Κυριακή 15 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Παρατημένοι στην τύχη τους νησιώτες και επισκέπτες

Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει σήμερα την έρευνα για την κατάσταση των δημόσιων δομών και υπηρεσιών Υγείας σε περιοχές της χώρας με χιλιάδες μόνιμους κατοίκους, παιδιά, σχολεία, εργαζόμενους, αλλά και σε ορισμένους από τους πιο τουριστικούς προορισμούς της χώρας, όπου ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται το καλοκαίρι. Σήμερα το αφιέρωμα αφορά σε νησιά των Κυκλάδων, τα οποία κυριολεκτικά «βουλιάζουν» τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά η ιατροφαρμακευτική κάλυψη είναι υποτυπώδης και θυμίζει περασμένες εποχές. Πολλά Περιφερειακά Ιατρεία είναι χωρίς κανένα γιατρό, ενώ ορισμένα νησιά καλύπτονται κάποιες μέρες το μήνα με αγροτικούς γιατρούς που τριγυρνούν τα νησιά των Κυκλάδων εκ περιτροπής. Στο σημερινό δημοσίευμα, ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει τα βασικότερα προβλήματα και τις ελλείψεις στα νησιά Σύρο, Σαντορίνη, Νάξο, Πάρο, Τήνο.

ΤΗΝΟΣ
Είδος ... «υπό εξαφάνιση» το Κέντρο Υγείας

Η Τήνος έχει περίπου 10.000 μόνιμους κατοίκους. Τους καλοκαιρινούς μήνες και τον Σεπτέμβρη - σύμφωνα με περσινά στοιχεία - οι επισκέπτες ξεπερνούν τις 250.000. Οι ελλείψεις είναι μεγάλες και δεν ξεπερνιούνται ούτε μέσω του ιδιωτικού τομέα, ούτε μέσω του εθελοντισμού και της φιλανθρωπίας.

Στα Περιφερειακά Ιατρεία του νησιού δεν υπάρχει ούτε ένας γιατρός, δεν είναι δυνατή ούτε καν η συνταγογράφηση και μπορεί κάποιος να πρέπει να διανύσει 25 - 30 χιλιόμετρα μέχρι τη χώρα της Τήνου. Κάποιες φορές επισκέπτεται ένας γιατρός τα χωριά μόνο για συνταγογράφηση, οποίος συνήθως είναι ιδιώτης. Από τους 6 γιατρούς που θα έπρεπε να βρίσκονται στο νησί, αναμένεται να έρθει 1 από την Ανάφη. Στο νησί υπάρχει μόνο ένας συμβεβλημένος παθολόγος, ένας γυναικολόγος κι ένας οφθαλμίατρος, που φυσικά δεν επαρκούν. Στο Κέντρο Υγείας του νησιού υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις, σε σημείο που να διακυβεύεται και η λειτουργία του, που είναι οριακή. Λείπουν πολλές ειδικότητες, όπως οδοντίατρος και αντί για 2 παιδίατρους έχει μόνο έναν. Υγειονομικό υλικό εξασφαλίζεται τελευταία στιγμή πριν εξαντληθεί εντελώς και πάλι με πιέσεις προς το νοσοκομείο της Σύρου ή προς τις εταιρείες που τα εμπορεύονται.

Η οριακή κατάσταση, οι περικοπές από το κράτος, οι ελλείψεις είναι φαινόμενο χρόνων, που φυσικά έχουν οξυνθεί τα τελευταία χρόνια. Οι υπηρεσίες Υγείας, όπως και σε άλλα νησιά ή ακριτικές περιοχές της χώρας, έχουν αφεθεί στον εθελοντισμό και τη φιλανθρωπία.

Μάλιστα, από το 1995 ιδρύθηκε ο Σύλλογος Φίλων ΚΥ Τήνου «Νικόλαος Κόγκος» λες και πρόκειται για ...είδος υπό εξαφάνιση. Ο Σύλλογος στηρίζεται κι εξασφαλίζει την επιβίωσή του από τοπικούς φορείς, το Ιερό Ιδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου, το δήμο, την Καθολική Αρχιεπισκοπή, μέλη του Συλλόγου, επιχειρήσεις, αλλά κι από εξυπηρετούμενους και τις οικογένειές τους. Φυσικά, οι ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών δεν μπορούν να καλυφθούν με τέτοιους τρόπους. Π.χ. ο Σύλλογος κάλυψε για 6 μήνες τη θέση οδηγού ασθενοφόρου, για 7 μήνες τη θέση νοσηλευτή, για 3 μήνες τη θέση παρασκευαστή μικροβιολογικού.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη ΜΑΪΛΗ

