Σάββατο 15 Ιούνη 2019 - Κυριακή 16 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΛΗΣ 2019
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Αντιπολίτευση από τη σκοπιά του λαού την επομένη των εκλογών μπορεί να είναι μόνο ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και τον δημοσιογράφο Τάσο Παππά

-- Η εκλογική δύναμη του ΚΚΕ υποχώρησε και στις ευρωεκλογές (ελαφρά) και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι αρκετή η εξήγηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική του συκοφάντησε τις ιδέες της Αριστεράς και έστρεψε τον κόσμο προς τα Δεξιά; Γιατί οι δυσαρεστημένοι πολίτες δεν πήγαν προς τ' αριστερά επιλέγοντας το ΚΚΕ και άλλες αντικαπιταλιστικές δυνάμεις;

-- Δεν είναι μόνο ότι συκοφάντησε τις αξίες και τα ιδανικά της Αριστεράς. Είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ απενοχοποίησε όλα όσα έβγαλαν το λαό στο δρόμο τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και εκείνα για τα οποία πάλεψαν γενιές και γενιές αγωνιστών. Από τα μνημόνια, το ΝΑΤΟ και το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, μέχρι τις άθλιες πρακτικές των μετατάξεων και της εργασιακής ζούγκλας που αξιοποίησαν κατά κόρον η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Το πιο σημαντικό είναι ότι έστειλε αγνό κόσμο στην απογοήτευση, καλλιέργησε την εντύπωση ότι δεν υπάρχει εναλλακτική για το λαό, πλην της σημερινής βαρβαρότητας. Φυσικά αυτό δεν συμβαίνει πρώτη φορά στην ιστορία. Είναι πολλά τα παραδείγματα που, μετά από τις λεγόμενες «αριστερές» ή «σοσιαλιστικές» κυβερνήσεις διαχείρισης του συστήματος, επανέκαμπταν δριμύτερες οι δεξιές και ακροδεξιές δυνάμεις.

Φυσικά επέδρασαν κι άλλοι παράγοντες σε αυτό που με ρωτάτε. Για παράδειγμα, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στήριξε με πάθος τους υποψηφίους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στους 4 δήμους που είχε πλειοψηφία το ΚΚΕ. Δεν υποτιμάμε τις δικές μας αδυναμίες, όμως δεν μπορούμε να προσπερνάμε με αυτό τις τεράστιες ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ στη συντηρητικοποίηση της κοινωνίας.

Η καλύτερη άμυνα είναι η αντεπίθεση

-- Καλείτε τους εργαζόμενους να στηρίξουν το ΚΚΕ γιατί μόνο αυτό μπορεί να αντισταθεί στις πολιτικές της άρχουσας τάξης. Δεν είναι αμυντική αυτή η γραμμή; Στο ερώτημα «ποιος θα κυβερνήσει;» που θέτουν οι πολίτες σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, το ΚΚΕ τι απαντά; Το αφορά το ΚΚΕ ποιο κόμμα θα κυβερνά στον καπιταλισμό;

-- Το ερώτημα «ποιος θα κυβερνήσει», ανάμεσα στα 2 πρώτα κόμματα, έθετε πάντα στο λαό ο δικομματισμός, για να τον παγιδέψει. Ο ΣΥΡΙΖΑ των μονοψήφιων ποσοστών, μέχρι πριν 7 χρόνια, απέρριπτε αυτό το ερώτημα και καλά έκανε. Γιατί ο λαός ψηφίζει και για αντιπολίτευση, αν δεν μπορεί σ' αυτές τις συνθήκες να έχει μια πραγματική λαϊκή διακυβέρνηση.

Αρα υπάρχει και το εξής κρίσιμο ερώτημα σήμερα: Ποιος θα είναι αντιπολίτευση, από τη σκοπιά του λαού απέναντι στην επόμενη κυβέρνηση; Ερώτημα που με τον τρόπο του βάζει ήδη και ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διαφορά των 10 μονάδων με τη ΝΔ, που μοιάζει παγιωμένη. Συνεπώς, σε περίπτωση που θα είναι μια κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία στις δεσμεύσεις που έχει συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσθέσει τις νέες απαιτήσεις του κεφαλαίου, ποιος θα είναι πραγματική αντιπολίτευση; Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ; 'Η ο Βαρουφάκης και ο Βελόπουλος;

Το ΚΚΕ θα είναι, όπως ήταν και απέναντι σε κάθε κυβέρνηση - όπως η σημερινή - που ψήφιζε και εφάρμοζε μνημόνια, ενίσχυε το αντεργατικό οικοδόμημα, περιόριζε το δικαίωμα στην απεργία και όλα αυτά τα πλάσαρε ως προοδευτικά. Η καλύτερη άμυνα είναι η αντεπίθεση. Και στις εκλογές αυτό που κρίνεται είναι το πόσο ισχυρό θα είναι το ΚΚΕ στη Βουλή και στο λαϊκό κίνημα για να δυναμώσουν η αντίσταση, η αντεπίθεση, η ελπίδα, η προοπτική της κοινωνικής ευημερίας.

Η αγωνιστική στάση του ΚΚΕ προφύλαξε ένα σημαντικό τμήμα εργαζομένων από αυταπάτες και ψεύτικες ελπίδες

-- Ο βουλευτής του ΚΚΕ Καραθανασόπουλος απαντώντας στον Ευκλείδη Τσακαλώτο είπε ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να γίνει χρήσιμο κόμμα για την αστική τάξη και τον ιμπεριαλισμό όπως άλλα κόμματα που επέλεξαν αυτό το δρόμο και κατέληξαν, όπως είπε, στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας. Μήπως όμως είναι και ένα ακίνδυνο για το σύστημα κόμμα, αν κρίνουμε από την επιρροή του στις μάζες;

-- Πάντως «αν κρίνουμε από την επιρροή στις μάζες» μετρώντας κάποια στενά εκλογικά ποσοστά, θα καταλήξουμε σε συμπεράσματα Φρανκενστάιν. Και η ΝΔ έχει «επιρροή» σε εργατικό - λαϊκό κόσμο... Η επιρροή του ΚΚΕ, ο κόσμος που μας παρακολουθεί και βλέπει θετικά τη δράση, τη συμβολή των κομμουνιστών π.χ. στο εργατικό κίνημα για την οργάνωση της πάλης, ο κόσμος που συζητάει με το ΚΚΕ διευρύνεται ακόμα κι αν δεν έχει αποφασίσει να μας ψηφίσει. Θα ήμασταν «ακίνδυνο» κόμμα αν είχαμε υιοθετήσει τον δήθεν «ρεαλισμό», την υποταγή στον - όντως - αρνητικό συσχετισμό στην Ελλάδα και διεθνώς.

Το ΚΚΕ με την αγωνιστική στάση του προφύλαξε ένα σημαντικό τμήμα εργαζομένων από αυταπάτες και ψεύτικες ελπίδες, μάλιστα με εκλογικό κόστος, για να μη γίνει ένα ακίνδυνο για το σύστημα κόμμα, άλλη μία εφεδρεία για αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Κίνδυνος για το σύστημα, δηλαδή για την καπιταλιστική ιδιοκτησία και εξουσία, για την ΕΕ, για το ΝΑΤΟ είναι η προγραμματική πρόταση του ΚΚΕ, ο ρόλος μας στην ανάπτυξη αγώνων για να μπουν εμπόδια στα χειρότερα, για να ανοίξει ο δρόμος για την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών και λαϊκών αναγκών. Πίσω από αυτήν τη γραμμή υπάρχει μόνο η ενσωμάτωση στο διεφθαρμένο σύστημα.

Οσο για τον κ. Τσακαλώτο, τι να πω; Τα βρώμικα και φτηνιάρικα κόλπα του διεφθαρμένου ΠΑΣΟΚ, του αυριανισμού και του αισχρού αντικομμουνισμού δεν πιάνουν σήμερα. Το αντίθετο. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πληρώσει ακριβά την υιοθέτηση αυτής της επίθεσης ενάντια στο ΚΚΕ, άλλωστε πολλά στελέχη και μέλη του την είχαν υποστεί αυτήν την επίθεση παλιότερα εκ μέρους του βαθέος ΠΑΣΟΚ, που τώρα έχει αγκαλιάσει.

Η δράση του ΚΚΕ στέλνει μήνυμα ελπίδας σε αγωνιστικές δυνάμεις και άλλων χωρών

-- Η συντηρητική παράταξη παντού στην Ευρώπη έχει συνδεθεί με τη λιτότητα και το νεοφιλελευθερισμό. Η σοσιαλδημοκρατία έχει συνθηκολογήσει με την κυρίαρχη ιδεολογία και η δύναμή της μειώνεται. Πουθενά όμως στην Ευρώπη δεν βλέπουμε να κερδίζουν έδαφος τα κόμματα που θέλουν να ανατρέψουν τον καπιταλισμό. Γιατί;

-- Εχουμε επίγνωση ότι ο συσχετισμός δυνάμεων στην Ευρώπη και διεθνώς είναι αρνητικός για τους λαούς. Βρισκόμαστε ακόμα σε φάση πισωγυρίσματος του κινήματος και όχι σε φάση ανόδου του. Είναι μεγάλες οι ευθύνες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και της λεγόμενης «ανανεωτικής αριστεράς», που για δεκαετίες καλλιέργησαν και εξακολουθούν να καλλιεργούν αυταπάτες για δυνατότητα φιλολαϊκής στροφής μέσα στην ΕΕ. Αυτές οι δυνάμεις, με την πολιτική που ακολούθησαν όταν βρέθηκαν στη διακυβέρνηση, έγιναν οι καλύτεροι χορηγοί των λεγόμενων «νεοφιλελεύθερων» αλλά και ακροδεξιών δυνάμεων.

Σ' αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο, η δράση του ΚΚΕ στέλνει μήνυμα ελπίδας σε αγωνιστικές δυνάμεις σε άλλες χώρες, που παλεύουν σε δύσκολες συνθήκες. Ταυτόχρονα, και χωρίς να αναιρείται ο αρνητικός συσχετισμός, δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι υπάρχουν θετικά παραδείγματα και διεργασίες. Η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί και θα το αποδείξουν με την πάλη τους. Γι' αυτό είμαστε σίγουροι, γι' αυτό παλεύουμε, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις.

Η συμφωνία των Πρεσπών δεν λύνει το πρόβλημα, δημιουργεί πολλά περισσότερα

-- Ξένισε πολλούς η στάση του ΚΚΕ για τη συμφωνία των Πρεσπών. Το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα στη χώρα που είχε ταχθεί υπέρ του συμβιβασμού στο θέμα του ονόματος της γειτονικής χώρας και είχε κατηγορηθεί για ενδοτισμό. Είναι, λέτε, ΝΑΤΟικής έμπνευσης η συμφωνία. Ωστόσο, λύνει το επίμαχο ζήτημα.

-- Ποτέ το επίμαχο ζήτημα, στην πραγματικότητα, δεν ήταν η σύνθετη ονομασία. Εφευρέθηκε κι αυτό γιατί το επίμαχο ζήτημα για τους λαούς αφορά τα επικίνδυνα σχέδια των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια που δυναμώνουν για να ανακόψουν την επιρροή Ρωσίας και Κίνας. Μέρος αυτών των σχεδίων ανέλαβε να προωθήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τη συμφωνία των Πρεσπών, με βασικό στόχο την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Γι' αυτό ακριβώς αυτή η συμφωνία δεν λύνει προβλήματα, αντίθετα δημιουργεί πολύ περισσότερα. Τα σπέρματα αλυτρωτισμού που περιέχει αυτή η συμφωνία μπορούν με κάθε ευκαιρία να αξιοποιηθούν από τους ιμπεριαλιστές για να σπέρνουν το μίσος, τη διχόνοια ανάμεσα στους λαούς και με τη πολιτική τού διαίρει και βασίλευε να προωθούν τα δικά τους συμφέροντα.

Από πού προκύπτει ότι η στάση του ΚΚΕ ξένισε; Εκτός αν εννοείτε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και τους περί αυτήν, που θέλουν να δικαιολογήσουν τη συνθηκολόγησή τους με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, γιατί όποιος παρακολουθεί διαχρονικά τις θέσεις μας ξέρει πολύ καλά ότι με σταθερότητα αντιπαλεύουμε τον εθνικισμό, όπως και το '92 όταν όλα τα πολιτικά κόμματα, ανάμεσά τους και ο τότε Συνασπισμός, συμμετείχαν στα εθνικιστικά συλλαλητήρια, αλλά και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια τα οποία από τις αρχές του '90 με τραγικό τρόπο υλοποιήθηκαν με τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία και τη δημιουργία εκ μέρους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ κρατών - προτεκτοράτων.

Για την Υγεία του λαού

Eurokinissi

Η προηγούμενη κυβερνητική θητεία της ΝΔ, η εναλλαγή της με τον ΣΥΡΙΖΑ και όσα αυτός έκανε ως κυβέρνηση την τελευταία τετραετία, δεν αφήνουν πολλά στη φαντασία για το πώς θα είναι η επόμενη μέρα στην Υγεία για υγειονομικούς, ασφαλισμένους, ανασφάλιστους και ασθενείς.

 • Παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ εμβάθυνε την πολιτική της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης της Υγείας. Στόχος τους είναι να υλοποιηθεί μέχρι το 2020 η στρατηγική του κεφαλαίου, για λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες» που θα καλύπτουν το κόστος λειτουργίας με την «πώληση» υπηρεσιών στους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό σημαίνει ότι για να αντέξουν τα νοσοκομεία, θα πρέπει να έχουν όσο το δυνατό λιγότερο και φτηνότερο προσωπικό, με πετσοκομμένα δικαιώματα.
 • ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ πετσόκοψαν τους κρατικούς προϋπολογισμούς για την Υγεία στο όνομα της δημοσιονομικής σταθερότητας και το ίδιο δεσμεύονται να συνεχίσουν να κάνουν. Από το 2013 (συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) μέχρι και το 2019 (ΣΥΡΙΖΑ) η κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων μειώθηκε κατά 30,3%. Μόνο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο κρατικός προϋπολογισμός έχει περικοπεί κατά 432 εκατ. ευρώ. Ο πρώτος «μεταμνημονιακός» προϋπολογισμός για το 2019 μειώνει την κρατική χρηματοδότηση προς τα δημόσια νοσοκομεία κατά 65 εκατ. ευρώ, ενώ διατηρεί την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των συνταξιούχων για υγειονομική περίθαλψη κατά 780 εκατ. ευρώ. Μέσα σε 4 χρόνια (2013 - 2017) η Δημόσια Δαπάνη στην Υγεία (ΔΔΥ) μειώθηκε κατά 6,7%, η οποία προέκυψε από τη μεγάλη μείωση της κρατικής δαπάνης και την επιβάρυνση των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, επιβεβαιώνοντας την επιδείνωση της χρηματοδότησης των δημόσιων παροχών (κράτος και ασφαλιστικά ταμεία). Είναι βέβαιο ότι από εκεί θα πιάσει το νήμα μια επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ.
 • Αποτέλεσμα της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής είναι και η κερδοφόρα δράση των επιχειρηματιών των διαγνωστικών κέντρων, οι οποίοι, μαζί με την κυβέρνηση, έκαναν μπαλάκι την προηγούμενη βδομάδα ασφαλισμένους και ανασφάλιστους που είχαν ανάγκη από μια εξέταση (βλέπε και σελίδα 28). Η υποχρηματοδότηση του δημόσιου τομέα έχει οδηγήσει ώστε το 75% - 90% των διαγνωστικών εξετάσεων να γίνεται από ιδιώτες κι αυτό θα ενισχυθεί την επόμενη μέρα, με τη μεγαλύτερη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
 • Οι ελαστικές σχέσεις απασχόλησης γιγαντώθηκαν και σήμερα αφορούν περίπου το 20% - 25% του συνόλου των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, διαιωνίζοντας την ομηρία και την ανακύκλωση της ανεργίας, με τους νόμους ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Τμήματα και κλινικές κλείνουν, γιατί δεν καλύπτουν το «κόστος λειτουργίας τους», ενώ ολόκληρο το 2018 δεν προκηρύχθηκε ούτε μία θέση μόνιμου προσωπικού. Μέσα σε τρία χρόνια (2015 - 2018) αποχώρησαν από την Υγεία 7.097 μόνιμοι εργαζόμενοι, που βέβαια δεν αντικαταστάθηκαν.
 • ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ τσακώνονται για το 1:1 ή το 1:5 στις προσλήψεις για αναπλήρωση των κενών θέσεων μόνιμου προσωπικού. Ακόμα όμως και αν κάλυπταν όλες τις κενές οργανικές θέσεις, με βάση τους υπάρχοντες οργανισμούς, και πάλι δεν θα αναπληρώνονταν οι χιλιάδες οργανικές θέσεις που χάθηκαν με τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις τμημάτων, κλινικών, ολόκληρων μονάδων Υγείας.
 • Η συνολική χρηματοδότηση για δαπάνες Υγείας (δημόσιες και ιδιωτικές) ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2013 ήταν 8,41% και το 2017 8,04%, επιβεβαιώνοντας τη διαχρονική μείωση (απ' όλες τις κυβερνήσεις) του ποσοστού που δίνεται για δαπάνες Υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ.
 • ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ εκτόξευσαν τις πληρωμές των ασθενών για τα φάρμακα από το 9% στο 30%, υπολογίζοντας μόνο τα φάρμακα της «θετικής λίστας». Σ' αυτά να προστεθεί η τελευταία αύξηση κατά 10% των τιμών σε 2.000 φάρμακα και το δωράκι των 20 εκατομμυρίων για τρίτη φορά μέσα στην 4ετία στη φαρμακοβιομηχανία, απ' αυτά που έπρεπε να επιστρέψουν στον ΕΟΠΥΥ μέσω του clawback.
***

Η επόμενη κυβέρνηση δεσμεύεται για διατήρηση των δημοσιονομικών στόχων, άρα και για τη συνέχιση της πολιτικής των περικοπών στην Υγεία. Δεσμεύεται επίσης στο κεφάλαιο να συνεχίσει την πολιτική διάνοιξης νέων πεδίων δράσης στον χρυσοφόρο τομέα της Υγείας. Πάνω εκεί οικοδομείται η σημερινή αθλιότητα για ασθενείς και υγειονομικούς, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους. Συμβιβασμός με αυτήν την αθλιότητα σημαίνει ακόμα χειρότερες και ακριβότερες υπηρεσίες Υγείας για τους πολλούς, παροχές Υγείας ανάλογα με το πορτοφόλι, παραπέρα διάλυση των εργασιακών σχέσεων στα νοσοκομεία και συνολικά στις δημόσιες δομές.

Απάντηση σε όλα αυτά είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ και στην κάλπη. Είναι η πάλη με πιο ισχυρό ΚΚΕ για αποκλειστικά δημόσια, σύγχρονη και δωρεάν Υγεία. Για πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση, για να γίνουν χιλιάδες προσλήψεις όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στις δημόσιες μονάδες Υγείας, να εξοπλιστούν με σύγχρονα και επαρκή σε αριθμό μηχανήματα, να λειτουργούν όλο το 24ωρο και να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε όλους απολύτως δωρεάν.

