Οι εκπομπές μεταδίδονται ζωντανά όλες τις καθημερινές, από τις 6 μ.μ. έως τις 9 μ.μ., και σε επανάληψη την επόμενη μέρα, από τις 12 μ. έως τις 3 μ.μ.
Οι επισκέπτες μπορούν να μπαίνουν στο webradio μέσω του ειδικού εικονιδίου στην αρχική σελίδα του ΠΑΜΕ. Δυνατότητα ακρόασης υπάρχει και από κινητό τηλέφωνο μέσω της εφαρμογής «Τune Ιn» (μπορεί να την «κατεβάσει» κανείς δωρεάν από το «playstore»).
Παράλληλα, υπάρχει δυνατότητα ακρόασης των εκπομπών οποιαδήποτε στιγμή (οn demand), καθώς και αποθήκευσής τους στον υπολογιστή, στο κινητό ή σε άλλη ηλεκτρονική συσκευή αναπαραγωγής αρχείων ήχου.
Πέμπτη
6 μ.μ. - 7 μ.μ.: Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής
7 μ.μ. - 8 μ.μ.: ΣΕΤΗΠ
8 μ.μ. - 9 μ.μ.: Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας
Παρασκευή
6 μ.μ. - 7 μ.μ.: Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων
7 μ.μ. - 8 μ.μ.: Εκπομπή για το θέατρο και τον κινηματογράφο
8 μ.μ. - 9 μ.μ.: Metal Is Coming
Σχετικά με αυτήν την προσπάθεια, μιλούν στον «Ριζοσπάστη» ο Αρης Δαλαμάγκας και ο Δημήτρης Σιάτρας, οι οποίοι έχουν αναλάβει την ευθύνη του εγχειρήματος, από την προετοιμασία του προγράμματος μέχρι τα τεχνικά ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του.
-- Τι έρχεται να υπηρετήσει η απόφαση του ΠΑΜΕ για επαναλειτουργία του διαδικτυακού ραδιοφώνου; Πώς μπορεί να συμβάλει στη δράση του ταξικού κινήματος;
Δημήτρης Σιάτρας: Η επαναλειτουργία του διαδικτυακού ραδιοφώνου είναι ένα ακόμα μέσο παρέμβασης, ενημέρωσης πάνω στις θέσεις του ΠΑΜΕ, ανάδειξης της ακούραστης δράσης των σωματείων και πρωτοπόρων εργαζομένων σε κάθε εργασιακό χώρο και κλάδο. Για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα είναι βέβαια ξεκάθαρο ότι τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την άμεση επαφή των σωματείων με τους εργαζόμενους, την τριβή με όσα αντιμετωπίζουν καθημερινά μέσα στους χώρους δουλειάς, εκεί που γεννιέται η εκμετάλλευση, εκεί που δυναμώνουν οι αξίες της ενότητας και της αλληλεγγύης των εργαζομένων. Το ραδιόφωνο δεν έρχεται να υποκαταστήσει την άμεση επαφή, αλλά να βοηθήσει ώστε κάθε σωματείο να έχει ένα επιπλέον ενημερωτικό όπλο, έρχεται να συμβάλει με τον τρόπο που μπορεί στη διαπάλη, τη στιγμή μάλιστα που η δράση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος είναι κατά βάση αποκλεισμένη από τα αστικά μέσα ενημέρωσης ή συκοφαντείται.
Το Webradio είναι ένα καλό εργαλείο, που θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στη δράση του ταξικού κινήματος, αποτελώντας χρήσιμο εφόδιο για τους εργαζόμενους στην Αττική αλλά και στην περιφέρεια. Αλλωστε, γι' αυτό θεωρήσαμε σωστό να δοθεί χρόνος και σε Εργατικά Κέντρα όλης της Ελλάδας, ώστε να παρουσιάσουν τη δράση τους μέσα από τις δικές τους εκπομπές.
-- Πώς επιδρά το γεγονός ότι μιλάμε για διαδικτυακό και όχι συμβατικό ραδιόφωνο;
Α.Δ.: Η αλήθεια είναι ότι ανάμεσα στο Webradio και το συμβατικό ραδιόφωνο υπάρχουν μεγάλες διαφορές, έχουν διαφορετικά τεχνικά και όχι μόνο χαρακτηριστικά. Η πρώτη και η κυριότερη διαφορά είναι πως για την ακρόαση του Webradio χρειάζεται σύνδεση στο διαδίκτυο, γεγονός που αποκλείει σε γενικές γραμμές ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με το ίντερνετ. Το γεγονός, ωστόσο, ότι μεγαλώνει η διάδοση του διαδικτύου, η δυνατότητα εύκολης πρόσβασης και μέσα από κινητά τηλέφωνα, κάνει για όλο και περισσότερους εργαζόμενους προσβάσιμο το Webradio. Επιπλέον, η διαδικτυακή ακρόαση των εκπομπών την ώρα που μεταδίδονται είναι «δύσκολη», καθώς τις ώρες των εκπομπών αρκετοί συνάδελφοι εργάζονται, άλλοι βρίσκονται μέσα στη δράση, πολλοί δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο ανά πάσα ώρα και στιγμή. Και γι' αυτό όμως υπάρχει λύση, καθώς οι εκπομπές μετά τη μετάδοσή τους αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΠΑΜΕ, οπότε υπάρχει η δυνατότητα ακρόασής τους οποιαδήποτε στιγμή, όπως και η δυνατότητα αποθήκευσής τους στον υπολογιστή, το κινητό κ.ο.κ. Επιπλέον, οι εκπομπές μπορούν να μπαίνουν και στις ιστοσελίδες των αντίστοιχων σωματείων. Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο διάστημα θα κάνουμε σε τεχνικό επίπεδο και άλλες προσπάθειες για να κάνουμε πιο απλή την πρόσβαση στο Webradio.
