Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Με δυνατό ΚΚΕ περνάμε στην αντεπίθεση!

Δεκάδες χώροι δουλειάς βρίσκονται στο επίκεντρο της πλατιάς πολιτικής εξόρμησης του Κόμματος στην Αττική

Σε εργαζόμενους της μονάδας των ΕΛΤΑ Αιγάλεω μίλησε ο Θ. Χιώνης
Σε εργαζόμενους της μονάδας των ΕΛΤΑ Αιγάλεω μίλησε ο Θ. Χιώνης
«Με δυνατό ΚΚΕ περνάμε στην αντεπίθεση για την εργατική εξουσία, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς»: Με το σύνθημα αυτό διοργανώνονται καθημερινά αυτές τις μέρες από την ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ δεκάδες περιοδείες, συσκέψεις, ανοιχτές συγκεντρώσεις και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και συνοικίες.

Στόχος της εξόρμησης είναι να φτάσει σε χιλιάδες εργαζόμενους όλων των κλάδων το κάλεσμα οργάνωσης και πάλης, ενίσχυσης του ΚΚΕ παντού, για να δυναμώσει η σύγκρουση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, την αστική τάξη και τις συμμαχίες της.

Από την Κυριακή, μάλιστα, αυτή η πλατιά εξόρμηση θα κλιμακωθεί αφού οι Οργανώσεις θα έχουν άλλο ένα όπλο στα χέρια τους: Τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 20ό Συνέδριο.

Στη χτεσινή περιοδεία στη μονάδα των ΕΛΤΑ στο Αιγάλεω, με επικεφαλής τον Θοδωρή Χιώνη, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, η συζήτηση με τους εργαζόμενους άγγιξε όλα τα ζητήματα της καθημερινότητας, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και διεθνώς.

Ο Θ. Χιώνης, συζητώντας με τους εργαζόμενους, αναφέρθηκε στην προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ ότι δήθεν «τα δύσκολα πέρασαν», ότι τώρα «θα πάρει μπρος η οικονομία» και ότι οι εργαζόμενοι «σιγά σιγά θα πάρουν ανάσα». Οπως είπε, ακόμα και οι τελευταίες εξελίξεις με τη διαπραγμάτευση αποδεικνύουν ότι δεν ισχύουν αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επιβεβαιώνουν ότι θα κλιμακωθεί η επίθεση στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Ειδικά για τις αντιθέσεις που βγαίνουν στην επιφάνεια με αφορμή αυτή τη διαπραγμάτευση και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, το μέλος της ΚΕ τόνισε ότι υπάρχουν πραγματικές κόντρες στο πλαίσιο της ΕΕ και της Ευρωζώνης, που εμφανίζονται σε ό,τι κι αν συζητούν στα επιτελεία τους. Οπως εξήγησε, αυτά τα παζάρια δείχνουν τους ανταγωνισμούς που υπάρχουν ανάμεσα στο ΔΝΤ και την ΕΕ, τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες χώρες μέσα κι έξω από την ΕΕ και στην ευρύτερη περιοχή. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι αυτός ο καβγάς δεν αφορά τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα, αφού τα κράτη και οι συμμαχίες τους τσακώνονται για το ποιο τμήμα, ποιας αστικής τάξης, ποιες επιχειρήσεις θα χάσουν λιγότερο ή θα κερδίσουν περισσότερο πάνω στις πλάτες των εργαζομένων. Αλλωστε, είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά τις αντιθέσεις τους, ο πρωθυπουργός και όλα τα στελέχη της κυβέρνησης τονίζουν πως η εφαρμογή του μνημονίου είναι συμφωνημένη και πως θα τηρηθεί απαρέγκλιτα.

Αναφερόμενος στην αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, σημείωσε ότι η αντιπολίτευση που κάνουν αυτά τα κόμματα δεν αφορά το αν θα ζήσουν οι εργαζόμενοι με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους, αλλά για να γίνει η κυβέρνηση πιο γρήγορη, πιο αποτελεσματική στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, στην εφαρμογή όσων όλοι μαζί ψήφισαν με το 3ο μνημόνιο.

Το στέλεχος του Κόμματος αναφέρθηκε επίσης στην κλιμάκωση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και στην εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτούς με ευθύνη της συγκυβέρνησης. Οπως είπε, ταυτόχρονα με την κλιμάκωση αυτή «η κυβέρνηση φέρνει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και πηγαίνει στο Καστελόριζο με τους φασίστες χρυσαυγίτες, ενώ το ΝΑΤΟ τα προηγούμενα χρόνια έχει γκριζάρει το Αιγαίο και την αμφισβήτηση των ελληνικών νησιών και συνόρων από την Τουρκία τη θεωρεί απλά "ελληνοτουρκικές διαφορές"». Πρόσθεσε ότι αυτές οι επικίνδυνες για όλους τους λαούς εξελίξεις συνδέονται και με το Κυπριακό, όπου ασκείται πίεση για να καταληχθεί η διχοτόμηση του νησιού και μάλιστα με ένα σχέδιο πολύ χειρότερο από το «σχέδιο Ανάν».

