Τετάρτη 15 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΟ ΑΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Για τη μορφωτική δραστηριότητα στον ΔΣΕ

Μια σημαντική εκδήλωση διοργανώνει η Περιφερειακή Οργάνωση των ΑΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ για τη μορφωτική δραστηριότητα στον ΔΣΕ, με ομιλήτρια την Κυριακή Καμαρινού, διδάκτορα Κοινωνιολογίας και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού «Θέματα Παιδείας». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Ιούνη, στις 19.30, στις Α' Εστίες. Θα παρουσιαστούν δύο ερευνητικές εργασίες. Η πρώτη αφορά το υγειονομικό σύστημα στον ΔΣΕ, από τις ΟΒ Ιατρικής και ΟΒ ΣΕΥΠ. Η δεύτερη ασχολείται με αυτά που διδάσκονται μέσα από ακαδημαϊκά συγγράμματα για την περίοδο 1946 - 1949, από την ΟΒ του Ιστορικού, αντίστοιχα. Μετά την εκδήλωση θα ακολουθήσει ρεμπέτικο γλέντι.

Με αφορμή την εκδήλωση, οι ΟΒ των ΑΕΙ θα κάνουν μια μέρα πριν, αύριο Πέμπτη, σύντομο χαιρετισμό μπροστά από τη Νομική, στο μνημείο του καπετάν Διαμαντή, διοικητή της 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ. Θα μιλήσει ο Αντρέας Κοράκης, μέλος του Γραφείου της ΠΟ ΑΕΙ. Θα ακολουθήσει μαζική προπαγάνδιση της εκδήλωσης στο χώρο του πανεπιστημίου.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Μαθητικό Διήμερο στις 18 - 20 Ιούνη στην Ορεινή Ναυπακτία

Η Οργάνωση Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ, μπροστά στο γιορτασμό των 70 χρόνων από την ίδρυση του ΔΣΕ, διοργανώνει το 2ο Μαθητικό της Διήμερο στις 18 - 20 Ιούνη, στην πανέμορφη περιοχή της Περίστας στην Ορεινή Ναυπακτία.

Το σύνθημα του Διημέρου είναι «Στα χνάρια της 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ και του Αρχηγείου Δυτικής Στερεάς του Γιώτη και του Διαμαντή» και η Οργάνωση καλεί τη νεολαία να συμμετάσχει και να μάθει για την πλούσια ιστορία και δράση του ΔΣΕ στην περιοχή.

«Εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε σήμερα με το βλέμμα καρφωμένο στο μέλλον. Για κάθε νέο και νέα ο αγώνας του ΔΣΕ αποτελεί μεγάλο μάθημα. Δείχνει τη δύναμη του λαού, που όταν θέλει και το αποφασίζει, ξεπερνάει φόβους και δισταγμούς, μπορεί να τα βάλει με υπέρτερες δυνάμεις, να διεκδικήσει τη ζωή που του στερούν», σημειώνει η Οργάνωση στο κάλεσμά της.

Το πρόγραμμα του Διημέρου θα περιλαμβάνει τα εξής:

 • Σάββατο 18 Ιούνη: Αθλητικό τουρνουά ποδοσφαίρου και πινγκ πονγκ και βράβευση των νικητών του. Ομιλία από τον Βασίλη Θεοδωρόπουλο, μέλος του Τομεακού Γραφείου Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, με θέμα «Η Ιστορία του ΔΣΕ στη Ρούμελη και ειδικά στη Δυτική Στερεά» και σχετική συζήτηση. Φαγητό και γλέντι με το συγκρότημα της ΚΝΕ από την Πάτρα.
 • Κυριακή 19 Ιούνη: Το πρωί περιοδεία του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, Νίκου Μωραΐτη, στο χωριό Πλάτανος. Πεζοπορία από την Περίστα σε κοντινή τοποθεσία, όπου θα γίνουν πικ-νικ και αθλητικές δραστηριότητες (τσουβαλοδρομίες, διελκυστίνδα κ.ά.). Θεατρική παράσταση από ομάδα του Μαθητικού Τομέα Πάτρας, με βάση το βιβλίο του Τρ. Γεροζήση «Ανταρτόπουλο στο ΔΣΕ». Μαθητικό πάρτι.
 • Δευτέρα 20 Ιούνη: Στις 11.30 π.μ. συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Ναυπάκτου, με απαγγελία ποιήματος και ομιλία από τον Δημήτρη Τζαβάρα, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του Κόμματος. Στη 1 μ.μ. αναχώρηση για την παραλία της Μακύνειας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στις κατά τόπους Οργανώσεις τις ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Η αναχώρηση των λεωφορείων θα γίνει το πρωί του Σαββάτου.

Παρασκευή και Σάββατο τα Φεστιβάλ ΑΕΙ και ΤΕΙ Αττικής

Με σύνθημα «Αγώνας, Γνώση, Τόλμη, Αντοχή! "Να προχωράς κι εσύ καθώς προβαίνει μπρος η Ιστορία" (Ν. Χικμέτ)», το 42ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» έχει ξεκινήσει το ταξίδι του σε όλη τη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, δυο διήμερες εκδηλώσεις διοργανώνονται αυτή τη βδομάδα από τις Οργανώσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ στην Αττική, την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Ιούνη, με πλήθος εκθέσεων, αφιερωμάτων, θεατρικών, χορευτικών και μουσικών φοιτητικών σχημάτων.