-- Πώς έγινε δεκτή από εργαζόμενους και σωματεία η απόφαση για το Webradio;
Α.Δ.: Είδαν πολύ θετικά τη δημιουργία του. Αυτή είναι μία γενική εκτίμηση, είτε από τα σωματεία που έχουν τη δική τους εκπομπή, είτε από αυτά που δεν έχουν ακόμα ενταχθεί στο επίσημο πρόγραμμα του σταθμού, αναγνωρίζουν όμως τη χρησιμότητα αυτού του μέσου.
Δ.Σ.: Ασφαλέστερα συμπεράσματα θα έχουμε όταν θα κυλήσει περισσότερο νερό στ' αυλάκι, μιας και είμαστε ακόμα στο ξεκίνημα. Στόχος είναι να εμπλουτιστεί περαιτέρω το πρόγραμμα, περισσότερα σωματεία να αποκτήσουν τη δική τους φωνή στο Webradio, αλλά και να αυξηθούν οι εκπομπές πολιτιστικού περιεχομένου. Ηδη έχουμε τρεις εξειδικευμένες μουσικές εκπομπές και μία για το θέατρο. Σκοπεύουμε σύντομα να εντάξουμε στο πρόγραμμα και εκπομπές για το βιβλίο και τον κινηματογράφο, ενώ είμαστε διατεθειμένοι ν' ακούσουμε κάθε νέα πρόταση που θα βελτιώσει την ποιότητα του ραδιοφώνου. Να τονίσουμε, επίσης, πως πέρα από τις εκπομπές των σωματείων, έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα εκπομπές της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ και του ΣΥΣΔΙΕΚ.
-- Πώς αποφασίζεται το πρόγραμμα, πώς προετοιμάζονται οι εκπομπές, πώς φέρνει το ΠΑΜΕ σε πέρας το εγχείρημα αυτό;
Δ.Σ.: Το πρόγραμμα καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη πως το Webradio είναι κατά βάση εργατικό ραδιόφωνο, στηρίζεται από εργάτες και απευθύνεται σε όλες τις εργατικές, λαϊκές οικογένειες. Ετσι, πρώτο μέλημά μας είναι όσο το δυνατόν περισσότερα σωματεία να έχουν τη δική τους εκπομπή. Παράλληλα, το πρόγραμμα θα πλαισιώνεται με έκτακτες εκπομπές με βάση την επικαιρότητα, με πλευρές που το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα αναδεικνύει. Για παράδειγμα, είχαμε την προχτεσινή εκπομπή για τις Συλλογικές Συμβάσεις, μπροστά στη μάχη που δίνουν αρκετές συνδικαλιστικές οργανώσεις αυτήν την περίοδο, αλλά και μπροστά στα συλλαλητήρια στις 20 Μάρτη. Αντίστοιχα, η Ομοσπονδία Οικοδόμων πραγματοποίησε δύο εκπομπές με αφορμή τη χτεσινή πανελλαδική πανοικοδομική απεργία, ενώ εκπομπή έγινε και με τη Γραμματεία Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ, με αφορμή τις τρέχουσες αρχαιρεσίες στους εργαζόμενους του ΟΑΣΑ.
Α.Δ.: Η προετοιμασία των εκπομπών, αν εξαιρέσουμε το καθαρά τεχνικό κομμάτι, επαφίεται στα ίδια τα σωματεία, στο σχεδιασμό μέσα από τα Διοικητικά Συμβούλια και τον καταμερισμό ευθύνης ανάμεσα στα μέλη τους. Με βάση τις αποφάσεις και το σχεδιασμό της δουλειάς αλλά και τις εξελίξεις σε έναν κλάδο ή εργασιακό χώρο, δίνεται και η αντίστοιχη βαρύτητα στον προγραμματισμό των εκπομπών. Ετσι, οι συνάδελφοι έρχονται εξοπλισμένοι στο σταθμό, προετοιμασμένοι για μία όσο το δυνατόν αρτιότερη παρουσίαση της θεματολογίας.
-- Τι ανταπόκριση έχουν μέχρι στιγμής συναντήσει οι πρώτες εκπομπές και ποια είναι τα σχέδια και οι στόχοι που θέτουν το ΠΑΜΕ και τα σωματεία για τη συνέχεια;
Α.Δ.: Οι πρώτες εντυπώσεις είναι αν μη τι άλλο θετικές. Φαίνεται πως αυτή η νέα πρωτοβουλία αγκαλιάστηκε από τα συνδικάτα που πήραν πολύ «ζεστά» την οργάνωση των εκπομπών τους. Oσο η ύπαρξη του Webradio θα γίνεται ευρύτερα γνωστή, τόσο θα μεγαλώνουν οι δυνατότητες για να αυξάνεται η ανταπόκριση από τους εργαζόμενους. Η αποδοχή και τα θετικά σχόλια που έχουμε λάβει στο ξεκίνημα, μας δίνουν θάρρος για τη συνέχεια καθώς και ελπίδα πως η δεύτερη αυτή προσπάθεια θα αποδώσει καρπούς και το εργατικό ραδιόφωνο του ΠΑΜΕ θα βοηθήσει στη συνολική παρέμβασή μας.
Δ.Σ.: Στόχος μας είναι αυτή η προσπάθεια των σωματείων και του ΠΑΜΕ να φτάσει σε κάθε εργασιακό χώρο, σε κάθε εργατικό - λαϊκό σπίτι. Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι να συντονίζονται με το Webradio, να μαθαίνουν και από αυτόν το δίαυλο τα σχετιζόμενα με τον κλάδο τους και το πρόγραμμα δράσης των συνδικάτων, να ενημερώνονται για πλευρές της διαπάλης, για το ρόλο των εργοδοτικών συνδικαλιστών, την πάλη ενάντια στην εργοδοσία.
Συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 20 Μάρτη
Ιδιαίτερο σταθμό στο πρόγραμμα δράσης αποτελούν τα συλλαλητήρια που οργανώνονται μετά από κάλεσμα του ΠΑΜΕ την Τρίτη 20/3.
Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο θα γίνει στις 6.30 μ.μ., στην Ομόνοια.
Την ίδια μέρα συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν επίσης: Στον Πειραιά, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη. Στην Ελευσίνα, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Ηρώων. Στα Γιάννενα, 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
Στη Λάρισα, θα γίνει συγκέντρωση στις 21/3, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.
Σε μαζική συμμετοχή καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους το ΠΑΜΕ. «Ο αγώνας και η σκληρή σύγκρουση με τη μεγαλοεργοδοσία και το κράτος της, για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων σε κλαδικό, τοπικό, ομοιοεπαγγελματικό και επιχειρησιακό επίπεδο, οι οποίες θα βελτιώνουν τη θέση των εργαζομένων, θα ανακτούν απώλειες και θα ανοίγουν το δρόμο για ουσιαστικές κατακτήσεις, πρέπει να αποτελέσει σήμερα κεντρικό ζήτημα για τους εργαζόμενους», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του.
Απεργία για τις ΣΣΕ πραγματοποιεί στις 29/3 η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Καλεί τους εργαζόμενους και τα σωματεία να απαντήσουν σαν μια φωνή με τη συμμετοχή τους στην απεργία στους εργοδότες του κλάδου, οι οποίοι βλέπουν τις ΣΣΕ ως «εμπόδιο» για την κερδοφορία τους και επιδιώκουν να κατοχυρώσουν ως σημείο εκκίνησης των μισθών τα 586 ευρώ μεικτά.
Αποφάσεις για την οργάνωση της επιτυχίας της απεργίας έχουν ήδη πάρει τα κλαδικά σωματεία Αττικής, Εύβοιας - Βοιωτίας, Ηρακλείου, Λάρισας και Τρικάλων, καθώς και τα επιχειρησιακά σωματεία σε «ΕΒΓΑ», «Tasty», «Αθηναϊκή Ζυθοποιία», «Νηρέα» Εύβοιας και «Νηρέα» Θεσπρωτίας. Απόφαση συμμετοχής στην απεργία πήρε και η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στο συνεταιριστικό εργοστάσιο γάλακτος «Τρίκκη», που έγινε μετά από συλλογή υπογραφών των εργαζομένων, κόντρα στη στάση του προεδρείου της εργοδοτικής διοίκησης του Σωματείου.
Με σύσκεψη εργαζομένων και σωματείων ολοκληρώθηκε την Τρίτη το απόγευμα το διήμερο εξορμήσεων και περιοδειών που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λαμίας.
Κλιμάκια της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, μαζί με τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, και τον Μανώλη Καραντούσα, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, πραγματοποίησαν τη Δευτέρα και την Τρίτη περιοδείες σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες της Φθιώτιδας.
Οι συνθήκες εντατικοποίησης, το κλίμα τρομοκρατίας, ο διαχωρισμός των εργαζομένων σε «παλιούς» και «νέους», είναι κοινός παρονομαστής για όλους τους χώρους δουλειάς. Το Εργατικό Κέντρο, με την πρωτοβουλία που πήρε, έδωσε προτεραιότητα σε χώρους δουλειάς όπου εργάζονται συνολικά πολλές εκατοντάδες εργαζόμενοι, χωρίς να υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση. Στόχος του είναι οι περιοδείες που έγιναν να αποτελέσουν το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της οργάνωσης, της συσπείρωσης των εργαζομένων στα κλαδικά τους συνδικάτα, στην προσπάθεια για στήσιμο επιτροπών και σωματείων.
Με παρακαταθήκη την πείρα αυτή το Εργατικό Κέντρο προχωρά την Κυριακή 18/3, στις 10 π.μ., στην τακτική απολογιστική Γενική Συνέλευσή του.
Σχέδιο δράσης με αιχμή το αίτημα για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας, αποφάσισαν ομόφωνα οι εργαζόμενοι από τράπεζες, εισπρακτικές εταιρείες, δικηγορικά γραφεία και άλλες εταιρείες του κλάδου, στην ετήσια απολογιστική Γενική Συνέλευση του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής, την περασμένη Τρίτη.
Στη συνέλευση αποφασίστηκε η συμμετοχή στο συλλαλητήριο για τις ΣΣΕ στις 20 Μάρτη, με τα πανό του κλαδικού σωματείου, των Σωματειακών Επιτροπών και επιχειρησιακών σωματείων. Για την επιτυχία του συλλαλητηρίου το Συνδικάτο προχωρά σε περιοδείες, εξορμήσεις, συγκεντρώσεις και Γενικές Συνελεύσεις μέσα στους χώρους δουλειάς.
Η συνέλευση ξεκίνησε με την έγκριση 14 νέων μελών του κλαδικού, σηματοδοτώντας και με αυτόν τον τρόπο τον προσανατολισμό του σωματείου για ενίσχυση των δυνάμεών του, σε μια περίοδο που η επίθεση των τραπεζιτών εντείνεται και αφορά σε όλες τις πτυχές της ζωής των εργαζομένων στον κλάδο.
