Σάββατο 16 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στην Αττική

Κατάμεστο το θεατράκι του αθλητικού κέντρου Παλατιανής
Κατάμεστο το θεατράκι του αθλητικού κέντρου Παλατιανής
Στην Αττική, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη μεγάλη συγκέντρωση του Κόμματος στην Καισαριανή, η ΤΟ Δυτικών Συνοικιών της ΚΟΑ, πραγματοποίησε άλλη μια επιτυχημένη εκδήλωση, στο Ιλιον, στις 10/5, με ομιλητή τον Γ. Πρωτούλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μια φωτογραφική έκθεση από τις εξορίες και τις φυλακές που βρέθηκαν οι κομμουνιστές στην Ελλάδα τον προηγούμενο αιώνα, από τους αγώνες που πρωτοστάτησαν, καλωσόριζε όσους έρχονταν από νωρίς στο θεατράκι του αθλητικού κέντρου Παλατιανής.

Ειδικά για την εκδήλωση, το Μουσικό Συγκρότημα της ΤΟ Δυτικών Συνοικιών παρουσίασε μια παράσταση αντάξια του περιεχομένου της μεγάλης εποποιίας των λαών τον περασμένο αιώνα: Με αποσπάσματα από κείμενα του Μπρεχτ για το φασισμό, αλλά και αφηγήσεις από μάχες του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, διανθισμένες με πολιτικό - αντάρτικο τραγούδι, ζωντάνεψαν στιγμές των ηρωικών αγώνων του λαού μας.

Στον Ασπρόπυργο, όπως ήταν αναμενόμενο, η εκδήλωση με θέμα τη «Συμβολή της ΕΣΣΔ στην Αντιφασιστική Νίκη των Λαών», προκάλεσε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αγκαλιάστηκε από τους Πόντιους της πόλης, στο συνοικισμό όπου διαμένουν, στην Γκορυτσά. Για την πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής, που προέρχονται από τη Σοβιετική Ενωση και έχουν ζήσει τη σοσιαλιστική οικοδόμηση, η 9η Μάη αποτελεί εθνική γιορτή.

Το μετάλλιο και το πιστοποιητικό προσφοράς του Σοβιετικού Στρατιώτη που έφερε στην εκδήλωση στον Ασπρόπυργο Πόντιος μαχητής του Κόκκινου Στρατού
Το μετάλλιο και το πιστοποιητικό προσφοράς του Σοβιετικού Στρατιώτη που έφερε στην εκδήλωση στον Ασπρόπυργο Πόντιος μαχητής του Κόκκινου Στρατού
Η εκδήλωση, εκτός από την ομιλία του Ν. Μαυροκέφαλου, μέλους της Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ, περιλάμβανε και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια του Κόκκινου Στρατού, με ερμηνευτή το Γιώργο Σαμαρτζή και πιάνο από την Ηρώ Στεργίου. Το πρόγραμμα αυτό ξύπνησε μνήμες, προκαλώντας έντονη συγκίνηση στους παρευρισκόμενους. Αλλωστε, στη συνείδησή τους, με κριτήριο την ίδια τους τη ζωή, επιβιώνουν ακόμα η προσφορά και οι κατακτήσεις του σοσιαλιστικού συστήματος, που καμιά προπαγάνδα δεν μπορεί να σβήσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση, κρατώντας κόκκινα γαρίφαλα, τραγούδησαν στα ρώσικα μαζί με τον ερμηνευτή τα τραγούδια και ειδικά τον ύμνο της ΕΣΣΔ.

Ξεχωριστό στιγμιότυπο αποτέλεσε η εμφάνιση ενός Ποντίου, μαχητή του Κόκκινου Στρατού, που έφερε μαζί του τα παράσημα που του απονεμήθηκαν στα 20χρονα από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, όπως και το πιστοποιητικό για την προσφορά του στην πάλη του σοβιετικού λαού.

Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και στην Καλλιθέα, στις 9 Μάη, στο μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη, το μοναδικό μνημείο σε όλη την Ελλάδα που είναι αφιερωμένο στους Σοβιετικούς Στρατιώτες που πολέμησαν στο πλευρό του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ.

Σε Μακεδονία και Θράκη

Από την εκδήλωση στα Νέα Κερδύλλια
Από την εκδήλωση στα Νέα Κερδύλλια
Στη Δυτική Μακεδονία, στο Μεσόβουνο Εορδαίας, ένα από τα πρώτα χωριά της ηπειρωτικής Ελλάδας που πήρε τα όπλα κατά των κατοχικών αρχών και από τα πρώτα που γνώρισαν τα μαζικά αντίποινα της Βέρμαχτ, με δύο διαδοχικά ολοκαυτώματα και εκατοντάδες νεκρούς, πραγματοποιήθηκε στις 9 Μάη η εκδήλωση της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Η εκδήλωση ξεκίνησε με πορεία από την πλατεία του χωριού προς τον χώρο του μνημείου. Μίλησε ο Γ. Βήττας, Γραμματέας Περιοχής Δ. Μακεδονίας του ΚΚΕ. Το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσόβουνου παρουσίασε τον ποντιακό χορό «Πυρρίχιο», ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων.

Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και στο Κηπουρειό Γρεβενών, χωριό που έκαψαν οι Γερμανοί τον Ιούλη του 1944, πυρπολώντας μέσα σε μια καλύβα 37 αμάχους, ανάμεσά τους και ένα νεογέννητο. Οι κάτοικοι του χωριού, στην πλειοψηφία τους, ήταν ενταγμένοι στο ΕΑΜ. Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν μαρτυρίες δύο επιζώντων.

Στην Κεντρική Μακεδονία, ξεχώρισαν οι εκδηλώσεις που έγιναν στα Νέα Κερδύλλια Σερρών, στο Ελευθεροχώρι Γιαννιτσών και στο Κιλκίς. Το ολοκαύτωμα στα Ανω και Κάτω Κερδύλλια έγινε στις 17/10/1941. Εκτελέστηκαν 222 άρρενες 15 - 60 ετών. Η εκδήλωση της ΤΟ Σερρών του ΚΚΕ πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ηρώων 17ης Οκτώβρη 1941 στα Νέα Κερδύλλια, με ομιλητή τον Οδ. Μαάιτα, μέλος του ΓΠ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ. Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε ιστορικός περίπατος στα δύο μαρτυρικά χωριά.

Και το Ελευθεροχώρι Γιαννιτσών πλήρωσε μεγάλο φόρο αίματος στη διάρκεια της Κατοχής. Οι κάτοικοί του από τους πρώτους οργανώθηκαν στο ΕΑΜ. Στην εκδήλωση της ΤΟ Πέλλας του ΚΚΕ μίλησε ο Γ. Χαβατζάς, μέλος του ΓΠ της ΚΟ Κ. Μακεδονίας.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε και η εκδήλωση - ιστορικός περίπατος στο Κιλκίς, που ξεκίνησε από το Αγαλμα του Αντάρτη.

Στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη ξεχώρισε η εκδήλωση που έγινε στην πλατεία του οικισμού Χρύσα στην Ξάνθη, με ομιλητή τον Δ. Παπατολίδη, Γραμματέα της ΕΠ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με πορεία προς τον τόπο εκτέλεσης αγωνιστών μετά τα έκτακτα στρατοδικεία.

Στην Κρήτη

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στα Χανιά
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στα Χανιά
Στα Χανιά, την Κυριακή 10/5, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης του Θερίσου, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου και ομιλητή τον Τηλέμαχο Δημουλά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που αναφέρθηκε σε πλευρές των ιστορικών γεγονότων της εποχής και στα συμπεράσματα που προκύπτουν. Ανέδειξε το χαρακτήρα της ανόδου του φασισμού, ως εναλλακτικό σχέδιο του καπιταλισμού και της κυρίαρχης αστικής τάξης, για να συνεχίζουν να εξυπηρετούνται τα συμφέροντά της και να εκμεταλλεύεται τους λαούς.

Τόνισε, επίσης, πως το πιο σπουδαίο δίδαγμα είναι ότι ο φασισμός δεν μπορεί να καταπολεμηθεί οριστικά -όπως προκύπτει και από τις σύγχρονες εξελίξεις- αν δε χτυπηθεί η ρίζα του. Αν δηλαδή δεν τσακιστεί ο ίδιος ο καπιταλισμός, το σύστημα που τον γεννά και δεν εγκαθιδρυθεί στη θέση του η εργατική - λαϊκή εξουσία.

Στο Ηράκλειο, με μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ, με ομιλητή τον Σ. Βασιλειάδη, Γραμματέα της ΕΠ Κρήτης του Κόμματος. Στο χώρο παρουσιάστηκε έκθεση αρχειακού υλικού για τη συμβολή των κομμουνιστών στη μάχη της Κρήτης και συνολικά την ηρωική πάλη των κομμουνιστών και του ΕΑΜικού κινήματος κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε επίσης στο Ρέθυμνο, στο Μνημείο Πεσόντων Μαχητών στη Σοχώρα.

Εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε, συνεχίζουμε με μεγαλύτερη ορμή και γνώση

Στιγμιότυπα από εκδηλώσεις που πραγματοποίησαν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα για τα 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών

Στην Πελοπόννησο

Από την πορεία στην Καλαμάτα
Από την πορεία στην Καλαμάτα
Στη Σπάρτη, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο μνημείο στην είσοδο του νοσοκομείου, στο σημείο όπου εκτελέστηκαν 24 αγωνιστές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ στις 3/8/1944 από το Τάγμα Ασφαλείας Σπάρτης, μετά από διαταγή της γερμανικής διοίκησης. Ξεχώρισε η παρουσία συγγενών των θυμάτων και της νεολαίας. Χαιρετισμό απηύθυναν το Σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου και η Ενωση Γιατρών του ΕΣΥ Λακωνίας.

