Σάββατο 15 Σεπτέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΞΑΝΘΗΣ ΤΟΥ ΜΑΣ
Να φτιαχτούν άμεσα νέες φοιτητικές εστίες

Από πρόσφατη κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας για τη στέγαση
Από πρόσφατη κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας για τη στέγαση
Παράσταση διαμαρτυρίας για το δικαίωμα όλων των φοιτητών στη δωρεάν στέγαση στις φοιτητικές εστίες, πραγματοποίησαν οι Επιτροπές Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) στην Πολυτεχνική Σχολή της Ξάνθης, το μεσημέρι της Πέμπτης. Αφορμή αποτέλεσε ο αποκλεισμός περίπου 200 φοιτητών παλαιότερων ετών, από το δικαίωμα στη στέγαση στις εστίες. Ο αριθμός των φοιτητών που αποκλείονται θα είναι μεγαλύτερος, αν υπολογιστούν και οι πρωτοετείς φοιτητές, οι οποίοι αυτήν την περίοδο υποβάλλουν τις σχετικές αιτήσεις.

Στο Πολυτεχνείο της Ξάνθης σπουδάζουν περισσότεροι από 4.000 φοιτητές και οι Εστίες διαθέτουν μόλις 474 δωμάτια. Οι αιτήσεις που κατατέθηκαν φέτος (το Μάη) από τους φοιτητές παλαιότερων ετών είναι πολλαπλάσιες. Ετσι η διεύθυνση φοιτητικής μέριμνας αποφάσισε να αφήσει απ' έξω τους φοιτητές που βρίσκονται στο 7ο έτος και πάνω των σπουδών τους. Στην πλειοψηφία τους, πρόκειται για παιδιά φτωχών εργατικών λαϊκών οικογενειών που αναγκάζονται ταυτόχρονα με τις σπουδές τους να εργάζονται ή δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν για φροντιστήρια (που θεωρούνται απαραίτητα σε σχολές όπως η Πολυτεχνική), ώστε να τελειώσουν πιο γρήγορα τις σπουδές τους.

Με ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Ξάνθης του ΜΑΣ καλεί τους φοιτητές να παλέψουν για το δικαίωμα στη δωρεάν στέγαση. Να μη μείνει κανένας φοιτητής χωρίς δωμάτιο στην εστία. Να παλέψουν και να διεκδικήσουν άμεση ανέγερση νέων εστιών.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Χώροι υπάρχουν, εργατικό δυναμικό υπάρχει. Στο νομό Ξάνθης η ανεργία στους οικοδόμους αγγίζει το 90%». Προτείνει την αξιοποίηση του χώρου της Γρίμπα (παλιές εστίες που νοικιάζονταν από ιδιώτη και εγκαταλείφθηκαν προ 6ετίας) και των κτιρίων του ΙΔΒΕ που ακόμη δεν έχουν αποπερατωθεί. Επίσης, καλεί τους φοιτητές να απαιτήσουν μηνιαίο επίδομα ενοικίου και σίτισης, σε όλους τους φοιτητές που είναι από άλλες πόλεις και άμεση, επαρκή χρηματοδότηση για τη λειτουργία των ΑΕΙ από τον κρατικό προϋπολογισμό και επιστροφή των αποθεματικών των ιδρυμάτων που «κουρεύτηκαν». Το ΜΑΣ καλεί τους φοιτητές να κλιμακώσουν τον αγώνα τους με μαζική συμμετοχή στη γενική απεργία στις 26 Σεπτέμβρη και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Καταγγέλλει τη μη λειτουργία του Ειδικού Σχολείου Ζακύνθου

Η Γραμματεία Εκπαιδευτικών Ζακύνθου του ΠΑΜΕ καταγγέλλει «το απαράδεκτο γεγονός της μη λειτουργίας του Ειδικού Σχολείου Ζακύνθου που περιλαμβάνει Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και ΕΕΕΚ. Στο σχολείο αυτό είναι μόνο 2 μόνιμοι εκπαιδευτικοί και 1 άτομο βοηθητικό προσωπικό, οι υπόλοιποι είναι ωρομίσθιοι και αναπληρωτές, όπως συμβαίνει στην πλειοψηφία των Ειδικών Σχολείων και ακόμη δεν έχουν γίνει οι προσλήψεις τους για να μπορέσει να λειτουργήσει.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της σχεδιασμένης από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ προηγούμενα και της συγκυβέρνησης (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΔΗΜΑΡ) σήμερα απαξίωσης της Ειδικής Αγωγής, την οποία προωθεί με όρους αγοράς και με την εμπλοκή χορηγών για τη λειτουργία της.