Σε ερώτημα για το τι μπορεί να γίνει απέναντι σε όλα αυτά, ο Θ. Χιώνης απάντησε με την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ και κάλεσε τους εργαζόμενους να συνειδητοποιήσουν ότι «ελπίδα μέσα στο πλαίσιο του συστήματος, στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών και μιας οικονομίας που στο επίκεντρό της είναι το κέρδος δεν μπορεί να υπάρξει, όποιος κι αν είναι στην κυβέρνηση». Οπως είπε, «ελπίδα μπορεί να υπάρξει μόνο όταν όλοι οι εργαζόμενοι παλέψουν μαζί, με μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία με τους αυτοπασχολούμενους και με ισχυρό το ΚΚΕ για να μπει στο στόχαστρο ο πραγματικός αντίπαλος, η καπιταλιστική ιδιοκτησία και εξουσία».

Ο Θ. Χιώνης κάλεσε τους εργαζόμενους να μπουν στην πάλη και να σκεφτούν όσα τους λέει το Κόμμα, να εκτιμήσουν ότι το ΚΚΕ αντιμετωπίζει τις εξελίξεις πάντα από τη σκοπιά των συμφερόντων των εργαζομένων, από τη σκοπιά της δυνατότητας που έχουν να πάρουν στα χέρια τους τα μέσα παραγωγής, να ελέγξουν την οικονομία. Οπως είπε, άλλωστε, εκεί βρίσκεται η διέξοδος: «Στην κοινωνικοποίηση, να περάσουν τα μέσα παραγωγής στα χέρια της κοινωνίας, στο πλαίσιο της εργατικής εξουσίας, για να εξασφαλιστεί η λαϊκή ευημερία. Αυτό είναι δύσκολο, σύνθετο και απαιτητικό. Ομως, οι θυσίες και τα προβλήματα στο σημερινό σύστημα θα είναι πολύ μεγαλύτερα από τις θυσίες και τα προβλήματα για να ανοίξουμε αυτό το δρόμο ανάπτυξης, που θα υπηρετεί τα δικά μας συμφέροντα και ανάγκες. Μπορεί να φαίνεται δύσκολο και μακρινό, αλλά συνδέεται με την απόφαση των εργαζομένων για οργάνωση και πάλη».

Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Κομματική ζωή και δράση»:

  • Κλιμακώνεται η πλατιά πολιτική εξόρμηση του ΚΚΕ στην Αττική με σύνθημα: «Με δυνατό ΚΚΕ περνάμε στην αντεπίθεση για την εργατική εξουσία, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς».
  • Ρεπορτάζ από την εκδήλωση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, με ομιλητή τον Θ. Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Παρουσίαση του Λευκώματος «Στιγμές από την Ιστορία του ΔΣΕ στη Θεσσαλία», που επιμελήθηκε η ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ.
  • Ανταπόκριση από την εκδήλωση της ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ με τίτλο: «Η ματωμένη Κυριακή του Δεκέμβρη στην Αθήνα και τα Δεκεμβριανά της Σάμου».

Η πολιτική εξόρμηση της ΚΟ Αττικής συνεχίζεται σήμερα και τις επόμενες μέρες ως εξής:

Σήμερα, Παρασκευή:

-- Στις 12.30 μ.μ., περιοδεία στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο», με ομιλητή τον Χρήστο Μπάθα, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 12 μ., σε συγκέντρωση εργαζομένων στο Μέγαρο του ΟΤΕ θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., σε συγκέντρωση στα γραφεία της ΚΟΒ Ν. Μάκρης (Λεωφ. Μαραθώνος) θα μιλήσει ο Κώστας Συμεωνίδης, μέλος της ΕΠ και Γραμματέας της ΤΕ Μεσογείων - Λαυρεωτικής.

Αύριο, Σάββατο:

-- Στις 6 μ.μ., σε συγκέντρωση της ΚΟΒ Αρτέμιδας, στην αίθουσα του Σωματείου Συνταξιούχων, θα μιλήσει ο Κώστας Συμεωνίδης, μέλος της ΕΠ και Γραμματέας της ΤΕ Μεσογείων - Λαυρεωτικής.

-- Στις 7 μ.μ., σε συγκέντρωση της ΚΟΒ Καλυβίων, στην αίθουσα του Δημαρχείου, θα μιλήσει ο Βαγγέλης Ρεμπάμπης, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Μεσογείων - Λαυρεωτικής.

Την Κυριακή 18/12:

-- Στις 12 μ., σε συγκέντρωση της ΚΟΒ Μαρκοπούλου, στον Πολυχώρο του Δήμου Πόρτο Ράφτη, θα μιλήσει ο Συρίγος Βάλσαμος, μέλος της ΕΠ.

Τη Δευτέρα 19/12:

-- Στις 6 μ.μ., στα Γραφεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» (Παλαιολόγου 10 - Αθήνα) ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, θα μιλήσει σε εργαζόμενους του Δήμου Αθήνας.

-- Στις 6.30 μ.μ., σε συγκέντρωση της ΚΟ Γλυφάδας, στην αίθουσα του ΚΑΠΗ Αγ. Τρύφωνα - Γλυφάδα (Αρχιπελάγους 43), θα μιλήσει ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής.

-- Στις 2.30 μ.μ., περιοδεία στο Μέγαρο Μουσικής, με ομιλητή τον Θέμη Γκιώνη, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 7 π.μ., περιοδεία στον ΟΤΕ ΝΥΜΑ, με ομιλητή τον Θοδωρή Χιώνη, μέλος της ΚΕ.

