Πέμπτη 16 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το «τέλος» των ψευδαισθήσεων

Γρηγοριάδης Κώστας

Η επιστολή του Αντ. Σαμαρά προς την τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) κονιορτοποίησε πλήρως το ευρέως διαδεδομένο παραμύθι περί «επαναδιαπραγμάτευσης» του μνημονίου, όπως αυτό διακινούνταν εδώ και δύο χρόνια όχι μόνο από την ηγεσία της ΝΔ, αλλά και από το ΣΥΡΙΖΑ και άλλες «πατριωτικές» δυνάμεις. Διαλύει παντελώς τις αυταπάτες που είχαν καλλιεργηθεί ότι τάχα με μια πιο σκληρή διαπραγμάτευση ή με παρουσίαση ισοδύναμων εναλλακτικών μέτρων θα μπορούσαν να πειστούν οι εταίροι και δανειστές και να εφαρμοστεί ένα «άλλο μείγμα» πολιτικής με λιγότερο επώδυνα μέτρα για τους οικονομικά ασθενέστερους κοκ. Αποδεικνύεται πλέον περίτρανα ότι στο πλαίσιο της ΕΕ, δηλαδή στο καθεστώς της δικτατορίας των μονοπωλίων, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για πιο «φιλολαϊκή» τάχα συνταγή διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης. Ασφαλώς και το γνώριζε ο πρόεδρος της ΝΔ, όμως είχε κατασκευάσει το ιδεολόγημα της επαναδιαπραγμάτευσης, προκειμένου να πουλήσει ψεύτικες ελπίδες, να εξαπατήσει τα λαϊκά στρώματα και να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια εντός των τειχών του αστικού πολιτικού συστήματος. Ομως τα ψέματα τελείωσαν και οι «αντιμνημονιακές» μάσκες έπεσαν παντελώς, αφήνοντας να φανεί καθαρά η βαρβαρότητα της εφαρμοζόμενης πολιτικής, που σταθερά πάντως στήριζε ανεξάρτητα από τις δημαγωγικές κορόνες, η ηγεσία της ΝΔ. Ο λαός πρέπει να βγάλει το συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να περιμένει «σωτηρία» από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, την πλουτοκρατία και τα κόμματά της. Είναι ώρα να σταθεί δίπλα στο ΚΚΕ και να τραβήξει αποφασιστικά στο δρόμο της ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων με το βλέμμα σταθερά στη λαϊκή εξουσία.

Ψευτοδιλήμματα της εξαθλίωσης

Το δίλημμα στις εκλογές του Απρίλη θα είναι «ευρώ ή δραχμή», προειδοποιούν σε υψηλούς τόνους από κοινού στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, συνεχίζοντας την εκστρατεία εκφοβισμού και ιδεολογικής τρομοκρατίας του λαού. Αλήθεια, όμως, πόσο ελκυστικό είναι το «ευρώ», δηλαδή η ΕΕ, όταν μόλις προχτές ο αρμόδιος Κοινοτικός επίτροπος παραδέχθηκε ότι ήδη 19 εκατομμύρια άνθρωποι στα κράτη - μέλη της ΕΕ πεινάνε και εξαρτώνται απόλυτα από επισιτιστική βοήθεια, ενώ πάνω από 40 εκατομμύρια φτωχοί κινδυνεύουν να βρεθούν στην ίδια κατάσταση; Αλήθεια, πόσο «σαγηνεύει» μια ΕΕ, όπου 115 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το 23,4% του πληθυσμού της ΕΕ των 27 κρατών - μελών, βρίσκονταν ήδη το 2010 κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ η παιδική φτώχεια φτάνει στο 26,9% του παιδικού πληθυσμού; Πόσο νοιάζει τα 24 εκατομμύρια των ανέργων και τα πολύ περισσότερα εκατομμύρια των εργαζομένων, που δουλεύουν με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, με μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, με μισθούς πείνας, αν θα είναι μέσα ή έξω στην ΕΕ ή θα «πληρώνονται» με ευρώ ή κάποιο άλλο νόμισμα; Το «ευρωπαϊκό όραμα» εδώ και αρκετά χρόνια έχει μετατραπεί σε εφιάλτη για το λαό, που μόνο δεινά βλέπει να έρχονται από την ΕΕ, με τις «Βρυξέλλες» να έχουν μετατραπεί σε στρατηγείο του πολέμου διαρκείας που έχουν εξαπολύσει τα ευρωμονοπώλια για να φορτώσουν την κρίση τους στους λαούς. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί το δίλημμα για το λαό να είναι αν θα είναι εξαθλιωμένος και σκλάβος των μονοπωλίων μέσα ή έξω από το ευρώ, αλλά αν θα πάρει την υπόθεση στα χέρια του.