Για τους εργαζόμενους

Eurokinissi

Οι εργαζόμενοι, οι μισθωτοί κάθε κατηγορίας και κάθε κλάδου, ιδιαίτερα οι νεότεροι ηλικιακά, θα βρεθούν την επόμενη μέρα των εκλογών απέναντι στη συνέχιση και επέκταση όλης της εργασιακής ζούγκλας που παρέλαβε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και επέκτεινε με την πολιτική του ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ανερυθρίαστα τολμά να προπαγανδίζει ότι αυτός αποκατέστησε εργασιακά δικαιώματα! Ποια είναι όμως η πραγματικότητα που κάνει σίγουρη την πρόβλεψη για την επόμενη μέρα των εκλογών, άρα και κριτήριο ψήφου στην κάλπη;

 • Οσον αφορά τον κατώτατο μισθό και την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αφού για μια ολόκληρη τετραετία (2015 - 2018) κράτησε τον κατώτατο εκεί που τον παρέλαβε, χωρίς να δώσει ούτε ένα (1) ευρώ αύξηση, στις αρχές του χρόνου προχώρησε στην εφαρμογή του νόμου «Βρούτση - Αχτσιόγλου», με τον οποίο καταργεί μόνιμα τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον κατώτατο μισθό, ο οποίος θα ορίζεται από το κράτος με βάση «τα όρια και τις αντοχές της οικονομίας». Δηλαδή το κράτος θα επιβάλλει αυτό που θέλουν, που έχουν ανάγκη οι μεγαλοεργοδότες για τα κέρδη τους. Η ΝΔ εννοείται ότι χειροκρότησε την εφαρμογή του δικού της νόμου, υποστηρίζοντας μάλιστα τη μεγαλύτερη σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα, με το επιχείρημα - παγίδα ότι αφήνει περιθώρια για υψηλότερα τάχα εισοδήματα σε όσους αποδίδουν καλύτερα για το αφεντικό τους. Η επόμενη μέρα επομένως έχει συνέχιση της κατρακύλας του μέσου μισθού, έχει ένταση της εκμετάλλευσης, έχει τη διεύρυνση της «γενιάς των 400 ευρώ», όταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια μιλούσαμε για τη «γενιά των 700 ευρώ», που «δεν είχε στον ήλιο μοίρα»!
 • ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ψήφισαν μαζί το νόμο που βάζει πρόσθετα εμπόδια στην κήρυξη της απεργίας, κάνοντας ένα πολύτιμο δώρο στην εργοδοσία. Μέχρι χτες, 9 στις 10 απεργίες κρίνονταν παράνομες στα δικαστήρια. Στόχος τους τώρα είναι να μην προκηρύσσονται καθόλου.
 • Το 90% των μισθωτών παραμένουν χωρίς κάλυψη από κάποια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ενώ οι εργοδοτικές οργανώσεις, όπως και επί διακυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, έχουν τη δυνατότητα να μην προσέρχονται ούτε σε διαπραγμάτευση με τα συνδικάτα για την υπογραφή νέων ΣΣΕ. Συνεπώς, η επόμενη μέρα έχει ένταση της εργοδοτικής επιθετικότητας, με τις πλάτες της επόμενης κυβέρνησης, για κλαδικούς μισθούς στο ύψος του κατώτατου, για ουσιαστική κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων. Εχει διεύρυνση της «ευελιξίας», η οποία σήμερα αφορά τις 6 στις 10 νέες θέσεις εργασίας, που δεν καλύπτονται από καμία Σύμβαση.
 • ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ τσακώνονται τάχα για την 7ήμερη εργασία, κρύβουν όμως ότι και οι δυο συμφωνούν και εφαρμόζουν τη νομοθεσία της ΕΕ για σμπαράλιασμα του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, με τη «διευθέτησή» του ακόμα και σε ετήσια βάση! Για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζοντας την αντεργατική σκυταλοδρομία, εφάρμοσε πλήρως την ευρωενωσιακή Οδηγία 2003/88, που προβλέπει πως η εργοδοσία μπορεί να αναγκάσει τους εργαζόμενους να δουλεύουν όχι μόνο 7 αλλά μέχρι και 12 μέρες συνεχόμενα χωρίς ξεκούραση. Η Οδηγία αυτή εκφράστηκε σε Συμβάσεις όπως στον κλάδο του Τουρισμού, στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και αλλού, που ανοίγουν την όρεξη της ΝΔ για επέκταση και σε άλλους χώρους και κλάδους την επόμενη μέρα.
 • Σε εφαρμογή των κατευθύνσεων της ΕΕ και των απαιτήσεων του κεφαλαίου για συνεχόμενη εργασία μέχρι και για 12 μέρες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε νέο συντριπτικό χτύπημα στην κυριακάτικη αργία, σε βάρος εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων, επεκτείνοντας τη νομοθεσία των προηγούμενων. Αξιοποιώντας νόμο του 2013, ήρθε το 2017 να θεσπίσει το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές από το Μάη μέχρι τον Οκτώβρη (!) στις «τουριστικές περιοχές» σε Αττική, Θεσσαλονίκη κ.α.
 • Πάνω σε όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο των προκατόχων της, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε νόμο που απελευθερώνει πλήρως τις ομαδικές απολύσεις, ειδικά για τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, ακολουθώντας και τις σχετικές αντεργατικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των απολύσεων όλων των μορφών, από 1.467.017 που ήταν το 2014, όταν παρέλαβε τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτοξεύτηκε το 2018 στις 2.527.920 (!) σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη». Εννοείται βέβαια ότι μια τόσο «καλή πρακτική» για τα συμφέροντα της εργοδοσίας η επόμενη κυβέρνηση όχι μόνο δεν πρόκειται να την αλλάξει, αλλά θα την επεκτείνει κιόλας, βοηθώντας συγχωνεύσεις και πωλήσεις επιχειρηματικών ομίλων το επόμενο διάστημα.
* * *

Οι κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες μέρες σε μια σειρά από κλάδους και χώρους δουλειάς για την υπογραφή νέων Συλλογικών Συμβάσεων, για να αποτραπούν απολύσεις, αποτελούν εστίες αντίστασης και διεκδίκησης απέναντι σ' αυτήν τη βάρβαρη πολιτική, όπου στοιχίζονται ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Το ταξικό εργατικό κίνημα δεν πρόκειται να αποδεχτεί καμία νέα προσπάθεια υπονόμευσης του δικαιώματος στην απεργία, παρ' όλα τα σχέδια και τις αποφάσεις τους.

Το ΚΚΕ θα καταθέσει κάθε ψήφο σ' αυτό στην ενίσχυση αυτών των αγώνων από την επόμενη κιόλας μέρα, για να δυναμώσουν τα εμπόδια στην αντεργατική πολιτική, να γίνει πιο ισχυρό το κίνημα διεκδίκησης και αντεπίθεσης, η οργανωμένη πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και του λαού.

Για μαθητές, γονείς και φοιτητές

Μαθητές, γονείς και φοιτητές μπορούν να δουν την επόμενη μέρα της κυβερνητικής εναλλαγής στους χώρους της Εκπαίδευσης, κοιτώντας μέσα από το διάφανο γυαλί της αντιλαϊκής πολιτικής που θα συνεχίζεται. Για παράδειγμα:

 • Μαθητές και γονείς που περνούν αυτήν την περίοδο την επίπονη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων ή πρόκειται να την περάσουν του χρόνου, μπορούν να δουν μπροστά τους το νέο σύστημα που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μετατρέποντας τη Γ' Λυκείου σε ένα αποστεωμένο και απωθητικό φροντιστήριο, οδηγώντας τους μαθητές σε διπλές πανελλαδικές εξετάσεις και τους γονείς να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.
 • Οι γονείς που πάνε αυτήν την περίοδο να γράψουν τα παιδιά τους στα νηπιαγωγεία, μπορούν να δουν από τώρα το «μπάχαλο» που δημιουργείται στις πλάτες τους, μετά τη θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής χωρίς τη χρηματοδότησή της ούτε με ένα ευρώ. Ηδη στέλνουν νήπια και προνήπια στην άλλη άκρη της πόλης, όταν τα κοντινά τους νηπιαγωγεία είναι «υπεράριθμα», ενώ το μέτρο θα υλοποιηθεί και με κοντέινερ σε αυλές σχολείων, που κι αυτά θα φτάσουν καλό Δεκέμβρη!
 • Οι εκπαιδευτικοί που πέρασαν άλλη μια τετραετία να ακούν υποσχέσεις για διορισμούς που ποτέ δεν γίνονται, υποσχέσεις που έρχονται να προστεθούν στην κοροϊδία των προηγούμενων κυβερνήσεων, μπορούν να δουν καθαρά την επόμενη μέρα, όπου πάλι ως αναπληρωτές θα οργώνουν απ' άκρη σ' άκρη την Ελλάδα και οι ελλείψεις στα σχολεία θα παραμένουν μεγάλες. Η κυβέρνηση τάζει προεκλογικά προσλήψεις - σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων, όπως έκαναν και όλες οι προηγούμενες, με την αθλιότητα όμως της «ευελιξίας» και στην Εκπαίδευση να διαιωνίζεται.
 • Αν ψάξουν λίγο παραπάνω τις Οδηγίες του ΟΟΣΑ - που ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε για να επικαιροποιήσει την έκθεση για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και η ΝΔ πίνει νερό στο όνομά του - γονείς και εκπαιδευτικοί θα δουν σχολεία ακόμα πιο κατηγοριοποιημένα, μέσα από την «αυτοαξιολόγηση», την «αξιολόγηση», τις «καλές πρακτικές» του εξωτερικού κ.τ.λ. Θα δουν σχολεία των λαϊκών συνοικιών απαξιωμένα, που ίσα ίσα θα βγάζουν ένα μίνιμουμ πρόγραμμα και σχολεία που θα «τρέχουν» πολλαπλά προγράμματα, εκδρομές και δραστηριότητες, με τους γονείς πάντα να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.
 • Οι φοιτητές που λιώνουν κάθε χρόνο στην αναζήτηση στέγης, που «τα βάζουν κάτω» και θέλουν πάνω από έναν μισθό για να σπουδάσουν σε άλλη πόλη, πρέπει να κρατήσουν ως κριτήριο ψήφου το σχέδιο που παρουσίασε μόλις την περασμένη βδομάδα ο υπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ - με το οποίο εύκολα θα συμφωνούσαν η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ κ.ά. - για: Επιβολή ενοικίων στις Εστίες, μείωση των δικαιούχων σίτισης και μείωση της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων!
 • Και μπορεί μετά τις αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση όλοι οι φοιτητές πια να φοιτούν σε πανεπιστήμια, νιώθουν όμως ήδη ή θα νιώσουν πολύ σύντομα ότι αυτή η ταμπέλα σε τίποτα δεν έχει αναβαθμίσει τις σπουδές τους. Αντίθετα, η κύρια αγωνία τους, που είναι τι θα κάνουν αύριο ως απόφοιτοι, μεγαλώνει, αφού μεγαλώνει η κατηγοριοποίηση προγραμμάτων και πτυχίων μέσα στα ίδια τα ιδρύματα, αποσυνδέεται ακόμα περισσότερο το πτυχίο από το επάγγελμα, οι απόφοιτοι καλούνται να γίνουν όλο και πιο φτηνοί, πιο ανταγωνιστικοί.
 • Αυτήν την επόμενη μέρα δρομολογούν η περαιτέρω υποχρηματοδότηση της Παιδείας για να πιάνονται τα ματωμένα πλεονάσματα, η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο, για φτηνότερο κράτος, η πολιτική στήριξης του κεφαλαίου, με το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφόρας δράσης στην Εκπαίδευση και τη στενότερη σύνδεσή της με τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων σε έρευνα και εργατικό δυναμικό.
* * *

Οι αγώνες εκπαιδευτικών, μαθητών, φοιτητών και γονιών το προηγούμενο διάστημα ενάντια στους νόμους όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον «νόμο Γαβρόγλου», οι διεκδικήσεις και οι κινητοποιήσεις ενάντια στην υποβάθμιση, στην εγκατάλειψη έχουν τη σφραγίδα της δράσης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Το μόνο κόμμα που παλεύει για πραγματικά σύγχρονη, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία χωρίς αστερίσκους και υστερόγραφα. Που βάζει στο επίκεντρο τις ανάγκες του λαού στη μόρφωση και όχι τις απαιτήσεις των επιχειρήσεων.

Γι' αυτό και έχει σημασία να είναι ισχυρό το ΚΚΕ την επόμενη μέρα, για να είναι πιο αδύναμα η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που υπηρετούν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, που βάζουν στο στόχαστρο τα δικαιώματα και τις ανάγκες της νεολαίας, των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, στη μόρφωση, στη δουλειά, στον ελεύθερο χρόνο.

ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ Ο ΛΑΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΚΚΕ

Οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ - προτάσεις που μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό -, τα αντιλαϊκά «έργα και ημέρες» τους τα προηγούμενα χρόνια, οι δεσμεύσεις τους σε κεφάλαιο και ιμπεριαλιστικούς θεσμούς για τα πολλά επόμενα, δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες: Την επόμενη μέρα των εκλογών, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι πρώτος και ποιος δεύτερος, ανεξάρτητα απ' τους μεταξύ τους συσχετισμούς, η αντιλαϊκή «σκυταλοδρομία» θα συνεχιστεί.

Είναι σαφές ότι η επόμενη κυβέρνηση ενδεχομένως με κορμό τη ΝΔ θα συνεχίσει και θα ενισχύσει το αντιλαϊκό έργο των προηγούμενων. Είναι επίσης σαφές ότι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΚΙΝΑΛ, που ταυτίζονται στους αντιλαϊκούς στόχους, δεν μπορούν ούτε έχουν τα «μούτρα» να ασκήσουν αντιπολίτευση από τη σκοπιά του λαού. Θα ψηφίζουν μαζί τα επίμαχα για το κεφάλαιο, θα τσακίζουν μαζί το λαό και θα τσακώνονται όπως συνήθως για δευτερεύοντα...

Την επόμενη μέρα λοιπόν έχουμε αγώνες! Γι' αυτό χρειάζεται ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ, δοκιμασμένο στήριγμα του λαού και μπροστάρης στον αγώνα για να κερδίσουν οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες, οι αγρότες, η νεολαία όσα δικαιούνται. Χρειάζεται δυνατή λαϊκή αντιπολίτευση. Εκεί θα καταθέσει το ΚΚΕ κάθε ψήφο: Στην οργάνωση του αγώνα απέναντι στο κεφάλαιο, στις κυβερνήσεις και τα κόμματά του, στη διεκδίκηση, στη στήριξη των δίκαιων αιτημάτων του λαού μας, εντός και εκτός Βουλής. Φωτίζοντας σταθερά με το ριζοσπαστικό του Πρόγραμμα και την πολιτική του πρόταση τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και το λαό να έχει την πραγματική εξουσία, τον μόνο δρόμο που μπορεί να ικανοποιήσει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους

Eurokinissi

Την επομένη μέρα η αγροτιά θα έχει ξανά μπροστά της:

 • Τη συνέχιση των παλιών και λήψη νέων μέτρων στο πλαίσιο αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, με στόχο την επιτάχυνση της συγκέντρωσης της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής στα χέρια λίγων καπιταλιστών που επενδύουν στον αγροτοδιατροφικό τομέα και συνέπεια το παραπέρα ξεκλήρισμα μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων. Η νέα ΚΑΠ 2020 - 2027, που στηρίζουν με συνέπεια ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και τα άλλα κόμματα της ΕΕ, προβλέπει νέες περικοπές στις επιδοτήσεις - ενισχύσεις, νέους περιορισμούς στην παραγωγή κι άλλα μέτρα που θα πλήξουν ακόμα περισσότερο το αποδεκατισμένο εισόδημα των αγροτοκτηνοτρόφων.
 • Τις χαμηλές έως εξευτελιστικές τιμές παραγωγού για το σύνολο των παραγόμενων αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων - μαζί και το αίσχος των «ανοιχτών τιμών», που έχουν ως αποτέλεσμα ο παραγωγός να μην πουλά αλλά να παραδίδει στον έμπορο τη σοδειά του, χωρίς να γνωρίζει πόσο και πότε θα πληρωθεί - που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι, πατώντας πάνω στην πολιτική εξυπηρέτησης της κερδοφορίας και του ανταγωνισμού του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτήν την πολιτική στηρίζουν και υπηρετούν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
 • Το υπέρογκο και διαρκώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής, για να αυγαταίνουν τα κέρδη των μονοπωλίων που παράγουν και διακινούν τα αγροτικά μέσα και εφόδια. Αλλά και προς οικονομικό όφελος του αστικού κράτους, στα ταμεία του οποίου σωρεύονται κέρδη και ματωμένα πλεονάσματα από την υψηλή φορολογία που επιβάλλει στο αγροτικό πετρέλαιο, την ακρίβεια στο αγροτικό ρεύμα και στο αρδευτικό νερό.
 • Τη συνέχιση της αισχρής κοροϊδίας με τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές στην παραγωγή από την κακοκαιρία και τις αρρώστιες, αφού ο ΕΛΓΑ, στον οποίο οι αγρότες πληρώνουν τα μαλλιοκέφαλά τους για την ασφάλιση της παραγωγής, είτε τις αρνείται παντελώς, επικαλούμενος το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζονται από τον αναχρονιστικό κανονισμό του, ή προσφέρει λίγα ψίχουλα ελεημοσύνης, κι αυτά με πολύ μεγάλες καθυστερήσεις. Τα ίδια έζησαν με ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, τα ίδια και με ΣΥΡΙΖΑ.
 • Τη ληστεία του ισχνού αγροτικού εισοδήματος, μέσω της υψηλής φορολόγησης και των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και πολλών άλλων αγροτικών χαρατσιών (ΕΝΦΙΑ για σπίτια και χωράφια, υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ, άδειες λειτουργίας αρδευτικών γεωτρήσεων και σταυλικών εγκαταστάσεων, πιστοποίηση ψεκαστικών κ.λπ.). Την πολιτική αφαίμαξης του εισοδήματος της μικρομεσαίας αγροτιάς - όπως και των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων - εφάρμοσε με «ζηλευτή» επιμονή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις προσπάθειές της να αποπροσανατολίσει και να παραπλανήσει τους αγρότες και το λαό. Στην ίδια πολιτική «ορκίζεται και κοινωνεί» η ΝΔ, όπως δείχνει η στάση της όταν αντιπολιτεύεται και αποδεικνύει η πρακτική της όταν κυβερνά.
 • Την ένταση της κυβερνητικής επίθεσης στο αγροτικό κίνημα που οργανώνει τους αγώνες της αγροτιάς για την επιβίωσή της, ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ και στις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων και των κομμάτων της, με ποινικοποίηση των αγροτικών αγώνων, αστυνομική βία και «αγροτοδικεία» σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε μέχρι τις τελευταίες μέρες της θητείας της τα «αγροτοδικεία» που ...θα καταργούσε - την περασμένη Τετάρτη στη Λάρισα καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές φυλάκισης τρία στελέχη του αγροτικού κινήματος - ενώ η ΝΔ ποτέ δεν έκρυψε την απέχθειά της για τους αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς και το οργανωμένο αγροτικό αγωνιστικό κίνημα, με λόγια όταν βρίσκεται στην αντιπολίτευση και με έργα - με τη χρησιμοποίηση «αστυνομικού ροπάλου» και «δικαστικής ρομφαίας» - όταν περνάει στην κυβέρνηση.
* * *

Απέναντι σ' αυτήν την πολιτική στάθηκε και στέκεται μόνο το ΚΚΕ. Το μόνο κόμμα που βρέθηκε πάντα και παντού στο πλευρό αγροτών και κτηνοτρόφων, στηρίζοντας με συνέπεια τα δίκαια αιτήματά τους. Που συμπαραστάθηκε ενεργά στους αγώνες τους για επιβίωση, έδωσε μάχη εντός και εκτός Βουλής για τα συμφέροντά τους. Εκεί θα καταθέσει το ΚΚΕ και κάθε ψήφο που θα του δώσουν αγρότες και κτηνοτρόφοι στις εκλογές στις 7 Ιούλη, φωτίζοντας με την πολιτική του πρόταση τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και της γης, με διαφορετική οργάνωση της αγροτικής παραγωγής, έξω από τα δόκανα της ΚΑΠ της ΕΕ και του καπιταλιστικού συστήματος, που θα εγγυάται στον αγρότη σταθερό και ικανοποιητικό εισόδημα, καλύτερη ζωή στην οικογένειά του, επαρκή και ασφαλή τρόφιμα στο λαό.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ «ΘΕΣΜΟΙ»
«Επιστρέφουμε για συνεργασία» με όποια κυβέρνηση...

...για «εδραίωση και συνέχιση» των «μεταρρυθμίσεων» που ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια των μνημονίων

Eurokinissi

«Oι ήδη εφαρμοζόμενες ή αποφασισμένες μεταρρυθμίσεις, όπως είναι η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και η μείωση των φόρων εισοδήματος σε συνδυασμό με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, πρέπει να διαφυλαχθούν και να μην αντιστραφούν».

Αυτό τονίζεται στην ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), που με τη σειρά του ξεκαθαρίζει το σκηνικό της επόμενης μέρας, με άξονα τη διατήρηση του πυρήνα των αντιλαϊκών μέτρων της μνημονιακής περιόδου αλλά και τη συμπλήρωσή τους με νέα μέτρα, όπως η περαιτέρω κατακρεούργηση του αφορολόγητου ορίου.

Μάλιστα, στις σχετικές δηλώσεις του, ο επικεφαλής του ESM Κλ. Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε ότι «το Γιούρογκρουπ και οι θεσμοί θα συζητήσουν με την επόμενη κυβέρνηση, όποια και να είναι αυτή, για τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα», εστιάζοντας στον «κίνδυνο» αρνητικών αποκλίσεων σε ό,τι αφορά τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα στους κρατικούς προϋπολογισμούς και προσθέτοντας: «Θα επιστρέψουμε σε όλα αυτά με την καινούργια κυβέρνηση και θα εργαστούμε με όποια κυβέρνηση επιλέξει ο ελληνικός λαός»...

«Εγκαίνια» στο σκηνικό της επόμενης μέρας

Η ετήσια έκθεση του ΕSM (ο μηχανισμός δανειοδότησης του ελληνικού κράτους από την πλευρά της Ευρωζώνης) φέρνει στην επιφάνεια την αντιλαϊκή πολιτική που θα εφαρμόζεται και την επόμενη μέρα, ανεξάρτητα βέβαια από το κόμμα που θα βρεθεί στο τιμόνι της νέας κυβέρνησης.

Μεταξύ άλλων, ο ΕSM τονίζει:

-- «Για να εξασφαλίσει τα οφέλη σε οικονομικό και σε δημοσιονομικό επίπεδο, καθώς και για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της αγοράς, η Ελλάδα πρέπει να εδραιώσει και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος (σ.σ. μνημονίων)».

-- Επισημαίνει μάλιστα ότι «σε περίπτωση που δικαστικές αποφάσεις ανατρέψουν βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι τυχόν μόνιμες δημοσιονομικές επιπτώσεις θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε μεγάλο βαθμό από μεταρρυθμίσεις εντός του ίδιου τομέα πολιτικής», δηλαδή με περικοπές αντίστοιχου ύψους κατά κύριο λόγο από τους ίδιους τους «ωφελούμενους» και όχι μέσω άλλων παρεμβάσεων. Θυμίζουμε ότι αντίστοιχη «υπόδειξη» υπάρχει και στις εκθέσεις της Κομισιόν.

