραυγαλέα αντίθεση με όσα υποστήριζαν πριν από μερικές μέρες, βάζουν ξετσίπωτα στη «ζυγαριά» τις ζημιές στην οικονομία από μια πιο βαθιά κρίση και τις απώλειες από μια ενδεχόμενη νέα έξαρση του κορονοϊού, στηρίζοντας το νέο κυβερνητικό «αφήγημα» ότι αν «ανοίξει» γρήγορα η οικονομία θα αποφευχθούν συνέπειες που είναι ασύγκριτα χειρότερες από τους πιθανούς θανάτους!

Ως και την περίφημη «ανοσία της αγέλης» που πετροβολούσαν μέχρι χτες είδαν... με άλλο μάτι, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Καμία χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει για ένα δεύτερο lockdown. Τότε θα αναγκαστούμε να εφαρμόσουμε με μεγάλη καθυστέρηση το σουηδικό μοντέλο».

Ο πρωθυπουργός εξάλλου ήταν παραπάνω από σαφής μιλώντας την Πέμπτη σε «επενδυτές», στους οποίους επισήμανε πως η κυβέρνηση έσπευσε να πάρει στην προηγούμενη φάση τα μέτρα περιορισμού με κριτήριο ότι «όσο καλύτερα τα πας στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, τόσο ταχύτερα θα έρθει και η ανάκαμψη της οικονομίας».

Με το ίδιο αυτό «ζύγι» επιταχύνονται σήμερα και όλα τα σχετικά μέτρα για το «άνοιγμα» και καταρτίζονται τα λεγόμενα «υγειονομικά πρωτόκολλα», ώστε αυτά, όπως είπε, να είναι «λογικά (...) για την τουριστική μας βιομηχανία» και το στόχο του τουριστικού κεφαλαίου για «ένα μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς από μια πολύ μικρότερη πίτα».

Με το ίδιο αυτό κριτήριο η κυβέρνηση καταρτίζει διακρατικές συμφωνίες - λάστιχο πάνω σε κρίσιμα ζητήματα, που αφορούν τη δημόσια υγεία, ανάλογα με το πού φυσάνε τα συμφέροντα του κεφαλαίου, αλλά και ανάλογα με τις συμμαχίες και τα παζάρια μεταξύ κρατών και επιχειρηματικών ομίλων.

Με το ίδιο αυτό κριτήριο η κυβέρνηση αντί να αξιοποιήσει τον κερδισμένο από τη στάση του λαού χρόνο για την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας πανελλαδικά, με γνώμονα την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, «μπαλώνει» επιλεκτικά κενά και ανοίγει τμηματικά π.χ. τις μετακινήσεις προς τα μεγάλα νησιά, με βάση το αν έχουν κάποιες στοιχειώδεις υποδομές για να διαχειριστούν κάποιο πιθανό κρούσμα. Με αυτό το κριτήριο, πριν απέρριπτε τις μάσκες και τα μαζικά τεστ, αλλά σήμερα τα επιστρατεύει για να προστατεύσει το «τουριστικό προϊόν».

Το πρόβλημα, λοιπόν, και αυτό εξηγεί και όλα τα υπόλοιπα «αντιφατικά», είναι η ίδια η μεγάλη αντίφαση που βρίσκεται στην ίδια την «καρδιά» του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, αυτή ανάμεσα στο καπιταλιστικό κέρδος και τις λαϊκές ανάγκες. Αυτήν την αντίφαση μπορεί να τη λύσει μόνο η εργατική τάξη, ο λαός, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και την εξουσία του.


Τ. Γ.

Πρώτη φουρνιά με τα «υγειονομικά πρωτόκολλα» για τις Μεταφορές

Σταδιακή άρση περιορισμών στις θαλάσσιες μεταφορές

Ενα μέρος από το πλαίσιο για τα «υγειονομικά πρωτόκολλα» για τις Μεταφορές, οι τελικές ανακοινώσεις των οποίων θα γίνουν τις επόμενες μέρες, ανακοινώθηκαν την Παρασκευή από την κυβέρνηση και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά.

Με πέντε νέες ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε την Παρασκευή, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοίνωσε την επέκταση της αναστολής πτήσεων από και προς την Ελλάδα. Συγκεκριμένα έως τις 31 Μάη την αναστολή όλων των πτήσεων μεταφοράς επιβατών από και προς την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία και έως τις 14 Ιούνη των πτήσεων από και προς την Τουρκία, την Αλβανία και τη Β. Μακεδονία.

Εως τις 31 Μάη, αφίξεις και αναχωρήσεις διεθνών πτήσεων επιτρέπονται μόνο στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Μέχρι την ίδια ημερομηνία παραμένει σε ισχύ η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα μη Ευρωπαίων πολιτών.

Για τις πτήσεις εσωτερικού αναμένεται σταδιακή επαναφορά συχνοτήτων και συνδέσεων, από την ερχόμενη Δευτέρα 18 Μάη, για όλη την επικράτεια.

Για τις ναυτιλιακές μεταφορές και συγκεκριμένα για επιβατηγά και οχηματαγωγά πλοία, από την ερχόμενη Δευτέρα και μέχρι τις 15 Ιούνη καθορίζεται ως μέγιστος αριθμός επιβατών το 50% της συνολικής χωρητικότητας του πλοίου ή στο 55%, αν διαθέτει καμπίνες.

Κατά την επιβίβαση θα γίνεται θερμομέτρηση των επιβατών και θα συμπληρώνουν ειδικό ερωτηματολόγιο «κατάστασης υγείας», κατά την παραμονή στο πλοίο θα πρέπει να διατηρείται απόσταση 1,5 μέτρου ενώ η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για επιβάτες και πλήρωμα.

Στα αεροπορικά καθίσματα επίσης θα τηρούνται ανάλογες αποστάσεις στα διπλανά, μπροστινά και πισινά καθίσματα από αυτά που θα κάθεται ένας επιβάτης, ενώ αναφέρεται ότι θα υπάρξει μέριμνα για «ειδική εκπαίδευση των πληρωμάτων», καθαριότητα και απολύμανση, όπως και για τη διαχείριση «ύποπτων περιστατικών».

Τέλος, για τον ελλιμενισμό σκαφών αναψυχής προερχόμενων από το εξωτερικό μέχρι 15 Ιούνη προβλέπεται η δυνατότητα εισόδου σε λιμάνια, μαρίνες και ναυπηγεία της χώρας που προέρχονται από το εξωτερικό, εφόσον δεν έχουν επιβάτες και έπειτα από άδεια της αρμόδιας λιμενικής αρχής.

Τα τελευταία στοιχεία για την πανδημία στη χώρα

Αλλα 40 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Υγείας, εκ των οποίων τα 35 είναι αυτά που διαπιστώθηκαν στη Νέα Σμύρνη Λάρισας. Συνολικά τα κρούσματα έφτασαν τα 2.810, ενώ μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί 120.015 κλινικά δείγματα.

23 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι, με διάμεση ηλικία τα 72 έτη, εκ των οποίων οι 10 είναι γυναίκες. 90 άνθρωποι έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Αλλοι 4 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με το σύνολο θανόντων να φτάνει τους 160, με μέσο όρο ηλικίας τα 75 έτη.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
«Δίχτυ ασφαλείας» στο κεφάλαιο, ο λογαριασμός στους λαούς

Την ίδια ώρα που κλιμακώνεται η ολομέτωπη αντεργατική επίθεση κυβέρνησης και κεφαλαίου για να φορτωθούν στις πλάτες των εργαζομένων τα σπασμένα της νέας οικονομικής κρίσης, κυβερνητικά στελέχη και όλα τα αστικά επιτελεία επιχειρούν να παρουσιάσουν ως «μάννα εξ ουρανού» για τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, τα λαϊκά στρώματα τα διάφορα «πακέτα και προγράμματα στήριξης», εγχώριας και ευρωενωσιακής κοπής, με τα οποία τάχα «όλοι μαζί» θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κρίσης.

Στην πραγματικότητα, τα πακέτα αυτά αποτελούν το ακριβώς αντίθετο: Μηχανισμούς μέσα από τους οποίους τα «σπασμένα» των επιχειρηματικών ομίλων φορτώνονται στις πλάτες του λαού, τόσο με χαράτσια, νέους φόρους και περικοπές που βρίσκονται μπροστά για τα «δανεικά κι αγύριστα» των επιχειρηματικών ομίλων, όσο και με την παραπέρα προώθηση όλων των αντεργατικών σχεδίων και των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που είχαν στα συρτάρια τους οι καπιταλιστές για να θωρακίσουν την κερδοφορία τους.

Εργαλείο για τη γενίκευση της «ευελιξίας» το χτύπημα μισθών και δικαιωμάτων...

Στην πρώτη φάση της πανδημίας, τον ρόλο αυτό στην Ελλάδα έπαιξε το λεγόμενο «δίχτυ προστασίας των εργαζομένων» που διαφήμισε η κυβέρνηση. Με «τυράκι» το επίδομα «ειδικού σκοπού» των 800 ευρώ για 45 μέρες (το οποίο υπηρετούσε και τη συντήρηση ενός επιπέδου κατανάλωσης, την απαλλαγή της εργοδοσίας από το «κόστος» της μισθοδοσίας, όπως και την προσπάθεια διαχείρισης των εργατικών αντιδράσεων, σε συνθήκες μάλιστα απογείωσης των απολύσεων), η κυβέρνηση προώθησε μέσω αλλεπάλληλων ΠΝΠ ένα μπαράζ νέων αντεργατικών μέτρων, τάχα «έκτακτων», που ωστόσο ήρθαν για να μείνουν, αφού αποτελούν πάγιες επιδιώξεις της μεγαλοεργοδοσίας, εμπλουτίζοντας παραπέρα το ήδη τεράστιο αντεργατικό οπλοστάσιο που διαθέτει.

Πλέον, στην τωρινή φάση της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, κατά την οποία μεγαλώνουν οι ανάγκες της εργοδοσίας για εξασφάλιση πάμφθηνου εργατικού δυναμικού, στο προσκήνιο περνά το πρόγραμμα SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με σκοπό «να καλύψει το κόστος που συνδέεται απευθείας με τη δημιουργία ή την παράταση των εθνικών προγραμμάτων μερικής απασχόλησης» στο όνομα της «προστασίας» των θέσεων εργασίας.

Οπως σημείωνε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όταν ανακοίνωσε το πρόγραμμα, «η πρωτοβουλία SURE θα υποστηρίξει συστήματα μερικής ανεργίας (...) Οι επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να μειώσουν προσωρινά τις ώρες εργασίας των εργαζομένων ή να αναστείλουν συνολικά την εργασία, με τη στήριξη του εισοδήματος που παρέχεται από το κράτος για τις ώρες που δεν εργάστηκαν».

Με δυο λόγια, η εργοδοσία θα διευρύνει την «ευελιξία» και την υποαπασχόληση, ταυτόχρονα θα απαλλάσσεται από μεγάλο μέρος της μισθοδοσίας, ενώ η επιδότηση των μισθών... θα πληρωθεί τελικά από τους ίδιους τους εργαζόμενους και το λαό, που θα φορτωθούν τον πρόσθετο κρατικό δανεισμό, με νέους φόρους και περικοπές κρατικών κονδυλίων σε βάθος χρόνου.

Παράλληλα, σύμφωνα και με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, η εφαρμογή του εν λόγω προγράμματος θα οδηγήσει και σε σημαντικό «κούρεμα» των μισθών των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι το πρόγραμμα θα βασίζεται στο γερμανικό μοντέλο επιδότησης της μερικής απασχόλησης (Kurzarbeit) και θα προβλέπει ότι το κράτος θα καλύπτει μόνο το 60% της διαφοράς του μισθού που θα παίρνει ο εργαζόμενος σε σχέση με το μισθό που είχε όταν δούλευε με πλήρη απασχόληση. Για παράδειγμα, αν ισχύσει το συγκεκριμένο μοντέλο, εργαζόμενος με μισθό 800 ευρώ το μήνα, που θα εργάζεται πλέον με εκ περιτροπής εργασία, παίρνοντας από την εργοδοσία 400 ευρώ, θα λαμβάνει από το εν λόγω πρόγραμμα άλλα 240 ευρώ, με το εισόδημά του να μειώνεται κατά 160 ευρώ.

Αν στα παραπάνω προστεθεί και το γεγονός ότι ο εν λόγω μηχανισμός θα έχει ορίζοντα μέχρι το τέλος του 2022, δηλαδή και για την αναμενόμενη φάση της ανάκαμψης, εύκολα καταλαβαίνει ότι το πρόγραμμα όχι μόνο δεν αποτελεί «έκτακτο» και «προσωρινό» μέτρο για την προστασία των εργαζομένων, αλλά ήρθε για να μείνει, ως συνέχεια και εμβάθυνση των γνωστών αντεργατικών προγραμμάτων «ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης», με τα οποία αντί να στηρίζονται πραγματικά οι άνεργοι, επιδοτούνται οι επιχειρήσεις.

Τα προγράμματα αυτά υλοποιήθηκαν κατά κόρον στα χρόνια της προηγούμενης οικονομικής κρίσης και είχαν πάντα το ίδιο αποτέλεσμα: Ανακύκλωση της ανεργίας με ολιγόμηνες και κακοπληρωμένες συμβάσεις, εξασφάλιση πάμφθηνου εργατικού δυναμικού στις επιχειρήσεις, συμβολή στη συνολικότερη συμπίεση της τιμής της εργατικής δύναμης, αξιοποίησή τους από την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις ως ισχυρού μοχλού πίεσης προς όλους τους εργαζόμενους, για τη γενίκευση της «ευελιξίας» και την επιβολή αντεργατικών ανατροπών στους όρους εργασίας και αμοιβής.

...που πληρώνουν οι εργαζόμενοι

Χαρακτηριστικά πάντως για το πώς το «μπιλιετάκι» θα σταλεί στο λαό είναι και τα όσα συμφώνησαν λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ της Παρασκευής για το πρόγραμμα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενόψει της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Τρίτης και των νέων προτάσεων της Κομισιόν για το πρόγραμμα τις επόμενες μέρες.

Οπως έγινε γνωστό, η παροχή χρηματοδότησης στα κράτη - μέλη θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο με τη μορφή δανείων (και όχι με τη μορφή και «επιδοτήσεων», όπως παζάρευαν ιδιαίτερα τα πιο χρεωμένα κράτη - μέλη), ενώ τα κονδύλια θα είναι διαθέσιμα αφού πρώτα όλα τα κράτη - μέλη παρέχουν στο ταμείο της ΕΕ ποσά ύψους δεκάδων δισ. ευρώ, με τη μορφή «ασφαλών εγγυήσεων».

Με βάση αυτές τις εγγυήσεις - από τα κλεμμένα των λαών - η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αντλήσει φτηνά δάνεια από τις χρηματαγορές, προκειμένου να μοιράσει τα κεφάλαια στις κυβερνήσεις και στη συνέχεια στις επιχειρήσεις. Η ελληνική κυβέρνηση καλείται να καταθέσει ως εγγύηση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα κονδύλια ύψους περίπου 350 εκατ. ευρώ, με βάση τα οποία εκτιμάται ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι «έχουν λαμβάνειν» πάνω από 1,4 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, το πρόγραμμα, μαζί με άλλα δημοσιονομικά πακέτα στήριξης του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, αναμένεται να ενσωματωθεί στον υπό διαμόρφωση πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ της περιόδου 2021-2027, και γι' αυτό σύμφωνα με τις πληροφορίες δρομολογούνται ήδη νέα χαράτσια που θα φορτωθούν στους λαούς, όπως π.χ. αυτά για την επιβολή νέων φόρων στα καύσιμα, με «άλλοθι» την «πράσινη ανάπτυξη».

Και νέα δάνεια με τους όρους των μνημονίων διαρκείας της ΕΕ

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και με τα υπόλοιπα δυο «πόδια» από τα λεγόμενα «τρία δίχτυα οικονομικής ασφάλειας»:

Η προληπτική πιστωτική γραμμή ύψους 240 δισ. ευρώ, αναφορικά με τη «χρηματοδότηση άμεσων και έμμεσων δαπανών υγειονομικής περίθαλψης, θεραπείας και πρόληψης λόγω του Covid-19», που αναμενόταν να ενεργοποιήσει την Παρασκευή ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), δεν είναι τίποτα περισσότερο από νέα δάνεια, που επίσης θα πληρώσει ο λαός, με βάση την «πάγια διαδικασία» των «Ευρωπαϊκών Εξαμήνων», δηλαδή των μνημονίων διαρκείας της ΕΕ.

Στη σχετική απόφαση άλλωστε «διευκρινίζεται» και αυτό, όσο και ότι «θα τηρηθούν οι διατάξεις της Συνθήκης του ESM» και «στη συνέχεια, τα κράτη - μέλη της ζώνης του ευρώ θα εξακολουθήσουν να δεσμεύονται για την ενίσχυση των οικονομικών και χρηματοοικονομικών θεμελίων, σύμφωνα με τα πλαίσια οικονομικής και φορολογικής συνεργασίας και επιτήρησης της ΕΕ».

