Κάλεσμα προς τους φοιτητές και τις φοιτήτριες μπροστά στις φοιτητικές εκλογές στις 22 Μάη
Πρόκειται για την πρώτη κάλπη της νεολαίας που θα στηθεί λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές και είναι ακόμα μια μεγάλη ευκαιρία να καταδικαστεί η πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσων κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα, που ευθύνονται για τα μεγάλα προβλήματα και αδιέξοδα της νέας γενιάς.
Η περίοδος που διανύουμε εξάλλου φορτίζεται έντονα από τις μεγαλειώδεις φοιτητικές κινητοποιήσεις σε όλο τον κόσμο κατά της σφαγής στη Γάζα και όσων στηρίζουν το Ισραήλ, ανάμεσά τους φυσικά και η ΕΕ, η οποία πολύμορφα εκφράζει τη στήριξή της από την πρώτη στιγμή στη γενοκτονία που συνεχίζεται και κλιμακώνεται εδώ και μήνες. Παρά την κρατική καταστολή που δέχονται οι φοιτητές δεν το βάζουν κάτω και οι διαμαρτυρίες απλώνονται από τις ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο, ως στεντόρεια φωνή για το σταμάτημα της γενοκτονίας των Παλαιστινίων, την απεμπλοκή των πανεπιστημίων από τη στρατιωτική έρευνα για το μακέλεμα των λαών, τη λευτεριά της Παλαιστίνης κ.ο.κ.
Ενώνοντας τη φωνή των φοιτητών της χώρας μας με αυτούς τους αγώνες των φοιτητών σε όλο τον κόσμο η «Πανσπουδαστική ΚΣ» πήρε την πρωτοβουλία στους φοιτητικούς συλλόγους και κάλεσε στις ολονύχτιες διαμαρτυρίες που συγκλόνισαν την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη κι έκαναν τα πανεπιστήμια κάστρα αγώνα που εξέπεμψαν το σύνθημα «Το αίμα των παιδιών κηλίδα που δε σβήνει, ποτίζει το χώμα σε Ράφα - Παλαιστίνη. Να σταματήσει τώρα η γενοκτονία!».
Οι φοιτητές στη χώρα μας εξάλλου έρχονται στις κάλπες μέσα σε μια χρονιά που όρθωσαν ανάστημα ξεδιπλώνοντας επίσης μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις, δηλώνοντας ξεκάθαρα την αντίθεσή τους στην εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. «Στριμώξαμε την κυβέρνηση, που νόμιζε ότι η ψήφιση των ιδιωτικών πανεπιστημίων θα ήταν "περίπατος", καταφέραμε να γίνουμε "φοιτητές ξανά" όταν η κυβέρνηση έκλεινε τις σχολές στην πανδημία, να ανατρέψουμε ψηφισμένους νόμους, όπως, για παράδειγμα, την πανεπιστημιακή αστυνομία, να κερδίσουμε διεκδικήσεις χρόνων, όπως να καταργηθεί το χαράτσι στις φοιτητικές εστίες, να αυξηθεί το στεγαστικό επίδομα, να αποτρέψουμε την απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας, την επί πληρωμή παροχή συγγραμμάτων και τόσα ακόμα», δηλώνουν χαρακτηριστικά οι φοιτητές της «Πανσπουδαστικής ΚΣ», απαριθμώντας νίκες και κατακτήσεις των τελευταίων χρόνων και βάζοντας στόχο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά την πρώτη θέση.
Ετσι και φέτος η «Πανσπουδαστική ΚΣ» καλεί τους φοιτητές να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες των φοιτητικών εκλογών στις 22 του Μάη και να στείλουν το μήνυμά τους. Στο κάλεσμά της στην τελική ευθεία για τις φοιτητικές εκλογές η «Πανσπουδαστική ΚΣ» αναφέρει αναλυτικά:
«Την Τετάρτη 22 Μάη θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις σχολές της χώρας οι φοιτητικές εκλογές. Οι φοιτητές ψηφίζουμε για να εκλέξουμε τους εκπροσώπους μας στα Διοικητικά Συμβούλια των φοιτητικών συλλόγων και για να στείλουμε το δικό μας μήνυμα που μπορεί να ταρακουνήσει την κυβέρνηση και όσους τη στηρίζουν.
Οι φετινές φοιτητικές εκλογές είναι ξεχωριστές και η στάση κάθε φοιτητή και φοιτήτριας μετράει περισσότερο.
Ο καθένας με την ψήφο του και όλοι μαζί διαλέγουμε πλευρά!