-- «Θα είναι σημαντικό για το μέλλον η Ελλάδα να συνδυάσει τις μεταπρογραμματικές δεσμεύσεις της με πολιτικές και δημόσιες επενδύσεις που να στηρίζουν την ανάκαμψη της οικονομίας, να ενισχύουν την εμπιστοσύνη της αγοράς και να οδηγούν σε διατηρήσιμη ανάπτυξη» αναφέρεται, σχετικά με τις παρεμβάσεις τόνωσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, σε συνδυασμό βέβαια με τα δημοσιονομικά και άλλα αντιλαϊκά μέτρα.

-- «Παρά τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων, η Ελλάδα αντιμετωπίζει βασικές προκλήσεις για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης και βιώσιμης ανάπτυξης». Σε αυτήν την κατεύθυνση «απαιτούνται περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της παραγωγικότητας και για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, συμπληρώνοντας την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας».

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι μεταρρυθμίσεις για «οικονομικό περιβάλλον περισσότερο φιλικό προς τις επιχειρήσεις», για αποτελεσματικότερη κρατική διοίκηση και μάλιστα με τη διατήρηση του σημερινού μεγέθους της, δηλαδή χωρίς αύξηση του σημερινού αριθμού δημοσίων υπαλλήλων κ.ά.

Ακόμη, η (όποια) κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει τις προσπάθειες των τραπεζών με μια ολοκληρωμένη στρατηγική μείωσης των «κόκκινων» δανείων με «βελτιωμένο νομοθετικό πλαίσιο».

Οι παραπάνω «μεταρρυθμίσεις» σε συνδυασμό με την κλιμάκωση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων «είναι κρίσιμες για την προσέλκυση ξένων και εγχώριων επενδύσεων και για την ενίσχυση της μελλοντικής ανάπτυξης», σύμφωνα με τον ESM.

Μπαράζ από «προαπαιτούμενα»

Την ίδια ώρα, η πρόσφατη έκθεση «ενισχυμένης εποπτείας» της Κομισιόν έρχεται να θυμίσει τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και τα «προαπαιτούμενα» της αντιλαϊκής συμφωνίας.

Μεταξύ αυτών:

-- Πλειστηριασμοί στη λαϊκή κατοικία: «Η διεξαγωγή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών προχωρά σε ολόκληρη την επικράτεια, αν και με κάπως επιβραδυνόμενο ρυθμό. Ακόμα, ένα μεγάλο ποσοστό των πλειστηριασμών, περίπου δύο τρίτα στο α' τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με στοιχεία που παρέχονται από τις ελληνικές αρχές, ακυρώνονται, αναστέλλονται ή αποβαίνουν άγονοι», επισημαίνει η Κομισιόν, δείχνοντας στην κατεύθυνση κλιμάκωσης των πλειστηριασμών και στη λαϊκή κατοικία, προκειμένου - όπως λένε - να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν θέσει οι τράπεζες.

Σε αυτό το πλαίσιο και παρά την «πρόοδο» που έχει συντελεστεί, επισημαίνεται ότι «απαιτούνται περαιτέρω σημαντικές προσπάθειες», ενώ τα ήδη υπάρχοντα μέτρα (ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, «πλαίσιο αφερεγγυότητας» νοικοκυριών και επιχειρήσεων), καθώς βέβαια και η δευτερογενής αγορά «κόκκινων» δανείων, «πρέπει» να εφαρμοστούν με συνέπεια. Παράλληλα, τονίζεται ότι η κερδοφορία εξακολουθεί να αποτελεί «πηγή ανησυχίας» για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα.

-- Φόροι και χαράτσια: Καθώς η επίτευξη των στόχων για τη μάζα των φορολογικών εσόδων και των πλεονασμάτων αφορά μεταξύ άλλων τη συγκέντρωση των «ληξιπρόθεσμων οφειλών», διαπιστώνεται ότι αυτές κινήθηκαν κάτω από το στόχο στο α' τρίμηνο του 2019, συγκεκριμένα στα 923 εκατ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης για 970 εκατ.

Παράλληλα, διαπιστώνονται «καθυστερήσεις» στην «επικαιροποίηση» των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, που βέβαια με τη σειρά τους αποτελούν τη βάση υπολογισμού για τα νέα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ.

-- «Καθυστερήσεις» καταγράφονται και στην «αναμόρφωση» του συστήματος επιδομάτων αναπηρίας, με βάση τους παραπέρα «κόφτες» που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Οπως επισημαίνεται, τα νέα κριτήρια για τον προσδιορισμό της αναπηρίας «βάσει λειτουργικής αξιολόγησης» δεν έχουν ακόμη καθοριστεί. Η εκ των υστέρων αξιολόγησή της θα ολοκληρωθεί μόνο προς το τέλος του 2019.

-- Ιδιωτικοποιήσεις: Η «πρόοδος» προς την ολοκλήρωση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί έως το τέλος του 2019 απαιτεί μία σειρά από ενέργειες στην Εγνατία ΑΕ, στη ΔΕΠΑ, στα περιφερειακά λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, στον διεθνή αερολιμένα της Αθήνας και στην ΕΥΔΑΠ. Στα ΕΛΠΕ δεν υποβλήθηκαν δεσμευτικές προσφορές, αυτό όμως έγινε στη Μαρίνα Αλίμου, με επόμενο βήμα την υπογραφή της συμφωνίας παραχώρησης.

-- Κατώτατος μισθός: Μόνιμο «προαπαιτούμενο» αποτελεί το ζήτημα της «παρακολούθησης των επιπτώσεων της αύξησης των κατώτατων μισθών και των συλλογικών διαπραγματεύσεων». Οπως ήδη προβλέπεται, «οι ελληνικές αρχές καλούνται να παρακολουθήσουν εκ του σύνεγγυς τις μισθολογικές εξελίξεις κατά το 2019 και να αναλύσουν τις επιπτώσεις που θα έχουν για την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα η πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού και οι αλλαγές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις».

Εκδηλώσεις και περιοδείες στη μάχη για ισχυρό ΚΚΕ
Στην Αττική

Το Σάββατο 15 Ιούνη:

-- Στις 11 π.μ., ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Δυτικού Τομέα, θα περιοδεύσει στο εμπορικό κέντρο «Escape», δίπλα από το πάρκο Τρίτση.

Την Κυριακή 16 Ιούνη:

-- Στις 11 π.μ., ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ, βουλευτής και εκ νέου υποψήφιος στον Νότιο Τομέα, θα μιλήσει στο Μπραχάμι, στο καφενείο «Ποζίδης».

Τη Δευτέρα 17 Ιούνη:

-- Στις 10 π.μ., ο Χρήστος Κατσώτης θα επισκεφτεί το εργοστάσιο της «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας» για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 11 π.μ., ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Δυτικής Αττικής, θα επισκεφτεί την εταιρεία «ΤΕΜΜΑ» για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Την Τρίτη 18 Ιούνη:

-- Στις 8.30 μ.μ., ο Γιάννης Πρωτούλης θα μιλήσει στο Ιλιον, στην πλατεία ΕΛΑΝ (δημοτικά ιατρεία).

-- Ο Χρήστος Κατσώτης και η Γιώτα Δήμου, υποψήφια βουλευτής Νότιου Τομέα, θα επισκεφτούν στις 5.30 π.μ. τους εργάτες δήμου Μπραχαμίου, στις 7.30 π.μ. τους εργάτες στο Πράσινο και στις 8.30 π.μ. τους εργαζόμενους στο δημαρχείο Μπραχαμίου.

-- Στις 6.30 π.μ., ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Α' Πειραιά, θα επισκεφτεί την Τεχνική Υπηρεσία της ΕΥΔΑΠ στον Πειραιά για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 7.30 π.μ., η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ, βουλευτής και εκ νέου υποψήφια στη Β' Πειραιά, θα επισκεφτεί τον ΑΔΜΗΕ στον Πειραιά για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 9.30 π.μ., η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ και υποψήφια βουλευτής Επικρατείας, θα επισκεφτεί τα γραφεία του ΕΟΠΥΥ στο Αιγάλεω για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 9 π.μ., ο Δημήτρης Βιτάλης, υποψήφιος βουλευτής Νότιου Τομέα, θα επισκεφτεί το Α' Τελωνείο Κερατσινίου και στις 10 π.μ. το Δ' Τελωνείο για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 10 π.μ., ο Γιάννης Αγγέλου, υποψήφιος βουλευτής Βόρειου Τομέα, θα επισκεφτεί το κτίριο της Alpha Bank στη Λ. Μεσογείων 276, στον Χολαργό, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 10 π.μ., η Αγλαΐα Κυρίτση, υποψήφια βουλευτής Νότιου Τομέα, θα επισκεφτεί τη Φυσικομαθηματική Σχολή για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 12 μ., ο Παύλος Αλεξανδράκης, στέλεχος του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί το εργοτάξιο στη Βουλιαγμένη, στην οδό Μενελάου & Ηλέκτρας, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 12.15 μ.μ., ο Σπύρος Χαλβατζής, υποψήφιος βουλευτής Βόρειου Τομέα, θα επισκεφτεί την εταιρεία «Schneider Electric» στα Οινόφυτα για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 8 μ.μ., η Γιώτα Δήμου θα μιλήσει στο Μπραχάμι, στην πλατεία Βαμβακάρη.

Σε άλλες περιοχές

Το Σάββατο 15 Ιούνη:

-- Στις 7 μ.μ., οι υποψήφιοι βουλευτές Κοζάνης του ΚΚΕ Γιώργος Κουδούνας και Πέτρος Ταταρίδης θα πραγματοποιήσουν περιοδεία στις τοπικές κοινότητες του δήμου Εορδαίας Αρδασσα, Κρυόβρυση και Αναρράχη.

-- Στις 8 μ.μ., σε σύσκεψη με νεολαία στα γραφεία του Συλλόγου Γυναικών Αρτας θα μιλήσει ο υποψήφιος βουλευτής Γιάννης Χουβαρδάς.

Την Κυριακή 16 Ιούνη:

--- Στις 11.30 π.μ., στο δημαρχείο Δεσκάτης θα μιλήσει ο Γιάννης Κουρμούλης, στέλεχος του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Γρεβενών. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει και η παρουσίαση του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ στην ΠΕ Γρεβενών.

Την Τρίτη 18 Ιούνη:

-- Στις 8 π.μ., οι Γιώργος Κουδούνας και Πέτρος Ταταρίδης θα πραγματοποιήσουν περιοδεία στο Κύριο Πεδίο της ΔΕΗ και θα μιλήσουν με εργαζόμενους.

-- Η Τίνα Κουζιάκη, υποψήφια βουλευτής Κοζάνης του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει το πρωί στις υπηρεσίες της ΔΕΥΑΚ, του ΙΚΑ και στην Εφορία.

-- Στη γαλακτοβιομηχανία «Κρι Κρι» στις Σέρρες θα περιοδεύσει ο υποψήφιος βουλευτής Χρήστος Αγγελάκης.

-- Στο εργοστάσιο της «Fibran» στις Σέρρες θα περιοδεύσει ο υποψήφιος βουλευτής Θέμης Παναγιώτου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΡΙΖΑ ΟΠΩΣ... ΝΔ
Αντιγράφουν ο ένας από τον άλλο και οι δύο από τον ΣΕΒ

Ποιος αντιγράφει από ποιον; Αυτό το «παιχνιδάκι» παρακολουθήσαμε την περασμένη βδομάδα, μετά την παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο η ΝΔ είδε «αντιγραφές» από το δικό της πρόγραμμα. Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από το να υπερασπιστεί την αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσε όλη την περασμένη τετραετία, ήταν κάτι μισόλογα ότι «δεν είναι ακριβώς έτσι» κι ότι πολλά απ' όσα εξαγγέλλει η ΝΔ τα έχει ήδη νομοθετήσει ο ίδιος.

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά κατηγόρησε τη ΝΔ ότι στο δικό της πρόγραμμα υπάρχουν δεσμεύσεις προς τους επιχειρηματικούς ομίλους που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό! Ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή, απαντάει στην αντιλαϊκή πλειοδοσία της ΝΔ με «νουθεσίες» ότι οι παροχές στο κεφάλαιο πρέπει να κινούνται εντός «δημοσιονομικών ορίων» και να είναι «κοστολογημένες» όπως οι δικές του.

Εμείς, πάντως, δεν ασχοληθήκαμε με το ποιος αντέγραψε από ποιον. Ψάξαμε να βρούμε από πού «αντιγράφουν» και οι δύο τα προγράμματά τους και, χωρίς να κουραστούμε πολύ, καταλήξαμε στον ΣΕΒ! Οι δικές του προτάσεις για επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές και άλλα μέτρα στήριξης της «επιχειρηματικότητας» και των επενδύσεων φιγουράρουν στα προγράμματα των δύο κομμάτων, ακόμα και με τις ίδιες λέξεις.

Σαν δυο καλοί μαθητές του κεφαλαίου, ανταγωνίζονται ποιος θα παραδώσει το καλύτερο γραπτό στον δάσκαλο. Κι όπως δείχνει ο πίνακας που δημοσιεύει σήμερα ο «Ριζοσπάστης», συγκρίνοντας τα προγράμματα των ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ με τις αξιώσεις του ΣΕΒ, το αποτέλεσμα ξεπερνάει κάθε προσδοκία...

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΔ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΞΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΒ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΣΕΒ

-- 30% συνδυαστική μείωση φορολογίας σε επιχειρήσεις (φόρος κερδών και ασφαλιστικές εισφορές).

-- «Οριζόντια» επενδυτικά κίνητρα.

ΣΥΡΙΖΑ

-- Μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 29% στο 25%, ξεκινώντας από φέτος.

-- Μείωση της φορολογίας και επί των διανεμόμενων κερδών, στο 10% από 15% από φέτος (νομοθετήθηκε).

-- Αύξηση συντελεστή αποσβέσεων στο 150%.

ΝΔ

-- Μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη από 29% στο 20% σε δύο φάσεις.

-- Μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5%, από 10% σήμερα.

-- Θέσπιση υπεραποσβέσεων στις νέες επενδύσεις παγίων, σε ποσοστό μέχρι 200%.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΚΙΝΗΤΡΑ

ΣΕΒ

-- Αναμόρφωση κρατικών ενισχύσεων. Διευκόλυνση των επιχορηγήσεων και των φοροαπαλλαγών.

-- Επενδυτικά κίνητρα για τις «στρατηγικές επενδύσεις».

-- Φοροαπαλλαγές για R&D («Ερευνα και Καινοτομία»).

ΣΥΡΙΖΑ

-- Μείωση στα 15 εκατ. ευρώ (από 20 εκατ.) του ορίου των επενδύσεων μεγάλου μεγέθους που εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς κρατικών επιδοτήσεων και απαλλαγών.

-- Σταθερός φορολογικός συντελεστής για 12 χρόνια μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης και ένταξη σε μικρότερο συντελεστή, αν στο μεταξύ υπάρξει τέτοιος.

-- Φορολογική απαλλαγή με την ολοκλήρωση του 50% της επένδυσης (από 100% σήμερα).

-- Επέκταση της κρατικής στήριξης για πρόσληψη εργαζομένων, προγράμματα κατάρτισης, δαπάνες εξοπλισμού σε «ενδοομιλικές υπηρεσίες».

-- Υπερ-εκπτώσεις 130% για δαπάνες σε έρευνα και επενδύσεις, φοροαπαλλαγές για «Ερευνα και Καινοτομία».

-- Χρηματοδοτήσεις 15 δισ. ευρώ «για τους νέους επιστήμονες, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία».

ΝΔ

-- Φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις.

-- Εκπτωση φόρου 40% - 50% για «εκσυγχρονισμό» της υποδομής των επιχειρήσεων.

-- Απλοποιημένη εξωδικαστική επίλυση των καθυστερούμενων οφειλών για επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 2,5 εκατ.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ

ΣΕΒ

-- Μείωση μη μισθολογικού κόστους εργασίας (ασφαλιστικές εισφορές και φορολογία εισοδήματος).

-- Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέες προσλήψεις.

ΣΥΡΙΖΑ

-- Επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους μέχρι 25 ετών (έχει ήδη νομοθετηθεί).

-- Κρατική επιδότηση στο 25% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για το 2020, για τους νέους μέχρι 29 ετών.

ΝΔ

-- Μείωση «μη μισθολογικού κόστους» μέσα από τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, μειώνοντας τις εισφορές στην κύρια σύνταξη από το 20% στο 15% εντός 4ετίας.

-- Χαμηλότερες εισφορές για επιχειρήσεις που είναι ασφαλιστικά συνεπείς, με την εισαγωγή του Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων.

ΚΡΑΤΟΣ «ΦΙΛΙΚΟ» ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΣΕΒ

-- Απλοποίηση αδειοδότησης (ειδικά της περιβαλλοντικής).

-- Επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης για υποθέσεις που αφορούν την επιχειρηματικότητα.

ΣΥΡΙΖΑ

-- Απλοποίηση αδειοδότησης των επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά χρήσεις γης, απλούστερες διαδικασίες για μεταλλευτικές επιχειρήσεις.

-- Νέο καθεστώς για φορολογικές αποθήκες - τελωνειακές αποθήκες - ελεύθερες ζώνες.

-- Απλοποίηση λειτουργίας επιχειρηματικών πάρκων.

ΝΔ

-- Καθιέρωση αυτοματοποιημένου συστήματος αδειοδότησης για όλους τους κλάδους.

-- Ριζική αλλαγή του χωροταξικού και πολεοδομικού πλαισίου για τις επενδύσεις και τις οικονομικές δραστηριότητες.

-- Συστηματική κωδικοποίηση της νομοθεσίας για τις επενδύσεις.

-- Σύσταση ειδικών τμημάτων στα δικαστήρια για εμπορικές και επιχειρηματικές υποθέσεις.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ευθύνη της κυβέρνησης να παρασχεθούν όλες οι διευκολύνσεις στα λαϊκά στρώματα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα

Υπόμνημα στη Διακομματική Επιτροπή των εκλογών κατέθεσαν οι εκπρόσωποι του Κόμματος

Eurokinissi

Σε υπόμνημά τους προς τη Διακομματική Επιτροπή των βουλευτικών εκλογών, οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας και Βασίλης Δημόπουλος αναφέρουν τα εξής:

«Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος τείνει να εξελίσσεται σε είδος πολυτελείας, μιας και κάθε άνθρωπος προερχόμενος από τα λαϊκά στρώματα, που θέλει να ψηφίσει αλλά και να είναι υποψήφιος, χρειάζεται να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Είναι χιλιάδες οι εργαζόμενοι οι οποίοι για να ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα χρειάζεται να μετακινηθούν από και προς τους δήμους όπου είναι εγγεγραμμένοι. Τα έξοδα όμως της μετακίνησης, σε πολλές περιπτώσεις και ολόκληρων λαϊκών οικογενειών, είναι υπέρογκα, με υψηλές τιμές εισιτηρίων σε λεωφορεία, πλοία, τρένα κ.λπ., πολύ ακριβά καύσιμα (βενζίνη - πετρέλαιο), πανάκριβα διόδια.

Ολα αυτά χωρίς αμφιβολία όχι απλά δεν διευκολύνουν την άσκηση του κατά τ' άλλα συνταγματικά κατοχυρωμένου εκλογικού δικαιώματος, αλλά αντίθετα μπορεί να σταθούν εμπόδιο προκειμένου ένας κόσμος να πάει στον τόπο του να ψηφίσει.

Αν πάρουμε μάλιστα υπόψη ότι έχουν προηγηθεί και άλλες δύο εκλογικές αναμετρήσεις (26/5 ευρωεκλογές και Α' γύρος τοπικών εκλογών και 2/6 Β' γύρος τοπικών εκλογών), γίνεται κατανοητό πόσο δύσκολο θα είναι για τους ψηφοφόρους να μετακινηθούν για μία ακόμα φορά προκειμένου να ψηφίσουν.

Αν πάρουμε τώρα και την περίπτωση που κάποιος θελήσει να ασκήσει και το δικαίωμά του να είναι υποψήφιος βουλευτής, τότε το κόστος γίνεται ακόμα μεγαλύτερο.

Τα παράβολα που είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν σήμερα όσοι επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα φτάνουν μέχρι και τα 447 ευρώ για έναν υποψήφιο!

Αποκαλύπτεται ξεκάθαρα ότι η περίτρανη κατοχύρωση των δικαιωμάτων του "εκλέγειν" και του "εκλέγεσθαι" στο Σύνταγμα, ειδικά στις σημερινές δύσκολες για το λαό οικονομικές συνθήκες, αποτελεί κενό γράμμα, μιας και η κυβέρνηση στην πράξη δεν κάνει καμία προσπάθεια για να κατοχυρωθούν.

Είναι μια κατάσταση που στην ουσία της περιορίζει απαράδεκτα την άσκηση αναφαίρετων δικαιωμάτων σε μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού. Πρόκειται για ένα λαϊκό και γενικευμένο πρόβλημα.

Η διαχρονική εισπρακτική λογική των κυβερνήσεων, και της σημερινής, πρέπει να εκλείψει και όχι να βάζουν το λαό να πληρώνει για να ασκεί τα δικαιώματά του!

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, χρόνια τώρα, με παρεμβάσεις, Επερωτήσεις και Ερωτήσεις ζητά να παρθούν μέτρα προκειμένου όλοι οι εργαζόμενοι, οι άνθρωποι από τα λαϊκά στρώματα που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, να διευκολυνθούν οικονομικά για να πάνε στον τόπο τους να ψηφίσουν.

