Σάββατο 15 Μάη 2021 - Κυριακή 16 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η κυβέρνηση, «πρωταγωνιστής» στον στρατιωτικό σχεδιασμό ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

ΓΕΝ

Η επικίνδυνη αυτή πολιτική αποτυπώνεται σε όλα τα επίπεδα, και πρώτα απ' όλα βέβαια στην εμπλοκή στα στρατιωτικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Με οδηγό τη Συμφωνία Στρατιωτικής Συνεργασίας (MDCA) με τις ΗΠΑ - που προετοίμασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υπέγραψε η ίδια και ετοιμάζεται τώρα να «εμπλουτίσει» παραπέρα - η κυβέρνηση της ΝΔ μετατρέπει με γρήγορα βήματα όλη τη χώρα σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο και αντίστοιχα σε στόχο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, στέλνει τις Ενοπλες Δυνάμεις σε αποστολές εκτός συνόρων «στο στόμα του λύκου», διεκδικεί και αναλαμβάνει «αναβαθμισμένους» ρόλους στον αμερικανοΝΑΤΟικό καταμερισμό, δηλώνοντας σε όλους τους τόνους «αξιόπιστος σύμμαχος, στον οποίο μπορούν να στηριχθούν οι ΗΠΑ για την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας», όπως έλεγε μεσοβδόμαδα ο υπουργός Αμυνας.

Στο πλαίσιο αυτό:

-- Πρωτοστατεί στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό που περιλαμβάνει τα Βαλκάνια, την Ανατ. Ευρώπη, τη Μαύρη Θάλασσα, για την «περικύκλωση» της Ρωσίας, αλλά και τη «θωράκιση» της περιοχής από την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας.

Βασικό ρόλο σ' αυτό παίζει η μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε βασικό «κόμβο διεκπεραίωσης» των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων προς την περιοχή, όπως και σε σημείο για τον έλεγχο των Στενών.

Κάτι που αποδεικνύεται συνεχώς το τελευταίο τρίμηνο με αλλεπάλληλους ελλιμενισμούς θηριωδών πλοίων των Αμερικανών στον ακριτικό λιμένα του Εβρου, με το ξεφόρτωμα και τη διεκπεραίωση πρόσθετου πολεμικού υλικού, οδικώς και σιδηροδρομικώς, στη Μαύρη Θάλασσα, στο πλαίσιο της αλυσίδας ασκήσεων που συναποτελούν την «Defender Europe 21», μια γενικευμένη πρόβα πολέμου στην ευρύτερη περιοχή ενάντια στη Ρωσία, την ώρα που τα ΝΑΤΟικά επιθετικά σχέδια κλιμακώνονται με επίκεντρο την Ουκρανία.

Ξεχωριστή σημασία έχει και η αξιοποίηση του Στεφανοβίκειου στον Βόλο ως βάσης εφόρμησης των Αμερικανών «ελικοπτεράδων» προς την περιοχή, με μια νέα, 4η φουρνιά να ετοιμάζεται να εγκατασταθεί εκεί το επόμενο διάστημα.

Αλλωστε, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία με μαχητικά «F-16» παρέχει σταθερά εναέρια αστυνόμευση σε Αλβανία, Μαυροβούνιο και Βόρεια Μακεδονία - και οι τρεις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ - λόγω ένδειας δικών τους μέσων, και ταυτόχρονα οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις «συνδράμουν» τις αντίστοιχες των τριών χωρών «για τον μετασχηματισμό τους στα πρότυπα της Συμμαχίας», όπως τονίζουν οι αρμόδιοι παράγοντες. Επίσης, ελληνικά ιπτάμενα ραντάρ πετούν συχνά στο FIR Σόφιας, σε κομμάτια της Μαύρης Θάλασσας, παρέχοντας στο ΝΑΤΟ εικόνα και πληροφορίες για τις κινήσεις των Ρώσων στην περιοχή, όπως δείχνει και όλη η κινητικότητα των τελευταίων εβδομάδων.

