Κυριακή 16 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
Στο ίδιο έργο θεατές ή στη ζωή και στη δουλειά μας πρωταγωνιστές;

Από την κινητοποίηση των εργαζομένων στα νοσοκομεία, στις 6 Οκτώβρη
Από την κινητοποίηση των εργαζομένων στα νοσοκομεία, στις 6 Οκτώβρη
Αρκετό μελάνι ξοδεύεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τον υπουργό Υγείας, προκειμένου να παρατείνουν τις ψεύτικες προσδοκίες στους υγειονομικούς και το λαό. Για να πείσουν ότι τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων και των ασθενών βρίσκονται τάχα σε πορεία επίλυσης με τα μέτρα που παίρνει.

Πώς γίνεται όμως, παρά τα μέτρα που έπαιρναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως και η σημερινή του ΣΥΡΙΖΑ - πάντα για ...το καλό του λαού - οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς να βρίσκονται σε όλο και χειρότερη θέση; Να μειώνεται το υγειονομικό προσωπικό, να μειώνονται οι μισθοί, να ανατρέπονται οι εργασιακές σχέσεις και οι ασθενείς να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη - εάν και όσοι μπορούν - για να «βρουν την υγειά τους»;

Κι όμως γίνεται, αφού και η σημερινή κυβέρνηση, όπως και όλες οι προηγούμενες, πίνει νερό στο όνομα της ΕΕ, της ανάπτυξης με πρωταγωνιστές τους επιχειρηματικούς ομίλους, της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους. Σε αυτήν την πολιτική δε χωράνε παροχές για την υγεία του λαού, προσλήψεις προσωπικού, εξοπλισμός των δημόσιων νοσοκομείων και πολύ περισσότερο υπηρεσίες Υγείας που θα είναι πραγματικά δωρεάν για τους ασθενείς.

Αντίθετα, αυτή η πολιτική σημαίνει μείωση των κρατικών δαπανών για υπηρεσίες Υγείας και παράλληλα αύξηση των πληρωμών των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και των ίδιων των ασφαλισμένων και ανασφάλιστων απευθείας από την τσέπη τους. Αυτός ο στόχος δεν αμφισβητήθηκε ούτε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ούτε βέβαια από τη σημερινή, που τον προωθεί με μεγάλη «μαστοριά» και αποτελεσματικότητα. Γι' αυτό, άλλωστε, έχει τη στήριξη σημαντικών τμημάτων του κεφαλαίου.

Το κεφάλαιο καθορίζει τα βήματά τους

Η υψηλή κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων σε Υγεία και Φάρμακο πριν την οικονομική κρίση, αλλά και μέσα σε αυτή, επιβεβαιώνουν όλα τα παραπάνω. Κερδοφορία που ήρθε μέσα από το τσάκισμα των μισθών δημόσιων και ιδιωτικών υπαλλήλων στον κλάδο, μέσα από τη συντριβή των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, που απαιτήθηκε να γίνει και «οικειοθελώς». Δηλαδή, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να παραχωρήσουμε στο αστικό κράτος και την εργοδοσία τα δικαιώματα που μας παρέδωσαν μέσα από σκληρούς αγώνες οι προηγούμενες γενιές (μειωμένο ωράριο, 13ος και 14ος μισθός, επιδόματα όπως το ανθυγιεινό κ.λπ.).

Αυτή είναι η δική τους «δίκαιη» ανάπτυξη, όπου μεροκάματα και δικαιώματα κατρακυλάνε στα τάρταρα σε κερδοφόρες επιχειρήσεις, όπως ο όμιλος «Υγεία», το «Ιατρικό» και καθορίζουν την τιμή της εργατικής δύναμης σε όλο τον κλάδο, μέσα από κρατικά όργανα και μηχανισμούς (Βουλή, ΟΜΕΔ κ.ά.).

Τα κέρδη της πλουτοκρατίας καθορίζουν τα βήματα και της σημερινής κυβέρνησης. Ετσι εξηγείται πώς κλέβουν δισ. ευρώ από τον κόπο των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων και τα δίνουν απλόχερα στην πλουτοκρατία, αλλά «στενεύονται» όταν τα σωματεία, οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα απαιτούμε να δοθούν στα νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ, τα Κέντρα Υγείας, τους αναπήρους, τους καρκινοπαθείς.

Γι' αυτό τα μέτρα που παίρνουν βρίσκονται σε αντίθετη κατεύθυνση από την αποκατάσταση των τεράστιων απωλειών (μισθολογικές, εργασιακές, ασφαλιστικές) που είχαμε οι εργαζόμενοι τα προηγούμενα χρόνια και των απωλειών σε δομές και υπηρεσίες Υγείας που καταγράφηκαν το ίδιο διάστημα.