ΣΥΡΟΣ
Με ελάχιστα μέσα εξυπηρετεί όλες τις Κυκλάδες

Το Νοσοκομείο της Σύρου
Το Νοσοκομείο της Σύρου
Το Νοσοκομείο της Σύρου, εκτός από τους κατοίκους του νησιού - περίπου 21.500 - εξυπηρετεί ουσιαστικά όλες τις Κυκλάδες, δηλαδή δεκάδες χιλιάδες ντόπιο πληθυσμό (93.000 σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ), που το καλοκαίρι πολλαπλασιάζεται.

Το προσωπικό στο νοσοκομείο είναι ελάχιστο και οι περισσότερες ειδικότητες καλύπτονται από 2-3 γιατρούς, δηλαδή είναι αδύνατη η 24ωρη παρουσία γιατρού. Παιδίατρος υπάρχει μόνο 1, το ίδιο και ΩΡΛ και οφθαλμίατρος. Πολλές εφημερίες γίνονται χωρίς φυσική παρουσία γιατρού, αλλά αν χρειαστεί τους παίρνουν τηλέφωνο και πάνε στο νοσοκομείο. Ωστόσο έτσι δεν καλύπτονται οι ανάγκες, αφού δεν μπορούν να δοθούν ούτε οι κανονικές ή οι αναρρωτικές άδειες. Επίσης δεν υπάρχουν ειδικότητες πολύ σημαντικές που αναγκάζουν τους νησιώτες να ταξιδεύουν στην Αθήνα: Ρευματολόγος, ενδοκρινολόγος, γναθοχειρουργός. Στην Αθήνα πάνε και όσοι κάνουν χημειοθεραπεία.

Τα εισιτήρια από Σύρο για Αθήνα κοστίζουν 29,50 ευρώ (μονή διαδρομή). Για μια εξαγωγή φρονιμίτη ή μια επίσκεψη στον ενδοκρινολόγο θα πρέπει κάποιος να πληρώσει τη μετακίνηση, τη διαμονή του και να ζητήσει άδεια από τη δουλειά του. Ιδιαίτερα για τους χρόνια πάσχοντες ή για βαριά περιστατικά η ταλαιπωρία με τα καράβια - δεν έχει συχνά δρομολόγια από όλα τα νησιά των Κυκλάδων - και η πολυήμερη διαμονή στην Αθήνα βάζουν πρόσθετα εμπόδια στην υγειονομική τους φροντίδα.

Στις υπόλοιπες δημόσιες δομές Υγείας η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας μπορεί να βρει κανείς 2 παθολόγους (ο ένας παραμένει με ασφαλιστικά μέτρα) και 1 καρδιολόγο. Πριν το κλείσιμο των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ οι υπηρεσίες ήταν επίσης πολύ υποβαθμισμένες, αν και υπήρχαν περισσότεροι γιατροί και ειδικότητες, αν και κάποιοι ήταν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Υποτίθεται ότι ο ιδιωτικός τομέας θα συμπλήρωνε το δημόσιο, όμως στο νησί υπάρχει μόνο 1 γιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, ένας παθολόγος, που μπορεί να δεχτεί 300 άτομα το μήνα με ραντεβού.

Είναι ενδεικτικό πως την πρώτη μέρα του μήνα μπορεί να έπαιρναν και 100 άτομα για να κλείσουν ραντεβού. Ο ένας συμβεβλημένος το μόνο που προσφέρει στους ασφαλισμένους είναι συνταγογράφηση κι αν... Οι ασφαλισμένοι, ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι, έχουν μεγάλο πρόβλημα κάθε μήνα γιατί δεν προλαβαίνουν να γράψουν τα φάρμακα και αναγκάζονται να πληρώνουν επίσκεψη, πέρα από τη συμμετοχή.