Δυναμώνουμε τους φοιτητικούς συλλόγους. Δυναμώνουμε τη φωνή μας! Μαζί μάθαμε να παλεύουμε, μαζί ξέρουμε να νικάμε!
Είμαστε όλοι μας: Η πλειοψηφία των φοιτητών με τις ανάγκες μας, τα όνειρά μας και τις διεκδικήσεις μας για τις σπουδές και τη ζωή μας, και είναι μόνοι τους: Η κυβέρνηση, η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ, η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα κόμματα που τη στηρίζουν.
Στις 22 Μάη η πλειοψηφία των φοιτητών θα ακουστεί ξανά!
"Πανσπουδαστική ΚΣ" 1η δύναμη ξανά! Για μια μεγάλη νίκη των φοιτητών!».
Κάλεσμα προς τους μαθητές και τις μαθήτριες Β' και Γ' Λυκείου μπροστά στις ευρωεκλογές
«Αν είσαι μαθητής ή μαθήτρια στη Β' και Γ' Λυκείου, στις 9 Ιουνίου ψηφίζεις κι εσύ! Εκλέγεις ευρωβουλευτές στην Ευρωπαϊκή Ενωση και κάνεις τη φωνή σου να ακουστεί σε όλη την Ευρώπη.
Γι' αυτό, η ψήφος σου να είναι κόκκινη! Χρειάζεσαι δυνατό ΚΚΕ και εκεί που παίρνονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις, στην Ευρωβουλή, και εκεί που ανατρέπονται, στους δρόμους του αγώνα!
Διάλεξε πλευρά! Με αυτούς που καταστρέφουν τις ζωές μας ή με τους λαούς που αγωνίζονται;
Για όλα όσα φώναξες, οργίστηκες, αγωνίστηκες...
Για όλα όσα ζήσαμε από την πανδημία μέχρι σήμερα...
Για όλα όσα ετοιμάζουν για εμάς χωρίς εμάς...
...Ψήφισε ΚΚΕ!
Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι:
- Αγωνιστική!
Ταιριάζει σε μια γενιά που ξέρει να αγωνίζεται για τη ζωή της!
Που ορκίστηκε να μην ξεχαστεί το έγκλημα στα Τέμπη και να πληρώσουν όλοι οι ένοχοι: Κυβερνήσεις, υπουργοί, εταιρεία και συνολικά η πολιτική που για τα κέρδη των λίγων δεν υπολογίζει τη ζωή μας.
Που αντιστάθηκε στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και όσους θέλησαν να κάνουν νόμο την αδικία.
Που διεκδίκησε σχολεία ασφαλή, σύγχρονα και χωρίς ελλείψεις.
Μόνο οι αγώνες του λαού και της νεολαίας στρίμωξαν την κυβέρνηση. Σε αυτούς τους αγώνες διαθέτουν όλες τους τις δυνάμεις το ΚΚΕ και η ΚΝΕ!
- Αντισυστημική!
Γιατί μόνο το ΚΚΕ τα βάζει με το σύστημα της εκμετάλλευσης, την Ευρωπαϊκή Ενωση, την κυβέρνηση, τους φασίστες και τα άλλα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Ελληνική Λύση) που ψηφίζουν από 55% έως 93% τους ίδιους νόμους με τον Μητσοτάκη στην Ευρωβουλή.
Γιατί μόνο το ΚΚΕ δεν έχει εξαρτήσεις ούτε συναλλαγές με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, με διαφθορά και σκάνδαλα.
Γιατί μόνο το ΚΚΕ έχει πρόταση και σχέδιο για την ανατροπή του βάρβαρου και σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, για μια διαφορετική κοινωνία που θα έχει στο επίκεντρο τις ανάγκες των πολλών και όχι τα κέρδη των λίγων!
- Αντιπολεμική!
Σε μια ΕΕ που συμμετέχει, αλλά και δημιουργεί εστίες πολέμου, που δίνει δισεκατομμύρια ευρώ για πολεμικούς εξοπλισμούς και στηρίζει τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού από το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ μαζί με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και τις κυβερνήσεις, η κάλπη με χιλιάδες νεανικές ψήφους στο ΚΚΕ μπορεί να "φωνάξει" ξανά "Λευτεριά στην Παλαιστίνη", να στείλει μήνυμα ενάντια στην πολεμική εμπλοκή της χώρας μας!
- Αυθεντική!
Διάλεξε να ψηφίσεις ανθρώπους σαν κι εσένα, με κοινά όνειρα και ζόρια, που έγιναν γνωστοί από την αγωνιστική τους δράση για τα δικαιώματα όλων μας.