Ετσι, τα όποια δάνεια αντλήσει η κυβέρνηση από τον μηχανισμό αυτό (προς το παρόν το αποφεύγει, για να μην επιβαρύνει την «ανταγωνιστικότητα» των ομίλων, αλλά κάθε άλλο παρά το αποκλείει σε επόμενη φάση), λειτουργούν και ως «οδηγός» για τις επόμενες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, αφού στο πλαίσιο των «Εξαμήνων» τα κράτη - μέλη καταθέτουν στην ΕΕ ανά εξάμηνο για έλεγχο και έγκριση τα λεγόμενα «Εθνικά Μεταρρυθμιστικά Προγράμματα» και «Εθνικά Σχέδια Σταθερότητας και Σύγκλισης», με βάση τις κατευθύνσεις ΕΕ και κεφαλαίου.

Οσο για τις γραμμές χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, με τη συγκρότηση πανευρωπαϊκού ταμείου εγγυήσεων (ύψους 200 δισ.), αυτές πάνε «καρφί» για τους επιχειρηματικούς ομίλους, με ενδιάμεσο κρίκο της συγκεκριμένης διαδικασίας τους τραπεζικούς ομίλους του κάθε κράτους - μέλους. Αυτοί με τη σειρά τους θα έχουν τον έλεγχο των κριτηρίων «βιωσιμότητας» και της κερδοφορίας, κατανέμοντας και τα σχετικά κονδύλια στους επιχειρηματικούς ομίλους και τις ισχυρές επιχειρήσεις, «διευκολύνοντας» και τον νέο γύρο καπιταλιστικής συγκέντρωσης σε βάρος εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κριτήριο οι ανάγκες του κεφαλαίου και όχι η προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τους σχεδιασμούς κυβέρνησης και ΕΕ σχετικά με την «επανεκκίνηση του τουρισμού»:

«Οι πρόσφατες αποφάσεις της ΕΕ, για την επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας, θυσιάζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και την προστασία της δημόσιας υγείας, για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των μεγάλων ξενοδοχειακών ομίλων, των tour operators, καθώς και των αεροπορικών εταιρειών. Οι αποφάσεις αυτές χαιρετίστηκαν από την ελληνική κυβέρνηση και τον ΣΕΤΕ, αφού αποτελούσαν άλλωστε και δικές τους προτάσεις.

Βγάζουν μάτι και προκαλούν τα "δύο μέτρα και δύο σταθμά" της κυβέρνησης και της ΕΕ για τα μέτρα προστασίας έναντι της πανδημίας. Απ' τη μία, απέναντι στο λαό συνεχίζουν την αποθέωση της ατομικής ευθύνης, ποινικοποιώντας ακόμη και μια απλή διαμαρτυρία ή συνάθροιση και, απ' την άλλη, απέναντι στους τουριστικούς, μεταφορικούς και γενικότερα τους επιχειρηματικούς ομίλους, αναιρούν προκλητικά κάθε "περιορισμό" και "πρωτόκολλο" για να στηρίξουν την κερδοφορία τους. Επιβεβαιώνεται ότι η επιστροφή στην κανονικότητα γίνεται με κριτήριο τις ανάγκες του κεφαλαίου και όχι την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού.

Οι αποφάσεις προβλέπουν τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων με πακτωλό χρημάτων, μέσω προγραμμάτων ενίσχυσης της ρευστότητας, επιδοτήσεων, αλλά και εγγυήσεων, τα οποία θα κληθούν να αποπληρώσουν οι εργαζόμενοι. Προβλέπουν μέτρα κλιμάκωσης της επίθεσης στους εργαζόμενους, με την εκ περιτροπής εργασία, τη μείωση του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους. Σχετικά με τον κορονοϊό, τα μέτρα είναι υποκριτικά, η δε τήρησή τους επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια κρατών και επιχειρηματικών ομίλων. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εξελίξεις στον τουρισμό απογυμνώνουν πλήρως το αφήγημα της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων για την "εξωστρέφεια" της ελληνικής οικονομίας. Ο τουρισμός ως "ατμομηχανή" και "βαριά βιομηχανία" της ελληνικής οικονομίας, που αποτέλεσε τη βάση της αστικής πολιτικής, όχι απλά δεν έχει θετικό πρόσημο, αλλά και οδηγεί την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία να αντιμετωπίζει πολύ βαθύτερη κρίση απ' τις άλλες χώρες της ΕΕ. Την ίδια στιγμή όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις υπονόμευσαν υπαρκτές και κρίσιμες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, που δεν αποτελούσαν "συγκριτικό πλεονέκτημα" για τα κέρδη των επενδυτών.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι τόσο στον τουρισμό όσο και γενικότερα γνωρίζουν ότι το "τουριστικό θαύμα" και οι μεγάλοι ρυθμοί ανάπτυξης του κλάδου δεν ωφέλησαν τους εργαζόμενους. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι πλήρωσαν πανάκριβα τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης του τουρισμού στη χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια. Η ευελιξία στην αγορά εργασίας με τις 16 μορφές ελαστικής απασχόλησης, η εντατικοποίηση, οι χαμηλοί μισθοί και μια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που κάλυπτε μόνο το 10% των εργαζομένων στον κλάδο, ήταν η αναγκαία προϋπόθεση για το "τουριστικό θαύμα". Την ίδια στιγμή, οι διακοπές και η αναψυχή αποτελούν απλησίαστο όνειρο για τη συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους στον κλάδο να μη δεχτούν τη θυσία και άλλων δικαιωμάτων τους στο βωμό της επανεκκίνησης της τουριστικής δραστηριότητας.

Οι εργαζόμενοι πλήρωσαν πολλά για τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στον τουρισμό, δεν πρέπει να πληρώσουν ακόμα περισσότερα για τη διαχείριση της κρίσης και την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Στην πρώτη γραμμή της πάλης πρέπει να μπουν οι στόχοι του ταξικού κινήματος, για την προστασία όλων των εργαζομένων του κλάδου, είτε ανοίξουν είτε όχι οι επιχειρήσεις που απασχολούνται, για τη διασφάλιση του εισοδήματός τους, όπως επίσης οι στόχοι πάλης για την προστασία των αυτοαπασχολούμενων, των επαγγελματιών και των οικογενειακών επιχειρήσεων του κλάδου. Ξεχωριστή μέριμνα πρέπει να υπάρξει για το δικαίωμα της λαϊκής οικογένειας για διακοπές.

Και στο ζήτημα αυτό επιβεβαιώνεται ότι η σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου, της ΕΕ και των κομμάτων τους αποτελεί μονόδρομο για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».

ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ» ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
Πάνω απ' όλα η «υγεία» των καπιταλιστικών κερδών

Copyright 2020 The Associated

«Το πακέτο των κατευθυντήριων γραμμών στοχεύει να βοηθήσει τον τουριστικό τομέα της ΕΕ να ανακάμψει από την πανδημία, υποστηρίζοντας τις επιχειρήσεις και διασφαλίζοντας ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι ο νούμερο 1 προορισμός για τους τουρίστες».

Σε αυτήν τη «λιτή» διατύπωση - ενδεικτική ότι ο μπούσουλας των όποιων αποφάσεων είναι σταθερά τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, των μεγαλοξενοδόχων, τουρ οπερέιτορ και αερομεταφορέων και η βασική επιδίωξη είναι ο περιορισμός της χασούρας τους σε βάρος ακόμα και των μέτρων προστασίας της υγείας των λαών - συμπυκνώνονται οι «κατευθυντήριες γραμμές και συστάσεις για τον τουρισμό και τις μεταφορές» που παρουσίασε την Τετάρτη η Κομισιόν.

Τις «συστάσεις» αυτές έσπευσε να χαιρετίσει η κυβέρνηση της ΝΔ αφού ενσωματώνουν πολλά από τα αντιδραστικά μέτρα που πρότεινε και η ίδια για την «επανεκκίνηση» των τουριστικών ομίλων και που αναμένεται να παρουσιάσει πιο αναλυτικά τη Δευτέρα.

«Τροχονόμος» συμφερόντων στις πλάτες των λαών

Στο πλαίσιο αυτό η Κομισιόν συνιστά το σταδιακό και «συντονισμένο» άνοιγμα των εσωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης μεταξύ χωρών που βρίσκονται «σε παρόμοια επιδημιολογική κατάσταση και έχουν υιοθετήσει αντίστοιχα προληπτικά μέτρα», ορισμός - λάστιχο, που μπορεί να χωρέσει κάθε είδους συμφωνίες ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη και τους επιχειρηματικούς ομίλους, ανάλογα με το «πού φυσάνε» κάθε φορά τα συμφέροντα των ομίλων.

Προτείνει εξάλλου στα κράτη - μέλη να λάβουν αποφάσεις με βάση την υγειονομική εκτίμηση της κατάστασης σε κάθε χώρα και με μεταξύ τους επικοινωνία, ενώ συστήνει «ίση μεταχείριση» όσων κρατών βρίσκονται σε «συγκρίσιμη επιδημιολογική κατάσταση», σε μια προσπάθεια να κάνει τον «τροχονόμο» και να κρατήσει τις «ισορροπίες» των αντιτιθέμενων συμφερόντων στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής ένωσης και σε αυτόν τον τομέα.

Την ίδια «ευελιξία» και για τους ίδιους λόγους δείχνει και σε ό,τι αφορά τα διαγνωστικά τεστ ή τις σκέψεις περί «υγειονομικού διαβατηρίου», που ζητούσαν χώρες όπως η Ελλάδα, επί της ουσίας απορρίπτοντας τις σκέψεις αυτές, και μιλώντας για ένα κοινό πλαίσιο κριτηρίων και πρωτοκόλλων υγείας για ξενοδοχεία και άλλες μορφές καταλυμάτων, π.χ. επαρκή ικανότητα του συστήματος Υγείας για τους ντόπιους και τους τουρίστες, ισχυρή επιτήρηση και παρακολούθηση, ικανότητα τεστ και ανίχνευσης επαφών.

Να σημειωθεί σε σχέση με αυτό το τελευταίο ότι η Κομισιόν αφήνει ορθάνοιχτη την πόρτα και για το ιατρικό ηλεκτρονικό «φακέλωμα» των επιβατών, αφού συστήνει τη «διασυνοριακή διαλειτουργικότητα μεταξύ των εφαρμογών ιχνηλάτησης επαφών», με το πρόσχημα της έγκαιρης προειδοποίησης των πολιτών για πιθανή μόλυνση όταν ταξιδεύουν στην ΕΕ.

Οσον αφορά τις αφίξεις τουριστών εκτός της ζώνης Σένγκεν, καλεί τα κράτη - μέλη να παρατείνουν την «προσωρινή απαγόρευση των μη αναγκαίων ταξιδιών» μέχρι τις 15 Ιούνη.

«Αέρα - πατέρα» για τα κέρδη των αερομεταφορέων

Παράλληλα, αποκαλυπτικά είναι τα όσα προτείνει η Κομισιόν για την αποκατάσταση των μεταφορών σε ολόκληρη την ΕΕ, των αεροπορικών, σιδηροδρομικών, οδικών και πλωτών οδών, «με περιορισμό της επαφής μεταξύ επιβατών και εργαζομένων στις μεταφορές, και των ίδιων των επιβατών, μειώνοντας, όπου είναι εφικτό, την πυκνότητά τους», κι ενώ οι αεροπορικές εταιρείες δεν θα είναι υποχρεωμένες να διατηρούν κενή τη μεσαία θέση στα αεροπλάνα.

Προκειμένου δηλαδή οι αεροπορικές εταιρείες να έχουν εξασφαλισμένα κέρδη σε κάθε πτήση, ακόμη και τα στοιχειώδη μέτρα όπως αυτά για τον συνωστισμό... πάνε περίπατο. Αξίζει δε να σημειωθεί πως πατώντας πάνω στην... ευελιξία αυτή, αεροπορικές εταιρείες... χρεώνουν ήδη έξτρα την κενή θέση, θησαυρίζοντας κυριολεκτικά πάνω στην αγωνία του κόσμου σε συνθήκες πανδημίας.

Υπό μορφή ευχολογίου, η Κομισιόν καλεί απλά τις αεροπορικές εταιρείες να περιορίσουν τους κινδύνους μόλυνσης με μέτρα όπως η εγκατάσταση φίλτρων νοσοκομειακού τύπου στα συστήματα εξαερισμού, η χρήση προστατευτικού εξοπλισμού και ο περιορισμός των κινήσεων των επιβατών, οι οποίοι βέβαια θα είναι στοιβαγμένοι ο ένας δίπλα στον άλλον.

Το δεύτερο μεγάλο «δωράκι» για τους αερομεταφορείς αφορά την έγκριση της Κομισιόν στις απαράδεκτες πρακτικές των εταιρειών - «συμμεριζόμενη τα προβλήματα ρευστότητας» των... αναξιοπαθούντων ομίλων που έχουν βγάλει ήδη στην ανεργία εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους - να εκδίδουν «κουπόνια» (voucher), για μελλοντικά ταξίδια ή άλλες υπηρεσίες, για να μη δώσουν σεντ για αποζημιώσεις των εισιτηρίων που ακυρώθηκαν, με τη... σύσταση στις αεροπορικές εταιρείες να καταστήσουν περισσότερο «ελκυστικά» αυτά τα κουπόνια.

Να σημειωθεί πως και εδώ η κυβέρνηση της ΝΔ, μαζί με τις κυβερνήσεις άλλων 11 κρατών - μελών, είχε σπεύσει κατ' επιταγή των συμφερόντων τους να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την τροποποίηση ακόμα και του ευρωενωσιακού κανονισμού για τα δήθεν «δικαιώματα των επιβατών» της ΕΕ προκειμένου να νομιμοποιηθούν οι πρακτικές αυτές, ενώ έχει ήδη προβλέψει και σχετική ρύθμιση στις ΠΝΠ που πέρασε το προηγούμενο διάστημα.

Οπως βέβαια αξίζει να θυμίσουμε πως η ΕΕ έχει ήδη σπεύσει να εξαιρέσει τον πακτωλό των χρηματοδοτήσεων των κρατών - μελών στις αεροπορικές εταιρείες από τους κανόνες περί «κρατικών ενισχύσεων», την ίδια ώρα που επιμένει σε ανάκτηση «κρατικών ενισχύσεων» σε επιχειρήσεις όπως η ΛAΡKO πετώντας τους εργαζόμενους στο δρόμο, αλλά και εγγυήθηκε τη χορήγηση κεφαλαίων από τα ευρωενωσιακά κονδύλια αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού. Προηγήθηκε η τροποποίηση του ευρωπαϊκού κανονισμού που αφορά τη διατήρηση από τις εταιρείες αερομεταφορών των «χρονοθυρίδων» τους στα αεροδρόμια της ΕΕ μέχρι τέλη Οκτώβρη, ανεξάρτητα από το χρόνο χρήσης τους, προκειμένου να στηριχθούν απέναντι σε άλλους ανταγωνιστές τους στον κλάδο.

Τα παραπάνω ανέδειξε με Ερώτησή της προς την Κομισιόν μέσα στη βδομάδα η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Αφθονο ρευστό για τους oμίλους του τουρισμού

Ξεχωριστή αναφορά στις συστάσεις της Κομισιόν γίνεται και στην παροχή «ζεστού» χρήματος στους τουριστικούς ομίλους που πλήττονται, όπως και στα κάθε είδους «προγράμματα» για τη στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας στον κλάδο, με το λογαριασμό να πηγαίνει σε κάθε περίπτωση στους λαούς.

Οι παροχές της αφορούν μεταξύ άλλων σε ευελιξία στους κανόνες κρατικής βοήθειας, επιτρέποντας στα κράτη - μέλη να προωθούν διάφορα «σχήματα» ρευστότητας, να υποστηρίζουν εταιρείες στον τομέα των μεταφορών και των ταξιδιών και να διασφαλίζουν ότι θα ικανοποιούνται οι «αξιώσεις αποζημίωσης» λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Αναφορά γίνεται φυσικά και στο πρόγραμμα SURE για την κάλυψη του «κόστους εθνικών συστημάτων βραχυπρόθεσμης εργασίας και παρόμοιων μέτρων που επιτρέπουν στις εταιρείες να διασφαλίζουν θέσεις εργασίας», όπως βαφτίζεται η απαλλαγή των μεγαλοξενοδόχων από το μισθολογικό «κόστος» (βλέπε αναλυτικότερα και σχετικό θέμα σελ. 8).

