Σάββατο 16 Μάη 2020 - Κυριακή 17 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ONLINE NATIONS CUP
Το πρώτο μεγάλο online τουρνουά γρήγορου σκακιού

Συνεχίζουν να διεξάγονται υψηλού επιπέδου τουρνουά σκακιού μέσω διαδικτύου. Μετά την πρωτοβουλία που πήρε ο παγκόσμιος πρωταθλητής Μάγκνους Κάρλσεν για τη διεξαγωγή του πρώτου επαγγελματικού τουρνουά με τη συμμετοχή 8 κορυφαίων GM και τη μεγάλη ανταπόκριση που είχε στον σκακιστικό κόσμο, τη σκυτάλη πήρε η Διεθνής Ομοσπονδία Σκακιού (FIDE) για τη διοργάνωση ενός μεγάλου τουρνουά, αυτή τη φορά όμως ανάμεσα σε ομάδες. To Online Nations Cup είναι ομαδική διοργάνωση γρήγορου σκακιού που διεξήχθη με τη συνεργασία της σκακιστικής πλατφόρμας chess.com. Συμμετείχαν κορυφαίοι σκακιστές όπως οι Ντινγκ Λιρέν, Βασιέ - Λαγκράβ, Αρονιάν, Καρουάνα, Νεπομνίαστσι, Γκίρι, Ανάντ, Φιρούζια, Ρατζιάμποφ, Σο, Χου Γιφάν και πολλοί ακόμα που πήραν μέρος ως μέλη ομάδων.

Ομάδες

Οι συνθέσεις των ομάδων: Κίνα (μέσος όρος έλο 2.717), Ευρώπη (2.687), Ρωσία (2.662), ΗΠΑ (2.641), Ινδία (2.605), «Κόσμος» (2.597). Κάθε ομάδα αποτελούνταν από τέσσερις παίκτες (τρεις άντρες και μία γυναίκα), δύο αναπληρωματικούς (έναν άντρα και μία γυναίκα) και έναν αρχηγό ομάδας (για την Ινδία χρέη αρχηγού εκτελούσε ο Ανάντ, με τον Κράμνικ να έχει ρόλο συμβούλου, και για την Ευρώπη αρχηγός ήταν ο Γκάρι Κασπάροφ!). Η σύνθεση κάθε ομάδας αποφασιζόταν από τον αρχηγό της. Η απόφαση αυτή έπρεπε να ανακοινωθεί το αργότερο 30 λεπτά πριν από την έναρξη του σχετικού γύρου. Σε περίπτωση αλλαγής για τους άνδρες, ο αναπληρωματικός παίκτης έπαιζε στην 3η σκακιέρα.


Το τουρνουά πραγματοποιήθηκε το διάστημα 5 - 10 Μάη 2020 και κάθε μέρα παίζονταν δύο γύροι.

Μορφή των αγώνων

Ολοι οι αγώνες παίχτηκαν σε τέσσερις σκακιέρες: Τρεις ανδρικές και μία γυναίκεια. Ο χρόνος σκέψης για όλα τα παιχνίδια ήταν 25 λεπτά + 10 δευτερόλεπτα ανά κίνηση, ξεκινώντας από την πρώτη κίνηση.

Η πρώτη φάση διεξήχθη με σύστημα πουλ διπλών συναντήσεων, όπου οι ομάδες παίζουν μεταξύ τους δύο φορές. Μετά από 10 γύρους οι δύο πρώτες ομάδες της βαθμολογίας προκρίθηκαν για έναν τελικό αγώνα «Superfinal».

Το συνολικό χρηματικό έπαθλο ήταν 180.000 δολάρια, χρηματοδοτούμενο από το chess.com. Κάθε ομάδα πήρε για τη συμμετοχή της 24.000 δολάρια ΗΠΑ. Η νικήτρια ομάδα του τουρνουά πήρε επιπλέον 24.000 δολ., ενώ ο δεύτερος πήρε επιπλέον 12.000 δολ.

Κάθε παίκτης έλαβε χρηματικό έπαθλο ως εξής: Το συνολικό έπαθλο της ομάδας του διαιρούμενο με τον συνολικό αριθμό των παιχνιδιών που παίζονται από την ομάδα του παίκτη, πολλαπλασιασμένο επί τον συνολικό αριθμό των παιχνιδιών που έπαιξε ο παίκτης.