Μην την πατήσεις με όλους τους celebrities και τους/τις influencers που κατεβαίνουν υποψήφιοι και κάνουν προεκλογικές καμπάνιες "lifestyle" για να κλέψουν την ψήφο σου και να κρύψουν τις σάπιες αξίες και πολιτικές των κομμάτων τους.
- Κλωτσιά στον φασισμό και την ακροδεξιά!
Γιατί μόνο ο λαός, η νεολαία και το κίνημά τους μπορούν να στείλουν τους φασίστες στον σκουπιδοντενεκέ! Αντίθετα, η ΕΕ του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, του πολέμου και της αντιμεταναστευτικής πολιτικής, του αντικομμουνισμού και των ακροδεξιών κομμάτων, που κυβερνούν σε πολλά κράτη - μέλη, τροφοδοτεί την άνοδο ακροδεξιών, φασιστικών δυνάμεων.
6 στους 10 νέους απείχαν στις προηγούμενες εκλογές και δεν ίδρωσε το αυτί κανενός!
Αντίθετα, βρίσκουν ευκαιρία να μιλάνε για "μια γενιά που δεν την νοιάζει" και αξιοποιούν την αποχή ως "πράσινο φως" για να συνεχίσουν τα σχέδιά τους σε βάρος μας.
Κάνε το βήμα, ψήφισε ΚΚΕ!».
«Το κλίμα τρομοκρατίας και αποπροσανατολισμού δεν θα περάσει», δηλώνουν οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στους Φοιτητικούς Συλλόγους της ΝΟΠΕ, μετά τη χτεσινή εισβολή της αστυνομίας στο κτίριο της Νομικής στην Αθήνα.
Οπως τονίζουν: «Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη εισβολή αστυνομικών δυνάμεων στη σχολή μας. Το κλίμα τρομοκρατίας και αποπροσανατολισμού που επιχειρεί να στήσει η κυβέρνηση, για να συγκαλύψει τις ευθύνες της στη στήριξη του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ στη γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης, δεν θα περάσει! Οι φοιτητές σε όλο τον κόσμο είμαστε μια γροθιά, στη σωστή πλευρά της Ιστορίας».
Οπως ανακοίνωσε η αστυνομία, κατά την εισβολή στη Νομική έγιναν 28 συλλήψεις.
Μεγάλες ολονύχτιες συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό και καταδίκης του ισραηλινού εγκλήματος έγιναν τη Δευτέρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Αυτό φώναξαν χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες της χώρας, μαθητές και εργαζόμενοι, που με τη συγκλονιστική τους συμμετοχή έγιναν ακόμα ένας δυνατός κρίκος στην παγκόσμια αλυσίδα αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης. «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», οι τρεις λέξεις που επαναλαμβάνονταν κάθε τόσο από τα στόματα ενός μεγάλου πλήθους που διαρκώς ανανεωνόταν και κατέκλυσε τα Προπύλαια. Ενα πλήθος που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των φοιτητικών συλλόγων, το οποίο με τη σειρά του απλώθηκε σε σωματεία και μαζικούς φορείς.
Διατράνωσαν ότι «Η Ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά», με τους λαούς που αγωνίζονται, με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που σε όλο τον κόσμο υψώνουν φωνή και ανάστημα απέναντι στο γενοκτονία που συντελείται.
Μήνυμα που στάλθηκε πολύμορφα και δυνατά από τις ολονύκτιες διαμαρτυρίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, από τις πολύμορφες δράσεις των φοιτητικών συλλόγων που αγκαλιάστηκαν πλατιά, με χιλιάδες λαού να δίνουν το «παρών» στα Προπύλαια και στον Λευκό Πύργο.
Ενωσαν τις φωνές τους με τις διαδηλώσεις που απλώνονται σε όλο τον κόσμο, στους δρόμους και σε πανεπιστημιακά ιδρύματα δείχνοντας την αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό και καταδικάζοντας το έγκλημα που συντελείται στη Γάζα. Στη διάρκεια της πολύωρης αυτής διαμαρτυρίας στα Προπύλαια ξεδιπλώνονταν πολύμορφες δράσεις. Από σκηνής, με τη μουσική και τον στίχο, με αξιόλογους καλλιτέχνες να δηλώνουν παρόντες, με έκφραση συλλογικής καταδίκης από εκπροσώπους φοιτητικών συλλόγων, σωματείων, φορέων, καθώς και από την παλαιστινιακή κοινότητα στη χώρα μας. «Ησυχία κάνουμε όταν τα παιδιά κοιμούνται, ΟΧΙ όταν σκοτώνονται». «Το Ισραήλ διαπράττει σφαγή, γενοκτονία. Αυτό είναι που θα γράψει μια μέρα η Ιστορία». «Το δίκιο χαραγμένο στων λαών τη μνήμη. Νίκη στον αγώνα που δίνει η Παλαιστίνη», από τα συνθήματα στον χώρο. Κοιτάζοντας κατάματα τις εικόνες που μαρτυρούν το μέγεθος της γενοκτονίας, απαντώντας ότι «Κανένας δεν μπορεί να μένει σιωπηλός!».