Παράλληλα, οι κατευθύνσεις της Κομισιόν βλέπουν και στην «επόμενη μέρα», στη λεγόμενη «Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τον Τουρισμό 2050» που, όπως σημειώνεται, πρέπει να διαμορφωθεί από κοινού με τη «βιομηχανία του τουρισμού», με την υγειονομική κρίση να λειτουργεί και εδώ ως καταλύτης για τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που βρίσκονταν στα σκαριά, χτυπώντας παραπέρα εργασιακά δικαιώματα στον κλάδο, όπως και τους αντίστοιχους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Εμπιστοσύνη στην επιστήμη, αλλά όχι στην αστική πολιτική που την εργαλειοποιεί

Eurokinissi

Το σλόγκαν «εμπιστοσύνη στους ειδικούς» - ή, σε παραλλαγή, «εμπιστοσύνη στους επιστήμονες» - έχει αποκτήσει ιδιαίτερο επικοινωνιακό, ιδεολογικό και πολιτικό βάρος το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την επιθετική εξάπλωση της Covid-19. Η «εμμονικής» συχνότητας επίκλησή του, μάλιστα, δυσκολεύει να γίνεται αντιληπτό σε τι πραγματικά αναφέρονται όσοι το χρησιμοποιούν.

Στο στόμα των αστικών κυβερνήσεων ανά τον κόσμο, λειτουργεί ως επιχείρημα για την τεκμηρίωση της... σοφίας που χαρακτηρίζει τις πολιτικές αποφάσεις για τη διαχείριση της πανδημίας. Ετσι, η κυβέρνηση της ΝΔ επιχαίρει για τη δήθεν «αποτελεσματική» διαχείριση της κατάστασης, προβάλλοντας ότι τα κατάφερε γιατί επέλεξε να δώσει τον πρώτο λόγο στους - πράγματι καταξιωμένους στο αντικείμενό τους - ειδικούς οι οποίοι απαρτίζουν την Επιτροπή που η ίδια όρισε υπό τον καθηγητή Τσιόδρα.

Αντίστοιχα, αστικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης επικαλούνται επιστημονικές μελέτες στην προσπάθειά τους να μεταφέρουν την πολιτική αντιπαράθεση σε πεδίο που δεν αμφισβητεί τις στοχεύσεις τις οποίες από κοινού με τις αστικές κυβερνήσεις υπηρετούν. Ετσι, βλέπουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να αξιοποιεί διαφοροποιήσεις στις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις για να μεμφθεί επιδερμικά την κυβέρνηση.

Ποια «εμπιστοσύνη», σε ποιους επιστήμονες και γιατί

Προκύπτει ένα εύλογο ερώτημα: Αφού παντού ο πρώτος λόγος δόθηκε στους ειδικούς, γιατί είναι διαφορετικά τα αποτελέσματα της διαχείρισης της πανδημίας σε κάθε χώρα;

Μήπως οι δικοί μας ειδικοί είναι καλύτεροι από τους άλλους; Κανένας Ιταλός λοιμωξιολόγος ή επιδημιολόγος δεν θα υποστήριζε ότι ο νέος κορονοϊός δεν μεταδίδεται μεταξύ των εργατών που στοιβάζονταν στις μεγάλες βιομηχανίες την ώρα που η πανδημία κάλπαζε. Οπως και κανένας Ελληνας συνάδελφός του δεν θα υποστήριζε κάτι τέτοιο για τις εκατοντάδες ανάλογες - στον ένα ή στον άλλο βαθμό - περιπτώσεις που καταγγέλλουν τα ταξικά συνδικάτα στη χώρα μας.

Μήπως η διαφορά βρίσκεται στο πώς αξιολογήθηκε η προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή από την κυβέρνηση της ΝΔ; Το γεγονός ότι οι διεκδικήσεις των κατεξοχήν ειδικών επιστημόνων - των υγειονομικών, που δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες στα νοσοκομεία της χώρας μας - βρίσκουν διαχρονικά τοίχο από όλες τις κυβερνήσεις αποδεικνύει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Εξάλλου, δεν γίνεται να ξεχάσουμε και την αλφαβήτα για όποιον έχει την παραμικρή σχέση με την επιστήμη: Η αξιοπιστία των στατιστικών καθορίζεται από το μέγεθος και την αντιπροσωπευτικότητα του δείγματος. Είναι αστείο να πανηγυρίζεις π.χ. για τα περιορισμένα κρούσματα, όταν δεν έχεις κάνει μαζικά τεστ για να τα εντοπίσεις. Ξεπερνά τα όρια της αστειότητας η ανάλυση που είδαμε στις τηλεοράσεις για την «πρωτιά της Ελλάδας στον αριθμό των τεστ ανά κρούσμα»!

Τελικά, μήπως αλλού είναι το πρόβλημα; Μήπως, στην πραγματικότητα, πίσω από το σλόγκαν «εμπιστοσύνη στους επιστήμονες» κρύβεται η αστική πολιτική, που στις διάφορες παραλλαγές της προωθείται παντού με την επίκληση της επιστήμης;

Η εργαλειοποίηση της επιστήμης από την αστική πολιτική

Ανεξαρτήτως συνθηκών, τα αστικά επιτελεία δεν παρεκκλίνουν ούτε ρούπι από το στόχο της στήριξης της καπιταλιστικής οικονομίας. Στην τρέχουσα συγκυρία, καλούνται να συνυπολογίσουν πολλές αλληλεπιδρώσες παραμέτρους, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν κάποιες που μπορούμε να ομαδοποιήσουμε σε δύο κατηγορίες.

Η πρώτη αφορά την εξέλιξη της πανδημίας, σε συνδυασμό με την κατάσταση του συστήματος Υγείας και τις δυνατότητες περίθαλψης των νοσούντων. Εξ ου και οι εκτιμήσεις των λοιμωξιολόγων και των επιδημιολόγων βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Η δεύτερη έχει να κάνει με την κατάσταση της καπιταλιστικής οικονομίας σε κάθε χώρα και διεθνώς, τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων των διαφόρων κλάδων, τον μεταξύ τους ανταγωνισμό, με τη νέα καπιταλιστική οικονομική κρίση να εφορμά ήδη πριν τον νέο κορονοϊό. Από εδώ εξηγούνται οι διαφοροποιήσεις στις πολιτικές διαχείρισης της πανδημίας από τις διάφορες αστικές κυβερνήσεις.

Συσχετίζοντας τα παραπάνω, φωτίζεται το κύριο: Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις που λαμβάνονται είναι πολιτικές και η επιστημονική εμπειρογνωμοσύνη αξιοποιείται κατά το δοκούν για την υποστήριξή τους.

Εξάλλου, πολιτικές είναι και οι αποφάσεις για τη στελέχωση και το ρόλο που αποδίδεται στα διάφορα επιστημονικά επιτελεία. Αλλωστε, οι ειδικότητες όσων έχουν επιλεγεί να τα στελεχώσουν, έως ένα βαθμό προκαταλαμβάνουν και το είδος και την εμβέλεια των γνωμοδοτήσεών τους. Για παράδειγμα, είναι σχεδόν δεδομένο ότι οι ογκολόγοι θα στάθμιζαν διαφορετικά τον κίνδυνο που διατρέχουν οι καρκινοπαθείς που αναγκάζονται να διακόψουν τη θεραπεία τους. Αντίστοιχα, οι ψυχολόγοι θα στάθμιζαν διαφορετικά τους κινδύνους από την εμμονική επίκληση στην ατομική ευθύνη, ενώ, σε συνεργασία και με ορθοπεδικούς και γιατρούς Εργασίας, θα έβλεπαν διαφορετικά τα μέτρα για την επιβολή της τηλεργασίας (και πιθανότατα θα έρχονταν σε αντιπαράθεση με τους ειδικούς της αστικής οικονομικής επιστήμης, οι οποίοι θα προσπαθούσαν να συνδυάσουν τη μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων με την αύξηση της εντατικοποίησης και της παραγωγικότητας της εργασίας).

Με λίγα λόγια, ισχύει ότι ο τρόπος που ορίζεις ένα πρόβλημα προδιαγράφει και τις προοπτικές της προσπάθειας επίλυσής του.

Αυτό ισχύει και για τους επιδημιολόγους και τους λοιμωξιολόγους. Για παράδειγμα, αλλιώς θα τοποθετούνταν για τη λειτουργία των σχολείων εάν είχαν γίνει πράξη όσα διεκδικούν εδώ και χρόνια μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς για τις σχολικές υποδομές, και αλλιώς με βάση την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί διαχρονικά, η οποία επιτείνεται με τις προβλέψεις του σχεδίου νόμου της κυβέρνησης για περισσότερους μαθητές ανά σχολική αίθουσα. Οπως επίσης είναι προφανές ότι δεν μπορεί να βρει κανένα επιστημονικό έρεισμα η πρόταση της κυβέρνησης προς την Κομισιόν να μη μένει κενή ούτε μία θέση στα αεροπλάνα που θα μεταφέρουν τους τουρίστες για τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, την ώρα που όλοι χρειάζεται να κρατάμε αποστάσεις στα σούπερ μάρκετ και στις ουρές στις τράπεζες και τη ΔΕΗ.

Το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα: Οι αστικές πολιτικές διαχείρισης, τόσο για το «lockdown» όσο και για το σταδιακό άνοιγμα, σχεδιάζονται με γνώμονα τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών και τις προτεραιότητες της καπιταλιστικής οικονομίας και όχι την προστασία της υγείας του λαού. Στην προσπάθειά τους να βρουν την πολυπόθητη γι' αυτούς χρυσή τομή μεταξύ βραχυπρόθεσμου και μεσοπρόθεσμου «κόστους» και «οφέλους», τα αστικά επιτελεία εργαλειοποιούν και την επιστήμη.

Ο εγκλωβισμός της επιστήμης στη μέγκενη του καπιταλισμού

Με τον νέο κορονοϊό να έχει κάνει την εμφάνισή του πριν από λίγους μόλις μήνες, είναι πολλά αυτά που χρειάζεται να ανακαλύψουν ακόμα οι επιστήμονες ώστε η γνώση και η ανθρώπινη δραστηριότητα να κυριαρχήσουν πάνω του. Καθώς τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή της η επιστημονική κοινότητα συνεχώς εμπλουτίζονται, όχι μόνο δεν είναι παράλογο να αναθεωρούνται προγενέστερες επιστημονικές εκτιμήσεις, αλλά είναι και αναγκαίο.

Αλλωστε, μόνο έτσι αναπτύσσεται διαλεκτικά η γνώση, με την κοινωνική πρακτική να αποτελεί την κρησάρα για το περιεχόμενό της, αλλά και να καταδεικνύει τους δρόμους που διανοίγει η κατάκτησή της.

Η όλο και μεγαλύτερη και βαθύτερη σχετική αλήθεια που κατακτά η επιστημονική γνώση, όσο αναπτύσσεται μέσα από την ανάπτυξη της επιστημονικής δραστηριότητας και της κοινωνικής πρακτικής, δεν είναι παράγοντας αμφιβολίας για την αξιοπιστία της επιστήμης, αλλά το πιο ισχυρό όπλο της ανθρωπότητας στην προσπάθειά της να αναμετρηθεί νικηφόρα με τα νέα προβλήματα που της θέτει η διαρκώς αναπτυσσόμενη φυσική και κοινωνική πραγματικότητα.

Δεν μπορεί όμως να παραγνωρίζει κανείς ότι και η ίδια η επιστήμη αναπτύσσεται στο πλαίσιο αυτής της κοινωνικής πραγματικότητας. Ο προσανατολισμός και τα περιθώρια ανάπτυξης της επιστημονικής γνώσης καθορίζονται και από το πλαίσιο εντός του οποίου συγκροτούνται και διαμορφώνονται οι σχέσεις που διέπουν την επιστημονική δραστηριότητα και τους θεσμούς που την προάγουν. Η αντικειμενικότητα της επιστημονικής γνώσης δεν σβήνει το ταξικό πρόσημο της αστικής επιστήμης.

Η περίοδος που διανύουμε είναι χαρακτηριστική. Από τη μία διαφαίνονται οι τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν, με τους χιλιάδες επιστήμονες και ερευνητές να μπορούν δυνητικά να οργανώσουν τη δουλειά τους στο πλαίσιο σχεδιασμένης συνεργασίας, ώστε να ανταποκριθούν ακόμα και σε έκτακτες καταστάσεις και ανάγκες του λαού. Από την άλλη, η εξουσία του κεφαλαίου φρενάρει τις δυνατότητες της επιστήμης να αναπτυχθεί σχεδιασμένα ώστε να υπηρετεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Ακόμα και τα αστικά ΜΜΕ βρίθουν αναφορών για τον ανταγωνισμό μεταξύ των φαρμακοβιομηχανιών, την πρόταξη του κόστους της έρευνας έναντι του οφέλους για την υγεία του λαού, τους διαφόρων ειδών περιορισμούς με πατέντες κ.λπ.

Ο καπιταλισμός ενδιαφέρεται να βρεθούν άμεσα θεραπείες και εμβόλια για την Covid-19, γιατί χρειάζεται να εξασφαλίζει την αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης. Ομως το τι, πότε και πώς δεν καθορίζεται από τις «ανθρωπιστικές ανησυχίες» των καπιταλιστών, αλλά από την υπαγωγή της επιστημονικής έρευνας στις ανάγκες διευρυμένης αναπαραγωγής του κεφαλαίου, από το ποσοστό κέρδους και τα μερίδια αγοράς των ανταγωνιζόμενων ομίλων, με αποτέλεσμα η υγεία του λαού να παραμένει εγκλωβισμένη στη μέγκενη του καπιταλισμού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πίσω από πολλά ερευνητικά εγχειρήματα για θεραπείες και εμβόλια για την Covid-19 βρίσκονται χρηματοδότες που έχουν ήδη πάρει θέση στον λυσσαλέο διεθνή ανταγωνισμό για την «επόμενη μέρα» της καπιταλιστικής οικονομίας.

Η εργατική τάξη μπορεί να μεταμορφώσει την επιστήμη σε δύναμη προς όφελος του λαού

Οι αστικές δυνάμεις πασχίζουν με κάθε τρόπο να στηρίξουν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, επιδιώκοντας να φορτώσουν τα βάρη της πανδημίας και της κρίσης στις πλάτες του λαού. Στην προσπάθειά τους αυτή, αναζητούν έρεισμα και υποστήριξη στην επιστήμη, την οποία διαθλούν υπό το πρίσμα των συμφερόντων της εξουσίας του κεφαλαίου και αξιοποιούν εργαλειακά για την προώθηση των στοχεύσεών τους.

Ο Μαρξ υπογράμμιζε ότι μόνο η εργατική τάξη μπορεί να μεταμορφώσει την επιστήμη από εργαλείο ταξικής κυριαρχίας σε δύναμη προς όφελος του λαού. Το δυνάμωμα της κοινωνικής συμμαχίας της εργατικής τάξης με τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που με την οργανωμένη δύναμη της συνειδητής πειθαρχίας προτάσσει την απειθαρχία στις αντιλαϊκές πολιτικές και την αγωνιστική διεκδίκηση για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, είναι ο παράγοντας που μπορεί να ανατρέψει τους σχεδιασμούς των αστικών επιτελείων. Να ανοίξει το δρόμο για το πέρασμα από την καπιταλιστική βαρβαρότητα στο ξέφωτο της σοσιαλιστικής προοπτικής.

Σε αυτόν το δρόμο, θα αρθεί κάθε φραγμός στην επιστημονική έρευνα, με γνώμονα την ικανοποίηση των σύγχρονων και διευρυνόμενων αναγκών της κοινωνίας, την ανύψωση της κοινωνικής ευημερίας.


Του
Δημήτρη ΚΟΙΛΑΚΟΥ*
* Ο Δ. Κοιλάκος είναι μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ

ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
Επιστροφή στην ... «επόμενη μέρα»

Υγειονομικοί συνδικαλιστές αποτιμούν την «ενίσχυση των νοσοκομείων» που διαφημίζει προκλητικά η κυβέρνηση

Το κυβερνητικό αφήγημα του «θωρακισμένου συστήματος Υγείας» πριν από την έξαρση της πανδημίας, διαδέχεται τώρα εκείνο της «ενίσχυσής» του, με πανηγυρισμούς για τις 4.000 προσλήψεις συμβασιούχων/επικουρικών, οι οποίοι θα καλύψουν για μερικούς μήνες μόλις το 10% των αναγκών που υπολογίζεται ότι υπάρχουν σε μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές.

Η κυβέρνηση μιλάει για σταδιακή επαναφορά της λειτουργίας των νοσοκομείων στην «κανονικότητα». Πέρα όμως από το γεγονός ότι η όλη διαδικασία γίνεται μετ' εμποδίων και με κινδύνους για ασθενείς και υγειονομικούς, την «κανονικότητα» αυτή την έχουν ζήσει στο πετσί τους υγειονομικοί και ασθενείς και την έχουν απορρίψει πολύ πριν από την πανδημία.