Αλλά και το Πολεμικό Ναυτικό συμμετέχει σταθερά, με αυξανόμενη παρουσία στις ΝΑΤΟικές αποστολές στη Μαύρη Θάλασσα.

-- Διεκδικεί ρόλο βασικού «παρόχου» ΝΑΤΟικής ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής, όπου κλιμακώνεται η αντιπαράθεση με Κίνα και Ρωσία για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών, των δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων και Ενέργειας, αγορών και σφαιρών επιρροής, με συνεχείς αποστολές φρεγατών και άλλων δυνάμεων στην περιοχή, στο πλαίσιο ΝΑΤΟικών και ευρωενωσιακών αποστολών, σε ρόλο συνοδού αμερικανικών, γαλλικών και άλλων «συμμαχικών» δυνάμεων, και φυσικά με την παραπέρα αναβάθμιση του αμερικανοΝΑΤΟικού «διαμαντιού» στην περιοχή, της βάσης της Σούδας, οι δολοφονικές δυνατότητες της οποίας πολλαπλασιάζονται.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και τα σχέδιά τους για αγορά νέων φρεγατών και εκσυγχρονισμό άλλων που ήδη επιχειρούν, η προμήθεια - με τη συμβολή και των ΗΠΑ - αεροπλάνων ναυτικής επιτήρησης και ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου, με σκοπό τον έλεγχο «εκτεταμένων περιοχών» στην Ανατ. Μεσόγειο και τις αποστολές εκτός συνόρων, πολύ μακριά από τις βάσεις τους.

-- Αναλαμβάνει αυξημένους ρόλους στη Μέση Ανατολή και τον Περσικό Κόλπο, για το στήσιμο αναχώματος απέναντι στην Κίνα, που δυναμώνει παραπέρα τις θέσεις της στην περιοχή, μετά και την 25ετή Στρατηγική Συμφωνία με το Ιράν. Συμβάλλει στα σχέδια του «παγκόσμιου ΝΑΤΟ», στην αναδιάταξη των ΝΑΤΟικών δυνάμεων για την ενίσχυσή τους στον Ινδο-Ειρηνικό και στη Νότια Κινεζική Θάλασσα.

Στο πλαίσιο αυτό αναβαθμίζει σταθερά τα τελευταία χρόνια τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ, που τις μέρες αυτές αιματοκυλά ξανά τον Παλαιστινιακό λαό. Με συνεχείς συνεκπαιδεύσεις, με κοινά προγράμματα στην πολεμική βιομηχανία, στην ανταλλαγή πληροφοριών και αλλού, εσχάτως και με την παράδοση της εκπαίδευσης των Ελλήνων πιλότων και της αεροπορικής βάσης της Καλαμάτας σε Ισραηλινούς.

Στοιχείο παραπέρα αναβάθμισης της συμμετοχής της ελληνικής αστικής τάξης σε επιθετικούς σχεδιασμούς αποτελούν η Συμφωνία «αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής» που υπέγραψε η κυβέρνηση με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η «αμυντική συμφωνία» με τη Σαουδική Αραβία, η αποστολή συστοιχίας πυραύλων «Patriot» με προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που θα χρησιμοποιηθούν στην αντιπαράθεση με το Ιράν, η μεταστάθμευση σε λίγες μέρες εκεί ελληνικών «F-16» για συμμετοχή σε ελληνο-σαουδαραβική άσκηση. Οσο για τα ΗΑΕ, θυμίζουμε την ανάπτυξη πρόσφατα εκεί ελληνικής φρεγάτας, που επιστρέφοντας έκανε στα ανοιχτά της Χάιφα συνεκπαίδευση και με το ισραηλινό ΠΝ.

Αλλά και οι συνεχείς πρόβες πολέμου, όπως η άσκηση «Ηνίοχος», που σταθερά αναβαθμίζεται τα τελευταία χρόνια, πλέον ως μία από τις μεγαλύτερες ασκήσεις στην περιοχή, συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας «δύναμης κρούσης» για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή, ακόμα και για το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης.

-- Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην Αφρική, ειδικότερα στο Μάλι, όπως έχουν καταλήξει ήδη σε συμφωνία με τη Γαλλία για αποστολή μάχιμου τμήματος (αλεξιπτωτιστές), προς υποστήριξη του γαλλικού σώματος που επιχειρεί στη χώρα και στην ευρύτερη περιοχή για τα συμφέροντα των γαλλικών ενεργειακών και άλλων ομίλων.

Με μπούσουλα τα ΝΑΤΟικά προτάγματα

Παράλληλα με τα παραπάνω, και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι από τις λίγες που σταθερά ξεπερνούν τον ευρωατλαντικό στόχο του 2% του ΑΕΠ σε πολεμικές δαπάνες για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, η κυβέρνηση υλοποιεί ένα «φιλόδοξο εξοπλιστικό πρόγραμμα», π.χ. με μαχητικά αεροσκάφη και φρεγάτες, βάζοντας χαρακτηριστικά ως παράμετρο ότι «επιθυμεί να συμβάλει δυναμικά στη συλλογική ασφάλεια του ΝΑΤΟ», όπως έλεγε μεσοβδόμαδα ο υπουργός Αμυνας. Τους εξοπλισμοί αυτούς πληρώνει με εκατοντάδες εκατομμύρια ο ελληνικός λαός, για την ενίσχυση των δυνατοτήτων του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, που υπονομεύει παραπέρα την αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων για την υπεράσπιση των συνόρων, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, και ενώ η εξοπλιστική «κούρσα» βάζει τον λαό στο επίκεντρο των ανταγωνισμών ισχυρών καπιταλιστικών κρατών, με τις ανάλογες επικίνδυνες «προεκτάσεις».

Με βάση τα παραπάνω, τα ΝΑΤΟικά σχέδια και την προσπάθεια αναβάθμισης σε αυτά, επισημοποιήθηκε προ ημερών και η συγκρότηση νέας Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ), μετά από σχεδιασμούς και συνεννοήσεις πολλών μηνών, πάνω και σε αντίστοιχα βήματα που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, και επί ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Η νέα αυτά διοίκηση - η οποία μάλιστα ως προς το επιχειρησιακό σκέλος και τη δράση της μπαίνει υπό τις εντολές του ΓΕΕΘΑ, μια απόφαση που προκαλεί επιπλέον ερωτήματα και ανησυχία - «μυρίζει» από χιλιόμετρα ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και διεκπεραίωση κάθε είδους αμερικανοΝΑΤΟικών «αποστολών», στο πλαίσιο και της πρωτοβουλίας «Τέσσερα Τριαντάρια» («Four Thirties») του ΝΑΤΟ (δηλαδή να έχει κάθε μέλος του 30 τάγματα, 30 αεροπορικές μοίρες και 30 πολεμικά πλοία πρώτης γραμμής έτοιμα εντός 30 ημερών ή και πιο σύντομα). Εξ ου και στα άμεσα σχέδιά τους είναι η περαιτέρω ενίσχυση του «αβύθιστου αεροπλανοφόρου» για το ΝΑΤΟ, της Κρήτης, με σύσταση εκεί αερομεταφερόμενης δύναμης Ειδικών Επιχειρήσεων, εφοδιασμένης με μεταγωγικά όπως και επιθετικά ελικόπτερα, με έδρα το Ηράκλειο, για άμεση ανάπτυξή της όπου απαιτήσουν οι «συμμαχικές» ανάγκες.

Στην ίδια κατεύθυνση, επικίνδυνες «προσαρμογές» «από πάνω ως κάτω» γίνονται και σε όλο τον κρατικό μηχανισμό, π.χ. με την προσπάθεια στρατιωτικοποίησης σωμάτων όπως το Λιμενικό, τη δημιουργία και νέων κατασταλτικών μηχανισμών, συνολικά σε μια προσπάθεια θωράκισης του αστικού κράτους, απέναντι στη «θύελλα» των ανταγωνισμών που βλέπουν μπροστά, όπως και απέναντι στον «εχθρό λαό».