Δεκάδες φαναράκια φώτισαν τον ουρανό, τιμή στους χιλιάδες νεκρούς, κουράγιο στον λαό που δοκιμάζεται.
Η κινητοποίηση της Δευτέρας αποτέλεσε συνέχεια και σταθμό της συλλογικής δράσης των φοιτητικών συλλόγων. Από την πρώτη στιγμή εξάλλου οι φοιτητές και φοιτήτριες στα πανεπιστήμια της χώρας εκφράζουν την απαίτηση να σταματήσει το έγκλημα στην Παλαιστίνη, δείχνουν την αλληλεγγύη τους στον δοκιμαζόμενο λαό. Με την παλαιστινιακή σημαία να έχει τη δική της θέση στις σχολές.
Μια πραγματικά ελπιδοφόρα εικόνα χιλιάδων νέων σε όλη τη χώρα, που συνεχίζουν με πολύμορφες κινητοποιήσεις και δράσεις και με την υπόσχεση ότι «τα παιδιά στην Παλαιστίνη θα χαμογελάσουν ξανά!».
Στο Μαθητικό Φεστιβάλ στη Λάρισα μίλησε το Σάββατο ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ
Εκεί είχε φτάσει νωρίτερα η πορεία του Κόμματος με απαίτηση να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.
Μέλη της ΚΝΕ άναψαν πυρσούς στο τέλος της ομιλίας, ενώ ακουγόταν το σύνθημα «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός».
Συγκίνηση σκόρπισε νωρίτερα η χορογραφία μαθητριών για τις γυναικοκτονίες, που εισέπραξε παρατεταμένο χειροκρότημα για τις γυναίκες, που το αστικό κράτος αφήνει απροστάτευτες. Με συναυλίες hip hop, rock και metal διασκέδασαν και τραγούδησαν μαζί οι μαθητές, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το μάθημα σκίτσου από τον σκιτσογράφο Θανάση Καραμπάλιο, το οποίο ήταν αφιερωμένο στον αγώνα των Παλαιστινίων. Επίσης, οι μαθητές που συμμετείχαν στο τουρνουά βόλεϊ που διοργάνωσε η ΚΝΕ τις προηγούμενες μέρες έλαβαν τα μετάλλιά τους.
«Αυτούς τους εγκληματίες πολέμου η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα τους παρουσιάζουν ως "συμμάχους" και περιστέρια της ειρήνης!», συνέχισε, για να προσθέσει ότι «μόνο το ΚΚΕ στέκεται απέναντι σε όλα αυτά. Μόνο το ΚΚΕ πρωτοστατεί για να αναπτυχθεί ένα μεγάλο αντιπολεμικό κίνημα και απαιτεί να σταματήσει κάθε εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο, να επιστρέψουν οι φρεγάτες από τις αποστολές εκτός συνόρων, να κλείσουν οι αμερικανικές βάσεις στη χώρα μας, να μην πληρώνουμε δισ. κάθε χρόνο για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς που δεν αφορούν την άμυνα της χώρας! Να μην προχωρήσουν τα επικίνδυνα παζάρια με την Τουρκία σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας!
Αναφερόμενος στο σύνθημα των Μαθητικών Φεστιβάλ της ΚΝΕ, τόνισε: «Οποιος αναρωτιέται αν τελικά μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα, του απαντάμε πως ΝΑΙ, μπορούμε!
Οπως έκαναν οι βιοπαλαιστές αγρότες στα μπλόκα του αγώνα, κερδίζοντας ορισμένα και αμφισβητώντας την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που τους ξεκληρίζει.
Οπως έκανε ο λαός της Θεσσαλίας, που πάλεψε με τα χέρια του, με την αλληλεγγύη των σωματείων, με τους κομμουνιστές στο πλευρό του, για να σώσει περιουσίες και ζωές από τις πλημμύρες και την εγκληματική πολιτική του κράτους, των κυβερνήσεων».
Αλλά και «όπως κάναμε όλοι μαζί, με τους μαθητές της Λάρισας στην πρώτη γραμμή, στις συγκλονιστικές κινητοποιήσεις για να μην ξεχαστεί, να μη συγκαλυφθεί το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη.