Μέτρα δίκαιου παιχνιδιού και μη εξαπάτησης

Ολοι οι παίκτες παρακολουθούνταν μέσω καμερών από διεθνείς διαιτητές της FIDE για όλη τη διάρκεια του τουρνουά. Η παρατήρηση περιλάμβανε κάμερα web, παρατήρηση της οθόνης του Η/Υ, έλεγχο δωματίου, έλεγχο γραφείου και άλλες απαιτήσεις, σύμφωνα με τα πρότυπα του chess.com και της FIDE.


Δημιουργήθηκε μια Επιτροπή Θεμιτού Παιχνιδιού και μια Ομάδα Προσφυγών, αποτελούμενες από μέλη της Επιτροπής FIDE Fair-Play, εμπειρογνώμονες του παιχνιδιού από το chess.com, επιστήμονες υπολογιστών, στατιστικολόγους και GM. Το πάνελ Fair-Play διατηρούσε το δικαίωμα να αποκλείσει οποιονδήποτε παίκτη για ύποπτη παραβίαση δίκαιου παιχνιδιού κατά τη διάρκεια του τουρνουά. Κάθε παίκτης μπορούσε να προσφύγει ενάντια σε οποιαδήποτε απόφαση εντός 24 ωρών.

Νικήτρια ομάδα του πρώτου Online Κυπέλλου Εθνών της FIDE αναδείχθηκε η Κίνα, που αντιμετώπισε την ομάδα των ΗΠΑ στον τελικό. Η ισοπαλία που απέσπασε από τις ΗΠΑ έδωσε τη νίκη στην Κίνα, αφού στην πρώτη φάση του τουρνουά είχε καταλάβει την πρώτη θέση, αποτέλεσμα που της έδωσε προβάδισμα για τον τελικό. Η ομάδα των ΗΠΑ, αφού έφτασε στον τελικό με δραματικό τρόπο, παραλίγο να κάνει επική ανατροπή, νικώντας την κινεζική ομάδα δύο φορές στη σειρά. Ο Fabiano Caruana νίκησε τον Wei Yi στη δεύτερη σκακιέρα, και με τις άλλες σκακιέρες να λήγουν ισόπαλες, το ματς κρίθηκε στην τρίτη σκακιέρα μεταξύ των Yu Yangyi και του Wesley So, με τον πρώτο να δίνει τη νίκη και το τουρνουά στην ομάδα του, μετά από μια καταπληκτική παρτίδα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Κίνα είχε την ισχυρότερη και πιο σταθερή απόδοση σε όλο το Κύπελλο Εθνών. Στη γυναικεία σκακιέρα δεν είχε ούτε μία ήττα (!), γεγονός που έδωσε στην ομάδα της Κίνας σημαντικό προβάδισμα. Να επισημάνουμε εδώ πως οι γυναίκες της ομάδας είναι δύο παγκόσμιες πρωταθλήτριες, η Τζου Γουεντζούν (νυν) και η Χου Γιφάν (πρώην), με την τελευταία να κάνει την επανεμφάνισή της στο αγωνιστικό σκάκι μετά από απουσία 4 ετών. Η Χου Γιφάν, τρεις φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια, το 2016 διαφώνησε με το σύστημα αγώνων της FIDE και αποχώρησε από το θεσμό και τους αγώνες. Παρά την απουσία της, όμως, παραμένει ακόμα και σήμερα νούμερο 1 στη γυναικεία παγκόσμια κατάταξη. Να αναφέρουμε επίσης την εξαιρετική απόδοση που είχε στην τρίτη σκακιέρα ο Yu Yangyi, σημειώνοντας το αξιοσημείωτο 7½ στα 10, με νίκες εναντίον κορυφαίων παικτών όπως οι Anish Giri, Leinier Dominguez και Jan-Krzysztof Duda.


