Κυριακή 16 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΓΥΝΑΙΚΑ
Η ΟΓΕ στις εργασίες του 16ου Συνεδρίου της ΠΔΟΓ

Από τη συμμετοχή της ΟΓΕ και των ευρωπαϊκών οργανώσεων στην πορεία
Από τη συμμετοχή της ΟΓΕ και των ευρωπαϊκών οργανώσεων στην πορεία
Στην πρωτεύουσα της Κολομβίας, Μπογκοτά, πραγματοποιήθηκε από τις 15 έως τις 18 Σεπτέμβρη το 16ο Συνέδριο της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών (ΠΔΟΓ). Στις εργασίες του συμμετείχε αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) αποτελούμενη από την πρόεδρό της, Μαιρήνη Στεφανίδη, την αντιπρόεδρο, Χριστίνα Σκαλούμπακα, και την Θεοδοσία Δαλμάρα, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Ομοσπονδίας.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου, η ΟΓΕ παρουσίασε εισήγηση με θέμα «Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, η επιθετικότητα και οι προκλήσεις για την ειρήνη». Το κείμενο συνοδεύτηκε από σχετικό οπτικοακουστικό υλικό, ενώ στη συζήτηση πήραν μέρος γυναίκες από δεκάδες χώρες και διαφορετικές ηπείρους. Αλλα θέματα που παρουσιάστηκαν ήταν τα εξής: «Η καπιταλιστική κρίση και οι συνέπειες στις γυναίκες», «Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και η διατροφική ασφάλεια», «Εργασιακά δικαιώματα, ίση αμοιβή για ίση εργασία, ενάντια σ' όλες τις μορφές βίας και ίσα δικαιώματα», «Εθνοτική και πολιτιστική ποικιλομορφία των γυναικών», «Ο δίκαιος αγώνας της ΠΔΟΓ», «Γυναίκες στην Αφρική: Αγώνας, πρόοδος και επιτεύγματα». Το Συνέδριο εξέλεξε νέα πρόεδρο την Λορένα Πένια, από το Σαλβαδόρ.

Η αντιπροσωπεία της ΟΓΕ ανάμεσα στις συνέδρους
Η αντιπροσωπεία της ΟΓΕ ανάμεσα στις συνέδρους
Στην εισήγησή της για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, η ΟΓΕ, αφού ανέπτυξε μια σειρά πλευρές, κατέληξε στα εξής: «Οι εργαζόμενοι, οι γυναίκες και οι νέοι των λαϊκών στρωμάτων σ' ολόκληρο τον κόσμο δεν έχουν κανένα συμφέρον από τους πολέμους και τις αιματοχυσίες που σχεδιάζουν τα μονοπώλια και υλοποιούν οι κυβερνήσεις που τα υπηρετούν. Δεν πρέπει να αφήσουμε να χυθεί το αίμα μας και το αίμα των παιδιών μας για τα συμφέροντα τους ενός ή του άλλου τμήματος των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών κ.λπ., που τα υπηρετούν το ένα ή το άλλο κράτος ή ομάδα κρατών ή διεθνών οργανισμών». Εξήγησε πως οι γυναίκες χρειάζεται «να υψώσουν και να ενώσουν τις φωνές τους ενάντια σε κάθε ιμπεριαλιστικό πόλεμο», αλλά και να σταθούν αντίθετες και στην ιμπεριαλιστική ειρήνη «δηλαδή την ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο, με την πολιτική των προσαρτήσεων, αλλαγής συνόρων, ακόμα και με "ειρηνικό" τρόπο».

Ανταλλαγή πείρας και συντονισμός των ευρωπαϊκών οργανώσεων

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Γραφείου της Ευρώπης η ΟΓΕ, ως συντονίστρια οργάνωση, παρουσίασε εισήγηση που περιείχε τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, την πολιτική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για τις γυναίκες, καθώς και τη δράση του περιφερειακού γραφείου και των οργανώσεών του. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οχτώ οργανώσεις - ήδη μέλη της ΠΔΟΓ (από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Μ. Βρετανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Ρωσία, την Τουρκία και το Ισραήλ), δύο γυναικείες οργανώσεις (από την Ουκρανία και την Αμπχαζία) που έκαναν αίτηση και εντάχθηκαν στην ΠΔΟΓ, καθώς και οργάνωση από την Τσεχία που εξετάστηκε η σύνδεσή της με την Ομοσπονδία. Συνολικά ήταν παρούσες από την Ευρώπη 11 οργανώσεις. Ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή πείρας, ενώ αποφασίστηκε ομόφωνα η ΟΓΕ να εξακολουθήσει να είναι η συντονίστρια οργάνωση στο Ευρωπαϊκό Γραφείο.

