Σάββατο 15 Μάη 2021 - Κυριακή 16 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
Προετοιμάζονται εντατικά τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ

Περίπου 30 Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ ετοιμάζονται για το επόμενο διάστημα στην Αττική, με πλούσιο πρόγραμμα και περιεχόμενο, μεταφέροντας το σύνθημα «Δίνουμε "τρόπο" στην οργή - "Ανάσα" ο αγώνας για να νικήσει η ζωή».

Το πρώτο τέτοιο μαθητικό ραντεβού είναι στο Χαϊδάρι το Σάββατο 15 Μάη, στον πεζόδρομο Καραϊσκάκη στις 7 μ.μ., ενώ τα επόμενα Σαββατοκύριακα του Μάη και τα πρώτα του Ιούνη θα ακολουθήσουν πολλές ακόμα μαθητικές συναντήσεις, σε: Αιγάλεω, Ελευσίνα, Ηλιούπολη, Ελληνικό, Κερατσίνι, Μοσχάτο, Πάρκο Τρίτση, Νέα Φιλαδέλφεια, Μενίδι, Ζωγράφου, Νέα Σμύρνη, Περιστέρι, Φυλή, Πετρούπολη, Καισαριανή, Κορυδαλλό - Νίκαια, Νέο Ηράκλειο, Κυψέλη, Καλλιθέα, Νέο Κόσμο, Λούτσα, Μπραχάμι, Πέραμα, Ακαδημία Πλάτωνος, Γαλάτσι, Πειραιά, Χαλάνδρι, Λαύριο, Γέρακα.

Στα Μαθητικά Φεστιβάλ της Αττικής, μαθητές μέλη της ΚΝΕ μαζί με τους συμμαθητές τους ετοιμάζουν εργασίες, σκετσάκια, μουσικά προγράμματα και πολλά άλλα που θα παρουσιάσουν, ενώ παράλληλα το πρόγραμμά τους θα εμπλουτιστεί και με μια σειρά εργαστήρια - ανοιχτά μαθήματα που έχει προετοιμάσει για τα Φεστιβάλ το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ.

Ετσι, σε πολλές περιοχές θα δούμε:

 • Εργαστήρια - ανοιχτά μαθήματα χορού από τις ομάδες Latin και Φλαμένγκο του Στεκιού, με κάποιους από αυτούς τους χορούς να συνδέονται και με εργατικά τραγούδια από αυτές τις χώρες που προέρχονται.
 • Εργαστήρι Μουσικής παραγωγής hip hop, με τη συμμετοχή των: Αντώνη Μεϊμάρη από τους «Κοινούς Θνητούς», «Το σφάλμα» και Drugitiz. Μέσα από αυτό οι μαθητές θα μάθουν τρόπους και τεχνικές για να φτιάχνουν μουσική hip hop.
 • Γκράφιτι με θέματα το περιβάλλον και μια κοινωνία απαλλαγμένη από τα ναρκωτικά, που θα συνδυάζεται με συζήτηση γύρω από τα θέματα αυτά, και μετά προσχέδιο για ένα συλλογικό γκράφιτι με τη βοήθεια των καλεσμένων γκραφιτάδων.
 • Εργαστήριο κόμικ από τους σκιτσογράφους Βαγγέλη Σαλευρή, Ιάκωβο Βάη και Πάνο Ζάχαρη, που το θέμα του θα είναι η καταστολή και θα πάρει τη μορφή meme challenge, όπου το κάθε παιδί θα φτιάχνει τα δικά του καρέ με βάση οδηγίες που θα παίρνει μέσα από το σενάριο.
Μαθητικά spots στη Βόρεια Ελλάδα

Στο πνεύμα της προετοιμασίας των Μαθητικών Φεστιβάλ βρίσκονται και οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη, γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό οι μαθητές της ΚΝΕ στήνουν τα δικά τους στέκια σε πλατείες και γειτονιές, προπαγανδίζοντας τα Φεστιβάλ τους με πλήθος πολύμορφων, δημιουργικών δραστηριοτήτων.