Η πολιτική του "Νέου Σχολείου" συνειδητά υπονομεύει τον όποιο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα έχει απομείνει στην Ειδική Αγωγή και γενικότερα στην Εκπαίδευση. Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τα λαϊκά στρώματα του νησιού και μπροστά σ' αυτή την εξέλιξη να δώσουν τη μάχη για:

  • Να προσληφθεί τώρα ο απαιτούμενος αριθμός εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής, ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό στο Ειδικό Σχολείο.
  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Ειδική Αγωγή για όλα τα παιδιά που την έχουν ανάγκη, με βάση τις κατακτήσεις της επιστήμης.
  • Να μην πληρώνουν οι γονείς τις ανάγκες εκπαίδευσης και αποκατάστασης των παιδιών τους.
  • Να απαγορευτεί η επιχειρηματική δράση σε Υγεία - Πρόνοια - Παιδεία - Ειδική Αγωγή και η εμπορευματοποίηση των αναγκών μας.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου ειδικού εκπαιδευτικού και υποστηρικτικού προσωπικού, με βάση τις ανάγκες.
  • Μονιμοποίηση εδώ και τώρα όλων των αναπληρωτών, συμβασιούχων, ωρομίσθιων εκπαιδευτικών και εργαζομένων του χώρου.
  • Δημόσιο κι ασφαλές σύστημα μεταφοράς των παιδιών από και προς τα Ειδικά Σχολεία, με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό.
  • Δωρεάν παροχή όλων των απαραίτητων τεχνικών βοηθημάτων για τις ανάγκες εκπαίδευσης, επαγγελματικής αποκατάστασης και της καθημερινής ζωής των αναπήρων.
  • Δημόσια ειδική επαγγελματική εκπαίδευση για τα παιδιά με αναπηρίες».
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ - ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Επιτακτική η άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού

Σοβαρά προβλήματα υγιεινής που απειλούν μαθητές και δασκάλους δημιουργεί σε σχολεία της περιοχής -ιδιαίτερα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία- η έλλειψη καθαριστριών, όπως κατήγγειλε σε χτεσινή συνέντευξη τύπου το Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Ν. Μαγνησίας. Οπως επεσήμαναν, ειδικά σε σχολεία που τα παιδιά είναι μικρά και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, η κατάσταση στις τουαλέτες είναι τραγική, καθώς υπάρχουν περιττώματα έξω από τις λεκάνες και στους τοίχους κι ανέφεραν πως σχολεία όπως το 12ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, το 5ο Λύκειο και το ΕΠΑΛ, έχουν μείνει χωρίς καθαρίστριες, λόγω συνταξιοδοτήσεων. Κατήγγειλαν, ακόμα, ότι στη Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που είναι κτίριο 1.500 τ.μ., έχουν τοποθετηθεί μόλις δύο καθαρίστριες και υπάρχουν παράπονα από καθηγητές για περιττώματα ποντικιών.

Σε ό,τι αφορά στις μόνιμες συμβάσεις που υπέγραψαν, σημείωσαν ότι οι περισσότερες κυμαίνονται από μισή ώρα μέχρι και 2,5 ώρες ωράριο και με αμοιβές μέχρι 250 ευρώ το μήνα, ενώ καλούνται, λόγω των ελλείψεων που υπάρχουν, να «μοιράσουν» το μικρό ωράριό τους και σε άλλα σχολεία. Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, οι συμβάσεις, μέσω εργολάβου, έληξαν από πέρυσι, έγιναν προσλήψεις, από την εταιρία εκμετάλλευσης ακινήτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, επτά καθαριστριών και ενός εργάτη καθαριότητας, με τετράωρη απασχόληση καθημερινά.