Η πρόεδρος της ΟΓΕ (πρώτη από αριστερά) στις εργασίες του Συνεδρίου
Η πρόεδρος της ΟΓΕ (πρώτη από αριστερά) στις εργασίες του Συνεδρίου
Οσον αφορά το σχέδιο δράσης τους, οι οργανώσεις της ΠΔΟΓ στην Ευρώπη συζήτησαν για την ανάγκη να δυναμώσουν το συντονισμό τους, αναλαμβάνοντας κοινές πρωτοβουλίες, αναπτύσσοντας δράση η κάθε οργάνωση στη χώρα της πάνω στα ίδια ζητήματα και αιτήματα, παρεμβαίνοντας με ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Γραφείου σε σημαντικά θέματα. Στην κατεύθυνση αυτή, τέθηκαν οι άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η δράση τους το επόμενο διάστημα. Ενας τέτοιος άξονας είναι η στήριξη του αγώνα για την ειρήνη, μέσα από πρωτοβουλίες ενάντια στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ιδιαίτερα το ΝΑΤΟ, και το ρόλο τους, μέσα από την έκφραση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, και την καταδίκη του φασισμού. Στο σχεδιασμό των οργανώσεων της ΠΔΟΓ περιλαμβάνεται και η ανάγκη να αναδεικνύονται σταθερά οι συνέπειες της πολιτικής της ΕΕ, που οδηγούν τις γυναίκες στην ανεργία, στην προσωρινή εργασία, στη δουλειά με χαμηλούς μισθούς και συρρικνωμένα δικαιώματα. Από την ημερήσια διάταξη, δεν λείπουν μια σειρά θέματα που αφορούν ιδιαίτερα τις γυναίκες, όπως η προστασία της μητρότητας, το δικαίωμα στην άμβλωση, τα φαινόμενα του trafficking και της βίας.

Ενα ιδιαίτερο καθήκον που απασχόλησε το Ευρωπαϊκό Γραφείο είναι αυτό της διεύρυνσης του αριθμού των γυναικείων οργανώσεων που ανήκουν στη δύναμη της ΠΔΟΓ στην Ευρώπη και ο στόχος η ΠΔΟΓ να αποκτήσει παρουσία σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Η ΟΓΕ πήρε ακόμα μέρος στο «τραπέζι εργασίας» που οργανώθηκε για τις νέες γυναίκες που συμμετείχαν στο Συνέδριο, επικεντρώνοντας στα ιδιαίτερα προβλήματα των νέων γυναικών στην Ελλάδα και στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα.

Τέλος, μαζί με τις ευρωπαϊκές οργανώσεις η αντιπροσωπεία της ΟΓΕ πήρε μέρος στην πορεία που έγινε στους δρόμους της Μπογκοτά, στέλνοντας μήνυμα στις γυναίκες της Κολομβίας και όλου του κόσμου: «Οι γυναίκες της Ευρώπης αγωνιζόμαστε για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση ενάντια στον ιμπεριαλισμό, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Στο πλευρό του λαού της Κολομβίας

Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΔΟΓ, που πραγματοποιήθηκε πριν από την επίσημη έναρξη του Συνεδρίου, η αντιπροσωπεία της Κολομβίας παρουσίασε τη συμφωνία ειρήνευσης μεταξύ του Κολομβιανού κράτους και των αντάρτικων ομάδων FARC-EP, μετά από 52 χρόνια εμφύλιου πολέμου. Η ΟΓΕ με την παρέμβασή της σημείωσε τη διαχρονική αλληλεγγύη της στον αγώνα του κολομβιανού λαού, εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό της ότι η συμφωνία περιέχει δεσμεύσεις που θέτουν σοβαρά εμπόδια στην πάλη του λαού και των γυναικών στην Κολομβία.

