Τρίτη 15 Σεπτέμβρη 2026
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σύγκλιση

Στον απόηχο της αντιπαράθεσης των κομμάτων στη ΔΕΘ, μια σειρά επιτελεία σημειώνουν τη στρατηγική σύγκλιση ανάμεσα στην κυβέρνηση, στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, αποζητώντας περαιτέρω βήματα συνεννόησης. Γράφει χαρακτηριστικά το «ΒΗΜΑ» ότι «η διαχειριστική λογική που έχει επικρατήσει, δεν επιτρέπει μεγάλες αποκλίσεις και δραστικές ανατροπές». Αλλοι πάλι διαπιστώνουν ότι «έχουν ελαχιστοποιηθεί οι προγραμματικές διαφορές μεταξύ των κομμάτων». Τα κοστολογημένα προγράμματά τους, οι όρκοι πίστης στα αντιλαϊκά κεκτημένα του κεφαλαίου, στα πρωτογενή πλεονάσματα, στην ευρωατλαντική στρατηγική του πολέμου, είναι το υπόβαθρο της «σταθερότητας» την οποία εγγυώνται. Δεσμεύονται όλοι ότι παρά τις επιμέρους διαφορές τους - που είναι αναγκαίες για να εγκλωβίζεται ο λαός στα ψευτοδιλήμματα της κυβερνητικής εναλλαγής - είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου και να εμποδίσουν κάθε προσπάθεια αμφισβήτησής τους από τη λαϊκή δυσαρέσκεια που μεγαλώνει. Αυτά που τους χωρίζουν είναι αμελητέα μπροστά σ' αυτά που τους ενώνουν, κι αυτό το ξέρουν καλά τα αστικά επιτελεία που κάνουν ταμείο μετά το πέρασμα όλων από τη ΔΕΘ. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, ο λαός δεν πρέπει να έχει καμιά αγωνία για το ποιος θα εφαρμόσει τελικά το κοινό αντιλαϊκό τους πρόγραμμα, αλλά πόσο πιο δυνατό θα είναι το εργατικό - λαϊκό κίνημα, πόσοι περισσότεροι θα ξεκόβουν από την αστική πολιτική και θα διαμορφώνονται προϋποθέσεις αντεπίθεσης για την ανατροπή, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Παραγγελιές...

Αν κάτι επιβεβαιώνει η συζήτηση με αφορμή τις κυνικές δηλώσεις Μαρινάκη για την κατάργηση του επιδόματος ανεργίας - αφού «όποιος θέλει βρίσκει δουλειά» - είναι ότι τέτοιες «προσωπικές απόψεις» μόνο πρωτάκουστες δεν είναι. Παρόμοια πρόταση έκανε και το ΠΑΣΟΚ πριν από μερικά χρόνια, γράφοντας στο πρόγραμμά του πως αντί να παίρνουν επίδομα οι άνεργοι, να παίρνουν τα λεφτά οι επιχειρήσεις για να καλύπτουν εισφορές. Αλλες παρεμβάσεις, όμοιες με αυτή του «λαγού» Μαρινάκη, θυμίζουν «με ένα στόμα» ότι πρόκειται για επίσημη κρατική και ευρωενωσιακή πολιτική η στήριξη της «απασχόλησης», δηλαδή της εργοδοσίας που «δίνει δουλειές», και όχι των ανέργων. Σε κάθε περίπτωση, όλοι τους ρίχνουν νερό στον μύλο των ωμών εκβιασμών, όχι απλά απέναντι στους ανέργους αλλά συνολικά στην εργατική τάξη. Οι «εναλλακτικές» που δίνουν στους εργαζόμενους είναι είτε δουλειά - λάστιχο με μισθούς πείνας, είτε πέταμα στην ανεργία χωρίς καν το πενιχρό επίδομα, το οποίο ελάχιστοι το παίρνουν και σήμερα.

... και εκβιασμοί

Το μωσαϊκό των εκβιασμών συμπληρώνεται με αυτόν για τους μισθούς: Είτε ο μήνας «δεν θα βγαίνει» και ο μισθός θα τελειώνει κάθε 15, είτε δουλειά μέχρι και 13 ώρες σε έναν ή δύο εργοδότες, «για να αυξάνεται το εισόδημα», όπως έλεγε η κυβέρνηση όταν ψήφιζε αυτά τα αίσχη. Για τους δε συνταξιούχους; Είτε συντάξεις - χαρτζιλίκια με ξεκομμένη κάθε συζήτηση για επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης, είτε «κίνητρα» για επάνοδο στην εργασία, να δουλεύουν δηλαδή μέχρι τον θάνατο για να τσοντάρουν το πενιχρό εισόδημα, κι ας τους βρει το «κακό» στο μεροκάματο. Τα παραπάνω - όχι τυχαία - δεν τέθηκαν στα πρόσφατα πανηγύρια της ΔΕΘ, ούτε από το ΠΑΣΟΚ, ούτε από τον Τσίπρα, αφού αποτελούν τον «οδικό χάρτη» της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας στον οποίο συναντιούνται όλοι μαζί με την κυβέρνηση. Σ' αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση, οι «προσωπικές απόψεις» απλά συμπληρώνουν το καρέ και στρώνουν τον δρόμο για ακόμα πιο άγρια επίθεση στους εργαζόμενους.

Παζάρι

Ανεξάρτητα από το πόσο ακριβείς είναι, οι τελευταίες πληροφορίες για το παζάρι Ελλάδας - Ουκρανίας σχετικά με τους Patriot αποκαλύπτουν τον κυνισμό και την ξεδιαντροπιά της αστικής τάξης στη μια και στην άλλη χώρα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, βουλευτής του Ζελένσκι δήλωσε ότι στις διαπραγματεύσεις, η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε ως αντάλλαγμα για την αποστολή Patriot να μη χτυπούν οι Ουκρανοί τα πλοία των Ελλήνων εφοπλιστών που κάνουν μπίζνες με το αζέρικο φυσικό αέριο από τους αγωγούς της Μαύρης Θάλασσας. Προϋπόθεση δηλαδή για να δοθούν οι πύραυλοι που μας μπλέκουν ακόμα πιο βαθιά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και μεγαλώνουν τον κίνδυνο να γίνει η χώρα στόχος αντιποίνων, είναι να βρει το εφοπλιστικό κεφάλαιο την ησυχία του, ώστε να συνεχίζει απρόσκοπτα τις δουλειές δισεκατομμυρίων που έχει στήσει στην εμπόλεμη ζώνη! Το άθλιο αυτό παζάρι γίνεται ακόμα πιο χυδαίο από το σχόλιο που φέρεται να έκανε ο Ουκρανός βουλευτής: «Αν οι ελληνικές Αρχές δεν επιθυμούν να μεταβιβάσουν το πολεμικό υλικό χωρίς όρους, μπορούν απλώς να το αποσυναρμολογήσουν, να φτιάξουν μενταγιόν και να τα φοράνε στον λαιμό». Αυτές είναι οι «στρατηγικές σχέσεις» μεταξύ καπιταλιστικών κρατών... Ετσι κουβεντιάζουν πίσω από τις κλειστές πόρτες, ο καθένας για τα συμφέροντα της δικής του αστικής τάξης, στις πλάτες των λαών.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 80 χρόνια από την έναρξη της εποποιΐας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