Κυριακή 15 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Χρήμα... για να βρουν δολοφόνους

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δύσκολες ώρες για τον αμερικανικό στρατό, παρότι μισθοφορικός, καθώς ολοένα και λιγότεροι προσφέρονται να χάσουν τη ζωή τους στα πεδία μαχών του Ιράκ και του Αφγανιστάν. Εστω και επί χρήμασι.

Εχουν χρησιμοποιήσει σχεδόν όλα τα «κόλπα». Αρχικά ανέβασαν το όριο ηλικίας κατάταξης. Από τα 33 στα 40. Και πάλι οι δυσκολίες παρέμειναν. Μετά ήρθαν τα αθέμιτα μέσα. Φάκελοι στα σχολεία ανά την αμερικανική επικράτεια, ειδικοί στρατολόγοι σαν τα κοράκια έπεσαν σε σχολεία και Πανεπιστήμια. Απρακτοι όμως καθώς ήρθαν αντιμέτωποι με οργισμένους γονείς, έξαλλους φοιτητές που πέρασαν στην αντεπίθεση...

Τελικά επιστρατεύουν τα μεγάλα μέσα... Το χρήμα. Αφειδώς προσφέρουν χρήματα και προνόμια αποκαλύπτοντας και την απελπισία στην οποία έχουν περιέλθει: στο ένα δισεκατομμύριο δολάρια εκτοξεύτηκε η εκστρατεία που γίνεται για να μείνουν στην υπηρεσία στρατιώτες και πεζοναύτες που λήγει η θητεία τους. Επειτα από 4 χρόνια πολέμου, έχουν εξαπλασιαστεί (από το 2003) τα επιδόματα που δίδονται για να μην αποστρατευτούν οι στρατιώτες. Αρχίζουν από μερικές χιλιάδες δολάρια και φτάνουν στις 150.000 για στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων που θα επανακαταταγούν για έξι χρόνια. Τα αποτελέσματα; Ιδωμεν...

Να σωθεί το εμπόρευμα...

«Η πολιτεία παίρνει μέτρα κατά της βίας...», διαφημίζει ο ΟΠΑΠ. Και παρουσιάζει ολόκληρο τον κατάλογο που μετατρέπει τα γήπεδα σε δοκιμαστήρια κατασταλτικών μέτρων. Σαν να μην έχουν εφαρμοστεί πολλά απ' αυτά και ίσως σκληρότερα ακόμη, για παράδειγμα, στα γήπεδα της Ευρώπης, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα. Σα να μην παρακολούθησε ολόκληρος ο κόσμος τις πρόσφατες δύο συναντήσεις μεταξύ Ρόμα και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Σαν το ζήτημα της βίας, που γεννά και αναπαράγει ο αθλητισμός - εμπόρευμα, να αφορά αυστηρά μόνο το χώρο του γηπέδου, ή να είναι προϊόν κάποιων «ανεγκέφαλων», που αν απομονωθούν θα εκλείψει οριστικά. Οι λογής ανεγκέφαλοι δεν πέφτουν από τον ουρανό. Τους δημιουργούν και τους χρησιμοποιούν κατά περίπτωση και ξεχωριστό συμφέρον όλοι αυτοί που βλέπουν τη φυσική άσκηση σαν θέαμα για πούλημα και δυνατότητα κερδοφορίας από τον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό. Αρα, οι κατ' εξοχήν υπεύθυνοι ( επιχειρηματίες) τη μόνη πραγματική υπηρεσία που θα μπορούσαν να προσφέρουν ενάντια στη βία ήταν να αφήσουν τον αθλητισμό ήσυχο. Δε θα το κάνουν ποτέ από μόνοι τους. Ο λαός πρέπει να τους πάρει από τα χέρια και αυτό το αγαθό της υγείας και συνολικής κοινωνικοποίησής του. Είναι δικό του και δεν είναι για πούλημα...