Στην Καλαμάτα, σε συγκέντρωση του ΚΚΕ μίλησε ο Β. Μπίζας, μέλος του ΤΓ Μεσσηνίας του Κόμματος. Ακολούθησε πορεία σε σημεία της πόλης, όπου ο αγωνιζόμενος λαός με μπροστάρηδες τους μαχητές του ΕΛΑΣ έδωσε μάχη με τους Χίτες και λοιπούς συνεργάτες των ναζί για την απελευθέρωση της πόλης. Την ιστορική αφήγηση για τις μάχες έκανε ο Κ. Ρεϊτζόπουλος, μέλος του ΤΓ Μεσσηνίας του ΚΚΕ. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης.

Στην Ηπειρο

Το μεγάλο ζωγραφισμένο πανό στο Κάστρο της Πρέβεζας
Το μεγάλο ζωγραφισμένο πανό στο Κάστρο της Πρέβεζας
Στην Πρέβεζα, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 9 Μάη, έγινε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο «Ηρώων», στο Κάστρο του Αγίου Ανδρέα. Στο χώρο είχε τοποθετηθεί από το πρωί ένα μεγάλο πανό, ζωγραφισμένο από Πρεβεζάνο καλλιτέχνη, με την κόκκινη σημαία να κυματίζει στο Ράιχσταγκ. Η εκδήλωση συνεχίστηκε στην πλατεία Δικαστηρίων, με προβολή βίντεο και στη συνέχεια ο Κ. Κωτσαντής, Γραμματέας της ΤΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ, έκανε την κεντρική ομιλία. Ακολούθησαν απαγγελία ποιημάτων και αντιστασιακά τραγούδια από μαθητές της Πρέβεζας.

Στα Γιάννενα, εξόρμηση στους δρόμους της πόλης και πικετοφορία πραγματοποιήθηκε από τις Οργανώσεις Ιωαννίνων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ενώ απλώθηκε επίσης μεγάλο πανό στο Κάστρο των Ιωαννίνων, με κεντρικό σύνθημα «Ο Κόκκινος Στρατός τσάκισε το φασισμό».

Στη Λευκάδα, με κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης, στο ηρωικό χωριό της Εγκλουβής, ξεκίνησαν στις 10 Μάη οι εκδηλώσεις για την Αντιφασιστική Νίκη. Ακολούθησε στην πλατεία της Καρυάς ομιλία από την Δήμητρα Σταματέλου, μέλος του Γραφείου Περιοχής.

Εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν, επίσης, στην Αρτα και στην Κέρκυρα.

Στο σημερινό 4σέλιδο «Κομματική Ζωή και Δράση» του «Ριζοσπάστη» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Ανατολική Μακεδονία - Θράκη: Ρεπορτάζ από την περιοδεία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα

-- 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών: Ρεπορτάζ από τις εκδηλώσεις που πραγματοποίησαν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα

Στη Δυτική Ελλάδα

Από τις εκδηλώσεις στην Κεφαλονιά
Από τις εκδηλώσεις στην Κεφαλονιά
Στην Κεφαλονιά, την Πέμπτη 7/5 έγινε συγκέντρωση - πορεία που ξεκίνησε από την κεντρική πλατεία του Αργοστολίου. Το πρωί της 9ης Μάη κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο των εκτελεσμένων αγωνιστών στο νεκροταφείο του Δραπάνου. Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα Αργίνια, το χωριό που κάηκε από τους Γερμανούς στις 10/6/1944, αλλά και στο Βαθύ της Ιθάκης. Οι εκδηλώσεις έκλεισαν στις 10 Μάη, στην Αγία Θέκλη.

Στη Ζάκυνθο, έγινε συγκέντρωση στην πλατεία Αγίου Μάρκου, κατάθεση στεφανιών στο μνημείο των δύο ΕΠΟΝιτών που κρεμάστηκαν στις 17/8/1944 από τους ναζί, αλλά και στο μνημείο της μάχης του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ κατά των δυνάμεων των Γερμανών κατακτητών, στις 7/9/1944, στο χωριό Αϊ-Δημήτρης.

Εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Αμφιλοχία, με συγκέντρωση στο λιμάνι και κατάθεση στεφανιού στο μνημείο της μάχης του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών κατακτητών, καθώς και στο Μεσολόγγι.

Στη Θεσσαλία

Μέλη και φίλοι του ΚΚΕ φωταγώγησαν κτίρια του Βόλου, προβάλλοντας την εικόνα με το στρατιώτη που καρφώνει την κόκκινη σημαία στο Ράιχσταγκ
Μέλη και φίλοι του ΚΚΕ φωταγώγησαν κτίρια του Βόλου, προβάλλοντας την εικόνα με το στρατιώτη που καρφώνει την κόκκινη σημαία στο Ράιχσταγκ
Στη Λάρισα, με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 11 Μάη, στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο, πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση, με ομιλητή τον Γ. Σκόκα, Γραμματέα της ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ. Ακολούθησε η μουσικοθεατρική παράσταση «Αναμνήσεις για τον Ερνστ Τέλμαν» από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ.

Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 10 Μάη και στην Αγιά, με ομιλητή τον Παν. Σπήλιο, μέλος του ΓΠ Θεσσαλίας του Κόμματος.

Στο Βόλο, στη γεμάτη με εργαζόμενους και νέους αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, πραγματοποιήθηκε στις 9 Μάη η εκδήλωση της ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ, που περιελάμβανε προβολή οπτικοακουστικού υλικού με βασικούς σταθμούς του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ομιλία από τον Β. Μεταξά, Γραμματέα της ΤΕ, και μικρό αφιέρωμα στον Κόκκινο Στρατό, με τραγούδια του που ερμήνευσαν μουσικοί, μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Μια μέρα πριν, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ φωταγώγησαν την παραλία του Βόλου. Η φιγούρα του Κόκκινου Στρατιώτη που καρφώνει την κόκκινη σημαία στο Ράιχσταγκ, δέσποζε στο χώρο, όπου δεκάδες μέλη και φίλοι του ΚΚΕ με σημαίες, διένειμαν στους περαστικούς την ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και στο αιματοβαμμένο από τους ναζί χωριό Δράκεια, στις 10 Μάη.

Στην Καρδίτσα, στην αίθουσα της ΠΕΔ, πραγματοποιήθηκε στις 8 Μάη εκδήλωση, στην οποία χαιρέτισε ο Β. Φυτσιλής, πρόεδρος του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Β. Ξυδιάς, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Πόλης Καρδίτσας του ΚΚΕ. Ακολούθησε προβολή βίντεο, αφιερωμένο στην επέτειο.

Στα Τρίκαλα, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με ομιλητή τον Σ. Σωτηρόπουλο, Γραμματέα της ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ, και με καλλιτεχνικό δρώμενο με αντιφασιστικά κείμενα και ποιήματα, με αντάρτικα και επαναστατικά τραγούδια.

Στο εξωτερικό

Στην ιστορική αίθουσα της «Marx Memorial Library» στο Λονδίνο
Στην ιστορική αίθουσα της «Marx Memorial Library» στο Λονδίνο
Εκδηλώσεις για την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών πραγματοποιήθηκαν και από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ στο εξωτερικό.

Επιτυχημένη εκδήλωση διοργάνωσε η ΤΟ Βρετανίας του ΚΚΕ στο Λονδίνο. Το «παρών» έδωσαν μέλη και φίλοι του ΚΚΕ, Κομμουνιστικών Κομμάτων και οργανώσεων από Βρετανία, Ιταλία, Κύπρο, Ιράκ, καθώς και νέοι μετανάστες. Η εκδήλωση έγινε στην ιστορική αίθουσα της «Marx Memorial Library», ενώ στην εκδήλωση προβλήθηκε βίντεο του Κόμματος (με αγγλικούς υπότιτλους).

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις του ΚΚΕ και σε μια σειρά πόλεις της Γερμανίας, σε Βερολίνο, Μόναχο, Νυρεμβέργη και Ντίσελντορφ. Ξεχωριστή σημασία είχε η απότιση τιμών στο Τρέπτοβερ Παρκ, όπου βρίσκονται οι τάφοι χιλιάδων Σοβιετικών στρατιωτών που έπεσαν ηρωικά κατά τη διάρκεια της μάχης του Βερολίνου, καθώς και στο νεκροταφείο του Γκέρεσχάιμ, όπου βρίσκονται θαμμένοι 1.500 Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου, που έχασαν τη ζωή τους σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης και στους 1.700 Ολλανδούς ομήρους - θύματα της καταναγκαστικής εργασίας στο νεκροταφείο του Ντίσελντορφ, Στόφελν.

Εκδήλωση για την Αντιφασιστική Νίκη πραγματοποίησε και η ΚΟ Κύπρου του ΚΚΕ.

Στα μειονοτικά χωριά Πάσσος και Οργάνη

Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ οι κάτοικοι στα μειονοτικά χωριά της Ροδόπης Πάσσος και Οργάνη. Στον Πάσσο, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας ευχαρίστησε το ΚΚΕ για τις παρεμβάσεις που έκανε για τα προβλήματα του οικισμού και ειδικότερα για την επισκευή του σχολείου (δημοτικό και νηπιαγωγείο) και την έλλειψη αγροτικού γιατρού τον τελευταίο χρόνο.

Στην ορεινή Οργάνη του Δήμου Αρριανών, ο Δημήτρης Κουτσούμπας επισκέφθηκε το τοπικό κοινοτικό κατάστημα, το τζαμί του χωριού και μίλησε σε συγκέντρωση των κατοίκων.

