Παρασκευή 16 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2015
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στις 20 Γενάρη η συγκέντρωση

Σε μεγάλη πολιτική συγκέντρωση της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στη Θεσσαλονίκη, την Τρίτη 20 Γενάρη, στις 7.30 μ.μ., στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

ΑΘΗΝΑ
Στις 22 Γενάρη η κεντρική συγκέντρωση

Το ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει την κεντρική προεκλογική του συγκέντρωση στην Αθήνα, την Πέμπτη 22 Γενάρη, στις 7.00 το απόγευμα, στο Σύνταγμα. Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το πρόγραμμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει στις εξής πολιτικές συγκεντρώσεις που διοργανώνουν οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ τις επόμενες μέρες:

-- Σήμερα Παρασκευή, στα Ιωάννινα, στις 21.00, στο κέντρο Καρβούνη στην Ελεούσα.

-- Αύριο Σάββατο, σε συγκέντρωση νεολαίας στην Αθήνα, στις 19.00, στο γήπεδο Σπόρτιγκ.

-- Την Κυριακή 18/1, στη Θήβα, στις 19.00, στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αύριο η συγκέντρωση νεολαίας στο Σπόρτιγκ
 • Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας
 • Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Αύριο Σάββατο, στις 7 το απόγευμα, η ΚΝΕ πραγματοποιεί μεγάλη συγκέντρωση νεολαίας στο γήπεδο του Σπόρτιγκ. Μπροστά στις εκλογές στις 25 Γενάρη, καλεί τους νέους να δώσουν μαχητικά το «παρών», με σύνθημα «Αρκετά! Δεν τους χαρίζουμε τα χρόνια μας. Τώρα δυνατό ΚΚΕ».

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Θα ακολουθήσει μουσικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Θα συμμετάσχουν οι Γεράσιμος Ανδρεάτος, Βαγγέλης Κορακάκης, «KollektivA» και Sober (Στέλιος Μαγαλιός).

Πούλμαν για το Σπόρτιγκ

Για τη συγκέντρωση δρομολογούνται τα εξής πούλμαν από τον Πειραιά:

Από Πέραμα

-- 17.15, από τα γραφεία της ΚΟΒ (Λ. Ειρήνης 73). Θα κάνει στάση σε Αμφιάλη (Γρ. Λαμπράκη και Τσαλδάρη), Νεάπολη Νίκαιας (πλατεία Κουμπάκη) και στον Κορυδαλλό (Γρ. Λαμπράκη και Ταξιαρχών).

Από Κερατσίνι

-- 17.15, από πλατεία Λαού. Θα περάσει από Π. Ράλλη για Νίκαια και Ρέντη.

Το πρόγραμμα της Αλέκας Παπαρήγα

Η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Κόμματος:

-- Σήμερα Παρασκευή, θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην Καισαριανή, στις 19.00, στο Δημαρχείο.

-- Το Σάββατο 17/1, θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην Πετρούπολη, στις 19.00, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Πετρούπολης.

-- Την Κυριακή 18/1, θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο Αγρίνιο, στις 11 π.μ., στον κινηματογράφο «Ανεσις».

-- Την Τρίτη 20/1, θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο Ηράκλειο, στις 7 μ.μ., στον κινηματογράφο «Αστόρια».

-- Την Τετάρτη 21/1, στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας Βόλου (ελικοδρόμιο).

Το «αριστερό»... Σύμφωνο Σταθερότητας

Να μην «τσιμπήσει» ο λαός στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να πλασάρει για «αριστερό» και φιλολαϊκό το σιδερένιο αντιλαϊκό πλαίσιο της ΕΕ
Να μην «τσιμπήσει» ο λαός στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να πλασάρει για «αριστερό» και φιλολαϊκό το σιδερένιο αντιλαϊκό πλαίσιο της ΕΕ
Δεν περνάει μέρα που τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να μην δίνουν κι από έναν όρκο πίστης στην ΕΕ, να μη διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους την εγχώρια και διεθνή πλουτοκρατία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καλύτερος διαχειριστής των συμφερόντων της από τη ΝΔ.

Πριν λίγες μέρες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, σε τηλεοπτική συνέντευξή του μας είπε ότι συμφώνησε με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, για την εφαρμογή ενός «ευρωπαϊκού» (και όχι «μνημονιακού») προγράμματος για την Ελλάδα. Την Τετάρτη ήταν η σειρά του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη, να παρουσιάσει το «ευρωπαϊκό πρόγραμμα» του ΣΥΡΙΖΑ. Σε τοποθέτησή του στο Ευρωκοινοβούλιο, στη συζήτηση για το πρόγραμμα της λετονικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στον Λετονό πρωθυπουργό γιατί δεν αναφέρθηκε στη «συνοχή» στην ΕΕ και δεν πήρε θέση σχετικά με την «απόφαση της Κομισιόν για κάποια ευελιξία στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας, που (...) απλώς ενδεχομένως να το κάνει λιγότερο ηλίθιο, όπως είπε ο κύριος Πρόντι».

Στη συνέχεια, τον κάλεσε να τοποθετηθεί εάν συμφωνεί «ότι οι επενδύσεις πρέπει να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό του ελλείμματος των κρατών μελών για να δοθεί μια ώθηση στην ανάπτυξη», προσθέτοντας ότι: «Οι επενδύσεις στην Ευρωζώνη είναι 15% λιγότερο απ' ό,τι το 2009. Πώς θα έρθει αυτή η ανάπτυξη; Και για το πακέτο Γιούνκερ. Είπατε γενικώς το υποστηρίζουμε. Επανειλημμένα, έχω πει εκ μέρους της πολιτικής μας ομάδας ότι εμείς το θεωρούμε ανεπαρκές (...) Θα βάλει το Συμβούλιο, τα κράτη μέλη, επιπλέον πόρους, φρέσκο χρήμα;».

Τι ακριβώς χειροκροτούν στην Κουμουνδούρου;

Χαράς ευαγγέλια στο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κάνει πιο «ευέλικτο το Σύμφωνο Σταθερότητας»... Τι λέει όμως επί λέξει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή; «(...) Προκειμένου να ενισχυθεί η σχέση μεταξύ των επενδύσεων, των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής ευθύνης, η Επιτροπή θα παράσχει περαιτέρω καθοδήγηση σχετικά με την καλύτερη δυνατή χρήση της ευελιξίας που είναι ενσωματωμένη στους υπάρχοντες κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, χωρίς να αλλάξει αυτούς τους κανόνες (...) Το Σύμφωνο αποτελεί έναν ακρογωνιαίο λίθο της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ και είναι αποφασιστικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (...) Τα τελευταία χρόνια, έχει λειτουργήσει ως μέρος ενός ευρύτερου και ενισχυμένου ετήσιου κύκλου συντονισμού των οικονομικών πολιτικών, που είναι γνωστός ως το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο».

Τι λέει δηλαδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Οτι οι κανόνες του Συμφώνου είναι όλοι στη θέση τους. Τότε τι, λοιπόν, χειροκροτεί ο ΣΥΡΙΖΑ; Χειροκροτεί αυτούς τους κανόνες του Συμφώνου, της ΟΝΕ, της «ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης» και του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου».

Το «κάτι παραπάνω» που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι περισσότερη «ευελιξία» για το κεφάλαιο, προκειμένου αυτό να καρπώνεται ακόμα περισσότερο κρατικό χρήμα από το λεηλατημένο λαϊκό εισόδημα, για να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις και τα κέρδη των καπιταλιστών. Δεν προσχώρησαν βέβαια η ΕΚΤ και η Κομισιόν στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ απλά ο ΣΥΡΙΖΑ πάει να μας πλασάρει για «αριστερό» και φιλολαϊκό όλο το σιδερένιο αντιλαϊκό πλαίσιο της ΕΕ που είναι η μήτρα της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής για όλους τους λαούς της. Και μάλιστα με ύμνους στη συνοχή, δηλαδή στο σιωπητήριο στους αγώνες που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεχωριστή «συμβολή» στην Ελλάδα, την οποία η αστική τάξη άλλωστε εκτιμά ιδιαίτερα. Και εις ανώτερα!


Κ.Π.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να δυναμώσουν το ΚΚΕ ακόμα κι όσοι δε συμφωνούν σε όλα μαζί μας

Αποσπάσματα από συνεντεύξεις του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «ACTION 24» και στους δημοσιογράφους Γ. Κουβαρά και Γ. Λαμπράκο έδωσε την Τετάρτη ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας. Χτες, Πέμπτη, συζήτησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» με τις δημοσιογράφους Λ. Δουκακάρου και Α. Ζαρακέλη. Ακολουθούν αποσπάσματα από τις δύο συνεντεύξεις.

***
Από τη συνέντευξη στο «ACTION 24»
 • Για το αν το ΚΚΕ θα έμπαινε σε συζήτηση επί των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μιλάμε με βάση αυτά που λέει ως πρόγραμμα και τι προτείνει στο λαό για να τον ψηφίσει. Ας πούμε το πρόγραμμα στη ΔΕΘ - το οποίο ξεκίνησε από πρόγραμμα 100 ημερών και έγινε πρόγραμμα τετραετίας και βάλε - λέει συγκεκριμένα πράγματα, έχει συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες δεν βρίσκονται στην κατεύθυνση την αριστερή, τη ριζοσπαστική, την ανατρεπτική, που οδηγεί σε πραγματική αλλαγή της κατάστασης στη χώρα σε όφελος των εργαζομένων, σε όφελος της πλειοψηφίας του λαού. Με βάση αυτό μιλάμε.

Και, βεβαίως, όταν ένα κόμμα ψηφίζεται γι' αυτά τα ελάχιστα που λέει ότι θα κάνει - αυτά έχουμε συνηθίσει από τα κόμματα που παίζουν στο δικομματικό παιχνίδι - μετά τις εκλογές, ακόμη και τις όποιες παροχές τάζει ή κάποια ψίχουλα, τα παίρνει στη συνέχεια πίσω. Ο κ. Τσίπρας, για παράδειγμα, κάνει κριτική στη ΝΔ, γιατί δεν υλοποίησε το πρόγραμμα του Ζαππείου και λέει "μακάρι να το είχε υλοποιήσει". Δηλαδή, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα - στην ουσία αυτό λέει στον ελληνικό λαό και αυτό πρέπει να κατανοήσει - είναι το πρόγραμμα της ΝΔ του Ζαππείου. Αυτό λέει και απ' αυτήν τη σκοπιά κάνει κριτική.

Ομως, αυτό το πρόγραμμα στην ουσία δεν οδηγεί σε διέξοδο από την κρίση, δεν οδηγεί σε ανακούφιση τα λαϊκά στρώματα. Εμείς θέτουμε, για παράδειγμα, ότι "καταργώ μνημόνιο σημαίνει καταργώ εφαρμοστικό νόμο", "βάλε το ζήτημα στη Βουλή της κατάργησης όλων των εφαρμοστικών νόμων για τους οποίους ματώνει σήμερα ο ελληνικός λαός, όπου κι αν δουλεύει ο καθένας", "βάλε ζήτημα ότι πρέπει να ξεκινήσει η ανάκτηση των απωλειών που είχε ο λαός"».

 • Για το αν το ΚΚΕ θα στήριζε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αν έλεγε ότι καταργεί όλους τους εφαρμοστικούς νόμους του μνημονίου την πρώτη μέρα.

«Οχι δεν θα την ψηφίσουμε, ούτε ανοχή θα δώσουμε, διότι είναι κοροϊδία. Κοιτάξτε, για να μην μπερδεύεται και κάποιος που μας ακούει. Δε μιλάμε για ένα νόμο, για παράδειγμα ας πάρουμε ως υποθετικό σενάριο - δεν θα συμβεί, εμείς λέμε - και ξέρετε ότι στις προβλέψεις μας, στην πλειοψηφία έχουμε πέσει μέσα όλα τα προηγούμενα χρόνια - φέρνει ένα θετικό, φιλολαϊκό νόμο για ψήφιση στη Βουλή, αυτό θα το ψηφίσει το ΚΚΕ, όπως το κάνουμε και σήμερα.

Αλλά αυτό δε σημαίνει ούτε ότι παίρνεις κυβερνητικές ευθύνες και γίνεσαι άλλοθι, γιατί σας έλεγα πριν ότι δεν είναι μόνο η προσπάθεια εκβιασμού κάποιων ψηφοφόρων ριζοσπαστών, αριστερών. Το κύριο ζήτημα εδώ είναι ότι θέλει το ΚΚΕ σε μια τέτοια κυβέρνηση, μια οποιαδήποτε κυβέρνηση, για να το γενικεύσω, ως άλλοθι, ακριβώς επειδή ξέρει ότι έχει κύρος μέσα στο λαό, ότι του έχουν εμπιστοσύνη και το θέλουν ως άλλοθι για να μπορέσουν να περάσουν ουσιαστικά αντιλαϊκές πολιτικές και να συνεχίσουν τη μετάλλαξή τους».

 • Για το τι θα κάνει το ΚΚΕ την εντολή, αν είναι τρίτο κόμμα.

«Να το διευκρινίσω αυτό μιας και με ρωτήσατε. Εμείς θεωρούμε ότι είναι πιθανό το ΚΚΕ να βρεθεί στην τρίτη θέση και θα είναι νίκη για το λαϊκό κίνημα, θα είναι νίκη για το λαό μας, διότι όσο πιο δυνατό είναι το ΚΚΕ τόσο μπορεί να ασκεί απ' τη θέση της εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης και μέσα στη Βουλή και μέσα στο κίνημα αποτελεσματική πολιτική, να βρίσκεται στο πλάι του λαού μας, να διεκδικεί, να πιέζει, να καθυστερεί αντιλαϊκά μέτρα και βεβαίως να ανοίγει έναν δρόμο καλύτερο έτσι ώστε πραγματικά να έρθουν καλύτερες μέρες αύριο. Αυτός είναι ο στόχος μας, αυτή είναι η θέλησή μας και το λέμε έντιμα, καθαρά στον ελληνικό λαό (...)

Κατ' αρχήν, πριν φτάσουμε στην τρίτη εντολή θα έχει προηγηθεί η πρώτη - θα δούμε ποιος θα την έχει - θα έχει προηγηθεί επίσης και η δεύτερη που είναι, αν θέλετε, καθοριστικές εντολές. Εκεί θα φανεί εάν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο, είτε ξεχωριστά με βάση τον πρώτο κορμό και κάποια άλλα κόμματα ή με βάση τον δεύτερο και κάποια άλλα κόμματα. Αρα στην τρίτη εντολή θα είναι κάπως δρομολογημένα τα πράγματα, υπάρχουν οι διαδικασίες που προβλέπονται.

Εμείς ξεκαθαρίζουμε από τώρα και προεκλογικά και μετεκλογικά - κάτι που δεν κάνουν άλλα κόμματα και αυτό είναι και στοιχείο εντιμότητας και συνέπειας που πρέπει να αναγνωρίσει ο λαός στο ΚΚΕ - θα λέμε αυτό που λέμε και τώρα, δηλαδή ότι δε θα δώσουμε ανοχή σε μια τέτοια κυβέρνηση είτε του ΣΥΡΙΖΑ είτε της ΝΔ και βεβαίως θεωρούμε ότι πολύ καλά μπορεί να γίνουν κυβερνήσεις και συνεργασίες, άλλωστε υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι».

 • Για τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ένας στους δέκα ψηφοφόρους του ΚΚΕ πηγαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ και αν αυτό συνδέεται με τη δήλωση ότι «λίγη τσίπα δεν βλάφτει» για τον Αλ. Τσίπρα.

«Οπως και το αντίθετο, ένας στους δέκα ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται στο ΚΚΕ και μάλιστα είναι και μεγαλύτερο, γιατί σε απόλυτο αριθμό ψήφων είναι εκεί. Αλλά δεν είναι αυτό το ζήτημα, εμείς δεν το είπαμε γι' αυτό το λόγο. Δεν έκανα αυτή τη δήλωση απαντώντας εκλογικίστικα ή ψηφοθηρικά. Ο κ. Τσίπρας μπορεί να το έκανε γι' αυτό το λόγο.

Απάντησα στο εξής συγκεκριμένο: Οταν κάλεσε - και πραγματικά θρασύτατα - το ΚΚΕ ότι του είναι αδιανόητο να μη στηρίξει ή να μην μπει σε κυβέρνηση ή να δώσει ανοχή σε μια κυβέρνηση της αριστεράς, απάντησα πολύ απλά ότι "δεν έχει τσίπα", διότι το αδιανόητο είναι να ζητά ένα κόμμα, που λέγεται κιόλας αριστερό ή ο ίδιος λέει ότι είναι αριστερός, να πάμε μαζί για να σώσουμε το ευρωπαϊκό "κοινό σπίτι", την ΕΕ, το ευρώ, τους μονοπωλιακούς ομίλους, όλους αυτούς δηλαδή που κατά τη γνώμη, όχι μόνο του ΚΚΕ, αλλά ευρύτερων δυνάμεων, τουλάχιστον του 30% του ελληνικού λαού στο οποίο απευθυνόμαστε και τα βλέπει αυτά, ευθύνονται γι' αυτή την κρίση. Εκεί, λοιπόν, είναι το αδιανόητο και αυτό το αδιανόητο δεν το βλέπει ο κ. Τσίπρας και γι' αυτό δεν έχει και τσίπα».

Από τη συνέντευξη στα «Παραπολιτικά»
 • Για το θέμα του ΕΝΦΙΑ και της αλλαγής στους φόρους, στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση.

«Είναι φυσικό επόμενο όταν δεν έχεις καθαρές θέσεις, κρυστάλλινες θέσεις, όταν θέλεις να παίξεις και με τους μεν και με τους δε, όταν θέλεις και να χαϊδέψεις αυτιά μεγάλων ομίλων, του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ και όταν θέλεις ταυτόχρονα να χαϊδέψεις αυτιά αυτοαπασχολούμενων, του φτωχού λαού, λαϊκών στρωμάτων, τότε βεβαίως βρίσκεσαι σ' αυτή την αντίφαση συνεχώς. Και θα έλεγα - επιτρέψτε μου την έκφραση - κοροϊδία, γιατί πρόκειται για ένα μπαλάκι που πάει και έρχεται ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως παλιά ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, γύρω από προεκλογικές παροχές, στόχους, προγράμματα υποτίθεται κ.λπ.