Το ΚΚΕ με την πρότασή του για Εξεταστική Επιτροπή, με τη θέση του για την κατάργηση του νόμου ασυλίας των υπουργών, την οποία απέρριψαν ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, με τη δράση των μελών του στους μαζικούς φορείς, με τις προειδοποιήσεις των συνδικαλιστών του στα τρένα, με τις κινητοποιήσεις της ΚΝΕ, συνέβαλε ώστε να μην περάσει το "μπάζωμα" της αλήθειας από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα.
Συνεχίζουμε για να αποδοθούν όλες οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες, να τιμωρηθούν οι ένοχοι: Το κράτος, οι κυβερνήσεις με τους υπουργούς τους, η εταιρεία, η πολιτική της ΕΕ για την "απελευθέρωση" - ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων, που θυσιάζει την ασφάλεια των τρένων για τα κέρδη των εταιρειών!».
Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές ανέδειξε τη στρατηγική σύγκλιση των αστικών κομμάτων, καθώς «οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν το ίδιο με τους ευρωβουλευτές της ΝΔ στο 93% των ψηφοφοριών στην Ευρωβουλή, του ΣΥΡΙΖΑ στο 75%, της Νέας Αριστεράς στο 70%, του Βελόπουλου στο 55%!
Δηλαδή, ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΝΕΑΡ, Ελ. Λύση, και σου βγαίνει από 55% έως 93% Μητσοτάκης!».
Και πρόσθεσε ότι «ακριβώς επειδή στα μεγάλα και σοβαρά θέματα συμφωνούν, γι' αυτό επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν με κούφιες κοκορομαχίες, να κλέψουν την ψήφο της νεολαίας με βιντεάκια στο TikTok για το αν είναι γουρλής ο Μητσοτάκης, ή πού έκανε Πάσχα ο Κασσελάκης, και με υποψηφίους celebrities του lifestyle.
Αλήθεια, τι σχέση έχουν όλοι αυτοί με τα ζόρια και τα όνειρα της νεολαίας; Με το νέο ζευγάρι που δεν μπορεί να πληρώσει το νοίκι; Τι σχέση έχουν με τον μαθητή που τρέχει σε ένα σχολείο - εξεταστικό κέντρο;
Τι σχέση έχουν με τον μαθητή που αν αγωνιστεί τον αντιμετωπίζουν σαν εγκληματία, με το υπουργείο Παιδείας να θεωρεί μπούλινγκ την κατάληψη;
Τι κοινό έχουν με τον φοιτητή που σπουδάζει με χίλιες θυσίες για να πάρει το ίδιο υποβαθμισμένο πτυχίο με κάποιον που απλά θα το αγοράσει με το πορτοφόλι των γονιών του;
Με τον νέο εργαζόμενο που δουλεύει ατέλειωτες ώρες, με απλήρωτες υπερωρίες ή 4ωρο με μισθό - χαρτζιλίκι, στην εργασιακή ζούγκλα που φτιάχτηκε με τις Οδηγίες της ΕΕ και τους νόμους όλων των κυβερνήσεων;».
Ο Θ. Κωτσαντής υπογράμμισε ότι «αυτό που πραγματικά κρίνεται είναι αν ο λαός θα χειροκροτήσει ή θα τιμωρήσει την ΕΕ, την κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα του συστήματος, που συνδιαμορφώνουν και υλοποιούν τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική.
Και ο μόνος τρόπος να τους κόψουμε το γέλιο είναι να βγει πολύ πιο δυνατό το ΚΚΕ, που απέδειξε στην πράξη ότι είναι η μοναδική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη!
Γιατί αν κάτι στρίμωξε την κυβέρνηση και έκανε σκόνη το περιβόητο 41% της ΝΔ είναι ο λαός, με τους αγώνες του και με το ΚΚΕ σταθερά στην πρώτη γραμμή!
Γιατί το ΚΚΕ είναι ο πραγματικός αντίπαλος του συστήματος και των κομμάτων που το υπηρετούν. Εχει πρόταση και σχέδιο για μια άλλη διακυβέρνηση και εξουσία, με τον λαό πρωταγωνιστή και τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια του.
Γιατί το ΚΚΕ δεν έχει δεσμεύσεις στα επιχειρηματικά συμφέροντα και στην ΕΕ, γι' αυτό και μπορεί να αποκαλύπτει, να προειδοποιεί τον λαό για τις αντιδραστικές αποφάσεις και κυρίως να οργανώνει τον αγώνα για να τις αντιπαλέψει σε κάθε χώρο μόρφωσης και δουλειάς!
