Κυριακή 16 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Προσφορές για το Μνημείο

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Οργάνωσης των Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης του Τορόντο Καναδά προσφέρει 1.000 δολάρια Καναδά για την ανέγερση του Μνημείου στη Φλώρινα, προς τιμήν των πεσόντων συντρόφων μαχητών του ΔΣΕ που έπεσαν ηρωικά για την κοινωνική πρόοδο στη χώρα μας.

Η Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ από το Τορόντο του Καναδά προσφέρει στο ΚΚΕ 1.300 δολάρια Καναδά, για την ανέγερση του Μνημείου του ΔΣΕ στη Φλώρινα.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας αδελφό και θείο, αγωνιστή, μέλος του ΚΚΕ

ΖΗΚΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ

που πέθανε στις 14-5-2010 κηδεύουμε με πολιτική κηδεία τη Δευτέρα 17/5/2010, στις 5 μ.μ., στο νεκροταφείο του Βύρωνα.

Οι αδελφές του: Τασία - Βασιλική, τα ανίψια του: Νίτσα - Μάρθα.

Στη μνήμη του, προσφέρουν στην ΚΟΒ Βύρωνα 500 ευρώ.

ΠΕΚΑΜ
Εκδήλωση στη Μακρόνησο

Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) θα πραγματοποιήσει, την Κυριακή 30 Μάη, στη Μακρόνησο, την καθιερωμένη επίσκεψη - εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους Μακρονησιώτες αγωνιστές.

Η μετάβαση των προσκυνητών θα γίνει με το πλοίο ΜΑΡΜΑΡΙ ΕΞΠΡΕΣ, που θα αναχωρήσει από το λιμάνι Λαυρίου στις 9 το πρωί. Η αναχώρηση του πλοίου από τη Μακρόνησο, για την επιστροφή θα είναι στις 12.15 το μεσημέρι.

Το πούλμαν της ΠΕΚΑΜ για Λαύριο θα αναχωρήσει το πρωί, ώρα 7.30 π.μ., από πλατεία Κάνιγγος.

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ- ΚΥΠΡΟΥ
Αντιιμπεριαλιστική Συνάντηση στη Μυτιλήνη

Η Ελληνική Επιτροπή για την Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) οργανώνει στις 22-23 Μάη στη Μυτιλήνη ανοιχτή εκδήλωση αφιερωμένη στην πάλη των λαών κατά των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή, με καλεσμένους από Τουρκία και Κύπρο.

Η πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ εντάσσεται στην καμπάνια της ενάντια στο ΝΑΤΟ συνολικά και το ρόλο του στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή, αλλά και τη δράση για την επιστροφή όλων των ελληνικών στρατευμάτων από το εξωτερικό.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22 Μάη στις 19.00 στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης, ενώ το πρωί θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση των αντιπροσωπειών της ΕΕΔΥΕ (με επικεφαλής την γενική γραμματέα Βέρα Νικολαΐδου), της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας (με επικεφαλής την πρόεδρο Ulku Ozbir) και του Παγκύπριου Συμβούλιου Ειρήνης (με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιαννάκη Σκορδή). Στην αντιπροσωπεία του Παγκύπριου Συμβούλιου Ειρήνης θα συμμετέχει και Τουρκοκύπριος συναγωνιστής.

Την Κυριακή 23 Μάη, το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί η ετήσια πορεία Ειρήνης του νησιού με την συμμετοχή των καλεσμένων από το εξωτερικό.

ΦΑΡΜΑΚΟ
Αύριο η παρέμβαση για τη Σύμβαση

Σε κινητοποίηση του κλάδου ενάντια στα αντεργατικά μέτρα και για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με γνώμονα τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ). Στο πλαίσιο αυτό, αγωνιστικό ραντεβού έχει οριστεί αύριο Δευτέρα, 17 Μάη, στις 10 π.μ., στα γραφεία της Ομοσπονδίας (Χαλκοκονδύλη 56).

ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ
Επιτακτική η συσπείρωση στο ΠΑΜΕ

Την ανάγκη οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν τους αγώνες τους σταθερά και αταλάντευτα, συσπειρωμένοι στα ταξικά συνδικαλιστικά σωματεία του ΠΑΜΕ, κόντρα στην ακόρεστη «πείνα» των εργοδοτών για απολύσεις, αναδεικνύουν οι επιτυχίες που σημειώθηκαν σε εργοστάσια σε Εύβοια και Χαλκίδα τις τελευταίες μέρες. Συγκεκριμένα, στα εργοστάσια «ΗΛΕΚΤΑ ΤΕΚΝΙΚ», και στα σούπερ μάρκετ «Ατλάντικ» στη Χαλκίδα, ανακλήθηκαν οι απολύσεις 4 συνολικά υπαλλήλων. Οι εργαζόμενοι με όπλο τους τις μαζικές - καθολικές σε συμμετοχή κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν, με τη στήριξη των ταξικών συνδικαλιστικών σωματείων του ΠΑΜΕ, κατάφεραν να βάλουν φρένο στις επιδιώξεις των εργοδοτών, επιδιώξεις που χαιρετίζουν από κοινού ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., και ΔΝΤ.

Ωστόσο, οι απολύσεις εργαζομένων σε Εύβοια και Χαλκίδα καθημερινά είναι δεκάδες, αφού αποτελούν πια υπόθεση «ρουτίνας» για τους εργοδότες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η επιχείρηση της «ΝΕΟΣΕΤ» στην Εύβοια (σήμερα απαριθμεί 400 εργαζόμενους) όπου αναμένεται νέο κύμα απολύσεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ξυλοβιομηχανία «ΣΕΛΜΑΝ» (με 650 εργαζόμενους), που πριν από λίγες μέρες προχώρησε στην απόλυση 5 εργαζομένων. Η διοίκηση της εταιρείας, μάλιστα, φαίνεται πως εκβιάζει τους εργαζόμενους για εφαρμογή πολυ- ειδικότητας. Λέει ότι όποιος από τους εργαζόμενους δε συμμορφώνεται με την παραπάνω παράμετρο, η εργοδοσία θα του δείχνει το δρόμο για την έξοδο.

