Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Βήμα κλιμάκωσης της πάλης για την υγεία και τα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού

Αγωνιστική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης έδωσαν χτες οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, κατεβαίνοντας σε 24ωρη απεργία.

Διαδηλώνοντας σε πόλεις όλης της χώρας, σε πολλές περιπτώσεις μαζί με μαθητές και γονείς, έστειλαν μήνυμα ενίσχυσης της πάλης για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού, απαιτώντας άμεσα μέτρα θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας και των σχολείων, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία, στα σχολεία, σε όλες τις υπηρεσίες που είναι κρίσιμες για τις ανάγκες του λαού, μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς κ.ά.

Μαζική απεργιακή κινητοποίηση στην Αθήνα

Μαζικό ήταν το απεργιακό συλλαλητήριο στην Αθήνα, με συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στο Σύνταγμα, έξω από τη Βουλή, σε μια ενιαία δυναμική διαδήλωση μαζί με μαθητές, φοιτητές και γονείς.

Εργαζόμενοι στη δημόσια Εκπαίδευση, στην Τοπική Διοίκηση, στα υπουργεία, στα ασφαλιστικά ταμεία και στις δημόσιες υπηρεσίες διαδήλωσαν μαχητικά με τα πανό Ομοσπονδιών και Σωματείων, με τις σημαίες και τα συνθήματά τους, δίνοντας ταυτόχρονα μήνυμα αντίστασης στον αυταρχισμό και την καταστολή με τα οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να κάμψει τις κινητοποιήσεις του λαού και της νεολαίας.


Παρά το κλίμα τρομοκρατίας σε βάρος των διαδηλωτών και το όργιο παρεμπόδισης της συγκέντρωσης που από το πρωί είχε στήσει η κυβέρνηση, το σχέδιο καταστολής δεν πέρασε. Απεργοί του Δημοσίου, μαθητές, φοιτητές και γονείς διαδήλωσαν και πρόβαλαν μαχητικά τις διεκδικήσεις τους.

Τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης κατήγγειλαν από το βήμα της απεργιακής συγκέντρωσης όλοι οι συνδικαλιστές που πήραν το λόγο, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι η τρομοκρατία δεν θα περάσει. Χαρακτηριστικά, ο Σπύρος Μαρίνης, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ, κατήγγειλε ότι με εντολή της κυβέρνησης έκλεισε ο σταθμός του μετρό «Πανεπιστήμιο», αστυνομικές δυνάμεις είχαν μπλοκάρει τους δρόμους γύρω από τα Προπύλαια, ενώ επιχειρούσαν σωματικούς ελέγχους και ελέγχους σε τσάντες μαθητών!

Για τα σχολεία, τις μονάδες Υγείας και τις υπηρεσίες που έχει ανάγκη ο λαός

Στην απεργιακή συγκέντρωση μίλησαν επίσης από το χώρο της Εκπαίδευσης οι: Μαρία Κρητικού, εκ μέρους του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης», Αθανασία Ρήγα, πρόεδρος της Γ' ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, Ηλίας Πατίδης, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά, Κώστας Κατιμερτζόγλου, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «Γ. Σεφέρης», Αποστόλης Στεργιόπουλος, εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών - Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών, και ο Βασίλης Βατίστας, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Κερατσινίου - Περάματος «Ν. Πλουμπίδης».


Μεταξύ άλλων υπογράμμισαν ότι κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας δεν παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη διασφάλιση των όρων υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία, έχουν κλείσει τα αυτιά τους στις δίκαιες διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών, των γονιών, των μαθητών. Απεργούμε - σημείωσαν - γιατί η καθημερινότητά μας στα σχολεία είναι αφόρητη. Τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας και η υγεία όλων, σε κάθε σχολική μονάδα, απειλούνται. Απεργούμε γιατί αγωνιούμε για τις συνθήκες υπό τις οποίες γίνονται τα μαθήματα σε σχολικές τάξεις με 25 μαθητές, με την κυβέρνηση να συνεχίζει να μην καλύπτει τα εκπαιδευτικά κενά, να μην προχωρά σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Απεργούμε γιατί η αγωνία των χιλιάδων εκπαιδευτικών σμίγει με τους φόβους και τα άγχη της οικογένειας, την ανασφάλεια των μαθητών σε συνθήκες που το μάθημα γίνεται δύσκολο και περίπλοκο.

Τα προβλήματα των εργαζομένων στους δήμους ανέδειξαν με τις ομιλίες τους οι: Σπύρος Κωνσταντάς, πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, Χρύσανθος Κυριαζής, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων δήμου Πετρούπολης, Μάκης Τσελέντης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων δήμου Κορυδαλλού, και Θεοδώρα Καραγιαννίδου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων δήμου Ηλιούπολης.

Οπως τόνισαν, κυβέρνηση και δήμαρχοι έχουν εξαπολύσει επίθεση για να τσακίσουν ό,τι δικαιώματα έχουν απομείνει. Στόχος τους να μειώσουν όσο γίνεται περισσότερο το μισθολογικό και μη μισθολογικό «κόστος», φέρνουν νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές, ενώ σε εξέλιξη είναι η προσπάθεια για νέο χτύπημα στα ΒΑΕ. Παράλληλα, συνεχίζεται η ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών, με νέα βάρη να φορτώνονται στους δημότες.


Τέλος, προβάλλοντας τις διεκδικήσεις τους, μεταξύ αυτών και την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού στο Δημόσιο, υπογράμμισαν την ανάγκη συντονισμού και κλιμάκωσης των αγώνων, με βάση τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες.

Ακολούθησε πορεία στη Βουλή, με τα μπλοκ των απεργών να ακολουθούν τα μπλοκ των μαθητών που προπορεύονταν.