Γιατί το ΚΚΕ μπορεί να λέει την αλήθεια, πως είναι άλλο η ΕΕ και άλλο η Ευρώπη. Η ΕΕ δεν φτιάχτηκε για να πάμε ταξίδια μόνο με την ταυτότητα, αλλά για να μετακινείται ελεύθερα το φτηνότερο εργατικό δυναμικό σε άλλα κράτη - μέλη και να το εκμεταλλεύονται πιο άγρια, την ώρα που πνίγονται πρόσφυγες στα σύνορά της. Η ΕΕ δεν φτιάχτηκε για να μας δίνει λεφτά, αλλά για να αρπάζει τα λεφτά των λαών και να τα δίνει σε βιομήχανους, εφοπλιστές και τραπεζίτες, φορτώνοντας τον λογαριασμό, με νέους φόρους, δάνεια και μνημόνια, πάλι στους λαούς».
«Κάθε νέος και νέα που θέλει να εκφράσει την αντίθεσή του, την καταδίκη του στην ΕΕ, στην κυβέρνηση και στο σάπιο σύστημα που υπηρετούν έχει μία επιλογή: ΚΚΕ δαγκωτό!», συνέχισε, συμπληρώνοντας ότι η αποχή βολεύει το σύστημα και γι' αυτό η νεολαία πρέπει «να ρίξει "Χ" στην αποχή, που τους βολεύει ώστε να συνεχίσουν ανενόχλητοι το έργο τους! Η αποχή ξεπέρασε το 50% στις προηγούμενες εκλογές και δεν ίδρωσε το αυτί κανενός!», ενώ πρόσθεσε ότι χρειάζεται «πιο δυνατό ΚΚΕ και εκεί που παίρνονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις, στην Ευρωβουλή, και εκεί που ανατρέπονται, στους δρόμους του αγώνα!».
Παράλληλα, ενόψει των φοιτητικών εκλογών στις 22 Μάη κάλεσε σε υπερψήφιση της «Πανσπουδαστικής», για να βγει ξανά 1η δύναμη, κάτι που θα σημάνει «μια μεγάλη νίκη των φοιτητών!».
Συγκεκριμένα, τόνισε ότι «το πρώτο ελπιδοφόρο μήνυμα θα το στείλουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, από την κάλπη των φοιτητικών εκλογών στις 22 Μάη!
Με 1η δύναμη την "Πανσπουδαστική", με την κυβερνητική ΔΑΠ ηττημένη, με εκτόξευση της συμμετοχής των φοιτητών σε κάθε σύλλογο και πανελλαδικά, που θα στείλει μήνυμα αντιπολεμικό με τους φοιτητές όλου του κόσμου, μήνυμα ότι η πλειοψηφία των φοιτητών απορρίπτει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, μήνυμα να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη, να βελτιωθεί η λειτουργία και η δράση των φοιτητικών συλλόγων, να σημάνει μια μεγάλη νίκη των φοιτητών!».
Μίλησε ο Γ. Στεφανάκης, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ
Από το βήμα του Φεστιβάλ ο Γιώργος Στεφανάκης, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, σάλπισε προσκλητήριο αποφασιστικής ενίσχυσης του Κόμματος στις ευρωεκλογές στις 9 Ιούνη. Ακολούθησε μουσικό αφιέρωμα στον Αλκη Αλκαίο, από τους Κώστα Καρμπά και Γιώργο Αετόπουλο, και οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με παραδοσιακό γλέντι από τους Banda Entopica.
Ο χώρος του Φεστιβάλ άρχισε να γεμίζει από νωρίς με νέους και ανθρώπους όλων των ηλικιών, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην έκθεση στον χώρο αφιερωμένη στη μάχη των ευρωεκλογών, με τίτλο «ΕΕ: Συμμαχία των κερδών, φυλακή των λαών», όπου γίνονταν συζητήσεις και οργανωμένες ξεναγήσεις. Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ είχαν επίσης την ευκαιρία να περάσουν και από το εκλογικό περίπτερο, προσαρμοσμένο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, όπου υπήρχαν τα υλικά και τα ψηφοδέλτια του Κόμματος, καθώς και από την έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».