Ο λαός της περιοχής ζει κύρια από τη γεωργία (κυρίως καπνά) και την κτηνοτροφία, που τα τελευταία δύο χρόνια χτυπήθηκε από τις ζωονόσους της ευλογιάς και του καταρροϊκού πυρετού. Τα λαϊκά νοικοκυριά που χτυπήθηκαν δεν έχουν εισόδημα να ζήσουν, καθώς δεν αποζημιώθηκαν για την πραγματική ζημιά που έχουν υποστεί.

Ο Δ. Κουτσούμπας, μιλώντας στους κατοίκους του χωριού, αναφέρθηκε στην καπνοκαλλιέργεια που εγκαταλείπεται, καθώς εξαιτίας της πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων έμεινε χωρίς επιδοτήσεις και δεν αφήνει εισόδημα. Σε ό,τι αφορά τη ζημιά στους κτηνοτρόφους, τόνισε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις του προκειμένου να αποζημιωθούν για το 100% και να καλυφθεί με ενισχύσεις η απώλεια εισοδήματος που έχουν υποστεί.

Τόνισε ακόμη ότι τον εργάτη, τον αγρότη, τον κτηνοτρόφο, τον υπάλληλο, τον επιστήμονα, το νέο, δεν τους χωρίζει τίποτα, αντίθετα τους ενώνει το ότι όλοι είναι σκληρά εκμεταλλευόμενοι. Και όλοι μαζί, ενωμένοι σαν μια γροθιά, χωρίς να ενδιαφέρει τι θεό πιστεύει ο καθένας, τι χρώμα έχει, τι καταγωγή έχει, τι γλώσσα μιλά ή τι ήθη και έθιμα ακολουθεί, πρέπει να δυναμώσουν τη λαϊκή συμμαχία για να αλλάξει χέρια η εξουσία και να ανοίξει ο άλλος δρόμος ανάπτυξης που προτείνει το ΚΚΕ.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ

Από την περιοδεία του Δ. Κουτσούμπα στην «RAYCAP»
Από την περιοδεία του Δ. Κουτσούμπα στην «RAYCAP»
Τα οξυμένα προβλήματα του εργαζόμενου λαού στη Δράμα και τη Ροδόπη, αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια της διήμερης περιοδείας που πραγματοποίησε στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη την Πέμπτη 14/5 και την Παρασκευή 15/5 ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το πρωί της Πέμπτης επισκέφθηκε τη Δράμα και περιόδευσε στο εργοστάσιο «RAYCAP», στο Δασαρχείο και στο νοσοκομείο, όπου μίλησε στους εργαζόμενους. Το βράδυ, μίλησε σε πολιτική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Δράμας και στη συνέχεια επισκέφθηκε το μαρτυρικό χωριό Χωριστή.

Χτες Παρασκευή επισκέφθηκε τη Ροδόπη όπου περιόδευσε στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, στον Πάσσο και την ορεινή Οργάνη, ενώ το βράδυ μίλησε σε πολιτική συγκέντρωση στην Κομοτηνή.

Να προστατευτεί και να αναπτυχθεί ο δασικός πλούτος

Στο Δασαρχείο της Δράμας, οι εργαζόμενοι υποδέχθηκαν την αντιπροσωπεία του Κόμματος, δηλώνοντας ότι στο ΚΚΕ αναγνωρίζουν έναν φίλο και έναν συνοδοιπόρο στον αγώνα και το έργο τους. Από τη συνάντηση με τη διεύθυνση αλλά και τους εργαζόμενους, αναδείχθηκαν οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων που αγγίζουν το 50% και η καθυστέρηση καταβολής της αναγκαίας χρηματοδότησης, ώστε να γίνουν απαραίτητες εργασίες στο πλαίσιο της αντιπυρικής περιόδου που ήδη έχει αρχίσει. Η υπηρεσία έχει ζητήσει 100.000 ευρώ για τη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου, το οποίο έχει υποστεί βλάβες κατά την περίοδο του χειμώνα και 40.000 ευρώ για καύσιμα ετησίως, προκειμένου να καταφέρει να κινήσει τα οχήματα της υπηρεσίας.

