Κυριακή 16 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑ - ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ
Καρατομούν μισθούς και θέσεις εργασίας

Απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων φέτος και τα επόμενα χρόνια και δραματική μείωση των μισθολογικών αποδοχών, η οποία μπορεί να ξεπεράσει το 50%, είναι δύο από τις εξαιρετικά οδυνηρές συνέπειες που επιφέρει το αποκαλούμενο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης του κεφαλαίου και οι οποίες βαφτίζονται εργασιακή εφεδρεία και νέο μισθολόγιο.

Βασικά χαρακτηριστικά του νέου μισθολογίου είναι η κατάργηση του συνόλου των επιδομάτων και η σύνδεση του μισθού με την απόδοση. Τα επιδόματα φθάνουν συνολικά περί τα 250 με τον κάθε κλάδο να λαμβάνει ορισμένα από αυτά και τα οποία αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι του μισθού. Η κατάσταση αυτή είναι απόρροια της χρόνιας επιδοματικής πολιτικής, καθώς οι κυβερνήσεις προτιμούν να δίνουν επιδόματα αντί για αυξήσεις στους βασικούς μισθούς. Τα περισσότερα από αυτά δεν είναι συντάξιμα, είναι πιο εύκολο να περιορίζονται ακόμα και να καταργούνται, δημιουργούν κατά περίπτωση πελατειακούς μηχανισμούς που χρησιμεύουν στη στήριξη των αντεργατικών κυβερνητικών πολιτικών.

Το νέο μισθολόγιο διατηρεί μόνο τα επιδόματα: Τέκνων, επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας (ποιοι το δικαιούνται θα οριστεί με υπουργικές αποφάσεις), απομακρυσμένων και παραμεθόριων περιοχών (αντιστοιχεί σε μικρότερες γεωγραφικές περιοχές από τις σημερινές) και θέσης. Αυτά θα αφορούν σε ένα μικρό κομμάτι εργαζομένων και δε θα δίνονται όλα μαζί, αλλά κατά περίπτωση.

Η σύνδεση του μισθού με την απόδοση επιτυγχάνεται κυρίως μέσα από τη σύνδεση της μισθολογικής με τη βαθμολογική εξέλιξη (σήμερα δεν υπάρχει τέτοια σύνδεση). Η προαγωγή στον επόμενο βαθμό (συνολικά είναι έξι) συνδέεται με μια αύξηση κυρίως από 10% έως 15%. Ομως για να προαχθεί ένας εργαζόμενος πρέπει καταρχάς να κριθεί ότι είναι «προακτέος». Αυτό εξαρτάται από τη «συμπεριφορά στην υπηρεσία» και την «απόδοσή» του. Αν δεν κριθεί «προακτέος» στερείται το δικαίωμα «για προαγωγή για τα επόμενα δύο έτη». Στην περίπτωση που κριθεί «προακτέος» ακολουθούν οι ποσοστώσεις. Για τους «προακτέους» από το βαθμό Β' στο βαθμό Α' (είναι ο ανώτερος βαθμός) προάγεται μέχρι το 20% των κρινόμενων υπαλλήλων! Επομένως ακόμα και όσοι κριθούν άξιοι για προαγωγή δεν είναι σίγουρο ότι θα προαχθούν. Μαζί με αυτούς που κρίνονται «μη προακτέοι» χάνουν και την αύξηση που επιφέρει η προαγωγή.

Ενα άλλο χαρακτηριστικό της βαθμολογικής εξέλιξης είναι τα χρόνια υπηρεσίας που πρέπει να διανύσει ο εργαζόμενος για να φθάσει στο σημείο να κριθεί για τον επόμενο βαθμό και τα οποία είναι από δύο μέχρι δέκα! Για τους υπάρχοντες υπαλλήλους απαιτείται να διανύσουν περισσότερα χρόνια.

Στη σύνδεση του μισθού με την απόδοση συμβάλλει και η καθιέρωση του Κινήτρου Επίτευξης Στόχου, που ουσιαστικά είναι ένα μπόνους που δίνεται εφόσον πιαστούν οι στόχοι που θέτει η εκάστοτε κυβέρνηση.

Τέλος, να σημειωθεί ότι για ορισμένες ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κλπ.) προβλέπεται μείωση του μέσου όρου των αποδοχών κατά 35% συγκριτικά με το μέσο όρο των αποδοχών του 2009. Επίσης, για τις υπόλοιπες δημόσιες επιχειρήσεις που υπάγονται στο κεφάλαιο Α του νόμου ν.3429/2005 προβλέπεται ότι ο μέσος όρος των μεικτών αποδοχών δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 1.900 ευρώ το μήνα.

Αναγγελία απόλυσης

Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει την αυτοδίκαιη απόλυση δύο κατηγοριών εργαζομένων:

  • Οσοι παραμένουν με αίτησή τους στην υπηρεσία (σύμφωνα με τον ασφαλιστικό νόμο 3863/2010) ενώ έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους και έχουν συμπληρώσει 35ετή πραγματική και συντάξιμη υπηρεσία.
  • Οσοι υπάλληλοι έχουν συμπληρώσει 35ετή πραγματική και συντάξιμη υπηρεσία και το 55ο έτος της ηλικίας τους εφόσον η συμπλήρωση της προαναφερόμενης υπηρεσίας και του προαναφερόμενου ορίου ηλικίας συντελούνται μέχρι την 31/12/2013. Οι υπάλληλοι αυτής της κατηγορίας τίθεται σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα.