Στην ομιλία του ο Γ. Στεφανάκης ανέφερε ανάμεσα σε άλλα: «Στις ευρωεκλογές του Ιούνη οι εργαζόμενοι, και ιδιαίτερα οι νέοι, μπορούμε και πρέπει με την ψήφο μας στο ΚΚΕ να εκφράσουμε την αντίθεσή μας, την καταδίκη μας στην αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική της ΕΕ, στις κυβερνήσεις και στα κόμματα που την υλοποιούν και την εξειδικεύουν στην Ελλάδα. Να καταδικάσουμε την πολιτική που γεννά τις άθλιες συνθήκες δουλειάς που έχουν κυριαρχήσει σε όλους τους κλάδους. Να καταδικαστεί η πολιτική που θέλει τους νέους εργαζόμενους να μη γνωρίζουν τι σημαίνει σταθερή δουλειά με δικαιώματα, τι σημαίνει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, τι σημαίνει πλήρης απασχόληση με πλήρη ασφάλιση, τι σημαίνει 8ωρο - 5ήμερο με 2 συνεχόμενα ρεπό. Πρέπει να καταδικαστούν οι Κατευθύνσεις και οι Οδηγίες που μας οδηγούν σε 13 ώρες δουλειάς τη μέρα, 7 μέρες τη βδομάδα, με μισθούς πείνας, που αποφασίζει ο κάθε υπουργός, με κριτήριο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Την πολιτική που μας αναγκάζει να κάνουμε δύο δουλειές για να τα βγάλουμε πέρα εμείς και οι οικογένειές μας».
Το Σάββατο 25 Μάη οι εκδηλώσεις
Στην Γκράβα το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» βρέθηκε το 1990, σε μια δύσκολη περίοδο, όπου κορυφωνόταν η κρίση στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα με τις αντεπαναστατικές ανατροπές στη Σοβιετική Ενωση και τις Λαϊκές Δημοκρατίες της Ευρώπης.
Επιστρέφοντας στον χώρο αυτόν, η ΚΝΕ απευθύνεται κυρίως στους μαθητές και τις μαθήτριες της Αττικής, με ένα πλούσιο πρόγραμμα. Πιο συγκεκριμένα:
19.00 - 20.00 Συζήτηση για το bullying και τη ρατσιστική βία: «Μαγκιά δεν είναι να στοχοποιείς τον "αδύναμο", αλλά να αγωνίζεσαι κόντρα στο σύστημα της αδικίας».
Στη συζήτηση θα μπορούν όλοι και όλες να συμμετέχουν από τον χώρο της εκδήλωσης μέσα από ειδικά διαμορφωμένη εφαρμογή.
Θα μιλήσουν:
Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ
Μυρτώ Καλτικοπούλου, ψυχολόγος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, επικεφαλής της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ
Παναγιώτης Κατηφές, κοινωνιολόγος, επικεφαλής του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ Κατά των Ναρκωτικών και των Εξαρτήσεων
Παναγιώτης Βαλάκος, φιλόλογος (52ο Γυμνάσιο - 52ο ΓΕΛ Αθηνών), μέλος της Τομεακής Επιτροπής Εκπαιδευτικών της ΚΟ Αττικής
Στις 20.15 χαιρετισμό θα απευθύνει η Κλειώ Χριστοπούλου, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα ως εξής:
20.30 - 21.30 Κίσσα γκρι, Drugitiz, Dason, Retro, Frank the Zapper
21.30 - 22.00 Κώστας Μαλιάτσης - Stand up comedy
22.00 - 00.00 Raibo, Ζωγράφος-Ghetto Rock, McYinka, Το Σφάλμα full band
00.00-01.00 Ρεμπετωραίοι
-- Στον χώρο θα λειτουργούν εκθέσεις, στέκι κατά των ναρκωτικών, τουρνουά σκακιού και πινγκ πονγκ, καθώς και άλλες πλούσιες δραστηριότητες.
Από πολλές περιοχές της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας πέρασαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο
Στο Πάρκο «Μίκης Θεοδωράκης» έγιναν οι εκδηλώσεις στα Βριλήσσια, με πρωταγωνιστές τους μαθητές και ένα πλούσιο πρόγραμμα που έστειλε μήνυμα απέναντι στην αδικία, στη φτώχεια και τον πόλεμο, φωνάζοντας ένα μεγάλο «ΝΑΙ» στην αλληλεγγύη και τον αγώνα στο πλευρό του ΚΚΕ. Οι μαθητές μίλησαν για τις ευρωεκλογές και την ευκαιρία των νέων με την ψήφο τους στο ΚΚΕ να χαλάσουν τα σχέδια ΕΕ και κυβέρνησης. Ετοίμασαν θεατρικό σκετς για το σχολείο που έχουν ανάγκη. Επαιξαν σε κουίζ και παρουσίασαν βίντεο - αφιέρωμα για τον έναν χρόνο από το έγκλημα στα Τέμπη και πώς ο αγώνας συνεχίζεται. Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε η απαγγελία ποιήματος μαθήτριας για την Παλαιστίνη, ενώ η βραδιά διανθίστηκε με μουσική από μαθητικά συγκροτήματα και το συγκρότημα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων.