Ηδη το τελευταίο διάστημα καταθέσαμε ως Κόμμα σχετικές Ερωτήσεις στη Βουλή, ώστε να εξασφαλίσει το κράτος για όλους (εργαζόμενους, φαντάρους, στρατιωτικούς κ.λπ.) δωρεάν μετακινήσεις με όλα τα μέσα, άδειες με αποδοχές για τους εργαζόμενους για τις μέρες που χρειάζονται (τουλάχιστον 3 μέρες), ελεύθερη - δωρεάν διέλευση από τα διόδια τη μέρα της ψηφοφορίας (7 Ιούλη) καθώς και δυο μέρες πριν και μετά».

Οταν τα πραγματικά αφεντικά δεν έχουν διλήμματα και μοιράζουν εύσημα...

Eurokinissi

Ο καβγάς ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ για το ποιος αντιγράφει το πρόγραμμα του άλλου, στο «παρά πέντε» της κυβερνητικής εναλλαγής κάνει ολοφάνερο ότι υπηρετούν τους ίδιους αντιλαϊκούς στόχους, ότι αντιγράφουν από το πραγματικό σχέδιο που έχουν επεξεργαστεί τα επιτελεία της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων (όπως άλλωστε αποτυπώνεται στον πίνακα που παρουσιάζεται στην προηγούμενη σελίδα 9). Γι' αυτό οι τελευταίοι δεν δυσκολεύονται να μοιράζουν «μπράβο» και «εύγε», να εκφράζουν τη σιγουριά τους ότι τίποτα δεν διαταράσσεται από την κυβερνητική εναλλαγή.

Αυτό άλλωστε ομολογείται και ανοιχτά. Δεν είναι τυχαίο ότι υποψήφιος βουλευτής ΝΔ προσδιόρισε με άλλο τρόπο το δίλημμα των εκλογών, λέγοντας τα εξής: «Τα προγράμματα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ είναι το εξής ένα. Το θέμα είναι ποιο θα εμπιστευτείς. Θα εμπιστευτείς το πραγματικό προϊόν να στο βγάλει πέρα, ή θα εμπιστευτείς το κατά μίμηση προϊόν και μάλιστα της τελευταίας στιγμής;»...

ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ που έκανε τον Αλ. Τσίπρα να πει τις προάλλες σε συνέντευξή του ότι κάτω από «ακραίες συνθήκες» οι δύο πόλοι μπορούν και να συνεργαστούν, αφήνοντας επί της ουσίας ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αν το απαιτήσουν οι ανάγκες του κεφαλαίου.

ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ που έκανε τον Μεϊμαράκη, τον Αύγουστο του 2015, να μελετάει το ενδεχόμενο ακόμα και «κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού» με τον ΣΥΡΙΖΑ, για να διασφαλίσει την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, όπως ο ίδιος είπε. Τέτοια κυβέρνηση βέβαια δεν έγινε, αλλά ψήφισαν μαζί (και μαζί με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι) το 3ο μνημόνιο. Οπως ψήφισαν μαζί και δεκάδες νόμους με μέτρα στήριξης στο κεφάλαιο.

ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ που έκανε εφοπλιστές, βιομήχανους, μεγαλοεξαγωγείς και εκπροσώπους των διεθνών αγορών να αποδίδουν τα εύσημα στον ΣΥΡΙΖΑ για τις αντιλαϊκές του επιδόσεις και σήμερα οι ίδιοι να στρώνουν το χαλί στη ΝΔ για να πιάσει το νήμα από εκεί που το αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ που κάνει τον Βρούτση να ...ευχαριστεί θερμά τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή ψήφισε το δικό του νόμο για τον κατώτερο μισθό, χαρακτηρίζοντάς τον «λογικό, ρεαλιστικό, υπεύθυνο και αναγκαίο για τους εργαζόμενους». 'Η τον Γεωργιάδη να ανυπομονεί να πάει στη Βουλή για να ψηφίσει το νόμο ενάντια στην απεργία που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ. 'Η τους Νεοδημοκράτες βουλευτές να χαιρετίζουν την προσχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ «στη δική τους λογική».

ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ που έκανε τον επίτροπο Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, να δηλώνει λίγο μετά το 3ο μνημόνιο ότι «η συνεννόηση ήταν καλή με τον Αλέξη Τσίπρα, τον επικεφαλής της ελληνικής ριζοσπαστικής αριστεράς, που έγινε επικεφαλής μίας "υπεύθυνης" αριστεράς. Ο Τσίπρας προτίμησε να κάνει ρεαλιστική πολιτική»...

ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ που κάνει τον Πάιατ να δηλώνει βέβαιος ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να παίζει ρόλο μεντεσέ σε επικίνδυνους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και να διαπιστώνει ότι «η θετική πορεία της σχέσης ΗΠΑ - Ελλάδας (...) θα συνεχιστεί και θα επιταχυνθεί σε περίπτωση που ο ελληνικός λαός επιλέξει τον κ. Μητσοτάκη ως τον επόμενο πρωθυπουργό (...) Η ΝΔ επιβεβαίωσε την ισχυρή δέσμευση του κόμματος για τον στρατηγικό διάλογο και τη σχέση με τις ΗΠΑ. Ετσι ως προς αυτό δεν ανησυχώ καθόλου» (βλέπε και σελ. 17).

Βέβαια, κανείς δεν πρέπει να πέφτει από τα σύννεφα. Γιατί όταν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εμφανίζονταν όλη την περασμένη τετραετία στην πασαρέλα του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών ενώσεων, όλοι είχαν κάτι καλό να πουν για το κοινό τους σχέδιο.

ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ που έκανε τον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλο, να λέει στη ΔΕΘ του 2018 ότι «σχεδόν όλα τα κόμματα, τόσο τα κυβερνητικά, όσο και αυτά της αντιπολίτευσης, έχουν υιοθετήσει, τουλάχιστον στο πεδίο της οικονομίας, σε μεγάλο βαθμό, τις θέσεις και τις προτάσεις της Επιμελητηριακής Κοινότητας (...) για μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών και αποτελεί μεγάλη ευκαιρία να αποδείξουν ότι μπορούν να συνεργαστούν φέρνοντας στο αμέσως προσεχές διάστημα στη Βουλή των Ελλήνων σχετικά νομοσχέδια».

ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ που περιέγραφε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης, από το ίδιο βήμα, λέγοντας ότι «στη φετινή ΔΕΘ τα καθημερινά μας προβλήματα έγιναν αντικείμενο κοινού προβληματισμού, αφού όλοι υιοθέτησαν παρόμοια ατζέντα», εστιάζοντας στις φοροαπαλλαγές που ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εξήγγειλαν για τους επιχειρηματίες.

ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ που έζησε και από την καλή και από την ανάποδη ο λαός. Αυτό τον έφερε ως εδώ και αυτό θα συνεχίσει αύριο η ΝΔ που ετοιμάζεται να αναλάβει κυβέρνηση. Κι απάντηση σ' αυτό το σχέδιο είναι μόνο ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ. Το μόνο κόμμα που διαθέτει ένα άλλο σχέδιο για το σήμερα, το αύριο, για τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες του λαού, στον αντίποδα των θυσιών χωρίς τέλος για μια μισοζωή, που εγγυάται το σχέδιο των άλλων.

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ 'Η «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΜΕΤΡΑ»;
Αλλος ένας κάλπικος καβγάς

Αλήθεια, το δίλημμα που διατυπώνεται ως στοιχείο αντιπαράθεσης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, «επιδόματα στους φτωχότερους ή μέτρα στήριξης της ανάπτυξης», είναι πραγματικό; Συνιστά δηλαδή μια σημαντική διαφορά στην άσκηση πολιτικής που αφορά τη ζωή των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Σε ποια βάση γίνεται αυτή η συζήτηση; Αυτή η συζήτηση ανάμεσα στα δύο κόμματα που φιλοδοξούν να έχουν ρόλο «πόλων» στην εναλλαγή κυβερνήσεων, γίνεται με ορισμένα πράγματα ως ΔΕΔΟΜΕΝΑ:

 • Πρώτον, την ΑΠΟΔΟΧΗ των μεταμνημονιακών δημοσιονομικών στόχων των «πρωτογενών πλεονασμάτων» και του τρόπου που αυτά θα επιτευχθούν: Με αυστηρή λιτότητα για το λαό, συνέχιση της φοροληστείας και των χαρατσιών κ.λπ.
 • Δεύτερον, την ΑΠΟΔΟΧΗ του στενού κορσέ της «δημοσιονομικής ασφάλειας και σταθερότητας», που καθορίζει τα «αυστηρά όρια» δαπανών για «παροχές» προς τα λαϊκά στρώματα.
 • Τρίτον, την ΑΠΟΔΟΧΗ ότι με τους όρους «ανάπτυξη» και «αναπτυξιακά μέτρα» εννοούνται παρεμβάσεις στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, για να αβγατίσουν τα κέρδη τους, να μεγαλώσουν οι «δουλειές» τους, να τα βγάλουν πέρα με τους ανταγωνιστές τους. Σε αυτά τα «αναπτυξιακά μέτρα» περιλαμβάνονται όλο το αντεργατικό πλαίσιο, τα μέτρα διαχείρισης και μοιράσματος της ανεργίας, το «άνοιγμα» νέων πεδίων κερδοφορίας και βέβαια οι απαλλαγές από φόρους, οι κρατικές επιδοτήσεις κ.λπ.

Με αυτά λοιπόν τα δεδομένα, όπως αναφέρει και το Κάλεσμα της Κεντρικής Επιτροπής για τις προσεχείς εκλογές του Ιούλη, ο λαός καλείται να διαλέξει «τη δοσολογία λιτότητας, μνημονίων, ψίχουλων και επενδυτικών σχεδίων για κάποιες προσωρινές θέσεις εργασίας, με πολύ χαμηλές αμοιβές και ακατάστατο ωράριο».

Αυτό είναι το πραγματικό περιεχόμενο της αντιπαράθεσης.

Δηλαδή οι εργαζόμενοι, ο λαός πρέπει να έχουν ως δεδομένο και να αποδεχτούν:

-- Το ξεζούμισμά τους για να πιαστούν τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα.

-- Τα στενά και απροσπέλαστα όρια της δημοσιονομικής σταθερότητας, που δεν χωράει ούτε τα δικαιώματά τους ούτε την «αποκατάσταση αδικιών», πολύ περισσότερο δεν χωράει τις σύγχρονες ανάγκες τους.

-- Οτι το κύριο είναι τα άμεσα και έμμεσα μέτρα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων. Από εκεί και πέρα, ό,τι περισσεύει ως ψίχουλο είναι πιθανόν να φτάνει και στην τσέπη του. Τη στιγμή βέβαια που μέσω πολλών άλλων δρόμων θα σηκώνει το βάρος όλων των ελαφρύνσεων και διευκολύνσεών τους.

Ολα αυτά επιβεβαιώνονται και απ' όσα λέγονται και γράφονται τις προηγούμενες μέρες.

Τι λέει, για παράδειγμα, η περίφημη έκθεση της Κομισιόν, που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό φανερώνει ότι «άνοιξε η όρεξη των ακραίων συντηρητικών κύκλων»; Οτι τα λεγόμενα «μέτρα ελάφρυνσης» που νομοθετήθηκαν προεκλογικά και χρηματοδοτούνται από την υπεραπόδοση της φοροληστείας και των περικοπών σε βάρος του λαού, «θα απορροφήσουν ένα σημαντικό μέρος του δημοσιονομικού χώρου που προβλεπόταν από τη νομοθεσία που εγκρίθηκε το 2017 (σ.σ. εννοεί το "Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018 - 2021", που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), για μειώσεις στη φορολογική επιβάρυνση της εργασίας και των επιχειρήσεων».

Δηλαδή, ΚΑΛΩΣ η κυβέρνηση έπιασε μέχρι τώρα όλους τους στόχους των ματωμένων πλεονασμάτων, με περικοπές στις κρατικές δαπάνες και άλλα αντιλαϊκά μέτρα, ΚΑΛΩΣ πέτυχε υπεραπόδοση των πλεονασμάτων όλα τα προηγούμενα χρόνια...

ΑΛΛΑ πρέπει να προσέξει, ώστε ο τρόπος που αξιοποίησε το προβλεπόμενο «περίσσευμα» για το 2019, να μη στερεί την οικονομία από «αναπτυξιακά μέτρα», πρόσθετα σ' αυτά που νομοθέτησε η κυβέρνηση τη χρονιά που «τρέχει».

Αυτό αξιοποιεί η ΝΔ, για να πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αναπτυξιακή, αλλά επιδοματική πολιτική, που δεν δίνει λύσεις στα προβλήματα.

Τι απαντάει ο ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από τις κραυγές ότι έρχονται η ΝΔ και οι «συντηρητικοί κύκλοι των Βρυξελλών» να κόψουν επιδόματα και παροχές;

Πρώτα απ' όλα, επιβεβαιώνει την προσήλωσή του στα ματωμένα πλεονάσματα, στον στενό «δημοσιονομικό χώρο» και στο στόχο της ανάπτυξης για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Δεν είναι τυχαίο ότι κάτω από τον τίτλο «αναπτυξιακά μέτρα ελάφρυνσης», ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει το προεκλογικό επίδομα στους συνταξιούχους, μαζί με την επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών για τους νέους εργαζόμενους (!), ενώ οι εργοδοτικές ενώσεις χαιρέτισαν πρώτες τη μείωση του ΦΠΑ που ψηφίστηκε τον Μάη, όπως και τη δέσμευση για περαιτέρω μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων το 2020.

Σε αυτήν τη βάση, για παράδειγμα, κοκορεύεται ότι ενώ παρέλαβε 200 επιδόματα από 120 πηγές, κατάφερε να υλοποιήσει τις κατευθύνσεις του ΔΝΤ για το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» μόνο για την ακραία φτώχεια, όπως το ξεκίνησε η κυβέρνηση Σαμαρά.

Επίσης, βαφτίζει αυτά τα επιδόματα «αναπτυξιακά», επειδή «τονώνουν την κατανάλωση» και επειδή απαλλάσσουν το κράτος από μεγαλύτερες δαπάνες για υπηρεσίες πραγματικής στήριξης των λαϊκών στρωμάτων (Υγεία, Πρόνοια), πόσο μάλλον για την ικανοποίηση των αναγκών τους. Η «εξοικονόμηση» αυτή από τον προϋπολογισμό είναι αυτονόητο ότι μεταφράζεται σε επιπλέον μέτρα στήριξης του κεφαλαίου.

Η ουρά του γαϊδάρου

Πού βρίσκεται επομένως η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ; Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, στις «αναλογίες» και στις «δόσεις» υλοποίησης των αντιλαϊκών στόχων, στο πιάσιμο των δημοσιονομικών στόχων, είτε με περισσότερους φόρους και λιγότερες περικοπές, είτε αντίστροφα! Ο καημός τους είναι «να μην στάξει η ουρά του γαϊδάρου». Το συμπέρασμα είναι αβίαστο: Καμιά διαφορά για τη ζωή του λαού, όποια αναλογία και αν επιλεχθεί...

Γι' αυτό ο λαός πρέπει να τους στείλει μήνυμα και στην κάλπη, ότι δεν μπορούν να τον εγκλωβίσουν σε έναν καβγά που γίνεται κυριολεκτικά «στον πάτο του βαρελιού» σε ό,τι αφορά τις ανάγκες του... Και ο μόνος τρόπος για να πάρουν το μήνυμα, είναι να βγει ακόμα πιο δυνατό το ΚΚΕ στις 7 Ιούλη.

Το 2019 δεν είναι ... 2015

Ηταν Γενάρης του 2015, είχες ζήσει 5 χρόνια κρίσης, μνημονίων, λιτότητας, αντιλαϊκών μέτρων, είχες ήδη πληρώσει βαριά όλα αυτά... εσύ, οι φίλοι σου, η οικογένειά σου...

Ηθελες να αλλάξεις σελίδα, να βάλεις ένα τέλος σε όλα αυτά, τουλάχιστον να μην πας παρακάτω. Στα αυτιά σου ακούγονταν ωραία όλα αυτά που σου 'λεγε ο ΣΥΡΙΖΑ, η ελπίδα που έρχεται, η κατάργηση των μνημονίων με έναν νόμο και ένα άρθρο, η αποκατάσταση του κατώτατου μισθού, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, της φοροληστείας... Ελεγες τότε και ένα στα δέκα να κάνει από αυτά που λέει καλύτερα θα είναι, τουλάχιστον θα μπει ένας φραγμός.

Σου φαίνονταν ενοχλητικά, αν και σε προβλημάτιζαν, αυτά που έλεγε τότε το ΚΚΕ. Οι προειδοποιήσεις ότι δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική που να ζυγίζει ίσα και τα θέλω των επιχειρηματικών ομίλων και τα θέλω του λαού. Η εκτίμηση ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση στο έδαφος αυτού του συστήματος, με τα μονοπώλια να κάνουν κουμάντο στην οικονομία και την εξουσία, που να κινηθεί φιλολαϊκά. Οι υπενθυμίσεις ότι αυτά τα 'χες ξαναδεί με το ΠΑΣΟΚ. Οταν σου έδειχνε τα νταραβέρια στις ΗΠΑ, στα Τέξας, τα σφιχταγκαλιάσματα με τον ΣΕΒ και σου 'λεγε μην την πατήσεις. Σου φαίνονταν σχολαστικισμοί, μεμψιμοιρίες, δογματισμοί, γενικώς ...«κολλήματα». «Μα καλά και αυτοί δεν μπορούν να βάλουν λίγο νερό στο κρασί τους», έλεγες; Σκέφτηκες ότι στο κάτω κάτω της γραφής τι έχω να χάσω, χειρότερα από αυτό που είμαι δεν θα βρεθώ και μαζί με χιλιάδες άλλους τους ψήφισες... και παρ' όλες τις κωλοτούμπες, τα Οχι που έγιναν Ναι, το 3ο μνημόνιο, τους ψήφισες και τον Σεπτέμβρη του 2015...

Ομως τώρα είμαστε στο 2019... από το 2015 έχουμε απόσταση 4 χρόνων... αδιάλειπτης διακυβέρνησης...

Τώρα δεν έχει δεν ήξερα. Γιατί τώρα ξέρεις...

Οτι οι αντιμνημονιακοί έγιναν μνημονιακότεροι των μνημονιακών ότι το «καινούργιο» έγινε άξιος κληρονόμος του «παλιού», ότι η «πρώτη φορά αριστερά» έγινε συγκυβέρνηση με την ακροδεξιά, πλυντήριο για στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και συνολικά για την πολιτική των κυβερνήσεών τους, ότι τα περί «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής» έγιναν ΝΑΤΟ - ΗΠΑ και ξερό ψωμί...

Δεν ήταν ότι δεν μπορούσαν αλλιώς. Τώρα ξέρεις, το παιχνίδι ήταν στημένο... Σου πήραν την ψήφο σου, για να κάνουν αυτοί όλα όσα δεν μπορούσαν να κάνουν οι προηγούμενοι. Και κυρίως για να σε μάθουν να πάψεις να ζητάς πολλά, να ξεχάσεις όσα έχασες και να σε είσαι έτοιμος για νέες θυσίες με το φόβο μην ξανάρθει η κρίση...

Είδες όλα αυτά τα χρόνια, το ΚΚΕ δεν στάθηκε στη γωνία, δεν σε εγκατέλειψε... έκανε αυτό που είχε υποσχεθεί, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των αγώνων και απέναντι στα μνημόνια και την πολιτική της «πρώτη φορά αριστερής» κυβέρνησης. Οι κομμουνιστές μπροστά στους αγώνες και τις αγωνίες του λαού, στην υπεράσπιση δικαιωμάτων του στα συνδικάτα, στα σωματεία αλλά και στο βήμα της Βουλής. Τώρα ξέρεις ότι καλύτερα θα ήταν τα πράγματα αν ήταν λιγότερο ισχυροί αυτοί που κυβέρνησαν και αυτοί που αντιπολιτεύτηκαν από τη σκοπιά των μνημονιακών πολιτικών, των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων. Αν ήταν περισσότερο ισχυρό το ΚΚΕ που άσκησε πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση, στην ΕΕ, στους επιχειρηματικούς ομίλους και όλα τα κόμματα που τους στηρίζουν.

Τώρα, λοιπόν, δεν πρέπει να έχεις δίλημμα για το αν και πόσο πρέπει να είναι ισχυρό το ΚΚΕ την επόμενη μέρα...

Τώρα, λοιπόν, αν καταπιείς αμάσητα τα νέα ψευτοδιλήμματά τους για το ποιος από τους δυο θα εφαρμόσει «καλύτερα και πιο φιλολαϊκά» το ίδιο αντιλαϊκό σχέδιο, το ίδιο αντιλαϊκό πρόγραμμα της επόμενης μέρας που γράφουν η ΕΕ και οι επιχειρηματικοί όμιλοι, θα την πατήσεις διπλά.

Ο δρόμος που σε καλούν είναι κατήφορος μέχρι τέρμα. Σε καλούν να τον βαδίσεις για να σε έχουν συνένοχο στη συνέχιση των βασάνων και των θυσιών... Για να σου λένε «μα εσύ διάλεξες πρόγραμμα»... «τα ήξερες όλα αυτά, στα είχαμε πει»...