Οι εκλογές να γίνουν όπλο του λαού

«Οι Ελληνες πρέπει να εκφραστούν γιατί αλλιώς θα εκραγούν», είπε προχτές σε εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης ο βουλευτής της ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου, εννοώντας πως πρέπει να γίνουν εκλογές γρήγορα γιατί υπάρχει θέμα νομιμοποίησης του Κοινοβουλίου, όπως είπε. Απλά και ξεκάθαρα αποκαλύπτει πώς βλέπει τις εκλογές η ΝΔ και γιατί τις ζητάει: Θέλει να τις αξιοποιήσει ως όπλο εκτόνωσης της λαϊκής οργής και απρόσκοπτης εφαρμογής των νέων μέτρων χρεοκοπίας του λαού, αφού το Κοινοβούλιο που θα προκύψει από αυτές θα έχει - σύμφωνα με τη λογική τους - πάρει τη νομιμοποίηση να εφαρμόσει τα μέτρα σφαγιασμού του λαού.

Καμιά εμπιστοσύνη στις δυνάμεις που χρεοκόπησαν και χρεοκοπούν το λαό! Αντί για δικό τους όπλο εκτόνωσης, ο λαός να αξιοποιήσει τις εκλογές ως δικό του όπλο στην ταξική πάλη. Να αδυνατίσει όλες αυτές τις πολιτικές δυνάμεις σε σημείο που να τους μεγαλώσει τα αδιέξοδα. Να συμπορευτεί με το ΚΚΕ και στο δρόμο του οργανωμένου αγώνα, να τους φέρει σε σημείο να μην μπορούν να κάνουν τίποτα, να μην μπορούν να εφαρμόσουν αυτά που ψήφισαν.

Οι προβοκάτορες

Με αφορμή το οργανωμένο σχέδιο κρατικής καταστολής και προβοκάτσιας που υλοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, με στόχο να χτυπήσουν τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις, να χτυπήσουν το εργατικό λαϊκό κίνημα, εμφανίζεται στον αστικό Τύπο το επιχείρημα: η λογική «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» τροφοδοτεί τους προβοκάτορες και ευθύνεται για τους εμπρησμούς στο κέντρο της πόλης. Το Μάη του 2010, τον Οκτώβρη του 2011, σε κάθε ευκαιρία και μετά από τη δράση προβοκατόρων, λένε το ίδιο. Καθόλου τυχαία, όλες τις προηγούμενες μέρες, είχαν δημιουργήσει κλίμα μιλώντας για «χρεοκοπία», θα φέρει «εμφύλιο». ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. μιλούσαν για «χάος» και διάφορα παρόμοια.

Να δούμε μερικά κλασικά επιχειρήματά τους:

  • «...από τη στιγμή που "νόμος" ορίζεται ό,τι θέλει το κόμμα, γιατί να μην γίνεται "νόμος" ό,τι αποφασίσει η μικρή ομαδούλα;».

«Μικρή ομαδούλα»; Αυτό ήταν, οι εξοπλισμένοι με εργαλεία και όπλα κουκουλοφόροι που με σχέδιο και ψυχραιμία επαγγελματία, έκαναν τους εμπρησμούς στα κτίρια; Μικρή ομαδούλα ήταν οι κουκουλοφόροι που έκαψαν ζωντανούς εργάτες στη «Μαρφίν» το Μάη του 2010; Μικρή ομαδούλα ήταν όσοι επιτέθηκαν με οπλισμό ενάντια στην εργατική διαδήλωση στο Σύνταγμα τον Οκτώβρη του 2011; Αυτές οι ομαδούλες που είναι εκπαιδευμένοι προβοκάτορες μηχανισμών της αστικής τάξης, εμφανίζονται πάντα όταν διαδηλώνει εργατόκοσμος και χτυπούν συστηματικά τις εργατικές κινητοποιήσεις που γίνονται με συγκεκριμένο πλαίσιο και αιτήματα. Το ξέρουν καλά. Ο λαός έχει πείρα πια...

  • «Υπάρχει διάχυτη η κουλτούρα της ανομίας στην ελληνική κοινωνία και η κορυφή της είναι η βία».

