Τρίτη 16 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση του συστήματος Υγείας

Κάλεσμα πάλης στο λαό για την προστασία της υγείας και της ζωής του

Η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας στη Δυτική Ελλάδα, υπογραμμίζει η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της για την εκρηκτική εξάπλωση της πανδημίας, ενώ καλεί το λαό να παλέψει και να διεκδικήσει την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει στην ανακοίνωσή της:

«Πέρασε ένας χρόνος σχεδόν από την έναρξη της πανδημίας και ο ιός "καλπάζει" στην περιοχή μας, με το νομό Αχαΐας να βρίσκεται στη δεύτερη θέση πανελλαδικά σε αριθμό κρουσμάτων. Την ίδια στιγμή και η Ζάκυνθος είναι στο "κόκκινο", ενώ οι όμοροι νομοί Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και η Κεφαλονιά καταγράφουν σημαντική αύξηση». Σε σχέση δε με τις ευθύνες της κυβέρνησης για τις τραγικές ελλείψεις του δημόσιου συστήματος Υγείας, σημειώνει:

«Τα νοσοκομεία της Αχαΐας γεμίζουν καθημερινά με περιστατικά Covid-19, που για να αντιμετωπιστούν μετατρέπουν κλινικές άλλων νοσημάτων σε κλινικές Covid, κλείνουν τα χειρουργεία και τα εξωτερικά ιατρεία, μετακινούν προσωπικό για να καλύψουν χρόνιες ελλείψεις. Την ίδια ώρα η κατάσταση με τις λιγοστές ΜΕΘ είναι οριακή, ενώ ΜΕΘ Παίδων Covid υπάρχει μόνο μία, στο Νοσοκομείο του Ρίου. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Δυτικής Ελλάδας, που ήταν ούτως ή άλλως υποβαθμισμένα όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Η κυβέρνηση, μετατρέποντας τα νοσοκομεία σε μίας νόσου και ταυτόχρονα σε εμβολιαστικά κέντρα, κάνει την κατάσταση ακόμη πιο επικίνδυνη, καθώς θα υπάρχουν μεγάλες επιπτώσεις στην αντιμετώπιση άλλων παθήσεων, με αποτέλεσμα την αύξηση της θνητότητας από αυτές».

Απέναντι στην κατάσταση που διαμορφώνεται, η ΕΠ Δυτ. Ελλάδας καλεί το λαό να αντιτάξει την πάλη και την οργάνωση του αγώνα για την προστασία της υγείας και της ίδιας του της ζωής, «να δυναμώσουν η αλληλεγγύη και η διεκδίκηση προκειμένου έστω και τώρα, πριν φτάσουμε στο απροχώρητο και πριν θρηνήσουμε και άλλα πολλά θύματα», να υπάρξουν αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και άμεση προμήθεια όλων των διαθέσιμων, ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων.

Επίσης: Να επαναλειτουργήσει το Νοσοκομείο «Νοσημάτων Θώρακος» στην Πάτρα, να στελεχωθεί με το αναγκαίο προσωπικό και ΜΕΘ, ώστε να λειτουργήσει ως νοσοκομείο αναφοράς για περιστατικά Covid, για να αποσυμφορηθούν τα υπόλοιπα νοσοκομεία. Nα στελεχωθεί άμεσα το «Καραμανδάνειο» Νοσοκομείο Παίδων με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, σύγχρονα μηχανήματα και ΜΕΘ, έτσι ώστε να λειτουργήσει ως ένα σύγχρονο νοσοκομείο παίδων για όλη τη Δυτική Ελλάδα. Να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας Υγείας, μαζικά δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ και να υπάρξει κρατικός έλεγχος σε ευαίσθητους χώρους όπως γηροκομεία, ιδρύματα, μεγάλοι εργασιακοί χώροι κ.λπ. Κανένας εργαζόμενος, επαγγελματίας, αγρότης χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα. Εκτακτο επίδομα σε όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

ΤΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας δεν έχει πάρει η κυβέρνηση

Ανακοίνωση με αφορμή τη διατήρηση των περιορισμών στην περιοχή

Σε ανακοίνωσή της με αφορμή τη διατήρηση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων στην περιοχή της Εορδαίας η ΤΕ Ενεργειακού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ τονίζει, μεταξύ άλλων, πως η εξέλιξη αυτή συνιστά αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής στη διαχείριση της πανδημίας, η οποία έχει φέρει στα όριά τους τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής.

Η ΤΕ Ενεργειακού Κέντρου σημειώνει πως η κυβέρνηση δεν έχει λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας και για την προστασία της υγείας του λαού, αφήνοντας αθωράκιστα τα νοσοκομεία, όπως αναδεικνύουν και οι πρόσφατες καταγγελίες των υγειονομικών στο Μποδοσάκειο ΓΝ Πτολεμαΐδας.

Τονίζει πως με ευθύνη εργοδοσίας και κυβέρνησης, οι μεγάλοι χώροι δουλειάς στη ΔΕΗ ΑΕ και στο εργοτάξιο κατασκευής της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας 5 μετατράπηκαν σε εστίες υπερμετάδοσης, καθώς δεν λήφθηκαν τα απαιτούμενα μέτρα.

«Τα μόνα ουσιαστικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση», προσθέτει η ανακοίνωση, «είναι για να ενισχύσει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και να τους διευκολύνει να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους». Αναφέρει επίσης πως η κυβέρνηση συνεχίζει να υλοποιεί το καταστροφικό για το λαό της Δυτικής Μακεδονίας σχέδιο για την απολιγνιτοποίηση, που φέρνει ενεργειακή φτώχεια, ανεργία, χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων. Παραδίδει στα μονοπώλια της Ενέργειας «γην και ύδωρ» για τις χρυσοφόρες επενδύσεις τους που έχουν ως στόχο να βγάζουν τεράστια κέρδη σε βάρος του λαού.

Η ΤΕ Ενεργειακού Κέντρου καλεί το λαό και τους εργαζόμενους να αντιτάξουν την οργάνωση και την πάλη για την προστασία της υγείας και της ίδιας τους της ζωής απέναντι στην κατάσταση που διαμορφώνεται, και να δυναμώσουν την αλληλεγγύη και τη διεκδίκηση προκειμένου να αναγκάσουν την κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Κάλεσμα για υπογραφές για την άμεση λήψη μέτρων

Σε υπογραφή ανοιχτής επιστολής με την οποία απαιτούνται να ληφθούν άμεσα μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας καλεί τα σωματεία εργαζομένων, τους συλλόγους αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, τους συλλόγους της νεολαίας και όλους τους μαζικούς φορείς της πόλης, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας (ΕΚΠ). Η επιστολή απευθύνεται στον πρωθυπουργό, στον υπουργό Υγείας, στον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και τον διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Στην ανακοίνωση - κάλεσμα το ΕΚΠ τονίζει την ανάγκη οργάνωσης του αγώνα «για μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς. Για μέτρα προστασίας της υγείας με προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και υποδομών στα νοσοκομεία».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εφησυχασμός για τους εμβολιασμούς και «αγωνία» για τα μονοπώλια του Τουρισμού

Εφησυχασμό καλλιεργεί η κυβέρνηση σε σχέση με το σχεδιασμό για τον εμβολιασμό του πληθυσμού, εκφράζοντας παράλληλα ανυπομονησία για τη θέσπιση πιστοποιητικού εμβολιασμού, ώστε να διευκολυνθούν το άνοιγμα του Τουρισμού και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου.

Χαρακτηριστικά είναι τα «εγκώμια» του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στην ανακοίνωση για τους 500.000 εμβολιασμούς που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, την ίδια στιγμή που καθημερινά επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση έχει πέσει έξω σε κάθε αράδα του εμβολιαστικού σχεδιασμού που είχε ανακοινώσει πριν από μερικούς μήνες. Κατά την επίσκεψή του μάλιστα το Σάββατο στο «Mega Εμβολιαστικό Κέντρο» στο Μαρούσι, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «είμαστε απολύτως συνεπείς στη δέσμευση την οποία έχουμε αναλάβει, να εμβολιάζουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια τους συμπολίτες μας», την ώρα που οι εξαγγελίες του προηγούμενου διαστήματος έκαναν λόγο μέχρι και για ...2 εκατ. εμβολιασμούς τη μέρα.

Στο ίδιο φόντο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Ταραντίλης ενημέρωσε ότι στα τμήματα των δύο mega εμβολιαστικών κέντρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα μπορούν «άμεσα» να γίνονται «2.400 και 1.000 ημερήσιοι εμβολιασμοί». Ερωτηθείς βέβαια πότε θα έχει προχωρήσει τόσο ο εμβολιασμός ώστε να επιτευχθεί ένα στοιχειώδες τείχος ανοσίας στον πληθυσμό, δεν μπόρεσε να δώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες, ενώ παραπέμποντας εμμέσως στις καθυστερήσεις παράδοσης των εμβολίων, όπως έχουν συμφωνηθεί κεντρικά σε επίπεδο ΕΕ, χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό» να τηρούνται οι προγραμματισμένες δόσεις, την ώρα που οι φαρμακοβιομηχανίες σε πλαίσιο ΕΕ κάνουν ό,τι θέλουν.