Το Φεστιβάλ των ΑΕΙ Αττικής γίνεται στη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Αθηνών (Ούλοφ Πάλμε 2, Ζωγράφου). Στο πρόγραμμά του ξεχωρίζουν: Παρασκευή 17 Ιούνη η ομιλία του Νίκου Σοφιανού, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και η συναυλία με τους Θάνο Μικρούτσικο και Μίλτο Πασχαλίδη. Επίσης, τη δεύτερη μέρα, η συζήτηση με θέμα «Το πανεπιστήμιο που έχουμε, το πανεπιστήμιο που θέλουμε» με τον Δημήτρη Κοιλάκο, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ, και η συναυλία με τους Λ. Παπαδόπουλο, Γ. Γιοκαρίνη, Μ. Φάμελλο και Ν. Ζιώγαλα.

Το Φεστιβάλ των ΤΕΙ Αττικής θα γίνει στο Μπαρουτάδικο στο Αιγάλεω. Το Σάββατο 18 Ιούνη θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα γίνει συναυλία με τους Βασίλη Παπακωνσταντίνου και Γιάννη Ζουγανέλη. Μια μέρα πριν, την Παρασκευή 17 Ιούνη, στο Φεστιβάλ θα γίνει συζήτηση με θέμα «Σχέδιο "Αθηνά", Ανωτατοποιήσεις... Τι θα γίνει επιτέλους με τα ΤΕΙ;», με την Κέλλυ Παπαϊωάννου, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ, και το πρόγραμμα θα κλείσει με λαϊκό γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη.

Εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Αύριο, 16 Ιούνη θα πραγματοποιηθεί, επίσης, στα Γιάννενα το Φεστιβάλ του Εργατικού Τομέα της Οργάνωσης και στην Κοζάνη το Φεστιβάλ στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Στις 17 Ιούνη στο Βόλο το Φεστιβάλ των ΑΕΙ και στα Γιάννενα το Φεστιβάλ των Οργανώσεων ΑΕΙ και ΤΕΙ. Την Κυριακή 19 Ιούνη φεστιβαλική εκδήλωση διοργανώνεται και στη Λούτσα, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου (έναντι 1ου Δημοτικού Σχολείου), με ομιλητή τον Κώστα Ρήγα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:

-- Πλούσια δραστηριότητα το επόμενο διάστημα από τις Οργανώσεις της ΚΝΕ.

-- Ρεπορτάζ από την κοινή εκδήλωση - αφιέρωμα στον Χρήστο Λεοντή και τον Μάριο Τόκα, που οργάνωσαν το ΚΣ της ΚΝΕ και το ΚΣ της ΕΔΟΝ.

-- Παρέμβαση του ΚΚΕ για την κάλυψη των κενών στα σχολεία και την πρόσληψη όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

-- Θέματα επικαιρότητας της Εκπαίδευσης.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδήλωση αφιερωμένη στην Παρισινή Κομμούνα

Το εξώφυλλο της έκδοσης της ΠΟ Δυτικού Τομέα με κείμενα του Λένιν για την Κομμούνα
Το εξώφυλλο της έκδοσης της ΠΟ Δυτικού Τομέα με κείμενα του Λένιν για την Κομμούνα
Εκδήλωση - αφιέρωμα στα 145 χρόνια από την Παρισινή Κομμούνα διοργανώνει η Περιφερειακή Οργάνωση Δυτικού Τομέα Αττικής της ΚΝΕ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Ιούνη, στις 19.30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Περιστερίου. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει προβολή βίντεο για την Παρισινή Κομμούνα, ομιλία από τον Βασίλη Οψιμο, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ, και μουσικό αφιέρωμα στα τραγούδια της Κομμούνας και στο επαναστατικό τραγούδι από το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη».

Ηδη οι Οργανώσεις της ΠΟ Δυτικού Τομέα Αττικής της ΚΝΕ διακινούν το έργο του Καρλ Μαρξ «Εμφύλιος Πόλεμος στη Γαλλία», με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής να έχουν φτάσει εκατοντάδες αντίτυπα της σχετικής έκδοσης σε συντρόφους και φίλους της Οργάνωσης, ενώ παράλληλα διακινείται και η έκδοση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Οργάνωσης με τα κείμενα του Λένιν για την Παρισινή Κομμούνα, που έχει στόχο να διευκολύνει το διάβασμα, αλλά και να βοηθήσει στην εξαγωγή των σύγχρονων συμπερασμάτων από το ιστορικό αυτό γεγονός.

Πλούσια δραστηριότητα της ΚΝΕ

Με τις εκδηλώσεις του 42ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» να έχουν ήδη ξεκινήσει, με μια πλούσια σε περιεχόμενο και μορφές δραστηριότητα, οι δυνάμεις της ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα συναντιούνται καθημερινά με εκατοντάδες νέους και νέες, συζητώντας μαζί τους για τα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα, προβάλλοντας την πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, αλλά και τα διδάγματα από την πλούσια πείρα του εργατικού και επαναστατικού κινήματος, στο πλαίσιο και των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, αλλά και της συμπλήρωσης φέτος 70 χρόνων από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Παράλληλα, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ πανελλαδικά προετοιμάζουν εντατικά το μεγάλο αντάμωμα της Νεολαίας στο Βίτσι, όπου από την 1η μέχρι τις 3 Ιούλη θα στηθεί φέτος το 25ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ. Ορισμένες από τις εκδηλώσεις του επόμενου διαστήματος παρουσιάζουμε εδώ.

Κάλυψη των κενών στα σχολεία και πρόσληψη όλων των αναπληρωτών από Σεπτέμβρη

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας

Μέτρα για την κάλυψη των χιλιάδων αναγκών σε εκπαιδευτικούς για τη νέα σχολική χρονιά ζητά το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας.

