Κυριακή 15 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Στόχος, οι παραπέρα περικοπές στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη του λαού

Με γνώμονα το ότι οι λαϊκές ανάγκες αποτελούν «κόστος» για το κεφάλαιο και το κράτος, που πρέπει διαρκώς να μειώνεται, προετοιμάζεται το νέο αντιλαϊκό σχέδιο

Με τυμπανοκρουσίες παρουσιάστηκε την περασμένη βδομάδα σε σχετική διημερίδα το σχέδιο της συγκυβέρνησης για τη «Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» (ΠΦΥ). Η προσπάθεια εξαπάτησης του λαού συνεχίζεται αμείωτη. Τάχα η κυβέρνηση, παράλληλα με τις θυσίες για την «ανάπτυξη της οικονομίας», παρά τα μνημόνια διαρκείας και τις περικοπές, «δημιουργεί και "δημοσιονομικό χώρο" για Κοινωνικό Κράτος και Δημόσια Υγεία», όπως είπε ο υπουργός Υγείας, Ανδρ. Ξανθός.

Ο στόχος του σχεδίου για την ΠΦΥ είναι: Οι παραπέρα περικοπές στις κρατικές και ασφαλιστικές δαπάνες για την ανάπτυξη, τη στελέχωση και τις παροχές Υγείας για όλους. Παραμένει η σημερινή αθλιότητα που υπάρχει από την έλλειψη υγειονομικού προσωπικού, εργαστηρίων, ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, κι αυτά η κυβέρνηση τα διατυμπανίζει ως «μεταρρύθμιση» της ΠΦΥ. Την παρουσιάζει μάλιστα ως «καθολική, ισότιμη και δωρεάν»...

Στην πραγματικότητα, οι παρεχόμενες από το κράτος υπηρεσίες θα είναι ακόμη λιγότερες, ενώ οι ασθενείς «καθολικά» και «ισότιμα» θα πληρώνουν ακόμα περισσότερο από σήμερα. Αν και όσοι έχουν. Αυτό το «Δίκτυο ΠΦΥ» θα είναι ένα συνονθύλευμα μονάδων του εμπορευματοποιημένου δημόσιου και του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα, των αυτοαπασχολούμενων, των ΜΚΟ, των Κοινωνικών Ιατρείων και Φαρμακείων, της Τοπικής Διοίκησης, κ.λπ.

Πρόγευση με «ξεπερασμένη»... τη δωρεάν Υγεία για όλο το λαό

Ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στη διημερίδα προσπάθησε να αποδείξει πως το σχέδιο για την ΠΦΥ θα είναι «φιλολαϊκό», όπως τα μέχρι τώρα «σημαντικά βήματα» στην Υγεία που έκανε η συγκυβέρνηση και τα οποία χαρακτήρισε «πρόγευση του πώς εμείς θα θέλαμε να μοιραστούν τα οφέλη της ανάπτυξης που έρχεται». Η ανάπτυξη όμως που προβάλλει ο πρωθυπουργός είναι αντιστρόφως ανάλογη με τις λαϊκές ανάγκες και δικαιώματα, γιατί προϋποθέτει ακόμα πιο φθηνούς εργαζόμενους και σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες ΠΦΥ. Αυτό δείχνουν και τα μέχρι τώρα κυβερνητικά μέτρα που παρουσίασε:

  • «Το δικαίωμα 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων στην πλήρη και δωρεάν υγειονομική κάλυψη». Ομως, ούτε πλήρης ούτε δωρεάν είναι για τους ανασφάλιστους και για τους ασφαλισμένους η Υγεία. Ολοι πληρώνουν τσουχτερά ποσά για φάρμακα, εξετάσεις, τοκετό, που δεν καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ. Η γαλαντομία της κυβέρνησης για τους ανασφάλιστους είναι να μην πληρώνουν συμμετοχή στα φάρμακα όταν έχουν ατομικό εισόδημα μέχρι 200 ευρώ το μήνα. Στις υποβαθμισμένες και επιβαρυμένες δημόσιες μονάδες, όπου μπορούν να απευθύνονται οι ανασφάλιστοι, είναι ζήτημα αν και πότε θα βρουν ειδικότητα γιατρού που χρειάζονται, εργαστήριο, σύγχρονο εξοπλισμό και μηχανήματα, κρεβάτι νοσηλείας, χημειοθεραπεία - ακτινοβολία κ.λπ. Αλλωστε, η κυβέρνηση δεν έβαλε από τον κρατικό προϋπολογισμό ούτε ένα ευρώ για τους ανασφάλιστους. Κι αυτά τα ανεπαρκέστατα 100 εκατ. ευρώ προς τα νοσοκομεία είναι κονδύλι από τον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή από τις εισφορές των ασφαλισμένων.
  • «Κατάργηση του εισιτηρίου 5 ευρώ στα νοσοκομεία». Οι υπόλοιπες πληρωμές στα νοσοκομεία και στην ΠΦΥ «καλά κρατούν» κι επιπλέον όλοι οι συνταξιούχοι επιβαρύνθηκαν με αύξηση των εισφορών για την Υγεία. Σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2016, τα έσοδα των νοσοκομείων από την πώληση υπηρεσιών στους ασθενείς προϋπολογίζονται στα 93 εκατ. ευρώ και από τον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή από τις έμμεσες πληρωμές, θα αυξηθούν κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2015. Εξάλλου, το υπουργείο συνεχίζει να αναζητά «ισοδύναμο μέτρο» ύψους 22 εκατ. ευρώ για το «5ευρω» που κατάργησε.
  • «Αυξήσαμε το όριο των δαπανών για τα νοσοκομεία το 2016». Δεν αυξήθηκε η κρατική χρηματοδότηση προς τα νοσοκομεία. Αυξήθηκαν τα έξοδα που μπορούν να κάνουν τα νοσοκομεία για φάρμακα, υλικά, επικουρικό προσωπικό, εφημερίες κ.λπ. από ίδια έσοδά τους, από την περαιτέρω αφαίμαξη των ασφαλιστικών ταμείων και του λαϊκού εισοδήματος.

Επειδή καταλαβαίνουν ότι δεν πείθουν με την προβολή των υποτιθέμενων παροχών, «των ωφελειών» από το μοίρασμα της υποτιθέμενης ανάπτυξης, για να συγκρατήσουν τις λαϊκές απαιτήσεις σε μειωμένα - χαμηλά επίπεδα και για να μην υιοθετήσουν τις διεκδικήσεις του ταξικού κινήματος, βάλθηκαν να συκοφαντήσουν ως ανέφικτο το αίτημα για δωρεάν Υγεία για όλους.

Δεν είναι ώρα «για απλή εκφώνηση μιας δήθεν ριζοσπαστικής "γραμμής" που ξεκινά και τελειώνει στο "δωρεάν Υγεία για όλο το λαό"», αναφώνησε ο υπουργός. Αυτά θεωρούνται ...ξεπερασμένα και μη ρεαλιστικά. Το ρεαλιστικό, κατά τον υπουργό και με ταξικό πρόσημο υπέρ του κεφαλαίου, είναι ο λαός να μην απαιτεί και προκαλεί βάρος στον κρατικό προϋπολογισμό. Να δεχτεί να θυσιάσει ακόμα και την υγεία του για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων.

Το νέο σχέδιο για την ΠΦΥ

Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε το υπουργείο Υγείας, στο επίκεντρο κάθε περιφέρειας θα είναι το Κέντρο Υγείας (ΚΥ) ή το ιατρείο Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ). Γύρω από αυτό θα διαρθρώνονται οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), δηλαδή ιατρεία που θα έχουν μόνο γενικό γιατρό, παιδίατρο, νοσηλευτή, μαία και επισκέπτη/τρια Υγείας.