Μην κάνεις, για άλλη μια φορά, το λάθος. Εμπιστεύσου το ΚΚΕ που δεν διαψεύστηκε... που το 'χεις δει στα δύσκολα, που ξέρεις ότι θα είναι εκεί και την επόμενη μέρα... που είναι το μόνο κόμμα που οργανώνει τη λαϊκή αντιπολίτευση σε κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση... που βάζει στο κέντρο τις σύγχρονες εργατικές ανάγκες, που ανοίγει το δρόμο για την πραγματική ελπίδα και ανατροπή... και γι' αυτό δεν προδίδει τον λαό.

Δεν υπάρχει χώρος για ψευδαισθήσεις και αυταπάτες... το 2019 δεν είναι 2015.

Δώσε δύναμη στη δικιά σου δύναμη και όχι σε αυτούς που θα την αξιοποιήσουν εναντίον σου.

Δυνάμωσε το ΚΚΕ.

Πατριδογνωμόνιο
Ο ενάρετος κύκλος των «χαμένων» αριστερών

Δεν νομίζω ότι υπάρχει κομμουνιστής, αριστερός, δημοκράτης ή έστω απλά λογικός άνθρωπος, που να μην εξοργίζεται από τις αλλεπάλληλες αναφορές του Αλ. Τσίπρα και των όψιμων πραιτοριανών του στο ύψιστο κατόρθωμά του να έχει βάλει τη χώρα και το λαό μας στον... ενάρετο κύκλο, όπως λένε χωρίς ντροπή!

Πιο κυνικά υποτακτική, πιο δήθεν αριστερή θέση απ' αυτή δεν έχει μολύνει κυριολεκτικά τη νοημοσύνη των ψηφοφόρων σ' αυτήν την άθλια συνοπτική προεκλογική εκστρατεία. Γιατί αποκρύβεται και διαστρεβλώνεται χειρότερα κι απ' τα fake news - τις ψευτοειδήσεις, ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για ενάρετο κύκλο, στον οποίο μπήκαμε και δεν λέμε να βγούμε, εννοεί «τις ηθικές αξίες και αρχές» του καπιταλισμού. Ομολογεί με ύφος μετανοούσας Μαγδαληνής ότι οι ελαστικές μορφές εργασίας είναι ευαγγέλιο, η εκχώρηση στο υπερταμείο του συνόλου της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια, η ιδιωτικοποίηση και της τελευταίας μύγας που πετάει, η οργιώδης ανταλλαγή «συντρόφων σκοπιμότητας» για να σχηματιστούν οι χρήσιμες στ' αφεντικά κατάλληλες αστικές πλειοψηφίες, είναι αρετές!

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΝΑΤΟ, ο ΟΟΣΑ, το ΔΝΤ, οι τράπεζες είναι καπιταλιστικά μοναστήρια, στα οποία άμα οι αριστεροί μπουν έστω και ως δόκιμοι μοναχοί και κάνουν και σαράντα μετάνοιες τη μέρα και εκατό γονυκλισίες το χρόνο σε δανειστές και funds, τότε χειροτονούνται σε ηγούμενους των Βαλκανίων, διεκδικούν Νόμπελ παγίων ανοδικών χρηματιστηρίων και μια θέση στο πάνθεον των καπιταλιστών φωστήρων, με σθένος και πυγμή, από τον Νετανιάχου έως τον Τραμπ και απ' την Μέρκελ έως τον Πάπα...

Σε τι κύκλο ενάρετο μπήκαμε, μας το εξηγεί δε ο πρωθυπουργός, εσχάτως περιστοιχιζόμενος και από μερικούς από τους αποστόλους του, ζητώντας συγγνώμη για τα μαρτύρια στα οποία μας υπέβαλε προκειμένου να εξαγνιστεί απέναντι στην Ιερά Τρόικα. Χίλιες φορολογικές μαστιγώσεις με καρφιά και πρόκες από τον ΕΝΦΙΑ έως τον ΦΠΑ, και από τον φόρο επιτηδεύματος έως την εισφορά αλληλεγγύης από θεόφτωχους σε φτωχούς. Τώρα αυτομαστιγώνεται και ο ίδιος με ταπεινότητα μπροστά στο βωμό της κάλπης, που τη βαστάνε γερά στα μπράτσα τους γονυπετείς ΠΑΣΟΚοι, ΑΝΕΛίτες, Ενωσο-Κεντρώοι και τη βομβαρδίζουν με βιβλία, κασέτες και άλλα πνευματικά προϊόντα, παρασυρμένοι Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες σαν τον Γιάνη με ένα νι.

Αυτό το υφάκι «με βαράνε γιατί πέτυχα να σας βάλω στον ενάρετο κύκλο και να γίνω πρωθυπουργός του, μόνο με συλλογικότητες, συνιστώσες, φίλους, παρέες, και όχι το σύνολο του σογιού μου», που επέλεξε για να ξεπεζέψει από την αριστερά σαν από το καλάμι του και να παγιδέψει όσους ειλικρινείς τον πίστεψαν, για μια μάσκα φίλαυτης νεανικής αντιδραστικότητας, που κατάφερε να την πουλήσει για επιχορηγούμενη από το σύστημα ανεκτή επανάσταση, οδήγησε και σε ξεσαλώματα τους πέριξ του.

Και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας, ή καλύτερα ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα, υλοποιούν στο πρόγραμμά τους την απειλή «μην τάξεις τ' άγιου κερί και του παιδιού κουλούρι». Παραπονούνται δημόσια που ο αχάριστος λαός με αντίτιμο μισό κουλούρι, και ενδεχομένως κομμένο ηλεκτρικό, δεν του αναγνωρίζει ότι είναι εξίσου ενάρετος καπιταλίστας στην αριστερή πλευρά του τέμπλου του κεφαλαίου και όχι στη δεξιά που άγιασε νωρίτερα.

Κι επειδή, όπως είπε και ο Τσακαλώτος, το ΚΚΕ δεν τους αφήνει αυτούς τους αριστερούς να αγιάσουν, όσοι απογοητευμένοι, οργισμένοι, θυμωμένοι, ακόμα κι έκπληκτοι για τις τόσες συγγνώμες που ακούν, το λέει η καρδούλα τους, ελάτε προς τα εδώ να διαπράξετε τη μεγάλη αμαρτία! Να ψηφίσετε ΚΚΕ! Για να σπάσει ο ενάρετος κύκλος του καπιταλισμού και η αριστερή κλειδαριά των αλυσίδων...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Κόμματα «μίας χρήσης», επιζήμια για το λαό

Από αστικά κόμματα «μίας χρήσης», που όπως δημιουργήθηκαν έτσι και διαλύθηκαν, ο λαός μας έχει γνωρίσει πολλά: ΛΑ.Ο.Σ., ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων, Οικολόγοι - Πράσινοι κ.ά. Συνήθως όλα όταν πρωτοεμφανίζονται συνοδεύονται από χαρακτηρισμούς όπως «νέο», «καινοτόμο», «πρωτοποριακό», «σύγχρονο» κ.λπ. Δεν αργούν όμως να αποδειχθούν το ίδιο «παλιά» με τα άλλα αστικά κόμματα. Παλιά επειδή αποτελούν εκφραστές - με διαφορετικές παραλλαγές και τρόπους - του ίδιου ξεπερασμένου, αντιδραστικού συστήματος. Γι' αυτό έχουν την ίδια κατάληξη στηρίγματα κυβερνήσεων ή των κυβερνητικών πολιτικών, ενώ στελέχη τους μεταγγίζονται στους ισχυρότερους πόλους του πολιτικού συστήματος προκειμένου να εξυπηρετηθούν δικομματικά ή διπολικά σχέδια. Αλλωστε στρατηγικές διαφορές δεν έχουν μεταξύ τους. Ο ρόλος τους χρήσιμος για το πολιτικό σύστημα που υπηρετεί τους επιχειρηματικούς ομίλους, την ΕΕ, επιζήμιος ταυτόχρονα για το λαό. Ο βασικός τους ρόλος βρίσκεται στην «αποθήκευση» της δυσαρέσκειας και διαμαρτυρίας απέναντι στα βασικά αστικά κόμματα, προκειμένου αυτή να μη διοχετευτεί σε κατευθύνσεις ριζοσπαστικές και βασικά να μη συναντηθεί με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Γι' αυτό άλλωστε και αυτά τα κόμματα χαρακτηρίζονται αναχώματα.

Τέτοιο ρόλο στις σημερινές συνθήκες αναλαμβάνει, απευθυνόμενος σε δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Βαρουφάκης με το ΜΕΡΑ25. Βεβαίως εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν έχουμε να κάνουμε με μια κίνηση που έχει αναφορά σε επίπεδο ΕΕ. Το δίκτυο DiEM25 είναι ένα δίκτυο κινήσεων το οποίο ανεξάρτητα από το πολιτικό βάρος και την εμβέλειά του, συνδέεται με διεργασίες που συντελούνται σε επίπεδο ΕΕ και αφορούν προβληματισμούς και διαπάλη για το μέλλον και την εμβάθυνση της ΕΕ και της Ευρωζώνης, που διεξάγεται ανάμεσα σε ισχυρά κέντρα της ΕΕ (Γερμανία - Γαλλία - Ιταλία) και με την παρέμβαση τμημάτων των ΗΠΑ. Πολλά άλλωστε έχουν γραφτεί και ειπωθεί για τις παλιότερες σχέσεις του Γ. Βαρουφάκη με το δίκτυο του Αμερικανού μεγαλοεπιχειρηματία Τζ. Σόρρος, παρόλο που ο ίδιος υποστηρίζει ότι έχει έρθει σε ρήξη μαζί του.

Μια σειρά από βασικές θέσεις του ΜΕΡΑ25 φανερώνουν το χαρακτήρα του κόμματος, αφού δεν αμφισβητεί σε τίποτα την κυρίαρχη πολιτική, τους στρατηγικούς στόχους των επιχειρηματικών ομίλων. Ετσι, προσπαθεί για άλλη μια φορά να πείσει ότι μπορεί να υπάρξει «έξυπνη και στοχευμένη οικονομική πολιτική» που να υπηρετεί και την ανάπτυξη για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Επικεντρώνει στην αναδιάρθρωση του χρέους και ιεραρχεί την «πράσινη ανάπτυξη». Αποδέχεται τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, αλλά προτείνει την «έξυπνη χρήση του βέτο» μέσα στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς για την υπεράσπιση των «δίκαιων της χώρας». Βάζει στόχο να αλλάξει την ΕΕ, να την κάνει προοδευτική κ.λπ. Λίγο - πολύ δηλαδή μια απ' τα ίδια, αμπαλαρισμένα σε καινούργιο περιτύλιγμα. Ολα αυτά τα έχουν ξαναπεί ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, σοσιαλδημοκράτες, νεοαριστεροί, πράσινοι και οικολόγοι σε όλη την ΕΕ. Γι' αυτό άλλωστε δεν διστάζει να ομολογεί ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ είτε ακόμα και με τη ΝΔ αν χρειαστεί, σε ένα τέτοιο πλαίσιο...

Αν σε όλα αυτά συνυπολογίσουμε την πορεία και το ρόλο του ίδιου του Γ. Βαρουφάκη την περίοδο του πρώτου εξαμήνου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καταλαβαίνουμε ότι είναι «άνθρακες ο θησαυρός» για το λαό. Βεβαίως σήμερα εμπειρία υπάρχει, το «έργο» το έχουμε ξαναδεί. Ιδιαίτερα όσοι αισθάνονται αριστεροί, ριζοσπάστες, όσοι έχουν σχέση και δεσμούς με το εργατικό - λαϊκό κίνημα, δεν πρέπει να την ξαναπατήσουν, επενδύοντας σε ένα καραμπινάτο κόμμα του κεφαλαίου με «ριζοσπαστικό» και «αντισυστημικό» αμπαλάζ. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για πειράματα με προδιαγεγραμμένο τέλος, για νέες αυταπάτες και ψευδαισθήσεις. Η σταθερότητα του ΚΚΕ απέναντι σε όλα αυτά σχετίζεται με τη φυσιογνωμία του ως του μόνου κόμματος που παλεύει πραγματικά ενάντια στο σύστημα, ως του μόνου κόμματος που υπερασπίζεται το σύνολο των συμφερόντων των εργαζομένων, όχι στα λόγια αλλά με τη δράση του στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, ως του μόνου κόμματος που οργανώνει την αντίσταση και αντεπίθεση. Αντί λοιπόν για κόμματα «μίας χρήσης», μπορούν να εμπιστευτούν και να επενδύσουν σε αυτήν τη σταθερότητα...

ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ
Δύναμη σταθερότητας για το κεφάλαιο

Ολα τα σενάρια ανοικτά για τη στάση του ΚΙΝΑΛ μετεκλογικά άφησε η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας την περασμένη Τετάρτη στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ, κάνοντας ωστόσο καθαρό ότι θα στηρίξει τους βασικούς στόχους των επιχειρηματικών ομίλων ακόμα και από τη θέση της αντιπολίτευσης.

Τόνισε, άλλωστε, ότι το ΚΙΝΑΛ είναι «δύναμη δημοκρατικής ομαλότητας και πολιτικής σταθερότητας στη χώρα», που επιδιώκει «να μπει τέλος στην πόλωση και τον διχασμό», έχοντας «πίστη στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης για τα εθνικά θέματα και τα μεγάλα ζητήματα της χώρας».

Διαβεβαίωσε ότι: «Θα ασκήσουμε υπεύθυνη, σοβαρή αποφασιστική αντιπολίτευση στις πολιτικές που έρχονται σε διαμετρική αντίθεση με τις προγραμματικές μας θέσεις. Ως υπεύθυνη αντιπολίτευση και όσο περνάει από το χέρι μας, θα αποτρέψουμε κάθε κίνδυνο αποσταθεροποίησης, κάθε απόπειρα που θα βλάψει την πολιτική ομαλότητα και θα θέσει σε κίνδυνο εθνικά και δημοκρατικά κεκτημένα. Σε κρίσιμα εθνικά θέματα, στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, στη συνταγματική αναθεώρηση, σε προοδευτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, στην επαναδιαπραγμάτευση των αρνητικών όψεων της απαράδεκτης συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τους εταίρους μας, θα συμβάλουμε θετικά και ουσιαστικά».

Μια μέρα νωρίτερα, την Τρίτη, μιλώντας σε συνέδριο για τις «Αμεσες Ξένες Επενδύσεις στην Ελλάδα», παρουσίαζε το δικό της μείγμα για το κεφάλαιο ως εγγύηση για την κερδοφορία του, αλλά και ως «κοινή βάση» με τα άλλα αστικά κόμματα για την αναζήτηση αντιλαϊκών «συνθέσεων».

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι για το κόμμα της «λυδία λίθος» για τη «νέα πορεία της χώρας» είναι οι «επενδύσεις», για τη διασφάλιση δε της κερδοφορίας των «επενδυτών» κάλεσε «να εξαλείψουμε τις αβεβαιότητες» και οπωσδήποτε να υπάρχει «πολιτική σταθερότητα», «που εκφράζεται με την αναγκαία εθνική συνεννόηση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020, τη συνταγματική αναθεώρηση, την αλλαγή του εκλογικού νόμου με ένα δίκαιο σύστημα που δίνει βιώσιμες κυβερνήσεις».

Αντιγράφοντας και αυτή από το ίδιο πρόγραμμα με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ αναφέρθηκε σε απαλλαγές, διευκολύνσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους, σε ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, σε αναδιαρθρώσεις στην Παιδεία κ.ά.

Την ίδια ώρα, αποζητώντας εκλογική ενίσχυση, για να παζαρέψει καλύτερα το ρόλο τους στο μετεκλογικό σκηνικό, ζήτησε «καθαρή και ισχυρή εντολή από τους πολίτες στο Κίνημα Αλλαγής, στις ερχόμενες εκλογές. Εντολή που θα αποτρέπει την κυριαρχία της ΝΔ και παράλληλα θα αποδυναμώσει τώρα, καθοριστικά τον ΣΥΡΙΖΑ», παράλληλα «που θα εγγυάται μια υπεύθυνη αντιπολίτευση, συνέργειες υπό όρους και προϋποθέσεις και αυξημένη πλειοψηφία όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο», αφού «το ισχυρό ΚΙΝΑΛ διασφαλίζει την ομαλότητα».

Τη χρησιμότητα για ψήφο στο ΚΙΝΑΛ την αναδεικνύει ακριβώς σε αυτήν τη βάση, δηλαδή ως κόμμα που μπορεί να παίξει ρυθμιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του μετεκλογικού σκηνικού, εννοώντας προφανώς ως εταίρου του ενός από τους δύο «πόλους».

Από εδώ όμως ξεκινάνε και οι αντιφάσεις του και τα εσωτερικά του προβλήματα. Σε ποιον πόλο θα πρέπει να πάει να κάτσει;

Σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση της ΝΔ θα βάλει πλάτη ή θα διαλέξει το δρόμο της «αντιπολίτευσης» μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο όμως μοιράζονται ακόμα και σε επίπεδο διακήρυξης σχεδόν τις ίδιες θέσεις, ακόμα και οι δύο μιλάνε για «νέο κοινωνικό συμβόλαιο». Αντιπολίτευσης δηλαδή που θα γίνεται από τη σκοπιά της υπεράσπισης και προώθησης των απαιτήσεων των επιχειρηματικών ομίλων, μέσα στο γνωστό αντιλαϊκό πλαίσιο.

Σίγουρα μετεκλογικά θα καταγραφούν διεργασίες και εξελίξεις και στο ΚΙΝΑΛ.

Το σημαντικό όμως για το λαό, τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, όλους όσοι δυσαρεστημένοι απομακρύνονται από τον ΣΥΡΙΖΑ να σκεφτούν, να προβληματιστούν:

 • Θα κάνουν βήμα προς τα πίσω, θα δώσουν συγχωροχάρτι σε μια δύναμη που έχει τα χέρια της λερωμένα με μια πολιτική που τσάκισε τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα;
 • Θα δώσουν άφεση αμαρτιών στο γνωστό ΠΑΣΟΚ της εξαγοράς συνειδήσεων, του πρώτου διδάξαντα όλων όσα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση τα τέσσερα τελευταία χρόνια;
 • Θα δώσουν άφεση σε αυτό το κόμμα που οι δυνάμεις του στο συνδικαλιστικό κίνημα είναι ταυτισμένες με την εργατική αριστοκρατία, τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, με τις διάφορες μαφίες που έχουν σπρώξει μαζικά τους χιλιάδες εργαζόμενους μακριά από τα συνδικάτα και τη δράση;
 • Θα ενισχύσουν μια δύναμη που λέει ανοιχτά ότι θέλει να γίνει «τσόντα» στον μετεκλογικό αντιλαϊκό συσχετισμό δυνάμεων, να παίξει ρόλο κυβερνητικού εταίρου της επόμενης αντιλαϊκής κυβέρνησης;
 • Θα εμπιστευτούν ως «αντιπολίτευση» δυνάμεις που έχουν συναινέσει και στηρίξει από όλες τις θέσεις την αντιλαϊκή πολιτική;

Εχει σημασία προοδευτικοί άνθρωποι που φεύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν ένα βήμα προς τα μπρος, να αφήσουν πίσω μια για πάντα τις σοσιαλδημοκρατικές εκδοχές, να εμπιστευτούν, να στηρίξουν τη μόνη δύναμη που είναι πραγματικά προοδευτική, γιατί συγκρούεται με το σύστημα της συντήρησης, γιατί παλεύει για την κοινωνική πρόοδο, για τη λαϊκή ευημερία, να στηρίξουν το ΚΚΕ. Για μια πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση την επόμενη μέρα των εκλογών.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Ισχυρό ΚΚΕ, απάντηση στα παιχνίδια σε βάρος τους

Χαρακτηριστική της κοινής αντεργατικής πολιτικής η ενιαία απόρριψη από ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ της πρότασης 140 συνδικαλιστικών οργανώσεων του Δημοσίου για κατάργηση της συνταγματικής ρύθμισης που απαγορεύει τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων
Χαρακτηριστική της κοινής αντεργατικής πολιτικής η ενιαία απόρριψη από ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ της πρότασης 140 συνδικαλιστικών οργανώσεων του Δημοσίου για κατάργηση της συνταγματικής ρύθμισης που απαγορεύει τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων
Από τη μια ο ΣΥΡΙΖΑ εκφοβίζει τους εργαζόμενους στο Δημόσιο ότι αν έρθει η ΝΔ θα φέρει τα πάνω κάτω, θα κάνει απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και θα πετσοκόψει τα δικαιώματά τους, τα οποία υποτίθεται ότι προστάτεψε η κυβέρνησή του.

Από την άλλη η ΝΔ απαντά ότι δεν θα κάνει απολύσεις, αλλά την ίδια ώρα μιλά για ένα Δημόσιο «πιο ευέλικτο και φιλικό στις επενδύσεις, για να έρθουν δουλειές».

Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα, ωστόσο, όπως και οι συνάδελφοί τους στον ιδιωτικό, δεν έχουν να περιμένουν τίποτα θετικό από κανέναν από τους δύο, όπως και από κανένα από τα άλλα αστικά κόμματα. Δεν έχουν κανένα λόγο να ψάχνουν διαφορές ανάμεσα σε δυνάμεις που αποδεδειγμένα υπηρέτησαν και υπηρετούν ενιαία την πολιτική που τσακίζει το σύνολο των εργαζομένων για να στηρίξει τα κέρδη του κεφαλαίου.