Στις σημερινές συνθήκες που ο ιός είναι ακόμα εδώ, η λειτουργία των νοσοκομείων με τμήματα αντιμετώπισης του COVID-19 και με τμήματα για αντιμετώπιση των λοιπών περιστατικών προϋποθέτει μόνιμο προσωπικό, πολλαπλάσιο αυτού που εργάζεται στις δομές Υγείας, αλλά και σταθερή κρατική χρηματοδότηση, πολύ μεγαλύτερη απ' αυτήν που δόθηκε «έκτακτα», στο όνομα της διαχείρισης της πανδημίας.

Ηδη τα πρώτα προβλήματα απ' τη μετατροπή του ΕΣΥ σε «σύστημα της μιας νόσου» έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στα δημόσια νοσοκομεία, με τους υγειονομικούς να επισημαίνουν την αύξηση της νοσηρότητας λόγω της υποδιάγνωσης και υποθεραπείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ταυτόχρονα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς όλα δείχνουν ότι τα προβλήματα θα πάρουν το επόμενο διάστημα μορφή χιονοστιβάδας.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη σταδιακή επαναφορά των τακτικών χειρουργείων, ενώ οι χιλιάδες ασθενείς συνεχίζουν να βρίσκονται στις συμπληγάδες των χρονοβόρων ραντεβού για χειρουργεία, νοσηλεία, θεραπείες. Την ίδια ώρα, το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας συνεχίζει να προσφέρει υπηρεσίες που ισοδυναμούν με μια απλή συνταγογράφηση και μια υποτυπώδη ιατρική εξέταση, κι αυτήν όχι πάντα, καθώς λείπουν βασικές ιατρικές ειδικότητες. Κατά τ' άλλα, το υπουργείο ισχυρίζεται ότι «όλα είναι ρυθμισμένα»...

Απορρυθμισμένοι συρρέουν οι χρόνιοι πάσχοντες

«Οι ασθενείς που εξετάζονται στα εξωτερικά ιατρεία είναι μειωμένοι κατά 50%. Σήμερα γίνονται 25 ιατρεία τη μέρα, από τα 50 πριν από την πανδημία. Εκατοντάδες ραντεβού, κλεισμένα πριν από μήνες, είναι στην αναμονή, ενώ δεν κλείνεται κανένα καινούριο. Ο κόσμος αρχίζει να συσσωρεύεται και πάλι στα Επείγοντα. Χρόνιοι πάσχοντες συρρέουν απορρυθμισμένοι. Μόνο στην εφημερία της προηγούμενης Πέμπτης είχαμε 5 εμφράγματα. Καρδιοπαθείς που έμειναν χωρίς ιατρική παρακολούθηση για μήνες και η φαρμακευτική αγωγή πλέον δεν τους κάλυπτε», λέει στον «Ριζοσπάστη» ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ.

«Με απόφαση της διοίκησης - συνεχίζει - δεν γίνονται εξετάσεις σε εξωτερικούς ασθενείς. Δηλαδή, αν σου δώσει ο γιατρός της ΤΟΜΥ ή ο ιδιώτης γιατρός παραπεμπτικό για μια εξέταση αίματος ή μια ακτινογραφία, το νοσοκομείο αρνείται να την εκτελέσει γιατί δεν είναι από γιατρό του νοσοκομείου. Αφού ραντεβού δεν μπορείς να κλείσεις, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι ανύπαρκτη, αν έχεις λεφτά θα πας στον ιδιώτη. Αν δεν έχεις;».

«Είναι αδύνατη η ασφαλής επαναλειτουργία του νοσοκομείου με το υπάρχον ελλιπέστατο προσωπικό, το οποίο θα αναγκαστεί να εργαστεί σε συνθήκες πιο αυξημένης εντατικοποίησης. Μόνο στο ΠΑΓΝΗ το τελευταίο διάστημα έφυγαν (παραιτήσεις, συνταξιοδοτήσεις, μετατάξεις) 15 μόνιμοι εργαζόμενοι, δεκάδες υγειονομικοί έφυγαν με άδειες ειδικού σκοπού και ευπαθών ομάδων, οι κενές θέσεις μόνιμων νοσηλευτών είναι 300, προσλήφθηκαν μόλις 60 επικουρικοί νοσηλευτές, ούτε ένας παθολόγος, πνευμονολόγος, γιατρός ΤΕΠ και ΜΕΘ. Οι 60 που ήρθαν δεν προστέθηκαν, δεν αποτελούν ενίσχυση, αλλά καλύπτουν το προσωπικό που μετακινήθηκε προς τα τμήματα κορονοϊού. Μετά την πανδημία η εντατικοποίηση έχει πιάσει ταβάνι», καταλήγει ο συνδικαλιστής.

Και να σκεφτεί κανείς ότι ένα από τα βασικά επιχειρήματα που προβάλλει η κυβέρνηση για τη γρήγορη επανεκκίνηση του Τουρισμού στην Κρήτη είναι η «καλή κατάσταση» στις δομές Υγείας του νησιού, με το επιχείρημα ότι μπορούν να διαχειριστούν με ασφάλεια οποιοδήποτε περιστατικό!

Η «κανονικότητα» των ράντζων και της απληρωσιάς

Ιδια είναι η εικόνα που περιγράφει στον «Ριζοσπάστη» και η Αννα Ψαρρού, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στο «Αττικόν». «Η επόμενη μέρα δείχνει ακόμα πιο έντονα τα σημάδια που έχουν αφήσει η χρόνια υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση των νοσοκομείων που συνεχίστηκαν και την περίοδο της πανδημίας. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι ενίσχυσε το ΕΣΥ παραμένουν κούφια λόγια. Η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι οι ελλείψεις σε κρεβάτια, κλίνες ΜΕΘ, υλικά, υγειονομικό προσωπικό γίνονται επικίνδυνες, όχι μόνο σε μέρες πανδημίας αλλά και μετά.

Το "Αττικόν", ως νοσοκομείο αναφοράς, συνεχίζει να υποδέχεται και να νοσηλεύει πιθανά και θετικά κρούσματα. Τρεις κλινικές παραμένουν αποκλειστικά για κορονοϊό (Μονάδα Λοιμώξεων, Νευροχειρουργική - Κλινική Covid, Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας), όπως και η μία Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ταυτόχρονα, επαναλειτουργεί το 50 - 60% των χειρουργείων, ενώ δεν έχει αποκατασταθεί η λειτουργία των τακτικών ιατρείων. Η Πνευμονολογική - Νευρολογική Κλινική παραμένει σε καραντίνα λόγω θετικού κρούσματος νοσηλευόμενου ασθενούς και προσωπικού».

Η συνδικαλίστρια μας λέει ότι «στις δύο εφημερίες της βδομάδας που πέρασε, η προσέλευση αυξήθηκε, οι διάδρομοι των κλινικών γέμισαν ράντζα, με τον κίνδυνο της διασποράς να γιγαντώνεται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως σε μία εφημερία, σε ένα μόνο παθολογικό τμήμα, οι 7 από τις 18 εισαγωγές ήταν αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς σε παραμελημένη κατάσταση. Φαίνονται ήδη τα αποτελέσματα της ανύπαρκτης ΠΦΥ».

Υπάρχει όμως και συνέχεια: «Το προσωπικό που το προηγούμενο διάστημα κλήθηκε να καλύψει τμήματα Covid, όπως και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), επιστρέφει στις θέσεις του, χωρίς να έχει γίνει έστω τεστ, χωρίς μία μέρα άδειας. Οπως και για το υπόλοιπο προσωπικό, που συνεχίζει να δουλεύει σε εξοντωτικές συνθήκες. Οι ελάχιστες προσλήψεις που έγιναν, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες».

Το παζλ συμπληρώνει η απληρωσιά, αφού «στον απόηχο των χειροκροτημάτων, οι "ήρωες" που έλεγε η κυβέρνηση, επικουρικό προσωπικό, γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, διοικητικοί, δεν θα πάρουν το μισθό στην ώρα τους. Στον ίδιο κατάλογο προστίθενται το προσωπικό φύλαξης και εργαζόμενοι στην καθαριότητα», σημειώνει η Αν. Ψαρρού και εξηγεί ότι οι επικουρικοί ενημερώθηκαν πως η μισθοδοσία τους «δεσμεύθηκε από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών λόγω της καταβολής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης προς το προσωπικό του ΕΛΚΕ/ΕΚΠΑ».

«Βουνό» οι λίστες αναμονής

«Στον "Ευαγγελισμό", από την περασμένη Δευτέρα ήρθαν συσσωρευμένα περιστατικά με βαριά καρδιολογική ανεπάρκεια, τουλάχιστον 10 στην κλινική που εργάζομαι. Ανθρωποι πρησμένοι που δεν είχαν πού να απευθυνθούν, η ΠΦΥ είναι ανύπαρκτη, εδώ φοβόντουσαν να πλησιάσουν. Ταυτόχρονα από την περασμένη Τετάρτη ξεκίνησαν την εμφάνισή τους και τα ράντζα. Συσσωρευμένα είναι και τα περιστατικά που καταφτάνουν με σοβαρά αρρυθμιολογικά προβλήματα, που τα ραντεβού τους, πάνω από 200, ήταν κλεισμένα για το δίμηνο που πέρασε, ενώ δεκάδες άνθρωποι εναγωνίως ζητούν νέα ραντεβού».

Ετσι περιγράφει την «επόμενη μέρα» στον «Ευαγγελισμό» ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Αττικής. Οπως μας λέει, «πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα αυτά τα περιστατικά και έτσι όπως πάει το πράγμα, δεν θα τους δούμε πριν από το τέλος του καλοκαιριού, με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο. Σοβαρά καρδιοχειρουργικά περιστατικά είναι στην αναμονή κι αντιμετωπίζονται μόνο τα "αποκλειστικά επείγοντα"!

Μέχρι το τέλος Ιούλη πρέπει να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς και να τελειώσουν οι λίστες αναμονής των τακτικών χειρουργείων και των τακτικών ιατρείων. Για να εξυπηρετηθούν όμως οι δεκάδες χιλιάδες ασθενείς, τα νοσοκομεία πρέπει να ενισχυθούν. Σε καιρό ηρεμίας οι ελλείψεις ήταν 30.000 και εσύ προσλαμβάνεις ελάχιστους, που ακόμη κι αν ήταν μόνιμοι, ισοδυναμούν με τις συνταξιοδοτήσεις των τελευταίων 7 ετών. Ούτε ένας εργαζόμενος δεν έχει προστεθεί στο δημόσιο σύστημα Υγείας», υπογραμμίζει.

Χωρίς ψυχολογική υποστήριξη οι ασθενείς

Και στο AXEΠΑ, η επόμενη μέρα βρίσκει τους υγειονομικούς εξουθενωμένους, χωρίς να έχουν πάρει άδεια, δουλεύοντας σε πραγματικά δύσκολες συνθήκες 10 μέρες σερί και χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό.

Το ΑΧΕΠΑ και όλα τα νοσοκομεία αναφοράς, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, σταμάτησαν χειρουργεία, κλινικές όπως η Νευρολογική ή η Οφθαλμολογική ήταν σαν να μην υπάρχουν. Τι έχει αφήσει πίσω αυτή η κατάσταση θα φανεί το επόμενο διάστημα, αλλά ήδη έχουμε τα πρώτα σημάδια.

«Το προηγούμενο Σάββατο και την Κυριακή στα Επείγοντα κατέφτασαν πολλά ψυχιατρικά περιστατικά, εισαγγελικές εντολές, απόπειρες αυτοκτονίας. Μιλάμε για κόσμο που αντιμετώπιζε πρόβλημα και κλείστηκε μέσα για καιρό, μαζί με τον υπερήλικα γονιό, χωρίς καμία ψυχολογική υποστήριξη, χωρίς παρακολούθηση όποιος τη χρειαζόταν», λέει η Ελένη Μπακιρλή, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου και αναρωτιέται:

«Στον αγγειογράφο η προσέλευση σοβαρών καθημερινών περιστατικών, όπως καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς κ.ά., μειώθηκε κατακόρυφα. Οι αγγειογραφίες γίνονταν με το σταγονόμετρο. Τι απέγιναν τόσοι άνθρωποι; Πέθαναν; Πού βρίσκονται και σε ποια κατάσταση; Οταν ξεκινήσουν οι εφημερίες τι θα γίνει; Ανοιξαν μονάδες με 17 κρεβάτια και δούλεψαν μόνο τα 5, λόγω έλλειψης προσωπικού. Τα κενά στους γιατρούς φτάνουν το 30%, μέχρι τέλος του 2020 ένα μεγάλο ποσοστό νοσηλευτών συνταξιοδοτούνται. Ποια ενίσχυση και θωράκιση μας λένε;»...


Ε. Τζ.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ
  • Το Σάββατο 16/5

H Τομεακή Οργάνωση ΑΣΟΕΕ της KNΕ οργανώνει στις 18.00, στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36), εκδήλωση με θέμα: «Να βγούμε μαχητικά από τον βούρκο της κρίσης και της εκμετάλλευσης». Θα μιλήσει ο Αντώνης Μοχιανάκης, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ.

Οι Οργανώσεις ΑΕΙ Ρόδου, Λέσβου και Σάμου διοργανώνουν διαδικτυακή βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «Για την απελευθέρωση των γυναικών από κάθε κοινωνική ανισότητα. Η αντίληψη του ΚΚΕ», με ομιλήτρια την Βικτωρία Κούτση, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, στις 18.30, μέσω zoom (https://bit.ly/3d5Z47k ID: 711 1948 5641 Password: 1G3pay).

Οι ΟΒ Πολυτεχνείου Βόλου και ΣΤΕΦ - Τεχνολογίας Λάρισας διοργανώνουν, στις 19.00, εκδήλωση με θέμα «Τηλεργασία και τηλεκπαίδευση: Εργαλεία στην υπηρεσία των σύγχρονων αναγκών μας ή της κερδοφορίας των λίγων;», με ομιλητή τον Γιάννη Παντελίδη, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ. Η εκδήλωση γίνεται στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με κωδικό: e5hsegk

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στη Γερμανία διοργανώνουν, στις 18.00, διαδικτυακή παρουσίαση της έκδοσης της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της KNE με τίτλο «Αντεπίθεση για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, το σοσιαλισμό», μέσω ZOOM. Συμμετοχές και πληροφορίες στο: ekdilwseis_germania@yahoo.com.

Οι Εδαφικές ΟΒ Δυτικής Θεσσαλονίκης διοργανώνουν, στις 19.00, στο Θεατράκι Ευόσμου, σύσκεψη με θέμα «Κρίση του κορονοϊού ή κρίση του καπιταλισμού; Συζήτηση για Εργασιακά και την οικονομική κρίση».

Οι Μαθητικές ΟΒ Τούμπας διοργανώνουν, στις 11.00, ιστορικό περίπατο, με έναρξη από το πάρκο του Αγ. Θεράποντα.

Οι ΟΒ ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης διοργανώνουν, στις 19.00, συζήτηση στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Βελισσαρίου 5, περιοχή Ευζώνων), με θέμα «Νομοσχέδιο για την Παιδεία εν μέσω πανδημίας. Τι παίζει με τα ΕΠΑΛ;». Θα μιλήσουν οι: Θωμάς Παπούλιας, καθηγητής ΕΠΑΛ, Γιώργος Τριανταφυλλίδης, μέλος του ΣΠ Κ. Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Οι Μαθητικές ΟΒ Κατερίνης διοργανώνουν παιχνίδι για τον πόλεμο, στις 19.00, στο πάρκο της Κατερίνης.

  • Την Κυριακή 17/5

Στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη (Βελισσαρίου 5, περιοχή Ευζώνων) γίνεται εκδήλωση, στις 19.00, με θέμα «Η ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού στη Θεσσαλονίκη». Περιλαμβάνει παρουσίαση του λευκώματος που επιμελήθηκε η ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ από τον Θοδωρή Σταϊκόπουλο, μέλος του Γραφείου της ΠΟ ΑΕΙ Θεσσαλονίκης. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από τους μουσικούς Κώστα Γκούβα και Νίκο Ταλέα. Αναμετάδοση της εκδήλωση στο ZOOM, με link: https://us02web.zoom.us/j/9611820687

Οι Μαθητικές ΟΒ Καλαμαριάς επισκέπτονται τα γήπεδα Καλαμαριάς και Αριστοτέλη, στις 11.30.

Η Μαθητική ΟΒ Βέροιας οργανώνει, στις 12.00, ιστορικό περίπατο στην εβραϊκή συνοικία και περιήγηση με τάμπλετ στα μουσεία.

Η Μαθητική ΟΒ Νάουσας οργανώνει, στις 18.00, ιστορικό περίπατο για την περίοδο της Κατοχής και του Εμφυλίου.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ - ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Προβληματισμοί και Προοπτικές για την Τηλεκπαίδευση»

Η ΤΟ Πανεπιστημίων - Ερευνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ οργανώνει την Κυριακή 17 Μάη διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Προβληματισμοί και Προοπτικές για την Τηλεκπαίδευση».