Σε άλλο σημείο της χτεσινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο Χρ.Ταραντίλης αναφέρθηκε στο λεγόμενο πιστοποιητικό εμβολιασμού που προτείνει η κυβέρνηση στην ΕΕ, για να διευκολύνει τη διαδικασία του Τουρισμού, τον οποίο θέλουν να ανοίξουν, ακόμα και πριν από το Πάσχα, ήδη από τον Απρίλη, αρχής γενομένης με τουρίστες από Βρετανία και Ισραήλ.

Παράλληλα, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι δεν θα χρειαστεί χρονική επέκταση του lockdown σε Αττική και αλλού εφόσον για 14 μέρες τηρηθούν τα μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση, χρεώνοντας δηλαδή πάλι στο λαό την ευθύνη για το άνοιγμα ή την παράταση του κλεισίματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι με αφορμή τη διαπίστωση της αυξημένης νοσηρότητας στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 20 και 60 ετών, μίλησε για «συμπολίτες με τη μεγαλύτερη κινητικότητα». Και επικαλέστηκε «ελέγχους» στις μετακινήσεις και στους χώρους δουλειάς, όπου άλλωστε υπάρχει η πολύμορφη ασυλία της εργοδοσίας από την κυβερνητική πολιτική για να εφαρμόζει τα «πρωτόκολλα» υπερμετάδοσης του ιού. Ως προς αυτό, προανήγγειλε τη λειτουργία της πλατφόρμας ergasia.testing.gov.gr, στην οποία οι επιχειρήσεις άνω των 20 ατόμων θα μπορούν να δηλώνουν τους εργαζομένους τους για να κάνουν - εφόσον το επιθυμούν - δωρεάν rapid test μέχρι και δυο φορές το μήνα, κάτι που η κυβέρνηση προκλητικά ονομάζει «εντατικοποίηση ελέγχων».

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Bloomberg» ο Κυρ. Μητσοτάκης εξέφρασε την προσδοκία ότι «τον Απρίλιο η κατάσταση θα βελτιωθεί σε ό,τι αφορά στη μεταδοτικότητα του ιού». Προς ...απόδειξη του ισχυρισμού αυτού, επικαλέστηκε το πρόγραμμα εμβολιασμού «που επικεντρώνεται στους ηλικιωμένους άνω των 60 και σε όλους όσοι ταλαιπωρούνται από υψηλού κινδύνου υποκείμενα νοσήματα». Για να στηρίξει την ίδια προσδοκία, παρέπεμψε στις «καιρικές συνθήκες, που θα έχουν βελτιωθεί τον Απρίλιο», σαν να μην υπάρχει η πείρα του περσινού καλοκαιριού, που με το άναρχο άνοιγμα του Τουρισμού έφερε τη νέα έξαρση των κρουσμάτων.

Επειδή όμως το άγχος της κυβέρνησης εξαντλείται στην προστασία της κερδοφορίας ομίλων όπως του κλάδου του Τουρισμού, ο πρωθυπουργός επέμεινε για το «ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού», λέγοντας πως «ο λόγος είναι ότι οι πολίτες αυτών των χωρών θέλουν να ταξιδέψουν και θέλουν να κάνουμε αυτές τις μετακινήσεις όσο το δυνατόν πιο εύκολες, ειδικά κατά την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών».

Σε κάθε περίπτωση, δεν έχασε ευκαιρία να τονίσει ότι οι «έκτακτες συνθήκες» της πανδημίας αποτέλεσαν ευκαιρία να επισπευστούν καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, όπως η λεγόμενη ψηφιοποίηση του κράτους και της οικονομίας. «Πολλοί επενδυτές επιδεικνύουν το ενδιαφέρον τους για την Ελλάδα εν μέσω πανδημίας», πρόσθεσε σε αυτήν τη βάση, παρουσιάζοντας ουσιαστικά ως επιπλέον διασφάλισή τους και το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποφάσισε την πρόωρη αποπληρωμή τμήματος του δανείου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και συγκεκριμένα 3,3 δισ. ευρώ, από τα 5,1 δισ. συνολικά.

Σημειωτέον, την περασμένη Παρασκευή ανακοινώθηκε από τον Ν. Χαρδαλιά καθεστώς σκληρού lockdown, που τέθηκε σε ισχύ από το Σάββατο για τις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Εύβοιας - πλην της Σκύρου. Παράλληλα, στο επίπεδο «πολύ αυξημένου κινδύνου» παραμένουν ο δήμος Αγίου Νικολάου, ο δήμος Θήρας και ο δήμος Μυκόνου. Στο επίπεδο «αυξημένου κινδύνου» μπήκαν ακόμα ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, ο δήμος Καλυμνίων και ο δήμος Καρπάθου. Πιο αναλυτικά, στο επίπεδο «αυξημένου κινδύνου» βρίσκονται από το Σάββατο 13 Φλεβάρη έως τη Δευτέρα 22 Φλεβάρη οι εξής περιοχές: Ο δήμος Εορδαίας, ο δήμος Θηβαίων, ο δήμος Τανάγρας, ο δήμος Σπάρτης, η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, ο δήμος Πύδνας - Κολινδρού, ο δήμος Ανδραβίδας - Κυλλήνης, ο δήμος Τεμπών, η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, ο δήμος Καλυμνίων και ο δήμος Καρπάθου.

Δεν παρατάθηκαν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για την Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, ενώ παρατάθηκαν κατά μία εβδομάδα για τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής.

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Αυξάνονται τα ταξίδια ταλαιπωρίας και τα προβλήματα από τις τεράστιες ελλείψεις

Στα ήδη μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί ηλικιωμένοι με σοβαρά προβλήματα μετακίνησης, κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών κ.ά., οι οποίοι καλούνται να διανύσουν δεκάδες και δεκάδες χιλιόμετρα προκειμένου να καταφέρουν να φτάσουν σε κάποιο εμβολιαστικό κέντρο, «πληρώνοντας» τις τεράστιες ελλείψεις της δημόσιας ΠΦΥ και την ανυπαρξία οργανωμένης κρατικής μέριμνας για τέτοιες μετακινήσεις, ήρθαν να προστεθούν χτες τα προβλήματα από την κακοκαιρία, στην οποία αφήνεται και πάλι εκτεθειμένος ο λαός.

Χαρακτηριστικά, ακόμα και μέσα στην Αττική, ακυρώθηκαν χτες εκατοντάδες εμβολιασμοί, στα εμβολιαστικά κέντρα (ΕΚ) στο Καπανδρίτι και στην Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού, με επίκληση στις καιρικές συνθήκες. Αντίστοιχα, στην Ικαρία και την Κεφαλονιά ακυρώθηκαν λόγω καιρού οι πτήσεις για τη μεταφορά των εμβολίων. Οι ηλικιωμένοι που είχαν ραντεβού καλούνται πλέον να επαναπρογραμματίσουν τα ραντεβού τους...

«Δεν είναι τόσα τα προβλήματα. Τα πράγματα δεν είναι τόσο δύσκολα...», ισχυρίστηκε από την πλευρά του στη χτεσινή επίσημη ενημέρωση ο γγ της ΠΦΥ Μ. Θεμιστοκλέους, σε άλλη μια προσπάθεια των κυβερνητικών στελεχών να κάνουν το μαύρο άσπρο.

Επειδή «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια», η πραγματικότητα και οι σχετικές καταγγελίες είναι αποκαλυπτικές:

  • Με το καλημέρα, και ο λεγόμενος «διπλός επιχειρησιακός σχεδιασμός της κυβέρνησης» (με βάση τις διαφορετικές οδηγίες για τα εμβόλια) αποδεικνύεται κενό γράμμα, καθώς δεν έχει εξασφαλιστεί επαρκής αριθμός εμβολίων, εμβολιαστικών κέντρων, υγειονομικού προσωπικού, εξοπλισμού και κινητών ομάδων υγείας. Το γεγονός ότι όσοι είναι 60-64 ετών μπορούν να κλείνουν ραντεβού μόνο σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα με το εμβόλιο της «AstraZeneca» και όχι στα εμβολιαστικά κέντρα των υπόλοιπων κατηγοριών οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερα ταξίδια και ταλαιπωρία, ειδικά σε νομούς της επαρχίας.
  • Χαρακτηριστικά, σε όλο το νομό Λασιθίου ο εμβολιασμός των ατόμων της ηλικιακής ομάδας 60-64 ετών γίνεται μόνο στον Αγιο Νικόλαο, διανύοντας και πάλι δεκάδες χιλιόμετρα. «Ο κόσμος πραγματικά παραμιλάει με αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση, που "επιθεώρησε" - μάλιστα - πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ώστε να μας πει ότι όλα βαίνουν καλώς», σημειώνει η ΚΟ Λασιθίου του ΚΚΕ και απαιτεί: Τώρα να ενισχυθούν τα Κέντρα Υγείας Σητείας, Ιεράπετρας, Οροπέδιου Λασιθίου και το εμβολιαστικό κέντρο Νεάπολης με το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό, ώστε στους κατάλληλους χώρους να προχωρήσει ο εμβολιαστικός σχεδιασμός. Να δημιουργηθούν και στελεχωθούν κινητές μονάδες εμβολιασμού δίπλα σε κάθε Κέντρο Υγείας για την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων, ειδικά ασθενών με προβλήματα υγείας, κινητικά προβλήματα κ.ά.
  • Το πρόβλημα οξύνεται ακόμη περισσότερο σε νησιωτικές περιοχές που δεν έχουν ούτε ένα εμβολιαστικό κέντρο για το εμβόλιο της «AstraZeneca». Χαρακτηριστικά, στη Λήμνο, εργαζόμενοι και κάτοικοι του νησιού ηλικίας 60-64 ετών καλούνται στη Λέσβο και συγκεκριμένα στο εμβολιαστικό κέντρο του Κέντρου Υγείας Καλλονής! «Στο νησί δεν υπάρχει ακόμα εμβολιαστικό κέντρο για το συγκεκριμένο εμβόλιο, ενώ για τη μετάβαση στη Λέσβο απαιτείται ταξίδι τεσσάρων ωρών με το πλοίο, μία ώρα με το αυτοκίνητο από τη Μυτιλήνη μέχρι την Καλλονή και υποχρεωτική παραμονή δύο ημερών λόγω της αραιής συγκοινωνιακής σύνδεσης των δύο νησιών!», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων το Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ, απαιτώντας την άμεση δημιουργία εμβολιαστικού κέντρου στο νησί. Τα αιτήματα στηρίζουν ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου, η ΕΛΜΕ Λήμνου και η Ενωση Γιατρών του νησιού.
  • Στο Νότιο Πήλιο, όπου σε όλα τα ορεινά το ύψος του χιονιού είναι σε μεγάλο επίπεδο, επικρατεί παγετός και οι μετακινήσεις είναι δύσκολες, ενώ ηλικιωμένοι καλούνται να ταξιδέψουν έως και 120 χιλιόμετρα πηγαινέλα για να εμβολιαστούν. Χαρακτηριστική είναι και η καταγγελία για έναν 83χρονο από τον δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού της βόρειας Εύβοιας, που καλείται να εμβολιαστεί στις 23 Φεβρουαρίου, στην Αργαλαστή Μαγνησίας, 40 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Βόλου στο Νότιο Πήλιο, δηλαδή ένα ταξίδι διάρκειας 3 ωρών περίπου συνολικά. Αντίστοιχα, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την έλλειψη εμβολίων, σημειώνοντας πως στην περιοχή εδώ και περίπου 20 μέρες δεν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για τις ηλικίες από 75 και πάνω.
  • Δεν γίνονται εμβολιασμοί στο Κέντρο Υγείας Καντάνου, επειδή δεν εντάχθηκε στο σχεδιασμό για την πρώτη δόση των εμβολίων, καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Καντάνου - Σελίνου. Παράλληλα, επισημαίνει ότι έχουν περικοπεί τα δρομολόγια των λεωφορείων εφόσον δεν εξασφαλίζουν τα επιθυμητά κέρδη, με αποτέλεσμα οι ηλικιωμένοι «να διαθέτουν την πολυτέλεια να μετακινηθούν συγκεκριμένες ημέρες, ακόμη πιο μακριά από εκεί που βρίσκεται το μοναδικό ΚΥ της περιοχής», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Και όλα αυτά «τη στιγμή που το ζητούμενο θα έπρεπε να είναι η πραγματοποίηση του εμβολιασμού όσο πιο κοντά γίνεται στα χωριά, είτε στα κατά τόπους αγροτικά ιατρεία, είτε με κινητές μονάδες εμβολιασμού», υπογραμμίζει.
  • Χαρακτηριστικά όμως είναι και τα παραδείγματα που έρχονται από την Αττική: Το Οδοντιατρικό Κέντρο Λένορμαν είναι ένα απ' όσα ξεκίνησαν χτες τον εμβολιασμό της «AstraZeneca». Η ανακοίνωση στους εργαζόμενους για τη χτεσινή έναρξη των εμβολιασμών της «AstraZeneca» έγινε «στο και πέντε», μόλις την περασμένη Πέμπτη. Το πρόγραμμα των γιατρών και νοσηλευτών που θα συμμετάσχουν κοινοποιήθηκε το ...Σάββατο. Πολλά τμήματα έμειναν χωρίς νοσηλευτικό προσωπικό, γιατροί εντάχθηκαν στον εμβολιασμό, τουλάχιστον 50 προγραμματισμένα οδοντιατρικά ραντεβού ακυρώθηκαν την τελευταία στιγμή κι άλλα τόσα αναμένεται να ακυρώνονται καθημερινά. Χτες οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν χωρίς την παρουσία γιατρού επειγόντων! Ενώ, αντί για 6 καρέκλες «έχουμε μόνο δύο, λόγω έλλειψης εμβολίων», σημειώνουν υγειονομικοί.
ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Επικίνδυνη πολύμηνη αναμονή για εκατοντάδες χιλιάδες χρονίως πάσχοντες

INTIME NEWS

Το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες χρονίως πάσχοντες, ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή ασθένεια από κορονοϊό, βρίσκονται «στον αέρα» σχετικά με το πότε θα καταφέρουν να εμβολιαστούν, επιβεβαίωσε ουσιαστικά η χτεσινή επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για το σχέδιο προτεραιοποίησης των εμβολιασμών.

Εξαιτίας των μεγάλων καθυστερήσεων στην παραγωγή και την παραλαβή των εμβολίων, στο έδαφος της εμπορευματοποίησής τους και των εντεινόμενων καπιταλιστικών ανταγωνισμών και παζαριών, περίπου 270.000 ασθενείς από τις ομάδες πολύ υψηλού κινδύνου θα ξεκινήσουν να εμβολιάζονται κάποια στιγμή τον Μάρτη, ενώ ακόμα πιο πίσω - άγνωστο ακόμα πότε - πηγαίνει ο εμβολιασμός για ακόμα περισσότερους χρονίως πάσχοντες με σοβαρά νοσήματα (χρόνια καρδιολογικά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη κ.ά.) που δεν εντάσσονται στις παραπάνω ομάδες...

Χαρακτηριστικά, παρουσιάζοντας την προτεραιοποίηση των επόμενων μηνών, η πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μ. Θεοδωρίδου, επεσήμανε: «Οταν η διαθεσιμότητα των εμβολίων είναι περιορισμένη, η ηλικία αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα της προτεραιοποίησης. Μακάρι να υπάρχουν μελλοντικά άφθονα εμβόλια ούτως ώστε η ταξινόμηση που θα ακούσετε ανά νοσήματα για τον εμβολιασμό να μην ισχύσει. Διότι όλες οι ομάδες μπορούν να συμπτυχθούν εφόσον υπάρχουν άφθονα εμβόλια, μεγάλος αριθμός εμβολίων»...

Σημειώνεται ότι ενώ είμαστε ήδη στα μέσα Φλεβάρη και η νέα έξαρση της πανδημίας είναι εδώ, οι ρυθμοί των εμβολιασμών παραμένουν πολύ αργοί. Ανακοινώθηκε ότι έχουν γίνει μόλις 550.000 εμβολιασμοί, ενώ δεν δόθηκαν στοιχεία για την 1η και τη 2η δόση. Χτες ξεκίνησε μετ' εμποδίων ο εμβολιασμός για την ηλικιακή ομάδα 60 - 64 ετών (235.000 ραντεβού), ενώ έχουν κλειστεί και 150.000 ραντεβού για τις ηλικίες 75 - 79 ετών.

Σύμφωνα με τις χτεσινές ανακοινώσεις για την προτεραιοποίηση:

-- 269.000 άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου (μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων, νεφρική ανεπάρκεια σταδίου 5, κυστική ίνωση, καρκίνος υπό αγωγή κ.λπ.) θα αρχίσουν να εμβολιάζονται μέσα στο Μάρτη, ανεξαρτήτως ηλικίας.

-- Ακόμα πιο αργά, χωρίς καν να επισημαίνεται το πότε, θα ακολουθήσει η δεύτερη πολυπληθέστερη ομάδα, άτομα 18 έως 59 ετών με υποκείμενα προβλήματα αυξημένου κινδύνου (καρδιολογικά νοσήματα, άτομα με καρκίνο που δεν βρίσκονται στη φάση των θεραπειών, χρόνια προβλήματα αναπνευστικού με χρήση οξυγόνου, ηπατική νόσος, σακχαρώδης διαβήτης και άλλες σοβαρές παθήσεις). Και στο εσωτερικό αυτής της ομάδας θα ισχύσει ηλικιακό κριτήριο.

Καθοριστική αποδεικνύεται και σε αυτό το ζήτημα η απουσία ενός οργανωμένου, κεντρικά σχεδιασμένου δημόσιου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα καταγράφει, θα παρακολουθεί, θα προλαμβάνει και θα περιθάλπει τη νοσηρότητα του πληθυσμού. Χαρακτηριστικά, στη χτεσινή ενημέρωση επισημάνθηκε ότι «δεν υπάρχει μητρώο ασθενών και ασθενειών, και αυτό είναι κάτι που πραγματικά δυσκόλεψε και δυσκολεύει την προτεραιοποίηση».

Επισφαλής είναι η «λύση» μέσω του κωδικού νόσου ή των φαρμάκων της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που χρησιμοποιήθηκε, καθώς είναι σε βάθος δεκαετίας μόνο, ενώ πολλές απ' αυτές τις ασθένειες παραμένουν αδιάγνωστες. Σε αυτό το έδαφος δόθηκε και η προληπτική δικαιολογία για «δυσκολίες ή αστοχίες στην προσπάθεια ταυτοποίησης»...