Ολες οι οργανικές θέσεις των υπαλλήλων που απολύονται καταργούνται. Επίσης καταργούνται όλες οι κενές οργανικές θέσεις που υπάρχουν σήμερα στο Δημόσιο, πλην αυτών για τις οποίες: Εχουν εγκριθεί προσλήψεις, έχουν εκδοθεί οριστικά αποτελέσματα διαγωνισμών του ΑΣΕΠ για την πλήρωσή τους, αφορούν σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό ή εκπαιδευτικό προσωπικό της ανωτάτης βαθμίδας εκπαίδευσης. Του διπλωματικού κλάδου και των εξομοιουμένων με αυτόν μισθολογικά και βαθμολογικά κλάδων του υπουργείου Εξωτερικών.

Οσοι εντάσσονται σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα και όσοι χαρακτηριστούν πλεονάζον προσωπικό μπαίνουν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας στη διάρκεια της οποίας θα παίρνουν το 60% του βασικού μισθού που έπαιρναν. Αν στην περίοδο αυτή πιάσουν δουλειά και οι αποδοχές από αυτή υπερβαίνουν το ποσοστό του βασικού μισθού τότε αυτό μειώνεται αναλόγως. Για όσους είναι σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα η εργασιακή εφεδρεία μπορεί να ισχύει μέχρι και δύο χρόνια.

Για τους πλεονάζοντες η ένταξή τους στην εργασιακή εφεδρεία σημαίνει ουσιαστικά απόλυση αφού η δυνατότητα επαναπρόσληψης στο Δημόσιο θα αφορά σε ποσοστό 10% επί των ετήσιων προσλήψεων και με την ίδια σχέση εργασίας εφόσον γίνουν προσλήψεις. Δηλαδή, στις σημερινές συνθήκες δε θα γίνει καμιά πρόσληψη και το 60% του βασικού μισθού για ένα χρόνο δεν είναι τίποτα περισσότερο από το επίδομα ανεργίας που συνοδεύει κάθε απόλυση.


Χ. Μ.

Οι νέοι εισαγωγικοί βασικοί μισθοί

Οι νέοι κατώτατοι βασικοί μισθοί (μεικτές αποδοχές) στο Δημόσιο είναι οι εξής:

  • Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) 780 ευρώ
  • Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) 858 ευρώ
  • Τεχνικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) 1.037 ευρώ
  • Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) 1.092 ευρώ

Συγκριτικά με τις σημερινές αποδοχές είναι μειωμένες από 112 μέχρι 32 ευρώ. Οι μειώσεις μεγαλώνουν όσο αυξάνονται τα χρόνια υπηρεσίας. Από τους νέους εισαγωγικούς μισθούς πρέπει να αφαιρεθούν οι κρατήσεις (τον πρώτο χρόνο είναι μεγαλύτερες) και οι φόροι. Ετσι στα χέρια του εργαζόμενου ΥΕ μένει ένα ποσό μικρότερο από 500 ευρώ!

Πατριδογνωμόνιο
Το κέρατο το τράγιο...

Δεν υπάρχει, προσώρας τουλάχιστον, παιδί σε σχολείο που θα λιποθυμήσει απ' την πείνα και δε θα ντραπεί να το πει. Με πολύν κόπο και απέραντη αγάπη συμμαθητών και δασκάλων θα του αποσπάσεις τη φοβερή πληροφορία, τη φρικιαστική είδηση.

Δεν υπάρχει γονιός που γυρνάει στο παγωμένο σπίτι του, με κομμένο ηλεκτρικό, αφού έχει ξεποδαριαστεί να ζητάει δουλειά, βλέπει τα παιδιά του να πεινάνε και να πονάνε και να μην αισθάνεται μαζί μ' όλα τ' άλλα - οργή, θυμό, θλίψη και ήττα - και εκείνη τη φονική ντροπή, την αιδώ που κάνει σπουδαίους κι ωραίους τους τίμιους ανθρώπους της δουλειάς.

Δεν υπάρχει μη φασίστας που να πιστεύει ότι ο «γεννημένος» σκουπιδιάρης πρέπει να μαζεύει τα σκουπίδια ακόμη κι απλήρωτος, γιατί έτσι το θέλησε ο θεός του.

Δεν υπάρχει μάνα που δεν έχει να ταΐσει τα παιδιά της και τα στέλνει στην τηλεόραση να γίνουν σεφ από... κούνια. Θα πέθαινε από ντροπή.

Δεν υπάρχει χορτασμένος που να ονειρεύεται την πείνα ως δίαιτα.

Κι αν υπάρχουν τ' αντίθετα είναι και δαχτυλοδειχτούμενα και όλο και πιο απομακρυσμένα απ' τον άνθρωπο όπως τον ξέρουμε ως πολιτισμένο.

Σ' αυτές τις μαύρες μέρες κι ώρες του μουλωχτού πολέμου, που δεν έχει σφαίρες αλλά μέτρα, του ύπουλου βίαιου σκοτεινού όπλου που κροταλίζει χωρίς λάμψη και λέγεται φτώχεια, τα ψέματα τελειώνουν πιο γρήγορα κι απ' τη φαντασία. Οποιος καμώνεται πως δεν καταλαβαίνει τι έγινε, τι έκανε, τι μπορεί να κάνει από δω και μπρος θα πάει άκλαυτος σ' έναν υπέροχο, «πολιτισμένο», ομαδικό τάφο απ' αυτούς που ανοίγει το κεφάλαιο και τους κρατάει ανοιχτούς στο πέρας της Ιστορίας.

Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή, λέει ο ποιητής. Είμαστε μόνο στη αρχή. Θέλει πολλή δουλειά για να μη βρεθεί ούτε ένας να δεχτεί να δουλέψει ως νεκροθάφτης της δουλειάς του διπλανού του. Και θέλει και διόρθωση η γλώσσα που μεταπολιτευτικά μάθαμε να παπαγαλίζουμε σα σιδερωμένο σάβανο. Κι εδώ θα πεθάνω αλλά θα την παλεύω ως τότε σύντροφοι.