Δηλαδή, ο εργάτης, ο αυτοαπασχολούμενος, ο φτωχός αγρότης πρέπει να υποταχτούν στα «νόμιμα» με βάση το δίκαιο των αστών, αντιλαϊκά μέτρα που τους σφάζουν, είναι μέρος της «ανομίας»; Γιατί είναι νόμιμο χιλιάδες εργατικές - λαϊκές οικογένειες να παγώνουν επειδή δεν έχουν λεφτά για πετρέλαιο; Νέοι να είναι άνεργοι, να ζουν με λιγότερα από 400 ευρώ, νέα ζευγάρια να μην μπορούν να κάνουν οικογένεια, να μην μπορούν να κάνουν εμβόλια στα παιδιά τους, γέροι να μην έχουν λεφτά για φάρμακα, να περιμένουν στις ουρές για ένα πιάτο φαΐ από τα συσσίτια και να κοιμούνται στο δρόμο μες στο κρύο, χωρίς να ξέρουν αν θα ξαναδούν το φως της μέρας; Είναι «ανομία» να παλεύεις για να μπορείς να ζεις;

  • Λέει χτες η «Καθημερινή»: «Είναι τόσο καλά οργανωμένοι που πείθουν χιλιάδες διαδηλωτές να φωνάζουν "να καεί, να καεί το μπ... η Βουλή"».

Ετσι ε; Τότε, το ίδιο μέσο, η «Καθημερινή», ο ΣΚΑΪ, και άλλα ΜΜΕ βεβαίως, σκίζονταν απ' το πρωί μέχρι το βράδυ και καλούσαν οι ίδιοι τον κόσμο να πάει έξω από τη Βουλή στο «κίνημα» - όπως το έλεγαν - των αγανακτισμένων και να διαδηλώσει. Εκεί φώναζαν αυτά τα συνθήματα, μαζί με το «οι 300 στο Γουδή» και άλλα όπως «έξω τα κόμματα», «έξω τα συνδικάτα» και πρόβαλλαν την περίφημη μούντζα περίπου σαν το εθνικό σύμβολο. Αρα τα αστικά ΜΜΕ όπως ο ΣΚΑΪ και η «Καθημερινή», από τότε ενίσχυαν προβοκάτορες.

Οι παραπάνω ισχυρισμοί στοχεύουν στο να καλλιεργήσουν στη συνείδηση ότι οι εργατικοί αγώνες είναι η αιτία για τις καταστροφές που κάνουν προβοκάτορες κουκουλοφόροι, ακριβώς για να χτυπήσουν το εργατικό λαϊκό κίνημα. Αυτοί που κάψανε την Αθήνα με οργανωμένο τρόπο, υπηρετούν αυτούς που καταστρέφουν τη ζωή των εργαζομένων.


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

Είναι ενωμένοι κατά των λαών...

Γρηγοριάδης Κώστας

KAI TO MEGA ερώτημα μας προέκυψε χτες: «Πού το πάνε οι Γερμανοί;»! Λες και οι ...υπόλοιποι, ΕΕ, ΔΝΤ, κυβέρνηση Παπαδήμου, ΣΕΒ, τραπεζίτες, εφοπλιστές το πάνε αλλού!!!

Σαν όλοι αυτοί να μη στόχευσαν με σαφήνεια και να μην ψήφισαν να πτωχεύσουν οι εργαζόμενοι, να μειωθούν μισθοί, να καταργηθούν Συλλογικές Συμβάσεις, ασφαλιστικά δικαιώματα.

Ολοι το ίδιο πράγμα θέλουν, το καλύτερο για τις επενδύσεις και την κερδοφορία των πολυεθνικών και των ανώνυμων εταιρειών. Το ομολογούν και το δηλώνουν με κάθε ευκαιρία και κάθε τρόπο.

Μπορεί, βέβαια, κάποιοι να προτιμούν κάποιες πολυεθνικές και κάποιες τράπεζες περισσότερο από κάποιες άλλες, όμως όσον αφορά τους λαούς πάντοτε τα βρίσκουν: Θέλουν το χειρότερο.

ΠΟΛΥΣ... ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΣ πόνος μας έχει προκύψει τελευταία, δε νομίζετε; Σχεδόν οι πάντες δηλώνουν αγανακτισμένοι από την εμπλοκή των Γερμανών ή των Ευρωπαίων γενικώς στα ζητήματα της χώρας.