Οπως τόνισε εισηγητικά η πρόεδρος του σωματείου, Εφη Χαλιού, η κατάσταση που επικρατεί, «το γεγονός ότι υπάρχουν τόσο πολλές σχέσεις εργασίας στον κλάδο, ότι για την ίδια εργασία υπάρχουν διαφορετικά μισθολόγια, οι κακές συνθήκες, η απουσία διαλειμμάτων, οι χώροι - κλουβιά στα τηλεφωνικά κέντρα, οι απλήρωτες και αδήλωτες υπερωρίες τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα στις περισσότερες επιχειρήσεις, όλα αυτά καθιστούν την πάλη των εργαζομένων για υπογραφή ενιαίας κλαδικής ΣΣΕ πιο επιτακτική, καθιστά την οργάνωση των συναδέλφων μας στο κλαδικό Συνδικάτο απαραίτητη και τη συμμετοχή όλο και περισσότερων εργαζομένων αναγκαία». Επισήμανε ακόμα ότι η κλαδική ΣΣΕ που υπογράφει η ΟΤΟΕ, καθώς και οι άλλες επιχειρησιακές ΣΣΕ που είναι σε ισχύ, αποκλείουν μεγάλο κομμάτι εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τους οποίους οι συνδικαλιστικές ηγεσίες αποκλείουν από τα σωματεία.
Τους τελευταίους μήνες έχουν δρομολογηθεί απολύσεις με διάφορες μορφές (εθελούσιες, αποσχίσεις κλάδων, λύση συμβάσεων ορισμένου χρόνου κ.λπ.), καθώς τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών απαιτούν μείωση κατά περίπου 4.000 θέσεις εργασίας το επόμενο διάστημα.
Οι μειώσεις μισθών έχουν την αποδοχή και υπογραφή των συνδικαλιστικών ηγεσιών της ΟΤΟΕ και των Συλλόγων των τραπεζών (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΜΕΤΑ/ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑΕ), ενώ η εντατικοποίηση της εργασίας μεταφράζεται σε εκατοντάδες απλήρωτες και αδήλωτες υπερωρίες. Για όλα αυτά τα ζητήματα, το σωματείο, τους τελευταίους μήνες, έχει πραγματοποιήσει κινητοποιήσεις, δύο συγκεντρώσεις στο υπουργείο Εργασίας, καθώς και Γενικές Συνελεύσεις μέσα στους χώρους δουλειάς.
Το επόμενο διάστημα έχουν αποφασιστεί οι εξής πρωτοβουλίες:
Στη «First Data» το επιχειρησιακό σωματείο διεκδικεί ΣΣΕ και έχει ήδη εγκρίνει σχέδιο Σύμβασης που ενιαιοποιεί όλους τους εργαζόμενους, βελτιώνοντας μισθούς και όρους δουλειάς. Για τη διεκδίκηση της Σύμβασης έχουν ήδη αποφασίσει στάση εργασίας στις 23/3. Την ίδια μέρα θα πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση, για να συζητηθούν και να εγκριθούν το σχέδιο Σύμβασης και οι μορφές αγώνα.
Στις εισπρακτικές εταιρείες, το κλαδικό Συνδικάτο μαζί με τα σωματεία της «Mellon» και της «First Data» αποφάσισαν σε κοινή συνεδρίασή τους να προχωρήσουν στις 27/3 σε συγκέντρωση στον ΕΣΕΔΑ (εργοδοτική ένωση των εισπρακτικών εταιρειών), ενώ σκοπεύουν να καταθέσουν σχέδιο κλαδικής Σύμβασης για όλους τους εργαζόμενους που δουλεύουν στις εισπρακτικές εταιρείες.
-- Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας οργανώνει σήμερα, στις 7 μ.μ., στην ισόγεια αίθουσα συνελεύσεων του ΕΚΛ, σύσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων του.
-- Το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Τρικάλων οργανώνει Γενική Συνέλευση το Σάββατο 17/3, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
-- Το Συνδικάτο Υπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα Μεσσηνίας πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση την Κυριακή 18/3, στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας.
-- Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 18/3, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής (Χαριλάου 30, Ελευσίνα).
-- Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ηρακλείου οργανώνει Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 22/3, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
Απεργιακές συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις
Αποφάσεις για συμμετοχή στη χτεσινή απεργία είχαν πάρει επίσης το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Κεντρικής Μακεδονίας.
Στην Αθήνα οι οικοδόμοι, ανταποκρινόμενοι στο απεργιακό κάλεσμα της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος, πίσω από τα πανό της Ομοσπονδίας, του Συνδικάτου, της Επιτροπής Εργαζομένων στο εργοτάξιο ανακαίνισης «Αστέρα» Βουλιαγμένης, των εργαζομένων στο εργοτάξιο ανάπλασης του Φαλήρου, του Συνδικάτου Ηλεκτρολόγων Αττικής, του Πανελλήνιου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού του υπουργείου Πολιτισμού.
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν ο Γιώργος Πέρρος και ο Γιώργος Μπουλούγαρης από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.
Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, ο οποίος χαιρέτισε την καθολική συμμετοχή των οικοδόμων στην απεργία.
Ακολούθησε πορεία προς τα γραφεία της εργοδοτικής οργάνωσης του κλάδου στην οδό Πινδάρου. Εκεί, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των εργοδοτών, αφού προηγουμένως απαίτησαν και πέτυχαν να αποσυρθούν οι αστυνομικοί που βρίσκονταν στην είσοδο του κτιρίου. Ενημερώνοντας για τα αποτελέσματα της συνάντησης, ο Γ. Τασιούλας τόνισε ότι η αντιπροσωπεία παρουσίασε το σχέδιο ΣΣΕ που έχει διαμορφωθεί με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων και κανονίστηκε να γίνει νέα συνάντηση τις επόμενες μέρες. Σε αυτό το σημείο υπογράμμισε ότι το ζήτημα δεν κρίνεται μόνο σε επίπεδο διαπραγματεύσεων, αλλά και από τη δύναμη που θα δείξει ο κλάδος στους χώρους δουλειάς, και κάλεσε σε κλιμάκωση του αγώνα.
Ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Εργασίας. Οι οικοδόμοι απαίτησαν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου για το ζήτημα της αναγνώρισης των υπέρ αγνώστων ενσήμων, για το οποίο η κυβέρνηση, παρότι έχει δεσμευτεί ότι θα το λύσει, δεν έχει κάνει τίποτα. Ωστόσο, εκπρόσωποι του υπουργείου ανέφεραν ότι η ηγεσία του απουσίαζε, προβάλλοντας παράλληλα τον ισχυρισμό ότι... δεν γνώριζαν πως οι οικοδόμοι απεργούσαν! Ο Γ. Τασιούλας κατήγγειλε τη στάση της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «τους πείραξε που είχαμε 100% συμμετοχή στη σημερινή απεργία, όπως τους πείραξε και η αγωνιστική αντίδραση του κλάδου όταν επιχειρήθηκε να ξηλώσουν το δικαίωμα στην απεργία». Κατέληξε καλώντας σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 20/3.
Στην απεργιακή συγκέντρωση μίλησε ο Θανάσης Κουτσουράς, γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Δημήτρης Τσιτίνης, πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας.
Στην πορεία που ακολούθησε προς το υπουργείο, με τα πανό και τα συνθήματά τους πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους, έστειλαν μήνυμα συνέχισης του αγώνα, ενώ προανήγγειλαν αγωνιστική υποδοχή στον πρωθυπουργό που ετοιμάζεται να βρεθεί στη Θεσσαλονίκη στις 28 Μάρτη, για την περιφερειακή «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης.
Στην Πάτρα, το Συνδικάτο Οικοδόμων πραγματοποίησε απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Συνδικάτου Τροφίμων - Ποτών Αχαΐας, Σταμάτης Ανδριόπουλος, και ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, Δημήτρης Αγγελόπουλος, ο οποίος, δίνοντας το στίγμα της συνέχειας, ανακοίνωσε ότι η προχτεσινή σύσκεψη σωματείων και φορέων αποφάσισε να διοργανώσει παμπατραϊκό συλλαλητήριο στις 29 Μάρτη για τις ΣΣΕ. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε στο κεντρικό κατάστημα του ΙΚΑ, στη διευθύντρια του οποίου κατατέθηκαν τα αιτήματα για τα υπέρ αγνώστων ένσημα και την ανάγκη ελέγχων στα εργοτάξια και τις οικοδομές.
Στην Κοζάνη, από το πρωί το Σωματείο Οικοδόμων έδωσε τη μάχη της περιφρούρησης στο εργοτάξιο κατασκευής της Μονάδας «ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V».
Οι οικοδόμοι του Ηρακλείου πραγματοποίησαν απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας προς την Περιφέρεια Κρήτης, όπου και κατέθεσαν τα αιτήματά τους στον περιφερειάρχη. Από τις πρώτες πρωινές ώρες, απεργιακή φρουρά βρέθηκε σε εργοτάξια του νομού, όπως και στην επέκταση του αεροδρομίου Ηρακλείου (ανάδοχος εταιρεία ΕΚΤΕΡ), όπου σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων κυριαρχεί η εντατικοποίηση, δουλειά 7 μέρες τη βδομάδα με 10ωρα - 12ωρα και κάποια συνεργεία απλήρωτα εδώ και 5 μήνες. Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γιάννης Γωνιανάκης.
Στη Λάρισα η απεργιακή συγκέντρωση του Συνδικάτου Οικοδόμων έγινε στην πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου. Την ομιλία στη συγκέντρωση έκανε ο Γιώργος Βλόντζος, πρόεδρος του Συνδικάτου. Απεργιακή συγκέντρωση οικοδόμων έγινε και στην Καρδίτσα, στο Εργατικό Κέντρο, όπου μίλησε ο Κώστας Κουβαράς, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων.
Στο Αγρίνιο, η Ενωση Οικοδόμων πραγματοποίησε απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία, όπου συμμετείχαν το Εργατικό Κέντρο και άλλα σωματεία της περιοχής. Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο Σπύρος Κατσακιώρης, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιώργος Ντουντούμης, πρόεδρος της Ενωσης Οικοδόμων. Μετά το τέλος της συγκέντρωσης ακολούθησε πορεία προς τη ΔΟΥ Αγρινίου, όπου επιτροπή κατέθεσε σχετικό ψήφισμα.
Κινητοποιήσεις έγιναν ακόμα σε Πάτρα, Ικαρία, Ηγουμενίτσα, Καβάλα κ.α.
Στην ομιλία του στην απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Γ. Τασιούλας, επεσήμανε μεταξύ άλλων:
«Η πανελλαδική μας απεργία είναι η απόφασή μας να παλέψουμε για να υπερασπιστούμε τη ζωή μας απέναντι στη μεγαλοεργοδοσία (...). Είναι η απάντησή μας στην κυβέρνηση και τα παραμύθια της, που έχει εξοπλίσει τη μεγαλοεργοδοσία με εκατοντάδες αντεργατικούς νόμους.