Από τη συζήτηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τους εργαζόμενους στο Δασαρχείο της Δράμας
Από τη συζήτηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τους εργαζόμενους στο Δασαρχείο της Δράμας
Οπως είπαν οι εργαζόμενοι, το Δασαρχείο της Δράμας είναι το μεγαλύτερο στη χώρα και έχει την ευθύνη για τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων και του φυσικού περιβάλλοντος σε μια έκταση περίπου 2.800 στρεμμάτων. Σήμερα στο δασαρχείο εργάζονται μόλις 56 άτομα, ενώ το 2010 εργάζονταν περίπου 120. Υπάρχει παντελής έλλειψη καυσίμων για τα οχήματα της υπηρεσίας και μικρή χρηματοδότηση σε ανταλλακτικά για τη σωστή και ασφαλή κίνηση των 13 οχημάτων που διαθέτει. Τα μηχανήματα του δασαρχείου μένουν αναξιοποίητα και λόγω της έλλειψης σε προσωπικό και ειδικά σε χειριστές μηχανημάτων. Στον ορεινό όγκο του νομού έχουν δημιουργηθεί δασικά εργοτάξια (π.χ. Φρακτού και Λεπίδα), τα οποία με την πάροδο των χρόνων καταστρέφονται, καθώς δεν υπάρχουν προσωπικό και χρήματα για να τα συντηρήσουν και να εξυπηρετήσουν τους υλοτόμους και τους επισκέπτες των περιοχών αυτών.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στον σημαντικό δασικό πλούτο και το συνολικότερο οικοσύστημα της Δράμας που πρέπει να προστατευθεί και να αναπτυχθεί, καθώς συμβάλλει στη στήριξη της υλοτομίας, της τουριστικής ανάπτυξης, της αντιπλημμυρικής προστασίας, στην προστασία του περιβάλλοντος και της ζωής των ανθρώπων.

Χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι, ενώ βρισκόμαστε ήδη στην αντιπυρική περίοδο δεν έχουν δοθεί τα απαραίτητα κονδύλια για τη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου και την κίνηση των οχημάτων του δασαρχείου, που επιπλέον έχει ανάγκη από μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να παλεύει και να προωθεί τα αιτήματά τους μέσα και έξω από τη Βουλή, προκειμένου να δοθούν άμεσες λύσεις και χρηματοδότηση, αλλά και να ξεπεραστούν όλες οι απαράδεκτες γραφειοκρατικές διαδικασίες που εγκλωβίζουν και κονδύλια και δυνατότητες, με αποτέλεσμα να πληρώνουν πάλι ο λαός και οι εργαζόμενοι το μάρμαρο.

Στιγμιότυπο από τη συζήτηση στο Νοσοκομείο της Δράμας
Στιγμιότυπο από τη συζήτηση στο Νοσοκομείο της Δράμας
Επιπλέον σχολίασε ότι τα 100.000 ευρώ για να συντηρηθεί στοιχειωδώς το οδικό δίκτυο στα δάση της Δράμας είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα 500 εκ. δολάρια που έδωσε η κυβέρνηση πριν από λίγες μέρες για να συντηρήσει υπέργηρα αεροσκάφη για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, και παρ' όλα αυτά δε δίνονται.

Να βρούμε το φάρμακο με το οποίο θα γιατρέψουμε συνολικά την κατάσταση

Στο Νοσοκομείο της Δράμας, από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους, αναδείχθηκαν οι επιπτώσεις τόσο σε αυτούς όσο και συνολικότερα στο λαό της περιοχής από την πολιτική υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας που ακολουθεί και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Η χρηματοδότηση του νοσοκομείου από 14 εκατ. ευρώ το 2009 μειώθηκε στα 6,5 εκατ. ευρώ για το 2015, ενώ τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι μέσα σε 1,5 χρόνο συνταξιοδοτήθηκαν περίπου 160 εργαζόμενοι και δεν προσλήφθηκε κανένας. Αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει σε απίστευτη εντατικοποίηση της δουλειάς, με τους εργαζόμενους να βρίσκονται στα όρια της αντοχής τους.

Οι ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό είναι μεγάλες και δεν αντιμετωπίζονται, ενώ στο υπόλοιπο προσωπικό οι ελλείψεις επιχειρείται να καλυφθούν με σπουδαστές που κάνουν την πρακτική τους άσκηση, με εργαζόμενους μέσω εργολάβων (είναι απλήρωτοι για 4 μήνες) είτε με νέους μέσα από το πρόγραμμα voucher Υγείας (15 εργαζόμενοι, 7 μήνες απλήρωτοι). Ετσι, υπολειτουργούν οι κλινικές αλλά και τα παραϊατρικά εργαστήρια, όπως το ακτινολογικό όπου λόγω της έλλειψης γιατρών (από 8 έμειναν 3) η αναμονή για τον αξονικό έχει φτάσει στους 2 μήνες και για το μαστογράφο στους 6 μήνες. Την ίδια ώρα, είναι απλήρωτες οι εφημερίες και οι ειδικευόμενοι γιατροί έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας.