Οι θεσμοί της χώρας ξαναπέκτησαν σημασία (άσχετα με το ότι τους κάνουν λάστιχο για να ψηφίσουν το κάθε μνημόνιο) και ξαναθυμήθηκαν ό,τι είχαν ξεχάσει πριν λίγα εικοσιτετράωρα.

Δε λέμε, καλά τα λογύδρια που ακούμε από εδώ και από εκεί, όμως... δεν πήγε το μυαλό τους σε τέτοιες καταστάσεις όταν ψήφισαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, της Λισαβόνας και όταν εκχωρούσαν εθνική κυριαρχία ακόμη και μέσω του Συντάγματος;

Επειδή δεν τους έχουμε για... ανόητους ούτε για «αδιάβαστους» ούτε για κορόιδα που τους πάσαραν κάποια κείμενα για να τα ψηφίσουν, προφανώς μιλάμε για... υποκρισία ολκής.

Στην περίπτωση του ΛΑ.Ο.Σ. και του Καρατζαφέρη ειδικά δεν το συζητάμε. Αυτό το κόμμα στους ελιγμούς έχει τη χάρη του ...ιπποπόταμου.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Ποιος είναι ο ρόλος του Δ. Καζάκη;

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μετά τον Καρατζαφέρη μας προέκυψε και ο αντιμνημονιακός Δ. Καζάκης που ζητά την επέμβαση του στρατού για να σώσει τον τόπο και να προστατέψει το Σύνταγμα. Ακριβώς μια μέρα μετά από την κοινή και συντονισμένη δράση ΜΑΤ - κουκουλοφόρων κατά των μεγαλειωδών λαϊκών συγκεντρώσεων και των άλλων προβοκατόρικων μηχανισμών που πυρπολούσαν το κέντρο της Αθήνας και συνέβαλαν στην επιχείρηση τρομοκράτησης του λαού την ώρα που η κυβέρνηση της πλουτοκρατίας και της ΕΕ ψήφιζαν το Mνημόνιο 2, ο Δ. Καζάκης σε συνέντευξή του κάλεσε το στρατό, την αστυνομία, τη δημόσια διοίκηση, να παρέμβουν «γιατί η χώρα δεν έχει κυβέρνηση και έχει παραδοθεί στους ξένους». Και σαν μην έφτανε αυτό, καλεί και το ΚΚΕ και την Αλέκα Παπαρήγα σε συντονισμό και κοινή δράση ώστε αυτό να γίνει με πρωτοβουλία της «αριστεράς»!

Μ' αυτά που λέει ο Δ. Καζάκης ξεπερνά κατά πολύ την πολιτική εξαπάτηση. Καλεί το στρατό και την αστυνομία και από δίπλα και το ΚΚΕ και το λαϊκό κίνημα να υπερασπιστούν το αστικό Σύνταγμα και εξουσία από τα αστικά κόμματα που το εφαρμόζουν. Μόνο ένας υπέρμετρα αφελής, διαταραγμένος ή δόλιος θα μπορούσε να σκεφτεί και να προτείνει κάτι τέτοιο. Και δεν πιστεύουμε ότι ο Δ. Καζάκης είναι αφελής.

Η ιστορία έχει αποδείξει ότι οι εχθροί του εργατικού - λαϊκού κινήματος και οι αντιδραστικοί σχεδιασμοί, δεν εκδηλώνονται και δεν προωθούνται μόνο από τους ακραιφνείς ακροδεξιούς. Υλοποιούνται και απ' τα αστικά κόμματα, συντηρητικά, σοσιαλδημοκρατικά, λάτρεις του κοινοβουλευτισμού, αλλά έχουν μεγάλη συμβολή και οι Δούρειοι Ιπποι, οι επιχειρήσεις της προβιάς. Αριστερή - αντιμνημονιακή ρητορεία και συνθήματα και από κάτω παγίδευση του λαού σε ενδοαστικές αντιθέσεις, υπεράσπιση του σάπιου κοινωνικού συστήματος, συκοφάντηση του ταξικού εργατικού κινήματος που έχει στόχο την ανατροπή, συμβολή σε αντιδραστικούς σχεδιασμούς.

Ας γνωρίζουν καλά οι μηχανισμοί του συστήματος ότι το ΚΚΕ είναι έμπειρο κόμμα, δεν πέφτει σε παγίδες, βλέπει μακριά και δε χάνει εύκολα το στόχο. Εχουν γνώση οι φύλακες και οι εργαζόμενοι έχουν πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν ποιος είναι πραγματικά μαζί τους, με το δίκιο τους και ποιοι είναι εχθροί τους και ποιοι προσποιούνται τους φίλους, υπηρετώντας τους εχθρούς.