ΠΑΡΟΣ
Πάνω από τέσσερα χρόνια χωρίς παιδίατρο

Από κινητοποίηση φορέων της Πάρου το Φλεβάρη του 2013, στην Αθήνα
Από κινητοποίηση φορέων της Πάρου το Φλεβάρη του 2013, στην Αθήνα
Η δημόσια δωρεάν Υγεία έχει υποβαθμιστεί ιδιαίτερα τα τελευταία τέσσερα χρόνια ως αποτέλεσμα της σκληρής αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής. Από όσες θέσεις το προσωπικό συνταξιοδοτήθηκε, δεν υπήρξε αναπλήρωσή του. Ετσι, πάνω από 4 χρόνια στο Κέντρο Υγείας Πάρου δεν υπάρχει παιδίατρος, ενώ στο παρελθόν υπήρχαν 2. Παθολόγος, καρδιολόγος και γυναικολόγος είναι επικουρικοί με συμβάσεις 1 χρόνου και η σύμβαση του ορθοπεδικού που έληξε δεν ανανεώθηκε. Οι θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού καλύπτονται ευκαιριακά και το ΕΚΑΒ δε διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό για να λειτουργεί σε 24ωρη βάση.

Ο παριανός λαός με αγώνες, συγκεντρώσεις και στην Αθήνα, δημοψήφισμα για τη δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους, έχει αναδείξει τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις του. Λίγο πριν από τις πρόσφατες εκλογές, η 2η Υγειονομική Περιφέρεια έστειλε έναν αξονικό τομογράφο από νοσοκομεία που έκλεισαν στην Αττική. Ομως είναι χαλασμένος και για να επισκευαστεί και να διαμορφωθεί ο χώρος εγκατάστασής του χρειάζονται πάνω από 30.000 ευρώ, που δεν υπάρχουν! Ταυτόχρονα, ξεφυτρώνουν σαν «μανιτάρια» τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Επίσης, είναι προκλητική η μεταφορά ασθενών με ιδιωτικά πλωτά μέσα προς Σύρο ή Μύκονο που κάθε φορά κοστίζουν 3.500 ή 4.000 ευρώ, ενώ υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς με αεροπορικό μέσο που αποτελεί περιουσία νομικού προσώπου στο οποίο μετέχει ο Δήμος.

ΝΑΞΟΣ
Νοσοκομείο μόνο στο ... όνομα

«Μπλόκο στα αντιλαϊκά μέτρα». Από κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στη Νάξο
«Μπλόκο στα αντιλαϊκά μέτρα». Από κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στη Νάξο
Το Νοσοκομείο - ΚΥ της Νάξου καλύπτει και άλλα νησιά όπως οι μικρές Κυκλάδες (Κουφονήσια, Δονούσα, Σχοινούσα, Ηρακλειά), ενώ σε αυτό υπάγεται και το ΚΥ της Αμοργού. Απευθύνεται, δηλαδή, σταθερά σε περίπου 20.000 μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι το καλοκαίρι πολλαπλασιάζονται. Οι ανάγκες της Νάξου και των γύρω νησιών είναι πολύ μεγάλες, δεν εξυπηρετούνται από τις δημόσιες υπηρεσίες.

Το Νοσοκομείο - ΚΥ στην πόλη της Νάξου τα τελευταία χρόνια παρότι προβιβάστηκε σε νοσοκομείο, λειτουργεί με λιγότερο προσωπικό από την εποχή που ήταν απλά Κέντρο Υγείας. Είναι ενδεικτικό πως οι αγροτικοί γιατροί όλων των χωριών της Νάξου και των γύρω νησιών θα έπρεπε να είναι 22 και είναι μόλις 8. Τόσο το ιατρικό, όσο και το παραϊατρικό προσωπικό δεν επαρκεί, είναι σε μόνιμη βάση σαν προσωπικό ασφαλείας, ενώ είναι αδύνατον να καλυφθούν όλες οι βάρδιες σε 24ωρη βάση, αφού σε πολλές ειδικότητες υπάρχει μόνο ένας γιατρός: Παιδίατρος, καρδιολόγος, γυναικολόγος, οφθαλμίατρος κ.ά. Επιπλέον, ενώ υπάρχουν γενικοί χειρουργοί και ορθοπεδικοί χειρουργοί, πέρα από τις πολύ απλές επεμβάσεις δεν γίνονται άλλες επειδή εκκρεμεί η πρόσληψη αναισθησιολόγου, ενώ στο νοσοκομείο δεν υπάρχει τμήμα Αιμοδοσίας.

