Τετάρτη 16 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διαλέχτε...

«Αν ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος παίζουν προεκλογικά το χαρτί ενός ρεαλισμού που λίγο απέχει, αν απέχει, από την τυφλή υποταγή στους δανειστές, στην αυλή της κυρίας Μέρκελ, στο ευρωπαϊκό κονκλάβιο του νεοφιλελευθερισμού, εμείς πρέπει να πείσουμε ότι είναι απείρως ρεαλιστικότερος, για το καλό των Ελλήνων και της Ελλάδας, ο δρόμος της ανατροπής. Ο δρόμος της ακύρωσης των μνημονίων, της εξόδου από τα σημερινά αδιέξοδα, της εφαρμογής μιας πολιτικής που βάζει πάνω από τους δανειστές τους εργαζόμενους και πάνω από τις εντολές ξένων κέντρων την εντολή του ελληνικού λαού». (Αλ. Τσίπρας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ). Ο Αλ. Τσίπρας κοροϊδεύει. Καλεί σε ανατροπή και ακύρωση των μνημονίων, όταν έχει δηλώσει ότι τα μνημόνια δεν μπορούν να καταργηθούν αφού περιέχουν 400 εφαρμοστικούς νόμους. Μιλά για ανατροπή στην Ελλάδα, όταν την ίδια στιγμή λέει ότι προϋπόθεση είναι η αλλαγή πολιτικής στην ΕΕ... Ετσι ανακατεμένα, να διαλέξει ο καθένας ό,τι θέλει, και λίγο «ριζοσπαστισμός» και λίγο «υπεύθυνη δύναμη».

Είναι σαφής

Δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, σε συνέντευξή του σε Κυριακάτικη εφημερίδα: «Εμείς πιστεύουμε σε έναν εξωστρεφή δήμο, σε έναν Πειραιά που θα βλέπει τη θάλασσα και όχι την Αθήνα. Και θάλασσα σημαίνει ανάπτυξη, σημαίνει οικονομικές δραστηριότητες, όπως η ποντοπόρος ναυτιλία, ο τουρισμός, η ακτοπλοΐα, το γιότινγκ, η ναυπηγοεπισκευαστική, τα logistics, η ναυτική εκπαίδευση και όλες οι στεριανές υπηρεσίες που υποστηρίζουν, άμεσα ή έμμεσα, όλες τις παραπάνω δραστηριότητες»!!! Είναι σαφής στο ποιων τα συμφέροντα θέλει να εκφράσει, τι άλλο να πει...

Συνεχίζοντας την ίδια πολιτική...

«Πριν από δύο χρόνια, όταν μίλαγα για προοπτική και ελπίδα, οι οιωνοί ήταν εναντίον μας. Τώρα όλοι το βλέπουν: Η Ελλάδα βήμα-βήμα τα καταφέρνει. Και μάλιστα νωρίτερα απ' ό,τι περίμεναν και οι πιο αισιόδοξοι. Αρκεί να μην κάνουμε πίσω τώρα. Αρκεί να μην εφησυχάσουμε». (Από το άρθρο του Αν. Σαμαρά στην «Καθημερινή της Κυριακής», 13/4/2014). Τι εννοεί ο πρωθυπουργός όταν λέει πως δεν πρέπει να κάνουμε πίσω, να μην εφησυχάζουμε; Μα τη συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής που, τσακίζοντας εργασιακά δικαιώματα και λαϊκό εισόδημα, δημιουργεί συνθήκες αναπαραγωγής της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Αλλωστε, τα μέτρα που πέρασαν με μοχλό τα μνημόνια ήρθαν για να μείνουν.

Το όραμα του ΣΥΡΙΖΑ

«Η ψήφος μας το Μάη είναι σημαντική. Επηρεάζει την πορεία όχι μόνο της χώρας μας αλλά όλης της Ευρώπης. Και είναι στο χέρι μας, μπορούμε. Να ανακόψουμε το νεοφιλελευθερισμό και τη γερμανική Ευρώπη. Να κάνουμε την κυρία Μέρκελ μειοψηφία στην Ευρώπη. Να την απομονώσουμε πολιτικά. Να τη νικήσουμε. Για να ανακτήσουμε την Ευρώπη. Γιατί η Ευρώπη σήμερα έχει απομακρυνθεί από το πολιτικό σχέδιο και το όραμα ακόμα και των συντηρητικών πολιτικών που τη θεμελίωσαν». (Αλ. Τσίπρας στο Παρίσι, στις 11/4/2014). Ο Αλ. Τσίπρας καλεί σε ψήφο ενάντια στη Μέρκελ, στηρίζοντας το «όραμα των συντηρητικών δυνάμεων» που δημιούργησαν την ΕΕ των μονοπωλίων, τέτοια νίκη θέλει, για μια Ευρώπη της «παλιάς συντήρησης»... Αλλά η ΕΕ έτσι ήταν πάντα, Ενωση καπιταλιστικών κρατών ενάντια στο σοσιαλισμό, σε συνδυασμό με την, από καλύτερες θέσεις, πάλη των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Αυτό είναι και το όραμα του ΣΥΡΙΖΑ για την «Ευρώπη των λαών»...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1821 Ο Φιλικός λαϊκός αγωνιστής Αντώνης Οικονόμου, που ύψωσε τη σημαία της Επανάστασης στην Υδρα, δολοφονείται από μισθοφόρους των εφοπλιστών - προκρίτων του νησιού.