Με οδηγό τον στόχο της γεωστρατηγικής αναβάθμισής της, ώστε να διεκδικήσει μεγαλύτερα μερίδια από την καπιταλιστική λεία, η ελληνική αστική τάξη δυναμώνει σε όλα τα επίπεδα την όλο και πιο ενεργή συμμετοχή σε επιθετικά σχέδια, στα ιμπεριαλιστικά παζάρια και διευθετήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, βάζοντας τον λαό μας και τους λαούς της περιοχής όλο και περισσότερο στο στόχαστρο των ανταγωνισμών. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση ΝΔ, με τις πλάτες του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, διεκδικεί αναβάθμιση εντός των ιμπεριαλιστικών σχεδίων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, αναλαμβάνοντας όλο και πιο επικίνδυνους ρόλους.

Η πολιτική της «ενεργού» εμπλοκής γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη σε μια περίοδο που οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα δυναμώνουν, που οι ΗΠΑ κονταροχτυπιούνται με την Κίνα για το ποιος θα πάρει «κεφάλι», ποιος θα έχει την πρωτοκαθεδρία στον σύγχρονο καπιταλιστικό κόσμο, ενώ οξύνεται και ο ανταγωνισμός τους με τη Ρωσία, αλλά και με την ΕΕ.

Στον λαό και τη νεολαία χρειάζεται να χτυπήσει «καμπάνα». Τα σχέδια αυτά αποτελούν προέκταση της πολιτικής η οποία στο εσωτερικό της χώρας φορτώνει στις πλάτες τους μία ακόμα καπιταλιστική κρίση και τους «προσφέρει» 10ωρη δουλειά χωρίς δικαιώματα, και για τα ίδια συμφέροντα, αυτά του κεφαλαίου, τους μετατρέπει σε στόχο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ενώ υπονομεύει παραπέρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει η πάλη για την απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ. Τώρα είναι η ώρα να παλέψουμε για την απομάκρυνση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στην Ελλάδα, για την αποδέσμευση της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Για να δυναμώσει η πάλη για αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ, με τον λαό στην εξουσία.

Τώρα είναι η ώρα να πάρουν όλοι και όλες τη θέση τους στον αγώνα μαζί με το ΚΚΕ. Για να δυναμώσουν η αλληλεγγύη και η κοινή πάλη των λαών. Για να ακολουθήσουν οι λαοί τον δικό τους δρόμο, να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους.

Με «σημαία» τη ΝΑΤΟική «σταθερότητα»

«Γέφυρα» και για τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στον Περσικό ρίχνει η κυβέρνηση με τις συμφωνίες με τις μοναρχίες του Κόλπου
«Γέφυρα» και για τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στον Περσικό ρίχνει η κυβέρνηση με τις συμφωνίες με τις μοναρχίες του Κόλπου
Πέρα από την εμπλοκή στα στρατιωτικά σχέδια, στην άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος η ελληνική αστική τάξη προωθεί πιο επιθετικά τα συμφέροντά της, ιδιαίτερα σε Βαλκάνια και Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπου έχει μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, μέσα από την ενεργότερη συμμετοχή στην υλοποίηση συνολικά του ευρωατλαντικού σχεδιασμού, στήνοντας συμμαχίες και σχήματα συνεργασίας για την ευρωατλαντική «σταθερότητα» στην περιοχή, επιδιώκοντας να αναδειχτεί σε βασικό «κόμβο» για τα ενεργειακά και άλλα σχέδια ΗΠΑ - ΕΕ.

Από τα Βαλκάνια...