Αναλυτικά η λίστα με τις κατηγορίες και την κατανομή των νόσων θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες μέρες στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας.

ΕΠ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να ανοίξουν άμεσα τα Περιφερειακά Ιατρεία της περιοχής

Αποστάσεις πολλών χιλιομέτρων καλούνται να διανύσουν οι κάτοικοι για να εμβολιαστούν

Το άνοιγμα όλων των Περιφερειακών Ιατρείων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης απαιτεί η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ, με παράλληλη κάλυψη των κενών στο προσωπικό όλων των βαθμίδων των δομών Υγείας της περιοχής.

Οπως τονίζει στην ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση συνεχίζει την τακτική των «μπαλωμάτων» προσωπικού, μετακινώντας εδώ και 3 μήνες τους γιατρούς των Περιφερειακών Ιατρείων σε Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία, μετατρέποντάς τα παράλληλα σε δομές μιας νόσου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία, τους χρόνια πάσχοντες, συνολικά την υγειονομική περίθαλψη όλου του πληθυσμού.

«Το αποτέλεσμα του κλεισίματος των Περιφερειακών Ιατρείων βιώνουν με τον πιο επώδυνο τρόπο οι χιλιάδες κάτοικοι της υπαίθρου στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης», συνεχίζει η ανακοίνωση και προσθέτει πως «για οποιαδήποτε ασθένεια, αλλά και για την τακτική παρακολούθηση και συνταγογράφηση των χρόνια πασχόντων, αναγκάζονται να μετακινούνται δεκάδες χιλιόμετρα, να συνωστίζονται στα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία ή ακόμα, για όσους αυτό δεν είναι δυνατό, να μένουν τελείως ακάλυπτοι».

Προβλήματα με «δανεισμό» φαρμάκων

Σημειώνει επίσης ότι αρκετοί είναι αυτοί που δεν μπορούν να συνταγογραφήσουν τα φάρμακά τους, βρισκόμενοι μπροστά στο δίλημμα της διακοπής ή πλημμελούς εκτέλεσης της αγωγής τους από τη μία και του να βάλουν το χέρι ακόμα πιο βαθιά στην τσέπη για να καλύψουν το σύνολο της φαρμακευτικής δαπάνης.

Στην κατάσταση αυτή αντιδρούν και οι φαρμακευτικοί σύλλογοι της περιοχής, που αναγκάζονται να «δανείζουν» φάρμακα στους ασθενείς, με κίνδυνο να μην μπορέσουν τελικά αυτά τα φάρμακα να συνταγογραφηθούν. Η ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση να καλύψει και αναδρομικά όπου χρειάζεται τις ανάγκες για συνταγογράφηση ώστε να αντιμετωπιστεί το διογκωμένο πρόβλημα του «δανεισμού» των φαρμάκων από τα φαρμακεία της περιοχής και να μην επιβαρυνθεί επιπλέον κανένας ασθενής.

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, στην κρίσιμη αυτή περίοδο για την εξέλιξη της πανδημίας η κυβέρνηση θα μπορούσε να αξιοποιήσει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) για μια σειρά από λειτουργίες, όπως την παρακολούθηση των ασθενών με COVID-19 ακόμη και στο σπίτι τους, αλλά αντί γι' αυτό, «επιλέγει την εξόντωσή της στο βωμό τού να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στελεχώσουμε τα νοσοκομεία».

Τα ...χιλιόμετρα του εμβολιασμού

Τονίζεται επίσης στην ανακοίνωση πως η ΠΦΥ θα μπορούσε να στηρίξει και την προσπάθεια εμβολιασμού ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο οι εμβολιαζόμενοι να αναγκάζονται να μετακινούνται πολλά χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας τους στα υφιστάμενα εμβολιαστικά κέντρα, όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις στην περιοχή.

Ενδεικτικά, προκειμένου να εμβολιαστούν όσα άτομα της ηλικιακής ομάδας 60 - 64 μένουν στην Κομοτηνή ή ακόμα και την Ξάνθη, καλούνται να μετακινηθούν στο μοναδικό εμβολιαστικό κέντρο με το εμβόλιο της «AstraZeneca» της περιοχής, αυτό του Ιάσμου Ροδόπης, διανύοντας 21 και 29 χλμ. αντίστοιχα.

Απόσταση περίπου 28 χλμ. καλείται να διανύσει και η ηλικιακή ομάδα 60 - 64 που μένει στην Αλεξανδρούπολη για να εμβολιαστεί, καθώς τα ραντεβού του συστήματος τους κατευθύνουν στις Φέρες Εβρου.

Για να φτάσει στην Ορεστιάδα προκειμένου να εμβολιαστεί κάποιος που διαμένει στο Τρίγωνο του Βόρειου Εβρου και να επιστρέψει, θα πρέπει να κάνει διαδρομή 70 χιλιομέτρων, όπως και οι κάτοικοι του Νευροκοπίου Δράμας για το ΚΥ Προσοτσάνης.

Από τα ορεινά χωριά του δήμου Νέστου στην ΠΕ Καβάλας, οι κάτοικοι πρέπει να διανύσουν μέχρι το Κέντρο Υγείας Χρυσούπoλης 30 χιλιόμετρα ορεινού οδικού δικτύου.

Στην ΠΕ Καβάλας λειτουργούν 4 εμβολιαστικά κέντρα (στα ΚΥ Θάσου, Χρυσούπολης και Ελευθερούπολης), ενώ ακόμα οι εμβολιασμοί δεν έχουν αρχίσει στο ΚΥ Καβάλας και πραγματοποιούνται στο Νοσοκομείο της πόλης. Παρ' όλα αυτά, οι εμβολιασμοί της ηλικιακής ομάδας 60 - 64 των κατοίκων της Θάσου πραγματοποιούνται στην Καβάλα.

Η ομάδα αυτή δεν είναι η μόνη που κάνει το «ταξίδι του εμβολιασμού» καθώς, όπως είχε καταγγείλει στις 15 Γενάρη η ΤΕ Θάσου του ΚΚΕ, τα πρώτα ραντεβού των εμβολιασμών για υπερήλικες του νησιού τούς ανάγκασαν να μετακινηθούν ακόμα και στο ΚΥ Ελευθερούπολης, διανύοντας πάνω από 100 χιλιόμετρα για να πάνε στην Ελευθερούπολη και άλλα τόσα για να γυρίσουν, συν το ταξίδι με το καράβι.

Αξίζει να σημειωθεί πως τεράστιες αποστάσεις καλούνται να διανύσουν προκειμένου να εμβολιαστούν και κάτοικοι σε άλλες περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας, όπως στη Δυτική Μακεδονία. Κάτοικοι της Αιανής Κοζάνης κλήθηκαν να μεταφερθούν προκειμένου να εμβολιαστούν έως και στο ΚΥ Δεσκάτης Γρεβενών, διαδρομή που διαρκεί με ΙΧ πάνω από 1 ώρα σε ορεινό δίκτυο...

«Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής εμπορευματοποίησης της Υγείας, που όλα τα λογαριάζει με το κόστος και το όφελος, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή του λαού», σχολιάζει η ανακοίνωση της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και καλεί τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και με μαζικούς διεκδικητικούς αγώνες να παλέψουν μαζί με το ΚΚΕ για δημόσιο σύστημα Υγείας που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών του λαού σε πρόληψη, πρωτοβάθμια περίθαλψη, νοσοκομεία, πλήρως στελεχωμένες όλες τις δομές Υγείας, Φάρμακο - κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Για την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Ξανά αθωράκιστα και στο «κόκκινο» με ευθύνη της κυβέρνησης

Αθωράκιστο παραμένει μπροστά και στο τρίτο κύμα της πανδημίας το δημόσιο σύστημα Υγείας, με τα δημόσια νοσοκομεία στην Αττική και άλλες επιβαρυμένες περιοχές να βρίσκονται ήδη στο «κόκκινο», με ευθύνη της κυβέρνησης και όλων των προκατόχων της που αντιμετωπίζουν την Υγεία του λαού με όρους «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο και τα κέρδη του.

Ηδη, την προηγούμενη βδομάδα καταγράφηκε αύξηση στα επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα κατά 27%, οδηγώντας σε αύξηση των νέων νοσηλειών, με μέσο όρο 200 εισαγωγές κάθε μέρα, αλλά και αύξηση κατά 67% των νέων διασωληνώσεων.

Ηδη στην Αττική, στα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ, η πληρότητα συνολικά στις ΜΕΘ (Covid και non-Covid) έφτασε στο 82% και στα νοσοκομεία της 2ης ΥΠΕ στο 78%.

Μεταξύ άλλων, χτες βράδυ, στα Νοσοκομεία «Γεννηματάς», «Αττικόν», «Ασκληπιείο» ήταν κατειλημμένες όλες οι κλίνες ΜΕΘ-Covid, μόνο μία έμενε στο «Θριάσιο», μόνο 2 από τις 84 στο «Σωτηρία»...