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ
Απαίτησαν μαζικές προσλήψεις και μονιμοποίηση των συμβασιούχων

Με πολύμορφες πρωτοβουλίες συμμετείχαν στην απεργία στο Δημόσιο οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες Υγείας, απαιτώντας την άμεση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, καθώς και τη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Στην Αθήνα οι υγειονομικοί πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη και στη συνέχεια πορεία μέχρι το υπουργείο Υγείας.

Στη διάρκεια της πορείας ενσωματώνονταν εργαζόμενοι από διάφορα νοσοκομεία, όπως του «Ευαγγελισμού», όπου μαζικά οι εργαζόμενοι με το Σωματείο τους ενώθηκαν με τους υπόλοιπους διαδηλωτές. Στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετείχαν εργαζόμενοι από τα Νοσοκομεία «Θριάσιο», ΚΑΤ, «Αττικόν», «Λαϊκό», «Αγιος Σάββας, «Αμαλία Φλέμινγκ», «Γ. Γεννηματάς», Γενικό Κρατικό Νίκαιας, «Ελπίς» κ.λπ.

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Μανώλης Βαρδαβάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιο», αναφέρθηκε στη σημασία και το περιεχόμενο του αγώνα και κάλεσε σε κλιμάκωση. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο Γιάννης Γαλανόπουλος εκ μέρους της ΟΕΝΓΕ και ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Οι υγειονομικοί απαιτούν μεταξύ άλλων: Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Μόνιμες προσλήψεις τουλάχιστον 25.000 υγειονομικών και εργαζομένων σε άλλους κλάδους. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος. Να ενταχθούν στα ΒΑΕ όλοι όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Να στελεχωθούν και να εξοπλιστούν τα νοσοκομεία που έκλεισαν λόγω μνημονίων, να επιταχθούν ιδιωτικές δομές Υγείας προκειμένου να αξιοποιηθούν για τη νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό.

Στη Θεσσαλονίκη οι υγειονομικοί πραγματοποίησαν παρέμβαση έξω από τα γραφεία της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, απαιτώντας μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μαζί τους βρέθηκε και αντιπροσωπεία συμβασιούχων που εργάζονται στην καθαριότητα των Νοσοκομείων Νάουσας και Βέροιας και τους οποίους η διοίκηση ετοιμάζεται να πετάξει στο δρόμο, για να ξαναβάλει εργολάβους.

Από εκεί κατευθύνθηκαν προς το χώρο της απεργιακής συγκέντρωσης των εργαζομένων του Δημοσίου, στο Αγαλμα Βενιζέλου.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Μήνυμα αγωνιστικής ανάτασης απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση και τον αυταρχισμό

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ χαιρετίζει τη χτεσινή αγωνιστική - απεργιακή κινητοποίηση μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών, όλων των δημοσίων υπαλλήλων, που από τα Προπύλαια κατέληξαν στη μεγάλη συγκέντρωση του Συντάγματος.

Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει τα εξής:

«Τόσο στην πορεία, όσο και στη συγκέντρωση κυριάρχησαν το μαχητικό πνεύμα, ο αγωνιστικός νεανικός παλμός, το πείσμα του ανυποχώρητου αγώνα.

Μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, απεργοί του δημόσιου τομέα, έδωσαν ηχηρή απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Το μήνυμα ήταν καθαρό και δυνατό: Ο αγώνας των παιδιών μας είναι και δικός μας, είναι δίκαιος. Τα παιδιά μας δεν είναι κόστος, είναι το μέλλον.

Ολοι μαζί απαιτήσαμε, εδώ και τώρα, την ενίσχυση, θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, του δημόσιου σχολείου, με μαζικές μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών, εκπαιδευτικών, για μέτρα προστασίας της υγείας του λαού και της νεολαίας.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης, να παρεμποδίσει την πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου, να τρομοκρατήσει τους μαθητές κι εργαζόμενους με σωματικές έρευνες, μπλόκα και συλλήψεις γύρω - γύρω από το χώρο της συγκέντρωσης, έπεσε στο κενό. Στο κενό θα πέσουν κι όλα τα σχέδια και τα αντεργατικά νομοθετήματα που απεργάζεται σε βάρος των Συνδικάτων και των λαϊκών αγώνων.

Η πρωτοφανής βία, η απρόκλητη και βάρβαρη επίθεση που ακολούθησε απέναντι σε παιδιά 15 ετών που διαδήλωναν με το χαμόγελο στα χείλη και με τον πιο ειρηνικό τρόπο, δείχνει όχι μόνο τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης, αλλά και το μίσος που έχει απέναντι στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, το φόβο που την κυριεύει η οργανωμένη λαϊκή πάλη.

Η μαζική συμμετοχή στις πρόσφατες κινητοποιήσεις αποτελεί μήνυμα αγωνιστικής ανάτασης και κλιμάκωσης της πάλης, καθήκον στο οποίο καλούμαστε όλοι να ανταποκριθούμε».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Απεργιακές συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη και αλλού

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μαζικές και μαχητικές απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποίησαν επίσης οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο στη Θεσσαλονίκη και σε πολλές ακόμα πόλεις της χώρας.

Στη Θεσσαλονίκη, στο Αγαλμα Βενιζέλου συγκεντρώθηκαν απεργοί εργαζόμενοι από τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, τον ΕΦΚΑ, από τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, από τις Περιφέρειες και τους δήμους, από κάθε υπηρεσία του Δημοσίου.

Με τα πανό και τα συνθήματά τους απαίτησαν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας, εξοπλισμό και υποδομές, μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού.

Στη συγκέντρωση μίλησε η Αθηνά Γραμματικοπούλου, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στο «Θεαγένειο» Αντικαρκινικό Νοσοκομείο, ενώ χαιρέτισαν εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών και των μαθητών.