Είναι ενδεικτικό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών δε γεννούν στο Νοσοκομείο, αλλά ταξιδεύουν στην Αθήνα, γιατί δεν υπάρχει ολοκληρωμένη μαιευτική κλινική, ούτε καν αναισθησιολόγος αν χρειαστεί χειρουργείο (καισαρική). Αντίστοιχα τα εργαστήρια είναι πολύ υποβαθμισμένα και εκτός από απλές αιματολογικές εξετάσεις, υπερήχους και ακτινογραφίες, πιο εξειδικευμένες εργαστηριακές εξετάσεις - π.χ. μαστογραφία - γίνονται μόνο στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Τα Περιφερειακά Ιατρεία (ΠΙ) στα χωριά και στα γύρω νησιά λειτουργούν στην καλύτερη περίπτωση μόνο με έναν αγροτικό γιατρό, οι θέσεις που προβλέπονται για γιατρούς και νοσηλευτές είναι κενές. Στη Νάξο, υπάρχουν 3 ΠΙ στα μεγαλύτερα χωριά του νησιού, όμως ποτέ δεν υπάρχει σε 24ωρη βάση γιατρός. Οι αγροτικοί γιατροί περνούν μια φορά τη βδομάδα από τα χωριά όπου δεν υπάρχουν ΠΙ, επομένως στα ΠΙ δεν μένει κανείς.

Από τα 2 ασθενοφόρα του νοσοκομείου λειτουργεί μόνο το ένα, επειδή το άλλο είναι ανασφάλιστο. Παραμένει ακίνητο την ώρα που υπάρχουν επείγοντα περιστατικά, άνθρωποι ανήμποροι, άτομα με αναπηρία, που μένουν σε απομακρυσμένα χωριά και θέλουν δεκάδες ευρώ μέχρι τη χώρα της Νάξου. Επίσης, οι διακομιδές προς το νοσοκομείο της Σύρου γίνονται κυρίως με ιδιωτικό σκάφος, με το ...αζημίωτο. Ακριβά στοιχίζουν και στους κατοίκους των μικρών νησιών οι μετακινήσεις στη Νάξο για εξετάσεις, γιατρό, φάρμακα.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Χωρίς γιατρούς τα Περιφερειακά Ιατρεία

Το σύγχρονο Νοσοκομείο της Σαντορίνης αντί να εξυπηρετεί τους νησιώτες θα δοθεί βορά στους επιχειρηματίες του «ιατρικού τουρισμού»...

Eurokinissi

Το σύγχρονο Νοσοκομείο της Σαντορίνης αντί να εξυπηρετεί τους νησιώτες θα δοθεί βορά στους επιχειρηματίες του «ιατρικού τουρισμού»...
Σε ένα νησί που από την άνοιξη ως το φθινόπωρο οι επισκέπτες - λόγω και των κρουαζιερόπλοιων - μπορεί να ξεπεράσουν τις 60.000 σε ημερήσια βάση και οι μόνιμοι κάτοικοι είναι γύρω στις 15.000, οι γιατροί σε κάθε βάρδια του Κέντρου Υγείας είναι μετρημένοι στα ...«δάκτυλα». Ταυτόχρονα, ο ιδιωτικός τομέας «θεριεύει» και το καινούργιο νοσοκομείο του νησιού παραμένει κλειστό μέχρι να δοθεί σε επιχειρηματικούς ομίλους στο πλαίσιο και της ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού, από τον οποίο οι κάτοικοι και οι επισκέπτες τίποτα δεν θα κερδίσουν.

Το Κέντρο Υγείας Σαντορίνης έχει μόλις 4 γενικούς γιατρούς, 1 γυναικολόγο, 1 μαία, 2 παιδίατρους και 1 ορθοπεδικό, ενώ σύντομα ο καρδιολόγος αναμένεται να αποχωρήσει. Σύμφωνα με τη Διοικούσα Επιτροπή του ΚΥ, θεωρείται εντελώς απαραίτητη η τοποθέτηση ενός γενικού γιατρού ή παθολόγου και ενός χειρουργού, ενώ οι νοσηλευτές είναι μόλις 4. Ως αποτέλεσμα της έλλειψης προσωπικού, για να βγει η 2η βάρδια των νοσηλευτών δουλεύουν διπλοβάρδιες και αμείβονται, όπως και οι εφημερίες των γιατρών, από το Σύλλογο Στήριξης του ΚΥ. Ο προϋπολογισμός του έχει μειωθεί σε σχέση με το 2013 πάνω από 60.000 ευρώ και παρατηρούνται ελλείψεις σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό.

