Σάββατο 16 Μάρτη 2013 - Κυριακή 17 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Φτωχότερος ο λαός με το «μοντέλο Ομπάμα»

Γρηγοριάδης Κώστας

Σύμφωνα με στοιχεία επίσημων κρατικών και ακαδημαϊκών Οργανισμών, το 1% των πλουσιότερων Αμερικανών κατέχει το 40% του πλούτου που υπάρχει στις ΗΠΑ. Επιπλέον, το 1% εισπράττει σχεδόν το ένα τέταρτο (το 24% για την ακρίβεια) του παραγόμενου εθνικού εισοδήματος στις ΗΠΑ, ενώ κατέχει το 50% των μετοχών, των ομολόγων και των αμοιβαίων κεφαλαίων στη χώρα. Αν υπολογίσει κανείς τον πλούτο που κατέχει το 20% των πλουσιότερων Αμερικανών, αυτός φθάνει στο 93% του συνολικού πλούτου της χώρας! `Η, αντίστροφα, το υπόλοιπο 80% του πληθυσμού κατέχει μόλις το 7% του πλούτου! Επίσης, ένας μέσος εργαζόμενος στις ΗΠΑ πρέπει να εργαστεί επί ένα μήνα για να κερδίσει όσα ένας διευθύνων σύμβουλος σε μία ώρα. Τα στοιχεία είναι δηλωτικά των ταξικών αντιθέσεων που έχουν οξυνθεί στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, επαληθεύοντας ότι, ανεξάρτητα από το ασκούμενο μείγμα της διαχείρισης, τα πλούτη καταλήγουν στο κεφάλαιο και ο λογαριασμός στο λαό. Τα παραπάνω στοιχεία είναι αποκαλυπτικά και για την κοροϊδία που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος του λαού, υποσχόμενος ότι με μια διαχείριση τύπου Ομπάμα στην Ελλάδα, θα λύσει τα λαϊκά προβλήματα και θα κάτσει στον πάγκο τους τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Το «μοντέλο Ομπάμα», όπως και το «μοντέλο Μπους» προηγούμενα, ή αυτό του Κλίντον, εκτόξευσε την καπιταλιστική κερδοφορία και έχωσε πιο βαθιά στο βούρκο το λαό. Να τους επιστρέψει ο λαός την κοροϊδία, να γυρίσει την πλάτη στις αυταπάτες που διακινούν, για να ανέβουν τα σκαλιά στη διαχείριση του αστικού συστήματος.

Ζητάνε περισσότερο χρήμα για τα μονοπώλια

«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και τη φωνή μας με τη συντριπτική πλειονότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για γενναία αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού», έτσι σχολιάζει η ΔΗΜΑΡ τη σχετική απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου με την οποία απορρίφθηκε η πρόταση της Συνόδου Κορυφής για τον προϋπολογισμό της ΕΕ ως το 2020.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής επιχαίρει για το «πρώτο όχι στην καταστροφική πολιτική της ευρωπαϊκής λιτότητας». Και η βουλευτής του Ρ. Δούρου εκτιμά πως «αποτελεί μια θετική εξέλιξη, ήταν ένα σαφές μήνυμα κατά των πολιτικών των δημοσιονομικών περικοπών και της λιτότητας (...) οι ευρωβουλευτές πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, εμμένοντας στην απορριπτική τους στάση, μη ενδίδοντας στους πάσης φύσεως εκβιασμούς που ήδη έχουν εκδηλωθεί από τις δυνάμεις εκείνες που θέλουν να αποδυναμώσουν την Ευρωβουλή»...

Ας δούμε τώρα τα πράγματα όπως έχουν και όχι όπως θέλουν να τα παρουσιάζουν η ΔΗΜΑΡ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο του καταμερισμού ρόλων για την εξαπάτηση των λαών το Ευρωκοινοβούλιο απέρριψε τον προϋπολογισμό που είχε συμφωνηθεί στη Σύνοδο Κορυφής. Κι αυτό γιατί ο προϋπολογισμός «πρέπει να διασφαλίζει την επιτυχή υλοποίηση της στρατηγικής "Ευρώπη 2020"... τις προτεραιότητες της Ενωσης και του Ευρωκοινοβουλίου». Δηλαδή: Αύξηση των κονδυλίων για ενίσχυση των καπιταλιστικών επενδύσεων, για την επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που προβλέπει η στρατηγική «Ευρώπη 2020», που είναι κόλαφος για τους λαούς. Ζητάνε περισσότερο χρήμα για τα μονοπώλια, που θα προέλθει από τη λεηλασία των λαών. Μάλιστα το Ευρωκοινοβούλιο - που ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει και σαν υπερασπιστή των λαών - ζητά ο ευρωενωσιακός προϋπολογισμός να μη χρηματοδοτείται όπως μέχρι σήμερα από τους εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών μελών, αλλά κατά 60% από τους λεγόμενους «ίδιους πόρους» της ΕΕ, δηλαδή με απευθείας φορολόγηση των εργαζομένων από την ΕΕ! Αυτά μεταξύ άλλων ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο, δηλαδή οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ... Ας βγάλει ο λαός τα συμπεράσματά του.