Στο Πέραμα το πρόγραμμα ξεκίνησε με χαιρετισμό από μαθήτρια Γυμνασίου, μέλος της ΚΝΕ, και έκλεισε με hip hop συναυλία και ροκ τραγούδια από φοιτητές. Παράλληλα, ομάδες μαθητών πήραν μέρος στο basket 3x3, διεκδικώντας χώρους αθλητισμού και πράσινου στον δήμο τους, ενώ άλλοι συμμετείχαν στο game of skate με τις σανίδες και τα ποδήλατά τους.
Το ετήσιο ραντεβού τους είχαν οι μαθητές στον Πειραιά, στο Φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στο Πασαλιμάνι. Τους μαθητές καλωσόρισε μαθήτρια του 2ου Γυμνασίου Καλλίπολης και ακολούθησε παρουσίαση αποτελεσμάτων ερωτηματολογίου για τη βία κατά των γυναικών. Ξεχωριστό ήταν το μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα μαθητών Γυμνασίων για τον έναν χρόνο από το έγκλημα στα Τέμπη και τα καθημερινά «Τέμπη» που ζούμε γύρω μας και ανάλογο μήνυμα αγωνιστικής διεκδίκησης έστειλε η ομιλία μαθητή από την Ιωνίδειο που ακολούθησε. Φυσικά, δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα μηνύματα αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, με σημαίες της πολύπαθης χώρας να ανεμίζουν καθ' όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, το οποίο έκλεισε με συναυλίες από το μουσικό συγκρότημα μαθητών του Πειραιά με τραγούδια της ξενιτιάς και της προσφυγιάς, καθώς και hip hop από τους Tiny Jackal, Ζωγράφο και Lefkay!
Αντίστοιχα τα Μαθητικά Φεστιβάλ συνεχίστηκαν στην Κεντρική Μακεδονία, σε Σέρρες, Πυλαία, Κιλκίς και Κατερίνη, με πλούσιο πρόγραμμα, από τη συζήτηση για το «Τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα», έκθεση με ταμπλό για την πολιτική της ΕΕ μέχρι τουρνουά μπάσκετ και σκακιού καθώς και συναυλίες από μαθητικά μουσικά συγκροτήματα.
Στην Πυλαία το Φεστιβάλ ξεκίνησε με ομιλία μαθητή, για όλο το άδικο που βιώνουμε καθημερινά στις ζωές μας, αλλά και συζήτηση με την καθηγήτρια Χρύσα Κοφίνα, σχετικά με τη θέση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για το σχολείο που έχουμε ανάγκη σήμερα, όπου αρκετοί μαθητές πήραν τον λόγο. Το Φεστιβάλ έκλεισαν οι συναυλίες που ξεκίνησαν με το συγκρότημα «Πέμπτες Παράλληλες», στην πρώτη του εμφάνιση, και τους «Δευτέρα Παρουσία», μαθητές της περιοχής, που ξεσήκωσαν με τα ραπ τραγούδια τους!
Τέλος, στις Σέρρες πλούσια ήταν η συζήτηση στην έκθεση που λειτούργησε στον χώρο του Φεστιβάλ με τίτλο «Τους χαλάμε τα σχέδια, ψηφίζουμε ΚΚΕ! Κάνουμε πάταγο σε όλη την Ευρώπη». Πραγματοποιήθηκε χαιρετισμός από τον Χριστόδουλο Μπριασούλη, μέλος του ΤΣ Σερρών της ΚΝΕ, όπου και αναδείχθηκε ο ρόλος της ΕΕ, ενώ δόθηκε δυναμικό σύνθημα πρώτης κόκκινης ψήφου για τους μαθητές της Β' και Γ' Λυκείου και η βραδιά έκλεισε με συναυλία από τοπικό μουσικό σχήμα.
Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ είναι προγραμματισμένα τις επόμενες μέρες ως εξής:
Την Παρασκευή 17 Μάη: Σε Εύοσμο, Κοζάνη και Αλιβέρι.
Το Σάββατο 18 Μάη: Σε Κυψέλη, Παγκράτι, Νέα Σμύρνη, Περιστέρι, Υμηττό, Χαλάνδρι, Αγίους Αναργύρους, Λιβαδειά, Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης, Συκιές και Βέροια.
Την Κυριακή 19 Μάη: Σε Ταύρο, Ελληνικό, Χαϊδάρι, Γιαννιτσά και Αμαλιάδα.