Στο μεταξύ στο ΚΥ γίνονται ελάχιστες εξετάσεις λόγω του ανεπαρκούς εξοπλισμού του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου και κατά κύριο λόγο οι κάτοικοι και οι επισκέπτες αναγκαστικά καταφεύγουν σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο πληρώνοντας είτε συμμετοχή (15%) είτε εξ ολοκλήρου.

Εδώ και περίπου 3 χρόνια λειτουργεί στο νησί ένα παράρτημα της Κεντρικής Κλινικής Αθηνών, το οποίο στεγάζεται στις αποθήκες της Αγροτικής Τράπεζας, που χρονολογούνται από το 1965. Η Πολεοδομία εκτιμά ότι το κτίριο είναι επικίνδυνο και ακατάλληλο, μέχρι σήμερα δεν έχει την απαραίτητη άδεια λειτουργίας. Είναι η κλινική που πουλάει σε κατοίκους και επισκέπτες όλες τις υπηρεσίες Υγείας που λείπουν από το νησί.

Στα Περιφερειακά Ιατρεία στα μεγαλύτερα χωριά του νησιού, στο Καμάρι, στο Εμπορείο, στον Πύργο και την Οία, δεν υπάρχει κανένας γιατρός, ουσιαστικά είναι εκτός λειτουργίας. Επιπλέον, δεν υπάρχει κανένας συμβεβλημένος γιατρός στο νησί. Στο Περιφερειακό Ιατρείο της Θηρασιάς υπηρετεί ένας γιατρός από το τέλος Φλεβάρη - είχε μείνει χωρίς γιατρό και δεν λειτουργούσε από 13/8/2013. Ομως λόγω των υποχρεωτικών εφημεριών του γιατρού στο ΚΥ Σαντορίνης, απουσιάζει από το νησί περισσότερες από 10 μέρες το μήνα, αφήνοντας ακάλυπτους τους κατοίκους.

Γιατρός ...εκ περιτροπής

Στην Ανάφη υπηρετεί τώρα ένας αγροτικός γιατρός, που όμως εναλλάσσεται ανά 15-20 μέρες από κάποιον άλλο γιατρό που υπηρετεί στις Κυκλάδες. Η θέση του γενικού γιατρού, που προβλέπεται, είναι κενή και το νησί ανά περιόδους μένει χωρίς κανένα γιατρό. Οπως έχει καταγγείλει επανειλημμένα η ΚΟ Σαντορίνης του ΚΚΕ, έχει συμβεί να πεθάνει άνθρωπος και δεν υπήρχε γιατρός να υπογράψει το πιστοποιητικό θανάτου!

Αντίστοιχα στη Φολέγανδρο προβλέπονται 2 γιατροί, αλλά με το ...ζόρι υπηρετεί ένας κι αυτός περιστασιακά βρίσκεται, αφού καλύπτει ανάγκες και σε άλλα νησιά.

Στη Σίκινο αυτή τη στιγμή βρίσκεται ένας αγροτικός γιατρός από τη Μύκονο, οποίος προβλέπεται να παραμείνει για περίπου 20 μέρες. Και οι δυο θέσεις γιατρών, που προβλέπονται, είναι κενές.

Χιλιάδες καρδιοπαθείς αποκλείονται από χειρουργικές επεμβάσεις

Περίπου 2.200 ασθενείς δεν έφτασαν στα χειρουργεία τα τέσσερα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της αδυναμίας να πληρώσουν στον ιδιωτικό τομέα, καθώς ο δημόσιος τομέας με τις βάρβαρες περικοπές δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις εκρηκτικές ανάγκες