Νέοι μηχανισμοί παρακολούθησης;

Κρίκο κρίκο κατασκευάζουν καθημερινά οι ιμπεριαλιστές τις αλυσίδες με τις οποίες επιχειρούν να δέσουν πισθάγκωνα τους λαούς. Οι μέχρι τώρα «παντοδύναμοι» μηχανισμοί παρακολούθησης και καταστολής δεν τους φαίνονται αρκετά ισχυροί για να αντέξουν σε μια εξέγερση των λαών και γι' αυτό παίρνουν διαρκώς νέα μέτρα. Τελευταίο παράδειγμα, η εισήγηση του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, Μάικλ ΜακΚόνελ, που ζητά την εξουσιοδότηση για να επεκτείνει την παρακολούθηση των «στόχων» του εξωτερικού. Σύμφωνα με πληροφορίες αμερικανικών εφημερίδων, ο κ. ΜακΚόνελ, που ανέλαβε τα ηνία των 16 αμερικανικών υπηρεσιών κατασκοπίας πριν από τρεις μήνες, ζητεί ούτε λίγο ούτε πολύ να επιτραπεί στην NSA (σ.σ. υπερυπερησία εσωτερικής ασφάλειας) η παρακολούθηση αλλοδαπών (ακόμη και με τη μέθοδο της υποκλοπής τηλεφωνικής επικοινωνίας και ηλεκτρονικών μηνυμάτων) χωρίς την προηγούμενη έκδοση δικαστικού εντάλματος. Επιπλέον, στο νομοσχέδιο που προτείνει ο επικεφαλής της NSA, η απόφαση για το αν είναι απαραίτητο το ένταλμα, να λαμβάνεται με βάση το ποιος είναι ο «στόχος» και όχι βάσει των μέσων, που θα χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθησή του. Οσον αφορά τη χρονική διάρκεια της παρακολούθησης, ο ΜακΚόνελ ζητεί να τριπλασιαστεί σχεδόν, από 120 ημέρες σε έναν χρόνο. Επίσης ζητά προστασία των «συνεργαζόμενων» εταιρειών τηλεπικοινωνιών, αφού εισηγείται να τους δοθεί ασυλία όσον αφορά την αστική ευθύνη για συνεργασία σε «προγράμματα αντιτρομοκρατίας»! Είναι θέμα χρόνου τα παραπάνω να έρθουν με μορφή οδηγίας από την ΕΕ...

«Συντηρόσημα»;

Με «άπιαστο όνειρο», μοιάζει ο κυβερνητικός στόχος για μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων στη χώρα μας το 2010 κατά 50% σε σχέση με το 2000, όπως επισήμανε πρόσφατα στην ετήσια έκθεσή του το Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας του ΤΕΕ. Και για του λόγου το ασφαλές παραθέτει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το 2006 οι νεκροί από τροχαία, αντί να μειωθούν, έφτασαν τους 1.494, έναντι 1.470 το 2005!

Είναι γεγονός ότι οι ελληνικοί δρόμοι, παρά τον πακτωλό κονδυλίων, που διαφημίζουν κιόλας ότι διέθεσαν την τελευταία δεκαετία οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μοιάζουν περισσότερο με λαιμητόμους, με αποτέλεσμα το μεγάλο βάρος της ευθύνης για την αποφυγή τροχαίων δυστυχημάτων να πέφτει αποκλειστικά στους οδηγούς.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ με πρόσφατο νόμο ανέλαβε την ευθύνη συντήρησης των κεντρικών οδικών αξόνων και κάποιων μεγάλων λεωφόρων της Αττικής. Ωστόσο για το οδικό δίκτυο 9.000 χιλιομέτρων, αρμοδιότητας των 13 Περιφερειών, 31.000 χιλιομέτρων αρμοδιότητας των Νομαρχιών, αλλά και το δίκτυο 63.000 χιλιομέτρων που ανήκει στην αρμοδιότητα των ΟΤΑ και βρίσκονται σε ανησυχητικά επίπεδα, «ξέχασε» η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το θέμα της χορήγησης ανάλογων πιστώσεων για τη συντήρησή τους.