Στο κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης που υπογράφει ο βουλευτής του Κόμματος, Γ. Δελής, σημειώνεται:

«Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, ούτε κατά την επόμενη σχολική χρονιά 2016 - 2017 θα υπάρξουν μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, που θα καλύπτουν τα χιλιάδες κενά στα σχολεία της χώρας, συνεχίζοντας για 6η συνεχόμενη χρονιά την πολιτική των μηδενικών διορισμών. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει την τακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Η χρόνια αδιοριστία στην Εκπαίδευση, σε συνδυασμό με τις συνταξιοδοτήσεις, αλλά και τις πολιτικές περιορισμού των εκπαιδευτικών αναγκών, έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στα σχολεία. Χιλιάδες οργανικές θέσεις παραμένουν ακάλυπτες. Τη σχολική χρονιά 2015 - 2016, περίπου 3.700 κενά συνολικά, σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, έμειναν ακάλυπτα. Τη σχολική χρονιά 2016 - 2017, αν λάβουμε υπόψη τις φετινές προσλήψεις αναπληρωτών, τα κενά που δεν καλύφθηκαν και τις συνταξιοδοτήσεις, θα ξεκινήσει με 27.000 κενά.

(...) Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί έχουν στόχο την επόμενη σχολική χρονιά, 2016 -2017, να υπάρξει δραστική περικοπή των συμβασιούχων εκπαιδευτικών. Προετοιμάζονται χιλιάδες απολύσεις εκπαιδευτικών, πολλοί από τους οποίους εργάζονται για χρόνια σε καθεστώς ανασφάλειας. Η έλλειψη κρατικών κονδυλίων αλλά και η εξάντληση των κονδυλιών του ΕΣΠΑ επιβεβαιώνουν αυτό το γεγονός.

Τα βήματα της κυβέρνησης που θα οδηγήσουν στον περιορισμό, ουσιαστικά στην απόλυση, των συμβασιούχων, έχουν προετοιμαστεί μεθοδικά. Γι' αυτό το λόγο ψήφισε τροπολογία για τα Τμήματα Ενταξης, με σκοπό τη δραστική μείωση των εκπαιδευτικών της παράλληλης στήριξης, έφερε την υπουργική απόφαση για τα Ολοήμερα, ψήφισε τροπολογία που αυξάνει τον ελάχιστο αριθμό νηπίων από 7 σε 14 για τη δημιουργία τμήματος, προχωρά σε περικοπές στο ωρολόγιο πρόγραμμα των Γυμνασίων, σε περικοπές των υπευθύνων στα Εργαστήρια σε Γυμνάσια και ΓΕΛ.

Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός τι μέτρα θα πάρει ώστε:

 • Να εξασφαλίζει όλα τα απαραίτητα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για να καλυφθούν τα 27.000 βεβαιωμένα κενά με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και όλοι οι αναπληρωτές που εργάστηκαν φέτος να επαναπροσληφθούν από την 1η Σεπτέμβρη και σε μία φάση. Οπως επίσης και με την απόλυση των αναπληρωτών μέσα στον Ιούνη, να εξασφαλίσει για όλους ένταξη στο ταμείο ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Ολα τα μαθήματα των ειδικοτήτων στο Δημοτικό (Φυσική Αγωγή, Μουσική, Πληροφορική, Εικαστικά, Θεατρική Αγωγή, Ξένες Γλώσσες) να διδάσκονται μόνο από τις αντίστοιχες ειδικότητες. Για την παράλληλη στήριξη να υπάρχει ένας εκπαιδευτικός ανά μαθητή που έχει ανάγκη ειδικής εκπαιδευτικής στήριξης. Να μη μείνει κανένα παιδί που κάνει αίτηση η οικογένειά του εκτός Ολοήμερου Δημοτικού και Νηπιαγωγείου. Να εγγράφουν όσα προνήπια κάνουν αίτηση στο δημόσιο νηπιαγωγείο. Να επανέλθουν οι υπεύθυνοι στα εργαστήρια στα Γυμνάσια και τα Λύκεια».
Για τις περικοπές εκπαιδευτικών από τα σχολεία

Με την Επίκαιρη Ερώτηση, που κατέθεσε, χτες, το ΚΚΕ στη Βουλή ζητά μια σειρά από μέτρα για να λειτουργήσουν όλα τα σχολεία από Σεπτέμβρη χωρίς κενά, αλλά και για να προσληφθούν όλοι οι εκπαιδευτικοί που εργάστηκαν φέτος ως αναπληρωτές. Το ΚΚΕ στηλιτεύει την πολιτική των μηδενικών διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών, που συνεχίζεται για 6η συνεχόμενη χρονιά, αυτή τη φορά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, και αποκαλύπτει τις συνέπειές της. Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους, αν σκεφτούμε ότι ο αριθμός των εκπαιδευτικών συνολικά, από το 2010 μέχρι σήμερα, έχει μειωθεί κατά 30.000! Η σχολική χρονιά από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, αν λάβουμε υπόψη τις φετινές προσλήψεις αναπληρωτών, τα κενά που δεν καλύφθηκαν και τις συνταξιοδοτήσεις, θα ξεκινήσει με 27.000 κενά.

* * *

Παράλληλα, οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί τείνουν να γίνουν καθεστώς στην Εκπαίδευση, αντικαθιστώντας σταδιακά το μόνιμο προσωπικό. Το 2010 οι συμβασιούχοι ήταν το 8% του συνόλου των εκπαιδευτικών. Σήμερα αποτελούν το 17% του συνόλου! Το «μοντέλο» του συμβασιούχου - ελαστικά εργαζόμενου αποδεικνύεται βολικό για τις εκάστοτε κυβερνήσεις και το Δημόσιο - εργοδότη. Κοστίζουν λιγότερο γιατί δεν προσλαμβάνονται σε σταθερή ημερομηνία, απολύονται στο τέλος της σχολικής χρονιάς, έχουν περιορισμένα δικαιώματα (π.χ. άδεια λοχείας, ασθένειας κ.ά.). Χιλιάδες συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί με τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα, αφήνοντας πολλές φορές πίσω τους οικογένειες και παιδιά, υποβάλλονται κάθε χρόνο στη δοκιμασία της μετακίνησης από περιοχή σε περιοχή, για να αναπληρώσουν ουσιαστικά τον ίδιο τους τον εαυτό. Το γεγονός αυτό συν τοις άλλοις έχει και παιδαγωγικές επιπτώσεις στη σχέση εκπαιδευτικού - μαθητή, ιδιαίτερα σε μια σειρά από ευαίσθητες κατηγορίες, όπως τα νήπια και οι πρώτες τάξεις του Δημοτικού και η Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Και τώρα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σε ένα μεγάλο μέρος αυτού του κόσμου που δουλεύει για χρόνια με αυτούς τους όρους, θα δείξει το δρόμο της απόλυσης.