Οι επιχειρήσεις στο απυρόβλητο

«Η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, του ΣΔΟΕ και του ΣΕΠΕ, σε συνδυασμό με τη φορολογική μεταρρύθμιση θα έχει σημαντικά αποτελέσματα. Θα φτιάξουμε ένα περιβάλλον στο οποίο να μην έχει συμφέρον ο εργαζόμενος να αποδέχεται τη "μαύρη" εργασία», είπε ο Γ. Μηλιός βουλευτής και ένας από τους αρμοδίους για την οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του στο «Μάτριξ 24».

Δηλαδή οι εργαζόμενοι από συμφέρον αποδέχονται τη «μαύρη» εργασία; Και το ΣΕΠΕ θα ενισχυθεί όχι για να ελέγχει τις μεγάλες επιχειρήσεις που επιβάλλουν «μαύρη» εργασία, αλλά για να ελέγχει τους εργαζόμενους που την αποδέχονται ευχαρίστως, αν δεν την επιδιώκουν κιόλας, σύμφωνα με τον Γ. Μηλιό...

Κάθε σχόλιο εδώ περισσεύει. Οπως άλλωστε και η υποκρισία της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Που καμώνεται ότι δεν γνωρίζει τι καθεστώς επικρατεί στους χώρους δουλειάς. Τίποτα δεν άκουσε για το όργιο εργοδοτικής αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας που στερεί από τους εργάτες ακόμα κι αυτά τα λίγα διακαιώματα που τους απέμειναν. Εκεί όμως είναι άβατο. Εκεί δεν περνάει ο λόγος καμιάς κυβέρνησης, αφού ο ρόλος των διαχειριστών της αστικής εξουσίας δεν είναι να επιβάλλουν ρυθμίσεις που να ανακουφίζουν κάπως τους εργάτες που απομυζούν στα κάτεργά τους, αλλά να επιβάλλουν στους εργάτες μέτρα που αυξάνουν την κερδοφορία των εκμεταλλευτών τους.

Η Χρυσή Αυγή επιμένει να πληρώνει ο λαός

Αποκαλυπτικά (ξανά) για το ρόλο της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής υπέρ των μονοπωλίων και ενάντια στα συμφέροντα του λαού ήταν όσα είπε ο βουλευτής της οργάνωσης Ηλίας Παναγιώταρος στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής την Τρίτη σχετικά με τη ΔΕΗ. Αφού κλαψούρισε τάχα για το δράμα των ανέργων και εξαθλιωμένων, ζήτησε από τη διοίκηση της ΔΕΗ μια «ρύθμιση στο πλαίσιο της λογικής» για τους απλήρωτους λογαριασμούς και τα χρέη μεγάλης μερίδας του λαού. Οτι σήμερα από τη ΔΕΗ προτείνονται «τρόποι διακανονισμού οι οποίοι είναι παντελώς ανέφικτοι». Να ποιοι είναι οι χρυσαυγίτες: δίχως αιδώ, εμπαίζοντας ουσιαστικά το λαό, προτείνουν όχι να καταργηθούν τα τέλη και χαράτσια, όχι να φτηνύνει το ρεύμα, αλλά όσοι χρωστάνε να τα πληρώσουν κανονικότατα, απλά να τα δώσουν με ...δόσεις. Ταυτόχρονα, ο βουλευτής της οργάνωσης έδινε και συμβουλές προς τη διοίκηση της εισηγμένης στο χρηματιστήριο επιχείρησης, οι λογαριασμοί της ΔΕΗ να απεμπλακούν από χαράτσια και τέλη ώστε «να αρχίσετε να έχετε και κάποια έσοδα εσείς», να μειωθούν οι απλήρωτοι λογαριασμοί που πλήττουν την κερδοφορία της επιχείρησης. Τέτοια η κοροϊδία απέναντι στο λαό, τόση η έγνοια για τα μονοπώλια.