Το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο στο «Αγία Σοφία» είναι το μοναδικό στην Ελλάδα. Το έκλεισε τον Οκτώβρη του 2011 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Μετά από μαχητικές διαδηλώσεις γονιών των καρδιοπαθών παιδιών επαναλειτούργησε τον Ιούνη του 2013. Ομως ποτέ δεν λειτούργησε πλήρως, με αποτέλεσμα να μη δέχονται τις υπηρεσίες του οι μικροί καρδιοπαθείς
Το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο στο «Αγία Σοφία» είναι το μοναδικό στην Ελλάδα. Το έκλεισε τον Οκτώβρη του 2011 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Μετά από μαχητικές διαδηλώσεις γονιών των καρδιοπαθών παιδιών επαναλειτούργησε τον Ιούνη του 2013. Ομως ποτέ δεν λειτούργησε πλήρως, με αποτέλεσμα να μη δέχονται τις υπηρεσίες του οι μικροί καρδιοπαθείς
Πάνω από 2.200 καρδιοπαθείς δεν μπόρεσαν να χειρουργηθούν γιατί δεν είχαν λεφτά να πληρώσουν στον ιδιωτικό τομέα, καθώς οι καρδιοχειρουργικές κλινικές στα δημόσια νοσοκομεία, παρά την αύξηση των επεμβάσεων, με τις συνεχείς περικοπές στα κονδύλια, δεν μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες της χώρας.

Η δραματική αυτή εξέλιξη συνδέεται άμεσα με την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης και αποτυπώνεται στα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Θώρακος και Αγγείων (ΕΕΧΘΑ). Με βάση τα διεθνή στάνταρ, ο πληθυσμός που χρειάζεται σοβαρές καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις (ΚΡΧ) είναι σε ετήσια βάση 1.000 άτομα ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους. Η Ελλάδα, δηλαδή, με πληθυσμό 11 εκατ. κατοίκους, χρειάζεται 11.000 καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις (όπως μπάι-πας, τοποθέτηση βαλβίδων, ανεύρυσμα θωρακικής αορτής κ.λπ.) το χρόνο.

Το 2009, όπως φαίνεται και στον Πίνακα, οι συνολικές ΚΡΧ ήταν 10.733, ενώ το 2013 έπεσαν σε 8.502. «Δηλαδή, 2.231 άτομα δεν επωφελήθηκαν, παρότι είχαν αυτή την ανάγκη, της χειρουργικής αντιμετώπισης για την καρδιακή πάθησή τους, με αποτέλεσμα για μερικούς από αυτούς η κατάληξη να είναι μοιραία», εξηγεί ο Μιχάλης Αργυρίου, διευθυντής της καρδιοχειρουργικής κλινικής του «Ευαγγελισμού» και πρόεδρος του Επαγγελματικού Συμβουλίου της ΕΕΧΘΑ.


Πρόκειται για μια ποσοστιαία μείωση 20,78%, μεταξύ 2009 και 2013. Με άλλα λόγια, από χρόνο σε χρόνο, ο λεγόμενος ρυθμός μείωσης ήταν 5,65%. Οπως φαίνεται και στον Πίνακα, η μεγαλύτερη μείωση είναι στον αμιγώς ιδιωτικό τομέα, όπου ανήκουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Υγεία («Υγεία», «Μετροπόλιταν», «Ιατρικό Κέντρο» κ.λπ.).

Η μείωση μεταξύ 2013 και 2009 είναι 46,08%. Δηλαδή, σταμάτησαν να γίνονται οι μισές ΚΡΧ στις μεγάλες επιχειρήσεις Υγείας. Ακόμα κι αν συνυπολογιστούν στον ιδιωτικό τομέα τα ΝΠΙΔ («Ωνάσειο» και «Παπαγεωργίου» που λειτουργούν και αυτά με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς), η μείωση παραμένει υψηλή, καθώς κινείται στο 30,8% το 2013 σε σχέση με το 2009.

Κλειστές πόρτες χωρίς πληρωμές

Ο λόγος γι' αυτή τη μείωση είναι η αδυναμία των καρδιοπαθών να πληρώσουν τις υπέρογκες συμμετοχές στις ΚΡΧ. Η κάλυψη των νοσηλίων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα γίνεται με βάση το Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο (ΚΕΝ) που ισχύει, μετά τις τροποποιήσεις παλιότερων, απ' την 1/3/2012. Το ΚΕΝ ισχύει για τη Μέση Διάρκεια Νοσηλείας (ΜΔΝ) και εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις που περιγράφονται στη σχετική υπουργική απόφαση.

Για παράδειγμα, το ΚΕΝ για τις επεμβάσεις καρδιακών βαλβίδων κυμαίνεται από 5.828 έως 11.291 ευρώ ή 4.276 - 8.826 ευρώ για τα μπάι-πας. Αν υπάρχουν «παρεκκλίσεις» απ' τη ΜΔΝ, τότε αρχίζουν διάφορες προσθαφαιρέσεις που - όταν η νοσηλεία γίνεται στα δημόσια νοσοκομεία - βαρύνουν τον ΕΟΠΥΥ, για όσους είναι ασφαλισμένοι ή τους ίδιους τους ασθενείς εφόσον είναι ανασφάλιστοι, με βάση το κρατικό τιμολόγιο.