Η ουσία είναι εντελώς διαφορετική. Κατά τη γνώμη μας, επειδή όχι απλά δεν έχουμε εμπιστοσύνη στα προεκλογικά λεγόμενα, δέκα μέρες πριν από τις εκλογές, αλλά επειδή έχουμε δει και τα προγράμματα και τα "ήξεις αφήξεις" όλων των στελεχών και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ - σε άλλη κατεύθυνση βέβαια εκείνοι - βλέπουμε ότι ο λαός θα υποφέρει.

Τα ζητήματα της φορολογίας θα εξακολουθούν να επιβαρύνουν λαϊκά στρώματα, διότι εδώ θα έπρεπε να μιλήσεις ξεκάθαρα. Η φορολόγηση για παράδειγμα του μεγάλου κεφαλαίου θα πρέπει να είναι στο 45%, αυτό λέμε εμείς και το μεγάλο κεφάλαιο προσδιορίζεται: Είναι οι μεγάλες μετοχικές μονοπωλιακές εταιρείες, οι μονοπωλιακοί όμιλοι που δρουν εδώ στη χώρα, που είχαν μεγάλη κερδοφορία και στα χρόνια της κρίσης, δεν είναι ο επαγγελματίας, ο αυτοαπασχολούμενος, ο μικρός (...)

Θεωρώ ότι πρέπει να διαχωριστεί η μεγάλη επιχείρηση, στην οποία πρέπει να ασκήσεις μεγάλη φορολογία, από τις ατομικές επιχειρήσεις, τους αυτοαπασχολουμένους κ.λπ. Είναι διαφορετική η αντιμετώπιση των ομίλων και των αυτοαπασχολούμενων, είναι ξεκάθαρο αυτό. Και εδώ πρέπει να διαχωριστεί κυρίως για τους φτωχούς, τους αυτοαπασχολούμενους, τους εργαζόμενους, τους υπάλληλους, τις μικρές επιχειρήσεις. Θα πρέπει να πεις αφορολόγητο όριο τόσων χιλιάδων ευρώ.

Εμείς λέμε ως ΚΚΕ 40.000 ευρώ για το ζευγάρι, με προσαύξηση 5.000 για κάθε παιδί, για τη λαϊκή οικογένεια. Μιλάμε για κατάργηση έμμεσων φόρων, του ΦΠΑ στα είδη διατροφής, στην Υγεία, στα φάρμακα, στα τιμολόγια Ενέργειας - Υδρευσης, στις επικοινωνίες, τα τηλέφωνα κ.λπ., κατάργηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, οριστική κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, απαλλαγή της πρώτης και δευτερεύουσας κατοικίας από τη φορολόγηση, όχι στη φορολόγηση αγροτικής γης των μικρών και μεσαίων αγροτών, φορολόγηση της υψηλής ακίνητης περιουσίας».

Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ είναι επιλογή σίγουρη για το σήμερα και το αύριο

Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στη χτεσινή συγκέντρωση στην Πάτρα

«ΚΚΕ δυνατό στη Βουλή και στο λαό». Με αυτό το σύνθημα υποδέχτηκαν χτες τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στη μαζική προεκλογική συγκέντρωση που έγινε στο κλειστό γήπεδο της ΕΑ Πατρών, όπου ξεχώρισε η συμμετοχή της νεολαίας. Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο Κώστας Πετρόπουλος, πρώην διεθνής καλαθοσφαιριστής, πρώην προπονητής της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ, υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΚΕ. Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των υποψηφίων του ΚΚΕ στην Αχαΐα. Ακολουθούν εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα.

***

Στις 10 μέρες που απομένουν μέχρι τις εκλογές της 25ης του Γενάρη, δίνουμε τη μάχη ο λαός μας να προσπεράσει τους εκβιασμούς και τα τρομοκρατικά διλήμματα. Να αφήσει πίσω τις ψεύτικες ελπίδες και τις αυταπάτες και να φτάσει στην κάλπη με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, επιλογή σίγουρη για το σήμερα και το αύριο.

Η ΝΔ απειλεί ότι η πορεία της χώρας θα ανακοπεί, αν η ίδια δεν υπογράψει τη «συμφωνία της επόμενης μέρας» και ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει εντολή για σκληρή διαπραγμάτευση. Τις συμφωνίες της ΝΔ τις γνώρισε, τις έζησε στο πετσί του ο λαός, πληρώνοντας ξανά ακριβά το μάρμαρο. Συμφωνία όμως θα υπογράψει και ο ΣΥΡΙΖΑ και ας αφήσει τα σάπια περί σκληρής διαπραγμάτευσης.

Γιατί, διαπραγμάτευση σημαίνει ακριβώς αυτό: Συμφωνία με όρους, δηλαδή μνημόνιο. Μπορεί να μην το πουν μνημόνιο, μπορεί να το πουν μανιφέστο, συνθήκη, ας το πουν όπως θέλουν. Η ουσία δεν αλλάζει. Νέα μέτρα σε βάρος του λαού θα περιέχει. Ολοι στην ΕΕ, αλλά και οι πλουτοκράτες, γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο θυμός, η οργή, η αγανάκτηση του εξαθλιωμένου λαού, που προέκυψε από τις δικές τους επιλογές και τις επιλογές του πολιτικού τους προσωπικού, αργά ή γρήγορα θα ξεσπάσει.


Επρεπε, λοιπόν, έγκαιρα να ετοιμάσουν, να βρουν, να φτιάξουν τον επόμενο διαχειριστή που θα μοιράσει παλιές ελπίδες σαν καινούργιες. Και το έκαναν από το 2012 μέχρι σήμερα. Η αστική τάξη πήρε την πρωτοβουλία των προθύμων, έδωσε την εμπιστοσύνη της στον ΣΥΡΙΖΑ - πιο ηχηρά προεκλογικά τώρα - όχι από αδυναμία, αλλά από καθαρό συμφέρον.

Κι αυτό τεκμηριώθηκε, πλέον, επισήμως από τα ίδια τα χείλη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, απλά η διαφορά είναι ότι έρχεται πάνω στα αποκαΐδια του παλιού και φαντάζει ως νέο και ελπιδοφόρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την ανοχή του εργαζόμενου λαού για ένα κόκαλο, ελπίδα γαρνιρισμένη με ψίχουλα για διασκέδαση της πείνας, της φτώχειας, της ανεργίας, της εκμετάλλευσης.

Η Ευρώπη μπορεί να αλλάξει, η ΕΕ δεν μπορεί

«Σ' αυτές τις εκλογές επιλέγουμε Ευρώπη», λέει η ΝΔ ταυτίζοντας την Ευρώπη με την ΕΕ και για να κρύψει ότι η ΕΕ δεν ήταν επιλογή ούτε του ελληνικού λαού, ούτε και των άλλων λαών. Η ΕΕ ήταν και παραμένει στρατηγική επιλογή των ευρωπαϊκών μονοπωλίων για να υπερασπίσουν τα δικά τους συμφέροντα. Και τα συμφέροντα των μονοπωλίων ποτέ και πουθενά δε συμβιβάστηκαν με δικαιώματα για το λαό, το αντίθετο.

«Η ελπίδα έρχεται και η Ευρώπη αλλάζει», επιμένει να λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Χορτάσαμε από μεγάλα λόγια. Τα ίδια ακριβώς που ακούγαμε και το 2012. Να βγει ο Ολάντ στη Γαλλία και ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, για να φυσήξει νέος αέρας. Ο Ολάντ βγήκε, αλλά η Γαλλία και η Ευρώπη αλλάζουν προς το χειρότερο.

Το ΚΚΕ θέλει να αλλάξει την Ευρώπη, αλλά αυτό προϋποθέτει να απαλλαγούμε από την ΕΕ, να σπάσουμε τα δεσμά της ΕΕ. Κι αυτό θα το κάνει ένας λαός αποφασισμένος να πάρει την εξουσία, να κάνει εκείνος κουμάντο στην οικονομία και την κοινωνία.

Αυτό εννοεί ο κ. Τσίπρας; Οχι, βέβαια. Και αυτός, όπως και η ΝΔ, θεωρεί την ΕΕ μονόδρομο. Η ΝΔ με το φόβο της απομόνωσης, ο ΣΥΡΙΖΑ με το εμπόριο ελπίδας, ότι η ΕΕ μπορεί να αλλάξει πρόσωπο μπορεί να γίνει φιλεργατική, φιλολαϊκή. Αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγή είναι ό,τι ακριβώς λέει και ένα τμήμα του μεγάλου κεφαλαίου στην Ευρώπη: Χαλάρωση της περιοριστικής πολιτικής, άντε να αγοράσει ο Ντράγκι μερικά ομόλογα, να πιέσουμε λίγο τη Γερμανία κ.λπ.

Αυτό, όμως, δεν είναι αλλαγή υπέρ των λαών. Γιατί όλοι αυτοί την ίδια στιγμή λένε τήρηση των δεσμεύσεων, νέα μέτρα, συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, δηλαδή των βαθιών αλλαγών που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, για να εκμεταλλεύεται διπλά και τριπλά την εργατική δύναμη, προκειμένου να ανακάμψει η κερδοφορία του.

Η Ευρώπη μπορεί να αλλάξει, λέμε εμείς, η ΕΕ δεν μπορεί. Ο κ. Τσίπρας είπε όμως και κάτι ακόμη: Οτι θα ήμασταν παρανοϊκοί αν είχαμε σχέδιο να διαλύσουμε την ΕΕ. Το ίδιο λέει και η ΝΔ. Σύμφωνα με τους κ. Τσίπρα και Σαμαρά, λοιπόν, το πάνω από 20% του ελληνικού λαού που ζητά αποδέσμευση είναι παρανοϊκοί! Πριν 20 χρόνια μας είχαν ξαναπεί παρανοϊκούς, που είχαμε καταψηφίσει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, που αποδείχτηκε το Μνημόνιο των Μνημονίων.

Τα περί «ιστορικής στιγμής» τα έχει ακούσει πολλές φορές ο λαός

Αλλά, αν είναι έτσι, σκέτη παράνοια, τότε, από πού κι ως πού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητάει συνεργασία με τους παρανοϊκούς;.. Ανοχή σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είναι να βάλουμε 20 χρόνια μετά την υπογραφή μας στο Μάαστριχτ, στην ΕΕ, δηλαδή σε όλα όσα μας έφεραν εδώ.

Ανοχή, σημαίνει εντολή σε κυβερνητικό πρόγραμμα. Και το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της ΕΕ, των μονοπωλίων. Κι αυτό δεν μπορεί να κρυφτεί ούτε όταν ορισμένοι μιλούν για μια μεγάλη ιστορική στιγμή, ο λαός για πρώτη φορά να αναδείξει κυβέρνηση της Αριστεράς. Αυτά τα περί ιστορικής στιγμής τα έχει ακούσει πολλές φορές ο λαός μας στο παρελθόν.

Ιστορική στιγμή μάς έλεγαν ότι είναι η ένταξη στην ΕΕ, στην ΟΝΕ, στο ευρώ! Κάθε φορά που η αστική τάξη έβαζε μπροστά της κι έναν στόχο και αναζητούσε γι' αυτό τη συνδρομή, την ανοχή του λαού, τότε ο λαός βρισκόταν μπροστά σε μια ιστορική στιγμή, που εξελισσόταν μετά ως τραγωδία. Ετσι και τώρα, την ανοχή του λαού ζητούν, γι' αυτό αναμασούν τα περί ιστορικής στιγμής.

Αν ζούσαμε πραγματικά ιστορικές στιγμές, τότε ο λαός θα ήταν στους δρόμους οργανωμένος, αποφασισμένος να επιβάλει το δίκιο του και η ανατροπή που θα ζητούσε δεν θα έφτανε μέχρι την πόρτα του Μαξίμου για να στρογγυλοκαθίσει εκεί, αλλά θα έπαιρνε αμπάριζα το σύστημα κι αυτούς που το στηρίζουν. Και τέτοιες ιστορικές στιγμές θα ζήσουμε τα επόμενα χρόνια!

Δε θα τους περάσει η προσπάθεια αποδυνάμωσης του ΚΚΕ

Δε θεωρούμε ότι είναι αφελής κανένας τους εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή δεν έχουν εμφανισθεί ολοκληρωμένα ακόμα οι προϋποθέσεις πραγματικής ρήξης και ανατροπής, δε σημαίνει ότι το ΚΚΕ θα ενσωματωθεί σε ένα σύστημα διακυβέρνησης που κινείται στις ράγες του κεφαλαίου και της ΕΕ. Ξέρουν ότι το ΚΚΕ θα κάνει το καθήκον του την επομένη των εκλογών όποιος κι αν είναι κυβέρνηση. Με το λαό και το κίνημά του.

Είμαστε αντιπολίτευση σήμερα, ακριβώς για να υπερασπισθούμε τα λαϊκά συμφέροντα, να διεκδικήσουμε αναπλήρωση απωλειών, νέες κατακτήσεις, ακριβώς για να μπορέσουμε έντιμα και καθαρά απέναντι στο λαό να βρεθούμε ως δύναμη της διακυβέρνησης, της εργατικής - λαϊκής εξουσίας, που ο ίδιος ο λαός θα είναι έτοιμος να αναδείξει, μέσα από το δρόμο μιας κορυφαίας αναμέτρησης και ανατροπής.

Ακριβώς για όλα αυτά έχουν βάλει στόχο όλοι τους, να βγει αποδυναμωμένη η ενοχλητική φωνή του ΚΚΕ μετά τις εκλογές. Ομως, οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες, οι αριστεροί, προοδευτικοί και ριζοσπάστες άνθρωποι της πατρίδας μας θα τους απαντήσουν στις 25 του Γενάρη. Δεν θα τους περάσει! Θα δυναμώσουν το ΚΚΕ στη Βουλή, ιδιαίτερα σήμερα που βλέπουν ότι υπάρχει πιθανότητα να διεκδικήσει και να κατακτήσει την τρίτη θέση στη Βουλή.

Τα δικαιώματα του λαού είναι θέσεις του ΚΚΕ

Εσείς εδώ στην Πάτρα, που αναδείξατε τους κομμουνιστές με επικεφαλής τον Κώστα Πελετίδη δημοτική αρχή, ξέρετε από πρώτο χέρι πού καταθέτει το ΚΚΕ τις ψήφους που παίρνει από το λαό. Τώρα ίσως να καταλαβαίνετε καλύτερα όλα αυτά, που πριν από τις τοπικές εκλογές λέγαμε και πολλοί δεν καταλάβαιναν. Οταν λέγαμε ότι από τη θέση της λαϊκής αντιπολίτευσης και ως πλειοψηφούσα δημοτική αρχή θα δουλέψουν οι κομμουνιστές, οι αγωνιστές δήμαρχοι, για να μπορέσουν και να διεκδικήσουν και να έχουν αποτελέσματα.

Γιατί, βεβαίως, κάνεις μια διαχείριση ως διοίκηση του δήμου της Πάτρας, σε ένα ασφυκτικό, σε ένα αντεργατικό πλαίσιο, σε ένα θεσμό, ο οποίος είναι αντιδραστικός και βέβαια μέσα σ' ένα κράτος, σ' ένα σύστημα και μάλιστα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης που υπάρχει μεγαλύτερη οικονομική δυσκολία.

Η θέση μας αυτή επιβεβαιώνεται και δένεται απόλυτα με τη θέση του Κόμματος να μη στηρίξει καμιά κυβέρνηση, αλλά να δώσει το «παρών» στη διακυβέρνηση της λαϊκής εξουσίας. Γιατί η θέση της εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης και μέσα στη Βουλή και στις περιφέρειες και στους δήμους είναι σημαντική, γιατί έτσι μόνο μπορεί να ανέβει το λαϊκό κίνημα και έτσι έρχεται και η δυνατότητα να δώσεις μια ανάσα ανακούφισης στα λαϊκά στρώματα.

Για σκεφτείτε τι έχει καταφέρει, αυτή τη στιγμή, ο Κ. Πελετίδης στην Πάτρα, σε λιγότερο από ένα εξάμηνο; Μείωσε τα δημοτικά τέλη για τις λαϊκές οικογένειες, για τους πολίτες της Πάτρας, αντίθετα αύξησε τα τέλη μόνο σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της Πάτρας. Κατάργησε τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς για τις λαϊκές οικογένειες και μάλιστα έφτιαξε και καινούργιους παιδικούς σταθμούς, βρήκε κτίρια κατάλληλα που στεγάζονται παιδιά φτωχών λαϊκών οικογενειών της πόλης.

Κατάργησε τα παρκόμετρα που ήταν ένα επιπλέον χαράτσι για τους πολίτες, για τους εργαζόμενους. Υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των εργαζομένων στο δήμο, το δικαίωμά τους να έχουν σταθερές εργασιακές σχέσεις, να έχουν τη δουλειά τους και γι' αυτό σύρεται στα δικαστήρια ως αγωνιστής δήμαρχος που υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων στο δήμο, που προσφέρουν για το λαό της Πάτρας.

Αυτά που μπορούμε θα τα κάνουμε, γιατί τα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας είναι θέσεις του ΚΚΕ. Γιατί, με δυο λόγια, στις προτάσεις του ΚΚΕ, ο εργάτης, ο άνεργος, ο υπάλληλος, ο αυτοαπασχολούμενος, ο φτωχός αγρότης θα δουν γραμμένα με μεγάλα γράμματα τα δικά τους δικαιώματα. Και αυτά που τους πήραν πίσω στο όνομα της κρίσης κι αυτά που πρέπει να διεκδικήσουν.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Καμιά στήριξη

Η παρουσία του ΚΚΕ σε μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εγγυηθεί το φιλολαϊκό της περιεχόμενο;

Οχι. Γιατί στην πραγματικότητα αυτό που ζητείται από το ΚΚΕ είναι να δώσει στήριξη ή ανοχή σε μια κυβέρνηση που από χέρι θα συνεχίσει την αντιλαϊκή πολιτική.