Η εκδήλωση απευθύνεται στο διδακτικό προσωπικό των Ιδρυμάτων, που αυτή την περίοδο καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για την ολοκλήρωση του ακαδημαϊκού εξαμήνου και τη διεξαγωγή της εξεταστικής, κάτω από δύσκολες συνθήκες. Επίσης, απευθύνεται στους φοιτητές, η πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται σε μεγάλη αγωνία για το τι θα γίνει με τις σπουδές και το εξάμηνο.

Ομιλητές θα είναι:

Κέλλυ Παπαϊωάννου, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αφροδίτη Κτενά, καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ, μέλος της ΤΕ Πανεπιστημίων - Ερευνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Μυρτώ Καλτικοπούλου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και της Εκτελεστικής Γραμματείας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Μέχρι και την έναρξη της εκδήλωσης, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αποστείλουν τις ερωτήσεις τους στο thlekpaideysh@gmail.com

Προβλέπεται η δυνατότητα σύνδεσης στην πλατφόρμα 30 λεπτά πριν από την έναρξη της εκδήλωσης, για την αποφυγή υπερφόρτωσής της. Το link της εκδήλωσης: https://us02web.zoom.us/j/85962897946

Σχολεία: Η επόμενη μέρα

Η επόμενη μέρα στα σχολεία είναι εδώ. Κι αυτό που την χαρακτηρίζει είναι οι μαζικές αντιδράσεις εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών απέναντι στο αντιδραστικό - αντιπαιδαγωγικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ που πλήττει τα μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας, επιτίθεται στον μορφωτικό ρόλο του εκπαιδευτικού. Το νομοσχέδιο της Κεραμέως κυριολεκτικά παίρνει τη σκυτάλη από την κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στην Παιδεία. Και γι' αυτό χειροτερεύει την κατάσταση στα σχολεία. Οικοδομεί πάνω σε αυτά που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Είναι αντιδραστική τομή, όπως τομή ήταν και ο νόμος Γαβρόγλου για το Λύκειο, για τους διορισμούς των εκπαιδευτικών. Αυτά μένουν άθικτα, αυτά δεν τα αγγίζει η ΝΔ.

Οπωσδήποτε όμως στη δυσαρέσκεια του κόσμου της Εκπαίδευσης που εκφράζεται και θα συνεχίσει να εκφράζεται αγωνιστικά, επέδρασε καταλυτικά η κίνηση της κυβέρνησης να ανοίξει νομοθετικά τον δρόμο για βιντεοσκόπηση του μαθήματος μέσα στην τάξη... ακόμα και με ένα κινητό... όπως δήλωσε η υπουργός Παιδείας που κατά τ' άλλα τα απαγορεύει στα σχολεία!

Ας πάμε λίγο πιο πίσω χρονικά...

Οι εκπαιδευτικοί, αυτοί που σήμερα και σωστά αντιτάσσονται στο να γίνει το μάθημα ριάλιτι, είναι αυτοί - ή τουλάχιστον μια μεγάλη πλειοψηφία τους - που κυριολεκτικά συνέβαλαν στο να μη χαθεί στο βαθμό του δυνατού μια στοιχειώδης επαφή με το σχολείο. Είναι αυτοί που βρήκαν τρόπους, αναζήτησαν μορφές επικοινωνίας με τα «παιδιά τους» (έτσι λένε τους μαθητές τους). Κι όλα αυτά σε συνθήκες που είχαν μείνει αβοήθητοι από το κράτος, όχι μόνο από τεχνολογικά μέσα και υποδομή αλλά από στήριξη με επιπλέον εκπαιδευτικό υλικό, κεντρικά και παιδαγωγικά ελεγμένο. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η εκπαιδευτική επιμόρφωση έχει να γίνει από το 2009...

Οι γονείς, που σήμερα βλέπουν τους κινδύνους από το να μπει η σχολική τάξη σε κλειδαρότρυπα, είναι αυτοί που διεκδικούσαν μέτρα, στήριξη για να γίνει με ισότιμους όρους η τηλεκπαίδευση (σύγχρονη και ασύγχρονη). Είναι αυτοί που μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες εγκλεισμού, πολλές φορές απληρωσιάς και ανεργίας, αναζητούσαν στον κυκεώνα του διαδικτύου τρόπους για να αντιμετωπίσουν σύνθετα ψυχοκοινωνικά προβλήματα που προκαλούνταν από την τριβή με παιδιά με την περίσσια ενέργειά τους, με εφήβους που ένιωθαν σαν τα λιοντάρια σε κλουβιά. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι σοβαρές υποδομές για σχολές γονέων με κρατική ευθύνη και επιστημονική αντίληψη των πραγμάτων μετριούνται - αν υπάρχουν - στα δάχτυλα...

Οποιος με νηφαλιότητα και ψυχραιμία δει την εικόνα αυτή, θα παρατηρήσει ότι αυτές τις μέρες και γι' αυτό το ζήτημα λείπει ή είναι περιορισμένος ο «κοινωνικός αυτοματισμός» όσο και αν θέλουν διάφορα γνωστά παπαγαλάκια να τον εκθρέψουν, όσο και αν τους δίνουν λαβές διάφορες συνδικαλιστικές και πολιτικές δυνάμεις στο κίνημα με διάφορες τυχοδιωκτικές κινήσεις (όπως η στάση εργασίας στις 6 Μάη), που αφήνουν έκθετους τους εκπαιδευτικούς.

Χωρίς να μετράμε τον ίσκιο μας σαν μπόι όμως, μπορούμε με σιγουριά να πούμε πως το γεγονός ότι δεν έχει διαρραγεί αυτή η σχέση εκπαιδευτικού - γονιού - μαθητή, αφορά τη γραμμή πάλης που οι κομμουνιστές πάλεψαν μέσα στο κίνημα των εκπαιδευτικών, των γονιών, των μαθητών, μέσα σε συνθήκες πανδημίας. Οτι τώρα αναμετριόμαστε με την πολιτική της κυβέρνησης, στεκόμαστε δίπλα στους μαθητές μας, διεκδικούμε τους όρους και τις προϋποθέσεις για να συνεχιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία. Τελικά μείναμε δυνατοί, γιατί δεν μείναμε σιωπηλοί. Τα συνθήματα που ρίξαμε σε κάθε χώρο τα αγκάλιασαν ευρύτερες δυνάμεις. Ενδεικτικές είναι οι χιλιάδες υπογραφές σε εκπαιδευτικούς και γονείς για τη διεκδίκηση όρων και προϋποθέσεων εκπαίδευσης όσο είναι κλειστά τα σχολεία.

Και αυτή είναι μια παρακαταθήκη για το επόμενο διάστημα. Χιλιάδες κόσμου της Εκπαίδευσης προβληματίζονται, «ακουμπούν» τις αγωνίες τους στη δράση μας, έχουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του Κόμματος και της ΚΝΕ σε κάθε χώρο.

Μπορεί να γίνει αλλιώς...

Αυτή η περίοδος, όμως, μπορεί να ανοίξει και ένα πεδίο συζήτησης, αυτό της πρότασης του ΚΚΕ για το «σχολείο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων». Φυσικά, όχι στον αέρα, αλλά τοποθετημένη στην πείρα του σήμερα, στην κατάσταση που βιώνει η σχολική κοινότητα. Αλλωστε, με οδηγητικό νήμα την αντίληψη για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών καταθέσαμε ένα συνεκτικό διεκδικητικό πλαίσιο για την κατάσταση της Εκπαίδευσης μέσα στην πανδημία.

Ας σκεφτούμε ορισμένα ζητήματα:

1. Η δικαιολογημένη ανησυχία για το άνοιγμα των σχολείων, η συζήτηση για το αν θα ανοίξουν τα Δημοτικά θέτουν στο επίκεντρο συνολικότερα την κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με ή χωρίς πανδημία κορονοϊού. Το ερώτημα που βασικά τίθεται είναι τι εργαλεία διαθέτει το κράτος προκειμένου να βοηθήσει ουσιαστικά τη λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση. Αλλά και τι μέσα αξιοποιεί για να καταγράψει, να προβλέψει, να σχεδιάσει. Σήμερα η κατάσταση σε αυτόν τον τομέα είναι απελπιστική και η πανδημία έβγαλε στην επιφάνεια τις ανάγκες για τέτοιες δομές. Η πολιτική αυτή - που ντύνεται με τον μανδύα της «ατομικής ευθύνης», χωρίς να κάνει λόγο για την κρίσιμη κρατική ευθύνη - πρέπει να απορριφθεί!

Δεν είναι πολυτέλεια αλλά απόλυτη προτεραιότητα να τεθεί στο επίκεντρο η αναγκαιότητα ανάπτυξης δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας η οποία θα εκφράζεται συγκεκριμένα στα σχολεία. Με μόνιμη παρουσία νοσηλευτών σε κάθε σχολείο, με πρόβλεψη σταθερής παρουσίας γιατρών σε ομάδες σχολείων ή και μόνιμης παρουσίας σε πολυπληθή σχολεία. Με Υγειονομικές Επιτροπές που συνεργάζονται με εκπαιδευτικούς φορείς και με αντίστοιχες κρατικές δομές που ελέγχουν - προλαμβάνουν - περιορίζουν παθογένειες και τη διασπορά τους μέσα στον πληθυσμό. Γιατί, μπορείς με κατάλληλη επιστημονική πρόβλεψη να ξέρεις σε κάθε χώρο και ιδιαίτερα στην εκπαιδευτική κοινότητα όπου τα παιδιά είναι κατά βάση ασυμπτωματικά (στον κορονοϊό τουλάχιστον) και αντικειμενικά υπάρχει συνωστισμός (στις σχολικές αυλές για παράδειγμα), να επιλέξεις έγκαιρα ενδεδειγμένες μεθόδους πρόληψης (μαζικά τεστ, θερμομετρήσεις, μέτρα υγιεινής σε σχολικές αίθουσες, τουαλέτες κ.τ.λ.). Το ίδιο και με μαθήματα - σεμινάρια ατομικής υγιεινής που εκπορεύονται από Κέντρα Υγείας.

Το θέμα λοιπόν δεν είναι μόνο αν θα κλείσουν ή αν θα ανοίξουν τα σχολεία. Αλλά, ακόμα και αν τα σχολεία αποφασιστεί να κλείσουν, να μην κλείσουν ούτε με άρρωστα παιδιά που μαζικά φέρουν τον ιό στο σπίτι τους.

2. Το ερώτημα ναι ή όχι στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε συνθήκες πανδημίας και καραντίνας είναι ψευδεπίγραφο. Η τεχνολογία (το λάπτοπ, το τάμπλετ, το ίντερνετ κ.ο.κ.) σημαίνει εκπαιδευτικά μέσα στα χέρια του εκπαιδευτικού προσωπικού. Δεν υποκαθιστά τη φυσική τάξη ούτε την εκπαιδευτική διαδικασία. Σήμερα είναι ανάγκη να σχεδιαστεί κεντρικά η διαδικασία αυτή, συγκεντρώνοντας, ενιαιοποιώντας και διαχέοντας όλες τις «καλές πρακτικές» που ξεπηδούν από τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι στηρίζονται ουσιαστικά με όλα τα μέσα και τους τρόπους.

Ομως, πέρα από αυτό, είναι ανάγκη με κρατική ευθύνη να υπάρχει ενιαίος τρόπος διδασκαλίας στο σχολείο, με συγκεκριμένες μέρες και ώρες, που θα εξασφαλίζουν την τήρηση ενός σταθερού καθημερινού προγράμματος, για να αντιμετωπίζονται και διάφορα διαλυτικά φαινόμενα στη ζωή των παιδιών και των οικογενειών.

Αυτό σημαίνει ότι ενισχύεται ακόμα περισσότερο με κεντρική κρατική ευθύνη το ενιαίο εκπαιδευτικό υλικό, ανά τάξη, με κεντρικές πλατφόρμες διδασκαλίας, από το οποίο τροφοδοτούνται με υλικό τα μαθήματα, έτσι ώστε να υπάρχει μια συνοχή και μία ενιαία κατεύθυνση, τόσο στο σχολείο που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, όσο και στο σχολείο που βρίσκεται σε ακριτική περιοχή της Ελλάδας.

Το ζήτημα όμως είναι και πώς ξεκινά η τηλεκπαίδευση. Με τι εκπαιδευτικά δεδομένα προϋπαντά το κράτος μια πρωτόγνωρη κατάσταση και με τι εργαλεία συνεχίζει;

Σήμερα, για παράδειγμα, αναδεικνύεται ότι δεν μπορεί να πάει άλλο αυτή η κατάσταση με τους χιλιάδες «ελαστικά» εργαζόμενους εκπαιδευτικούς, με τα χιλιάδες κενά που παραμένουν. Η κατάσταση αυτή διαμορφώνει άνισους όρους στην πρόσβαση των μαθητών στη μόρφωση. Επιτείνει τις κοινωνικές και μορφωτικές ανισότητες που προφανώς προϋπάρχουν, σε συνθήκες μάλιστα εμπορευματοποίησης της Εκπαίδευσης.

Δεν χωράει λοιπόν καμία καθυστέρηση στο να τεθεί επί τάπητος η άμεση μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών στα σχολεία, τουλάχιστον ως πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση των χρόνιων εκπαιδευτικών προβλημάτων. Και όχι μόνο αυτό: Απαιτείται να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν τώρα ενισχυτικές εκπαιδευτικές δομές για όσους μαθητές το έχουν ανάγκη κι όχι μόνο για τον αριθμό εκείνο που μπορεί να εξυπηρετεί το κάθε υπουργείο με βάση και τις προσλήψεις αναπληρωτών κάθε χρονιάς.

3. Σε τι σχολεία ζουν και μορφώνονται οι μαθητές;

Δεν είναι φιλολογικό το ερώτημα. Αν μια φορά πριν από την πανδημία το ζήτημα των σχολικών υποδομών αναδείχθηκε ότι είναι φλέγον, σήμερα γίνεται φανερό ότι χωρίς σχεδιασμό επίλυσής του δεν μπορεί να προχωρήσει ουσιαστικά και με ασφάλεια η εκπαιδευτική διαδικασία.

Δεν είναι μόνο η παλαιότητα των σχολικών κτιρίων, η ανυπαρξία αντισεισμικού ελέγχου που με στοιχεία καταγράφονται. Είναι ακόμα η επιδείνωση των όρων αυτών με τις συνεχόμενες παρεμβάσεις για αύξηση των μαθητών ανά τάξη, είναι οι απαράδεκτες ρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ - που προφανώς παραμένουν γιατί το κράτος έχει συνέχεια - για κοντέινερ για νήπια και προνήπια ακόμα και σε αυλές Γυμνασίων και Λυκείων.

Είναι όμως και κάτι άλλο: Σήμερα είναι γνωστό σε όλους ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την καθαριότητα στα σχολεία. Εχει μεταφερθεί όλο το αντίστοιχο προσωπικό από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στα Γυμνάσια και τα Λύκεια, προκειμένου αυτά να ανοίξουν. Είναι φανερό ότι με αυτούς τους όρους τα Δημοτικά δεν μπορούν να ανοίξουν.

Αυτό το ζήτημα καίει τον κόσμο της Εκπαίδευσης και κατανοείται ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σε αυτήν τη ρότα. Τώρα πρέπει να γίνουν μαζικοί μόνιμοι διορισμοί προσωπικού καθαριότητας. Δεν μπορεί να παίζει το κράτος με την υγεία των παιδιών της λαϊκής οικογένειας.

4. Εχουμε το νου μας στο παιδί!

Το έζησε πολύς κόσμος μέσα στην πανδημία αλλά και πριν έτσι ήταν τα πράγματα. Στο έδαφος της ανυπαρξίας κρατικής ευθύνης και της επιχειρηματικής δράσης ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια οι κάθε λογής φορείς που παρεμβαίνουν στο περιεχόμενο της διαπαιδαγώγησης των νέων.

Λείπουν σήμερα κρατικές σταθερές δομές επιμόρφωσης, ενημέρωσης των γονιών, για κάθε ζήτημα που αφορά την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των μαθητών, τις οικογενειακές σχέσεις, κ.ά. Σε αυτό το έδαφος εξασφαλίζεται όσο το δυνατόν ενιαίο περιεχόμενο στην αντιμετώπιση σύνθετων ψυχοκοινωνικών φαινομένων, όπως και αυτών που μπορεί να προκύψουν από τις συνθήκες του εγκλεισμού και της κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Λείπουν σήμερα κρατικά εργαλεία για να βοηθιούνται οι γονείς να παρεμβαίνουν, να επιβλέπουν τη συνεχόμενη έκθεση μικρών παιδιών στο διαδίκτυο. Δεν μπορούν αυτά να είναι επί πληρωμή ή να επαφίενται στην ατομική ευθύνη.