Οταν οι επεμβάσεις γίνονται στον ιδιωτικό τομέα - στα ΝΠΙΔ γίνονται αναβαθμίσεις θέσεων - πέρα απ' το ΚΕΝ υπάρχουν κάποιες επιπλέον αμοιβές για τις κλινικές και τις ομάδες που κάνουν τις επεμβάσεις. «Στην πιάτσα» μιλούν ότι αυτές οι πρόσθετες πληρωμές, που βγαίνουν απ' την τσέπη του καρδιοπαθούς, κυμαίνονται από 6.000 έως 9.000 ευρώ. Δηλαδή, οι καρδιοπαθείς θα έπρεπε να καταβάλουν 13,4 - 20 εκατ. ευρώ στα τέσσερα χρόνια.

Εξανεμίστηκαν τα κομποδέματα της ανάγκης

Η υποχρηματοδότηση στις δημόσιες δομές Υγείας καθώς και οι βάρβαρες περικοπές στις παροχές αναγκάζουν τα λαϊκά στρώματα να πληρώνουν απ' την τσέπη τους για να έχουν στοιχειώδεις υπηρεσίες. Ομως, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όπως δείχνουν και τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι ασθενείς μειώνουν δραματικά τις άμεσες πληρωμές για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς τα κομποδέματα για την ώρα της ανάγκης εξανεμίστηκαν.

Το 2009 οι ιδιωτικές πληρωμές για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ήταν 6,593 δισ. ευρώ (σε σύνολο 23,186 δισ. ευρώ δημόσιων και ιδιωτικών δαπανών Υγείας). Το 2012 οι ιδιωτικές δαπάνες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μειώθηκαν σε 5,059 δισ. ευρώ και - με βάση τον ετήσιο ρυθμό μείωσης - το 2013 διαμορφώθηκαν σε 4,678 δισ. ευρώ. Δηλαδή, μειώθηκαν κοντά στα δύο δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20 εκατ. ήταν των καρδιοπαθών που δεν μπόρεσαν να χειρουργηθούν.

Εκτός απ' την αδυναμία καταβολής αμοιβών για ΚΡΧ, τα λαϊκά στρώματα δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τις συμμετοχές τους στα φάρμακα που, μεσοσταθμικά, θα φτάσουν το 2014 - όπως και το 2013 - σε ένα δισ. ευρώ. Μ' άλλα λόγια σε δύο χρόνια συνολικά οι ασθενείς θα πληρώσουν 2 δισ. μόνο για φάρμακα.

Οι περικοπές το μεγαλύτερο εμπόδιο

Τα διεθνή στάνταρ για ΚΡΧ πληρούν η Γερμανία και οι ΗΠΑ, με 1.130 και 1.222 ΚΡΧ ανά ένα εκατ. κατοίκους, αντίστοιχα. Η Αργεντινή έχει αντίστοιχο δείκτη 370 και η Ρουμανία 181.

Η αδυναμία των καρδιοπαθών - που έχουν ανάγκη επέμβασης - να φτάσουν στο χειρουργείο οφείλεται πρωτίστως στην εφαρμοζόμενη πολιτική συνολικά για το δημόσιο σύστημα Υγείας. Οι ΚΡΧ του δημόσιου τομέα γίνονται στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», Ιπποκράτειο, «Αγία Σοφία» και «Παπανικολάου». Επίσης, γίνονται και σε εφτά πανεπιστημιακές κλινικές σε δημόσια νοσοκομεία (Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, «Αττικόν», Πάτρα, Γιάννενα και Κρήτη), οι οποίες καλύπτουν 41-42% των ΚΡΧ στο δημόσιο τομέα.