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα κενά στα ΚΥ - ΠΕΔΥ, που έχουν ερημώσει, δεν θα γίνουν. Οπως λέει η κυβέρνηση, θα μετακινηθούν γιατροί ειδικοτήτων από και προς τα νοσοκομεία. Ομως, επειδή δε θα βρει γιατρούς, με δεδομένες τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, για να τους μετακινήσει, προετοιμάζει «συνέργεια ΠΕΔΥ - Νοσοκομείων και αξιοποίηση γιατρών με νοσοκομειακές ειδικότητες στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, χειρουργεία ή εργαστήρια των δημόσιων νοσοκομείων». Επίσης, δεν αποκλείεται να «σφραγιστούν» κλινικές, κρεβάτια, ιατρεία ΠΕΔΥ κ.λπ.

Οι όποιες νέες προσλήψεις ιατρικού και άλλου υγειονομικού προσωπικού γίνουν θα είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, όπως επικουρικό προσωπικό. Επίσης, η στελέχωση των ΤΟΜΥ θα γίνει και με «Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις». Ακόμη, τα Κοινωνικά Ιατρεία και τα ιατρεία των ΜΚΟ, τα οποία λειτουργούν κυρίως με εθελοντές, προσφέροντας στοιχειώδεις και αποσπασματικές υπηρεσίες, θα ενταχθούν στην ΠΦΥ.

Χρηματοδότηση μέσω περικοπών

Το «δίκτυο ΠΦΥ», που ετοιμάζει η κυβέρνηση, θα έχει μηδαμινό κόστος για το κράτος, όπως προκύπτει από τις ομιλίες στη διημερίδα. Θυμίζουμε πως για Κέντρα Υγείας - ΠΕΔΥ θα δοθούν το 2016 τα ίδια ψίχουλα με το 2015 (122 εκατ. ευρώ), που οδήγησαν σχεδόν στη διάλυση το ΠΕΔΥ. Αν και οι μονάδες αυτές προβλεπόταν να χρηματοδοτούνται μόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό, η συγκυβέρνηση προχώρησε στη σύναψη συμβάσεων των ΚΥ - ΠΕΔΥ με τον ΕΟΠΥΥ, μεταφέροντας το κόστος στους ασφαλισμένους.

Οπως αναφέρει ο Στ. Βαρδαρός, αναπληρωτής γγ του υπουργείου Υγείας, «πρόθεσή μας είναι να χρηματοδοτηθεί η μεταρρύθμιση από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά ζούμε σε μια δύσκολη εποχή και όταν έρχεσαι να υλοποιήσεις κάτι στην πράξη πρέπει να σκεφτείς πού αλλού θα βρεις πόρους».

Γι' αυτό, το «δίκτυο ΠΦΥ» θα χρηματοδοτηθεί και «από την εξοικονόμηση που θα επιτευχθεί εξαιτίας της μείωσης της προσέλευσης των ασθενών στα νοσοκομεία, που θα μειώσει τη δαπάνη και το προσωπικό προς τα νοσοκομεία», αλλά και από την κατάργηση των συμβάσεων με ιδιώτες γιατρούς. Δηλαδή, θα μειωθούν κι αυτοί οι εναπομείναντες 5.000 συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ (οι μόνιμοι στα ΠΕΔΥ δε φτάνουν ούτε τους 1.000) που υπάρχουν σήμερα για 10 εκατ. πληθυσμό, με αποτέλεσμα σε ολόκληρους νομούς να μην υπάρχουν γιατροί σε πολλές ειδικότητες ούτε για δείγμα.

Από τα λεγόμενά τους διαφαίνεται ότι θα βάλουν «κρησάρα» με «κόφτη» στους ασθενείς για να μην απευθύνονται όλοι στα δημόσια νοσοκομεία, αφού «φτιάχνεται η ΠΦΥ». Οι ασθενείς που θα απευθύνονται σε αυτήν, που θα έχει στην καλύτερη περίπτωση τον ίδιο ανεπαρκέστατο αριθμό γιατρών, πάλι δε θα εξυπηρετούνται.

Επιπλέον, η χρηματοδότηση της ΠΦΥ θα γίνεται από προγράμματα ΕΣΠΑ, δηλαδή αποσπασματικά και με ημερομηνία λήξης, ενώ ενισχυμένος θα είναι ο ρόλος της Τοπικής Διοίκησης. Θυμίζουμε την τροπολογία της κυβέρνησης που «πέρασε» με το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα», με την οποία δήμοι και περιφέρειες θα μπορούν να χρηματοδοτούν από δικά τους κονδύλια λειτουργικές ανάγκες των δημόσιων μονάδων Υγείας.

