Σάββατο 15 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
  • «Νίκος Μπελογιάννης - Ντοκουμέντα και επίκαιρα διδάγματα»Συλλογικό.
  • «Μαϊάμι πάλι»Λεονέλο Αβέγιο Μέσα.
  • «Σικέιρος - Η ζωή και το έργο του»Φίλιπ Στάιν.
  • «Το παιδαγωγικό ποίημα, 2 τόμοι»Α. Μακαρένκο.
Εκθεσιακές ματιές

Εργο της Μαρίας Χατζηθεοδώρου
Εργο της Μαρίας Χατζηθεοδώρου
Στην «Γκαλερί της Ερσης», φιλοξενείται (έως 19/5) ζωγραφική της Μαρίας Χατζηθεοδώρου με τίτλο: «Kινητή Γιορτή». H ζωγράφος, χρησιμοποιώντας μια σύνθετη «γραφή» (ρεαλισμό και εξπρεσιονιστική αφαίρεση), αποτυπώνει το οικείο της περιβάλλον.

Στην γκαλερί «7» (Ζαλοκώστα 7), παρουσιάζεται ζωγραφική της Ευαγγελίας Τόπα. Η ζωγράφος, με προσωπικό εικαστικό λόγο, επαναπροσδιορίζει την αρχέγονη μαγεία της δημιουργίας σε εποχή που την έχει απολέσει...

Οι γκαλερί «εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου» (Βαλαωρίτου 9α) και «fizz» (Βαλαωρίτου 9γ) φιλοξενούν ζωγραφική του Κυριάκου Κατζουράκη. Ο Μάνος Στεφανίδης, σχολιάζοντας τη δουλειά του εικαστικού, σημειώνει: «...τέχνη της μνήμης που φαλκιδεύεται σταθερά, τέχνη - άμυνα στη διάχυτη βία των ημερών που κατατρώγει σαν σαράκι τις ανθρώπινες αντιστάσεις. Την αξιοπρέπεια των ανθρώπων τελικά. Επειδή οι πολλοί ζουν την πραγματικότητα, ενώ μόνο οι λίγοι την δημιουργούν. Οδηγός του η επιθυμία, το ακήρατο ερωτικό σώμα, όπλο και εξορκισμός εναντίον οποιασδήποτε θεσμοποιημένης βίας, οποιασδήποτε αλλοτριωτικής διαδικασίας».

Στο χώρο τέχνης «William James», (Υμηττού 64, Χολαργός), παρουσιάζεται (έως 25/5) έκθεση έργων της Τίνας Καμπάνη.

Η εικαστική ομάδα ART STUDIO «EST», που ίδρυσε το 1990 ο εικαστικός Κώστας Ευαγγελάτος, παρουσιάζει (έως 29/5) έργα της στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου, του δήμου Ζωγράφου. Συμμετέχουν οι: Γιάννης Αδαμαντίδης, Γιάννης Αντωνάκος, Τάκης Βεκόπουλος, Κωστής Βολουδάκης, Κώστας Ευαγγελάτος, Ελένη Ντίνια - Μπούνταλη, Γεωργία Σεφερλή, Νάνα Στεργιοπούλου, Γιώργος Συράκη, κ.ά.

Μέχρι τις 21/5 διαρκεί η έκθεση έργων των Χαράς Μπαχαρίου και Αντρέα Καράμπελα στην γκαλερί «Ανεμος» (Αγ. Τρύφωνος 12, Κηφισιά).