Τέλος, και δεν είναι λιγότερο σημαντικό, το σχολείο πρέπει να θέσει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του και του σχεδιασμού του, να καλύψει άμεσα τα πιο σημαντικά που έχασε το παιδί. Και αυτά δεν είναι απλά τα μαθήματα. Αλλά μιλάμε για την ίδια την ψυχοσύνθεση του παιδιού που μετά από καραντίνα έχει ανάγκη να βρει τους συμμαθητές, τους φίλους, τους συναθλητές. Εχει ανάγκη να προπονηθεί στο μπάσκετ, στο ποδόσφαιρο, στο βόλεϊ, να βρεθεί ξανά σε μια αίθουσα χορού, σε ωδείο. Είναι αναγκαίες δηλαδή και οι δραστηριότητες εκείνες που θα καλύψουν την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και είναι σημαντικό να παρέχονται δωρεάν, αλλά δεν δίνονται.

Μπορούν να γίνουν όλα αυτά;

Δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται το ερώτημα. Υπάρχει κόσμος που κατανοεί ότι πρέπει να γίνουν όλα αυτά. Δεν βλέπει όμως τον δρόμο για την υλοποίησή τους ή θεωρεί ότι είναι δύσκολο να γίνουν. Αυτός όμως είναι ο κόσμος στον οποίο πρέπει να απευθυνθούμε. Και σημαντικά όπλα μας είναι η συνεχής επεξεργασία αιτημάτων και στόχων πάλης, παρεμβάσεων στη Βουλή, κ.α., που δίνουν τη δυνατότητα να έρθουμε και από αυτόν τον δρόμο σε επαφή με μάζες.

Η εναντίωση στο νομοσχέδιο της ΝΔ, η μαζική συμμετοχή στους επόμενους αγωνιστικούς σταθμούς μπορεί να θέσουν στο επίκεντρο της σκέψης του κόσμου της Εκπαίδευσης τη μεγάλη εικόνα και τη μεγάλη αντίθεση: Πρόοδος είναι ό,τι συμφέρει το λαό, πρόοδος είναι να μην πληρώσουν ο λαός και τα παιδιά του τη νέα καπιταλιστική κρίση. Συντήρηση είναι η συνέχεια της ίδιας πολιτικής, είναι να μείνει όρθιο ό,τι άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ. Δηλαδή ο συνεχόμενος πακτωλός χρημάτων υπέρ του κεφαλαίου, από την τσέπη του λαού και ενάντια στις ανάγκες του. Συντήρηση είναι να μείνει άθικτο το σημερινό σχολείο που χρόνια τώρα οικοδομούν οι αστικές κυβερνήσεις.

Το στοίχημα για μας είναι μεγάλο. Να πιάσουμε νήμα επικοινωνίας με όλο αυτόν τον κόσμο που διαισθάνεται ότι έρχεται θύελλα, έχει μια ορισμένη πείρα από την προηγούμενη καπιταλιστική κρίση ότι σωτήρες δεν υπάρχουν και ότι το δίκιο του λαού μόνο ο αγώνας με κατεύθυνση τη ρήξη και την ανατροπή μπορεί να τον επιβάλει.

Σήμερα υπάρχουν όλες οι υλικές προϋποθέσεις για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες. Αυτός ο πλούτος υπάρχει. Ομως, έχει τη μορφή του εμπορεύματος που παράγεται για να πουληθεί, για να δώσει κέρδος. Γιατί τα μέσα παραγωγής είναι καπιταλιστική ιδιοκτησία και η εργατική δύναμη εμπόρευμα προς εκμετάλλευση.

Αλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι ο ίδιος ο κρατικός προϋπολογισμός αποδεικνύει την ταξικότητά του καθώς προβλέπει ότι το μεγάλο ποσοστό των εσόδων προέρχεται από τη φοροληστεία των εργαζομένων, ενώ ταυτόχρονα στηρίζει με μια σειρά από μέτρα το μεγάλο κεφάλαιο. Ας είμαστε προετοιμασμένοι. Την «τρύπα» από τα δημοσιονομικά έσοδα θα κληθεί να την ξαναπληρώσει ο λαός. Οπως ακριβώς έγινε με τα ματωμένα πλεονάσματα και τα περιβόητα δημοσιονομικά «μαξιλάρια» που τελικά προκύπτουν απ' την τεράστια υπερφορολόγηση των εργαζομένων όλο το προηγούμενο διάστημα. Αξίζει να τα θυμόμαστε αυτά, γιατί η μόνιμη επωδός των αστικών κυβερνήσεων ήταν «δεν βγαίνω», όταν έμπαινε το ζήτημα των αναγκών του λαού μας.

Εχοντας όλα αυτά υπόψη κατανοούμε ότι τα σφυριά των κομμουνιστών στον χώρο των σχολείων πρέπει να χτυπάνε από κοινού ώστε να διευρύνεται η επαφή με χιλιάδες κόσμου, να «πατάνε γκάζι» οι διεκδικήσεις. Η συζήτηση με επιχειρήματα, η συγκεκριμένη ανάδειξη των επιπτώσεων από την καπιταλιστική αναρχία, από τις προτεραιότητες της αστικής τάξης, που συστήνει «ατομική ευθύνη» και αποφυγή συνωστισμού και «πετάει λευκή πετσέτα» στις απαιτήσεις του κεφαλαίου (βλ. αεροπορικές εταιρείες, κ.ά.), είναι το «λίπασμα» για να ενισχύονται, να έχουν σταθερότητα οι λαϊκοί αγώνες.


Του
Κυριάκου ΙΩΑΝΝΙΔΗ*
*Ο Κυριάκος Ιωαννίδης είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Διεκδικούν μέτρα για την ολοκλήρωση του εξαμήνου και την εξεταστική

Κινητοποίηση έγινε την Παρασκευή στο υπουργείο Παιδείας

Με αιτήματα την άμεση λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προκειμένου να μη χαθούν το εξάμηνο, κανένα μάθημα, εργαστήριο ή πρακτική για κανέναν φοιτητή, να γίνει η εαρινή εξεταστική και διπλή εξεταστική τον Σεπτέμβρη για όλους, φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας.

Η κινητοποίηση έγινε με πρωτοβουλία των εκλεγμένων της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» στους Φοιτητικούς Συλλόγους Ιατρικής, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Τουρκικών Σπουδών, Οικονομικού, Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, Αρχιτεκτονικής, Ναυπηγών, Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, ΣΕΤ, ΣΕΤΠ, ΣΕΥΠ του ΠΑΔΑ, στον Σύλλογο Οικοτρόφων ΑΣΠΑΙΤΕ, στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) και στους Συλλόγους Οικοτρόφων ΝΦΕΕΜΠ και πρώην ΤΕΙ Χαλκίδας.

«Να μην πληρώσουν οι φοιτητές. Ισότιμες και ασφαλείς εξεταστικές», «να μη χαθούν οι εξεταστικές. Μέτρα προστασίας σε όλες τις σχολές» απαίτησαν οι φοιτητές με τα συνθήματά τους έξω από το υπουργείο και πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους για αύξηση της χρηματοδότησης των σχολών με σκοπό την κάλυψη όλων των αναγκών.

Αντιπροσωπεία των φοιτητικών συλλόγων είχε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου, στον οποίο κατέθεσε το πλαίσιο αιτημάτων και διεκδικήσεων που προβάλλουν. Σύμφωνα με τους φοιτητές, ο εκπρόσωπος του υπουργείου παρέπεμψε στα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ που αναμένονται για τη λειτουργία των διά ζώσης εργαστηρίων και των σχολών. Οι φοιτητές σχολίασαν πως το υπουργείο παραγνωρίζει την ασφυκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, ενώ για τα προβλήματα που αναγνωρίζει, ρίχνει «το μπαλάκι» στις διοικήσεις των Ιδρυμάτων.


Οι φοιτητές δήλωσαν πως θα επανέλθουν δυναμώνοντας τον αγώνα, με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας, ασκώντας πίεση και στις διοικήσεις και στο υπουργείο, προκειμένου να καθοριστούν ο χρόνος και ο τρόπος διεξαγωγής της εξεταστικής για όλα τα Ιδρύματα και όλους τους φοιτητές, να δοθεί έκτακτο κονδύλι για την κάλυψη των αναγκών φοιτητών και διδασκόντων, καθώς ακολουθούν και άλλα εξάμηνα, απαιτώντας να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για τους φοιτητές, στα εργαστήρια και τις κλινικές πρακτικές, για όσους σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους.

Από το βήμα της συγκέντρωσης επίσης, καταδίκασαν για μια ακόμη φορά το αντιδραστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Παιδεία, τονίζοντας πως αντί να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για την Υγεία και τις σπουδές, φέρνει νέο χτύπημα στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Σύσκεψη στις 24 Μάη

Το Σωματείο Καθαριστριών - Καθαριστών Πειραιά και η Επιτροπή Αγώνα Καθαριστριών Δημόσιων Σχολείων Δήμου Αθήνας καλούν σωματεία και εργαζόμενους σε σύσκεψη την Κυριακή 24/5, στις 11 π.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πλ. Μητροπόλεως).

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Διεκδικούν σταθερή δουλειά και προσλήψεις προσωπικού για καθαρά σχολεία

Από την κινητοποίηση της προηγούμενης Παρασκευής στο υπουργείο Εσωτερικών
Από την κινητοποίηση της προηγούμενης Παρασκευής στο υπουργείο Εσωτερικών
Η έτσι κι αλλιώς μεγάλη σημασία της δουλειάς των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολικών κτιρίων, όπως συνέβη συνολικότερα με το μόχθο των εργαζομένων σε όλους τους κλάδους, «φωτίστηκε» ακόμα περισσότερο από τις συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού.

Η σταδιακή επαναλειτουργία των σχολείων και η ακόμα πιο αυξημένη σημασία που αποκτούν η καθαριότητα και η υγιεινή στις αίθουσες, στα προαύλια, στους κοινόχρηστους χώρους αναδεικνύουν παράλληλα τα μεγάλα εμπόδια που θέτουν στην εξασφάλιση επαρκούς καθαριότητας οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού καθώς και το απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς των «συμβάσεων έργου» κάτω από το οποίο δουλεύουν χιλιάδες εργαζόμενες.

«Μόνιμη δουλειά σε όλα τα σχολεία, με χειροκροτήματα δεν βγαίνει η πανδημία»: Με το σύνθημα αυτό, σωματεία και εργαζόμενες στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων, σωματεία εκπαιδευτικών, εργαζομένων σε δήμους και γονείς, πραγματοποίησαν στις 8 Μάη κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών. Οι πρωτοβουλίες των σωματείων συνεχίζονται με συνελεύσεις και συσκέψεις για να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματά τους.

Για τις εργασιακές σχέσεις που αφήνουν τις εργαζόμενες χωρίς δικαιώματα και τα σχολεία χωρίς επαρκή καθαριότητα, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με την Χριστίνα Καραμαλίκη, πρόεδρο του Σωματείου Καθαριστριών - Καθαριστών Πειραιά.

Εργασιακές σχέσεις που «ναρκοθετούν» την ανάγκη για καθαρά σχολεία

Σε όλη τη χώρα δουλεύουν με «συμβάσεις έργου» περίπου 9.500 εργαζόμενες, που αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα.

Οι δεκάμηνες συμβάσεις που υπογράφουν με τις Σχολικές Επιτροπές των δήμων αρχίζουν και τελειώνουν μαζί με κάθε σχολική χρονιά. Οι μισθοί τους κινούνται σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά των 300 ευρώ και υπολογίζονται αποκλειστικά με βάση τις σχολικές αίθουσες, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι σκάλες, οι τουαλέτες, τα γραφεία, οι βοηθητικοί και αύλειοι χώροι, που επίσης πρέπει να καθαρίζουν. Οι εν λόγω συμβάσεις δεν προβλέπουν στοιχειώδη δικαιώματα, όπως άδειες, ενώ υποχρεώνουν τις εργαζόμενες να μεριμνούν οι ίδιες για την αντικατάστασή τους στην περίπτωση που χρειαστεί να απουσιάσουν. Τα καθήκοντά τους ξεκινούν μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου, παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες καθαριότητας κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου είναι μεγάλες.

Το ελάχιστο προσωπικό που δουλεύει με συμβάσεις αορίστου χρόνου μειώνεται χρόνο με το χρόνο, καθώς αποτελείται από εργαζόμενες που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση. Ετσι, και ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων βαίνει μειούμενος. Για παράδειγμα, στο πενταώροφο κτίριο του ΕΠΑΛ Περάματος τα προηγούμενα χρόνια δούλευαν επτά εργαζόμενες. Πλέον έχουν μείνει μόλις δύο καθαρίστριες, ενώ ο αριθμός τους «ενισχύθηκε» με μία ακόμα, που μεταφέρθηκε από άλλο σχολείο για τις αυξημένες ανάγκες που δημιουργεί η πανδημία.

Στο παραπάνω φόντο έχει ξεκινήσει η σταδιακή λειτουργία Λυκείων και Γυμνασίων, ενώ το ίδιο τοπίο θα βρει όσον αφορά τη σχολική καθαριότητα και η επόμενη σχολική χρονιά, σε λίγους μήνες. Στις οδηγίες που έχουν δοθεί στις σχολικές μονάδες γίνεται λόγος για σχολαστική απολύμανση κάθε σπιθαμής του σχολείου. Πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, χρειάζεται συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες, βρύσες), επιμελής και συχνός καθαρισμός των αντικειμένων κοινής χρήσης. Ωστόσο, τα μέτρα που συνιστώνται είναι ανεφάρμοστα και μοιάζουν εκτός πραγματικότητας με δεδομένο το εργασιακό τοπίο που επικρατεί.

Μετακινούν τις εργαζόμενες όπου τις έχουν ανάγκη...

Τα «δείγματα γραφής» που έχει δώσει η κυβέρνηση είναι ξεκάθαρα: Το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων, των εκπαιδευτικών και των γονιών για μόνιμη - σταθερή εργασία και πραγματοποίηση των απαραίτητων προσλήψεων συναντά «τοίχο».

Μάλιστα, σε συνάντηση με αντιπροσωπεία των σωματείων στην κινητοποίηση της προηγούμενης βδομάδας, ο υπουργός Εσωτερικών επικαλέστηκε «συνταγματικά κωλύματα», που δεν επιτρέπουν τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων καθαριστριών, καθώς αυτή αντίκειται σε διατάξεις που υποτίθεται καταπολεμούν το «πελατειακό κράτος». Τα ...κωλύματα όμως που βολικά επικαλείται ο υπουργός, όπως έχουν κάνει και όλοι οι προκάτοχοί του, διατηρήθηκαν στο Σύνταγμα με ευθύνη των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, που κατά τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης αρνήθηκαν την πρόταση που κατέθεσαν σωματεία του Δημοσίου για αναθεώρηση του σχετικού άρθρου.

Την ίδια στιγμή, κανένα... κώλυμα δεν έχει η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, να διαιωνίζει την εργασιακή ομηρεία και να αφήνει κάθε Ιούνη τις εργαζόμενες - πολλές από τις οποίες δουλεύουν ακόμα και 15 χρόνια στην καθαριότητα των σχολείων - στην ανεργία και την ανασφάλεια για το αν θα έχουν δουλειά τον Σεπτέμβρη.

Μέσα στην πανδημία, μάλιστα, η κυβέρνηση με ρύθμιση που συμπεριέλαβε σε ΠΝΠ έδωσε τη δυνατότητα στους δήμους να μετακινούν τις συμβασιούχους σχολικές καθαρίστριες σε άλλες υπηρεσίες τους. Ετσι, οι εργαζόμενες βρέθηκαν χωρίς ωράριο, χωρίς μέσα προστασίας, χωρίς συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς να έχουν δικαίωμα σε άδεια ειδικού σκοπού, να καθαρίζουν δημοτικά κτίρια, πλατείες και δρόμους.

...την ίδια στιγμή που τους στερούν στοιχειώδη δικαιώματα

Σήμερα, με την επαναλειτουργία των σχολείων, οι ανάγκες καθαριότητας καλύπτονται όπως - όπως, με νέες μετακινήσεις των εργαζομένων από την πρωτοβάθμια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τα «μπαλώματα» της μεταφοράς του προσωπικού από τα Δημοτικά στα Λύκεια και τα Γυμνάσια, αφήνουν ανοιχτό το ερώτημα τι θα γίνει τον Σεπτέμβρη, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, όταν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης θα βρεθούν ταυτόχρονα σε λειτουργία και ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού θα συνεχίσει να υπάρχει.