«Τι θα γίνει;», «Τι έρχεται;», «Πώς θα περάσει η κρίση;».

Μας μάθανε να αφαιρούμε από την κάθε ερώτηση, την κάθε αγωνία, τον κάθε κόπο ή και φόβο ακόμα, το συλλογικό μας εαυτό ως υποκείμενο. Συστηματικά και χυδαία, βλέπεις άξιους ανθρώπους να μην τολμάνε, να μην ξέρουν, να μην μπορούν, να μην αντέχουν ν' αναρωτηθούν «τι να κάνουμε». Στη γλώσσα κρύβεται το αποτέλεσμα της μακρόχρονης προπαγάνδας. Ο εργαζόμενος άνθρωπος, ο σύγχρονος άνθρωπος παύει να είναι υποκείμενο. Γίνεται απρόσωπο αντικείμενο της δράσης και της ιστορίας και επιζεί χωρίς ευθύνη πλην αυτής που του επιτρέπει να υφίσταται χωρίς να σκέφτεται.

Κάπου πήρε το αυτί μου, κι ας μην είναι πραγματική ακόμη, την ιστορία του τράγου που σκότωσε το γέρο-αφεντικό του επειδή το έδερνε και το βασάνιζε το ζώο για να πηδήξει την κατσίκα και να του αυξήσει του γέρου το κοπάδι!...

Είναι κανείς ενάντια στον τράγο; Οσοι ρώτησα ανακάλυψαν το κέρατό τους. Το τράγιο... Εστω κι απ' την αιδώ που γεννάει το δίκιο ακόμα και του ζώου...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

ΚΕΦΑΛΙΚΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΑ ΛΑΪΚΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ
Τρεις έκτακτες εισφορές ως τα μέσα του 2012!

Σε μια φορολογική αφαίμαξη σε βάρος των εργατικών λαϊκών νοικοκυριών προχωρά η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε προχτές ο υπουργός Οικονομικών, οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα καλούνται ως τα μέσα του 2012 να πληρώσουν τρεις φόρους - χαράτσια μαζί.

Πρώτον, τον κεφαλικό φόρο για τα εισοδήματα του 2010 για τον οποίο έχουν ήδη σταλεί τα εκκαθαριστικά σημειώματα.

Δεύτερον, τον κεφαλικό φόρο για τα εισοδήματα του 2011, που θα συνυπολογιστεί με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης το 2012.

Τρίτον, τον ίδιο φόρο για τα εισοδήματα του 2012, ο οποίος θα παρακρατείται από τους μισθούς και τις συντάξεις.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, από ένα εισόδημα 25.000 ευρώ, με τη συνδυασμένη τριπλή επιβάρυνση, μόνο το 2012 προβλέπεται να υφαρπάξουν περί τα 1.000 ευρώ, τα οποία προστίθενται στις απώλειες που ούτως ή άλλως έχουν υποστεί και θα υποστούν οι μισθωτοί σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, από την ονομαστική μείωση των μισθών, την αύξηση της φορολογίας με κατάργηση του αφορολόγητου και άλλους τρόπους.

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε χτες:

  • Για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2010 και εκκαθαρίστηκαν φέτος, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να καταβάλουν τις δόσεις του φόρου, οι οποίες λήγουν μέσα στο 2011.
  • Για τα εισοδήματα που αποκτώνται το 2011, ο κεφαλικός φόρος θα υπολογιστεί από την εφορία με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης το 2012 και θα συμψηφιστεί με το φόρο εισοδήματος. Αν π.χ. ο φόρος εισοδήματος ανέρχεται σε 1.000 ευρώ και το χαράτσι σε 600 ευρώ, ο φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει διπλό φόρο 1.600 ευρώ. Στο εκκαθαριστικό θα αναγράφονται: Ο φόρος εισοδήματος, ο κεφαλικός φόρος, ο φόρος επιτηδεύματος (όταν πρόκειται για επαγγελματίες) και ο φόρος επί των αντικειμενικών δαπανών (μεγάλα ΙΧ αυτοκίνητα κλπ.).
  • Για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν από 1/1/2012 έως και 31/12/2014, θα επιβάλλεται μηνιαία παρακράτηση σε μισθούς και συντάξεις, από τους εργοδότες και τους φορείς που καταβάλλουν τις συντάξεις, έναντι του κεφαλικού φόρου. Στο τέχνασμα αυτό κατέφυγε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να παρακάμψει το πρόβλημα της μη πληρωμής των χαρατσιών από ανθρώπους που αδυνατούν να τα πληρώσουν και από όσους αρνούνται να τα πληρώσουν.

Σε όλα αυτά πρέπει να υπολογίσουμε και τα εξής:

  • Τη μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ και την ισοπέδωση των φορολογικών απαλλαγών. Μια μέση οικογένεια με ετήσιο εισόδημα 40.000 ευρώ, επιβαρύνεται με περισσότερα από 1.500 ευρώ φόρο.
  • την επιβολή του φόρου στα ακίνητα και ανάλογα με την περιοχή που διαμένει κανείς, μια κατοικία 100 τετραγωνικών μέτρων θα φορολογείται κατ' ετος με 500 έως και 1.000 ευρώ.

Με την ίδια τροπολογία καταργείται η διάταξη που ισχύει για τους νέους επαγγελματίες έως 35 ετών, σύμφωνα με την οποία απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος κέρδη έως 30.000 ευρώ, τα τρία πρώτα χρόνια έναρξης λειτουργίας της επιχείρησης.