Συντήρηση και επιδείνωση της σημερινής αθλιότητας

Οταν μιλάει η κυβέρνηση για Δημόσιο Σύστημα Υγείας, εννοεί το εμπορευματοποιημένο σύστημα τύπου «νοσοκομείο Σαντορίνης ΑΕ». Οταν μιλάει για «δωρεάν» Υγεία, εννοεί τα γκισέ πληρωμών για εξετάσεις, νοσηλεία, θεραπείες, τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία, την αύξηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας των ασφαλιστικών, εξαιρώντας ένα μικρό τμήμα των εξαθλιωμένων, που ζουν σε ακραία φτώχεια και που δεν έχουν πλέον απολύτως τίποτα για να τους πάρει.

Ασφαλισμένοι, ανασφάλιστοι, ακόμα και άποροι, πληρώνουν το μακρύ κατάλογο φαρμάκων, εργαστηριακών και διαγνωστικών εξετάσεων, υγειονομικού υλικού, που εξαιρούνται από τον κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ και από το κράτος, όπως η ψηφιακή μαστογραφία, η παρακέντηση θυρεοειδούς, ο ενδοκολπικός υπέρηχος στις γυναίκες και οι σημαντικότερες εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου. Πληρώνουν, επίσης, συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη.

Αλλά και πολλά από αυτά που αποζημιώνονται, οι ασθενείς εξαναγκάζονται από τις μακροχρόνιες λίστες αναμονής να τα πληρώνουν στις ιδιωτικές επιχειρήσεις της Υγείας.

Στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2017, η χρηματοδότηση για νοσοκομεία - ΠΕΔΥ θα παραμείνει στα χαμηλά επίπεδα των προηγούμενων χρόνων, γεγονός που συνεπάγεται την επιδείνωση ή στην «καλύτερη» περίπτωση διατήρηση της σημερινής άθλιας κατάστασης. Η δυνατότητα για αύξηση του ορίου δαπανών των νοσοκομείων, που συχνά λέει ο υπουργός Υγείας, δεν αποτελεί αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Είναι χρήματα που προέρχονται από τις αυξημένες πληρωμές των ασθενών και των ασφαλιστικών ταμείων.

Ελλείψεις και ελαστικότητα κάνουν θραύση

Στο ζήτημα των προσλήψεων, η κυβέρνηση ακολουθεί πιστά τη στρατηγική επιλογή της ΕΕ για κατάργηση της μόνιμης σταθερής εργασίας με πλήρη δικαιώματα, τη διεύρυνση της ελαστικής μορφής απασχόλησης (επικουρικούς, «μπλοκάκια», συμβασιούχους, πρακτικάριους), της ακόμα πιο «φτηνής» εργασίας. Οι ελάχιστοι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν στα νοσοκομεία, ήρθαν με μειωμένο μισθό (600 ευρώ νεοεισερχόμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης). Οι συνολικά 5.000 συνάδελφοι που θα έρθουν σε βάθος χρόνου, δεν επαρκούν να καλύψουν ούτε τις συνταξιοδοτήσεις που ήδη έχουμε!

Κι αυτοί που αναγγέλλει η κυβέρνηση ότι θα έρθουν, στην πλειοψηφία τους δεν θα έρθουν για να μείνουν... Πρόκειται για επικουρικό - προσωρινό προσωπικό, που πληρώνεται από τα έσοδα των νοσοκομείων κι όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό και οι 4.000 «ωφελούμενοι» - λες και χρωστάνε χάρη στην κυβέρνηση - από τον ΟΑΕΔ, με 12μηνη απασχόληση, που θα πληρώνονται με μισθό - «χαρτζιλίκι».

Η κυβέρνηση επεκτείνει την αθλιότητα των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, «τη φτηνή απασχόληση», υλοποιώντας την κατεύθυνση της ΕΕ για παραπέρα μείωση του εργατικού κόστους. Στερεί αυτό που πραγματικά είναι αναγκαίο τόσο για τους υγειονομικούς, όσο και για την πλήρη ανάπτυξη όλων των κλινικών, των ΜΕΘ και των υγειονομικών μονάδων, του ΕΚΑΒ: Τη μονιμοποίηση εδώ και τώρα όλων όσοι εργάζονται με ελαστικές μορφές απασχόλησης, τις μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη σύγχρονα δικαιώματα.

Πρόκειται για καθαρά ταξική επιλογή της κυβέρνησης, για να υπηρετήσει την ανάπτυξη που υπηρετεί τα κέρδη των ομίλων. Με κριτήριο την ανάπτυξη αυτή, ο ασφαλισμένος πρέπει να «στοιχίζει πιο φτηνά» στο κράτος και στα ασφαλιστικά ταμεία, το ίδιο και ο εργαζόμενος στις υγειονομικές μονάδες.