Νέα κρούσματα στο έδαφος της απουσίας ουσιαστικών μέτρων προστασίας

Την ίδια ώρα, στην επίσημη ενημέρωση της περασμένης Παρασκευής διαπιστωνόταν ότι συνεχίζονται «οι μεγάλες συρροές σε κλειστές δομές, σε εργασιακούς χώρους αλλά και σε νοσηλευτικά ιδρύματα», γεγονός που δεν οφείλεται, όπως ειπώθηκε, σε «μια μικρή μας απροσεξία ή αδιαφορία», αλλά στην απουσία ουσιαστικών και ολοκληρωμένων μέτρων προστασίας του λαού σε όλους τους κρίσιμους χώρους.

«Τα συνεχιζόμενα κρούσματα σε εργαζόμενους του Θριάσιου Νοσοκομείου επιβάλλουν τη λήψη άμεσων μέτρων», τονίζει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση το Σωματείο Εργαζομένων Θριάσιου Νοσοκομείου, μετά την επιβεβαίωση θετικού κρούσματος (ύστερα από τυχαίο εξωτερικό έλεγχο) σε εργαζόμενη του Γραφείου Προσωπικού, που έρχεται σε συνέχεια πρόσφατων θετικών κρουσμάτων σε εργαζόμενους άλλων κλινικών και τμημάτων (Ορθοπαιδική, ΤΕΠ, ΜΕΘ2 COVID, Α' Παθολογική, διοικητικές υπηρεσίες κ.α.).

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις του «και την πρόσφατη αρνητική εμπειρία από προηγούμενα περιστατικά στην Α' Παθολογική, εξακολουθούν όχι μόνο να μην παίρνονται τα αναγκαία μέτρα αλλά και σε πολλές περιπτώσεις να παραβιάζεται ακόμη και το πρωτόκολλο διαχείρισης κρουσμάτων της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι δεν έχουν παρθεί μέτρα για την αποφυγή του συνωστισμού εργαζομένων, που σε πολλές περιπτώσεις εργάζονται σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, σε χώρους με ανεπαρκή αερισμό. Στην Ψυχιατρική συνεχίζεται ο συνωστισμός ασθενών σε επικίνδυνες συνθήκες. Συνεχίζεται η ταυτόχρονη νοσηλεία στην ίδια κλινική (Α' Παθολογική) ύποπτων ασθενών για COVID με ασθενείς άλλων παθολογικών νοσημάτων, με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να μην επαρκεί και να μην υπάρχει διαχωρισμός καθηκόντων. Ενώ, προσθέτει το Σωματείο, «εξακολουθεί η παραβίαση ακόμη και των διατάξεων των ΠΔ 186/95 και ΠΔ 102/2020 και της πρόσφατης ευρωπαϊκής Οδηγίας 739/2020 για την "Προστασία των εργαζομένων από κινδύνους που διατρέχουν λόγω της έκθεσής τους σε βιολογικούς παράγοντες κατά την εργασία", στους οποίους ανήκει και ο SARS-COV-2».

Συνελεύσεις γιατρών στα νοσοκομεία

Στο Νοσοκομείο «Αττικόν», πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή Γενική Συνέλευση των γιατρών και των ειδικευόμενων.

«Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι το Νοσοκομείο με βάση το προσωπικό που διαθέτει έχει συγκεκριμένο όριο "χωρητικότητας" και δυνατότητας νοσηλείας ασθενών με Covid και συνολικά. Δεν είναι ούτε αποθήκη ούτε ακορντεόν να ανοιγοκλείνει τμήματα, να διώχνει και να μεταφέρει άρον άρον ασθενείς, για να μετατραπούν ολόκληρες πτέρυγες σε τμήματα Covid», τονίζει η απόφαση της Συνέλευσης. Οι γιατροί απαιτούν μεταξύ άλλων να επιταχθεί τώρα ο ιδιωτικός τομέας Υγείας και να έρθει άμεσα το αναγκαίο προσωπικό, να σταματήσει η υπολειτουργία των χειρουργείων, να πραγματοποιούνται μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στους γιατρούς του νοσοκομείου, τεστ σε όλους τους ασθενείς που γίνονται εισαγωγή και στους αναγκαίους συνοδούς, να σταματήσει η υποβάθμιση της εκπαίδευσης των ειδικευόμενων κ.ά. Η Συνέλευση αποφάσισε επίσης να προβεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στη συνάντηση της ειδικής ομάδας του Νοσοκομείου που είναι υπεύθυνη για το σχεδιασμό αντιμετώπισης της πανδημίας.

Τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκε επίσης Συνέλευση των ειδικευόμενων γιατρών στο Λαϊκό Νοσοκομείο.«Οι σημαντικότατες ελλείψεις σε προσωπικό καθιστούν την εργασία μας σε συνθήκες αυξημένων αναγκών λόγω της πανδημίας επισφαλή τόσο για εμάς τους ίδιους όσο και για τους ασθενείς μας», τονίζουν στην απόφασή τους, στην οποία καταγράφονται αναλυτικά αυτές οι πολύ μεγάλες ελλείψεις.

Επισημαίνουν: «Η ραγδαία αύξηση των εισαγωγών και των νοσηλευόμενων στην κλινική Covid συνεπάγεται και την αύξηση των αναγκών σε ειδικευόμενους οι οποίοι θα βοηθήσουν στη λειτουργία της. Ωστόσο, λειτουργώντας ήδη με "δανεικούς" ειδικευόμενους από παθολογικές κλινικές, τα περιθώρια ανεύρεσης τέτοιων εφεδρειών από τον παθολογικό τομέα έχουν εξαντληθεί (...) Αντίστοιχα, και οι μη παθολογικές κλινικές επίσης αδυνατούν να διαθέσουν ειδικευόμενους γι' αυτόν τον σκοπό, αφού η δουλειά σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου παραμένει αυξημένη. Η λύση λοιπόν δεν είναι να ψάχνουμε να βρούμε πώς θα καλυφθεί μια τρύπα δημιουργώντας μια άλλη, αλλά μονάχα με την άμεση πρόσληψη επιπλέον προσωπικού».

Υπογραμμίζεται επίσης η ανάγκη εξασφάλισης επαρκών Μέσων Ατομικής Προστασίας σε όλες τις κλινικές, ενώ επισημαίνεται ότι με τις ήδη υπάρχουσες ελλείψεις σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου καθίσταται αδύνατη η αξιοποίηση ειδικευόμενων ή και επικουρικών για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών, μέχρι τις 8 μ.μ., του εμβολιαστικού κέντρου του νοσοκομείου. Οπως υπογραμμίζουν μάλιστα, «η λειτουργία του εμβολιαστικού κέντρου στον 1ο όροφο, δίπλα πρακτικά στον χώρο στον οποίο στις εφημερίες εξετάζονται τα ύποπτα κρούσματα για Covid-19, αυξάνει ακόμη περισσότερο τον ήδη αυξημένο κίνδυνο των ομάδων που έρχονται μέσα στον χώρο του νοσοκομείου για να εμβολιαστούν».

Αναβάλλεται για τις 23 Φλεβάρη η απεργία των υγειονομικών

Λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών, η προγραμματισμένη για σήμερα πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία αναβάλλεται για την Τρίτη 23 Φλεβάρη.

Οι Ομοσπονδίες των νοσοκομειακών γιατρών και των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία θα ανακοινώσουν τις επόμενες μέρες νέα ώρα και τόπο της απεργιακής συγκέντρωσης στην Αθήνα.

Αντίστοιχες ανακοινώσεις αναμένονται και για τις άλλες πόλεις, ενώ στη Θεσσαλονίκη η κινητοποίηση ορίστηκε να γίνει στις 10 π.μ., στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Εκατοντάδες μηνύματα αλληλεγγύης στους υγειονομικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό

Την αλληλεγγύη τους στον αγώνα και τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών, που προχωρούν σε απεργία στις 23/2, εκφράζουν ξένες συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενώ καταγγέλλουν την κλιμάκωση της καταστολής σε βάρος τους. Συγκεκριμένα, μηνύματα αλληλεγγύης έχουν στείλει στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο οι εξής συνδικαλιστικές οργανώσεις:

Η οργάνωση USB Ιταλίας εκφράζει τη στήριξή της στις κινητοποιήσεις και τα αιτήματα των υγειονομικών, ενώ καταδικάζει την καταστολή που εκδηλώνεται στην Ελλάδα, αλλά και σε όλες τις χώρες της ΕΕ. «Ο αγώνας σας είναι ο αγώνας μας», τονίζει.

Σε μήνυμα αλληλεγγύης στην απεργία των υγειονομικών η Ομοσπονδία Ενώσεων Εργαζομένων σε Δημόσιες και Κοινωνικές Υπηρεσίες της Πορτογαλίας σημειώνει: «Ο αγώνας είναι ο μόνος τρόπος», έτσι ώστε «να μην υπάρχουν πλέον θύματα στο τρίτο κύμα της πιο σκληρής πανδημίας».

Το Σωματείο Εργαζομένων στο μετρό της Στοκχόλμης στη Σουηδία (SEKO KLUUB 111) συμπαραστέκεται στους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας στην Ελλάδα και στον δίκαιο αγώνα τους.