Οι εκπαιδευτικοί πίσω από τα πανό των ΕΛΜΕ και της Πρωτοβουλίας Αδιόριστων, οι υγειονομικοί πίσω από τα πανό των σωματείων τους, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ που αυτήν την περίοδο παλεύουν ενάντια στις απολύσεις σε ΚΔΑΠ και Παιδικούς Σταθμούς (Ωραιόκαστρο), εργαζόμενοι στις άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, συγκρότησαν μια μεγάλη διαδήλωση.

Μαζί τους στην πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πορεύτηκαν και οι χιλιάδες μαθητές και φοιτητές που δίνουν τον αγώνα για ασφαλή λειτουργία των σχολείων και των σχολών.

Σε άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας

ΠΑΤΡΑ

INTIME NEWS

ΠΑΤΡΑ
Την κοινή πάλη των υγειονομικών και όλου του λαού για ουσιαστική θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας σηματοδότησαν οι απεργιακές συγκεντρώσεις σε μια σειρά πόλεις της Βόρειας Ελλάδας.

Στη Δράμα οι υγειονομικοί, μαζί με εργαζόμενους από άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πύλη του Νοσοκομείου. Στην Καβάλα πραγματοποιήθηκε αρχικά κινητοποίηση στο Νοσοκομείο, με τη συμμετοχή και του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ, και στη συνέχεια συγκέντρωση στην πλατεία Καπνεργάτη, μαζί με εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους άλλων υπηρεσιών. Στην Κομοτηνή η συγκέντρωση των απεργών του Δημοσίου έγινε στο Νοσοκομείο, ενώ στο πλευρό τους βρέθηκε το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Στην Ξάνθη, στην απεργιακή συγκέντρωση και την πορεία συμμετείχαν επίσης εκπαιδευτικοί, φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητές. Απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν επίσης σε Αλεξανδρούπολη, Σέρρες, Βέροια και Κοζάνη. Στα Γρεβενά η αστυνομία προσπάθησε να εφαρμόσει τον κατάπτυστο νόμο για τις διαδηλώσεις, ρωτώντας ποιοι είναι οι διοργανωτές και τα ονόματα των μελών του ΔΣ του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ. Η απεργιακή συγκέντρωση φυσικά πραγματοποιήθηκε χωρίς την... άδεια της αστυνομίας.

Σε Πάτρα και Γιάννενα

Μεγάλη και μαχητική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση στην Πάτρα, με τη συμμετοχή εργαζομένων στο Δημόσιο αλλά και φοιτητικών συλλόγων. Παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πάτρας. Συμμετείχε επίσης η δημοτική αρχή Πάτρας, με επικεφαλής τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη.

Μαχητική ήταν η απεργιακή κινητοποίηση και στα Γιάννενα, με συμμετοχή εργαζομένων του Δημοσίου από όλους τους κλάδους, παρά τη βροχή.

Στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές

Απεργιακή συγκέντρωση μπροστά από το δημαρχείο και πορεία στους δρόμους της πόλης πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα. Στην Καρδίτσα, στα αιτήματα των απεργών περιλαμβανόταν και η απαίτηση για άμεση και πλήρη αποζημίωση των πλημμυροπαθών του νομού, χωρίς διαδικαστικές καθυστερήσεις, για άμεσο έλεγχο και επείγουσα ανανέωση των εγκαταστάσεων και υποδομών στις χειρουργικές αίθουσες του Νοσοκομείου, που πλημμύρισαν, άμεση δημιουργία Πολυδύναμου Ιατρείου στο Μουζάκι κ.ά.

Ανάλογες συγκεντρώσεις έγιναν σε Βόλο και Τρίκαλα. Απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν τέλος στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη, σε νησιά του Αιγαίου κ.α.

ΜΑΘΗΤΕΣ
Μήνυμα συνέχισης του αγώνα με βροντερό «παρών» στο χτεσινό συλλαλητήριο!

Δίπλα - δίπλα με τους γονείς τους, τους καθηγητές τους, φοιτητές και εργαζόμενους, οι μαθητές ξεκαθάρισαν ότι θα συνεχίσουν να διεκδικούν τα δίκαια αιτήματά τους

Με φωνή «δυνατή όσο ποτέ», με επιμονή και αποφασιστικότητα, που πηγάζει από τον κοινό αγώνα και τα δίκαια αιτήματα, οι μαθητές έδωσαν και χτες μαχητικό «παρών» στο κέντρο της Αθήνας. Εδωσαν μήνυμα συνέχισης, απαντώντας στις πολύμορφες προσπάθειες να εγκαταλείψουν τις διεκδικήσεις για σχολεία ασφαλή, μέτρα για την αποτελεσματική θωράκισή τους μέσα στην πανδημία, για ισότιμη πρόσβαση στη μόρφωση.

Με τα πανό σχολείων και τοπικών Συντονιστικών Επιτροπών από όλο το Λεκανοπέδιο, κατέφθαναν στο χώρο της συγκέντρωσης στα Προπύλαια, πλάι στους απεργούς εκπαιδευτικούς και άλλους εργαζόμενους του Δημοσίου, φοιτητικούς συλλόγους, έχοντας να ξεπεράσουν και νέα εμπόδια στον αγώνα τους, με τις απίστευτες μεθοδεύσεις καταστολής για την παρεμπόδιση των χτεσινών συγκεντρώσεων (ρεπορτάζ σελ. 12 - 13).

Από το βήμα του συλλαλητηρίου, εκπρόσωποι των μαθητών αναφέρθηκαν στις κινητοποιήσεις που απλώνονται σε όλη τη χώρα σε αυτό το διάστημα των τεσσάρων βδομάδων μέσα και έξω από τα σχολεία. Στα όσα έχουν να αντιμετωπίσουν αλλά και όσα και όσους τους δίνουν δύναμη, στις ευθύνες της κυβέρνησης, στα όσα έχουν ήδη κερδίσει από αυτόν τον αγώνα και στη συνέχειά του. Και κατήγγειλαν τις πολύμορφες προσπάθειες τρομοκράτησης και καταστολής, με αποκορύφωμα τα γεγονότα της προηγούμενης Παρασκευής στο υπουργείο Παιδείας.