«Θα έπρεπε να υπάρχει - εκτός απ' τον "Ευαγγελισμό" - τουλάχιστον ένα ακόμα κέντρο στην Αττική - κατά προτίμηση στον Πειραιά, όπως, επίσης, ένα ακόμα στη Θεσσαλονίκη, ώστε να καλύπτονται στοιχειωδώς οι ανάγκες για ΚΡΧ», επισημαίνει ο Μιχάλης Αργυρίου. Στον «Ευαγγελισμό» υπάρχει ένα χειρουργείο για ΚΡΧ που λειτουργεί 24 ώρες, όλες τις μέρες της βδομάδας. Υπάρχει η υπόσχεση ότι με την κατασκευή των νέων χειρουργείων θα παραχωρηθεί μια ακόμη χειρουργική αίθουσα.

Για την υπόσχεση αυτή ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» - που είναι και καρδιολόγος - παρατηρεί τα εξής: «Επειδή πολλοί επιβουλεύονται τη λειτουργία των νέων χειρουργείων του "Ευαγγελισμού" - που κατασκευάζονται με χρήματα του ελληνικού λαού, αλλά παρουσιάζονται ως δωρεά της Εθνικής Τράπεζας - και θέλουν να εγκαταστήσουν ρομποτικό μηχάνημα, ενημερώνουμε πως όλοι οι αρμόδιοι θα πρέπει να υπολογίσουν ότι σήμερα στον "Ευαγγελισμό" λειτουργούν δώδεκα χειρουργικές αίθουσες, γίνονται δεκατέσσερις χιλιάδες χειρουργεία το χρόνο και υπάρχει έλλειψη τουλάχιστον τριάντα μόνιμων νοσηλευτών.

Πώς είναι δυνατόν στα νέα χειρουργεία με διπλάσιες χειρουργικές αίθουσες να μην έχει προβλεφτεί η πρόσληψη του ανάλογου προσωπικού, όταν μάλιστα υπάρχει έντονο το αίτημα για ρομποτική χειρουργική που χρειάζεται πολύ εξειδικευμένο προσωπικό;».

Ασυνέχεια στην ειδίκευση

Ομως, τόσο στον «Ευαγγελισμό», όσο και στις άλλες καρδιοχειρουργικές κλινικές το μέγα πρόβλημα είναι οι ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού τόσο στις ίδιες τις καρδιοχειρουργικές κλινικές, όσο και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) - που χωρίς αυτές δεν μπορούν να γίνουν οι ΚΡΧ, γιατί εκεί πρέπει να μεταφερθούν μετεγχειρητικά οι ασθενείς. Υπάρχει, λέει ο Μιχάλης Αργυρίου, ολόκληρη περιφέρεια της χώρας όπου λειτουργεί η ΜΕΘ λίγες μόνο μέρες και όταν υπάρχει νοσηλεύτρια για να δεχτεί περιστατικό με ΚΡΧ.

Απ' τα στοιχεία της ΕΕΧΘΑ προκύπτει ότι υπάρχει έλλειψη ειδικευομένων στη χειρουργική καρδιάς, θώρακα και αγγείων. Πριν από τέσσερα χρόνια υπήρχε αναμονή μέχρι και 5 χρόνια γι' αυτές τις ειδικότητες. Σήμερα σε όλα σχεδόν τα δημόσια νοσοκομεία υπάρχουν κενές θέσεις, με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν αυτές οι κλινικές. Υπάρχει μάλιστα ο φόβος μήπως κλείσουν. Ενώ η λίστα του υπουργείου δείχνει ότι υπάρχουν σε αναμονή 45 γιατροί για ν' αρχίσουν ειδικότητα, αυτό δεν είναι αληθές γιατί στη λίστα φαίνεται ότι βρίσκονται σε αναμονή γιατροί από το 2000 περίπου.

Σε μια γρήγορη αναζήτηση, βρέθηκαν μόνο στην Αγγλία 52 Ελληνες χειρουργοί καρδιάς, θώρακα και αγγείων ειδικευόμενοι και ειδικευμένοι. «Οι γιατροί που υπηρετούν σήμερα στις καρδιοχειρουργικές κλινικές είναι μεγαλύτεροι από 55 χρόνων. Για να μπορέσει ένας καρδιοχειρουργός να γίνει μάχιμος, μετά την ειδίκευσή του, χρειάζεται μια δεκαετής θητεία σε έμπειρη ομάδα. Αυτό σήμερα δεν γίνεται. Υπάρχει μια ασυνέχεια που θα αποδειχθεί οδυνηρή για τις ανάγκες του κόσμου, αν δεν ανατραπεί η ακολουθούμενη πρακτική», τονίζει ο Μιχάλης Αργυρίου.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