Παρασκευή 15 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κινητοποίηση για την Υγεία στις 20 Ιούνη

Αγωνιστική κινητοποίηση για τα οξυμένα προβλήματα της Υγείας στην Κεντρική Μακεδονία οργανώνουν εργατικά σωματεία την Τετάρτη 20/6, στις 10 π.μ., έξω από το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Η κινητοποίηση αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Ιατρείων και Εργαστηρίων Βόρειας Ελλάδας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμα τα Σωματεία Εργαζομένων των Νοσοκομείων Θεαγένειου και ΑΧΕΠΑ, τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Εμποροϋπαλλήλων, Χημικής Βιομηχανίας και Επισιτισμού - Τουρισμού Θεσσαλονίκης και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Θεσσαλονίκης.

Στο ψήφισμα των Σωματείων περιγράφεται η κατάσταση που επικρατεί στην Υγεία, με τις ουρές στις εφημερίες, στις λίστες χειρουργείων και θεραπειών, στις διαγνωστικές εξετάσεις λόγω έλλειψης του αναγκαίου προσωπικού και του τεχνολογικού εξοπλισμού.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Ο χρόνος αναμονής, ανάλογα με την πάθηση, στα νοσοκομεία της περιοχής, μπορεί να φτάσει για χειρουργικό περιστατικό τα 2 χρόνια, ενώ για τακτικά ιατρεία τους 15 μήνες. (...) Οι κάτοικοι των νομών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αναγκάζονται στην εσωτερική μετανάστευση στα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ή στον ιδιωτικό τομέα, με σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό κόστος, όταν στον τόπο τους δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες δημόσιες μονάδες Υγείας. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο ζουν την εντατικοποίηση της δουλειάς με τα εξαντλητικά ωράρια, τα χρωστούμενα ρεπό, τις εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, τους πετσοκομμένους μισθούς, την αύξηση των χρόνων δουλειάς μέχρι και τα 67. Μόνο στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, οι κενές θέσεις του προσωπικού ξεπερνούν τις 2.500».

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στις μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τις περιβόητες ΤΟΜΥ που έχουν αρχίσει να λειτουργούν: Η λειτουργία στις περισσότερες, αναφέρεται, «γίνεται από το μεσημέρι και μετά (στη Δυτική Θεσσαλονίκη έως τις 21.00 και Ανατολική Θεσσαλονίκη έως τις 22.00). Ουσιαστικά λειτουργούν μέσα στα πρώην πολυιατρεία του ΙΚΑ και άρα δεν γίνονται τα αντίστοιχα ιατρεία εκείνη την ώρα. Στην περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλονίκης μέχρι την Παρασκευή 8/6 δεν είχε τακτοποιηθεί το θέμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης».

Στην ιδιωτική υγεία, «οι μειώσεις των μισθών από το 2011 αγγίζουν το 45%. Η απληρωσιά ζει και βασιλεύει με χρωστούμενα πολλών μηνών. Το κλίμα της τρομοκρατίας έχει ενταθεί, με την εργοδοσία να προβαίνει σε παρακολούθηση και απολύσεις προσωπικού. Οι συνθήκες εργασίας των υγειονομικών σε πολλούς χώρους είναι άθλιες, όπως και αυτές της νοσηλείας των ασθενών. Οι υποστελεχωμένες Επιθεωρήσεις Εργασίας επισφραγίζουν την ανοχή και συνενοχή του κράτους σ' αυτά τα φαινόμενα».

Κόντρα σε αυτήν την πολιτική, τα Σωματεία καλούν τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής να παλέψουν, μεταξύ άλλων, για: Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία και παροχή όλων των υπηρεσιών αποκλειστικά από το κράτος, δωρεάν σε όλους, χωρίς πλαφόν και περικοπές. Μαζικές προσλήψεις υγειονομικών όλων των κλάδων και ειδικοτήτων με μόνιμη σχέση εργασίας. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με παντός είδους προσωρινή απασχόληση. Δημόσια ΠΦΥ, προσανατολισμένη στην πρόληψη. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΕΟΠΥΥ κ.ά.

Καμαρώνουν για τα κέρδη των δημόσιων νοσοκομείων!

Καταγγελία από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας

Αποκαλυπτικός για τον βαθιά αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής που εφαρμόζεται στην Υγεία, αποδεικνύεται ο δημόσιος απολογισμός που παρουσίασε ο διοικητής των δυο νοσοκομείων της Λάρισας (Πανεπιστημιακού και Νομαρχιακού). Χαρακτηριστικά, ο διοικητής καυχήθηκε για τα κέρδη που παρουσιάζουν τα δύο νοσοκομεία!

Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας σημειώνει:

«Είναι προκλητικό και αποκρουστικό να μιλάει ο διοικητής των δυο νοσοκομείων της Λάρισας, με την παρουσία και του εκπροσώπου της κυβέρνησης - διοικητή της 5ης ΥΠΕ, για κέρδη από δημόσια νοσοκομεία, όταν μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση σ' αυτά και γενικότερα στο δημόσιο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, όταν υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε μόνιμο νοσηλευτικό, ιατρικό, παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό, σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, σε αναλώσιμα, όταν μια σειρά υπηρεσίες των νοσοκομείων τις έχουν παραδώσει σε ιδιώτες, όταν πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να πληρώνουν καθημερινά μεγάλα ποσά για απογευματινά ιατρεία, για φάρμακα και εξετάσεις που δεν καλύπτονται ή δεν γίνονται στα δημόσια νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ιατρεία ΠΕΔΥ και μάλιστα σε μια περίοδο που υποφέρει η πλειοψηφία του λαού από τις δραστικές μειώσεις μισθών, συντάξεων, τη φοροληστεία και την ανεργία.