Περιοδεία του ΚΚΕ στο «Κρατικό» Νίκαιας

Η Δ. Μανωλάκου συζητώντας με εργαζόμενη στο «Κρατικό» Νίκαιας
Η Δ. Μανωλάκου συζητώντας με εργαζόμενη στο «Κρατικό» Νίκαιας
Το πρόγραμμα της πολιτικής δράσης περιλαμβάνει και εξορμήσεις σε νοσοκομεία της Αττικής. Στο «Κρατικό» Νίκαιας, την Τρίτη 13/12, με εργαζόμενους και ασθενείς συζήτησε η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και βουλευτής, εισπράττοντας την αγανάκτησή τους για την άθλια κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Υγείας γενικά, αλλά και στο συγκεκριμένο νοσοκομείο. Η Δ. Μανωλάκου ενημέρωσε το προσωπικό για τον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε την περασμένη βδομάδα, που προβλέπει επιπλέον μέτρα που πετσοκόβουν το εργατικό - λαϊκό εισόδημα, αλλά και τις παροχές σε Υγεία και Πρόνοια.

Πολλές ήταν οι καταγγελίες του προσωπικού για την κατάσταση από την υποχρηματοδότηση στο νοσοκομείο. Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και πολλούς μήνες δεν έχει γίνει κατορθωτό να αντικατασταθεί μια πόρτα, απαραίτητη για την ασφαλή λειτουργία του αξονικού τομογράφου. Οι εργαζόμενοι, μάλιστα, σχολίαζαν περιπαικτικά τις τοποθετήσεις του υπουργού Υγείας, που σύμφωνα με τα λεγόμενά του στη Βουλή, ο προϋπολογισμός για το νοσοκομείο έχει αυξηθεί.

Η Δ. Μανωλάκου, συζητώντας μαζί τους, τους κάλεσε να μη μένουν μόνο στην αγανάκτηση για την κοροϊδία που εισπράττουν από την κυβέρνηση. «Οι ελπίδες σας διαψεύστηκαν, αλλά αυτό δεν πρέπει να σας οδηγήσει σε πίκρα και αδιαφορία, σε παραίτηση από τη δράση. Αυτή είναι η επιδίωξη της κυβέρνησης. Το αντίθετο πρέπει να γίνει: να οργανωθεί η πάλη παντού σε σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική και να ισχυροποιηθεί το ΚΚΕ. Να μη συμβιβαστούμε με τη φτώχεια και την εξαθλίωση, αλλά να υπάρξει πραγματικός ξεσηκωμός».

Προβολές του ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ για τον ΔΣΕ

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις των ΚΟ του ΚΚΕ για τον ΔΣΕ και την προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ της ΚΕ του Κόμματος για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, με τίτλο «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε».

Αύριο, Σάββατο 17/12

-- Στις 7 μ.μ., από τις ΚΟ Α' Πειραιά του ΚΚΕ, στα γραφεία της ΚΟ Πειραιά (Καραΐσκου 119, 1ος όροφος).

-- Στις 7 μ.μ. απ' την ΚΟ Καρύστου του ΚΚΕ, στο Γιοκάλειο Ιδρυμα.

-- Στις 7 μ.μ. απ' την ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ στις Νύμφες (Πολιτιστικός Σύλλογος).

Κυριακή, 18/12

-- Στις 11 π.μ., απ' την ΤΟ Πέλλας του ΚΚΕ, στο Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο Αριδαίας.

-- Στις 5 μ.μ., από την ΤΟ Λευκάδας του ΚΚΕ, στην πλατεία Π. Γιαννούλη θα πραγματοποιηθούν κατάθεση στεφάνων και ομιλία για το Αρχηγείο Ξηρόμερου - Λευκάδας του ΔΣΕ. Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί αμέσως μετά στο Εργατικό Κέντρο.

-- Στις 6 μ.μ., απ' τις ΚΟ Κορυδαλλού, Νίκαιας, Ρέντη του ΚΚΕ, στο δημοτικό κινηματογράφο «ΣΙΝΕ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ» (Αγ. Γεωργίου & Ζάππα 4, Κορυδαλλός).

Τετάρτη, 21/12

-- Στις 6.30 μ.μ. απ' την ΚΟΒ Περάματος στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Περάματος (Καραολή - Δημητρίου 25).

Η κληρονομιά του ΔΣΕ σκυτάλη στο στίβο της ταξικής πάλης

Με πρωταγωνιστές τους μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ, που παραβρέθηκαν και τιμήθηκαν από το ΚΚΕ, πραγματοποιήθηκε, την περασμένη Κυριακή, η μεγάλη εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ που διοργάνωσε η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του Κόμματος.

