Πέμπτη 16 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ

ΟΜΟΦΩΝΕΣ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΚΑΠΑΡΕΛΙ (ΝΗΣΙΔΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΑ) ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΣΣΩΠΑΙΩΝ:

Εντονες αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει στους κατοίκους του Δήμου Κασσωπαίων και όχι μόνο, εξαιτίας της άδειας που ο ΓΓ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων έχει εκδώσει από 13-11-2007 για εκμίσθωση θαλάσσιας έκτασης 25 στρεμμάτων στη θέση βορειοανατολικά της νήσου Περιστέρα του Δήμου Κασσωπαίων στην εταιρεία «ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΕ» για «μετεγκατάσταση» εκεί πλωτής μονάδας καλλιέργειας τσιπούρας και λαυρακίου.

Η αντίδραση αυτή έχει εκφραστεί με ομόφωνες αποφάσεις όλων των φορέων, σωματείων της περιοχής, λαϊκών συνελεύσεων των κατοίκων όλων των Δημοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου, καθώς επίσης και με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που γνωμοδότησε αρνητικά με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εκεί εγκατάσταση ιχθυοκαλλιέργειας τσιπούρας και λαυρακίου.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπάμπης Χαραλάμπους και Κώστας Αλυσανδράκης ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους Υπουργούς τι μέτρα θα πάρουν:

  • Για τη μη εγκατάσταση της νέας ιχθυοκαλλιέργειας στη θέση Καπαρέλι του Δήμου Κασσωπαίων.
  • Για την ενίσχυση και στήριξη της παράκτιας αλιείας, δίνοντας κίνητρα για την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό του αλιευτικού στόλου των ψαράδων της Κέρκυρας.

ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ:

Μετά από καταγγελίες των εργαζομένων στο εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου (ΚΕΔΕ) του ΥΠΕΧΩΔΕ, που στεγάζεται στην Πειραιώς 166, έγινε γνωστό ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει συνάψει ή προτίθεται να συνάψει σύμβαση με την οποία ιδιόκτητο οικόπεδο 8 περίπου στρεμμάτων δίνεται ως αντιπαροχή σε ιδιώτες.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Κώστας Καζάκος, Λίλα Καφαντάρη και Εύα Μελά ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο Υπουργό:

  • Για ποιο λόγο παραχωρείται το οικόπεδο σε ιδιώτες και δεν αξιοποιείται από το ΥΠΕΧΩΔΕ για να καλυφθούν δικές του ανάγκες.
  • Τι θα γίνει με τη λειτουργία των εργαστηρίων ποιοτικού ελέγχου, αν θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν και πού.

ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΑΛΙΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΕΛΑΓΙΚΑ ΨΑΡΙΑ:

Τα σωματεία ψαράδων στη Λέσβο με κοινό υπόμνημά τους εκφράζουν την αντίθεση τους ως προ την υποχρέωση κατοχής ειδικής άδειας αλιείας για να μπορούν να αλιεύουν μεγάλα πελαγικά ψάρια (ξιφία και τόνο). Η απαίτηση αυτή, που θεσπίστηκε με πρόσχημα όπως πάντα τη διατήρηση των αποθεμάτων των παραπάνω ειδών ψαριών, αποτελεί ένα ακόμη περιοριστικό μέτρο που προστίθεται στα υπόλοιπα καταστροφικά μέτρα της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, που έχει στόχο το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων ψαράδων.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, Νίκος Γκατζής, Γιάννης Ζιώγας, Νίκος Καραθανασόπουλος, Νίκος Μωραΐτης, Βέρα Νικολαΐδου και Μπάμπης Χαραλάμπους ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο Υπουργό:

  • Γιατί κωφεύει στα επανειλημμένα υπομνήματα των μικρομεσαίων ψαράδων και δεν ανακαλεί την παράλογη «ειδική άδεια αλιείας για τα μεγάλα πελαγικά ψάρια» σαν προϋπόθεση άσκησης αλιείας των ειδών αυτών από μικρομεσαίους ψαράδες.
  • Τι μέτρα θα πάρει ώστε να περιορίσει τα καταστροφικά αποτελέσματα που προκαλούν οι μεγάλες αλιευτικές εταιρείες στα μεγάλα πελαγικά ψάρια, οι οποίες «σαρώνουν» τα πελάγη, συλλέγουν ζωντανά τα ψάρια αυτά και τα μαντρώνουν σε ιχθυοκλωβούς προς πάχυνση.
  • Τι μέτρα θα πάρει για να καταργήσει τις συνεχώς κλιμακούμενες υπόλοιπες απαιτήσεις σε βάρος τους, όπως π.χ. δήλωση των αλιευμάτων σε καθορισμένα λιμεναρχεία, διαφορετικά από το λιμάνι τους.
ΔΩΣΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, Αχιλλέας Κανταρτζής, Γιάννης Ζιώγας και Νίκος Καραθανασόπουλος ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο υπουργό αν σκοπεύει να διορθώσει μια κατάφωρη αδικία και να πληρώνονται υπερωριακά για τις επιπλέον ώρες απασχόλησης το σύνολο του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Γιάννης Πρωτούλης, Αχιλλέας Κανταρτζής και Αντώνης Σκυλλάκος ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους υπουργούς, αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να ικανοποιήσει το αίτημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για πρόσθετη χρηματοδότηση 450.000 ευρώ, ώστε η σίτιση των φοιτητών να πραγματοποιείται χωρίς διακοπές ή περικοπές.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής, Μπάμπης Χαραλάμπους, Αντώνης Σκυλλάκος και Νίκος Γκατζής ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους υπουργούς τι προτίθενται να κάνουν για την άμεση πληρωμή των εφημεριών των γιατρών του νοσοκομείου Τρικάλων.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για τον εμπλουτισμό της λίμνης Βεγορίτιδας και για τον τερματισμό της οικειοποίησης των αποκαλυφθέντων εκτάσεων.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Καζάκος, Λιάνα Κανέλλη, Διαμάντω Μανωλάκου, Εύα Μελά και Γιάννης Πρωτούλης ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο υπουργό αν προτίθεται να πάρει μέτρα προκειμένου να πληρωθούν άμεσα οι επιτηρητές του τεστ δεξιοτήτων του ΑΣΕΠ.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής, Αντώνης Σκυλλάκος και Νίκος Γκατζής ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα στέγασης με όλους τους σύγχρονους όρους και προδιαγραφές, των νηπιαγωγείων στα Τρίκαλα.

ΝΟΜΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Μεγάλες οι ελλείψεις προσωπικού στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ

Από πρόσφατη συνάντηση του Γιώργου Μαρίνου, μέλους του ΠΓ και βουλευτή του ΚΚΕ, με το σωματείο εργαζομένων στο ΙΚΑ Χαλκίδας
Από πρόσφατη συνάντηση του Γιώργου Μαρίνου, μέλους του ΠΓ και βουλευτή του ΚΚΕ, με το σωματείο εργαζομένων στο ΙΚΑ Χαλκίδας
ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους Υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομίας και Οικονομικών, με θέμα τις ελλείψεις προσωπικού στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ στο Νομό Ευβοίας, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Γιάννης Γκιόκας, Λίλα Καφαντάρη, Γιώργος Μαυρίκος και Εύα Μελά. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει ζητήσει να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση το θέμα των ελλείψεων στις Υπηρεσίες Υγείας του Νομού Ευβοίας. Η κατάσταση αντί να βελτιώνεται στην καλύτερη περίπτωση παραμένει στάσιμη ή και χειροτερεύει, εκφράζοντας τις πολύχρονες συνέπειες της εμπορευματοποίησης και της κρατικής υποχρηματοδότησης, που χαρακτηρίζει την πολιτική των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.