Αντιθέτως, οι εργαζόμενοι και στο Δημόσιο έχουν ανάγκη από ένα ακόμα πιο ισχυρό ΚΚΕ την επομένη των εκλογών, γιατί αυτή η επίθεση σε βάρος τους και σε βάρος όλου του λαού θα συνεχιστεί, ανεξάρτητα από την κυβερνητική εναλλαγή, στο πλαίσιο της οποίας η ΝΔ ετοιμάζεται να αναλάβει τα ηνία.

Στο χέρι τους είναι να προσπεράσουν τα ψευτοδιλήμματα στα οποία προσπαθούν να τους εγκλωβίσουν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου, όλες οι δυνάμεις που στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης στήριξαν την πολιτική των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, τρέλαναν το λαό στους φόρους, τσάκισαν το εισόδημα χιλιάδων εργαζομένων, έκαναν κανόνα την «ευελιξία» και τη δουλειά χωρίς δικαιώματα, απογύμνωσαν από προσωπικό, ιδιωτικοποίησαν και εμπορευματοποίησαν υπηρεσίες που απευθύνονται ακόμα και στις πιο στοιχειώδεις ανάγκες του λαού.

Πλούσια πείρα για να ακυρωθούν οι κάλπικες διαχωριστικές γραμμές

Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να εμφανιστεί ως προστάτης των εργαζομένων απέναντι στον «οδοστρωτήρα της ΝΔ και του Μητσοτάκη», οι εργαζόμενοι και στο Δημόσιο μπορούν να προσπεράσουν τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές, βασισμένοι στην πλούσια αρνητική πείρα από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που το 2015 παρέλαβε την αντιλαϊκή σκυτάλη από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ:

 • Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε στο ακέραιο το πετσόκομμα των 6 μισθών το χρόνο (περικοπή 13ου και 14ου μισθού, αυξήσεις εισφορών και κρατήσεων, μισθολογική και βαθμολογική καθήλωση), γύρισε την πλάτη στο αίτημα των εργαζομένων για κάλυψη των μισθολογικών απωλειών, ενώ έφερε επιπλέον χτυπήματα με το «νέο μισθολόγιο», που νομοθέτησε ως μηχανισμό καθήλωσης και περαιτέρω μείωσης των εισοδημάτων τους.
 • Οπως και στον ιδιωτικό τομέα, έτσι και στο Δημόσιο οι εργαζόμενοι είναι θύματα της άγριας φοροληστείας, των χαρατσιών που διατήρησε και επέκτεινε ο ΣΥΡΙΖΑ. Συνυπολογίζοντας στις μισθολογικές περικοπές τη φοροληστεία, οι εισοδηματικές απώλειες των δημοσίων υπαλλήλων την επταετία 2009 - 2015 αγγίζουν το 60%!
 • Μπούκωσε το Δημόσιο με τα προγράμματα προσωρινής απασχόλησης, τα οποία χρησιμοποιεί ως μηχανισμό για την επέκταση των ελαστικών μορφών εργασίας, όπως και στον ιδιωτικό τομέα. Αναπληρωτές στην Εκπαίδευση, στους οποίους τώρα πετάει το «τυράκι» της μονιμοποίησης ορισμένων μόνο εξ αυτών στην Ειδική Αγωγή, επικουρικό προσωπικό στα νοσοκομεία, συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου και έργου, εργολαβικοί εργαζόμενοι στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, χιλιάδες εργαζόμενοι στα κακοπληρωμένα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας», συγκροτούν μια μεγάλη στρατιά εργαζομένων σε ένα καθεστώς διαρκούς εργασιακής ομηρίας, που εξασφαλίζουν ένα φτηνότερο και πιο «ευέλικτο» Δημόσιο, όπως το «οραματίζεται» και η ΝΔ.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την απογραφή του προσωπικού στο Δημόσιο, οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, έργου και οι ωρομίσθιοι (δεν συμπεριλαμβάνονται όσοι απασχολούνται σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου) το Δεκέμβρη του 2012 ήταν 54.150, για να φτάσουν τους 90.000 το Δεκέμβρη του 2018 και τους 97.000 το Μάρτη του 2019, που είναι και τα τελευταία στοιχεία. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν πως οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου διατηρούν διαχρονικά μια μεγάλη στρατιά εργασιακά και πολιτικά ομήρων, το μέγεθος της οποίας προσαρμόζουν ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες του αστικού κράτους και της καπιταλιστικής οικονομίας.

 • Ακριβώς για τους παραπάνω λόγους, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και όλα τα υπόλοιπα αστικά κόμματα απέρριψαν ασυζητητί την πρόταση άνω των 140 συνδικαλιστικών φορέων στο Δημόσιο - την οποία υποστήριξε και κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή - να συμπεριλάβουν στη συνταγματική αναθεώρηση την κατάργηση της ρύθμισης που απαγορεύει τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
 • Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε τις τεράστιες ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή στον δημόσιο τομέα, που άφησαν πίσω τους οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με μεγάλες επιπτώσεις για τους εργαζόμενους και συνολικά για το λαό. Νομοθέτησε την ύπαρξη «πλεονάζοντος προσωπικού», π.χ. στα ασφαλιστικά ταμεία, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για απολύσεις... Βάζει στους εργαζόμενους το μνημονιακό δίλημμα «1 πρόσληψη για κάθε 1 ή για κάθε 5 αποχωρήσεις;», όταν στην πραγματικότητα και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ συμπιέζουν τις λαϊκές ανάγκες με γνώμονα τα αποκαλούμενα «δημοσιονομικά δεδομένα». Για παράδειγμα, στα νοσοκομεία λείπουν χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές, οι ελαστικές σχέσεις απασχόλησης κάνουν θραύση, ωστόσο ολόκληρο το 2018 η κυβέρνηση δεν προκήρυξε ούτε μία θέση μόνιμου προσωπικού! Πρακτικά ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί το λαό να αποδεχτεί τη σημερινή άθλια κατάσταση, αναπαράγοντας τη λογική του «μικρότερου κακού»...
 • Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πετσόκοψε, όπως και στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, περαιτέρω τα ασφαλιστικά δικαιώματα, αύξησε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωσε παραπέρα τις συντάξεις. Σε υλοποίηση του 3ου μνημονίου, που ψήφισαν μαζί ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, με προσαρμογή στις αντεργατικές κατευθύνσεις της ΕΕ, προχωρούν σε περικοπές στα Βαρέα και Ανθυγιεινά και στο Δημόσιο.
 • Πατώντας στο αντεργατικό πλαίσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων και υλοποιώντας τις περιβόητες «εργαλειοθήκες» του ΟΟΣΑ, προσάρμοσαν αναλόγως Οργανισμούς Εσωτερικής Λειτουργίας δημόσιων υπηρεσιών, διατήρησαν το πλαίσιο ιδιωτικοποίησης λειτουργιών των δημόσιων υπηρεσιών, συνέχισαν την εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες, όπως και τη λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προώθησε τις συγκεκαλυμμένες ιδιωτικοποιήσεις, κρατώντας τον επιτελικό και εποπτικό ρόλο αλλά αναθέτοντας τη λειτουργία υπηρεσιών του Δημοσίου σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, με τη μορφή πιστοποιημένων φορέων, ΜΚΟ και πάει λέγοντας.
 • Οπως και η ΝΔ, έφερε ξανά την «αξιολόγηση» ως μηχανισμό υποταγής και χειραγώγησης των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να υπηρετούν αποτελεσματικότερα τις αντεργατικές κατευθύνσεις του αστικού κράτους, διατηρώντας ταυτόχρονα τη «στοχοθεσία» και την προώθηση των «επιτελικών στελεχών» - managers των δημοσίων υπηρεσιών. Και αποτελεί μέγιστο εμπαιγμό ότι «απέσυρε» τώρα προεκλογικά την απεργοσπαστική - τιμωρητική ρύθμιση Γεροβασίλη - Μητσοτάκη, μόνο και μόνο για να υφαρπάξει την ψήφο δημοσίων υπαλλήλων πριν από τις εκλογές.
Δεν διαλέγουμε «ποιος σφάζει καλύτερα» - Με ισχυρό ΚΚΕ περνάμε στην αντεπίθεση

Σε ένα τέτοιο «γόνιμο» έδαφος που διαμόρφωσε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, γενικευμένης επίθεσης και τσακισμένων δικαιωμάτων, έρχονται να πατήσουν οι πλειοδοσίες της ΝΔ σε αντιλαϊκά μέτρα, για επιτάχυνση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στο Δημόσιο, προκειμένου αυτό να προσαρμοστεί καλύτερα στις σημερινές ανάγκες και απαιτήσεις του κεφαλαίου, να στηρίξει αποδοτικότερα τις επενδύσεις και την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Η επόμενη κυβέρνηση θα συνεχίσει το αντιλαϊκό έργο από εκεί που το αφήνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε την επίθεση των προηγούμενων κυβερνήσεων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Επομένως, μπροστά στη μάχη της κάλπης το ερώτημα για τους εργαζόμενους δεν μπορεί να είναι... «ποιος θα μας σφάξει καλύτερα;». Το ζητούμενο είναι να ενισχύσουν τη δύναμή τους, να αντισταθούν από καλύτερες θέσεις σε όλα όσα ήδη βιώνουν και σε αυτά που έρχονται, να περάσουν στην αντεπίθεση, προτάσσοντας αιτήματα για την ανάκτηση των τεράστιων απωλειών τους, διεκδικήσεις που απαντούν στις ανάγκες τους και φωτίζουν την προοπτική για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης.

Το ζητούμενο αυτό προϋποθέτει αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, που με συνέπεια πρωτοστατεί στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων σε αυτήν την κατεύθυνση. Προϋποθέτει αποφασιστική ενίσχυση της δύναμης που με συνέπεια αντιπάλεψε όλους τους μνημονιακούς νόμους σε βάρος των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, είτε με κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την πραγματική τους ταξική στόχευση. Της δύναμης που αναδεικνύει ότι δεν υπάρχουν «σωτήρες» και «προστάτες», αλλά μόνο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μπορούν να σώσουν τον εαυτό τους παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια τους.

Το ΚΚΕ είναι η εγγύηση ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι, όπως και συνολικά ο λαός, δεν θα βρεθούν απροετοίμαστοι και ανυπεράσπιστοι απέναντι στο επόμενο κύμα της επίθεσης από οποιαδήποτε κυβέρνηση. Το ΚΚΕ είναι στην πρωτοπορία του αγώνα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια και Παιδεία, για επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση όλων των κρατικών υπηρεσιών που απευθύνονται στις ανάγκες του λαού, για μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα για όλους.


Χ. Μ.

Εκδρομές Οργανώσεων της ΚΝΕ

Μονοήμερη εκδρομή «στην Ιστορία και στις ομορφιές του τόπου μας» οργανώνει η Οργάνωση Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ το Σάββατο 15 Ιούνη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ξενάγηση στο Μουσείο Αμπελακίων περιόδου 1940 - 1949, στο χωριό Αμπελάκια του νομού Λάρισας, ενώ θα ακολουθήσει μπάνιο στην παραλία του Στομίου της Λάρισας. Πληροφορίες για το πρόγραμμα και συμμετοχές στο τηλέφωνο 6948.482.728 ή στις Οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη τη Θεσσαλία.

Επίσης το Σάββατο 15 Ιούνη, η Οργάνωση Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ διοργανώνει επίσκεψη στο Μνημείο των Μαχητών του ΔΣΕ στη Φλώρινα. Στο χώρο του Μνημείου θα πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης και θα ακολουθήσει συζήτηση για τον ΔΣΕ, για τη δράση του στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και για τη Μάχη της Φλώρινας. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στην πόλη της Φλώρινας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανακοίνωση - κάλεσμα στους φοιτητές για ισχυρό ΚΚΕ στις 7 Ιούλη

ΚΚΕ

Η ψήφος που μετράει!

Στις 7 Ιούλη στηρίζουμε τη δύναμη που ξέρουμε και εμπιστευόμαστε: Το ΚΚΕ.

-- Για να είναι την επόμενη μέρα πιο δυνατός ο λαός και η νεολαία. Για να είναι σε καλύτερη θέση τα δικαιώματά μας, να συνεχίσουμε τον αναγκαίο αγώνα για μόρφωση και εργασία με σύγχρονα δικαιώματα.

-- Για να πούμε τέλος στη ζωή με ψίχουλα, μνημόνια, ανασφάλεια.

-- Για να αντιμετωπίσουμε τα χειρότερα που μας ετοίμασαν οι «προηγούμενοι» και θα φέρουν οι «επόμενοι».

-- Για να γίνει πράξη η ελπίδα να ζήσουμε καλύτερα!

Μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα!

-- Με δημόσια και δωρεάν Παιδεία, μόρφωση, μέριμνα για όλους.

-- Με πτυχίο ως μόνη προϋπόθεση για να βρούμε δουλειά στο αντικείμενό μας με δικαιώματα, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και αξιοπρεπείς μισθούς.

-- Με Υγεία, Πρόνοια, Ασφάλιση για όλους, καθολική και δωρεάν.

-- Με πρόσβαση στον αθλητισμό, ψυχαγωγία, πολιτισμό για όλους δωρεάν.

Είναι στο χέρι μας! Με ισχυρό ΚΚΕ και συλλογικό, μαζικό αγώνα σε κάθε σχολή, σχολείο, γειτονιά, χώρο δουλειάς.

 • Την επόμενη μέρα των εκλογών, που όλα τα προβλήματα θα είναι εδώ, χρειαζόμαστε πιο δυνατό ΚΚΕ, πιο μαχητικούς αγώνες ενάντια στο σύστημα, στην ΕΕ, στις κυβερνήσεις που το υπηρετούν.
 • Ο ανυποχώρητος αγώνας για να ανατρέψουμε το σημερινό σύστημα της εκμετάλλευσης και να φτιάξουμε έναν κόσμο «στο μπόι των ονείρων μας», τον σοσιαλισμό, δίνει προοπτική σε κάθε εστία αντίστασης και αγώνα.
 • Παλεύουμε για να αλλάξει ο σημερινός αρνητικός συσχετισμός. Το ΚΚΕ είναι η δύναμη που δεν τα διπλώνει μπροστά στα «δύσκολα», δεν υποτάσσεται στο σύστημα. Γιατί έχει σχέδιο για το σήμερα και το αύριο, για να υπηρετήσουν η επιστήμη, η έρευνα και η καινοτομία τον εργαζόμενο άνθρωπο και τη βελτίωση της ζωής του και όχι τα κέρδη μίας χούφτας εκμεταλλευτών, όπως συμβαίνει σήμερα. Για να απολαμβάνει ο εργαζόμενος λαός τον πλούτο που παράγει με το μυαλό, τον κόπο και τα χέρια του.


Τιμωρούμε αυτούς που μας έφεραν ως εδώ! ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ φυλάκισαν τα όνειρά μας για να αυξάνονται τα κέρδη των λίγων και τώρα έχουν το θράσος να ζητούν συγχωροχάρτι από τη νέα γενιά.

Ολοι μαζί παίζουν στο ίδιο έργο... με διαφορετικούς υπότιτλους!

-- Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει Εστίες με ενοίκια, δίνοντας «αέρα» στην ΝΔ που ακόμα δεν το είχε ξεστομίσει.

-- Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τη μείωση όσων φοιτητών δικαιούνται δωρεάν σίτιση, παίρνοντας την μπουκιά από το στόμα της ΝΔ.

-- Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει ως «αριστερή» την πρόταση της ΝΔ για περιορισμό της διανομής δωρεάν συγγραμμάτων.

-- Ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει με τις λέξεις υιοθετώντας ουσιαστικά την ατζέντα της ΝΔ περί «ανομίας», βάζοντας στο στόχαστρο τους φοιτητικούς συλλόγους, ταυτίζοντας τους φοιτητές και τις διεκδικήσεις τους με ενέργειες άσχετες με τους συλλόγους και το φοιτητικό κίνημα.

-- Ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε και επέκτεινε την υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων, που στην πράξη σημαίνει να μην εξασφαλίζεται το αναγκαίο διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό, ασφυκτική λειτουργία των ιδρυμάτων.

-- Τα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ για την Ανώτατη Εκπαίδευση είναι «αντιγραφή» από την πολιτική της ΕΕ. Μετατρέπουν τους φοιτητές σε πελάτες δεξιοτήτων και σεμιναρίων, με πτυχία «σούπες», που δεν κατοχυρώνουν την πρόσβαση στη δουλειά με δικαιώματα. Γι' αυτό ο καλύτερος χειροκροτητής της εκπαιδευτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, που πολλαπλασίασε τις διαφοροποιήσεις στα πτυχία, ήταν η ΝΔ!

Δεν χαραμίζουμε ψήφο σε κόμματα «μίας χρήσης»...

...τέτοια κόμματα αποδείχθηκαν οι ακροδεξιοί ΑΝΕΛ, το Ποτάμι, ο Λεβέντης κ.ά. Προβλήθηκαν και στηρίχθηκαν από το σύστημα, στήριξαν με διάφορους τρόπους την αντιλαϊκή πολιτική και τώρα ετοιμάζονται τα επόμενα. Τέτοιο είναι το κόμμα του Βαρουφάκη. Η «ρεαλιστική σύγκρουση» που προτείνει είναι τόσο επικίνδυνη που υπερπροβάλλεται από τα ΜΜΕ του συστήματος. Ο ίδιος έχει πει ότι θα συνεργαζόταν τόσο με τη ΝΔ όσο και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Την περίοδο που υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ήταν ο Βαρουφάκης, άδειασαν τα ταμεία των πανεπιστημίων, επεκτάθηκε το 2ο μνημόνιο και άνοιξε ο δρόμος για το 3ο, μετέτρεψαν την ελπίδα του λαού για αλλαγή, σε συμβιβασμό και υποταγή. Ξαναζεσταμένη σούπα δεν τρώμε...

Σε αυτό το έργο εμείς... δεν μένουμε θεατές!

Ψηφίζουμε ανατρεπτικά και αντισυστημικά! Για να ανατρέψουμε όλους αυτούς που μας έφεραν ως εδώ.

Ψηφίζουμε αντιφασιστικά! Για να χτυπήσουμε κι άλλο τη ναζιστική - εγκληματική Χρυσή Αυγή, να βγει από τη Βουλή. Για να κοπεί ο βήχας σε άλλα αντιδραστικά μορφώματα (Βελόπουλος).

Ψηφίζουμε ανυπότακτα! Για να σηκώσουμε κεφάλι απέναντι στους νόμους, στις κυβερνήσεις, στην ΕΕ, στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, που μας θέλουν στην άκρη για να διαλύουν ελεύθεροι τη ζωή μας.

Ψηφίζουμε με προοπτική! Για να ανοίξει ο δρόμος για τα δικαιώματά μας, για τη ζωή που θέλουμε και αγωνιζόμαστε να κατακτήσουμε.

Αντίσταση στους πολιτικούς εκβιασμούς

Καθώς ο χρόνος μέχρι τη διεξαγωγή των κοινοβουλευτικών εκλογών μετρά αντίστροφα και γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί η αίσθηση μιας «μεγάλης σύγκρουσης ανάμεσα στην πρόοδο και την επιστροφή στη σκληρή λιτότητα και τα μνημόνια», χρειάζεται να μη διαφεύγουν από την προσοχή, μέσα στον εκλογικό ορυμαγδό, ορισμένα κομβικά ζητήματα:

Πρώτον: Η πολιτική και των δύο ανταγωνιζόμενων για την κυβέρνηση κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, καθορίζεται από τις δεσμεύσεις της δανειακής σύμβασης που έχουν συνυπογράψει (μαζί με τα ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, ΑΝΕΛ, Ποτάμι) με το τρίτο μνημόνιο του 2015, δεσμεύσεις που συνεχίζονται μέσω της συμφωνίας υποτιθέμενης εξόδου από τα μνημόνια το 2018, με την οποία η χώρα αναλαμβάνει να υλοποιήσει απαιτήσεις των δανειστών ως προς τα πλεονάσματα του προϋπολογισμού, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις τράπεζες, το Ασφαλιστικό, την αγορά εργασίας, την Υγεία κ.ά. με ενισχυμένη εποπτεία μέχρι το 2060. Καθορίζεται, επίσης, από τις υποχρεωτικές για τα κράτη - μέλη κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από την προτεραιότητα που δίνουν τα κόμματα αυτά στην εξασφάλιση ευνοϊκών συνθηκών κερδοφορίας για τους επενδυτές και τις μεγάλες εταιρείες, με συρρίκνωση των κοινωνικών δαπανών, του εργατικού εισοδήματος και ευελιξία στην Ασφάλιση και την απασχόληση. Και, βεβαίως, καθορίζεται από τη συναίνεσή τους στους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Οσον αφορά τον λαό, η πολιτική τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ είναι «Να σε κάψω Γιάννη, να σ' αλείψω λάδι». Η διαφορά βρίσκεται στα γραμμάρια του λαδιού που θα αλείψουν τον κατακαμένο Γιάννη - λίγο πάνω λίγο κάτω. Ολα τα άλλα περί ευημερίας, δίκαιης ή βιώσιμης ανάπτυξης, νέων θέσεων εργασίας με καλούς μισθούς κ.ο.κ. είναι προεκλογική δημαγωγία, ως επί το πλείστον.