Η αίθουσα τελετών του ΑΠΘ γέμισε ασφυκτικά από εκατοντάδες κομμουνιστές και κομμουνίστριες, ανθρώπους όλων των ηλικιών που συνεχίζουν να βαδίζουν στο δρόμο που χάραξε με θυσίες και αίμα η δρακογενιά της Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την είσοδο στο χώρο δεκάδων εν ζωή μαχητών του ΔΣΕ με συνοδεία νέων αγωνιστών, μελών της ΚΝΕ. Ο κόσμος υποδέχθηκε τους μαχητές του ΔΣΕ, φωνάζοντας το σύνθημα «Οι μαχητές του Γράμμου δεν λύγισαν ποτέ, δόξα και τιμή στο ΔΣΕ». Εκείνη τη στιγμή, νεολαίοι της ΚΝΕ στο επάνω διάζωμα της αίθουσας άνοιξαν ένα μεγάλο πανό, που έγραφε «Παραλαμβάνουμε την κληρονομιά που μας αφήσατε σαν σκυτάλη στο "στίβο" της ταξικής πάλης» και ταυτόχρονα, κρατώντας υψωμένα χρωματιστά χαρτόνια, σχημάτισαν το σήμα του ΔΣΕ.

Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος κλείνοντας την ομιλία του τόνισε χαρακτηριστικά: «Ας λυσσομανάει η αστική τάξη, δεν μπορεί να ανατρέψει την πορεία της κοινωνικής εξέλιξης. Υπερασπίζεται ένα σάπιο και ξεπερασμένο σύστημα με τη δύναμη της βίας και του ψέματος. Την προοπτική του μέλλοντος την καθορίζει η εργατική τάξη. Δόξα και τιμή στο ΔΣΕ. Τιμή και δόξα στο ΚΚΕ».

Ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ με τίτλο «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή τιμητικών αναμνηστικών στους μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ, ενώ σε όσους δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν στην εκδήλωση, θα δοθούν τις επόμενες μέρες, με ευθύνη των ΚΟ.


Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων τράβηξε η έκθεση με ντοκουμέντα από το Αρχείο του ΚΚΕ, σχετικά με την ηρωική δράση του ΔΣΕ στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Στην εκδήλωση κυκλοφόρησε και έντυπη έκδοση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας, με τα αρχειακά υλικά της Εκθεσης.

Τιμή στη μεγάλη στρατιά των μαχητών

Ο Θ. Κωνσταντινίδης, στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

Η σημερινή μας εκδήλωση είναι ένας ακόμη σταθμός στην πορεία προς τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και μια ξεχωριστή στιγμή για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ.

Είναι ξεχωριστή στιγμή, γιατί οι πρωταγωνιστές στη σημερινή εκδήλωση είναι οι ίδιοι οι μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ.

Η ΚΕ, όλο το Κόμμα, σας σφίγγουμε θερμά το χέρι. Εκφράζουμε το θαυμασμό μας και το σεβασμό μας στη μεγάλη σας προσφορά.

Στο πρόσωπό σας τιμάμε τη μεγάλη στρατιά των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ, που δεν είναι σήμερα μαζί μας και μαζί με σας αποτίουμε φόρο τιμής στους τιμημένους νεκρούς μας, σε όσους έπεσαν στα χαρακώματα με το όπλο στο χέρι, στα εκτελεστικά αποσπάσματα, στις φυλακές και στα ξερονήσια.

Δεν τους ξεχνάμε. Είναι σήμερα όλοι μαζί μας. Τιμάμε τη μνήμη τους και θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε το χρέος μας απέναντί τους.

(...) Παρά τα 70 χρόνια που πέρασαν από την ίδρυσή του και τα 67 χρόνια από την ήττα, ο ΔΣΕ εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο της ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης. Συνεχίζει να προβληματίζει και να απασχολεί τα επιτελεία των αντιμαχόμενων τάξεων, τόσο της εργατικής, όσο και της αστικής τάξης. Από διαφορετική, φυσικά, σκοπιά.

Ο Θ. Κωνσταντινίδης
Ο Θ. Κωνσταντινίδης
Το γεγονός αυτό αποδείχνει ότι η εμφάνιση και η δράση του ΔΣΕ δεν ήταν μια παρέκκλιση από την ιστορική εξέλιξη. Ηταν το αναπόφευκτο αποτέλεσμα της όξυνσης της ταξικής πάλης και η κορύφωσή της στη συγκεκριμένη περίοδο. Οι επιλογές που είχαν τεθεί τότε μπροστά στο λαϊκό κίνημα ήταν πολύ συγκεκριμένες: Υποταγή ή αντεπίθεση. Τις αλυσίδες ή τα όπλα.

(...) Η βαθύτερη, ωστόσο, ουσία της αντιπαράθεσης σχετικά με την Ιστορία του ΔΣΕ δεν αφορά τόσο το παρελθόν. Η αστική τάξη και τα επιτελεία της, παρότι κάνουν ό,τι μπορούν να συσκοτίσουν και να διαστρεβλώσουν τα γεγονότα και τις αιτίες της ταξικής αναμέτρησης '46 - '49, στην ουσία αυτό που τους απασχολεί είναι το μέλλον. Η διασφάλιση και διαιώνιση της εξουσίας τους. Απαιτούν υποταγή και σήμερα και ταυτόχρονα σχεδιάζουν προληπτικά και κατασταλτικά την αντιμετώπιση της ταξικής πάλης.

(...) Ενα πρέπει να γνωρίζουν, πως οι ανυπότακτοι, οι επαναστάτες ποτέ δεν υποχώρησαν μπροστά στις δυσκολίες, ποτέ δεν συμβιβάστηκαν, ποτέ δεν προσκύνησαν. Η δική σας γενιά, η δρακογενιά της Αντίστασης και του ΔΣΕ, μας το δίδαξε αυτό με τη στάση της και το παράδειγμά της.