«Απέναντι σε όποιον βάζει σε κίνδυνο την υγεία μας»

Στο Σύνταγμα
Στο Σύνταγμα
Από τη συγκέντρωση η Αριάδνη Κόλλια, μαθήτρια του 3ου ΓΕΛ Καλλιθέας, τόνισε:

«Η πάλη μας δεν έγινε μόνο μέσω καταλήψεων, αλλά και με συζητήσεις μέσα στα σχολεία, με συμμαθητές που συλλογίστηκαν για πρώτη φορά τα πραγματικά προβλήματα του σχολείου, ειδικά σε αυτήν τη συγκυρία, που τα προβλήματα είναι κυρίως υγειονομικού ενδιαφέροντος. Γιατί είμαστε απέναντι σε όποιον προσπαθήσει να βάλει σε κίνδυνο την υγεία μας. Γιατί κανένα παιδί δεν θέλει να σκέφτεται κάθε ώρα και στιγμή εάν βάζει σε κίνδυνο την οικογένειά του». Οπως είπε, δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις και οι προσπάθειες να σταματήσει ο αγώνας τους, όμως γονείς και καθηγητές, ακόμα και άγνωστοι, έδιναν κουράγιο και δήλωναν στο πλευρό τους. «Η φωνή μας πιο δυνατή από ποτέ, ακόμα και κάτω από τη μάσκα και μόνο με μαζική πάλη θα βγούμε δικαιωμένοι», τόνισε.

«Συνεχίζουμε δυναμικά και με άλλες μορφές αγώνα, για να διεκδικήσουμε όσα πραγματικά μας αξίζουν», είπε η μαθήτρια Καλλιόπη Γιαννουλάκη, μέλος του 15μελούς του Καλλιτεχνικού Σχολείου Περιστερίου, τονίζοντας ότι οι μαθητές δεν πτοούνται από απειλές και διαστρέβλωση των αιτημάτων τους. «Καταφέραμε όλο αυτό το διάστημα να συντονίσουμε πανελλαδικά τον αγώνα μας διεκδικώντας το δίκιο μας. Είμαστε ήδη νικητές, γιατί έχουμε καταφέρει να πιέσουμε την κυβέρνηση, η οποία έχει επιστρατεύσει τους πάντες για να καταστείλει τον αγώνα μας. Οι μαθητές δεν μασάμε και μαθαίνουμε να συζητάμε μέσα από συλλογικές διαδικασίες ενωμένοι», είπε από το βήμα η Μαρία Ζαχαριάδου, από τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας.

Ενα ποτάμι οι μαθητές!
Ενα ποτάμι οι μαθητές!
Τους χιλιάδες μαθητές που κινητοποιήθηκαν όλο αυτό το διάστημα, συμμετείχαν σε Γενικές Συνελεύσεις και κινητοποιήθηκαν με κάθε τρόπο, χαιρέτισε εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας η Ειρήνη Λιανοπούλου από το 2ο ΓΕΛ Καισαριανής, σημειώνοντας πως τους μαθητές στηρίζει η πλειοψηφία του λαού, των οικογενειών τους, και πως έχουν αποδείξει ότι είναι επιλογή της κυβέρνησης να θεωρεί κόστος όσα ζητούν οι μαθητές.

Με κέφι και μαχητικότητα

Με τα πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας, όπου αναγραφόταν το σύνθημα «Στο δρόμο του αγώνα πάλι θα μας βρουν, όσο στα αιτήματά μας δεν απαντούν», και της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής να δηλώνει «Τα παιδιά μας έχουν δίκιο - Στεκόμαστε δίπλα τους!», επικεφαλής, ξεκίνησε μια συγκροτημένη, γεμάτη ζωντάνια και μαχητικότητα πορεία προς το Σύνταγμα.

Σε όλη τη διαδρομή και μπροστά στη Βουλή, με κέφι και μαχητικότητα, οι μαθητές έδειξαν και πάλι ότι «κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή», ζητώντας «μόρφωση - υγεία για κάθε μαθητή». Επαναλάμβαναν ξανά και ξανά το σύνθημα που χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις «Η μάσκα δεν είναι η μόνη προστασία, δώστε λεφτά για την Παιδεία», φέρνοντας μπροστά στις ευθύνες της την κυβέρνηση. «Καθηγητές ζητάμε και καθαρά σχολεία κι εσείς μας απειλείτε με τηλε-απουσία» ήταν από τα συνθήματα που επίσης κυριάρχησαν, καλώντας την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας να αφήσουν τις απειλές και να στείλουν καθηγητές.

Στη Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη
Σε αυτό το αγωνιστικό κλίμα, οι μαθητές συνέχισαν την πορεία τους μέχρι το σταθμό του μετρό «Ακρόπολη», με τον πεζόδρομο να συνταράσσεται από το σύνθημα «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε πουλιέται ούτε προσκυνά». Εκεί ολοκληρώθηκε και η κινητοποίηση, με ανανέωση του ραντεβού των μαθητών σε νέες συνελεύσεις και πολύμορφες κινητοποιήσεις στα σχολεία και τις γειτονιές.

Ζωντάνια και παλμός στη Θεσσαλονίκη

Μαζικά διαδήλωσαν και στη Θεσσαλονίκη οι μαθητές, δίνοντας συνέχεια στον αγώνα τους για μόρφωση και υγεία. Με καταλήψεις και αποχές, με μαζική συμμετοχή στην υλοποίηση των αποφάσεων, απέκρουσαν στην πράξη κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης του αγώνα τους, όπως στο 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης (ο διευθυντής προσπάθησε να στρέψει τους γονείς ενάντια στους μαθητές για να σταματήσει τη χτεσινή κατάληψη) και στο 7ο ΕΠΑΛ (ο διευθυντής καλούσε τους εκπαιδευτικούς να υποδείξουν και να βάλουν απουσία στους καταληψίες).