Δραματική είναι η κατάσταση και στα Κέντρα Υγείας που εξυπηρετούν τον ορεινό όγκο του νομού (Νευροκόπι, Παρανέστι), αλλά και στο Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης που βρίσκεται δίπλα στη βιομηχανική περιοχή της Δράμας.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στους εργαζόμενους, σημείωσε ότι «το ζήτημα είναι να δούμε τα προβλήματα, να ψάξουμε τις αιτίες που τα δημιουργούν και ταυτόχρονα αφού συμφωνήσουμε για τις αιτίες, να βρούμε ποιο είναι το φάρμακο για να γιατρέψουμε συνολικά την κατάσταση. Γιατί το πρόβλημα στο νοσοκομείο της Δράμας είναι και πρόβλημα όλων των νοσοκομείων της χώρας, αντικατοπτρίζει συνολικά την κατάσταση στον τομέα της Υγείας. Η έλλειψη χρηματοδότησης, οι μειώσεις σε προϋπολογισμούς, οι ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών, τα ζητήματα της απληρωσιάς σε δουλειά που έχει προσφερθεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους, της έλλειψης προσωπικού».

Δεσμεύτηκε ότι το ΚΚΕ θα πιέσει με όλες του τις δυνάμεις για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εργαζομένων, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αύξηση της χρηματοδότησης.

Τόνισε ότι το ΚΚΕ βάζει σε πρώτη προτεραιότητα το θέμα της κάλυψης των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό, γιατί όσο δεν λύνεται αυτό το πρόβλημα μπαίνουν σε κίνδυνο ζωές συνανθρώπων μας. Ταυτόχρονα, παλεύει για σταθερές εργασιακές σχέσεις και για να απαλλαγεί κάθε άνθρωπος, είτε είναι ασφαλισμένος είτε είναι ανασφάλιστος, από τα χαράτσια για ιατρικές και για εργαστηριακές εξετάσεις. Παλεύει για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλο το λαό χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Από τη συγκέντρωση την Πέμπτη το βράδυ, στη Δράμα
Από τη συγκέντρωση την Πέμπτη το βράδυ, στη Δράμα
Με αφορμή τα οξυμένα προβλήματα στο χώρο της Υγείας και τους αγώνες που αναπτύσσονται, είπε ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος, όμως σήμερα χρειάζεται να οργανωθεί και να αναπτυχθεί το εργατικό - λαϊκό κίνημα, να δυναμώσει η κοινωνική συμμαχία με ξεκάθαρο προσανατολισμό που θα ανοίγει δρόμους για τη μόνη φιλολαϊκή διέξοδο που προτείνει το ΚΚΕ.

Στη μαρτυρική Χωριστή Δράμας

Ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στη Δράμα, το βράδυ της Πέμπτης, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισκέφθηκε το μαρτυρικό χωριό Χωριστή, όπου το Σεπτέμβρη του 1941 εκδηλώθηκε η πρώτη οργανωμένη εξέγερση του λαού ενάντια στη βουλγάρικη κατοχή, ενάντια στις δυνάμεις του φασιστικού άξονα.

Ο Δ. Κουτσούμπας στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Χωριστή συναντήθηκε με τον δήμαρχο Δράμας, τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας και εκπροσώπους του τοπικού Μουσικοδραματικού Συλλόγου, του Αθλητικού Συλλόγου «Ορφέας» Χωριστής και του τοπικού Φιλανθρωπικού Σωματείου.

Αλλος δρόμος ανάπτυξης για να τεθεί η καινοτόμα γνώση στην υπηρεσία του λαού

Με αφορμή την επίσκεψή του στο εργοστάσιο «RAYCAP» (απασχολούνται 240 εργαζόμενοι), το οποίο ειδικεύεται στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων για την αντικεραυνική προστασία, αλλά και στην παραγωγή ηλεκτρολογικού και τηλεπικοινωνιακού υλικού, ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε ότι αποδεικνύεται πως η χώρα μας διαθέτει εργατικό, επιστημονικό, τεχνικό προσωπικό που μπορεί να παράξει νέα και καινοτόμα γνώση. Για να συμβάλει όμως στην ανάπτυξη σε όφελος των κοινωνικών, των λαϊκών αναγκών, πρέπει να υπάρξει άλλος δρόμος ανάπτυξης, με εργατική - λαϊκή εξουσία, με κοινωνικοποίηση των επιχειρηματικών ομίλων, με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο.

Σε οριακή κατάσταση και το Νοσοκομείο της Κομοτηνής

Από την περιοδεία του Δ. Κουτσούμπα στο Νοσοκομείο της Κομοτηνής
Από την περιοδεία του Δ. Κουτσούμπα στο Νοσοκομείο της Κομοτηνής
Τις τραγικές ελλείψεις που αντιμετωπίζει το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής, περιέγραψαν οι εργαζόμενοι στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, που τους επισκέφθηκε, χτες το πρωί.

Το νοσοκομείο Κομοτηνής λειτουργεί μόνο 170 κλίνες (από τις 200 που προβλέπονται), ενώ στεγάζεται σε παλιές κτιριακές εγκαταστάσεις, με ελλιπή συντήρηση. Από τους περίπου 500 εργαζόμενους που θα έπρεπε να έχει, εργάζονται μόλις 300. Οι ελλείψεις είναι μεγάλες σε ειδικούς γιατρούς (από τις 78 θέσεις που προβλέπονται, καλυμμένες είναι οι 32, ενώ πέρσι προσλήφθηκαν επικουρικοί με σύμβαση ενός έτους), αλλά και σε νοσηλευτικό (από τους 252 εργαζόμενους που προβλέπονται λείπουν περίπου 70) και παραϊατρικό προσωπικό (κενές είναι 14 θέσεις σε σύνολο 38).