(...) Τώρα δεν είμαστε στο 2009, στην αρχή της καπιταλιστικής κρίσης. Δεν είμαστε στο 2011 και στο 2012, που έκοβαν τα μεροκάματα, πάγωναν τις ΣΣΕ και οι κυβερνώντες καθησύχαζαν ότι αυτά τα μέτρα είναι προσωρινά. Δεν είμαστε στην αρχή της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, που έπαιρναν όρκους ότι και τα μεροκάματα θα αποκατασταθούν και οι αντεργατικοί νόμοι θα ανατραπούν και οι εργάτες θα ανακουφιστούν από κάποιου είδους φιλολαϊκή πολιτική. Τώρα είμαστε εννιά χρόνια μετά, με τα προβλήματα συσσωρευμένα, με την αντεργατική πολιτική να συνεχίζεται, με αντεργατικά μέτρα να προστίθενται σε όσα έχουν ψηφιστεί τα προηγούμενα χρόνια.
(...) Ολοι οι εργάτες καταλαβαίνουν ότι τα αντεργατικά μέτρα είναι μόνιμα. Οτι τα χαμηλά μεροκάματα συνδέονται με τις απαιτήσεις και τα συμφέροντα του κεφαλαίου, που και στην ανάπτυξη και στην κρίση βρίσκει τρόπο να φορτώνει βάρη στους εργάτες. (...) Μα πάνω από όλα, όλοι οι οικοδόμοι και οι εργαζόμενοι στην κλάδο καταλάβαμε πιο βαθιά αυτό που μας έλεγαν οι παλιότεροι συνάδελφοί μας: "Ούτε οι μεγαλοεργολάβοι, ούτε οι κατασκευαστικές, ούτε οι κυβερνήσεις δεν είναι ανοιχτοχέρηδες και κουβαρντάδες απέναντι στις ανάγκες των εργατών. Αυτοί να πάρουν προσπαθούν, όχι να μας δώσουν".
Ο,τι κερδίσαμε, ό,τι ξεφορτώσαμε από τις πλάτες μας, το επιβάλαμε με τον αγώνα μας, με επίκεντρο τις ανάγκες μας, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και τις δυνάμεις που το στηρίζουν. (...) Ο,τι πετύχαμε το πετύχαμε όταν απορρίψαμε αυτά που λένε τα αφεντικά και οι κυβερνήσεις τους (...) κάνοντας στην άκρη τη λογική της ΓΣΕΕ, που σιγοντάρει τα αφεντικά και τις κυβερνήσεις τους.
(...) Δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Εχουμε αναπτύξει την πάλη μας σε χώρους δουλειάς και συνολικότερα. Εχουμε αποσπάσει αυξήσεις σε μεροκάματα και κατακτήσεις που δεν είναι αμελητέες, σε εργοτάξια της Αττικής, στον "Αστέρα" Βουλιαγμένης, στην ανάπλαση Φαλήρου, προηγούμενα στα εργοτάξια του Μετρό. (...) Οι ΣΣΕ και το πλαίσιο πάλης που έχουμε είναι οδηγός για να ανέβει η πάλη στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, παντού.
(...) Σήμερα, βάζουμε τις βάσεις για να δυναμώσουν ο αγώνας και ο προσανατολισμός που έχουμε ανάγκη, να κλιμακωθεί η πάλη μας. (...) Σφυρηλατούμε ενιαία αντίληψη για το τι πρέπει να γίνει ώστε και τη ζωή μας να προστατεύσουμε και να ανοίξουμε δρόμο για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια, ανεργία και πολέμους. (...) Με ταξική ενότητα και θέληση, με αποφασιστικότητα, προτάσσουμε το ταξικό μας συμφέρον και παλεύουμε για όλα, για το μεροκάματο, την ασφάλιση, ενάντια στον πόλεμο, για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, όπου θα περάσει η ζωή μας σε πραγματικά ανώτερο επίπεδο, σύμφωνα με τις δυνατότητες και τον πλούτο που υπάρχει».
«Δεν ανεχόμαστε να χαρακτηρίζουν προκλητικά άτοπο το αίτημά μας για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Αυτοί που θα έσκιζαν τα μνημόνια τώρα τα επικαλούνται για να συμβιβαστούμε με τη σημερινή αθλιότητα. Η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα προκηρύξει μέσα στο 2018 1.500 θέσεις μόνιμων γιατρών που καλύπτουν "τεκμηριωμένες ανάγκες στελέχωσης". Δηλαδή οι υπόλοιποι συνάδελφοι επικουρικοί δεν καλύπτουν τεκμηριωμένες ανάγκες στελέχωσης; Η περίφημη τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση σαν απάντηση στις κινητοποιήσεις μας δεν λύνει επί της ουσίας το πρόβλημα. Επιχειρεί να τακτοποιήσει ζητήματα που έχουν προκύψει με το χρονικό όριο των 24 μηνών, ως ανώτατο όριο των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που καθιέρωνε το ΠΔ του Παυλόπουλου. Το μόνο που κάνει είναι να υπόσχεται την αναστολή της σφαγής μας», είπε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτη Ρέτζιου, στην κεντρική ομιλία στην κινητοποίηση.
Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με συναυλία από το συγκρότημα «Κοινοί Θνητοί».
Ως αποτέλεσμα της πολιτικής γενίκευσης της «ευελιξίας» και στην Υγεία, πολιτική του κεφαλαίου που υλοποιούν τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και οι προκάτοχοί της, το 20 - 25% των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (δηλαδή περίπου 15.000 εργαζόμενοι) απασχολείται με ελαστικές σχέσεις ή συμβάσεις ορισμένου χρόνου: Επικουρικοί γιατροί, λοιπό επικουρικό προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων και κατηγοριών, εργαζόμενοι μέσω προγραμμάτων ΟΑΕΔ, συμβασιούχοι με «μπλοκάκι» μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, εργολαβικοί εργαζόμενοι...