Η Χου Γιφάν δήλωσε με τη λήξη του τουρνουά: «Είμαι πραγματικά πολύ ενθουσιασμένη που είμαι εδώ, που η FIDE και το chess.com διοργανώνουν αυτό το γεγονός για κορυφαίους παίκτες, να αγωνίζονται για τις χώρες ή τις περιοχές τους. Κάτω από αυτό το παγκόσμιο κλίμα, είναι πολύ σημαντικό προνόμιο για το σκάκι το ότι μπορούμε να κάνουμε πολλές διαφορετικές εκδηλώσεις στο διαδίκτυο. Επομένως, είμαι ευτυχής που ήμουν μέλος της ομάδας της Κίνας και συμμετείχα σε αυτήν την εκδήλωση. Για μένα είναι πάντα καλό να επιστρέφω στη σκακιέρα και να παίζω κάποια παιχνίδια, οπότε το γεγονός ότι παίζουμε στο διαδίκτυο με αυτήν την πολύ ιδιαίτερη μορφή, ότι έχουμε δηλαδή μια ομάδα με μεικτό φύλο, είναι κάτι πολύ διαφορετικό αλλά και πολύ ενδιαφέρον».


Συνάντηση των κορυφαίων και στη Ρωσία

Ενα ακόμα διαδικτυακό τουρνουά διεξήχθη αυτήν τη βδομάδα με πρωτοβουλία Ρώσων σκακιστών. Πρόκειται για ένα τουρνουά blitz, 8 σκακιστών, που έγινε σε συνεργασία με τη διαδικτυακή πλατφόρμα Lichess.org από τις 12 έως τις 14 Μάη και με την πρωτοβουλία - συμμετοχή ορισμένων από τους κορυφαίους Ρώσους σκακιστές: Vladimir Kramnik, Ian Nepomniachtchi, Alexander Grischuk, Sergey Karjakin, Peter Svidler, Evgeny Tomashevsky, Ernesto Inarkiev, Alexander Riazantsev.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, «καθώς ο κόσμος περνά από μια παγκόσμια κρίση για την υγεία, το σκάκι ξεχωρίζει ως ένα μοναδικό άθλημα που με επιτυχία εμφανίστηκε στο διαδίκτυο, για να φέρει κοντά επαγγελματίες, ερασιτέχνες και θαυμαστές σε όλο τον κόσμο (...) Τώρα, για όλους τους γνωστούς λόγους, δεν υπάρχουν αθλητικοί διαγωνισμοί. Το σκάκι είναι ένας από τους λίγους τύπους που μπορούν να υπάρχουν ακόμη και στις τρέχουσες συνθήκες».

Στο πνεύμα των ημερών, πάντως, και με το δημόσιο σύστημα Υγείας στη Ρωσία να «αγκομαχά» να σώσει τους χιλιάδες ασθενείς από κορονοϊό, αποκαλύπτοντας σε όλη τους την έκταση τις συνέπειες που είχε η καπιταλιστική παλινόρθωση για το λαό της χώρας, οι σκακιστές έδωσαν φιλανθρωπικό χαρακτήρα στην πρωτοβουλία τους, την οποία έσπευσαν τελικά να θέσουν υπό την αιγίδα τους το υπουργείο Αθλητισμού και η σκακιστική Ομοσπονδία, υπό τον τίτλο «Παίξε για τη Ρωσία». Ετσι, τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από δωρεές με αφορμή το τουρνουά, ανακοινώθηκε ότι θα δοθούν για την ενίσχυση των νοσοκομείων με μέσα και υλικά.

Στο αγωνιστικό κομμάτι, το τουρνουά ξεκίνησε με σύστημα «πουλ» διπλών συναντήσεων για να ολοκληρωθεί με αγώνες «νοκ άουτ» ανάμεσα στους 4 πρώτους της βαθμολογίας, την Πέμπτη 14 Μάη. Ο χρόνος σκέψης ήταν 5 λεπτά για όλες τις κινήσεις με αύξηση 2 δευτερολέπτων από την πρώτη κίνηση.

Μετά την πρώτη φάση στη βαθμολογία προηγούνταν ο Vladimir Kramnik με 10,5/14 (έχει αποσυρθεί από το επαγγελματικό σκάκι εδώ και ένα χρόνο) ακολουθούμενος από τους Peter Svidler 9/14, Alexander Grischuk 8/14 και Evgeny Tomashevsky 8/14.

Τα ζευγάρια των νοκ άουτ ήταν: Vladimir Kramnik - Alexander Grischuk (1-2), Peter Svidler - Evgeny Tomashevsky (0,5 - 1,5). Ο Alexander Grischuk αναδείχθηκε νικητής του τουρνουά επικρατώντας στον τελικό του Evgeny Tomashevsky με σκορ 3-0.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