Οπως είναι γνωστό, ο ΔΣΕ στην τρίχρονη εποποιία του άπλωσε τη δράση του σε όλη τη χώρα. Η περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας είναι από τις πρώτες που συγκροτήθηκαν αντάρτικες ομάδες το 1946, ως αποτέλεσμα του σκληρού κυνηγητού και της τρομοκρατίας που είχε εξαπολύσει η άρχουσα τάξη αμέσως μετά την απελευθέρωση. Τα όργανα που ανέλαβαν να δράσουν εναντίον της πλειονότητας του ελληνικού λαού, είτε κρατικά είτε «παρακρατικά», ήταν δοκιμασμένα στην αντικομμουνιστική δράση, ήδη από την περίοδο της Κατοχής.

(...) Στην περιοχή της Μακεδονίας, μόνο μέχρι τις 15 Μάη 1945 καταγράφονται τουλάχιστον 64 δολοφονίες, 12 απόπειρες φόνου, 185 τραυματισμοί - ακρωτηριασμοί, 1.700 ξυλοδαρμοί και βασανιστήρια, 148 μπλόκα σε χωριά, 68 καταστροφές γραφείων οργανώσεων, 6 βιασμοί, 8 απόπειρες βιασμού, 68 διαπομπεύσεις, 101 λεηλασίες.

Η Εκθεση αρχειακού υλικού «κέντρισε» το ενδιαφέρον των συγκεντρωμένων
Η Εκθεση αρχειακού υλικού «κέντρισε» το ενδιαφέρον των συγκεντρωμένων
(...) Ετσι, λοιπόν, οι πρώτες ένοπλες ανταρτοομάδες δημιουργούνται από καταδιωκόμενους αγωνιστές. Είχαν αρχίσει να συγκροτούνται σε όλη την Ελλάδα ήδη από τα τέλη του 1945 - αρχές 1946. Αποτέλεσαν στη συνέχεια το σκελετό του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Στην αρχή η ένοπλη δράση των ανταρτοομάδων στράφηκε κυρίως κατά των συμμοριών και της τρομοκρατίας της Χωροφυλακής. Σύμφωνα με εκτιμήσεις και αναφορές του Γενικού Επιτελείου Στρατού, κατά τη διάρκεια του τριμήνου Απρίλης - Ιούνης του 1946 έγιναν 72 συγκρούσεις. Από αυτές οι 27 ήταν στη Μακεδονία - Θράκη.

Τον Ιούνη του 1946, οι μικρές και ασύνδετες ομάδες καταδιωκόμενων αγωνιστών αρχίζουν να συγκροτούν μεγαλύτερα τμήματα (Συγκροτήματα) δύναμης 70 - 150 μαχητών, με επικεφαλής ένα διοικητή και έναν καπετάνιο και οπλισμό αποτελούμενο κυρίως από ατομικά τουφέκια, μερικά οπλοπολυβόλα και ελάχιστα πυρομαχικά.

(...) Στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας καταγράφονται οι παρακάτω δυνάμεις: Χαλκιδική 250, Νιγρίτα - Σέρρες 150, Κιλκίς 70, Πάικο - Καϊμακτσαλάν 350, Βέρμιο 250, Πιέρια Ολυμπος 350.

Ο ΔΣΕ έσωσε την τιμή του Κόμματος

(...) Για το Κόμμα μας, η πείρα της δεκαετίας '40 - '49 είναι πολύτιμη. Το μεγαλειώδες κίνημα της Εθνικής Αντίστασης, με το λαό οπλισμένο και κυρίαρχο, οδηγήθηκε δυστυχώς σε συμβιβασμούς και παραχωρήσεις απαράδεκτες.

Οι μαχητές του ΔΣΕ συνοδευόμενοι από τη νέα γενιά του Κόμματος μπαίνουν στην αίθουσα
Οι μαχητές του ΔΣΕ συνοδευόμενοι από τη νέα γενιά του Κόμματος μπαίνουν στην αίθουσα
Στο όνομα της «δημοκρατικής ομαλότητας» και της «εθνικής ενότητας», παρέδωσε την εξουσία στην αστική τάξη και τους ιμπεριαλιστές συμμάχους της.

Η έστω και καθυστερημένη συγκρότηση του ΔΣΕ κυριολεκτικά έσωσε την τιμή του επαναστατικού κινήματος, του ΚΚΕ, μας προφύλαξε από την υποταγή και την ενσωμάτωση.

Η τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ, που έφερε πολλές φορές την αστική τάξη σε δύσκολη θέση, είναι η απόδειξη πως αν έγκαιρα και αποφασιστικά ξεκινούσε η ένοπλη πάλη, έχοντας στο επίκεντρο και τα μεγάλα αστικά κέντρα, θα μπορούσε να είχε νικήσει.

Αντλώντας διδάγματα από την ιστορική πείρα αυτής της περιόδου, το Κόμμα μας επεξεργάστηκε τη στρατηγική του και την εμπλουτίζει διαρκώς. Προετοιμάζει, διαπαιδαγωγεί διαρκώς την πρωτοπορία για να οδηγήσει στην τελική νίκη, τον τελικό σκοπό, την εργατική τάξη.