Ακόμα και στις παρούσες συνθήκες όμως, που Νηπιαγωγεία και Δημοτικά παραμένουν για την ώρα κλειστά, η πρακτική αυτή δημιουργεί μια σειρά από «παρενέργειες». Το ίδιο το καθεστώς των «συμβάσεων έργου» δημιουργεί σοβαρά προβλήματα: Η σύμβαση που έχουν υπογράψει οι εργαζόμενες με συγκεκριμένο σχολείο, αντικείμενο εργασίας και αμοιβή, παραμένει η ίδια. Ωστόσο, η δουλειά τους έχει αλλάξει. Πλέον, καλούνται να δουλέψουν περισσότερες ώρες, σε διαφορετικά κτίρια, αλλά με τους ίδιους μισθούς! Ακόμα χειρότερα έχουν τα πράγματα στο ενδεχόμενο ενός εργατικού ατυχήματος, όπου προκύπτει το ερώτημα πώς θα καλυφθεί μια εργαζόμενη όταν δουλεύει σε χώρο διαφορετικό από αυτόν που προσδιορίζει η σύμβασή της.

Το ίδιο το ωράριο υπόκειται στη ρύθμιση του κάθε δήμου. Ενώ οι εργαζόμενες, μέχρι πρότινος, έπιαναν δουλειά μετά το σχόλασμα των μαθητών, πλέον καλούνται να πηγαίνουν στο σχολείο από το πρωί. Η αλλαγή αυτή επιφέρει ανατροπές στον προγραμματισμό τους, καθώς πολλές εργαζόμενες πασχίζουν να συμπληρώσουν τα 100 - 200 ευρώ του μισθού τους με δεύτερη και τρίτη δουλειά.

Οι συμβάσεις λήγουν στις 30 Ιούνη και η καθαριότητα είναι «στον αέρα», τόσο σε μια ενδεχόμενη παράταση του σχολικού έτους, όσο και μπροστά στη νέα σχολική χρονιά για την οποία υπάρχουν σχέδια να ξεκινήσει νωρίτερα.

Στο παραπάνω έδαφος υπάρχουν και αυτοί που βρίσκουν την ευκαιρία να... λοξοκοιτάξουν προς τα εργολαβικά συνεργεία. Ομως, η προοπτική της ανάθεσης της καθαριότητας των σχολείων σε εργολάβους είναι εφιαλτική για τους εργαζόμενους και το σύνολο της σχολικής κοινότητας.

Ενδεικτική είναι η πείρα που υπάρχει από τα έργα και τις ημέρες των εργολάβων στα δημόσια νοσοκομεία. Η απληρωσιά, οι απολύσεις, η δουλειά με ελάχιστο προσωπικό δεν σταμάτησαν ούτε μέσα στις συνθήκες της πανδημίας: Στο ΓΝΑ ο προηγούμενος εργολάβος χρωστά μισθούς πέντε μηνών στους εργαζόμενους και ο καινούργιος που τον διαδέχθηκε οφείλει κι αυτός δεδουλευμένα δύο μηνών. Οι συμβάσεις των εργαζομένων ανανεώνονται κάθε 20 μέρες, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων κινείται στα όρια του προσωπικού ασφαλείας. Στο «Αττικόν», νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό, οι εργαζόμενοι έχουν μείνει δύο μήνες απλήρωτοι. Στο ΚΑΤ έχουν γίνει δύο απολύσεις...

Απάντηση με συντονισμένη πάλη εργαζομένων, εκπαιδευτικών και γονιών

«Οι παρεμβάσεις που κάναμε από κοινού με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς αποτελούν ιδιαίτερα θετικά βήματα. Αναδεικνύουν την ανάγκη για μόνιμη σχέση εργασίας ως προϋπόθεση για την υγιεινή και την ασφάλεια των μαθητών, όλης της σχολικής κοινότητας», τονίζει η Χρ. Καραμαλίκη.

«Η κυβέρνηση την ίδια στιγμή που τα "δίνει όλα" για το κεφάλαιο, τις μεγάλες επιχειρήσεις, δεν κάνει το παραμικρό για να δοθεί λύση στο κρίσιμο ζήτημα της καθαριότητας των σχολείων», προσθέτει.

Με επίκεντρο το δίκαιο αίτημα για μονιμοποίηση των συμβασιούχων και νέες προσλήψεις, τα σωματεία επιδιώκουν να συντονίσουν τον αγώνα και τις πρωτοβουλίες τους. Να προχωρήσουν σε συνελεύσεις και συσκέψεις, να συζητήσουν με τους εργαζόμενους και να προετοιμάσουν τα επόμενα βήματά τους. Στην προσπάθεια αυτή, όπως εξηγεί, κάθε σωματείο πρέπει να συνεδριάσει, να πάρει θέση, να συζητήσει για τη δράση του, ξεπερνώντας εμπόδια που θέτουν οι γνωστοί εκπρόσωποι του εργοδοτικού συνδικαλισμού που από τη μια επιδίδονται σε τηλεδιασκέψεις με δημάρχους και υπουργούς και από την άλλη θέλουν τα σωματεία να λειτουργούν σαν «τσιφλίκι» των προέδρων, χωρίς να συνεδριάζουν ούτε τα Διοικητικά τους Συμβούλια.

Εργαζόμενες, εκπαιδευτικοί και γονείς διεκδικούν:

-- Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων καθαριστών - καθαριστριών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-- Κατάργηση των ρυθμίσεων των πρόσφατων Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.

-- Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, για ασφαλή και καθαρά σχολεία.

-- Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει εργολαβικά «δουλεμπορικά» συνεργεία στα σχολεία.

-- Αυξημένα μέτρα ατομικής προστασίας για όλη τη σχολική κοινότητα, με έκτακτη οικονομική ενίσχυση των Σχολικών Επιτροπών.


Ευ. Χ.

ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
Με καταμερισμένο ρόλο στη στήριξη και υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής

Η επόμενη μέρα στους δήμους και τις Περιφέρειες απαιτεί οργάνωση της πάλης, με τους κομμουνιστές στην πρώτη γραμμή

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο σπίτι»

Eurokinissi

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο σπίτι»
Σε όλο το διάστημα της πανδημίας, από την κυβέρνηση προβλήθηκε ο ρόλος της Τοπικής Διοίκησης ως «ιδιαίτερα σημαντικός», και κατά συνέπεια θα στηρίξει τους δήμους ώστε «να αποτελέσουν πυλώνα κοινωνικής συνοχής, αλληλεγγύης και ανάπτυξης».

Το έργο αυτό ο λαός το έχει ξαναδεί. Το ίδιο ακριβώς πλαίσιο, που παρουσιάστηκε και στη φάση της 10χρονης καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, ανέδειξε τους δήμους σε μοχλό προώθησης των ευκαιριακών δομών για τα πιο εξαθλιωμένα θύματα της κρίσης, αντικαθιστώντας μόνιμες δομές κοινωνικών υπηρεσιών, αποδεσμεύοντας το κράτος από την ευθύνη οργάνωσης και χρηματοδότησής τους, με την προώθηση της ανταπόδοσης και την επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών, τις κάθε μορφής ιδιωτικοποιήσεις, την ανατροπή εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων.

Αν κάτι ξεχώρισε όλο το προηγούμενο διάστημα, είναι ο ιδιαίτερος συντονισμός υπουργείου Εσωτερικών - δήμων, με την ηγεσία της ΚΕΔΕ σε ρόλο συντονιστή ώστε να συνταχτούν όλοι οι δήμοι στο σχεδιασμό της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποίησε προπάντων τη συντριπτική πλειοψηφία που διαθέτει σε δήμους και Περιφέρειες, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον εθελοντισμό και στην προβολή της λεγόμενης «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης».

Με σημαία την «εθνική υπευθυνότητα», στήριξαν το αφήγημα της περιόδου, που συνεχίζεται τώρα με την κρίση, «να μοιραστούν τα βάρη σε όλους». Το συγκεκριμένο μάλιστα δουλεύεται έντεχνα από τα διευρυμένα όργανα της Τοπικής Διοίκησης και τους εκλεγμένους της κυβέρνησης, ειδικά στους δήμους όπου έχουν μια πιο άμεση σχέση με ευρύτερα λαϊκά - εργατικά στρώματα, τα οποία ήδη δοκιμάζονται από την «επόμενη μέρα» της οικονομικής κρίσης.

Την ίδια στιγμή, ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ, οι δήμαρχοι της ΝΔ, απέφυγαν «όπως ο διάολος το λιβάνι» να κάνουν την παραμικρή νύξη στα προβλήματα της δημόσιας Υγείας, στη γύμνια των δομών της. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, μάλιστα, επιχείρησε να «κλείσει» την όποια συζήτηση με την προκλητική άποψη ότι το ζήτημα της Υγείας «δεν είναι στην ευθύνη μας». Κι αυτό όταν η ηγεσία της ΚΕΔΕ όλο το προηγούμενο διάστημα πρόβαλλε ως κύριο αίτημα το πέρασμα των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους δήμους!

Το ίδιο διάστημα, οι περιφερειακές αρχές στο σύνολό τους διέθεσαν κονδύλια του ΕΣΠΑ για την αγορά υγειονομικού υλικού (αναπνευστήρες, κρεβάτια ΜΕΘ, μάσκες κ.λπ.), δημιούργησαν υποστηρικτικές δομές όπως τηλεϊατρικής και ψυχολογικής βοήθειας, μαζί με Ιατρικούς Συλλόγους και πανεπιστήμια, με στόχο να «μπαλώσουν» κραυγαλέες ελλείψεις που αποκαλύφθηκαν ακόμα περισσότερο στο σύστημα Υγείας και επιπλέον να σιγοντάρουν το ψευδεπίγραφο αφήγημα της «εθνικής υπευθυνότητας και ομοψυχίας».

Σήμερα, στο όνομα του «να ανοίξει γρήγορα η οικονομία» και να προσελκυστούν τουρίστες, οι εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων στην περιφερειακή και τοπική διοίκηση φτάνουν στο σημείο να διαφημίζουν επιθετικά την «αρτιότητα» (!) του συστήματος Υγείας και των δομών του σε τουριστικές περιοχές. Την ίδια ώρα, τα σωματεία των εργαζόμενων στα νοσοκομεία αυτών των περιοχών συνεχίζουν με τους ίδιους και χειρότερους όρους να δίνουν τη μάχη για την υγεία του λαού, καταγγέλλοντας τις μεγάλες ελλείψεις και διεκδικώντας λύσεις σε οξυμένα προβλήματα.

Κρίσιμης σημασίας η παρέμβαση των σωματείων για την προστασία των εργαζομένων

Στην πρώτη περίοδο της πανδημίας καταγράφηκε μεγάλη αδράνεια, μέχρι και αδιαφορία από πολλές διοικήσεις δήμων στο να πάρουν τα αναγκαία μέτρα προστασίας των εργαζομένων, να αποσυμφορηθούν εργασιακοί χώροι, να δοθούν άδειες σε εργαζόμενους που χρειάζονταν ειδική προστασία.

Η παρέμβαση των σωματείων είναι αυτή που κυριολεκτικά έδρασε καταλυτικά ώστε να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης και προστασίας στους χώρους δουλειάς για τους εργαζόμενους των δήμων. Παρέμβασεις στην ίδια κατεύθυνση έκαναν και οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Τι γίνεται όμως την επόμενη μέρα;

Από την κυβέρνηση, τον ΣΥΡΙΖΑ και τους δημάρχους που στηρίζονται από αστικά κόμματα, προβάλλεται σε αυτήν τη φάση «η δουλειά της αυτοδιοίκησης α' βαθμού και των ανθρώπων της», «τα ψηφιακά άλματα στη λειτουργία της αυτοδιοίκησης και του κράτους υπέρ των πολιτών, που πρέπει να συνεχιστούν». Χτυπούν φιλικά στην πλάτη τούς εργαζόμενους, πολλαπλασιάζονται οι φωνές για «τον κοινωνικό χαρακτήρα της αυτοδιοίκησης και του κράτους», «τον δημόσιο χαρακτήρα της καθαριότητας». Και, βέβαια, όλα τα αστικά κόμματα ομνύουν στον σημαντικό ρόλο της δομής «Βοήθεια στο Σπίτι», που όμως θα παραμείνει γυμνή από προσωπικό.

Σειρά δημοτικών αρχών αποφεύγουν να βάλουν σε εφαρμογή την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, όπως η καθαριότητα, παρά το γεγονός ότι τους δόθηκε τέτοια δυνατότητα από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Ο ΣΥΡΙΖΑ από τη μία αντιτάσσεται δήθεν στις ιδιωτικοποιήσεις και από την άλλη, ένα από τα πρώτα στελέχη του στην Τοπική Διοίκηση, ο δήμαρχος Βύρωνα, βάζει μπροστά τις ιδιωτικοποιήσεις στην καθαριότητα.

Στην τωρινή φάση, πιο διακριτά κάνουν την εμφάνισή τους οι σοσιαλδημοκρατικές διαχειριστικές αντιλήψεις για τον «κοινωνικό χαρακτήρα της τοπικής αυτοδιοίκησης», κάτι που εκδηλώνεται στα όργανα των δήμων και στο συνδικαλιστικό κίνημα του χώρου (ΠΟΕ ΟΤΑ). Πολιτικές που επιδιώκουν να συσκοτίσουν τον ταξικό χαρακτήρα της Τοπικής Διοίκησης ως αναπόσπαστου μέρους του αστικού κράτους, το ρόλο της ως θεσμού ενσωμάτωσης, που αυτόν ακριβώς αξιοποιούν στο σύνολό τους οι αστικές δυνάμεις, ανάλογα με τη φάση και τις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι αυτό το κλίμα εντοπίζεται εκεί που τα σωματεία και οι ταξικές δυνάμεις, σε εργαζόμενους και Δημοτικά Συμβούλια, μπήκαν μπροστά, συγκρούστηκαν, απαίτησαν έγκαιρα μέτρα προστασίας, παρεμπόδισαν προσπάθειες δημοτικών αρχών να επιβάλουν ανατροπές σε εργασιακά δικαιώματα, λειτουργία υπηρεσιών. Και, από αυτήν την άποψη, η παρέμβαση σωματείων με πλαίσια διεκδίκησης, χωρίς να εγκλωβίζει τον αγώνα σε διαχειριστικές λογικές και συντεχνιακά αιτήματα, αλλά με αιτήματα πάλης που βγάζουν μπροστά τον λαϊκό παράγοντα και τις σύγχρονες διεκδικήσεις του, ήταν πολύ σημαντική.

Επείγουσα ανάγκη η άμεση και γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό

Ενα από τα ζητήματα που ξεχωρίζουν στις συγκεκριμένες συνθήκες είναι αυτό της άμεσης χρηματοδότησης των δήμων από το κράτος. Αναγκάζει μάλιστα την πλειοψηφία της ΚΕΔΕ να το προβάλλει, έστω και προσχηματικά, αφού κατά τ' άλλα στηρίζει την πολιτική και τις ρυθμίσεις που φέρνουν το αρμόδιο υπουργείο και η κυβέρνηση μέσα από τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

Το διαχρονικό έλλειμμα κρατικής χρηματοδότησης αναμένεται να ενταθεί, μιας και οι δήμοι θα εμφανίσουν απώλειες από τη μη είσπραξη ανταποδοτικών τελών από καταστήματα, επιχειρήσεις που έκλεισαν, από ανταποδοτικές δομές που λειτουργούσαν οι ίδιοι οι δήμοι, από τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι οι δήμοι χρηματοδοτούνται για το 2020 με μόλις 2,037 δισ. ευρώ, όταν μόνο η μισθοδοσία του προσωπικού τους υπολογίζεται σε περίπου 1,8 δισ. ευρώ!

Μάλιστα, σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με δημάρχους, o αρμόδιος υπουργός Γ. Θεοδωρικάκος παραδέχτηκε ότι «αρχίζουν και εμφανίζονται πλέον μια σειρά από προβλήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε».

Ωστόσο, αναδεικνύει το πρόβλημα ως «πρόβλημα ρευστότητας» και με επιμέρους ρυθμίσεις το «σπρώχνει» στο μέλλον. Είναι βέβαιο ότι το κενό της χρηματοδότησης των δήμων αργά ή γρήγορα θα αξιοποιηθεί σε βάρος των εργατικών - λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων, για την πρόσδεσή τους στις επιχειρηματικές επιδιώξεις, για την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, για την αύξηση φόρων και τελών, για χτύπημα εργασιακών δικαιωμάτων.

Η άμεση και γενναία ενίσχυση των δήμων από το κράτος προβάλλει ως επείγουσα ανάγκη για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών που προκύπτουν και οι οποίες όπως όλα δείχνουν θα ενταθούν, ειδικά σε φτωχούς ορεινούς και νησιωτικούς δήμους. Η καθαριότητα στους δήμους είναι από τα κρίσιμα μεγέθη προστασίας της δημόσιας υγείας και εν μέσω πανδημίας αναδείχθηκε σε καθολική ανάγκη, που πρέπει να διασφαλίζονται η οργάνωση και η χρηματοδότησή της από το κράτος.