Να αξιοποιήσουν οι υγειονομικοί την πείρα τους

Το λαϊκό δικαίωμα και η ανάγκη για σύγχρονο, ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, η βελτίωση των συνθηκών δουλειάς και της ζωής μας, δεν βρίσκονται στους σημερινούς «σωτήρες», ούτε στους επόμενους. Αυτό το έργο το έχουμε δει πολλές φορές και ήρθε η ώρα να κλείσουμε την πόρτα που οδηγεί προς τα πίσω. Κανένας συμβιβασμός με ό,τι απώλειες έχουμε! Δεν χαρίζουμε τίποτα. Διεκδικούμε όλα όσα μας ανήκουν με κριτήριο τις ανάγκες μας. Να πούμε ένα τεράστιο ΟΧΙ στην καπιταλιστική ανάπτυξη που πτωχεύει το λαό για τα κέρδη της πλουτοκρατίας.

Να αξιοποιήσουν οι υγειονομικοί, οι εργαζόμενοι, την τεράστια πείρα που απόκτησαν από τους αγώνες που αναπτύχθηκαν όλη την προηγούμενη περίοδο. Να πάρουν την υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα στα δικά τους χέρια, ξεπερνώντας τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που «ρίχνουν νερό στο μύλο» της κυβέρνησης και των κυβερνητικών εναλλαγών.

Να ξεπεράσουν αυτές τις ηγεσίες, που ούτε θέλουν ούτε μπορούν να οργανώσουν μαζικούς αγώνες με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, γιατί έχουν θεό τους την ανταγωνιστικότητα. Υιοθετούν αιτήματα και γραμμή πάλης στα όρια της κερδοφορίας της πλουτοκρατίας, της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας.

Αυτές οι πλειοψηφίες υπηρετούν διαχρονικά τη γραμμή που εγκλωβίζει τη δυσαρέσκεια και την αγανάκτηση, τροφοδοτεί το «ρεαλισμό» του δήθεν εφικτού και οδηγεί στην αναπαραγωγή των μειωμένων απαιτήσεων.

Δική μας υπόθεση η οργάνωση του αγώνα

Η εγγύηση για τη ζωή μας και για την υγεία του λαού είναι στα δικά μας χέρια. Στον ανυποχώρητο οργανωμένο αγώνα των υγειονομικών μαζί με τα εργατικά σωματεία, τους συλλόγους αυτοαπασχολούμενων, μικρομεσαίων αγροτών, τους συλλόγους γυναικών και νεολαίας, που παλεύουν σε σύγκρουση και ρήξη με τους εκμεταλλευτές μας και όσους τους στηρίζουν.

Καθήκον των υγειονομικών είναι να στρατευθούμε όλοι σε αυτό τον αγώνα, με την ίδια αφοσίωση και αποφασιστικότητα που δουλεύουμε στα τμήματα και τις μονάδες για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές, για να αντιστοιχιστούν οι υπηρεσίες που προσφέρουμε με το ύψος των αναγκών του λαού μας.

Να μπουν στο συλλογικό αγώνα όσοι ακόμα είναι μόνοι τους, έξω από αυτόν και τους πνίγουν τα βάσανα. Να μη διστάσουν να στρατευτούν στην πάλη για την αναπλήρωση όλων των απωλειών που είχαμε, για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, για μαζικές προσλήψεις ΕΔΩ και ΤΩΡΑ μόνιμου προσωπικού με πλήρη σύγχρονα δικαιώματα, για αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς, συντάξεις και μισθούς. Για πλήρη ανάπτυξη όλων των υγειονομικών μονάδων, του ΕΚΑΒ, της Πρόνοιας.

Για να καταργηθούν όλες οι πληρωμές στον κλάδο Υγείας - Πρόνοιας - Φαρμάκου, τόσο στα γκισέ όσο και στις εισφορές εργαζομένων και συνταξιούχων στα ασφαλιστικά ταμεία. Να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στην Υγεία. Το αίτημα για αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν, ενιαία και σύγχρονη Υγεία - Πρόνοια ανταποκρίνεται πλήρως στην εποχή μας, στην εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, στις πραγματικές ανάγκες όλων αυτών που παράγουν τον τεράστιο πλούτο, του οποίου θα γίνουν αφέντες.

Η κυβερνητική επίθεση κλιμακώνεται. Χωρίς καθυστέρηση δίνουμε τη μάχη για την επιτυχία των αυριανών συλλαλητηρίων και για κλιμάκωση της πάλης με όλες τις μορφές και με απεργία.


Ολγα ΣΙΑΝΤΟΥ
Αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ και της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org