Γιατί το λέμε αυτό;

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο με το περίφημο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης όσο και με τις δηλώσεις στελεχών του, τις ομιλίες και συνεντεύξεις του πρόεδρου του, έχει κάνει πεντακάθαρο, αν δεις πίσω από τα συνθήματα, ότι η πολιτική του δεν πρόκειται να θίξει στο ελάχιστο όλα όσα ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση.

Εχουμε λοιπόν και λέμε:

- Τα μνημόνια και τη δανειακή σύμβαση δεν θα τα καταργήσει, όπως έλεγε, αλλά θα τα επαναδιαπραγματευτεί τηρώντας τις δεσμεύσεις, με βάση το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, δηλαδή το πλαίσιο των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της ΕΕ, των μνημονίων διαρκείας, της μόνιμης επιτήρησης κ.λπ. Οτι θα οδηγηθεί σε μια νέα συμφωνία, σε ένα δηλαδή νέο μνημόνιο αλά ΣΥΡΙΖΑ.

- Το χρέος το αναγνωρίζει και θα διαπραγματευτεί τον τρόπο με τον οποίο ο λαός θα το πληρώσει.

- Τα όσα έχασαν οι εργαζόμενοι στην κρίση δεν θα τα φέρει πίσω, θα δώσει ορισμένα ψίχουλα μόνο σε όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα κάτω από 800 ευρώ, δηλαδή όσους βρίσκονται στην ακραία φτώχεια.

- Το αντιλαϊκό - αντεργατικό πλαίσιο θα το αφήσει άθικτο την ίδια στιγμή που υπόσχεται στα μονοπώλια και στο κεφάλαιο τα πάντα: φοροαπαλλαγές, ευνοϊκό περιβάλλον για τα κέρδη τους και τις επενδύσεις τους, που ο λαός ξέρει πολύ καλά πως τέτοιο περιβάλλον είναι αντιλαϊκό.

- Την ίδια στιγμή που δηλώνει πως δεν θα καταργήσει το ΦΠΑ και άλλους φόρους που αφορούν τη λαϊκή κατανάλωση, διαβεβαιώνει τους επιχειρηματίες ότι δεν θα ανεβάσει τους συντελεστές φορολόγησής τους.

- Διαβεβαιώσεις και εγγυήσεις ότι δεν πρόκειται να έρθει σε ρήξη με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και ότι θα τηρήσει τις «διεθνείς υποχρεώσεις» της χώρας. Εχει στόχο μάλιστα να παίξει και πιο «ενεργό ρόλο».

- Οτι οι δαπάνες για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς δεν πρέπει να μειωθούν.

- Οτι θα τηρήσει τη δημοσιονομική σταθερότητα και θα παραμείνει πιστός στους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, δηλαδή στη λιτότητα όσον αφορά τις λεγόμενες δαπάνες για Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια κ.λπ.

Πώς, λοιπόν, είναι δυνατόν το ΚΚΕ να παρέχει ανοχή, πολύ περισσότερο στήριξη, σε μια τέτοια κυβέρνηση; Τι επιβεβαιώνει αυτή η εξέλιξη στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, η εγκατάλειψη κάθε είδους ριζοσπαστικής συνθηματολογίας, ακόμα και πριν γίνει κυβέρνηση; Αυτό που έλεγε πάντα το ΚΚΕ ότι μια κυβέρνηση στο έδαφος του αντιλαϊκού καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, του σάπιου πολιτικού συστήματος, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, δεν μπορεί παρά να οδηγηθεί στην ίδια αντιλαϊκή κοίτη.

Μια τέτοια στάση από μεριάς του ΚΚΕ θα ήταν προδοσία των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, συνδιαλλαγή με το κεφάλαιο και τα μονοπώλια, παραίτηση από την υπεράσπιση των εργατικών-λαϊκών συμφερόντων. Ενα τέτοιο ΚΚΕ που θα έμπαινε στο τσεπάκι τους, θα ήταν ένα ΚΚΕ που δεν θα χρειαζόταν ο λαός. Υπάρχει ευρωπαϊκή και διεθνής πείρα για το που κατάντησαν τα ΚΚ και το εργατικό - λαϊκό κίνημα στις χώρες που τα ΚΚ ακολούθησαν αυτό το δρόμο. Οδηγήθηκαν στην απαξίωση, την ανυποληψία, ενώ η εργατική-λαϊκή απογοήτευση οδηγήθηκε μαζικά σε αντιδραστικούς δρόμους χωρίς αντίπαλο στην πραγματικότητα.

Αντίθετα, ο λαός χρειάζεται την επόμενη ημέρα των εκλογών δυνατό ΚΚΕ, οργανωτή της εργατικής-λαϊκής αντιπολίτευσης απέναντι σε όλα αυτά που θα είναι εδώ και την επόμενη ημέρα των εκλογών, την ΕΕ, το κεφάλαιο, την εργοδοσία, τα μνημόνια διαρκείας, το αντεργατικό-αντιλαϊκό πλαίσιο. Ο λαός την επόμενη ημέρα θα έχει ανάγκη ένα ΚΚΕ μπροστάρη των αγώνων και όχι βαστάζο, άλλοθι μιας αντιλαϊκής πολιτικής. Ετσι μόνο μπορεί να κρατηθεί ζωντανή η ελπίδα για να ανοίξει ο δρόμος για την πραγματική προοπτική που συμφέρει τους εργαζόμενους, το λαό.

ΣΑΜΑΡΑΣ ΓΙΑ ΣΥΡΙΖΑ
Σπόντες ότι δεν έχει «συμμαχίες» για να υπηρετήσει το κεφάλαιο

Την κοινή γραμμή που ενώνει όλες τις δυνάμεις που αποδέχονται την ΕΕ και την ανάπτυξη υπέρ του κεφαλαίου, σκιαγράφησε ο Αντ. Σαμαράς, χθες βράδυ απ' το δημαρχείο Περιστερίου. Σε αυτή τη βάση, έκανε σαφές ότι όλα τα αστικά κόμματα, με δεδομένη τη μεταξύ τους σύγκλιση στα βασικά ζητήματα, μπορούν να συμφωνήσουν και να συνεργαστούν σε κυβερνητικά σχήματα για την καπιταλιστική ανάκαμψη. Και έριξε σπόντες για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αδυνατεί να εξασφαλίσει τέτοια ...κοινοπρακτικά σχήματα για την προώθηση μονοπωλιακών συμφερόντων.

Χαρακτηριστικά, ο Σαμαράς εστίασε στην «ανάγκη για συνεννόηση»,«ανάγκη για συναίνεση», «ανάγκη για συμμαχίες». Ακολούθως αναφέρθηκε στην «Ευρώπη» (ΕΟΚ και ΕΕ), για την οποία «πασχίζουμε να μείνουμε σε αυτήν και να προοδεύσουμε μέσα σε αυτή, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής από το 1974 που μας έβαλε στην Ευρώπη, το κατόρθωσε, και συνέχισαν και οι επόμενοι όλοι. Και ο Αντρέας ο Παπανδρέου και όλοι όσοι ακολούθησαν αυτή τη φιλοευρωπαϊκή πολιτική για την Ελλάδα. Αυτή συνέχισα και εγώ. Είχα την τιμή ως πρωθυπουργός να ηγηθώ όμως, για πρώτη φορά μιας κυβερνήσεως συμμαχικής στην οποία μετείχαν όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις. Στην αρχή και ο Φώτης ο Κουβέλης, στο τέλος μόνο ο Βαγγέλης ο Βενιζέλος. Και έτσι ήμασταν σε μια συμμαχία πρωτόγνωρη για την Ελλάδα, που κράτησε τόσα χρόνια και σε μια συμμαχία η οποία έγινε ακριβώς γιατί είχε αυτόν τον κοινό παρανομαστή που λεγόταν Ευρώπη». Την ΕΕ όπου ομνύουν όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις και όπου όρκους πίστης δίνει νυχθημερόν και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επιδιώκουν συμμαχίες για ένταση της βαρβαρότητας

Μάλιστα ο Σαμαράς δεσμεύτηκε ότι «εφόσον η ΝΔ βγει πρώτο κόμμα, που θα βγει, και σε περίπτωση που είμαστε και αυτοδύναμοι ή για να το πω καλύτερα και αυτοδύναμος να είμαι, εγώ θα επιδιώξω και πάλι συμμαχίες με όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις γιατί αυτό είναι το πιο αναγκαίο». Βασικό ζητούμενο για τους αστούς οι τέτοιες συμμαχίες τους, ώστε να εξασφαλίσουν την ευρύτερη δυνατή συναίνεση ή έστω ανοχή λαϊκών στρωμάτων για να προωθήσουν και τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα που προβλέπουν τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ.

Με αυτό το πνεύμα, κατέκρινε τον Αλ. Τσίπρα επειδή «το γύρισε σε αυτό το καινούριο θα έλεγα παραμύθι, μια που δεν έχει με ποιον να συνεργαστεί και είπε τη λέξη "αυτοδυναμία". Εννοούσε "αδυναμία" συμμαχιών. Επειδή δεν έχει με ποιον να πάει, το βάφτισε "αυτοδυναμία"». Είναι ο ανούσιος καυγάς για εγκλωβισμό του λαού στην πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ, αφού οι διαφορές του με το ΣΥΡΙΖΑ είναι στο περιτύλιγμα της φιλοευρωενωσιακής στρατηγικής.

Ο ίδιος «προσδοκά όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις να δώσουν τη μάχη (...) Σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας για πρόοδο μέσα στην Ευρώπη» επανέλαβε, στέλνοντας και πάλι μήνυμα στο κεφάλαιο ότι είναι ο καταλληλότερος να βρει τρόπους προώθησης της πολιτικής του. Ουσιαστικά και οι δύο θέλουν να έχουν καθένας για τον εαυτό του το πάνω χέρι σε μια αντιλαϊκή κυβέρνηση συνεργασίας.

Την ίδια ώρα η ΝΔ κλιμακώνει την αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΑ, εστιάζοντας στο ποιος από τους δύο θα φορολογήσει περισσότερο τα λαϊκά στρώματα. Ερμηνεύοντας δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα (σχετικά με μια αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από άλλο φόρο) και στην τακτική της ΝΔ να κινδυνολογεί σχετικά με τα όσα φέρνει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, υποστήριξε χθες ότι «οι υποσχέσεις του κ. Τσίπρα οδηγούν την οικονομία σε νέο Μνημόνιο καταστρέφοντας εκείνους που άντεξαν την κρίση. Τη μεσαία τάξη».

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ - Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Πρόθυμοι συγκυβερνήτες για νέα αντιλαϊκά μέτρα

Συνεχίζουν Ευ. Βενιζέλος και Γ. Παπανδρέου τις διαβεβαιώσεις προς το κεφάλαιο ότι «αξίζουν» να είναι στην επόμενη συγκυβέρνηση.

Μιλώντας ο Βενιζέλος σε κομματικό του ακροατήριο στον Πειραιά, είπε ότι στις ευρωεκλογές του Μάη 2014 «έχασε η ΝΔ και πρώτο κόμμα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος στηρίζει την κυβέρνηση; Ποιος στηρίζει την εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής; Το ΠΑΣΟΚ. Ποιο είναι το κρίσιμο ποσοστό; Το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ». Στην ίδια βάση χαρακτήρισε «κρίσιμο» το ερώτημα ποιος θα είναι «ο εγγυητής, ο σταθεροποιητής, ο ρυθμιστής» στην επόμενη κυβέρνηση για τη συνέχιση της πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου. «Δεν εγγυόμαστε μια οποιαδήποτε κυβερνητική σταθερότητα, αλλά την εθνική σταθερότητα, που είναι εξ ορισμού και προοδευτική» πρόσθεσε, βεβαίως σε όφελος του κεφαλαίου.

Στη συνέχεια, περιγράφοντας τις «δυσκολίες» που θα έχουν να αντιμετωπίσουν στα όποια παζάρια τους με τους «εταίρους» της ΕΕ είπε:

«Τα πράγματα είναι δύσκολα γιατί εκεί δεν υπάρχουν διπλωματικές ευγένειες και κανόνες, υπάρχουν συμφέροντα και τα κρατικά συμφέροντα, οι οικονομικοί εθνικισμοί, οι εθνικές στρατηγικές μικρών και μεσαίων χωρών», τόνισε, μιλώντας ανοιχτά για τις ενδοαστικές αντιθέσεις στην ΕΕ.

«Ασχολούνται όλοι με τη Γερμανία (...) Αλλά ο Φινλανδός πρωθυπουργός, που η χώρα του έχει περάσει την εμπειρία του ΔΝΤ, στις αρχές της δεκαετίας του '90 και που στην πραγματικότητα εκφράζει μια κοινωνία που λέει "όπως τα περάσαμε εμείς, πρέπει να τα περάσουν κι άλλοι", λέει σήμερα "δεν πρόκειται ποτέ να συναινέσουμε στη διευκόλυνση" (...) Και προφανώς, εννοεί ότι θα τηρήσει κι αυτός τα συμφωνημένα (...) Αλλά μας έχει δανείσει και η Κύπρος πριν μπει στην κρίση, μας έχει δανείσει και η Πορτογαλία και η Ιρλανδία και η Σλοβενία και η Σλοβακία και η Μάλτα, δεν είναι μόνο οι μεγάλες χώρες. Αφήστε που και οι μεγάλες χώρες είναι σε κρίση, χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία. Και το τι θα γίνει στην Ελλάδα λειτουργεί ως εργαστήριο και ως παράδειγμα που στέλνει μηνύματα στις μεγάλες χώρες», συμπλήρωσε. Αρα τα αντιλαϊκά μέτρα εντείνονται.

 • Τη χρησιμότητά του σε μια επόμενη συγκυβέρνηση, όπου θα βοηθήσει να περάσουν νέα αντιλαϊκά μέτρα, διατύπωσε και ο πρώην πρωθυπουργός, νυν πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γ. Παπανδρέου. «Κανένα κόμμα δεν μπορεί να κυβερνήσει μόνο του, γιατί το έργο που πρέπει να γίνει, θέλει πολλές πλάτες», επισήμανε χαρακτηριστικά σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη.
ΟΤΑΝ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΞΕΜΑΣΚΑΡΕΥΕΤΑΙ...
... Για τη συνέχιση της φοροεπιδρομής

Ερώτηση: «Θα καταργηθεί ο ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης;»

Απάντηση: «Δεν μπορούμε να καταργήσουμε τον ΦΠΑ»

(από την προχτεσινή διαδικτυακή συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα).

Ετσι απλά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι τα μόνιμα υποζύγια θα συνεχίσουν να πληρώνουν τους φόρους που χρειάζεται το κρατικό ταμείο για να χρηματοδοτεί τις επενδύσεις των καπιταλιστών. Και για να μη μείνει καμιά αμφιβολία για τα συμφέροντα ποιας τάξης καίγεται, σε άλλη ερώτηση για το αν θα αυξηθούν οι συντελεστές φορολογίας των επιχειρήσεων, δήλωσε ωμά: «Δεν έχουμε στόχο να αυξήσουμε τους συντελεστές».

Ο ΣΥΡΙΖΑ χρόνια πριν έχει κάνει καθαρή τη θέση του στο φορολογικό, καθώς είναι από τα σημεία κλειδιά για κάθε πολιτική δύναμη που επιδιώκει να πάρει το χρίσμα από την αστική τάξη για να κυβερνήσει. Η επιμονή του, μόλις μια βδομάδα πριν τις εκλογές, στη θέση ότι τα λαϊκά στρώματα θα συνεχίσουν να πληρώνουν ακριβά το μάρμαρο, έχει άμεση σχέση με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για το ποια τάξη θα συνεχίζει, με τους φόρους που πληρώνει, να γεμίζει το κρατικό ταμείο, χωρίς το οποίο πράγματι δεν μπορεί να λειτουργήσει το κράτος των καπιταλιστών.

Η επικαιροποίηση του προγράμματός του, έτσι όπως ανακοινώθηκε στη Θεσσαλονίκη, δείχνει πως όχι μόνο δεν κάνει ρούπι πέρα από όσα ήδη από το 2012 έχει ανακοινώσει, αλλά και ότι εμμένει στην απόφαση να πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα όσα η «επάρατος» τους έχει χρεώσει: Μόλις προχτές - στη διαδικτυακή συνέντευξη - ο Τσίπρας επανάλαβε για τα παλιά φορολογικά χρέη ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να κεφαλαιοποιήσει αυτά τα χρέη. Δηλαδή να κάνει ό,τι και οι τράπεζες, που δίνουν νέο δάνειο για να πληρωθεί το παλιό και βρίσκεται ο πελάτης από ρύθμιση σε ρύθμιση να χρωστά περισσότερα.

Ταυτόχρονα, η επιμονή τους στη φοροαπαλλαγή του κεφαλαίου είναι σταθερή: Λίγους μήνες πριν (στις 8 Οκτώβρη 2014) ο Τσακαλώτος δήλωνε: «Εμείς λέμε ότι στην πρώτη φάση το 26% που είναι ο φόρος στα κέρδη δεν έχουμε πρόθεση να το σηκώσουμε». Και σημείωνε χαρακτηριστικά ο «Ρ»: «Η κυβέρνηση υπόσχεται στους μεγαλοεπιχειρηματίες ότι με την πρώτη ευκαιρία θα τους μειώσει τους συντελεστές φορολόγησης και ο ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαιώνει ότι δε θα τους αυξήσει! Οπότε ας μην αγχώνονται...».

Δύο χρόνια πριν, στις 20 Μάη του 2013, το περιοδικό «Time» κυκλοφορούσε με δηλώσεις Σταθάκη ότι το κόμμα του «δεν έχει κανέναν σκοπό να άρει τις φοροαπαλλαγές των αδιανέμητων κερδών ή να φορολογήσει τα κεφαλαιακά κέρδη των εφοπλιστών».