Στόχος αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής είναι να διευρυνθούν παραπέρα τέτοιου είδους εργασιακές σχέσεις - αντί να γίνουν οι αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις - ανακυκλώνοντας την ανεργία, μετακυλίοντας το κόστος της μισθοδοσίας από τον κρατικό προϋπολογισμό στα «ίδια έσοδα των νοσοκομείων», δηλαδή απευθείας στην τσέπη των ασθενών, απαλλάσσοντας όλο και περισσότερο το κεφάλαιο και το κράτος του από το «κόστος» της δημόσιας Υγείας.
Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, οι εργαζόμενοι με τέτοιου είδους συμβάσεις - «λάστιχο», με την πρωτοπόρα συμβολή των ταξικών δυνάμεων, προχωρούν στη συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα Συμβασιούχων σε μια σειρά νοσοκομεία, προκειμένου να ενισχύσουν τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Μέχρι στιγμής τέτοιες Επιτροπές έχουν συγκροτηθεί στα Νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Αλεξάνδρα», «Ελενα Βενιζέλου», Νίκαιας, «Σωτηρία», «Αττικόν».
Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με τους Στέφανο Αρχοντάκη και Θάνο Βαρσαμίδη, μέλη των Επιτροπών Αγώνα στο «Ελενα» και στο «Αλεξάνδρα» αντίστοιχα.
«Οι επιτροπές αυτές δεν είναι αυτόκλητες, αλλά προέκυψαν με εκλογή μέσα από μαζικότατες συνελεύσεις, όπου συμμετείχε η μεγάλη πλειοψηφία, πάνω από 70%, των επικουρικών εργαζομένων και εργαζομένων των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ», τονίζει ο Στ. Αρχοντάκης.
«Ο ρόλος των Επιτροπών», προσθέτει, «δεν είναι να γίνουν σφραγίδες, ούτε βέβαια να λειτουργήσουν διασπαστικά ή να υποκαταστήσουν το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα. Στόχος τους είναι πρώτα απ' όλα να βοηθήσουν στην καλύτερη ενημέρωση και στη μεγαλύτερη συσπείρωση και ενότητα των συμβασιούχων μέσα στο ίδιο το νοσοκομείο. Να ξεπεραστεί η ηττοπάθεια, η λογική τού "δεν γίνεται τίποτα", "είμαι μόνος μου", "είμαι ανίσχυρος" κ.λπ. Αυτό έχει μεγάλη σημασία λόγω και του μεγάλου κατακερματισμού των ελαστικών σχέσεων εργασίας σε διάφορες μορφές. Οι Επιτροπές έχουν διαρκή και καθημερινή σχέση με τους συναδέλφους συμβασιούχους και θα πρέπει να έχουν συντονιστικό ρόλο στο να κινητοποιούν τους εργαζόμενους με οργανωμένο τρόπο. Επιδιώκουμε να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, από την επίλυση των διαφόρων τοπικών προβλημάτων των συμβασιούχων στα νοσοκομεία μέχρι το κύριο, τη διεκδίκηση του δικαιώματός μας στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Επίσης σημαντικό είναι να συντονίζουν τη δράση τους με τα Σωματεία Εργαζομένων των Νοσοκομείων, αλλά και τα δευτεροβάθμια όργανα και τις Ομοσπονδίες. Από εκεί και πέρα θα πρέπει οι πρωτοβουλίες αυτές στα διάφορα νοσοκομεία να συντονιστούν και να λειτουργήσουν με ενιαίο τρόπο, ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή πίεση προς το υπουργείο Υγείας, να αναδειχθεί το θέμα της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, δηλαδή της ίδιας της ζωής μας».
Μιλώντας για τις δυσκολίες με τις οποίες αντιπαρατίθεται αυτή η σημαντική προσπάθεια, ο Στ. Αρχοντάκης σημειώνει: «Για χρόνια έχει επικρατήσει μια ηττοπάθεια ανάμεσα σε μεγάλο τμήμα των συμβασιούχων, η οποία καλλιεργείται από την ίδια τη φύση των εργασιακών αυτών σχέσεων, αλλά και συνειδητά, από τις κατά καιρούς ηγεσίες του υπουργείου Υγείας, από δυνάμεις που καλλιεργούν λογικές του τύπου "να είσαι ευχαριστημένος που σου δίνουμε ένα κομμάτι ψωμί και τρως αλλά μην ζητάς και πολλά", "με την ανεργία που υπάρχει, είσαι τυχερός που βρήκες μια δουλειά για ένα χρόνο". Αυτή η συστηματική επίθεση στη συνείδηση των εργαζομένων, σε συνδυασμό με τον κατακερματισμό σε διαφορετικές κατηγορίες, βάζουν εμπόδια στην οργάνωση και την πάλη των συμβασιούχων».
Τα εμπόδια αυτά ενισχύουν οι δυνάμεις του συμβιβασμού, του κυβερνητικού συνδικαλισμού, παλιού και νέου. Οπως εξηγεί ο Στ. Αρχοντάκης, «κατά κανόνα, στα σωματεία όπου πλειοψηφούν αυτές οι δυνάμεις, αρνούνταν να εγγράψουν ως μέλη τούς συμβασιούχους, με διάφορες δικαιολογίες όπως ότι τα καταστατικά δεν προβλέπουν την εγγραφή μη μόνιμου προσωπικού, τη στιγμή που όταν συντάχθηκαν τα καταστατικά δεν είχαν ακόμα εισαχθεί στα νοσοκομεία αυτές οι μορφές εργασίας. Ταυτόχρονα, οι ίδιοι που τα λένε αυτά αρνούνται πεισματικά την πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων για τον εκσυγχρονισμό των καταστατικών των σωματείων, που χρονολογούνται από το '80. Η κατάσταση αυτή τελευταία αλλάζει, κυρίως λόγω της διαπάλης με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Ετσι, κάτω από την πίεση των ίδιων των συμβασιούχων και την υποστήριξη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, σε πολλά σωματεία εγγράφονται και ψηφίζουν πλέον και συμβασιούχοι ("Ευαγγελισμός", "Αττικόν", "Ελενα Βενιζέλου" κ.α.). Μέχρι στιγμής, πάντως, η ΠΟΕΔΗΝ αρνείται τη συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια, όπως και το να ψηφίζουν».