Εκατοντάδες ανακοινώσεις στήριξης

Στο μεταξύ, συνεχίζονται το κύμα υποστήριξης στα δίκαια και κρίσιμα αιτήματα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), η αλληλεγγύη στις αγωνιστικές της πρωτοβουλίες και η καταδίκη για τις διώξεις με τις οποίες η κυβέρνηση επιδιώκει να φιμώσει τη φωνή των αγωνιζόμενων υγειονομικών, από Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Συνδικάτα και άλλους μαζικούς φορείς από όλη τη χώρα.

Στις εκατοντάδες ανακοινώσεις που έχουν συγκεντρωθεί προστίθενται οι εξής συνδικαλιστικές οργανώσεις:

Τα Εργατικά Κέντρα Πειραιά, Λαμίας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

Οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων Ειδικής Αγωγής (ΠΟΜΕΕΑ), Ηλεκτρολόγων, Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας - Τηλεόρασης (ΠΟΣΠΕΡΤ), Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ).

Οι Σύλλογοι Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων, Προσωπικού ΕΥΔΑΠ, Διοικητικού Προσωπικού του ΓΠΑ, Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ικαρίας - Φούρνων, Εργαζομένων Δήμων Ικαρίας και Φούρνων, Εκπαιδευτικών ΠΕ Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», Εργαζομένων στους ΟΤΑ Α΄ Βαθμού Ν. Πρέβεζας, Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης, Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής και η Ενωση Τεχνικών ΔΕΗ Σάμου - Ικαρίας.

Τα Σωματεία Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών Ν. Αττικής, Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα Αττικής, Εργαζομένων στη «ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ ΠΑΡΤΝΕΡ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ» Ν. Αττικής, Γραφικών Τεχνών και Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας, Τουρισμού - Επισιτισμού - Ξενοδοχείων Επαρχίας Θήρας Ν. Κυκλάδων, Ηλεκτρολόγων Ν. Αττικής, Οικοδόμων Ικαρίας και Φούρνων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Συναφών Επαγγελμάτων Ικαρίας και Φούρνων, Εργαζομένων «FIRST DATA», Εργαζομένων «Olympic Royal», Εργαζομένων «Crown Plaza», Εργαζομένων «Intercontinental», Εργαζομένων «Stanley», Εργαζομένων «Novotel», Εργαζομένων «Athens Marriott», Εργαζομένων στη «Vodafone - 360 Connect» και Λοιπές Θυγατρικές, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Δράμας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής, Εργαζομένων στην Ενέργεια Νομών Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας, Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Ν. Αττικής (ΣΕΤΗΠ), Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Ν. Κέρκυρας, Εργαζομένων στα ξενοδοχεία της Κέρκυρας «ATLANTICA GRAND MEDITERRANEO», «BOLENTACO LIMITED», «IKOS DASSIA», «LA GROTTA VERDE - ΑΓΙΟΣ ΓΟΡΔΙΟΣ», «LOUIS - ΝΙΚΟΣ ΛΕΙΣΟΣ», «PELEKAS MONASTERY», «LOUIS - Ο ΠΟΠΟΛΑΡΟΣ», «SUNSHINE CORFU», «SANDY BEACH», Εργαζομένων «ΖΑΦΟΛΙΑ», Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Ν. Αττικής, Εργαζομένων στη «ΜΕΛΛΟΝ», Εργαζομένων Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Οικοδόμων Καβάλας, Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας, Εργαζομένων στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς Ν. Αττικής, Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής, Προσωπικού καθαριότητας δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων Ρεθύμνου, Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου Κρήτης, Δασεργατών Μακεδονίας - Θράκης - Θεσσαλίας, Οικοδόμων Φαρσάλων, Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής.

Επίσης, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Συνεργείων Επισκευής Μηχανών Αυτοκινήτων Αττικής και ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων - Βιοτεχνών - Εμπόρων - Επαγγελμάτων Ικαρίας, όπως και το Σωματείο Συνταξιούχων Μισθωτών Ικαρίας - Φούρνων.

Τους υγειονομικούς στηρίζουν ακόμα το Παράρτημα Τρικάλων της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, ο Σύλλογος Γυναικών Ν. Τρικάλων, η Ενωση Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας (μέλη της ΟΓΕ).

Αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων

Οριακή η κατάσταση στα νοσοκομεία 16 περιοχών

75 νεκροί και 2.582 νέα κρούσματα καταγράφηκαν το τελευταίο τριήμερο στην Ελλάδα, ενώ οι διασωληνωμένοι ασθενείς είναι πλέον 299. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 201 και ο μέσος όρος εισαγωγών του επταήμερου είναι 226 ασθενείς. Πλέον, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 172.824 και των νεκρών 6.152.

Πρόσθετη ανησυχία προκαλεί η αύξηση των μεταλλαγμένων κρουσμάτων, που πλέον είναι στα 504 και η πλειοψηφία τους εντοπίζεται στην Αττική. Κυρίαρχη μετάλλαξη είναι η βρετανική (75% πιο μεταδοτική), από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της οποίας 317 εντοπίστηκαν στην Αττική, 31 στη Θεσσαλονίκη, 22 στο Ηράκλειο, 20 στην Αχαΐα, 40 είναι εισαγόμενα, 4 υπό διερεύνηση. Από τα συνολικά 7 κρούσματα της μετάλλαξης Ν. Αφρικής, τα 5 προέρχονται από την ΠΕ Θεσσαλονίκης και 2 από την ΠΕ Ιωαννίνων.

Την ίδια ώρα, η αύξηση στον κυλιόμενο μέσο όρο κρουσμάτων και στον αριθμό των διασωληνωμένων αποτυπώνεται και στην 36η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου για τον Covid- 19 (που αφορά το διάστημα 4 -10 Φλεβάρη). Σύμφωνα με αυτή:

  • Από το σύνολο των 75 περιοχών της χώρας, 16 παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού «λόγω της σημαντικής επιβάρυνσης των νοσοκομείων», από τις οποίες 9 περιοχές (Ανατολική Αττική, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτική Αττική, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, νησιά Αργοσαρωνικού και Αχαΐα) θεωρούνται πολύ υψηλού κινδύνου και 7 περιοχές (Εύβοια, Θεσσαλονίκη, Θήρα, Ζάκυνθος, Μύκονος, Ρέθυμνο και Χαλκιδική) θεωρούνται υψηλού κινδύνου.
  • Ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση σε 1.110 κρούσματα (από 842 μια βδομάδα πριν), εμφανίζοντας αύξηση (για τρίτη συνεχόμενη βδομάδα) κατά 31,9%. Το 50% των κρουσμάτων καταγράφηκε κατά μέσο όρο στην Αττική, το 10% στη Θεσσαλονίκη, ενώ τα υπόλοιπα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια. Ο μέσος όρος ηλικίας του συνόλου των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας είναι τα 44 έτη.
  • Ο αριθμός των διασωληνωμένων, που παρουσιάζει αύξηση για πρώτη φορά από τις αρχές Δεκεμβρίου, καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη επιβάρυνση στο σύστημα Υγείας. Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα Covid-19 στην επικράτεια παρουσιάζει αύξηση σε 51% (από 40% στην προηγούμενη έκθεση). Στην Αττική η πληρότητα σε ΜΕΘ/ΜΑΦ ανέρχεται σε 77% και στη Θεσσαλονίκη σε 40% (από 58% και 28% αντίστοιχα πριν μια βδομάδα).
  • Μικρή αύξηση παρατηρείται ήδη στον μέσο όρο του ημερήσιου αριθμού των θανάτων σε 22,3 (από 22 μια βδομάδα πριν).
  • Ο κυλιόμενος μέσος όρος των τεστ ανά ημέρα διαμορφώθηκε σε 40.130.
  • Ο δείκτης Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 0,98 (10 Φλεβάρη).
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Επιταχύνεται ο ανταγωνισμός για έγκριση και προμήθεια εμβολίων

Ξεκίνησε η «συνεχής αξιολόγηση» του εμβολίου της «CureVac» στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Εντείνεται ο γεωπολιτικός και οικονομικός ανταγωνισμός των ισχυρότερων καπιταλιστικών κρατών και των φαρμακοβιομηχανιών για την προμήθεια εμβολίων, ενώ η πανδημία του SARS-CoV-2 και των μεταλλαγμένων στελεχών του καλπάζει. Μέχρι χτες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλο τον κόσμο προσέγγιζαν τα 109,5 εκατομμύρια και οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι ξεπερνούσαν τα 2,4 εκατομμύρια.

Στο εξής η ΕΕ θα εγκρίνει με ταχείες διαδικασίες εμβόλια προσαρμοσμένα στην καταπολέμηση παραλλαγών του ιού, δήλωσε η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου. Σημείωσε επίσης ότι έχει δημιουργηθεί ομάδα εργασίας για την εξάλειψη σημείων συμφόρησης σε μονάδες παραγωγής και για την προσαρμογή της παραγωγής σε νέες παραλλαγές του ιού. Παράλληλα ισχυρίστηκε πως ενώ οι εμβολιασμοί κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 προχωρούν αργά, το δεύτερο τρίμηνο θα σημειωθεί επιτάχυνση και μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη η ΕΕ αναμένει να έχει επαρκείς δόσεις αδειοδοτημένων εμβολίων για να καλύψει πάνω από το 70% του πληθυσμού της.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ξεκίνησε τη «συνεχή αξιολόγηση» του εμβολίου της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας «CureVac», που αποτελεί το πρώτο βήμα της διαδικασίας για την επίσημη κατάθεση αίτησης έγκρισής του. «Η συνεχής αξιολόγηση θα πραγματοποιείται μέχρι να είναι διαθέσιμα επαρκή στοιχεία για την κατάθεση επίσημης αίτησης για άδεια κυκλοφορίας στην αγορά», διευκρινίζει ο EMA, όπως επίσης ότι θα αξιολογήσει τα δεδομένα άλλων κλινικών δοκιμών «μόλις αυτά είναι διαθέσιμα».