Συγκροτημένα, με προσυγκεντρώσεις στα κοντινά σχολεία και πορείες, κατευθύνθηκαν στο Αγαλμα Βενιζέλου, στο μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού μαζί με τους εκπαιδευτικούς και άλλους εργαζόμενους του Δημοσίου, τους γονείς και τους φοιτητές. Τη συγκέντρωση από μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής των Μαθητών χαιρέτισε η Ξανθίππη Ευθυμιάδου, από το 2ο ΓΕΛ Θέρμης.

Με την πορεία που ακολούθησε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης σάλπισαν ξεσηκωμό, ενώ έστειλαν ξεκάθαρο το μήνυμα πως «η τρομοκρατία δεν θα περάσει». Τραγούδια και συνθήματα εναλλάσσονταν... Για την υπουργό που κοιμάται «εις τον αφρό της θάλασσας» αλλά και για τον πρωθυπουργό που θέλει να τους κάνει «εργάτες φθηνούς». Με τα πανό τους πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους για επίλυση και επιμέρους προβλημάτων, όπως π.χ. το κτιριακό για το Καλλιτεχνικό Σχολείο κ.ά.

Με το δικό τους μπλοκ οι φοιτητές ανέδειξαν ότι τα πανεπιστήμια είναι απροετοίμαστα για τις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας και απαίτησαν να ανοίξουν οι σχολές με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.

Η πορεία κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου ακούστηκε μυριόστομα το σύνθημα «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται ούτε προσκυνά».

Αμέσως μετά έγινε ανοιχτή συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής, η οποία ανακοίνωσε την προετοιμασία μαζικής συνέλευσης το Σάββατο 24/10 και προετοιμασία πολύμορφων δράσεων μπροστά στην 28η Οκτωβρίου.

Και σε άλλες πόλεις

Στους δρόμους βγήκαν χτες οι μαθητές και σε άλλες πόλεις της χώρας. Είτε με μαθητικές κινητοποιήσεις είτε με τη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια των εκπαιδευτικών και των υπόλοιπων απεργών του Δημοσίου, οι μαθητές διαδήλωσαν σε Χαλκίδα, Λάρισα, Αρτα, Γιάννενα, Πάτρα, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά, Τήνο, Ρόδο και Ικαρία.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Δεν τα καταφέρατε με το όργιο τρομοκρατίας, πάρτε μέτρα τώρα!

Ξεκινώντας την ομιλία του χτες στη Βουλή για την τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στις χτεσινές κινητοποιήσεις, στην ένταση της καταστολής από την πλευρά της κυβέρνησης, και σημείωσε:

«Σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι που απεργούν, οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους μαθητές και τους γονείς, διαδηλώνουν ξανά για τα αυτονόητα: Για μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία.

Φάγατε τα μούτρα σας με τους εκβιασμούς, τις απειλές, ακόμα και την καταστολή απέναντι στους μαθητές. Ακόμα και σήμερα με το όργιο τρομοκρατίας προσπαθήσατε να παρεμποδίσετε και να διαλύσετε μια μαζική συγκέντρωση, μάλιστα κυνηγώντας μικρά παιδιά. Δεν τα καταφέρατε!

Σταματήστε πια να παίζετε στα ζάρια την υγεία των εργαζομένων, των παιδιών μας. Πάρτε μέτρα στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Κάντε προσλήψεις σε νοσοκομεία. Τώρα, πριν είναι αργά».

Απαράδεκτη προσπάθεια τρομοκράτησης και καταστολής που ξετυλίχτηκε από το πρωί

Το αίσχος της φωτογραφίας μιλά από μόνο του. Ανδρες των ΜΑΤ έχουν «στήσει» απέναντι μικρά παιδιά, επειδή πήγαιναν στο συλλαλητήριο
Το αίσχος της φωτογραφίας μιλά από μόνο του. Ανδρες των ΜΑΤ έχουν «στήσει» απέναντι μικρά παιδιά, επειδή πήγαιναν στο συλλαλητήριο
Σε συνέχεια της προσπάθειας τρομοκράτησης και καταστολής με κάθε μέσο απέναντι σε μαθητές και όσους διεκδικούν αγωνιστικά, εξελίχτηκε χτες ένα σχέδιο καταστολής και παρεμπόδισης της πορείας στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο κατήγγειλαν οι διαδηλωτές και απάντησαν με τη συγκροτημένη αποφασιστική παρουσία τους.

Ειδικότερα, ενώ η πορεία συντεταγμένα κατευθυνόταν προς τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, δέχτηκε αναίτια και προκλητική επίθεση από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, που έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου - λάμψης μέχρι και τον πεζόδρομο της Δ. Αρεοπαγίτου, με κίνδυνο να εγκλωβιστούν δεκάδες εργαζόμενοι του Δημοσίου και μαθητές μέσα στο σταθμό του Μετρό «Ακρόπολη» και δημιουργώντας συνθήκες επικίνδυνου συνωστισμού. Μετά την ψύχραιμη παρέμβαση και στάση συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στην ΑΔΕΔΥ και της Ομοσπονδίας Γονέων Μαθητών, οι δυνάμεις των ΜΑΤ αποσύρθηκαν.

Ωστόσο, το κλίμα είχε αρχίσει να διαμορφώνεται από την ώρα των συγκεντρώσεων μαθητών και απεργών εργαζομένων στο Δημόσιο, που ήταν προγραμματισμένες για τις 10 το πρωί.