Το επιβεβαιώνει, εξάλλου, το Πρόγραμμα Σταθερότητας 2019 - 2022, που κατάρτισε και υπέβαλε στην Κομισιόν, τον Απρίλη, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βάσει των κανονισμών της ΕΕ («Ευρωπαϊκό Εξάμηνο»), στο οποίο προδιαγράφεται η οικονομική πολιτική της επόμενης τετραετίας. Προβλέπονται: Πρωτογενή πλεονάσματα, ύψους 3,5% του ΑΕΠ, μέχρι το 2022, τα οποία θα αφαιρεθούν από τις δημόσιες επενδύσεις και την κατανάλωση, με αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση - υπέρβαση του πλεονάσματος («πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο» το λένε στην κωδική τους γλώσσα οι του ΣΥΡΙΖΑ) ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων για την επόμενη τετραετία (2,7% του ΑΕΠ), που θα αποσπαστεί από την εργαζόμενη κοινωνία, μιας και αυτή πληρώνει το μέγιστο μέρος των φόρων και θα αναδιανεμηθεί υποτίθεται μέσω μιας απροσδιόριστης κοινωνικής πολιτικής, εφόσον προβλέπεται και μείωση των δαπανών για την Παιδεία και την Υγεία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτό το πρόγραμμα, το οποίο εγκρίθηκε από την Κομισιόν, συνεπάγεται λιτότητα και φόρους, προσποιούνται όμως τους ανήξερους, είναι ο σκελετός που κρύβουν στο ντουλάπι. Εύλογα: Και τα δύο κόμματα, με διαφορετικό τρόπο το καθένα, είναι οργανικά μέρη του συστήματος λιτότητας και συρρίκνωσης των κοινωνικών/εργασιακών δικαιωμάτων που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ενωση. Και επιφυλάσσουν μια, κατά περίπτωση, επιδοματική πολιτική για τμήματα του λαού. Και αυτοί ακόμη οι ελάχιστοι πόροι, που λένε ότι προορίζονται για τα εργαζόμενα στρώματα, είτε είναι υπό αίρεση στο πλαίσιο της ΕΕ είτε καταργούνται με όποια δυσμενή οικονομική εξέλιξη, υποχρεώνοντας τους εργαζόμενους να πληρώνουν κάθε καπιταλιστική αναποδιά.

Δεύτερον: Το γεγονός ότι όποια κυβέρνηση εκλεγεί στις 7 του Ιούλη θα εφαρμόσει κυρίως μια πολιτική προαποφασισμένη με τη βούλα της ΕΕ αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό της πολιτικής συγκυρίας. Εξαιτίας αυτού ακριβώς του γεγονότος, ο χώρος διαφοροποίησης κομμάτων που υιοθετούν αυτήν την πολιτική συρρικνώνεται. Η μεταξύ τους διαπάλη περιορίζεται σε δευτερεύοντα θέματα και το κύριο αντικείμενό της είναι η χειραγώγηση της γνώσης που σχηματίζει ο λαός για τον εαυτό του και τον κόσμο.

Συνεπώς, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη κρισιμότητα η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των εργαζομένων, της πίστης στη δύναμή τους, της άρνησής τους να υποκύπτουν σε πολιτικούς εκβιασμούς. Είναι, επίσης, πολύ σημαντικό οι αριστεροί και προοδευτικοί άνθρωποι να απομυθοποιήσουν πολιτικά σχήματα (όπως π.χ. το «δεξιά - αντιδεξιά» όπως κι αν μεταλλάσσεται) που είχαν κάποιο νόημα στο παρελθόν, αλλά οι εξελίξεις τούς έχουν αφαιρέσει κάθε πραγματικό περιεχόμενο.

Οπως απέδειξε, τα τελευταία σαράντα χρόνια, ιδίως η ευρωπαϊκή εμπειρία, σχετικά με τις ποικίλες εκδοχές της σοσιαλδημοκρατίας και της κατ' επίφασιν Αριστεράς, στην αντιδραστική πλευρά του πολιτικού φάσματος, στα κόμματα του κεφαλαίου, στη Δεξιά, ενσωματώνονται λειτουργικά, ακόμη και τα αντικαθιστούν στον ρόλο τους, πολιτικές δυνάμεις που, ανεξαρτήτως της προέλευσής τους ή της αυτοαντίληψής τους, εφαρμόζουν μια πολιτική που ενισχύει την εγχώρια και διεθνή ολιγαρχία του πλούτου, αφαιρώντας υλικούς πόρους και δικαιώματα από την εργαζόμενη πλειονότητα. Το ποιος, λοιπόν, είναι αντίπαλος της Δεξιάς κρίνεται από την πράξη, με κοινωνικούς όρους, από τη σκοπιά των εργατικών συμφερόντων.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η ΝΔ, που φέρει εκ γενετής και ιστορικά το στίγμα της κοινωνικής βαρβαρότητας εις βάρος της εργατικής τάξης και του λαού, παρόλο που θέλει να δημιουργήσει την εντύπωση μετριοπαθούς κόμματος και να συσκοτίσει την ευθύνη της για την κοινωνική συντριβή που έφερε με τα μνημόνια, αποπνέει από κάθε πόρο της την πολιτική της κοινωνικής ανισότητας, της απόλυτης κυριαρχίας των κεφαλαιούχων και της κοινωνικής απαξίωσης των εργαζομένων.

Βασική αντίληψή της παραμένει η κοινωνική πειθάρχηση με εργαλείο τα θέματα «τάξης και ασφάλειας», «τρομοκρατίας», το Μεταναστευτικό. Μπορεί όμως να παριστάνει τη δικαιωμένη, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ νομιμοποίησε την πολιτική των μνημονίων, αποδείχτηκε πειθήνιος στους δανειστές, πρόθυμος να αποποιηθεί τις διακηρύξεις του και να εφαρμόσει σκληρή λιτότητα, να διασώσει τους τραπεζίτες, να συρρικνώσει εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, ενώ συμπεριφέρθηκε με το γάντι στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και προσχώρησε χωρίς δισταγμό στον παραδοσιακό ατλαντισμό του κατεστημένου.

Προπαγανδίζει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ ότι η ΝΔ θα κατεδαφίσει τα όποια ψήγματα κοινωνικής πολιτικής άφησε ανέγγιχτα και ότι η ανάπτυξη που επαγγέλλεται σημαίνει περαιτέρω συρρίκνωση μισθών. Πολύ πιθανό.

Ομως, τίποτα δεν εγγυάται, επίσης, ότι δεν θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που θα ροκανίσει κοινωνικά δικαιώματα, όπως έκανε στα χρόνια της διακυβέρνησής του, ενώ η ανάπτυξη που επαγγέλλεται εξ αντικειμένου δεν θα είναι δίκαιη. Αντιθέτως, οι δεσμεύσεις του και η προσήλωσή του στην ευρωπαϊκή καπιταλιστική ολοκλήρωση υποδεικνύουν ότι, αν εκλεγεί, σε γενικές γραμμές θα συνεχίσει την πολιτική της προηγούμενης τετραετίας.

Τρίτον: Αξίζει, λοιπόν, να αναρωτηθεί κανείς αν έχει βαρύνουσα σημασία σήμερα, από τη σκοπιά των εργαζομένων, να γίνεται η διάκριση ανάμεσα στο ότι η ΝΔ είναι εκ φύσεως δυνάστης του λαού και στο ότι κόμματα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ συμπεριφέρονται ως δυνάστες, υιοθετώντας τις πολιτικές του κεφαλαίου και της ΕΕ. Και αξίζει να αναρωτηθούν πολλοί άνθρωποι που αισθάνονται αριστεροί, αν με την ψήφο τους θα ξαναδώσουν σ' αυτό το κόμμα το δικαίωμα να καταχράται τα οράματά τους.

Σήμερα, πολύ περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν, ακριβώς επειδή η πολιτική είναι ως επί το πλείστον προαποφασισμένη, χρειάζεται να σπάσει η μάταιη διελκυστίνδα ανάμεσα στους δύο αυτούς κομματικούς σχηματισμούς και στα παρακλάδια τους. Είναι αναγκαίο ένα μεγάλο βήμα πολιτικής χειραφέτησης και προσωπικής αξιοπρέπειας: Φτάνει πια η χειραγώγηση.

Τα επιχειρήματα και η δύναμη αντίκρουσης των πολιτικών εκβιασμών υπάρχουν. Υπάρχει επίσης η εμπειρία που ενισχύει τη θέση ότι στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, για τους «από κάτω», που έχουν υποφέρει τα πάνδεινα την περασμένη δεκαετία και οι ελπίδες τους για κάποια ανακούφιση τσακίστηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει πολύ μεγάλη σημασία ποια θα είναι η κυβέρνηση που θα προκύψει.

Σημασία έχει να αναδείξουν με την ψήφο τους μια πιο δυνατή λαϊκή αντιπολίτευση, το πραγματικό αντίπαλο δέος στην πολιτική της λιτότητας και της ανέχειας, τη δύναμη εκείνη που θα κρατάει όρθιο τον εργαζόμενο, ικανό να αντιστέκεται καθημερινά στην εκμετάλλευση, να διεκδικεί το δίκιο του από καλύτερες θέσεις, όποιος κι αν κυβερνά.

Και αυτήν τη δύναμη την πολλαπλασιάζει, κατά τεκμήριο, το ΚΚΕ.


Αριάδνη ΑΛΑΒΑΝΟΥ

Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας

Οπως έχει ανακοινωθεί μέχρι τώρα, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας θα είναι η Αλέκα Παπαρήγα και στη 12η τιμητική θέση ο μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος.

Αλλες υποψηφιότητες στο ψηφοδέλτιο της Επικρατείας θα είναι αυτή της Ερης Ρίτσου, της οποίας γονείς είναι ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος και η γιατρός Γαρυφαλιώ Γεωργιάδου - Ρίτσου. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και εργάστηκε στην Εθνική Τράπεζα.

Ανάμεσα στους υποψηφίους θα βρίσκεται και ο Γιώργος Ροΐδης, αντιναύαρχος εν αποστρατεία του Πολεμικού Ναυτικού. Υπήρξε πρόεδρος των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) και πρόεδρος της εταιρείας «Ελληνικά Συστήματα Παραγωγής Πολιτικών Προϊόντων».

Ακόμη, υποψήφιοι θα είναι τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Μάκης Παπαδόπουλος και Λουίζα Ράζου.

Υποψήφιοι του ΚΚΕ στην Αττική για τις βουλευτικές εκλογές στις 7 Ιούλη

Σε εκδηλώσεις των Κομματικών Οργανώσεων σε όλη τη χώρα παρουσιάζονται αυτές τις μέρες οι υποψήφιοι του ΚΚΕ για τις βουλευτικές εκλογές. Σ' αυτό το φύλλο ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει τη μεγάλη πλειοψηφία των υποψηφίων του Κόμματος για τις βουλευτικές εκλογές στην Αττική. Στο φύλλο του Σαββατοκύριακου 22 - 23 Ιούνη θα παρουσιαστούν αναλυτικά τα τελικά ψηφοδέλτια σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες.

Α' Εκλογική Περιφέρεια Αθηνών

Αναγνώστου Γιάννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

Γεράκη Κατερίνα, δικηγόρος

Γκογκάκη Ντίνα, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Δρογώσης Στάθης, τραγουδοποιός

Θεοδωρόπουλος Δημήτρης, μέλος του ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ

Κανέλλη Γαρυφαλιά (Λιάνα), βουλευτής

Καραλής Γιάννης, αθλητικογράφος

Μανιάτη Βίκυ, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Πανελλήνιου Αθλητικού Συλλόγου Φυσικής Αγωγής

Μελά Εύα, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας

Μητικάρη Ελένη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

Νικολάου Σταμάτης, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, συνεργαζόμενος προερχόμενος από τις «Παρεμβάσεις», αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών

Πανουτσάκου Βέτα, επόπτρια Δημόσιας Υγείας, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας

Περράκης Αλέκος, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής

Σιώρας Ηλίας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός»

Σοφιανός Νικόλαος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στεφανάκης Γιώργος, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής

Ταβουλάρη Γιώτα, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φαρμάκου

Τσούνας Θύμιος, ανθυποπυραγός ε.α. του Πυροσβεστικού Σώματος

Εκλογική Περιφέρεια Β1' Βόρειου Τομέα Αθηνών

Αγγέλου Γιάννης, συνταγματάρχης ε.α., συνεργαζόμενος

Ανδρουλιδάκης Μανόλης, μουσικοσυνθέτης

Βακάλη Ελσα, ιστορικός

Γεωργιάδου Εύη, χημικός μηχανικός, μηχανικός ασφαλείας, μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ

Ζαχαρόπουλος Νίκος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

Κασσίμης Χρήστος, προερχόμενος από τη ΛΑΕ

Κατιμερτζόγλου Κώστας, δάσκαλος, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Σεφέρης»

Λίτσιου Βούλα, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ

Ντίνος Απόστολος, γιατρός

Πάκου Βούλα, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου ΚΑΤ

Παφίλης Θανάσης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ

Παπαλυμπέρη Κατερίνα, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Κηφισιάς

Σκαλούμπακα Χριστίνα, δικηγόρος, πρόεδρος της ΟΓΕ

Τσίγκα - Σαραντέα Μαρίνα, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών

Χαιρικάκη Ελίνα, δασκάλα μουσικής

Χαραλαμπίδης Γρηγόρης, εκτελωνιστής, μέλος της Ενωσης ΕΒΕ Γαλατσίου

Χαλβατζής Σπύρος, αντιπρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974

Χουρδάκης Χάρης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων

Φωτόπουλος Θανάσης, πρόεδρος του Σωματείου Τύπου - Χάρτου

Εκλογική Περιφέρεια Β2' Δυτικού Τομέα Αθηνών

Κουτσούμπας Δημήτρης, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Βασιλοπούλου Δώρα, εργαζόμενη στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιγάλεω

Ζορμπά Ανθή, αντιδήμαρχος Πετρούπολης

Καραγιάννης Νίκος, αντιδήμαρχος Χαϊδαρίου

Καραντούσας Μανώλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών

Καρανάσιου Ελένη, εργαζόμενη στις «Κτιριακές Υποδομές» (πρώην ΟΣΚ), μέλος του ΔΣ του Σωματείου, δημοτική σύμβουλος Αγίας Βαρβάρας

Καφαντάρη Λίλα, ηθοποιός, αντιπρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος - Ακροάματος

Κουρέα Μαρία, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αττικής

Παναγιωτακοπούλου Χριστίνα, εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Πρωτούλης Γιάννης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σιδέρης Γιώργος, νοσοκομειακός γιατρός, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, δημοτικός σύμβουλος Περιστερίου

Τασιούλας Γιάννης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων

Τιμπλαλέξης Γρηγόρης, δικηγόρος, περιφερειακός σύμβουλος Περιστερίου

Τσίτσου Σταυρούλα, οδοντίατρος

Εκλογική Περιφέρεια Β3' Νότιου Τομέα Αθηνών

Αράπη Βίκυ, φιλόλογος, πρώην βουλευτής του ΔΗΚΚΙ, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ

Βακαλόπουλος Γιάννης, δημοτικός σύμβουλος Καλλιθέας

Βλαβιανού Νικολέτα, ηθοποιός

Βιτάλης Δημήτρης, χημικός μηχανικός, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας

Βουρνάς Δημήτρης, πρόεδρος 15μελούς του ΕΠΑΛ Ζωγράφου

Γεωργοπούλου Κανέλλα, αντιδήμαρχος Καισαριανής

Δαβανέλος Αντώνης, συνταξιούχος της «Ολυμπιακής», συνεργαζόμενος, προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ

Δήμου Γιώτα, βιολόγος, δημοτική σύμβουλος Αγ. Δημητρίου

Ελευθεριάδου Ρούλα, οδοντίατρος, πρόεδρος του Ποντιακού Σωματείου ΚΟΠΑ

Κατσώτης Χρήστος, βουλευτής

Κορωνάκος Αλέκος, υποπλοίαρχος ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού

Κυρίτση Αγλαΐα, δημοσιογράφος, συνεργαζόμενη, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Μαυρίκος Γιώργος, πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας

Ορκόπουλος Παύλος, ηθοποιός

Παλιούρας Γιώργος, υποστράτηγος ε.α. της ΕΛ.ΑΣ.

Ρουτζούνη Ευανθία, μέλος του ΔΣ της ΟΜΕ ΟΤΕ, μέλος του ΔΣ του ΠΑΣΕ ΟΤΕ

Σταμούλης Βασίλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος

Χαλιού Ευθυμία, μέλος του προεδρείου του Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας, πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου Χρηματοπιστωτικού Αττικής

Χαλτσοτάκη Μάγδα, εργαζόμενη στον Τουρισμό

Χιώνης Θοδωρής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Α' Εκλογική Περιφέρεια Πειραιώς

Διγενή Σεμίνα, δημοσιογράφος, συνεργαζόμενη

Καρπής Νίκος, αντιπλοίαρχος ε.α. του Λιμενικού Σώματος

Μανουσογιαννάκης Γιάννης, συνταξιούχος ναυτεργάτης

Μαρούπας Βαγγέλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά του Κόμματος

Μόφορης Γρηγόρης, αυτοαπασχολούμενος, μηχανικός αυτοκινήτων

Ξεκαλάκης Δημήτρης, κοινωνιολόγος, μέλος της Προσωρινής Διοίκησης του Συλλόγου «Εμείς που σπουδάσαμε στο σοσιαλισμό»

Παντελάκη Ελπίδα, Γραμματέας της ΕΕΔΥΕ

Χατζηδάκη Ευτυχία, απόφοιτος της Φιλοσοφικής, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ

Β' Εκλογική Περιφέρεια Πειραιώς

Αγγελινιάδη Σωτηρία, νηπιαγωγός, περιφερειακή σύμβουλος Αττικής

Αμπατιέλος Νίκος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ

Ευαγγελάκης Θανάσης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας

Μανιάτης Θανάσης, Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)

Μανωλάκου Διαμάντω, γεωπόνος, βουλευτής

Μαστρολέων Δέσποινα, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ

Μπενετάτος Στέλιος, καθηγητής, πρώην δήμαρχος Νίκαιας

Μπουρνάς Δημήτρης, ναυτιλιακός υπάλληλος

Παπαοικονόμου Στέλλα, δικηγόρος

Παπουτσιδάκη Ελευθερία, οδοντίατρος, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Οδοντιάτρων Πειραιά, μέλος του ΓΣ της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας

Πουλικόγιαννης Σωτήρης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου

Α' Εκλογική Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής

Αγγελοπούλου Γιούλη, δημοτικός σύμβουλος Αχαρνών

Γάκιας Παναγιώτης, πρόεδρος του Παραρτήματος Μενιδίου του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

Γερασιμίδου Ελένη, ηθοποιός

Γκιόκας Γιάννης, δικηγόρος, βουλευτής, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Μενεγάκη Ελένη, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής

Παμφίλης Αποστόλης, δημοτικός σύμβουλος Λαυρεωτικής, μέλος της Ενωσης Επαγγελματιών - Βιοτεχνών Λαυρίου

Πασχαλίδου Θεοδώρα, κοινωνιολόγος

Ρεμπάπης Νίκος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

Σταθουλόπουλος Στάθης, πρόεδρος του Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής και μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Φαρμάκου

Συρίγος Βάλσαμος, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Οικοδόμων

Τοπαλλιανίδης Βασίλης, μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δημοτικός σύμβουλος Αχαρνών

Τριγάζη Ρούλα, δικηγόρος

Χασιώτης Μιχάλης, λογιστής, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών

Β' Εκλογική Περιφέρεια Δυτικής Αττικής

Κουμπούρης Δήμος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ

Μενιδιάτη Αλέκα, αυτοαπασχολούμενη στο Εμπόριο

Μπακάλης Δημήτρης, αυτοαπασχολούμενος σε οικοδομικές κατασκευές

Παπαδάτου Αγγελική, καρδιολόγος στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας

Παπασταύρου Κύριλλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, διευθυντής του «Ριζοσπάστη»

Χριστίδης Σταύρος, εργαζόμενος στα ΕΛΠΕ, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας

Ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει θετικές διεργασίες στο εργατικό κίνημα

Καθημερινές περιοδείες σε τόπους δουλειάς πραγματοποιούν υποψήφιοι βουλευτές και στελέχη του ΚΚΕ

Σε εργάτες της «Coca Cola» μίλησε ο Μ. Καραντούσας
Σε εργάτες της «Coca Cola» μίλησε ο Μ. Καραντούσας
Σε χώρους δουλειάς στη Δυτική Αθήνα, όπου θα είναι υποψήφιος, περιόδευσε την περασμένη βδομάδα ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Περιφέρειας Αττικής. Την περασμένη Τετάρτη, ο υποψήφιος του ΚΚΕ βρέθηκε μαζί με τον Γιώργο Σιδέρη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής, στο ΙΚΑ και στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου, όπου συζήτησαν με προσωπικό και ασθενείς τις τεράστιες ελλείψεις στη δημόσια και δωρεάν Υγεία, καλώντας τους να κάνουν ένα αποφασιστικό βήμα στις επερχόμενες εκλογές, στηρίζοντας το ΚΚΕ. Την ίδια μέρα, μαζί με τον Νίκο Σταματόπουλο, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής, ο Γ. Πρωτούλης περιόδευσε στο δημαρχείο Ιλίου, συζητώντας με το προσωπικό.