Το εμβόλιο της «CureVac» βρίσκεται στην Φάση 3 των κλινικών δοκιμών, βασίζεται στην τεχνολογία του mRNA και θα παραχθεί από τη φαρμακοβιομηχανία «Bayer».

Δύο ακόμα εμβόλια βρίσκονται σε διαδικασία «συνεχούς αξιολόγησης» από τον EMA, τα εμβόλια των αμερικανικών «Johnson & Johnson» και «Novavax», ενώ και για τα προηγούμενα που εγκρίθηκαν ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία.

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο του γεωπολιτικού ανταγωνισμού και ενώ η ΕΕ προσπαθεί να ενισχύσει την παραγωγή εμβολίων στο έδαφός της, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, ζητά να εξεταστεί το ενδεχόμενο απαγόρευσης εξαγωγής των εμβολίων που παράγονται εντός ΕΕ. Υπενθυμίζει μάλιστα ότι η γερμανική εταιρεία «BioNTech» είχε λάβει για τις έρευνές της ευρωπαϊκή οικονομική στήριξη ήδη πριν από 15 χρόνια.

Αναφερόμενος στην κόντρα ΕΕ - Βρετανίας, είπε: «Αν για παράδειγμα η Μεγάλη Βρετανία απαγορεύει να φτάσουν σε μας τα εμβόλια της "AstraZeneca", τότε αμφιβάλλω εάν η ΕΕ θα πρέπει να παραδώσει εμβόλια της "BioNTech" στη Μεγάλη Βρετανία, σε περίπτωση έλλειψης».

Κατά τ' άλλα, η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας «Moderna» ανακοίνωσε ότι υπέβαλε αίτημα σε διάφορες ρυθμιστικές αρχές Υγείας παγκοσμίως να της επιτραπεί να αυξήσει κατά 50% το περιεχόμενο στα φιαλίδια των εμβολίων της «προκειμένου να επιταχυνθούν οι εκστρατείες εμβολιασμού», γεμίζοντας τα φιαλίδια με έως και 15 δόσεις, αντί για 10 τώρα.

Επίσης, τον Μάρτη αναμένεται να επιτραπεί στη Γερμανία η διάθεση «γρήγορων» τεστ για κορονοϊό τα οποία θα διενεργούνται κατ' οίκον, και ήδη έχουν υποβληθεί αιτήματα στη ρυθμιστική αρχή της χώρας για περίπου 30 σχετικά προϊόντα.

Τέλος, ένα στέλεχος του νέου κορονοϊού που εντοπίστηκε σε εκτροφείο βιζόν στη βόρεια Πολωνία μπορεί να μεταδοθεί στους ανθρώπους και αντιστρόφως, με τις αρχές να ανακοινώνουν ότι όλα τα βιζόν του εκτροφείου θα σφαγιαστούν.

«Βαθιές ανησυχίες» των ΗΠΑ σχετικά με την έκθεση του ΠΟΥ για την Κίνα

Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος κάλεσε την Κίνα να καταστήσει διαθέσιμα τα στοιχεία για τις πρώιμες μέρες του ξεσπάσματος της Covid-19, λέγοντας ότι έχει «βαθιές ανησυχίες» για τον τρόπο που γνωστοποιήθηκαν τα ευρήματα της έκθεσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, ανέφερε σε σχετική δήλωση ότι επιβάλλεται η έκθεση να είναι ανεξάρτητη και ελεύθερη από «αλλαγές από την κινεζική κυβέρνηση», κατηγορώντας έμμεσα την Κίνα - όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση του Ντ. Τραμπ - για απόκρυψη στοιχείων.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε ότι όλες οι υποθέσεις είναι ακόμα ανοιχτές για την προέλευση της Covid-19. Η αποστολή του ΠΟΥ, που πέρασε τέσσερις βδομάδες στην Κίνα ερευνώντας την προέλευση της πανδημίας, ανακοίνωσε ότι δεν θα διερευνήσει περαιτέρω το ερώτημα αν ο ιός διέρρευσε από εργαστήριο, καθώς θεωρεί κάτι τέτοιο εξαιρετικά απίθανο.

ΦΟΡΕΙΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Διεκδικούν την επαναλειτουργία του Νοσοκομείου «Παναγιά»

Φορείς και σωματεία της Θεσσαλονίκης συντονίζουν τη δράση τους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της μαρίνας της Καλαμαριάς αλλά και για την άμεση επαναλειτουργία του πρώην Νοσοκομείου «Παναγιά». Στο πλαίσιο αυτό σήμερα Τρίτη στις 12.30 μ.μ., προγραμματίζεται περικύκλωση του πρώην Νοσοκομείου «Παναγιά».

ΕΒΕ ΜΕΝΙΔΙΟΥ - ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
Κινητοποιήσεις για άμεσα μέτρα στήριξης των αυτοαπασχολούμενων

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή πραγματοποιεί την ερχόμενη Παρασκευή, στις 11 το πρωί, ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Αχαρνών. Στην ίδια κινητοποίηση καλεί και η Διοικούσα Επιτροπή της Ενωσης Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ασπροπύργου. Οι δύο σύλλογοι καλούν και άλλους συλλόγους και τοπικές ενώσεις να συμμετάσχουν και επισημαίνουν στις σχετικές τους ανακοινώσεις ότι τα διαρκή λοκντάουν είναι αποτέλεσμα της έλλειψης ουσιαστικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας κι επισημαίνουν την ανάγκη οικονομικής στήριξης των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ.

Ανάμεσα σε άλλα διεκδικούν αποζημίωση των επαγγελματιών που έχουν υποστεί καταστροφή εμπορευμάτων, απαλλαγή από δημοτικά τέλη, απαλλαγή από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις, επίδομα ειδικού σκοπού στις πληττόμενες επιχειρήσεις ύψους 1.000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, διαγραφή τόκων και προστίμων για τα χρέη ατομικής ασφάλισης, φθηνότερα τιμολόγια για ρεύμα, νερό, τηλέφωνο για τις επιχειρήσεις που πλήττονται, αναστολή όλων των υποχρεώσεων, προς την εφορία και τις τράπεζες κ.ά.

Η Ενωση ΕΒΕ Ασπροπύργου καλεί σε συγκέντρωση και την Τετάρτη 17 Φλεβάρη, στις 12 μ., στην πλατεία Γενοκτονίας στην Γκορυτσά στον Ασπρόπυργο.

ΟΒΣΑ
Διαδικτυακή εκδήλωση για την πανδημία

Εκδήλωση - συζήτηση για τις εξελίξεις στην πορεία της πανδημίας, την κατάσταση των νοσοκομείων και συνολικά του συστήματος Υγείας πραγματοποιεί αύριο, Τετάρτη 17 Φλεβάρη, στις 19.00, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας. Στην εκδήλωση θα μιλήσει εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.

Τεχνικές λεπτομέρειες για τη διαδικτυακή εκδήλωση της ΟΒΣΑ, στο e-mail: obsagr@gmail.com.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Αυξημένος ο κίνδυνος εκτεταμένης διασποράς στην ιδιωτική Υγεία

Τον αυξημένο κίνδυνο εκτεταμένης διασποράς του κορονοϊού στις ιδιωτικές κλινικές επισημαίνει το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην ιδιωτική Υγεία.

Σε ανακοίνωσή του, επισημαίνοντας τις αιτίες αυτού του κινδύνου, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «δεν γίνονται μοριακοί έλεγχοι (test-COVID) σε εργαζόμενους και ασθενείς. Με τα πρωτόκολλα που ισχύουν καταργείται στην πράξη η αξία του μοριακού ελέγχου ως προληπτικού μέτρου. Αποκλείεται εξ ορισμού η περίπτωση να εντοπιστεί έγκαιρα θετικό κρούσμα εργαζόμενου ή ασθενή».

Ακόμα υπογραμμίζει ότι «η εικόνα επισκεπτών που παραμένουν σε χώρους αναμονής κατά δεκάδες είναι συνηθισμένη. Δεν υπάρχουν προβλέψεις για τήρηση αποστάσεων, ενώ ακόμα κι όταν αυτές υπάρχουν στα χαρτιά, καταργούνται στην πράξη».

Το Σωματείο καταγγέλλει ότι «μόνιμη τακτική των διευθύνσεων των μονάδων είναι η προσπάθεια να κρυφτούν επιβεβαιωμένα ή πιθανά κρούσματα, κυρίως από τους εργαζόμενους. Πολλοί συνάδελφοι δεν γνωρίζουν ότι ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Η προστασία των χώρων εργασίας βρίσκεται αποκλειστικά στην ευχέρεια των διευθύνσεων των μονάδων, με παντελή έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών από το κράτος».