Χυδαίος πολιτικός λόγος...

Αδυνατώντας να αντιπαρατεθεί πολιτικά και επί της ουσίας με το ΚΚΕ, η Ντ. Μπακογιάννη περιφέρει σε κάθε της δημόσια εμφάνιση την ίδια κασέτα για τον Στάλιν, τη Β. Κορέα, την «Τυποεκδοτική» και τα οικονομικά των κομμάτων, εκτοξεύοντας ψέματα και αθλιότητες σε βάρος του ΚΚΕ. Το ίδιο επιχείρησε να κάνει και χτες στην πρωινή εκπομπή του «Μέγκα», όπου ήταν καλεσμένη. Η συκοφαντία όμως που επιχείρησε, όπως τις προάλλες στη Βουλή, δεν έμεινε αναπάντητη από το ΚΚΕ. Σε παρέμβασή του, ο Π. Μεντρέκας, μέλος της ΚΕ, παρατήρησε ότι η Ντ. Μπακογιάννη κοιμάται και ξυπνάει με τον Στάλιν, χωρίς να λέει τίποτα επί της ουσίας για την πολιτική του ΚΚΕ, το οποίο παρουσιάζει σαν να μην έχει εναλλακτική πρόταση διεξόδου για το λαό. Αναρωτήθηκε ακόμα από πότε άρχισε να ενδιαφέρεται η Ντ. Μπακογιάννη για τα οικονομικά των κομμάτων και του υπερδανεισμού τους, αφού όσο ήταν στη ΝΔ δεν έλεγε κουβέντα γι' αυτά τα ζητήματα. Επανέλαβε ότι οι οικονομικοί πόροι του ΚΚΕ είναι πεντακάθαροι, προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ όχι μόνο δε διαφωνεί με τη μείωση της κρατικής επιδότησης, αλλά επιπλέον, δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί να την παίρνει, αν αυτή συνοδευτεί από πολιτικούς όρους. Κατέληξε λέγοντας ότι το ΚΚΕ έχει τη μόνη ρεαλιστική πρόταση διεξόδου, που είναι η κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, τα οποία υπηρετούν η Μπακογιάννη και τα άλλα αστικά κόμματα, γι' αυτό επιτίθενται με ψέματα στο ΚΚΕ.

... καθρέφτης του σάπιου συστήματος

Αντί να απαντήσει σε όλα αυτά, η Μπακογιάννη έβαλε την κασέτα σε επανάληψη, λέγοντας ακριβώς τα ίδια με προηγουμένως, προσθέτοντας νέα ψέματα και συκοφαντίες στα όσα είχε ήδη πει. Μπέρδεψε τα λόγια της, ανακάτεψε τις συκοφαντίες της και ενθαρρυμένη από τις παραινέσεις των παρουσιαστών να ολοκληρώσει το παραλήρημά της, επειδή ο χρόνος της εκπομπής τελείωνε, έριξε το μελάνι της και μετά έβγαλε το μικρόφωνο και έφυγε. Αυτή η εικόνα, της πολιτικής κακομοιριάς και της αθλιότητας, που εκπέμπει η Μπακογιάννη, δεν αφορά μόνο την ίδια. Είναι η εικόνα ενός συστήματος ολόκληρου, που έχει σαπίσει και προσπαθεί με ψέματα και χυδαιότητες να κρατηθεί όρθιο και να αποτρέψει το νέο που αναπόφευκτα θα γεννήσει η ριζοσπαστικοποίηση της πάλης του λαού, η πλατιά συμπόρευση με το ΚΚΕ. Μάταιος ο κόπος των δημίων του λαού, φτηνή η εμπάθειά τους για το ΚΚΕ και εξόφθαλμη η αδυναμία να ορθώσουν έστω και ένα πολιτικό επιχείρημα απέναντί του.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Υφεση και ανάπτυξη