Σοπέν, τζαζ και παράδοση

Ο Σοπέν
Ο Σοπέν
Στον Φρ. Σοπέν (200 χρόνια από τη γέννησή του) αφιερώνεται το διεθνές Φεστιβάλ «Μουσικός Παράδεισος» του Δήμου Κορυδαλλού, σήμερα και αύριο στο «Σινέ Παράδεισος» (Αγίου Γεωργίου και Ζάππα 4), με ελεύθερη είσοδο. Οι εκδηλώσεις, σε καλλιτεχνική επιμέλεια του μαέστρου - συνθέτη Νίκου Χριστοδούλου, διοργανώνονται με τη συνεργασία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών, του «Ινστιτούτου Σοπέν», των πρεσβειών Πολωνίας και Γαλλίας, του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών και της Εθνικής Βιβλιοθήκης Γαλλίας. Θα γίνουν δύο συναυλίες, δύο εκθέσεις (από Πολωνία και Γαλλία) και συμπόσιο - ημερίδα, με Ελληνες και Πολωνούς σολίστ και μουσικολόγους. Θα παρουσιαστεί σήμερα το περίφημο Κοντσέρτο για Πιάνο αρ. 2, στη σπάνια μεταγραφή του Σοπέν για πιάνο και κουαρτέτο εγχόρδων, από την Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου και το πολωνικό «Prima Vista Quartet». Εργα για πιάνο, μουσική δωματίου και τραγούδια του Σοπέν παρουσιάζονται αύριο, μαζί με αναφορά σε μεγάλους ποιητές και στην αγαπημένη του Γεωργία Σάνδη.

  • «Οταν η πένα απαντά στη μνήμη και στην καρδιά ενός λαού» τιτλοφορείται το μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στο δημοτικό τραγούδι, που διοργανώνουν σήμερα (8 μ.μ.), στο θέατρο «Πέτρα», οι σύλλογοι Μυτιληνιών Πετρούπολης «Ο Θεόφιλος» και Μεσοτοπιτών Λέσβου «H Αναγέννηση». Θα παρουσιαστούν χοροί και τραγούδια της Θράκης, Ρωμυλίας, Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Πελοποννήσου, Πόντου, Αιγαίου, Μ. Ασίας και Λέσβου. Συμμετέχουν 140 χορευτές από τα χορευτικά τμήματα των δύο συλλόγων και οι χορωδίες τους, με συνοδεία πολυμελούς παραδοσιακής ορχήστρας. Καλλιτεχνική επιμέλεια - διδασκαλία χορευτικών: Κώστας Πιπίνης, διδασκαλία - διεύθυνση χορωδιών: Βαγγέλης Σαραντίδης, Αχιλλέας Χιωτέλλης. Παίζει το μουσικό σχήμα «Επτάσημο» και παραδοσιακοί μουσικοί από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Είσοδος: 5 ευρώ.
  • Αύριο (8.30 μ.μ.), στο θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», η ερασιτεχνική σχολή του Κέντρου Μελέτης Χορού Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν παρουσιάζει την παράσταση «Οι δράκοντες και οι δρόμοι». Αφορμή και έμπνευση της παράστασης στάθηκε ένας παραδοσιακός μύθος της Κεντρικής Αμερικής από το βιβλίο «Το χρυσό στεφάνι» της Ζωής Βαλάση. Ενας μύθος, που αναδεικνύει την ανάγκη και τον αγώνα του ανθρώπου για την επικοινωνία μεταξύ των λαών.
  • Ο σπουδαίος ντράμερ, Horacio El Negro, συνδυάζει τον τζαζ λάτιν ήχο του με το «Yiorgos Fakanas Group», εμφανίζεται και σήμερα (8.30 μ.μ.), στη σκηνή «Αθηνά» (Λ. Ποσειδώνος 3 - Παραλία Μοσχάτου - Ν. Φαλήρου, 210 4813.605). Βραβευμένος με Grammy είτε παίζει με μύθους της τζαζ (McCoy Tyner, Michel Camilo) είτε με ροκ αστέρια (Carlos Santana, Steve Winwood) ή σαν μέλος λάτιν ορχηστρών o El Negro έχει κερδίσει το σεβασμό και τον τίτλο του πιο δυναμικού και ικανού σύγχρονου ντράμερ. Μαζί του παίζουν: Τάκης Πατερέλης, Αντώνης Ανδρέου, Δημήτρης Σεβδαλής, Γιώργος Φακανάς.
μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Το Ιστορικό και Φωτογραφικό Αρχείο του Δήμου Πειραιά ολοκληρώνει τις εκδηλώσεις του «Διαδρομές ζωής και τέχνης», στις 17/5 (7.30μμ) με προβολή, στον πολυχώρο του πρώην εργοστασίου «Αχάια Κλάους» (Μαντινείας και Θήρας, Καμίνια Πειραιά), της ταινίας του Μάνου Ζαχαρία «Ενας από το εκτελεστικό απόσπασμα» (1968). Στη συνέχεια ο σκηνοθέτης θα διηγηθεί διαδρομές της ζωής και του έργου του.

μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Στο θέατρο «Χώρα», παρουσιάζεται το έργο «The new electric ballroom» του Enda Walsh. Τα πρόσωπα του έργου δημιουργούν έναν «ζωντανό» τόπο δράσης με τη μνήμη τους. Τέσσερις ηθοποιοί «ντυμένοι» με το παρελθόν των προσώπων αναβιώνουν και αφηγούνται το όνειρο και την απώλειά του. Μετάφραση: Γεωργία Ψυχογυιού. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς. Σκηνικά - κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη. Μουσική: Blaine Reininger. Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου. Κίνηση: Ζωή Χατζηαντωνίου. Δραματουργική επεξεργασία: Τζωρτζίνα Κακουδάκη. Παίζουν: Θέμις Μπαζάκα, Ανέζα Παπαδοπούλου, Μαρία Πανουργιά, Παναγιώτης Εξαρχέας.

  • Το «Beton 7» και το θέατρο «Μηχανή» παρουσιάζουν το έργο του Αντονι Νίλσον «Stitching»(μέχρι 7/6), καθημερινά εκτός Πέμπτης. Μετάφραση: Κλαίρη Χριστοπούλου. Σκηνοθεσία: Πέρης Μιχαηλίδης. Σκηνικά: Μιχάλης Αργυρού. Φωτογράφηση: Τάκης Διαμαντόπουλος. Παίζουν: Αθηνά Αλεξοπούλου, Γιάννης Χατζηγιάννης.
  • Το έργο «Αμλετ ο Β'» του Σαμ Μπόμπρικ σε σκηνοθεσία Περικλή Καρακωνσταντόγλου παρουσιάζεται (15 -16 και 22 -23/5) στο «Πολύτροπον» (Λεωφόρος Μαραθώνος 26) του συλλόγου Νέας Μάκρης «Πολιτιστικές Απόπειρες» στη σκηνή του Συλλόγου. Μια ανατρεπτική παρωδία σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ. Ο Αμλετ και τα άλλα πρόσωπα απελευθερώνονται κι αλλάζουν ...στιλ, με επίκαιρες πινελιές και ακραίες εξελίξεις...
μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Την τελευταία συναυλία τους στο «Κύτταρο» (Αχαρνών και Ηπείρου), δίνουν σήμερα (10 μ.μ.) ο Διονύσης Τσακνής και ο Γιώργος Μεράντζας, ολοκληρώνοντας δύο διήμερα πλημμυρισμένα από τραγούδια, μνήμες και συγκινήσεις.

  • Σήμερα, κλείνουν και οι εμφανίσεις του Χρήστου Θηβαίου, στο «Σταυρό του Νότου» (Φραντζή και Θαρύπου 37, Ν. Κόσμος, 210 9226975), με τραγούδια αγαπημένα και εκφραστικές ερμηνείες.
ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Oλοκληρώνεται αύριο το πρόγραμμα «Κυριακάτικα απογεύματα» στον κινηματογράφο «Φιλίπ» με προβολές εξαιρετικών ταινιών για παιδιά και εφήβους. Αύριο, λοιπόν, στις 4 μ.μ., θα προβληθεί η βραβευμένη ολλανδική ταινία «Το άλογο της Γουίνκι» σε σκηνοθεσία της Μίσα Καμπ. Η εξάχρονη, ασιατικής καταγωγής, Γουίνκι, μεταναστεύει οικογενειακώς στην Ολλανδία. Οι γονείς της εργάζονται. Επειδή η Γουίνκι νιώθει πολύ μόνη, πιάνει φιλία με ένα πόνι. Οταν αυτό πεθάνει, το κοριτσάκι ζητά τη βοήθεια του Αη - Βασίλη για να αποκτήσει ένα δικό της αλογάκι. Ευτυχώς, που υπάρχουν και θείοι.




Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org