«Οι χώροι εργασίας παραμένουν ουσιαστικά απροστάτευτοι. Στις ιδιωτικές κλινικές μετακινούνται δεκάδες άνθρωποι καθημερινά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και για αυτόν το λόγο οι χώροι αυτοί θα έπρεπε να είναι διπλά προστατευμένοι», τονίζει το Σωματείο και απαιτεί:

  • Υποχρεωτικούς, επαναλαμβανόμενους έλεγχους, σε τακτικά διαστήματα σε όλους τους εργαζόμενους.
  • Αυστηρό καθορισμό του μέγιστου αριθμού επισκεπτών στις αίθουσες αναμονής.
  • Τακτικούς έλεγχους από τους αρμόδιους φορείς του υπουργείου.

Το Σωματείο ενημερώνει τους εργαζόμενους στην ιδιωτική Υγεία ότι σε περίπτωση καραντίνας υποχρεωτικής (αν κάποιος είναι θετικός) ή προληπτικής (με απόφαση της διεύθυνσης), η μισθοδοσία καταβάλλεται κανονικά και η περίοδος απουσίας δεν χρεώνεται ως κανονική ή αναρρωτική άδεια.

Κρούσματα και στο Ιατρικό Κέντρο Περιστερίου

Η επιβεβαίωση των καταγγελιών του κλαδικού Σωματείου στην ιδιωτική Υγεία δεν άργησε να έρθει. Μετά τα πολλαπλά κρούσματα ασθενών και προσωπικού στην κλινική «Ταξιάρχαι», τουλάχιστον 7 εργαζόμενοι στο Ιατρικό Κέντρο Περιστερίου (όμιλος «ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ») μολύνθηκαν από τον COVID-19. Μάλιστα, τουλάχιστον 5 ασθενείς μεταφέρθηκαν για νοσηλεία στο «Αττικόν» Νοσοκομείο.

Η καταγγελία έρχεται από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Περιστερίου, που σημειώνει μεταξύ άλλων: «Ενας χρόνος πανδημίας και ο ιδιωτικός τομέας συνεχίζει να θησαυρίζει, να κερδοσκοπεί στερώντας από το λαό μας τις πολύτιμες υπηρεσίες του ανθρώπινου δυναμικού που το στελεχώνει».

Ενώ, σχολιάζοντας την «κοροϊδία με "φιλάνθρωπο" προφίλ και αμύθητα κέρδη» των επιχειρηματιών της ιδιωτικής Υγείας, θυμίζει ότι «ο Ομιλος ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ μέχρι πρόσφατα ανακοίνωνε ότι παραχωρεί δωρεάν στο υπουργείο Υγείας μια από τις πέντε νοσηλευτικές μονάδες του στην Αθήνα, και συγκεκριμένα το Ιατρικό Κέντρο Περιστερίου.

Ποιον κοροϊδεύουν; Λίγα κρούσματα ήταν αρκετά για να μεταφερθούν όλοι και όλες στις δημόσιες δομές Υγείας. Αυτή είναι η προσφορά του ιδιωτικού τομέα της χώρας στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ολικός παρασιτισμός».

«Πρωτόκολλα» - λάστιχο στους χώρους δουλειάς, με ευθύνη κυβέρνησης και εργοδοσίας

Συνεχίζεται η βροχή καταγγελιών από συνδικαλιστικές οργανώσεις που απαιτούν άμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων

Να σταματήσει κάθε ολιγωρία και να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων, όλα τα μέτρα πρόληψης, μείωσης της διασποράς και αντιμετώπισης των επιπτώσεων από τον κορονοϊό σε χώρους δουλειάς, με ευθύνη κυβέρνησης - εργοδοσίας, απαιτούν συνδικαλιστικές οργανώσεις, αναδεικνύοντας με τις καταγγελίες τους ότι τα υγειονομικά «πρωτόκολλα» γίνονται λάστιχο.

Την απουσία προγραμματισμού για τεστ αναδεικνύει χαρακτηριστικά ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής,«παρότι είναι ενεργή η ακριβοπληρωμένη προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας Αττικής με τον Ιατρικό Σύλλογο», όπως αναφέρει. Και προσθέτει: «Ακόμα περιμένουμε τον προγραμματισμό των τεστ» τον οποίο είχε αναφέρει η αντιπεριφερειάρχης Νήσων στις 11/12/2020, απαντώντας σε σχετικό αίτημα από τις 3/12! Δεν έχει προχωρήσει πουθενά η προμήθεια και τοποθέτηση plexiglass και «ενώ έχουν περάσει σχεδόν 10 μήνες αφότου θέσαμε το ζήτημα, ακόμα τα διαχωριστικά έρχονται...». Ζητούμενο παραμένει επίσης «η σταθερή και με επάρκεια χορήγηση μασκών και αντισηπτικών για τις περισσότερες υπηρεσίες και ιδιαίτερα για τους συναδέλφους που συγκροτούν κλιμάκια ελεγκτικών μηχανισμών, όπου απαιτείται ενισχυμένη προστασία. Οι απολυμάνσεις στους χώρους δουλειάς όχι μόνο δεν γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, αλλά αντιμετωπίζονται λες και ο κορονοϊός δεν ανεβαίνει σκαλοπάτια ή δεν μπαίνει σε ασανσέρ... ή λες και δεν υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα σε υπηρεσίες και συναδέλφους ενός κτιρίου».

Είναι χαρακτηριστική ακόμα η επισήμανση του Συλλόγου ότι «για τις προβλεπόμενες από την ΚΥΑ 43726/2019 ιατρικές εξετάσεις και εμβόλια δεν έχει γίνει ούτε καν καταγραφή και διερεύνηση αναγκών, ούτε βέβαια έχουν προχωρήσει οι σχετικές συμβάσεις και προμήθειες εμβολίων, ώστε να καλυφθούν οι δικαιούχοι».

Τα ανεπαρκή μέτρα στις δομές της Υπηρεσίας Ασύλου και την αδιαφορία «των ιθυνόντων να διασφαλίσουν υγιεινές και ασφαλείς συνθήκες εργασίας σε γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου και σε χώρους υποδοχής των αιτούντων/σών διεθνή προστασία» αναδεικνύει το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου, σημειώνοντας ότι έχει στείλει δύο σχετικές Αναφορές στη διοίκηση της Υπηρεσίας, τέλη Γενάρη και αρχές Φλεβάρη, «χωρίς όμως να έχει λάβει απάντηση και χωρίς να έχει υπάρξει αντιμετώπιση της κατάστασης».

Ανάμεσα σε άλλα επισημαίνει ότι στο παράρτημα του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου (ΠΓΑ) Πειραιά, που στεγάζεται στον Νέο Κόσμο, στους χώρους υποδοχής και εξυπηρέτησης του κοινού «παρατηρούνται εικόνες συνωστισμού (...) Υπάρχει ανεπαρκής φύλαξη και έλλειψη παροχής υπηρεσιών καθαριότητας/απολύμανσης για διάστημα άνω των 15 ημερών. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί στο παράρτημα του ΠΓΑ Πειραιά, που στεγάζεται στον Πειραιά». Επιπλέον, πριν από δυο βδομάδες στο ΠΓΑ Θεσσαλονίκης εντοπίστηκαν τρία κρούσματα κορονοϊού σε εργαζόμενους, με τους υπαλλήλους «να αναφέρουν ότι οι χώροι διεξαγωγής των συνεντεύξεων είναι ακατάλληλοι με βάση τις συνθήκες πανδημίας (έλλειψη γραφείων ανάλογων των αναγκών και του προσωπικού, και μικρά γραφεία, όπου συνωστίζονται άτομα). Ταυτοχρόνως, παρά τις κυβερνητικές οδηγίες για την προώθηση της τηλεργασίας, το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων του εν λόγω γραφείου κλήθηκε να εργαστεί διά ζώσης στο γραφείο».

Την εργοδοσία της εταιρείας «Praktiker» για τον τρόπο διαχείρισης των κρουσμάτων καταγγέλλει το επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων στην «Praktiker Hellas», σημειώνοντας ότι η διαχείριση γίνεται «με βάση μόνο το κόστος και στηριζόμενη σε ένα πρωτόκολλο που από μόνο του είναι ήδη πολύ περιορισμένο και παρουσιάζει πολλές ελλείψεις». Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει: «Η περιορισμένη απολύμανση, τα τεστ με το σταγονόμετρο, η ενημέρωση με γρίφους είναι μόνο μερικά στοιχεία της εικόνας που παρουσιάζει αυτήν τη στιγμή η διαχείριση των κρουσμάτων» από την πλευρά της εργοδοσίας.

«Οι ελλείψεις σε ουσιαστικά μέτρα προστασίας - υγιεινής και ασφάλειας στα εργοστάσια (συσκευαστήρια, ιχθυοτροφεία, ζύμες κ.λπ.) καθώς και η απουσία των αρμόδιων φορέων για τη διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων, των οικογενειών τους, των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής», επισημαίνει το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αργολίδας και αναφέρει πως καθημερινά έρχονται καταγγελίες εργαζομένων για αυθαιρεσίες εργοδοτών, κρούσματα σε μαζικούς χώρους δουλειάς και ελλείψεις ακόμα και στοιχειωδών μέτρων υγιεινής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