Μήπως, λοιπόν, ετοιμάζεται να προτρέψει τους δήμους και τις νομαρχίες να επιβάλλουν από πάνω και νέα χαράτσια στο λαό, δηλαδή... «συντηρόσημα»;

ΒΙΒΛΙΟ
Λόγια της Πλώρης

«Εκείνη με κοίταξε αυστηρά και με φωνή τρεμάμενη ξαναρώτησε: "Ναύτη - καλεναύτη, ζει ο βασιλιάς Αλέξαντρος;". "Ζει και βασιλεύει", απάντησα ευθύς. "Ζει και βασιλεύει και τον κόσμο κυριεύει". Ακουσε τα λόγια μου καλά. Σα να χύθηκε αθάνατο νερό η φωνή μου στις φλέβες της, άλλαξε αμέσως το τέρας κ' έλαμψε παρθένα πάλι χιλιόμορφη. Σήκωσε το κρινάτο χέρι της από την κουπαστή, χαμογέλασε ροδόφυλλα σκορπώντας από τα χείλη της. Και άξαφνα στον ολοπόρφυρον αέρα χύθηκε τραγούδι πολεμικό, λες και γύριζε τώρα ο μακεδονικός στρατός από τις χώρες του Γάγγη και του Ευφράτη». Το έργο του Α. Καρκαβίτσα πρωτοεκδόθηκε το 1899. Οπως γράφει ο Θοδόσης Πιερίδης στο Πρόλογο αυτής της έκδοσης, «είναι ένα βιβλίο της θάλασσας. Σαν τέτοιο μένει ζωντανό στην ελληνική γραμματολογία, σαν τέτοιο τ' αγάπησαν δυο γενιές ενός λαού που τον περιζώνει το νερό. Η θάλασσα στους θυμούς της και στις καλοσύνες της, η θάλασσα με τους βυθούς της και με τους βαθύτερούς της ουρανούς, με τ' ακρογιάλα, τα νησιά και τα ταξίδια της, η θάλασσα με τη σκληρή ζωή των δουλευτάδων της, με τη λεβεντιά των ανθρώπων που τη νικούνε και με τα πένθη εκείνων που νικά - η θάλασσα είναι εδώ το στοιχείο του Καρκαβίτσα κι ο κόσμος των θαλασσινών είναι ο πρωταγωνιστής του». Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Ντέιβιντ Πετρέους

Η καρδιά της πλέον φρουρούμενης περιοχής σε ολόκληρο το Ιράκ, πλήχτηκε την Πέμπτη: το κτίριο του Κοινοβουλίου στην «Πράσινη Ζώνη». Το χτύπημα, αν και δεν ήταν από τα πλέον αιματηρά, ήταν, ίσως, η πιο ηχηρή απόδειξη ότι η κατάσταση τείνει να γίνει χαώδης και ότι οι κατοχικές δυνάμεις δεν περνούν εύκολες στιγμές. Πόσο μάλλον, που η επίθεση σημειώθηκε ενώ συμπληρώνονται σχεδόν δύο μήνες από την έναρξη της πολυσυζητημένης νέας «επιχείρησης ασφάλισης» της Βαγδάτης.

Η ανησυχία των Κατοχικών και της Ουάσιγκτον, βέβαια, προϋπήρχε της συγκεκριμένης επίθεσης. Σύμφωνα με άρθρο του Ρόμπερτ Φισκ, στην «Ιντιπέντεντ», ο διοικητής των κατοχικών δυνάμεων, Αμερικανός στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, είχε, ήδη, εκπονήσει μετά από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις εναλλακτικό σχέδιο «ασφάλισης» της Βαγδάτης, καταρχάς, και στη συνέχεια και άλλων περιοχών.

Αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων, την «οχύρωση» 30 από τις 89 συνοικίες της Βαγδάτης (των πλέον «καυτών»). Οι κάτοικοι θα παραλάβουν ειδικές ταυτότητες για να μπορούν να εισέλθουν και οι επισκέπτες θα λαμβάνουν ειδική άδεια παραμονής. Ανάλογα μέτρα λήφθηκαν από τους Αμερικανούς στο Βιετνάμ, από τους Γάλλους στην Αλγερία και από τους Ισραηλινούς στα Παλαιστινιακά Εδάφη, χωρίς να έχουν καμία επιτυχία.


Ε. Μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