Πολλοί είναι αυτοί που σε πείσμα της πραγματικότητας που καθημερινά βιώνει ο λαός μας, αλλά και των δεδομένων που συνδέονται με την βαθιά οικονομική κρίση του συστήματος, προσπαθούν να περιορίσουν το πρόβλημα στην επιλογή που έχουν να κάνουν οι κυβερνώντες, με βάση το δίλημμα «ανάπτυξη ή ύφεση». Το δίλημμα είναι ψευδές, από την αρχή μέχρι το τέλος. Και σε κάθε περίπτωση, και στο ένα και στο άλλο σκέλος του, ισοδυναμεί με την άθλια προσπάθεια των αστών και κάθε φερέφωνού τους, να γονατίσουν τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Η ανάπτυξη, που συνήθως ταυτίζεται με την ανοδική πορεία των οικονομικών δεικτών, αλλά και η ύφεση, δηλαδή η κρίση, που καταβαραθρώνει την παραγωγική δραστηριότητα, δεν αποτελούν θέματα επιλογής του ενός ή του άλλου μείγματος φιλομονοπωλιακής οικονομικής πολιτικής, ούτε, πολύ περισσότερο, εξαρτάται από τις επιθυμίες της μίας ή της άλλης αστικής διακυβέρνησης. Είναι φάσεις του οικονομικού κύκλου της καπιταλιστικής οικονομίας που εκδηλώνονται ανάλογα με τις δυνατότητες αναπαραγωγής του κοινωνικού κεφαλαίου. Φάσεις που αντικειμενικά καθορίζονται από τις δυνατότητες των εκπροσώπων του κεφαλαίου να εξασφαλίζουν κέρδη. Οσο υπάρχουν κέρδη η παραγωγή αυξάνεται και υπάρχει αυτό που οι αστοί ονομάζουν «ανάπτυξη», όταν η συσσώρευση των κεφαλαίων καθιστά δυσχερή την εξασφάλιση του καπιταλιστικού κέρδους για τους καπιταλιστές, τότε περνάμε στη φάση της κρίσης, η οποία ολοκληρώνεται μόνο μετά από την μαζική καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων, πρώτα και κύρια της εργατικής δύναμης.

Το βέβαιο είναι ότι στη μία και στην άλλη περίπτωση, το μάρμαρο το πληρώνουν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Το αποδεικνύει η πολύ πρόσφατη εμπειρία. Ολα τα προηγούμενα χρόνια, τα χρόνια της ανάπτυξης, οι εργαζόμενοι πλήρωναν τα δυσθεώρητα κέρδη δεκάδων δισεκατομμυρίων των καπιταλιστών, μέσα από την γενική πολιτική της λιτότητας, με αποτέλεσμα τα πάντα, πλην των μισθών, να κινούνται ανοδικά. Τώρα που η οικονομία στούμπωσε από τα συσσωρευμένα κεφάλαια και ξέσπασε η οικονομική κρίση, για να ξεπεράσουμε την ύφεση και να εξασφαλιστεί, όπως λένε η ανάπτυξη, και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και τα άλλα ρετάλια του πολιτικού τους συστήματος, ομόθυμα επέλεξαν και πάλι τους εργαζόμενους να βάλουν στο στόχαστρο. Με την εκτόξευση της ανεργίας στα ύψη. Με την καθήλωση των αποδοχών στα αδιανόητα μέχρι πρότινος επίπεδα των 511 ευρώ. Με την πλήρη απαξίωση των συντάξεων. Ο στόχος ένας και μοναδικός: Να μειώσουν την τιμή της εργατικής δύναμης σε τέτοια επίπεδα που να ευνοούν την κερδοφορία του κεφαλαίου, αφού στον καπιταλισμό παραγωγή υπάρχει μόνο όταν υπάρχει κέρδος.

Να υποστηρίζει κανείς ότι στις μέρες μας μπορεί να υπάρχει οικονομική ανάπτυξη με καπιταλιστικούς όρους, με κριτήριο, δηλαδή, το επιχειρηματικό κέρδος που βγαίνει από την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης, δεν είναι απλά μια λανθασμένη θεώρηση της πραγματικότητας. Αποτελεί σκόπιμη εξαπάτηση και προσπάθεια χειραγώγησης των εργαζομένων. Για να μη συνειδητοποιήσουν ότι ο μόνος δρόμος για την πραγματική οικονομική ανάπτυξη και μάλιστα προς όφελος του λαού, βρίσκεται στην αντίθετη κατεύθυνση. Σε εκείνη που οι εργαζόμενοι ανατρέπουν το κριτήριο του κέρδους ως κινητήρια δύναμη της κοινωνίας, ανατρέπουν, δηλαδή, την εξουσία των μονοπωλίων, παίρνουν τα μέσα παραγωγής στα χέρια τους και εκπονούν, στα πλαίσια της λαϊκής εξουσίας, προγράμματα για την κοινωνική ανάπτυξη με βάση τις ανάγκες όλου του λαού.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