Ετσι, η ελληνική αστική τάξη πρωτοστατεί στα σχέδια «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» των Δυτικών Βαλκανίων, στα αμερικανικά σχέδια απέναντι στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην περιοχή (που παρεμβαίνει με «όχημα» το «Δρόμο του Μεταξιού» και το σχήμα «17+1»), για την «ενεργειακή απεξάρτηση» της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο, που φουντώνουν παραπέρα τους ανταγωνισμούς, με θύματα τους λαούς της περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό προχώρησε στη Συμφωνία των Πρεσπών, που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως έδειξε ξανά και η συνάντηση Μητσοτάκη - Ζάεφ την Πέμπτη, για να ανοίξει ο δρόμος ένταξης μιας ακόμη χώρας στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις των ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Στηρίζει την προσπάθεια - που σκοντάφτει και πάνω στις αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ - για την ένταξη της Αλβανίας και της Β. Μακεδονίας στην ΕΕ, επιχειρεί να παίξει ρόλο στο παζάρι που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα, την ώρα που στο τραπέζι των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και παζαριών πέφτουν σχέδια ως και για αλλαγές συνόρων, όπως δείχνουν οι πρόσφατες διαρροές από την ΕΕ.

Αναλαμβάνει και κάθε είδους άλλες «βρωμοδουλειές», έως τη Βαλτική, όπως π.χ. δείχνει και η επίσκεψη μέσα στη βδομάδα στην Ελλάδα, μετά από πρόσκληση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, της παρουσιαζόμενης ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία για να «συζητήσει» την «υποστήριξη της Ευρώπης στους Λευκορώσους και το όραμα για μια νέα, δημοκρατική Λευκορωσία».

Η δραστηριότητα αυτή είναι σε αρμονία με τις επιδιώξεις της αστικής τάξης για την ανάδειξη της χώρας σε τεχνολογικό, ενεργειακό και οικονομικό κόμβο, προσδοκώντας μερίδιο από τη λεία για τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους, αναβάθμιση των θέσεών τους σε μια περιοχή που θεωρείται η «πίσω αυλή» του ελληνικού κεφαλαίου.

Βασικό στοιχείο αποτελούν τα σχέδια για την Ενέργεια, με τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης και υγροποίησης φυσικού αερίου σε Αλεξανδρούπολη και Καβάλα, την κατασκευή κάθετων αγωγών στη Βόρεια Ελλάδα προς τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία, από τους οποίους αμερικανικό υγροποιημένο αέριο, που θα έρχεται στην Ελλάδα, θα διοχετεύεται σε χώρες της Ευρώπης, έργα στα οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων τα ΕΛΠΕ, οι όμιλοι Μυτιληναίου, Κοπελούζου, η ΔΕΗ κ.ά., κι ενώ το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους μεταφορείς LNG.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και τα σχέδια για τα λιμάνια, τους οδικούς και σιδηροδρομικούς άξονες της Β. Ελλάδας ως βασικής πύλης εμπορευμάτων προς την Ανατ. Ευρώπη, οι επενδύσεις ισχυρών αμερικανικών ομίλων στον τομέα Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής στην Αττική, η μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε «βάση» για την αμερικανική «Cisco» και τα σχέδιά της στα Βαλκάνια κ.ά.

Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί την αμερικανική αντίδραση στις επενδύσεις της Κίνας στις εγχώριες λιμενικές υποδομές και στον τομέα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ μετά και τις σαφείς προειδοποιήσεις των ΗΠΑ, όπως και τις σχετικές ΝΑΤΟικές αποφάσεις, απέκλεισε τους κινεζικούς ομίλους από την ανάπτυξη του δικτύου 5G.

...έως την Ανατ. Μεσόγειο...

Ακόμα πιο επιθετικά προωθεί η ελληνική αστική τάξη τα συμφέροντά της στην Ανατ. Μεσόγειο, μέσα από την προώθηση των σχεδίων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή, που επιταχύνονται με φόντο την όξυνση των ανταγωνισμών με Κίνα - Ρωσία:

-- Στα Ελληνοτουρκικά, όπου πιο «ενεργητικά» βρίσκεται σε αναζήτηση συμβιβασμού με την τουρκική αστική τάξη, που θα ευνοήσει τη συνεκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου προς όφελος των αμερικανικών και ευρωπαϊκών μονοπωλίων, όπως και την προσπάθεια διασφάλισης της ΝΑΤΟικής συνοχής στην περιοχή.