Με τρομερές ελλείψεις σε προσωπικό λειτουργούν τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ στο Νομό Ευβοίας, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εξυπηρέτησή τους οι χιλιάδες ασφαλισμένοι του Ιδρύματος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το οργανόγραμμα της δεκαετίας του '80, στο ΙΚΑ Χαλκίδας, για να μπορεί η υπηρεσία να λειτουργεί, χρειάζονται τουλάχιστον 101 υπάλληλοι, αυτή τη στιγμή όμως υπηρετούν 80 υπάλληλοι εκ των οποίων οι 7 είναι αποσπασμένοι στη Νομαρχιακή Μονάδα Υγείας και οι υπόλοιποι 73 καλούνται να εξυπηρετήσουν περίπου 100.000 ασφαλισμένους. Παράλληλα ελλείψεις εντοπίζονται και στην υλικοτεχνική υποδομή για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιπτώσεων.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στα υποκαταστήματα άλλων περιοχών. Συγκεκριμένα, στην Ιστιαία από τις 10 θέσεις που προβλέπονται, καλύπτονται μόνο οι 7 για να εξυπηρετήσουν 600 ασφαλισμένους. Στην Αιδηψό υπάρχουν μόνο 4 υπάλληλοι, οι οποίοι κατά τη θερινή σεζόν καλούνται να εξυπηρετήσουν έως και 80.000 λουόμενους που χρειάζεται να θεωρήσουν τα βιβλιάριά τους. Στη Λίμνη και στην Αγία Αννα υπηρετεί ένας υπάλληλος. Ιδιαίτερα στο Δήμο Λίμνης η κατάσταση είναι τραγική, καθώς ο ένας υπάλληλος που υπηρετεί εκεί καλείται να εξυπηρετήσει 3.500 ασφαλισμένους και σε περίπτωση ασθένειας ή άδειας δεν μπορεί να λειτουργήσει. Παρόμοια είναι η κατάσταση στο Μαντούδι, καθώς από τις 11 προβλεπόμενες θέσεις υπηρετούν μόνο δύο (ένας διοικητικός και ένας που εκτελεί χρέη ταμία), επίσης το κατάστημα λειτουργεί χωρίς διευθυντή. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στα υποκαταστήματα Κύμης και Αλιβερίου.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι, πέρα από την καθημερινή ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, να τίθεται σε κίνδυνο και η ψυχοσωματική υγεία των εργαζομένων εξαιτίας του επαγγελματικού στρες, αφού καλούνται σχεδόν καθημερινά να καλύπτουν δύο και τρία πόστα, να εξυπηρετούν έναν τεράστιο αριθμό ασφαλισμένων, να δουλεύουν υπερωρίες και επιπλέον να στερούνται τις άδειές τους.

Είναι υποχρέωση της Κυβέρνησης η άμεση κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας στις υπηρεσίες του ΙΚΑ στο Ν. Ευβοίας, παίρνοντας επίσης υπόψη ότι το οργανόγραμμα της δεκαετίας του '80 δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες σε προσωπικό.

Η προσπάθεια να καλυφθούν τα κενά μέσα από προγράμματα stage δεν αποτελεί λύση, πολύ περισσότερο όταν μέσα από τα προγράμματα αυτά επεκτείνονται οι ελαστικές μορφές απασχόλησης και η ανασφάλιστη εργασία.

Πέρα από τη στελέχωση του ιδρύματος, απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία είναι η μηχανοργάνωση των υπηρεσιών του. Αλλά και η νομική κάλυψη για τους ελεγκτές υπαλλήλους, που ασκούν επιτόπιους ελέγχους στις επιχειρήσεις.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί,

-- Τι μέτρα θα πάρουν για την αντιμετώπιση των ελλείψεων, αν θα προχωρήσουν άμεσα σε ενέργειες για να στελεχωθούν τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ στο Ν. Ευβοίας με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, σύμφωνα με τις σημερινές ανάγκες, ώστε να διεξάγεται χωρίς προβλήματα η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

-- Αν προτίθεται η Κυβέρνηση να καλύψει κάθε έλλειψη σε υλικοτεχνικές υποδομές χρηματοδοτούμενες αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.

-- Τι μέτρα θα παρθούν για να προχωρήσει άμεσα η μηχανοργάνωση του ιδρύματος.

-- Να εξασφαλιστεί νομική κάλυψη για τους ελεγκτές υπαλλήλους που ασκούν επιτόπιους ελέγχους.

-- Να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org