Σειρά έχουν κι άλλες επιχειρήσεις, όπως η «ΕΒΙΟΠ-ΤΕΜΠΟ» (θυγατρική της «Siemens») και η επιχείρηση παραγωγής τροφίμων «Παλίρροια-Σουλιώτης». Συγκεκριμένα, στην «ΕΒΙΟΠ - ΤΕΜΠΟ», οι απολύσεις των εργαζομένων σήμερα φτάνουν τους 120, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται νέο κύμα απολύσεων. Στην «Παλίρροια - Σουλιώτης», τις τελευταίες μέρες απολύθηκαν δύο εργαζόμενοι. Το περιστατικό προκάλεσε την άμεση αντίδραση του σωματείου των εργαζομένων και του ΠΑΜΕ, κηρύσσοντας 24ωρη απεργία με αίτημα την ανάκληση των απολύσεων. Την ίδια στιγμή, η εργοδοσία συνεχίζει να απειλεί με άλλες 4 απολύσεις, ενώ παράλληλα απειλεί τους εργαζόμενους με μεταφορά των δραστηριοτήτων στα εργοστάσια της Βουλγαρίας και της Κίνας, αν οι εργαζόμενοι δεν υποταχθούν στις αντεργατικές επιδιώξεις. Ωστόσο, το σωματείο και οι εργαζόμενοι δηλώνουν πως δε θα παραδώσουν τα όπλα και είναι διατεθειμένοι να παλέψουν για το δικαίωμά τους στην εργασία, μέχρι το τέλος.

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ

ΚΩΣΤΑΣ ΠΙΤΣΙΚΟΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΠΙΤΣΙΚΟΣ
ΦΩΤ.

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ έφυγε από τη ζωή στις 26-4-2010. Τελευταίο παιδί πολυμελούς αγροτικής οικογένειας με μεγάλη, ενεργό συμμετοχή στο πρώτο και στο δεύτερο αντάρτικο, πολιτικοποιείται στα δύσκολα μετεμφυλιακά χρόνια μέσα από τις γραμμές της ν.ΕΔΑ.

Μέλος του ΚΚΕ από την ανασυγκρότηση των Κομματικών Οργανώσεων, συνέβαλε στην πρώτη ανάπτυξη των κομματικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια της χούντας και ιδιαίτερα στην οικοδόμηση της ΚΟΑ από τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης. Εδωσε όλες του τις δυνάμεις για την ισχυροποίηση του μαζικού κινήματος στον επαγγελματικό του τομέα και στον εθνικοτοπικό του χώρο, και εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από το περιβάλλον του. Μέλος του Κόμματος μέχρι το θάνατό του, παρέμεινε ως το τέλος μάχιμος στην εκλαΐκευση της πολιτικής του, αταλάντευτος υπερασπιστής των αρχών και της Ιστορίας του όσο και γόνιμα προβληματισμένος για τα δύσκολα μελλοντικά καθήκοντα.

Η οικογένειά του και στενοί του φίλοι προσφέρουν στη μνήμη του 400 ευρώ στο Κόμμα μέσω της ΚΟΒ Μηχανικών της Αχτίδας Κατασκευών της ΚΟΑ.

***

ΦΩΤ.

Πέρασε ένας χρόνος από τον αναπάντεχο χαμό του συντρόφου ΚΩΣΤΑ ΠΙΤΣΙΚΟΥ. Ο Κώστας γεννήθηκε στις 23/3/1988 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Κυρά Βρύση Κορινθίας. Γιος του Μιχάλη και της Αγγελικής, βιομηχανικών εργατών με ρίζες στο εργατικό και λαϊκό κίνημα, διαπαιδαγωγήθηκε από μικρός στις αξίες της εργατικής τάξης και του λαού. Το 2003, μαθητής του ΤΕΕ Λουτρακίου, εντάσσεται στις γραμμές της ΚΝΕ, διακρίνεται για τη συνεπή και πρωτοπόρα δράση του και αναδεικνύεται σε μέλος του ΝΣ Κορινθίας της Οργάνωσης. Πέτυχε στο ΤΕΙ Ηλεκτρολογίας Πατρών, τα προβλήματα όμως τον υποχρέωσαν να εργάζεται στην Κορινθία, παράλληλα με τις σπουδές του. Το 2007 γίνεται μέλος του ΚΚΕ και παράλληλα αναλαμβάνει γραμματέας του ΝΣ Κορινθίας της ΚΝΕ. Ο σύντροφος Κώστας ήταν ένα παράδειγμα νέου ανθρώπου, πρωτοπόρου στη δουλειά, στη μόρφωση και στον αγώνα, παράδειγμα κομμουνιστή.

Κώστας Γιαννακός
Κώστας Γιαννακός
Στη μνήμη του συντρόφου ΚΩΣΤΑ ΠΙΤΣΙΚΟΥ η οικογένειά του προσφέρει 50 ευρώ στη ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ, και το Γραφείο Περιοχής Πελοποννήσου, Ζακύνθου και Κεφαλονιάς της ΚΝΕ προσφέρει 460 ευρώ.

***

Στη μνήμη του ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΒΙΤΩΡΑΤΟΥ προσφέρουμε 150 ευρώ στον «Ριζοσπάστη».

Σούλα, Λένα, Μέμα Σιμωνετάτου
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org