Τετράδια της φυλακής

Μέσα από τα «Τετράδια φυλακής», ο συγγραφέας δίνει μια πλήρη εικόνα της ζωής των πολιτικών κρατούμενων, στις φυλακές και τα στρατόπεδα πειθαρχικής διαβίωσης των «Ελλήνων χριστιανών», όπως ο ίδιος τα έζησε, από το 1954 - 1971. Οσα περιγράφει για πριν το 1954 για τις φυλακές Κέρκυρας, Επταπυργίου, Καλάμι Κρήτης, Αίγινα, Γιούρα, Μακρονήσου, στηρίζονται κύρια σε μαρτυρίες και αφηγήσεις συγκρατουμενων του που έζησαν τα γεγονότα.

Κι αυτό είναι ένα μέρος μόνο της πολύπαθης ζωής του. Πολύ λίγα στοιχεία αναφέρει από τη δράση του της περιόδου 1950 - 1954, όταν δύο φορές μπήκε παράνομα στην Ελλάδα, σε αποστολή του Κόμματος, με σκοπό την ανασυγκρότηση των παράνομων Κομματικών Οργανώσεων. Αναφέρεται σε όσα σχετίζονται με τη σύλληψή του το 1954 στην Ηπειρο.

Η προσφορά του Λ. Σπυρόπουλου και με τα «Τετράδια Φυλακής» είναι σημαντική, με την έννοια ότι παραθέτει γεγονότα, δίνει πολλά στοιχεία, όχι μόνο για τα βασανιστήρια που υπόκειντο οι πολιτικοί κρατούμενοι, αλλά για την οργάνωση της ζωής των πολιτικών κρατουμένων μέσα στις φυλακές και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ώστε να μπορούν ν' αντέξουν, για τον τρόπο που οργάνωναν την αντίστασή τους, με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών στις φυλακές και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Αλλη σημαντικότατη πλευρά είναι ότι δίνει αρκετά στοιχεία για τη διαπάλη που αναπτυσσόταν τόσο με το «ρεύμα φυγής» από τη Γιούρα, όπως ο ίδιος ονομάζει όσους δεν άντεξαν τις πιέσεις και υπέγραψαν δήλωση, δίνοντας ως ένα βαθμό απάντηση και στο τι συνετέλεσε σ' αυτό το φαινόμενο, αλλά και για τη διαπάλη που αναπτύχθηκε με τις διάφορες οπορτουνιστικές ομάδες. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Σάλβα Κιίρ Μαγιαρντίτ

Γρηγοριάδης Κώστας

Υπό την πίεση των πολυεθνικών πετρελαίου που εποφθαλμιούν την εξασφάλιση των συμφερόντων τους πάνω στο σημαντικό ορυκτό πλούτο του Νοτίου Σουδάν και με δεδομένο τον έντονο ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό στην περιοχή ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή, ο Πρόεδρος της χώρας, Σάλβα Κιίρ Μαγιαρντίτ, υπέγραψε την περασμένη Τρίτη στην έδρα της Αφρικανικής Ενωσης, στην Αντίς Αμπέμπα, συμφωνία με τον Σουδανό ομόλογό του Ομάρ Αλ Μπασίρ. Η συμφωνία προβλέπει την επανέναρξη της ημερήσιας παραγωγής περίπου 400.000 βαρελιών αργού πετρελαίου στο Νότιο Σουδάν το αργότερο έως το τέλος τρέχοντος μηνός, τη μεταφορά από τους βορειοσουδανικούς πετρελαϊκούς αγωγούς και την εξαγωγή του από τα λιμάνια του Σουδάν.

Η συγκεκριμένη συμφωνία, που έγινε εφικτή με τη μεσολάβηση του Νοτιοαφρικανού πρώην Προέδρου Τάμπο Μπέκι, ενεργοποίησε παράλληλα εκ νέου τις παλαιότερες δεσμεύσεις της ηγεσίας των δύο χωρών για απομάκρυνση των στρατευμάτων τους από την αχανή κοινή μεθόριο, με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης και αποδεικνύει, αν μη τι άλλο, πως οι διαφορές δημιουργούνται τεχνητά και αίρονται όταν πρόκειται για το κέρδος των μονοπωλίων.

Από τις διευθετήσεις αυτές ανάμεσα στους αστούς που μπορεί και να αλλάζουν στην πορεία, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να έχουν κανένα όφελος οι λαοί.


Δ. ΟΡΦ.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org