Στο «σφαγείο» τα επιδόματα

Ακόμη και τα ήδη πενιχρά επιδόματα πρόνοιας και αναπηρίας μπαίνουν στο «σφαγείο» της ανελέητης επίθεσης κυβέρνησης, τρόικας και πλουτοκρατίας. Το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη συστήσει σχετική επιτροπή προκειμένου να επανεξετάσει από μηδενική βάση την επιδοματική πολιτική και συγκεκριμένα επιδόματα όπως πολυτέκνων, αναπηρίας, γάμου, ανεργίας, κυήσεως, τοκετού, λοχείας, ενοικίου κλπ. Με τον τρόπο αυτό, δίνεται ένα συντριπτικό χτύπημα και στις πιο ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες και τις οδηγεί, με μαθηματική ακρίβεια, στην εξαθλίωση. Σημειωτέον, ότι ήδη σε αυτές τις ευάλωτες ομάδες η κρατική βοήθεια είναι μηδαμινή, αφού πληρώνουν από την τσέπη τους για τα τεχνικά βοηθήματα, για την αποθεραπεία και αποκατάσταση, για τη μόρφωσή τους και ό,τι άλλο τους είναι απαραίτητο.

Την ίδια στιγμή, όμως, και μέσω του χτυπήματος στις συμβάσεις, κόβονται συνολικά τα όποια επιδόματα έπαιρναν οι εργαζόμενοι. Οι εκπαιδευτικοί, για παράδειγμα, οι οποίοι επιδοματικά βρίσκονται σε μια «μέση» κατάσταση σε σχέση με τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους, από το κόψιμο των επιδομάτων έχουν απώλεια στα εισοδήματά τους 400 με 500 ευρώ. Τέτοια επιδόματα ήταν το «κίνητρο απόδοσης», «εξομάλυνσης μισθού», «εξωδιδακτικής εργασίας» κλπ. Αλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ. Τεχνικοί ή όσοι εργάζονται σε υπόγεια κλπ. ή είναι ταμίες έπαιρναν επιδόματα λόγω της φύσης και της θέσης της εργασίας τους, όπως είναι το τεχνικό, το επικίνδυνο ή ανθυγιεινό και το ταμειακό, αντίστοιχα, τα οποία κυμαίνονται από 5% έως 15% επί του μισθολογικού κλιμακίου. Το αποτέλεσμα, μετά την αφαίρεση όλων αυτών των επιδομάτων θα είναι η καταβύθιση του μισθού των εργαζομένων. Αλλωστε μετά το 2005 σε πολλούς νεοπροσλαμβανόμενους η εργοδοσία δε χορηγεί αυτά τα επιδόματα ή άλλα τα κατάργησε με μονομερείς αποφάσεις της διοίκησης...

Ακόμη, όμως, και στον ιδιωτικό τομέα, η επίθεση στους μισθούς παίρνει άγριες διαστάσεις. Με τη δυνατότητα που δίνεται στην εργοδοσία, πλέον, μέσα από το πολυνομοσχέδιο, να επιβάλλει επιχειρησιακές συμβάσεις καταργούνται δικαιώματα, που υπήρχαν στις κλαδικές. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, μια σειρά από επιδόματα που έμπαιναν στο μισθό, τώρα σφαγιάζονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ιδιωτικές εταιρείες τηλεπικοινωνίας (π.χ. WIND, VODAFONE) ορισμένοι από τους εργαζόμενους υπέγραφαν συμβάσεις με βάση τις ομοιοεπαγγελματικές, μέσα στις οποίες περιλαμβάνονται μια σειρά από επιδόματα (π.χ. ξένης γλώσσας, πτυχίου, ανθυγιεινού επαγγέλματος κλπ). Οι εταιρείες, πλέον, καταργούν αυτά τα επιδόματα.

Αλλά και στους εργαζόμενους σε Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά τα επιδόματα αποτελούν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του μισθού, περίπου 30%, με επιδόματα γάμου, τέκνων και κυρίως πολυετίας.


Κ. ΤΡ.

Στο μετερίζι του αγώνα οι μαθητές

Μαζί με τους απεργούς γονείς και εκπαιδευτικούς βγαίνουν στο δρόμο οι μαθητές σε όλη τη χώρα οι οποίοι, ανταποκρινόμενοι στην απόφαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων συμμετέχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Το Πανελλαδικό Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων καλεί σε καταλήψεις στα σχολεία 19-20-21 Οκτώβρη.

Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ) καλεί την Τετάρτη 19 Οκτώβρη στην απεργιακή συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 11 π.μ. με προσυγκέντρωση στις 10.30 στα Χαυτεία.

Την Πέμπτη 20 Οκτώβρη το ΣΑΣΑ συμμετέχει στην περικύκλωση της Βουλής. «Ούτε έχουμε, ούτε θέλουμε να πληρώσουμε για την πλουτοκρατία και τη μόρφωσή μας» δηλώνει, καλώντας τους μαθητές της Αθήνας να συμμετάσχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Δραστικές μειώσεις στις συντάξεις

Η επίθεση της κυβέρνησης σε βάρος των εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων της χώρας δεν έχει τελειωμό καθώς στο πολυνομοσχέδιο - λαιμητόμο οι συντάξεις δέχονται και νέο συντριπτικό χτύπημα. Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 2 του πολυνομοσχεδίου οι συντάξεις, που είναι καθηλωμένες στα ίδια επίπεδα από το 2009, παγώνουν μέχρι το 2016 και όχι μέχρι το 2014 όπως προβλεπόταν στον νόμο 3863/2010.