Παράλληλα είναι καταγραμμένη η διαβεβαίωση του Αλ. Τσίπρα προς τον ΣΕΒ ότι μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να επιβαρύνει με φορολογικά μέτρα την παραγωγική δραστηριότητα, δηλαδή θα αντιμετωπίζει με φορολογικό ευνοϊκό για τους επιχειρηματικούς ομίλους τρόπο τα μη διανεμόμενα κέρδη, αυτά δηλαδή που θα επανεπενδύονται. Σ' αυτό ας προστεθεί το γεγονός ότι αποφεύγει να δεσμευτεί με συγκεκριμένα μέτρα για τον τρόπο φορολόγησης του εφοπλιστικού κεφαλαίου αλλά και της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Ποιος θα πληρώσει λοιπόν; Ποιος θα χρηματοδοτήσει τον κρατικό προϋπολογισμό; Συνεπής στη λογική καμιά παροχή σε όσους έχουν εισόδημα πάνω από 800-900 ευρώ, μιλάει για επαναφορά του αφορολόγητου στις 12.000 (πριν την κρίση μίλαγε για 16.000), ενώ η άρνηση κατάργησης των έμμεσων φόρων και του ΦΠΑ σε είδη λαϊκής κατανάλωσης απαντάνε καθαρά σε αυτό το ερώτημα: Οποιος πλήρωνε έως τώρα, οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα. Πρόκειται για προγράμματα αναδιανομής της φτώχειας, θα ελαφρύνει τους περισσότερο φτωχούς επιβαρύνοντας τους λιγότερο. Αλλωστε το λέει καθαρά, δεν μπορούμε να μειώσουμε τους φόρους ή να τους καταργήσουμε γιατί πώς θα λειτουργούν τα νοσοκομεία! (από την διαδικτυακή του συνέντευξη επίσης). Αρκεί το κεφάλαιο να μένει απείραχτο.

Στο εύλογο ερώτημα πώς γίνεται να μην αυξήσει τους φόρους στο κεφάλαιο και παράλληλα να ελαφρυνθούν τα λαϊκά στρώματα, απαντά με το αόριστο περί πάταξης της φοροδιαφυγής. Μια τέτοια δήλωση είναι κενή περιεχομένου: Σε συνθήκες ελευθερίας κίνησης του κεφαλαίου, ανωνυμίας στις μετοχές και διαφόρων απορρήτων (επιχειρηματικών, εμπορικών, τραπεζικών κ.λπ.) τα οποία δεν αμφισβητεί, σε συνθήκες δράσης των εξωχώριων επιχειρήσεων και ύπαρξης φορολογικών παραδείσων, ούτε ο πλούτος μπορεί ουσιαστικά να φορολογηθεί αλλά ούτε και να αντιμετωπιστεί επί της ουσίας η φοροδιαφυγή.

Ο καυγάς του, λοιπόν, με τη ΝΔ για τους φόρους είναι κάλπικος. Κανένας τους δεν κάνει λόγο για τις ήδη απώλειες των εργαζομένων που στη φάση της κρίσης, συνυπολογίζοντας μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις (25% και 30-35% κατά μέσο όρο), δραστική αύξηση της φορολογίας, αυξήσεις σε ασφαλιστικές εισφορές και προώθηση της εμπορευματοποίησης των «κοινωνικών παροχών», ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις το 50% του προ κρίσης επιπέδου. Μπροστά σ' αυτές τις τεράστιες απώλειες, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ «κάνουν την πάπια».

Επίσης, το γεγονός ότι στο πρόγραμμά του προβλέπει εισροή 3 δισ. ευρώ στο κρατικό ταμείο από ληξιπρόθεσμες οφειλές, σηματοδοτεί τη συνέχιση της αφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων. Αυτό σημαίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ περιμένει από τα λαϊκά στρώματα (στα οποία αφορούν κατά κύριο λόγο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές) να καταβάλουν, επιπλέον της φορολόγησης για την τρέχουσα χρονιά, 3 δισ. ετησίως ως «δόσεις» για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του παρελθόντος. Για να το «γλυκάνει» κάνει λόγο για ρυθμίσεις στις δόσεις που θα είναι «δίκαιες», αλλά θα πληρώνονται.

Οπως κι αν προσπαθήσει να πλασάρει σαν φιλολαϊκή τη φορολογική πολιτική του, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δέσμιος της θέσης του για «ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς», για ξεζούμισμα των εργατικών-λαϊκών στρωμάτων και φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο. Σε αυτή την πολιτική ζητάνε ανοχή.

ΣΥΡΙΖΑ
Ψηφοθηρία με ανέξοδες υποσχέσεις και δημαγωγικές φούσκες

Ζηλεύοντας τη δόξα του ...Μαυρογιαλούρου, ο Αλ. Τσίπρας μοίρασε με τη σέσουλα χτες ανέξοδες υποσχέσεις στους Ροδίτες, παίζοντας με τα βάσανα των κατοίκων της Δωδεκανήσου που τα προκαλεί η πολιτική που υλοποιεί τις απαιτήσεις του κεφαλαίου τις οποίες έρχεται να εφαρμόσει το κόμμα του.

«Χτες ήρθε άρον - άρον στη χώρα μας ο δεξιός πρωθυπουργός της Ισπανίας ... Ποιον έφερε να τον υποστηρίξει ο κος Σαμαράς; Τον πρωθυπουργό των πλειστηριασμών και των εξώσεων ... οι πλειστηριασμοί απελευθερώθηκαν από 1/1 του 2015 και οι δυο σχετικές τροπολογίες που καταθέσαμε στη Βουλή για παράταση της αναστολής καταψηφίστηκαν απ' τη ΝΔ και τα κοράκια των distress funds είναι έτοιμα να πέσουν πάνω στους δανειολήπτες για να τους πάρουν τα σπίτια ... με το ΣΥΡΙΖΑ, κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη», υποστήριξε. Εκρυψε όμως ότι, σύμφωνα με την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ δε χαρίζεται ούτε 1 ευρώ από τις «οφειλές» των λαϊκών νοικοκυριών σε εφορίες, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία. Οπως, μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Μηλιός, διαγραφή χρεών εισηγούνται μόνο για τις περιπτώσεις που τα δάνεια είναι από χέρι χαμένα για τις τράπεζες: «...για ανθρώπους πάρα πολύ μεγάλης ηλικίας, χωρίς κανένα εισόδημα, ασθενείς κ.λπ.»!

Υποσχέθηκε ακόμα ο Αλ. Τσίπρας στους Ροδίτες: «Θα επανεξετάσουμε το θεσμικό πλαίσιο της ακτοπλοΐας. Γιατί το σημερινό μοντέλο έχει αποτύχει. Πανάκριβο μεταφορικό κόστος στις κανονικές γραμμές. Πανάκριβες δημόσιες επιδοτήσεις στις άγονες γραμμές. Και τα νησιά να μην έχουν πλοία. Θα εξετάσουμε πολύ σοβαρά ένα νέο πρότυπο στα πλαίσια της κοινωνικής οικονομίας. Με τη συμμετοχή του κράτους, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων». Πίσω απ' τις περικοκλάδες της δημαγωγίας ξεπροβάλλουν οι εφοπλιστές ξανά. Των οποίων ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σκοπεύει να θίξει ούτε τρίχα. Αλλωστε, σύμφωνα με δηλώσεις Σταθάκη στο «Time» «δεν έχει κανέναν σκοπό να φορολογήσει τα κεφαλαιακά κέρδη των εφοπλιστών». Η «παράλειψη» επίσης οποιασδήποτε αναφοράς στον κανονισμό 3577/92 της ΕΕ που έχει διαμορφώσει το σημερινό καθεστώς στην ακτοπλοΐα, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, προμηνύει τη διαιώνισή του και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Παχιά λόγια

Κατά τα λοιπά, ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι το κόμμα του δίνει τη μάχη όλων των λαών του ευρωπαϊκού νότου για τη λύση του προβλήματος του χρέους που τον βυθίζει στην ύφεση και στη φτώχεια, υπονοώντας ότι η διευθέτησή του θα φέρει την ευημερία στους λαούς και κρύβοντας την αλήθεια πως θα φέρει πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα, δίχως να απαλλάξει κανένα λαό απ' το βάρος αποπληρωμής χρεών που δεν προκάλεσε.

Με ευαρέσκεια διαπίστωσε ότι το ζήτημα του χρέους «μπαίνει πια στην ατζέντα» και οι ευρωενωσιακοί παράγοντες «δηλώνουν έτοιμοι να διαπραγματευτούν». Μάλιστα, φρόντισε να τους καθησυχάσει διαμηνύοντάς τους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαπραγματευτεί «με ηρεμία» και ότι δεν έχει «ούτε να εκβιάσει, ούτε να τρομοκρατήσει κανέναν».

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εντείνουν τη μάχη για την ενίσχυση του Κόμματος

Μάχη ώστε να εκφραστεί αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Γενάρη από τους Ελληνες μετανάστες δίνουν οι Οργανώσεις Εξωτερικού του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Κόντρα στις δυσκολίες, η μέχρι τώρα ανταπόκριση των Ελλήνων μεταναστών είναι σημαντική, με αρκετούς να έχουν ήδη προμηθευτεί εισιτήρια ώστε, ακόμη και με ένα ταξίδι μέσα στο Σαββατοκύριακο, να ενισχύσουν με την ψήφο τους το ΚΚΕ.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας τις επόμενες μέρες πραγματοποιούνται οι εξής εκδηλώσεις:

-- Οι οργανώσεις του ΚΚΕ στη Γερμανία διοργανώνουν προεκλογικές εκδηλώσεις με κεντρικό ομιλητή τον Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, αύριο Σάββατο στις 7 μ.μ. στην Κολωνία, στους χώρους της Alte Feuerwache, Melchiorstr. 3, και την Κυριακή 18/1 στις 3 μ.μ. στη Νυρεμβέργη, στο κτίριο όπου στεγάζεται η κοινότητα, Adam-Klein-Str. 6.

-- Η Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ στο Παρίσι διοργανώνει σύσκεψη - συζήτηση ενόψει των βουλευτικών εκλογών και αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στη Γαλλία, αύριο Σάββατο, στις 19.00, στην αίθουσα «Ageca» (177 rue de Charonne, 75011 Paris - metro Philippe Auguste, Charonne, Nation).

-- Εκδήλωση μπροστά στις εκλογές διοργανώνει η ΤΟ Βρετανίας του ΚΚΕ, την Κυριακή 18/1 στις 13.00, στη διεύθυνση 94 Camden Rd, London, Ν11 9ΕΑ.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Με πείσμα για ψήφο στο ΚΚΕ

Κάλεσμα επαγρύπνησης και κινητοποίησης για να μη χαθεί καμιά ψήφος για το Κόμμα

Να μπουν όλοι με πείσμα στην κρίσιμη για το λαό εκλογική μάχη, αυτές τις τελευταίες μέρες πριν τις εκλογές της 25ης Γενάρη, καλεί το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) τους αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης και τους μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ, τους απογόνους και τους φίλους της Αντίστασης και του ΔΣΕ.

«Με το πρόσφατο ψήφισμα - κάλεσμα του Γενικού Συμβουλίου μας και με το κάλεσμα του ΚΚΕ και τα ψηφοδέλτια του Κόμματος» τονίζεται, «καλούμαστε όλοι να ξανοιχτούμε σε όλες τις γειτονιές, σε κάθε σπίτι, για να φθάσει η φωνή του ΚΚΕ παντού. Να οργανώσουμε συσκέψεις στα σπίτια μας και συγκεντρώσεις στα κατά τόπους γραφεία των παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, άμεσα. Να έρθουμε σε επικοινωνία, με όποιον τρόπο - και τηλεφωνικά ακόμα - με τους συναγωνιστές μας και τους φίλους και απογόνους, για να τους ενημερώσουμε για την κρισιμότητα των εκλογών, για να μη χαθεί καμιά ψήφος υπέρ του ΚΚΕ. Για να βγει το Κόμμα μας πιο δυνατό την επόμενη μέρα, γιατί αυτό είναι προϋπόθεση να δυναμώσει το λαϊκό - ταξικό κίνημα. Για να διεκδικήσουμε τα χαμένα δικαιώματά των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων ανδρών και γυναικών. Κι αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μόνο με δυνατό ΚΚΕ, γιατί τα άλλα κόμματα, της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα, προωθούν τις βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των μεγαλοκαπιταλιστών, των μονοπωλίων σε βάρος του λαού».

Απορριπτική πρόταση για αποφυλάκιση των χρυσαυγιτών

Να απορριφθεί το αίτημα αποφυλάκισης που κατατέθηκε στο Συμβούλιο Εφετών από τους προφυλακισμένους χρυσαυγίτες βουλευτές και τον αρχηγό τους Ν. Μιχαλολιάκο, ενόψει των βουλευτικών εκλογών, προτείνει προς το συμβούλιο ο εισαγγελέας Εφετών Π. Δράκος. Το αίτημα είχαν υποβάλει οι Ν. Μιχαλολιάκος, Χρ. Παππάς, Ηλ. Κασιδιάρης, Γ. Γερμενής και Ι. Λαγός. Οι βουλευτές της φασιστικής οργάνωσης ζητούν άρση της κράτησής τους για να χύσουν ανεμπόδιστα το ναζιστικό τους δηλητήριο κατά την προεκλογική περίοδο.

Συγκεντρώσεις του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα
Στην Αττική
 • Σήμερα Παρασκευή:

-- Στις 6.30 μ.μ. συγκέντρωση στην Ελευσίνα στο Εργατικό Κέντρο (Χαριλάου 30), με ομιλητή τον Γιάννη Γκιόκα, μέλος της ΚΕ και υποψήφιο βουλευτή Αττικής.

-- Στις 7 μ.μ. συγκέντρωση στα Βριλήσσια στο πάρκο ΤΥΠΕΤ, με ομιλητή τον Γιάννη Τασιούλα, μέλος της ΚΕ και υποψήφιο βουλευτή στη Β΄ Αθήνας.

-- Στις 7 μ.μ. συγκέντρωση στον Αγ. Στέφανο στο Πνευματικό Κέντρο, με ομιλητή τον Μιχάλη Χασιώτη, υποψήφιο βουλευτή Αττικής.

-- Στις 7 μ.μ. συγκέντρωση στην Κηφισιά στο Δημαρχείο, με ομιλητή τον Σπύρο Χαλβατζή, υποψήφιο βουλευτή Β΄ Αθήνας.

-- Στις 7 μ.μ. συγκέντρωση στο 1ο ΚΑΠΗ Αγ. Βαρβάρας (οδός Καλαντζάκου), με ομιλήτρια την Βιβή Δάγκα, υποψήφια βουλευτή Β' Αθήνας. Θα χαιρετίσει ο Κώστας Κακαράτζας, υποψήφιος βουλευτής Β΄ Αθήνας.

-- Στις 6.30 μ.μ. συγκέντρωση στα Α. Λιόσια στο Α΄ ΚΑΠΗ (Λ. Φυλής 165) με ομιλητή τον Δήμο Κουμπούρη, μέλος της ΚΕ και υποψήφιο βουλευτή Αττικής. Θα χαιρετίσει η Ρούλα Ελευθεριάδου, υποψήφια βουλευτής Β' Αθήνας.

-- Στις 6.30 μ.μ. συγκέντρωση στην Παλλήνη στο Δημαρχείο Γέρακα (Ιθάκης 12) με ομιλητή τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος της ΚΕ και υποψήφιο βουλευτή στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

-- Στις 6.30 μ.μ. σε συγκέντρωση στο καφενείο «Αυλή του Αντώνη» στο Γαλάτσι (Γαλατσίου 88) θα μιλήσει η Αλεξάνδρα Μπαλού, υποψήφια βουλευτής Β' Αθήνας.

 • Αύριο, Σάββατο:

-- Στις 6.30 μ.μ. συγκέντρωση στο Περιστέρι στο Θέατρο Πολιτών με ομιλητή τον Θανάση Παφίλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο βουλευτή Β΄ Αθήνας.

-- Στις 6.30 μ.μ. συγκέντρωση στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ραφήνας, με ομιλητή τον Δήμο Κουμπούρη.

-- Στις 6.30 μ.μ. συγκέντρωση στα Καλύβια στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, με ομιλητή τον Αποστόλη Παμφίλη, υποψήφιο βουλευτή Αττικής.

-- Στις 6.30 μ.μ. συγκέντρωση στο Δημαρχείο Κερατέας, με ομιλήτρια την Ειρήνη Βασίλαρου, υποψήφια βουλευτή Αττικής.

-- Στις 7 μ.μ. συγκέντρωση στο Μενίδι στην αίθουσα του Δημαρχείου με ομιλητή τον Γιάννη Πρωτούλη.

-- Στις 6.30 μ.μ. συγκέντρωση στον Ασπρόπυργο στο Πνευματικό Κέντρο, με ομιλητή τον Γιάννη Γκιόκα. Θα απευθύνει χαιρετισμό η Ρούλα Ελευθεριάδου.

-- Στις 6.30 μ.μ. συγκέντρωση στον Κολωνό στο Πολιτιστικό Κέντρο Λένορμαν και Αλεξανδρείας με ομιλητή τον Βασίλη Μαμάη, υποψήφιο βουλευτή Α΄ Αθήνας. Θα απευθύνει χαιρετισμό ο Ηλίας Σιώρας, υποψήφιος βουλευτής Α΄ Αθήνας.

-- Στις 6.30 μ.μ. συγκέντρωση στους Αμπελόκηπους στο Πολυδύναμο Κέντρο 7ου Διαμερίσματος (Πανόρμου 59), με ομιλήτρια την Λιάνα Κανέλλη, υποψήφια βουλευτή Α΄ Αθήνας.

-- Στις 11 π.μ., σε συγκέντρωση στην Καισαριανή, στο καφενείο των οδών Μανωλίδου και Λυδίας θα μιλήσει ο Γιώργος Πέρρος, υποψήφιος βουλευτής Β' Αθήνας.

Στη Β. Ελλάδα
 • Σήμερα, Παρασκευή

-- Στην Πτολεμαΐδα, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου, θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας.

-- Στην Κομοτηνή, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Επαγγελματικού Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας.

-- Στη Δράμα, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου, θα μιλήσει ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής και υποψήφιος βουλευτής.