Με εντολή της αστυνομίας, όπως αναγγελλόταν, είχε κλείσει η στάση του μετρό στο Πανεπιστήμιο, δυσκολεύοντας να προσεγγιστούν τα Προπύλαια. Σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, που έφταναν αναγκαστικά πεζή από τους γύρω δρόμους, αστυνομικές δυνάμεις προχωρούσαν σε σωματικούς ελέγχους, άνοιγαν τσάντες, έψαχναν τσέπες.

Στο σταθμό του μετρό στον Αγιο Αντώνιο αστυνομικοί κάνουν προληπτικούς ελέγχους σε παιδιά
Στο σταθμό του μετρό στον Αγιο Αντώνιο αστυνομικοί κάνουν προληπτικούς ελέγχους σε παιδιά
Από το βήμα της συγκέντρωσης των απεργών στα Προπύλαια, καταγγέλθηκαν τα παραπάνω και ο αυταρχικός κατήφορος της κυβέρνησης, καλώντας την να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάρει πίσω τις εντολές. Τηλεφωνική παρέμβαση στον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη πραγματοποίησε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του ΚΚΕ και ζητώντας να σταματήσουν οι αστυνομικοί έλεγχοι σε μαθητές στο κέντρο της Αθήνας. Παράλληλα, ζήτησε να ανοίξει ο σταθμός του μετρό.

Με τα ΜΑΤ παρόντα γύρω από την πορεία στη διάρκειά της, η επιχείρηση τρομοκράτησης των μαθητών συνεχίστηκε και στο τέλος του συλλαλητηρίου. Σε μία κίνηση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν στη συμβολή των οδών Ξενοφώντος και Αμαλίας να προσαγάγουν μαθητές από το Μενίδι στον «σωρό». Το σχέδιο αποτράπηκε με την άμεση παρέμβαση εκπαιδευτικών - συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στην ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ και του Χρήστου Κατσώτη.

Επιπλέον, το πρωί, όπως καταγγέλλει η ΤΟ Περιστερίου - Νοτιοδυτικών Συνοικιών της ΚΝΕ, τουλάχιστον 15 αστυνομικοί στο σταθμό του μετρό στον Αγιο Αντώνιο έκαναν ελέγχους σε τσάντες μαθητών, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί για να πάνε στη μαθητική κινητοποίηση. «Αυτός είναι ο διάλογος που θέλει η κυβέρνηση, με ΜΑΤ, με χημικά, με προληπτικούς ελέγχους των "ράμπο" σε 16χρονους, με "άδεια" για το αν πρέπει να αγωνιστούν και να κινητοποιηθούν ή όχι. Το δίκιο των μαθητών έχει κριθεί. Τέτοια περιστατικά μόνο να τους πεισμώσουν καταφέρνουν», αναφέρει η ΤΟ της ΚΝΕ σε ανακοίνωσή της.

  • Χτες έγιναν 17 προσαγωγές στο κέντρο της Αθήνας, από τις οποίες οι 8 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Σύμφωνα με πληροφορίες και οι 8 συλληφθέντες είναι ανήλικοι, ενώ σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ
Απολύει προσωπικό του ΕΛΓΑ ενώ οι ανάγκες αυξάνονται

Συζητήθηκε στη Βουλή σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, ζητώντας να σταματήσουν οι απολύσεις 12 γεωπόνων εκτιμητών από τον ΕΛΓΑ οι οποίοι εργάζονταν επί χρόνια στον φορέα, μέσω δικαστικών αποφάσεων.

Συγκεκριμένα - τόνισε - είναι προκλητικό, τη στιγμή που υπάρχουν τεράστια κενά στη στελέχωση του ΕΛΓΑ με μόνιμο, ειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό, με αποτέλεσμα τις μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις στην εκτίμηση των ζημιών και στις αποζημιώσεις, που υπερβαίνουν τους 12 μήνες, και την ώρα που χρειάζονται γεωπόνοι - εκτιμητές για να καταγράψουν τις ζημιές από τον «Ιανό», να κινείται διαδικασία απόλυσης εργαζομένων μέσω της δικαστικής οδού.

Επισήμανε πως «αυτοί οι υπάλληλοι παρέμεναν στη θέση τους με βάση πρωτόδικες αποφάσεις δικαστηρίων που τους είχαν δικαιώσει. Ωστόσο, ενάντια σε αυτές τις αποφάσεις, η τότε διοίκηση του ΕΛΓΑ, η προηγούμενη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τους οδήγησε και πάλι στο Εφετείο, αν και τους υποσχόταν ότι θα έφερνε κάποια τροποποίηση».

Πρόσθεσε ότι «πρόκειται για ένα προσωπικό με πολύ μεγάλη εμπειρία, εξειδικευμένο στην εκτίμηση των ζημιών, και κινδυνεύει να χάσει τη δουλειά του ενώ καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε έναν υποστελεχωμένο οργανισμό, του οποίου αυξάνεται συνεχώς ο όγκος των εργασιών του».

Τέλος, ζήτησε την ενίσχυση του ΕΛΓΑ με μόνιμο προσωπικό, τόσο γεωτεχνικό όσο και διοικητικό, ώστε να εξασφαλίζονται η αμεσότερη καταγραφή ζημιών και η καταβολή αποζημιώσεων.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, επιβεβαίωσε την αντιλαϊκή «συνέχεια» των κυβερνήσεων και του αστικού κράτους, απαντώντας ότι η νέα διοίκηση του ΕΛΓΑ «δεσμεύεται από τις δικαστικές αποφάσεις», ενώ για τα μεγάλα κενά του Οργανισμού παρέπεμψε στην πρόσληψη εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (οκτάμηνες συμβάσεις).