Ο Γολγοθάς των συνταξιούχων δε σταματά εδώ. Στο πολυνομοσχέδιο προβλέπονται νέες μεγάλες περικοπές στις επικουρικές και στα εφάπαξ. Από 1η Νοέμβρη στους συνταξιούχους του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ) το τμήμα της μηνιαίας επικουρικής σύνταξης που υπερβαίνει το ποσό των 150 ευρώ, μειώνεται κατά ποσοστό 30%. (Βλέπε Πίνακα)

Μειώνει επίσης κατά 15% στο σύνολο της επικουρικής σύνταξης του κλάδου ασφάλισης προσωπικού ΔΕΗ και των τομέων ΤΑΠ - ΟΤΕ, ΤΕΑΠ - ΕΛΤΑ, ΤΕΑΠ - ΕΤΒΑ, του ΤΑΥΤΕΚΩ, καθώς και στους συνταξιούχους του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων, που λαμβάνουν μόνο επικουρική σύνταξη. Ειδικά για τις επικουρικές του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, η μείωση ανέρχεται στο 20% και για το ποσό της σύνταξης που υπερβαίνει τα 500 ευρώ η μείωση θα είναι 50%. Ακόμα, από 1η Νοέμβρη μειώνεται κατά 20% η κύρια σύνταξη των συνταξιούχων άνω των 55, για το ποσό της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ και κατά 40% το ποσό της μηνιαίας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ όσων δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση με τον νόμο 3986/2011 είχε ήδη επιβάλλει ένα πρώτο κούρεμα των επικουρικών συντάξεων. Συγκεκριμένα, από την 1η του Σεπτέμβρη επιβλήθηκε «ειδική εισφορά», χαράτσι δηλαδή, σε όλες τις επικουρικές συντάξεις που είναι πάνω από 300 ευρώ. Επίσης, η κυβέρνηση με τον ίδιο νόμο μείωσε κατά 6% από την αρχή του 2011 τις συντάξεις των συνταξιούχων ναυτεργατών (ΝΑΤ). Από την 1η του περασμένου Αυγούστου αυξήθηκε το χαράτσι τύπου ΛΑΦΚΑ, το οποίο είχε επιβληθεί από το 2010 στους συνταξιούχους όλων των Ταμείων. Επίσης, από την ίδια μέρα επιβλήθηκε πρόσθετο χαράτσι για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, του ΝΑΤ και των άλλων φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης κάτω των 60 ετών.

Τα παραπάνω μέτρα αποτελούν συνέχεια της επιδρομής στους εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους της χώρας καθώς η κυβέρνηση κατάργησε την 13η και 14η σύνταξη και τις αντικατέστησε με «ψίχουλα». Μάλιστα, όσοι συνταξιούχοι δεν έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους οι δυο συντάξεις έχουν κοπεί εξ ολοκλήρου.


Γ.Δ.

Λεηλατούν τους μισθούς της εργατικής τάξης

Κυβέρνηση και τρόικα για λογαριασμό του κεφαλαίου δίνουν τη χαριστική βολή στους μισθούς και στα μεροκάματα μέσα από την ολοκληρωτική ανατροπή των Συλλογικών Συμβάσεων. Μετά τα αλλεπάλληλα χτυπήματα στο εργατικό εισόδημα με τις προηγούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις (μείωση κατά 50% των αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης, μείωση κατά 20% της υπερωριακής εργασίας, μείωση κατά 20% του κατώτερου μεροκάματου στους νέους και κατά 30% στη μαθητεία, επέκταση της μερικής και προσωρινής απασχόλησης, της εκ περιτροπής εργασίας κ.λπ.) η κυβέρνηση κορυφώνει την επίθεσή της με διατάξεις στο πολυνομοσχέδιο που καταργούν τις κλαδικές συμβάσεις, επιβάλλουν τις επιχειρησιακές και, μέσω αυτών, στοχεύουν στη μείωση των μισθών μέχρι και 30% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.

Αν η κυβέρνηση καταφέρει να ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο το κεφάλαιο εξασφαλίζει:

1. Τη δυνατότητα να επιβάλλει επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας που καταργούν τις κλαδικές. Η μείωση των μισθών μπορεί να φτάσει 20% και 30%, όσο δηλαδή η συγκεκριμένη κλαδική υπερβαίνει την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που σήμερα ορίζει κατώτερο μισθό 751,39 ευρώ και μεροκάματο 33,57 ευρώ, και αυτά μεικτά. Τέτοιες συμβάσεις θα υπογράφονται, όπου δεν υπάρχει επιχειρησιακό σωματείο, με «ενώσεις προσώπων» ακόμα και στις πιο μικρές επιχειρήσεις, που θα συστήνονται με τα 3/5 του προσωπικού. Οι ενώσεις αυτές, αφού οι εργοδότες θα έχουν κάνει τη «δουλειά», στη συνέχεια θα μπορούν και να διαλύονται.

2. Δεν επεκτείνεται η ισχύς των κλαδικών συμβάσεων - όποιων υπογράφονται - σε ολόκληρο τον κλάδο τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μεσοπρόθεσμου. Στην πραγματικότητα η διάταξη αυτή κάνει αδύνατη την υπογραφή οποιασδήποτε κλαδικής σύμβασης στο μέλλον.

3. Καταργείται η ρήτρα ευνοϊκότερης ρύθμισης για τους εργαζόμενους. Ετσι, οι εργαζόμενοι μένουν απροστάτευτοι απέναντι στη δύναμη του εργοδότη και στην πράξη οδηγούμαστε σε ατομικές συμβάσεις, δηλαδή στην επιβολή των αξιώσεων της εργοδοσίας.