***

Τα βήματα της κυβέρνησης που θα οδηγήσουν στον περιορισμό - που αποτελεί ουσιαστικά απόλυση - των συμβασιούχων, έχουν προετοιμαστεί μεθοδικά. Συγκεκριμένα:

 • Με την τροπολογία για τα Τμήματα Ενταξης που ψήφισε η κυβέρνηση στις 13/2/2016 και την εγκύκλιο με αρ. πρωτ.50351/Δ3-24/3/2016 της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής του υπ. Παιδείας, αυστηροποιούνται τα κριτήρια για την ίδρυση και λειτουργία Τμήματος Ενταξης, οι εκπαιδευτικοί που εργάζονταν στα Τμήματα Ενταξης θα παίζουν πια το ρόλο των εκπαιδευτικών της Παράλληλης Στήριξης, με διαδικασίες περιοδικής συνάντησης με τα παιδιά που έχουν ανάγκη ειδικής στήριξης. Στόχος είναι η δραστική μείωση των προσλήψεων των εκπαιδευτικών για Παράλληλη Στήριξη.
 • Με την υπουργική απόφαση, που έχει τον παραπλανητικό τίτλο «Ενιαίου τύπου Ολοήμερο Δημοτικό», προχωρά σε ακόμα μεγαλύτερη περικοπή δασκάλων, νηπιαγωγών και εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων. Με την αλλαγή του ωρολόγιου προγράμματος στα πρώην ΕΑΕΠ περικόπτει σε κάθε σχολείο 12 ώρες δασκάλου, 2 ώρες Μουσικής, 2 ώρες Θεατρικής Αγωγής, 4 ώρες Φυσικής Αγωγής, 4 ώρες Πληροφορικής. Υπολογίζεται ότι για τη χρονιά 2015 - 2016 υπήρχαν 1.337 ΕΑΕΠ, τα οποία είχαν οργανικότητα τουλάχιστον 12 θέσεων. Οι περικοπές σε εκπαιδευτικούς, μόνο από αυτά τα σχολεία, υπολογίζονται κατά προσέγγιση: 1.337 δάσκαλοι, 110 μουσικοί, 220 γυμναστές, 110 θεατρολόγοι, 220 Πληροφορικής. Στις περικοπές αυτές δεν υπολογίζονται η κατάργηση του δασκάλου υπεύθυνου στο Ολοήμερο και η μείωση των Ολοήμερων Τμημάτων εξαιτίας των πιο αυστηρών κριτηρίων για τη συγκρότησή τους. Ιδιαίτερη ανησυχία, κυρίως στους εκπαιδευτικούς των ειδικοτήτων στο Δημοτικό, προκαλεί η εισαγωγή από το υπουργείο της έννοιας της «ανάθεσης» μαθημάτων σε δασκάλους. Το υπουργείο θα αξιοποιήσει την πρόβλεψη αυτή για να μειώσει κατά πολύ τις προσλήψεις ειδικοτήτων, όπως Εικαστικά, Θεατρολόγοι, Μουσικοί.
 • Με την τροπολογία για τα Νηπιαγωγεία, το υπουργείο αλλάζει τον ελάχιστο αριθμό για τη δημιουργία τμήματος από 7 σε 14 νήπια. Η αλλαγή αυτή θα οδηγήσει στο κλείσιμο πολλών μονοθέσιων Νηπιαγωγείων, αλλά και στην κατάργηση εκατοντάδων τμημάτων στα υπόλοιπα Νηπιαγωγεία. Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά μπαίνουν κριτήρια και περιορισμοί αντίστοιχοι με το Δημοτικό, για την εγγραφή των νήπιων στο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο.
 • Με τις αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα των Γυμνασίων, χάνονται συγκεντρωτικά και στις τρεις τάξεις οι εξής ώρες: Φιλολογικά 2 ώρες, Φυσικές Επιστήμες 1 ώρα, Οικιακή Οικονομία 2 ώρες, από το project 4 ώρες. Επίσης, από την κατάργηση των υπευθύνων Εργαστηρίων, χάνονται Πληροφορική 3 ώρες, Φυσικές Επιστήμες 3 ώρες. Οι φετινές προσλήψεις αναπληρωτών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, στη Γενική Εκπαίδευση, ήταν 4.079. Δυνητικά μιλάμε για 55% μείωση των αναπληρωτών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση την επόμενη χρονιά, μόνο από τις αλλαγές στα Γυμνάσια.
* * *

Είναι προφανές ότι οι παραπάνω προσαρμογές δεν εκπορεύονται από παιδαγωγικά κριτήρια, ούτε έχουν στο επίκεντρο τους μαθητές, όπως διατείνονται η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας. Ενώ στο βασικό τους πυρήνα διατηρούν τη λογική των δεξιοτήτων (π.χ. Αγγλικά, Πληροφορική από την Α' Δημοτικού), που είναι κατεύθυνση της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, στην ουσία προσαρμόζουν και την Εκπαίδευση στη λογική των παραπέρα περικοπών, των «δημοσιονομικών στόχων», των δεσμεύσεων του 3ου μνημονίου.