-- Στη Θεσσαλονίκη, στις 7.30 μ.μ., στο πολιτιστικό κέντρο Τούμπας, θα μιλήσουν οι Γιάννης Δελής και Ρένα Τηλικίδου, υποψήφιοι βουλευτές Α' Θεσσαλονίκης.

-- Στις 7 μ.μ., στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, θα μιλήσουν οι Ελένη Γερασιμίδου και Οδυσσέας Μαάιτα, υποψήφιοι βουλευτές Β' Θεσσαλονίκης.

-- Στις 7 μ.μ., στα Κύμινα Θεσσαλονίκης, θα μιλήσει η Λίνα Χατζηκυριάκου, υποψήφια βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης.

-- Στις 7 μ.μ., στο Πρόχωμα Θεσσαλονίκης, θα μιλήσουν οι Σάββας Μωυσίδης και Γιώργος Λεοντιάδης, υποψήφιοι βουλευτές Β' Θεσσαλονίκης.

 • Αύριο, Σάββατο:

-- Στα Γιαννιτσά, στις 6 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο, θα μιλήσουν οι υποψήφιοι βουλευτές Σωτήρης Ζαριανόπουλος και Αλέκος Ουγγρίνος.

-- Στην Αλεξανδρούπολη, στις 7 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο, θα μιλήσει ο Γιώργος Μαργαρίτης, υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας.

-- Στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης, στις 7.30 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο θα μιλήσουν οι Σάκης Βαρδαλής και Γιώργος Κοτανίδης, υποψήφιοι βουλευτές Α' Θεσσαλονίκης.

-- Στις Συκιές Θεσσαλονίκης, στις 7.30 μ.μ., στο Δημαρχείο, θα μιλήσουν οι Γιάννης Δελής και Ρένα Τερζηβασιλειάδου, υποψήφιοι βουλευτές Α' Θεσσαλονίκης.

-- Στις 9 μ.μ., στη συνεστίαση της ΚΟ Δυτικής Υπαίθρου Θεσσαλονίκης, θα μιλήσει η Ελένη Γερασιμίδου υποψήφια βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης.

Στη Στερεά Ελλάδα
 • Σήμερα, Παρασκευή:

-- Στη Λαμία, σε συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας (πλ. Διάκου 1). θα μιλήσει ο υποψήφιος βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Κώστας Μπασδέκης.

-- Στη Γραβιά, στις 7 μ.μ. συγκέντρωση με τον Γιώργο Ιωσηφίδη.

-- Στη Δεσφίνα, στις 7 μ.μ συγκέντρωση - Ομιλία στο καφενείο «Βάγια» με τον Δρόσο Τσελέ.

Στη Βορειοδυτική Ελλάδα
 • Σήμερα, Παρασκευή:

-- Στην Πρέβεζα, στις 7 μ.μ. στον πολιτιστικό κέντρο στον Ωρωπό θα μιλήσει ο υποψήφιος βουλευτής Γιώργος Μισιρλής.

Στη Θεσσαλία
 • Σήμερα, Παρασκευή:

-- Στις 7 μ.μ. σε συγκέντρωση στη Ζαγορά θα μιλήσει ο υποψήφιος βουλευτής Ν. Αγγελής.

-- Ο υποψήφιος βουλευτής Αχιλλέας Κανταρτζής στις 7 μ.μ. θα μιλήσει στο κατάστημα Βάιου Λιότσιου στο Ζάρκο.

-- Η Γεωργία Καπέτη και o Λάμπρος Ντουρλιός, υποψήφιοι βουλευτές στις 7.30 μ.μ. θα μιλήσουν σε συγκέντρωση στο καφέ «Ηδιστον» (έναντι νέας εισόδου Νοσοκομείου Τρικάλων).

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η αντικειμενική αξιολόγηση των δημόσιων υπαλλήλων

«

Η αξιολόγηση υπαλλήλων και υπηρεσιών θα γίνεται στη βάση αντικειμενικών δεικτών». Αυτό είπε στην ομιλία του ο Α. Τσίπρας στο Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, στις 3/1/2015.

Με άλλα λόγια, ναι στην αξιολόγηση των δημόσιων υπαλλήλων, αλλά αυτή να γίνεται με «αντικειμενικό τρόπο», βάσει δεικτών.

Τι ακούμε δηλαδή; Ο,τι ακούγαμε μέχρι τώρα από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ. Με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θέσπισαν τους δείκτες αξιολόγησης στην εκπαίδευση, σε όλο το Δημόσιο. Με βάση αυτήν τη λογική, σύμφωνα με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, ο εκπαιδευτικός καλείται να αξιολογηθεί συνολικά σε 5 κατηγορίες και 75 κριτήρια! Αλήθεια, τι διαφορετικό λένε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ;

Το πιο σημαντικό όμως είναι το εξής: Ποιος καθορίζει σήμερα τι είναι «αντικειμενικό»; Οι ανάγκες του λαού για ολόπλευρη μόρφωση ή οι ανάγκες του κεφαλαίου για κατάρτιση της νέας γενιάς σε δεξιότητες μιας χρήσης; Οι ανάγκες του λαού για ένα κράτος που να υπηρετεί τα συμφέροντά του ή οι ανάγκες του κεφαλαίου για ένα κράτος «στρατηγείο», που θα υπηρετεί με κάθε τρόπο την καπιταλιστική κερδοφορία;

Την απάντηση την γνωρίζουμε, την ζούμε καθημερινά. Στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, τα πάντα υποτάσσονται στις ανάγκες του κεφαλαίου. Είναι εκατοντάδες οι οδηγίες της ΕΕ, διαχρονικά, για ακόμα μεγαλύτερη και ταχύτερη προσαρμογή της εκπαίδευσης στις απαιτήσεις των βιομηχάνων.

Να γιατί όσοι δεσμεύονται να συνεχίσουν αυτόν το δρόμο, ανάμεσά τους και ο ΣΥΡΙΖΑ, κοροϊδεύουν τους δημόσιους υπάλληλους και τους εκπαιδευτικούς όταν μιλάνε για μια άλλη, καλή αξιολόγηση, υπέρ των εκπαιδευτικών, των μαθητών, του λαού. Τέτοια ούτε υπήρξε, ούτε μπορεί να υπάρξει.

Να γιατί στην ΠΟΕ - ΟΤΑ, ΠΑΣΚΕ - ΟΤΑ (Μπαλασόπουλος), ΔΑΚΕ και ΑΣΚ - ΟΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ) συμφώνησαν σε πρόταση προς την κυβέρνηση για το πώς θα γίνει μια «καλή αξιολόγηση», στο πλαίσιο των σημερινών κρατικών δομών και της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής. Να γιατί στο ίδιο κείμενο μιλάνε για την «ανάγκη» εφαρμογής στους δήμους «... των εξελιγμένων διοικητικών θεωριών του Νέου Δημόσιου Management, της Δημόσιας Διακυβέρνησης και των βέλτιστων πρακτικών διοίκησης του ιδιωτικού τομέα, τα οποία πρεσβεύουν σε μεγάλο βαθμό μια επιχειρησιακή αντίληψη (κατά τα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα)».

Οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εκπαιδευτικοί, έχουν πείρα και πρέπει να την αξιοποιήσουν. Να βάλουν με την ψήφο τους κάθε κατεργάρη στον πάγκο του. Και αυτούς που τους μαυρίζουν τη ζωή και αυτούς που παίζουν με τη δίκαιη αγωνία τους και την αγανάκτησή τους. Να δυναμώσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ, το μόνο Κόμμα που στάθηκε ενάντια και αποκάλυψε το πραγματικό, αντιδραστικό περιεχόμενο της λεγόμενης αξιολόγησης.


Η.Π.

Δραστηριότητες μελών του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
 • Σήμερα Παρασκευή:

-- Ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας, θα μιλήσει στην Καλαμάτα, στη συγκέντρωση της ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ, στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο της Νομαρχίας.

-- Η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια βουλευτής Επικρατείας, θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο Πέραμα, στις 18.30, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου.

-- Ο Δημήτρης Αρβανιτάκης θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο Λαύριο, στις 18.30, στο «Μηχανουργείο».

-- Ο Γιώργος Μαρίνος, θα μιλήσει στις 19.00, στο Μαντούδι (καφενείο Ρούμπου). Θα χαιρετίσει ο υποψήφιος βουλευτής Στάθης Λιαγκάκης.

 • Το Σάββατο 17/1:

-- Ο Κώστας Αβραμόπουλος θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στην Ξάνθη, στις 19.00, στο Εργατικό Κέντρο.

-- Ο Κύριλλος Παπασταύρου θα μιλήσει στις 18.00 σε εκδήλωση στο Μαρούσι, στην αίθουσα του Δημαρχείου. Θα χαιρετίσει η Αλεξάνδρα Μπαλού, υποψήφια βουλευτής στη Β' Αθήνας.

-- Η Ελένη Μπέλλου θα μιλήσει σε πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση στη Μεταμόρφωση, στο Εκθεσιακό Κέντρο του δήμου, στις 21.00.

 • Την Κυριακή 18/1:

-- Σε πολιτική συγκέντρωση στο Κιλκίς, στις 12 το μεσημέρι στο συνεδριακό κέντρο του Δήμου Κιλκίς, θα μιλήσουν ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και ο Γιάννης Φαχουρίδης, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Ο Δημήτρης Γόντικας θα μιλήσει στις 19.00 σε συγκέντρωση στο Βύρωνα, στον κινηματογράφο «Ν. Ελβετία» (Λουΐζα). Θα χαιρετίσει η Θεοδώρα Δριμάλα, υποψήφια βουλευτής Β' Αθήνας.

-- Ο Δημήτρης Αρβανιτάκης θα μιλήσει στις 11 π.μ. σε συγκέντρωση στο Χαϊδάρι, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου. Θα χαιρετίσει ο Νίκος Καραγιάννης, υποψήφιος βουλευτής Β΄Αθήνας.

-- Η Ελένη Μπέλλου θα μιλήσει στις 12.00 σε συγκέντρωση στη Ν. Φιλαδέλφεια, στο Πνευματικό Κέντρο.

-- Ο Νίκος Σοφιανός θα μιλήσει στις 11 π.μ. σε συγκέντρωση στα Κάτω Πατήσια, στον κινηματογράφο «Στούντιο» στην πλατεία Αμερικής (Σταυρουπόλεως και Σπάρτης).

ΕΕ - ΔΝΤ - ΣΕΒ
Αντιλαϊκή κλιμάκωση, ανεξαρτήτως κυβερνητικού διαχειριστή

Αποκαλυπτική η νέα παρέμβαση του ΣΕΒ, για το ποιον αφορά η όλη συζήτηση περί «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους και «μεταρρυθμίσεων»

Την παραπέρα κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης και στην «επόμενη μέρα» προαναγγέλλουν τα επιτελεία της ΕΕ, ενώ στο εσωτερικό και σε συνδυασμό με τα προηγούμενα, ο ΣΕΒ αξιώνει τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, προκειμένου «να ξεκινήσουν επενδύσεις μεγάλης κλίμακας». Οι τρέχουσες εξελίξεις έρχονται να καταδείξουν την κάλπικη αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αφού και οι δύο ανταγωνίζονται «εντός των τειχών» του κεφαλαίου.

«Θα υπάρξουν πολλές πολιτικές σκιαμαχίες και πολύ πολιτικό θέατρο τις επόμενες βδομάδες και μήνες στην Ελλάδα, αλλά πιστεύω ότι οι πολίτες και οι παράγοντες της αγοράς μπορούν να αντιληφθούν ότι αυτό είναι μέρος της κυκλικής διαδικασίας των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα», ανέφερε χτες ο πρώην Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ και σημερινός αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ολι Ρεν. Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Βloomberg», υποστήριξε πως «δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια κινήσεων κατά την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής». Δείχνοντας και το χαρακτήρα του επείγοντος, σημείωσε πως «από την άποψη της Ελλάδας, ο καλύτερος τρόπος να κινηθεί προς τα εμπρός είναι να μειώσει κάθε αβεβαιότητα», που σημαίνει: «Πρώτον να μειώσει τον αναγκαίο χρόνο για το σχηματισμό κυβέρνησης και δεύτερον να επιβεβαιώσει και να διαπραγματευθεί τα επόμενα βήματα του προγράμματος με την ΕΕ και το ΔΝΤ». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Ελλάδα είναι απίθανο να επιτύχει διαγραφή χρέους» και, κατά συνέπεια, θα πρέπει να εστιάσει σε «πιθανή ανακούφιση με τη μορφή μεγαλύτερων περιόδων αποπληρωμής».

Ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ), Ε. Νοβότνι, σε δηλώσεις του σε αυστριακή εφημερίδα, σημείωσε πως «χωρίς ένα πρόγραμμα σε ισχύ, επηρεάζονται εξαιρετικά αρνητικά οι δυνατότητες της ΕΚΤ να παραχωρήσει δάνεια σε ελληνικές τράπεζες και άρα υπάρχει σοβαρή χρονική πίεση».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, δήλωσε από την Ουάσιγκτον πως με την «όποια κυβέρνηση σχηματισθεί θα επιδιώξουμε τις συζητήσεις που είχαμε με τις ελληνικές αρχές, ώστε να βοηθήσουμε την ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί με βιώσιμο και ευρύ τρόπο», ενώ κατέστησε σαφή την ανάγκη του κεφαλαίου για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αναφερόμενη στη γενικότερη κατάσταση στην Ευρωζώνη σημείωσε ότι «το υποτονικό περιβάλλον θα καταστήσει ακόμη πιο δύσκολο για πολλές χώρες της Ευρωζώνης να μειώσουν την ανεργία και το υπερβολικό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, μιλώντας στη βρετανική «Finacial Times», σημείωσε ότι «το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ πιεστικό», ενώ συμβουλεύοντας και τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε πως «αν δοθεί παράταση 6 μηνών, η Ελλάδα θα αγοράσει χρόνο για να οργανώσει μια συνετή έξοδο από το τρέχον πρόγραμμα».

Αξονες για την αντιλαϊκή «συναίνεση» θέτει ο ΣΕΒ

Στο μεταξύ, σε νέα παρέμβαση προχώρησε ο ΣΕΒ, μέσω επιστολής του προέδρου του Θ. Φέσσα, προς τον πρόεδρο και τους επικεφαλής της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ, καθώς και στην BUSINESS EUROPE, την εργοδοτική οργάνωση των Ευρωπαίων βιομηχάνων.

Οι άξονες της αντιλαϊκής συνεννόησης που θέτει ο ΣΕΒ είναι οι παρακάτω:

-- «Περισσότερη ευρωπαϊκή οικονομική και πολιτική ολοκλήρωση». Θεωρούν «καθήκον της Ελλάδας και της Ευρώπης να τηρήσουν τις εκατέρωθεν δεσμεύσεις τους και να θέσουν σε εφαρμογή ένα ξεκάθαρο όραμα ανάπτυξης, που θα επιτρέψει στα κράτη - μέλη και ιδιαίτερα στις οικονομίες που βρίσκονται σε ύφεση, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να αποκαταστήσουν την κοινωνική διάσταση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος». Η τήρηση των «εκατέρωθεν δεσμεύσεων», που ζητά ο ΣΕΒ, σηματοδοτεί την εφαρμογή των μέτρων αντιλαϊκής πολιτικής από την όποια κυβέρνηση και την «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους, από την πλευρά της ΕΕ.

-- «Να συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις για να ξεκινήσουν επενδύσεις μεγάλης κλίμακας». Λόγος γίνεται για έναν «Οδικό Χάρτη για την ανάπτυξη» που θα βασίζεται σε «περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να προσελκύσουν επενδύσεις». Επιπλέον, επισημαίνουν πως η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας θα ενισχυθεί σημαντικά από τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, αναφέροντας τα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και το «πακέτο Γιούνκερ», από τα οποία έχουν να περιμένουν και οι Ελληνες βιομήχανοι.

-- «Επανεξέταση του δημόσιου χρέους για την επανεκκίνηση της οικονομίας». Σύμφωνα με τους βιομηχάνους,«μια ευνοϊκή συμφωνία της Ελλάδας με τους διεθνείς δανειστές της για το δημόσιο χρέος (...) θα αφαιρούσε κάθε είδος σκεπτικισμού απέναντι στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, θα αναβάθμιζε τη θέση της χώρας έναντι των διεθνών αγορών κεφαλαίου και θα καθιστούσε την ελληνική οικονομία ελκυστική στους επενδυτές», ενώ «μια τέτοια εξέλιξη είναι προς το συμφέρον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος συνολικά». Ανάγλυφα προκύπτει το γεγονός ότι η «πρεμούρα» για το χρέος αφορά αποκλειστικά και μόνο την αναβάθμιση του ελληνικού κεφαλαίου και του αστικού κράτους στις διεθνείς αγορές και τον ανταγωνισμό.

Τέλος, στην επιστολή επισημαίνεται ότι «πολλές επιχειρήσεις, μέλη του ΣΕΒ, επένδυσαν σημαντικά κεφάλαια από τις αρχές του 2009 μέχρι το τέλος του 2014 για να βελτιώσουν την παραγωγικότητα και την εξαγωγική τους δραστηριότητα».

Νομισματική διαπάλη

Χτες, εξάλλου, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας προχώρησε στην κατάργηση της ελάχιστης συναλλαγματικής ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου, που ήταν 1,2 ανά ευρώ. Ως αποτέλεσμα, το ελβετικό φράγκο κατέγραφε χτες στις διεθνείς χρηματαγορές ραγδαία ανατίμηση σε σχέση με τα βασικά ανταγωνιστικά νομίσματα. Να σημειωθεί ότι ελληνικές τράπεζες έχουν χορηγήσει δάνεια (κυρίως στεγαστικά) σε ρήτρα ελβετικού φράγκου, η ανατίμηση του οποίου επιφέρει αντίστοιχη επιβάρυνση των δόσεων αποπληρωμής.