«Η ΠΔΟΓ διαχρονικά στηρίζει τους αγώνες των λαϊκών στρωμάτων σ' όλες τις χώρες του κόσμου που παλεύουν ενάντια στον ιμπεριαλισμό, την εκμετάλλευση και την καταπίεση. Και ο αγώνας των FARC-EP εξέφραζε τα πραγματικά προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων στην Κολομβία», σημείωσε στην παρέμβασή της η ΟΓΕ και συνέχισε: «Η πορεία ενός ένοπλου λαϊκού κινήματος σχετίζεται και με το συσχετισμό δυνάμεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Γνωρίζουμε καλά ότι ο αρνητικός συσχετισμός που έχει διαμορφωθεί μετά τις δραματικές εξελίξεις εδώ και 25 χρόνια, επηρεάζει και την πάλη των λαϊκών δυνάμεων στην Κολομβία.

H ΟΓΕ, και άλλοι φορείς του λαϊκού κινήματος της χώρας μας διαχρονικά στάθηκαν σταθερά αλληλέγγυοι με τον αγώνα του κολομβιανού λαού και των FARC. Απέρριψαν κατηγορηματικά το χαρακτηρισμό της λαϊκής πάλης ως τρομοκρατία. Διεκδίκησαν την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων, την αποκατάσταση των εκτοπισμένων. Εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα του κολομβιανού λαού για μια νέα Κολομβία με δουλειά, στέγη, υγεία και εκπαίδευση για όλους, μια Κολομβία χωρίς τα δεσμά του ιμπεριαλισμού και εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

Οσον αφορά τη συμφωνία ειρήνευσης σημείωσε τα ακόλουθα: «Η ΟΓΕ γνωρίζει από την εμπειρία της ότι τα εργατικά, αγροτικά λαϊκά δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών, κατακτούνται με αγώνες, δεν εξασφαλίζονται μέσω συμφωνιών. Από τη δική μας πείρα γνωρίζουμε ότι και χωρίς ένοπλα λαϊκά κινήματα υπάρχει άδικη βία απέναντι στους εργάτες, τους αγρότες, τους φοιτητές, τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων.

Είναι κατανοητή η επιθυμία του κολομβιανού λαού να ζει και να απολαμβάνει τα αποτελέσματα της δουλειάς του σε συνθήκες ειρήνης και ευημερίας. Ωστόσο το περιεχόμενο της συμφωνίας μάς προβληματίζει: Οι αιτίες για τα προβλήματα, την καταστολή, τη φτώχεια και τη δυστυχία, που είναι τα μονοπώλια, το κεφάλαιο και η εξουσία του παραμένουν ανέγγιχτα.

Οι ανησυχίες μας δεν έχουν να κάνουν με την επιλογή των μορφών πάλης, που είναι ευθύνη κάθε λαού και κινήματος να επιλέγει. Ο προβληματισμός βρίσκεται στο ότι η συμφωνία περιέχει δεσμεύσεις που θέτουν σοβαρά εμπόδια στην πάλη του λαού και των γυναικών της Κολομβίας, όπως απόψεις για ειρηνική συνύπαρξη, εθνική συναίνεση, η αναγνώριση του μονοπωλίου της βίας και της χρήσης των όπλων από το κράτος.

Οι καπιταλιστικές κοινωνίες, όπως η ελληνική, όπου δρα η οργάνωσή μας η ΟΓΕ, καθημερινά αποδεικνύουν ότι χρησιμοποιούνται πολύπλευροι μηχανισμοί άσκησης της κρατικής βίας σε βάρος των λαϊκών δυνάμεων που παλεύουν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κεφαλαίου, κυβερνήσεων, ιμπεριαλιστικών ενώσεων. Τίποτα δε μας κάνει να πιστεύουμε ότι η ζωή θα είναι καλύτερη για το λαό της Κολομβίας αν σκύψει το κεφάλι στην κρατική βία».

Τέλος, διαβεβαίωσε πως θα σταθεί με τις δυνάμεις της στο πλευρό του λαϊκού κινήματος ενάντια σε κάθε απόπειρα έντασης της καταστολής, πως θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την απομάκρυνση των αμερικάνικων βάσεων από την Κολομβία, την κατάργηση των συμφωνιών με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.


Ε.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