Οι περικοπές στην Παιδεία, όπως και στην Υγεία, στην Ασφάλιση, η βαριά φορολογία, είναι οι αναγκαίες προϋποθέσεις για να εξοικονομηθούν κονδύλια ώστε να υπάρξουν φοροαπαλλαγές για τη μεγαλοεργοδοσία, για να χρηματοδοτηθεί ο νέος «αναπτυξιακός νόμος» και η περιβόητη «ανάπτυξη», δηλαδή, για άλλη μια φορά, τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.


Γ.

Οι δύο Οργανώσεις χάρισαν στον Χρ. Λεοντή και στην Αμ. Πετσοπούλου δύο ανατυπώσεις έργων του κομμουνιστή χαράκτη Γιώργη Βαρλάμου που τα έργα του έχουν δωριστεί στο Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ. Στον Χρήστο Λεοντή δόθηκε η χαλκογραφία «Το Πολυτεχνείο» και στην οικογένεια του Μάριου Τόκα η λιθογραφία «Ψαρώνια».

Με αφορμή τη βράβευση, ο Χρ. Λεοντής έκανε ένα σύντομο χαιρετισμό, σημειώνοντας: «Δεν έχω λόγια να εκφράσω και τη συγκίνηση και την ευχαρίστηση. Οσο κι αν δεν είμαι ματαιόδοξος, κοκορεύομαι, γιατί αισθάνομαι ότι ένα χρέος που αισθανόμουν μέσα από την ψυχή μου σαν νέος, φτάνει στον προορισμό του. Και ο προορισμός του είναι τούτο το δέσιμο, τούτη η επαφή με τους συμπολίτες, με τους συμπατριώτες, με τους συντρόφους, με όλο τον κόσμο. Δε γίνεται τίποτα χωρίς ιδεολογία και μάλιστα οργανωμένη, γιατί ο καθένας μπορεί να έχει τη σκέψη του, τους στόχους του, αλλά άλλο είναι να έχεις ένα στόχο δίπλα στο λαό κι άλλο ο αέρας...». Προέτρεψε τους νεολαίους να συστήσουν χορωδία και δήλωσε ότι θα είναι στη διάθεσή τους για ό,τι χρειαστούν.

Από την πλευρά της, η Αμ. Πετσοπούλου στο δικό της χαιρετισμό σημείωσε ότι, «αυτή η στοχευμένη κίνηση να κάνετε την εκδήλωση μνήμης, σε αυτόν τον ιερό χώρο, με αυτά τα τραγούδια μνήμης, σημαίνει ότι δεν ξεχνάμε». Παράλληλα, ευχήθηκε στη νεολαία «πάντα αγώνες».


ΚΝΕ - ΕΔΟΝ
Αφιέρωμα σε δύο μεγάλους συνθέτες

Με μια όμορφη και φροντισμένη εκδήλωση, το ΚΣ της ΚΝΕ και το ΚΣ της ΕΔΟΝ τίμησαν, την περασμένη Παρασκευή, στο χώρο δίπλα από το Θυσιαστήριο της Καισαριανής, το έργο δύο μεγάλων συνθετών, του Χρήστου Λεοντή και του Μάριου Τόκα.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Χρήστος Λεοντής, καθώς και η σύζυγος του Μάριου Τόκα, Αμαλία Πετσοπούλου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και ο δήμαρχος Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος.

Οι χαιρετισμοί του Ν. Αμπατιέλου και του Χ. Χριστόφια

Στο χαιρετισμό του ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα:

«Για εμάς, για τους νέους κομμουνιστές, η επαφή με το έργο μεγάλων καλλιτεχνών που στράτευσαν την τέχνη τους στον αγώνα, στην προοπτική για να βρουν δικαίωση όνειρα και προσδοκίες των βασανισμένων όπου Γης, δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη. Είναι ένας άλλος δρόμος για την προσέγγιση της αλήθειας.

Ακριβώς, λοιπόν, αυτή η τέχνη που παίρνει το μέρος εκείνων που στα χέρια τους η αλήθεια αποκτάει δύναμη, το μέρος των εργατών, των καταπιεσμένων, είναι ένα μέσο για ολοένα και πιο βαθιά κατανόηση της πραγματικότητας, στις λεπτομέρειες και στο σύνολό της, με τις αντιθέσεις της...».


Επισήμανε, ακόμα, ότι το έργο τους επιδρά και στους νεότερους δημιουργούς, φέρνοντας ως παράδειγμα το ότι «χωρίς συντονισμό, αλλά τόσο συγχρονισμένα, δεκάδες νέοι και νέες που συμμετέχουν σε μουσικά σχήματα της ΚΝΕ αλλά και σε άλλες ομάδες, θέλοντας να εκφράσουν, να αποτυπώσουν το μεγαλείο ψυχής και δύναμης χιλιάδων φυλακισμένων και εξορισμένων κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών, επιδιώκοντας να αγγίξουν την καρδιά και το μυαλό άλλων νέων που μπορεί να μην έχουν γνωρίσει το μεγαλείο της αντοχής, της αταλάντευτης στάσης, της ανιδιοτέλειας, δεκάδες ομάδες σε όλη την Ελλάδα, επέλεξαν - κατά τη γνώμη τους - και όχι άδικα "Το καπνισμένο τσουκάλι", που ακούστηκε ξανά απ' άκρη σ' άκρη σ' όλη τη χώρα, σε διάφορες εκδηλώσεις».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε ότι οι δύο συνθέτες «απάντησαν στις απαιτήσεις της εποχής κάνοντας πράξη τους στίχους του Μπ. Μπρεχτ "Στους καιρούς των αποφάσεων πρέπει και η Τέχνη να αποφασίζει".