Τελειώνοντας, θα ήθελα για άλλη μια φορά να αναφερθώ στους μαχητές και στις μαχήτριες του ΔΣΕ, στην υψηλού επιπέδου στρατιωτική τέχνη, που οδήγησε πολλές φορές σε ήττες και εξευτελισμό στρατηγούς του αστικού στρατού, στην καλή οργάνωση της επιμελητείας, των υγειονομικών υπηρεσιών, των μεταφορών, στη σύνδεση και στήριξη από το λαό. Εκείνο, όμως, που ξεχώριζε στο ΔΣΕ ήταν η ηθικοπολιτική προετοιμασία των μαχητών του. Αυτή η ηθικοπολιτική προετοιμασία οδήγησε στις μεγάλες πολεμικές επιδόσεις του ΔΣΕ. Αυτή όπλισε με εντυπωσιακή αντοχή τους μαχητές.


Αυτή η ηθικοπολιτική ανωτερότητα ήταν που οδηγούσε τους μαχητές και τις μαχήτριες σε πράξεις απαράμιλλου ηρωισμού, σαν αυτή που αποτυπώνεται στην Ημερήσια Διαταγή στις 10.05.1948, του Αρχηγείου Πιέριων - Ολύμπου.

Αναφέρεται: «Η δράση των ελεύθερων σκοπευτών μας στο χωριό Σφενδάμη, που κατόρθωσαν να κάψουν τρία εχθρικά φυλάκια και να εξοντώσουν όλους τους Μάϋδες που ήταν μέσα, (...) είναι μια ηρωική και αξιέπαινη ενέργεια, που δείχνει τα αποτελέσματα και τη συμβολή που φέρουν οι ελεύθεροι σκοπευτές στον αγώνα μας ενάντια στο μοναρχοφασισμό, όταν τολμηρά και αποφασιστικά διεισδύουν μέσα στις φωλιές του εχθρού και τον χτυπούν αποτελεσματικά. Οι ολιγάριθμοι ελεύθεροι σκοπευτές μας, που με επικεφαλής τον σ. Φώτη, μπήκαν στη Σφενδάμη και με αυτοθυσία και ηρωισμό έφεραν σε πέρας την αποστολή τους. Απάλλαξαν την περιοχή μας από τους παραπάνω εγκληματίες που τυραννούσαν και βασάνιζαν το Δημοκρατικό Λαό της Περιοχής».

Επίσης, το Αρχηγείο, έχοντας υπόψη τις Διατάξεις Ηθικών Αμοιβών, απονέμει έπαινο σε 47 μαχητές που πήραν μέρος στη μάχη του Σαρανταπόρου και με απαράμιλλο ηρωισμό και αυτοθυσία έκαψαν τα εχθρικά αυτοκίνητα και προξένησαν στον εχθρό βαριές ζημίες. Ανάμεσα σ' αυτούς και ο σύντροφός μας Χρήστος Δίγκογλου.

(...) Θα θέλαμε, στο σημείο αυτό, να υπογραμμίσουμε την τεράστια σημασία που έχει για το Κόμμα μας το αρχειακό υλικό. Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τόσα πράγματα χωρίς την ύπαρξή του. Εχει, επομένως, μεγάλη αξία και για τις μελλοντικές γενιές η συντήρησή του, η συνεχής συμπλήρωσή του, σε ντοκουμέντα και οπτικοακουστικό υλικό.

Παλεύουμε μαζί, διασκεδάζουμε μαζί

Από τη συνεστίαση της ΤΕ Υπαίθρου Χανίων
Από τη συνεστίαση της ΤΕ Υπαίθρου Χανίων
Ανάμεσα στο πλήθος των δραστηριοτήτων του Κόμματος αυτήν την περίοδο ξεχωρίζουν οι συνεστιάσεις των Οργανώσεων σε όλη την Ελλάδα, που εντάσσονται στη δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση. Ζωντανή μουσική, καλό φαγητό και χορός δίνουν ανάσες διασκέδασης, ηθικής ανάτασης και ξεκούρασης. Οι πρωτοβουλίες αυτές στηρίζονται στο μεράκι και την προσωπική συμβολή των μελών και των φίλων του Κόμματος, αφού η οργάνωση, το στήσιμο, ακόμα και το μαγείρεμα γίνονται με την εθελοντική προσφορά τους.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι εκδηλώσεις αυτές συνδυάζονται και με άλλες πρωτοβουλίες, όπως στην Ραμνή Αποκόρωνα Κρήτης στη συνεστίαση της ΤΕ Υπαίθρου - Χανίων. Στην εκδήλωση τιμήθηκαν οι εκτελεσμένοι και δολοφονημένοι αντάρτες από την περιοχή του Αποκόρωνα και των Σφακίων. Περιλάμβανε προβολή βίντεο για τον Δεκέμβρη του '44 και έκθεση φωτογραφίας, βιογραφικών και ιστορικών στοιχείων για τους εκτελεσμένους και δολοφονημένους αντάρτες του ΔΣΕ Αποκόρωνα και Σφακίων. Πριν την εκδήλωση, άλλωστε, στο Νιο Χωρίο Αποκορώνου, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια μνημείου του ΚΚΕ με τα ονόματα όλων των εκτελεσθέντων και δολοφονημένων ανταρτών της περιοχής. Το πλούσιο γεύμα της συνεστίασης ήταν προσφορά των συγγενών των θυμάτων, φίλων και μελών του Κόμματος.