Ετσι, αυτό το Σαββατοκύριακο, τα απογεύματα από τις 7 μ.μ., τέτοια στέκια (spots) θα στηθούν:

 • Στη Θεσσαλονίκη, στις Ομπρέλες Παραλίας - Αγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου, με workshop «Πώς να επισκευάσεις το skate σου» και επίδειξη skate.
 • Στην πλατεία Ευόσμου, με τουρνουά μπάσκετ και συζήτηση με θέμα «Ψάξε την πραγματική ουσία! Πες όχι σε όλα τα ναρκωτικά!».
 • Στην πλατεία Ελευθερίας στη Σταυρούπολη, με τουρνουά ποδοσφαίρου.
 • Στην Καβάλα, στο Πάρκο Φαλήρου, με mind challenge game.
 • Στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, με mind challenge game.
 • Στην Ξάνθη, στο Πάρκο Κυψέλης, με θεατρικό παιχνίδι και mind challenge game.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να ανοίξουν τα πανεπιστήμια με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας!

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης

«Να ανοίξουν τα πανεπιστήμια με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας! Μέτρα προστασίας της υγείας και οικονομικής στήριξης των φοιτητών!», ζητά η ΚΝΕ με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης, όπου αναλυτικά σημειώνει:

«Η αγανάκτηση των φοιτητών ξεχειλίζει με την επιμονή της κυβέρνησης να κρατάει κλειστά τα Πανεπιστήμια, την ίδια ώρα που ανοίγει τον τουρισμό, τις μετακινήσεις και όλη την οικονομική δραστηριότητα! Από 15 Μαΐου οι τουρίστες είναι ελεύθεροι να ταξιδέψουν σε όλη την Ελλάδα, ενώ οι φοιτητές απαγορεύεται να μπουν στις σχολές τους! Η κυβέρνηση συνειδητά επιλέγει να αγνοεί τις διεκδικήσεις των φοιτητών, τις αποφάσεις πρυτανικών αρχών και τις μελέτες ακαδημαϊκών για το ασφαλές άνοιγμα των σχολών, γιατί τη "βολεύει" το λουκέτο στα ιδρύματα, για να εξοικονομεί πόρους και να ψηφίζει αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια!

Το υπουργείο Παιδείας διακηρύσσει την "επιστροφή στην κανονικότητα", ενώ ακόμα και το περιορισμένο άνοιγμα των πρακτικών, κλινικών και εργαστηριακών ασκήσεων για τους φοιτητές τελευταίου έτους, επί πτυχίω και μεταπτυχιακούς, πραγματοποιείται μετ' εμποδίων, με μόνο μέτρο προστασίας την αυτοδιάγνωση και αποκλείοντας τους φοιτητές των μικρότερων ετών, πολλοί εκ των οποίων δεν έχουν γνωρίσει ακόμα τη σχολή τους! Χιλιάδες τελειόφοιτοι περιμένουν 1,5 χρόνο για να ολοκληρώσουν την πρακτική τους και ανησυχούν με τις κυβερνητικές παλινωδίες! Εκατοντάδες φοιτητές του 5ου έτους Ιατρικής καλούνται να μπούνε στις κλινικές των νοσοκομείων της χώρας ανεμβολίαστοι! Με μόνο μέτρο τα self tests και μετάθεση της δικής του ευθύνης στα Ιδρύματα ανακοίνωσε το υπουργείο και τη διενέργεια της εξεταστικής του εαρινού εξαμήνου, χωρίς να λαμβάνει ούτε ένα μέτρο για την ασφαλή πραγματοποίησή της!

Εδώ και τώρα να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για την ασφαλή επαναλειτουργία των πανεπιστημίων, των πρακτικών, κλινικών και εργαστηριακών ασκήσεων! Αν η κατάσταση των ιδρυμάτων παραμείνει έτσι, κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα και η επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά!

Να ληφθούν μέτρα για την κάλυψη των διδακτικών κενών και την ολοκληρωμένη γνώση του επιστημονικού αντικειμένου. 3,5 μήνες μετά την έναρξη του εξαμήνου, χιλιάδες φοιτητές ακόμα περιμένουν να παραλάβουν τα συγγράμματά τους! Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να μονιμοποιήσει την τηλεκπαίδευση εις βάρος της διά ζώσης διδασκαλίας, με απώτερο σκοπό τη μείωση της χρηματοδότησης, του προσωπικού και της ποιότητας των σπουδών, την ενίσχυση της πώλησης εκπαιδευτικών προϊόντων. Ολη η απαραίτητη γνώση για την άσκηση του επαγγέλματος να παρέχεται μέσα στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών και όχι σε πανάκριβα σεμινάρια μετά το πτυχίο.

Κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας να κάνουν πράξη τα αιτήματα των φοιτητών και της ακαδημαϊκής κοινότητας:

 • Να ανοίξουν τα πανεπιστήμια με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας! Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.
 • Αμεση έναρξη διά ζώσης εργαστηρίων, κλινικών, πρακτικών και ασκήσεων υπαίθρου για όλα τα έτη σπουδών. Να προσληφθεί το απαραίτητο καθηγητικό προσωπικό για να φτιαχτούν ολιγομελείς εργαστηριακές ομάδες. Πρόσληψη επαρκούς προσωπικού καθαριότητας. Ειδική στήριξη σε φοιτητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή έχουν ξενοικιάσει από τον τόπο σπουδών τους.
 • Εναρξη του εμβολιασμού των φοιτητών. Δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Αύξηση των δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς από και προς τα Ιδρύματα.
 • Αμεσα μέτρα για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους όσοι έχουν καθυστερήσει λόγω πανδημίας και κλειστών σχολών.
 • Οικονομική στήριξη των φοιτητών για να αντεπεξέλθουν στις σπουδές τους. Αμεσα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και πρακτικάριων φοιτητών. Κάλυψη με ευθύνη του κράτους των εξόδων για τη μετακίνηση των φοιτητών προς τον τόπο σπουδών τους. Επίδομα ενοικίου για όλους τους φοιτητές στο ύψος των αναγκών. Πρόγραμμα ανακαίνισης των υπαρχουσών και δημιουργίας νέων εστιών με ευθύνη του κράτους, χωρίς ιδιώτες και ενοίκια.
 • Να καθοριστεί άμεσα ο τρόπος και το πρόγραμμα διεξαγωγής της εξεταστικής για το εαρινό εξάμηνο. Να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση όλων στην εξεταστική. Να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές στην εξεταστέα ύλη και να δοθεί όλο το αναγκαίο εκπαιδευτικό υλικό, τα συγγράμματα. Να πραγματοποιηθεί εμβόλιμη εξεταστική.
 • Να υπάρξει μέριμνα για τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα που έχουν αναπτυχθεί σε φοιτητές, με προσλήψεις ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα ιδρύματα, σε συνεργασία με αντίστοιχους επιστημονικούς κρατικούς φορείς.
 • Να γίνει ουσιαστική μελέτη του υπουργείου Παιδείας σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα για την απαραίτητη προσαρμογή της ύλης από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Οχι στην αφαίρεση αναγκαίων γνώσεων από το πτυχίο. Να πραγματοποιηθεί ειδικό πρόγραμμα απογευματινών μαθημάτων για τους εργαζόμενους φοιτητές και φροντιστηριακά μαθήματα.

Ολο αυτό το διάστημα, οι φοιτητές με τους αγώνες τους κατάφεραν να ακουστούν οι πραγματικές ανάγκες τους. Εσπασαν στην πράξη τις απαγορεύσεις, καθυστέρησαν την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας στα ιδρύματα, ανάγκασαν την κυβέρνηση να προχωρήσει στο περιορισμένο άνοιγμα ορισμένων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, μπλοκάρουν την εφαρμογή του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη. Ακόμα μια φορά, και με το μάτι στραμμένο και στη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, οι φοιτητές να αγωνιστούν για Πανεπιστήμια ανοιχτά, δημόσια και δωρεάν, που θα παρέχουν σύγχρονη επιστημονική γνώση και πλήρη επαγγελματική ειδίκευση».

Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Το Σάββατο 15 Μάη, η Τομεακή Οργάνωση Σχολής Θετικών Επιστημών ΑΠΘ της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση στα γρασίδια της Φιλοσοφικής στις 6 μ.μ., με τίτλο «Μύθοι και αλήθειες για την πράσινη ανάπτυξη». Θα μιλήσουν η Χριστίνα Αποστολίδου και ο Βασίλης Μπαλτίκας, μέλη της ΤΕ Πανεπιστημίων - Ερευνητικών Κέντρων του ΚΚΕ.