Συνολικά οι ανατροπές στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στον αμιγώς ιδιωτικό τομέα θα οδηγήσουν σε τεράστιες απώλειες στο εργατικό εισόδημα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μια μεσοσταθμική μείωση των μισθών κατά 10% θα εξασφαλίζει για το κεφάλαιο το ποσό των 4,5 δισ. ευρώ ετησίως. Αν η μείωση φτάσει στο 30%, κάτι που δεν αποκλείεται μέσα στη ζούγκλα που διαμορφώνει η κυβέρνηση με τις παρεμβάσεις της, το ετήσιο όφελος για την εργοδοσία θα φτάνει τα 13,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα χάσουν οι εργαζόμενοι και θα κερδίσουν οι εργοδότες.

Επόμενος στόχος η Εθνική Σύμβαση

Η επίθεση αυτή δε σταματά εδώ. Κυβέρνηση και τρόικα έχουν θέσει ανοιχτά και το ζήτημα της κατάργησης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, δηλαδή της κατάργησης του κατώτερου μισθού, κατάργηση που μάλιστα έχει ήδη θεσμοθετηθεί για τους νέους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ξεχνούν ότι η κυβέρνηση έχει έτοιμο το νομικό οπλοστάσιο. Στο νόμο 3845/2010 άρθρο 2 ρητά προβλέπεται ότι: «Οι όροι των Ομοιοεπαγγελματικών και Επιχειρησιακών Συμβάσεων Εργασίας μπορούν να αποκλίνουν έναντι των αντίστοιχων όρων Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας, καθώς και των Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και οι όροι των Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας μπορούν να αποκλίνουν έναντι των αντίστοιχων όρων Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας...».

Εχει έτοιμο και το προπαγανδιστικό περίβλημα. Οι αναφορές κυβερνητικών στελεχών στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες βρίσκονται σε δυσμενή θέση απέναντι στις επιχειρήσεις γειτονικών χωρών, όπως της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, δείχνουν προς τα πού σπρώχνει τα πράγματα. Μισθοί Βουλγαρίας, αυτή είναι η επιδίωξη της κυβέρνησης και δεν το κρύβει. Μισθοί των 300 και 350 ευρώ, όντας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την οποία ευλογούσαν και συνεχίζουν και τώρα να ευλογούν οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, οι ηγεσίες της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και της «Αυτόνομης Παρέμβασης». Και απ' αυτή την άποψη, όσο επικίνδυνες αποδείχτηκαν για την εργατική τάξη, όλα τα προηγούμενα χρόνια, με τις θέσεις τους υπέρ της ΕΕ και της σύγκλισης δήθεν των μισθών με το μέσο όρο των μισθών στην ΕΕ, που θα μας εξασφάλιζε η παραμονή μας μέσα στη λυκοσυμμαχία, άλλο τόσο επικίνδυνες αποδεικνύονται και σήμερα, αφού από αυτή τη στρατηγική τους δέσμευση δεν ξεκόβουν ούτε πόντο.

Απομένει στους εργαζόμενους να συνειδητοποιήσουν τις επιδιώξεις της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, τον ταξικό τους χαρακτήρα, αλλά και τον καταστροφικό ρόλο των πλειοψηφιών μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Επιδιώξεις που μπορούν να αναχαιτιστούν μόνο με την οργάνωση της πάλης, θέτοντας ως στόχο όχι μόνο την υπεράσπιση των συμβάσεων και των σημερινών μισθών, αλλά διεκδικώντας μισθούς που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους. Δεν μπορεί να υπάρχει άλλο κριτήριο παρά οι ανάγκες της εργατικής οικογένειας και το γεγονός ότι μόνο η δική τους εργασία, χειρωνακτική και πνευματική, ο δικός τους ιδρώτας και κόπος, είναι ο δημιουργός του πλούτου που υπάρχει γύρω μας.


Γ. ΖΑΧ.

Οι προσυγκεντρώσεις της Τετάρτης στην Αθήνα

Οι προσυγκεντρώσεις της απεργίας 19 Οκτώβρη για την απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας έχουν οριστεί στις 10 π.μ. και είναι οι εξής:

  • Πλατεία Κάνιγγος: Σωματεία και εργαζόμενοι: Οικοδόμοι, Μισθωτοί τεχνικοί, Ηλεκτρολόγοι, Ξύλου, Εμπορίου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Λογιστών, Επισιτισμού - Ξενοδοχείων, Χρηματοπιστωτικού, Δημοσίου, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δημόσιας και Ιδιωτικής Υγείας, Μεταφορών, Καλλιτεχνών, Μαζικοί φορείς Κεντρικού Τομέα.
  • Πλατεία Βάθης: Σωματεία και εργαζόμενοι: Μετάλλου, Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος, Τροφίμων - Γάλακτος - Ποτών, Φαρμάκου, Τύπου - Χάρτου, Ενέργειας, Τηλεπικοινωνιών.
  • Χαυτεία: Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ), Εκπαιδευτικοί, Εργαζόμενοι απ' τα Μεσόγεια.
  • Πλατεία Καραϊσκάκη: Σωματεία, εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς Δυτικού, Βόρειου τομέα και Θριασίου.
  • Μοναστηράκι: Εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς Νότιου Τομέα.
  • Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά): Συνταξιούχοι.
Οι προσυγκεντρώσεις της Πέμπτης (9 π.μ.) για την περικύκλωση της Βουλής

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, νέοι και νέες, δίνουμε τη μάχη εργοστάσιο το εργοστάσιο, επιχείρηση την επιχείρηση, γραφείο το γραφείο, σχολείο το σχολείο, μαγαζί το μαγαζί, γειτονιά τη γειτονιά. Ολοι και όλες στον αγώνα!