Μαζί το «έριξαν» στο χορό Ελληνες και πρόσφυγες στο Χαϊδάρι
Μαζί το «έριξαν» στο χορό Ελληνες και πρόσφυγες στο Χαϊδάρι
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε και η συνεστίαση των ΚΟ Χαϊδαρίου, της πόλης που τους τελευταίους μήνες φιλοξενεί στο λιμάνι του Σκαραμαγκά χιλιάδες πρόσφυγες, θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων. Μάλιστα, δεν έλειψε και η παρουσία οικογενειών προσφύγων, οι οποίοι αποδέχθηκαν με ευχαρίστηση την πρόσκληση των Οργανώσεων και βρέθηκαν στο χώρο από νωρίς. Οι διοργανωτές τούς υποδέχθηκαν όπως πρέπει να τους αντιμετωπίζει όλος ο λαός, σαν ταξικά αδέλφια. Η παρουσία τους εκεί είναι άλλη μια απάντηση στην ξενοφοβία και το ρατσισμό, μια απόδειξη ότι οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Παρά τη διαφορετική κουλτούρα, γλώσσα και Ιστορία, αντάμωσαν στα ίδια τραπέζια, γλέντησαν και χόρεψαν μαζί, ο ένας τους χορούς του άλλου, τσούγκρισαν τα ποτήρια δίνοντας υπόσχεση έντασης της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Οι πρόσφυγες ανταποδίδοντας τον εγκάρδιο χαιρετισμό και προκαλώντας το έντονο και ζεστό χειροκρότημα, δήλωσαν ότι ευχαριστούν με όλη τους τη δύναμη το ΚΚΕ που βρίσκεται στο πλάι τους διαρκώς, αλλά και τον κομμουνιστή δήμαρχο της πόλης Μιχάλη Σελέκο, που τους στηρίζει στον Γολγοθά τους. Ανάμεσα στα στιγμιότυπα που ξεχώρισαν ήταν όταν στο τέλος της εκδήλωσης όσοι κέρδισαν δώρα από τη «λαχειοφόρο» τα πρόσφεραν με μεγάλη χαρά στις οικογένειες των προσφύγων.

Για τα γεγονότα του Δεκέμβρη του '44 στη Σάμο

Ενδιαφέρουσες πτυχές ανέδειξε η εκδήλωση της ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ

Στιγμιότυπο της εκδήλωσης
Στιγμιότυπο της εκδήλωσης
Αγνωστες σε πολλούς πτυχές της Ιστορίας του λαϊκού κινήματος της Σάμου, ήρθαν στο φως, μέσα από την εκδήλωση, με θέμα «Η ματωμένη Κυριακή του Δεκέμβρη στην Αθήνα και τα Δεκεμβριανά της Σάμου», που διοργάνωσε η ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ τη Δευτέρα 12 Δεκέμβρη, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Σάμου.

Προβλήθηκε βίντεο του ΚΚΕ για το Δεκέμβρη του '44 στην Αθήνα και τον Πειραιά, που περιλαμβάνει και τα συμπεράσματα που αντλεί το Κόμμα για τους σημερινούς αγώνες, ενώ ακολούθησε η αναφορά στα αντίστοιχα γεγονότα της Σάμου.

«Η Σάμος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το πρώιμο παράδειγμα για το τι επρόκειτο να επακολουθήσει στην Ελλάδα μετά την απελευθέρωσή της από τη φασιστική - ναζιστική κατοχή. Σύμφωνα με το ίδιο το Συμμαχικό Αρχηγείο της Μέσης Ανατολής, στη Σάμο οι συμμαχικές επιχειρήσεις "δεν υπερέβησαν τα όρια ενός πολιτικού πειράματος". Αυτή η παραδοχή τα λέει όλα, αν κρίνουμε από τις μετέπειτα εξελίξεις», ανέφερε στην ομιλία του ο Κώστας Τζίχας, μέλος της ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ, περιγράφοντας το ρόλο των Αγγλων και των ιερολοχιτών από την πρώτη - προσωρινή απελευθέρωση της Σάμου, από τις 8 Σεπτέμβρη έως τις 17 Νοέμβρη του 1943.

Είχαν σχεδιάσει το τσάκισμα του ΕΛΑΣ

Με το που πάτησαν το πόδι τους στο νησί θέλησαν να απομονώσουν τον ΕΛΑΣ που μαζί με τους αντιφασίστες Ιταλούς είχαν ελευθερώσει τη Σάμο. Αφού το σχέδιό τους απέτυχε και ο ΕΛΑΣ επέβαλε την παρουσία του στην προσωρινή κυβερνητική επιτροπή Σάμου, έβαλαν σε εφαρμογή το σχέδιο συκοφαντίας, παραπληροφόρησης και υπονόμευσης, το οποίο εντάθηκε με την άφιξη των ιερολοχιτών.