Συνεχίζοντας τις περιοδείες στη Δυτική Αθήνα, ο Γ. Πρωτούλης επισκέφθηκε το πρωί της Πέμπτης το αμαξοστάσιο και υπηρεσίες του δήμου Πετρούπολης, μαζί με την Ανθή Ζορμπά, αντιδήμαρχο Παιδείας και επίσης υποψήφια βουλευτή, και τον Βαγγέλη Σίμο, δήμαρχο Πετρούπολης. Το κλιμάκιο του Κόμματος συζήτησε με τους εργαζόμενους του δήμου για την ανάγκη ισχυροποίησης του Κόμματος στις βουλευτικές εκλογές. Τονίστηκε πως σημασία δεν έχει για το λαό ποιος θα συνεχίσει να διατηρεί το αντεργατικό πλαίσιο των προηγούμενων χρόνων, ποιος θα το επεκτείνει, αλλά την επόμενη μέρα η δύναμη του ΚΚΕ να είναι ακόμα πιο ισχυρή. Ο Γ. Πρωτούλης κάλεσε τους παρευρισκόμενους να βγάλουν συμπεράσματα από την πείρα τους, ακόμη και από τη διοίκηση του ΚΚΕ στο δήμο, για το πώς οι κομμουνιστές βρίσκονται στο πλευρό του λαού για να δυναμώσουν η αντίσταση, η διεκδίκηση και ο αγώνας που θα δημιουργεί προϋποθέσεις αντεπίθεσης.

Το ΚΚΕ στήριγμα και συμπαραστάτης στους εργατικούς αγώνες

Από την περιοδεία στα Ναυπηγεία Ελευσίνας
Από την περιοδεία στα Ναυπηγεία Ελευσίνας
Να σταθούν μπροστά στην κάλπη με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα και να στηρίξουν το ΚΚΕ, που ήταν και θα συνεχίσει να είναι στήριγμα και συμπαραστάτης στους αγώνες τους, κάλεσε τους εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις της «Coca Cola» στο Σχηματάρι, το πρωί της Τετάρτης, ο Μανώλης Καραντούσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε το εργασιακό τοπίο που έχει διαμορφωθεί συνολικά, αλλά και ειδικότερα στις επιχειρήσεις του κλάδου, με την επίθεση της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων στα δικαιώματα των εργαζομένων. Χαρακτηριστικά υπογραμμίστηκε η επέκταση της εργολαβικής εργασίας, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, των «δουλεμπορικών» γραφείων. Στο φόντο αυτό, ο Μ. Καραντούσας εξήγησε πως η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος για να δυναμώσουν το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, ο αγώνας για να προσληφθούν εργολαβικοί και «ενοικιαζόμενοι» απευθείας από τις εταιρείες στις οποίες δουλεύουν, η διεκδίκηση για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Αντίστοιχα, όσον αφορά τη μάχη για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, υπενθύμισε πως το ΚΚΕ όχι μόνο έφερε στη Βουλή την Πρόταση Νόμου των συνδικαλιστικών οργανώσεων για την επαναφορά των Συμβάσεων, αλλά οι δυνάμεις του πρωτοστάτησαν σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς στις σχετικές αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Καμία εργατική ψήφος στα κόμματα του κεφαλαίου

Η Λίλα Καφαντάρη περιόδευσε στην ΕΡΤ
Η Λίλα Καφαντάρη περιόδευσε στην ΕΡΤ
Το κάλεσμα του ΚΚΕ προς τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Ελευσίνας, να ψηφίσουν με βάση την τεράστια πείρα τους και τις δικές τους ανάγκες, χωρίς προκαταλήψεις, «ρίχνοντας κόκκινο στην κάλπη», καταδικάζοντας ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τους συνοδοιπόρους τους, που με την πολιτική τους ρημάζουν εργασιακά δικαιώματα, θέσεις εργασίας και παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, προκειμένου να στηρίξουν την κερδοφορία του κεφαλαίου, απηύθυνε στη διάρκεια περιοδείας του την Παρασκευή στο Ναυπηγείο αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η περιοδεία συνέπεσε με τις εξελίξεις που «τρέχουν» αυτές τις μέρες στο Ναυπηγείο, που έχουν κορυφώσει την αγωνία και την ανασφάλεια των εργαζομένων για τα όσα προετοιμάζονται σε βάρος τους την επομένη μέρα. Εχει ήδη υπογραφεί ένα ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ του σημερινού ιδιοκτήτη του ομίλου, Ν. Ταβουλάρη, με την αμερικανικών συμφερόντων εταιρεία ΟΝΕΧ, η οποία θέλει να αναλάβει όχι ολόκληρο, αλλά «μέρος του ενεργητικού και του παθητικού των Ναυπηγείων Ελευσίνας», με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τους εργαζόμενους και το ίδιο το Ναυπηγείο, το δεύτερο σε μέγεθος της χώρας και ένα από τα μεγαλύτερα της Ανατ. Μεσογείου.

Παράλληλα, ανάμεσα στο μπαράζ των νομοθετικών ρυθμίσεων που ψήφισε με συνοπτικές διαδικασίες η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι και τροπολογία που προβλέπει τρίμηνη παράταση, δηλαδή μέχρι τον Σεπτέμβρη, για την ολοκλήρωση του προγράμματος των δύο πυραυλάκατων (ΤΠΚ) του Πολεμικού Ναυτικού, στην οποία διευκρινίζεται ότι μόνο μέχρι τότε, δηλαδή έως τις 30 Σεπτέμβρη, είναι εξασφαλισμένες οι θέσεις εργασίας των 610 εργαζομένων, από εκεί και πέρα είναι «στον αέρα», προφανώς για να διευκολύνει τον νέο «επενδυτή». Ακόμα, δεν υπάρχει καμία διασφάλιση για το αν θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα που τους οφείλει ο πρώην «σωτήρας» όμιλος Ταβουλάρη, ποσό που αισίως έχει ξεπεράσει τα 17 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος σε κάθε παράταση του έργου που δίνει το υπουργείο Αμυνας, εισπράττει εκατομμύρια ευρώ παραπάνω. Μέσα σε έναν χρόνο από τις δύο παρατάσεις (πέρσι και την τωρινή), που του έχουν δοθεί, έχει τσεπώσει περίπου 32 εκατ. ευρώ. Χώρια τα προηγούμενα δεκάδες εκατομμύρια.

Ρεαλιστικό για τους εργαζόμενους είναι η ικανοποίηση των αναγκών τους

Ο Γ. Πρωτούλης με τον Β. Σίμο και την Ανθή Ζορμπά μίλησαν σε εργαζόμενους του δήμου Πετρούπολης
Ο Γ. Πρωτούλης με τον Β. Σίμο και την Ανθή Ζορμπά μίλησαν σε εργαζόμενους του δήμου Πετρούπολης
Ο Γ. Πέρρος συνομίλησε με τους διοικητικούς υπαλλήλους, ενώ έγιναν συγκεντρώσεις στο ελαφρύ και βαρύ ελασματουργείο, με τη δεύτερη να είναι ιδιαίτερα μαζική. Από εργαζόμενους εκφράστηκαν αρκετοί προβληματισμοί, γύρω από τις θέσεις του ΚΚΕ, για το «αν είναι ρεαλιστικές», αλλά και για το μέλλον του Ναυπηγείου με την εταιρεία «που έρχεται να επενδύσει για να μην κλείσει».

«Είναι ρεαλισμός εσύ που μπορείς να παράγεις εδώ μέσα τεράστιο πλούτο, από καράβια μέχρι μηχανήματα και βαγόνια τρένων, να δουλεύεις χωρίς να πληρώνεσαι, να ζεις μέσα στην ανασφάλεια, να μένεις χωρίς δουλειά; Είναι ρεαλισμός να διασφαλίζεται το μέλλον των εργαζομένων μόνο για 3 μήνες, να κρέμεσαι διαρκώς πίσω από έναν "σωτήρα" επενδυτή, ο οποίος λειτουργεί με βάση το κέρδος, που όταν δεν είναι αυτό που έχει προϋπολογίσει, τα κάνει όλα ρημαδιό και φεύγει, με τους εργαζόμενους να πληρώνουν κάθε φορά τα σπασμένα;», ήταν τα ερωτήματα που έθεσε ο Γ. Πέρρος, καλώντας τους εργαζόμενους να αναλογιστούν πόσο ακριβά έχουν πληρώσει τους «σωτήρες» και την αντιλαϊκή πολιτική των μέχρι τώρα κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, που τους στηρίζουν ακολουθώντας κατευθύνσεις της ΕΕ. «Πολιτική που θα είναι εδώ και την επομένη των εκλογών, ακόμα πιο επιθετική, με όποια κυβέρνηση».

Οπως τόνισε, το πραγματικό πρόβλημα για τους εργαζόμενους είναι ότι τα κλειδιά της οικονομίας τα έχουν μια χούφτα επιχειρηματικοί όμιλοι. «Και όσο κάνει κουμάντο το κέρδος, άσπρη μέρα δεν πρόκειται να δούμε. Οι εργαζόμενοι θα είναι διαρκώς στην πρέσα», για να προσθέσει πως η λύση είναι «να πάρουν οι εργαζόμενοι, που είναι οι παραγωγοί του πλούτου, το τιμόνι της οικονομίας και της εξουσίας στα χέρια τους, είναι η κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής για να γυρίζει σε μας ο πλούτος που παράγουμε, και σε αυτή την οικονομία "χωράει" και ο ενιαίος φορέας της Ναυπηγικής Βιομηχανίας, που θα λειτουργεί για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».

Αυτό απαιτεί, επισήμανε, σήμερα γερά, ταξικά συνδικάτα, δυνατό εργατικό κίνημα, αλλά και ισχυρό ΚΚΕ. Γι' αυτό οι εργαζόμενοι, για την επομένη των εκλογών «για ένα πράγμα να ανησυχούν. Μη και δεν βγει ενισχυμένο το ΚΚΕ. Αυτός θα πρέπει να είναι ο "φόβος" τους, γιατί τότε η θέση τους θα γίνει πολύ χειρότερη». Ισχυρό ΚΚΕ την επομένη των εκλογών σημαίνει, τόνισε, «ισχυρή εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση στη Βουλή, θετικές διεργασίες στο εργατικό κίνημα που μπορεί να ανοίξουν το δρόμο για ριζικές ανατροπές υπέρ του λαού».

Δίνουμε δύναμη στη δύναμή μας με ισχυρό το ΚΚΕ

«Καλούμε το λαό να κάνει μια επιλογή, να δώσει δύναμη στη δύναμή του και αυτό είναι ένα ισχυρό ΚΚΕ, αυτή η ψήφος θα μετρήσει την επόμενη μέρα». Αυτά ήταν τα λόγια που απήθυνε η Λίλα Καφαντάρη, υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ, κατά την περιοδεία της στα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης. Την Λίλα Καφαντάρη συνόδευε αντιπροσωπεία της ΤΟ Καλλιτεχνών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας αναπτύχθηκαν πλούσια συζήτηση και γόνιμος προβληματισμός.

Η Λίλα Καφαντάρη μιλώντας στους μουσικούς, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν δεσμεύει όποια κυβέρνηση και αν προκύψει, ότι θα συνεχίσει στην ίδια ρότα, στην εφαρμογή δηλαδή όλων των αντιλαϊκών μέτρων που έχουν ήδη συμφωνηθεί. «Στρατηγικά κινούνται στην ίδια κατεύθυνση η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, γι' αυτό η ουσία της πολιτικής τους δεν διαφέρει. Αυτό που έχει λοιπόν σημασία, για την επικείμενη μάχη των βουλευτικών εκλογών, σημείωσε, είναι η αντίσταση που θα διαμορφωθεί απέναντι στην υλοποίηση αυτών των μέτρων. Η αντίσταση με το ΚΚΕ μπροστά έχει να κάνει με την απόφαση του λαού να μην υποκύψει και να μη θεωρήσει μονόδρομο την υποδούλωσή του στα τεράστια κέρδη που απαιτεί ο διεθνής ανταγωνισμός για τους επιχειρηματικούς ομίλους», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Μια όμορφη βραδιά με ανθρώπους που «βαδίζουμε μαζί»...

Σε μια ζεστή εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στο αίθριο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, έδωσαν το «παρών» εκατοντάδες άνθρωποι που συμπαρατάχθηκαν, συμπορεύτηκαν με το Κόμμα όλα αυτά τα χρόνια, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες.

Στην όμορφη εκδήλωση, ηθοποιοί, τραγουδοποιοί, μουσικοσυνθέτες, σκηνοθέτες, εικαστικοί, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων, αντιστασιακοί, άνθρωποι από τον αθλητισμό, την Τοπική Διοίκηση κ.ά. αντάλλαξαν σκέψεις και προβληματισμούς, με συνοδεία καλής μουσικής, φαγητού και ποτού.

Ηταν μια εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ για να ευχαριστήσει όσους συνέβαλαν στην πρόσφατη εκλογική μάχη που έδωσε το Κόμμα, αλλά και για να κάνουν δική τους υπόθεση την ισχυροποίηση του ΚΚΕ στις βουλευτικές εκλογές, όπως σημείωσε και στον σύντομο χαιρετισμό του ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση ανακοινώθηκε επίσης ότι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Κόμματος για τις εκλογές της 7ης Ιούλη τίθεται η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και στη 12η τιμητική θέση ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος.

ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ
Να μη χαθεί ούτε μία ψήφος για το ΚΚΕ!

Με σύνθημα «ΚΚΕ ισχυρό! Η δύναμή σου την επόμενη μέρα», το Κόμμα καλεί τους ετεροδημότες να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την αποφασιστική ενίσχυσή του σε κάθε γωνιά της χώρας.

Καλεί τους ετεροδημότες από σήμερα κιόλας:

 • Να ενημερωθούν για το πού ψηφίζουν.
 • Να εξασφαλίσουν έγκαιρα τη μετακίνησή τους, ιδιαίτερα όσοι ψηφίζουν μακριά από τον τόπο διαμονής τους.

Για κάθε πληροφορία και διευκρίνιση μπορούν να επικοινωνούν με την Επιτροπή Ετεροδημοτών, στα γραφεία της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ (Αχαρνών 241), στα τηλέφωνα 210.5282.527, 210.5282.535 (ώρες επικοινωνίας: Καθημερινά από τις 9 π.μ. μέχρι τις 9 μ.μ.).

Σύσκεψη ετεροδημοτών από τη Λέσβο

Την Τρίτη 18 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη ετεροδημοτών νομού Λέσβου, με σύνθημα: «Μυτιληνιοί - Λημνιοί - Αϊστρατήτες: Οργανώνουμε τον αγώνα - Να μη χαθεί καμιά ψήφος για το ΚΚΕ!».

Στις εορταστικές εκδηλώσεις του Πολεμικού Ναυτικού

Ο αντιναύαρχος ε.α. Γιώργος Ροΐδης και ο υποναύαρχος ε.α. Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και στο νομό Χανίων αντίστοιχα, εκπροσωπώντας το ΚΚΕ συμμετείχαν στις εορταστικές εκδηλώσεις του Πολεμικού Ναυτικού «Μέγα το της θαλάσσης κράτος», κατά το μέρος που πραγματοποιήθηκαν επί του Πλωτού Ναυτικού Μουσείου στο θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» την Παρασκευή 14 Ιούνη.

ΚΡΗΤΗ
Σταθερά το ΚΚΕ μέσα και έξω από τη Βουλή παλεύει για την ανακούφιση των εργαζομένων

Συνέντευξη Τύπου με θέμα «Κάλεσμα για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ και παρουσίαση της κοινοβουλευτικής του δραστηριότητας στην Κρήτη» πραγματοποίησε η ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ την Πέμπτη 13/6, όπου την κεντρική ομιλία έκανε ο Σάββας Βασιλειάδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Κρήτης. Ακολούθησαν παρεμβάσεις από τους Δημήτρη Βρύσαλη, μέλος της ΕΠ Κρήτης και δημοτικό σύμβουλο Ηρακλείου, τον Μιχάλη Ασκορδαλάκη, συνταξιούχο δικηγόρο και υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Γενάρη 2015, και τον Δημήτρη Δουλουφάκη, φαρμακοποιό - οπτικό.

Στην ομιλία του, ο Σάββας Βασιλειάδης αναφέρθηκε στην πλούσια δράση του Κόμματος στην Κρήτη, που αξιοποίησε την εκλογή για πρώτη φορά βουλευτή, του Μανώλη Συντυχάκη, ώστε να αναδείξει και στη Βουλή τα οξυμένα προβλήματα του λαού του νησιού. Παρουσίασε αναλυτικά τις παρεμβάσεις του Κόμματος, αναδεικνύοντας ότι απέναντι σε αυτές, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ απέρριπταν όλα τα δίκαια λαϊκά αιτήματα, ενώ στήριζαν τις φοροαπαλλαγές και τα μέτρα που ζητούσε το μεγάλο κεφάλαιο. Τονίζοντας ότι «τα δύσκολα δεν πέρασαν», σημείωσε ότι «οι κατακτήσεις έρχονται μόνο με αγώνες, αλλά τους αγώνες με συνέπεια στηρίζει μόνο το ΚΚΕ».

Γλέντι του ΚΚΕ στη Λάρισα

Μήνυμα αισιοδοξίας για τη μάχη των επόμενων εκλογών έστειλαν εκατοντάδες Λαρισαίοι εργαζόμενοι, αγρότες, μικροί ΕΒΕ, νέοι και γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, αριστεροί και προοδευτικοί άνθρωποι, που πήραν μέρος στο γλέντι το οποίο οργάνωσε η ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ την Πέμπτη το βράδυ στην κοίτη του Πηνειού.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος, ο οποίος κάλεσε τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής να ενισχύσουν με την ψήφο τους το ΚΚΕ, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης του Κόμματος για να δώσει υπό καλύτερες συνθήκες την εκλογική μάχη. Μετά την ομιλία ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών Νίκου Αλεξόπουλου και Δημήτρη Ψάρα.

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Κλιμακώνεται η πολιτική δραστηριότητα που αναπτύσσουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, διαδίδοντας πλατιά το κάλεσμα συστράτευσης στο λαό για τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιούλη.

Καθημερινές είναι οι συσκέψεις, με φίλους και οπαδούς, με εργαζόμενους που συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στη μάχη των δημοτικών - περιφερειακών εκλογών. Στη μάχη είναι οι εκατοντάδες εκλογικές επιτροπές στήριξης του ΚΚΕ, που έχουν στηθεί τους τελευταίους μήνες σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, σε εργασιακούς κλάδους.

Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι ένα πυκνό πρόγραμμα περιοδειών και εξορμήσεων, όπως αυτές που παρουσιάζει σήμερα ο «Ριζοσπάστης», με στελέχη του Κόμματος και υποψήφιους βουλευτές, όπου αναπτύσσεται η συζήτηση με τους εργαζόμενους γύρω από το κυρίαρχο δίλημμα των εκλογών, αναδεικνύοντας την ανάγκη για ισχυρό ΚΚΕ την επόμενη μέρα.

Εξορμήσεις πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες σε διόδια, λιμάνια, με συνεργεία του ΚΚΕ να διακινούν τα υλικά του Κόμματος σε εκδρομείς που αναχωρούν για το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος.

Τη βδομάδα που μας πέρασε πραγματοποιήθηκε επίσης η μεγάλη πανεξόρμηση με τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», που περιλάμβανε το Κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εκλογές της 7ης Ιούλη, όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Κάντε τώρα δική σας υπόθεση την ισχυροποίηση του ΚΚΕ.

Για να μπορεί η πλειοψηφία του λαού μας να χαμογελά το βράδυ των εκλογών.

Για να τονώσουμε την αισιοδοξία του λαού μας, για να δυναμώσουμε τους αγώνες, τη διεκδίκηση. Το χρειαζόμαστε για να πάρουμε δύναμη που θα επιστρέφει κάθε μέρα στο λαό. Για να φωτίσουμε επιτέλους τον δικό μας, το δρόμο του λαού, με την εξουσία στα δικά του χέρια.

Τώρα, όλες και όλοι στη μάχη για την ενίσχυση του ΚΚΕ. Αυτή είναι και η μόνη κερδισμένη ψήφος!».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ισχυρό ΚΚΕ στη Βουλή και στους αγώνες για να πάμε μπροστά

Στην παραλία της Λάρυμνας περιόδευσε το βράδυ της Παρασκευής ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, ανταλλάσσοντας θερμά λόγια με τους κατοίκους της περιοχής.

Σε δήλωσή του από το σημείο, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:

«Βρισκόμαστε σήμερα στη Λάρυμνα, όπου βρίσκεται η ΛΑΡΚΟ, μια τεράστια επιχείρηση στρατηγικής σημασίας, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει συνολικά την ανάπτυξη της οικονομίας σε όφελος των εργαζομένων. Αντί γι' αυτό όμως, βλέπουμε, με ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, να απαξιώνεται συνεχώς, να συρρικνώνονται εργασιακά δικαιώματα.

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται στη μάχη, μπροστά στους αγώνες για να υπογραφούν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, και εδώ στη ΛΑΡΚΟ, και βεβαίως σε αυτόν τον αγώνα το ΚΚΕ βρίσκεται στην πρωτοπορία. Γι' αυτό λοιπόν στις 7 Ιούλη οι εργαζόμενοι πρέπει να ισχυροποιήσουν ακόμα περισσότερο το ΚΚΕ και στη Βουλή και στους αγώνες, στο λαϊκό κίνημα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να πάμε μπροστά».

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org