ΣΥΡΟΣ
Με προεκλογικό υλικό του ΚΚΕ τα 'βαλαν φασιστοειδή

Η Κομματική Οργάνωση Σύρου του ΚΚΕ καταγγέλλει τη στοχευμένη καταστροφή προεκλογικών προπαγανδιστικών υλικών του Κόμματος από φασιστοειδή, το βράδυ της Τετάρτης, εκμεταλλευόμενοι το σκοτάδι, μέσα στο οποίο έχουν μάθει να κινούνται και να ζουν.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Τέτοιες θρασύδειλες ενέργειες φίμωσης του Κομμουνιστικού Κόμματος και παρεμπόδισης της δράσης του, στρέφονται ευθέως κατά του ίδιου του εργατικού κινήματος και ωφελούν όλους εκείνους που θέλουν τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους νέους και τους συνταξιούχους, παραδομένους στις αντιλαϊκές προσταγές κυβέρνησης και ΕΕ. Μάλλον κάποιοι πρέπει να ξαναδιαβάσουν ιστορία. 96 χρόνια τώρα το ΚΚΕ έχει σφυρηλατήσει γερά τους δεσμούς του με την εργατιά μέσα στο καμίνι της ταξικής πάλης ενάντια σε θεούς και δαίμονες.

Η φωνή του ΚΚΕ θα συνεχίσει να ενοχλεί όλους αυτούς που υπερασπίζονται αυτό το άδικο και εχθρικό για το λαό σύστημα και τα μαντρόσκυλά τους. Μόνη απάντηση που τους φοβίζει είναι η ισχυροποίηση του ΚΚΕ στις εκλογές της 25ης Γενάρη, ώστε την επόμενη μέρα ο λαός και η εργατική τάξη να είναι πιο δυνατοί για να παλέψουμε για μονομερή διαγραφή του χρέους, που φόρτωσαν στις πλάτες μας, για έξοδο από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και εργατική εξουσία».

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Δυνατό ΚΚΕ γιατί οι πραγματικοί αντίπαλοι του λαού θα είναι εδώ και στις 26

Σε συγκέντρωση στου Ζωγράφου μίλησε το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής στη Β' Αθήνας

Κατάμεστη η αίθουσα του κινηματογράφου «Αλέκα» στου Ζωγράφου - Στο βήμα ο Θ. Παφίλης
Κατάμεστη η αίθουσα του κινηματογράφου «Αλέκα» στου Ζωγράφου - Στο βήμα ο Θ. Παφίλης
«Να κοκκινίσουν οι κάλπες στις 25 του μήνα. Ψήφος στο ΚΚΕ γιατί αυτό που κρίνεται την επόμενη μέρα είναι να υπάρχει ένα δυνατό ΚΚΕ, που θα συμβάλει μέσα και έξω από τη Βουλή, να υπάρχει μία δυνατή εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση, να τους σταματήσει, να οργανώσει, να ξεσηκώσει το λαό, να σταματήσει να κοιτάει προς τα κάτω, να σηκώσει κεφάλι και να διεκδικήσει αυτό που του αξίζει». Το αγωνιστικό προσκλητήριο απηύθυνε, το βράδυ της Τετάρτης, από την κατάμεστη αίθουσα του κινηματογράφου «ΑΛΕΚΑ» στου Ζωγράφου, ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος στη Β' Αθήνας.

Οπως τόνισε, στις 26 μπορεί «να έχουν φύγει αυτοί», αλλά «θα είναι εδώ οι πραγματικοί αντίπαλοι του λαού. Η ΕΕ, τα μονοπώλια, η εξουσία τους και μάλιστα θα έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις από το λαό και την εργατική τάξη, που έχουν ματώσει για την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία τους».

Παλεύουμε για την εξουσία του λαού, όχι για να γίνουμε υπηρέτες του καπιταλισμού

«Στις 26», σημείωσε ο Θ. Παφίλης, «θα σχηματιστεί κυβέρνηση, υπάρχει στρατιά προθύμων να πλαισιώσει είτε τον έναν πόλο ή τον άλλον. Ο λαός δεν χρειάζεται τέτοια κυβέρνηση, που θα κινείται στην ίδια ρότα και θα ορκίζεται πίστη στην ΕΕ και την εξουσία των μονοπωλίων. Εχει ανάγκη από τη δική του κυβέρνηση. Τη λαϊκή - εργατική κυβέρνηση, της εργατικής - λαϊκής εξουσίας, στην οποία το ΚΚΕ είναι έτοιμο να δώσει τον καλύτερο εαυτό του. Είναι πεπειραμένο, έχει μελετήσει την οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Σε αυτή την κυβέρνηση, ναι, θα πρωταγωνιστήσουμε. Και ας αφήσουν όλοι αυτοί οι τύποι που μας λένε ότι δεν θέλουμε να κυβερνήσουμε. Εμείς δεν θέλουμε να κυβερνήσουμε; Χιλιάδες και χιλιάδες κομμουνιστές έχουν δώσει το αίμα τους στα βουνά, στις πόλεις, για να πάρει ο λαός την εξουσία. Εχουν πάει εξορία, φυλακές, έχουν στερηθεί τη ζωή τους εκατοντάδες χιλιάδες μέλη, φίλοι, οπαδοί του Κόμματος για να βγει ο λαός στην εξουσία και βγαίνουν οι προσκυνημένοι να μας πουν ότι δεν θέλουμε εμείς να κυβερνήσουμε; Βγαίνουν αυτοί που παραδόθηκαν στον ιμπεριαλισμό το 1991, που χαιρέτισαν την ανατροπή του σοσιαλισμού και μας λένε ότι δεν θέλουμε να κυβερνήσουμε; Οχι, υπηρέτες του βάρβαρου καπιταλισμού δεν πρόκειται να γίνουμε. Κομμένο αυτό το παραμύθι».


Οσον αφορά τα περί ανοχής σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο Θ. Παφίλης επισήμανε ότι «δεν θα γίνουμε συνένοχοι στη σφαγή του λαού και των δικαιωμάτων του που έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα και θα συνεχιστεί», ενώ τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει αυτή την πρόταση «όχι από αφέλεια, άλλωστε ξέρει ποια είναι η πολιτική μας», αλλά γιατί «ξέρουν πολύ καλά τι θα συμβεί την επόμενη μέρα. Ξέρουν πολύ καλά ποιον θα βρουν απέναντι όταν εφαρμόσουν την αντιλαϊκή πολιτική και παρά τα χαϊδέματα θέλουν να συντρίψουν το ΚΚΕ, αν είναι δυνατόν να μην υπάρχει. Δεν θα τους κάνουν όμως οι κομμουνιστές, οι ΚΝίτες, οι αριστεροί το χατίρι. Θα βγάλουν το ΚΚΕ την επόμενη μέρα πιο ενισχυμένο».

ΜΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Επιλέγοντας το μικρότερο κακό, πας από το κακό στο χειρότερο

Περιοδεία του μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιου βουλευτή Επικρατείας στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων

Από τη συζήτηση του Μ. Παπαδόπουλου με εργαζόμενους στον ΟΣΚ
Από τη συζήτηση του Μ. Παπαδόπουλου με εργαζόμενους στον ΟΣΚ
«Πρέπει κάποια στιγμή ο καθένας, με όρους ευθύνης, να σκεφτεί. Εχει πείρα πλέον. Επιλέγοντας το μικρότερο κακό, πας από το κακό στο χειρότερο». Αυτό επισήμανε, μεταξύ άλλων, στους εργαζόμενους των Κτιριακών Υποδομών του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Μιλώντας στους εργαζόμενους κατά την επίσκεψή του την Τετάρτη στον ΟΣΚ, ο Μ. Παπαδόπουλος τόνισε πως «ιδιαίτερα σε αυτή την προεκλογική περίοδο καλλιεργείται ένα κλίμα με έντονη κινδυνολογία και γενικολογία, δηλαδή το "grexit", τι θα γίνει με τις καταθέσεις, με το ευρώ κ.τ.λ. Πιστεύουμε ότι έχει μεγάλη σημασία ο κάθε εργαζόμενος, πέρα από το τι λένε τα ΜΜΕ και το κάθε κόμμα, να σκεφτεί με βάση τη δική του πείρα. Να σκεφτεί, δηλαδή, με βάση ορισμένα πραγματικά δεδομένα της κατάστασής του, της θέσης του, για να πάρει απόφαση όχι μόνο για τις εκλογές αλλά γενικά για την πολιτική του στάση. Και νομίζουμε ότι δύσκολα θα διαφωνήσει κάποιος ότι τα πραγματικά δεδομένα αυτής της περιόδου είναι συγκεκριμένα. Δηλαδή, έχουμε μια πολύ μεγάλη απώλεια σε εισόδημα τα τελευταία χρόνια, κάτι που το έχετε βιώσει και εδώ, τις απολύσεις συμβασιούχων με τον πέλεκυ της "αξιολόγησης"».

Παράλληλα, τους ζήτησε να σκεφτούν και να κρίνουν τη στάση των πολιτικών δυνάμεων απέναντι στις απώλειες που έχουν, όχι μόνο σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και σε ό,τι αφορά όλες τις ανάγκες των οικογενειών τους, από τα ασφαλιστικά δικαιώματα μέχρι την κατάσταση στα νοσοκομεία, τις δραστικές περικοπές σε παροχές υπηρεσιών Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας. Και να σκεφτούν και να κρίνουν τις πολιτικές δυνάμεις με βάση την ανάγκη ανάκτησης όλων αυτών των απωλειών ως το ελάχιστο που χρειάζονται τώρα, που σημαίνει κατάργηση όλου του αντεργατικού οπλοστασίου.

Τόνισε, επίσης, ότι βασικό ζήτημα που πρέπει να γίνει σαφές, να το συνειδητοποιήσουν οι εργαζόμενοι, είναι το ποιος είναι ο πραγματικός αντίπαλος των εργαζομένων. Και αυτός δεν είναι άλλος από τους μονοπωλιακούς ομίλους που κερδίζουν από αυτή την πολιτική με τις αποκρατικοποιήσεις και τις αντεργατικές αναδιαρθρώσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα με τον Μ. Παπαδόπουλο, είναι ο ΟΣΚ. «Τι θα μπορούσε να πετύχει ένας ενιαίος, αποκλειστικά κρατικός φορέας κατασκευών, με βάση το επιστημονικό και εργατικό δυναμικό που υπάρχει σήμερα στη χώρα, από σχολεία μέχρι το σύνολο των κρατικών υποδομών, και ποια είναι η σημερινή κατάσταση με τους όρους με τους οποίους υλοποιούνται τα έργα, με τις ΣΔΙΤ, τα συγχρηματοδοτούμενα, τους όρους του ΕΣΠΑ, ποιος κερδίζει και ποιος πληρώνει διπλά και τριπλά αυτά τα έργα; Είναι κεντρικό παράδειγμα για να δούμε γιατί δεν ικανοποιούνται μια σειρά κοινωνικές ανάγκες και έχουμε και τέτοια ανεργία τη στιγμή που υπάρχουν δυνατότητες».

Τέλος, τόνισε πως ούτε η ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ χαράζουν το δρόμο σε σύγκρουση με τον πραγματικό αντίπαλο και επισήμανε πως «αν δεν οργανωθεί η λαϊκή αντεπίθεση, αν δεν υπάρξει ψήφος σε μια μαχητική, δυνατή λαϊκή αντιπολίτευση, δηλαδή ψήφος στο ΚΚΕ για να οργανωθεί η λαϊκή αντεπίθεση σε αυτή την κατεύθυνση, η κατάσταση συνεχώς θα επιδεινώνεται».

ΚΟΜΜΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ
Καταγγέλλει τις διώξεις αγωνιστών συνδικαλιστών υποψηφίων του ΚΚΕ

Το Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας εκφράζει την αλληλεγγύη του στο ΚΚΕ και το ταξικό εργατικό κίνημα, με αφορμή τις τελευταίες διώξεις κομμουνιστών συνδικαλιστών, τις οποίες καταγγέλλει. Στο μήνυμά του σημειώνει:

«Το Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας καταγγέλλει την προσπάθεια απροκάλυπτης παρέμβασης που κάνουν οι κρατικές αρχές της Ελλάδας ενάντια στο ΚΚΕ και ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 25ης Γενάρη. Στις 12 Γενάρη ο Τάσος Τσιαπλές, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, αγωνιστής συνδικαλιστής και στέλεχος του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ, αντιμετωπίζει δίωξη για τη συμμετοχή του σε μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στην επιβολή διοδίων.

Την ίδια ώρα, οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές έχουν υποβάλει αίτημα στο Ευρωκοινοβούλιο για άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή και υποψηφίου βουλευτή, Σωτήρη Ζαριανόπουλου, που αντιμετωπίζει ποινικές διώξεις γιατί με την ιδιότητα του γγ του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και στελέχους του ΠΑΜΕ, συμμετείχε σε κινητοποίηση το Μάρτη του 2010 για την προβολή γενικής απεργίας και των θέσεων του ΠΑΜΕ σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ο σύντροφος Ζαριανόπουλος συμμετείχε δραστήρια σε κινητοποιήσεις ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις των ελληνικών λιμανιών, του αεροδρομίου της Αθήνας, των 22 περιφερειακών αεροδρομίων και την παράδοσή τους για εκμετάλλευση για 40 χρόνια σε μονοπωλιακά συγκροτήματα.

Αυτές οι επιθέσεις ενάντια στους υποψηφίους του ΚΚΕ, αντιπροσωπεύουν τις προσπάθειες του αστικού κράτους να κάμψει τους αγωνιστές συνδικαλιστές του ταξικού εργατικού κινήματος, να προκαλέσει ζημιά στο ΚΚΕ μπροστά στις εκλογές. Είμαστε βέβαιοι ότι το ΚΚΕ θα αντισταθεί σε όλες αυτές τις επιθέσεις και θα συνεχίσει την πάλη του, θα δυναμώσει την αντίστασή του στηρίζοντας τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους συνταξιούχους, τους άνεργους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ
Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη ψήφος με συνέπεια

Περιοδεία στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησε χτες ο υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ

Από την περιοδεία του Γ. Μαργαρίτη στο ΠΑΜΑΚ
Από την περιοδεία του Γ. Μαργαρίτη στο ΠΑΜΑΚ
Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη, περιόδευσε χτες ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής του ΑΠΘ και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ. Μίλησε με τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες και τις γραμματείες του Πανεπιστημίου, αλλά και με φοιτητές, που βιώνουν τις επιπτώσεις από τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, τις πολιτικές υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Παιδείας, τις διαθεσιμότητες, κ.λπ.

Ο Γ. Μαργαρίτης σημείωσε ότι τα πανεπιστήμια είναι από τους θεσμούς που βρίσκονται στο στόχαστρο των πολιτικών της ΕΕ. Αναφέρθηκε στα όσα προωθήθηκαν από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αλλά και της συγκυβέρνησής τους. Σχολίασε όμως και τις «σαρωτικές αλλαγές στην παιδεία» που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Οπως είπε, «το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα γίνει ο διάλογος που θα οδηγήσει στις αλλαγές που υπόσχεται ο κ. Τσίπρας, είναι το ίδιο πλαίσιο που έχει διαμορφώσει η ΕΕ, το πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει μια σειρά συμφωνίες, οι οποίες προβλέπουν τη μετατροπή των πανεπιστημίων σε επιχειρήσεις και της γνώσης σε εμπόρευμα. Οποιος έχει λεφτά μπορεί, όποιος δεν έχει λεφτά και αυτό το αγαθό δεν μπορεί να το αποκτήσει».

Τόνισε πως όσοι υποκλίνονται στο μονόδρομο της ΕΕ, θα ακολουθήσουν την ίδια πολιτική στο πλαίσιο της ενιαίας στρατηγικής. Οπως είπε «κατεδαφίζουν, κάνουν εμπόρευμα τη γνώση και την παιδεία, τα θυσιάζουν στο βωμό του κέρδους, της απόδοσης, τα κάνουν πεδία δραστηριότητας του κεφαλαίου και όχι πεδία απόκτησης γνώσης».

Το ΚΚΕ, τόνισε, «δεν συζητάει μέσα σε ένα πλαίσιο που 4-5 χρόνια τώρα, με ορμή, έχει αποδείξει πού μας οδηγεί. Αυτό το έχει διακηρύξει χρόνια πριν, από τη συνθήκη του Μάαστριχτ και όλες τις επιμέρους συνθήκες για την εκπαίδευση που εκπορεύονται από αυτή. Το ΚΚΕ καθαρά και ξάστερα λέει ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει για το καλό. Για όποιον ακόμα πιστεύει σε θεσμούς που υπηρετούν βασικές ανάγκες του πολιτισμού, του κόσμου, των εργαζόμενων, της χώρας μας, η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη ψήφος με συνέπεια. Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη ψήφος η οποία ανταποκρίνεται στην προσδοκία του κόσμου να μην πάμε ακόμη πιο κάτω».

Οργάνωση της πάλης από την επομένη των εκλογών, ούτε μια μέρα ανοχή

Στην Καλαμαριά μίλησαν ο Θανάσης (Σάκης) Βαρδαλής και η Ράνια Καπετανγιώργη, υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ στην Α' Θεσσαλονίκης

Ο Σ. Βαρδαλής

MotionTeam

Ο Σ. Βαρδαλής
Σε μεγάλη πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Καλαμαριά μίλησαν, το βράδυ της Τετάρτης, ο Θανάσης (Σάκης) Βαρδαλής και η Ράνια Καπετανγιώργη, υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ στην Α' Θεσσαλονίκης. Το θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» γέμισε από ανθρώπους που παίρνουν τη θέση τους δίπλα στο ΚΚΕ και δίνουν μαζί του και τη μάχη των εκλογών.

Οι υποψήφιοι του ΚΚΕ, από το βήμα της συγκέντρωσης, αποκάλυψαν το πραγματικό περιεχόμενο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, το δίπολο της νέας συμφοράς, που έρχεται να αντικαταστήσει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πριν ακόμα εξελιχθούν στα σημερινά κυβερνητικά συνεταιράκια. Και κάλεσαν το λαό και τη νεολαία όχι μόνο να μην εγκλωβιστούν σ' αυτήν τη σικέ αντιπαράθεση, αλλά και να μην υποταχτούν στα συμφέροντα της αστικής τάξης, των μονοπωλίων.