Τέτοιοι εξακολουθούν να είναι οι "καιροί" που ζούμε.

Σήμερα, που στο βωμό του κέρδους και της καπιταλιστικής ανάπτυξης θυσιάζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας (...).

Σήμερα, που οι εξελίξεις στη γειτονιά μας, αλλά και διεθνώς μυρίζουν μπαρούτι. Η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, το νέο μακελειό που ετοιμάζουν στη Λιβύη, η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, σηματοδοτούν την παραπέρα όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, και ο κίνδυνος να πνιγεί η Ανατολική Μεσόγειος στο αίμα είναι μεγάλος.

Πολύ περισσότερο σήμερα, είναι αναγκαία η ανάπτυξη της ταξικής φιλίας και αλληλεγγύης των λαών της Ελλάδας, της Κύπρου, της Τουρκίας, των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Οι νέοι των χωρών μας μπορούν να είναι μια μαχητική δύναμη που θα δυναμώσουν τη λαϊκή πάλη και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να χύσουν το αίμα τους στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που ετοιμάζονται. Πιστεύουμε ότι, αντικειμενικά, μεγαλώνουν οι ευθύνες για τους κομμουνιστές, για τους αγωνιστές, ώστε να μη γίνουν οι λαοί και η νεολαία κρέας για τα κανόνια του ενός ή του άλλου ιμπεριαλιστή.

Με πίστη στις αρχές του προλεταριακού διεθνισμού και της διεθνιστικής αλληλεγγύης, προσπαθούμε να βρισκόμαστε μαζί με τους λαούς και τις νεολαίες που δοκιμάζονται από τη στρατηγική των μονοπωλίων και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Ιδιαίτερα με τη νεολαία της Κύπρου, που δοκιμάζεται δεκαετίες από την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού, την κατοχή. Η κοινή δράση των Οργανώσεων της ΚΝΕ και της ΕΔΟΝ ενάντια στην ένταση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, ιδιαίτερα στην περιοχή μας, έχει μεγάλη σημασία».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΣ της ΕΔΟΝ, Χρίστος Χριστόφιας, στο χαιρετισμό του σημείωσε, μεταξύ άλλων:

«Τους ευχαριστούμε (σ.σ. τους δύο συνθέτες) για την παρακαταθήκη που μας έχουν αφήσει. Που μας χάρισαν τραγούδια με μουσική και στίχο που συντροφεύει τους αγώνες μας. Τραγούδια που μας δίνουν δύναμη και αγωνιστική ανάταση να συνεχίσουμε. Που μας ταξιδεύουν στις ιστορίες του απαράμιλλου θάρρους που επέδειξαν οι αλύγιστοι σύντροφοί μας και μας δίνουν παράδειγμα αγωνιστικής στάσης ζωής (...)

Εμείς, ως ΕΔΟΝ, νιώθουμε ιδιαίτερη περηφάνια για το δικό μας παιδί, τον ΕΔΟΝίτη Μάριο Τόκα, που όντας νέος και στα πρώτα του καλλιτεχνικά βήματα αποτελούσε μέλος της Οργάνωσής μας. Επέλεξε συνειδητά, πολλά από τα τραγούδια που μελοποίησε να έχουν στίχο πολιτικό, αγωνιστικό και πατριωτικό. Υμνησε μέσα από τη μουσική του όσο λίγοι την πολύπαθη Μεγαλόνησο, μας καλεί να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για μια Κύπρο λεύτερη κι επανενωμένη. Μια Κύπρο που δεν θα πρέπει να διαλέξουμε κομμάτι για ν' αγαπάμε, αφού την αγαπάμε ολόκληρη. Ενα όνειρο που για εμάς τους ΕΔΟΝίτες και τις ΕΔΟΝίτισσες είναι στόχος ζωής, να δούμε τον τόπο μας απαλλαγμένο από την κατοχή και τον εποικισμό. Να τον δούμε μακριά από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Να κτίσουμε μια Κύπρο που αφέντης θα 'ναι ο κυπριακός λαός, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες και Λατίνοι.

Η αποψινή εκδήλωση αποτελεί για εμάς μια ακόμα έκφραση αντίστασης, πάλης και αντεπίθεσης (...) Μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις, αλλά και τις εκατοντάδες φορές που βρεθήκαμε μαζί στους δρόμους, μέσα από την κοινή μας δράση στις γραμμές της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών, δείχνουμε πως η διεθνιστική αλληλεγγύη της νεολαίας και των εργαζομένων είναι το ισχυρό μας όπλο. Δείχνουμε πως όσο κι αν δείχνει ανίκητος ο ιμπεριαλισμός, εμείς, η νιότη του κόσμου, στο τέλος θα βγούμε νικητές.

Ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό για τη συμπαράστασή του. Ιδιαίτερα μας συγκινεί η συνεχής στήριξη και αλληλεγγύη της ΚΝΕ, της αδελφής μας Οργάνωσης στην Ελλάδα. Μαζί, με συντροφιά την αθάνατη μουσική του Χρήστου Λεοντή και του Μάριου Τόκα, με συντροφιά τη δύναμη της γνήσιας πολιτιστικής δημιουργίας, συνεχίζουμε τον αγώνα για την ελευθερία, την κοινωνική δικαιοσύνη και το σοσιαλισμό».

Μουσικό αφιέρωμα στους δύο συνθέτες

Η εκδήλωση έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο. Τα δύο μουσικά σχήματα της ΚΝΕ και της ΕΔΟΝ ταξίδεψαν όσους παρευρέθηκαν στις μελωδίες του Χρ. Λεοντή και του Μ. Τόκα. Ανάμεσα στα τραγούδια παρεμβάλλονταν στοιχεία από τη ζωή των συνθετών, καθώς και το πώς εμπνεύστηκαν τα κομμάτια που έγραψαν.