Οι συνέπειες για τους ασθενείς είναι υποβαθμισμένες, κατακερματισμένες υπηρεσίες «πολλών ταχυτήτων» και το κόστος λειτουργίας των Μονάδων Υγείας να μετακυλίεται μέσω των δημοτικών τελών και της τοπικής φορολόγησης στους κατοίκους.

Το παράδειγμα της Πάτρας

Ο Δήμος Πάτρας είναι ένας από τους 4 δήμους όπου θα εφαρμοστεί πιλοτικά το κυβερνητικό σχέδιο της ΠΦΥ. Η εξειδίκευσή του στο Δήμο Πάτρας επιβεβαιώνει ότι τα κυβερνητικά σχέδια αφορούν ένα υποκατάστατο ΠΦΥ, αφού δεν περιλαμβάνουν τη βασική αποστολή της που είναι η Πρόληψη, δηλαδή η προστασία του υγιούς πληθυσμού, διότι «κοστίζει», και οι διαγνώσεις, οι εξετάσεις, η συνταγογράφηση θα γίνονται από ελάχιστους γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους, χωρίς άλλους γιατρούς ειδικότητας, που είναι αδύνατον να καλύψουν τον τοπικό πληθυσμό.

Δεν υπάρχει η σύνδεση με τους τόπους δουλειάς, με τα σχολεία για προληπτικούς ελέγχους, υπηρεσίες Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας. Δεν υπάρχουν υπηρεσίες κατ' οίκον νοσηλείας για ηλικιωμένους, ΑμεΑ, ασθενών που πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο και συνεχίζουν την αποθεραπεία στο σπίτι, που είναι αρκετές χιλιάδες.

Ενδεικτικά, για τους πάνω από 200.000 μόνιμους κατοίκους, χωρίς να υπολογίζονται φοιτητές, επισκέπτες κ.ά., το σχέδιο προβλέπει μια «Μονάδα Αναφοράς» (κάτι σαν μισοαναπτυγμένο ΚΥ), με ένα εργαστήριο και ορισμένες ειδικότητες γιατρών για μερικές μέρες της βδομάδας ως «επισκέπτες». Αυτή η Μονάδα θα εφημερεύει το βράδυ για τις ανάγκες όλων των κατοίκων! Μετά τις 10 το βράδυ για όλο τον παιδικό πληθυσμό της Πάτρας θα εφημερεύει 1 παιδίατρος, ενώ θα υπάρχει ένας επισκέπτης γυναικολόγος μόνο στην πρωινή βάρδια...

Οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές οικογένειες έχουν συμφέρον να μην πέσουν στην παγίδα της αντιλαϊκής μεταρρύθμισης της συγκυβέρνησης που προωθεί ως δήθεν απάντηση στη σημερινή άθλια κατάσταση των δημόσιων μονάδων και των παροχών. Να διεκδικήσουν κρατική χρηματοδότηση για πλήρη ανάπτυξη της δημόσιας ΠΦΥ, με ΚΥ πλήρως στελεχωμένα και εξοπλισμένα σε πανελλαδικό επίπεδο και με κριτήριο να έχουν όλοι σύγχρονες και δωρεάν υπηρεσίες με προτεραιότητα την πρόληψη κοντά στον τόπο κατοικίας, σπουδών και άθλησης.

Να εντάξουν αυτήν την πάλη στην προοπτική δημιουργίας των κοινωνικών και πολιτικών προϋποθέσεων για την ανάπτυξη όπου οι ίδιοι θα κάνουν κουμάντο και θα μπορούν να αξιοποιήσουν τον πλούτο που παράγουν για την ανάπτυξη ενός αποκλειστικά κρατικού συστήματος Υγείας, το οποίο θα είναι πραγματικά καθολικό, σύγχρονο και δωρεάν.


Ε.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