1834 Αρχίζει η δίκη των οπλαρχηγών του 1821 Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και Δημητρίου Πλαπούτα στο Ναύπλιο, με την κατηγορία της συνωμοσίας κατά του βασιλιά Οθωνα. Παρά την αντίδραση των δικαστών Τερτσέτη και Πολυζωίδη καταδικάστηκαν σε θάνατο. Υπό το βάρος της λαϊκής οργής, η ποινή τους μετατράπηκε σε 20ετή κάθειρξη, ενώ μετά την ενηλικίωση του Οθωνα, το 1835, αμνηστεύτηκαν.

1889 Γεννιέται ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Τσάρλι Τσάπλιν, ο γνωστός Σαρλό.

1917 Ο Β. Ι. Λένιν επιστρέφει στην Αγία Πετρούπολη από το εξωτερικό όπου ήταν εξόριστος. Η επιστροφή του αυτή έχει αποτελέσει αντικείμενο ποικίλων «θεωριών συνωμοσίας» και πολεμικής από διάφορους εκφραστές του αντικομμουνισμού ανά περιόδους. Ο Λένιν, που βρισκόταν στην Ελβετία ως πολιτικός πρόσφυγας, είχε αρχίσει να κάνει προσπάθειες για να αναχωρήσει για τη Ρωσία αμέσως μετά την αστικοδημοκρατική επανάσταση του Φλεβάρη του 1917. Τα κόμματα των Μενσεβίκων και των Εσέρων διέδιδαν τότε πως «ο Λένιν ήταν πράκτορας των Γερμανών που τον έστειλαν στη Ρωσία για να ηττηθεί» (Α' Παγκόσμιος Πόλεμος). Σκοπός τους, βεβαίως, δεν ήταν άλλος από το να σπιλώσουν το κόμμα των Μπολσεβίκων, που ήταν το μοναδικό το οποίο είχε ταχθεί ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

1919 Ξεσπά η εξέγερση των ναυτών στα πλοία της γαλλικής μοίρας στη Μαύρη Θάλασσα (16 - 27/4/1919), ναυτικής δύναμης που αποτελούσε τμήμα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης κατά της επαναστατημένης Ρωσίας.

1919 Αρχίζει η ένοπλη επέμβαση της Αντάντ κατά της Σοβιετικής Ουγγαρίας. Η σοβιετική εξουσία θα καταλυθεί την 1η Αυγούστου του ίδιου χρόνου.

1921 Γεννιέται ο Βρετανός ηθοποιός, συγγραφέας και διανοούμενος Πίτερ Ουστίνοφ.

1938 Δικτατορία Μεταξά: Η Ασφάλεια μεταξύ 16 - 20 Απρίλη συλλαμβάνει τους Βασίλη Νεφελούδη, Στέλιο Σκλάβαινα και Δημήτρη Παρτσαλίδη (μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτές του Κόμματος), καθώς και 150 περίπου μέλη και στελέχη της ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ. Τότε συνελήφθη και ο Γραμματέας της ΟΚΝΕ Χρήστος Μαλτέζος, που λίγο αργότερα θα δολοφονηθεί με βασανιστήρια στις φυλακές της Κέρκυρας.

1943 Στη Θεσσαλονίκη χιλιάδες λαού, αψηφώντας τα κατασταλτικά μέτρα των δυνάμεων κατοχής, κατεβαίνουν σε διαδήλωση μπροστά στη Γενική Διοίκηση με αίτημα τη ματαίωση της επιστράτευσης που κήρυξαν οι Γερμανοί.

1945 Αρχίζει η επίθεση του Κόκκινου Στρατού κατά της πρωτεύουσας του Γ' Ράιχ, το Βερολίνο. Κράτησε έως τις 2 Μάη και έληξε με νίκη του Κόκκινου Στρατού, ενώ μια βδομάδα μετά ακολούθησε και η άνευ όρων συνθηκολόγηση της Γερμανίας (9 Μάη: μέρα της «Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών»).

1949 Εκτελείται ο Τάκης Φίτσιος, παλαιό στέλεχος του ΚΚΕ και δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη».

1957 Ανακοινώνεται από τον υφυπουργό Εσωτερικών ότι απόσπασμα χωροφυλακής σκότωσε πριν 8 μέρες κοντά στο Σουφλί το στέλεχος του ΚΚΕ Γιώργη Γεωργίου.

1961 Στη μεγάλη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε κατά τις κηδείες των θυμάτων από τις αεροπορικές επιδρομές (βλ. επέμβαση Αμερικανών και Κουβανών αντεπαναστατών στον Κόλπο των Χοίρων), ο ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, διακηρύσσει για πρώτη φορά το σοσιαλιστικό χαρακτήρα της Επανάστασης.

1962 Μεγάλη συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας του Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος (ΔΣΚ) Αθήνας - Πειραιά για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org