Κυριακή 16 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Προσφορές

Η Λέσχη Φίλων της Ν. Υόρκης προσφέρει στο ΚΚΕ, για την οικονομική εξόρμηση, 3.000 δολάρια ΗΠΑ.

Ο κ. Κώστας Λέκκας προσφέρει 1.000 δολάρια ΗΠΑ, ενίσχυση στο «Σπίτι του Αγωνιστή».

Ο παλαίμαχος σύντροφος Γιώργος Καλτσούλας, από την Τήνο, προσφέρει 1.000 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση, μέσω της ΚΟΒ Τήνου Κυκλάδων.

Ο αγωνιστής της ΕΠΟΝ και του ΔΣΕ, Αλέκος Κουρκουβέλας, από την Κοκκίνα Μαγνησίας, καταδικασμένος πεντάκις σε θάνατο από μετεμφυλιακό στρατοδικείο, προσφέρει 50 ευρώ, μέσω ΚΟ Βελεστίνου, για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ.

Το παράρτημα Μαρουσίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, στη μνήμη των συναγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας προσφέρει για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ, 100 ευρώ, μέσω της ΚΟ Μαρουσιού.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Αφήνουν χωρίς εργαζόμενους τα Κέντρα Προσχολικής Αγωγής

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Δήμο Ηρακλείου πραγματοποίησαν προχτές το πρωί συνδικαλιστές και μέλη της Γραμματείας Ηρακλείου του ΠΑΜΕ μαζί με τους εκλεγμένους με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» δημοτικούς συμβούλους, καταγγέλλοντας τις απολύσεις 42 συμβασιούχων υπαλλήλων στα Κέντρα Προσχολικής Αγωγής Ηρακλείου (ΚΕΠΑ) των οποίων οι συμβάσεις έχουν λήξει.

Στην παράσταση διαμαρτυρίας συμμετείχαν μαζικά και οι απολυμένοι εργαζόμενοι καθώς και γονείς που έρχονται αντιμέτωποι με το κλείσιμο πολλών παιδικών σταθμών και το γεγονός ότι πάνω από 500 παιδιά (από τα 1.500 που φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου) εκτιμάται ότι θα μείνουν εκτός, αφού οι μόνιμοι εργαζόμενοι που παραμένουν δεν επαρκούν για την παροχή φροντίδας και την κάλυψη υπηρεσιών προσχολικής αγωγής.

Η συγκέντρωση έγινε στις 11 το πρωί έξω από το Δημαρχείο όπου οι συγκεντρωμένοι με το πανό του ΠΑΜΕ όπου αναγραφόταν το σύνθημα «Δημόσιοι και Δωρεάν Σύγχρονοι παιδικοί σταθμοί. Κάλυψη όλων των αναγκών. Καμία απόλυση εργαζομένων» απαίτησαν την επαναπρόσληψη των απολυμένων και τη μονιμοποίησή τους με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι προχώρησαν στο εσωτερικό του Δημαρχείου ζητώντας να συναντηθούν με τον δήμαρχο Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη, ο οποίος όμως εκείνη την ώρα απουσίαζε. Η συνάντηση έγινε τελικά με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Καρατζάνη χωρίς ωστόσο να δοθεί κάποια λύση, αφού όπως υποστήριξε ο ίδιος η Δημοτική Αρχή συμπαρίσταται στους εργαζόμενους, όμως δεν νομοθετεί αλλά εφαρμόζει το νόμο.

Ο Μανώλης Συντυχάκης, δημοτικός σύμβουλος εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», απευθυνόμενος στους εργαζόμενους, τόνισε τη σημασία του οργανωμένου μαζικού αγώνα για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που γεννά η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των κομμάτων που την στηρίζουν. Επίσης τους έκανε σαφές ότι τόσο η «Λαϊκή Συσπείρωση» όσο και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα πρωτοστατήσουν σε αυτό τον αγώνα.