Την ίδια ώρα, ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου διαρκώς μειώνεται (το 2015 μειώθηκε στα 7,1 εκατ. ευρώ, από 15 εκατ. το 2010). Από το Σεπτέμβρη του 2014 έως και σήμερα έχει εισπράξει μόνο 650.000 ευρώ από την κρατική χρηματοδότηση.

Να σημειωθεί ότι πέρσι, το Νοσοκομείο Κομοτηνής περιέθαλψε 4.000 ανασφάλιστους και φέτος υπολογίζεται ότι αυτός ο αριθμός θα ξεπεράσει τις 5.500. Στοιχείο που επιβεβαιώνει τις δραματικές επιπτώσεις που είχε στην περιοχή η καπιταλιστική κρίση με την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας...

Από την περιοδεία του Δ. Κουτσούμπα στην Οργάνη
Από την περιοδεία του Δ. Κουτσούμπα στην Οργάνη
Η κατάσταση στις κλινικές είναι οριακή, ενώ το νοσοκομείο πολύ συχνά αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να μείνει χωρίς υγρό και αέριο οξυγόνο, καθώς η εταιρεία που το προμηθεύει απειλεί ότι θα σταματήσει να το προμηθεύει, προκειμένου να αναγκάσει το νοσοκομείο να πληρώνει και το κόστος μεταφοράς. Η διοίκηση του νοσοκομείου έχει ζητήσει την αγορά ενός μηχανήματος παραγωγής οξυγόνου, το οποίο κοστίζει 250.000 ευρώ, όσα δαπανά δηλαδή για την αγορά οξυγόνου στη διετία, όμως δεν έχει υιοθετηθεί η πρότασή της...

Σε δηλώσεις του, ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε ότι σκοπός της περιοδείας της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ είναι «να ενημερωθούμε από κοντά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός, οι εργαζόμενοι της περιοχής. Κυρίως το μεγάλο πρόβλημα με το νοσοκομείο της Κομοτηνής, όπου κάνουν μια τεράστια υπεράνθρωπη προσπάθεια όλοι - από το διοικητικό προσωπικό, τη διοίκηση μέχρι τους εργαζόμενους, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές - μέσα σε αντίξοες συνθήκες, με μεγάλες ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό για το πολύτιμο αγαθό της υγείας, που έπρεπε να είναι προτεραιότητα και της κυβέρνησης και της κεντρικής εξουσίας και του κράτους συνολικότερα. Και εδώ εντοπίζουμε ξανά τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, χρειάζεται άμεση ενίσχυση, χρηματοδότηση των νοσοκομείων και της Κομοτηνής.

Φυσικά, είναι πρόβλημα που έχουν και αντιμετωπίζουν στο σύστημα Υγείας όλα τα νοσοκομεία της χώρας και απ' αυτήν την άποψη θα συνδράμουμε με όσες δυνάμεις διαθέτουμε και στη Βουλή με Ερωτήσεις, Επερωτήσεις, Αναφορές, αλλά και στους αγώνες. Ηδη προετοιμάζεται μια πανυγειονομική πανελλαδική απεργία στις 20 του Μάη και σε αυτήν συμμετέχουμε ως Κόμμα, τη στηρίζουμε, θα πρέπει να αναπτυχθεί αγώνας γύρω από αυτά τα προβλήματα, γιατί ξαναλέω το ζήτημα της Υγείας, όπως παράλληλα και της Παιδείας, πρέπει ν' αποτελέσουν προτεραιότητα όλων».

Πολιτικές συγκεντρώσεις του Κόμματος σε Δράμα και Κομοτηνή

Στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μίλησε σε δύο μεγάλες πολιτικές συγκεντρώσεις στη Δράμα και την Κομοτηνή. Το βράδυ της Πέμπτης, μίλησε σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Δράμας και την Παρασκευή μίλησε σε συγκέντρωση στο Κύτταρο (πρώην κινηματοθέατρο «Ρεξ»).

Ο Δ. Κουτσούμπας απευθυνόμενος στον εργαζόμενο λαό τον κάλεσε να ορθώσει το ανάστημά του. Να δράσει σε μια μεγάλη κοινωνική λαϊκή συμμαχία, με κριτήριο την ικανοποίηση των αναγκών του. Με απαίτηση για κατάργηση όλων των αντιλαϊκών νόμων και ανάκτηση των απωλειών της περιόδου της κρίσης.

Αναλυτικά αποσπάσματα από τις ομιλίες του Δ. Κουτσούμπα θα δημοσιευτούν στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη»Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