Τα τραγούδια του Χρ. Λεοντή ερμήνευσαν οι μουσικοί: Μυρτώ Δράκου (βιολί), Περικλής Μαλακατές (κλασική κιθάρα), Αλέξανδρος Μαούτσος (ακουστική κιθάρα, μπουζούκι), Αγης Παπαπαναγιώτου (μπάσο), Στέφανος Χατζηαναγνώστου (φλάουτο). Τραγούδησαν οι Γιώργος Σαραντόπουλος, Γεωργία Φιλντίση. Απήγγειλαν οι Νίκος Βεχλίδης και Ιωάννα Τσαγκάρη.

Ενορχήστρωση: Περικλής Μαλακατές, Μουσική διδασκαλία: Αμέρισσα Φτούλη.

Τα τραγούδια του Μ. Τόκα ερμήνευσαν οι μουσικοί: Λευτέρης Δημοσθένους (κιθάρα), Παντελίνα Κούκου (καχόν). Τραγούδησε ο Λευτέρης Δημοσθένους. Απήγγειλαν οι Ιωάννα Ευαγγέλου και Χαράλαμπος Σπανός.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στα κεντρικά του ΟΑΕΔ

Νέα παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά του ΟΑΕΔ στον Αλιμο πραγματοποίησε χτες ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ (ΣΥΣΔΙΕΚ) με αιτήματα να μη διαγραφεί κανένας σπουδαστής από τον ΟΑΕΔ, να σταματήσει το κυνήγι προς τους σπουδαστές που έχουν λάβει επίδομα ανεργίας ή άλλο βοήθημα από τον ΟΑΕΔ και τους ζητείται πίσω, ο χρόνος κατάρτισης να μετρηθεί κανονικά σαν χρόνος ανεργίας, ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους σπουδαστές καθ' όλη τη διάρκεια των σπουδών.

Θυμίζουμε ότι ο Οργανισμός έχει εντείνει τις παραπάνω απαράδεκτες κινήσεις το τελευταίο διάστημα, με την αιτιολογία ότι οι σπουδαστές των δημοσίων ΙΕΚ δεν είναι «διαθέσιμοι για εργασία» και κατά συνέπεια δεν μπορούν να θεωρηθούν και άνεργοι, κάτι που διαψεύδεται από το γεγονός ότι εκατοντάδες σπουδαστές αναγκάζονται να δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους, ενώ πολλοί είναι αυτοί που αποφάσισαν να παρακολουθήσουν κάποιο ΙΕΚ ακριβώς γιατί είναι άνεργοι και αναζητούν ένα «χαρτί» που ίσως τους βοηθήσει να βρουν δουλειά.

Οι σπουδαστές συγκεντρώθηκαν στις 2 μ.μ. στο σταθμό του Μετρό στον Αλιμο και με συνθήματα όπως «Ζητάνε επιδόματα, μας παίρνουνε τις κάρτες, αγώνας μόνη λύση, τέρμα οι αυταπάτες» πορεύτηκαν προς τα κεντρικά του ΟΑΕΔ. Αντιπροσωπεία του ΣΥΣΔΙΕΚ εξέθεσε τα αιτήματα των σπουδαστών στα μέλη του ΔΣ του ΟΑΕΔ, το οποίο είχε προγραμματισμένη συνεδρίαση, με το συγκεκριμένο ζήτημα να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη. Ο πρόεδρος του ΣΥΣΔΙΕΚ, Σπύρος Κακαβούλης, ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους σπουδαστές ότι δεν δόθηκε καμία συγκεκριμένη απάντηση και πως οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ
Χωρίς φαγητό οι φοιτητές, χωρίς μισθό οι εργαζόμενοι...

«Εχουμε φτάσει στο σημείο να μη διασφαλίζεται ούτε ένα πιάτο φαΐ. Υπάρχουν περιπτώσεις, όπως η ΦΕΑ, που κινδυνεύουμε να πέσει το ταβάνι στα κεφάλια μας», περιέγραφαν χτες εκπρόσωποι των Συλλόγων Οικότροφων ΦΕΑ, ΝΦΕΕΜΠ και η Επιτροπή Αγώνα ΦΕΠΑ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσαν για την τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις φοιτητικές εστίες λόγω της υποχρηματοδότησης και αναμένεται να οξυνθεί το επόμενο διάστημα. Οι οικότροφοι φοιτητές καλούν σε κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας αύριο, στις 12 το μεσημέρι.

Υπενθυμίζεται ότι το ΙΝΕΔΙΒΙΜ (αρμόδιος φορέας για τη διαχείριση των εστιών) δεν έχει λάβει ακόμα από το υπουργείο Παιδείας το απαραίτητο κονδύλι, ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ, που προορίζεται για τη φοιτητική μέριμνα και μέρος αυτού αφορά τις ανάγκες των εστιών. Με τη σίτιση των εστιών να έχει περάσει στα χέρια των εργολάβων, σήμερα φοιτητές και εργαζόμενοι βιώνουν τις συνέπειες: Οι εργαζόμενοι στο εστιατόριο της ΦΕΑ - όπως κατήγγειλαν οι φοιτητές - εργάζονται με δίμηνες συμβάσεις και μισθό ...400 ευρώ, είναι απλήρωτοι πάνω από 3 μήνες και παίρνουν μόνο έναντι! Οι προμηθευτές τροφίμων απειλούν ότι θα σταματήσουν να προμηθεύουν τις εστίες αν δεν πληρωθούν κι αυτοί άμεσα. Το αποτέλεσμα: Ακόμη και το ένα πιάτο φαΐ είναι «στον αέρα», ενώ σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και με την καθαριότητα και συντήρηση των εστιών.