Ξανά στην πρώτη γραμμή της οργάνωσης της πάλης οι κομμουνιστές

Η οργάνωση της πάλης για την κατάργηση όλων των διατάξεων που επιτρέπουν την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών (καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός κ.ά.), ο αγώνας για τη μη αντικατάσταση των όποιων κοινωνικών δομών από δομές της λεγομένης «κοινωνικής οικονομίας», για την πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού αλλά και για χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, είναι ζήτημα πρώτης γραμμής.

Δεν είναι δυνατόν να επιβαρυνθούν και πάλι τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά και να συναρτώνται το επίπεδο και η αποτελεσματικότητα τέτοιων υπηρεσιών με την τσέπη των εργαζομένων ή με το αν θα έχουν ικανοποιητικό περιθώριο κέρδους οι εργολάβοι, που καταφτάνουν και στους δήμους με κάθε ευκαιρία.

Είναι ανάγκη να σταματήσει ο ασφυκτικός έλεγχος του Οικονομικού Παρατηρητηρίου για τον ισοσκελισμό εσόδων - εξόδων των δήμων και να καλυφθούν από το κράτος οι οφειλές των δήμων. Να μειωθεί το ενεργειακό κόστος με τιμολόγιο, όπως ισχύει για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, να μειωθεί ο ΦΠΑ για ΔΕΥΑ, σχολεία, προνοιακές και αθλητικές δομές.

Να υπάρξουν γενναία χρηματοδότηση και πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού για το «Βοήθεια στο Σπίτι», μονιμοποίηση των συμβασιούχων σε παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ, καθαριότητα σχολείων κ.λπ. Να παρθούν μέτρα για ελάφρυνση από τέλη και φόρους για ανέργους, λαϊκά νοικοκυριά, μικροεπαγγελματίες.

Οι κομμουνιστές δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι θα βρεθούν και πάλι κοντά στους εργαζόμενους της Τοπικής Διοίκησης, στις λαϊκές αγωνίες σε πόλεις και χωριά, σε όσους εργάζονται σε όλες τις δομές, στους γονείς, στους καθηγητές και τους μαθητές που θα ξαναπάνε στα σχολεία τους, στους μικρομεσαίους που θα ξανανοίξουν τα μαγαζιά τους, στους φτωχούς αγρότες και τα προβλήματά τους.

Θα βρεθούν στους αγώνες που πρωτοστατούν οι ταξικές δυνάμεις, για την οργάνωση της πάλης, για να σπάσει ο φόβος και το κλίμα της συναίνεσης, να βρουν αποκούμπι και αγωνιστική διέξοδο οι εργαζόμενοι μέσα στην κρίση.


Τ. Π.

ΚΑΝΑΔΑΣ
Προνόμια στους επιχειρηματίες - απροστάτευτοι οι εργαζόμενοι

Τα στοιχεία που παρουσίασε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία του Καναδά στις 8 Μάη τεκμηριώνουν τη ζοφερή πραγματικότητα με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι στον Καναδά: Τα 5,5 εκατ. φτάνουν όσοι έχουν μείνει άνεργοι ή έχουν υποστεί μείωση των ωρών εργασίας τους εξαιτίας του Covid-19.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο διάστημα Φλεβάρη - Απρίλη, 2,5 εκατ. εργαζόμενοι δούλεψαν λιγότερο από το 50% των ωρών εργασίας τους, με το 40% αυτών να φοβάται ότι θα χάσει τη δουλειά του, ενώ 4 στους 10 αυτοαπασχολούμενους δεν δούλεψαν καθόλου. Οι νέοι άνεργοι είναι 1,3 εκατ., με την ανεργία να φτάνει επισήμως το 13%.

Στο ποσοστό αυτό, όμως, δεν συνυπολογίζονται μεγάλο μέρος των εποχικών υπαλλήλων, οι ξένοι εποχικοί εργάτες, όσοι εργάζονται με βάρδιες αλλά δεν δούλεψαν κάποια βάρδια τη συγκεκριμένη περίοδο, όσοι «εγκατέλειψαν την αγορά εργασίας» για να φροντίσουν συγγενικά τους πρόσωπα κ.λπ., καθώς και οι «παράνομοι» μετανάστες. Αν συμπεριληφθούν όλοι αυτοί, τότε προκύπτει ότι το 36,7% του δυνητικού εργατικού δυναμικού δεν εργάστηκε το συγκεκριμένο διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι η ανεργία από το Μάρτη του 2019 μέχρι το Φλεβάρη του 2020 κυμαινόταν από 5,4 έως 5,9%.

Λεφτά με τη σέσουλα για τη στήριξη των επιχειρήσεων...

Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση του Καναδά για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την αντιστάθμιση των οικονομικών της επιπτώσεων όχι μόνο δεν σταμάτησαν την ανεργία και τη φτωχοποίηση των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, αλλά έδωσαν νέα προνόμια στους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Ας δούμε περιληπτικά τα πιο χαρακτηριστικά μέτρα, ξεκινώντας με αυτά για τις επιχειρήσεις, που πλασάρονται ως μέτρα στήριξης της εργασίας:

-- Επιδότηση του 75% των μισθών για μάξιμουμ 12 βδομάδες. Ο εργοδότης υποβάλλει αίτηση κάθε 3 βδομάδες και κρίνεται αν οι υπάλληλοί του πληρούν τις προϋποθέσεις, με όσους δεν έχουν πληρωθεί 14 και πλέον συνεχόμενες μέρες να αποκλείονται. Ο εργοδότης δεν υποχρεούται να καταβάλλει το υπολειπόμενο 25% του μισθού.

-- Επιδότηση του 10% των εργοδοτικών εισφορών προς το κράτος για 3 μήνες.

-- Το πρόγραμμα work-share, μια τριμερής συμφωνία μεταξύ κράτους, εργοδότη και μέρους των εργαζομένων της επιχείρησης με μειωμένο φόρτο εργασίας (τουλάχιστον 2 εργαζόμενοι). Οι εργαζόμενοι καλούνται να συναινέσουν στη μείωση των ωρών εργασίας τους και στο μοίρασμα της δουλειάς μεταξύ τους, για να μην απολυθούν. Το πρόγραμμα ισχύει από τον Οκτώβρη του 2018, δηλαδή προηγήθηκε κατά πολύ της πανδημίας.

-- Ευέλικτες μορφές δανεισμού, ρυθμίσεις δανείων, αναβολή εξόφλησης οφειλών στην εφορία κ.ά.

Στις 11 Μάη η κυβέρνηση ανακοίνωσε και νέα μέτρα στήριξης για τις μεγάλες επιχειρήσεις, μέσω του προγράμματος LEEFF, το οποίο παρέχει νέου τύπου χρηματοδοτήσεις για την εξασφάλιση ρευστότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 31 Μάρτη, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε επενδύσεις 2 δισ. δολαρίων για διαγνωστικά τεστ, αναπνευστήρες και μέσα προσωπικής προστασίας, επαφές με 3.000 επιχειρήσεις για τις συμφωνίες για την παραγωγή και παροχή υγειονομικού υλικού, ενώ 50 εκατ. δολάρια δόθηκαν στη «Next Generation Manufacturing Supercluster» για την παραγωγή και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στον τομέα της Υγείας.

...ψίχουλα με πολλούς αποκλεισμούς για τη δήθεν στήριξη των εργαζομένων

Τα κυβερνητικά μέτρα για εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους περιλαμβάνουν:

-- Πρόσβαση στο Ταμείο Ανεργίας (Employment Insurance). Το μέγιστο ποσό που μπορεί να λάβει ένας εργαζόμενος είναι το 55% του εισοδήματός του, για τα οποία έχει πληρώσει εισφορές, με μέγιστο τα 573 δολάρια τη βδομάδα (χωρίς κατώτατο όριο), για χρονικό διάστημα ανάλογο των ωρών εργασίας και του ποσοστού ανεργίας στην αντίστοιχη περιφέρεια.

-- Για όσους έχασαν τη δουλειά τους λόγω της πανδημίας από τις 15 Μάρτη και μετά, προβλέπεται μηνιαίο επίδομα 2.000 δολαρίων (ή 500 δολαρίων τη βδομάδα), μέσω του μηχανισμού Canadian Emergency Response Benefit (CERB), το οποίο δικαιούνται και αυτοαπασχολούμενοι που έβαλαν λουκέτο λόγω Covid-19.

-- Ευέλικτες μορφές δανεισμού και επιδότηση ενοικίου για τους αυτοαπασχολούμενους με συγκεκριμένα κριτήρια, ρυθμίσεις δανείων, αναβολή εξόφλησης οφειλών στην εφορία, αύξηση του επιδόματος παιδιού.

Κάποια επιπλέον στοιχεία μάς επιτρέπουν να τεκμηριώσουμε περαιτέρω τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των μέτρων. Για παράδειγμα, το 16% των ανέργων τον Απρίλη δεν δικαιούται κανένα από τα δύο προαναφερθέντα επιδόματα (το ποσοστό αυτό μειώθηκε σε σχέση με το 30% του Μάρτη). Για να πάρουν το επίδομα ανεργίας, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αποδείξουν ότι «έχασαν τη δουλειά τους χωρίς να φταίνε», ότι «είναι έτοιμοι και έχουν τη διάθεση να δουλέψουν» και ότι «ψάχνουν για δουλειά» (κρατώντας αρχείο για τις επαφές τους με πιθανούς εργοδότες). Επίσης, από τη στιγμή που το επίδομα σχετίζεται άμεσα με τις ώρες εργασίας, οι μακροχρόνια άνεργοι (π.χ. ενός χρόνου) δεν το δικαιούνται.

Οι δικαιούχοι του CERB είναι περισσότεροι, ειδικά μετά τις πρόσφατες ρυθμίσεις που δίνουν πρόσβαση και σε εργαζόμενους με μέγιστο εισόδημα 1.000 δολαρίων το μήνα και ελάχιστο εισόδημα 5.000 δολαρίων μέσα στον τελευταίο χρόνο, αρκεί να έχασαν τη δουλειά τους λόγω του ιού.

Ομως, σύμφωνα με ανάλυση του Canadian Centre of Policy Alternatives (CCPA), που δημοσιεύτηκε στις 23 Απρίλη, οι 549.000 που έχασαν τη δουλειά πριν από τις 15 Μάρτη δεν δικαιούται το CERB, ενώ 466.000 εργαζόμενοι κυρίως από τους τομείς της φιλοξενίας, της εστίασης, του εμπορίου, του πολιτισμού και του αθλητισμού δεν φτάνουν αυτό το ελάχιστο εισόδημα (5.000 δολάρια).

Επίσης, δεν καλύπτονται εποχικοί υπάλληλοι οι οποίοι δεν ξεκίνησαν δουλειά λόγω του ιού, όπως και 232.000 που καταγράφονται ως παραιτήσεις και όχι ως απολύσεις (συμπεριλαμβανομένων αυτών για λόγους υγείας). Ακόμα, 199.000 είχαν μεν εισόδημα λιγότερο από 1.000 δολάρια το μήνα, όμως δεν έφτασαν τα 5.000 δολάρια τον προηγούμενο χρόνο. Τέλος, υπολογίζονται σε 165.000 όσοι δεν έκαναν καν αίτηση, γιατί το σύστημα είναι εξαιρετικά πολύπλοκο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, το 50% των εργαζομένων που έχασαν τη δουλειά τους ή το μεγαλύτερο ποσοστό των ωρών εργασίας τους, έβγαζαν λιγότερα από 16 δολάρια την ώρα, ενώ υπολογίζεται ότι 2 στους 5 νέους ηλικίας 15 - 24 ετών έχει χάσει τη δουλειά τους ή το μεγαλύτερο ποσοστό των ωρών εργασίας τους.

Η ανάλυση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όσοι επλήγησαν περισσότερο εργάζονται κατά πλειοψηφία σε εργασιακά περιβάλλοντα όπου είναι αδύνατο να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας και έτσι, χωρίς μέτρα υγιεινής και προστασίας, εκτίθενται σε μεγάλο κίνδυνο μόλυνσης, χωρίς την επιλογή να μπορούν να αρνηθούν να δουλέψουν, καθώς φοβούνται ότι δεν θα μπορούν μετά να πάρουν κάποιο επίδομα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι μικρές επιχειρήσεις καταγγέλλουν πως τα κυβερνητικά μέτρα δεν τις καλύπτουν, ενώ αυτοί που έχουν ήδη κλείσει δήλωσαν ότι ακόμα και αυτά τα μέτρα πάρθηκαν πολύ αργά.

Στήριξη των επιχειρηματιών στο όνομα της καταπολέμησης της ανεργίας

Επίσης, τέσσερα προγράμματα που προϋπήρχαν του νέου κορονοϊού ενισχύονται και προβάλλονται ως «σωτήρια μέτρα» για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, προβλέποντας διαφόρων μορφών επιδοτήσεις εταιρειών και οργανισμών στον Καναδά και στο εξωτερικό για την πρόσληψη νέων εργαζομένων. Μέσω αυτών, οι επιχειρήσεις αποκτούν πρόσβαση σε φτηνό «ευέλικτο» εργατικό δυναμικό από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα με τα οποία συνδέονται, στο όνομα της δυνατότητας απόκτησης δεξιοτήτων και παροχής εργασιακής εμπειρίας στους νέους εργαζόμενους. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα εξής προγράμματα:

-- YESS (Youth Employment and Skills Strategy). Αφορά διμερείς συμφωνίες μεταξύ κράτους και οργανισμών, μικρών επιχειρήσεων και άλλων φορέων για νέους που δεν έχουν ολοκληρώσει τη βασική εκπαίδευση, είναι από μονογονεϊκές οικογένειες, με χαμηλά εισοδήματα, με αναπηρία κ.λπ. Αν και έχουν κλείσει οι αιτήσεις για το 2019 - 2020, προβάλλεται ως ένα ακόμα μέτρο ανακούφισης της ανεργίας ενόψει της επόμενης μέρας.

-- Student Work Placement Program. Αφορά τριμερείς συμφωνίες μεταξύ κράτους, πανεπιστημίων, άλλων εκπαιδευτικών φορέων και διαφόρων οργανισμών και συνεταιρισμών.

-- Θέσεις εργασίας για φοιτητές και σπουδαστές μέσω των ΜΚΟ Mitacs και BHER σε οργανισμούς έρευνας και νέων τεχνολογιών στον Καναδά και διεθνώς.

-- Επιδότηση θέσεων εργασίας για νέους για την καλοκαιρινή περίοδο, σε ΜΚΟ, μικρές επιχειρήσεις και το δημόσιο τομέα.

Η πανδημία επιτείνει αλλά δεν προκαλεί την κατάσταση με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι

Μια σειρά από άλλα στοιχεία καταδεικνύουν ότι και στον Καναδά, όπως και σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα είναι αυτοί που μένουν απροστάτευτοι τόσο στην πανδημία όσο και στην κρίση.

Για παράδειγμα, το καθεστώς στα νοσοκομεία και στους άλλους φορείς Υγείας μπορεί να γίνει άμεσα αντιληπτό μέσα από κάποια από τα αιτήματα των αντίστοιχων συνδικάτων για συνεχή προμήθεια των ιδρυμάτων με μέσα προσωπικής προστασίας, μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, προσλήψεις νέου μόνιμου προσωπικού, παροχή επιδόματος για την αγορά της στολής εργασίας (παπούτσια και ρούχα), επίδομα γεύματος για κάθε βάρδια και πολλά άλλα. Εξάλλου, όπως είχε καταγγείλει και το Καναδικό Συνδικάτο Δημοσίων Υπαλλήλων (CUPE) τον Σεπτέμβρη του 2019, το Συντηρητικό Κόμμα που κυβερνά την περιφέρεια του Οντάριο ανακοίνωσε τον Απρίλη του 2019 μείωση του κόστους λειτουργίας των νοσοκομείων κατά 3% όρο ετησίως.

Η πανδημία ήρθε να επιτείνει μια ήδη ζοφερή κατάσταση για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα του Καναδά. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την καναδική Στατιστική Υπηρεσία ζούσαν στον Καναδά 3,2 εκατ. άνθρωποι κάτω από το όριο της φτώχειας (8,7% του πληθυσμού). Η ίδια η Στατιστική Υπηρεσία έχει εντοπίσει σημαντικές παραλείψεις στις έρευνές της, αφού π.χ. δεν συμπεριλαμβάνονταν οι αυτόχθονες πληθυσμοί του Καναδά. Ετσι, μέχρι το Δεκέμβρη του 2019 υπολόγιζαν ότι ο πραγματικός αριθμός ανθρώπων που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας ήταν 4 εκατ.

Τέλος, ένα ακόμα στοιχείο είναι αποκαλυπτικό: Ο δείκτης προσωπικού χρέους προς εισόδημα ήταν στο 176% το τρίτο τετράμηνο του 2019, που σημαίνει ότι για κάθε 1 δολάριο του εισοδήματός τους, οι Καναδοί χρωστούσαν τα 1,76 δολάρια!


Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ στο Τορόντο Καναδά
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org