Οπως είπε ο Σ. Βαρδαλής, «ο λαός και η νεολαία, όσο κι αν δεν μπορούν πλέον να υποφέρουν αυτή την πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, πριν τους στείλουν σπίτια τους, θέλουν να ξέρουν και τι θα ακολουθήσει... Λευκές επιταγές και ραντεβού στα τυφλά δεν πρέπει να ξαναϋπογράψουν...

Τώρα έχουν πείρα: Πολλές κυβερνήσεις άλλαξαν, ακόμα και μέσα στην περίοδο της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, όμως η ζωή των λαϊκών στρωμάτων άλλαζε μόνο προς το χειρότερο.

Η Ρ. Καπετανγιώργη
Η Ρ. Καπετανγιώργη
Και άλλαζε προς το χειρότερο γιατί μπορεί αλλαγές στο πολιτικό επίπεδο να είχαμε, όμως στην οικονομία συνέχιζε το πάνω χέρι να το έχουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, το μεγάλο κεφάλαιο, οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές.

Η κυβέρνηση λέει ψέματα, όταν ισχυρίζεται ότι τα νέα αντιλαϊκά μέτρα μπορούν ν' αποτραπούν, αν υπάρξει πολιτική σταθερότητα και καθησυχάσουμε τους δανειστές.

Γιατί τα παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα δεν είναι απλά και μόνο απαιτήσεις των δανειστών. Είναι εδώ και χρόνια κατευθύνσεις της ΕΕ, η στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου στην Ελλάδα και την Ευρώπη, για να γίνει ακόμη πιο φτηνό το εργατικό δυναμικό.

Σε όλες τις χώρες της ΕΕ και της Ευρωζώνης γίνονται τέτοιες αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις (π.χ. Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, κ.ά.).

Γι' αυτό κυβέρνηση και ΣΕΒ κάνουν συνεχώς λόγο για "ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, ακόμη κι αν δεν μας τις ζητήσουν".

Αυτήν την πραγματικότητα κρύβει από το λαό και ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι μεταρρυθμίσεις που κι αυτός προτείνει είναι στη λογική της ΕΕ και των επιχειρηματιών».

Κάλεσε το λαό να μη δείξει ούτε μια μέρα ανοχή, από την επομένη να οργανώσει την πάλη του και να βγει στην αντεπίθεση. Στις 25 Γενάρη, να ενισχύσει αποφασιστικά το ΚΚΕ. «Ετσι κι αλλιώς, στους δρόμους κρίνεται το δίκιο. Ο καναπές, η αναμονή, οι ψεύτικες αυταπάτες, η ανάθεση της μοίρας μας σε κάποιους σωτήρες στη Βουλή είναι συνολικά καταστρεπτική για τον ίδιο το λαό, το κίνημα.

Το ΚΚΕ, βεβαίως και θα είναι στους δρόμους, όπως πάντα, δίπλα και μαζί με το λαό», είπε.

Η Ράνια Καπετανγιώργη μεταξύ άλλων σημείωσε: «Ψηφίζουμε ΚΚΕ όλοι εμείς που θέλουμε να απαλλαγούμε απ' τα μνημόνια, τις άδικες πολιτικές και τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις και να ζήσουμε καλύτερες μέρες. Ψηφίζουμε ΚΚΕ εμείς που θέλουμε να τιμωρήσουμε τη συγκυβέρνηση χωρίς να δώσουμε με την ψήφο μας άδεια για να συνεχιστούν τα ίδια από άλλους. Ψηφίζουμε ΚΚΕ ακόμη και αν δεν συμφωνούμε σε όλα ή έχουμε επιφυλάξεις για κάποιες θέσεις του, γιατί το ΚΚΕ αποτελεί το σταθερό στήριγμα του λαού. Ο,τι κέρδισε ο λαός το κέρδισε μόνο με αγώνες και με το ΚΚΕ μπροστά».

Σποτ της ΚΝΕ για τις εκλογές

Ενα σποτ για τις βουλευτικές εκλογές, που τονίζει την ανάγκη την επόμενη μέρα να έχουμε δυνατό ΚΚΕ, έβγαλε η ΚΝΕ. Το σποτ που μπορεί κανείς να το δει στην ιστοσελίδα της ΚΝΕ (www.kne.gr) και στο κανάλι της ΚΝΕ στο youtube (www.youtube.com/user/knetube), καυτηριάζει τους γυρολόγους πολιτικούς, που έχοντας ψηφίσει μνημόνια, μεταπηδούν και μετεγγράφονται από το ένα κόμμα στο άλλο, πάντα όμως μεταξύ των κομμάτων της ΕΕ και του συστήματος, και ξεκαθαρίζει ότι στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ συμμετέχουν αγωνιστές κι όχι γυρολόγοι.

ΝΙΚΟΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
Δυνατό ΚΚΕ κόντρα σε ανεργία και επίθεση των μονοπωλίων στην Εκπαίδευση

Σε φοιτητές της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθήνας, μίλησε το μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος

Σε φοιτητές της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Αθήνας, μίλησε ο Νίκος Ρεμπάπης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στην Αττική. Ο Ν. Ρεμπάπης κάλεσε τους φοιτητές να πάνε στην κάλπη με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Να το στηρίξουν, καθώς είναι το μόνο κόμμα που αταλάντευτα είναι στο πλάι της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, είναι πάντα μπροστά στη διεκδίκηση των παιδιών της για δωρεάν σπουδές, δουλειά με δικαιώματα. Οπως είπε, την επόμενη μέρα θα είναι εδώ η πολιτική της ΕΕ, η τεράστια ανεργία και η επίθεση των μονοπωλίων στην Εκπαίδευση. Γι' αυτό με το βλέμμα στραμμένο στην ενίσχυση της πάλης, το ΚΚΕ πρέπει να είναι ακόμα πιο δυνατό μέσα κι έξω από τη Βουλή. Τέλος, κάλεσε τους φοιτητές να δώσουν μαζικά το «παρών» στη μεγάλη συγκέντρωση νεολαίας, το Σάββατο 17 Γενάρη, στο Σπόρτιγκ, με ομιλητή τον Δημήτρη Κουτσούμπα.


ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
Μπορούμε και πρέπει να ζήσουμε καλά, υπάρχουν οι προϋποθέσεις

Κεντρική ομιλήτρια στη μαζική συγκέντρωση του Κόμματος η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, υποψήφια βουλευτής Επικρατείας

Πολύ μικρή για να χωρέσει τον κόσμο που συμμετείχε στη συγκέντρωση αποδείχτηκε η αίθουσα του Εργατικού Κέντρου
Πολύ μικρή για να χωρέσει τον κόσμο που συμμετείχε στη συγκέντρωση αποδείχτηκε η αίθουσα του Εργατικού Κέντρου
Την Τετάρτη 14/1 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Τομεακής Επιτροπής Κέρκυρας του ΚΚΕ. Η αίθουσα του Εργατικού Κέντρου αποδείχτηκε πολύ μικρή για να χωρέσει όλο τον κόσμο που παραβρέθηκε στη συγκέντρωση.

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Λουΐζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Κόμματος. Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης οι υποψήφιοι βουλευτές Κέρκυρας του ΚΚΕ, Μιχάλης Μιχαήλ, Μπορμπότης Γιάννης, Παπικινός Κώστας, Πελάης Σταμάτης και Μυρσίνη Χαραλάμπους.

Κοινό συμπέρασμα των ομιλιών και όσων συμμετείχαν στη συγκέντρωση ήταν ότι αυτές τις τελευταίες μέρες δεν θα πρέπει να χαθεί ούτε λεπτό ώστε να βγει από τις κάλπες ένα ισχυρό ΚΚΕ που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της Λαϊκής Συμμαχίας, με στόχο την παρεμπόδιση των νέων μέτρων που ετοιμάζονται, την άμεση ανάκτηση των απωλειών, αλλά και το άνοιγμα του δρόμου, ώστε τα κλειδιά της οικονομίας να περάσουν στα χέρια αυτών που παράγουν τον πλούτο.

Το πραγματικό δίλημμα

Ο Μιχάλης Μιχαήλ, απόστρατος ανθυποπυραγός του Πυροσβεστικού Σώματος, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Το καθήκον όλων όσοι βρισκόμαστε σήμερα εδώ και προσπαθούμε με αγωνιστική διάθεση να γράψουμε άλλη μία γραμμή στο βιβλίο της Ιστορίας της ταξικής πάλης είναι να πείσουμε τον φίλο μας, τον γνωστό μας, τον συνάδελφό μας, τον συγγενή μας, κάθε τίμιο άνθρωπο που αγωνιά για το αύριο το δικό του, των παιδιών του, ότι το πραγματικό δίλημμα δεν βρίσκεται μεταξύ της κινδυνολογίας των κομμάτων της συγκυβέρνησης ή της "παροχολογίας" του προγράμματος της Θεσσαλονίκης του "αριστερού" ΣΥΡΙΖΑ. Το πραγματικό δίλημμα είναι αν θα επιλέξει ο λαός να δώσει ισχυρή πλειοψηφία σε κάποιο κόμμα της αστικής τάξης αναθέτοντάς του τη διακυβέρνηση για να εφαρμόσει χωρίς αντίσταση τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που επιβάλλουν οι αποφάσεις των οργάνων της ΕΕ ή αν θα δυναμώσει το ΚΚΕ, για να προβάλλει ισχυρή αντίσταση την επόμενη μέρα των εκλογών στα μέτρα που θα προσπαθήσει να επιβάλει στο λαό η αστική τάξη μέσω της συντηρητικής ή της "αριστερής" κυβερνητικής επιλογής».


Ανεβαίνοντας στο βήμα η Λουίζα Ράζου επισήμανε: «Φαίνεται μια μεγάλη σοβαρή ποιοτική διαφορά των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ που εκφράζεται σε όλη τη χώρα, και στην Κέρκυρα, και πρέπει να την πούμε γιατί είναι ουσιαστική, δεν αφορά απλά κάποια σημεία. Τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ σε όλη την Ελλάδα συγκροτούνται από ανθρώπους της δουλειάς, από αγρότες, από ανέργους, από εργάτες, από συνδικαλιστές, από γυναίκες, από αυτοαπασχολούμενους, από ανθρώπους των Σωμάτων Ασφαλείας και απόστρατους σαν το συναγωνιστή τον Μιχάλη Μιχαήλ που έδειξαν και δείχνουν με τη στάση τους στον πιο σκληρό πυρήνα του κρατικού μηχανισμού τι σημαίνει εργατικός - λαϊκός πατριωτισμός και η αναγκαία συμπόρευσή του με το ΚΚΕ. Αυτά τα ψηφοδέλτια και η διαδικασία συγκρότησής τους δεν έχουν καμία σχέση με όλο αυτό το πανηγύρι των μεταγραφών που έγινε για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων των άλλων κομμάτων και των άλλων πολιτικών σχηματισμών».

Οπως τόνισε αυτοί οι βουλευτές που πάνε από το ένα κόμμα στο άλλο, «τα κόμματα αυτά, και εκείνα που δημιουργήθηκαν και αυτά που διαλύθηκαν, και αυτά που φαντάζουν σήμερα σαν την επόμενη εναλλακτική λύση, βρίσκονται στην ίδια όχθη του ποταμού».

«Η τρόικα, σημείωσε, θα είναι εδώ και την επομένη των εκλογών ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι στην κυβέρνηση. Θα είναι παρούσα μαζί με τα μονοπώλια και τους επιχειρηματικούς ομίλους που για τη δική τους κερδοφορία παίρνονταν και θα συνεχίσουν να παίρνονται τα μέτρα».

Το ΚΚΕ σηκώνει την πραγματική σημαία της ελπίδας

«Το ΚΚΕ υψώνει πραγματικά τη σημαία της ελπίδας, της αξιοπρέπειας και της δικαιοσύνης και δίνει το πραγματικό περιεχόμενο των λαϊκών αναγκών. Δεν θα συνηθίσουμε να ζούμε με ψίχουλα! Μπορούμε και πρέπει να ζήσουμε καλά. Υπάρχουν οι υλικές προϋποθέσεις γι' αυτό. Μπορούν να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες αν αλλάξουν χέρια τα κλειδιά της οικονομίας και περάσουν από τα μονοπώλια σε αυτούς που πραγματικά παράγουν τον πλούτο».

«Δεν είναι ρεαλιστικό να καταστρέφεται η εργατική τάξη και οι παραγωγικές δυνάμεις στο όνομα της υλοποίησης των ευρωενωσιακών στόχων και των στόχων της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Δεν είναι ρεαλιστικό να καταστρέφεται η αγροτική παραγωγή. Ρεαλιστικό είναι να περάσουν όλα αυτά στα χέρια του λαού, στη δική του εξουσία με σχεδιασμένη οικονομία, κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο όπου θα ικανοποιηθούν πραγματικά οι λαϊκές ανάγκες. Αυτό το σχέδιο μπορεί να το πραγματοποιήσει μια κυβέρνηση που θα στηρίζεται στη λαϊκή θέληση. Μέχρι τότε, μέχρι να διαμορφωθεί η λαϊκή συμμαχία που θα διαμορφώνει προϋποθέσεις, θα ανοίγει το δρόμο της ανατροπής και της σύγκρουσης με την ΕΕ, το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης, με τα μονοπώλια στη χώρα μας, χωρίς κανέναν ενδοιασμό, χωρίς κανένα ερωτηματικό, να ενισχυθεί το ΚΚΕ, που θα είναι η πραγματική εργατική, λαϊκή, ανυποχώρητη αντιπολίτευση μέσα και έξω από τη Βουλή, η οποία δεν θα παζαρεύει πόσα και ποια θα χάσει ο λαός».

Γιατί στηρίζω ΚΚΕ

Ανθρωποι από τους χώρους των Γραμμάτων, των Τεχνών και του Αθλητισμού μιλούν για τους λόγους που τους ωθούν να ψηφίσουν το ΚΚΕ, εξηγούν γιατί πιστεύουν ότι πρέπει να είναι δυνατό το ΚΚΕ και συμβάλλουν στην ενδυνάμωσή του.

Καλλιτέχνες, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, εκπαιδευτικοί, επιστήμονες δηλώνουν τη στήριξή τους και τη συμπόρευσή τους με το ΚΚΕ και μπροστά στη μάχη των εκλογών της 25ης του Γενάρη.

Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει σήμερα τη δημοσίευση δηλώσεων στήριξης στο ΚΚΕ.

Μαίρη Ραζή

Ηθοποιός

Ψηφίζω ΚΚΕ, γιατί η ψήφος μου ποτέ δεν πάει χαμένη και γιατί αντιπροσωπεύει τις πολιτικές μου πεποιθήσεις. Είναι σταθερό, καθαρό, μη διαπλεκόμενο στις θέσεις και τη δράση του. Εχει σωστό πολιτικό κριτήριο και αλάνθαστες προβλέψεις. Αγωνίζεται για το μέλλον της νεολαίας και όλου του λαού.

Ανθή Γουρουντή

Μουσικός - Ποιήτρια

Στις εκλογές της 25ης Γενάρη, ψηφίζω ό,τι μου απαγορεύει να εγκλωβιστώ στη βολική μου απόγνωση. Τη μόνη καθαρή φωνή στον κόσμο των γρίφων.

Στις εκλογές της 25ης Γενάρη, ψηφίζω ό,τι δυναμώνει τις άμυνές μου στην αθλιότητα. Ψηφίζω, στηρίζω Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Νίκος Γελαδάς

Καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κοσμήτορας στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού

Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία. Φωτογραφίζει με αριθμούς. Χωρίς μεγεθυντικό φακό. Μάλλον με φακό σμίκρυνσης. 26% του ενεργού πληθυσμού και 61% των νέων είναι άνεργοι. Δηλαδή, ενάμισι εκατομμύριο των συμπολιτών μας δεν έχουν δουλειά. Το 75% αυτών είναι μακροχρόνια άνεργοι. Η αύξηση των μακροχρόνια ανέργων σε σύγκριση με το 2010 έφτασε στο 106% (+273,566 άτομα). Και από αυτούς που έχουν δουλειά 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι από 2 έως και 12 μήνες. 4 εκατομμύρια πολίτες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. 400 χιλιάδες οικογένειες δεν έχουν ούτε ένα ευρώ εισόδημα. 250 χιλιάδες παιδιά υποσιτίζονται. Ελληνική Κυβέρνηση. Κινηματογραφεί σε σενάριο ΔΝΤ, γραμμένο στα γερμανικά. Ενας λαός σε παράκρουση. Εναν κάδο απορριμμάτων τον «επισκέπτονται» κατά μέσο όρο τρία άτομα τη μέρα. Αύξηση των αυτοκτονιών. Ελληνες, ο πιο δυστυχισμένος λαός της Ευρώπης. Καταστρέφουν το περιβάλλον για να ζεσταθούν. Ζουν μέσα στην αιθαλομίχλη.

Πώς άραγε θα τελειώσει αυτή η ανθρωπιστική κρίση; Νέα Δημοκρατία: Λένε την αλήθεια - εγγυώνται το αύριο. Μπορούν να εγγυηθούν μόνο το παρελθόν, οι αριθμοί λένε την αλήθεια, αυτοί όχι. Οι άνθρωποι έγιναν νούμερα στις μέρες της διακυβέρνησής τους. Επενδύουν στο φόβο του κοινού για να «κάνουν» εισιτήρια. ΣΥΡΙΖΑ: Η ελπίδα έρχεται, η Ελλάδα προχωράει, η Ευρώπη αλλάζει. Ψήφισαν τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ενωση (Μάαστριχτ) που προσυπέγραψε ο κ. Σαμαράς ως υπουργός Εξωτερικών με τη φιλοδοξία η συνθήκη να γίνει η αφετηρία για τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας. Είκοσι χρόνια μετά όλες οι χώρες του μεσογειακού νότου καρπούνται τα δεινά αυτής της συνθήκης και η ελληνική κοινωνία βρίσκεται στα όρια νευρικού κλονισμού και εξαφάνισης. Οι ίδιοι, σταθερά φίλοι της ευρωπαϊκής καπιταλιστικής ολοκλήρωσης. Επενδύουν στην ελπίδα για να «κάνουν» ψήφους. Είναι το μόνο κοινό σε όλους τους ανθρώπους. Και αυτοί που δεν έχουν τίποτα την κατέχουν.