Στη συνέχεια οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» με έγγραφο που κατέθεσαν στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ζήτησαν την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου θα συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ
  • Η Οργάνωση Νοτιοδυτικών Συνοικιών Αθήνας της ΚΝΕ διοργανώνει σήμερα Κυριακή, εκδήλωση με θέμα «Ο ρόλος του κομματικού Τύπου στην οργάνωση της επαναστατικής πάλης», στις 6 μ.μ. στο Περιστέρι, στην «Ξυλοτεχνία» (Κ. Παλαμά και Παρασκευοπούλου). Θα μιλήσει ο Κώστας Μπορμπότης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με παρουσίαση του λευκώματος «Κομματικός - Επαναστατικός Τύπος» του «Ο» και της 40χρονης δράσης της ΚΝΕ μέσα από τα φύλλα του «Ο», έκθεση βιβλίου και μουσικό αφιέρωμα.
  • Οι Οργανώσεις Φθιώτιδας και Λιβαδειάς της ΚΝΕ πραγματοποιούν σήμερα Κυριακή, εκδηλώσεις για την κοπή της πίτας τους, στις 7 μ.μ., στα γραφεία τους.
  • Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Η άγνωστη ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ» των Ρ. Ο. Μπόγερ και Χ. Μ. Μορέ, των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή», οργανώνουν οι εργατικές Οργανώσεις της Οργάνωσης Πόλης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, το Σάββατο 22 Γενάρη, στις 7 μ.μ., στην ΕΔΟΘ.
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 19 Γενάρη

Την Τετάρτη, 19 Γενάρη, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών διοργανώνει συλλαλητήριο, στις 12 το μεσημέρι στην Ομόνοια, ενάντια στο «μνημόνιο της Παιδείας» και το «μνημόνιο διαρκείας»

Την προηγούμενη βδομάδα οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών έκαναν δυναμικές κινητοποιήσεις για το δικαίωμα των φοιτητών και των σπουδαστών στη δωρεάν χρήση των συγκοινωνιών. Παράλληλα, οι Επιτροπές Αγώνα στην Αθήνα καλούσαν τους φοιτητές και τους σπουδαστές στο συλλαλητήριο την Τετάρτη 19 Γενάρη (12 το μεσημέρι στην Ομόνοια), που διοργανώνει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών ενάντια στο νόμο - πλαίσιο για το Πανεπιστήμιο ΑΕ, αλλά και συνολικότερα απέναντι στην άγρια επίθεση της κυβέρνησης και του κεφαλαίου στα δικαιώματα των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Στην ανακοίνωση του ΜΑΣ για το συλλαλητήριο τονίζεται ότι «ο νέος νόμος - πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ, το "μνημόνιο της Παιδείας", μετατρέπει τα ιδρύματα σε ανώνυμες εταιρείες. Η Ανώτατη Εκπαίδευση προσαρμόζεται στις ανάγκες των μονοπωλίων. Ετοιμάζουν το παραπέρα χτύπημα σίτισης - στέγασης - μετακίνησης, συρρικνώνουν τις υποδομές. Ανοίγουν το δρόμο για τα δίδακτρα». Σημειώνεται ότι «το επικαιροποιημένο μνημόνιο και ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε το Δεκέμβρη, δίνουν νέο χτύπημα στα λαϊκά νοικοκυριά. Συνολικά, η χρηματοδότηση για την Παιδεία πέφτει κάτω από το 3% του ΑΕΠ, για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση θα είναι μικρότερη κατά 177,745 εκατ. ευρώ και για την τεχνολογική κατά 74 εκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με το 2010». Το ΜΑΣ καλεί τους φοιτητές και τους σπουδαστές να παλέψουν για «να καταργηθεί το μνημόνιο διαρκείας, να μην περάσει το "μνημόνιο της Παιδείας"» και καλεί σε «δράση - οργάνωση - συμμαχία για την ανατροπή».

Μεταξύ άλλων υπογραμμίζεται πως «όσοι ισχυρίζονται ότι οι ανατροπές του συνόλου των εργασιακών σχέσεων και η επιστροφή σε μεσαιωνικές συνθήκες δουλειάς επιβάλλονται για να σωθεί η Ελλάδα από τα ελλείμματα και τα χρέη, είναι ψεύτες, υποκριτές και κοροϊδεύουν συνειδητά. Τα μέτρα αυτά υπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο, τα μονοπώλια, τις πολυεθνικές. Είναι προσχεδιασμένα από χρόνια από την ΕΕ, το ΣΕΒ, τους τραπεζίτες, τους εφοπλιστές και τώρα τα προωθούν με πρόσχημα το χρέος, τα ελλείμματα. Είναι αποτέλεσμα της ενιαίας στρατηγικής που έχουν επεξεργαστεί όλοι μαζί στα πλαίσια της ΕΕ. Δεν είναι μέτρα κατοχής, όπως ισχυρίζονται διάφοροι (από τα ΕΑΑΚ και τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας!), αλλά μέτρα που υπηρετούν την αστική τάξη, το μεγάλο κεφάλαιο».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org