Με εκπτώσεις στην ασφάλεια των μαθητών το άνοιγμα των σχολείων

Συνεχίζει η κυβέρνηση να κρατά κλειστά τα πανεπιστήμια. Νέα συγκέντρωση των Φοιτητικών Συλλόγων τη Δευτέρα στο υπουργείο Παιδείας

Με αλλεπάλληλα νέα κλεισίματα τμημάτων και σχολείων λόγω κρουσμάτων, από το «πρώτο κουδούνι», κύλησε η πρώτη βδομάδα διά ζώσης λειτουργίας των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως ήταν εξάλλου αναμενόμενο, αφού η κυβέρνηση για άλλη μια φορά άνοιξε τα σχολεία χωρίς να πάρει ούτε ένα μέτρο από αυτά που διεκδικούν τόσους μήνες τώρα εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, για αραίωση των μαθητών στις τάξεις, επαρκές προσωπικό καθαριότητας, συστηματικούς ελέγχους με ευθύνη του ΕΟΔΥ, κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των εκπαιδευτικών κ.ο.κ.

Το γεγονός αυτό, μαζί με το φόρτωμα των πάντων στην «αυτοδιάγνωση», οδήγησε γονείς «να τρέχουν και να μη φτάνουν», εκτός των άλλων και με τις μεγάλες καθυστερήσεις στη σχετική πλατφόρμα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα τεστ έδωσαν «ψευδή» αποτελέσματα και γονείς αναγκάστηκαν επί της ουσίας να χρυσοπληρώσουν κλινικάρχες και λοιπούς. Και σαν να μην έφταναν αυτά, σαν να έχουμε ξεμπερδέψει με την πανδημία, το υπουργείο Παιδείας με θράσος ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι από την ερχόμενη βδομάδα κόβεται το ένα από τα δύο δωρεάν self tests και πλέον μαθητές και εκπαιδευτικοί θα ελέγχονται μόνο μια φορά τη βδομάδα, και θα επιδεικνύουν το αποτέλεσμα κάθε Δευτέρα. Παρά τα κρούσματα, λοιπόν, που σημειώθηκαν κατά πολλές εκατοντάδες από την πρώτη βδομάδα, η κυβέρνηση κάνει ακόμα μεγαλύτερες εκπτώσεις για την ασφάλεια και την υγεία των μαθητών και ...οικονομία στα self tests, όταν έχουμε μπροστά μας ακόμα έξι βδομάδες σχολικού έτους!

Επιπρόσθετα, ενώ έχει άρει το lockdown και έχει ανοίξει τις περισσότερες δραστηριότητες και χώρους, συνεχίζει να κρατά κλειστά τα πανεπιστήμια, εμπαίζοντας απροκάλυπτα τους φοιτητές, αφού ακόμα και το άνοιγμα εργαστηρίων και πρακτικών που έχει ανακοινώσει δεν είναι για όλους, παρά μόνο για τους τελειόφοιτους.

Απέναντι σε αυτά οι φοιτητές συνεχίζουν αποφασιστικά τις κινητοποιήσεις τους, διεκδικώντας την ολοκλήρωση του εξαμήνου για όλους τους φοιτητές, με το άνοιγμα όλων των απαραίτητων λειτουργιών των ΑΕΙ και με την ενίσχυσή τους με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, στην Αθήνα πλούσια αγωνιστική δραστηριότητα αποφάσισαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Τουρκικών Σπουδών, Νοσηλευτικής, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, ΠΤΔΕ ΕΚΠΑ, ΝΦΕΕΜΠ και Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, ΑΣΚΤ, ΣΕΤ, ΣΕΤΠ του ΠΑΔΑ και ο Σύλλογος Οικοτρόφων ΑΣΠΑΙΤΕ, διεκδικώντας το ασφαλές άνοιγμα σχολών, εργαστηρίων, κλινικών και πρακτικών ασκήσεων, με όλα τα μέτρα προστασίας. Οργανώνουν κινητοποίηση το Σάββατο 15 Μάη, μέρα που ανοίγει και επίσημα ο τουρισμός, με συγκέντρωση στις 12.00 στο Σύνταγμα και πορεία στην Ερμού, και δίνουν συνέχεια με μεγάλη συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας τη Δευτέρα 17 Μάη στις 12.00.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org