Η βουλευτής του ΚΚΕ στη δευτερολογία της τόνισε πως η απόφαση αυτή είναι άδικη, αφού πριν από δέκα χρόνια είχαν δικαιωθεί πρωτόδικα και μάλιστα η απόφαση υποχρέωνε τη διοίκηση του ΕΛΓΑ να τους επαναπροσλάβει, καθώς θεωρούσε ότι είναι αναγκαίοι και ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Κάλεσε την κυβέρνηση να ξεπεράσει τις δυσκολίες που επικαλείται με την τήρηση των δικαστικών αποφάσεων, προτείνοντας να φέρει μία τροπολογία. Επισήμανε ακόμα πως «η μονιμοποίησή τους ως αορίστου χρόνου, όπως είναι και οι υπόλοιποι υπάλληλοι, δεν αποτελεί δημοσιονομικό κόστος, αφού ήδη πληρώνονται αυτοί οι άνθρωποι. Υπάρχει εξάλλου και ένα νομικό προηγούμενο με τις καθαρίστριες, και υπάρχει και το αποθεματικό του ΕΛΓΑ από τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών για να αμείβονται. Είναι αναγκαίοι, γιατί έχουν πείρα και ειδικά σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις μπορούν να αποδώσουν πολλαπλάσια».

Συνεχίζοντας σημείωσε ότι σήμερα στον ΕΛΓΑ εργάζονται 287 γεωπόνοι εκτιμητές και 28 κτηνίατροι και κάθε χρόνο προσλαμβάνονται κατά μέσον όρο 160 εποχικοί, και πρόσθεσε πως «ο ΕΛΓΑ έχει το εξής χαρακτηριστικό: Δεν είναι φορέας αποδοχής στην κινητικότητα. Το αποτέλεσμα είναι κόσμος να φεύγει κάτω από την πίεση της εντατικής δουλειάς με άγχος. Μόνο το 2020 έφυγαν με κινητικότητα ή σύνταξη 40 γεωπόνοι εκτιμητές, δηλαδή περίπου το 18%. Συνεπώς, δεν μπορείτε να απολύετε έμπειρους γεωπόνους εκτιμητές».

ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΝΑΟΥΣΑΣ
Συγκέντρωση εργατών - αγροτών σήμερα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργατών και αγροτών θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή, στις 6 μ.μ., στην πλατεία της Επισκοπής στη Νάουσα, με αίτημα εδώ και τώρα οι βιομήχανοι και μεγαλέμποροι να πληρώσουν όσα χρωστάνε σε εργάτες και αγρότες. Την κινητοποίηση οργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας και ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας».

Οπως καταγγέλλουν, δεκάδες εργαζόμενοι στην περιοχή, που εργάστηκαν ή εργάζονται στα διαλογητήρια, παραμένουν απλήρωτοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Στην πλειοψηφία τους δεν μπορούν να ενταχθούν ούτε στο ταμείο ανεργίας, χάνουν επιδόματα γιατί δεν πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζουν οι αντεργατικοί νόμοι. Την ίδια ώρα, απλήρωτοι είναι και οι αγρότες της περιοχής για την παραγωγή που έχουν παραδώσει και ταυτόχρονα βρίσκονται αντιμέτωποι με τις χαμηλές τιμές των προϊόντων τους, τη φοροληστεία, το εμπάργκο, τις καταστροφές κ.λπ.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αθλιες συνθήκες για τους επόπτες Δημόσιας Υγείας

Εικόνες από τους χώρους στους οποίους καλούνται να εργαστούν οι επόπτες Δημόσιας Υγείας κατά τους υγειονομικούς ελέγχους δίνει στη δημοσιότητα ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής. Με μια σειρά φωτογραφιών από χώρους στους οποίους διενεργήθηκαν έλεγχοι τις προηγούμενες μέρες, αποτυπώνει βουνά σκουπιδιών και υλικού σε αποσύνθεση, που συνάντησαν εκεί οι επόπτες. Οι εργαζόμενοι είχαν αποφασίσει να προχωρήσουν σε αποχή από τις εξωτερικές εργασίες, απαιτώντας να τους διατεθούν τα αναγκαία μέσα για να εκτελούν την υπηρεσία τους. Ωστόσο η περιφερειακή αρχή της Αττικής προσέφυγε στα δικαστήρια, προκειμένου να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η κινητοποίησή τους. Την ώρα που οι επόπτες Δημόσιας Υγείας βρίσκονται σε τέτοιους χώρους, «η περιφερειακή αρχή "πανηγυρίζει" γιατί με αγωγή της έβγαλε παράνομη την αποχή των εργαζομένων από την εξωτερική εργασία και προσπαθεί με αυταρχικές διαδικασίες να ασκήσει πιέσεις στο έργο τους», καταγγέλλει ο Σύλλογος. Υπενθυμίζει ότι εκτός από τα απαραίτητα μέσα προστασίας, στους εργαζόμενους δεν χορηγείται ούτε ανθυγιεινό επίδομα, αλλά ούτε και αποζημίωση για τις μετακινήσεις τους.

Κινητοποιήσεις για δεδουλευμένα στη «Βαρβαρέσος»

Με 4ωρες στάσεις εργασίας, με πρώτη την Τρίτη 20/10, και άλλες μορφές αγώνα, το Σωματείο Εργαζομένων στην «Ευρωπαϊκή Νηματουργία Βαρβαρέσος ΑΕ» οργανώνει την πάλη των εργαζομένων για την πληρωμή των δεδουλευμένων και τη διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Παράλληλα, προτίθεται να ζητήσει τριμερή συνάντηση στο ΣΕΠΕ Ημαθίας προκειμένου να απαιτήσει άμεσα να προχωρήσει σε μηνύσεις για μη καταβολή δεδουλευμένων (υπόλοιπα Φλεβάρη, Μάρτη, Σεπτέμβρη) και πληρωμή άδειας.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Πρωτοβουλίες διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσης

Σε σειρά αγωνιστικών πρωτοβουλιών προχωρά η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας. Με αφορμή οξυμένα προβλήματα, όπως το αίσχος των «ανοιχτών» και απαράδεκτα χαμηλών τιμών παραγωγού για την πλειοψηφία των αγροτικών προϊόντων (καρπούζι, πατάτα, κηπευτικά, λάδι, αμνοερίφια κ.ά.), το υψηλό κόστος παραγωγής, την απαράδεκτη κατάσταση με τον ΕΛΓΑ, που δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, τις απώλειες εισοδήματος όσων έχουν πληγεί από την πανδημία, η Ομοσπονδία καλεί τους Αγροτικούς Συλλόγους και κάθε βιοπαλαιστή αγροτοκτηνοτρόφο να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, διεκδικώντας να πληρώνεται ο μόχθος και ο ιδρώτας τους, να επιβιώνουν οι οικογένειές τους. Ταυτόχρονα αναδεικνύει πως «η μεγάλη πλειοψηφία μας παραμένει απροστάτευτη υγειονομικά, με τις τεράστιες ελλείψεις στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του νομού».