«Από την πρώτη στιγμή - τόνισε ο ομιλητής - που πάτησαν το πόδι τους στη Σάμο, με μια αλεξιπτωτική επιχείρηση - οπερέτα, μυστικά και ύπουλα οργάνωναν τις αντιΕΑΜμικές δυνάμεις. Με λασπολογία, ανώνυμη παραπληροφόρηση και πολλές λίρες προσέγγισαν συντηρητικούς Σαμιώτες και τους ετοίμαζαν για την επίθεση ενάντια στο ΕΑΜ και το ΚΚΕ την κατάλληλη στιγμή».

Και η κατάλληλη στιγμή ήρθε και δεν απείχε παρά μία βδομάδα από το αιματοκύλισμα του λαού της Αθήνας και την ανοιχτή επέμβαση των Αγγλων το Δεκέμβρη του '44.

Μετά την απελευθέρωση, με τον ΕΛΑΣ να έχει μείνει αδύναμος, αφού έφυγαν αναγκαστικά από τη Σάμο 7.000 γυναικόπαιδα και μέλη του ΕΑΜ καθώς και 1.000 αντάρτες του ΕΛΑΣ, πριν την κατάληψη του νησιού από τους Γερμανούς τον Νοέμβρη του '43, οι Ιερολοχίτες βρήκαν την ευκαιρία να οργανώσουν την παρακρατική οργάνωση «Χ», η οποία επιδόθηκε σε ένα όργιο τρομοκρατίας στο νησί, που κορυφώθηκε αμέσως μετά τη ματωμένη Κυριακή 3 Δεκέμβρη 1944 στην Αθήνα.

Ετσιμ την επόμενη Κυριακή 10 Δεκέμβρη 1944, οργάνωσαν και εκτέλεσαν δυο παράλληλες επιχειρήσεις: Την πρώτη στο χωριό Μυτιληνιοί με συλλαλητήριο κατά του ΕΛΑΣ ζητώντας τον αφοπλισμό του, όπου μόνο χάρη στην ψύχραιμη αντιμετώπιση των υπευθύνων του ΚΚΕ και του ΕΛΑΣ αποφεύχθηκε η αιματοχυσία που επιδίωκαν.

Τη δεύτερη στο δρόμο από το Βαθύ προς Κοκκάρι όπου, αφού με παραπλανητικό τηλεφώνημα κατάφεραν να παρασύρουν δύο διμοιρίες του ΕΛΑΣ να φύγουν από το Βαθύ, έστησαν ενέδρα και τις χτύπησαν μπαμπέσικα, σκοτώνοντας 9 ΕΛΑΣίτες και τραυματίζοντας 26. «Οι νεκροί ΕΛΑΣίτες των Δεκεμβριανών της Σάμου, στην ενέδρα του Κοκκαριού ήταν οι, Γιώργης Σκαλιάρης από τον Πύργο, Γιάννης Γεωργούλης από τον Πλάτανο, Μανώλης Χατζημανουήλ και Σταμάτης Κουντουριάνος από τους Σταυρινήδες, Γιάννης Παπαγεωργίου και Γιώργος Μαυρομάτης από τον Αγιο Κωνσταντίνο και τρεις Ιταλοί αντιφασίστες που είχαν προσχωρήσει στον ΕΛΑΣ και των οποίων δεν έχουμε τα ονόματα», ανέφερε με συγκίνηση ο ομιλητής.

Το δολοφονικό όργιο εκείνων των ημερών έκλεισε με τη δολοφονία την επόμενη μέρα 11 Δεκέμβρη του γραμματέα της ΚΟ Σάμου του ΚΚΕ Ακροναυπλιώτη Νίκου Πασβάνη από την Ικαρία από τον Χίτη λοχία Στέλιο Τσαλαπατάνη, ανεψιό και ακόλουθο του στρατιωτικού διοικητή Σάμου συνταγματάρχη Π. Κουνέλη. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον δολοφόνο αποκάλυψε με τις έρευνές του ο δημοκράτης αντιφασίστας διοικητής Χωροφυλακής Σάμου Γιάννης Χριστοδούλου.

Μετά από αυτά τα γεγονότα, οι λιγοστές δυνάμεις του ΕΛΑΣ (περίπου 100 άνδρες) και τα ελάχιστα στελέχη και μέλη του ΚΚΕ, που είχαν μείνει στο νησί, αποφάσισαν το κρύψιμο του οπλισμού τους και βγήκαν στην παρανομία.

«Τα Δεκεμβριανά της Σάμου» - υπογράμμισε ο ομιλητής - «απέδειξαν ότι οι Αγγλοι και οι αστοί πολιτικοί που επιδίωκαν να επανέλθουν στην εξουσία της απελευθερωμένης Ελλάδας, δεν χρειαζόταν καν το πρόσχημα της αντίστασης εκ μέρους του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ. Ζητούσαν άνευ όρων υποταγή. Ηταν αποφασισμένοι να πνίξουν στο αίμα το λαό της Αθήνας και του Πειραιά, όλης της χώρας, προκειμένου να πετύχουν το σκοπό τους.

Στη Σάμο τα γεγονότα του Δεκέμβρη του '44 ήταν μονομερή και η "λευκή τρομοκρατία" θα συνεχισθεί παρά την αυτοδιάλυση του ΕΛΑΣ. Αλλωστε, έστω και με καθυστέρηση, η Σάμος θα οδηγηθεί τελικά στην ένοπλη ταξική σύγκρουση, όπου αναδείχθηκε ο ηρωισμός, η αυτοθυσία και το μεγαλείο του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου».Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