Οργανωμένα, συγκροτημένα, μαζικά τα σωματεία και τα συνδικάτα στους κλάδους και τις επιχειρήσεις με τα μέλη τους, οι άλλοι μαζικοί φορείς και οι σύλλογοι από τις γειτονιές δίνουμε το αγωνιστικό ραντεβού στις προσυγκεντρώσεις. Κανείς δεν πρέπει να λείψει. Να γίνει κοσμοπλημμύρα. Να βουλιάξει η Αθήνα, το Σύνταγμα, όλοι οι χώροι γύρω από τη Βουλή. Οργανωμένα, συντονισμένα. Να πάρει ο λαός στα χέρια του τη ζωή του, να σταθεί όρθιος.

Για την απεργία της Πέμπτης έχουν οριστεί στις 9.00 το πρωί οι προσυγκεντρώσεις για Σωματεία, εργαζόμενους και άλλους μαζικούς φορείς ως εξής:

ΠΑΛΙΑ ΒΟΥΛΗ:

Μετάλλου

Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος

Τροφίμων - Γάλακτος - Ποτών

Φαρμάκου

Τύπου - Χαρτιού

Λιθογράφοι

Ενέργειας

Τηλεπικοινωνιών

Εμπορίου

Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Λογιστών

Επισιτισμού - Ξενοδοχείων

Καθαρίστριες

Χρηματοπιστωτικού

Φοιτητές, Σπουδαστές, Μαθητές

Δυτικός Τομέας (Περιστέρι, Αιγάλεω, Πετρούπολη, Χαϊδάρι, Αγ. Βαρβάρα, Ιλιον, Μενίδι, Φυλή, Καματερό, Αγ. Ανάργυροι)

Πειραιάς

Θριάσιο (Ελευσίνα, Ασπρόπυργος, Μάνδρα, Μέγαρα)

ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ & ΣΙΝΑ:

Οικοδόμοι, Μισθωτοί τεχνικοί, Ηλεκτρολόγοι, Ξύλου

Δημοσίου

Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ)

Μεταφορές

ΕΒΕ

Εκπαιδευτικοί

Δημόσια Διοίκηση

Καλλιτέχνες

ΜΜΕ

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ:

Α' Αθήνας

Δημόσιας και Ιδιωτικής Υγείας

Βόρειου Τομέα (Ν. Ιωνία, Μεταμόρφωση, Ηράκλειο, Μαρούσι, Κηφισιά, Πεύκη, Λυκόβρυση, Χαλάνδρι, Ν. Φιλαδέλφεια - Χαλκηδόνα, Αγ. Παρασκευή, Χολαργός, Διόνυσος, Φιλοθέη, Ψυχικό, Μελίσσια - Πεντέλη, Βριλήσσια)

Ανατολικής Αττικής (Νέα Μάκρη, Μαραθώνας, Κορωπί, Παιανία, Καλύβια, Ανάβυσσος, Ραφήνα, Μαρκόπουλο, Γέρακας, Λαύριο).

ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ:

Νότιου Τομέα, Ν/Α και Ανατολικές Συνοικίες (Καισαριανή, Βύρωνας, Ζωγράφου, Υμηττός, Δάφνη, Μπραχάμι, Ηλιούπολη, Ν. Σμύρνη, Καλλιθέα, Ταύρος, Μοσχάτο, Αργυρούπολη, Ελληνικό, Γλυφάδα, Βούλα).

Οι συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί οι εξής απεργιακές συγκεντρώσεις για Τετάρτη και Πέμπτη:

  • Αθήνα, Τετάρτη 11 π.μ. Ομόνοια και την Πέμπτη περικύκλωση της Βουλής απ' όλες τις μεριές
  • Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ. Αγαλμα Βενιζέλου
  • Πειραιάς, 11 π.μ. Ηλεκτρικός Σταθμός
  • Πάτρα, 11 π.μ. πλ. Γεωργίου και Πέμπτη 6.30 μ.μ. πλατεία Γεωργίου
  • Λάρισα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία
  • Βόλος, 10.30 π.μ., πλατεία Πανεπιστημίου
  • Τρίκαλα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία
  • Καρδίτσα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
  • Ελασσόνα, 10.30 π.μ., απέναντι από το ταχυδρομείο
  • Φάρσαλα, 10.30 π.μ., πλατεία Δημαρχείου
  • Αλμυρός, 10 π.μ., κεντρική πλατεία
  • Σκόπελος, 10 π.μ., παραλία
  • Αλεξανδρούπολη, 10 π.μ., Δημαρχείο
  • Ορεστιάδα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
  • Κομοτηνή, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
  • Ξάνθη, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
  • Δράμα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
  • Καβάλα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
  • Θάσος, 11 π.μ., στο Λιμένα
  • Νάουσα, 10 π.μ., πλατεία Καρατάσου. Προσυγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στο ΙΚΑ.
  • Κατερίνη, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας
  • Σέρρες, 11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας
  • Κιλκίς, 10.30 π.μ., πλατεία Ειρήνης
  • Βέροια, 10 π.μ., πλατεία Ωρολογίου
  • Πολύγυρος, 10.30 π.μ., Δημαρχείο
  • Κοζάνη, 10.30 π.μ., πεζόδρομος
  • Πτολεμαΐδα, 11 π.μ., παλιό πάρκο
  • Φλώρινα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
  • Καστοριά, 11 π.μ., στη Νομαρχία
  • Γρεβενά, 10.30 π.μ., πλατεία Λαχαναγοράς
  • Καλαμάτα, 11 π.μ., πλ. 23ης Μάρτη
  • Πύργος, 10 π.μ., πλ. ΟΤΕ
  • Κόρινθος, 11 π.μ., Περιβολάκια
  • Αργος, 10.30 π.μ., πλ. Αγ. Πέτρου
  • Τρίπολη, 10.30 π.μ., πλ. Πετρινού
  • Σπάρτη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
  • Κεφαλονιά, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο
  • Ζάκυνθος, 10.30 π.μ., παλιό ΕΚ Ζακύνθου
  • Σάμος, στις 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο
  • Ικαρία, στις 12 μ., Εύδηλος
  • Κως, 10.30 π.μ., πλ. Ελευθερίας και Πέμπτη 10 π.μ. στο δημαρχείο
  • Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας
  • Χανιά, 10 π.μ., Νέα Καταστήματα
  • Ρέθυμνο, 10 π.μ., Δημαρχείο
  • Αγιος Νικόλαος, 9.30 π.μ., Περιφερειακή Διοίκηση
  • Σητεία, 10.30 π.μ., Πλατανάρια
  • Χαλκίδα, 11 π.μ., πλατεία Αγοράς και Πέμπτη 7 μ.μ. Πλατεία Αγοράς
  • Ιστιαία, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
  • Λαμία, 10 π.μ., πλατεία Πάρκου και Πέμπτη 10 π.μ. πλατεία Ελευθερίας
  • Αμφισσα, 10.30 π.μ., πλατεία Λαού
  • Θήβα, Τετάρτη 11.00 π.μ., στον πεζόδρομο, την Πέμπτη 11.00 π.μ. κεντρική πλατεία
  • Αλιβέρι, 10 π.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης
  • Λιβαδειά, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
  • Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο και Πέμπτη ολοήμερη συγκέντρωση στην πλατεία Δημαρχείου
  • Νάξος, 11 π.μ., παραλία, παλιό Δημαρχείο
  • Γιάννενα, 11 π.μ., Δημαρχείο
  • Ηγουμενίτσα, 10 π.μ., πλατεία Δημαρχείου
  • Αρτα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο
  • Πρέβεζα, 11 π.μ., Φόρος
  • Αγρίνιο, 9.30 π.μ., κεντρική πλατεία και 6 μ.μ. μηχανοκίνητη πορεία από το Εργατικό Κέντρο
  • Μεσολόγγι, 9.30 π.μ., κεντρική πλατεία
  • Ναύπακτος 9.30 π.μ., πλατεία Κεφαλόβρυσου
  • Κέρκυρα, 10 π.μ., πλατεία Σαρόκο
  • Λευκάδα, 10 π.μ., Αγιος Μηνάς
Γενική απεργία Τετάρτη και Πέμπτη με το ΠΑΜΕ

Στις 19 και στις 20 Οκτώβρη όλοι ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ.Το ΠΑΜΕ σας καλεί την Τετάρτη 19 Οκτώβρη όλους και όλες στην Ομόνοια 11 π.μ. και πορεία στη Βουλή και συνεχίζουμε την Πέμπτη 20 του μήνα με περικύκλωση της Βουλής από όλες τις μεριές. Εχουμε τη δύναμη να σταματήσουμε το σφαγιασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων για τα κέρδη της πλουτοκρατίας.

Για δύο μέρες να νεκρώσουν όλοι οι τόποι δουλειάς. Να μη γυρίσει γρανάζι. Κανείς στη δουλειά. Κανείς αυτοαπασχολούμενος στο μαγαζί. Συμμετέχουμε στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

Δε γυρίζει προπέλα στα λιμάνια

Οι ναυτεργάτες από αύριο στις 6 τα ξημερώματα κατεβαίνουν στους ντόκους για να δώσουν τη μάχη της πανελλαδικής τους απεργίας 17, 18 και 19 Οκτώβρη σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Στον Πειραιά στις 10.30 το πρωί της Δευτέρας θα γίνει απεργιακή συγκέντρωση στην προβλήτα των πλοίων του Αργοσαρωνικού. Στις 5.30 το πρωί θα γίνει προσυγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη για την περιφρούρηση της απεργίας. Την Τετάρτη 19 Οκτώβρη θα συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 11 το πρωί στον Ηλεκτρικό Σταθμό Πειραιά.

Σήμερα στις 10 το πρωί θα γίνει η Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά μέσα στο χώρο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Αύριο Δευτέρα 17 Οκτώβρη η Επιτροπή Ανέργων Νίκαιας και μια σειρά συνδικαλιστικοί και μαζικοί φορείς της πόλης διοργανώνουν συγκέντρωση στις 9 το πρωί στο ΙΚΑ Νίκαιας, απαιτώντας ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ανέργους.

Εντείνεται η δραστηριότητα

Στο μεταξύ συνεχίζεται και δυναμώνει η δραστηριότητα των ταξικών δυνάμεων. Η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετάσχουν μαζικά στη Γενική Συνέλευση σήμερα Κυριακή 16 Οκτώβρη, στις 10 π.μ. στην αίθουσα του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Σύσκεψη των εργαζομένων στο υποκατάστημα της ΜΕΒΓΑΛ στην Αθήνα οργανώνει η Εργοστασιακή Επιτροπή της ΜΕΒΓΑΛ και το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, σήμερα Κυριακή στις 11 π.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου, στο ΕΚΑ (Γ' Σεπτεμβρίου 48β, 2ος όροφος), με θέμα την απεργιακή κινητοποίηση και την ανασυγκρότηση του σωματείου εργαζομένων στη ΜΕΒΓΑΛ.

Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκε η Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού και Δέρματος, η οποία πήρε χαρακτηριστικά προετοιμασίας για την απεργία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