Προσπάθεια που αποτυπώνεται με την επανέναρξη - με τη μεσολάβηση ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ - των διερευνητικών επαφών και των λεγόμενων πολιτικών διαβουλεύσεων, όπου η τουρκική πλευρά βάζει το σύνολο των διεκδικήσεών της που αφορούν κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα, την αμφισβήτηση ελληνικών νησιών, των δικαιωμάτων τους σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, την αποστρατιωτικοποίηση, τις αναφορές στη μειονότητα στη Θράκη και την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λοζάνης.

Με τα στοιχεία, μετά και την επίσκεψη Δένδια στην Αγκυρα και την επακόλουθη πρόσκληση στον Τσαβούσογλου να έρθει στην Αθήνα (ακούγεται ως προτεινόμενη ημερομηνία η 31η Μάη), να δείχνουν παρά τους δημόσιους «υψηλούς τόνους» ότι αναβαθμίζεται το παζάρι και επιχειρείται να διαμορφωθεί το έδαφος για οδυνηρό συμβιβασμό με αιχμή τη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο.

Ενώ σε αυτήν την κατεύθυνση αξιοποιείται και η λεγόμενη «θετική ατζέντα», όπως π.χ. η τελωνειακή ένωση ΕΕ - Τουρκίας, η συμφωνία για το Προσφυγικό, η ενίσχυση των εμπορικών - οικονομικών σχέσεων που εκφράζεται και με διαπραγματεύσεις για τις διασυνοριακές μεταφορές (σιδηροδρομικός άξονας Κωνσταντινούπολης - Θεσσαλονίκης, ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης - Σμύρνης) και την αναβάθμιση του εμπορίου, π.χ. στα νησιά του Αιγαίου κ.α.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το στήσιμο «μηχανισμού αποκλιμάκωσης» στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με ανοιχτό το ενδεχόμενο απαράδεκτων συμβιβασμών, υπό τη ΝΑΤΟική αντίληψη του Αιγαίου ως «ενιαίου επιχειρησιακού χώρου», όπως και η εξαγγελία ότι σε στρατιωτικό επίπεδο θα επανεκκινήσουν και τα περιλάλητα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

-- Στο Κυπριακό με τη συμβολή στην προσπάθεια «επίλυσης» με βάση τα διχοτομικά σχέδια που βρίσκονται στο τραπέζι και οδηγό την ενεργότερη συμμετοχή της Κύπρου στα ΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή (βλ. π.χ. συμφωνίες για συμμετοχή στον ΝΑΤΟικό «Συνεταιρισμό για την ειρήνη», άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων κ.ο.κ.), τα σχέδια συνεκμετάλλευσης.

-- Συνολικότερα με τη «συμβολή» στην προώθηση των σχεδίων συνεκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου στην Ανατ. Μεσόγειο, από τα οποία προσδοκούν γενναίο μερτικό και ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι.

Προσπάθεια που πλάι στα Ελληνοτουρκικά περιλαμβάνει το κλείσιμο «εκκρεμοτήτων» και τις διευθετήσεις, όπως με τη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες με την Αίγυπτο, με το «πετσόκομμα» κυριαρχικών δικαιωμάτων (π.χ. τα πλήρη δικαιώματα ΑΟΖ στα νησιά), τη συμβολή στο στήσιμο των σχημάτων συνεκμετάλλευσης και διαμόρφωσης της «περιφερειακής αγοράς Ενέργειας» υπό «ομπρέλα» ΗΠΑ - ΕΕ, με προμετωπίδα σε αυτήν τη φάση το «East Med Gas Forum», τη συμμετοχή στα σχέδια για τη μεταφορά του φυσικού αερίου προς την ΕΕ (π.χ. αγωγός East Med, σχέδια για μεταφορά μέσω Αιγύπτου από τα πλοία των Ελλήνων εφοπλιστών κ.ο.κ.).