Αυτή είναι η "εξυγίανση" και "βελτίωση" που διατυμπανίζουν η κυβέρνηση και οι διοικούντες τα νοσοκομεία στο δημόσιο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας (...) Το ότι εξακολουθεί να στέκεται "όρθιο", οφείλεται βασικά στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η συντριπτική πλειοψηφία του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού. Αλλά χωρίς γενναία αύξηση και σταθερή κρατική χρηματοδότηση που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες, χωρίς άμεσες προσλήψεις εκατοντάδων τοπικά και χιλιάδων πανελλαδικά μόνιμων πλήρους απασχόλησης γιατρών, νοσηλευτών-τριών και λοιπού προσωπικού, χωρίς την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία - Πρόνοια, ο λαός θα εξακολουθεί να μην μπορεί να βρει την υγεία του, τα φάρμακά του και ας κομπάζουν ξεδιάντροπα για τα κέρδη των νοσοκομείων οι κυβερνώντες και διοικούντες».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
Δυναμική διαμαρτυρία για μόνιμη και σταθερή δουλειά

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στην 7η ΥΠΕ στο Ηράκλειο
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στην 7η ΥΠΕ στο Ηράκλειο
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια πραγματοποίησαν χτες οι υγειονομικοί της Κρήτης. Στην κινητοποίηση που οργάνωσαν τα Σωματεία Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, του «Βενιζέλειου», των Νοσοκομείου Χανίων, του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου και του πρώην ΘΨΠ Χανίων, ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η παρουσία των εργαζομένων στη σίτιση, την καθαριότητα, επικουρικών, εργαζομένων ΟΑΕΔ, με μπλοκάκι, αλλά και μονίμων, διεκδικώντας να μπει τέρμα στην εργασιακή ομηρία και στην αβεβαιότητα κάθε φορά που τελειώνουν οι συμβάσεις, να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, να μπει τέρμα στην εντατικοποίηση, στις διπλοβάρδιες και να δοθούν οι καλοκαιρινές άδειες.

Στη διαμαρτυρία παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν σωματεία εργαζομένων και συνταξιούχων, καθώς και ο εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης, Στέλιος Ορφανός.

Από τους εκλεγμένους συνδικαλιστές και πολλούς εργαζόμενους που πήραν το λόγο, απαιτήθηκαν συγκεκριμένες απαντήσεις και όχι ευχολόγια για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ εκφράστηκε η αγωνία των ελαστικά εργαζομένων για το μέλλον τους.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ, οι υποδιοικητές επιχείρησαν να διασκεδάσουν την αγανάκτηση των εργαζομένων με λόγια «κατανόησης», παραπέμποντας τη «λύση» των προβλημάτων στις ελληνικές καλένδες, για... «μετά τον Αύγουστο που βγαίνει η χώρα από τα μνημόνια». Επιχειρήθηκε να διαχωριστούν οι επικουρικοί εργαζόμενοι σε παλιούς και νέους, ενώ «διαβεβαίωσαν» ότι δεν πρόκειται να αδειάσουν τα νοσοκομεία, παρουσιάζοντας ως «λύση» τις λίστες των επικουρικών και ενδεχόμενες παρατάσεις.

Οι συγκεντρωμένοι τόνισαν ότι όλοι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία καλύπτουν μόνιμες και πάγιες ανάγκες, εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες εντατικοποίησης και εξουθένωσης λόγω της έλλειψης προσωπικού. Διαμήνυσαν ότι παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα, δεν τσιμπάνε στο δόλωμα των περίφημων προκηρύξεων με «αυξημένη μοριοδότηση».

«Από τη συνάντηση αποδείχτηκε ότι δεν θα πάψουμε να είμαστε στο ίδιο έργο θεατές αν δεν καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας. Αποδείχτηκε ότι και μέσα από αυτήν την παρέμβαση, η πίεση που ασκούν οι εργαζόμενοι όταν αγωνίζονται με αιτήματα που καλύπτουν τις πραγματικές τους ανάγκες, με συντονισμό και αποφασιστικότητα, ξεσκεπάζει τους όποιους ελιγμούς επιχειρούν να κάνουν υπουργείο - ΔΥΠΕ και τους θέτει προ των ευθυνών τους. Υποχρεώνει την κυβέρνηση και τη διοίκηση της ΥΠΕ να δείξουν τις προθέσεις τους, που δεν είναι άλλες από την ανακύκλωση της ομηρίας της λειτουργίας των νοσοκομείων σαν επιχειρήσεις, τα οποία θα έχουν έσοδα για να μπορούν να καλύπτουν τα κενά», δήλωσε στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης.

Επόμενος αγωνιστικός σταθμός, με βάση τις αποφάσεις που προέκυψαν στην κοινή σύσκεψη των σωματείων, είναι η οργάνωση συγκέντρωσης - συναυλίας στο Ηράκλειο, στις αρχές Ιούλη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