«Εχουμε βρεθεί και στο παρελθόν προ εκπλήξεως, με το κλείσιμο του εστιατορίου της ΦΕΑ καθώς και με το κλείσιμο της εστίας της ΑΣΟΕΕ στην Δροσοπούλου, που στη συνέχεια ιδιωτικοποιήθηκε. Δε θα επιτρέψουμε να διακοπεί ξανά η σίτιση. Απαιτούμε επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη όλων των αναγκών», σημείωσαν οι οικότροφοι.


Ξηλωμένα πατώματα και σπασμένους νιπτήρες αντικρίζει κανείς στη ΦΕΑ
Ξηλωμένα πατώματα και σπασμένους νιπτήρες αντικρίζει κανείς στη ΦΕΑ
Απεργούν σήμερα οι πανεπιστημιακοί

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα, Τετάρτη, οι πανεπιστημιακοί, με ταυτόχρονη παράσταση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι στην Αθήνα στο υπουργείο Οικονομικών, στη Θεσσαλονίκη στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και σε ανάλογες κινητοποιήσεις σε όλες τις πόλεις όπου υπάρχουν πανεπιστήμια ανάλογα με τις αποφάσεις των Συλλόγων μελών ΔΕΠ. Η απόφαση απεργίας στην Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) πάρθηκε μετά από πρόταση της ΔΗΠΑΚ. Οι πανεπιστημιακοί αναμένεται να ενημερώσουν το υπουργείο Οικονομικών για την προσφυγή τους στο Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ΣτΕ για την εφαρμογή της απόφασης σχετικά με τις αποδοχές τους.

ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑμΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ & ΝΗΣΩΝ
Κλιμάκωση του αγώνα για το δικαίωμα στην εκπαίδευση και την αποκατάσταση

Τον απολογισμό μιας ιδιαίτερα δύσκολης σχολικής χρονιάς για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειές τους, δίνει μέσα από μια μεστή ανακοίνωση ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, στην οποία αποτυπώνεται η ανάγκη για μόρφωση, εκπαίδευση και αποκατάσταση χιλιάδων παιδιών με ειδικές ανάγκες.

«Δικαιώματα που καταρρακώνονται από τις πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, με τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού που ζήσαμε όλη τη χρονιά, σχολεία που μπήκαν σε λειτουργία μετά από πολλούς μήνες λόγω των ελλείψεων προσωπικού, ενώ εμείς αναγκαζόμαστε όλο και περισσότερο να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουμε τις ανάγκες των παιδιών μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται ότι «υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο της κυβέρνησης για την παραπέρα διάλυση της Ειδικής Αγωγής για να μας στείλουν πελάτες σε επιχειρήσεις και στα νύχια των "φιλάνθρωπων". Φιλάνθρωποι που χρησιμοποιούν τα παιδιά μας για να δίνουν ένα με το ένα χέρι και να πουλάνε ευαισθησία, για να κρύβουν τα εκατό που παίρνουν από τους εργαζόμενους, από το λαό, και από εμάς τους ίδιους».

Υπενθυμίζεται ότι:

 • Με διάταξη νόμου της προηγούμενης κυβέρνησης που διατήρησε η σημερινή, τα ειδικά σχολεία έχουν αποχαρακτηριστεί ως τέτοια και πλέον λέγονται μονάδες στήριξης.
 • Με τροπολογία της σημερινής κυβέρνησης καταργούνται τα τμήματα ένταξης.
 • Με άλλη τροπολογία, αλλάζει ο χαρακτήρας της παράλληλης στήριξης, μειώνονται οι αναπληρωτές, ενώ γενικεύεται η ιδιωτική παράλληλη στήριξη.

Ο Ενιαίος Σύλλογος καλεί τους γονείς και τους συγγενείς απ' όλες τις κατηγορίες των ΑμΕΑ, απ' όλα τα ειδικά σχολεία και τα ιδρύματα να μαζικοποιήσουν το Σύλλογο, να πραγματοποιήσουν συνελεύσεις σε όλα τα ειδικά σχολεία, παίρνοντας αποφάσεις συντονισμένου αγώνα για όλα τα παραπάνω μέσα στον Ιούνη μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς αλλά και με την έναρξη του Σεπτέμβρη.

 • Να συμμετέχουν μαζικά στη ΓΣ του Συλλόγου που θα γίνει αύριο, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα λογιστών (Κάνιγγος 27).
 • Να στηρίξουν την παράσταση διαμαρτυρίας της ΣΕΑΑΝ στο υπ. Εργασίας, την Παρασκευή 17 Ιούνη, στη 1 μ.μ., ενάντια στην κατάργηση των αναπηρικών συντάξεων και των επιδομάτων των ΑΜΕΑ μαζί με όλους τους συλλόγους από τα ειδικά σχολεία.
 • Να συμμετέχουν μαζικά στην παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, την Τετάρτη 22 Ιούνη, στις 11 π.μ. Και να κάνουν δική τους υπόθεση το μεγάλο παν-αναπηρικό συλλαλητήριο που θα γίνει τέλος του μήνα.
ΑΤΙΤΛΟ

Η ομιλία της Ελένης Μπέλλου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην εκδήλωση που έγινε στο Φεστιβάλ των Οργανώσεων ΑΕΙ και ΤΕΙ Πάτρας της ΚΝΕ, με θέμα «Οι φοιτητές απαντούν: Ερευνα, ανάπτυξη, καινοτομία για επιχειρηματική εκμετάλλευση ή αξιοποίησή τους προς όφελος του λαού;», θα δημοσιευτεί στο επόμενο τετρασέλιδο του ένθετου «Νεολαία».Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