Σε αυτή τη βάση, η Ομοσπονδία καλεί τους βιοπαλαιστές αγρότες σε συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια της Αμαλιάδας, τη Δευτέρα 19/10, στις 9.30 π.μ., ενάντια στο «αγροτοδικείο» στο οποίο «σέρνεται» συνάδελφός τους.

Επίσης, την Τρίτη 20/10 οργανώνει κινητοποίηση με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, με σημείο συνάντησης στον κόμβο Αγίου Γεωργίου, στις 12 το μεσημέρι.

Μεταξύ άλλων διεκδικεί: Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους βιοπαλαιστές αγρότες. Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών. Κάλυψη από το κράτος του χαμένου εισοδήματος και των ασφαλιστικών εισφορών όσων έχουν πληγεί από την πανδημία. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%. Καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση της ασφάλειας της παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές. Να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος. Να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ. Παύση πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, αναγκαστικής είσπραξης. Γρήγορη και έγκαιρη προμήθεια εμβολίων και δωρεάν εμβολιασμός των κοπαδιών για τον καταρροϊκό πυρετό.

Σύσκεψη για τα κτήματα αγροτών σε χωριά του Βόρειου Εβρου

Σύσκεψη αγροτών στη Φτελιά οργανώνει αύριο Σάββατο ο Αγροτικός Σύλλογος Τριγώνου Εβρου, στις 8 μ.μ., σε κεντρικό καφενείο του χωριού, μπροστά στον κίνδυνο να χάσουν τα χωράφια τους.

Οπως επισημαίνει, πολλοί αγρότες της περιοχής κινδυνεύουν να χάσουν τα χωράφια που τους διανεμήθηκαν ως ακτήμονες πριν 30 χρόνια και για τα οποία, ποτέ, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, δεν τους παραχωρήθηκαν τίτλοι κυριότητας. Πλέον, με τη διαδικασία του κτηματολογίου, βλέπουν τα αγροκτήματα αυτά να καταγράφονται ως ιδιοκτησία του Δημοσίου.

Στόχος της σύσκεψης είναι οι αγρότες να συντονίσουν τα βήματά τους και να διεκδικήσουν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να δώσει λύση στο πρόβλημα, με νομοθετική ρύθμιση να τους χορηγηθούν δωρεάν τίτλοι κυριότητας για τα χωράφια που καλλιεργούν εδώ και τρεις δεκαετίες.

Σημειώνεται ότι το πρόβλημα αυτό ταλαιπωρεί για πολλά χρόνια εκατοντάδες ακτήμονες αγρότες σε περίπου 20 χωριά του Βόρειου Εβρου, που μέσα από τις καθυστερήσεις στην απόδοση των τίτλων κυριότητας σπρώχνονται να αγοράσουν τα χωράφια.

Προετοιμασία για αγωνιστικές παρεμβάσεις στην Αιτωλοακαρνανία

Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες του νομού συζήτησε σε συνεδρίασή του το ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας.

Σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι οι παραγωγοί ελιάς καλαμών βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς «μεγάλες ποσότητες της περσινής σοδειάς παραμένουν απούλητες και σαπίζουν στους κάδους. Ενώ και για τη φετινή σοδειά τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Τα πρώτα σημάδια φάνηκαν από την πράσινη ελιά που άρχισε η αγορά, και οι τιμές είναι πολύ κάτω από το κόστος παράγωγης και για τους παραγωγούς ελαιολάδου η ίδια κατάσταση. Το ελαιόλαδο πουλιέται σε εξευτελιστικές τιμές, ενώ φέτος η παραγωγή είναι μειωμένη εξαιτίας του καύσωνα 19-21 Μάιου 2020 που βρήκε τα δέντρα στην καρπόδεση, κάνοντας τεράστια ζημιά, μια ακόμη ζημιά που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ».

«Την ίδια τραγική κατάσταση βιώνουν και οι βιοπαλαιστές κτηνοτρόφοι. Χρόνια τώρα βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται, ενώ από την άλλη το κόστος να αυξάνεται. Ξεχειλίζει η αγανάκτηση για τον εμπαιγμό της κυβέρνησης που περιμένουν μήνες τώρα εκείνο το περίφημο τετράευρω», τονίζει η Ομοσπονδία.

Ταυτόχρονα, αναδεικνύει το πρόβλημα με τα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού. Χιλιάδες κτηνοτρόφοι ζουν με τον εφιάλτη του 2014, όταν η ασθένεια αποδεκάτισε τα κοπάδια χωρίς να πάρουν ένα ευρώ αποζημίωση, αλλά και με την παντελή έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, καθώς με τις πρώτες έντονες βροχοπτώσεις, υπήρξαν στο νομό πλημμυρικά φαινόμενα, ειδικά στις παραποτάμιες περιοχές του Αχελώου.

Η Ομοσπονδία το προσεχές διάστημα οργανώνει περιοδείες και συσκέψεις σε όλο το νομό, για την ενημέρωση των αγροτών και για να φτάσει πλατιά το αγωνιστικό κάλεσμα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