Βιώνουμε την κόλαση του Δάντη. Το καθαρτήριο δε θα έρθει εάν δεν αφήσουμε πίσω κάθε φόβο και αποτολμιά. Η ελπίδα που διαψεύδεται καταθλίβει και αποθαρρύνει. Στις 25 Γενάρη βγαίνουμε από την αιθαλομίχλη. Βλέπουμε καθαρά τα πράγματα. Δε φοβόμαστε τίποτα, δεν ελπίζουμε τίποτα, είμαστε ελεύθεροι.

Ψηφίζουμε ΚΚΕ, το μόνο αντίπαλο δέος του μεγάλου κεφαλαίου, των τραπεζιτών και των τοκογλύφων. Δυνατό, χωρίς ψέματα, σίγουρη εγγύηση με το λαό για το λαό.

Ελευθερία (Ρίτσα) Παπαδημητρίου

Καθηγήτρια σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Τα προβλήματα εκπαίδευσης, περίθαλψης, κοινωνικής πρόνοιας στον κοινωνικό μου περίγυρο, τον εργασιακό μου χώρο, έχουν οξυνθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, και διαρκώς τείνουν να χειροτερεύουν χωρίς καμιά προοπτική βελτίωσης. Οι αιτίες για την πρόκλησή τους γνωστές, όσο και οι συνέπειές τους, με υψηλά ποσοστά ανεργίας, με τεράστια οικονομικά προβλήματα στις οικογένειες - μη δυνάμενες να ανταποκριθούν στις καθημερινές ανάγκες. Το βλέπω αυτό καθημερινά και σε μεγάλη κλίμακα να αποτυπώνεται στο επίπεδο διαβίωσης και σπουδών των φοιτητών μου και ως Πανεπιστημιακός τους οφείλω να συμβάλω για ένα καλύτερο αύριο, χωρίς ερήμωση και απαξίωση των Πανεπιστημίων και των Σπουδών τους, χωρίς δίδακτρα, με παροχές ώστε οι σπουδές τους να πραγματοποιούνται απρόσκοπτα (στέγαση, σίτιση, υποτροφίες), για να έχουν συνεχώς και όλοι πρόσβαση στη γνώση και τον πολιτισμό.

Για τους φοιτητές μου θα ψηφίσω ΚΚΕ.

Ιωάννα Καρατζαφέρη

Συγγραφέας

Εκλογές και Μνήμη

Επειδή ακριβώς στη μνήμη του Λαού δεν σβήνονται οι αγώνες του ΚΚΕ των 96 χρόνων, αλλά αντίθετα ενδυναμώνονται περισσότερο, όταν καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε κόμματα με διαφοροποιημένα ονόματα και εναλλασσόμενα πρόσωπα με φούσκες υποσχέσεις που όσο διογκώνονται τόσο το σκάσιμό τους θα είναι πιο δυνατό, ξέρει πως η δική του ψήφος είναι αυτή που θα κάνει το ΚΚΕ ισχυρό για τη δική του πρόοδο απαλλαγμένη από εκμετάλλευση.

Θανάσης Ψύχος

Γιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

Η στήριξη στο ΚΚΕ, η συστράτευση μαζί του, ιδιαίτερα στην περίοδο που διανύουμε - και, φυσικά, η ενίσχυσή του με την ψήφο στις ερχόμενες εκλογές - δεν είναι απλώς μια αναγκαία και, εν πολλοίς, επιβεβλημένη πολιτική επιλογή και πράξη. Είναι πολιτικό χρέος όλων όσοι τάσσονται στο πλευρό του φτωχού λαού κι αναζητούν διέξοδο από το «φράκτη» που έχουν στήσει γύρω μας οι ταξικές δεσμεύσεις και οι αντιλαϊκές πολιτικές των κομμάτων τα οποία υπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

Αν θέλει ο εργάτης να έχει δουλειά και να πληρώνεται καλά, να ζει σαν άνθρωπος και όχι σα δούλος, συντάσσεσαι με το ΚΚΕ.

Αν θέλει ο αγρότης να παράγει και να σοδεύει, εξασφαλίζοντας καλή ζωή στο χωριό, συμπορεύεται με το ΚΚΕ.

Αν θέλει ο επαγγελματίας, ο μαγαζάτορας, ο μικροβιοτέχνης να μην ζει με το άγχος της αναδουλειάς και το φόβο του λουκέτου, συμβαδίζει με το ΚΚΕ.

Αν θέλει ο φτωχός άνθρωπος, αν αρρωστήσει, να μπορεί να εξασφαλίσει καλή ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα, χωρίς να χρειάζεται να πληρώνει χρήματα, συμπαρατάσσεται με το ΚΚΕ.

Αν θέλει ο γονιός τα παιδιά του να μπορούν να σπουδάσουν, χωρίς να ξοδέψει τα μαλλιοκέφαλά του σε φροντιστήρια και «ιδιαίτερα», να μείνουν και να εργαστούν στην Ελλάδα, συμπράττει με το ΚΚΕ.

Αν θέλει ο διανοούμενος, ο επιστήμονας να μπορεί να δημιουργεί και να προσφέρει για το λαό και όχι για τα μεγάλα συμφέροντα, επιλέγει θέση δίπλα στο ΚΚΕ.

Θα πρέπει, όμως, να γνωρίζει ο καθένας ότι όλα αυτά δε θα γίνουν αυτόματα κι εύκολα. Ούτε με μια ψήφο του στο ΚΚΕ. Θα χρειαστεί ο ίδιος κι άλλοι πολλοί να πάρουν μέρος σε σκληρές, καθημερινές μάχες και μακρόχρονους αγώνες. Να μην κάθεται στον καναπέ, περιμένοντας άλλους «να βγάλουν το φίδι από την τρύπα» ή κάποιους «σωτήρες» να τον σώσουν. Να μην αρκείται στα ψίχουλα πείνας που του πετούν οι χορτάτοι, αλλά να διεκδικεί όλα όσα του χρειάζονται και δικαιούται. Και θα χρειαστεί, επίσης, να είναι εγκρατής και έντιμος, όταν οι Σειρήνες τον προσκαλούν στην ευκολία της ντροπής, αξιοπρεπής και γενναίος, όταν οι Κύκλωπες και οι Λαιστρυγόνες απειλούν να τον καταπιούν.

Ναι, το ΚΚΕ δεν είναι σαν τ' άλλα κόμματα. Η συστράτευση μαζί του απαιτεί «να δίνεις». Να δίνεις από τον εαυτό σου για το καλό των εργαζομένων και του φτωχού λαού. Οχι σαν ιεραπόστολος στη θρησκεία, αλλά ως ανιδιοτελής αγωνιστής για μια καλύτερη κοινωνία.

Ομως, δεν δίνεις μόνο, παίρνεις κιόλας. Οχι «ρουσφέτι» για βόλεμα εαυτού και ημετέρων. Οχι «φήμη και δόξα» για ατομική προβολή ή επαγγελματική χρήση. Οχι «οφίτσια» για συμμετοχή στην «κουτάλα της εξουσίας». Παίρνεις τη χαρά και την περηφάνια ότι συμβάλλεις κι εσύ, με τις μικρές σου δυνάμεις, στο γιγάντιο πάλεμα της ανθρωπότητας για ν' αλλάξει τη μοίρα της προς το καλύτερο. Κι αυτό το συναίσθημα δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο.

Στηρίζω, λοιπόν, με όσες δυνάμεις διαθέτω, το ΚΚΕ και καλώ όλους όσοι βρίσκονται στο χώρο της τίμιας εργασίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας να κάνουν το ίδιο και με την ψήφο τους στις ερχόμενες εκλογές.

Μην περιμένετε μέτρα ανακούφισης από τον ΣΥΡΙΖΑ

Παραδείγματα από το χώρο της Παιδείας

Στο άμεσο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως παρουσιάστηκε το Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη και στις αρχές του Γενάρη στην Αθήνα, δεν αναφέρεται πουθενά η λέξη Παιδεία ή εκπαίδευση. Δεν υπάρχει ούτε μια δέσμευση για άμεσα μέτρα βελτίωσης της εικόνας στα σχολεία ή τα ΑΕΙ, ούτε κουβέντα για μια στάλα ενίσχυση της χρηματοδότησης ή ανάκλησης των περικοπών που έχουν υποστεί οι προϋπολογισμοί για την Παιδεία τα τελευταία χρόνια και τις συνέπειες αυτών των περικοπών τις λούζονται οι λαϊκές οικογένειες.

Αυτό από μόνο του λέει πολλά.

Είναι γνωστό ότι ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια, μετά το πλήθος των αποχωρήσεων, των συνταξιοδοτήσεων και των διαθεσιμοτήτων, παράλληλα με τους μηδενικούς διορισμούς, τα σχολεία στενάζουν από τα κενά των εκπαιδευτικών. Τι υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα; Πολύ απλά ότι τα κενά θα παραμείνουν. Τα σχολεία θα συνεχίζουν να υπολειτουργούν όπως και τώρα. Και αυτό δεν αφορά μόνο την τρέχουσα σχολική χρονιά, αλλά και την επόμενη, αφού αν είναι να διορίσει μόνιμους εκπαιδευτικούς από του χρόνου θα πρέπει να γίνει διαγωνισμός ΑΣΕΠ (κάτι που παραδέχτηκε και ο νυν υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος, αλλά ποτέ δεν κίνησε τις διαδικασίες για να το κάνει), αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δε λέει κουβέντα για κάτι τέτοιο, δεν υπόσχεται καν άμεσους διορισμούς στα σχολεία.

Πανεπιστήμια και ΤΕΙ βρίσκονται επίσης στα όρια της λειτουργίας τους, παρουσίασαν πρόσφατα με διάφορες πρωτοβουλίες τα εκρηκτικά τους προβλήματα, το είδαμε από την αρχή της χρονιάς με φοιτητές στοιβαγμένους στα αμφιθέατρα να παρακολουθούν διαλέξεις καθήμενοι στους διαδρόμους και τα πατώματα κ.ο.κ. Πρυτάνεις και πρόεδροι των ΤΕΙ ζητούν έστω μια έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Ούτε γι' αυτό δε λέει κουβέντα το άμεσο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Η τραγική κατάσταση θα παραμείνει μία από τα ίδια.

Και μάλιστα, στο όνομα της διαχείρισης της τραγικής αυτής κατάσταση μπορεί να οδηγηθούμε και σε ακόμα πιο επικίνδυνες ατραπούς. Ας μην ξεχνάμε ότι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιοί του σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις είναι ανάμεσα στους πανεπιστημιακούς των Αρχιτεκτονικών Σχολών που θέλουν να βγάλουν τις μετεγγραφές αντισυνταγματικές και οι φοιτητές των πιο αδύναμων οικονομικά οικογενειών να επιστρέψουν στις σχολές που πέρασαν αρχικά, μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, με κίνδυνο να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους. Δηλαδή, ζητούν την υποχρηματοδότηση και τις ελλιπείς υποδομές των σχολών να τις πληρώσουν οι πιο αδύναμοι φοιτητές, αφού ζητούν να καταργηθεί το μέτρο των μετεγγραφών που δίνει τη δυνατότητα σε αυτά τα παιδιά να σπουδάσουν.

Ξεχάστε την ανάκτηση των απωλειών!

Παραπάνω από χαρακτηριστική είναι η στάση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ στο συνδικαλιστικό χώρο των εκπαιδευτικών. Στις 16 Δεκέμβρη, σε συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έβαλαν θέμα να μπει ως αίτημα αιχμής του κλάδου η ανάκτηση των απωλειών που έχουν υποστεί οι δημόσιοι υπάλληλοι τα τελευταία χρόνια, αλλά οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκαν.

Μα, ας σκεφτούμε: Οταν δε δέχονται ούτε καν σε συνδικαλιστικό επίπεδο να διατυπώνεται ως αίτημα η ανάκτηση των απωλειών, τότε πώς να την υποσχεθούν σε πολιτικό επίπεδο; Πλέον βέβαια, έχουν εγκαταλείψει και στον προεκλογικό τους λόγο την υπόσχεση για κατάργηση των μνημονίων και ανάκτηση των απωλειών που έχει υποστεί ο λαός. Τώρα μιλούν για σταδιακή ανάκτηση σε βάθος χρόνου. Ομως και σε αυτό ψεύδονται. Διότι, αν πραγματικά είχαν στρατηγικό στόχο την ανάκτηση των απωλειών τότε γιατί να μην το δέχονταν ως αίτημα σε συνδικαλιστικό επίπεδο; Γιατί να μη θέλουν να έχουν το λαϊκό κίνημα σύμμαχο στο στόχο τους; Κι, όμως, δεν το θέλουν. Δε θέλουν καν ισχυρό, οργανωμένο λαϊκό κίνημα που να διεκδικεί όσα ανήκουν στο λαό. Γιατί στόχος τους είναι η διαχείριση της φτώχειας μας.

Και σε αυτό το πλαίσιο, δίνουν δείγματα γραφής και για το νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό που θα προσπαθεί να υποτάξει το λαό στη μιζέρια του και να ευνουχίσει το κίνημα. Σ' αυτόν, δε, φαίνεται ότι θα έχουν κι άλλους πρόθυμους συμμάχους... Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ που προαναφέραμε και οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συντάχθηκαν με αυτές του ΣΥΡΙΖΑ και αρνήθηκαν την οργάνωση κινητοποιήσεων με αίτημα αιχμής την ανάκτηση των απωλειών των τελευταίων χρόνων.

Στην πραγματικότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πείσει το λαό να ξεχάσει ό,τι έχει χάσει μέχρι τώρα. Πλέον, έχουν φτάσει απλώς να υπόσχονται ότι δε θα πάρουν ως κυβέρνηση νέα μέτρα που θα χτυπούν το λαϊκό εισόδημα. Ομως, με τα μέτρα που έχουν παρθεί ήδη έχουν τσακιστεί λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις και πάνω σε αυτά τα συντρίμμια θα πατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για να επιδιώξει ψήγματα καπιταλιστικής ανάπτυξης, με το λαό τσακισμένο. Ετσι, το μόνο που μπορούν να εγγυηθούν στην πραγματικότητα είναι η συνέχιση της άθλιας σημερινής κατάστασης για το λαό.

Κάτω από το ίδιο πρίσμα πρέπει να διαβάζουμε και παλιότερες διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ περί κατάργησης των μνημονιακών νόμων, το οποίο τώρα έχει μετατραπεί σε σταδιακή κατάργηση πλευρών και διατάξεών τους, πάντα ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας. Ακόμα και κάτω από αυτό το πρίσμα του «θα δούμε πότε και αν», ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται ψίχουλα και πατάει πάνω σε αναδιαρθρώσεις και μέτρα που είχαν προηγηθεί των μνημονίων για τα οποία δεν έχει πει κουβέντα ότι θα τα ανακαλέσει.

Εχει δώσει δείγματα γραφής

Θα μπορούσε, βέβαια, κανείς να ισχυριστεί ότι υπάρχουν μέτρα ανακούφισης του λαού στα επιμέρους θεματικά προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ. Ανάμεσά τους είναι και το πρόγραμμα για την Παιδεία που δημοσιεύθηκε το καλοκαίρι του 2013 και βρίσκεται σε κατάσταση διαβούλευσης (που σημαίνει ότι πολλά πράγματα από αυτό μπορεί να αλλάξουν). Σ' αυτό το πρόγραμμα, για παράδειγμα, μιλάει για «θεσμοθέτηση μαθητικής μέριμνας: οργάνωση σχολικών συσσιτίων, δεκατιανού για όλους τους μαθητές και γεύματος στα ολοήμερα δημοτικά, δημιουργία κοινωνικών κυλικείων». Αλήθεια, στις Περιφέρειες που διοικεί ήδη τι τον εμποδίζει να εφαρμόσει ήδη κάτι τέτοιο; Οι εκπρόσωποι των γονιών έθεσαν αυτό το αίτημα πριν από λίγους μήνες στον αντιπεριφερειάρχη Αττικής όπου διοικεί ο ΣΥΡΙΖΑ και ο αντιπεριφερειάρχης... ζήτησε από τους γονείς να του δώσουν σχετική τεχνοκρατική μελέτη! Ανάλογα είναι τα πράγματα και στην άλλη Περιφέρεια που διοικεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτή την Ιονίων Νήσων, όπου οι εκπαιδευτικοί είχαν αποσπάσει δέσμευση για σίτιση των μαθητών στα σχολεία από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή, όμως το μέτρο δεν προχώρησε στην πράξη και τώρα με διοίκηση ΣΥΡΙΖΑ, τα παιδιά συνεχίζουν να μην τρώνε στα σχολεία.

Γνωστή και αντίστοιχη είναι η στάση των διοικήσεων του ΣΥΡΙΖΑ στις Περιφέρειες και για το θέμα της μεταφοράς μαθητών. Δηλώνουν ότι δεσμεύονται από το νομοθετικό πλαίσιο που περιορίζει τη μεταφορά μαθητών και... το εφαρμόζουν. Ετσι, χιλιάδες μαθητές μένουν χωρίς δικαίωμα δωρεάν μεταφοράς και οι οικογένειές τους επωμίζονται το κόστος για να πηγαίνουν και να γυρνούν οι μαθητές από τα σχολεία.

Πολλά θα μπορούσε να πει κανείς ακόμα, για το υπό διαβούλευση πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Παιδεία, το οποίο φυσικά είναι από την αρχή μέχρι το τέλος του πλήρως ενταγμένο στη στρατηγική της ΕΕ για την εκπαίδευση. Το σίγουρο όμως είναι ότι είτε με μνημονιακούς είτε με προ του μνημονίου νόμους, η Παιδεία θα συνεχίσει να στενάζει, οι λαϊκές οικογένειες θα συνεχίζουν να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη μόρφωση των παιδιών τους, ελπίδα και προοπτική από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν να περιμένουν.


Γ. Σ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org