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα διαδραματίστηκαν με τη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα Συμβασιούχων στο «Αλεξάνδρα». Οπως αναφέρει ο Θ. Βαρσαμίδης, «δεν θέλουμε να αντικαταστήσουμε το Σωματείο με την Επιτροπή Αγώνα, αλλά ίσα ίσα να ενισχύσουμε τη συμμετοχή στο Σωματείο και τις συλλογικές διαδικασίες. Χαρακτηριστικά, την επομένη της σύστασης της Επιτροπής Αγώνα υπήρχαν 14 αιτήσεις ΟΑΕΔιτών για εγγραφή στο Σωματείο. Το αίτημα απορρίφθηκε όμως από την πλειοψηφία της διοίκησης του Σωματείου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), με το "επιχείρημα" ότι δεν είναι μόνιμοι και ότι πληρώνονται από προγράμματα ΟΑΕΔ. Οι επικουρικοί είμαστε εγγεγραμμένοι στο Σωματείο, πράγμα που καταφέραμε με πιέσεις του ΠΑΜΕ στις αρχές του έτους. Στη συνέλευση που κάναμε στο χώρο του Σωματείου, για τη δημιουργία της Επιτροπής Αγώνα, μέλη των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, με μπροστάρη την πρόεδρο του Σωματείου, μπούκαραν και επιχείρησαν να διαλύσουν τη συνέλευση, λέγοντας ότι... δεν ενημερώθηκε για τη χρήση του χώρου. Λες και έπρεπε να ζητήσουμε ειδική άδεια! Η συνέλευση συνεχίστηκε στο προαύλιο του νοσοκομείου, όπου και συστάθηκε η Επιτροπή Αγώνα. Οχι μόνο απέτυχαν να μας διασπάσουν, ίσα ίσα μας πείσμωσαν. Την ίδια ώρα, από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργείται ένα κλίμα εφησυχασμού στους συμβασιούχους, του τύπου "μην ανησυχείς, μέχρι το Δεκέμβρη θα έχεις δουλειά" για τους επικουρικούς, "να, πήρατε παράταση ένα χρόνο επιπλέον δουλειά" για τους ΟΑΕΔίτες, ενώ αναπαράγουν τα γνωστά ότι η κυβέρνηση τάχα "προσπαθεί αλλά δεν μπορεί λόγω της οικονομικής κατάστασης"».
«Στα σωματεία στα οποία πλειοψηφούν οι δυνάμεις των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ υπάρχει πεισματική άρνηση στο να συμμετέχουν οι συμβασιούχοι στις διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος», επισημαίνει ο Στ. Αρχοντάκης. «Αυτή ακριβώς είναι και η στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΟΕΔΗΝ, που αρνείται να εγγράψει τους συμβασιούχους ως μέλη».
Απέναντι σε αυτά τα εμπόδια, τονίζει, «το τελευταίο διάστημα πάρθηκαν αρκετές πρωτοβουλίες σε θετική κατεύθυνση από την ΟΕΝΓΕ, την ΕΙΝΑΠ και κάποια πρωτοβάθμια σωματεία μεγάλων νοσοκομείων της Αθήνας, με ένα πλαίσιο που απαιτεί την ένταξη στο σύστημα των συμβασιούχων, την προκήρυξη των μόνιμων θέσεων που παραμένουν ακάλυπτες, ώστε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του λαού σε υπηρεσίες Υγείας, και την κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Οι πρωτοβουλίες είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα και απηχούν και τις απόψεις της μεγάλης πλειοψηφίας του μόνιμου προσωπικού, το οποίο καλείται να σηκώσει και αυτό σημαντικό βάρος λόγω των μεγάλων ελλείψεων και της εναλλαγής των συμβασιούχων, που διαταράσσει την ομαλή λειτουργία των τμημάτων. Κι αυτό μετά από πολλά χρόνια, αφού η προηγούμενη διοίκηση της ΟΕΝΓΕ υπό τον κ. Βαρνάβα έδειξε μια χαρακτηριστική αδιαφορία για τους συμβασιούχους, οι οποίοι αντιμετωπίζονταν περίπου ως παρείσακτοι».
Αν και οι Επιτροπές Αγώνα είναι στα πρώτα βήματά τους, φέρνουν ήδη αισιόδοξα μηνύματα: «Αρκετές από τις Επιτροπές έχουν ήδη καθιερωθεί στα μάτια των συναδέλφων ως όργανα που δεν διστάζουν να συγκρουστούν με την κυρίαρχη πολιτική, της κατεδάφισης των εργασιακών σχέσεων και των δικαιωμάτων μας. Αισιοδοξούμε ότι το επόμενο διάστημα θα δημιουργηθούν Επιτροπές Αγώνα σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία, οι οποίες θα συμβάλουν στη συσπείρωση και την κινητοποίηση των συναδέλφων. Με αποφασιστικότητα και αισιοδοξία θα δώσουμε τη μάχη για να μην γίνουμε δούλοι του 21ου αιώνα!».