Και βέβαια στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η προσπάθεια επαναπροσέγγισης με τη Λιβύη, με τον πρωθυπουργό κατά την πρόσφατη επίσκεψή του να λέει ότι οι ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι «δεν έφυγαν ποτέ» από τη χώρα, ακόμα και κατά την περίοδο της ιμπεριαλιστικής επέμβασης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, και τις επιχειρηματικές συμφωνίες να αποτελούν το βασικό μενού της πρόσφατης «ανταλλαγής επισκέψεων» με τον μεταβατικό Πρόεδρο της Λιβύης.

...τη Μ. Ανατολή κι ακόμα παραπέρα

Ακόμα πιο φανερή είναι η ενεργή πολιτική της ελληνικής αστικής τάξης σε ό,τι αφορά την εμπλοκή της στα σχέδια των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ σε Μέση Ανατολή και Περσικό, στο πλαίσιο και της στρατηγικής «ΝΑΤΟ 2030» (για το «παγκόσμιο ΝΑΤΟ»), που θα καταληχθεί στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Πέρα από τη σταθερή αναβάθμιση των σχέσεων - διαδοχικά επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ - με το κράτος-δολοφόνο Ισραήλ, που επεκτείνεται πλέον σε όλα τα επίπεδα, στρατιωτικό, πολιτικό, οικονομικό (με επιπλέον ξεχωριστή πλευρά την «αναβάθμιση» των σχέσεων με ισραηλινούς ομίλους σε μια σειρά από τομείς, όπως τεχνολογία, τουρισμός, αγροδιατροφή, φαρμακοβιομηχανία κ.ά.), το «επόμενο» βήμα έγινε με τις πρόσφατες συμφωνίες που υπογράφηκαν με τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία.

Συμφωνίες που αποτελούν «προέκταση» αυτών για την εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με τις μοναρχίες του Κόλπου και καθοριστική παρέμβαση των ΗΠΑ, με τις οποίες πέφτει κι άλλο «λάδι στη φωτιά» των ανταγωνισμών που καίει τους λαούς στην περιοχή, όπως δείχνουν και οι πρόσφατες εξελίξεις στην Παλαιστίνη.

Η Ελλάδα γίνεται σε αυτό το φόντο «κρίκος» μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ, από τη μια, και χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, από την άλλη, όπως είναι τα ΗΑΕ, η Σαουδική Αραβία. Στην ίδια κατεύθυνση με σχήματα όπως το «Φόρουμ Φιλία», που διοργανώθηκε πρόσφατα, επιχειρεί να παίξει το ρόλο «γέφυρας» για τα ΝΑΤΟικά σχέδια συμβάλλοντας στη «σύμπραξη Ελλάδος - Κύπρου - Αιγύπτου με νέους εταίρους, το Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συνδέοντας πλέον τη Μεσόγειο, την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο», όπως έλεγε χαρακτηριστικά τότε ο πρωθυπουργός.

Διευκολύνεται και με αυτόν τον τρόπο η παραπέρα προσέγγιση των κρατών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου με το ΝΑΤΟ, γίνεται προσπάθεια να ενισχυθεί το «κοινό μέτωπο» απέναντι στο Ιράν, να στηθεί - με το βλέμμα και προς ανατολικά - ανάχωμα απέναντι στην Κίνα, της οποίας τα μονοπώλια ενισχύουν ορμητικά τις θέσεις τους στην περιοχή.

Μέσα σε αυτό το βούρκο των ανταγωνισμών, η κυβέρνηση κάνει το λαό στόχο τον ανταγωνισμών για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, όπως δείχνουν και αποστροφές σαν εκείνη του υπουργού Εξωτερικών πως οι «Πάτριοτ» στη Σ. Αραβία είναι «μια συνεισφορά μας στην ευρύτερη ασφάλεια των ενεργειακών πηγών της Δύσης», ή οι αναφορές για τη διασφάλιση της «ασφάλειας της ναυσιπλοΐας» στα Στενά του Ορμούζ, ως ζήτημα που αφορά άμεσα το εφοπλιστικό κεφάλαιο.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org