Το Σωματείο απαιτεί:

  • Υπογραφή σύμβασης και προσλήψεις εργαζομένων χωρίς μεσάζοντες, (εργολάβους), στην καθαριότητα σε τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
  • Aνανέωση όλων των συμβάσεων των καθαριστριών στα δημόσια σχολεία και τη μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Να καταβληθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα που οφείλονται στους εργαζόμενους με σύμβαση στα δημόσια σχολεία.
  • Να μην εφαρμοστεί η διάταξη του Ν. 3443/11, που χρησιμοποιεί τους μόνιμους εργαζόμενους για την καθαριότητα των Δημοτικών κτιρίων.

Τέλος, οι εκπρόσωποι του Σωματείου κάλεσαν τους εργαζόμενους στο κλάδο καθαριότητας να συσπειρωθούν και ν' αγωνιστούν για το δικαίωμα στη δουλειά και την αξιοπρέπεια και να κάνουν δική τους υπόθεση την οργάνωση της γενικής απεργίας, βάζοντας το λιθαράκι τους για να ακουστεί η φωνή των εργατών σε όλη την Ελλάδα.

Οχι στη σύμβαση - αίσχος...

...για τους εργαζόμενους στα κέντρα ξένων γλωσσών

«Οχι» στη σύμβαση - αίσχος των 3,52 ευρώ μεικτά την ώρα είπαν, χτες, εκπαιδευτικοί στα φροντιστήρια, στην κινητοποίησή τους έξω από τα γραφεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών (EUROPALSO), στην πλατεία Κάνιγγος. Την κινητοποίηση διοργάνωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Νομού Αττικής «Ο Βύρων».

Τη «σύμβαση» υπέγραψε το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Νομού Αττικής με την οργάνωση των εργοδοτών EUROPALSO. Η αντίδραση του εκπροσώπου των εργοδοτών, με τον οποίο συναντήθηκε η αντιπροσωπεία, ήταν το λιγότερο προκλητική, αφού προσπάθησε να παρουσιάσει τη «σύμβαση» ως κατάκτηση σε μια δύσκολη εποχή! Υποστήριξε, μάλιστα, πως τα 3,52 ευρώ μεικτά είναι ...μόνο για τα πρώτα 6 χρόνια! «Ο Βύρων» καλεί τους εκπαιδευτικούς στα φροντιστήρια να συσπειρωθούν στο σωματείο και να μην υπογράψουν την απαράδεκτη αυτή σύμβαση.

Την υπογραφή της κατάπτυστης σύμβασης των ιδιοκτητών με το εργοδοτικό σωματείο καταγγέλλει και η ΟΙΕΛΕ, καλώντας τον υπουργό Εργασίας να παρέμβει για να γίνει ...διάλογος εργοδοτών - εργαζομένων - πολιτείας...

ΛΑΡΙΣΑ
Κλείνει για δύο μέρες το ΤΕΙ

Τη διήμερη αναστολή λειτουργίας του ΤΕΙ Λάρισας, την Δευτέρα 17 και την Τρίτη 18 Σεπτέμβρη, αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, το Συμβούλιο του Ιδρύματος, ως αντίδραση στα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Το ΤΕΙ Λάρισας, όπως και όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, με το κούρεμα του ελληνικού χρέους (PSI), απώλεσε σημαντικό χρηματικό ποσό (περί τα 7,5 εκατ. ευρώ), με αποτέλεσμα να αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες λειτουργίας στη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

  • Να απέχουν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές (μέλη ΔΕΠ), της Ιατρικής Σχολής Λάρισας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας των ακαδημαϊκών τους καθηκόντων, μέχρι και την Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη, αποφάσισε ο Σύλλογός τους, διαμαρτυρόμενος για τις μεγάλες περικοπές που έγιναν στις αποδοχές των μελών του, καθώς και για τη μείωση της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